Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Mictonorm 5 Mg Kaplı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

MİCTONORM® 5 mg kaplı tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Propiverin hidroklorür........................5 mg (4,55 mg propiverine eşdeğer)

Yardımcı maddeler:

33,562 mg 0,31 mg24,49 mg

Laktoz monohidrat (sığır sütünden elde edilmiştir)

Glukoz monohidrat Sukroz

Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Kaplı tablet

Beyaz renkte, bikonveks, kaplı tabletler

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

MİCTONORM, aşırı aktif mesane veya transvers lezyon paraplejisi gibi omurilik yaralanmalarına bağlı nörojenik detrüsör aşırı aktivitesi (detrüsör hiperrefleksi) olanhastalarda, ani idrar sıkışması ve sık idrara çıkma ve/veya idrar tutamama problemlerininsemptomatik tedavisinde endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

MİCTONORM 5 mg kaplı tablet vücut ağırlığı 35 kg'ın altındaki yetişkin, ergen ve çocukların kullanımı için geliştirilmiştir. Vücut ağırlığı 35 kg'ın üzerinde olan yetişkinler içinMİCTONORM 15 mg kaplı tablet, MİCTONORM SR 30 mg Sürekli Salımlı Kapsül veyaMİCTONORM SR 45 mg Sürekli Salımlı Kapsül önerilmektedir. Lütfen ilgili ürünlere aitKÜB bilgilerini inceleyiniz.

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi

Yetişkinlerde:


Standart doz olarak; günde iki defa 15 mg propiverin hidroklorür alınması tavsiye edilmektedir. Bu doz günde üç defaya kadar çıkartılabilir. Bazı hastalar günde 15 mg (3 x 5mg) gibi düşük bir doza da cevap verebilmektedir.

Nörojenik detrüsör aşırı aktivitesi için, günde üç defa 15 mg propiverin hidroklorür alınması

1/12

Çocuklarda:


Günde ortalama 0,8 mg/kg vücut ağırlığındaki doz, 2 ya da 3'e bölünmüş olarak uygulanır. Vücut ağırlığı 35 kg'ın üzerinde olan çocuklarda maksimum doz, yetişkinlerde kullanılanstandart kullanım dozu olan günde 2 defa 15 mg'dır (2 x 3 MİCTONORM 5 mg).

5 yaşından küçük çocuklarda gelişme süreci henüz tamamlanmadığından, MİCTONORM ile aşırı aktif mesane tedavisine başlanmamalıdır.

Omurilik yaralanmalarına bağlı nörojenik detrüsör aşırı aktivitesinin tedavisi ise, 5 yaşından küçük çocuklara da uygulanabilir.

Çocukların tedavisi, sadece genel bir terapötik yaklaşım çerçevesinde uygulanmalıdır (örneğin idiyopatik mesane aşırı aktivitesi durumunda "üroterapi" denilen).

Etkin maddeyi az miktarda içermesinden dolayı MİCTONORM 5 mg genellikle çocuklarda ve düşük vücut ağırlığı olan yetişkinlerde kullanılmaktadır.

Önerilen dozlar vücut ağırlıkları temel alınarak, aşağıda yer alan tabloya göre belirlenebilir.

Vücut ağırlığı (kg)

MİCTONORM 5 mg kaplı tablet günlük doz

12-16

1-0-1

17-22

1-1-1

23-28

2- 0-2

29-34

2-1-2

>35

2 - 2 - 2 veya 3 - 0- 3

Uygulama şekli:

MİCTONORM oral kullanım içindir. Yemeklerden önce bir bardak su ile birlikte alınmalıdır. Çok yağlı yiyecekler, propiverinin biyoyararlanımını arttırmaktadır. Bu nedenle özellikleböbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalar, MİCTONORMu yemeklerden önce almalıdır(Bkz. Bölüm 5.2).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Hafif ve orta derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda, doz ayarlaması gerekmemektedir ancak dikkatli bir şekilde tedavi edilmelidir. Ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatininklerensi <30 mL/dakika) önerilen maksimum günlük doz 30 mg'dır.

Karaciğer yetmezliği:

Hafif karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekmemektedir; ancak tedavi dikkatle sürdürülmelidir. Orta veya ağır karaciğer yetmezliği olan hastalarda ise, bu tip hasta

2/12

grubunda propiverin uygulanmasının incelendiği herhangi bir çalışma gerçekleştirilmediğinden MİCTONORM kullanımı önerilmemektedir.Pediyatrik popülasyon:

Propiverin hidroklorürün 1 yaşın altındaki çocuklarda güvenlilik ve etkililiği üzerine yeterli veri olmadığından, bu yaş grubunda kullanımı önerilmemektedir. 1 yaşın üzerindekiçocuklarda kullanımı için pozoloji /uygulama sıklığı ve süresi bölümüne bakınız.Geriyatrik popülasyon:

Bu yaş grubunda doz ayarlaması gerekmemektedir. Doz yetişkinlerde olduğu gibidir (Bkz. Bölüm 5.2).4.3. Kontrendikasyonlar

MİCTONORM aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:

• Propiverin veya ilaç bileşiminde yer alan yardımcı maddelerden herhangi birine karşıduyarlı olduğu bilinen kişilerde

• Bağırsak obstrüksiyonu,

• Üriner retansiyonun meydana gelebileceği önemli dereceli mesane çıkışı obstrüksiyonu

• Miyastenia gravis

• İntestinal atoni

• Ciddi ülseratif kolit

• Toksik megakolon

• Kontrol edilememiş kapalı açılı glokom

• Orta veya şiddetli karaciğer yetmezliği

• Taşiartimi4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Propiverin aşağıdaki rahatsızlıktan şikayetçi hastalarda dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır:

• Otonomik nöropati,

• Böbrek yetmezliği (Bkz. Bölüm 4.2)

• Karaciğer yetmezliği (Bkz. Bölüm 4.2)

Propiverin uygulamasını takiben aşağıda yer alan hastalıkların semptomları ağırlaşabilir;

• Ciddi konjestif kalp yetmezliği (NYHA Evre IV)

• Prostat hipertrofisi

• Reflü özofajiti olan hastalardaki hiatüs hernisi (fıtık)

• Kardiyak aritmi

• Taşikardi

Diğer antikolinerjik ilaçlarda olduğu gibi propiverin de midriyazise neden olabilir. Bu nedenle, propiverinin, ön kamaradaki açının darlaşabileceği yetişkinlerdeki akut kapalıaçılı glokom başlatma riski artabilmektedir. Propiverin de dahil olmak üzere, bu sınıfa ait

adresi4h<ıçiâ«iı,eakutik Gj^eki ial^rof^lLcokzâiasfa ine^r.ddumuy aoğa amaştettığz irap®YMiUrnşyzm xXQ3NRYnUy

3/12

Propiverin ile tedaviye başlamadan önce, böbrek hastalığına ya da konjestif kalp yetmezliğine bağlı pollaküri ve noktüri ve ayrıca organik mesane hastalıkları (örn: idraryolu enfeksiyonları, malignite) tedavi edilmelidir.

Bu tıbbi ürün laktoz içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamalarıgerekir.

Bu tıbbi ürün sukroz içerir. Nadir kalıtımsal früktoz intoleransı, glukoz-galaktoz malabsorpsiyon veya sukraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların bu ilacıkullanmamaları gerekir.

Bu tıbbi ürün glukoz monohidrat içerir. Nadir glukoz-galaktoz malabsorpsiyon hastalığı olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Trisiklik antidepresanlar (örn: imipramin), trankilizanlar(örn: benzodiazepinler),

antikolinerjikler (sistematik uygulandığında), amantadin, nöroleptikler (örn: fenotiyazinler) ve beta-adrenoseptör agonistler (beta-sempatomimetikler) ilebirlikte kullanıldığında,

propiverinin etkisi artar.

Kolinerjik ilaçlarla birlikte kullanıldığında, propiverinin etkisi azalır. İzoniazid ile tedavi edilen hastalara propiverin uygulandığında, kan basıncında azalma görülür. Propiverin,metoklopramid gibi prokinetiklerin etkisini azaltabilir.

Sitokrom P450 3A4 (CYP 3A4) tarafından metabolize edilen diğer ilaçlar ile farmakokinetik etkileşimler olasıdır. Ancak, klasik enzim inhibitörleri ile (ör: ketokonazol ya da greyfurtsuyu) karşılaştırıldığında propiverinin etkileri az olduğundan bu tip ilaçlarınkonsantrasyonlarda belirgin bir artış beklenmemektedir. Propiverin, zayıf bir CYP 3A4inhibitörü olarak düşünülebilir.

Eş zamanlı olarak, azol antifungaller (ör: ketokonazol, itrakonazol) ya da makrolid antibiyotikler (örn.: eritromisin, klaritromisin) gibi güçlü CYP 3A4 inhibitörlerini alanhastalar üzerinde farmakokinetik çalışmalar yapılmamıştır.

Metimazolle kombine halde CYP 3A4'ün potent inhibitörleri olan ilaçlarla eşzamanlı tedavi alan hastalar


Potent CYP 3A4/5 inhibitörleriyle metimazol gibi potent flavin-içeren monoksijenaz (FMO) inhibitörlerini kombine kullanan hastalarda, tedavi önerilen en düşük dozda başlamalıdır. Dozdaha sonra yükseltilebilir. Ancak dikkatli kullanılmalıdır ve doktorlar hastaları yan etkileraçısından dikkatlice izlemelidir (Bkz. Bölüm 5.2).

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

4/12Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Herhangi bir veri bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

MİCTONORM'un gebe kadınlarda kullanımına ilişkin veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (Bkz. Bölüm5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Propiverin kullanımı hamileliksüresince önerilmemektedir.

Laktasyon dönemi

Propiverinin veya metabolitlerinin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Hayvan çalışmalarından elde edilen mevcut farmakodinamik/toksikolojik veriler propiverin veyametabolitlerinin süte geçtiğini göstermiştir (Bkz. Bölüm 5.3). Yeni doğanda veya infantta burisk göz ardı edilemez. Emzirmenin çocuğa yararları ile hastanın tedaviden göreceği yarardikkate alınarak emzirmenin veya propiverin tedavisinin durdurulması yönünde bir kararverilmesi gerekmektedir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Propiverinin insan fertilitesi üzerine etkilerine dair veri bulunmamaktadır. Hayvan çalışmaları fertilite üzerine doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler göstermemektedir (Bkz. Bölüm 5.3).

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanımı kabiliyeti üzerine herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

Propiverin, uyuşukluğa ve bulanık görüşe neden olabilir. Bu durum makine ya da motorlu araç kullanımı ya da tehlikeli işlerde çalışılması gibi mental dikkat gerektiren aktivitelerinyapılma kabiliyetini etkileyebilir

Sedatif ilaçlar, propiverin hidroklorür kullanımına bağlı uyuşukluk durumunu artırıcı etki gösterirler.

4.8. İstenmeyen etkiler

Propiverin ile ilişkili olası istenmeyen etkiler sistem organ sınıfına ve aşağıdaki sıklık sıralamasına göre listelenmiştir:

Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor)

İstenmeyen etkilerin tümü geçicidir ve dozun azaltılması ya da tedavinin sonlandırılmasından sonraki, en fazla 1-4 gün içinde kaybolur.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek: Hipersensitivite

Psikiyatrik hastalıklar

Çok seyrek: Huzursuzluk, konfüzyon

Bu letâÇH3u uYarınca elektronik olarak imzalanmıştır. Doküman https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebysYarınca elektronik olarak imzalanmıştır. Doküman https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

adresinden kontrol edilebilir. Güvenli elektronik imza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1Z1AxSHY3ak1UM0FyZmxXQ3NRYnUy5/12Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı

Yaygın olmayan: Baş dönmesini de içeren sersemlik hali, tremor, tat alma duyusunda değişiklikler

Bilinmiyor: Konuşma bozuklukları

Göz hastalıkları

Yaygın: Akomodasyon bozuklukları, görüş anormallikleri

Kardiyak hastalıklar

Seyrek: Taşikardi Çok seyrek: Palpitasyon

Vasküler hastalıklar

Yaygın olmayan: Kızarıklık, uyuşuklukla beraber seyreden düşük kan basıncı

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın: Ağız kuruluğu

Yaygın: Karın ağrısı, dispepsi, konstipasyon

Yaygın olmayan: Bulantı, kusma

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Kaşıntı Seyrek: Döküntü

Böbrek ve idrar hastalıkları

Yaygın olmayan: Üriner retansiyon, mesane ve üretral semptomlar

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Yorgunluk, bitkinlik

Pediyatrik popülasyon:


Ek olarak çocuklar üzerinde yapılan klinik çalışmalarda iştahsızlık, uyku bozuklukları ve konsantrasyon bozuklukları bildirilmiştir.

Uzun süreli tedavi esnasında, nadir vakalarda karaciğer enzimlerinde geri dönüşümlü değişiklikler oluşabileceğinden, karaciğer enzimleri izlenmelidir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine

adresidk^iiro^i^irüvieiik^iiEmza^jiiystDi^mi^hiulmk^11\xSHY31UM0^m^^X?Q3NRYâU6/12

Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr[email protected]. Doz aşımı ve tedavisi

Semptomlar


Muskarinik reseptör antagonisti olan propiverin ile doz aşımı potansiyel olarak şiddetli antikolinerjik etkiler oluşturabilir. Aşağıda yer alan periferik ve merkezi sinir sistemibozukları meydana gelebilir:

- Şiddetli ağız kuruluğu

- Bradikardi (sonraki dönemde taşikardiye yol açabilir)

- Midriyazis ve akomodasyon bozukluğu

- Üriner retansiyon

- Bağırsak motilitesinin inhibisyonu

- Huzursuzluk, konfüzyon, halusinasyon, konfabülasyon

- Baş dönmesi, bulantı, konuşma bozukluğu, kas güçsüzlüğü

Tedavi:


- Propiverin ile doz aşımı durumunda hasta bol miktarda su ile birlikte aktif kömürsüspansiyonu ile tedavi edilmelidir.

- Gastrik lavaj sadece koruyucu intübasyon ile birlikte göz önünde bulundurulmalı; (mukozakuruluğu hesaba katılmalı) yağlı tüp kullanılarak, propiverin vücuda alındıktan sonraki 1saat içinde uygulanmalıdır. Kusma indüklenmemelidir.

- Renal eliminasyonu arttırmada zorlu diürez veya hemodiyaliz etkili değildir.

- Halusinasyon veya belirgin eksitasyon gibi şiddetli merkezi antikolinerjik etkiler meydanagelirse fizostigmin ile antidot tedavisi uygulanabilir.

- Konvülsiyon veya belirgin eksitasyon oluşursa: benzodiazepinler ile tedavi

- Solunum yetmezliği meydana gelirse: yapay solunum ile tedavi

- İdrar retansiyonu meydana gelirse: kateterizasyon ile tedavi

- Midriyazis meydana gelirse: pilokarpin göz damlası ile tedavi ve/veya hastanın odasınınkaranlık hale getirilmesi

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Ürolojikler / Sık işeme ve üriner inkontinans tedavisinde kullanılan ilaçlar

ATC Kodu: G04BD06

Etki Mekanizması


Propiverin, kalsiyumun içeri alımını inhibe eder ve muskulotropik spazmolize neden olan mesane düz kas hücrelerinde hücre içi kalsiyumun modülasyonunu engeller.

Propiverin antikolinerjik etkiye bağlı olarak pelvik sinirin efferent bağlantısını da inhibe eder.

7/12

Farmakodinamik etkiler


Hayvan modellerinde propiverin hidroklorür, intravezikal basınçta doza bağlı azalmaya ve mesane kapasitesinde artışa neden olur. Bu etki, propiverinin ve ayrıca insan ve hayvankaynaklı izole detrusor şeritlerde gösterilen üç aktif üriner metabolitinin, farmakolojiközelliklerinin toplamına dayanmaktadır.

Pediyatrik popülasyon


Randomize, plasebo kontrollü, çift kör bir faz-III çalışmasında, çocuklarda propiverin kullanılması ile anlamlı etkililik (inkontinans ataklarında azalma ve işeme sıklığı, boşhacimde artış) gösterilmiştir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler:

Etkin maddenin genel özellikleri


Propiverin'in gastrointestinal sistem tarafından hemen hemen tamamı absorbe edilir. Büyük oranda ilk geçiş metabolizmasına uğrar. Mesane düz kas hücreleri üzerindeki etkileri anabileşene ve aynı zamanda idrara hızla atılan üç aktif metabolitine bağlıdır.

Emilim:


15 mg propiverin hidroklorürün oral alımını takiben propiverin, 2,3 saatten sonra ulaşılan maksimum plazma konsantrasyonları ile birlikte gastrointestinal sistem tarafından hızlaabsorbe edilir. Propiverin hidroklorür 15 mg'ın ortalama mutlak biyoyararlanımı %40,5'tir(EAA 0-® (p.o) /EAA0-® (i.v) için aritmetik ortalama değer).

Yiyecek alımı propiverinin biyoyararlanımını arttırır (ortalama artış 1,3 kat), ancak propiverinin ya da onun ana metaboliti olan propiverin-N-oksitin maksimum plazmakonsantrasyonlarını önemli ölçüde etkilemez. Biyoyararlanımdaki bu farklılık klinik olarakanlamlı değildir fakat böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda gıda alımı ile ilişkiliolarak doz ayarlaması yapmak gerekebilir. Bu nedenle ilacın düzenli olarak yemeklerdenönce alınması önerilmektedir.

Dağılım:


Günde üç defa 15 mg propiverin hidroklorür alımından sonra, tek bir doz uygulamasına nazaran daha yüksek bir konsantrasyonda 4 ile 5 gün içerisinde kararlı duruma ulaşılır

(Cortalama=61 ng/mL).

21 sağlıklı gönüllüde intravenöz propiverin hidroklorür uygulaması sonrasında dağılım hacmi 125-473 litre (ortalama 279 litre) olarak tahmin edilmiştir. Bu da propiverin hidroklorürünbüyük bir kısmının periferal kompartmanlara ulaştığını göstermektedir. Plazma proteinlerinebağlanma, ana bileşen için %90-95 ve ana metabolit için yaklaşık %60'tır.

16 sağlıklı gönüllüye 15 mg propiverin hidroklorür 'ün tek doz ve tekrarlayan dozlarla vubAuymimhmaSfcP&gffi1 SüiJı^enule^aşıücidiek^oine/at)taSöintjasnınd/a,DoiropiVieri^wwwaZi)i:ia¥km-^nttkıtiiyt-^rı:


adresindenkontrol edilebilir. Güvenli elektronik İmza aslı ile aynıdır. Dokümanın doğrulama kodu : 1Z1AxSHY3ak1UM0FyZmxXQ3NRYnUy

8/12

tek doz çoklu doz

16 sağlıklı gönüllüye 15 mgpropiverin hidroklorür 'ün çoklu-doz uygulanması (6 gün süreyle günde 3 defa) sonrasında, propiverin kararlı durum karakteristikleri:


Doz aralığı (saat)

EAA 0-T

PTF
C

ortalama

[ng.h/mL]
CV [%]
[%]
CV [%]
[ng/mL]
CV [%]
0 -8
515
35
57
16
64
36
8 -16
460
33
70
25
57
33
16 -24
421
36
52
39
52
36
CV: varyasyon katsayısı PTF: vadi-tepe dalgalanması

Biyotransformasyon:


Propiverin, bağırsak ve karaciğer enzimleri tarafından büyük oranda metabolize edilir. Başlıca metabolik yol, piperidil-N'in oksidasyonunu içerir. Piperidinil-N'in oksidasyonu, CYP 3A4ve flavin-içeren monoksijenaz (FMO) 1 ve 3 ile yürütülür ve bu oksidasyonun sonucundadaha az etkili olan N-oksit oluşur. N-oksitin plazma konsantrasyonu ana metabolitinkindenfazladır. İdrarda dört metabolit tanımlanmıştır: bunlardan üçü farmakolojik olarak aktiftir veMİCTONORM terapötik etkinliğine katkıda bulunabilmektedir.

Terapötik plazma konsantrasyonlarının 10 ila 100 katı üzerine çıkıldığında in vitro olarak CYP 3A4 ve CYP 2D6 enzimlerinin hafif inhibisyonu tespit edilmiştir (Bkz. Bölüm 4.5).

Eliminasyon:


Sağlıklı gönüllülerde, karbon 14'le işaretlenen 30 mg propiverin hidroklorür, oral yoldan bir doz olarak alındıktan sonra ilacın yaklaşık %60'si idrarla ve yaklaşık %21'i de ilacınkullanılmasından sonraki 12 gün içinde dışkı ile vücuttan atılır. Bir oral dozun %1'den dahaaz bir kısmı idrarla değişime uğramadan atılmaktadır. Tek bir 30 mg doz alımından sonraortalama toplam klerens 371 mL/dk'dır (191-870 mL/dk). Toplam 37 sağlıklı gönüllüüzerinde yapılan üç çalışmanın sonucunda tespit edilen ortalama yarılanma ömürleri sırasıyla

14,1, 20,1 ve 22,1 saattir.

9/12

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Oral yolla 10-30 mg propiverin hidroklorür uygulanmasını takiben propiverin ve propiverin-N-oksitin farmakokinetik parametreleri doza bağlı olarak doğrusaldır. Tek doz uygulama ile karşılaştırıldığında kararlı durum sırasındaki farmakokinetiğinde değişiklik olmamıştır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek yetmezliği:


Kreatinin klerensi <30 mL/dk olan 12 hasta üzerindeki tek doz çalışmasından elde edilen verilere göre, ciddi böbrek yetmezliği, propiverin ve başlıca metaboliti olan propiverin-N-oksidin dispozisyonunu önemli ölçüde etkilememektedir. Toplam günlük doz 30 mg'ıgeçmediği sürece herhangi bir doz ayarlaması önerilmez. Yüksek doz uygulamasınınyapılması gerektiği durumlarda, antikolinerjik etkilerin tolere edilebilirlik belirtisi olduğu gözönünde bulundurularak dozun dikkatli şekilde titrasyonu önerilir.

Karaciğer yetmezliği:


Karaciğer yağlanmasına bağlı olarak hafif ila orta derecede karaciğer fonksiyon bozukluğu olan 1 2 hastanın kararlı durum farmakokinetikleri, 12 sağlıklı gönüllüden oluşan kontrolgrubu ile benzer bulunmuştur. Ciddi karaciğer yetmezliğine ilişkin veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik hastalar:


Çocuklarda yapılan bir doz artışı çalışması, günde ortalama 0,8 mg / kg vücut ağırlığı için etkinlik ve tolerabilite arasında dengeli bir ilişki olduğunu göstermiştir. Önerilen doz aralığınakadar, farmakokinetik özellikler (örn., AUC0-8, Cmax, Cav) doza orantılıdır. Günde 2 defa 0,4mg / kg vücut ağırlığı dozun uygulanmasından sonra, 5-10 yaş arası çocuklarda serumseviyeleri, yetişkinlerde günde iki kez 15 mg propiverin hidroklorürün terapötik dozununuygulanmasıyla yaklaşık olarak aynı değerlere ulaşmaktadır.

Geriyatrik hastalar:


Kararlı durumda (propiverin hidroklorür 15 mg günde 3 defa, 28 gün boyunca) vadi plazma konsantrasyonları karşılaştırıldığında yaşlı hastalar (60-85 yaş; yaş ortalaması 68) ve gençsağlıklı gönüllüler arasında fark görülmemiştir. Ana ilacın metabolite oranı yaşlı hastalardadeğişmeden kalmıştır. Bu durum propiverinin ana metaboliti olan propiverin-N- oksidemetabolik dönüşümünün yaşa bağlı ya da atılımı sınırlandırıcı bir aşama olmadığınıgöstermektedir.

Glokomlu hastalar:


7 gün süreyle günde 3 defa uygulanan propiverin hidroklorür 15 mg ile tedavi, açık açılı glokomlu hastalarda ve tedavi altındaki (kontrollü) kapalı açılı glokomlu hastalardaintraoküler basıncın artmasına neden olmamaktadır. Bu durum yapılan iki plasebo-kontrollüçalışma ile gösterilmiştir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

İki memeli türünde yapılan uzun süreli oral doz çalışmalarında ana tedavi ile ilişkili etki olarak karaciğerdeki değişimler (karaciğer enzimlerinde artış gibi) tespit edilmiştir.Karaciğerdeki değişimler, karaciğer hipertrofisi ve yağ dejenerasyonu olarak tanımlanmıştır.

adresieinktro£an l^fıUmySileİı annhlLAmakodu1MAxSHY3ak1UM0FyZmxXQ3NRYnUy1MAxSHY3ak1UM0FyZmxXQ3NRYnUy

10/12

Sıçanlarda gerçekleştirilen toksikolojik çalışmalarda erkek ve dişi fertilitesi ile üreme davranışları üzerine herhangi bir etki görülmemiştir

Hayvan çalışmalarında, propiverin gebe dişilere oral yolla yüksek dozlarda uygulandığında, yavrularda iskelet gelişiminde gerileme gözlenmiştir. Emziren memelilerde propiverin annesütüne geçmektedir.

Mutajenite ile ilgili herhangi bir kanıt yoktur. Erkek farelerde yapılan yüksek doz karsinojenite çalışmalarında hepatoselüler adenom ve karsinom insidansında artış meydanagelmiştir. Sıçanlar üzerinde yapılan karsinojenite çalışmasında, yüksek doz alan erkeksıçanlarda hepatoselüler adenoma, böbrek adenomu ve mesane papillomu görülürken, dişisıçanlarda yüksek doz seviyelerinde endometriyal stromal polipler artmıştır. Hem sıçan hemde fare tümörlerinin türe spesifik olduğu düşünüldüğü için klinik ile ilişkili olmadığına kararverilmiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Laktoz monohidrat (sığır sütünden elde edilmiştir)

Selüloz tozu Magnezyum stearatKalsiyum karbonatSukroz

Glukoz monohidrat Akasya zamkıMakrogol 6000Titanyum dioksit (E171)

Koloidal susuz silika Talk

Ağır kaolin

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir geçimsizliği yoktur.

6.3. Raf ömrü

60 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Orijinal ambalajında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

MİCTONORM 5 mg kaplı tablet, 98 kaplı tablet içeren PVC/ PVDC/ Al blisterlerde.

11/12

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Ürünlerin Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Recordati İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Karaağaç Mah. Atatürk Cad. No:36

Kapaklı/Tekirdağ

Tel: 0282 999 16 00

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

2019/177

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsatlandırma tarihi: 27.03.2019 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

12/12

İlaç Bilgileri

Mictonorm 5 Mg Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Propiverin Hidroklorür

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Mictonorm 5 Mg Kaplı Tablet - KUB
  • Mictonorm 5 Mg Kaplı Tablet - KT
  • Google Reklamları

    İlgili İlaçlar

  • Mictonorm 5 Mg 98 Tablet
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.