Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Propofol-pf %1 200mg/20 Ml I.v. Enjeksiyonluk/infüzyonluk Emülsiyon Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

PROPOFOL-PF %1 200 mg/20 ml I.V. enjeksiyonluk/infüzyonluk emülsiyon Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Propofol 10 mg/ml

Yardımcı maddeler:

Rafine soya yağı 100 mg/ml

Sodyum hidroksit k.m.

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk veya infüzyonluk emülsiyon.

Beyaz renkte emülsiyonudur.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

PROPOFOL-PF %1 genel anestezinin indüksiyon ve idamesinde endikedir. Solunum cihazına bağlı, yoğun bakım tedavisi gören hastaların sedasyonu amacıyla da kullanılır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi

PROPOFOL-PF %1 emülsiyon dozu; hastanın verdiği cevaba ve premedikasyon için verilen ilaçlara göre her hasta için özel olarak belirlenmelidir. PROPOFOL-PF %1'e ek olarak genellikleanaljezik ajanlar gerekir.

Dolaşım ve solunum fonksiyonları takip edilmelidir (örn. EKG, nabız oksimetresi ile) ve hastanın solunumun devamlılığı için gerekli olan suni ventilasyon ve resüsitasyon cihazları her zaman hazırbulundurulmalıdır.

Erişkinlerde Genel Anestezinin Başlatılması:


PROPOFOL-PF %1 anestezi başlangıcının klinik belirtileri görülünceye kadar hasta cevabına uygun şekilde (ortalama her 10 saniyede yaklaşık 20-40 mg) titre edilerek uygulanır. 55 yaşınaltındaki yetişkin hastaların çoğunluğunda 1,5-2,5 mg/kg vücut ağırlığı PROPOFOL-PF %1yeterlidir. Bu yaşın üstünde gereksinim genellikle daha azdır ve PROPOFOL-PF %1'in toplamdozu minimum 1 mg/kg.v.a.'na kadar düşürülebilir. Bu durumlarda PROPOFOL-PF %1'inuygulama hızı düşürülmelidir (her 10 saniyede bir yaklaşık 2 ml (20 mg)).

1/13

Erişkinlerde Genel Anestezinin İdamesi:


Anestezi idamesi PROPOFOL-PF %1 'in sürekli infüzyonu veya tekrarlanan bolus enjeksiyonu ile sağlanabilir. Eğer anestezi sürekli bir infüzyon ile idame edilecekse uygulama hızı ve doz hastayagöre ayarlanmalıdır. Anestezinin idamesi için genellikle 4 - 12 mg/kg v.a. /saat verilmelidir.Minimal girişimsel/invazif cerrahi gibi daha az stres oluşturan prosedürlerde 4,0 mg/propofol/kgv.a./saat'lik idame dozu yeterli olabilir.

Yaşlı, genel durumları stabil olmayan, kalp yetmezliği olan, hipovolemik ve ASA III ve IV düzeyindeki hastalarda hastanın durumuna ve gerçekleştirilen anestezi tekniğine göre dozdüşürülebilir.

Anestezini idamesi için uygulanan tekrarlanan bolus enjeksiyon doz artışı (25 mg'dan 50 mg'a = 2,5- 5 ml ) klinik gereksinime göre uygulanmalıdır.

Yaşlı hastalarda kardiyopulmoner depresyona yol açabileceği için hızlı bolus uygulaması (tek ya da tekrarlayan) uygulanmamalıdır.

Erişkinlerde Yoğun Bakım Sedasyonu:


Yoğun bakımda solunum cihazına bağlı hastalarda sedasyon sağlanması amacıyla kullanıldığında, sürekli infüzyon ile verilmesi önerilir.

Doz, gerekli sedasyon derinliğine göre ayarlanmalıdır. Yeterli sedasyon için çoğunlukla 0,3- 4,0 mg.propofol/kg v.a./saat uygulama hızı yeterli olmaktadır. 4,0 mg.propofol/kg v.a./saat'ten dahahızlı infüzyon önerilmemektedir (Bkz. Bölüm 4.4). PROPOFOL-PF %1'in yoğun bakımünitelerinde sedasyon amacı ile uygulanması sırasında TCI sisteminin kullanılması önerilmez.

16 yaş ve altındaki yoğun bakım hastalarına PROPOFOL-PF %1 uygulanmamalıdır.

Çocuklarda Genel Anestezinin Başlatılması:


Çocuklarda kullanılırken anestezinin başladığı klinik belirtiler izlenerek saptanmalı ve yavaş yavaş titre edilerek uygulanmalıdır. Doz yaş ve/veya v.a.na göre ayarlanmalıdır. 8 yaşından büyükçocuklarda anestezinin başlatılması için yaklaşık olarak 2,5mg/kg v.a. PROPOFOL-PF %1uygulaması gerekmektedir. Daha küçük çocuklar için özellikle 1 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklardadoz gereksinimleri artabilir (2,5-4 mg/kg v.a.).

Çocuklarda Genel Anestezinin İdamesi:


İstenen derinlikteki anestezinin devam edebilmesi için anestezi idamesi, PROPOFOL-PF %1'in sürekli infüzyonu veya tekrarlanan bolus enjeksiyonu ile sağlanabilir.

Gerekli olan uygulama hastadan hastaya değişmekle birlikte 9-15 mg/kg v.a./saat genellikle anestezinin sağlanması için yeterlidir. Daha genç, özellikle 1 ay- 3 yaş arasındaki hastalarda dozgereksinimi artabilir.

2/13

ASA III ve IV hastalara daha düşük dozlar önerilmektedir (Bkz. Bölüm 4.4).

Uygulama şekli:

İntravenöz uygulama içindir.

PROPOFOL-PF %1 infüzyon yoluyla seyreltilmeden veya sadece cam infüzyon şişeleri içinde %5 glukoz intravenöz infüzyon çözeltisi veya %0,9 Sodyum klorür intravenöz infüzyon çözeltisi ileseyreltilerek kullanılabilir. Ürün kullanılmadan önce çalkalanmalıdır.

Yalnız hasar görmemiş ambalajlardaki homojen ürünler kullanılmalıdır.

Kullanmadan önce ampul boynu alkol spreyi veya alkole batırılmış pamuklu çubukla temizlenmelidir. PROPOFOL-PF antimikrobiyal koruyucu içermeyen bir lipid emülsiyonudur vemikroorganizmaların hızla çoğalmasını kolaylaştırabilir.

Emülsiyon, ampul açılır açılmaz aseptik olarak steril şırınga veya infüzyon setine çekilir.

Uygulama vakit kaybetmeden yapılmalıdır. Asepsi, infüzyon süresince PROPOFOL-PF %1 ve infüzyon ekipmanının her ikisi için de sağlanmalıdır. Diğer ilaçlar veya sıvılar PROPOFOL-PF%1'in uygulandığı infüzyon seti üzerinden infüzyon uygulanacaksa, uygulamanın infüzyon hattıüzerinde kanül kısmına yakın bir noktadan yapılmasına dikkat edilmelidir ve uygulama için Ykonnektörü veya üçlü valf kullanılmalıdır.

Ancak PROPOFOL-PF %1 infüzyon veya enjeksiyon için diğer solüsyonlarla seyreltilmemelidir. PROPOFOL-PF %1; %5 glukoz, %0,9 sodyum klorür veya %4 glukoz, %0,18 sodyum klorürintravenöz infüzyon çözeltileri ile birlikte uygun ilave aparatları ile kanüle yakın bir yerdenverilebilir.

PROPOFOL-PF %1 mikrobiyolojik bir filtre ile uygulanmamalıdır.

PROPOFOL-PF %1 ve propofol içeren herhangi bir infüzyon ekipmanı her bir hastada tek kullanım içindir. Kullanım sonrasında kalan PROPOFOL-PF %1 atılmalıdır.

PROPOFOL-PF %1'in seyreltilmeden infüzyonu


PROPOFOL-PF %1 infüzyonu dilüe edilmeden kullanıldığında damla sayacı, enjektör pompası ya da volümetrik infüzyon pompası gibi cihazlarla infüzyon hızı kontrol edilmelidir.

Bütün yağ emülsiyonları için olduğu gibi PROPOFOL-PF %1'in aynı infüzyon sistemi ile infüzyonu 12 saati aşmamalıdır. İnfüzyon seti ve kullanılan rezervuar 12 saat sonra atılmalı ya dagerekliyse değiştirilmelidir.

PROPOFOL-PF %1'in seyreltilerek infüzyonu


Seyreltme işlemi çeşitli infüzyon kontrol teknikleri kullanılarak uygulanabilir fakat tek başına kullanılan bir set yanlışlıkla büyük hacimde seyreltilmiş PROPOFOL-PF %1 uygulanması riskini

3/13

engellemez. Kontrol dışı infüzyon riski, büretteki maksimum PROPOFOL-PF %1 dilüsyonunu kararlaştırırken hesaba katılmalıdır.

Maksimum seyreltme; 1 birim PROPOFOL-PF %1 ve 4 birim %5 glukoz veya %0,9 sodyum klorür çözeltisi (en az 2 mg PROPOFOL-PF %1/ml) şeklinde olmalıdır. Karışım uygulamadan önceaseptik olarak hazırlanmalı ve çözeltiler hazırlandıktan sonra 6 saat içinde uygulanmalıdır.

İnfüzyon veya injeksiyon amacıyla PROPOFOL-PF %1 başka solüsyonlarla seyreltilmemelidir. Ancak PROPOFOL-PF %1 ile birlikte %5 glukoz, %0,9 sodyum klorür veya %4 glukoz + %0,18sodyum klorür intravenöz infüzyon solüsyonu bir Y konnektörü yardımıyla enjeksiyon yerineyakın bir yerden aynı anda verilebilir. Başlangıç enjeksiyonu sırasındaki ağrıyı azaltmak içinPROPOFOL-PF %1 koruyucusuz % 1 Lidokain injeksiyonu ile karıştırılabilir (20 birimPROPOFOL-PF %1 1 birim %1 Lidokaine kadar). Bu karışım hazırlandıktan sonra 6 saat içindeuygulanmalıdır.

Uygulama Süresi:

7 günü aşmamalıdır.

PROPOFOL-PF %1 uygulanmış infüzyon alanının kızarmasından sonra, atracurium ve mivacurium gibi kas gevşeticiler uygulanabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek/karaciğer yetmezliği:

Böbrek ya da karaciğer bozukluğu olan hastalara uygulanırken tedbirli olunmalıdır ve daha düşük bir hızla uygulanmalıdır

Pediyatrik popülasyon

:

Yeterli deneyimbulunmadığıiçinPROPOFOL-PF%1 ,1aydanküçükçocuklarda

kullanılmamalıdır.

Çocuklarda Genel Anestezinin Başlatılması:


Yeterli deneyimbulunmadığıiçinPROPOFOL-PF%1,1aydanküçükçocuklarda

kullanılmamalıdır. Çocuklarda kullanılırken anestezinin başladığı klinik belirtiler izlenerek saptanmalı ve yavaş yavaş titre edilerek uygulanmalıdır. Doz yaş ve/veya v.a.'na göreayarlanmalıdır. 8 yaşından büyük çocuklarda anestezinin başlatılması için yaklaşık olarak2,5mg/kg v.a. PROPOFOL-PF %1 uygulaması gerekmektedir. Daha küçük çocuklar için özellikle1 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda doz gereksinimleri artabilir (2,5-4 mg/kg v.a.).

Çocuklarda genel anestezinin başlatılmasında PROPOFOL-PF %1 uygulanmasında, TCI sisteminin kullanılması önerilmez.

Çocuklarda Genel Anestezinin İdamesi:


4/13

İstenen derinlikteki anestezinin devam edebilmesi için anestezi idamesi, PROPOFOL-PF %1'in sürekli infüzyonu veya tekrarlanan bolus enjeksiyonu ile sağlanabilir. Gerekli olan uygulamahastadan hastaya değişmekle birlikte 9-15 mg/kg v.a./saat genellikle anestezinin sağlanması içinyeterlidir. Daha genç, özellikle 1 ay-3 yaş arasındaki hastalarda doz gereksinimi artabilir.

ASA III ve IV hastalara daha düşük dozlar önerilmektedir (Bkz. Bölüm 4.4).

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda hastanın durumuna ve gerçekleştirilen anestezi tekniğine göre doz düşürülebilir.

Diğer:

Hipovolemik veya genel durumları stabil olmayan ve ASA III ve IV düzeyindeki hastalarda hastanın durumuna ve gerçekleştirilen anestezi tekniğine göre doz düşürülebilir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Propofol'e veya içindeki yardımcı maddelerden birine karşı duyarlılık durumlarında kontrendikedir.

Soya ya da yer fıstığına karşı alerjisi olanlarda kullanılmamalıdır.

Hamilelik ve laktasyon süresince ve obstetride (düşük hariç) kullanılmamalıdır.

Yoğun bakım ünitesinde 16 yaşın altındaki çocuklarda sedasyon için kullanılmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.4).

1 aydan küçük çocukların genel anestezisinde kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Sadece Anesteziyoloji ve/veya Acil tıp uzmanları tarafından uygulanır.

PROPOFOL-PF %1 indüksiyon ve idame sırasında kullanıldığında asepsi kurallarına kesinlikle uyulmalıdır.

PROPOFOL-PF %1 uygulanırken dolaşım ve solunum fonksiyonları takip edilmelidir. (örn. EKG, nabız oksimetresi ile)

Hasta anestezi altındayken acil yardım ekipmanları ve resüsitasyon cihazı hazır bulundurulmalıdır ve gerektiğinde derhal müdahale edilebilmelidir

Yaşlı ve zayıf düşmüş hastalara, kalp, solunum, böbrek ya da karaciğer bozukluğu olanlara ve hipovolemik, epileptik hastalara uygulanırken tedbirli olunmalıdır ve daha düşük bir hızla

5/13

uygulanmalıdır (Bkz. Bölüm 4.2). Kardiyak, dolaşım, solunum yetersizliği ve hipovolemi durumlarında PROPOFOL-PF %1 uygulamasından önce bu sorunları telafi edecek tedbirler alınmalıdır. Propofolünvagolitik etkisi yoktur bu nedenle relatif vagotoni riski yükselebilir. Propofol'ün kullanımı sırasındazaman zaman ağır seyreden bradikardi ve asistoli bildirilmiştir. Özellikle vagal tonusun baskın olduğudurumlarda ve PROPOFOL-PF %1'in bradikardiye sebep olabilecek diğer ajanlarla birlikte kullanıldığıdurumlarda, PROPOFOL-PF %1 ile yapılan anestezi başlangıcından önce veya anestezi idamesisırasında bir antikolinerjik ajanın intravenöz uygulaması düşünülmelidir.

Yoğun bakımda tedavi gören hastalarda lipid düzeyleri 3 günden sonra izlenmelidir.

Epileptik hastaların anestezisinden önce, hastanın antiepileptik ilacını alıp almadığı kontrol edilmelidir. Status epileptikusun tedavisi için yararlılığı çeşitli çalışmalarla kanıtlanmış olmasına rağmen,propofol'ün epileptik hastalarda uygulanması, nöbet riskini artırabilir.

İlerlemiş kalp hastalıkları ve ağır miyokardiyal hastalıklarda PROPOFOL-PF %1 yakın gözlem altında ve çok dikkatli uygulanmalıdır.

Aşırı kilolu hastalarda yüksek dozda verilmesi gerekeceğinden kardiyovasküler sistem üzerinde riskli hemodinamik etkiler yapabileceği dikkate alınmalıdır.

PROPOFOL-PF %1, elektrokonvülsif tedavide tavsiye edilmemektedir.

Yüksek intrakraniyal basınç ve düşük ortalama arter basıncı olan hastalara intraserebral perfüzyon basıncının belirgin ölçüde düşme riski nedeniyle özel dikkat gösterilmelidir.

PROPOFOL-PF %1, Akut herediter porfriası olan hastalarda lidokain ile dilüe edilmemelidir.

1 aydan küçük çocuklarda genel anestezi için tavsiye edilmez.

PROPOFOL-PF %1'in güvenliliği ve etkililiği, 16 yaşından küçük çocuklarda sedayon amaçlı kullanımlarda gösterilmemiştir.

PROPOFOL-PF %1 sadece, anestezi ve yoğun bakım hastalarının tedavisinde deneyimli ve eğitimli hekimlerce uygulanmalıdır. Anestezi sırasında acil müdahale ekipmanları, resüsitasyoncihazı mutlaka hastanın yanında bulundurulmalıdır, çünkü ventilasyonun ve yeterli oksijenasyonunsağlanması gereklidir. PROPOFOL-PF %1 diagnostik veya cerrahi işlem uygulayan kişilertarafından uygulanmamalıdır.

Nedensel bir ilişki tespit edilmemesine rağmen 16 yaşından küçük hastaların sedasyonunda yanlış kullanıma bağlı olarak (ölümle sonuçlanan olgular dahil) ciddi istenmeyen etkiler rapor edilmiştir.Bu etkiler özellikle metabolik asidoz, hiperlipidemi, rabdomiyolizis ve/veya kardiyak yetmezlikle

6/13

ilişkilidir; genellikle solunum yolu enfeksiyonu olan ve yoğun bakım sedasyonu için yetişkinlere tavsiye edilen dozdan daha fazlasını alan çocuklarda görülmüştür.

Benzer şekilde çok nadir olarak 5 mg propofol/kg v.a./saat'ten daha yüksek dozda 58 saatten fazla uygulama yapıldığında yetişkinlerde metabolik asidoz, rabdomyolyzis, hiperkalemi ve/veya hızlıilerleyen kardiyak yetmezlik rapor edilmiştir (bazı olgular ölümle sonuçlanmıştır). Bu dozlar yoğunbakım sedasyonu için tavsiye edilen 4 mg propofol/kg v.a./saat'lik maksimum dozu aşmaktadır.Etkilenen hastalar, çoğunlukla yüksek intrakraniyal basınç (ICP) ile ciddi kafa travması geçirenhastalardır. Bu gibi durumlarda kardiyak yetmezlik genellikle inotropik destekleyici tedaviyecevap vermez.

Dozun mümkünse 4 mg propofol/kg/sa. üzerinde olmaması gerektiğini tedaviyi uygulayacak hekimler hatırlamalıdır. İstenmeyen etkilere karşı tetikte olunmalı ve istenmeyen etkilerin ilkişaretinde doz azaltılmalı veya alternatif sedatif kullanılmalıdır. Tedavi sırasında yüksek kraniyalbasınçlı (ICP) hastalara, serebral perfüzyon basıncını desteklemek için uygun tedaviuygulanmalıdır.

PROPOFOL-PF %1'in yeni doğanlarda kullanımı, bu hasta grubunda yeterince inceleme yapılmadığı için tavsiye edilmemektedir. Farmakokinetik veriler (Bkz. Bölüm 5.2) göstermektedirki yeni doğanlarda klerens bireyler arası yüksek farklılıklar göstermekle birlikte oldukçaazalmaktadır.

PROPOFOL-PF %1'in uygulanmasından sonra münferit olgularda artmış kas tonusu ile birlikte post-operatif bilinç kaybı bildirilmiştir. Bu gibi durumlarda bilinç kendiliğinden geri döner ancakbu hastalar yakından izlenmelidir. Baygın hasta kendiliğinden uyansa bile, yoğun gözetim altındatutulmalıdır.

Hasta uyanma odasından çıkarılmadan önce genel anestezinin tam olarak sonlandığından emin olunmalıdır.

Bu tıbbi ürün her 100 ml'sinde 1 mmol (23 mg) 'den az sodyum ihtiva eder; yani aslında 'sodyum içermez'.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

PROPOFOL-PF %1 diğer anestezi ilaçları ile kullanılabilir (premedikasyonlar, inhalasyon anestezikleri, analjezik ajanlar, kas gevşeticiler ve lokal anestetikler) PROPOFOL-PF %1'in buürünlerle ciddi etkileşimleri rapor edilmiştir. Bu ilaçların merkezi etkili olan bazıları, PROPOFOL-PF %1 ile birlikte kullanıldığında etkilerinin artması nedeniyle solunum ve dolaşım üzerindefazlaca baskılayıcı etki gösterebilir.

7/13

Genel anestezinin, bölgesel anestezi ile beraber yürütüldüğü durumlarda, PROPOFOL-PF %1 'un düşük dozlarda kullanılması gerekli olabilir.

Benzodiazepinler, parasempatolitik ajanlar, inhalasyon anestezikleri ile beraber kullanımı sırasında anestezi süresinin uzaması ve solunum hızının azalması rapor edilmiştir.

Opioidlerle premedikasyondan sonra uzun süreli ve artan frekanslı apne oluşabilir.

Suksemetonyum veya neostigmin tedavisinden sonra bradikardi ve kardiyak arrest gelişebilir. Bu ilaçların bazılarının hipotansif etkileri ve solunumu bozan etkileri bildirilmiş olduğundanPROPOFOL-PF %1'in birlikte uygulanması bu etkileri güçlendirebilir.

Propofol'ün ve premedikasyon, inhalasyon veya analjezik ajanları kas gevşeticiler ve lokal anesteziklerle birlikte aynı zamanda kullanılmasının anestezik ve kardiyovasküler yan etkilerinşiddetini artırabileceği dikkate alınmalıdır. Alkol, genel anestezikler ve narkotik analjezikler gibisantral sinir sistemi depresanlarıyla birlikte verildiğinde, bu ilaçların sedatif etkileri artar.

Parenteral yolla uygulanan merkezi depresan etkili ilaçlarla PROPOFOL-PF %1 kombine edildiğinde ciddi solunum depresyonu ve kardiyovasküler depresyon meydana gelebilir. Fentanilverildikten sonra, Propofol'ün kandaki düzeyi ve apne oranı geçici olarak artabilir.

Siklosporin alan hastalarda PROPOFOL-PF %1 gibi lipid emülsiyonları uygulandığında lökoensefalopati bildirilmiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Veri yoktur.

Gebelik dönemi

Hamilelik sırasında PROPOFOL-PF %1'in güvenliliği kanıtlanmamıştır. Bu nedenle gerekli olmadıkça PROPOFOL-PF %1 hamile kadınlarda kullanılmamalıdır. PROPOFOL-PF %1plasental bariyeri geçer ve neonatal depresyona neden olabilir (Bkz. Bölüm 5.3). Anesteziindüksiyonu için 2,5 mg/kg v.a. ve idame için 6 mg/kg. v.a.'dan yüksek dozlardan kaçınılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Emziren kadınlarda yapılan çalışmalar Propofolün düşük miktarlarda süte geçtiğini göstermiştir. Bu nedenle anneler PROPOFOL-PF %1 uygulamasından sonraki 24 saat süresince emzirmedurdurulmalı ve bu süre içinde oluşan anne sütü atılmalıdır.

8/13

Üreme yeteneği/Fertilite

Etkisi bilinmemektedir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

PROPOFOL-PF %1'in uygulanmasından sonra hastalar bir süre gözlem altında tutulmalıdır. Potansiyel bir tehlikeye neden olacağı için hastalar araba, makine kullanmamaları yönündeuyarılmalıdır. Hastalar eve yalnız gitmemeleri konusunda uyarılmalı ve alkol tüketmemelerikonusunda uyarılmalıdır.

4.8. İstenmeyen etkiler

PROPOFOL-PF %1'in yaygın yan etkileri hipotansiyon ve solunum depresyonudur. Bu etkiler uygulanan dozun yanı sıra premedikasyona ve eşlik eden diğer tedavilere bağlıdır.

İstenmeyen etkiler, aşağıdaki sıklık derecesine göre belirtilmiştir:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Seyrek: Hipotansiyon, eritem, bronkospazm ve Quincke ödemini de kapsayabilen anafilaktik tablo

Metabolizma ve beslenme hastalıkları:

Yaygın: Hipertirigliseridemi

Psikiyatrik bozukluklar:

Seyrek: Uyanma sürecinde seksüel disinhibisyon ve öfori

Sinir sistemi hastalıkları:

Yaygın: Anestezi başlangıcında spontan hareketler, minimal eksitasyon ve miyokloni

Seyrek: Uyanma evresinde; baş ağrısı, baş dönmesi, titreme ve üşüme hissi. Konvülsiyon ve

opistotonus da dahil olmak üzere, epileptiform hareketler

Çok seyrek: Gecikmiş epileptiform ataklar, gecikme zamanı bir kaç saat ila bir kaç gün aralığındadır. Epileptik hastalarda uygulama sonrası konvülsiyon riski. Postoperatif bilinç kaybıdurumu (Bkz. Bölüm 4.4)

Kardiyak/Vasküler hastalıklar:

Yaygın: Anestezi başlangıcında hipotansiyon, bradikardi, taşikardi, ateş basması Yaygın olmayan: Belirgin hipotansiyon (Bu durum uygulanan Propofol %1 ve/veya sıvı replasmantedavisi dozunun azaltılmasını gerektirebilir.), koroner bozukluk ya da hipovolemi ile birlikteserebral perfüzyonu olan hastalarda, kan basıncında ciddi azalma, genel anestezi sırasında progresif

9/13
güçlükle birlikte bradikardi (asistoli). (Bu durumda anestezinin başlatılmasında ya da idamesinde i.v. olarak antikolinerjik bir tıbbi ürün uygulanabilir. (Bkz. Bölüm 4.4))

Seyrek: Uyanma döneminde aritmi, tromboz ve flebit

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar:

Yaygın: Anestezinin başlatılmasında, hiperventilasyon, geçici apne, öksürük, hıçkırık Yaygın olmayan: Anestezi idamesinde öksürükSeyrek: Uyanma döneminde öksürükÇok seyrek: Pulmoner ödem

Gastrointestinal hastalıklar:

Seyrek: Uyanma döneminde mide bulantısı, kusma
Çok seyrek: PROPOFOL-PF %1 kullanımını takiben pankreatit rapor edilmiş ancak nedensel bir bağlantı tespit edilmemiştirDeri ve deri altı doku hastalıkları:
Çok seyrek: lıkla paravenöz uygulama sonrası ciddi doku yanıtları

Böbrek ve idrar hastalıkları:

Seyrek: Uzun süre propofol uygulamasını takiben idrar renginin açılması

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Çok yaygın: Enjeksiyon başlangıcında lokal ağrı. (PROPOFOL-PF %1 ile anestezinin başlatılması sırasında olabilecek lokal ağrı, propofol uygulanmasından önce lidokain uygulanması veantekubital ve önkol büyük damarlar kullanılmak suretiyle asgariye indirilebilir. Lidokainuygulaması esnasında seyrek olarak baş dönmesi, kusma, sersemlik hissi, konvülziyon bradikardi,kardiyak ritim bozukluğu ve şok ortaya çıkabilir.)
Seyrek: Post-operatif ateş

Çok seyrek: Sınırlı sayıda vakada, rabdomiyolizis, metabolik asidoz, hiperkalemi, bazı durumlarda ölümle sonuçlanabilen kardiyak yetmezliği de kapsayan karmaşık belirtileri olan ciddi yan etkilergözlenmişir. Bu etkilerin çoğu yoğun bakımda 4,0 mg/kg.va/saat'ten daha yüksek dozda tedavigören hastalarda gözlemlenmiştir. Daha fazla bilgi için Bölüm 4.4.'e bakınız.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanaksağlar. Sağlık mesleği mensupları herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye FarmakovijilansMerkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

(www.titck.gov.tr;[email protected]

; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0312 218 35 99)

10/13

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı kardiyovasküler ve solunum depresyonuna sebep olabilir. Solunum depresyonu yapay solunumla tedavi edilir. Kardiyovasküler depresyonda hasta yatay duruma getirilmeli ve ağırdurumlarda plazma hacim tamamlayıcılar ve vazopresör ajanlar kullanılmalıdır.

5. FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER

5.1. Farmakodinamik özelliklerFarmakoterapötik grubu:ATC kodu:

NO1A X10

Propofol (2,6-diizopropilfenol); yaklaşık 30- 40 saniyede etki eden, kısa süre etkili bir genel anestezi ajanıdır. Anestezi süresi metabolizasyonuna ve eliminasyonuna bağlı olarak 4 ila 6dakikadır. Propofolün idame tedavisinde, tekrarlayan enjeksiyon ya da infüzyonla belirgin birikmegözlenmemiştir.

Olağan idame tedavisinde propofolün tekrarlayan enjeksiyonunda ya da infüzyonunda kayda değer birikme görülmemiştir. Hastalar hızlı bir şekilde yeniden kendine gelirler.

Anestezi başlangıcında rapor edilen bradikardi ve hipotansiyon serebral vagotonik etkiden ya da sempatik aktivitenin inhibisyonundan kaynaklanabilir. Bununla beraber hemodinamikler genelolarak anestezi idamesi sırasında normale döner.

Çocuklarda propofol kaynaklı anestezi süresi ile ilgili sınırlı çalışmalar göstermiştir ki güvenlilik ve etkililik süresi 4 saat süresince değişmez. Literatür kanıtı çocuklardaki uzatılmış prosedürlerde,güvenlilik veya etkililikte değişiklik olmadan kullanımı belgeler.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:


Ürün i.v. yolla verildiği için uygulanabilir değildir.

Dağılım:


Propofol plazma proteinlerine %98 oranında bağlanır. İntravenöz uygulamayı takiben propofolün farmakokinetiği 3 bölümlü model ile tanımlanabilir.

Biyotransformasyon:


Başlıca karaciğerde metabolize olur.

Eliminasyon:


Propofol vücuttan hızla atılır (Toplam klerens 1,5-2 litre/dakika).

11/13

Klerens esas olarak kan akışına bağlı, propofolün inaktif konjugatlarına dönüştüğü ve idrarla atılan kinole karşılık gelen, karaciğerdeki, metabolik süreçlerle ilgilidir. 3 mg/kg lik iv. tek dozu takibenpropofolün klerens/ kg v.a. yaşa bağlı olarak şu şekilde yükselir: medyan klerens 1 aydan küçükyeni doğanlarda (n=25) 20 ml/kg/dk, daha büyük çocuklara kıyasla (N=36, 4 ay-7 yaş) belirginolarak daha düşüktür. Buna ilave olarak yeni doğanlarda bireyler arası değişkenlik belirgindir (3,778 ml/kg/dk). Büyük değişkenlik gösteren kısıtlı deneme sonuçları nedeniyle bu yaş grubu için dozönerisi yapılamamaktadır.

Daha büyük yaştaki çocuklara uygulanan 3 mg/kg lik bolus tek dozu takiben propofolün medyan klerensi, yetişkin değeri olan 23,6 ml/dk/kg (n=6) ile karşılaştırıldığında; 37,5 ml/dk/kg (4-24 ay)(n=8), 38,7 ml/dk/kg (11-43 ay) (n=6), 48 ml/dk/kg (1-3 yaş) (n=12), 28,2 ml/dk/kg'dır (4-7 yaş)(n=10).

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Preklinik veriler, tekrarlanan dozda toksisite ve genotoksisite klasik çalışmaları temelinde insanlar için özel bir tehlike göstermemektedir. Karsinojenite çalışmaları yapılmamıştır. Üreme toksisitesiçalışmaları, sadece yüksek dozlarda propofolün farmakodinamik özellikleri ile ilgili etkilergöstermiştir. Teratojenik etkiler gözlenmemiştir. Bölgesel tolerans çalışmalarında, intramüskülerenjeksiyon, enjeksiyon bölgesinde doku hasarı ile sonuçlanmıştır, paravenöz ve subkutanenjeksiyon, enflamasyon infiltrasyonu ve bölgesel fibrozis, ile belirgin histoloji reaksiyonlarınaneden olmuştur.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Rafine soya yağı Yumurta fosfolipidiOleik asitGliserol

Sodyum hidroksit Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

PROPOFOL-PF %1 diğer infüzyonluk veya enjeksiyonluk çözeltiler ile seyreltilmemeli (Bkz. Bölüm 4.2).

6.3. Raf ömrü

Orijinal ambalajında ürünün raf ömrü 24 ay'dır.

PROPOFOL-PF %1 içeren uygulama sistemleri, ürünün açılmasından 12 saat sonra yenisi ile değiştirilmelidir.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Dondurmayınız.

12/13

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

5 x 20 ml ampul

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Tek kullanımlıktır. Kullanımdan sonra artan kısım atılmalıdır.

Kullanmadan önce iyice çalkalayınız.

Yalnız hasar görmemiş ambalajlardaki homojen ürünler kullanılmalıdır.

Kullanmadan önce, lastik tıpayı alkolle temizleyiniz.

Kullanılmamış olan ürün ya da artık materyaller, “Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği” ve “Ambalaj ve ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

POLİFARMA İLAÇ SAN. VE TİC. AŞ.

Vakıflar OSB Mahallesi,

Sanayi Caddesi, No:22/1 Ergene/TEKİRDAĞTel : 0282 675 14 04Faks : 0282 675 14 05

8. RUHSAT NUMARASI

2020/12

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 24.01.2020 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

13/13

İlaç Bilgileri

Propofol-pf %1 200mg/20 Ml I.v. Enjeksiyonluk/infüzyonluk Emülsiyon

Etken Maddesi: Propofol

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.