Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Paducas 20 Mg/ml I.v. İnfüzyonluk Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADIPADUCAS 20 mg / 2 mİ I.V. İnfüzyonluk ÇözeltiSteril2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir flakon 34,2 mg ibuprofen lizin içerir. (20 mg rasemik ibuprofene eşdeğer)

Yardımcı maddeler:

Enjeksiyonluk su 2,00 ml (çözücü madde)

% 10'luk Sodyum Hidroksit y.m. (pH ayarı için)

% 10'luk Hidroklorik asit y.m. (pH ayarı için)

Yardımcı maddeler için 6.1.'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk çözelti

Berrak, renksiz ve koruyucu içermeyen çözelti

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik Endikasyonlar

İbuprofen lizin klinik yönden önemli, en çok 32 haftalık ve ağırlığı 500-1500 g olan ve mutad tıbbi tedavilerin etkili olmadığı prematürelerde görülen patent duktus arteriozus (PDA)hastalığında endikedir. İbuprofen lizin ile klinik araştırmalar asemptomatik PDA hastasıinfantlarda yapılmıştır. Bununla beraber, tedaviyi takip eden sekizinci haftanın ötesindeki kliniksonuçlar değerlendirilmemiştir. Bu nedenle ibuprofen lizin tedavisi, PDA için klinik olarakanlamlı tıbbi kanıtların mevcut olduğu infantlarda yapılmalıdır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/ Uygulama sıklığı ve süresi:

PADUCAS tedavisi sadece yenidoğanlara ait yoğun bakım ünitelerinde deneyimli bir pediyatri uzmanı kontrolünde yürütülmelidir.

1

Pozoloji:

Tedavi birbirini izleyen üç dozun yenidoğanlara İ.V. yoldan uygulanması şeklindedir. Uygulamanın umbilikal arter kullanılarak yapılması klinik olarak değerlendirilmemiştir.İntravenöz uygulamada sızıntı olmamasına dikkat edilmeli ve çözelti dokulara irritan özellikteolduğundan ekstravasküler uygulamadan kaçınılmalıdır.

Patent duktus arteriozus'ta gestasyonel yaşı 32 haftadan küçüklerde (500-1500 g arası), birinci gün 10 mg/kg ibuprofen lizin i.v. yoldan 15 dakikada uygulanır. 24 ve 48 saatsonrasında ise i.v. yoldan 5 mg/kg ilaç (toplamda 3 doz) verilir. Dozlar doğum ağırlığına görehesaplanmalıdır. Alternatif olarak, gestasyonel yaşı 32 haftadan küçüklerde başlangıç dozuolarak 10 mg/kg dozda sürekli i.v. infüzyon ile uygulama yapılabilir (0,416 mg/kg/saat),sonrasında 5 mg/kg İ.V. sürekli infüzyon ile (0,208 mg/kg/saat) ikinci ve üçüncü gün devamedilir. Eğer anüri veya şiddetli oligüri varsa (idrar çıkışı <0,6 mL/kg /saat), ikinci veya üçüncüdoz ibuprofen lizin uygulaması planlanmadan önce, böbrek fonksiyonlarına ait laboratuvarsonuçları beklenmeli ve fonksiyonların normale dönmesi beklenmelidir. PADUCAS'ın ilkkürünün tamamlanmasından sonra duktus arteriozus kapanır veya büyük ölçüde azalırsa başkadozlar gerekli değildir. Devam eden tıbbi tedavi sırasında duktus arteriozus kapanmazsa veyatekrar açılırsa, ikinci bir PADUCAS kürü, alternatif farmakolojik tedavi veya ameliyatgerekebilir.

Uygulama şekli:

Sadece intravenöz olarak kullanılır.

Parenteral ilaç ürünleri, solüsyon ve konteynerin izin verdiği her durumda uygulama öncesinde partikül madde ve renk değişimi açısından görselolarak incelenmelidir.

PADUCAS, infüzyon için hazırlanmalı ve hazırlandıktan sonra 30 dakika içerisinde uygulanmalıdır ve 15 dakikadan daha uzun bir sürede, devamlı infüzyon şeklinde uygulamayapılmalıdır. İlaç, giriş yoluna en yakındaki İ.V. port yoluyla uygulanmalıdır. PADUCASeğer gerekliyse, salin ya da dekstroz çözeltileri ile seyreltilebilir. Flakondan ilk doz alındıktansonra geriye kalan çözelti, PADUCAS'ın koruyucu madde içermemesi nedeniyle atılmalıdır.PADUCAS'ın dokulara zarar verme potansiyeli olduğundan, sıvının damar dışına kaçmasıönlenmelidir.

PADUCAS, Total Parenteral Beslenme (TPN) ile aynı intravenöz hat üzerinden eşzamanlı uygulanmamalıdır. Eğer gerekliyse, TPN, ilaç uygulamasından önce ve sonra 15 dakikalık birsüre boyunca kesilmelidir. Hat açıklığı dekstroz veya salin kullanılarak sürdürülmelidir.

2

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Ciddi karaciğer ve böbrek yetmezliğinde kullanılmamalıdır (bkz. bölüm 4.3).

4.3. Kontrendikasyonlar

• Etkin madde ya da yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık;

• Yaşamı-tehdit edici enfeksiyon;

• Aktif kanama, özellikle intrakranial veya gastrointestinal hemoraji;

• Trombositopeni veya koagülasyon bozuklukları;

• Böbrek fonksiyonlarında önemli bozukluk olan preterm bebekler

• Duktus arteriozus açıklığının yeterli pulmoner veya sistemik kan akışının sağlanması

için gerekli olduğu konjenital kalp hastalıklarında (örn., pulmoner atrezi, ciddi Fallot tetralojisi, şiddetli aort koarktasyonu);

• Bilinen veya şüpheli nekrotizan enterokolit.

• Gebeliğin 3. trimesterinde kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

İbuprofen ile tedavi edilen bebeklerin, 36 haftalık gebelik sonrası gözlem periyodundan daha uzun süreli uzun dönem değerlendirmeleri yoktur. İbuprofen'in nörogelişimsel çıktılar vebüyüme üzerine etkilerinin yanısıra, prematürite ile ilişkili hastalık süreçleri (prematüriteyebağlı retinopati ve kronik akciğer hastalığı gibi) üzerindeki etkileri de değerlendirilmemiştir.PADUCAS kullanılmadan önce hemodinamik olarak anlamlı patent duktus arteriozusunbelirlenmesi ve pulmoner hipertansiyon ve duktal-bağımlı konjenital kalp hastalıklarınındışlanması için yeterli ekokardiyografik incelemeler yapılmalıdır.

Hamileliğin 28. haftasından daha önce doğan prematüre bebeklerde, yaşamın ilk üç günü (doğumdan sonraki 6 saat içerisinde başlayan) ibuprofen 5 mg/ml enjeksiyonluk çözeltisininprofilaktik kullanımı pulmonerve renal advers reaksiyonların artması ile

ilişkilendirildiğinden, PADUCAS hiçbir gestasyon yaşında profilaksi amacıyla

kullanılmamalıdır (bkz. bölüm 4.8 ve 5.1). Özellikle, pulmoner hipertansiyon ile birlikte şiddetli hipoksemi 3 bebekte birinci infüzyonun ilk saati içerisinde ortaya çıkmış ve nitrikoksid inhalasyonu sonrasındaki 30 dakika içerisinde geri çevrilmiştir. Eğer PADUCASinfüzyonu sırasında veya sonrasında hipoksemi meydana gelirse, pulmoner basınca özeldikkat gösterilmelidir.

3

İn vitro

ibuprofenin bilirubini albumine bağlanma bölgesinden uzaklaştırdığı gösterildiğinden, prematüre yenidoğan bebeklerde bilirubin ensefalopati riski artmaktadır (bkz. bölüm 5.2). Bunedenle, ibuprofen bilirubin konsantrasyonları belirgin olarak yükselmiş bebeklerdekullanılmamalıdır.

Bir NSAİİ olarak ibuprofen, enfeksiyonun olağan bulgu ve belirtilerini maskeleyebilir, değiştirebilir. Bu nedenle, PADUCAS enfeksiyon varlığında dikkatli kullanılmalıdır (ayrıcabkz. bölüm 4.3). PADUCAS, ekstravazasyon ve dokuların tahriş olmasından kaçınmak içindikkatle uygulanmalıdır.

Diğer non-steroid anti-inflamatuvar ajanlar gibi İbuprofen de trombosit agregasyonunu inhibe eder. Prematüre yenidoğanlar kanama bulguları açısından izlenmelidir. Normal yetişkinlerdeibuprofenin kanama süresini uzattığı (fakat normal aralık içerisinde) gösterilmiştir. Bu etki,altta yatan hemostatik defektleri olan hastalarda daha belirgin olabilir. (bkz.Kontrendikasyonlar)

İbuprofen kullanımında renal ve gastrointestinal fonksiyonun dikkatlice takibi önerilmektedir. İbuprofen, aminoglikozidlerin klerensini azaltabileceğinden, ibuprofen ile birliktekullanılmaları durumunda serum düzeylerinin dikkatli bir şekilde izlenmesi önerilmektedir.Hamileliğin 27. haftasından önce doğan prematüre bebeklerde duktus arteriozus kapanmaoranı (%33 - 50) önerilen doz rejiminde düşük bulunmuştur.

Bu tıbbi ürün her 2 ml dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder, yani sodyuma bağlı herhangi bir etki beklenmez.

4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

PADUCAS ile birlikte aşağıdaki ilaçların birlikte kullanılması önerilmemektedir:

Diüretikler: İbuprofen diüretiklerin etkisini azaltabilir. Diüretikler, dehidrate hastalarda NSAİİ'lerin nefrotoksisite riskini artırabilir.

Antikoagülanlar: İbuprofen antikoagülanların etkilerini artırabilir ve kanama riskini

yükseltebilir.

Kortikosteroidler: İbuprofen gastrointestinal kanama riski artırabilir.

Nitrik oksit: Her iki ilaç da trombosit fonksiyonlarını inhibe ettiğinden, iki ilacın kombinasyonu teorik olarak kanama riskini artırır.

4

Diğer NSAİİ'ler: Birden fazla NSAİİ'nin birlikte kullanımı advers reaksiyon riskini artırdığından, bu kombinasyonlardan kaçınılmalıdır.

Aminoglikozidler: İbuprofen aminoglikozidlerin klerensini azalttığından, birlikte

kullanılmaları nefrotoksisite ve ototoksisite riskini artırır (bkz. bölüm 4.4).

4.6 Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: Birinci ve ikinci trimester C, üçüncü trimester X.

İbuprofen gibi Non-steroid antienflamatuvar ilaçların gebelik ve fertilite üzerine olumsuz etkileri gösterilmiştir. Gebelik durumunda dikkatle kullanılmalıdır.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Non-steroidal antienflamatuvar ilaçların doğurganlık üzerine etkileri bilinmemektedir. Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi süresince etkili doğum kontrolü uygulamakzorundadırlar.

Gebelik dönemi

Gebeliğin üçüncü trimesteri boyunca, bütün prostaglandin sentez inhibitörleri fetüsü aşağıdaki etkilere maruz bırakabilir:

• Kardiyopulmoner toksisite (duktus arteriozusun erken kapanması ve pulmoner

hipertansiyon),

• Oligohidramniyoz ile birlikte böbrek yetmezliğine ilerleyebilecek böbrek

disfonksiyonu

Anne ve yenidoğanda gebeliğin sonunda aşağıdakilere neden olabilir:

• Kanama zamanının olası uzaması, çok düşük dozlarda bile ortaya çıkabilecek bir anti-

agregasyon etkisi;

• Uterus kasılmalarının inhibisyonu nedeniyle gecikmiş veya uzamış doğuma neden

olabilir.

Non-steroidal antienflamatuvar ilaçlar, gebelik süresini kısaltabilir. Gebeliğin son üç ayında kontrendikedir.

5

Laktasyon dönemi

İbuprofen lizin anne sütü ile atılmaktadır. Ancak, PADUCAS'ın tüm dozlarında emzirilen çocuk üzerinde herhangi bir etki öngörülmemektedir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Non-steroidal antienflamatuvar ilaçların genel olarak fertiliteyi azalttığına dair bilgiler mevcuttur. Tek başına ibuprofen lizin kullanımında hekime danışılmalıdır.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

İbuprofen lizinin araç ve makine kullanımı üzerine etkisi bilinmemektedir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Yaklaşık 1.000 prematüre yenidoğanın dahil olduğu literatür ve ibuprofen 5 mg/ml enjeksiyonluk çözeltisinin klinik çalışmalarından elde edilen veriler bulunmaktadır.Prematüre yenidoğanlarda bildirilen advers etkilerin nedenselliğini belirlemek, bu etkilerinibuprofenin doğrudan etkisi olabileceği gibi patent duktus arteriozusun hemodinamiksonuçlarıyla da ilişkili olabileceğinden, zordur.

İstenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık derecelerine göre sıralanmıştır:

Çok yaygın (> 1/10), yaygın (> 1/100, < 1/10), yaygın olmayan (> 1/1.000, < 1/100), seyrek (> 1/10.000, < 1/1.000), çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Advers etkiler her sıklık grubu içerisinde ciddiyetlerine göre azalan bir sıra ile sunulmuştur.

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Trombositopeni, nötropeni Bilinmiyor: Sepsis, anemi

Endokrin hastalıkları

Bilinmiyor: Adrenal yetmezlik, hiperglisemi, hipoglisemi, hipokalsemi

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Bilinmiyor: Beslenme problemleri

6

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: İntraventriküler hemoraji, periventriküler lökomalazi Bilinmiyor: Konvülsiyon

Kardiyak hastalıkları

Bilinmiyor: Pulmoner hipertansiyon, kalp yetmezliği, taşikardi, hipotansiyon

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Çok yaygın: Bronkopulmoner displazi*

Yaygın: Pulmoner hemoraji Yaygın olmayan: Hipoksemi*

Bilinmiyor: Apne, solunum yolu enfeksiyonu, solunum yetmezliği, atelektazi

(akciğer daralması)

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Nekrotizan enterokolit, nonnekrotizan enterokolit, intestinal perforasyon Yaygın olmayan: Gastrointestinal hemoraji

Bilinmiyor: Gastrointestinal perforasyon, gastroözofageal reflü, gastrit, bağırsak tıkanıklığı, abdominal distansiyon, kolestazis, sarılık

Böbrek ve idrar hastalıkları

Yaygın: Oligüri, sıvı retansiyonu, hematüri Yaygın olmayan: Akut böbrek yetmezliği

Bilinmiyor: Kandaki üre düzeyinde artış, kreatinin artışı, idrar yolu enfeksiyonu

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Yaygın: Deri lezyonları

Bilinmiyor: Deri irritasyonu, ödem, eozinofili ve sistemik semptomların eşlik ettiği ilaç reaksiyonu (DRESS sendromu)

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Bilinmiyor: Kasık fıtığı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Bilinmiyor: Uygulama bölgesi reaksiyonları, enfeksiyonlar, hipernatremi

7

Araştırmalar

Çok yaygın: Kreatinin düzeyinde artış, kan sodyum düzeyinde azalma

* Doğum yaşı 35 haftadan daha küçük olan 175 prematüre yenidoğan bebeğin dahil olduğu küratif bir klinik çalışmada, 36. haftada bronkopulmoner displazi insidansı indometazin için13/81 (%16), ibuprofen için 23/94 (%24) olarak bildirilmiştir.

İbuprofen 5 mg/ml enjeksiyonluk çözeltisinin yaşamın ilk 6 saatinde profilaktik olarak uygulandığı bir klinik çalışmada, doğum yaşı 28 haftadan daha küçük olan 3 yenidoğanbebekte pulmoner hipertansiyon ile birlikte şiddetli hipoksemi bildirilmiştir. Bu, birinciinfüzyonun ilk saati içerisinde ortaya çıkmış ve nitrik oksit inhalasyonu sonrasındaki 30dakika içerisinde geri çevrilmiştir. Prematüre yenidoğanlara uygulanan ibuprofen 5 mg/mlenjeksiyonluk çözeltisinin pazarlama sonrası pulmoner hipertansiyon bildirimleri de ayrıcabulunmaktadır.

Renal Fonksiyon

Plasebo ile karşılaştırıldığında, ibuprofen grubunda, 2. ile 6. günler arasında üriner çıkışta küçük bir düşüş olurken, 9. günde idrar çıkışında kompanse edici bir artış olmuştur. Diğerçalışmalarda, ibuprofenle tedavi edilen infantlarda, renal yetmezlik olarak sınıflandırılanoliguri, yükselmiş BUN (kan üre nitrojeni), yükselmiş kreatinin gibi yan etkilerraporlanmıştır.

Pazarlama sonrası deneyim

Aşağıdaki advers reaksiyonlar spontan pazarlama sonrası raporlardan veya yayınlanmış literatürden tanımlanmıştır; gastrointestinal perforasyon, nekrotizan enterokolit ve pulmonerhipertansiyon. Bu reaksiyonlar, belirsiz büyüklükteki bir popülasyondan gönüllü olarakbildirildiğinden, sıklıklarını güvenilir bir şekilde tahmin etmek veya ilaç maruziyeti ilenedensel bir ilişki kurmak her zaman mümkün değildir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr;e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

8

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Prematüre yenidoğan bebeklerde intravenöz ibuprofen ile doz aşımı bildirimi bulunmamaktadır.

Ancak, bebek ve çocuklarda oral olarak uygulanan ibuprofen aşırı dozu tanımlanmıştır: SSS depresyonu, nöbetler, gastrointestinal bozukluklar, bradikardi, hipotansiyon, solunumgüçlüğü, apne, anormal renal fonksiyon, hematüri gözlenmiştir.

Masif doz aşımlarında (1000 mg/kg'a kadar) koma, metabolik asidoz ve geçici böbrek yetmezliği bildirilmiştir. Tüm hastalar konvansiyonel tedavilerle iyileşmiştir. Sadece birvakada ölüm kaydedilmiştir: 16 aylık bir bebekte 469 mg/kg doz aşımından sonra nöbet ilebirlikte apne atakları ve fatal aspirasyon pnömonisi gelişmiştir. İbuprofen doz aşımı yönetimigenellikle destekleyici tedavi şeklindedir. Gastrointestinal ülserasyon ve kanama meydanagelebildiğinden, hasta birkaç gün boyunca takip edilmelidir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özelliklerFarmakoterapötik grubu:ATC kodu:

C01EB16

İbuprofen lizin, aktif madde olan (±)-ibuprofenin L-lizin tuzunun berrak, steril ve koruyucu içermeyen çözeltisidir. (±)-Ibuprofen non-steroid anti-inflamatuvar bir ilaçtır (NSAİİ). L-lizinintravenöz uygulama için uygun, suda çözünebilen bir ilaç tuzu oluşturmak için kullanılır.Enjeksiyonluk su içerisindeki ibuprofen lizinin her ml sinde 17,1 mg ibuprofen lizin (10 mg(±)-ibuprofene eşdeğer) bulunur. pH'sı sodyum hidroksit ya da hidroklorik asitle 7'yeayarlanır.

İbuprofen anti-inflamatuvar, analjezik ve antipiretik aktiviteye sahip bir NSAİİ'dir. İbuprofen S(+) ve R(-) enantiyomerlerinin rasemik bir karışımıdır.

İn vivoin vitro

çalışmalar klinikaktiviteden S(+) izomerinin sorumlu olduğunu göstermiştir. İbuprofen, prostoglandinsentezini azaltan selektif olmayan bir siklo-oksijenaz inhibitörüdür.

Prostoglandinler, duktus arteriozusun doğumdan sonra devam etmesi ile ilgili olduğundan, ibuprofenin bu endikasyon için ana etki mekanizmasının da bu etkisinden kaynaklandığıdüşünülmektedir.

İbuprofen 5 mg/ml enjeksiyonluk çözeltisinin 40 prematüre yenidoğan bebekte yürütülen doz/yanıt çalışmasında, 10-5-5 mg/kg doz rejimiyle duktus arteriozus kapanma oranıhamileliğin 27-29. haftasında doğanlarda %75 (6/8), 24-26. haftasında doğanlarda ise %33(2/6) olarak kaydedilmiştir.

9

28. haftadan daha önce doğan prematüre yenidoğan bebeklerde, yaşamın ilk üç günü (doğumdan sonraki 6 saat içerisinde başlayan) ibuprofen 5 mg/ml enjeksiyonluk çözeltisininprofilaktik kullanımı, küratif kullanımına göre böbrek yetmezliği ve hipoksi, pulmonerhipertansiyon, pulmoner hemoraji dahil pulmoner advers etkilerin insidansında artış ileilişkilendirilmiştir. Diğer taraftan, neonatal III-IV. derece intraventriküler hemoraji ve cerrahiligasyonu insidansı, ibuprofen 5 mg/ml enjeksiyonluk çözeltisinin profilaktik kullanımındadaha düşük bulunmuştur.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:


İntravenöz yoldan uygulanan ibuprofen lizin direkt olarak sistemik dolaşıma katıldığından, farmakokinetiğin ilk aşamaları olan disentegrasyon (dağılma), dissolüsyon (çözünme) veemilim proseslerine uğramaz. Biyoyararlanımının tam olduğu kabul edilir. Prematürepopülasyonda büyük farklılıklar görülmesine rağmen, 10 mg/kg başlangıç yükleme dozununyanı sıra son idame dozundan sonra da pik plazma konsantrasyonları gestasyon ve postnatalyaştan bağımsız olarak, 35-40 mg/L olarak ölçülmüştür. Son 5 mg/kg dozununuygulamasından 24 saat sonra rezidüel konsantrasyonlar 10-15 mg/L düzeyindedir.S-enantiyomerinin plazma konsantrasyonları R-enantiyomerininkinden daha yüksektir. R-enantiyomeri yetişkinlerdekine benzer bir oranda (yaklaşık %60) S-formuna hızlı kiralinversiyon gösterir.

Dağılım:


Görünen dağılım hacmi yaklaşık 200 ml/kg (çeşitli çalışmalara göre 62 - 350)'dır. Santral dağılım hacmi duktusun durumuna bağlı olabilir ve duktusun kapanmasıyla azalır.

Yetişkin plazması (%99) ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak daha düşük (%95) bulunmasına rağmen,

in vitro

çalışmalar diğer NSAİİ'ler gibi ibuprofenin de plazmaalbuminlerine yüksek oranda bağlandığını göstermektedir. Yenidoğan bebek serumundaibuprofen albumine bağlanmak için bilirubin ile rekabet içerisindedir, bunun sonucu olarakyüksek ibuprofen konsantrasyonlarında serumdaki serbest bilirubin fraksiyonları artabilir.

Biyotransformasyon:


Prematürelerde (22-31 haftalık) ve ortalama ağırlığı 944,7 gram olanlarda plazma proteinlerine bağlanma oranı %95 olarak bildirilmiştir. Prematürelerde (gestasyonel yaşı 30 haftadan küçükve ağırlığı 500-1000 gram arasında olanlar) dağılım hacmi (Vd) 320 ml/kg'dir. Dağılım hacmi,

10

postnatal yaşı 3 olan ve çok düşük doğum ağırlığına sahip prematürelerde 357±121 mL/kg; postnatal yaşı 5 olan ve çok düşük doğum ağırlığına sahip prematürelerde 357±121 mL/kg;349±152 mL/kg olarak bildirilmiştir. İbuprofenin metabolizmasına rol oynayan en önemli enzimsitokrom P-450 2C9 (diğer adı CYP2C9) enzimidir. Yetişkinde ibuprofen, karaciğerde hidroksi-ibuprofen ((+)-2-(p-(2 hidroksimetil-propil) fenil) propanoik asid ve 3-karboksi-ibuprofen ((+)-2-(p-(2- karboksi-propil) fenil) propiyonik asid) olarak iki primer inaktif metabolitine hızlıcametabolize olur. İlacın oral yoldan alınmasını takiben, ibuprofenin oral dozunun %90'ındanbiraz daha az bir miktarı, idrarda oksidatif metabolitler ve bunların glukuronid konjugatlarıhalinde görülür.

Eliminasyon:


Yetişkinde, ibuprofenin atılımında böbrekler önemli bir rol oynar ve ibuprofen farmakolojik olarak aktif olmayan metabolitleri şeklinde idrarla atılır. Uygulanan dozun %37'si yirmi dörtsaat içerisinde atılır ve bunun %25'i

(+)-

2-(p-(2- karboksi-propil) fenil) propiyonik asittir.Doğumdan 0 ile 3 saat sonra (ortalama doğum ağırlığı 944,7 ± 59,9 gram olan yenidoğanlardatesbit edilen eliminasyon yarılanma ömrü 30,5 saat iken, doğumdan 0 ile 3 gün sonra, çok düşükdoğum ağırlığına sahip yenidoğanlarda (ortalama doğum ağırlığı 1310 ± 490 gram) eliminasyonyarılanma ömrü 43 saat olarak bulunmuştur. Doğumdan 5 gün sonra, çok düşük doğumağırlığına sahip yenidoğanlarda (ortalama doğum ağırlığı 1310 ± 490 gram) tespit edileneliminasyon yarılanma ömrü 26 saattir.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum

:

Veri bulunmamaktadır.

Farmakokinetik / farmakodinamik ilişkiler

:

İbuprofen prematüre yenidoğanlarda plazma prostaglandin ve metabolitlerinin özellikle, PGE2 ve 6-keto-PGF-1-alfa konsantrasyonlarını anlamlı olarak azaltmaktadır. Düşükdüzeyler, 3 doz ibuprofen alan yenidoğanlarda 72 saatte kadar korunmuştur, bunun yanındasadece tek doz ibuprofen uygulamasından 72 saat sonra yeniden yükselmeler gözlenmiştir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Kısa Ürün Bilgisi'nin diğer bölümlerinde verilenlerden başka bir klinik güvenlilik verisi mevcut değildir. İbuprofen 5 mg/ml enjeksiyonluk çözeltisinin juvenil hayvanlarda yürütülenakut toksisite çalışmaları dışında başka bir çalışma bulunmamaktadır.

11

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Enjeksiyonluk su (çözücü madde)

% 10'luk Sodyum hidroksit (pH ayarı için)

% 10'luk Hidroklorik asit (pH ayarı için)

6.2. Geçimsizlikler

PADUCAS bölüm 6.6'da belirtilen tıbbi ürünler dışında bir ilaç ile karıştırılmamalıdır. PADUCAS belirli antibiyotik veya diüretikler gibi herhangi asidik bir çözelti ile temasettirilmemelidir. Her bir ürünün uygulaması arasında infüzyon hattının yıkanmasıgerekmektedir (bkz. bölüm 6.6).

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında, ışıktan koruyarak, orijinal ambalajında saklayınız.

PADUCAS, %0.9 sodyum klorür ve %5 dekstroz çözeltileri ile seyreltildiğinde 25 C' de 30 dk stabildir.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Primer ambalaj:

Saydam Tip I cam 5 ml flakonlar, gri bromobütil tıpalı ve beyaz plastik başlıklı alüminyum flip-off kapakla kapatılmıştır.

Sekonder ambalaj:

PADUCAS, 3 flakon içeren ambalajlarda kullanma talimatıyla beraber pazara sunulmaktadır.

6.6. Tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Tüm parenteral ürünlerde olduğu gibi PADUCAS ampuller de kullanılmadan önce partikül ve ambalaj bütünlüğü açısından görsel olarak incelenmelidir.

Her bir ampul sadece tek kullanımlıktır, kullanılmayan kısım atılmalıdır.

Klorheksidin PADUCAS çözeltisi ile geçimli olmadığından, ampulün boynunu dezenfekte etmek için kullanılmamalıdır. Bu nedenle ampulün kullanımdan önce asepsisi için %60'lıketanol veya %70'lik izopropil alkol önerilmektedir.

12

Bir antiseptik ile ampulün boynu dezenfekte edildiğinde, PADUCAS çözeltisi ile herhangi bir etkileşimin önüne geçmek için, ampul tamamen kurumadan açılmamalıdır.

Bebeğe uygulanması gereken hacim vücut ağırlığına göre hesaplanmalıdır ve tercihen seyreltilmeden 15 dakikalık kısa intravenöz infüzyon şeklinde enjekte edilmelidir.

Enjeksiyon hacmi ayarlanırken, sadece %0,9 sodyum klorür veya %5 dekstroz çözeltileri kullanılmalıdır.

Prematüre bebeklere enjekte edilen toplam çözelti hacminde, uygulanan günlük sıvı hacmi dikkate alınmalıdır. Yaşamın ilk günü 80 ml/kg/gün genellikle maksimum hacim olarakdeğerlendirilmelidir; bu takip eden 1-2 haftada (yaklaşık 20 ml/kg doğum ağırlığı/gün)maksimum 180 ml/kg doğum ağırlığı/gün hacmine kadar giderek artar.

PADUCAS kullanmadan önce ve sonra, herhangi bir asit çözeltisiyle temastan kaçınılmalıdır, infüzyon hattı 1,5 - 2 ml %0,9 sodyum klorür ya da %5 dekstroz çözeltisi ile 15 dakikaboyunca yıkanmalıdır.

Ampul açıldıktan sonra, kullanılmayan kısım atılmalıdır. Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' ve 'Ambalaj ve Ambalaj AtıklarınınKontrolü Yönetmelikleri'ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Centurion İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Beşiktaş/ İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2019/604

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi : 30.11.2019

Ruhsat yenileme tarihi :

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

13

İlaç Bilgileri

Paducas 20 Mg/ml I.v. İnfüzyonluk Çözelti

Etken Maddesi: İbuprofen Lizin

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.