Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Budoler 100 Mcg İnhalasyon Tozu, Kapsül Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

BUDOLER 100 mcg İnhalasyon Tozu, Kapsül

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Mikronize Budesonid 100 mikrogram

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat, öğütülmüş 2,4 mg (inek sütü)

Laktoz monohidrat, elenmiş 17,5mg (inek sütü)

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

İnhalasyon tozu içeren kapsüller.

İnhalasyon için beyaz veya beyazımsı toz içeren açık sarı renkli kapak ve şeffaf gövdeli kapsüllerdir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

BUDOLER 100 mcg inhaler kapsül bronşiyal astımlı hastalarda önerilir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:

Dozaj, kişiye özgü olarak, idame tedavisi için gereken en düşük doza ayarlanmalıdır. Budesonid her gün düzenli olarak alınmalıdır. Bir hasta bir monodoz kuru toz inhalercihazından diğerine geçirilirken, doz kişiye özgü olarak tekrar titre edilmelidir.

Günde iki defa doz :

Yetişkinler ve 12 yaş üstü adolesanlarda

Tedaviye başlarken, şiddetli astım dönemlerinde ve oral glukokortikosteroidleri azaltırken veya keserken tavsiye edilen doz bölünmüş dozlarda günde 200-1600 mikrogram inhalasyonkapsüldür.

Daha az ciddi vakalarda ve 12 yaşın üzerindeki çocuklarda, günlük 200 - 800 mikrogram bölünmüş dozlarda kullanılabilir. Şiddetli astım dönemlerinde günlük dozaj bölünmüş

1

dozlarda 1600 mikrograma kadar yükseltilebilir.

5-12 yaş arası çocuklarda

Tavsiye edilen doz bölünmüş dozlarda günde 200-800 mikrogram inhalasyon kapsüldür. Şiddetli astımda 800 mikrograma kadar yükseltilebilir.

Günde bir defa doz :

Yetişkinler ve 12 yaş üstü adolesanlarda

Daha önce inhale edilmiş glukokortikosteroid almayan hafif ila orta şiddette astımlı hastalarda 200 mikrogram ila 400 mikrogram kullanılabilir.

Günde iki kez uygulanan, inhale steroidlerle kontrol edilen hafif ila orta şiddette astımı olan hastalar tarafından 800 mikrogram kullanılabilir.

5-12 yaş arası çocuklarda

Daha önce inhale edilmiş glukokortikosteroidler almayan veya daha önce günde iki kez uygulanan inhale steroidlerle kontrol edilen hafif ila orta astımlı çocuklarda 200 mikrogramila 400 mikrogram kullanılabilir.

Hastalara günde bir kez dozu akşamları almaları tavsiye edilmelidir.Dozun her akşam aynı saatte ve benzer bir zamanda alınması önemlidir.

Özellikle günde bir kez tedavi alan hastalara, eğer astımları kötüleşirse (örneğin, artan bronkodilatör kullanım sıklığı veya sürekli solunum semptomları) steroid dozlarını günde 2defa 2 katına çıkarmaları ve en kısa zamanda doktorlarına başvurmaları gerektiği tavsiyeedilmelidir.

Oral glukokortikosteroid tedavisi alan hastalar

BUDOLER astım kontrolünü sağlarken oral glukokortikosteroidlerin dozajında değiştirme veya önemli bir azalmaya gidilebilir. Oral steroidlerden BUDOLER'e transfer başladığında,hasta stabil bir fazda olmalıdır. 10 gün boyunca önceden kullanılan oral steroid dozu ilebirlikte yüksek bir BUDOLER dozu verilir. Oral steroid dozu kademeli olarak azaltılmalıdır

2

ve mümkün olan en düşük seviyeye düşürülmelidir. Birçok hastada oral steroid yerine BUDOLER vermek mümkündür.

Hastalara asemptomatik olsalar bile düzenli olarak profilaktik tedavi almanın önemi hatırlatılmalıdır. Akut astım semptomlarının giderilmesi için kısa etkili inhale birbronkodilatör kullanılmalıdır.

KOAH'ta tek başına kullanılması önerilmez.

BUDOLER reçete edilmiş oral kortikosteroid kullanan KOAH'lı hastalarda, oral doz azaltılırsa pozoloji bölümde belirtilen doz önerileri yapılmalıdır.

Uygulama şekli:

BUDOLER, sadece oral inhalasyon içindir ve sadece kutudan çıkan cihaz ile tatbik edilmelidir.

Kandida enfeksiyonu riskini azaltmak için her uygulamadan sonra ağzın su ile iyice çalkalanması ve tükürülmesi önerilmektedir (Bkz. Bölüm 4.4 ve Bölüm 4.8). Ayrıca ağzın suile çalkalanması boğaz irritasyonunu engellemeye ve sistemik etki riskinin azaltılmasınayardımcı olabilir.

Tek bir kapsüldeki en düşük doz 100 mikrogramdır. 100 mikrogramdan daha düşük bir tek doz gerekiyorsa bu ürün kullanılamaz.

İlacın doğru olarak uygulandığını temin etmek için hekim veya başka bir sağlık profesyoneli:

• İlacın, akciğerdeki hedef bölgelere ulaşacağını garanti etmek üzere, kullanmatalimatlarına göre cihazın doğru kullanımını hastaya göstermelidir.

• Hastaya, kapsüllerin sadece inhalasyon ile kullanım için olduğunu ve yutulmamasıgerektiğini söylemelidir (Bkz. Bölüm 4.4)

Ayrıntılı kullanma kılavuzu, hasta kullanma talimatında yer almaktadır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda klinik çalışma bulunmamaktadır. Oral budesonid ile elde edilmiş olan farmakokinetik veriler ışığında, bu tür hastalarda sistemik maruziyetinin klinikolarak anlamlı düzeylerde değişmesi olası değildir (Bkz. Bölüm 5. Farmakolojik özellikler).

3Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda klinik çalışma bulunmamaktadır. Ancak budesonid ağırlıklı olarak hepatik metabolizma ile atıldığından, şiddetli karaciğer yetmezliği olanhastalarda BUDOLER kullanımı sırasında dikkatli olunmalıdır. Oral budesonid ile elde edilmişolan farmakokinetik veriler ışığında, hafif ila orta şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalardailacın sistemik maruziyetinin klinik olarak anlamlı düzeyde değişmesi olası değildir (Bkz.Bölüm 5. Farmakolojik özellikler). Şiddetli karaciğer fonksiyon bozukluğu bulanan hastalardahipotalamus-hipofiz-böbreküstü bezi aksının fonksiyonları düzenli aralıklarla izlenmelidir

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda önerilen dozlar pozolojideki gibidir.

Geriyatrik popülasyon:

65 yaş ve üzeri hastalarda budesonid inhalasyonu ile ilgili klinik çalışma bulunmamaktadır. Yaşlılarda özel doz gereksinimleri yoktur.

4.3. Kontrendikasyonlar

• Etkin madde budesonide ya da yardımcı maddelerinden herhangi birine karşı bilinen aşırı hassasiyette (Bkz. Bölüm 6.1), kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

İnhale steroidin kombine edildiği KOAH'lı ileri yaş hastalarda pnömoni riski artabilmektedir

Solunum yollarında fungal veya viral enfeksiyon olan hastalar ile aktif veya durgun pulmoner tüberkülozlu hastalarda özel dikkat gereklidir.

Non steroid bağımlı hastalar

; Terapötik bir etkiye genellikle 10 gün içinde ulaşılır. Aşırı bronşiyal mukus sekresyonu olan hastalarda, tedavinin başlangıcında, (yaklaşık 2 hafta gibi)kısa bir süre, oral kortikosteroid tedavisi tedaviye eklenebilir.

Steroide bağımlı hastalar

: Oral steroidlerden budesonide geçilirken, hasta stabil bir dönemde olmalıdır. Yaklaşık 10 gün boyunca daha önceden kullanılan oral steroidle birlikte yüksek dozBUDOLER kombinasyonu verilir. Oral doz daha sonra kademeli olarak azaltılarak (örneğin heray 2,5 mg prednizolon veya eşdeğeri oranında) mümkün olan en düşük düzeye indirilmelidir.Pek çok vakada BUDOLER'in kortikosteroidin tamamının yerine geçmesi mümkündür. Oraltedaviden BUDOLER tedavisine geçilmesi sırasında, rinit, egzema ve kas ve eklem ağrısı gibi

4

alerjik ya da artritik semptomların görülmesine neden olabilen genellikle daha düşük sistemik steroid etkiler görülür. Bu tür durumlar için spesifik tedavi başlatılmalıdır. Oral steroidlerin geriçekilmesi sırasında, solunum fonksiyonları korunmuş veya geliştirilmiş olsa da, hastalar spesifikolmayan bir şekilde kendilerini iyi hissetmeyebilirler. Aksini gösteren klinik belirtiler olmadığısürece, hastalar oral steroid tedavisinin kesilmesi sırasında BUDOLER tedavisine devam etmeyeteşvik edilmelidir. Bu tür ender durumlarda, yorgunluk, baş ağrısı, bulantı ve kusma başlarsagenel bir glukokortikosteroid etkisi yetmezliğinden kuşkulanılmalıdır. Bu vakalarda bazen oralyoldan kullanılan glukokortikosteroid dozunun geçici olarak yükseltilmesi gerekli olabilir.

Diğer inhalasyon terapilerinde olduğu gibi, paradoksal bronkospazm da oluşabilir. Dozlama sonrası hırıltı oluşursa inhale edilen budesonid ile tedavi derhal kesilmelidir. Hastadeğerlendirilir ve gerektiğinde alternatif tedavi uygulanır.

Uzamış sistemik steroidin bir sonucu olarak, daha önce oral steroidlere bağımlı olan bozulmuş adrenal fonksiyon etkilerini yaşayan hastalar olabilir. Oral steroid tedavisinin kesilmesindensonra tedavi zaman alabilir. Oral steroid tedavisinin kesilmesinden sonra, budesonide transferedilen oral steroid bağımlı hastalar önemli bir süre için bozulmuş adrenal fonksiyonlardan riskaltında kalabilir. Bu gibi durumlarda, HPA eksen fonksiyonlar düzenli olarak izlenmelidir.

Akut astım alevlenmelerinde, BUDOLER dozunda artış yapılması veya kısa süreli oral kortikosteroid ve/veya enfeksiyon varsa antibiyotik ile ek tedavi gerekebilir. Akut astımsemptomlarını hafifletmek için kısa süreli inhale bronkodilatatörü kurtarıcı ilaç olarak hastayakullanması tavsiye edilir.

BUDOLER, inhale edilen kısa etkili bir bronkodilatör olarak astımın akut ataklarının hızlı bir şekilde rahatlatılması için tasarlanmamıştır.

Hastalar kısa etkili bronkodilatör tedavisini etkisiz buluyorsa veya normalden daha fazla inhalasyona ihtiyaç duyarsa, tıbbi müdahale yapılmalıdır. Daha yüksek dozlarda inhale edilenbudesonid veya uzun etkili bir beta agonistin eklenmesi veya oral glukokortikosteroid tedavisiiçin düzenli tedavi durumlarında ihtiyaç ya da artışa önem verilmelidir.

Acil yüksek doz kortikosteroid tedavisi ya da inhale kortikosteroidlerin önerilen en yüksek dozuyla uzun süreli tedavi gereken hastalar adrenal fonksiyonu yetmezliği riski altındaolabilirler. Bu hastalar şiddetli strese maruz kaldığında adrenal yetmezlik belirtileri ve

5

semptomları sergileyebilir. Stres veya elektif cerrahi dönemlerinde ek sistemik kortikosteroid tedavisi düşünülmelidir. Bu hastalar ihtiyaçlarını belirten bir steroid uyarı kartı taşımasıkonusunda bilgilendirilmelidir. Sistemik steroid takviyesi ya da BUDOLER ile tedavi birdenkesilmemelidir.

Özellikle uzun süre reçete edilen yüksek dozlarda, inhale kortikosteroidler ile sistemik etkiler oluşabilir. Bu etkiler inhalasyon tedavisi ile oral kortikosteroidlere göre daha az olasıdır. Çocukve ergenlerde olası sistemik etkiler arasında Cushing sendromu, Cushing benzeri özellikler,adrenal supresyon, büyüme geriliği, kemik mineral yoğunluğunda azalma, katarakt, glokom vedaha nadir olarak psikomotor hiperaktivite, uyku bozuklukları, anksiyete, depresyon veyasaldırganlık (özellikle çocuklarda) gibi bir dizi psikolojik veya davranışsal etki sayılabilir.Dolayısıyla, inhale kortikosteroid dozunun etkin astım kontrolünün sağlandığı en düşük dozaayarlanması önemlidir.

Karaciğer fonksiyonlarındaki azalma düşük eliminasyonhızına ve daha yükse maruziyete sebep olarak kortikosteroidlerin eliminasyonunu etkiler. Olası sistemik yan etkilerin farkındaolunmalıdır.

Budesonidin intravenöz dozunu takiben plazma klirensi sirozlu hastalarda ve sağlıklı bireylerde benzerdi. Oral alımından sonra budesonidin sistemik yararlanımı ilk geçiş metabolizmasıazalmış karaciğer fonksiyonu ile artmıştır. BUDOLER ile tedavinin klinik önemi inhalebudesonid için veri olmadığı bilinmemektedir, ancak plazma seviyelerinde artar. Bundan dolayıartmış sistemik yan etki riski beklenebilir

CYP3A inhibitörleri ile birlikte tedavi, örn. itrakonazol, ketokonazol, HIV proteaz inhibitörleri ve kobisistat içeren ürünlerin sistemik kortikosteroidin yan etki riskini artırması bekleniyor. Buyüzden yarar artmış riskten daha ağır basmadıkça hastalardan kaçınılmalıdır. Sistemikkortikosteroid yan etkileri için izlenmelidir. Bu kısa vadede itrakonazol veya ketokonazol veyadiğer güçlü CYP3A inhibitörleri ile tedavi sınırlı klinik öneme sahiptir (1-2 hafta) ama uzunsüreli tedavi sırasında göz önünde bulundurulmalıdır. Budesonid dozunda bir azalma dadüşünülmelidir.

KOAH'lı hastalarda pnömoni


İnhale kortikosteroid alan KOAH'lı hastalarda hastaneye yatmayı gerektiren pnömoni de dahil olmak üzere pnömoni insidansında bir artış gözlenmiştir. Artan steroid dozu ile birlikte

6

pnömoni riskinin de artacağına dair kanıt olsa da tüm çalışmalarda kesin olarak kanıtlanamamıştır. İnhale kortikosteroid ürünlerindeki pnömoni riskinin büyüklüğünde sınıf içifarklılıklar için kesin bir klinik kanıt yoktur. Bu tür enfeksiyonların klinik özellikleri KOAHalevlenmelerinin semptomları ile örtüştüğü için, doktorlar KOAH hastalarında olası pnömonigelişimi için dikkatli olmalıdır. KOAH'lı hastalarda pnömoni için risk faktörleri sigara içimi,yaşlılık, düşük vücut kitle indeksi ve ciddi KOAH içerir.

Görme bozukluğu


Sistemik ve topikal kortikosteroid kullanımı ile görme bozukluğu bildirilebilir. Eğer hasta bulanık görme veya diğer görme bozuklukları gibi semptomlarla karşılaşırsa, katarakt, glokomveya merkezi seröz korioretinopati (CSCR) gibi sistemik ve topikal kortikosteroidlerinkullanılması sonrasında bildirilen nadir görülen hastalıkları içerebilecek muhtemel nedenlerindeğerlendirilmesi için hastanın bir oftalmolojiste sevk edilmesi göz önünde bulundurulmalıdır.

Pediyatrik popülasyon

Büyüme üzerindeki etki

İnhale kortikosteroidlerle uzun süreli tedavi gören çocukların boylarının düzenli olarak izlenmesi önerilir. Büyüme yavaşlarsa, inhalasyon yoluyla kullanılan kortikosteroid dozununmümkünse etkili astım kontrolünün korunduğu en düşük doza düşürülecek şekilde azaltılmasıamacıyla tedavi yeniden değerlendirilmelidir. Büyümenin baskılanmasındaki olası risk ilekortikosteroid tedavisinin sağladığı fayda dikkalice kıyaslanmalıdır. Ek olarak hastanın,pediyatrik solunum hastalıkları uzmanına yönlendirilmesi düşünülmelidir.

Hatalı uygulama yolu

Budesonid içeren inhalasyon kapsüllerini, monodoz kuru toz inhaler cihazına koymak yerine yanlışlıkla yutan hastalara dair bildirimler alınmıştır. Kapsüllerin yanlışlıkla yutulmasıdurumlarının büyük çoğunluğu herhangi bir yan etki ile ilişkilendirilmemiştir. Sağlıkçalışanları, hastaya BUDOLER'in doğru kullanımını anlatmalıdır (Bkz. Bölüm 4.2). EğerBUDOLER reçete edilen bir hastanın, solunumunda düzelme yaşanmıyorsa, sağlık çalışanları,hastaya BUDOLER'i nasıl kullandığını sormalıdır.

Kapsüller laktoz içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

74.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Budesonid metabolizması başlıca CYP3A4 tarafından gerçekleştirilmededir. CYP3A inhibitörleri ile birlikte tedavi, örn. Itrakonazol, ketokonazol, HIV proteaz inhibitörleri vekobisistat içeren ürünlerin sistemik yan etki riskini arttırması beklenmektedir (bkz. Bölüm 4.4ve bölüm 5.2).

BUDOLER'in potent CYP3A inhibitörleri ile kombinasyonu, sistemik kortikosteroid yan etkilerin artmış riskinden daha fazla fayda sağlamadıkça önlenmelidir; bu durumda hastalarsistemik kortikosteroid yan etkileri açısından izlenmelidir. BUDOLER, anti-fungaller(itrakonazol ve ketokonazol gibi) ile birlikte uygulanıyorsa, tedaviler arasındaki periyotmümkün olduğunca uzun olmalıdır. Budesonid dozunun azaltılması düşünülebilir.

Yüksek doz budesonid için bu etkileşim hakkında kısıtlı veri vardır; inhale budesonid (1000 mcg tek doz) ile günde bir kez 200 mg itrakonazol birlikte kullanılırsa plasma düzeylerindebariz artış (ortalama dört kat) görülebilir.

Yüksek plazma konsantrasyonları ve kortikosteroidlerin artan etkileri östrojenler ve kontraseptif steroidlerle tedavi edilen kadınlarda gözlenmiştir, ama budesonid ve eş zamanlıdüşük doz oral kontraseptif kombinasyonları ile herhangi bir etki gözlenmemiştir.

Adrenal fonksiyon baskılanabileceğinden, hipofiz bezi yetmezliği teşhisi için ACTH stimülasyon testi hatalı sonuçlar verebilir (düşük değerler).

Pediyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışmaları sadece yetişkinlerde yapılmıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Budesonid ile tedavi süresince etkin bir doğum kontrol yöntemi kullanılması gerekmemektedir. Yüksek plazma konsantrasyonları ve kortikostereoidlerin artan etkileri östrojenler vekontraseptif steroidlerle tedavi edilen kadınlarda gözlenmiştir, ancak budesonid ve eş zamanlıdüşük doz oral kontaseptif kombinasyonları ile herhangi bir etki gözlenmemiştir.

8Gebelik dönemi

İnhale budesonid ile ilgili yapılan hayvan çalışmaları, gebelik/ve-veya/embriyonal/fötal gelişim/ve-veya/doğum/ve-veya postnatal gelişme üzerindeki etkileri açısından yetersizdir(Bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Kapsamlı prospektif epidemiyolojik çalışmalar ve dünya çapındaki pazarlama sonrası deneyim, gebelik döneminde inhale budesonidin fetüs/yeni doğan sağlığı üzerinde bir advers etkisiniişaret etmemektedir.

Hayvan çalışmalarında glukokortikosteroidlerin, malformasyonları indüklediği gösterilmiştir (Bkz. Bölüm 5.3). Bunun, önerilen dozlar düşünüldüğünde insanlar için geçerli olma ihtimalidüşüktür ancak inhale budesonid tedavisi düzenli olarak incelenmeli ve en düşük etkili dozdatutulmalıdır.

Diğer ilaçlarda olduğu gibi, budesonidin de gebelik döneminde kullanılması annedeki yararları ile fetus üzerindeki risklerin karşılaştırılmasını gerektirir. İnhale glukokortikosteroidler, benzerpulmoner cevaplara ulaşmak için gerekli oral glukokorikosteroidlere oranla daha düşüksistemik etkileri nedeniyle göz önüne alınmalıdır.

Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

BUDOLER için gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /embriyonal/fetal gelişim/doğum ya da doğum sonrasıgelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir.

Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

Laktasyon dönemi

Budesonid anne sütüne geçer. Ancak BUDOLER'in terapötik dozlarında, emzirilen çocuk üzerinde etkisi olması beklenmez. BUDOLER laktasyon döneminde kullanılabilir.

Astımlı emziren kadınlarda inhale budesonid (günde iki kez 200 veya 400 mikrogram) ile idame tedavisi emzirilen infantlarda ihmal edilebilir düzeyde sistemik budesonid maruziyetine yolaçar.

9

Farmakokinetik bir çalışmada hesaplanan günlük infant dozu, her iki doz seviyesinde günlük maternal dozun %0.3'üydü ve infantlardaki ortalama plazma konsantrasyonu, infantta oralbiyoyaralanımının tam olduğu varsayımı ile maternal plazmada gözlenen konsantrasyonların1/600'ü olduğu hesaplanmıştır. İnfant plazma örneklerindeki budesonid konsantrasyonlarınıntümü, tayin limitinin altında idi.

İnhale budesonid verilerine ve budesonidin nazal, inhale, oral ve rektal uygulamalardan sonraki terapötik dozaj aralıklarında doğrusal farmakokinetik özellikler göstermesine istinaden,budesonidin terapötik dozlarında, emzirilen çocuğa maruziyetin düşük olduğu öngörülür.

Üreme yeteneği / Fertilite

Bilinmemektedir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Budesonid araç ve makine kullanma yeteneğini etkilemez.

4.8. İstenmeyen etkiler

Advers ilaç reaksiyonları, MedDRA'nın sistem organ sınıfına göre listelenmektedir. Her bir sistem organ sınıfı içerisinde advers ilaç reaksiyonları sıklığa göre sıralanmakta olup en sıkgörülen reaksiyonlar başta listelenmektedir. Ayrıca, her bir advers ilaç reaksiyonu içinaşağıdaki sisteme göre (CIOMS III), reaksiyonlara karşılık gelen sıklık kategorisi debelirtilmektedir:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın: Orofarenkste candida enfeksiyonu, pnömoni (KOAH'lı hastalarda)

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek: Deri döküntüsü, kontakt dermatit, ürtiker, anjiyoödem ve anaflaktik reaksiyon dahil ani ve geç aşırı duyarlılık reaksiyonları

10Endokrin hastalıkları

Seyrek:Adrenal baskılanma ve büyüme geriliği dahil sistemik kortikosteroidlerin bulgu ve belirtileri*

Psikiyatrik hastalıkları

Yaygın olmayan: Anksiyete, depresyon,

Seyrek: Psikomotor hiperaktivite, uyku bozuklukları, sinirlilik, davranış değişiklikleri (çoğunlukla çocuklarda)

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Tremor**

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan: Katarakt, bulanık görme (Bkz. Bölüm 4.4)

Bilinmiyor: Glokom

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Yaygın: Öksürük, ses boğuklaşması, boğazda iritasyon Seyrek: Bronkospazm, disfoni, ses boğuklaşması***

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Seyrek: Morarma

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın olmayan: Kas spazmı

* Aşağıdaki pediyatrik popülasyona atfen.
** Klinik çalışmalarda bildirilen sıklığa dayalı *** Çocuklarda seyrek görülür

Bazen, inhale glukokortikosteroidlerde doz, maruz kalma süresi, eş zamanlı ve önceki kortikosteroid maruziyeti ve bireysel hassasiyete bağlı olarak sistemik glukokortikosteroid yanetkilerin belirtileri veya semptomları ortaya çıkabilir (Bkz. Bölüm 4.4)

11Seçilmiş advers reaksiyonların tanımlanması

Orofarenksteki kandida enfeksiyonu riskindeki artış ilacın birikmesinden kaynaklanmaktadır. Hastaya her doz uygulamasından sonra ağzını su ile yıkamasının tavsiye edilmesi riskiminimum düzeye indirilecektir.

Diğer inhalasyon tedavilerinde olduğu gibi paradoksal bronkospazm çok seyrek olguda görülebilir (Bkz. Bölüm 4.4).

Plasebo kontrollü çalışmalarda katarakt, plasebo grubunda da yaygın olmayan şekilde bildirilmiştir.

Klinik çalışma inhalasyon yoluyla budesonide alan 13119 hasta ve 7278 plasebo hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. Anksiyete sıklığı inhale budesonide hastalarında %0,52 ve placebohastalarında %0,63, depresyon sıklığı ise inhale budesonide hastalarında %0,67 ve plasebo'da%1,15'dir.

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik popülasyondaki büyüme geriliği riski nedeni ile büyüme bölüm 4.4'de belirtildiği üzere izlenmelidir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisiSemptomlar

Aşırı dozlarda olsa dahi akut BUDOLER doz aşımının, klinik bir soruna yol açması beklenmez. Kısa bir sürede yüksek miktarlarda ilacın inhale edilmesini takiben tek zararlı etki hipotalamus-hipofiz- adrenal (HPA) fonksiyonunun baskılanmasıdır.

12Tedavisi

Özel bir acil müdahale yapılması gerekmez. BUDOLER tedavisine, astım kontrolü için önerilen dozda devam edilmelidir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Obstrüktif akciğer hastalıkları için diğer ilaçlar, inhalantlar; Glukokortikoidler

ATC kodu: R03BA02

Budesonid, yüksek lokal anti-inflamatuvar etkisi olan ve oral kortikosteroidlerle görülenlerden daha düşük sıklıkta ve şiddette advers etkileri olan bir glukokortikosteroiddir.

Topikal antienflamatuvar etki

Glukokortikosteroidlerin astım ve KOAH tedavisindeki etki mekanizmaları tam olarak aydınlatılmamıştır. Enflamatuvar mediyatörlerin salıverilmesi ve sitokinlerce yönlendirilenimmün yanıtların inhibisyonları gibi antiinflamatuvar etkiler, muhtemelen önemlidir.

Astımlı hastalarda, benzer sistemik biyoyararlanım elde etmek üzere hesaplanmış dozlarda inhalasyon ve oral yoldan kullanılan budesonidin karşılaştırıldığı bir klinik çalışmada,plaseboya göre inhalasyon yoluyla kullanılan budesonidin istatistiksel açıdan anlamlı birşekilde etkili olduğu, oral yoldan kullanılan budesonid ve plasebo arasında ise anlamlı bir farkınolmadığı görülmüştür. Dolayısıyla, geleneksel inhale budesonid dozlarının terapötik etkisi,büyük oranda solunum sistemi üzerindeki doğrudan etkisiyle açıklanabilir. Alışılmış dozlardainhalasyon yoluyla kullanılan budesonidin terapötik etkisi, büyük oranda solunum yollarıüzerindeki doğrudan etkisi ile açıklanabilir.

Dört haftalık bir provokatif budesonid ile ön tedavi çalışmasında hem erken hem de geç astmatik reaksiyonlarda bronşial konstrüksiyonun azaldığı gösterilmiştir.

Etkinin başlaması

Oral olarak uygulanan, kuru toz inhaler ile dağıtılan tek bir doz budesonidden sonra bir kaç saat içinde akciğer fonksiyonlarında iyileşme sağlanır. Kuru toz inhalar ile dağıtılan, oral olarak

13

inhale edilen budesonidin terapötik kullanımından sonra maksimum yararın elde edilmesi 4 haftaya dek olabilirken akciğer fonksiyonunda iyileşmenin tedavi başlangıcından sonra 2 güniçinde görüldüğü gösterilmiştir.

Solunum yolu reaktivitesi

Budesonidin aşırı duyarlılığı olan hastalarda solunum yolunun histamin ve metakoline karşı reaktivitesini azalttığı da gösterilmiştir.

Astımın alevlenmesi

Günde bir veya iki kez uygulanan inhale budesonidin hem çocuk hem de erişkinlerde astımın alevlenmesini etkili olarak önlediği gösterilmiştir.

Egzersizle ortaya çıkan astım

İnhalasyon yoluyla uygulanan budesonid tedavisi, egzersizle ortaya çıkan astımın önlenmesinde etkin bir şekilde kullanılmıştır.

Büyüme

Kısa dönemli çalışmalarda, büyümede küçük ve genel olarak geçici bir azalma gözlenmiştir ve bu genellikle tedavinin ilk yılında görülür. Uzun dönemli gözlem çalışmaları, inhalekortikosteroidlerle tedavi edilen çocukların ve adölesanların ortalama olarak erişkin hedefboylarına ulaştıklarına işaret etmektedir. Ancak bir çalışmada en düşük etkili doza titrasyonyapılmadan 6 yıla kadar yüksek doz inhale budesonid (günlük 400 mikrogram) ile tedavi edilençocukların, aynı süre boyunca plasebo tedavisi alan çocuklardan erişkinlikte ortalama 1,2 cmdaha kısa oldukları bulunmuştur. En düşük etkili doza titrasyon ve çocuklarda büyümeninizlemi için bölüm 4.4'e bakınız.

Pediyatrik popülasyon

3-6 yıl boyunca günlük ortalama 504 mcg doz ile tedavi edilen 157 çocukta (5-16 yaş) yarık lamba muayeneleri yapılmıştır. Bulgular 111 tane yaşa göre eşleştirilmiş astımlı çocuklakıyaslanmıştır. İnhale budesonid, posterior subkapsüler katarakt görülmesinde artış ileilişkilendirilmemiştir.

Plazma kortizol düzeyi üzerine etkisi

14

Sağlıklı gönüllülerde BUDOLER ile yürütülen çalışmalarda plazma ve idrar kortizolü üzerine doz ile orantılı bir etki göstermiştir. Önerilen dozlarda, BUDOLER ACTH testi ile gösterildiğiüzere, adrenal fonksiyonu üzerine 10 mg prednizol ondan belirgin olarak daha az etkiye yolaçar.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


BUDOLER'in oral inhalasyonunu takiben budesonidin pik plazma konsantrasyonları (800 mcg dozdan sonra 4 nmol/L) 30 dakika içinde görülür. Maksimum plazma konsantrasyonu veplazma konsantrasyonu zaman profili altı alanı dozla lineer olarak artar, ama tekrarlayandozlarda (3 hafta tedavi) tek bir dozdan sonrakinden çok az (%20-30) daha yüksektir. Sağlıklıkişilerde, ağızlıkta kalan %22'si, kalanı (ölçülen dozun yaklaşık %45'i) yutulurken akciğerbirikmesi ölçülen dozun (aritmetik ortalama ± SD) % 34±%10'u olarak hesaplanmıştır.Budesonidin 1 miligramının inhalasyonunu takriben maksimum plazma konsantrasyonu,takriben 20 dakika sonra yaklaşık 3.5 nmol/L'dir.

Dağılım:


Budesonidin dağılım hacmi yaklaşık 3 L/kg'dır. Budesonidin emilimi takiben vücutta geniş ölçüde dağılır. Plazma proteinlerine ortalama % 85-90 oranında bağlanır.

Biyotransformasyon:


Budesonid, karaciğerde yüksek oranda (~%90) ilk geçiş metabolizmasına uğrayarak glukokortikosteroid aktivitesi düşük metabolitlerine dönüşür. En önemli metabolitleri 6B-hidroksibudesonid ve 16a-hidroksiprednizolonun glukokortikosteroid aktivitesi, budesonidinaktivitesinin %1'inden azdır. Budesonid metabolizması temel olarak sitokrom P450'nin altsınıfı olan CYP3A aracılığıyla olur.

Eliminasyon:


Budesonidin metabolitleri, aynen ya da konjuge edilerek, temel olarak böbrekler aracılığıyla atılır. İdrarda değişime uğramamış halde budesonid bulunmaz. Budesonidin sistemik klerensiyüksektir (dakikada yaklaşık 1,2 L) ve sağlıklı yetişkinlerde intravenöz yoldan uygulandığındaplazma yarılanma süresi ortalama 2-3 saattir.

Doğrusallık/


Klinikte kullanılan doz sınırları içinde, budesonidin kinetiği doz ile doğru orantılıdır.

15

Bir çalışmada günde iki kez alınan 100 mg ketokonazol, eşzamanlı olarak uygulanan oral budesonidin (10 mg'lık tek doz) plazma seviyelerini ortalama 7,8 kat arttırmıştır. Bu etkileşimbilgisi inhale budesonid için yoktur ama plazma düzeylerinde dikkate değer artışlarbeklenebilir.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Karaciğer yetmezliği:


Karaciğer fonksiyonlarının azalması, kortikosteroidlerin atılımını etkileyebilir. Bununla birlikte, intravenöz yoldan uygulanan budesonidin plazma klerensi, sirozlu hastalarda vesağlıklı kişilerde benzerdir. Karaciğer fonksiyonlarının azaldığı durumlarda, ilk geçişmetabolizmasındaki azalma nedeniyle, oral yoldan alınan budesonidin sistemik yararlanımıartar. İnhalasyon yoluyla alınan budesonid için herhangi bir veri bulunmadığından, bununBUDOLER ile tedavi için klinik anlamı bilinmemektedir; ancak plazma düzeylerininyükselmesi ve dolayısıyla sistemik advers etkiler açısından riskin artması beklenebilir.

Böbrek yetmezliği:


Böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekmemektedir.

Pediyatrik popülasyon:


Budesonidin 4-6 yaş astımlı çocuklardaki sistemik klirensi 0,5 L/dak.dır. Klirens kg vücut ağırlığı başına yetişkinlerde olduğundan %50 fazladır. İnhalasyon sonrasında budesonidinterminal yarılanma ömrü astımlı çocuklarda yaklaşık 2,3 saattir. Bu, sağlıklı yetişkinlerleneredeyse aynıdır. BUDOLER (800 mcg tek doz) ile tedavi edilen astımlı çocuklarda plazmakonsantrasyonları inhalasyondan sonra 13,8 dakikada Cmaks'a (4,85 nmol/L) erişir ve sonra hızlaazalır ve EAA 10,3 nmol.sa/L'dir. EAA değeri genellikle yetişkinlerle aynı dozda gözlenen ilebenzerdir ancak Cmaks değeri, çocuklarda daha yüksek olma eğilimindedir. Çocuklardakiakciğer birikimi (nominal dozun %31'i) sağlıklı erişkinlerde ölçülen ile benzerdir (nominaldozun %34'ü).

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Budesonidin akut toksisitesi düşüktür ve incelenen referans glukokortikosteroidlerle (beklometazon dipropiyonat, fluoksinolon asetonid) aynı büyüklükte ve tiptedir.

Subakut ve kronik toksisite çalışmalarının sonuçları, vücut ağırlığındaki artışın azalması ve lenfoid dokular ile adrenal korteks atrofisi gibi budesonidin sistemik etkilerinin, diğerglukokortikosteroidlerin uygulanmasında gözlenenlerden daha hafif ya da benzer düzeyde

16

olduğunu göstermektedir.

Yapılan bir karsinojenik etki araştırmasında erkek sıçanlarda gözlenen beyin glioma insidans artışı, tekrarlanan çalışmada doğrulanamamıştır. Tekrarlanan bu çalışmada, glioma insidansı,aktif tedavi (budesonid, prednizolon, triamsinolon asetonid) gruplarında ve kontrol gruplarındaaynı bulunmuştur.

İlk karsinojenite çalışmasında erkek sıçanlarda gözlenen karaciğer değişiklikleri (primer hepatoselüler tümörler), yinelenen iki çalışmanın birinde de, budesonid yanında referansglukokortikosteroidlerin uygulandığı gruplarda da görülmüştür. Bu etkilerin bir reseptöretkisine bağlı olması ve bir sınıf etkisini göstermesi kuvvetle muhtemeldir.
Mevcut klinik deneyimlere göre, budesonid ya da diğer glukokortikosteroidlerin insanlarda beyin gliomalarını ya da primer hepatoselüler tümörleri uyardığına dair hiçbir işaret yoktur.Üreme ile ilgili hayvanlar üzerinde yürütülen çalışmalarda, budesonid gibi kortikosteroidlerinmalformasyonları (yarık damak, iskelet malformasyonları) indüklediği gösterilmiştir. Bununlabirlikte, önerilen dozlarda hayvanlara ait bu deneysel bulgular insanlar için anlamlıgörünmemektedir.

Hayvan çalışmaları ile ayrıca, teratojenik doz aralığının altındaki maruziyetlerde aşırı prenatal glukokortikosteroidlerin rahim içi büyüme geriliği, erişkinlerde kardiyovasküler hastalık veglukokortikosteroid reseptör yoğunluğunda, nörotransmitter döngüsünde ve davranışında kalıcıdeğişiklik riskini artırdığı saptanmıştır.

6. FARMASOTIK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Laktoz monohidrat, öğütülmüş (inek sütü) Laktoz monohidrat, elenmiş (inek sütü)

Kapsül (3 no'lu) İçeriği:


Hipromelloz (E464)

Titanyum dioksit (E 171)

Demir oksit sarı (E 172)

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen geçimsizliği yoktur.

17

6.3. Raf ömrü

24 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

60 inhaler kapsül veya 200 inhaler kapsül içeren, şeffaf PVC/PVDC/Aluminyum blister ambalajlarda, bir adet monodoz kuru toz inhaler cihazı ve kullanma talimatı ile berabersunulmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

İlacın uygun kullanımından emin olmak için, inhalerin kullanılması doktor veya eczacı tarafından hastaya gösterilmelidir. Kullanıma ilişkin detaylı bilgi kullanma talimatındamevcuttur. Jelatin kapsülün parçalanabileceğini ve küçük jelatin parçalarının inhalasyondansonra ağız veya boğaz bölgesine ulaşabileceğini hastaların bilmesi önemlidir. Hastaya jelatininzararsız olduğu, ağızda yumuşayacağı ve yutulabildiği söylenmelidir. Kapsülü bir defadan fazladelmemek suretiyle parçalanma riski asgari düzeye indirilebilir.

Kapsül, kullanmadan hemen önce ambalajından çıkarılmalıdır.

7. RUHSAT SAHİBİ

World Medicine İlaç San ve Tic. A.Ş.

Bağcılar, İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2019/541

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 16.10.2019 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

18

İlaç Bilgileri

Budoler 100 Mcg İnhalasyon Tozu, Kapsül

Etken Maddesi: Budesonid

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.