Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

R-late %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

R-LATE® %15+%5 deri spreyi, çözelti

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

1 ml çözelti 150 mg lidokain (%15) ve 50 mg prilokain (%5) içerir.

Her uygulamada 7,5 mg lidokain ve 2,5 mg prilokain içeren 50 mikrolitre çözelti püskürtülür.

Yardımcı maddeler:

Etanol (%96).......... 400 mg/ml

Polietilen glikol........280 mg/ml

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Deri spreyi, çözelti Sarımsı homojen spreydir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti, yetişkin erkeklerde primer prematüre ejakülasyon (erken boşalma) tedavisinde endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Önerilen doz, penis başını kaplayacak şekilde 3 uygulamadır. Uygulama başına, her bir doz toplam 22,5 mg lidokain ve 7,5 mg prilokain içermektedir (1 doz 3 uygulamaya eşdeğerdir).

24 saat içerisinde en fazla 3 doz kullanılabilir ve dozlar arası en az 4 saat olmalıdır.

Uygulama şekli:

Deri üzerine uygulanır.

R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti, sadece penis başına uygulanmalıdır. Başlangıç uygulamasından önce sprey şişesi az bir miktar çalkalanmalı ve sonrasında havaya üç defapüskürtme işlemi uygulanmalıdır.

Sonraki her bir kullanım öncesinde, yine sprey şişesi az bir miktar çalkalanmalı ve sonrasında bir defa püskürtme işlemi uygulanmalıdır.

Sünnet derisi penis başından kaldırılmalıdır. Bir defa şişe dik tutulduğunda (valf yukarı bakacak şekilde), R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti'nin bir dozu tüm penis başına 3

1 / 11

defa püskürtülerek uygulanmalıdır. Her bir uygulama ile penis başının üçte biri kaplanmalıdır. 5 dakika sonra, ilişki öncesinde sprey çözeltinin fazlası silinmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda klinik çalışma yapılmamıştır. Ancak uygulama yöntemi ve düşük sistemik emilim sebebiyle doz ayarlanmasına gerek yoktur.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda klinik çalışma yapılmamıştır. Ancak uygulama yöntemi ve düşük sistemik emilim sebebiyle doz ayarlanmasına gerek yoktur.

Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılması önerilmektedir. (Bkz. Bölüm 4.4)

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyonda, bu endikasyon amaçlı R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti kullanımı söz konusu değildir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda doz ayarlanması gerekmemektedir.

65 yaş ve üstü hastalarda R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti'nin etkililiği ve güvenliliği ile sınırlı veri bulunmaktadır.

4.3. Kontrendikasyonlar

R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti içindeki etkin maddeler veya yardımcı maddelere karşı bilinen aşırı duyarlılığı bulunan hasta veya eşlerinde kontrendikedir.

Amid grubu lokal anesteziklere bilinen duyarlılık geçmişi olan hasta veya eşlerinde kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Anemi ile ilgili koşullar

Glukoz-6-fosfat dehidrojenaz eksikliği ya da konjenital veya idiyopatik methemoglobinemisi olan hastalar gibi bazı hastalar ve eşleri, ilaçların oluşturduğu methemoglobinemiye dahayatkındır (Bkz. Bölüm 4.5).

R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti'nin deriden emilimi ile prilokainin sistemik mevcudiyeti az olmasına rağmen, anemisi, konjenital veya edinilmiş methemoglobinemisiolan hastalarda ya da benzer koşulların oluşabileceği bilinen ilaçlarla tedavi edilen hastalardadikkatli kullanılmalıdır.

2 / 11

Etkileşimler

Sınıf III antiaritmik ilaçları (örneğin amiodaron) kullanan hastalarda dikkatli olunmalıdır.

Aşırı duyarlılık

Paraaminobenzoik asit türevlerine (prokain, tetrakain, benzokain gibi) alerjisi olan hastalarda prilokain ve/veya lidokaine çapraz duyarlılık görülmez. Ancak özellikle bu ajanlarınetiyolojisi belirsiz ise, tıbbi ürüne duyarlılık geçmişi olan hastalarda (ya da duyarlılık geçmişiolan eşlerde), R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti dikkatli kullanılmalıdır.

Özel kullanım önlemleri

Gözde iritasyona yol açması nedeniyle gözle temasından kaçınılmalıdır. Ayrıca koruyucu reflekslerin kaybolması kornea iritasyonu ve olası abrazyon ile sonuçlanabilir. Konjüktivaldokularda R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti emilimi saptanmamıştır. R-LATE%15+%5 Deri Spreyi, Çözelti göze temas ederse, derhal su veya sodyum klorür solüsyonu ileyıkanmalı ve duyum geri dönene kadar korunmalıdır.

Hastaların veya eşlerinin, ağız, burun ve boğaz gibi mukoza membranı ya da kadın genital bölgesine veya anal bölgeye bulaşması ile R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti emilimiolabilmektedir. Dolayısıyla, bu bölgelerde geçici olarak lokal hissizlik / anestezi ilesonuçlanma durumu söz konusudur. Bu hipoestezi, normal olan acı hissiyetini maskeleyebilirve bu nedenle lokal yaralanma tehlikesi artabilmektedir.

R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti, hasar görmüş kulak zarına bulaşması durumunda, orta kulakta ototoksisiteye neden olmaktadır.

R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti poliüretan bazlı kadın ve erkek kondomlarıyla birlikte kullanıldığında kondomda bozulma meydana gelebilir.

R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti erkek kondomlarıyla birlikte kullanıldığı zaman yüksek oranda erektil disfonksiyon ve erkek genital bölgesinde hipoestezi görülmektedir.

Eşlere aktarılması riski sebebiyle, bebek yapmayı düşünen hastalarda, ya R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti kullanımından kaçınılmalı ya da ilişki öncesi sprey uygulamasından 5dakika sonra mümkün olabildiği kadar penis başı yıkanmalıdır (penetrasyonu başarmakönemli ise). (Bkz. Bölüm 4.6)

Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalar

Şiddetli karaciğer rahatsızlığı olan hastalar, lokal anestezik maddeleri normal olarak metabolize edemediklerinden, lidokain ve prilokainin artan toksik plazma konsantrasyonlarısebebiyle daha büyük risk altındadırlar (Bkz. Bölüm 4.2).

3 / 11

Özellikle geniş deri yüzeylerine ve bilhassa da oklüzyon altında uygulandıklarında kalp ritm bozuklukları, nefes alma zorluğu, koma ve hatta ölüme yol açabilmektedir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Methemoglobinemiyi uyardığı bilinen ilaçlarla (örneğin sülfonamidler, asetanilid, anilin boya, benzokain, klorokin, dapson, metoklopramit, naftalin, nitratlar ve nitritler, nitrofurantoin,nitrogliserin, nitropruzit, pamakin, para-aminosalisilik asit, fenobarbital, fenitoin, primakin,kinin) tedavi edilen hastalarda methemoglobin oluşumunu artırabilir (Bkz. Bölüm 4.4).

Başka lokal anestezikler ya da lokal anestezik yapısına benzer Sınıf I antiaritmik ilaçların (örneğin meksiletin) kullanıldığı hastalarda yüksek dozlardaki R-LATE %15+%5 Deri Spreyi,Çözelti'nin sistemik aditif toksik etki oluşturma riski göz önünde bulundurulmalıdır.

Lokal anestezikler (lidokain/prilokain) ve sınıf III antiaritmik ilaçlar (örneğin amiodaron) ile spesifik etkileşim çalışması yapılmamıştır, ancak dikkatli kullanılması önerilmektedir (Bkz.Bölüm 4.4).

Lidokain uzun süreli (30 saat) olarak tekrarlanan yüksek dozlarda (intravenöz olarak) verildiğinde, lidokainin klerensini azaltan ilaçlar (örneğin, simetidin veya beta blokerler)potansiyel toksik plazma konsantrasyonlarına neden olabilir.

Topikal antifungal (klotrimazol, ekonazol, imidazol, nistatin, mikonazol, ketokonazol), antibakteriyel (klindamisin, metronidazol) ve antiviral (asiklovir) ilaçlar ile yapılan

in vitro

etkileşim çalışmaları, antimikrobiyal aktivite etkisi göstermemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik Kategorisi B'dir.

R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti, kadınların kullanımı için uygun değildir. Ancak R-LATE ile tedavi olan erkeklerden bir miktar spreyin kadın eşlerine bulaşması söz konusudur.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Bebek yapmayı düşünen hastaların, ya R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti kullanımından kaçınması ya da ilişki öncesi mümkün olabildiği kadar penis başını yıkanması gerekmektedir(penetrasyonu başarmak önemli ise).

Gebelik dönemi

Lidokain ve prilokainin gebelikte kullanımına ilişkin yeterli bilgi mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermektedir (Bkz. Bölüm5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Önlem amaçlı olarak, erkeklerdekontraseptif kondom kullanılmadığında, gebelik sırasında potansiyel fötal maruziyetesebebiyet vermemek için R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti kullanımındankaçınılmalıdır.

4 / 11

Laktasyon dönemi

Lidokain ve prilokain az miktarda anne sütüne geçer, ancak terapötik dozlarda erkek eşlerden kadın eşlerine geçen etkin madde sebebiyle anne sütü ile beslenen bebek üzerinde etkisibulunmamaktadır. R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti ile tedavi sırasında emzirmeyedevam edilebilir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Lidokain ve prilokain, insanlarda fertilite döneminde kullanımına ilişkin yeterli bilgi yoktur. Sıçanlarda yapılan bir çalışmada, lidokain-prilokain sprey kullanımı sperm hareketininazalmasına sebep olmuştur. Bu tıbbi ürün gebelik ihtimalini azaltabilmektedir, ancakkontraseptif olarak kullanılmamalıdır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti'nin araç ve makine kullanımı üzerinde, ihmal edilebilir etkisi vardır veya etkisi yoktur.

4.8. İstenmeyen etkilerGüvenlik profili özeti

Lidokain ve prilokain içeren spreyin güvenliliği, 596 erkek hasta üzerinde yapılan klinik çalışmalarda değerlendirilmiştir. Aynı zamanda bu hastaların eşleri (584) ile de değerlendirmeyapılmıştır.

İstenmeyen etkiler, erkek adayların %9,6'sında ve kadınların %6'sında oluşmuştur. Çoğu vaka hafif ve orta derece olarak sınıflandırılmıştır.

Erkek hastalarda bu ürünün kullanımıyla ilgili en çok raporlanan istenmeyen etkiler, genital hipoestezi (%4,5) ve erektil disfonksiyon (%4,4) gibi lokal etkilerdir. Bu istenmeyen etkilersebebiyle hastaların sırasıyla %0,2 ve %0,5'i tedaviyi yarıda bırakmıştır.

Kadın eşlerde bu ürünün kullanımıyla ilgili en çok raporlanan istenmeyen etkiler, vulvovajinal yanma hissiyatı (%3,9) ve genital hipoestezi (%1)'dir. Vulvovajinal rahatsızlıkveya yanma hissiyatı, kadınların %0,3'ünün tedaviyi yarıda bırakmasına sebep olmuştur.

İstenmeyen etkilerin listesi

Çok yaygın (>1/10),

Yaygın (>1/100 ila <1/10),

Yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100),

Seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000),

Çok seyrek (<1/10.000),

Bilinmiyor (Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.)

Erkek Hastalarda Görülen İstenmeyen Etkiler


5 / 11

Sistem Organ Sınıfı

Sıklık

Advers

Reaksiyonlar

Psikiyatrik hastalıklar
Yaygın değil
Anormal orgazm
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın değil
Baş ağrısı
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları
Yaygın değil
Boğaz iritasyonu (solunursa)
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın değil
Deri iritasyonu
Üreme sistemi ve göğüs hastalıkları
Yaygın

Erkek genital bölgesinde hipoestezi, erektildisfonksiyon, genital yanmahissi

Yaygın değil
Genital deri kızarıklığı, boşalma bozukluğu, erkek genital bölgesindeparestezi, penil acısı, penis problemi,genital kaşıntı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Yaygın değil
Ateş

Kadın Partnerlerde Görülen İstenmeyen Etkiler

Sistem Organ Sınıfı

Sıklık

Advers

Reaksiyonlar

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Yaygın değil
Vajinal kandidiyazis
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın değil
Baş ağrısı
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları
Yaygın değil
Boğaz iritasyonu
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın değil

Anorektal rahatsızlık, oral parestezi

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
Yaygın değil
Disüri
Üreme sistemi ve göğüs hastalıkları
Yaygın

Vulvovajinal yanma hissi, hipoestezi

Yaygın değil

Vulvovajinal rahatsızlık, vajinal acı, vulvovajinal kaşıntı

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0800 314 00 08; faks: 0312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti'nin penis başına topikal olarak uygulanması ile oluşabilecek doz aşımı riski çok azdır.

Sistemik toksisite görülmez. Ancak sistemik toksisitenin semptomları ortaya çıkarsa, bu

6 / 11

belirtilerin, diğer lokal anesteziklerin yol açtığı belirtiler ile benzer olması beklenir. Lokal anestezik toksisitesinin semptomları sinir sistemi eksitasyonu ve ağır vakalarda santral sinirsistemi depresyonu ile kardiovasküler depresyondur.

Methemoglobinemiye sebep olan ilaçlarla (sülfonamidler) birlikte prilokainin yüksek dozlarda kullanımı özellikle methemoglobin düzeyinde yükselmeye neden olabilir. Klinikolarak belirgin bir methemoglobinemi durumunda, metil tionin yavaş intravenöz enjeksiyonşeklinde kullanılmalıdır.

Ağır nörolojik semptomların (konvülziyonlar, santral sinir sistemi depresyonu), solunum desteği ve antikonvülsan ilaçlarla semptomatik olarak tedavi edilmesi gerekmektedir.

5. FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Amid türü lokal anestezikler ATC kodu: N01BB20

Etki Mekanizması

R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti, penis başına topikal anestezi sağlamaktadır. Etkin maddeler olan lidokain ve prilokain, penis başındaki sinir uyarılarının iletimini engeller vepenis başındaki hassasiyet azalır. Bu durum, ejakülatör gecikme süresinin uzamasına sebepolur ve advers etki göstermeksizin ejakülasyon hissi oluşur.

Farmakodinamik etkiler

Klinik denemeler, R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti kullanımı ile intravajinal ejakülatör gecikme süresinin (IELT) ve ejakülasyon kontrolünün arttığını göstermektedir. Aynızamanda, hastalarda prematüre ejakülasyon sebebi ile oluşan ve Prematüre Ejakülasyon (IPE)İndeksi aracığıyla ölçülen sıkıntı hissinin azaldığı görülmektedir. Bu kombinasyon ürünü hızlıbir aksiyon başlangıcı sağlamaktadır ve uygulama 5 dakika içerisinde etkili olmaktadır.Süregelen tekrarlı birçok uygulama ile ürünün etkili olduğu gösterilmiştir.

Klinik etkililik ve güvenlilik

Lidokain ve prilokain içeren spreyin etkililiği, iki çok-merkezli, çok-uluslu, randomize, çift-kör, plasebo kontrollü çalışmalar ile her ikisi de açık etiketli fazı takiben gösterilmiştir. Çalışma sırasında ilk 3 cinsel rastlantının en azından 2'sinde intravajinal ejakülatör gecikmesüresinin IELT < 1 dakika olduğu Uluslararası Cinsel İlaçlar Topluluğu (ISSM) prematüreejakülasyon (PE) kriterlerini sağlayan erkekler çalışma için uygun adaylardır.

Prematüre ejakülasyon tedavisinde kullanılan lidokain ve prilokain içeren spreyin etkililiği, ejakülatör kontrolü, cinsel memnuniyet ve Prematüre Ejakülasyon İndeksi (IPE) kullanılarakölçülen sıkıntıların bitiş noktaları ve intravajinal ejakülatör gecikme süresinin (IELT) ölçümüile incelenmektedir. Çift kör tedavi fazının 3. ayında, ilaç verilen hasta grubunda IELT

7 / 11

geometrik ortalaması 0.58'den 3,17 dakikaya artmıştır. Plasebo grubunda ise 0,56'dan 0,94 dakikaya artmıştır. Lidokain ve prilokain içeren sprey grubundaki deneklerin %85,2'si 3 aylıktedavinin eğitimi sonrası IELT> 1 dakika ortalamasına ulaşmıştır. Oysaki plasebo grubunun%46,4'ü IELT> 1 dakika ortalamasındadır. Lidokain ve prilokain içeren sprey grubundakideneklerin %66,2'si ve plasebo grubunun %18,8'i IELT> 2 dakika ortalamasına ulaşmıştır.

Klinik olarak, IELT değerlerinde belirgin artışlara paralel olarak IPE ölçülerinde belirgin farklılıklar bulunmaktadır (p<0.0001). 3. ayda ayarlanmış ortalama değişim ölçüleri (lidokainve prilokain içeren spreye karşı plasebo grubu) ejakülatör kontrol skoru için 8.2'ye 2.2, cinselmemnuniyet skoru için 7.2'ye 1.9, sıkıntı skoru için 3.7'ye 1.1'dir.

Lidokain ve prilokain içeren sprey tedavi grubu deneklerinde IELTS ve IPE skorları, ilk ölçüm zamanında artış göstermiştir. Çift kör denemenin kalan zamanlarında her iki skor dayavaşça artmaya devam etmektedir. Açık etiket tedavi fazı sırasında IELTS ve IPEskorlarında pozitif değişiklikler sürmektedir.

Üç aylık incelemelerin her birinde bütün denekler prematüre ejakülasyon profili (PEP) anketini tamamlamışlardır. Bu anket ejakülasyon kontrolü, ejakülasyona bağlı kişiselsıkıntılar, cinsel ilişki memnuniyeti ve ejakülasyona bağlı kişiler arası zorluk ile ilgilidir.Prematüre ejakülasyon profili (PEP) skorları, IELTS ve IPE skorları gelişimi gibi benzer birgelişme modeli göstermektedir. Bütün üç aylık incelemeler denekler tarafındantamamlanmıştır. R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti ve plasebo grubu arasında belirginbir farklılık bulunmaktadır (p<0.0001). Partnerler üçüncü ayda PEP anketinitamamlamışlardır. Partnerlerin cevaplarından oluşan tüm bilgilerde de plasebo ile belirgin birfarklılık mevcuttur (p<0.0001).

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:


Erkek ve kadın deneklerde, lidokain ve prilokain plazma seviyeleri, toksisite seviyelerinin altındadır (5000 ng/ml). Erkek gönüllülerde tekrarlanan doz sonrası maksimum plazmakonsantrasyonları, lidokain için toksik seviyeden %4 daha az olup prilokain için toksikseviyeden %0,4 daha azdır. Kadın gönüllülerde tekrarlanan doz doğrudan servikse ve vajinaya5 defa erkek için önerilen dozda uygulanmıştır. Maksimum plazma seviyeleri, lidokain içintoksik seviyeden %8 daha az ve prilokain için toksik seviyeden %1 daha azdır.

Erkek hastalarda penis başına ve kadın deneklerde serviks/vajina fornise, önerilen dozdan daha yüksek dozlarda uygulamayı takiben lidokain, prilokain ve onların metabolitlerine (2,6-ksilidin ve o-toluidin) olan sistemik maruziyet azdır.

Dağılım:


Lidokain:


İntravenöz uygulaması sonrası dağılımın denge durumu hacmi 1,1 - 2,1 L/kg'dir. Lidokainin

8 / 11

%66 oranındaalfa-1-asitgliko-proteinleriniiçerenplazmaproteinlerinebağlandığı

raporlanmıştır. Lidokain kan beyin bariyeri ve plasentayı geçmekte ve anne sütüne dağılmaktadır.

Prilokain:


İntravenöz uygulamayı takiben dağılımın denge durumu hacmi 0,7 - 4,4 L/kg'dir. Prilokainin %55oranındaalfa-1-asitgliko-proteinleriniiçerenplazmaproteinlerinebağlandığı

raporlanmıştır. Prilokain kan-beyin bariyerini ve aynı zamanda plasentayı geçmekte ve anne sütüne dağılmaktadır.

Biyotransformasvon:


Lidokain, büyük ölçüde sitokrom P450 (CYP 3A4) aracılığıyla karaciğerde ve muhtemel olarak az ölçüde ciltte metabolize olmaktadır. İlk geçiş metabolizması hızlı ve haricidir. Oraldoz sonrası biyoyararlanım yaklaşık %35'dir.

Prilokain sitokrom P450 aracılığıyla karaciğerde ve amidazlar aracılığıyla böbreklerde hızlıca metabolize olmaktadır.

Lidokain ve prilokain metabolizması, diğer metabolitler arasında sırasıyla, 2,6-ksilidin ve o-toluidin oluşumu ile sonlanmaktadır. Klinik denemelerde Lidokain 150 mg/ml + Prilokain 50 mg/ml Kütanöz Sprey Çözeltisi ürününün uygulanması sonrası saptanan bu metabolitlerinplazma seviyeleri, klinik dozlarda uygulanan miktarın fazlasının birçok defa uygulanmasısonrasında bile, erkek ve kadın deneklerde azdır. Kadın gönüllülerde bu ilaçkombinasyonunun lokal uygulamasını takiben, herhangi bir zamanda vajinal sıvıda 2,6-ksilidin veya o-toluidin saptanmamıştır.

Eliminasyon:


Lidokain:


İntravenöz uygulamayı takiben, plazmadan lidokainin terminal eliminasyon yarı ömrü, yaklaşık 65 - 150 dakikadır. Sistemik klirens 10 - 20 mL/dk/kg'dır. Lidokainin esas olarakmetabolitler şeklinde ve sadece küçük bir oranda değişmeden idrarla atılımıgerçekleşmektedir.

Prilokain:


İntravenöz uygulamayı takiben, prilokainin eliminasyon yarı ömrü, yaklaşık 10 - 150 dakikadır. Sistemik klirens 18 - 64 mL/dk/kg'dır. Prilokainin idrarla atılımı esas olarakmetabolitler şeklinde ve sadece küçük bir oranda değişmeden gerçekleşmektedir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileriÜreme toksisitesi

Lidokain:9 / 11

Sıçan ve tavşanlarda organ oluşumu döneminde yapılan embriyonal/fetal gelişim çalışmalarında teratojenik etki gözlenmemiştir. Tavşanlarda, anneye toksik olan dozlardaembriyotoksisite gözlenmiştir. Gebelik ve laktasyon sırasında anneye toksik dozlardauygulandığında, yavru sıçanların doğum sonrası yaşam süresinde azalma görülmüştür.Toksikoloji çalışmalarında, etkiler sadece klinik dozların belirgin şekilde üzerine çıkıldığıdozlarda görülmüştür. Bu nedenle bu etkilerin klinik olarak bir önemi yoktur.

Prilokain:


Prilokain ile yapılan çalışmalar eksiktir. Prilokain ve lidokainin organ oluşumu döneminde hamile sıçanlara uygulandığı bir kombinasyon çalışmasında, embriyonal/fetal gelişim üzerinebir etki görülmemiştir. Sıçan ve tavşanlara ait bilgiler eksik olduğundan ilacın sistemikyararlanımının insanlarla kıyaslanması mümkün değildir.

Genotoksisite ve karsinojenisite

Lidokain:


Lidokain ile yapılan genotoksisite testleri negatiftir. Lidokainin karsinojenisitesi üzerine çalışma yapılmamıştır. Lidokainin bir metaboliti olan 2,6-dimetilanilinin (2,6-ksilidin)metabolitinin

in vitroin utero

2,6-ksilidine maruz bırakıldığında doğum sonrası veyaşam süresi boyunca, burun çukurunda tümörler, deri altı tümörleri ve karaciğer tümörlerigözlenmiştir. İnsanlarda kısa süreli ve aralıklı lidokain kullanımı sonucu oluşabilecek tümörile klinik açıdan bir ilişki olduğu bilinmemektedir. Lidokain ve prilokain içeren spreyin insanamaruz bırakılan miktarı, tümör ile sonuçlanmayan minimum dozdan 20-30 kat daha az vetümör ile sonuçlanan minimum dozdan 200 kat daha azdır.

Prilokain:


Prilokain ile yapılan genotoksisite testleri negatiftir. Prilokainin karsinojenisitesi üzerine çalışma yapılmamıştır. Orto-toluidin metabolitinin

in vitroÜreme yeteneği / Fertilite

Sıçanlarda yapılan

in vitro

çalışmalarda, 22,5 mg lidokain ve 7,5 mg prilokainin (insanda kullanılan dozda) sıçan spermleri ile doğrudan teması neticesinde sperm hareketliliğinde birazalma görülmüştür. Yine de bu çalışma aynı lidokain ve prilokain içeren spreykonsantrasyonlarının kullanıldığı klinik bir çalışma yapıldığında, sperm ile doğrudantemasında aynı sonucun oluşacağını göstermemektedir. Tıbbi ürünün klinik kullanımınıtakiben sperm hareketliliğinin azalması potansiyeli hesaba katılmalıdır. Bu sebeple, ürünün

10 / 11

hamileliği engellediğini belirtmek mümkün değildir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Polietilen glikol 400 Etanol (%96)

Muz aroması Saf su

6.2. Geçimsizlikler

R-LATE %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti poliüretan bazlı kadın ve erkek kondomları ile birlikte kullanıldığında bozulma olmaktadır (Bkz. Bölüm 4.4).

6.3. Raf ömrü

24 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılar

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Donmaktan korunmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda ölçülü sprey pompası ile 6.5 ml ve 50 ml çözelti içeren cam sprey şişeleri bulunur.

6.6. Beşeri Tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller " Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri"ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Recordati İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Karaağaç Mah. Atatürk Cad.

No:36 Kapaklı/TEKİRDAĞ Tel: 0 282 999 16 00

8. RUHSAT NUMARASI

2019/717

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 27.12.2019 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

11 / 11

İlaç Bilgileri

R-late %15+%5 Deri Spreyi, Çözelti

Etken Maddesi: Lidokain-prilokain

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.