Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Nurofen Plus 200mg/12,8mg Film Kaplı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

NUROFEN PLUS 200 mg/ 12,8 mg film kaplı tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde:

Her film kaplı tablet;

İbuprofen 200 mg

Kodein fosfat hemihidrat 12,8 mg içerir.

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Film kaplı tablet.

Bir yüzünde kabartmayla N+ logosu basılı, beyaz film kaplı, kapsül biçiminde bikonveks tablet.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar

NUROFEN PLUS, yetişkinlerde ve 14 yaşından büyük çocuklarda tek başına veya parasetamol veya NSAİİ gibi diğer analjezikler ile giderilemeyen akut ve orta şiddette ağrıların (romatizmalağrılar, kas ağrısı, sırt ağrısı, nevralji, migren, baş ağrısı, diş ağrısı ve dismenore gibi) kısasüreli tedavisinde endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinlerde ve 14 yaşın üzerindeki çocuklarda her 4-6 saatte bir 1-2 tablet şeklinde kullanılmalıdır.

24 saatte en fazla 6 tablet alınabilir.

Dozların arasında en az 4 saat olmalıdır ve 24 saatte en fazla 1200 mg ibuprofen alınabilir.

Tedavi süresi 3 günle sınırlı olmalıdır ve etkili bir ağrı kesici etkinin sağlanamaması halinde doktora danışılmalıdır.

Kodein semptomların giderilmesi için gerekli olan en kısa süreyle, en düşük dozda kullanılmalıdır. Eğer semptomlar devam ederse veya kötüleşirse veya ürüne 3 günden fazlasüreyle ihtiyaç duyulursa, doktora danışılmalıdır.

14-18 yaş arası çocuklarda günlük maksimum kodein dozu 240 mg'ı geçmemelidir. Bu doz gün içinde dörde bölünerek altışar saatten az ara vermemek koşuluyla alınabilir. Etkili olan endüşük doz ve en kısa tedavi süresi tercih edilmelidir. Eğer ağrı tedavisinde başarı

1

sağlanamadıysa tedavi süresi 3 gün ile sınırlandırılmalı, tedavi hekim tarafından tekrar değerlendirilmelidir.

14 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.

NUROFEN PLUS kullanmaya karar vermeden önce NUROFEN PLUS'ın potansiyel riskleri ve yararlarını ve diğer tedavi seçenekleri dikkatlice gözden geçirilmelidir. Her bir hastanıntedavi amacına uygun olarak mümkün olan en kısa süreyle en düşük etkili dozu kullanılmalıdır(bkz. bölüm 4.4).

NUROFEN PLUS ile tedaviye ilk verilen yanıtın gözlenmesinden sonra, dozaj ve uygulama sıklığı hastanın ihtiyaçlarına göre bireysel olarak ayarlanmalıdır.

Uygulama şekli:

NUROFEN PLUS, sadece ağızdan ve kısa dönemli kullanım içindir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Ciddi böbrek ve/veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda NUROFEN PLUS kullanımından kaçınılmalı ya da gerekiyorsa hekim kontrolü altında düşük dozda kullanılmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

14 yaşın üzerindeki çocuklarda her 4-6 saatte bir 1-2 tablet şeklinde kullanılmalıdır.

NUROFEN PLUS, kodeinin morfine değişken ve öngörülemeyen metabolizmasına bağlı opioid toksisitesi riski nedeniyle 14 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır (bkz. bölüm

4.3 ve 4.4).

Geriyatrik popülasyon:

Özel bir doz değişikliği gerekli değildir, ancak renal veya hepatik fonksiyon bozukluğu olan yaşlı hastalarda kişiye özgü doz ayarlaması gerekebilir. Ayrıca diğer birçok NSAİİ'lar gibiNUROFEN PLUS yaşlıları tedavi ederken dikkatli kullanılmalıdır (65 yaş ve üzerinde).

4.3 Kontrendikasyonlar

NUROFEN PLUS, aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:

Bileşimindeki maddelerden herhangi birine karşı önceden oluşmuş aşırı duyarlılığı olanlarda,

Aspirin veya diğer nonsteroidal antiinflamatuar ilaçların (NSAİİ) astım, rinit, anjiyoödem veya ürtiker gibi aşırı duyarlılık reaksiyonlarına yol açtığı bilinen kişilerde. Böyle hastalardaNSAİİ'ler ciddi, nadiren ölümcül olabilen anaflaksi benzeri reaksiyonlara neden olabilir (bkz.bölüm 4.4).

Geçirilmiş veya halen aktif rekürran peptik ülser veya gastrointestinal kanama (iki ya da daha fazla kanıtlanmış, belirgin ülserasyon ya da kanama episodu şeklinde tanımlanan) olanhastalarda,

Daha önce NSAİİ'ler ile ilişkili gastrointestinal kanama veya perforasyon öyküsü olan hastalarda,

adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : !S3k0ZW56M0FyZl AxaklUZl AxYnUy

2

Şiddetli kalp, böbrek ve karaciğer yetmezliğinde (bkz. bölüm 4.4),

Hamileliğin 3. trimesterinde (bkz. bölüm 4.6),

Emzirme dönemindeki kadınlarda (bkz. bölüm 4.6),

Kodeine aşırı duyarlılık, solunum depresyonu ve kronik konstipasyon durumlarında,

Koroner arter bypass cerrahisi öncesi ağrı tedavisinde (bkz. bölüm 4.4),

14 yaşından küçük çocuklarda,

Ciddi ve yaşamı tehdit edici nitelikte yan etkilerin oluşma riskinin artması sebebiyle, obstrüktif uyku apnesi sendromu tedavisi için tonsillektomi ve/veya adenoidektomi sonrasında, post-operatif ağrı kontrolü için 18 yaş altında (bkz. bölüm 4.4),

Riskleri nedeniyle, CYP2D6 ultra hızlı metabolize eden kişilerde (hangi yaşta olursa olsun).

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

İbuprofen:


Kardiyovasküler (KV) risk

• NSAİİ'ler ölümcül olabilecek KV trombotik olaylar, miyokard infarktüsü ve inme riskindeartışa neden olabilir. Bu risk kullanım süresine bağlı olarak artabilir. KV hastalığı olan veyaKV hastalık risk faktörlerini taşıyan hastalarda risk daha yüksek olabilir.

• NUROFEN PLUS koroner arter by-pass cerrahisi öncesi ağrı tedavisinde kontrendikedir.

Gastrointestinal (GI) riskler

• NSAİİ'ler kanama, ülserasyon, mide veya bağırsak perforasyonu gibi ölümcül olabilecekciddi GI advers etkilere yol açarlar. Bu advers olaylar herhangi bir zamanda, önceden uyarıcıbir semptom vererek veya vermeksizin ortaya çıkabilirler. Yaşlı hastalarda ciddi GI etkilerbakımından daha yüksek risk taşımaktadırlar.


Semptomların kontrolü için gerekli en kısa sürede en düşük etkin dozun kullanımı ile istenmeyen etkiler minimize edilebilir (bkz. aşağıda verilen gastrointestinal ve kardiyovaskülerriskler).

NUROFEN PLUS, kortikosteroidlerin yerine ya da kortikosteroid eksikliğinin tedavisinde kullanılmaz. Kortikosteroidlerin ani olarak bırakılması hastalığın alevlenmesine yol açabilir.Uzun süredir kortikosteroid tedavisi gören hastalarda kortikosteroidlerin kesilmesine kararverilmesi durumunda, tedavi kademeli olarak azaltılarak sona erdirilmelidir. NUROFENPLUS'ın inflamasyonu azaltıcı farmakolojik aktivitesi, bu tanısal belirtilerin, enfeksiyözolmadığı varsayılan ağrılı durumların komplikasyonlarının saptanmasındaki yararlılığınıazaltabilir.

3

Kardiyovasküler etkiler - hipertansiyon:

Hipertansiyon ve/veya hafif ile orta derecede konjestif kalp yetmezliği hikayesi olan hastaların uygun şekilde izlenmesi ve kendilerine durumlarına ilişkin önerilerde bulunulması gereklidir,çünkü NSAİİ tedavisiyle ilişkili olarak sıvı retansiyonu ve ödem olguları bildirilmiştir.

Klinik çalışmalar ve epidemiyolojik veriler ibuprofen kullanımının özellikle yüksek bir dozda (2400 mg//gün) ve uzun dönemli tedavide, arteriyel trombotik olaylarda (örneğin miyokardenfarktüsü ya da inme) küçük bir risk artışı ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.

Bütünüyle ele alındığında, epidemiyolojik çalışmalar, düşük doz ibuprofenin (örn.<1200 mg/gün), özellikle miyokard enfarktüsü riskinde artış ile ilişkili olduğunudüşündürmemektedir.

NUROFEN PLUS, hipotansiyonu ve/veya hipertiroidizmi olan hastalarda dikkatli şekilde kullanılmalıdır.

NUROFEN PLUS, artmış kafa içi basıncı olan veya kafa travması geçirmiş olan hastalarda dikkatli olarak kullanılmalıdır.

Kardiyovasküler trombotik olaylar:

Birçok COX-2 selektif ve selektif olmayan NSAİİ'lerle süresi 3 yılı bulan klinik çalışmalar, fetal olabilecek ciddi kardiyovasküler trombotik olaylar, miyokard enfarktüsü ve inme riskindeartış olabileceğini göstermiştir. COX-2 selektif veya selektif olmayan tüm NSAİİ'ler içinbenzer risk olabilir. Kardiyovasküler hastalığı olan ya da kardiyovasküler hastalık risk faktörüolan hastalar daha yüksek risk altında olabilirler. NSAİİ'lerle tedavi gören hastalardakardiyovasküler advers olay riskini azaltmak için, mümkün olabilecek en küçük etkin doz veen kısa tedavi süresi tercih edilmelidir. Önceden herhangi bir kardiyovasküler semptomgörülmemiş olsa bile, doktor ve hastalar bu tarz advers olayların ortaya çıkmasına karşınalarmda olmalıdır. Hastalar ciddi kardiyovasküler olayların işaretleri ve/veya semptomları vebu tarz advers olaylar gerçekleştiğinde izlenecek adımlar hakkında bilgilendirilmelidir.

NSAİİ'lerle beraber aspirin kullanımının, NSAİİ kullanımı ile ilişkili ciddi kardiyovasküler trombotik olayların riskini hafifleteceğine dair tutarlı bir kanıt bulunmamaktadır. Aspirin veNSAİİ'nin beraber kullanılması, ciddi gastrointestinal etkilerin riskini arttırır.

Koroner arter bypass cerrahisi ardından ilk 10-14 gün boyunca ağrı tedavisinde COX-2 selektif NSAİİ'nin kullanıldığı iki geniş, kontrollü klinik çalışmada miyokard enfarktüsü ve inmegörülme sıklığında artış olduğu tespit edilmiştir.

Hipertansiyon:

NUROFEN PLUS da dahil NSAİİ'ler hipertansiyon hastalığının başlamasına ya da önceden bulunan hipertansiyon hastalığının kötüleşmesine yol açabilir. Her iki şekilde dekardiyovasküler olayların görülme sıklığının artmasına yol açabilirler. Tiazid ya da kıvrımdiüretikleri alan hastalar NSAİİ kullanırken bu tedavilere cevap verme oranları düşebilir.

NUROFEN PLUS da dahil NSAİİ'ler hipertansiyon hastalarında dikkatli kullanılmalıdır. Bu beiNSAİİatedavisi^tn“baffaHgrcında vekedavksürgsincetkdnbasınep :y&kıtedaw tdtepedilımelidtR1

adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : !S3k0ZW56M0FyZl AxaklUZl AxYnUy

4

Konjestif kalp yetmezliği ve ödem:

NSAİİ kullanan bazı hastalarda sıvı retansiyonu ve ödem bildirilmiştir. Sıvı retansiyonu ya da kalp yetmezliği olan hastalarda NUROFEN PLUS dikkatli kullanılmalıdır.

Gastrointestinal etkiler- gastrointestinal ülserasyon, kanama veya perforasyon riski:

NUROFEN PLUS da dahil NSAİİ'ler inflamasyon, kanama, ülserasyon ve mide, ince veya kalın bağırsak perforasyonu gibi ciddi gastrointestinal advers etkilere yol açabilirler. Bu adversolaylar NSAİİ tedavisi gören hastalarda herhangi bir zamanda, önceden uyarıcı bir semptomvererek ya da herhangi bir semptom vermeksizin ortaya çıkabilir.

NSAİİ tedavisinde ciddi üst gastrointestinal advers etki görülen beş hastadan sadece birinde semptomlar kendini gösterir. 3-6 ay NSAİİ tedavisi gören hastaların yaklaşık %1'inde, bir yıltedavi gören hastaların ise %2-4'ünde üst gastrointestinal ülser, şiddetli kanama ya daperforasyon görülür. Bu oranlar daha uzun kullanım süresi ile devam ederken, tedavi süresinceherhangi bir zamanda ciddi bir gastrointestinal advers etki görülme olasılığı artar. Ancak kısasüreli tedavi de risksiz değildir.

NSAİİ'ler, önceden ülser hastalığı veya gastrointestinal kanama hikayesine sahip hastalara reçetelenirken son derece dikkatli olunmalıdır.

Önceden peptik ülser hastalığı ve/veya gastrointestinal kanaması olan NSAİİ kullanan hastalarda gastrointestinal kanama görülme riski, bu risk faktörlerinden hiçbiri olmayanhastalara göre 10 kattan daha fazladır. NSAİİ kullanan hastalarda gastrointestinal kanamariskini arttıran diğer faktörler, beraberinde oral kortikosteroid ya da antikoagülan kullanımı,NSAİİ tedavi süresinin uzun süreli olması, sigara/alkol kullanımı, ileri yaş, genel sağlıkdurumunun kötü olmasıdır. Ölümcül gastrointestinal olaylarla ilgili spontan bildirimler en çokyaşlı veya güçten düşmüş hastalarda görüldüğünden, bu hasta popülasyonuna tedavi süresinceözellikle dikkat edilmelidir.

NSAİİ tedavisi gören hastalarda olası bir gastrointestinal advers etki riskini minimize etmek için, en küçük etkin doz mümkün olabilecek en kısa süre boyunca kullanılmalıdır. Hasta vedoktorlar NSAİİ tedavisi boyunca gastrointestinal ülserasyon, kanama belirtileri vesemptomları bakımından dikkatli olmalıdır ve herhangi bir gastrointestinal advers etki şüphesidurumunda derhal yeni değerlendirme ve tedavi başlatılmalıdır. Hatta ciddi bir gastrointestinaladvers etki olasılığı ortadan kalkana kadar NSAİİ tedavisi sonlandırılmalıdır. Yüksek risklihastalarda NSAİİ tedavisi dışında başka alternatif tedaviler uygulanmalıdır.

Yaşlılarda özellikle ölümcül olabilen gastrointestinal kanama ve perforasyon olmak üzere NSAİİ'lere karşı gelişen yan etkilerin sıklığı daha yüksektir. Özellikle yaşlı hastalar olmaküzere, gastrointestinal toksisite hikayesine sahip hastalar, özellikle tedavinin erkendönemlerinde anormal bir abdominal semptom durumunda (özellikle gastrointestinal kanama)derhal doktora başvurmalıdır.

NSAİİ'ler, gastrointestinal hastalık (ülseratif kolit, Crohn hastalığı) hikayesi olan hastalarda, mevcut koşul alevlenebileceğinden dikkatli şekilde kullanılmalıdır (bkz bölüm 4.8).

Gastrointestinal kanama, ülserasyon veya perforasyon riski yüksek NSAİİ dozlarında, özelikle Bu beiheffloaji11 vteyanppFfor&syonykompltkasydfluı ieiüfeefr- h^ayesine^ahip- gfrast&laiFda ı(bkM°feölüm

adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : !S3k0ZWJ6M0FyZl AxaklUZl AxYnUy

5

4.3) ve yaşlılarda artmaktadır. Bu hastalarda tedaviye mümkün olan en düşük doz ile başlanmalıdır. Bu hastalar ve ayrıca eş zamanlı düşük doz aspirin veya gastrointestinal riskiartırması muhtemel diğer ilaçlara ihtiyaç duyulan hastalar için koruyucu maddeler ilekombinasyon tedavisi (örn. misoprostol veya proton pompası inhibitörleri) düşünülmelidir(bkz. bölüm 4.5).

Kortikosteroidler, varfarin gibi antikoagülanlar veya aspirin gibi anti-trombosit ajanlar dahil olmak üzere, gastrotoksisite veya kanama riskini artırabilen ilaçlarla eş zamanlı tedavi görenhastalarda dikkatli olunmalıdır (bkz. bölüm 4.5).

NUROFEN PLUS alan hastalarda gastrointestinal kanama veya ülserasyon meydana geldiğinde tedavi kesilmelidir.

Önceden var olan astım:

Astım hastalarında aspirine duyarlı astım olabilir. Aspirine duyarlı astım hastalarında aspirin kullanımı, ölümcül olabilecek derecede şiddetli bronkospazm ile ilişkilidir. Bu gibi aspirineduyarlı hastalarda aspirin ve diğer NSAİİ'ler arasında bronkospazm da dahil olmak üzereçapraz reaksiyonlar bildirildiği için, aspirine bu çeşit bir duyarlılığa sahip hastalar NUROFENPLUS kullanmamalı ve önceden var olan astımı olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Bronşiyal astım veya alerjik hastalığı veya öyküsü olan hastalarda bronkospazm oluşabilir.

Renal etkiler:

NSAİİ'lerin uzun süreli uygulanması renal papiller nekroza ve diğer böbrek hasarlarına yol açmıştır. Ayrıca renal prostaglandinlerin renal perfüzyonun idamesinde telafi edici bir roloynadığı hastalarda, renal toksisite görülmüştür. Bu hastalarda bir nonsteroidalantieinflamatuvar ilacın uygulanması, prostaglandin oluşumunda ve ikincil olarak renal kanakımında açık renal dekompansasyonu tetikleyebilecek doza bağımlı bir düşmeye nedenolabilir. Bu reaksiyon açısından en büyük risk altında bulunan hastalar renal fonksiyonbozukluğu, kalp yetmezliği/karaciğer fonksiyon bozukluğu olanların yanısıra diüretik veyaADE inhibitörleri kullananlar ve yaşlılardır. Nonsteroidal antiinflamatuvar ilaç tedavisininkesilmesinden sonra, genelde tedavi öncesindeki duruma geri dönülür.

Renal fonskiyon daha fazla bozulabileceği için renal yetmezlik görülebilir (bkz. bölüm 4.3 ve bölüm 4.8).

İleri böbrek yetmezliği:

Kontrollü klinik çalışmalarda NUROFEN PLUS'ın ilerlemiş böbrek hastalığı olan hastalarda kullanımına dair herhangi bir bilgi mevcut değildir. Dolayısıyla ilerlemiş böbrek hastalığı olanhastalarda NUROFEN PLUS kullanımı önerilmez. Eğer NUROFEN PLUS tedavisinebaşlanmalıysa, hastanın böbrek fonksiyonunun yakından takibi önerilir.

Hepatik etkiler:

NUROFEN PLUS da dahil olmak üzere NSAİİ alan hastaların %15 kadarında bir veya daha fazla karaciğer testinde sınır seviyede yükselmeler meydana gelebilir. Bu laboratuvaranomalileri ilerleyebilir, değişmeden kalabilir veya tedaviye devam edildiğinde kendiliğinden

adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : !S3k0ZW56M0FyZl AxaklUZl AxYnDy

6

geçebilir. NSAİİ'lerle yapılan klinik çalışmalarda, hastaların yaklaşık %1'inde ALT ve AST'de anlamlı yükselmeler (normalin üst limitinin yaklaşık üç veya daha fazla katında) bildirilmiştir.Ayrıca, bazıları ölümle sonuçlanmak üzere sarılık, fulminan hepatit, karaciğer nekrozu vekaraciğer yetmezliği de dahil şiddetli karaciğer reaksiyonları bildirilmiştir.

Karaciğer yetmezliğine işaret eden belirti ve/veya semptomlar gösteren veya karaciğer test değerleri anormal olan bir hasta, NUROFEN PLUS tedavisi sırasında daha şiddetli birkaraciğer reaksiyonun gelişmesine karşı değerlendirilmelidir. Karaciğer hastalığına işaret edenklinik belirti ve semptomların gelişmesi veya sistemik belirtilerin (örneğin, eozinofili, döküntü,vb.) meydana gelmesi halinde, NUROFEN PLUS tedavisi kesilmelidir.

Hematolojik etkiler:

NUROFEN PLUS da dahil olmak üzere NSAİİ alan hastalarda bazen anemi görülür. Bunun nedeni sıvı retansiyonu, gizli ya da şiddetli gastrointestinal kan kaybı veya eritropoezüzerindeki tam olarak tanımlamayan bir etki olabilir. NUROFEN PLUS da dahil olmak üzereNSAİİ'lerle uzun süreli tedavi altına giren hastalar, herhangi bir anemi belirti veya semptomugöstermeseler bile hemoglobin ve hematokrit seviyelerini düzenli olarak kontrol ettirmelidirler.

Trombosit agregasyonunu inhibe eden NSAİİ'lerin bazı hastalarda kanama süresini uzattıkları gösterilmiştir. Aspirinin tersine, bunların trombosit fonksiyonu üzerindeki etkileri daha azmiktarlarda, daha kısa süreli ve geri dönüşümlüdür. Koagülasyon bozuklukları olan veyaantikoagülan kullananlar gibi trombosit fonksiyon değişikliğinden olumsuz etkilenebilecekhastalar, NUROFEN PLUS kullanımı sırasında dikkatle takip edilmelidir.

Dermatolojik etkiler:

NUROFEN PLUS da dahil NSAİİ'ler eksfoliyatif dermatit, Stevens-Johnson sendromu ve toksik epidermal nekrolizin de dahil olduğu, bazıları ölümcül olabilen ciddi derireaksiyonlarına sebep olabilir (bkz. bölüm 4.8). Bu ciddi reaksiyonlar herhangi bir uyarıvermeksizin ortaya çıkabilir. Hastalar tedavinin erken dönemlerinde yüksek risk altındadırlar.Hastalar deride görülebilecek önemli semptomlar konusunda bilgilendirilmeli, deridöküntüleri, mukozal lezyonlar veya herhangi bir hipersensitivite belirtisi görüldüğündeNUROFEN PLUS kullanımına son verilmelidir.

Anaflaktoid reaksiyonlar:

Diğer NSAİİ'lerde olduğu gibi, NUROFEN PLUS'a önceden bilinen bir maruziyeti olmayan hastalarda anafilaktoid reaksiyonlar meydana gelebilir. NUROFEN PLUS, aspirin triadıbulunan hastalara verilmemelidir. Bu semptom kompleksi tipik olarak, nazal polipli ya dapolipsiz rinit geçiren veya aspirin ya da diğer NSAİ ilaçları aldıktan sonra şiddetli vepotansiyel olarak ölümcül olabilen bronkospazm sergileyen astımlı hastalarda ortaya çıkar,(bkz. bölüm 4.3). Anaflaktoid bir reaksiyon meydana geldiği takdirde, hastaya derhal aciltedavi uygulanmalıdır.

NUROFEN PLUS'ın [ateş ve] inflamasyonu azaltmadaki farmakolojik aktivitesi, bu diagnostik belirtilerin enfeksiyöz olmayan, ağrılı koşulların tespit edilmesindeki yararını azaltabilir.

7

Laboratuvar tetkikleri:

Ciddi gastrointestinal sistem ülserasyonu ve kanamalar belirti ve bulgu olmaksızın da gelişebildiğinden hekimler gastrointestinal kanama belirti ve bulgularını izlemelidirler. Uzundönem NSAİİ alan hastalarda tam kan sayımı ve biyokimya testleri periyodik olarakyapılmalıdır. Karaciğer veya böbrek hastalığına işaret eden klinik belirti ve semptomlarıngelişmesi veya sistemik belirtilerin (örneğin, eozinofili, döküntü, vb.) meydana gelmesi veyaanormal karaciğer test bulgularının devam etmesi veya kötüleşmesi halinde NUROFEN PLUStedavisi kesilmelidir.

Diğer NSAİİ'ler:

NUROFEN PLUS'ın siklooksijenaz-2 selektif inhibitörleri dahil NSAİİ'ler ile eşzamanlı kullanımından kaçınılmalıdır (bkz. bölüm 4.5).

SLE ve karışık bağ dokusu hastalığı:

Sistemik lupus eritematozus (SLE) ve karışık bağ dokusu hastalığı olan hastalarda aseptik menenjit riskinde artış söz konusudur (bkz. bölüm 4.8).

Üreme yeteneği ve fertilite:

Siklooksijenaz / prostoglandin sentezini inhibe eden ilaçların kadınlarda üreme yeteneği üzerinde olumsuz etki oluşturabileceğini gösteren sınırlı sayıda kanıt vardır. Bu durumtedavinin bırakılması ile geri dönüşümlüdür.

Gebelik:

Geç gebelik döneminde, ductus arteriosus'un erken kapanmasına neden olduğundan diğer NASİİ'ler gibi NUROFEN PLUS'ın kullanımından kaçınılmalıdır.

Kodein:


CYP2D6 metabolizması:

Kodein, CYP2D6 enzimi tarafından metabolize edilerek aktif metaboliti olan morfine dönüştürülür. Bu enzim eksikliği olan ya da bu enzim bulunmayan hastalarda, yeterli analjeziketki elde edilemeyebilir.

Hesaplamalara göre, beyaz ırkın %7'sine kadar bir bölümünde bu eksiklik mevcuttur. Ancak, kodeini fazla ya da ultra hızlı metabolize eden hastalarda, yaygın şekilde reçete edilen dozlardadahi opioid toksisitesine bağlı yan etkiler gözlenebilir. Bu hastalarda kodein hızla morfinedönüştüğünden, beklenenden daha yüksek serum morfin düzeyleri elde edilmektedir.

Opioid toksisitesini gösteren genel semptomlar konfüzyon, somnolans, kesik nefes alma, küçük göz bebekleri, bulantı, kusma, kabızlık ve iştahsızlıktır. Şiddetli vakalarda, yaşamı tehdit edicive çok seyrek şekilde ölümcül olabilen dolaşım ve solunum depresyonu gibi semptomlargörülebilir. Farklı popülasyonlarda kodeini ultra hızlı metabolize eden hastaların prevalansıaşağıda özetlenmektedir:

8

Popülasyon

% Prevalans

Afrikalı/Etiyopyalı
% 29
Afrika kökenli Amerikan
% 3,4 - % 6,5
Asyalı
% 1,2 - % 2
Kafkas
% 3,6 - % 6,5
Yunan
% 6,0
Macar
% 1,9
Kuzey Avrupalı
% 1 - % 2

Çocuklarda post-operatif kullanım:

Çocuklara obstrüktif uyku apnesi için tonsillektomi ve/veya adenoidektomi sonrası postoperatif dönemde verilen kodeinin, seyrek ancak ölüm dahil yaşamı tehdit eden yan etkilere yol açtığıbildirilmiştir (bkz. bölüm 4.3). Tüm çocuklar uygun doz aralığında olan kodein dozları aldığıhalde, bu çocukların kodeini morfine ultra hızlı veya yaygın şekilde metabolize ettiklerine dairkanıtlar mevcuttur.

Solunum fonksiyonu zayıflamış olan çocuklar:

Nöromusküler bozukluklar, ciddi kardiyak veya solunum bozuklukları, üst solunum yolu veya akciğer infeksiyonları, çoklu travma veya uzamış operasyon işlemleri dahil önemli cerrahiprosedürler gibi nedenlerle solunum fonksiyonu zayıflamış olabilen çocuklarda kodeininkullanılması önerilmez. Bu faktörler, morfin toksisitesi semptomlarını kötüleştirebilir.

14 yaş ve üzeri çocuklarda kodein kullanımı apne, solunum depresyonu ve pediyatrik ölümlere neden olabileceği için yarar-risk değerlendirmesi yapılarak dikkatli kullanılmalıdır.

4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşim ve diğer etkileşim biçimleri

İlaçlar:

ADE inhibitörleri:

NSAİ ilaçlar, diüretiklerin ve diğer antihipertansif ilaçların etkisini azaltabilirler.

Bu nedenle, eş zamanlı NSAİ ilaç ve ADE inhibitörünün eş zamanlı kullanımında ilaç etkileşimi açısından dikkatli olunmalıdır.

Deneysel veriler, eş zamanlı olarak uygulandığında ibuprofenin düşük doz aspirinin trombosit agregasyonu üzerindeki etkisini inhibe edebileceğini düşündürmektedir. Ancak, bu verilerinsınırlı olması ve

ex vivo

verilerin klinik koşullara kesin şekilde uyarlanamaması düzenliibuprofen kullanımı ile ilgili kesin bir sonuca varılamayacağını düşündürmektedir ve ara sıraibuprofen kullanımı sonucu klinik olarak anlamlı bir etki beklenmemektedir (bkz. bölüm 5.1).

Furosemid:

Diüretikler NSAİİ'lerin nefrotoksisite riskini artırabilir.

Klinik çalışmalarda ve pazarlama sonrası araştırmalarda, NUROFEN PLUS'ın bazı hastalarda furosemid ve thiazidlerin natriüretik etkilerini azaltabileceği gösterilmiştir. Bu durum renalprostoglandin sentezinin baskılanmasına bağlanmıştır. NSAİ ilaç tedavisi ile eş zamanlıuygulandığında, hasta diüretik ilacın etkinliği ve böbrek yetmezliği açısından yakındandeğerlendirilmelidir (bkz. Bölüm 4.4).

9

Lityum:

NSAİİ'ler plazma lityum seviyesinde yükselmeye ve böbrek lityum klerensinde azalmaya neden olurlar. Ortalama minimum lityum konsantrasyonu

%

15 artmış ve renal klerensyaklaşık % 20 azalmıştır. Bu etkiler NSAİİ'ler tarafından renal prostaglandin sentezinininhibisyonuna atfedilmiştir. Bu nedenle NSAİİ'ler ve lityum beraber kullanıldığında, hastalarlityum toksisitesi belirtileri için dikkatlice takip edilmelidir.

Metotreksat:

NSAİİ'lerin, metotreksatın tavşan böbrek kesitlerinde birikmesini kompetitif olarak inhibe ettiği bildirilmiştir. Bu nedenle metotreksatın toksisitesini arttırabilirler. NSAİİ'ler metotreksatile birlikte kullanıldığında dikkatli olunmalıdır.

Plazma metotreksat düzeylerinde artış meydana gelebilir.

Varfarin:

Varfarin ve NSAİİ'lerin gastrointestinal kanama üzerine etkileri sinerjiktir, bundan dolayı bu ilaçları beraber kullananların, ayrı ayrı kullananlara göre ciddi gastrointestinal kanama riskidaha fazladır (bkz. bölüm 4.4).

Aspirin:

Yan etki riskini artırabileceğinden (bkz. bölüm 4.4) bir hekim tarafından düşük doz aspirin önerilmedikçe (günde 75 mg'dan az), Aspirin ile eş zamanlı olarak NUROFEN PLUSkullanımı önerilmemektedir.

Deneysel veriler, eş zamanlı olarak uygulandığında ibuprofenin düşük doz aspirinin trombosit agregasyonu üzerindeki etkisini inhibe edebileceğini düşündürmektedir. Ancak, bu verilerinsınırlı olması ve ex vivo verilerin klinik koşullara kesin şekilde uyarlanamaması düzenliibuprofen kullanımı ile ilgili kesin bir sonuca varılamayacağını düşündürmektedir ve ara sıraibuprofen kullanımı sonucu klinik olarak anlamlı bir etki beklenmemektedir (bkz. bölüm 5.1).

NUROFEN PLUS ve aspirin birlikte kullanıldıklarında NUROFEN PLUS'ın proteinlere bağlanması azalır, ancak serbest NUROFEN PLUS'ın klerensi değişmez. Bu etkileşmeninklinik önemi bilinmemektedir. Fakat, diğer NSAİİ'ler ile de olduğu gibi NUROFEN PLUS veaspirinin eş zamanlı kullanımı, yan etkilerde artışa neden olabileceği için önerilmemektedir.

NSAİ İlaçlar:

Yan etki riskini artırabileceğinden, ibuprofenin selektif COX-2 inhibitörlerinin de dahil olduğu diğer NSAİ ilaçlar ile birlikte eş zamanlı kullanımından kaçınılmalıdır (bkz. bölüm 4.4).

Antitrombositer ajanlar ve selektif serotonin geri-alım inhibitörleri (SSRI):

Gastrointestinal kanama riskini arttırabilir (bkz. bölüm 4.4).

Kardiyak glikozitler:

NSAİİ'ler, kalp yetmezliğini alevlendirebilir, GFR'yi azaltabilir ve kardiyak glikozitlerin plazma kosantrasyonlarını arttırabilirler.

Siklosporin:

Siklosporinler, nonsteroidal antienflamatuvar ilaçların nefrotoksisitesini arttırabilirler. Kortikosteroidler:

Kortikosteroidler, gastrointestinal ülserasyon ve kanama riskini arttırabilirler (bkz. bölüm 4.4).

10

NUROFEN PLUS'ın kortikosteroidlerin yerine kullanılması veya kortikosteroid yetmezliğini tedavi etmesi beklenemez. Kortikosteroidlerin aniden kesilmesi hastalığın alevlenmesine yolaçabilir. Uzun süre kortikosteroid tedavisi gören hastalarda, kortikosteroidlerin kesilmesinekarar verilirse tedavi kademeli olarak kesilmelidir.

Mifepriston:

NSAİİ'ler, mifepriston'un etkisini azaltabileceğinden, mifepriston kullanımından-sonraki 8-12 gün süresince NSAİİ'ler kullanılmamalıdır.

Takrolimus:

NSAİİ'ler, takrolimus ile birlikte kullanıldığında, nefrotoksisite riskinde artış görülebilir. Zidovudin:

NSAİİ'ler, zidovudin ile birlikte kullanıldığında, hematolojik zehirlenme riskinde artış görülür. Zidovudin ve diğer NSAİ ilaçları eş zamanlı kullanan HIV pozitif hemofili hastalarındahemartroz ve hematom riskinde artış gözlenmiştir.

Kinolon antibiyotikler:

Hayvan verileri NSAİİ'lerin kinolon antibiyotiklere bağlı ortaya çıkabilecek konvülzyon riskinde artışa neden olabileceğini göstermektedir. NSAİİ ve kinolon kullanan hastalardakonvulsiyon gelişmesi riski daha fazla olabilir.

MAO inhibitörleri:

Kodein, monoamin oksidaz inhibitörleri ile etkileşir.

İlaç/Laboratuvar testi etkileşimleri:

Sadece pozitif etkileşim gözlendiği takdirde.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Veri bulunmamaktadır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi ibuprofen için 1. ve 2. trimester: C; 3. trimester: D Kodein fosfat için tüm gebelik boyunca C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Gebeliğin 1. ve 2. trimesterı için:

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve:veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve:veya/ doğum /ve:veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlarayönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Bu belGeMiğinl3şl4!rime®terıajıçMı>-annca elektronik olarak imzalanmıştır. Doküman http://ebs.titck.gov.tr/Basvuru/EImza/Kontrol adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : !S3k0ZW56M0FyZl AxaklUZl AxYnUy

11

NUROFEN PLUS'ın gebelik ve/veya fetus/yeni doğan üzerinde zararlı farmakolojik etkileri bulunmaktadır.

NUROFEN PLUS gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Gebelik dönemi

Hayvan çalışmalarında teratojenik etki saptanmamış olmasına rağmen, hamileliğin ilk 6 ayında ilacın kullanımından kaçınılmalıdır.

Olası persistan pulmoner hipertansiyona neden olabilecek fetal duktus arteriosusun erken kapanma riski nedeniyle 3. trimesterda ibuprofen kullanımı kontrendikedir. Doğumsancılarının başlangıcı gecikebilir ve süresi artabilir, beraberinde annede ve çocukta kanamayaeğilim artabilir. NUROFEN PLUS'ın insanlarda gebelik ve doğum üzerindeki etkisibilinmemektedir (bkz. bölüm 4.3).

Laktasyon dönemi

Kısıtlı çalışmalarda ibuprofenin anne sütüne çok düşük konsantrasyonda geçebildiği ve anne sütü ile beslenen yeni doğanı etkileyebileceği belirtilmektedir. NUROFEN PLUS'ın anne içinönemi dikkate alınarak emzirmenin veya ilacın kesilmesi konusunda bir karara varılmalıdır.

Kodein anne sütü aracılığı ile bebeğe geçtiğinden emziren anneler kodein kullanmamalıdır (bkz bölüm 4.3).

Normal terapötik dozlarda, kodein ve aktif metaboliti çok düşük dozlarda anne sütüne geçebilir ve anne sütün emen bebeği etkilemesi beklenmez. Ancak, CYP2D6 metabolizması ultra hızlıolan hastalarda, anne sütünde aktif metabolit olan morfin düzeyleri daha yüksek olabilir ve çokseyrek durumlarda, bebekte ölümcül olabilen opioid toksisitesi semptomlarına yol açabilir.

Anne veya bebekte opioid toksisitesi semptomları meydana geldiğinde kodein içeren tüm ilaçlar kesilmeli ve alternatif opioid olmayan analjezik tedaviye geçilmelidir. Ciddi durumlardabu etkileri tersine çevirmek için nalokson uygulanmalıdır.

Üreme yeteneği /Fertilite

Sınırlı kanıtlar, siklooksijenaz /prostoglandin sentezini inhibe eden ilaçların kadınlarda üreme yeteneği üzerinde olumsuz etki oluşturabileceğini göstermektedir. Bu durum tedavininbırakılması ile geri dönüşümlüdür.

Karsinojenez, mutajenez, fertilite bozukluğu

Genellikle sadece önemli derece bulgular gözlendiği takdirde.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

NUROFEN PLUS kullanan hastalarda baş dönmesi ve sedasyon görülebileceğinden motorlu araç ya da makine kullanmamalıdırlar.

12

4.8. İstenmeyen etkiler

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); Çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Bildirilen aşırı duyarlılık semptomları aşağıdakileri içerebilir:

(a) Spesifik olmayan alerjik reaksiyonlar ve anafilaksi.

(b) Solunum yolu reaktivitesi; örn. astım, astımın alevlenmesi, bronkospazm, dispne.

(c) Çeşitli cilt raksiyonları, örn. pruritus, ürtiker, anjiyoödem ve daha seyrek şekilde eksfoliyatifve bullöz dermatozlar (epidermal nekroliz ve eritema multiforme dahil).

• İbuprofen ile ilgili yan etkiler:

Aşağıda listelenen yan etkiler, kısa süre kullanılan ibuprofen için bildirilmiştir. Kronik koşulların tedavisinde ve uzun dönemli tedavide, ilave yan etkiler meydana gelebilir.

Kan ve lenf sistemi hastalıkları:

Çok seyrek: Hematopoietik bozukluklar (anemi, lökopeni, trombositopeni, pansitopeni, angranülositoz) İlk işaretleri: ateş, boğaz ağrısı, yüzeyel ağız yaraları, grip benzeri semptomlar,şiddetli bitkinlik, açıklanamayan kanama ve morarma.

Bağışıklık sistemi bozuklukları:

Yaygın olmayan: Ürtiker ve pruritus ile aşırı duyarlılık reaksiyonları.

Çok seyrek: Şiddetli aşırı duyarlılık reaksiyonları. Semptomlar aşağıdakileri içerebilir: yüz, dil ve larenkste şişme, dispne, taşikardi, hipotansiyon, (anafilaksi, anjiyoödem veya şiddetli şok).Astımın alevlenmesi ve bronkospazm.

İbuprofen tedavisi sırasında otoimmün hastalığı olan hastalarda (sistemik lupus eritematöz, karışık bağ doku hastalığı gibi), boyun sertliği, baş ağrısı, bulantı, kusma, ateş veya oryantasyonbozukluğu gibi aseptik menenjit semptomlarını içeren izole vakalar bildirilmiştir (bkz. bölüm4.4).

Sinir sistemi hastalıkları:

Yaygın olmayan: Baş ağrısı Çok seyrek: Aseptik menenjit

Kardiyak bozukluklar:

Bilinmiyor: NSAİİ tedavisi ile ilişkili olarak ödem, hipertansiyon ve kalp yetmezliği bildirilmiştir.

Klinik çalışma ve epidemiyolojik veriler, özellikle yüksek dozda (2400mg/gün) ve uzun süreli uygulamada ibuprofen kullanımı ile arteriyel trombotik olayların riskinin (örneğin miyokardenfarktüsü ya da inme) artabileceğini düşündürmektedir (bkz. bölüm 4.4).

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları:

Bilinmiyor: Solunum depresyonu, öksürük baskılanması

Gastrointestinal hastalıkları:

Bu belYaygınjolm&yan iAbdomicmraiLı

Siştır. Doküman http://ebs.titck.gov.tr/Basvuru/EImza/Kontrol adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : !S3k0ZW56M0FyZl AxaklUZl AxYnUy

13

Seyrek: Diyare, flatulans, konstipasyon, kusma

Çok seyrek: En sık gözlenen yan etkiler yapı olarak gastrointestinal yan etkilerdir. Özellikle yaşlılarda olmak üzere, zaman zaman ölümcül olabilen gastrointestinal kanama, perforasyonveya peptik ülserler meydana gelebilir (bkz. bölüm 4.4). Uygulamanın ardından bulantı,kusma, diyare, flatulans, konstipasyon, dispepsi, karın ağrısı, melena, hematemez, ülseratifstomatit, kolit ve Crohn hastalığının alevlenmesi (bkz. bölüm 4.4) bildirilmiştir. Daha azsıklıkta olmakla birlikte gastrit gözlenmiştir.

Hepato-bilier hastalıklar

:

Çok seyrek: Karaciğer bozuklukları

Deri ve deri altı bozuklukları:

Yaygın olmayan: Çeşitli deri döküntüleri

Çok seyrek: Stevens-Johnsons sendromu, eritema multiforme, toksik epidermal nekroliz dahil büllöz reaksiyonlar gibi şiddetli deri reaksiyonları meydana gelebilir.

Bilinmiyor: Eozinofili ve sistemik semptomların eşlik ettiği ilaç reaksiyonu (DRESS sendromu)

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları:

Çok seyrek: Özellikle uzun dönemli kullanımda artmış serum üre konsantrasyonu ve ödemle birlikte, papiller nekroz, akut böbrek yetmezliği

• Kodein ile ilgili yan etkiler:

Kodeinin uzun süre düzenli olarak kullanılmasının bağımlılığa neden olduğu bilinmektedir ve tedavi durdurulduğunda huzursuzluk ve irritabilite gibi semptomlar meydana gelebilir.

Baş ağrısı için uzun süreli ağrı kesici kullanımı ağrıyı kötüleştirebilir.

Sinir sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: Uyuşukluk

Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar:

Bilinmiyor: Solunum depresyonu, öksürük baskılanması

Gastrointestinal hastalıklar:

Bilinmiyor: Konstipasyon, bulantı

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijlans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr[email protected]

; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

14

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Bu ilacın aşırı kullanımı, yani önerilen dozdan fazla veya önerilenden daha uzun süre kullanılması, fiziksel veya psikolojik bağımlılığa neden olabilir. Tedavi sonlandırıldığındahuzursuzluk ve irritabilite gibi semptomlar meydana gelebilir.

İbuprofen ile doz aşımı belirtileri aşağıdakileri içerebilir:

Çocuklarda 400 mg/kg üzerinde toksisite semptomları oluşabilir. Erişkinlerde doz yanıt etkisi daha az belirgindir. Doz aşımında ibuprofenin yarılanma ömrü 1.5-3 saat arasındadır.

Semptomlar

Klinik olarak önemli miktarlarda NSAİİ alan hastaların çoğunda en fazla bulantı, kusma, epigastrik ağrı veya daha seyrek şekilde diyare gelişecektir. Ayrıca tinnitus, baş ağrısı vegastrointestinal kanama görülebilir. Daha ciddi zehirlenmelerde, uyuşukluk, zaman zamaneksitasyon ve oryantasyon bozukluğu veya koma şeklinde santral sinir sistemi toksisitesigörülür. Zaman zaman hastalarda konvülsiyon gözlenebilir. Ciddi zehirlenmelerde, metabolikasidoz görülebilir ve muhtemelen kandaki pıhtılaşma faktörleri üzerindeki etkilerden dolayıprotrombin zamanı/ INR uzayabilir. Akut renal yetmezlik ve karaciğer hasarı oluşabilir. Astımlıhastalarda, astım alevlenebilir.

Tedavi

Tedavi semptomatik ve destekleyici olmalı ve havayolunun açık tutulması ve stabil hale gelene kadar kardiyak parametreler ve yaşam belirtilerin monitorizasyonunu içermelidir. Hastapotansiyel olarak toksik miktarın alınmasından sonra 1 saat içerisinde hastaneye başvurmuşsa,oral aktif kömür uygulaması düşünülmelidir. Sık veya uzun süreli konvülsiyonlar intravenözdiazepam veya lorazepam ile tedavi edilmelidir. Astım için bronkodilatörler verilmelidir.

Kodein ile doz aşımı belirtileri aşağıdakileri içerebilir:

Semptomlar

Başta bulantı ve kusma görülür. Yüksek kodein doz aşımı ile solunum depresyonu, eksitabilite, konvülsiyonlar, hipotansiyon ve bilinç kaybı gözlenebilir.

Tedavi

Mide boşaltılmalıdır. Eğer ciddi bir santral sinir sistemi depresyonu oluşmuş ise, suni solunum, oksijen ve parenteral nalokson uygulaması gerekebilir. Elektrolit dengesi bozulmuş olabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik Grup:ATC Kodu:

M01AE01

15

İbuprofen, etkisini prostaglandin sentezini inhibe ederek gösteren propiyonik asit türevi bir NSAİİ'dir. İnsanlarda ibuprofen inflamatuvar ağrı, şişme ve ateşi azaltır. Ayrıca ibuprofentrombosit agregasyonunu geri dönüşlü olarak inhibe eder.

Kodein santral etkili zayıf bir narkotik analjeziktir. Kodein, etkinsi p opioid reseptörleri aracılığıyla gösterir ve analjezik etkisi, morfine dönüştürülmesinden kaynaklanır. İyi tolereedilen bir periferik analjeziğin santral etkili bir analjezikle kombinasyonu, düşük yan etkipotansiyeli ile optimum ağrı kesici etki sağlar. Kodeinin, özellikle parasetamol gibi diğeranaljeziklerle kombinasyon halinde akut nosiseptif ağrıda etkili olduğu gösterilmiştir.

Deneysel veriler, ibuprofenin düşük doz aspirin ile eş zamanlı kullanımında, aspirinin trombosit agregasyonu üzerine olan etkisini baskılayabileceğini göstermektedir. Bir çalışmada,hızlı salınan aspirin (81 mg) uygulamasından 8 saat önce veya sonraki 30 dakika içinde tek doz400 mg ibuprofen kullanımı ile tromboksan oluşumu ve asetil salisilik asidin trombositagregasyonu üzerine olan etkisinde azalma ortaya çıkmıştır. Ancak bu verilerin sınırlılıkları velaboratuvar verilerinin klinik duruma uyarlanmasındaki belirsizlikler nedeniyle normalibuprofen kullanımı hakkında kesin sonuçlara varılamamaktadır ve ara sıra kullanımında birilişki beklenmemektedir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim :


Tablet, her iki etkin madde için de normal salım özellikleri göstermektedir.

Dağılım :


Veri bulunmamaktadır.

Biyotransformasyon :


Veri bulunmamaktadır.

Eliminasyon :


İbuprofen ve kodeinin eliminasyon yarı ömrü yaklaşık üç saattir ve iki ilaç da günde üç ila dört kez verilmektedir. Dolayısıyla iki ilacın kombinasyonu farmakokinetik açıdan uygundur.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Veri bulunmamaktadır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Veri bulunmamaktadır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Mikrokristalin selüloz Sodyum nişasta glikolatHipromelloz

Bu belgrejelatinizen^ş&staa Kanunu uyarınca elektronik olarak imzalanmıştır. Doküman http://ebs.titck.gov.tr/Basvuru/EImza/Kontrol adresinden Kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : !S3k0ZW56M0FyZl AxaklUZl AxYnUy

16

Opaspray beyaz M-1-7-111B *

Talk

*Hipromelloz, titanyum dioksit (E171) içerir.

6.2. Geçimsizlikler

Bildirilmemiştir.

6.3. Raf ömrü

36 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda PVC/PVDC/Al 12 tabletlik blister ambalajlarda sunulmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Reckitt Benckiser Tem. Malz. San. ve Tic. A.Ş.

Beşiktaş /İstanbul /Türkiye Tel: 0212 326 96 00

8. RUHSAT NUMARA SI(LARI)

124/8

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 07.02.2008 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

17

İlaç Bilgileri

Nurofen Plus 200mg/12,8mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: İbuprofen - Kodein Fosfat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.