Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Monomisin 3g Oral Çözelti Hazırlamak İçin Granül Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

MONOMİSİN 3g Oral Çözelti Hazırlamak İçin Granül

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ

Etkin madde:

Her bir saşe;

Fosfomisin trometamol 5.631 g (3 g fosfomisine eşdeğer)

Yardımcı maddeler:

Şeker 2.107 g

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Oral çözelti için granül

Beyaz, granüler, karakteristik mandalina kokulu toz

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

MONOMİSİN fosfomisine duyarlı patojenlerin neden olduğu komplike olmamış alt üriner sistem enfeksiyonlarının tedavisinde endikedir.

Yetişkin erkek ve kadınlardaki alt üriner sistem enfeksiyonlarını da içeren idrar yolu enfeksiyonlarının diyagnostik ve cerrahi girişimlerinin profilaksisinde kullanılır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

MONOMİSİN komplike olmamış üriner sistem enfeksiyonlarında tek doz (3 g) olarak kullanılır.

MONOMİSİN'in yetişkin erkek ve kadınlardaki alt üriner sistem enfeksiyonlarını da içeren idrar yolu enfeksiyonlarının diyagnostik ve cerrahi girişimlerinin öncesindeönerilen profilaksi dozu iki saşedir (2 kere 3 g). İlk doz cerrahi girişimden 3 saat önce,ikinci doz cerrahiden 24 saat sonra alınmalıdır.

1 / 10

Uygulama şekli:

MONOMİSİN içeriği oda ısısındaki bir bardak suda karıştırılarak çözündürülür, hazırlandıktan hemen sonra tamamı içilir. MONOMİSİN sulu çözeltisi homojen ve donukrenklidir (opelesan).

MONOMİSİN aç karnına alınmalıdır (yemeklerden 2-3 saat sonra). Tercihen geceleri yatmadan önce ve mesane boşaltıldıktan sonra kullanılması önerilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

Ciddi böbrek yetmezliği (kreatinin klerensi <10 mL/dk) olan hastalarda kullanılmamalıdır (bkz. bölüm 4.3.).

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalar için özel bir doz ayarlaması bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

12 yaş ve altındaki çocuklarda fosfomisinin etkililik ve güvenliliği ile ilgili yeterli klinik çalışma bulunmadığından, kullanımı önerilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

Geriyatrik popülasyonda tedavi erişkinlerde önerilen ile aynıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

MONOMİSİN'in kullanımı aşağıdaki durumlarda kontrendikedir.

• Fosfomisine veya üründeki herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlılığı olanlarda

• Kreatinin klerensi 10 mL/dk altında olan, ciddi böbrek yetmezliği bulunan vehemodiyalize giren hastalarda

• Kalıtımsal fruktoz intoleransı, glukoz-galaktoz malabsorpsiyonu ya da sükroz-izomaltoz yetmezliği olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Fosfomisin tedavisi esnasında anafilaksi ve anafilaktik şoku da içeren hipersensitivite reaksiyonları ortaya çıkabilir ve hayati tehlikeye yol açabilir (bkz. bölüm 4.8.). Eğer bureaksiyonlar ortaya çıkarsa fosfomisin tekrar uygulanmamalıdır ve uygun bir medikaltedavi gerekir.

2 / 10

Fosfomisin trometamolün de dâhil olduğu hemen hemen tüm antibakteriyel ajanların kullanımında antibiyotik-kaynaklı diyare bildirilmiştir ve şiddeti, hafif diyareden fatalkolite kadar değişiklik gösterebilir. MONOMİSİN ile tedavi sırasında ya da sonrasında(tedaviden haftalar sonrası da dâhil olmak üzere) oluşan diyare, özellikle ciddiyse,sürekliyse ve/veya kanlıysa,

Clostridium difficile

-kaynaklı diyarenin (CDKD) belirtisiolabilir. Bu nedenle MONOMİSİN ile tedavisi sırasında ya da sonrasında ciddi diyaregelişen hastalarda bu teşhisi göz önünde bulundurmak önemlidir. Eğer CDKD'denşüphelenilir ya da CDKD teşhisi doğrulanırsa gecikmeden uygun tedaviye başlanmalıdır(bkz. bölüm 4.8.). Bu klinik durumda anti-peristaltik ilaçlar kontrendikedir.

Renal yetmezlik: Eğer kreatinin klerensi 10 ml/dk.'nın üstündeyse, fosfomisinin idrar konsantrasyonu olağan dozdan sonra 48 saat süreyle etkinliğini korur.

• Diyabetlilerde veya diyet yapan kişilerde her bir MONOMİSİN saşe içeriğinde 2.107g şeker olduğu dikkate alınmalıdır.

• Nefrit, piyelonefrit gibi üst üriner sistem enfeksiyonlarında kullanılmasıönerilmemektedir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Eşzamanlı metoklopramid serum ve idrar konsantrasyonlarını düşürebileceğinden birlikte kullanılmamalıdır. Gastrointestinal motiliteyi artıran ilaçlar ile verilmesi etkilerinartmasına neden olabilir.

Yiyecekler ile beraber alınması, pik plazma seviyelerinde ve idrar konsantrasyonlarında hafif düşmeye neden olacak şekilde MONOMİSİN'in etkin maddesinin emiliminigeciktirebilir. Bu nedenle ilacın aç karnına ya da yemeklerden 2-3 saat sonra alınmasıtercih edilir.

Antibiyotik alan hastalarda INR değişimi, sayısız vakada antivitamin K antagonistlerinin aktivitelerinin arttığına ilişkin spesifik problemler bildirilmiştir. Ciddi enfeksiyon ya dainflamasyon, yaş ve genel sağlık durumunun bozukluğu risk faktörleri kapsamındadır. Buşartlar altında INR'nin değişiminin enfeksiyöz hastalıktan ya da onun tedavisindenkaynaklı olup olmadığını belirlemek zordur. Ancak, bazı antibiyotik sınıfları daha sık buetkiyi gösterirler ve bu gruplar özellikle: florokinolonlar, makrolidler, siklinler,kotrimoksazol ve bazı sefalosporinlerdir.

3 / 10

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin etkileşim çalışması bildirilmemiştir.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin etkileşim çalışması bildirilmemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi B'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Fosfomisinin doğum kontrol yöntemlerine bilinen bir etkisi bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

Fosfomisin için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal /fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunugöstermemektedir.

Günümüzde, gebe kadınlarda üriner sistem enfeksiyonlannda tek doz antibakteriyel tedaviler uygun değildir.

Fakat fosfomisin trometamol için, hayvan çalışmaları üreme toksisitesi göstermemiştir. Gebelikte fosfomisinin etkinliğine ilişkin fazla miktarda veri mevcuttur. Gebekadınlardaki güvenlilik verilerine ilişkin orta seviyede veri mevcuttur ve fosfomisininmalformatif ya da feto/neonatal toksisitesi olduğuna ilişkin herhangi bir belirtigöstermemektedir.

MONOMİSİN gerekli görülürse, gebelik döneminde kullanımı değerlendirilebilir.

Sınırlı sayıda gebelikte maruz kalma olgularına ilişkin veriler fosfomisinin gebelik üzerinde ya da fetusun/yeni doğan çocuğun sağlığı üzerinde advers etkileri olduğunugöstermemektedir. Bugüne kadar herhangi önemli bir epidemiyolojik veri eldeedilmemiştir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim /doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkilerolduğunu göstermemektedir (bkz. bölüm 5.3.). Gebe kadınlara verilirken tedbirliolunmalıdır.

4 / 10

Laktasyon dönemi

Tek bir enjeksiyondan sonra fosfomisin düşük seviyelerde anne sütüne geçer. Fakat tek bir oral dozdan sonra fosfomisin laktasyon döneminde kullanılabilir.

Üreme yeteneği / Fertilite

Hayvan çalışmalarında fertilite yeteneği üzerinde herhangi bir etki bildirilmemiştir. İnsanlardaki etkisine ilişkin veri mevcut değildir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

MONOMİSİN'in araç ve makine kullanımına etkisi üzerine spesifik bir çalışma yapılmamıştır fakat, hastalar baş dönmesi rapor edildiği konusundabilgilendirilmelidirler. Bu durum bazı hastaların araç ve makine kullanımı yeteneğinietkileyebilir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Tek doz fosfomisin trometamol uygulamasını takiben en sık advers etkiler başta diyare olmak üzere gastrointestinal sistemde görülür. Bunlar genellikle kendini kısıtlayan vekendiliğinden düzelen durumlardır.

MONOMİSİN genellikle iyi tolere edilir. Klinik çalışmalar ve satış sonrası gözetim çalışmalarından elde edilen verilere göre istenmeyen etkiler aşağıda sistemlere vesıklıklarına göre tablo olarak sunulmuştur.

Sıklıklar şu şekilde tanımlanmıştır: çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100, <1/10); yaygın olmayan (>1/1000, <1/100); seyrek (>1/10000, <1/1000); çok seyrek (<1/10000);bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın:

Vulvovajinit

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor:

Anafilatik şokun da dâhil olduğu anafilaktik reaksiyonlar, hipersensitivite

5 / 10

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın:

Baş ağrısı, baş dönmesi Yaygın olmayan:

Parestezi

Kardiyak hastalıklar

Seyrek:

Taşikardi

Vasküler hastalıklar

Bilinmiyor:

Hipotansiyon

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Bilinmiyor:

Astım

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın:

Diyare, bulantı, dispepsi Yaygın olmayan:

Kusma, abdominal ağrı Bilinmiyor:

Antibiyotik-kaynaklı diyare (bkz. bölüm 4.4.)

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan:

Döküntü, ürtiker, kaşıntı Bilinmiyor:

Anjiyoödem

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın olmayan:

Yorgunluk

6 / 10

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarakizlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli adversreaksiyonu Türkiye Farmakojilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir(www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 3599)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Oral fosfomisinin doz aşımına ilişkin deneyim sınırlıdır. Aşırı dozda fosfomisin alan hastalarda denge ve işitme kaybı, metalik tad, tad alma kaybı belirtileri gözlenmiştir.

Fosfomisinin parenteral kullanımı ile hipotoni, somnolans, elektrolit bozuklukları, trombositopeni ve hipoprotrombinemi vakaları rapor edilmiştir.

MONOMİSİN tek kullanımlık saşeler olarak ambalajlanmıştır. Bu nedenle doz aşımı riski uzaklaştırılmıştır. Yine de doz aşımı olduğunda semptomatik ve destekleyici tedaviuygulanmalıdır. İlacın idrar yolu ile elimine edilmesini desteklemek için rehidratasyonönerilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Sistemik kullanılan antibakteriyeller (Diğer antibakteriyeller)

ATC Kodu: J01XX01

MONOMİSİN, fosfonik asit türevi olan, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisi için kullanılan geniş spektrumlu bir antibiyotik olan fosfomisin [mono (2-amonyum-2-hidroksimetil-1,3 propandiol) (2R-cis)-(3-metiloksiranil)-fosfonat] içerir.

Fosfomisin etkinliğini bakteri hücre duvarı sentezinin ilk evresinde gösterir. Bir fosfoenolpiruvat analoğu olarak, fosfoenolpiruvat transferaz enzimini inhibe eder;böylece bakteri hücre duvarı sentezinin ilk basamaklarından biri olan üridin difosfat-N-asetilglukozaminin p-enolpiruvat ile yoğunlaşmasını irreversibl olarak bloke etmiş olur.Ayrıca tekrarlayan enfeksiyonlara yatkınlık oluşturan bir faktör olan mesane mukozasınabakteriyel bağlanmayı azaltabilir. Etki mekanizması diğer antibiyotiklerle çapraz direncin

7 / 10

olmamasını ve beta-laktam antibiyotikleri gibi diğer antibiyotik sınıflarıyla olan sinerjizmi açıklar.

Fosfomisin trometamol üriner sistem enfeksiyonlarında sık olarak izole edilen

E.coli, Citrobacter spp., Klebsiella spp., Proteus spp., Serratia spp., P. aeruginosaEnterococcus faecalis

gibi birçok gram-negatif ve gram-pozitif bakteriye karşı etkilidir.

In vitro5.2 Farmakokinetik özellikler Genel Özellikler

Emilim:


Oral uygulamayı takiben, fosfomisin bağırsaklardan iyi emilir ve mutlak biyoyararlanımı yaklaşık % 50'dir. Yiyecekler emilimi geciktirir, fakat üriner konsantrasyonları etkilemez.

Dağılım:


Fosfomisin böbreklere, mesane duvarına, prostata ve seminal keseciklere dağılım gösterir. Oral uygulamayı takiben, fosfomisinin minimum inhibitör konsantrasyonlardan(MIC) daha yüksek devam eden konsantrasyonları 24-48 saat boyunca idrarda eldeedilmiştir.

Fosfomisin plazma proteinlerine bağlanmaz ve plasenta bariyerinden geçer.

Biyotransformasyon:


Yeterli veri bulunmamaktadır.

Eliminasyon:


Fosfomisin glomerular filtrasyonla atılım yarı ömrü yaklaşık 4 saat olmak üzere başlıca böbreklerle (dozun %40-50'si idrarda bulunmuştur) ve daha az kısmı (dozun %l8-28'likkısmı) feçesle değişmeden atılır. İlaç alımından 6 ve 10 saat sonra ikinci bir serumpikinin görünümü, ilacın enterohepatik dolaşıma maruz kaldığını akla getirmektedir.

Fosfomisin farmakokinetik özellikleri yaş veya gebelikle değişmez. İlaç böbrek yetmezliği olan hastalarda birikir; glomerüler filtrasyon hızı verileriyle fosfomisininfarmakokinetik parametreleri arasında lineer ilişki ortaya konmuştur.

8 / 10

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


2-4 gram doz aralığında fosfomisinin farmakokinetikleri dozdan bağımsızdır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Akut toksisite çalışmalarında 5000 mg/kg'lik tek bir oral doz hem farelerde hem de sıçanlarda iyi tolere edilmiş ve 2000 mg/kg'lik tek bir doz tavşanlarda ve köpeklerdedeğişikliğe yol açmamıştır.

Oral yolla tekrarlı doz çalışmaları, kedi ve sıçanlarda 4 haftalık tedaviden sonra hiç etkinin olmadığı dozun sırasıyla 100 ve 200 mg/kg arasında olduğunu göstermiştir.

Genotoksisite çalışmaları fosfomisinin mutajenik potansiyeli olmadığını göstermiştir.

Üreme ve gelişim toksisite çalışmaları herhangi bir teratojenik etkiyi, peri- ve post-natal toksisiteyi ya da fertilite üzerinde beklenmedik bir etkiyi açığa çıkarmamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Şeker

Portakal aroması Mandalina aromasıSakkarin

6.2. Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3. Raf ömrü

24 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25 °C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

8 g'lık 1 adet saşe, üç katlı pet -alüminyum-polietilen ambalaj içinde kullanma talimatı ile birlikte karton kutuda sunulur.

9 / 10

6.6. Tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imhaedilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Emkar İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Oğuzlar Mah. 1370. Sok. 7/4 06520 Balgat - Çankaya / ANKARA

8. RUHSAT NUMARASI

2019/673

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 12.12.2019 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLEME TARİHİ

10 / 10

İlaç Bilgileri

Monomisin 3g Oral Çözelti Hazırlamak İçin Granül

Etken Maddesi: Fosfomisin Trometamol

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.