Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Semitone 100 Mg/20 Mg Film Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

SEMİTONE 100 mg/20 mg film tablet

2. KALITATIF VE KANTITATIF BILEŞIMEtkin maddeler:

100 mg 20 mg

Spironolakton

Furosemid

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat 90 mg (inek sütü kaynaklı)

Sodyum nişasta glikolat 25 mg

Sodyum laurilsülfat 6-mg

Gün batımı sarısı (E110) 1,391 mg

Yardımcı maddeler için, 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Film tablet.

Beyaz ya da hemen hemen beyaz, yuvarlak, bikonveks film tablet.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Kronik konjestif kalp yetmezliği ve hepatik siroz gibi sekonder hiperaldestoronizmle birlikte olan dirençli ödemin tedavisinde endikedir.

Bu sabit doz kombinasyon, sadece içeriğindeki ilaçların ayrı ayrı kullanılıp etkili dozun tespit edildiği hastaların kronik idame tedavisinde kullanılmalıdır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

SEMİTONE, kahvaltı ve/veya öğle yemeği sırasında, yeterli miktarda su ile birlikte bir bütün olarak alınmalıdır. Özellikle başlangıç tedavisi sırasında, SEMİTONE kullanımının ardındanidrar çıkışının artması nedeniyle akşamları kullanılması önerilmez.

Yetişkinler için önerilen doz, günde 1-2 tablettir.

1/16Uygulama şekli:

Oral yolla kullanılır. Yeterli miktarda su ile birlikte alınır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği

SEMİTONE, akut renal yetmezlik, böbrek fonksiyonlarının gerilemesi veya ciddi böbrek fonksiyon bozukluğu (kreatinin klerensi <30 ml/dak/1,73 m2) durumunda kullanılmamalıdır.

Karaciğer yetmezliği

Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

SEMİTONE, çocuklarda kullanım için uygun değildir.

Geriyatrik popülasyon:

SEMİTONE'un içeriğindeki furosemid ve spironolaktonun yaşlılarda atılımı daha yavaş olabilir.

4.3. Kontrendikasyonlar

SEMİTONE aşağıdaki durumlarda kullanılmamalıdır:

• Spironolaktona, furosemide, sülfonamidlere, sülfonamid türevlerine veya içeriğindekiyardımcı maddelere karşı hipersensitivitesi olan hastalarda,

• Hipovolemisi veya sıvı kaybı (hipotansiyon ile birlikte veya hipotansiyon olmadan)olan hastalarda,

• Böbrek fonksiyon bozukluğu olan ve kreatin klerensi 30 ml/dak/1.73 m2'den dahadüşük olan hastalarda,

• Anürisi olan ya da furosemid tedavisine yanıt vermeyen anüri ile birlikte böbrekyetmezliği olan hastalarda,

• Nefrotoksik ya da hepatoksik ajanlara bağlı renal yetmezlik gelişen hastalarda ya dahepatik koma ile ilişkili renal yetmezliği olan hastalarda,

• Hiperkalemisi, şiddetli hipokalemisi, şiddetli hiponatremisi olan hastalarda,

• Addison's hastalığı olan hastalarda,

• Gebelik ve emzirme döneminde.

2/164.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

SEMİTONE, ses değişikliklerine neden olabilir. SEMİTONE tedavisine başlarken, özellikle sesleri işleri için önemli olan hastalarda (örn; aktörler, şarkıcılar, öğretmenler) çok dikkatliolunmalıdır.

Hastaların idrar çıkışı takip edilmelidir. Prostat hipertrofisi ya da miksiyon bozukluğuna sahip hastalar gibi idrar çıkışında parsiyel obstrüksiyon olan hastalar, artmış akut retansiyongelişme riskine sahiptir ve bu hastaların dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir.

SEMİTONE tedavisine başlamadan önce, hipotansiyon ya da hipovolemi tedavi edilmelidir.

Özellikle aşağıdaki durumları olan hastalar dikkatle takip edilmelidir.

• Hipotansiyonu olan hastalar,

• Kan basıncında belirgin bir düşüş yaşama riski olan hastalar,

• Hastalarda latent diyabet belirgin hale gelebilir ya da diyabetik hastaların insülingereksinimleri artabilir,

• Gut hastalığı olan hastalar,

• Karaciğer sirozu ile birlikte renal fonksiyon bozukluğu olan hastalar,

• Hipoproteinemisi (örn; nefrotik sendrom ile ilişkili) olan hastalar (furosemidin etkisiazalabilir ve ototoksisitesi artabilir). Dikkatli bir şekilde doz titrasyonu yapılması gerekir.

Serum potasyum düzeyi yüksek olan hastalara SEMİTONE uygulanmamalıdır. SEMİTONE ile triamteren, amilorid, potasyum takviyeleri ve non-steroid antiinflamatuar ilaçların eşzamanlı kullanımı hiperkalemiye neden olabileceğinden, önerilmemektedir.

Elektrolit eksikliğine eğilimli hastalar dikkatli bir şekilde gözlenmelidir. Tedavi sırasında düzenli olarak serum sodyum, potasyum, kreatinin ve glukoz değerlerinin takip edilmesiönerilmektedir. Özellikle de elektrolit dengesizliği gelişme riski yüksek olan ya da belirginsıvı kaybı olan hastaların yakından takip edilmesi gerekmektedir. Hastalarda hipovolemi yada dehidratasyon gibi önemli bir elektrolit ve asit-baz dengesizliği varsa tedavi edilmelidir.Bu durum SEMİTONE tedavisinin geçici bir süreliğine sonlandırılmasını gerektirebilir.

Renal fonksiyon bozukluğu ve kreatinin klerensi 60 ml/dak/1.73 m2den düşük olan hastalarda ve serum potasyum seviyelerini artmasına neden olan bazı ilaçlarla birlikte SEMİTONEkullanan hastalarda serum potasyum seviyelerinin sık sık kontrol edilmesi gerekmektedir.

Metastatik kastrasyon dirençli prostat kanseri olan bazı hastalarda, spironolakton tedavisi sırasında tümörün ilerlemesi gözlenmiştir. Spironolakton, androjen reseptörüne bağlanır ve

3/16

prostata özgü antijen (PSA) değerini artırabilir.

Radyokontrast nefropati için yüksek risk taşıyan hastalarda radyokontrast nefropatiye karşı önleyici bir tedbir olarak, furosemidin diürez için kullanılması önerilmemektedir.

Risperidon ile eş zamanlı kullanım

Demansı olan yaşlı hastalarda yapılan plasebo kontrollü risperidon çalışmalarında, sadece risperidon ile tedavi edilen hastalar (%3.1; ortalama yaş 84, yaş aralığı 70-96) sadecefurosemid ile tedavi edilen hastalar (%4.1; ortalama yaş 80, yaş aralığı 67-90) ilekarşılaştırıldığında, furosemid ve risperidon kombinasyonu ile tedavi edilen hastalarda (%7.3;ortalama yaş 89, yaş aralığı 75-97) mortalite insidansı daha yüksek bulunmuştur. Diğerdiüretikler (özellikle düşük dozlardaki tiyazid diüretikleri) ile birlikte risperidon kullanımıbenzer bulgular ile ilişkili değildir.

Bu bulguyu açıklayan hiç bir patofizyolojik mekanizma ve ölüme sebep olan belirli bir sebep bulunmamaktadır. Bununla birlikte, gerekli tedbirler alınmalı ve bu kombinasyonun veyadiğer güçlü diüretikler ile bir arada tedavinin risk ve yararı, kullanıma karar verileceği zamanöncelikli olarak göz önünde bulundurulmalıdır. Risperidon ile diğer diüretiklerin birliktekullanımı sonucu hastalardaki mortalite insidansında bir artış görülmemiştir. Tedaviyebakmaksızın, dehidratasyon mortalite için yüksek bir risk faktörüdür ve bu yüzden demansıolan yaşlı hastalarda kaçınılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.3).

SEMİTONE, sodyum ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

Sistemik lupus eritematozusun alevlenmesi veya aktivasyonu olasılığı vardır.

SEMİTONE laktoz monohidrat içerdiğinden nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacıkullanmamaları gerekir.

SEMİTONE gün batımı sarısı içermektedir. Gün batımı sarısı alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

SEMİTONE yiyeceklerle birlikte alındığında spironolaktonun emilimi artar. Bu etkileşimin klinik önemi bilinmemektedir.

4/16

Kan basıncında belirgin bir düşüş gözleneceğinden, SEMİTONE kardiyak glikozidler, diüretikler, antihipertansif ajanlar ya da kan basıncını düşürme potansiyeli olan diğer ilaçlarile birlikte uygulanacağı zaman doz ayarlaması yapılması gerekir. Furosemid tedavisine biranjiyotensin II reseptör antagonisti ya da ADE inhibitörü eklendiğinde ya da dozlarıarttırıldığında kan basıncında belirgin düşüş ve renal fonksiyonlarda bozulma gözlenebilir.ADE inhibitörü ya da anjiyotensin II reseptör antagonisti tedavisine başlamadan ya da dozlarıarttırılmadan en az 3 gün önce SEMİTONE dozu azaltılmalı ya da tedavi sonlandırılmalıdır.

SEMİTONE potasyum tuzları, potasyum atılımını azaltan ilaçlar, non-steroid antiinflamatuar ilaçlar ya da ADE inhibitörleri ile birlikte kullanıldığında serum potasyum konsantrasyonuartar ve hiperkalemi gözlenebilir.

Furosemid gibi güçlü diüretikler ile eş zamanlı uygulandıklarında nefrotoksik ilaçların böbrek üzerindeki zararlı etkileri artabilir.

SEMİTONE ve sukralfat en az 2 saat arayla kullanılmalıdır, zira sukralfat furosemidin bağırsaktan emilimini ve dolayısıyla etkisini azaltır.

Diğer diüretiklerle olduğu gibi, lityum SEMİTONE ile eş zamanlı olarak kullanıldığında kardiyotoksik ve nörotoksik riski de içeren lityum toksisitesi artar. Bu nedenle, SEMİTONEtedavisi alan hastalarda lityum seviyelerinin dikkatli bir şekilde takip edilmesi ve gerekligörülürse lityum dozunun ayarlanması önerilmektedir.

Risperidon: Gerekli tedbirler alınmalı ve bu kombinasyonun veya diğer etkili diüretikler ile bir arada tedavinin risk ve yararı değerlendirilerek, ku1lanıma karar verileceği zamanöncelikli olarak göz önünde bulundurulmalıdır. (Bkz. Bölüm 4.4; furosemid ile kombinerisperidon kullanan demansı olan yaşlı hastalarda mortalite artışı ile ilgili uyanlar).

Levotiroksin: Yüksek dozda furosemid, tiroid hormonlarının taşıyıcı proteinlere bağlanmasını inhibe edebilir ve böylece serbest tiroid hormonlarında başlangıçta geçici bir artışa yol açar,ardından total tiroid hormon düzeylerinde genel bir azalma olur. Tiroid hormon seviyeleriizlenmelidir.

Bazı non-steroid antiinflamatuar ilaçlar (örn; indometasin, asetilsalisilik asit) SEMİTONE'un etkisini azaltabilir ve önceden mevcut dehidratasyon veya hipovolemisi olan hastalarda akutböbrek yetmezliğine neden olabilir.

5/16

Salisilik toksisite SEMİTONE ile artabilir. SEMİTONE bazen bazı ilaçların etkisini azaltabilir (örn; antidiyabetikler ve presör aminler) ve bazen bazı ilaçların etkisini arttırabilir(örn; salisilatlar, teofilin ve kürar tipi kas gevşeticiler).

SEMİTONE aminoglikozidler ve diğer ototoksik ilaçların ototoksisitesini arttırabilir. Bu durum geri dönüşümsüz hasara yol açabileceğinden, bu ilaçlar ancak zorlayıcı tıbbi nedenlervarsa SEMİTONE ile birlikte kullanılmalıdır.

Sisplatin ve furosemidin eşzamanlı kullanılması halinde ototoksik etki riski bulunmaktadır. Ayrıca, sisplatin tedavisi sırasında zorlu diürez sağlamak amacıyla kullanıldığında,furosemidin düşük dozlarda (örn; normal böbrek fonksiyonu olan hastalarda 40 mg) ve pozitifsıvı dengesiyle verilmemesi halinde sisplatinin nefrotoksisitesi artabilir.

Spironolakton, digoksin seviyelerini arttırabilir. Elektrolit bozuklukları (örn; hipokalemi, hipomagnezemi) bazı ilaçların toksisitesini arttırabilir (örn; digitalis preparatları ve QTinterval uzaması sendromuna neden olabilen ilaçlar).

Fenitoin ile eşzamanlı uygulamanın ardından SEMİTONE'nun etkisi azalabilir.

Karbamazepin ya da aminoglutetimidin SEMİTONE ile eş zamanlı kullanımı hiponatremi riskini arttırabilir.

SEMİTONE ile kortikosteroidlerin eş zamanlı kullanımı sodyum tutulumuna neden olabilir.

Spironolakton ile karbenoksolonun birlikte kullanımı her iki ajanın da etkinliğinin azalmasıyla sonuçlanır. Bu bağlamda, yüksek miktarlarda meyan kökü karbenoksolon ilebenzer şekilde etki eder. Yüksek miktarlarda kortikosteroid, karbenoksolon, meyan kökü,beta2 sempatomimetik ve uzun süre laksatif, reboksetin ve amfoterisin kullanımı hipokalemigelişme riskini arttırabilir.

Probenesid, metotreksat ve furosemid gibi önemli ölçüde renal tübüler salgılanması olan diğer ilaçlar SEMİTONE'ın etkisini azaltabilir. Buna karşın, furosemid bu ilaçların renal atılımınıazaltabilir. Yüksek dozda tedavi (özellikle de furosemid ve diğer ilaçlar ile birlikte) serumseviyelerinde ve furosemid ile eş zamanlı uygulanan tedaviye bağlı advers etki riskinde artışaneden olabilir.

Belli sefalosporinlerin yüksek dozları ve furosemid ile eşzamanlı tedavi gören hastalarda böbrek fonksiyon bozukluğu gelişebilir.

6/16

Siklosporin ve furosemidin eş zamanlı olarak kullanımı gut artriti riskinde artış ile ilişkilidir.

Kolestiramin: Kolestiramin ile eşzamanlı olarak SEMİTONE verilen hastalarda hiper-kloremik metabolik asidoz durumunda hiperkalemi oluşabilir.

Hiperkalemiye neden olduğu bilinen diğer tıbbi ürünlere ek olarak, spironolakton ile birlikte trimetoprim / sülfametoksazol birlikte kullanımı klinik olarak ilgili hiperkalazi ilesonuçlanabilir. Buna ek olarak hiperkalemiye neden olduğu bilinen diğer tıbbi ürünlere ekolarak, spironolakton ile birlikte trimetoprim / sulfametoksazol (ko-trimoksazol) kullanımıklinik olarak hiperkalemi ile sonuçlanabilir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

SEMİTONE'nun çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar kullanımı ile ilgili veri bulunmamaktadır. Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınların, uygun doğum kontrolyöntemi kullanması önerilmektedir.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar genel olarak furosemidin gebelikte zararlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir. İnsanlarda gebeliğin üçüncü trimesterinde furosemidin güvenliolduğuna dair klinik kanıtlar bulunmaktadır, bununla birlikte furosemid plasenta bariyerinigeçer.

Spironolakton ya da metabolitleri plasenta bariyerini geçebilir. Erkek sıçan fetüslerinde spironolaktonla birlikte genital feminizasyon gözlemlenmiştir. Yenidoğan erkek bebeklerindedış genital yapıda belirsizlik oluşma riski olan kişilerde, anti-androjenik etkiler bildirilmiştir(Bkz. Bölüm 4.3).

Zorunlu tıbbi nedenler olmadığı sürece gebelikte kullanılmamalıdır (Bkz.Bölüm 4.3). Gebelik sırasında SEMİTONE kullanılırsa fetüs gelişiminin takip edilmesi gerekmektedir.

Laktasyon dönemi

Furosemid anne sütüne geçer ve laktasyonu inhibe edebilir. Spironolaktonun metaboliti kanrenon anne sütünde gözlenir. Bu nedenle, SEMİTONE laktasyon dönemindekullanılmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.3).

7/16Üreme yeteneği / fertilite

Üreme yeteneği ve fertilite üzerindeki etkiler için bakınız bölüm 5.3.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Azalan zihin açıklığı tehlikeli araç veya makine kullanma yeteneğini bozabilir. Bu durum özellikle tedavinin başlangıcında gözlenir.

4.8. İstenmeyen etkiler

İstenmeyen etkiler, MedDRA sistem organ sınıfına ve aşağıdaki sıklık derecelerine göre belirtilmiştir:

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor).

Aşağıda yer alan istenmeyen etkiler için sıklıklar bilinmemektedir (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Furosemid genellikle iyi tolere edilmiştir.

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Seyrek:

Kemik iliği depresyonu, trombositopeni, lökopeni, agronülositoz, aplastik anemi veya hemolitik anemi, eozinofili.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek:

Anafilaktik ya da anafilaktoid reaksiyonlar (örn; şok ile birlikte), sistemik lupus

eritematozusun alevlenmesi veya aktivasyonu.

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Bilinmiyor:

Diğer diüretikler gibi, uzun süreli tedavi sonrasında diürez nedeniyle elektrolit ve su dengesi bozulabilir.

Furosemid, sodyum ve klorür ve dolayısıyla suyun atılımının artmasına yol açar. Ek olarak diğer elektrolitlerin de (özellikle kalsiyum ve magnezyum) atılımını arttırır. İki aktif maddepotasyum atılımı üzerine karşıt etki göstermektedir. Serum potasyum konsantrasyonuözellikle tedavinin başlangıcında azalabilir (furosemidin etkisi daha erken başladığı için),buna rağmen özellikle tedaviye devam edilmesi durumunda potasyum konsantrasyonu

8/16

özellikle böbrek yetmezliği olan hastalarda artabilir (spironolaktonun etkisinin başlangıcı daha geç olduğu için).

Semptomatik elektrolit bozuklukları ve metabolik alkaloz, giderek artan elektrolit eksikliği şeklinde veya örneğin daha yüksek furosemid dozlarının normal renal fonksiyonlu hastalarauygulandığı durumda akut ciddi elektrolit kaybı şeklinde gelişebilir. Elektrolitbozukluklarının uyarıcı belirtileri arasında susamada artış, baş ağrısı, hipotansiyon,konfüzyon, kas krampları, tetani, kas zayıflığı, kardiyak ritim bozuklukları ve gastrointestinalsemptomlar yer alır. Düzensiz nabız, yorgunluk veya kas zayıflığı (örneğin bacaklarda)durumunda hiperkalemi olasılığına karşı özel bir önem gösterilmelidir. Önceden var olanmetabolik alkaloz (örneğin karaciğerin dekompanse sirozunda) furosemid uygulamasıylatekrar ortaya çıkabilir. Furosemidin yanlış kullanımı durumunda veya uzun dönemlikullanımında Pseudo-Bartter sendromu meydana gelebilir.

Elektrolit denge bozuklukları düzeltilmelidir.

Diüretik etki özellikle yaşlı hastalarda dehidratasyon ve hipovolemiye neden olur veya yol açar. Bunu önlemek için, istenmeyen sıvı kaybını (ishal, kusma veya yoğun şekilde terlemenedeniyle) gidermek önemlidir. Şiddetli sıvı azalması tromboz gelişme eğilimi ile birliktehemokonsantrasyona neden olabilir.

Furosemid tedavisi sırasında serum kolesterol ve trigliserid düzeyleri artabilir. Bu durum, uzun süreli tedavi sırasında genellikle altı ay içinde normale dönecektir.

Glukoz toleransı furosemid ile azalabilir. Diabetes mellitusu olan hastalarda, metabolik kontrolünün bozulmasına yol açabilir; latent diabetes mellitus belirgin hale gelebilir.

Diğer diüretikler gibi, furosemid ile tedavi kan kreatinin ve üre seviyelerinde geçici artışa yol açabilir. Serum ürik asit düzeyleri artabilir ve gut atakları meydana gelebilir.

Sinir sistemi hastalıkları

Seyrek:

Parestezi hepatosellüler yetmezliği olan hastalarda hepatik ensefalopati (Bkz. Bölüm 4.3) baş dönmesi, bayılma ve bilinç kaybı (semptomatik hipotansiyonun neden olduğu), baş ağrısı.

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Seyrek:

İşitme bozuklukları ve kulak çınlaması.

9/16

Oral veya IV furosemid uygulaması sonrasında bazen geri dönüşümsüz sağırlık vakaları bildirilmiştir.

Vasküler hastalıklar

Bilinmiyor:

Furosemid kan basıncında azalmaya neden olabilir, böyle bir durumda konsantrasyon ve reaksiyon bozukluğu, bayılma hissi, kafada basınç hissi, baş ağrısı, baş dönmesi, uyuşukluk,halsizlik, görme bozukluğu, ağız kuruluğu, ortostatik intolerans gibi belirti ve semptomlarmeydana gelebilir.

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Seyrek:

Spironolakton, seyrek olarak ses değişimlerine neden olabilir (örn; kadınlarda sesin kısılması veya erkeklerde sesin kalınlaşması). Bazı hastalarda bu ses değişiklikleri SEMİTONEkullanımı sonlandırıldıktan sonra bile devam eder.

Gastrointestinal hastalıklar

Seyrek:

Mide bulantısı, halsizlik veya gastrik bozukluklar (kusma veya diyare) gibi minör yan etkiler meydana gelebilir fakat genellikle tedavinin bırakılmasını gerektirecek kadar ciddi değildir.

Spironolaktonun gastrointestinal intoleransı indüklediği bildirilmiştir. Seyrek olarak mide ülserleri (bazen kanamalı) bildirilmiştir. Spironolakton ayrıca sersemlik, baş ağrısı, ataksi vemental konfüzyona neden olabilir.

Hepato-bilier hastalıkları

Bilinmiyor:

İzole durumlarda, intrahepatik kolestaz, karaciğer transaminazlarında artma ya da akut pankreatit meydana gelebilir.

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Bilinmiyor:

Deri döküntüleri, fotosensitivite, vaskülit, ateş veya interstisyel nefrit gibi alerjik reaksiyonlar, kaşıntı, ürtiker, diğer döküntüleri veya büllöz lezyonlar, eritema multiforme, büllözpemfigoid, Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz, eksfolyatif dermatit,purpura, AGEP (akut jeneralize ekzantematöz püstülozis) ve DRESS (eozinofili ve sistemiksemptomlar ile ilaç döküntüleri).

10/16Böbrek ve idrar hastalıkları

Serum kalsiyum düzeyleri azalabilir; çok nadir vakalarda tetani gözlenmiştir. Prematüre bebeklerde nefrokalsinoz/nefrolitiazis bildirilmiştir.

İdrar üretiminin artması idrar çıkışı obstrüksiyonu olan hastalarda şikayetlere neden olabilir veya şikayetleri arttırabilir. Bu nedenle, mesane boşalma bozuklukları, prostat hiperplazisiveya üretra daralması olan hastalarda muhtemel ikincil komplikasyonlar ile birlikte akut idrarretansiyonu meydana gelebilir.

Üreme sistemi ve göğüs hastalıkları

Spironolakton cinsiyet hormonlarına kimyasal olarak benzerliğinden dolayı meme başlarını dokunmaya daha hassas yapabilir. Her iki cinsiyette de doza bağlı olarak mastodini ve geridönüşlü jinekomasti meydana gelebilir. Seyrek olarak makülopapüler veya eritematözkütanöz erüpsiyonlar bildirilmiştir. Bunların yanında hafif androjenik manifestasyonlarbulunur, örneğin hirsutizm ve menstrüal düzensizlikler. Erkeklerde bazen cinsel güçbozulabilir.

Kastrasyon dirençli prostat kanserinin ilerlemesi olabilir

Furosemid yaşamın ilk haftaları sırasında prematüre bebeklere uygulanırsa, duktus arteriozuzun devam etme riskini arttırır.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr;e- posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Akut veya kronik doz aşımının klinik belirtileri başlıca elektrolit ve sıvı kaybının derecesine ve sonuçlarına bağlıdır. Aşırı diürez nedeniyle hipovolemi, dehidratasyon,hemokonsantrasyon ve kardiyak aritmiler meydana gelebilir. Bu bozuklukların semptomlarıarasında ciddi hipotansiyon (şoka doğru ilerleyen), akut renal yetmezlik, tromboz, deliryumdurumları, flasid paraliz, apati ve konfüzyon yer alır.

Bu yüzden tedavide, sıvı replasmanı ve elektrolit dengesizliğinin düzeltilmesi amaçlanır. Bu ciddi komplikasyonların önlenmesi ve tedavisiyle birlikte vücutta diğer etkiler de (örneğin

11/16

hiperkalemi) oluşur. Bu düzeltici etki, genel ve spesifik yoğun medikal takip ve terapötik önlemler gerektirebilir (örn; potasyum eliminasyonunu desteklemek için).

Furosemidin spesifik antidotu bilinmemektedir. İlacın ağız yoluyla alımından hemen sonra yapılan işlemler etken maddenin sistemik absorpsiyonunu sınırlamak için yapılır. Bu önlemlergastrik lavaj ile veya absorpsiyonu azaltıcı maddeler (örn; aktif kömür) ile gerçekleştirilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Furosemid ve potasyum tutucu diüretikler ATC kodu: C03EB01

İlacın diüretik ve hipotansif etkisi furosemid ve spironolakton kombinasyonuna bağlanır.

Spironolakton potasyum tutucu diüretiktir. Sürekli aldosteron (adrenal korteksin mineralokortikosteroid hormonu) etkisinin spesifik antagonistidir. Spironolakton aldosteronabağlanarak su atılımını arttırır, idrarla sodyum iyonları, klor atılımını arttırır. İdrar asiditesininyanısıra potasyum ve üre iyonlarını azaltır.

Furosemid güçlü kıvrım diüretiklerinden biridir. Proksimal ve distal kıvrımlı tübüllerin yanısıra Henle kıvrımının çıkan kolunda sodyum, potasyum, klorür ve magnezyum iyonlarınınaktif reabsorpsiyonunu bloke eder. Furosemid suyun atılımını arttırır.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Spironolakton ve furosemid oral yolla uygulandığında gastrointestinal kanaldan iyi absorbe olur ve yeteri kadar yüksek biyoyararlanım ile karakterizedir.

Spironolakton karaciğerde hızlı bir şekilde metabolize edilir. Farmakolojik olarak aktif ana aktif metabolitler 7-a-tiospironolakton, 7-a-tiometilspironolakton ve kanrenondur (yaklaşık%50). Maksimum kanrenon konsantrasyonuna alımdan 2-4 saat sonra ulaşılır. Yarı ömrüyaklaşık 12.5 saattir.

Furosemid organizmada glukuronid oluşturacak şekilde metabolize edilir. Eliminasyon yarı ömrü yaklaşık 2 saattir.

12/165.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Akut toksisite

Çeşitli kemirgen türleri ve köpeklerde oral ve intravenöz furosemid uygulamasıyla yapılan araştırmalar düşük oranda akut toksisite ortaya koymuştur. Furosemidin LD50'si fare vesıçanlarda 1050-4600 mg/kg vücut ağırlığı arasında ve kobaylarda 243 mg/kg vücutağırlığıdır. Köpeklerde, oral LD50 yaklaşık 2000 mg/kg vücut ağırlığıdır ve i.v. LD50 400mg/kg vücut ağırlığından fazladır.

Kronik toksisite

Sıçan ve köpeklerde 6 ve 12 aylık uygulamadan sonra, en yüksek dozaj gruplarında (insanlardaki terapötik dozun 10-20 katı) renal değişiklikler (fokal fibroz, kalsifikasyon dahil)görülmüştür.

Ototoksisite

Furosemid, iç kulağın stria vaskülarisinde transport süreçlerini engelleyebilir ve muhtemelen (genellikle geri dönüşlü olan) işitme bozukluğuna yol açar.

Karsinojenite

Furosemid dişi fare ve sıçanlara yaklaşık 2 yıl süreyle diyetleri içinde günde yaklaşık 200 mg/kg vücut ağırlığı (14.000 ppm) miktarında uygulanmıştır. Farelerde memeadenokarsinomu insidansında bir artış gözlenmiş, ancak sıçanlarda gözlenmemiştir. Bu dozinsanlarda uygulanan terapötik dozdan dikkate değer ölçüde daha yüksektir. Bunun yanı sıra,bu tümörler kontrol hayvanlarının %2 ila %8'inde gözlenen spontan olarak oluşan tümörlerlemorfolojik olarak tamamen aynıdır.

Dolayısıyla, bu tümör insidansının insanların tedavisinde geçerli olması olası görülmemektedir. Nitekim furosemid kullanımını takiben insan meme adenokarsinomuinsidansında artış olduğuna ilişkin hiçbir bulgu yoktur. Epidemiyolojik araştırmalaradayanarak, insanlarda furosemid için bir karsinojeniklik sınıflandırması mümkün değildir. Birkarsinojeniklik araştırmasında, sıçanlara günde 15 ve 30 mg/kg vücut ağırlığı dozlardafurosemid uygulanmıştır. 15 mg/kg doz kategorisindeki erkek sıçanlar (ancak 30 mg/kg dozkategorisindekiler değil) nadir tümörlerde marjinal bir artış göstermiştir. Bu bulgularıntesadüfi olduğu kabul edilmektedir.

Sıçanlarda nitrosamin ile oluşturulan mesane karsinojenezi, furosemidin hızlandırıcı bir faktör olduğuna ilişkin herhangi bir kanıt sağlamamıştır.

13/16

Mutajenite

Bakteri ve memeli hücrelerindeki

in vitro

testlerde, hem pozitif hem negatif sonuçlar elde edilmiştir. Ancak, gen ve kromozom mutasyonları indüksiyonu yalnızca furosemidinsitotoksik konsantrasyonlara ulaştığı durumlarda gözlenmiştir.

Üreme toksikolojisi

Furosemid, oral yoldan günde 90 mg/kg vücut ağırlığı dozlarda erkek ve dişi sıçanların ve günde 200 mg/kg vücut ağırlığı dozlarda dişi farelerin fertilitesini bozmamıştır.

Fare, sıçan, kedi, tavşan ve köpek gibi çeşitli memeli türlerinde furosemid ile tedavi sonrasında anlamlı embriyotoksik veya teratojenik etkiler saptanmamıştır. Gebeliğin 7-11 ve14-18. günlerinde 75 mg/kg vücut ağırlığı furosemid ile tedavi edilen sıçan neslinde böbrekmatürasyonunda gecikme-diferansiye glomerül sayısında azalma-tarif edilmiştir.

Furosemid plasental bariyeri geçer ve göbek kordonu kanında maternal serum konsantrasyonlarının %100'üne ulaşır. Bugüne değin, insanlarda furosemid etkilenimiylebağlantılı olabilecek hiçbir malformasyon saptanmamıştır. Bununla birlikte, embriyo/fetüsüzerinde olası zararlı etkilerin kesin olarak değerlendirilmesine olanak verecek yeterlideneyim elde edilmemiştir. Fetüste idrar üretimi uterusta stimüle edilebilir. Prematürebebeklerin furosemid ile tedavisini takiben ürolityazis ve nefrokalsinoz gözlenmiştir.

Meme sütüyle alınan furosemidin bebek üzerindeki etkilerini değerlendirmek üzere herhangi bir araştırma yapılmamıştır.

Sıçanlarda, uzun süre yüksek dozlarda uygulandığında spironolaktonun tümöre neden olduğu görülmüştür. Bu bulguların klinikteki kullanımına i 1işkin önemi kesin değildir. Bununlabirlikte spironolaktonun gençlerde uzun süreli kullanımı yarar risk değerlendirmesiyapıldıktan sonra olmalıdır. Spironolakton veya metabolitleri plasental bariyeri geçebilir.Erkek sıçan fetüslerinde spironolaktonla birlikte feminizasyon gözlemlenmiştir. SEMİTONE'nun gebelikte kullanımı anne ve fetüs açısından yarar risk değerlendirmesi yapıldıktan sonraolmalıdır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Laktoz monohidrat(inek sütü kaynaklı)

Mikrokristalin selüloz tip 101 Mikrokristalin selüloz tip 102Povidon K 25

14/16

Sodyum nişasta glikolat Sodyum laurilsülfatMagnezyum stearat

Opadry 03F180011 White

- Polivinil alkol

- Makrogol/Peg

- Talk

- Gün batımı sarısı (E110)

- Titanyum dioksit (E171)

- Sarı demir oksit (E172)

- Mavi indigo karmin alüminyum lak (E132)

6.2. Geçimsizlikler

Bildirilmemiştir.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Alu-PVC folyo blister.

Her karton kutu kullanma talimatı ile birlikte 10, 20 ya da 30 film tablet içeren ambalajda kutulanır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Özel bir gereklilik yoktur.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

World Medicine İlaç San. ve Tic. A.Ş Bağcılar, İstanbul

15/16

8. RUHSAT NUMARASI

2017/31

9. İLK RUHSAT TARİHİ/ RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 07.02.2017 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

16/16

İlaç Bilgileri

Semitone 100 Mg/20 Mg Film Tablet

Etken Maddesi: Spironolakton, Furosemid

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.