Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Fungizone 50 Mg İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

FUNGIZONE 50 mg İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Amfoterisin B 50 mg

Her bir flakon %5 fazla ile 52,5 mg amfoterisin aktivitesine eşdeğerde 61,765 mg* amfoterisin B içerir.

*850 mcg/mL potens üzerinden hesaplanmıştır.

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

IV infüzyon çözeltisi

Her bir flakonda non-projenik, liyofilize topaklar halindedir. Enjeksiyonluk steril su ile çözündürüldükten sonra kolloidal çözelti oluşur.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

FUNGIZONE progresif ve yaşamı tehdit etme potansiyeli taşıyan fungal enfeksiyonların tedavisinde endikedir. Bu güçlü ilaç, invasif olmayan fungal enfeksiyonların tedavisindekullanılmamalıdır.

FUNGIZONE spesifik olarak aşağıda belirtilen cinslerin duyarlı türlerinin neden olduğu yaşamı tehdit etme potansiyeline sahip fungal enfeksiyonların tedavisinde kullanılır;

Aspergillus, Blastomyces, Candida, Coccidioides, Cryptococcus, Histoplazma,Absidia, MucorRhizopus'unConidiobolus, BasidiobolusSporothrix

'in ilgili duyarlı türleri dahil.

FUNGIZONE, uygun antibakteriyel tedaviye cevap vermeyen inatçı febril immün bozukluğu olan hastalara uygulanabilir.

Bu ilaç, Amerikan mukokutanöz leishmaniasis tedavisinde yararlı olabilir, ancak bu hastalığın primer tedavisinde tercih edilen ilaç değildir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:

İntravenöz infüzyon için önerilen konsantrasyon 0.1 mg/mL (1 mg/10 mL)'dir. Genellikle tedaviye, vücut ağırlığına göre hesaplanan 0.25 mg/kg/gün dozuyla başlanmalı ve doz 2 ila 6saatte verilmelidir.

Sayfa 1 / 11

FUNGIZONE 50 mg İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz

Amfoterisin B'ye karşı tolerans bireysel olarak değiştiğinden, doz bireysel olarak hastanın spesifik gereksinimlerine göre ayarlanmalıdır (örn. enfeksiyon yeri ve şiddeti, etyolojik ajanv.b.). Her ne kadar güvenilir bir intolerans belirleyicisi olduğu kesin olmasa da, başlangıç testdozunun (20 mL % 5 dektroz çözeltisinde 1 mg) 20-30 dakika içinde intravenöz olarakuygulanması tercih edilebilir. Bu uygulamada, 2-4 saat süreyle yarım saatte bir hastanın ateşi,nabzı, solunumu ve kan basıncı kaydedilmelidir. Hızla ilerleyen ağır bir fungalenfeksiyonu olan, kardiyopulmoner fonksiyonu iyi durumda bulunan ve test dozuna şiddetlibir reaksiyon vermeyen vakalarda, bunu takiben 2-6 saatlik süreyle intravenöz olarak 0.3mg/kg amfoterisin B uygulanabilir. Kardiyopulmoner bozukluğu olan veya test dozuna aşırıbir reaksiyon gösteren hastalarda, ikinci dozun daha az olması (örn. 5-10 mg) önerilir. Dozdaha sonra kademeli olarak günde 5-10 mg miktarlarda yükseltilerek günlük 0,5-1 mg /kgfinal doza ulaşılır. Halen mevcut veriler, total doz gereksinimlerini ve spesifik mikozların(örn. mukormikoz) eradikasyonu için gereken tedavi süresini belirlenmek için yeterlideğildir. Optimal doz bilinmemektedir. Total günlük doz daha az duyarlı patojenlerin nedenolduğu ciddi enfeksiyonlarda günde 1 mg/kg'a veya iki günde bir 1.5 mg/kg'a kadaryükseltilebilir. Derine yerleşmiş mikoz tedavisi 6 ilâ 12 hafta süreyle ya da daha uzunsürebilir.

DİKKAT: Hiçbir koşulda, total günlük doz 1.5 mg/kg'ı aşmamalıdır. Amfoterisin B doz aşımı potansiyel fatal kardiyak veya kardiyorespiratuar arrest ile sonuçlanabilir (bkz.bölüm 4.4 ve 4.9). İntravenöz infüzyon için tavsiye edilen konsantrasyon 10 mg/ 100ml'dir.

Kandidiyaz:KandidaKandida

özofajiti gibi özel durumlarda ya da amfoterisin B diğer antifungal ajanlarlakombine kullanıldığı zaman verilebilir.

Kriptokokoz:kriptokokoz

tedavisinde haftalık kültürler bir ay boyunca negatif çıkana kadar yaklaşık 4-6 hafta süreyle 0.3mg/kg/gün'lük dozlar gerekebilir. İmmunosupresif hastalarda ya da menenjiti olanlarda,amfoterisin B 6 hafta süreyle diğer antifungal ajanlarla kombine olarak verilebilir. Hastalığışiddetli olan ya da tek başına amfoterisin B alan hastalarda günlük amfoterisin B dozlarınınarttırılması gerekebilir.

Kriptokokal menenjiti ve kazanılmış immun yetersizliği sendromu (AIDS) olan hastalarda, daha yüksek dozların (0.7-0.8 mg/kg/gün) uygulanması gerekebilir ve tedavi süreleri 12haftaya kadar uzayabilir. Standart tedavi küründen sonra kültürleri negatif çıkan AIDShastalarında kronik supresif tedavi, örn., haftada 1 mg/kg, düşünülebilir.

Koksidiyomikoz:

Tedavi gerektiren primer koksidiyomikoz da, 1 ilâ maksimum 1.5 mg/kg/gün dozlarında FUNGIZONE verilerek enfeksiyonun ciddiyetine ve yerine göreyetişkinlerde 0.5 ilâ 2.5 g toplam kümülatif dozlara ulaşılır. Koksidiyodal menenjitte, standartreferans kitaplarda tanımlanan sistemik ve intratekal uygulama gerekebilir. İntratekaluygulama ile ilişkili olarak araknoidit, miyelopati, parezi and paralizi gibi nörolojik olaylar raporedilmiştir.
Sayfa 2 / 11

FUNGIZONE 50 mg İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz

Blastomikoz:Histoplasmoz:

Kronik pulmoner ya da yayılmış histoplasmoz tedavisinde, 0.5 ilâ 1 mg/kg/gündozları uygulanarak yetişkinlerde 2 ilâ 2.5 g toplam kümülatif doza ulaşılması önerilir.

Aspergilloz:

Aspergilloz intravenöz amfoterisin B ile 11 aya kadar bir sürede tedavi edilebilir. Ciddi enfeksiyonlarda (örn., pnömoni ya da fungemi) günlük 0.5 ilâ 1 mg/kg ya da dahayüksek dozlar ve yetişkinlerde 2 ilâ 4 g'lık kümülatif dozlar gerekebilir

Rinoserebral mukormikoz:Uygulama şekli:

FUNGIZONE, 2-6 saatlik bir süre içinde, intravenöz tedavi önlemlerine dikkat edilerek,

yavaşÖzel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekmez.

Pediyatrik popülasyon:(bkz; bölüm 4.4).


Geriyatrik popülasyon:4.3 Kontrendikasyonlar

FUNGIZONE, doktor kararıyla, tedavi gerektiren durumun yaşamı tehdit ettiği ve sadece bu tedaviye cevap vereceği düşünülen durumlar hariç, amfoterisin B veya ilacın diğerbileşenlerine karşı alerjisi olanlarda kontrendikedir.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Bu ilaç esas olarak progresif ve yaşamı tehdit etme potansiyeli olan fungal enfeksiyonların tedavisinde uygulanmalıdır. Her vakada bu ilacın olası yaşam-kurtarıcı etkisi, istenmeyen vetehlikeli yan etkileriyle karşılaştırılarak değerlendirme yapılmalıdır.

Amfoterisin B,

sadece intravenöz olarak(bkz;bölüm 4.1).


FUNGIZONE doz aşımı potansiyel fatal kardiyak veya kardiyorespiratuar arrest ile sonuçlanabileceğinden;

özellikle ön uygulamada 1,5 mg/kg'ı aşan dozlarda reçete edildiğitakdirde ürünün isminin ve dozunun reçeteye doğru yazıldığından emin olunuz(bkz;bölüm 4.2 ve bölüm 4.9).


Sayfa 3 / 11

FUNGIZONE 50 mg İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz

Amfoterisin B intravenöz yoldan verildiğinde titremeler, ateş, anoreksi, bulantı, kusma, baş ağrısı, miyalji, artralji ve hipotansiyon dahil akut reaksiyonlar sık görülür.

Hızlı(bkz;bölüm 4.2).


Total vücut radyasyonu alan hastalarda amfoterisin B kullanımını takiben lökoensefalopati rapor edilmiştir.

Renal fonksiyon amfoterisin B tedavisi sırasında sık sık gözlenmelidir

(bkz; bölüm 4.8).

Karaciğer fonksiyonunun, serum elektrolitlerinin (özellikle magnezyum ve potasyum) ve kansayımlarının da düzenli olarak gözlenmesi önerilir. Laboratuvar test sonuçları daha sonrakidoz ayarlamaları için bir rehber olmalıdır.

İlaca 7 günden daha uzun bir ara verildiği taktirde, tedaviye en düşük doz düzeyi ile, örn. 0.25 mg/kg dozu ile tekrar başlanmalı ve

Pozoloji ve uygulama şekli

bölümünde belirtildiği şekildekademeli olarak artırılmalıdır.

İntratekal uygulama ile ilişkili olarak araknoidit, miyelopati, parezi and paralizi gibi nörolojik olaylar rapor edilmiştir. (bkz. bölüm 4.2)

Pediyatrik kullanım


Amfoterisin B'nin pediyatrik hastalarda güvenliliği ve etkililiği, uygun kontrollü araştırmalarla saptanmamıştır. Pediyatrik hastalarda görülen sistemik fungal enfeksiyonlar,olağan dışı yan etkiler bildirilmeksizin tedavi edilmiştir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Aşağıda belirtilen ilaçlar, birlikte uygulanmaları halinde, amfoterisin B ile etkileşebilirler.

• Diğer nefrotoksik ilaçlar (örn; sisplatin, pentamidin, aminoglikozidler ve siklosporin)renal toksisite potansiyelini artırabilir, bu nedenle eşzamanlı olarak çok büyük bir dikkatlekullanılmalıdır.

• Lökosit transfüzyonları. Bütün çalışmalarda gözlenmemekle birlikte, lökosittransfüzyonları sırasında ya da bundan kısa bir süre sonra amfoterisin B verilen hastalardaakut pulmoner reaksiyonlar gözlenmiştir; bu yüzden, bu infüzyonları mümkün olduğukadar ayırmak ve pulmoner fonksiyonun izlenmesi önerilir.

• Etkileri ya da toksisiteleri hipokalemi ile yükselebilen ajanlar (örn; dijital glikozidler,iskelet-kas gevşeticiler ve antiaritmik ajanlar)

• Kortikosteroidler ve kortikotropin (ACTH) amfoterisin B'nin indüklediği hipokalemiyigüçlendirebilir.

• Flusitosin: Eşzamanlı kullanımı flusitosinin toksisitesini muhtemelen sellüler alımını artırarak ve/veya renal atılımını azaltarak yükseltebilir.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye:

Gebelik Kategorisi: B.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

Sayfa 4 / 11

FUNGIZONE 50 mg İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz

FUNGIZONE'un çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına yönelik yeterli veri mevcut değildir.

Gebelik dönemi:

Sınırlı sayıda gebelikte maruz kalma olgularından gelen veriler, amfoterisin B'nin gebelik üzerinde ya da fetüsün/yeni doğan çocuğun sağlığı üzerinde advers etkileri olduğunugöstermemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/embriyonal/fetalgelişim/doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlıetkiler olduğunu göstermemektedir.

Hayvanlar üzerindeki üreme çalışmalarına dayanılarak insanlardaki tepkiler her zaman öngörülemeyeceğinden ve insanlar üzerinde yapılmış yeterli kontrollü çalışmalarbulunmadığından, FUNGIZONE hamilelik sırasında, sadece çok gerekli olduğundakullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi:

Amfoterisin B'nin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Ancak ilaçların çoğu süte geçebildiğinden emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da FUNGIZONE tedavisinindurdurulup durdurulmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydasıve FUNGIZONE tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite:

Amfoterisin B'nin üreme yeteneği üzerine etkisi araştırılmamıştır (bkz. bölüm5.3).

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

FUNGIZONE'un araç ve makine kullanımı üzerinde bilinen bir etkisi yoktur. Ancak, bazı kişilerde bulantı veya kusmaya neden olabilir (bkz. bölüm 4.8). Bu nedenle hastalaruyarılmalıdır.

4.8 İstenmeyen etkiler

Bazı hastalar, amfoterisin B'nin tam intravenöz dozlarını kolayca tolere edebilirler; ancak hastaların çoğunda, özellikle tedavinin başlangıcında bazı intolerans belirtilerinerastlanmaktadır. Tolerans, aspirin, diğer antipiretikler (örn. parasetamol), antihistaminik veyaantiemetik ilaçların kullanılmasıyla artırılabilir. Meperidin (25 ilâ 50 mg IV) bazı hastalardaamfoterisin B tedavisini takiben titremelerin süresini ya da yoğunluğunu ve ateşi azaltmakiçin kullanılmaktadır.

Adrenal kortikosteroidlerin düşük dozlarının amfoterisin B infüzyonu sırasında ya da hemen öncesinde intravenöz uygulanması febril reaksiyonları azaltmada yardımcı olabilir. Bu türkortikosteroid tedavisinin dozu ve süresi minimumda tutulmalıdır

(bkz; bölüm 4.5).


Heparin ilavesi (infüzyon başına 1000 ünite), enjeksiyon yerinin değiştirilmesi, pediyatrik “scalp-vein” iğne kullanımı ve tedavinin gün aşırı uygulanması tromboflebit insidensiniazaltabilir. Ekstravazasyon kimyasal iritasyona neden olabilir.

En sık rastlanan yan etkiler şunlardır:

Kan ve lenf sistemi hastalıkları:Sinir sistemi hastalıkları:

Baş ağrısı.
Sayfa 5 / 11

FUNGIZONE 50 mg İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz

Gastrointestinal hastalıklar:Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları:

Genel ağrı, kas ve eklem ağrıları dahil.

Böbrek ve idrar hastalıkları:

Renal fonksiyonda azalma ve azotemi, serum kreatininde artış, hipokalemi, hipostenüri, renal tübüler asidoz ve nefrokalsinoz dahil olmak üzere renalfonksiyon anomalileri. Bunlar genellikle tedavinin kesilmesi ile düzelir. Ancak, özellikleyüksek kümülatif miktarlarda (5 g'ın üstünde) amfoterisin B alan hastalarda bazen zarar kalıcıolabilir. Eşzamanlı diüretik tedavi böbrek hastalığı eğilimine neden olurken, buna karşınvücutta sodyum artışı ya da ek sodyum verilmesi nefrotoksisite oluşumunu azaltabilmektedir.

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Ateş (bazen tedaviye başlandıktan sonra 15 ilâ 20 dakika içinde ortaya çıkan titremeler ile beraber); keyifsizlik;kilo kaybı, enjeksiyon yerinde flebit ya da tromboflebit ile ya da tek başına ağrı.

Ayrıca aşağıdaki yan etkiler de bildirilmiştir:

Kan ve lenf sistemi hastalıkları:

Agranülositoz; koagülasyon bozuklukları; trombositopeni; lökopeni; eozinofili; lökositoz.

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Anaflaktoid ve diğer alerjik reaksiyonlar.

Sinir sistemi hastalıkları:(bkz; bölüm 4.4);

diğernörolojik semptomlar.

Kardiyak hastalıklar:

Kardiyak arrest; aritmiler, ventriküler fibrilasyon dahil; kardiyak yetmezlik.

Vasküler hastalıklar:

Hipertansiyon, hipotansiyon, şok.

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar:

Dispne, bronkospazm; non-kardiyak pulmoner ödem; hipersensitivite pnömoniti.

Gastrointestinal hastalıklar:

Karaciğer fonksiyon testi anomalileri; sarılık; akut karaciğer yetmezliği; hemorajik gastroenterit; melena.

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Özellikle makulopapüler döküntü; pruritus, ciltte eksfoliyasyon, toksik epidermal nekroliz ve pazarlama sonrası gözlemlerde çok enderStevens-Johnson sendromu raporları alınmıştır.

Böbrek ve idrar hastalıkları:Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Flushing

Klinik ve Pazarlama Sonrası Deneyimde Bildirilen Yan Etkiler Aşağıdaki sıklık grupları kullanılmıştır:

Sayfa 6 / 11

FUNGIZONE 50 mg İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1,000 ila <1/100); seyrek (>1/10,000 ila <1/1,000); çok seyrek (<1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor)

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Yaygın: Anemi

Bilinmiyor: Agranülositoz, koagülopati, eozinofili, lökositoz, lökopeni ve trombositopeni

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Anafilaktoid/anafilaktik tipte reaksiyonlar

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın: Hipomagnezemi Bilinmiyor: Anoreksi

Sinir sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Konvülsiyonlar, baş ağrısı, ensefalopati, nörolojik semptomlar ve periferal nöropati

Göz hastalıkları

Bilinmiyor: Görmede bulanıklık, diplopi

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Bilinmiyor: İşitme kaybı, kulak çınlaması ve denge kaybı

Kardiyak hastalıklar

Bilinmiyor: Ventriküler fibrilasyon, kardiyak arest ve kardiyak yetmezlik dahil aritmiler

Vasküler hastalıklar

Çok yaygın: Hipotansiyon Bilinmiyor: Hipertansiyon, şok

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Çok yaygın: Dispne

Bilinmiyor: Alerjik alveolit, bronkospazm, non-kardiyojenik pulmoner ödem

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın: Bulantı, kusma

Bilinmiyor: Dispepsi, hemorajik gastroenterit, karın ağrısı, diyare, melena

Hepato-bilier hastalıklar

Yaygın: Anormal karaciğer fonksiyonu

Bilinmiyor: Akut karaciğer yetmezliği, sarılık, normal olmayan karaciğer fonksiyon testi

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Döküntü

Bilinmiyor: Makülopapular döküntü, pruritus, ciltte eksfoliyasyon, toksik epidermal nekroliz, Stevens-Johnson sendromu

Sayfa 7 / 11

FUNGIZONE 50 mg İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Bilinmiyor: Artralji, miyalji

Böbrek ve idrar hastalıkları

Çok yaygın: Azotemi, hipostenüri, renal tübüler asidoz, nefrokalsinoz dahil böbrek fonksiyon test anomalilikleri

Bilinmiyor: Akut böbrek yetmezliği, anüri, nefrojenik diabetes insipidus, oligüri ve renal bozukluk

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Titreme, ateş Yaygın olmayan: Flushing

Bilinmiyor: Ağrı, kırıklık, enjeksiyon bölgesi reaksiyonları (filebit ve trombofilebit ile veya değil)

Araştırmalar

Çok yaygın: Hipokalemi, kan kreatinininde artış Bilinmiyor: Hiperkalemi, kiloda azalma

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Amfoterisin B doz aşımı, potansiyel fatal kardiyak veya kardiyorespiratuar arrest ile sonuçlanabilir. Aşırı dozdan şüpheleniliyorsa, tedaviyi kesiniz ve hastanın klinik durumunu(örn; kardiyorespiratuar, renal ve karaciğer fonksiyonu, hematolojik durum, serumelektrolitleri) gözleyiniz ve gereken şekilde destekleyici tedavi uygulayınız. Amfoterisin B,hemodiyalizle uzaklaştırılamaz. Tedaviye yeniden başlanmadan önce hastanın durumustabilize edilmelidir (elektrolit eksikliklerinin düzeltilmesi dahil).

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Sistemik kullanılan antimikotikler ATC kodu: J02AA01

Etki mekanizması:

Amfoterisin B, vücut sıvılarından elde edilen konsantrasyonlara ve fungus duyarlılığına bağlı olarak fungistatik veya fungisidal etki göstermektedir. Bu ilaç, fungus hücrelerininmembranlarında bulunan sterollere bağlanarak membran permeabilitesini değiştirir ve hücreiçindeki oluşumların hücre dışına sızmasına neden olur. Memeli hücrelerinin membranlarındada steroller bulunmaktadır ve insan hücreleri ile fungus hücrelerinde meydana gelen zararınortak mekanizmalara bağlı olduğu öne sürülmüştür.

Mikrobiyoloji:

Amfoterisin B, birçok fungus türüne karşı yüksek düzeyde

in vitroHistoplasma capsulatum, Coccidioides immitis, CandidaBlastomyces dermatitidis,Rhodotorula, Cryptococcus neoformans, Sporothrix schenckii, Mucor mucedoAspergillusfumigatus, in vitro

olarak 0,03-1,0 mcg/mL amfoterisin B konsantrasyonlarında inhibeolmaktadır. Amfoterisin B'nin bakteri, riketsiya ve virüsler üzerinde etkisi yoktur.
Sayfa 8 / 11

FUNGIZONE 50 mg İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:

Yaklaşık 0,5 mg/kg/gün'lük dozun tekrarlamalı uygulanması ile yetişkinlerde ortalama pik plazma konsantrasyonları 0,5-2 mcg/mL arasında olmuştur. Plazma konsantrasyonları,başlangıçtaki hızlı düşmeyi takiben, yaklaşık 0,5 mcg/mL düzeyinde plato oluşturur.

Dağılım:

Dolaşımda bulunan amfoterisin B'nin büyük bir kısmı (> %90) plazma proteinlerine bağlanır. Diyalizle ekskrasyonu düşüktür. Enflamasyonlu plevra, periton, sinoviyal ve aköz sıvıdaplazma konsantrasyonlarının üçte ikisi kadar amfoterisin B saptanmıştır. Serebrospinalsıvıdaki konsantrasyonları, nadiren plazma konsantrasyonlarının % 2,5'ini aşar ve tesbitedilemeyecek orandadır. Vitreus sıvısı ve normal amnion sıvısına az miktarlarda amfoterisinB geçer. Her ne kadar amfoterisin B'nin doku dağılımının bütün detayları bilinmiyorsa da enönemli depo organı karaciğer gibi görünmektedir.

Biyotransformasyon:

Başlangıçtaki 24 saatlik plazma yarı ömrünü takiben, eliminasyon yarı ömrü yaklaşık 15 gündür.

Eliminasyon:

Amfoterisin B, böbrekler tarafından çok yavaş olarak atılır ve uygulanan dozun sadece %2-5'i biyolojik olarak aktif formda atılır. Tedavinin sonlandırılmasını takiben ilacın yavaşkaybolmasına bağlı olarak 3-4 hafta süreyle idrarda ilaç tespit edilebilmektedir.

Safra ile atılım önemli bir eliminasyon yolu olabilir. Olası metabolik yolaklarla ilgili ayrıntılar bilinmemektedir. Kan düzeyleri böbrek ve karaciğer hastalıklarından etkilenmez.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Karsinojenez, Mutajenez ve Fertilite Yetersizliği

Karsinojenik potansiyelini değerlendirmek için hayvanlarda uzun süreli çalışmalar yapılmamıştır. Ayrıca mutajenisitesini belirlemek için çalışma yapılmadığı gibi, bu ilacınerkeklerde ya da kadınlarda fertiliteyi etkileyip etkilemediği de araştırılmamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Dezoksikolik Asit Konsantre fosforik asitSodyum hidroksit

Disodyum fosfat dodekahidrat (susuz)

Monosodyum fosfat dihidrat (susuz)

Sayfa 9 / 11

FUNGIZONE 50 mg İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz

6.2 Geçimsizlikler

Saline çözeltilerle karıştırılmamalıdır. Tavsiye edilenler haricinde bir çözücü kullanmak veya çözücüde

bakteriyostatik6.3 Raf ömrü

30 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

FUNGIZONE, hazırlanmadan önce buzdolabında saklanmalı (2-8°C) ve ışıktan korunmalıdır. Konsantre (10 mL enjeksiyonluk steril su ile hazırlanan 5 mg/mL amfoterisin B), minimumpotens ve berraklık kaybı ile karanlıkta ve oda sıcaklığında 24 saat veya buzdolabında ise 1hafta süreyle saklanabilir. Kullanılmayan ilaç atılmalıdır. İntravenöz infüzyon için hazırlanançözeltiler ( 0,1 mg/mL veya daha az konsantrasyonda amfoterisin B) derhal kullanılmalıdır.Uygulama sırasında ışıktan korunması gerekmez.

İlaç sadece I.V. infüzyon yöntemiyle hastanelerde kullanılmalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

1 adet renksiz cam flakon

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Çözeltinin Hazırlanması:

İlk konsantrasyonu 5 mg/mL amfoterisin B olacak şekilde bakteriyostatik madde içermeyen 10 mL distile su hızla ve direkt olarak steril bir iğne (minimum çap: 20 gauge) ve şırınga ileliyofilize flakon içine uygulanır. Flakon derhal çalkalanmalı ve kolloidal çözelti berraklaşanakadar çalkalamaya devam edilmelidir. Hazırlanan bu çözeltiden yeterli konsantre alınarakfinal çözelti 0.1 mg/mL amfoterisin B içerecek şekilde % 5 enjeksiyonluk dekstroz USP ileseyreltilir. Dekstroz çözeltisinin pH'sı, kullanılmadan önce kontrol edilmelidir ve bu değer4,2'nin üzerinde olmalıdır. Piyasadaki dekstroz çözeltilerinin pH'sı genellikle 4,2'ninüzerindedir; pH'nın 4,2'den az olması halinde, konsantre amfoterisin B çözeltisininseyreltilmesinde kullanılmadan önce, dekstroz çözeltisine 1 veya 2 mL tampon ilaveedilmelidir.

Önerilen tampon, aşağıda belirtilen şekildedir:

Dibazik sodyum fosfat (anhidroz) 1.59 g

Monobazik sodyum fosfat (anhidroz) 0.96 g Enjeksiyonluk suy.m.100 mL

Tampon, dekstroz çözeltisine ilave edilmeden önce, bakteri tutan bir taş, mat veya membran filtresinden süzülerek ya da 30 dakika süreyle 15 lb basınç ve 121 °C altında otoklavdasterilize edilmelidir.

DİKKAT:

Antibiyotiğin ve hazırlanmasında kullanılan maddelerin içinde herhangi bir koruyucu madde veya bakteriyostatik madde bulunmadığından, tüm manipülasyonlarda
Sayfa 10 / 11

FUNGIZONE 50 mg İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz

aseptik teknik uygulanmalıdır. Flakona veya seyrelticilere yapılan tüm uygulamalarda steril bir iğne kullanılmalıdır.

Çözeltiler serum fizyolojik çözeltileri ile seyreltilmemelidir. Önerilenler dışında herhangi bir seyrelticinin kullanılması ve seyrelticide bir bakteriostatik maddenin (örn. benzil alkol)bulunması, antibiyotiğin çökmesine yol açar. Çökmeye veya yabancı cisim bulunmasına dairbir belirti görüldüğünde, ilk konsantre veya infüzyon çözeltisi kullanılmamalıdır.

Amfoterisin B'nin intravenöz infüzyonu için in-line mebran filtresi kullanılabilir. Ancak filtrenin ortalama por çapı kolloidal çözeltinin geçişini garanti etmek için 1,0 mikrondan dahaaz olmamalıdır.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

BMed İlaç Danışmanlık Sağlık Ürün ve Hizmetleri Tic. Ltd. Şti. Yenimahalle - Ankara Tel: (0312) 248 14 41Faks: (0312) 248 13 03e-mail: [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI

2020/27

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 13/02/2020 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

Sayfa 11 / 11

FUNGIZONE 50 mg İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz

İlaç Bilgileri

Fungizone 50 Mg İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz

Etken Maddesi: Amfoterisin B

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.