Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Luticass 50 Mcg/5 Mcg Aerosol İnhalasyonu, Süspansiyon Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

LUTİCASS 50 mcg/5 mcg aerosol inhalasyonu, süspansiyon

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Her bir püskürtme;

Etkin madde:

Flutikazon propiyonat...........................50 mcg (hastaya ulaşan 46 mcg doza eşdeğer)

Formoterol fumarat dihidrat.................5 mcg (hastaya ulaşan 4,5 mcg doza eşdeğer)

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Aerosol inhalasyonu, süspansiyon

Plastik aktivatör takılı dozaj valfli konkav tabanlı metal tüp içerisinde aerosol inhaler

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

LUTİCASS astım semptomlarının düzeltilmesi ve kontrol altına alınması amacıyla kullanılır. Astım hastalığının basamaklı tedavisinde 3. basamaktan itibaren verilir.

LUTİCASS 50 mikrogram /5 mikrogram erişkinlerde, adolesanlarda ve 5 yaş ve üzerindeki çocuklarda endikedir.

125 mikrogramflutikazonpropiyonat/5 mikrogramformoterolfumaratdihidrat

kombinasyonu, erişkinlerde, adolesanlarda ve 12 yaş ve üzerindeki çocuklarda endikedir.

250 mikrogramflutikazonpropiyonat/10 mikrogramformoterolfumaratdihidrat

kombinasyonu, sadece erişkinlerde endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:

Hasta, inhalerin kullanımı ile ilgili olarak eğitilmeli ve astımın durumu doktor tarafından düzenli olarak değerlendirilmelidir. Böylece, hastanın aldığı LUTİCASS dozu optimumdüzeyde kalacaktır ve sadece tıbbi tavsiye ile değişecektir. Doz, semptomların etkin olarakkontrol edilebildiği en düşük doza ayarlanmalıdır. Günde iki kere uygulanan en düşükLUTİCASS dozu ile astım kontrolü sağlandığında, tedavi gözden geçirilmelidir ve tek başınainhale kortikosteroide başlayıp başlamamak düşünülmelidir. Genel bir prensip olarak, doz,semptomların etkin olarak kontrol edilebildiği en düşük doza titre edilmelidir. Tedaviazaltıldıkça hastaların düzenli olarak gözden geçirilmesi çok önemlidir.

KOAH hastalarında LUTİCASS kullanımı ile ilgili veri yoktur. LUTİCASS KOAH hastalarında kullanılmamalıdır.

1 / 22

Hastalara hastalıklarının derecesi için uygun olan flutikazon propiyonat dozajını içeren inhaler formu verilmelidir.

Not: LUTİCASS 50 mikrogram/5 mikrogram aerosol inhalasyonu, süspansiyon, ciddi astımı olan erişkinler ve çocuklar için uygun değildir. Reçete yazan doktorlar, astımı olan hastalarda,flutikazon propiyonatın yaklaşık olarak toplam günlük dozun yarısı kadar bir dozda(mikrogram olarak) uygulandığı zaman diğer bazı inhale steroidler kadar etkili olduğunubilmelidir. Herhangi bir hasta, önerilen doz rejiminin dışındaki dozlara gereksinim duyarsa, p2agonistin ve inhale kortikosteroidin uygun dozları ayrı inhalerler içinde veya tek başına inhalekortikosteroidin uygun dozları reçete edilmelidir.

LUTİCASS, üzerinde bir doz göstergesi de bulunan “bas ve içine çek” özelliğinde bir ölçülü doz inhaleri ile uygulanır. Her inhaler en az 120 doz içerir.

Tek başına inhale kortikosteroidler, çoğu hasta için ilk basamak tedavisidir. LUTİCASS , hafif astımın başlangıç tedavisi için amaçlanmamıştır. Ciddi astımı olan hastalarda, sabitdozlu bir kombinasyon ürünü reçetelenmeden önce inhale kortikosteroid tedavisibaşlatılmalıdır.

Hastalara asemptomatik olsalar bile optimum yarar için LUTİCASS'ın her gün kullanılması gerektiği anlatılmalıdır.

LUTİCASS kullanan hastalar, herhangi bir nedenle ek olarak uzun etkili p2 agonist kullanmamalıdır. Dozlar arasındaki dönemde astım semptomları ortaya çıkarsa, hızlırahatlama için kısa etkili bir inhale p2 agonist kullanılmalıdır.

Orta-yüksek dozlarda inhale kortikosteroid tedavisi almakta olan hastalarda ve hastalık derecesi açık bir şekilde iki idame terapisi ile tedaviyi gerektiren hastalarda, önerilenbaşlangıç dozu, günde 2 kere 125 mcg flutikazon propiyonat/5 mcg formoterol fumaratdihidrat kombinasyonudur.

Nefes alma ile aerosol aktüasyonunu senkronize etmede zorluk yaşayan hastaların, LUTİCASS AEROSOL ile birlikte ara kamara (spacer) kullanılması önerilir.

Hastalara inhalerin ve ara kamaranın uygun kullanımı ve bakımı öğretilmelidir ve inhale ilacın akciğerlere optimum düzeyde taşınmasını garantilemek üzere teknikleri kontroledilmelidir.

Ara kamara (spacer) kullanılmaya başlandıktan sonra en düşük etkin doza tekrar titrasyon gerçekleştirilmelidir.

Erişkinler, adolesanlar ve 5 yaş ve üzerindeki çocuklarda:


LUTİCASS 50 mikrogram/5 mikrogram aerosol inhalasyonu, süspansyon - normalde sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere iki inhalasyon (puf) şeklinde uygulanır.

2 / 22

Yetişkinler ve adolesanlar:


Hastanın astımı iyi kontrol edilemiyorsa, toplam günlük doz, flutikazon propiyonat ve formoterol fumarat dihidrat kombinasyonun daha yüksek dozu uygulanarak artırılabilir. 125mikrogram flutikazon propiyonat/5 mikrogram formoterol fumarat dihidrat kombinasyonu -günde iki kere iki inhalasyon (puf). Bu doz, 12 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.

Sadece erişkinler için:


Flutikazon propiyonat ve formoterol fumarat dihidrat kombinasyonun yüksek dozu ile astım yine de iyi kontrol edilemiyorsa, toplam günlük doz daha da yükseltilebilir. 250 mikrogramflutikazon propiyonat/10 mikrogram formoterol fumarat dihidrat kombinasyonu - günde ikikere iki inhalasyon (puf). Bu en yüksek dozu içeren form sadece erişkinlerde kullanılır;çocuklar ve adolesanlarda kullanılmamalıdır.

Uygulama şekli:

İnhalasyon yolu ile kullanılır.

İlacın uygun şekilde uygulanmasını garanti etmek üzere hastaya inhalerin doğru şekilde kullanımı bir doktor veya sağlık profesyoneli tarafından gösterilmelidir. Başarılı bir tedaviiçin basınçlı ölçülü doz inhalerinin doğru kullanımı şarttır. Hastaya kullanma talimatınıdikkatli bir şekilde okuması ve kullanma talimatında yer alan talimatlara ve resimli şemalarauyması tavsiye edilmelidir.

Aktivatörün üzerinde kalan aktüasyon (puf) sayısını sayan bir sayaç bulunmaktadır. Bu sayaçta renk kodu vardır. Sayaç, 10'luk aralıklarla 120'den geri sayım yapar. Sayaç 40.dozdan itibaren kırmızıya dönmeye başlayacaktır. Hastaya, sayaç sıfıra yaklaşınca, yeni birinhaler reçete edilmesi için doktoruna başvurması tavsiye edilmelidir. Doz göstergesi “0”ıgösterdikten sonra inhaler kullanılmamalıdır.

İnhalerin kurulması


İnhaleri ilk defa kullanmadan önce veya inhaler 3 gün veya daha uzun bir süre ile kullanılmamışsa ya da dondurulmuş veya buzdolabında saklanmış olması halinde (bkz.Bölüm 6.4), inhaler kullanılmadan önce kurulmalıdır:

• Ağızlığın kapağını açınız ve inhaleri iyice çalkalayınız.

• İnhaleri yüzünüzden uzak tutarak aktivatöre basınız (puf). Bu adım 4 kere uygulanmalıdır.

• İnhaler her zaman kullanmadan önce çalkalanmalıdır.

Mümkünse, hasta inhalerden nefes çekerken dik bir pozisyonda ayakta durmalı veya oturmalıdır.

İnhaler kullanılırken takip edilecek adımlar:


1. Ağızlığın kapağı çıkarılmalı ve ağızlığın temiz olup olmadığı ve üzerinde toz ve kir olupolmadığı kontrol edilmelidir.

2. İnhaler içeriğinin eşit şekilde karıştığından emin olunması için her aktüasyondan (puftan)önce inhaler çalkalanmalıdır.

3 / 22

3. Nefes olabildiğince rahat, yavaş ve derin bir şekilde verilmelidir.

4. Kutu gövdesi yukarı doğru olacak şekilde dik olarak tutulmalı ve dudaklar ağızlığınetrafına yerleştirilmelidir. Başparmak ağızlığın tabanında ve işaret parmağı inhalerintepesinde olacak şekilde inhaler dik olarak tutulmalıdır. Ağızlık ısırılmamalıdır.

5. Ağızdan yavaş ve derin bir nefes alınmalıdır. Bir aktüasyon (puf) uygulamak üzere nefesalmaya başladıktan sonra inhalerin tepesine basılmalı ve sabit ve derin bir şekilde nefesalmaya devam edilmelidir (optimal olarak çocuklarda yaklaşık 2-3 saniye ve yetişkinlerdeyaklaşık 4-5 saniye)

6. Nefes tutulurken inhaler ağızdan uzaklaştırılmalıdır. Hastalar, kendilerini konforluhissettikleri sürece nefeslerini olabildiği kadar uzun süre tutmaya devam etmelidir. İnhaleriniçine nefes verilmemelidir.

7. İkinci aktüasyon (puf) için inhaleri dik pozisyonda tutulmalı ve 2'nci adımdan 6'ncı adımakadar olan adımlar tekrarlanmalıdır.

8. Kullanımdan sonra ağızlığın kapağı yerine takılmalıdır.

ÖNEMLİ: 2'nci adımdan 6'ncı adıma kadar olan adımlar çok hızlı uygulanmamalıdır. Hastalara tekniklerini bir ayna karşısında çalışmaları tavsiye edilebilir. İnhalasyonu takibeninhalerden veya ağız kenarlarından buhar ortaya çıktığı gözlenirse, işlem 2'nci adımdanitibaren tekrarlanmalıdır.

Elinde güçsüzlük olan hastalar için inhaleri her iki elle tutmak daha kolay olabilir. Bu nedenle, işaret parmakları inhaler kutusunun tepesine ve her iki başparmak inhalerin tabanınayerleştirilmelidir.

İnhalasyon sonrasında, oral kandidiazis veya disfoni riskini en aza indirmek üzere, hastalar ağızlarını su ile çalkalamalı ve gargara yapmalı veya dişlerini fırçalamalıdır ve geri kalankalıntıyı dışarı tükürmelidir.

Temizlik:

Hastalara, temizlikle ilgili talimatlar için, Kullanma Talimatını dikkatli bir şekilde okumaları tavsiye edilmelidir:

İnhaler haftada bir temizlenmelidir.

• Ağızlığın kapağı çıkarılmalıdır.

• Teneke kutu plastik kılıftan çıkarılmamalıdır.

• Ağızlığın içini ve dışını ve plastik kabı kuru bir bezle veya kağıt peçete ile silinmelidir.

• Ağızlığın kapağı doğru konumda yerine takılmalıdır.

• Metal kutu suya sokulmamalıdır.

Hastanın ara kamaraya (spacer) gereksinimi varsa, uygun şekilde kullanım, temizlik ve koruma için, ürünün kullanma talimatını okuması tavsiye edilmelidir.

4 / 22

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer veya böbrek bozukluğu olan hastalarda flutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidrat kombinasyonu kullanımı ile ilgili veri yoktur (bkz. Bölüm 5.2). Semptomların etkinşekilde kontrol edilebildiği en düşük doza titrasyonu sağlamak üzere bu hastalar, doktortarafından düzenli olarak takip edilmelidir. Sistemik dolaşıma ulaşan flutikazon ve formoterolfraksiyonları karaciğer metabolizması yolu ile elimine edildiği için, ciddi karaciğer bozukluğuolan hastalarda yüksek maruziyet beklenebilir.

Pediyatrik popülasyon:

5 yaşın altındaki çocuklarda:


5 yaşın altındaki çocuklarda deneyim sınırlıdır (bkz. bölüm 4.4, 4.8, 5.1 ve 5.3). Herhangi bir doz formundaki LUTİCASS'ın 5 yaşın altındaki çocuklarda kullanımı önerilmez;

LUTİCASS, bu genç yaş grubunda kullanılmamalıdır.Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir.

4.3 Kontrendikasyonlar

Etkin maddelere veya Bölüm 6.1'de sıralanmış olan yardımcı maddelerden herhangi birisine karşı aşırı duyarlılık.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Formoterol, astımlı hastalarda tek başına monoterapi olarak kullanılmamalıdır.

Uzun etkili beta agonist preparatlarına bağlı olarak nadiren, ciddi ve bazen ölümcül olabilen astım ile ilgili solunum problemleri meydana gelebilir.

LUTİCASS astım hastalığının başlangıç tedavisi için önerilmez.

Uzun etkili beta agonistler astım semptom kontrolünü sağlayan en kısa süre boyunca kullanılmalı ve astım semptom kontrolünü sağlayan en kısa süre boyunca kullanılmalı veastım kontrolüne ulaşıldığında eğer mümkünse kullanımları durdurulmalıdır. Sonrasındahastaların kontrol edici bir tedaviyle idamesi sağlanmalıdır.

İnhale kortikosteroide ek olarak uzun etkili beta agonist kullanan pediyatrik ve adölesan hastalarda, her iki ilaca uyumu garanti altına almak için, hem inhale kortikosteroid hem deuzun etkili beta agonist içeren bir kombinasyon preparatı kullanılması önerilir.

Hastalar alevlenme dönemlerinde ise ya da önemli ölçüde veya akut olarak kötüye giden astım şikayetleri varsa, uzun etkili beta agonistlerle tedaviye başlanmamalıdır.

KOAH hastalarında pnömoni

Kortikosteroid içeren inhale ilaçları alan KOAH hastalarında, hastaneye yatış gerektiren pnömoni dahil pnömoni insidansında artış gözlemlenmiştir. Artan steroid dozu ile pnömoni

5 / 22

riskinde artış kanıtları bulunmaktadır, ancak bu durum çalışmaların tamamında kesin olarak gösterilmemiştir.

Kortikosteroid içeren inhale ilaçlarının pnömoni riskinin büyüklüğü konusunda sınıf içi farklılık için kesin klinik kanıt bulunmamaktadır.

Hekimler, KOAH hastalarında olası pnömoni gelişimine karşı, enfeksiyonların klinik özellikleri ile KOAH semptomlarının alevlenme durumunun karışması ihtimali dolayısıyladikkatli olmalıdırlar.

KOAH hastalarındaki pnömoni risk faktörleri arasında; sigara içimi, ileri yaş, düşük vücut kitle indeksi ve şiddetli KOAH bulunmaktadır.

Salmeterol ve formoterol gibi uzun etkili p2 agonistler kullanılırken, özellikle astım ile ilgili advers olaylar bakımından, bu ilaç başlandıktan sonra ilk üç ay hastalar yakından takipedilmelidir.

Astım yönetimi için normalde aşamalı bir program takip edilmelidir ve hastaların yanıtları klinik olarak ve akciğer fonksiyon testleri ile izlenmelidir.

Hızlı ve kısa etkili bir bronkodilatatörün gerekli olduğu akut astım semptomlarının tedavisi için LUTİCASS kullanılmamalıdır. Hastalara, akut bir astım atağı esnasında kullanılmaküzere ilaçlarını her zaman yanlarında bulundurmaları tavsiye edilmelidir.

Egzersize bağlı astımda LUTİCASS'ın profilaktik kullanımı üzerinde çalışma yapılmamıştır. Böyle bir durumda, ayrı bir hızlı etkili bronkodilatatör kullanılması düşünülmelidir.

Semptomları olmasa bile, hastalara LUTİCASS'ın idame dozunu reçete edildiği şekilde almaları hatırlatılmalıdır.

Alevlenme esnasında ya da astımda önemli derecede kötüleşme veya akut olarak kötüye giden astım söz konusu olduğunda, hastalara LUTİCASS başlanmamalıdır.

LUTİCASS ile tedavi esnasında, astımla ilişkili ciddi advers olaylar ve alevlenmeler ortaya çıkabilir. LUTİCASS başlandıktan sonra astım semptomları kontrol edilemiyorsa veyakötüleşiyorsa, hastalardan tedaviye devam etmeleri, ama doktora başvurmaları istenir.

LUTİCASS astımda birinci seçenek tedavi olarak kullanılmamalıdır.

Astım semptomlarını rahatlatmak için kısa etkili bronkodilatatörlerin kullanımının artırılması gerekiyorsa, kısa etkili bronkodilatatörler daha az etkili hale geliyorsa veya etkisiz kalıyorsaya da astım semptomları devam ediyorsa, hasta doktoru tarafından en kısa sürede tekrarmuayene edilmelidir, çünkü bunlardan herhangi birisi astımın kötüye gitmesinin göstergesiolabilir ve tedavinin değiştirilmesi gerekebilir.

6 / 22

Astım kontrolünde ani ve ilerleyici kötüleşme, potansiyel olarak yaşamı tehdit eder ve hasta acil tıbbi muayeneden geçirilmelidir. Kortikosteroid tedavisinin artırılması düşünülmelidir.LUTİCASS'ın güncel dozajının yeterli astım kontrolü sağlayamadığı durumlarda da, hastatıbbi olarak değerlendirilmelidir. Ek kortikosteroid tedavisi düşünülmelidir.

Astım semptomları kontrol edilince, LUTİCASS dozunun yavaşyavaşazaltılması

düşünülebilir. Tedavi dozu düşürüldükçe, hastaların düzenli olarak takipedilmesi önemlidir.

LUTİCASS'ın en düşük etkili dozu kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.2).

Astımı olan hastalarda, alevlenme riski nedeniile LUTİCASS iletedaviani olarak

kesilmemelidir. Tedavi dozu, doktor gözetiminde düşürülmelidir.

Astımın klinik semptomlarının alevlenmesi, akut respiratuar bakteriyel enfeksiyona bağlı olabilir ve tedavi için uygun antibiyotikler, dozu yükseltilmiş inhale kortikosteroidler ve kısasürelioral kortikosteroid gerekebilir. Kurtarıcıilaç olarak hızlıetkilibir inhale

bronkodilatatör kullanılmalıdır. Kortikosteroid içeren bütün inhale ilaçlarda olduğu gibi, LUTİCASS akciğer tüberkülozu ve pasif tüberkülozu olan hastalarda veya hava yollarındafungal, viral veya diğer enfeksiyonları olan hastalarda dikkatli uygulanmalıdır. İnhalerkullanılıyorsa, bu tür enfeksiyonlar uygun şekilde tedavi edilmelidir.

LUTİCASS tirotoksikoz, feokromositoma, diabetes mellitus ve düzeltilmemiş hipokalemisi olan veya düşük serum sodyum düzeyi seyri gösteren hastalarda ve hipertrofik obstüktifkardiyomiyopati, idiyopatik subvalvüler aort stenozu, ciddi hipertansiyon, anevrizma veyadiğer kardiyovasküler bozuklukları (iskemik kalp hastalığı, kardiyak aritmiler veya ciddi kalpyetmezliği) olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Yüksek dozlarda p2 agonist kullanımı potansiyel olarak ciddi hipokalemi ile sonuçlanabilir. p2 agonistlerin hipokalemiyi indükleyebilen veya hipokalemik etkiyi potansiyalize eden ilaçlarla(ör. ksantin türevleri, steroidler ve diüretikler) birlikte eş zamanlı kullanılması, p2 agonistlerinolası hipokalemik etkisini artırabilir. Kurtarıcı bronkodilatatörlerinin değişken şekildekullanıldığı stabil olmayan astımda, akut ciddi astımda (söz konusu risk hipoksi ile daha daartabileceği için) ve hipokaleminin advers etkilerinin olasılığının arttığı diğer durumlardaözellikle dikkat edilmesi önerilir. Bu gibi durumlarda, serum potasyum düzeylerinin takipedilmesi önerilir.

Halihazırda QTc aralığında uzama olan hastaları tedavi ederken dikkatli olmak gerekir. Formoterolün kendisi, QTc aralığında uzamayı indükleyebilir.

Bütün p2 agonistlerde olduğu gibi, diyabetik hastalarda ek kan şekeri kontrollerinin yapılması düşünülmelidir.

Özellikle daha önceki sistemik steroid tedavisine bağlı olarak adrenal fonksiyonun bozuk olduğunu düşündürecek bir neden varsa, hastaları LUTİCASS tedavisine geçirirken dikkatliolmak gerekir.

7 / 22

Diğer inhalasyon tedavilerinde olduğu gibi, doz uygulamasından sonra hırıltılı solunumda hızlı artış ve nefes darlığı ile birlikte paradoksal bronkospazm ortaya çıkabilir. Paradoksalbronkospazm, hızlı etkili bir inhale bronkodilatatöre yanıt verir ve hemen tedavi edilmelidir.LUTİCASS hemen kesilmelidir, hasta değerlendirilmelidir ve gerekirse alternatif tedavibaşlatılmalıdır.

Sistemik ve topikal kortikosteroid kullanımıyla görme bozukluğu bildirilebilir. Hasta sistemik ve topikal kortikosteroidlerin kullanımından sonra bulanık görme veya diğer görmebozuklukları semptomları gösterirse; katarakt, glokom veya santral seröz koryoretinopati(SSK) gibi nadir görülen hastalıklar gibi olası nedenlerin değerlendirilmesi için hasta bir gözdoktoruna başvurmalıdır.

Özellikle yüksek dozlarda ve uzun süreli uygulandığında, herhangi bir inhale kortikosteroid ile sistemik etkiler ortaya çıkabilir. Bu etkiler, oral kortikosteroidlerle karşılaştırıldığında çokdaha düşük olasılıkla ortaya çıkar. Olası sistemik etkiler Cushing sendromu, Cushingoidözellikler, adrenal baskılanma, çocuklarda ve adolesanlarda büyüme geriliği, kemik mineralyoğunluğunda azalma, katarakt, glokom ve daha nadiren bir dizi psikolojik veya davranışsaletkilerdir (psikomotor hiperaktivite, uyku bozuklukları, anksiyete, depresyon veya agresyon(özellikle çocuklarda)). Bu nedenle, hastanın düzenli olarak muayene edilmesi ve inhalekortikosteroid dozunun, astımın etkin şekilde kontrol edilebildiği en düşük doza indirilmesiönemlidir.

Yüksek doz inhale kortikosteroidlerle uzun süreli tedavi, adrenal baskılanma ve akut adrenal krizle sonuçlanabilir. Yüksek doz flutikazon propiyonat (tipik olarak > 1000 mikrogram/gün)alan çocuk ve 16 yaş altındaki adolesanlar özellikle risk taşırlar. 500 ile 1000 mikrogramarasındaki dozlarda kullanılan flutikazon propiyonat ile çok nadir adrenal baskılanma ve akutadrenal kriz vakaları da bildirilmiştir. Akut adrenal krizi potansiyel olarak tetikleyebilecekdurumlar, travma, cerrahi, enfeksiyon veya dozun ani olarak düşürülmesidir.

Mevcut semptomlar genellikle belirsizdir ve iştahsızlık, karın ağrısı, kilo kaybı, yorgunluk, baş ağrısı, bulantı, kusma, hipotansiyon, bilinç düzeyinde düşüklük, hipoglisemi ve nöbetleriiçerebilir. Stres dönemleri veya elektif cerrahi söz konusu ise, ek sistemik kortikosteroidtedavi düşünülmelidir.

İnhale flutikazon propiyonat tedavisinin yararları, oral steroid gereksinimini en aza düşürür, ama oral steroidden inhale steroide geçen hastalarda, adrenal rezervde bozulma açısından riskönemli bir süre boyunca devam eder. Geçmişte yüksek doz acil kortikosteroid tedavigereksinimi olmuş olan hastalar da risk altında olabilir. Bu rezidüel bozukluk olasılığı, acildurumlarda ve stres oluşturma olasılığı olan elektif durumlarda akılda tutulmalıdır ve uygunkortikosteroid tedavi göz önünde bulundurulmalıdır. Adrenal bozukluğun derecesi, elektifişlemler öncesinde uzman tavsiyesi gerektirebilir. Olası adrenal fonksiyon bozukluğudurumlarında, hipotalamo-hipofiz-adrenokortikal (HPA) aks fonksiyonu düzenli olarak takipedilmelidir.

8 / 22

Flutikazon propiyonat güçlü CYP3A4 inhibitörleri ile kombine edildiğinde, sistemik yan etki riski artar (bkz. Bölüm 4.5).

Hastaya, bu sabit dozlu kombinasyon inhalerinin profilaktik bir tedavi olduğu ve bu nedenle, optimum yarar için, semptom bulunmasa bile düzenli olarak kullanılması gerektiğianlatılmalıdır.

Ara kamara (spacer) kullanımı, akciğerde birikimde artışa ve sistemik emilim ve sistemik advers etkilerde potansiyel olarak artışa yol açabilir.

Flutikazon ve formoterolün sistemik dolaşıma ulaşan fraksiyonları primer olarak karaciğerden metabolize olduğu için, ciddi karaciğer bozukluğu olan hastalarda artan maruziyetbeklenebilir.

Pediyatrik popülasyon


Uzun süreli inhale kortikosteroid tedavisi alan çocukların boylarının düzenli olarak takip edilmesi önerilir. Büyüme yavaşlamışsa, inhale kortikosteroid dozunun mümkünse etkinastım kontrolünün sürdürülebileceği en düşük doza düşürülmesi hedefi ile tedavideğerlendirilmelidir. Ayrıca, hastanın bir pediyatrik göğüs hastalıkları uzmanına sevkedilmesi düşünülmelidir.

Flutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidrat'ın bireysel bileşenler üzerine rapor edilen olası sistemik etkileri, Cushing sendromu, Cushingoid özellikleri, adrenal supresyon veçocuklarda ve ergenlerde büyüme geriliğidir. Ayrıca çocuklar hiperaktivite ve sinirlilik dedahil olmak üzere anksiyete, uyku bozuklukları ve davranışsal değişiklikler yaşayabilir (bkz.Bölüm 4.8).

5 yaşın altındaki çocuklarda LUTİCASS kullanımı ile ilgili olarak sınırlı veriler vardır. LUTİCASS'ın 5 yaşın altındaki çocuklarda kullanılması ÖNERİLMEMEKTEDİR.4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

LUTİCASS ile ilgili olarak resmi ilaç etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

LUTİCASS'ın ayrı bir bileşeni olan flutikazon propiyonat, CYP 3A4'ün bir substratıdır. CYP 3A4 inhibitörleri ile (ör. ritonavir, atazanavir, klaritromisin, indinavir, itrakonazol,nelfinavir, saquinavir, ketokonazol, telitromisin) birlikte tedavigörmenin sistemik yan etkiriskini arttırması beklenir. Yarar, sistemik kortikosteroid yan etki riskini arttırmadığı sürecekombine kullanımdankaçınılmalıdır; bu durumda hastalar sistemik kortikosteroid yan etkileriaçısından izlenmelidir.

Potasyum tutucu olmayan diüretiklerin (loop veya tiyazid diüretikleri gibi) uygulanmasından kaynaklanan EKG değişiklikleri ve/veya hipokalemi, p agonistlerle akut şekilde kötüleşebilir(özellikle önerilen p agonist dozu aşılırsa). Bu etkilerin klinik önemi bilinmemesine rağmen,bir p agonist, potasyum tutucu olmayan diüretiklerle birlikte uygulanırken dikkatli olunması

9 / 22

tavsiye edilir. Ksantin türevleri ve glukokortikosteroidler, P agonistlerin olası hipokalemik etkilerini artırabilir.

Ayrıca, L-dopa, L-tiroksin, oksitosin ve alkol, p2 sempatomimetiklere karşı kardiyak toleransı bozabilir.

Furazolidon ve prokarbazin gibi benzer özelliklere sahip olan ajanlar dahil olmak üzere monoaminooksidaz inhibitörleri ile birlikte eş zamanlı tedavi, hipertansif reaksiyonlara nedenolabilir.

Eş zamanlı olarak halojenli hidrokarbonlarla anestezi alan hastalarda, aritmi riski yüksektir. Diğer p adrenerjik ilaçların eş zamanlı kullanımının potansiyel olarak aditif etkisi olabilir.

Dijital glikozitlerle tedavi edilen hastalarda, hipokalemi aritmi riskini artırabilir.

Diğer p2 agonistlerde olduğu gibi formoterol fumarat, trisiklik antidepresanlar veya monoamino oksidaz inhibitörleri ile tedavi edilmekte olan hastalarda ve bu ilaçların kullanımıkesildikten sonraki iki haftalık süre boyunca veya antipsikotikler (fenotiyazinler gibi), kinidin,disopiramid, prokainamid ve antihistaminikler gibi QTc aralığını uzattığı bilinen ilaçlarlatedavi edilen hastalarda dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır. QTc aralığını uzattığı bilinenilaçlar ventriküler aritmi riskini artırabilir (bkz. Bölüm 4.4).

Herhangi bir yoldan ek adrenerjik ilaç uygulanacaksa, dikkatli kullanılmalıdır, çünkü formoterolün farmakolojik olarak öngörülebilir sempatik etkileri potansiyalize olabilir.

P-adrenerjik reseptör antagonistleri (P-blokerler) ve formoterol fumarat eşzamanlı olarak uygulandıklarında, birbirinin etkisini inhibe edebilir. p blokerler, astım hastalarında ciddibronkospazm da oluşturabilir. Bu nedenle, astımı olan hastalar normalde P blokerlerle tedaviedilmemelidir ve buna glokom tedavisi için kullanılan göz damlaları da dahildir. Ancak, bellikoşullarda (ör. miyokard enfarktüsü sonrasında profilaksi olarak), astımlı hastalarda P blokerkullanımına alternatif olabilecek kabul edilebilir başka bir tedavi olmayabilir. Bu durumda,kardiyoselektif P blokerler düşünülmelidir, ancak bunlar dikkatli uygulanmalıdır.

Özel popülasyona ilişkin ek bilgiler:

Özel popülasyonlarda kullanımına ilişkin çalışma bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyonda kullanımına ilişkin çalışma bulunmamaktadır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik Kategorisi: C'dir.

10 / 22

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına ilişkin çalışma bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

LUTİCASS'ın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Gebe kadınlarda, tek başına veya birlikte ama ayrı inhalerle uygulanan flutikazon propiyonat ve formoterol fumaratın veya bu sabit doz kombinasyonunun kullanımı ile ilgili verilersınırlıdır. Hayvanlarda yapılan çalışmalar, üreme toksisitesi göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3).

Gebelik esnasında LUTİCASS uygulanması önerilmez ve sadece anne için beklenen yarar, fetüs için olası riskten daha fazla ise düşünülmelidir. Bu durumda, uygun astım kontrolünüsürdürebilecek en düşük etkili doz kullanılmalıdır.

P-agonistin uterus kontraktilitesini engelleme potansiyeli nedeni ile doğum esnasında astım kontrolü için LUTİCASS kullanımı sadece yararın riske baskın olduğu hastalarlasınırlandırılmalıdır.

Laktasyon dönemi:

Flutikazon propiyonat veya formoterol fumaratın insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Anne sütü emen çocuk için risk göz ardı edilemez. Bu nedenle, emzirmenindurdurulup durdurulmayacağına ya da flutikazon propiyonat ve formoterol fumarattedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkinkarar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve flutikazon propiyonat ve formoterolfumarat tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite:

Flutikazon propiyonat ve formoterol fumarat uygulamasını takiben fertilite üzerindeki etkilerle ilgili olarak veri yoktur. Hayvan çalışmalarında, etkin maddelerin klinik olarakuygun dozlarının uygulanmasını takiben fertilite üzerinde etki gözlenmemiştir (bkz. Bölüm5.3).

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

LUTİCASS'ın araç ve makine kullanma becerisi üzerinde etkisi yoktur veya ihmal edilebilir etkisi vardır.

4.8 İstenmeyen etkiler

Klinik geliştirme esnasında flutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidrat kombinasyonu ile ilişkilendirilen istenmeyen etkiler aşağıdaki tabloda verilmiştir (sistem organ sınıfına göresıralanmıştır). İstenmeyen etkilerin sınıflandırılmasının temelini aşağıdaki sıklık kategorilerioluşturmaktadır: Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ve <1/10), yaygın olmayan (>1/1.000 ve<1/100), seyrek (>1/10.000 < 1/1.000), çok seyrek (<1/10.000) ve bilinmiyor (mevcut

11 / 22

verilerle ölçülemiyor). Her sıklık grubu içinde istenmeyen etkiler azalan ciddiyet derecesi sırasına göre sunulmuştur.

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın: Pnömoni (KOAH'lı hastalarda)

Seyrek: Oral kandidiazis, oral mantar enfeksiyonları, sinüzit

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Seyrek: Hiperglisemi

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın olmayan: İnsomnia gibi uyku bozuklukları

Seyrek: Anormal rüyalar, ajitasyon

Bilinmiyor: Psikomotor hiperaktivite, anksiyete,depresyon, agresyon, davranış

değişiklikleri (ön planda çocuklarda)

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Baş ağrısı, tremor, baş dönmesi

Seyrek: Disgözi

Göz hastalıkları:

Bilinmiyor: Bulanık görme

Kulak ve iç kulak hastalıkları:

Seyrek: Vertigo

Kardiyak hastalıklar

Yaygın olmayan: Çarpıntılar, ventriküler ekstrasistoller

Seyrek: Anjina pektoris, taşikardi

Vasküler hastalıklar

Seyrek: Hipertansiyon

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın olmayan: Astım alevlenmesi, disfoni, boğaz iritasyonu

Seyrek: Dispne, öksürük

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın olmayan: Ağız kuruluğu

Seyrek: Diyare, dispepsi

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Döküntü

Seyrek: Kaşıntı

12 / 22

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Seyrek: Kas spazmları

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Seyrek: Periferik ödem, asteni

Diğer inhalasyon tedavilerinde olduğu gibi, doz uygulamasını takiben hırıltılı solunumda hızlı bir artış ve nefes darlığı ile birlikte paradoksal bronkospazm ortaya çıkabilir. Paradoksalbronkospazm, hızlı etkili bir inhale bronkodilatatöre yanıt verir ve hemen tedavi edilmelidir.LUTİCASS hemen kesilmelidir, hasta değerlendirilmelidir ve gerekirse alternatif tedavibaşlatılmalıdır.

LUTİCASS, hem flutikazon propiyonat, hem de formoterol fumarat içerdiği için, bu maddeler için bildirilen aynı istenmeyen etki tablosu ortaya çıkabilir. Aşağıdaki istenmeyen etkilerflutikazon propiyonatve formoterol fumaratile ilişkilidir,ama flutikazon

propiyonat/formoterol fumarat dihidrat kombinasyonunun klinik ilaç geliştirilme süreci esnasında gözlenmemiştir:

Flutikazon propiyonat: Ürtiker, kaşıntı, anjioödem (esas olarak yüz ve orofarenkste), anafilaktik reaksiyonlar gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları. Özellikle uzun süreler için reçeteedilen yüksek dozlarda inhale steroidlerin sistemik etkileri ortaya çıkabilir. Bunlar Cushingsendromu, Cushingoid özellikler, adrenal baskılanma, çocuk ve adolesanlarda büyümegeriliği, kemik mineral yoğunluğunda azalma, katarakt ve glokom, kontüzyon, cilt atrofisi veenfeksiyonlara karşı duyarlılığı içerebilir. Strese adapte olabilme becerisi bozulabilir. Ancak,tarif edilen sistemiketkilerin ortaya çıkmaolasılığı oralkortikosteroidlerle

karşılaştırıldığında, inhale kortikosteroidlerde çok daha düşüktür. Yüksek doz inhale kortikosteroid ile uzun süreli tedavi, klinik olarak önemli adrenal baskılanma ve akut adrenalkriz ile sonuçlanabilir. Stres dönemlerinde (travma, cerrahi, enfeksiyon) ek sistemikkortikosteroid tedavi gerekli olabilir.

Formoterol fumarat: Aşırı duyarlılık reaksiyonları (hipotansiyon, ürtiker, anjiyonörotik ödem, kaşıntı, ekzantem), QTc aralığında uzama, hipokalemi, bulantı, miyalji, yüksek kan laktatdüzeyleri. Formoterol gibi p2 agonistlerle tedavi kanda insülin, serbest yağ asitleri, gliserol veketon cisimciklerinin düzeylerinde artışla sonuçlanabilir.

Etkin madde olarak sodyum kromoglikat kullanan hastalarda aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir.

LUTİCASS'a karşı nadir olarak aşırı duyarlılık reaksiyonu ortaya çıkarsa, tedavi, herhangi bir aşırı duyarlılık reaksiyonunda olduğu gibi standart tedaviye uygun şekilde başlatılmalıdır(antihistaminikler ve gerektiğinde diğer tedaviler). LUTİCASS'ın hemen kesilmesi gerekliolabilir ve gerekirse, alternatif astım tedavisinin başlatılması gerekli olabilir.

13 / 22

Disfoni ve kandidiazis, ürün kullanıldıktan sonra gargara yaparak veya ağız su ile çalkalanarak veya dişler fırçalanarak hafifletilebilir. Semptomatik kandidiazis, LUTİCASSile tedaviye devam ederken, topikal anti-fungal tedavi ile tedavi edilebilir.

Pediyatrik popülasyon


Flutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidrat bireysel bileşenleri için rapor edilen olası sistemik etkiler; Cushing sendromu, Cushingoid özellikleri, adrenal supresyon ve çocuklardave ergenlerde büyüme geriliğidir. Çocuklar ayrıca hiperaktivite ve huzursuzluk dahil olmaküzere anksiyete, uyku bozuklukları ve davranışsal değişiklikler yaşayabilir. Flutikazonpropiyonat/formoterol fumarat dihidrat ile yapılan çalışmalar, 5-12 yaş arası çocuklardaflutikazon monoterapisi ve 4-12 yaş arası çocuklarda flutikazon/salmeterol ilekarşılaştırıldığında benzer güvenlik ve tolere edilebilirlik profili göstermiştir. 208 çocukta 24hafta boyunca flutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidrat ile uzun süreli tedaviherhangi bir büyüme geriliği veya adrenal supresyon belirtisi göstermemiştir. 5-12 yaşlarıarasındakiçocuklardayapılan başka bir farmakodinamik çalışma, flutikazon

propiyonat/formoterol fumarat dihidrat ile tedaviden sonra, 2 hafta boyunca flutikazon monoterapisine kıyasla, benzer düşük bacak büyüme hızını göstermiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

(www.titck.gov.tr;[email protected];;

tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Flutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidrat kombinasyonu ile aşırı doz konusunda klinik çalışma verileri yoktur, ama her iki ilaçla ilgili doz aşımı konusunda veriler aşağıdaverilmiştir:

Semptomlar Formoterol fumarat

:

Formoterolle doz aşımı, p2 agonistler için tipik olan etkilerde alevlenmeye yol açabilir; bu durumda aşağıdaki advers olaylar ortaya çıkabilir: anjina, hipertansiyon veya hipotansiyon,çarpıntılar, taşikardi, aritmi, uzamış QTc aralığı, baş ağrısı, tremor, sinirlilik, kas krampları,ağız kuruluğu, insomni, yorgunluk, halsizlik, nöbetler, metabolik asidoz, hipokalemi,hiperglisemi, bulantı ve kusma.

Flutikazon propiyonat

:

Flutikazon propiyonat ile akut doz aşımı, genellikle klinik bir problem oluşturmaz. Kısa bir süre içinde büyük miktarda ilacın inhale edilmesinin tek zararlı etkisi hipotalamo-hipofizer,adrenokortikal (HPA) aks fonksiyonunun baskılanmasıdır. HPA aks fonksiyonu, genelliklebirkaç gün içinde düzelir (plazma kortizol düzeyleri ile doğrulanır). Astımı kontrol etmek içininhale kortikosteroid ile tedavi önerilen dozda devam ettirilmelidir.

14 / 22

Nadir akut adrenal kriz vakaları bildirilmiştir. Yüksek dozlarda (tipik olarak >1000 mikrogram/gün) flutikazon propiyonat alan çocuklar ve 16 yaşın altındaki adolesanlarözellikle risk taşıyabilir. Mevcut semptomlar genellikle belirsizdir (iştahsızlık, karın ağrısı,kilo kaybı, yorgunluk, baş ağrısı, bulantı, kusma ve hipotansiyon). Adrenal krizin tipiksemptomları, bilinç düzeyinde azalma, hipoglisemi ve/veya nöbetlerdir.

Çok yüksek dozların kronik kullanımını takiben, adrenal kortekste bir miktar atrofi ve HPA aks baskılanması ortaya çıkabilir. Adrenal rezervin takibi gerekli olabilir. Olası sistemik yanetkiler Cushing sendromu, Cushingoid özellikler, adrenal baskılanma, çocuk ve adolesanlardabüyüme geriliği, kemik mineral yoğunluğunda azalma, katarakt ve glokomdur (bkz. Bölüm4.4).

Tedavi


Formoterol fumarat

:

Formoterolün doz aşımının tedavisi, ilacın kesilmesi ile birlikte uygun semptomatik ve/veya destekleyici tedavinin başlatılmasından oluşur. Kardioselektif P reseptör blokerlerin akılcıkullanımı düşünülmelidir (bu ilaçların bronkospazmı indükleyebileceği unutulmamalıdır.Formoterol doz aşımı vakalarında diyalizin yararlı olup olmadığını belirlemek için kanıtlaryetersizdir. Kardiyak takip önerilir.

LUTİCASS tedavisinin, ilacın P agonist bileşeninin doz aşımına bağlı olarak kesilmesi gerekiyorsa, uygun steroid replasman tedavisinin başlatılması düşünülmelidir. Hipokalemigelişebileceği için serum potasyum düzeyleri takip edilmelidir. Potasyum replasmanıdüşünülmelidir.

Flutikazon propiyonat

:

Kronik doz aşımının yönetiminde, stres durumlarında oral veya sistemik kortikosteroidler gerekli olabilir. Kronik doz aşımı olduğu kabul edilen bütün hastalar steroide bağımlı gibikabul edilerek sistemik kortikosteroidin uygun idame dozu ile tedavi edilmelidir. Hastastabilize olduğunda, semptom kontrolü için tedaviye önerilen dozda bir inhale kortikosteroidile devam edilmelidir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Obstrüktif hava yolları hastalıkları için kullanılan ilaçlar,

kortikosteroidlerle veya antikolinerjikler hariç diğer ilaçlarla kombine edilmiş adrenerjikler ATC kodu: R03AK11

Etki mekanizması

LUTİCASS, hem flutikazon propiyonat, hem de formoterol fumarat içerir. Etki mekanizmaları, her bileşen için aşağıda açıklanmıştır. Bu ilaçlar, iki ilaç sınıfını temsil eder(sentetik bir kortikosteroid ve selektif, uzun etkili bir p2 adrenerjik reseptör agonist) ve diğer

15 / 22

inhale kortikosteroid ve uzun etkili p2 adrenerjik agonist kombinasyonlarında olduğu gibi, astım alevlenmelerinde azalma ile ilişkili ilave etkiler gözlenir.

Flutikazon propiyonat


Flutikazon propiyonat, inhalasyon yolu ile verildiğinde akciğerlerde güçlü antienflamatuar aktivitesi olan sentetik bir üç florlu glukokortikoiddir. Flutikazon propiyonat, astımsemptomlarını ve alevlenmelerini azaltır ve sistemik olarak uygulanan kortikosteroidlere göredaha az yan etkisi vardır.

Formoterol fumarat


Formoterol fumarat, uzun etkili selektif bir p2 adrenerjik reseptör agonisttir. İnhale formoterol fumarat, lokal olarak akciğerlerde bir bronkodilatatör olarak etki gösterir. Bronkodilatatöretkinin başlangıcı hızlıdır (1-3 dakika içinde) ve tek bir doz sonrasında etki süresi en az 12saattir.

Farmakodinamik etkiler

Erişkinler ve adolesanlarda yapılan 12 haftalık klinik çalışmalarda, formoterolün flutikazon propiyonata eklenmesi, astım semptomlarını hafifletmiş, akciğer fonksiyonunu düzeltmiş vealevlenmeleri azaltmıştır. Flutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidratkombinasyonunun terapötik etkileri, tek başına flutikazon propiyonatın etkilerinin önünegeçmiştir. Flutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidrat kombinasyonunu flutikazonpropiyonat ile karşılaştıran uzun süreli veri yoktur.

8 haftalık bir klinik çalışmada, flutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidrat kombinasyonu ile akciğer fonksiyonu üzerindeki etki, en az, ayrı inhalerlerle uygulananflutikazon propiyonat ve formoterol fumarat kombinasyonunun etkisine eşit bulunmuştur.Flutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidrat kombinasyonunu flutikazon propiyonat veformoterol fumaratla karşılaştıran uzun süreli veriler yoktur. Erişkin ve adolesan hastalarıiçeren 12 aya kadar süren çalışmalarda, flutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidratkombinasyonunun terapötik etkilerinde azalma belirtisi gözlenmemiştir.

Semptom bazlı sonlanım noktaları için, flutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidrat kombinasyonu doz-yanıt eğilimleri gözlenmiştir (daha ciddi astımı olan hastalarda, düşük dozLUTİCASS'dan yüksek doz LUTİCASS'a doğru yarar artar).

Pediyatrik popülasyon


12 haftalık çift kör bir çalışmada, 5-11 yaşları arasındaki 512 çocuk, flutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidrat (günde iki kez 50/5 mikrogramın 2 inhalasyonu),flutikazon/salmeterol veya flutikazon monoterapisine randomize edilmiştir. Yapılançalışmaya göre; flutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidrat (günde iki kez 50/5mikrogram, 2 puf) terapisinin flutikazon monoterapisine göre daha üstün olduğu veflutikazon/salmeterol ile karşılaştırıldığında doz öncesi 1.saniyedeki zorlu ekspirasyonvolümü (ZEVı)'de başlangıç çizgisinden doz sonrası 12 haftaya kadar ZEVı'de ve dozdan 4saat sonrasında ZEV1 eğri altında kalan alan (EAA)'ya geçiş ile ilgili olarak anlamlı değişiklikgözlenmemiştir. Flutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidrat kombinasyonu (günde iki

16 / 22

kez 50/5 mikrogram, 2 puf) ile 12 haftalık tedavi boyunca doz öncesi ZEVfdeki değişiklik, flutikazon monoterapisinden daha üstün değildi, ancakbu son noktadaki

flutikazon/salmeterolden daha düşük olmadığı bulunmuştur.

Uzun vadeli güvenlik için 6 aylık uzatma fazını içeren ikinci bir 12 haftalık bir pediyatrik çalışmada, 4 ile 12 yaş arasındaki 210 çocuk flutikazon propiyonat/formoterol fumaratdihidrat kombinasyonunun idame dozu (günde iki kere 50/5 mikrogramlık 2 inhalasyon) veyaflutikazon / salmetrol ile tedavi edilmiştir. Flutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidratkombinasyonu (günde iki kez 50/5 mikrogramın 2 inhalasyonu) flutikazon / salmeteroldendaha düşük değildi. 205 hasta daha sonra flutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidrataldığı 6 aylık uzatma aşamasını tamamladı (günde iki kez 2 adet 50/5 mikrograminhalasyonu). Flutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidrat kombinasyonu güvenli ve iyitolere edilmiştir.

5.2 Farmakokinetik özellikler

Flutikazon propiyonat

Emilim:


İnhalasyonu takiben flutikazon propiyonatın sistemik emilimi esas olarak akciğerlerde gerçekleşir ve 500 ile 2000 mikrogram doz aralığının üzerinde, dozla doğrusal şekilde ilişkiliolduğu gösterilmiştir. Emilim başlangıçta hızlıdır ve daha sonra uzatılmış olarak devam eder.İşaretli ve işaretsiz ilacın oral doz uygulamasını kullanan yayınlanmış çalışmalar, flutikazonpropiyonatın mutlak oral sistemik biyoyararlanımının ihmal edilebilir düzeyde olduğunu(<%1) göstermiştir (gastrointestinal sistemden tam olmayan emilim ve yoğun ilk geçişmetabolizması nedeni ile).

Dağılım:


İntravenöz uygulamayı takiben, flutikazon propiyonat vücutta yoğun olarak dağılır. Flutikazon propiyonatın başlangıç dağılım fazı hızlıdır ve yüksek yağ çözünürlüğü ve dokubağlanması ile uyumludur. Dağılım hacmi ortalama olarak 4,2 L/kg'dir. İnsan plazmaproteinlerine bağlanan flutikazon propiyonat yüzdesi, ortalama olarak %91'dir. Flutikazonpropiyonat eritrositlere zayıf olarak ve geri dönüşümlü olarak bağlanır ve insan transkortinineanlamlı düzeyde bağlanmaz.

Biyotransformasyon:


Flutikazon propiyonatın toplam klirensi yüksektir (ortalama, 1.093 mL/dk); böbrek klirensi toplam klirensin %0,02'sinden azından sorumludur. Çok yüksek klirens oranı, yoğunkaraciğer klirensini gösterir. İnsanda dolaşımda saptanmış olan tek metabolit, flutikazonpropiyonatın 17P-karboksilik asid türevidir. Bu metabolit, sitokrom P450 3A4 izoform altailesi (CYP 3A4) yolağı vasıtası ile oluşur. Bu metabolitin insan akciğer sitolozününglukokortikoid reseptörüne

in vitroin vitro

olarak saptanan diğermetabolitler insanda saptanmamıştır.

17 / 22

Eliminasyon:


Oral dozun %87 - 100'ü feçesle atılır (%75 kadarı ana bileşik olarak). Aktif olmayan majör bir metabolit de vardır.

İntravenöz doz uygulamasını takiben, flutikazon propiyonat polieksponansiyel kinetik gösterir ve terminal eliminasyon yarı ömrü yaklaşık olarak 7,8 saattir. Radiyoaktif işaretli bir dozun%5'den azı idrarda metabolitler olarak atılır ve geri kalanı feçeste ana ilaç ve metabolitlerolarak atılır.

Formoterol fumarat

Formoterolün plazma farmakokinetiği ile ilgili veriler, önerilen sınırların üzerindeki dozların inhalasyonu sonrasında sağlıklı gönüllülerden ve terapötik dozların inhalasyonu sonrasındaKOAH hastalarından elde edilmiştir.

Emilim:


Formoterol fumaratın sağlıklı gönüllüler tarafından tek bir 120 mikrogramlık dozunun inhalasyonu sonrasında, formoterol hızla plazma içine emilmiştir ve inhalasyondan sonra 5dakika içinde 91,6 pg/ml'lik maksimum konsantrasyona ulaşmıştır. Günde iki kere 12 veya 24mikrogram formoterol fumarat ile 12 hafta tedavi edilen KOAH hastalarında, formoterolünplazma konsantrasyonları, inhalasyondan sonra 10. dakikada, 2. saatte ve 6. saatte, sırası ile 4ile 8,9 pg/mL ve 8 ile 17,3 pg/mL arasında değişmiştir.

Kuru toz (12-96 mikrogram) veya aerosol formülasyonların inhalasyonu sonrasında, formoterolün ve/veya bunun (RR) ve (SS)- enantiomerlerinin kümülatif üriner atılımınıaraştıran çalışmalar, emilimin dozla birlikte doğrusal olarak arttığını göstermiştir.

Günde iki kere 12 veya 24 mikrogram formoterol dozunun 12 hafta süre ile uygulanması sonrasında, değişmemiş formoterolün idrarla atılımı astımı olan erişkin hastalarda %63-73oranında, KOAH olan erişkin hastalarda %19-38 oranında ve çocuklarda %18-84 oranındaartmıştır. Bu durum, tekrarlanan doz uygulamasından sonra formoterolün plazmada az birmiktar ve kendi kendini sınırlar derecede biriktiğini göstermektedir.

Dağılım:


Formoterolün plazma proteinlerine bağlama oranı %61 - 64'dür (%34 primer olarak albümine).

Terapötik dozlarla ulaşılan konsantrasyon aralığında, bağlanma bölgelerinde doygunluk yoktur. Plazma proteinlerine bağlanma derecesini değerlendirmek için kullanılan formoterolkonsantrasyonları, tek bir 120 mikrogramlık dozun inhalasyonu sonrasında plazmada eldeedilen konsantrasyondan daha yüksektir.

Biyotransformasyon:


Formoterol ilk olarak metabolizma ile elimine olur ve direk gluküronidasyon biyotrasformasyon majör yolağıdır (O-demetilasyonu takip eden gluküronidasyon başka biryolaktır). Minör yolaklar, formoterolün sülfat konjugasyonu ve deformilasyonu ve bunutakiben sülfat konjugasyonunu içerir. Çok sayıda izoenzim, formoterolün gluküronidasyonunu

18 / 22

(UGT1A1, 1A3, 1A6, 1A7, 1A8, 1A9, 1A10, 2B7 ve 2B15) ve O-demetilasyonunu (CYP 2D6, 2C19, 2C9 ve 2A6) katalizler ve sonuç olarak metabolik ilaç-ilaç etkileşim potansiyelidüşüktür. Formoterol, terapötik konsastrasyonlarda, sitokrom P450 izozimlerini inhibeetmemiştir. Formoterol kinetiği, tek uygulama ve tekrarlayan uygulamalardan sonra benzerdir(oto-indüksiyon veya metabolizma inhibisyonu olmadığını gösterir).

Eliminasyon:


Günde 2 kere 12 veya 24 mikrogram formoterol fumarat ile 12 hafta süre tedavi edilen astımlı ve KOAH'lı hastalarda, sırası ile dozun yaklaşık olarak %10 ve %7'si idrarda değişmemişformoterol olarak elde edilmiştir. Astımlı çocuklarda, dozun yaklaşık olarak %6'sı, 12 ve 24mikrogramın çok sayıda uygulanması sonrasında, idrarda değişmemiş formoterol olarak eldeedilmiştir. Sağlıklı gönüllülerde tek doz sonrasında (12-120 mikrogram) ve astımlı hastalardatek ve tekrarlanan dozlardan sonra, (R,R) ve (S,S)-enantiyomerler, idrarda elde edilendeğişmemiş formoterolün sırası ile %40 ve %60'ından sorumludur.

3H-formoterolün tek bir oral dozu sonrasında, dozun % 59 - 62'si idrarda ve %32-34'ü feçeste elde edilmiştir. Formoterolün renal klirensi 150 mL/dk'dir.

İnhalasyondan sonra, sağlıklı gönüllülerde plazma formoterol kinetiği ve üriner atılım hızı verileri, bifazik eliminasyonu göstermektedir. (R, R)- ve (S, S)-enantiyomerlerin terminaleliminasyon yarı ömürleri, sırası ile 13,9 ve 12,3 saattir. Pik atılım 1,5 saat içinde hızlagerçekleşir. Dozun yaklaşık olarak %6,4-8'i idrarda değişmemiş formoterol olarak eldeedilmiştir ((R, R) - ve (S, S)-enantiyomerler sırası ile %40 ve %60 oranında katkıda bulunur).

Flutikazon propiyonat/formoterol fumarat kombinasyonu:


Bir dizi çalışmada, LUTİCASS'da bulunan flutikazon propiyonat ve formoterol fumaratın farmakokinetik özellikleri incelenmiş ve birlikte ve ayrı ayrı verilen her bir bileşen ilekarşılaştırılmıştır.

Bununla birlikte, farmakokinetik çalışmaların kendi içlerinde ve aralarında yüksek düzeyde değişkenlik söz konusudur. Genel olarak, flutikazon ve formoterolün bu sabit kombinasyonlagerçekleşen sistemik maruziyetinin, birlikte verilen her bileşene göre daha az olma eğilimivardır.

Flutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidrat kombinasyonu ve iki bileşen arasında farmakokinetik eşdeğerlik gösterilmemiştir. Flutikazon propiyonat/formoterol fumaratdihidrat kombinasyonu ile flutikazon propiyonat ve formoterol fumarat arasında uzun sürelikarşılaştırmalı veriler yoktur (bkz. Bölüm 5.1).

Emilim:


Flutikazon propiyonat/formoterol fumarat kombinasyonu- flutikazon propiyonat

Sağlıklı gönüllüler tarafından 125 mikrogram flutikazon propiyonat /5 mikrogram formoterolfumarat inhalerin 2 aktüasyonu ile verilen tek bir 250 mikrogram flutikazon propiyonatdozunun inhalasyonunu takiben, flutikazon propiyonat hızla plazma içine emilmiştir ve

19 / 22

inhalasyondan sonra 45 dakika içinde 32,8 pg/ml'lik maksimum plazma konsantrasyonuna ulaşılmıştır. Flutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidrat kombinasyonu ile tekflutikazon propiyonat dozları alan astımlı hastalarda, 100 mikrogram/10 mikrogramlık (50mikrogram flutikazon propiyonat /5 mikrogram formoterol fumarat inhalerden 2 puf) ve 250mikrogram/10 mikrogramlık (125 mikrogram flutikazon propiyonat /5 mikrogram formoterolfumarat inhalerden 2 puf) dozlar için 20 dakika ve 30 dakika içinde sırası ile 15,4 pg/mL'likve 27,4 pg/mL'lik ortalama maksimum plazma konsantrasyonları elde edilmiştir.

Sağlıklı gönüllülerde yapılan çoklu doz çalışmalarında, 100 mikrogram/10 mikrogram, 250mikrogram/10mikrogram ve 500 mikrogram/20mikrogramlık flutikazonpropiyonat/formoterol fumarat dihidrat kombinasyonu dozları, sırası ile 21,4, 25,9 - 34,2 ve178 pg/mL'lık ortalama maksimum plazma flutikazon konsantrasyonları ile sonuçlanmıştır.100 mikrogram/10 mikrogram ve 250 mikrogram/10 mikrogram dozlarının verileri, kamaraiçermeyen bir cihaz kullanılarak ve 500 mikrogram/20 mikrogram dozunun verileri kamaraiçeren bir cihaz kullanılarak elde edilmiştir. Ara kamara (spacer) kullanımı, sağlıklıgönüllülerde flutikazonunun ortalama sistemik biyoyararlanımı (akciğer emilimine eşittir), tekbaşına ölçülü doz inhaler vasıtası ile uygulanan Flutikazon propiyonat/formoterol fumaratdihidrat kombinasyonu ile karşılaştırıldığında, %35 oranında artırmaktadır.

Flutikazon propiyonat/formoterol fumarat kombinasyonu-formoterol fumarat

Sağlıklı gönüllülerde 250 mikrogram flutikazon propiyonat /10 mikrogram formoterolfumarat inhalerin 2 pufu ile verilen tek bir 20 mikrogramlık flutikazon propiyonat/formoterolfumarat dihidrat kombinasyonu dozunu takiben, inhalasyondan sonra 6 dakika içinde 9,92pg/mL'lik ortalama maksimum plazma formoterol konsantrasyonu elde edilmiştir. Çokludozları takiben, 250 mikrogram/10 mikrogram inhalerin 2 pufu ile verilen 20 mikrogramlıkflutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidrat kombinasyonu dozları 34,4 pg/mL'likortalama maksimum plazma formoterol konsantrasyonları ile sonuçlanmıştır.

Ara kamara (spacer) kullanımı, sağlıklı gönüllülerde formoterolün ortalama sistemik biyoyararlanımı, tek başına ölçülü doz inhaler vasıtası ile uygulanan flutikazonpropiyonat/formoterol fumarat dihidrat kombinasyonu ile karşılaştırıldığında, %25 oranındaazaltmaktadır. Bu durum, muhtemelen ara kamara (spacer) kullanıldığında gastrointestinalsistemden emilimin azalması (akciğer emiliminde beklenen artışı dengeler) ile ilişkilidir.

Dağılım:


LUTİCASS'da bulunan flutikazon propiyonat ve formoterol fumarata özgü olarak plazma proteinlerine bağlanma ile ilgili veriler yoktur.

Biyotransformasyon:


LUTİCASS'ın inhalasyonu ile uygulanan flutikazon propiyonat veya formoterol fumaratın metabolizması ile ilgili spesifik bir veri yoktur.

20 / 22

Eliminasyon:


Flutikazon propiyonat

250 mikrogram flutikazon propiyonat /10 mikrogram formoterol fumarat kombinasyonunun 2 pufu ile verilen flutikazon propiyonat inhalasyonunu takiben, flutikazon propiyonatın terminalyarı ömrü yaklaşık olarak 14,2 saattir.

Formoterol fumarat

250 mikrogram flutikazon propiyonat /10 mikrogram formoterol fumarat kombinasyonunun 2 pufu ile verilen formoterol fumarat inhalasyonunu takiben, formoterol fumaratın terminal yarıömrü yaklaşık olarak 6,5 saattir. LUTİCASS ile verilen tek doz formoterol fumaratın %2'denazı idrarla atılır.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Hayvan çalışmalarında birlikte veya ayrı ayrı verilen formoterol fumarat ve flutikazon propiyonat ile gözlenen toksisite, genel olarak artmış farmakolojik aktivite ile ilişkilietkilendirilir. Kardiyovasküler sistem üzerindeki etkiler, formoterol uygulaması ile ilişkilidirve hiperemi, taşikardi, aritmiler ve miyokard lezyonlarını içerir. Kombinasyonuygulandığında, ne toksisitede artış, ne de beklenmeyen bulgular gözlenmiştir.

Sıçanlar ve tavşanlarda flutikazon propiyonat/formoterol fumarat dihidrat kombinasyonu ile yapılan üreme çalışmaları, iki bileşenin bilinen embriyo-fetal etkilerini doğrulamıştır (fetalbüyüme geriliği, yetersiz ossifikasyon, embriyo ölümü, damak yarığı, ödem ve iskeletfarklılıkları). Bu etkiler, klinik maksimum önerilen dozla beklenene göre daha düşükmaruziyetlerle gözlenmiştir. Formoterole çok yüksek sistemik maruziyetle, erkek sıçanlardafertilitede bir miktar azalma gözlenmiştir.

Standart

in vitroin vivo

testlerde, ne formoterol fumarat, ne de flutikazon propiyonat, ayrı ayrı test edildiğinde, genotoksik bulunmamıştır. Kombinasyonla karsinojenite çalışmalarıyapılmamıştır. Flutikazon propiyonat için karsinojenik potansiyel tanımlanmamıştır.Formoterol uygulamasını takiben dişi fareler ve sıçanlarda üreme sisteminde selim tümörlerininsidansında hafif bir artış gözlemlenmiştir. Bu etki, yüksek dozlarda p2 agonistlere uzun süremaruziyet sonrasında kemirgenlerde gözlenen ilaç sınıf etkisi olarak kabul edilir ve insandapotansiyel karsinojenite riskine işaret etmez.

HFA 227 ile yapılan klinik öncesi çalışmalar, insanda özel bir tehlike göstermemiştir (tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenisite ve üreme ile ilgili toksisitekonusunda yapılan çalışmalara dayalı olarak).

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Povidon (PVP) K 25 Polietilen glikol (PEG) 1000HFA 227 ea pharma grade

21 / 22

6.2 Geçimsizlikler

Uygulanabilir değildir.

6.3 Raf ömrü

24 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında ve ambalajında saklanmalıdır.

Buzdolabına koymayınız veya dondurmayınız. İnhaler donma şartlarına maruz kalırsa, hastaya inhaleri oda sıcaklığında 30 dakika ısıtması ve daha sonra inhaleri tekrar kurmasıtavsiye edilmelidir (Bkz. Bölüm 4.2).

Kap basınçlı sıvı içerir. 50°C üzerindeki sıcaklıklara maruz bırakmayınız. Boş görünse bile, delmeyiniz, kırmayınız veya yakmayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

LUTİCASS 50 mcg/5 mcg aerosol inhalasyonu, süspansiyon, 120 dozluk ölçüm valfli 14 ml alüminyum vialler (tüp) içermektedir. Her kanister (tüp ve valf) kullanımının amacına uygunbir şekilde gerekli püskürtmeyi yapması için bir toz kapağı donanımlı gri gövde ve açık grikapağa sahip, plastik püskürtücü (aktivatör) içine yerleştirilmiştir.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

DEVA HOLDİNG AŞ.

Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres Cad.

No:1 34303 Küçükçekmece/İSTANBUL Tel: 0 212 692 92 92Faks: 0 212 697 00 24E-mail: [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI

2019/543

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 25.10.2019 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENMETARİHİ

22 / 22

İlaç Bilgileri

Luticass 50 Mcg/5 Mcg Aerosol İnhalasyonu, Süspansiyon

Etken Maddesi: Flutikazon Propiyonat, Formoterol Fumarat Dihidrat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Luticass 10/250 Mcg 120 Doz In
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.