Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Virirec 3 Mg/g Krem Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

VİRİREC® 3 mg/g krem

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir tek kullanımlık aplikatör 100 mg kremde 300 mikrogram alprostadil içerir (3 mg/g).

Yardımcı madde(ler):

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1' e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Krem

VİRİREC, tek dozluk aplikatör içerisinde sunulan, beyaz ila beyazımsı bir kremdir.

Aplikatör, koruyucu bir poşet içinde, piston, hazne ve koruyucu kapaktan oluşur.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Yeterli bir seksüel performans için gerekli penil ereksiyonunun sağlanamaması veya sürdürülememesi olarak tanımlanan erektil disfonksiyonun 18 yaş ve üzeri erkeklerdekitedavisinde kullanılır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

VİRİREC penis ucuna uygulanır.

VİRİREC gerektiğinde ereksiyon sağlamak için kullanılmalıdır. Her bir VİRİREC aplikatör tek kullanımlık olup her kullanımdan sonra uygun bir şekilde atılmalıdır. Etkinin başlangıcıuygulamadan sonraki 5 ila 30 dakika içindedir. Etki süresi yaklaşık 1 ila 2 saattir. Ancakgerçek etki süresi hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Kendi kendine uygulamadan önceher bir hasta, bir sağlık profesyoneli tarafından VİRİREC'in doğru bir biçimde tatbikikonusunda bilgilendirilmelidir. Maksimum kullanım sıklığı haftada 2-3 defadan fazlaolmayıp, her 24 saatlik periyod içinde yalnızca bir defadır.

Normal doz 300 mikrogram (mcg)'dır. Hastalar uygun uygulama tekniği, olası yan etkiler (örn. baş dönmesi, bayılma) açısından bilgilendirilmelidirler ve ilaca tam olarak ne kadartolerans göstereceklerine emin olmadan herhangi bir araç kullanımından kaçınmalıdırlar.

Uygulama şekli:

İlacı uygulamadan önce idrara çıkılması önerilir. Koruyucu kapağı çıkarttıktan sonra

1 / 12

VİRİREC içeriğinin tamamını aşağıdaki talimatlara uyarak ilişkiden önceki 5 ila 30 dakika içinde penis ucuna (meatus) uygulayınız:

1) VİRİREC'i uygulamadan önce ellerinizi yıkayınız. Aplikatörü poşetten, üst kenarınortasındaki işaretli kısımdan tamamen aşağıya doğru yırtarak çıkarınız. Aplikatörü (bkz. Şekil

1) poşetten çıkarınız. Poşeti, kullanılmış aplikatörü daha sonra atmak için saklayınız.

2) Tek kullanımlık ambalajı, iki elinizin arasına alıp çevirerek, içeriğinin oda sıcaklığınagelmesini sağlayınız (bkz. Şekil 2). Eğer koruyucu poşet daha önceden buzdolabındançıkartıldıysa (Bölüm 6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler bölümünde belirtilmekte olanzaman sınırlamasına dikkat edilecek şekilde) bu adım atlanabilir çünkü içerik halihazırda odasıcaklığına ulaşmıştır.

3) Kolayca kayacağından emin olmak için pistonu birkaç kez döndürün (bkz. Şekil 3). Dahasonra aplikatörün ucundaki kapağı çıkartın



Piston


¥


Hazne


KapakŞekil 2Şekil 1Şekil 3


4) Penisin ucunu tek elle tutunuz ve penis açıklığını genişletmek için dikey pozisyondatutarken hafifçe sıkıştırın (bkz. Şekil 4). (Not, eğer sünnet olmamışsanız, penis açıklığınıgenişletmeden önce sünnet derisini geri çekerek öylece tutunuz).

5) Aplikatör haznesini parmaklarınız arasında ve penisin içine sokmadan tutun (bkz. Şekil

5) , kremin üretradan içeriye geçişinin gerçekleşebilmesi için aplikatörün ucunu penisaçıklığına mümkün olabildiğince yaklaştırın. Aplikatör içeriğindeki kremin tamamını dışarıçıkartmayı unutmayın. Tüm krem penisin ucundaki açıklık ve üretradan aşağıya inene kadarpistonu başparmağınızla veya parmağınızla yavaş ama sağlam bir şekilde itin.

Not: Tüm kremin üretradan aşağı inmesi önemli olmakla birlikte, aplikatörün ucunu penis açıklığına yerleştirmemeye dikkat edin.

6) Penisi yaklaşık 30 saniye süresince dik pozisyonda tutarak kremin iyice nüfuz etmesineimkan tanıyınız. Bir miktar kremin ilk etapta penis açıklığına girmemesi olağandır. Penisinucundaki açıklığı kapatan kremin fazladan kısmı, parmağın ucuyla penis açıklığına itilmelidir(bkz. Şekil 6). Penis açıklığına girmemiş kremi telafi etmek için ikinci bir aplikatöruygulamayınız. İlacın etkinliğini göstermeden önce dışarıya atılma riskinden dolayı, ilacınuygulanmasından hemen sonra idrarınızı yapmayınız.

2 / 12

7) Her VİRİREC dozunun yalnızca bir defa kullanılmasının uygun olduğunu unutmayınız.Koruyucu kapağı aplikatörün üzerine kapatın ve açılmış ambalajın içine yerleştirerek bükünve yerel gereksinimler doğrultusunda atınız.

8) VİRİREC göz için tahriş edici olabilir. VİRİREC'i uyguladıktan sonra ellerinizi yıkayınız.

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

VİRİREC'in farmakokinetiği karaciğer ve/veya böbrek yetmezliği olan hastalarda

incelenmemiştir. Metabolizmanın bozulması nedeniyle bu popülasyonlarda dozun

düşürülmesi gerekebilir.

Pediyatrik popülasyon:

Yaşın VİRİREC'in farmakokinetiği üzerindeki etkileri çalışılmamıştır. VİRİREC çocuklarda

veya 18 yaşın altındaki bireylerde endike değildir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşın VİRİREC'in farmakokinetiği üzerindeki etkileri çalışılmamıştır.

4.3. Kontrendikasyonlar

VİRİREC aşağıdakilerden herhangi biri bulunan hastalarda kullanılmamalıdır:

• Ortostatik hipotansiyon, miyokard enfarktüsü ve senkop gibi altta yatan hastalıklar.

• Alprostadil veya VİRİREC içinde bulunan bileşenlerden herhangi birine karşı bilinen aşırıduyarlılık.

• Orak hücre anemisi veya genini taşıyanlar, trombositemi, polisitemi veya multipl miyelomveya lösemi gibi priapizme sebep olabilecek predispoze durumlar.

• Aşırı hipospadias gibi anormal penil anatomisi, eğiklik gibi penisin anatomik deformasyonu olanhastalarda veüretrit veya balaniti (penis ucunun

enflamasyonu/enfeksiyonu) olan hastalarda.

• Venöz tromboza meyilli veya hiperviskozite sendromu olanlar ve bu nedenle artanpriapism riski olan hastalar (4 saat veya daha fazla süren rijit ereksiyon).

• Stabil olmayan kardiyovasküler veya stabil olmayan serebrovasküler rahatsızlıkları olanerkeklerde olduğu gibi, seksüel aktivitenin önerilmediği hastalarda VİRİRECkullanılmamalıdır.

• VİRİREC, çiftler kondom kullanmıyorsa, çocuk sahibi olma potansiyeline sahip bir

3 / 12

kadınla cinsel ilişki amacıyla kullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Seyrek olmasına rağmen VİRİREC kullanımı ile birlikte 4 saati aşan ereksiyonlar (priapism) gözlenmiştir. Priapism iki adet 3 aylık çalışmada 1 hastada (%0,06) ve 4'ü (%0,3) 200 mcggrubunda ve 1'i 300 mcg grubunda olmak üzere 6 aydan uzun süreli bir çalışmada 5 hastada(%0,4) gözlenmiştir. Priapism oluştuğu taktirde hastanın derhal tıbbi yardım istemesi gerekir.Priapizm derhal tedavi edilmezse, penil doku hasarı ve kalıcı potens kaybıyla sonuçlanabilir.

Faz 3 dozlam çalışmaları süresince, semptomatik hipotansiyon (baş dönmesini de içeren sersemlik hali) ve senkop, 100, 200 ve 300 mcg alprostadil dozlarında, hastaların küçük biryüzdesinde sırasıyla 2/459 (%0,4), 6/1591 (%0,4) ve 6/1280 (%0,5) oranlarıyla ortayaçıkmıştır. VİRİREC uygulamasından sonra hipotansiyon veya senkop oluşması durumundayaralanmalar olabileceğinden araç kullanımı veya tehlikeli işlerde çalışan hastaların buaktivitelerden uzak durmaları konusunda uyarılmaları gerekir.

VİRİREC ile tedaviye başlanmadan önce, tedavi edilebilen erektil disfonksiyon nedenleri uygun tanı yöntemleri ile dışlanmış olmalıdır.

Buna ek olarak, ortostatik hipotansiyon, miyokard enfarktüsü ve senkop gibi altta yatan rahatsızlıklara sahip hastalar VİRİREC kullanmamalıdır (bkz. Bölüm 4.3).

Nörolojik hastalık veya omurilik yaralanması öyküsü olan hastalarda klinik çalışmalar yapılmamıştır.

VİRİREC'in farmakokinetiği karaciğer ve/veya böbrek yetmezliği olan hastalarda resmi olarak incelenmemiştir. Metabolizmanın bozulması nedeniyle bu popülasyonlarda dozundüşürülmesi gerekebilir.

Genel önlemler:

VİRİREC yukarıdaki talimatlar doğrultusunda tatbik edilmelidir. Dikkatsiz bir şekilde üretra içi maruziyet, peniste yanma veya karıncalanma hissi ve ağrıya neden olabilir. VİRİREC'inuzun süreli tekrarlı intraüretral uygulamasının sonuçları bilinmemektedir.

VİRİREC'in cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşmasına karşı koruma sağlamadığı konusunda hastalar bilgilendirilmelidir. VİRİREC'i kullanan hasta ve partnerlerin HumanImmunodeficiency Virus (HIV) de dahil olmak üzere cinsel yolla bulaşan patojenlere karşıgerekli koruyucu tedbirleri almaları konusunda bilgilendirilmeleri gerekir.

Sağlık mesleği mensuplarının, hastalarını, cinsel partnerlerine VİRİREC kullanmakta oldukları bilgisini vermeleri konusunda teşvik etmelidirler. VİRİREC kullanan kişilerinpartnerleri, yaygın olarak vajinal tahriş olmak üzere advers olaylar yaşayabilirler. Bu nedenlekondom kullanılması tavsiye edilmektedir.

VİRİREC'in oral ve anal mukoza üzerindeki etkileri çalışılmamıştır. Oral seks (felasyo) veya anal seks için kondom kullanılmalıdır.

4 / 12

VİRİREC'in kontraseptif özelliği yoktur. Kadın partner doğurganlık potansiyeline sahipse, VİRİREC kullanan çiftlerin gerekli etkin kontraseptif yöntemleri kullanmaları önerilir.

VİRİREC kullanan erkeklerin gebelik döneminde olan kadın partnerleri tarafından alınan alprostadil düzeylerinin erken gebeliğe etkisi bilinmemektedir. Bu nedenle çocuk doğurmayaşında olan kadınlar, hamile veya emziren kadınlarla cinsel ilişkide kondom kullanılmalıdır.

Sadece lateks malzeme bazlı kondom ile birlikte kullanımı araştırılmış olup diğer malzeme esaslı kondomlar üzerindeki olası hasar riski göz önünde bulundurulmalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri

VİRİREC ile ilgili farmakokinetik veya farmakodinamik etkileşim çalışmaları yapılmamıştır. Ürünün metabolizasyonuna bağlı olarak diğer tıbbi ürünlerle etkileşme olasılığıbeklenmemektedir.

Etkileşim Etkisi

VİRİREC'in diğer erektil disfonksiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, özellikle Fosfodiesteraz-5 inhibitörleri (PDE-5) veya sildenafil, tadalafil ve vardenafil ile kombine edildiğindeki emniyet ve etkililiği çalışılmamıştır. Bu nedenle VİRİREC PDE-5 inhibitörleri ile birliktekullanılmamalıdır. VİRİREC ve PDE-5 inhibitörleri kardiyovasküler etkilere sahipolduklarından, aditif olarak artmış bir kardiyovasküler risk göz ardı edilmemelidir.

VİRİREC'in penil implantlar veya papaverin gibi düz kas gevşeticiler; ereksiyon oluşturmakta kullanılan alfa blokör (örn. intrakavernöz fentolamin, timoksamin) ilaçlar ilebirlikte herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır. Kombine olarak kullanıldığındapriapism (ağrılı ve uzun süreli anormal ereksiyon) riski vardır.

VİRİREC'in sempatomimetikler, dekonjestan ve iştah baskılayıcılar ile kombine kullanımıyla ilgili herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır. Kombine edildiğinde alprostadile aitazalan bir etki söz konusu olabilir (ilaç etkileşimi, inhibisyon).

VİRİREC'in antikoagülanlar ve trombosit agregasyon inhibitörleri ile kombine kullanımıyla ilgili herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır. Kombine olarak kullanıldığında artanüretral kanama, hematüri riski mevcut olabilir.

Antihipertansif ilaçlar ve vazoaktif müstahzarlarla eş zamanlı tedavi edilen hastalar, özellikle yaşlı hastalar olmak üzere, artan hipotansiyon riski ortaya koyabilirler.

4.6 Gebelik ve laktasyon Genel Tavsiye

Gebelikte kullanım kategorisi: X

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

VİRİREC kullanan erkeklerin partnerleri çocuk doğurma çağında ise cinsel ilişkide kondom kullanılmalıdır.

Gebelik dönemi

VİRİREC kadınlarda endike değildir.

VİRİREC'in hamile kadınlarda kullanımına dair herhangi bir veri bulunmamaktadır.

5 / 12

VİRİREC kullanan erkeklerin partnerleri olan kadınların indirekt olarak maruz kalma ihtimali düşük düzeydedir.

Yüksek dozlarda alprostadil ile ilgili hayvan verileri üreme toksisitesini işaret etmektedir (bkz. Bölüm 5.3).

Hamile kadınların VİRİREC'e maruz kalmamaları gerekir.

Laktasyon dönemi

VİRİREC ile alprostadile dolaylı olarak maruz kalınma sonrasında anne sütüne önemli ölçüde geçtiği bilinmemektedir. Emzirme döneminde olan kadınların partnerlerinin VİRİRECkullanması tavsiye edilmez.

Üreme yeteneği/Fertilite

Erkek tavşanlarda, DDAIP HCl yardımcı maddesini içeren VİRİREC formülasyonları ile tekrarlanan dozlar sonrasında testislerin seminifer tübüllerinin atrofisi gözlenmiştir (bkz.Bölüm 5.3). VİRİREC'in insanda erkek fertilitesi üzerinde bir etkisi olup olmadığıbilinmemektedir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanma becerisi üzerine etkileri konusunda herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

VİRİREC'le yapılan klinik araştırmalarda baş dönmesi ve senkop (bayılma) nadiren bildirildiğinden, hastalar VİRİREC uygulamasından sonraki 1-2 saat içerisinde senkopmeydana gelmesi ihtimali sebebiyle, yaralanmaya neden olabilecek araç kullanımı veyatehlikeli işlerde çalışmak gibi aktivitelerden kaçınmalıdırlar.

4.8. İstenmeyen etkiler

VİRİREC ile tedavide en sık rapor edilen advers olaylar aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000, <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000)

Priapism (4 saatten uzun süren ereksiyon) ciddi bir durum olup hekim tarafından süratli bir tedaviyi gerektirir.

Tablo 1: Advers Reaksiyonlar
Sistem Organ Sınıfı (MedDRA)
Sıklık
Advers Reaksiyon
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan
Hiperestezi
Vasküler hastalıklar*
Yaygın olmayan

Baş dönmesini de içeren sersemlik haliSenkopHipotansiyon

Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın
Döküntü

Kas-iskelet bozuklukları Bağ doku ve kemikhastalıkları

Yaygın olmayan
Ekstremitelerde ağrı
6 / 12
Böbrek ve idrar yolu
Yaygın
Üretral ağrı
hastalıkları
Yaygın olmayan

Üretral Stenoz

İdrar yolu enflamasyonu

Üreme sistemi ve meme hastalıkları
Yaygın
Peniste yanma Peniste ağrıPeniste eritemGenital ağrı
Genital rahatsızlık hissi Genital eritemArtan ereksiyonGenital kaşıntıPenil ödemBalanitis
Peniste karıncalanma Peniste zonklamaPeniste hissizlik


Kadın partnerlerde: Vulvovajinal yanma hissiVajinit

Yaygın olmayan
Peniste Kaşıntı
Genital Döküntü
Skrotumda Ağrı
Genital doluluk
Aşırı rijidite
Peniste his kaybı
Uzun süreli ereksiyon/priapism


Kadın partnerlerde: Vulvovajinal kaşıntı
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkinhastalıklar
Yaygın olmayan
Uygulama alanında ağrı

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

*Alprostadil'in vazodilatör etkileri dışında kardiyovasküler olaylara ilişkin riski arttırdığına dair net bir gösterge yoktur, ancak altta yatan hastalık/risk faktörleri olan hastalarda,alprostadil kullanımı ile ilişkili artmış cinsel/fiziksel aktivite ile birlikte bu tip risklerinartması göz ardı edilemez (bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr

; e-

7 / 12

posta:

[email protected]

; tel: 0800 314 00 08; faks: 0312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

VİRİREC ile tedavi gerektiren bir aşırı doz bildirimi olmamıştır. VİRİREC'in aşırı dozu hipotansiyon, senkop, baş dönmesi, peniste ağrı ve olası priapism (4 saatten uzun süren rijitereksiyon) ile sonuçlanabilir. Priapism erektil fonksiyonda kalıcı bir kötüleşme ilesonuçlanabilir. Bu semptomların geliştiği, aşırı dozdan şüphelenilen hastalar, sistemik veyalokal semptomlar düzelinceye kadar tıbbi gözetim altında olmalıdır.

4 saat veya daha fazla süren bir ereksiyon oluşursa, hastanın tıbbi yardım alması önerilir. Aşağıdaki işlemler yapılabilir:

• Hasta sırtüstü veya yan yatıyor olmalıdır. Her iki üst iç uyluğa iki dakika boyuncadönüşümlü olarak buz torbası uygulayın (bu, venöz kapakçıkların refleks olarakaçılmasına yol açacaktır). Eğer 10 dakika sonra herhangi bir yanıt alınamamış olursa,tedaviyi bırakın.

• Eğer bu tedavi etkisiz ise ve rijit ereksiyon 6 saatten fazla sürmüşse, penis aspirasyonuyapılmalıdır. Aseptik teknik kullanarak, korpus kavernozum içine 19-21 gauge'lik birkelebek iğne takın ve 20-50 ml kan aspire edin. Bu penisin yumuşamasını sağlayabilir.Gerekirse bu prosedür penisin diğer tarafına da terkarlanabilir.

• Şayet hala başarı sağlanamamış olursa, a-adrenerjik ajanların intrakavernöz olarakenjeksiyonu tavsiye edilir. Her ne kadar vazokonstriktörlerin intrapenil olarakuygulanması priapizm tedavisinde kontrendike olmasa da bu seçenek uygulandığındadikkatli olunması önerilir. Bu prosedür esnasında kan basıncı ve nabzın sürekli olarakizlenmesi gerekir. Koroner kalp hastalığı, kontrol edilemeyen hipertansiyon, serebraliskemi ve monoamin oksidaz inhibitörü kullanan hastalarda aşırı dikkat gösterilmesigerekir. Son durumda, bir hipertansif krizi yönetebilecek olanakların bulunması gerekir.

• 200 mikrogram/ml'lik bir fenilefrin çözeltisi hazırlanmalı ve 0,5 ila 1,0 ml çözelti her 510 dakikada bir enjekte edilmelidir. Alternatif olarak, 20 mikrogram/ml'lik bir adrenalinsolüsyonu kullanılmalıdır. Gerekirse, prosedür aynı kelebek iğneden kan aspirasyonuyapılarak sürdürülebilir. Maksimum fenilefrin dozu 1 mg veya adrenalin 100 mikrogramolmalıdır (5 ml solüsyonda).

• Alternatif olarak metaraminol kullanılabilir, ancak ölümcül hipertansif krizlerin raporedilmiş olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer priapism hala giderilememiş ise,hastanın derhal cerrahi tedaviye yönlendirilmesi gerekir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Genito Üriner Sistem ve Seks Hormonları, Erektil disfonksiyonda kullanılan ilaçlarATC Kodu: G04BE01

8 / 12

Etki Mekanizması:

Alprostadil, kimyasal olarak prostaglandin Eı ile aynıdır, korpora kavernosa'nın erektil dokularında kan damarlarının vazodilatasyonu ve kavernozal arter kan akımını arttırarak etkieder, penil rijiditeye yol açarlar.

VİRİREC uygulandıktan sonra ereksiyon başlangıcı 5 ila 30 dakika içindedir. Alprostadil'in yarı ömrü insanda kısadır ve sağlanan ereksiyon uygulamadan 1 ila 2 saat sonra sona erer.

Etkinlik

Erektil disfonksiyonlu hastalarda VİRIREC'in etkinliği iki pivotal faz 3 çalışması ile değerlendirilmiştir. Plaseboya göre, 100, 200 ve 300 mcg alprostadil tedavi gruplarındaprimer etkinlik sonlanım noktalarının her birinde; örneğin IIEFin (Uluslararası ErektilFonksiyon İndeksi) erektil fonksiyon (EF) alanı skoru ve vajinal penetrasyon ile boşalmadaartan başarıda; istatistiksel olarak önemli bir iyileşme gözlenmiştir. Buna ek olarak, diğerIIEF alan skorları (orgazmik fonksiyon, cinsel ilişki memnuniyeti ve genel memnuniyet),Hastanın Ereksiyonda Kendini Değerlendirme Ölçeği (Patient self assessment of erection -PSAE) ve Global Değerlendirme Anketi - Global Assessment Questionnaire (GAQ) de dahilolmak üzere birçok sekonder etkinlik değişkeninde plaseboya kıyasla tedavi gruplarının geneldüzelme açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığı söz konusu olmuştur.

Hasta alt gruplarında etkinlik

IIEF, EF alan skorları açısından hasta alt grupları (diyabetik, kardiyak, prostatektomi, hipertansif hastalar ve daha önceden Sildenafil'in etkili olmadığı hastalar) ve iki yaş grubu(<65 ve >65 yaş) üzerinde de genellikle benzer iyileşmeler gözlenmiştir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler:

Emilim


Topikal yolla mutlak biyoyararlanım belirlenmemiştir. Bir farmakokinetik çalışmada, erektil disfonksiyona sahip hastalar 100, 200 ve 300 mcg alprostadil dozlarında 100 mg VİRİRECKrem ile tedavi edilmişlerdir. PGEı'in ve onun metaboliti olan PGEo 'ın plazma seviyeleri,uygulama sonrası kan örnekleme zamanlarının çoğunda, çoğu kişide düşük veya saptanamazdüzeyde olduğundan farmakokinetik parametreler belirlenememiştir. 15-keto-PGEO'nunCmaks ve AUC değerleri düşük olup 100-300 mcg'lik doz aralığında doz ile orantısal olmayanbir artış göstermiştir. 15-keto-PGEo'ın maksimum plazma konsantrasyonuna uygulamadansonraki bir saat içinde ulaşılmıştır.

Tablo 2: 15-keto-PGEo için Ortalama (SD) Farmakokinetik Parametreler

Parametre

Plasebo

(N=5)

VİRİREC 100 mcg

(N=5)

VİRİREC 200 mcg

(N=5)

VİRİREC 300 mcg

(N=5)

AUC

a

(pg*saat/mL)
388 (256)
439 (107)
504 (247)
960 (544)
C

maks

(pg/mL)
23 (19)
202 (229)
120 (103)
332 (224)
T

maks

(hr)
6 (8)
0,6 (0,4)
1 (0,7)
0,7 (0,3)
T

ı/2

(saat)
4 (--)

b

5 (3)
3 (1)

c

6 (6)

9 / 12

a AUC zaman 0'dan 24 saate kadar plazma konsantrasyon zaman eğrisi altında kalan alandır b Yalnızca 1 denek yarı ömrü belirlemek için yeterli veriye sahipti.cYalnızca 3 denek yarı ömrü belirlemek için yeterli veriye sahipti.

SD = standart sapma


Dağılım


Alprostadil'in penise ait meatus ve glans'a uygulanmasından sonra, alprostadil, kollateral damarlarla korpus spongiozum ve korpora kavernosaya hızla emilir. Kalan kısım, korpusspongiozumdan drene olan damarlar yoluyla pelvik venöz dolaşıma geçer.

Metabolizma


Topikal uygulamayı takiben, PGE1, 15-hidroksil grubunun 15-keto-PGE1'e enzimatik oksidasyonu ile lokal olarak hızla metabolize olur. 15-keto-PGE1, PGE1'in biyolojikaktivitesinin yalnızca %1-2'sine sahip olup en yaygın inaktif metabolit olan 13,14-dihidro, 15-keto-PGE'yi oluşturmak üzere süratle indirgenerek başlıca böbrekler ve karaciğer yoluylavücuttan atılır.

Eliminasyon


Trityumla işaretli alprostadilin erkekte intravenöz uygulamasından sonra, işaretli ilaç ilk 10 dakika içinde süratle kandan uzaklaşır ve 1 saat sonra vücutta düşük-seviyede birradyoaktivite kalır. Alprostadil'in metabolitleri öncelikle böbreklerden atılır ve uygulananintravenöz dozun yaklaşık %90'ı uygulamadan sonraki 24 saat içinde idrarla atılır. Kalanmiktar ise feçesle atılır. Intravenöz uygulamadan sonra alprostadil ve metabolitlerinindokularda tutulduğuna ilişkin herhangi bir kanıt yoktur.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Pulmoner hastalık


Pulmoner hastalığı olan hastalarda ilacı uzaklaştırma kapasitesi düşük olabilir. Yetişkin respiratuar distres sendromlu hastalarda, solunum fonksiyonları normal olan kontrol grubuhastalarına kıyasla intravenöz olarak uygulanan PGE1'in pulmoner ekstraksiyonu yaklaşık%15 oranında düşük bulunmuştur.

Cinsiyet


VİRİREC'in farmakokinetiği üzerinde cinsiyetin etkisi araştırılmamış olup kadın partnerlerde herhangi bir farmakokinetik çalışma yapılmamıştır.

Geriyatrik, pediyatrik hastalar


Yaşın VİRİREC'in farmakokinetiği üzerindeki etkileri çalışılmamıştır. VİRİREC çocuklarda veya 18 yaşın altındaki bireylerde endike değildir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Alprostadil, DDAIP (Dodesil-2-N,N-dimetilaminopropiyonat hidroklorür) ve VİRİREC (DDAIP içeren) genotoksik bir potansiyel göstermemiştir.

Alprostadil veya VİRİREC ile herhangi bir karsinojenite çalışması yapılmamıştır. Yardımcı

10 / 12

madde olan DDAIP'nin uzun dönem karsinojenite çalışmaları, farelere topikal olarak ve sıçanlara subkutan olarak uygulanmasının ardından herhangi bir tümör oluşumu olmadığınıgöstermiştir. Tg.AC transgenik fare modelinde sırasıyla %1,0 ve %2,5 (50 ve 125 mg/kg/gün)konsantrasyonda DDAIP uygulaması dişi ve erkeklerde papilloma neden olmuştur. Bu etki,irritasyonla da ortaya çıkabileceğinden insanlarla kayda değer bir ilişkisellik taşımamaktadır.

Alprostadilin sperm sayı ve morfolojisi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Bununla birlikte, yardımcı madde DDAIP, %5'lik bir konsantrasyonda ve 2,5; 5 ve 10 mg / kg / gün'lük dozseviyelerinde lokal olarak glans penise uygulandığında, tavşanlarda testislerin seminifertübüllerinde atrofiye neden olmuştur. DDAIP'in direkt bir spermatotoksik etkisi testedilememiş olduğundan insanlarda erkek üretkenliğinin azalması ile ilgisi bilinmemektedir.Farelere subkutan olarak uygulandıktan sonra DDAIP' nin fertilite üzerinde herhangi biretkisi görülmemiştir.

Düşük dozlarda gebe sıçanlara subkutan bolus olarak uygulandığında, alprostadil'in embriyotoksik (düşük fetal ağırlık) olduğu görülmüştür.Daha yüksek dozlar artan

rezorbsiyon, canlı fetus sayısının azalması, visseral ve iskelet değişiklikleri ve malformasyon insidansının artması ve maternal toksisite ile sonuçlanmıştır. PGEl'in gebe tavşanlaraintravajinal olarak uygulanması fetüse zarar vermemiştir.

DDAIP için üreme toksisitesi çalışmaları sıçanlara ve tavşanlara subkutan uygulamayla gerçekleştirilmiştir. Sıçanlarda herhangi bir etki görülmemiştir, ancak tavşanlarda yüksekdozlarda muhtemelen maternal toksisiteye bağlı artan malformasyonlar şeklinde fetotoksisitegözlemlenmiştir. Sıçanların post-natal gelişimine belirgin bir etkisi yoktur.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Saf su

Susuz etanol Etil laurat

Hidroksipropil guar zamkı

Dodesil-2-N,N-dimetilaminopropiyonat hidroklorür Potasyum dihidrojen fosfatSodyum hidroksitFosforik asit (pH ayarı için)

6.2. Geçimsizlikler

Geçerli değil.

6.3. Raf ömrü

12 ay

Açılır açılmaz, derhal uygulayınız, kullanılmamış kısmı atınız.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Buzdolabında saklayınız (2°C - 8°C).

11 / 12

Dondurmayınız.

Açılmamış poşetler kullanmadan önce hasta tarafından 25°C' nin altında 3 güne kadar buzdolabı dışında tutulabilir.

Bu sürenin sonunda ürün kullanılmamış ise atılmalıdır.

Işıktan korumak için orijinal poşetinde saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

VİRİREC içinde bir (1) aplikatör bulunan tekli poşetlerde sunulmuştur. Her bir aplikatör, 100 mg krem içerir. VİRİREC dört (4) aplikatör içeren birim karton kutular içerisindedir. Poşetleraluminyum folyo/laminattan oluşur. Aplikatör bileşenleri polipropilen ve polietilendenoluşmuştur.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Her bir aplikatör tek bir kullanım içindir.

Herhangi bir tıbbi müstahzar veya atık materyal lokal düzenlemeler doğrultusunda imha edilmelidir.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller, "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği"ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Recordati İlaç San. Ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Karaağaç Mah. Atatürk Cad. No:36 Kapaklı / TEKİRDAĞTel: 0 282 999 16 00

8. RUHSAT NUMARASI

2020/32

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 19.02.2020 En son yenileme tarihi:

10. KÜB' ÜN YENİLENME TARİHİ

19.02.2020

12 / 12

İlaç Bilgileri

Virirec 3 Mg/g Krem

Etken Maddesi: Alprostadil

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Virirec 3 Mg/g Krem - KUB
  • Virirec 3 Mg/g Krem - KT
  • Google Reklamları

    İlgili İlaçlar

  • Virirec 3 Mg/g Krem, 4 Adet
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.