Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Parkipex Er 3.75 Mg Uzaltılmış Salımlı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

PARKİPEX ER 3,75 mg uzatılmış salımlı tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir uzatılmış salımlı tablet, 2,62 mg pramipeksole eşdeğer 3,75 mg pramipeksol dihidroklorür monohidrat içerir.

DİKKAT:

Literatürde yayınlanan pramipeksol dozları tuz formunu ifade etmektedir. Bu nedenle, dozlar hem pramipeksol tuz formunda, hem de baz formunda (parantez içinde)sunulmuştur.

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Uzatılmış salımlı tablet

Beyaz renkli, oblong tabletler

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar

PARKİPEX ER, erişkinlerde idiyopatik Parkinson hastalığındaki bulgu ve belirtilerin tedavisinde endikedir. Tek başına (birlikte levodopa olmaksızın)kullanılabilir ya da hastalığın seyri içinde, geç evrelere doğru, levodopanın etkisiazalarak geçmeye başladığında veya değişken hale geldiği için terapötik etkidedalgalanmalar ortaya çıktığında (doz sonu ya da gelgit (on/off) dalgalanmalar),levodopa ile kombinasyon şeklinde kullanılabilir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

PARKİPEX ER, pramipeksolün günde bir kez, ağızdan kullanılan formülasyonudur.

Başlangıç tedavisi

:

Doz, aşağıda gösterildiği gibi, günde 0.375 mg tuz (0,26 mg baz) günlük başlangıç dozundan itibaren basamaklı olarak arttırılmalı ve doz artışları 5-7 günlük aralıklar ileyapılmalıdır. Hastalarda tolere edilemeyen istenmeyen etkiler görülmedikçe doztitrasyonu, maksimum terapötik etkinin elde edilebileceği şekilde yapılmalıdır.

PARKIPEX ER uzatılmış salımlı tablet doz arttırma şeması

Hafta

Günlük doz (mg, baz)

Günlük doz (mg, tuz)

1

0,26

0,375

2

0,52

0,75

3

1,05

1,5

1 / 15

Eğer dozun daha da yükseltilmesi gerekli olursa, günlük doz, haftalık aralıklar ile 0,75 mg tuz (0,52 mg baz) dozda, maksimum günlük doz olan 4,5 mg tuz (3,15 mg baz)doza kadar arttırılmalıdır. Bununla birlikte, günlük 1,5 mg tuz (1,05 mg baz) dozlarınüzerine çıkıldığında somnolans insidansının arttığı unutulmamalıdır (bkz. bölüm 4.8).

Halen PARKİPEX tablet almakta olan hastalar, ertesi sabah başlamak üzere, aynı günlük dozda PARKİPEX ER uzatılmış salımlı tablete geçiş yapabilirler. PARKİPEXER uzatılmış salımlı tablete geçiş yapıldıktan sonra, hastanın tedaviye verdiği yanıtagöre ilaç dozu ayarlanabilir (bkz. bölüm 5.1).

İdame tedavisi

:

Günlük bireysel dozlar, 0,375 mg tuz (0,26 mg baz) ile maksimum 4,5 mg tuz (3,15 mg baz) aralığında olmalıdır. Pivotal çalışmalarda, doz artırımı sırasında, etkililikgünde 1,5 mg tuz (1,05 mg baz) dozdan itibaren gözlenmiştir. Daha ileri dozayarlamaları, klinik yanıta ve ortaya çıkan advers etkilere göre yapılmalıdır. Klinikçalışmalarda hastaların yaklaşık %5'i, 1,5 mg tuz (1,05 mg baz) dozdan daha düşükdozlarla tedavi edilmiştir. İleri Parkinson hastalığında, levodopa dozunundüşürülmesi planlandığında, günlük 1,5 mg tuz (1,05 mg baz) dozdan daha yüksekdozlar yararlı olabilir. PARKİPEX ER ile gerek doz artırımı gerekse idame tedavisisırasında, hasta bireyin reaksiyonları doğrultusunda, levodopa dozunun azaltılmasıönerilir (bkz. bölüm 4.5).

Unutulan dozlar:

Bir doz atlanırsa, PARKİPEX ER, atlanan dozun alınması gereken zamandan sonra 12 saat içinde alınmalıdır. 12 saatten daha uzun zaman geçmişse, unutulan dozatlanmalı ve bir sonraki doz ertesi gün alınması gereken zamanda kullanılmalıdır.

Tedavinin sonlandırılması:

Dopaminerjik tedavinin aniden kesilmesi, nöroleptik malign sendrom gelişmesine yol açabilir.

Pramipeksol günlük dozu 0,75 mg tuza (0,52 mg baza) düşünceye kadar, günde 0,75 mg tuz (0,52 mg baz), daha sonra ise günde 0,375 mg tuz (0,26 mg baz) dozlarlaazaltılarak, basamak tarzında sonlandırılmalıdır (bkz. bölüm 4.4).

Uygulama şekli:

Uzatılmış salımlı (ER) tabletler su ile bütün olarak yutulmalı, çiğnenmemeli, bölünmemeli ya da ezilmemelidir. Uzatılmış salımlı tabletler yiyeceklerle birlikteveya tek başına alınabilir. Her gün aynı saatte alınmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği :

Pramipeksolün eliminasyonu böbrek fonksiyonlarına bağımlıdır. Aşağıdaki doz şeması önerilir:

Kreatinin klerensi 50 mL/dk'nın üzerinde olan hastalarda, günlük dozun ya da doz uygulama sıklığının azaltılması gerekli değildir.


2 / 15

Kreatinin klerensi 30-50 mL/dk arasında olan hastalarda tedavi, günaşırı 0,375 mg tuz (0,26 mg baz) PARKİPEX ER ile başlatılmalıdır. Bir haftadan sonra, doz günlükuygulama dozuna yükseltilmeden önce, ihtiyatlı olunmalı ve terapötik yanıt iletolerabilite dikkatle değerlendirilmelidir. Eğer dozun daha da yükseltilmesi gerekliolursa, günlük doz, haftalık aralıklar ile 0,375 mg tuz (0,26 mg baz) dozmiktarlarıyla maksimum günlük doz olan 2,25 mg tuza (1,57 mg baz) kadararttırılmalıdır.

Kreatinin klerensi 30 mL/dk'nın altında olan hastaların PARKİPEX ER ile tedavisine ilişkin veri bulunmadığı için, bu hastalarda PARKİPEX ER kullanımıönerilmemektedir. Bu hastalarda PARKİPEX ER tablet kullanılması düşünülmelidir.

Eğer idame tedavisi esnasında böbrek fonksiyonları azalırsa, yukarıda verilen öneriler izlenmelidir.

Karaciğer yetmezliği :

Absorbe edilen etkin maddenin yaklaşık %90'ı böbrekler yolu ile atıldığı için karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlanması büyük olasılıkla gerekliolmayacaktır. Ancak, karaciğer yetmezliğinin PARKİPEX ER farmakokinetiğiüzerindeki potansiyel etkisi incelenmemiştir.

Pediyatrik popülasyon:

PARKİPEX ER'nin çocuklar ve 18 yaşına kadar ergenlerdeki etkililiği ve güvenliliği belirlenmemiştir. Pediyatrik popülasyonda, Parkinson hastalığında PARKIPEX ERuzatılmış salımlı tablet kullanılmamalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

PARKİPEX ER uzatılmış salımlı tabletin eliminasyon yarı ömrü, yaşlılarda daha uzundur (bkz. bölüm 5.2).

4.3 Kontrendikasyonlar

Etkin maddeye ya da ürünün herhangi bir bileşenine karşı aşırı duyarlılık halinde kontrendikedir (bkz. bölüm 6.1).

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Böbrek yetmezliği olan bir Parkinson hastasına pramipeksol uzatılmış salımlı tablet reçete edilirken, “Pozoloji ve uygulama şekli” bölümünde (bkz. bölüm 4.2)açıklandığı şekilde bir doz azaltımı önerilir.

Halüsinasyonlar


Halüsinasyonlar, dopamin agonistleri ve levodopa tedavisinde bir yan etki olarak bilinmektedir. Hastalar, halusinasyonların (çoğunlukla görsel) oluşabileceğikonusunda uyarılmalıdır.

Diskinezi


İlerlemiş Parkinson hastalığında, levodopa ile kombinasyon tedavisinde, pramipeksol uzatılmış salımlı tabletin başlangıç titrasyonu sırasında diskinezi ortaya çıkabilir.Eğer diskinezi ortaya çıkarsa, levodopa dozu azaltılmalıdır.

3 / 15

Distoni


Pramipeksolün başlatılması veya doz artışı sonrasında, Parkinson hastalığı olan hastalarda antekollis, kamptokormi ve plörototonus da (Pisa Sendromu) dahil olmaküzere nadiren aksiyel distoni bildirilmiştir. Distoni, Parkinson hastalığının birsemptomu olabilse de, bu hastalardaki semptomlar pramipeksolün azaltılması veyageri çekilmesinden sonra düzelmiştir. Eğer distoni ortaya çıkarsa, dopaminerjik ilaçtedavisi gözden geçirilmeli ve pramipeksol dozunda bir ayarlama yapılmasıdüşünülmelidir.

Aniden uyuyakalma durumu ve somnolans


Pramipeksol, özellikle Parkinson hastalarında, somnolans ve ani başlayan uyuyakalma olayları ile ilişkili bulunmuştur. Günlük aktiviteler sırasında ve bazıvakalarda hiçbir uyarı belirtisi vermeden ortaya çıkan aniden başlayan uyku nöbetleriyaygın olmayan sıklıkta bildirilmiştir. Hastalar bu konuda uyarılmalı ve bu ilacınkullanımı sırasında özellikle araç ve makine kullanımında dikkatli olmalarıönerilmelidir. Somnolans ve/veya ani uyuyakalma nöbetleri yaşayan hastaların araçve makine kullanımından kaçınmaları gereklidir. Ayrıca, dozun azaltılması ya datedavinin sonlandırılması düşünülebilir. Olası additif etkiler nedeniyle, hastalar,pramipeksol içeren bir ilaç kullanımı sırasında diğer sedatif ilaçlar veya alkol alırkendikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarılmalıdır (bkz. bölüm 4.5, 4.7ve 4.8).

İmpuls kontrol bozuklukları


Hastalar impuls kontrol bozuklukları gelişmesi olasılığı açısından düzenli olarak izlenmelidir. Hastalar ve hastaların bakım ve tedavisi ile ilgilenen kişiler,pramipeksol uzatılmış salımlı tablet dahil dopamin agonistleri ile tedavi görenhastalarda, patolojik kumar oynama, libidoda artma, hiperseksüalite, kompulsifharcama ya da alışveriş yapma, tıkanırcasına yemek yeme ve aşırı yemek yeme gibiimpuls kontrol bozukluklarının davranışsal semptomlarının görülebileceği konusundauyarılmalıdır. Bu semptomlar gelişirse, doz azaltılması ya da basamaklı olaraktedavinin sonlandırılması düşünülmelidir.

Mani ve deliryum


Hastalar, mani ve deliryum gelişme riski açısından düzenli olarak izlenmelidir. Hastalar ve hastanın bakımı ile ilgilenen kişiler, pramipeksol ile tedavi edilenhastalarda mani ve deliryum ortaya çıkabileceği hakkında mutlaka uyarılmalıdır. Bugibi semptomlar gelişirse, doz azaltılması/dozun basamaklı şekilde azaltılması ileilacın kesilmesi düşünülmelidir.

Psikotik bozuklukları olan hastalar


Psikotik bozukluğu olan hastalarda dopamin agonistleri ile tedavi, sadece eğer tedaviden elde edilecek potansiyel yarar, olası riskten yüksek ise uygulanmalıdır.Pramipeksol ve antipsikotik ilaçların eş zamanlı kullanımından kaçınılmalıdır (bkz.bölüm 4.5).

Oftalmolojik izleme


Düzenli aralıklarla ya da görme anormalliklerinin ortaya çıkması durumunda oftalmolojik izleme yapılması önerilmektedir.


4 / 15

Ağır kardiyovasküler hastalık


Ağır kardiyovasküler hastalık durumunda dikkatli olunmalıdır. Dopaminerjik tedavi ile genel olarak ilişkili postural hipotansiyon riski nedeniyle, özellikle tedavininbaşlangıcında kan basıncının izlenmesi önerilir.

Nöroleptik malign sendrom


Dopaminerjik tedavinin aniden kesilmesiyle, nöroleptik malign sendromu düşündüren semptomlar bildirilmiştir (bkz. bölüm 4.2).

Dopamin agonisti kesilme sendromu


Parkinson hastalarında pramipeksol tedavisi, dozun basamaklı şekilde azaltılması yoluyla kesilmelidir (bkz. bölüm 4.2). Pramipeksol dahil dopamin agonistlerinin dozuazaltılırken veya tedavi durdurulduğunda, motor olmayan advers etkiler ortayaçıkabilir. Semptomlar arasında, apati, anksiyete, depresyon, bitkinlik, terleme ve ağrıbulunur ve bunlar şiddetli olabilir. Dopamin agonistinin dozu azaltılmaya başlamadanönce hastalar bu konuda bilgilendirilmeli ve sonrasında da düzenli olarak izlenmelidir.Semptomların inatçı olması halinde, pramipeksol dozunun geçici olarak yükseltilmesigerekebilir (bkz. bölüm 4.8).

Dışkıda kalıntılar


Bazı hastalar dışkılarında bozulmamış pramipeksol tabletlere benzeyen kalıntıların olduğunu bildirmiştir. Eğer hasta böyle bir gözlemi bildirirse, doktor, hastasınıntedaviye yanıtını yeniden değerlendirmelidir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Plazma proteinlerine bağlanma


Pramipeksol plazma proteinlerine çok düşük bir düzeyde (<%20) bağlanır ve insanlarda düşük boyutlarda bir biyotransformasyon görülür. Bu nedenle plazmaproteinlerine bağlanmayı etkileyen ya da biyotransformasyon yoluyla eliminasyonüzerinde etkili olan diğer ilaçlar ile etkileşim beklenmez. Antikolinerjikler asılolarak biyotransformasyon ile elimine edildiği için, etkileşim potansiyeli düşüktür.Bununla birlikte, antikolinerjiklerle etkileşim konusu çalışılmamıştır. Selejilin velevodopa ile farmakokinetik bir etkileşim göstermez.

Aktif renal eliminasyon yolağı inhibitörleri/varışmacıları


Simetidin muhtemelen renal tübüllerdeki katyonik sekretuvar transport sistemini inhibe ederek, pramipeksolün renal klerensini yaklaşık %34 oranında azaltmıştır. Bunedenle, bu aktif renal eliminasyon yolağını inhibe eden ya da bu yolak ile elimineedilen simetidin, amantadin, meksiletin, zidovudin, sisplatin, kinin ve prokainamidgibi ilaçlar pramipeksol ile etkileşerek, pramipeksol klerensini azaltabilir. Bu ilaçlarınpramipeksol uzatılmış salımlı tablet ile eş zamanlı kullanılması halinde pramipeksoldozunun azaltılması düşünülmelidir.

Levodopa ile kombinasyon


Pramipeksol uzatılmış salımlı tablet, levodopa ile eşzamanlı veriliyorsa, levodopa dozunun azaltılması ve pramipeksol uzatılmış salımlı tablet dozu arttırılırken diğerantiparkinson ilaçların dozlarının sabit tutulması önerilmektedir.

Additif etki olasılığı nedeniyle, hastaların pramipeksol uzatılmış salımlı tablet ile birlikte başka sedasyon yapıcı ilaçlar ya da alkol alınması durumunda dikkatli olmalarıkonusunda uyarılması gerekir (bkz. bölüm 4.4, 4.7ve 4.8).

5 / 15

Antipsikotik ilaçlar


Antipsikotik ilaçların pramipeksol ile birlikte kullanımından kaçınılmalıdır (bkz. bölüm 4.4), bu durumda antagonistik etkiler beklenebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Özel bir veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Özel bir veri bulunmamaktadır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar, tedavi süresince tıbben etkili olduğu kabul edilen doğum kontrol yöntemleri kullanmalıdır.

Gebelik dönemi

Pramipeksolün gebelikte kullanımına ilişkin klinik bilgi mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ve-veya/embriyonal/fetal gelişim/ve-veya/doğum/ve-veya/doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Pramipeksol sıçanlarda ve tavşanlarda teratojenik etki göstermemiş, ama sıçanlarda maternotoksik dozlarda embriyotoksik etki göstermiştir (bkz. bölüm 5.3). İnsanlarayönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Pramipeksol uzatılmış salımlı tablet gebelik döneminde açıkça gerekli olmadığı sürece kullanılmamalı, sadece potansiyel yararları, fetüs üzerindeki olası risklere ağırbastığında kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

İnsanlarda pramipeksol tedavisinin prolaktin sekresyonunu inhibe etmesi nedeniyle, laktasyonun inhibisyonu beklenir. Pramipeksolün kadınlarda süte geçip geçmediğiüzerinde çalışılmamıştır. Sıçanlarda etkin madde ile ilişkili radyoaktivitenin süttekikonsantrasyonu, plazmadakinden daha yüksek bulunmuştur. İnsanlarla ilgili verilerolmadığı için, emzirme döneminde pramipeksol uzatılmış salımlı tabletlerkullanılmamalıdır. Eğer kullanılması mutlak gerekli ise, emzirmeye son verilmelidir.

Üreme yeteneği /Fertilite

İnsan fertilitesi üzerinde çalışma yapılmamıştır. Hayvan çalışmalarında pramipeksol östrus siklusunu etkilemiş ve dopamin agonistlerinden beklendiği şekilde dişifertilitesinde azalmaya neden olmuştur. Bu çalışmalar, erkek fertilitesine yönelik,doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler göstermemiştir.

6 / 15

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Pramipeksol uzatılmış salımlı tablet araç ve makine kullanım yetenekleri üzerinde majör etkiler oluşturabilir.

Halüsinasyonlar ya da somnolans ortaya çıkabilir.

Pramipeksol uzatılmış salımlı tablet ile tedavi edilen ve somnolans ve/veya ani uyku olayları yaşayan hastalar, bu sorunlar ortadan kalkıncaya kadar, araba ve makinekullanmak gibi dikkat gerektiren faaliyetlerden kaçınmaları, aksi takdirde dikkattekibozulma nedeniyle kendisi ve başkaları için ciddi yaralanma veya ölüm riskibulunduğu konusunda uyarılmalıdır (bkz. bölüm 4.4, 4.5ve 4.8).

4.8 İstenmeyen etkiler

Pramipeksol tedavisi alan 1.778 Parkinson hastası ile, plasebo alan 1.297 hastayı içeren plasebo kontrollü çalışmaların yer aldığı havuz analizlerine dayanılarak, her ikigrupta da advers etkiler sık olarak bildirilmiştir. Pramipeksol alan hastaların%67'sinde ve plasebo grubunun %54'ünde en az bir advers etki bildirilmiştir.

Advers ilaç reaksiyonlarının çoğunluğu tedavinin erken döneminde başlar ve çoğunluğu tedaviye devam edilirken kaybolma eğilimindedir.

Aşağıda verilen advers etkiler, sistem-organ sınıfları içinde ve şu sıklık tanımlarıyla bildirilmiştir (Advers reaksiyon ortaya çıkması beklenen hasta sayısı):

Çok yaygın Yaygın
Yaygın olmayan
Seyrek
Çok seyrek

> 1/10

> 1/100 ilâ < 1/10

> 1/1.000 ilâ < 1/100

> 1/10.000 ilâ < 1/1.000< 1/10.000

Parkinson hastalarında en yaygın (>%5) olarak bildirilen ve pramipeksol tedavisinde plasebo ile olduğundan daha sık görülen advers ilaç reaksiyonları şunlardır: bulantı,diskinezi, hipotansiyon, baş dönmesi, somnolans, uykusuzluk, konstipasyon,halüsinasyon, baş ağrısı ve bitkinlik. Somnolans insidansı günde 1.5 mg pramipeksoltuzundan daha yüksek dozlarda artar (bkz. bölüm 4.2). Levodopa ilekombinasyonlarda daha sık bildirilen bir advers etki diskinezidir. Tedavininbaşlangıcında, özellikle pramipeksol titrasyonu çok hızlı yapılırsa, hipotansiyonortaya çıkabilir.

Vücut sistemi

Çok

yaygın

(>1/10)

Yaygın

(>1/100 -<1/10)

Yaygın olmayan(>1/1.000 - <1/100)

Seyrek

(>1/10.000

-<1/1.000)

Bilinmiyor

Enfeksiyonlar
ve
enfestasyonlar


Pnömoni


Endokrin

hastalıklar



Uygun olmayanantidiüretikhormon salımı


7 / 15

Vücut sistemi

Çok

yaygın

(>1/10)

Yaygın

(>1/100 -<1/10)

Yaygın olmayan(>1/1.000 - <1/100)

Seyrek

(>1/10.000

-<1/1.000)

Bilinmiyor

Psikiyatrik

hastalıklar


Uykusuzluk HalüsinasyonlarAnormal rüyalarKonfüzyon

İmpuls kontrol
bozuklukları ve
kompulsiyonlara
ilişkin
davranışsal
semptomlar

Kompulsif
alışveriş
Patolojik
kumar oynama
Huzursuzluk
Hiperseksüalite
Delüzyon
Libido
bozuklukları
Paranoya
Deliryum
Tıkanırcasına

1

yeme

Hiperfaji

Mani

Sinir sistemi hastalıkları
Somnolans
Baş
dönmesi
Diskinezi
Baş ağrısı
Aniden
uyuyakalma
Amnezi
Hiperkinezi
Senkop


Göz hastalıkları

Diplopi, bulanık görme ve görmekeskinliğindeazalma dahilgörmebozuklukları



Kardiyak

hastalıklar



Kalp

yetmezliği



Vasküler

hastalıklar


Hipotansiyon



Solunum, göğüs bozuklukları vemediyastinalhastalıklar


Dispne

Hıçkırık



Gastrointestinal

hastalıklar

Bulantı

Konstipasyon

Kusma




Deri ve derialtı
dokusu
hastalıkları


Aşırı duyarlılık
Kaşıntı
Döküntü



8 / 15

Vücut sistemi

Çok

yaygın

(>1/10)

Yaygın

(>1/100 -<1/10)

Yaygın olmayan(>1/1.000 - <1/100)

Seyrek

(>1/10.000

-<1/1.000)

Bilinmiyor

Genel
bozukluklar ve uygulamabölgesine ilişkinhastalıklar

Bitkinlik Periferal ödem


Apati,
anksiyete,
depresyon,
bitkinlik,
terleme ve
ağrıyı da
içine alan
dopamin
agonisti
kesilme
sendromu
Araştırmalar

İştahta azalma dahil kilo kaybı
Kilo artışı


Bu advers etki pazarlama sonrası deneyimlerde gözlenmiştir. %95 kesinlikle, “yaygın olmayan” kategorisinden daha sık değildir, ancak sıklık düzeyi daha düşük olabilir. Bu yan etki pramipeksol iletedavi edilen 2.762 Parkinson hastasından oluşan klinik araştırma veri tabanında bulunmadığı için kesinbir sıklık tahmini yapılması mümkün değildir.

Seçilmiş advers reaksiyonların açıklanması

Somnolans

Pramipeksol tedavisi ile somnolans yaygın sıklıkta ilişkili bulunmuş, gündüz vakti ortaya çıkan aşırı somnolans ve ani uyku vakaları ile yaygın olmayan sıklıkta ilişkiligörülmüştür (bkz. bölüm 4.4).

Libido bozuklukları

Pramipeksol, libido bozuklukları (artma ya da azalma) ile yaygın olmayan sıklıkta ilişkili olabilir.

İmpuls kontrol bozuklukları

Pramipeksol uzatılmış salımlı tablet dahil dopamin agonistleri ile tedavi edilen hastalarda, patolojik kumar oynama, libido artışı, hiperseksüalite, kompulsif harcamaya da alışveriş, tıkanırcasına yeme ve aşırı yeme bulguları ortaya çıkabilir (bkz. bölüm4.4).

3,090 Parkinson hastasını kapsayan, kesitsel (cross-sectional), retrospektif taramalı ve olgu-kontrollü (case-control) çalışmada, dopaminerjik ya da non-dopaminerjik tedavialan tüm hastaların %13.6'sında, son altı ay içinde impuls kontrol bozukluklarına aitsemptomlar görülmüştür. Gözlenen belirtiler arasında, patolojik kumar oynama,kompulsif alışveriş, tıkanırcasına yeme ve kompulsif seksüel davranışlar(hiperseksüalite) bulunur. İmpuls kontrol bozuklukları açısından olası bağımsız riskfaktörleri arasında, dopaminerjik tedaviler, daha yüksek dozdaki dopaminerjik tedavi,

adresinden kontrol ecda^rafiişiarf^fte'ii^'giİF &Öe iöykS&üiyefnSfif loğrulama kodu : lS3k0ZW56M0FyM0FyS3k0ZW56Zl Ax

9 / 15

Dopamin agonistleri kesilme sendromu

Pramipeksol dahil dopamin agonistlerinin dozu azaltılırken veya tedavi durdurulduğunda, motor olmayan advers etkiler ortaya çıkabilir. Semptomlar arasında,apati, anksiyete, depresyon, bitkinlik, terleme ve ağrı bulunur (bkz. bölüm 4.4).

Kalp yetmezliği

Pramipeksol tedavisi alan hastalarda, klinik çalışmalar ve pazarlama sonrası deneyimlerde, kalp yetmezliği bildirilmiştir. Bir farmakoepidemiyolojik çalışmadapramipeksol kullanımı, pramipeksol kullanmayan hastalara göre kalp yetmezlik riskiile daha fazla ilişkilendirilmiştir (gözlenen risk oranı 1.86; %95 GA, 1.21-2.85).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarakizlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli adversreaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr[email protected] Doz aşımı ve tedavisi

Klinikte masif bir doz aşımı deneyimi bulunmamaktadır. Beklenen istenmeyen etkiler bulantı, kusma, hiperkinezi, halusinasyonlar, ajitasyon ve hipotansiyon dahil, birdopamin agonistinin farmakodinamik profili ile ilişkili reaksiyonlar olacaktır.

Bir dopamin agonistinin doz aşımı için belirlenmiş bir antidotu bulunmamaktadır. Eğer santral sinir sistemi stimülasyonu bulguları varlığında, bir nöroleptik ajan endikeolabilir. Doz aşımı tedavisinde gastrik lavaj, intravenöz sıvılar, aktif kömüruygulanması ve elektrokardiyografik izlemenin yanı sıra, genel destekleyici önlemlergerekli olabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Anti-Parkinson ilaçlar, dopamin agonistleri ATC kodu: N04BC05

Etki mekanizması


Pramipeksol bir dopamin agonistidir; dopamin D

23

reseptörlerine karşı seçici bir afinite gösterir.Ayrıca, tam bir intrinsik aktiviteye sahiptir.

Pramipeksol striatumda bulunan dopamin reseptörlerinin uyarılması yoluyla, parkinsondaki motor defisitleri hafifletir. Hayvan çalışmalarında pramipeksolün,dopamin sentezi, salıverilmesi ve çevrim hızını (turnover) inhibe ettiği gösterilmiştir.

Farmakodinamik etkiler


Gönüllüler üzerinde yapılan çalışmalarda, prolaktinde doza bağlı bir azalma gözlenmiştir.

10 / 15

Pramipeksol uzatılmış salımlı tablet formülasyonunun, günde 4,5 mg tuza (3.15 mg baz) kadar, önerilenden daha hızlı titre edildiği (her 3 günde bir), sağlıklı gönüllülerüzerinde yürütülen bir klinik araştırmada, kan basıncı ve kalp hızında artışgözlenmiştir. Böyle bir etki, hastalar üzerinde yapılan çalışmalarda gözlenmemiştir.

Parkinson hastalığında klinik etkililik ve güvenlilik


Hastalarda, pramipeksol tedavisi idiyopatik Parkinson hastalığının belirti ve semptomlarını azaltır. Plasebo kontrollü klinik çalışmalarda Hoehn ve Yahr evre I-Volan yaklaşık 1,800 hasta pramipeksol ile tedavi edilmiştir. Bu hastalardan daha ilerievredeki yaklaşık 1,000 kişi, eş zamanlı levodopa tedavisi almıştır ve motorkomplikasyonlardan şikayetçi olmuştur.

Erken ve ilerlemiş Parkinson hastalığında, kontrollü klinik araştırmalarda, pramipeksolün etkililiği yaklaşık altı ay süreyle devam etmiştir. Üç yıldan daha uzunsüren açık tasarımlı devam çalışmalarında, etkililiğin azaldığını gösteren bir belirtibulunmamıştır.

2 yıl süreli, çift-kör, kontrollü bir klinik çalışmada, pramipeksol ile başlangıç tedavisi, levodopa ile başlangıç tedavisine kıyasla, motor komplikasyonların ilk ortayaçıkmasını anlamlı oranda geciktirmiş ve bu komplikasyonların ortaya çıkışınıazaltmıştır. Motor komplikasyonlarda pramipeksol ile görülen bu gecikme, levodopaile motor fonksiyonlarda sağlanacak daha fazla iyileşmeye karşı değerlendirilmelidir(UPDRS skorundaki ortalama değişiklik ile ölçülür). Halüsinasyon ve somnolansınbütünsel insidansı, pramipeksol grubunun doz arttırma fazında genellikle dahayüksektir. Bununla birlikte, idame fazı boyunca arada anlamlı bir fark yoktur.Parkinson hastalarında pramipeksol tedavisi başlatılırken bu noktalar dikkatealınmalıdır.

Parkinson hastalığının tedavisinde pramipeksol uzatılmış salımlı tabletlerin güvenlilik ve etkililiği, üç randomize, kontrollü çalışmadan oluşan, çok uluslu bir ilaç geliştirmeprogramında değerlendirilmiştir. İki çalışma erken evre Parkinson hastalarında, birçalışma ileri evre Parkinson hastalarında yürütülmüştür.

Pramipeksol uzatılmış salımlı tabletlerin plaseboya üstünlüğü, erken evre Parkinson hastası olan toplam 539 gönüllüyü kapsayan çift-kör, plasebo kontrollü biraraştırmada, 18 haftalık tedaviden sonra, hem primer (UPDRS Bölüm II+III skoru) vehem de temel sekonder (CGI-I ve PGI-I yanıt veren oranları) etkililik son noktaları ilegösterilmiştir. Otuz üç hafta süre ile tedavi edilen hastalarda etkililiğin kalıcı olduğugösterilmiştir. Pramipeksol uzatılmış salımlı tabletin, pramipeksol çabuk salımtabletlere göre daha az etkili olmadığı, 33. haftada UPDRS Bölüm II+III skorları ileyapılan değerlendirmelerle gösterilmiştir.

Eşzamanlı levodopa almakta olan toplam 517 ileri dönemli Parkinson hastasının yer aldığı çift-kör, plasebo kontrollü bir araştırmada 18 haftalık tedaviden sonra, hemprimer (UPDRS Bölüm TT+TTT skoru) hem de temel sekonder (gün içinde semptomlarıngeri döndüğü süreler) etkililik sonlanım noktalarında pramipeksol uzatılmış salımlıtabletin plaseboya karşı üstün olduğu gösterilmiştir.

Pramipeksol çabuk salımlı tabletten, aynı günlük dozda Pramipeksol uzatılmış salımlı

olan kişiler üzerinde yürütülen çift-kör bir klinik çalışmada değerlendirilmiştir.

11

/ 15

Pramipeksol uzatılmış salımlı tablete geçiş yapan 103 hastanın 87'sinde etkililik sürekli olmuştur. Bu 87 hastanın %82,8'i dozunu değiştirmemiş, %13,8'i arttırmış ve%3,4'ü ise azaltmıştır.

UPDRS Bölüm II+III skorlarında etkililiğin sürekliliği kriterini karşılamayan 16 hastanın yarısında, başlangıca göre değişimin klinik olarak anlamlı olmadığı kabuledilmiştir. Pramipeksol uzatılmış salımlı tablete geçiş yapan sadece bir hasta ilacabağlı advers olay geçirmiş ve hasta çalışmadan ayrılmıştır.

Pediyatrik popülasyon


Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Parkinson hastalığında pediyatrik popülasyonun tüm altgruplarında Pramipeksol uzatılmış salımlı tablet ile yapılan çalışmaların sonuçlarınısağlama zorunluluğunu kaldırmıştır (bkz. bölüm 4.2).

5.2 Farmakokinetik özellikler

Emilim:


Pramipeksol oral uygulama sonrasında tamamen emilir. Mutlak biyoyararlanım %90'dan daha büyüktür.

Bir Faz I çalışmasında, pramipeksol çabuk salımlı ve uzatılmış salımlı tabletler açlık durumunda değerlendirilmiştir. Aynı günlük dozlarda günde bir kez kullanılanpramipeksol uzatılmış salımlı tablet ve günde üç kez kullanılan pramipeksol çabuksalımlı tablet ile ulaşılan minimum ve doruk plazma konsantrasyonları (Cmin, Cmaks) vemaruziyet (EAA) düzeyleri eşdeğer bulunmuştur.

Günde bir kez kullanılan pramipeksol uzatılmış salımlı tablet uygulaması, günde üç kez pramipeksol çabuk salımlı tablet uygulaması ile karşılaştırıldığında, pramipeksolplazma konsantrasyonunda 24 saat boyunca daha az sıklıkta dalgalanmaya yolaçmaktadır.

Günde bir kez pramipeksol uzatılmış salımlı (ER) tablet ile maksimum plazma konsantrasyonlarına 6 saat civarında ulaşılır. Maruziyet açısından kararlı duruma engeç 5 günlük bir sürekli uygulamadan sonra ulaşılır.

Genel olarak, besinler pramipeksolün biyoyararlanımını etkilemez. Yağdan zengin bir öğün, sağlıklı gönüllülerde, doruk konsantrasyonda (Cmax) tek doz uygulamasındansonra %24, çoklu doz uygulamasından sonra %20 civarında bir yükselmeye ve dorukplazma konsantrasyonuna ulaşma zamanında yaklaşık 2 saatlik bir gecikmeye nedenolmuştur. Total maruziyet (EAA) eşzamanlı yiyecek alımından etkilenmemiştir.Cmax'daki artış klinik açıdan önemli kabul edilmez. Pramipeksol uzatılmış salımlıtabletin etkililik ve güvenliliğinin belirlendiği Faz III çalışmalarında, hastalarailaçlarını alırken yemek durumunu dikkate almalarına gerek olmadığı söylenmiştir.

Vücut ağırlığının EAA üzerinde herhangi bir etkisi olmamasına rağmen, dağılım hacmini ve dolayısıyla doruk konsantrasyonu (Cmax) etkiler. Vücut ağırlığında 30 kgazalma, Cmax'da %45 oranında artış ile sonuçlanır. Bununla birlikte, Parkinsonhastalarında yürütülen Faz III çalışmalarında, vücut ağırlığının, pramipeksol uzatılmışsalımlı tabletin terapötik etkisi ve tolerabilitesi üzerinde klinik olarak anlamlı bir etkisiolmadığı saptanmıştır.

adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : !S3k0ZW56M0FyM0FyS3k0ZW56Zl Ax

12 / 15

Pramipeksol lineer kinetik gösterir ve plazma düzeylerinde hastalar arası varyasyon düşüktür.

Dağılım:


İnsanlarda pramipeksolün proteinlere bağlanması çok düşük (<%20) ve dağılım hacmi yüksektir (400 L). Sıçanlarda beyin dokusunda yüksek konsantrasyonlar gözlenmiştir(plazmaya kıyasla yaklaşık 8 kat).

Biyotransformasyon:


Pramipeksol insanlarda sadece küçük bir oranda metabolize olmaktadır.

Eliminasyon :


Pramipeksol asıl olarak değişmeden böbreklerle atılır. 14C ile işaretli bir dozun yaklaşık %90'ı böbrekler ile atılırken, feçeste %2'den daha az bulunur. Pramipeksolüntotal klerensi 500 mL/dk civarında ve renal klerensi ise 400 mL/dk civarındadır.Eliminasyon yarı ömrü (t/), gençlerde 8 saatten, yaşlılarda 12 saate kadardeğişmektedir.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum

:

Pramipeksol doğrusal bir farmakokinetik profil gösterir.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Yaş

:

Pediyatrik popülasyon: Pramipeksolün çocuklar ve 18 yaşına kadar ergenlerdeki etkililiği ve güvenliliği belirlenmemiştir.

Geriyatrik popülasyon: Pramipeksol yaşlılarda daha uzun bir eliminasyon yarı ömrüne sahiptir.

Böbrek yetmezliği

:

Pramipeksolün eliminasyonu böbrek fonksiyonlarına bağımlıdır. Kreatinin klerensi 50 mL/dk'nın üzerinde olan hastalarda, günlük dozun ya da doz uygulama sıklığınınazaltılması gerekli değildir.

Kreatinin klerensi 30-50 mL/dk arasında olan hastalar için, “4.2 Pozoloji ve uygulama şekli” bölümüne bakınız.

Kreatinin klerensi 30 mL/dk'nın altında olan hastaların pramipeksol uzatılmış salımlı tablet ile tedavisine ilişkin veri bulunmamaktadır (bkz. bölüm 4.2).

Karaciğer yetmezliği

:

Karaciğer yetmezliğinin pramipeksol farmakokinetiği üzerindeki potansiyel etkisi incelenmemiştir. Ancak, karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz azaltımının gerekliolduğu düşünülmemektedir, çünkü emilen etkin maddenin yaklaşık %90'ı böbrekleryoluyla atılmaktadır.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Tekrarlı doz toksisite çalışmalarında pramipeksolün temel olarak merkezi sinir sisteminde (MSS) ve dişi üreme sisteminde, muhtemelen pramipeksolün abartılıBu belge 5070 sayılı farmakodinamik etkisinden kaynaklanan, fonksiyonel etkiler oluşturduğugösterilmiştir.

13 / 15

Mini-domuzlarda, diyastolik ve sistolik basınçlar ve kalp hızında düşüşler kaydedilmiş; maymunlarda da hipotansif etkiye eğilim olduğu açığa çıkarılmıştır.

Pramipeksolün reprodüktif fonksiyonlar üzerindeki olası etkileri sıçanlar ve tavşanlar üzerinde araştırılmıştır. Pramipeksol sıçanlarda ve tavşanlarda teratojenik değildir,ama sıçanlarda maternotoksik dozlarda embriyotoksik etki göstermiştir. Hayvantürlerinin seçimi ve araştırılan parametrelerin kısıtlı olması nedeniyle, pramipeksolüngebelik ve erkek fertilitesi üzerindeki advers etkileri tam olarak aydınlatılmamıştır.

Sıçanlarda cinsel gelişmede gecikme (prepusyumun separasyonu ve vajinanın açılması) gözlenmiştir. Bu durumun insanlarla olan ilintisi bilinmemektedir.

Pramipeksol genotoksik değildir. Bir karsinojenisite çalışmasında, erkek sıçanlarda gelişen Leydig hücresi hiperplazisi ve adenomalar, pramipeksolün prolaktini inhibeedici etkisi ile açıklanmıştır. Bu bulgunun insanlar için klinik geçerliliğibulunmamaktadır. Bu çalışmada aynı zamanda, 2 mg/kg ve daha yüksek dozlardapramipeksolün (tuz formu), albino sıçanlarda retina dejenerasyonu ile ilişkili olduğubulunmuştur. Söz konusu bu bulgu, ne pigmente sıçanlarda, ne albino farelerdeyapılan 2 yıl süreli bir karsinojenisite çalışmasında, ne de araştırılan diğer türlerdegözlenmemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Kalsiyum hidrojen fosfat dihidrat Mikrokristalin selülozGliseril behenat

Polivinil prolidon/polivinil asetat (Kollidon SR)

Kolloidal silikon dioksit Magnezyum stearat

6.2 Geçimsizlikler

Geçerli değil.

6.3 Raf ömrü

24 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Nemden korumak için orijinal kutusu içinde saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

PARKİPEX ER 3,75 mg uzatılmış salımlı tablet, Al/Al blister ambalajlarda 30 tablet içerir.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Özel bir gereklilik yoktur.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller, “Tıbbi Atıkların Kontrolü

olarak imha edilmelidir.

14 / 15

7. RUHSAT SAHİBİ

Adı :

GENERİCA İLAÇ SAN. VE TİC. AŞ.

Adresi :Tel :Faks :

0 212 213 53 24

8. RUHSAT NUMARASI

2018/544

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 26.09.2018 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KUB'UN YENİLENME TARİHİ


15 / 15

İlaç Bilgileri

Parkipex Er 3.75 Mg Uzaltılmış Salımlı Tablet

Etken Maddesi: Pramipeksol Dihidroklorür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Parkipex Er 3.75 Mg 30 Tablet
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.