Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Ultraproct %0,09+%0,09+%0,5 Merhem Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

ULTRAPROCT® %0.09+%0.09+%0.5 Merhem

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

1 g ULTRAPROCT içeriği;

918 mcg 945 mcg

5000 mcg

Fluokortolon-21 -pivalat Fluokortolon-21-kaproat, mik. 20(Fluokortolon-21-hekzanoat, mik. 20)

Sinkokain hidroklorür (Dibukain hidroklorür)

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Merhem.

Renksiz, hafif sarımsı, şeffaf merhem.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Hemoroidler, yüzeysel anal fissür, proktit.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:

ULTRAPROCT genellikle günde 2 defa; şiddetli şikayetlerde ilk gün 4 defaya kadar uygulanır.

1

Genellikle çok çabuk başlayan iyileşme tedavinin erken kesilmesine neden olmamalıdır. Nükslerden sakınmak amacıyla şikayetlerin tamamen kaybolmasından sonra dahiULTRAPROCT en az 1 hafta süreyle, ancak daha seyrek aralıklarla uygulanmalıdır(günde bir defa). Tedavi süresi mümkünse 4 haftayı geçmemelidir.

Süt çocuğu ve küçük çocuklarda zorunlu kalınmadıkça kullanımı önerilmemektedir.

Uygulama şekli:

ULTRAPROCT, dışkılamadan ve anal bölge özenle temizlendikten sonra rektal olarak uygulanmalıdır.

Şiddetli iltihabi ve bu nedenle ağrılı süreçlerde, rektum içi uygulamanın başlangıçta parmakla yapılması önerilir. Takriben bezelye büyüklüğünde merhem parmakla anüse veçevresine sürülerek yedirilir. Uygulama esnasında sifinkterin direncine karşı parmak ucukullanılır.

Dışarıya çıkmış hemoroidlere merhem kalın bir tabaka halinde sürülmeli ve bunlar dikkatli bir şekilde parmakla içeri itilmelidir.

Rektum içi uygulamadan önce ambalajın içinde bulunan kanül tüpe takılmalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

Tedavi alanında tüberkülotik veya sifilitik olgular bulunduğunda; virüs hastalıklarında (örneğin vaccinia, su çiçeği hastalığı), rosacea, perioral dermatit ve aşısonrası deri reaksiyonlarında kontrendikedir.

Bağışıklık sistemini baskılayan dozlarda kortikosteroid kullanan kişilerde canlı virüs aşılarının (örneğin çiçek aşısı) kullanımı kontrendikedir.

Etkin maddeye veya preparatın bileşiminde yer alan herhangi bir maddeye karşı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Mantar enfeksiyonlarında, ek spesifik bir tedavi gereklidir.

ULTRAPROCT'un kazara göze temas etmemesine dikkat edilmelidir. Kullanımdan sonra ellerin dikkatlice yıkanması tavsiye edilir.

Sistemik kortikosteroidlerde olduğu gibi, lokal kortikosteroidlerin kullanılması ile de (örneğin uzun süre yüksek doz veya geniş bir alana tatbik edilmeleri, kapalı pansumanteknikleri veya göz çevresindeki deriye uygulanmaları sonucu) glokom gelişebilir.

2

Kronik topikal kortikosteroid tedavisi gören hastalarda Cushing sendromu, hiperglisemi ve glikozüri görülebileceği için hipotalamik hipofizer adrenal (HPA) eksen baskılanmasıtakip edilmelidir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Bilinen etkileşimi yoktur.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doğum kontrolü ( Kontrasepsiyon)

ULTRAPROCT'un gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Epidemiyolojik çalışmalar, gebeliğin ilk üç ayında glukokortikosteroidlerle tedavi edilenkadınların yeni doğan bebeklerinde yarık damak görülme riskinde olası bir artışolabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle, çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlardadoğum kontrolü önerilmektedir.

Gebelik dönemi

ULTRAPROCT'un gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir(bkz. bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

ULTRAPROCT tıbbi gereklilik dışında gebelerde kullanılmamalıdır. Tedavinin klinik endikasyonu gebe kadınlarda dikkatle gözden geçirilip, yarar ve riskleri bakımındanözenle tartılmalıdır. Özellikle uzun süreli tedaviden kaçınılmalıdır.

Gebelik esnasında topikal glukokortikosteroid kullanımı hakkındaki veriler yetersizdir, bununla birlikte topikal glukokortikosteroidlerin sistemik etkileri çok düşük olduğu içindaha düşük risk beklenmelidir.

Birçok epidemiyolojik çalışma gebeliğinin ilk üç ayında sistemik glukokortikosteroidler ile tedavi edilen kadınların çocuklarında yarık damak görülme riskinde olası bir artışolabileceğini düşündürmektedir. Yarık damak nadir görülen bir oluşum bozukluğudur vegebelik esnasında kullanılan sistemik etkili glukokortikosteroidlerin teratojenik bir yanetkisi var ise bu yan etki, her 1000 kadın için, bir veya iki vaka artışı anlamına gelir.

Genel bir kural olarak kortikoid içeren topikal preparatlar gebeliğin ilk üç ayı içinde kullanılmamalıdırlar.

3

Laktasyon dönemi

ULTRAPROCT ile tedavinin klinik endikasyonu süt veren kadınlarda dikkatle gözden geçirilip, yarar ve riskleri bakımından özenle tartılmalıdır.

Glukokortikoidin anne sütüne etkin olabilecek bir ölçüde geçmesi olası değildir. Emziren kadınların memelerine ULTRAPROCT tatbik edilmemelidir.

Üreme yeteneği/ Fertilite

Glukokortikosteroidler, hayvanlarda yapılmış deneysel çalışmalarda üreme yeteneği toksisitesi göstermişlerdir (bkz. bölüm 5.3).

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanma yeteneği üzerine bilinen etkisi yoktur.

4.8. İstenmeyen etkiler

Klinik çalışmalarda gözlemlenen yan etkilerin görülme sıklığı MedDRA sınıflandırmasına göre aşağıda liste halinde sunulmaktadır: Çok yaygın (>1/10); yaygın(>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila<1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor).

Kortikosteroid içeren topikal preparatların geniş alanlara ( vücut yüzeyinin yaklaşık

%Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Seyrek: Alerjik deri reaksiyonları oluşabilir.

Deri ve deri altı doku hastalıkları :

Seyrek: Folikülit, hipertrikoz, perioral dermatit, kaşıntı, yanma, eritem veya veziküllenme gibi lokal semptomlar oluşabilir.

Bilinmiyor: 4 haftayı aşan uygulama sürelerinde deri atrofisi, teleanjiyektaziler, striae, deride akne formunda değişiklikler ve kortikosteroidin absorbsiyonuna bağlı olaraksistemik etkiler.

4

ULTRAPROCT kadınlarda gebelik veya süt verme döneminde uzun süre veya geniş alanlarda uygulandığında, yeni doğanlarda bazı yan etkilerin oluşması mümkündür(örneğin hamileliğin son haftalarındaki uygulamalar sonucunda böbreküstü bezifonksiyonu bozuklukları).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonuTürkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.(www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0800 314 00 08; fax: 0312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Fluokortolon esterleri ve sinkokain hidroklorür ile yapılmış akut toksisite çalışmaları sonucunda, ULTRAPROCT'un tek doz, hatta istenmeden aşırı dozda dahi perianal veyarektal uygulanması sonrası akut bir intoksikasyon riski beklenmemektedir. Kaza ileyutulması gibi oral alımı takiben sinkokain hidroklorürün esas olarak doza bağlı ciddikardiyovasküler (kardiyak fonksiyonun depresyonundan durmasına dek uzanan) vemerkezi sinir sistemi semptomları (konvülsiyonlar, solunum fonksiyonunun inhibisyonuve durması) şeklinde ortaya çıkan sistemik etkileri beklenebilir.

Ağır nörolojik semptomlar (konvülsiyonlar, santral sinir sistemi depresyonu), solunum desteği ve antikonvülzan ilaçlarla semptomatik olarak tedavi edilmelidir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Hemoroid ve anal fissürlerin tedavisinde kullanılan topikal kortikosteroidler

ATC kodu: C05AA08

Fluokortolon antienflamatuvar, antialerjik ve antipruritik etki gösterir. Bu etkileri, kapiler dilatasyonu, interselüler ödemi ve doku infiltrasyonunu gerileterek; kapilerproliferasyonu baskılayarak gerçekleştirir.

ULTRAPROCT, etkinin başlaması bakımından farklılık gösteren iki ayrı fluokortolon esteri içerdiğinden, çabuk başlayan ve uzun süren bir etki gösterir (çift fazlı etki).

Lokal bir anestetik olan sinkokain ağrıyı hafifletir.

5

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Kortikosteroidler gibi sinkokain de analjezik etkisini lokal olarak gösterir. Sinkokainin analjezik etkili plazma düzeyleri bu etki için ön şart değildir. Absorbsiyon çalışmalarımevcut olmadığından risk değerlendirmesi tamamıyla absorbe edildiği varsayılarakyapılmıştır. Bu en kötü varsayımda dahi, ULTRAPROCT'un kullanım koşullarına uygunkullanılması halinde, sinkokainin absorbe edilen dozu bir advers etkiye neden olmayacakkadar düşüktür. Tamamen absorbe edildiği varsayılsa dahi uygun şekilde tatbikedildiğinde ULTRAPROCT'un sistemik etki yapması düşük doz nedeni ile gözardıedilebilir.

Emilim:


Farklı lipofilite ve molekül ağırlıkları nedeni ile fluokortolon pivalat ve fluokortolon kaproat, enflamasyonlu bölgelerde farklı oranlarda diffüze olduklarından bir yandansüratli etki başlamasını sağlarken diğer yandan etkinin uzun sürmesine neden olurlar.

Dağılım:


ULTRAPROCT formülasyonlarının rektal uygulama sonrası sistemik olarak hangi düzeyde bulundukları konusunda herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Benzerkompozisyona sahip preperatlarla yapılmış çalışmalar fluokortolon pivalatın uygulanandozunun %15'inden daha azının rektal olarak absorbe edildiğini göstermiştir.

Biyotransformasyon:


Topikal uygulamayı takiben fluokortolon esterleri (fluokortolon pivalat ve fluokortolon kaproat) rektal mukozada ve perianal deride sonra da karaciğerde ilk geçiş etkisiyleesterazlar vasıtasıyla fluokortolona ve ilgili asitlerine hidrolize olur.

Absorbsiyonu takiben sinkokain çok sayıda metabolitine metabolize olur. Di-etilamino fonksiyonunun oksidatif de-etilasyonu, butiloksi zincirinin hidroksilasyonu ve oksidatifyıkımı ve tanımlanmamış polar metabolitlerin oluşumu bunların en dikkat çekiciolanlarıdır.

Eliminasyon:


Karaciğerde metabolitlerine ayrılan fluokortolon büyük oranda idrar ile itrah edilir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

ULTRAPROCT içinde bulunan fluokortolon esterlerinin ve sinkokain hidrokloridin

6

tekrarlanan uygulamaları ile yapılan sistemik tolerans çalışmalarında preparatın reçeteli kullanımının kısıtlanmasını gerektirebilecek hiçbir bulgu bulunamamıştır.

Sinkokain hidroklorürün gerekli terapötik dozunun tekrarlanan uygulamalarıyla elde edilen biyoyararlanımının düşük olması nedeniyle, daha yüksek etkili lokal anestetiklerdeşimdiye kadar gözlenmiş olan intolerans semptomlarının görülmesi beklenmemektedir.

ULTRAPROCT ile yapılmış embriyotoksisite çalışmaları glukokortikoidler için tipik olan sonuçları vermiştir, yani uygun test sistemi embriyoletal ve/veya teratojenik etkilerigöstermiştir. Bu bulgular ışığında ULTRAPROCT'un gebelik esnasında reçetelenmesiözel dikkat gerektirmektedir. Epidemiyolojik çalışmaların sonuçları bölüm 4.6 Gebelikve laktasyon başlıklı bölümde özetlenmiştir.

Ne hayvan deneyleri ne de epidemiyolojik veriler sinkokain hidroklorürün teratojenik potansiyelinin değerlendirilmesine olanak vermektedirler. Yine de amid sınıfına ait lokalanestetiklerin yapısına ve etkisine benzerliğinden dolayı, terapötik dozda topikaluygulamayı takiben insanlarda embriyotoksik etkiler beklenmemektedir. Sinkokainhidroklorürün bakteri ve memelilerde yapılan in vitro ve in vivo mutajenite testlerininsonuçlarına dayanarak genotoksik olmadığı söylenebilir.

Fluokortolon mutajenik etkilerinin incelendiği bakteriyel test sistemi araştırmalarına göre herhangi bir genotoksik potansiyel göstermemiştir. Glukokortikoid kategorisindeki hiçbirmadde mutajenik potansiyel göstermediği için fluokortolon esterleri için de böyle bir etkibeklenmemelidir. Sinkokain hidroklorürün bakteri ve memelilerde mutajenik etkisinigöstermek için yapılan araştırmalar, herhangi bir genotoksik potansiyel taşımadığınıgöstermiştir.

ULTRAPROCT un içerdiği aktif maddelerle tümör oluşumuna yönelik spesifik bir araştırma yapılmamıştır. Ancak, yapısal ve farmakolojik etki mekanizmasına dair mevcutbilgi ve tekrarlanan uygulamaları takip eden sistemik toksisite çalışmalarından eldeedilen bilgiler tümör oluşturma potansiyeline işaret etmemektedir.

Supozituar formundaki aktif madde kombinasyonunun, tekrarlayan rektal uygulanmasını takiben köpeklerde hiçbir lokal intolerans reaksiyonu gözlenmemiştir.ULTRAPROCT'un insanlarda uzun yıllar terapötik amaçlı kullanımı sonucunda,istenmeyen kayda değer lokal bir etki ortaya çıkmamıştır. Rapor edilen sporadik yanetkiler esas olarak kontakt alerji şüphesini düşündürmektedir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Oktildodekanol (Eutanol G)

7

Hint yağı

Hidrojenize hint yağı

Polietilen glikol-400-monorisinoleat

Sitrus gülü parfüm yağı

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen geçimsizliği yoktur.

6.3 Raf ömrü

24 ay.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

250 C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

10 g'lık alüminyum tüp ve kanül.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygun olarak imhaedilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

LEO Pharma A/S, Danimarka lisansı ile Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Reşitpaşa Mah. Eski Büyükdere Cad. No: 4 34467 Maslak/ Sarıyer/ İstanbulTel:0212 366 84 00

Faks: 0212 276 20 20

8. RUHSAT NUMARASI

2020/57

9. İLK RUHSAT TARİHİ/ RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 07.06.2005 Yeni ruhsat tarihi: 26.03.2020Ruhsat yenileme tarihi:

8

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

26.03.2020


9

İlaç Bilgileri

Ultraproct %0,09+%0,09+%0,5 Merhem

Etken Maddesi: Fluokortolon-21-pivalat, Fluokortolon-21-kaproat, Sinkokain Hidroklorür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.