Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Limexid 2 Mg/ 1 Ml Iv İnfüzyon İçin Çözelti İçeren Flakon Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

LIMEXİD 2mg/ml I.V. infüzyon için çözelti içeren flakon

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin maddeler:

Her 1 ml çözelti 2 mg linezolid içerir.

Yardımcı madde(ler):

Sodyum sitrat 2,1 mg/ml

Sodyum klorür 9 mg/ml

Sodyum hidroksit 0,3 mg/ml

Glikoz monohidrat 50 mg/ml

Yardımcı maddeler için bkz. 6.1

3. FARMASÖTİK FORM

İnfüzyon çözeltisi

Açık sarı renkli, berrak, homojen çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

LİMEXİD preparatları aşağıda belirtilen mikroorganizmaların duyarlı suşları tarafından oluşturulan aşağıdaki enfeksiyonların tedavisinde endikedir. LİMEXİD'inGram negatif patojenlere karşı klinik etkinliği yoktur ve Gram negatif enfeksiyontedavisinde endike değildir. Eş zamanlı bir Gram negatif patojen saptanırsa ya daşüphelenilirse spesifik bir Gram negatif etkili antibakteriyel tedavi gerekir.

-Vankomisine-dirençliEnterococcus faeciumenfeksiyonları:

Bakteriyeminineşlik ettiği vakalar da dahil olmak üzere.

-Nozokomiyal pnömoni:Staphylococcus aureusStreptococcus pneumoniae

(çoklu-ilaç dirençli suşlar [MDRSP]dahil) tarafından oluşturulan.

-Deri ve deri yapılarına ait komplike enfeksiyonlar (diyabetik ayakenfeksiyonları dahil, osteomiyelitin eşlik etmediği):Staphylococcus aureusStreptococcuspyogenesStreptococcusagalactiaesadece,

mikrobiyolojik testler ile enfeksiyonun duyarlı Grampozitif bakterilere bağlı olduğu kanıtlandığı durumlarda endikedir. LİMEXİDGram negatif patojenlere bağlı enfeksiyonlarda etkin değildir. LİMEXİD,komplike deri ve yumuşak doku enfeksiyonlarında Gram negatif organizmalarabağlı enfeksiyonlar eşlik ettiği biliniyor veya şüpheleniliyor ise sadece başka biralternatif tedavi seçeneğinin olmadığı durumda kullanılmalıdır. Bu durumda,Gram negatif organizmalara karşı tedavi eşzamanlı olarak başlatılmalıdır.LİMEXİD dekübitus ülserli hastalarda çalışılmamıştır.

1

-Deri ve deri yapılarına ait komplike olmayan enfeksiyonlar:StaphylococcusaureusStreptococcus pyogenes

tarafındanoluşturulan.

-Toplumdan edinilmiş pnömoni:Streptococcus pneumoniaeStaphylococcus aureus

(sadece metisiline duyarlı suşlar) tarafındanoluşturulan.

MDRSP aşağıda belirtilen antibiyotiklerin iki ya da daha fazlasına dirençli suşları belirtmektedir: penisilin, ikinci kuşak sefalosporinler, makrolidler, tetrasiklin vetrimetoprim/sülfametoksazol.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinler:

Enfeksiyonların tedavisi için, l.lMF.X

İDStaphylococcus aureusİD

600 mg ile tedavi edilmelidir.

LİMEXİD için dozaj şeması


Dozaj ve uygulama yolu

Önerilen tedavi süresi(ardışıkgünler)

Enfeksiyon*

Pediyatrik hastalar (0-11

yaş)**

Yetişkinler ve Gençler(12yaş ve üzeri)

Nozokomial pnömoni

8 saatte bir 10 mg/kg IV veyaoral^

12 saatte bir 600 mgIVveya oral^

10-14 gün

Deri ve deri yapılarına ait komplike enfeksiyonlar

Bakteriyeminin eşlik ettiği vakalar da dahilolmak üzere toplumdanedinilmiş pnömoni

Bakteriyeminin eşlik ettiği vakalar da dahilolmak üzere vankomisinedirençli

Enterococcusfaecium

enfeksiyonları

8 saatte bir 10 mg/kg IV veyaoral^

12 saatte bir 600 mgIVveya oral^

14-28 gün

Deri ve deri yapılarına ait komplike olmayanenfeksiyonlar

< 5 yaş: 8 saatte bir 10 mg/kg IVveya oral^5-11 yaş : 12saatte bir 10mg/kg IV veyaoral^

Yetişkinlerde: 12 saatte bir400 mg oral^Gençlerde: 12saatte bir 600mg oral^

10-14 gün

* Belirtilen patojenler sonucu oluşan (bkz. Bölüm 4.1.)

^ Linezolid film kaplı tablet

** 7 günden küçük prematüre (gebelik süresi < 34 hafta) yeni doğanlarda tedaviye 12 saatte bir 10 mg/kg ile başlanmalıdır. Klinik cevap yetersizliğinde 8

2

saatte bir 10 mg/kg dozuna çıkılması değerlendirilmelidir. Tüm yeni doğanlarda,

doğumun 7. gününden itibaren doz 8 saatte bir 10 mg/kg olmalıdır.

_

Kontrollü klinik çalışmalarda, tüm enfeksiyonlar için tedavi protokolünde tanımlanan süre 7-28 gündür. Toplam tedavi süresi, tedavi eden klinisyen tarafından enfeksiyonunyerine, şiddetine ve hastanın klinik cevabına göre belirlenmiştir.

İntravenöz uygulamadan oral uygulamaya geçildiğinde doz ayarlaması gerekli değildir. LIMEXİD IV enfüzyon solüsyonu ile tedaviye başlanan hastalar, klinik olarak gerekliolduğu zaman, klinisyenin takdirine bağlı olarak film kaplı tablete geçebilirler.

Uygulama şekli:

İntravenöz kullanım içindir.

LİMEX

İDÖzel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

Doz ayarlamasına gerek yoktur (bkz. Bölüm 5.2).

İleri derecede böbrek yetmezliği (kreatinin klerensi < 30 ml/dk):


Doz ayarlamasına gerek yoktur. İleri derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda, klinik önemi bilinmemekle beraber, LİMEXİD'in iki başlıca metabolitine maruz kalmamiktarının (10 katına kadar) artması nedeniyle, LİMEXİD, bu tip hastalarda sadecepotansiyel yarar teorik riskin üzerindeyse dikkatle kullanılmalıdır.

Hemodiyaliz tedavisinin ilk üç saatinde LİMEXİD dozunun yaklaşık %30'u uzaklaştırıldığı için, bu tedaviyi gören hastalarda LİMEXİD, diyaliz işleminden sonrakullanılmalıdır. LİMEXİD'in primer metabolitleri hemodiyalizle bir miktaruzaklaştırılsa da, ileri derece böbrek yetmezliği olan hastalarda diyaliz sonrasında bumetabolitlerin plazma konsantrasyonları, normal böbrek fonksiyonu veya orta dereceyekadar böbrek yetmezliği olan hastalara oranla çok daha yüksektir.

Sonuç olarak, diyaliz tedavisi gören ileri derece böbrek yetmezliği olan hastalarda, LİMEXİD sadece potansiyel yarar teorik riskin üzerindeyse dikkatle kullanılmalıdır.Bugüne kadar, böbrek yetmezliği için sürekli ayakta peritonal diyaliz (CAPD) ya daalternatif tedavi gören hastalarda LİMEXİD kullanımına dair bir bilgi yoktur.

Karaciğer yetmezliği:

Doz ayarlamasına gerek yoktur. Ancak, sınırlı klinik veri bulunmaktadır ve sadece potansiyel yarar teorik riskin üzerindeyse LİMEX

İD

kullanılması önerilmektedir (bkz.Bölüm 5.2.).

Pediatrik popülasyon:

LİMEXİD dozu pediyatrik hastalarda yaş ve vücut ağırlığına göre belirlenir (bkz bölüm 4.2 LİMEX

İD

için dozaj seması)

Geriyatrik popülasyon:

Doz ayarlamasına gerek yoktur. (bkz. Bölüm 5.2)

3

Diğer:

Cinsiyete göre doz ayarlaması gerekli görülmemektedir.

4.3. Kontrendikasyonlar

LIMEXİD formülasyonları, linezolide veya bileşiminde içerdiği maddelerden birine karşı aşırı duyarlılığı olan kişilerde kontrendikedir.

Monoamin Oksidaz İnhibitörleri:


LİMEXİD, halen monoamin oksidaz A veya B'yi inhibe eden ilaçlarla (ör: fenelzin, izokarboksazid, selegilin, moklobemid) tedavi gören veya iki hafta öncesine kadarkullanmış olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Yüksek Kan Basıncı Oluşturabilen Potansiyel Etkileşimler

:

Hastanın kan basıncı takip edilmediği takdirde, kontrol altına alınmamış hipertansiyonda, feokromasitomada, tirotoksikozisde ve/veya belirtilen ilaçları kullananhastalarda LİMEXİD kullanılmamalıdır: Direkt veya indirekt sempatomimetik etkigösteren ajanlar (ör: adrenerjik bronkodilatörler psödoefedrin, fenilpropanolamin),vasopressör ajanlar (ör: epinefrin, norepinefrin), dopaminerjik ajanlar (ör: dopamin,dobutamin) (bakınız Bölüm 4.5).

Potansiyel Serotonerjik Etkileşimler:


Serotonin sistemi üzerinde etki eden ilaç kullananlarda LİMEXİD kullanımı seratonin sendromuna. sebep olabilir. Bu nedenle serotonin geri-alım inhibitörleri, trisiklikantidepresanlar, serotonin 5HT-1 reseptör agonistleri (triptanlar), meperidin veyabuspiron doğrudan ya da dolaylı sempatomimetik etkili ajanlar (adrenerjikbronkodilatörler, psödoefedrin ve fenilpropanolamin dahil), vazopressör ajanlar(epinefrin, norepinefrin gibi); dopaminerjik ajanlar (dopamin, dobutamin) ve petidin(bkz. Bölüm 4.5) gibi ilaçlar kullananlarda, karsinoid sendromu olanlarda veyaseratonin sendromunun belirti ve bulgularının yakından takip edilemeyeceği durumlardakullanımından kaçınılmalıdır.

Serotonin sistemi üzerinden etki eden ilaç kullananlarda hayatı tehdit edici enfeksiyon varlığında LİMEXİD tedavisi başlanarak ilaç kesimi takip eden uzman tarafındandeğerlendirilmelidir.

Bipolar depresyon, şizoaffektif bozukluk ve akut konfüzyonel durumlara sahip olan hastalarda LİMEXİD kullanılmamalıdır.

Yapılan hayvan çalışmalarına göre linezolid ve metabolitleri anne sütüne geçebilir. Bu yüzden LİMEXİD kullanımı öncesi ve sırasında emzirme durdurulmalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Miyelosüpresyon


Linezolid alan hastalarda miyelosüpresyon (anemi, lökopeni, pansitopeni ve trombositopeni dahil) rapor edilmiştir. Takip edilmiş vakalarda, etkilenen hematolojikparametreler, linezolid tedavisi bırakıldığında tedavi öncesi değerlere doğruyükselmiştir. Bu etkilerin riskinin tedavi süresi ile ilgili olduğu görülmektedir. Tam kansayımı, linezolid alan hastalarda, özellikle iki haftadan daha uzun süreyle kullananlarda,daha önceden miyelosüpresyonu olanlarda, birlikte miyelosüpresyon yapan başka ilaçalanlarda, kronik enfeksiyon için daha önce veya birlikte antibiyotik tedavisi alanlarda

4

haftada bir izlenmelidir. Miyelosüpresyon gelişen veya şiddeti artan hastalarda linezolid tedavisinin kesilmesi düşünülmelidir.

Linezolid ile tedavi edilen yaşlı hastalar, kan diskrazileri oluşumu açısından genç hastalara göre daha yüksek risk altında olabilir. Diyaliz alıp almamalarından bağımsızşekilde, ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda trombositopeni daha sık meydanagelebilir. Bu nedenle, aşağıdaki hastalarda kan sayımının yakından izlenmesiönerilmektedir:mevcut anemisi, granülositopeni veya trombositopenisi olan;

hemoglobin düzeylerini düşürmesi, kan sayımını azaltması veya trombosit sayısını ya da fonksiyonunu istenmeyen şekilde etkilemesi olası ilaçları eş zamanlı kullanan; ağırböbrek yetmezliği olan, 10-14 günden fazla tedavi alan hastalar. Linezolid bu tiphastalarda yalnızca, hemoglobin düzeylerinin, kan sayımının ve trombosit sayısınınyakından izlenmesi mümkün olduğunda uygulanmalıdır.

Linezolid tedavisi sırasında önemli düzeyde miyelosüpresyon meydana gelirse tedavi sonlandırılmalıdır; tedaviye mutlaka devam edilmesinin gerektiği durumlarda, kansayımı dikkatli şekilde izlenmeli ve uygun tedavi stratejileri kullanılmalıdır.

Buna ek olarak, linezolid alan hastalarda başlangıçtaki kan sayımından bağımsız şekilde, haftada bir kez tam kan sayımının (hemoglobin düzeyleri, trombosit sayısı vetoplam ile farlılaşmış lökosit sayları) izlenmesi önerilmektedir.

İnsani imaçlı ilaca erken erişim çalışmalarında, önerilen maksimum 28 günlük tedaviden daha uzun süre linezolid alan hastalarda ciddi anemi insidansı daha yüksekbildirilmiştir. Bu hastalarda daha sık olarak kan transfüzyonu gerekmiştir. 28 gündendaha uzun linezolid tedavisi alan hastalarda daha fazla olgu meydana gelmesiylebirlikte, kan transfüzyonu gerektiren anemi olguları pazarlama sonrası dönemde debildirilmiştir.

Pazarlama sonrası dönemde sideroblastik anemi olguları bildirilmiştir. Başlangıç zamanı bilinen durumlarda, hastaların çoğu 28 günden fazla linezolid tedavisi almıştır.Hastaların büyük bölümü, anemileri için tedavi uygulansın veya uygulanmasın,linezolidin sonlandırılmasın ardından tamamen veya kısmen iyileşmiştir.

Klinik bir çalışmada kateter ilişkili Gram pozitif kan dolaşımı enfeksiyonu olan hastalarda ölüm oranı dengesizliği

İntravasküler kateterle ilişkili ciddi enfeksiyonu olan hastalarda yapılan; linezolidi vankomisin/ dikloksasilin / oksasilin ile karşılaştıran açık etiketli çalışmada, linezolidile tedavi edilen hastalarda daha fazla mortalite görülmüştür [78/363 (%21,5)'e oranla58/363 (%16,0)]. Mortalite oranını etkileyen başlıca faktör, başlangıçtaki Gram pozitifenfeksiyon durumuydu. Mortalite oranları, sadece Gram pozitif organizmaların (Oddsoranı 0,96; %95 güven aralığı: 0,58-1,59) neden olduğu enfeksiyonlu hastalarda benzerolmuştur, ancak başlangıçta Gram pozitif dışında herhangi bir patojeni olan veya hiçpatojen saptanmamış olan (Odds oranı 2,48; %95 güven aralığı: 1,38-4,46) linezolidtedavi grubundaki hastalarda belirgin ölçüde (p=0,0162) daha fazla bildirilmiştir. Enbüyük dengesizlik tedavi sırasında ve ilacın kesilmesini takiben 7 gün içinde olmuştur.Çalışma sırasında Gram negatif patojenlerin edinilmesi ve Gram negatif patojenler vepolimikrobiyal enfeksiyonların neden olduğu ölüm, linezolid grubundaki hastalardadaha fazla görülmüştür. Bundan dolayı, komplike deri ve yumuşak dokuenfeksiyonlarında, linezolid Gram negatif organizmalara bağlı enfeksiyonların eşlik

5

ettiği biliniyor veya şüpheleniliyor ise, sadece başka bir alternatif tedavi seçeneğinin olmadığı durumda kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.1). Bu durumda, Gram negatiforganizmalara karşı tedavi eşzamanlı olarak başlatılmalıdır.

l.lMF.X

İD

'in Gram negatif patojenlere karşı klinik etkinliği yoktur ve Gram negatif enfeksiyon tedavisinde endike değildir. Eş zamanlı bir Gram negatif patojen saptanırsaya da şüphelenilirse spesifik bir Gram negatif etkili antibakteriyel tedavi gerekir (bkz.Bölüm 4.1).

Clostridium difficileC. difficile

'nin aşırıçoğalmasını sağlayacak şekilde kolonun normal florasını değiştirmektedir.

Antibiyotik ilişkili ishal ve kolit

C.difficile,C.difficile

'in aşırı toksin üreten suşları, artmış morbidite ve mortaliteye sebep olur; bu enfeksiyonlarantimikrobiyal terapiye refrakter olabilirler ve hastalar kolektomiye gereksinimduyabilirler. Antibiyotik kullanımı sonrası diyare gelişen tüm hastalarda CDADolasılığı göz önünde bulundurulmalıdır.

CDAD'nın antibakteriyel ajanların verilişinden 2 ay sonra ortaya çıktığı rapor edildiği için medikal hikayeye dikkat edilmelidir.

Antibiyotik ilişkili diyare veya antibiyotik ilişkili kolitten şüphelenildiğinde veya tespit edildiğinde antibiyotik tedavisi kesilmelidir.

CDAD teşhisi konduktan sonra, uygun tedavi yöntemlerine başlanmalıdır. CDAD hafif vakaları genellikle sadece ilacın kesilmesine cevap verir. Ortadan ciddi dereceye kadarolan vakalarda sıvı ve elektrolit tedavisi, protein takviyesi ve

Clostridium difficile'ye

karşı klinik olarak etkili antibakteriyel ajan ile tedavi dikkate alınmalıdır. Bağırsakperistaltizmini inhibe eden ilaçlar bu durumda kontrendikedir.

Mitokondriyal fonksiyon bozukluğu

Linezolid, mitokondriyel protein sentezini inhibe eder. Bu inhibisyonun sonucunda laktik asidoz anemi ve nöropati (optik ve periferik) gibi advers olaylar meydanagelebilir; ilaç 28 günden uzun süre kullanıldığında bu olaylar daha yaygın görülür.

Linezolid ile tedavi edilen hastalarda periferik nöropati, optik nöropati ve bazen görme kaybına kadar ilerleme gösteren optik nörit rapor edilmiştir. Bu hastaların çoğu önerilenen uzun tedavi süresi olan 28 günden daha fazla süreyle tedavi gören hastalardır.Özellikle 28 günden uzun süre linezolid kullanan hastalarda, periferik ve optik nöropativakaları bildirilmiştir.

Periferik ya da optik nöropati oluşması durumunda, linezolid kullanımına devam edilmesi, potansiyel risklere karşı değerlendirilmelidir.

Görüş keskinliğinde değişiklikler, görüşte renk değişiklikleri, bulanık görme veya görme alanı bozukluğu gibi görüş bozukluğu belirtileri ortaya çıkarsa, derhal biroftalmik inceleme yapılması önerilir. Uzun süreyle (3 ay veya daha fazla) linezolid alan

6

tüm hastalarda ve linezolid tedavisinin uzunluğuna bakmaksızın görmede yeni bozukluk belirtileri rapor edilen tüm hastalarda görme fonksiyonu izlenmelidir.

Güncel olarak veya yakın zamanda tüberküloz tedavisi için antimikrobiyal ilaçlar alan hastalarda linezolid kullanıldığında nöropatilerin riski artabilir.

Laktik asidoz

Linezolid kullanımı ile laktik asidoz rapor edilmiştir. Linezolid alan hastalarda rekürren bulantı veya kusma, karın ağrısı, düşük bikarbonat düzeyi veya hiperventilasyon dahilbelirti ve semptomlar gelişen hastalara acil tıbbi müdahale uygulanmalıdır. Laktikasidoz oluşması durumunda, linezolid tedavisine devam edilmesinin yararları potansiyelrisklere karşı değerlendirilmelidir.

Konvulsiyonlar

Linezolid ile tedavi edilen hastalarda konvülsiyonlar rapor edilmiştir. Bunların çoğunda, nöbet hikayesi veya nöbet oluşturacak risk faktörleri olduğu bildirilmiştir. Hastalarherhangi bir nöbet hikayeleri olması durumunda doktoruna bu konuda bilgi vermelidir.

Monoaminoksidaz inhibitörleri

Linezolid, monoamin oksidazın (MAOI) geri döndürülebilir seçici olmayan bir inhibitörüdür; bununla birlikte, bakteriyel tedavi için kullanılan dozlarda herhangi birantidepresif etki göstermez. MAO inhibisyonu açısından risk oluşturabilen altta yatanhastalığı ve/veya eş zamanlı ilaç kullanımı olan hastalara uygulandığında linezolidingüvenliliği konusunda ve ilaç etkileşim çalışmalarından elde edilen veriler çok sınırlıdır.Bu nedenle, ilacı kullanan kişinin yakından gözlenmesi ve takibi mümkün olmadıkça,bu koşullar altında linezolid kullanımı önerilmemektedir (bkz. bölüm 4.3 ve 4.5).

Linezolid (geri dönüşümlü non selektif MAO inhibitörü) tedavisi ile birlikte insülin veya oral hipoglisemik ajan alan diabetes mellitusu olan hastalarda pazarlama sonrasısemptomatik hipoglisemi rapor edilmiştir. Bazı MAO inhibitörleri insülin veyahipoglisemik ajan kullanan diyabet hastalarında hipoglisemik epizod ileilişkilendirilmiştir. Linezolid ve hipoglisemi arasında ilişki belirlenmemiş olsa dadiyabet hastaları linezolid kullanırken potansiyel hipoglisemik reaksiyon riskine karşıdikkatli olmalıdır. Hipoglisemi ortaya çıkarsa insülin veya oral hipoglisemik ajandozunun düşürülmesi ya da insülin, oral hipoglisemik ajan veya linezolid tedavisinindurdurulması gerekebilir.

Serotonin sendromu

Selektif serotonin geri alım inhitörleri (SSRI) gibi antidepresanlar dahil serotonerjik ajanların linezolid ile birlikte alınmasıyla ilişkili olarak serotonin sendromu raporedilmiştir. Bu yüzden çok gerekli olmadıkça linezolid ve serotonerjik ajanların birliktekullanımı kontrendikedir.

LTMEX

İD

ve serotonerjik ajanların birlikte alınması klinik olarak uygun olduğu durumda, hastalar, kognitif fonksiyon bozukluğu, hiperpireksi, hiperrefleksi vekoordinasyon bozukluğu gibi serotonin sendromu bulgu ve belirtileri bakımındanyakinen izlenmelidir. Bulgu ve belirtilerin ortaya çıktığı durumlarda, ilaçlardan birininveya her ikisinin de kesilmesi düşünülmelidir. Serotonerjik ajanın birlikte alımına sonverildiyse, kesilme belirtileri gözlenebilir.

7

Sağlıklı gönüllülerde, linezolidin rifampinle beraber verilmesi sonucu linezolidin Cmaks değerinde %21 azalma ve EAA değerinde %32 azalma gözlenmiştir. Bu etkileşiminklinik önemi bilinmemektedir.

Tiramin açısından zengin yiyeceklerle kullanım

Hastalar, tiramin açısından zengin gıdalardan bol miktarda tüketmemeleri konusunda uyarılmalıdır (bkz. bölüm 4.5).

Süperenfeksiyon

Linezolid tedavisinin normal floraya olan etkisi klinik çalışmalarda değerlendirilmemiştir.

Antibiyotiklerin kullanımı zaman zaman şüpheli olmayan organizmaların aşırı miktarda çoğalmasına neden olur. Örneğin klinik çalışmalar sırasında, önerilen linezolid dozunualan hastaların yaklaşık %3'ünde ilaçla ilişkili kandidiyazis meydana gelmiştir. Tedavisırasında süperenfeksiyon oluşursa, uygun önlemler alınmalıdır.

LIMEXİD, kontrol edilmemiş hipertansiyonu, feokromositoması, karsinoid sendromu veya tedavi edilmemiş hipertiroidizmi olan hastalarda kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm4.3).

Özel popülasyonlar

Linezolid, ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda dikkatli şekilde kullanılmalı ve yalnızca, beklenen yararın teorik riskten fazla kabul edilmesi durumunda verilmelidir(bkz. bölüm 4.2 ve bölüm 5.2).

Linezolidin, ağır karaciğer yetmezliği olan hastalara yalnızca, beklenen yararın teorik riskten fazla olması durumunda verilmesi önerilmektedir (bkz. bölüm 4.2 ve 5.2).

Fertilite bozukluğu

Linezolid, insanlarda beklenene yaklaşık olarak eşit düzeyde maruz kalan yetişkin erkek sıçanlarda geri döndürülebilir şekilde fertiliteyi azaltmış ve anormal spermmorfolojisine neden olmuştur; linezolidin erkek bireylerde üreme sistemi üzerindekiolası etkileri bilinmektedir (bkz. bölüm 5.3).

Klinik çalışmalar

Güvenlilik ve etkililik 28 günden uzun periyotlarda uygulandığı durumlarda belirlenmemiştir.

Kontrollü klinik çalışmalar; dekübitus veya iskemik lezyonları, ağır yanıkları veya kangreni olan hastaları içermemiştir. Bu nedenle, bu durumların tedavisinde linezolidinkullanımıyla ilgili deneyimler sınırlıdır.

Bu tıbbi ürün her 1 ml'sinde 50 mg glukoz içerir. Diyabet hastalarında göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu tıbbi ürün her 1 ml'sinde 2,206 mg sodyum ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

8

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Yüksek Kan Basıncı Oluşturabilen Potansiyel Etkileşimler

Normal kan basıncına sahip sağlıklı gönüllülerde LIMEXİD, psödoefedrin ve fenilpropanolamin hidroklorürün sebep olduğu kan basıncındaki yükselmeyi arttırmıştır.LİMEXİD'in psödoefedrin veya fenilpropanolamin ile beraber uygulanması sonucunda,sistolik kan basıncında ortalama 30-40 mmHg artış gözlemlenmiştir (karşılaştırma için,bu değer tek başına linezolid kullanımında 11-15 mmHg, psödoefedrin veyafenilpropanolamin tek başına kullanıldığında 14-18 mmHg ve plasebo ile 8-11 mmHgolmuştur). Benzeri çalışmalar hipertansif hastalarda yürütülmemiştir. Dopaminerjikajanlar dahil vazokonstrüktif etkisi olan ajanların başlangıç dozları düşük tutulmalı veistenen cevap elde edilene kadar dikkatle titre edilmelidir.

Olası serotonerjik etkileşimler

Sağlıklı gönüllülerde dekstromethorfan ile ilaç-ilaç etkileşim çalışması yapılmıştır. Gönüllülere linezolid ile beraber veya tek başına dekstrometorfan (4 saat aralıklarla 2kez 20 mg doz) verilmiştir. Linezolid ve dekstrometorfan alan normal gönüllülerinserotonin sendromu etkileri (konfüzyon, deliryum, huzursuzluk, tremor, kızarma,terleme, hiperpireksi) görülmemiştir.

Pazarlama sonrası deneyimler: Linezolid ve dekstromethorfan alırken serotonin sendromuna benzer etkiler deneyimleyen bir hastaya ait tek bir rapor mevcuttur.Ilaçların her ikisinin de kesilmesi ile çözülmüştür.

Linezolidin, seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRIlar) gibi antidepresanlar dahil serotonerjik ajanlarla birlikte klinik kullanımı sırasında, serotonin sendromu olgularıbildirilmiştir. Bu nedenle, eş zamanlı uygulama kontrendike olduğunda (bkz. Bölüm 4.3Kontrendikasyonlar), linezolid ve serotonerjik ajanlarla tedavinin yaşamsal önemtaşıdığı hastalara yönelik tedavi; bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri'ndeaçıklanmaktadır.

Sitokrom P450 ile metabolize olan ilaçlar

LTMEX

TDİD

'in CYP450 ileindüklenen ilaçlarla etkileşimi beklenmemektedir.

Rifampisin:

Rifampisinin linezolid farmakokinetiği üzerindeki etkisi, 16 sağlıklı gönüllü erkekte 2.5 gün süreyle, günde iki kez 600 mg linezolid; 8 gün süreyle, günde bir kez 600 mgrifampin verilerek çalışılmıştır. Rifampin, linezolidin Cmaks değerini ortalama % 21(%90 CI, 15,27), EAA değerini ortalama %32 (%90 CI, 27,37) düşürmüştür. Buetkileşimin mekanizması ve klinik önemi bilinmemektedir.

Aztreonam

LTMEX

İD

ve aztreonam birlikte uygulandıklarında farmakokinetikleri değişmez. Gentamisin

LTMEX

İD

ve gentamisin birlikte uygulandıklarında farmakokinetikleri değişmez.

9

Monoamin oksidaz inhibisyonu

LIMEXİD monoamin oksidazın geri dönüşümlü, seçici olmayan inhibitörüdür. Bu nedenle adrenerjik ve serotonerjik ajanlarla etkileşme potansiyeli vardır. MAOinhibisyonu açısından risk oluşturabilen altta yatan hastalığı ve/veya eş zamanlı ilaçkullanımı olan hastalara uygulandığında linezolidin güvenliliği konusunda ve ilaçetkileşim çalışmalarından elde edilen veriler çok sınırlıdır. Bu nedenle, ilacı kullanankişinin yakından gözlenmesi ve takibi mümkün olmadıkça, bu koşullar altında linezolidkullanımı önerilmemektedir.

Adrenerjik ajanlar

LİMEXİD kullanan bazı bireylerde, indirekt etkili sempatomimetik ajanlara, vazopressör veya dopaminerjik ajanlara verilen cevaplarda geri dönüşümlü bir artışoluşabilir. Dopamin veya adrenalin gibi adrenerjik ajanların başlangıç dozları düşüktutulmalı ve istenen cevap elde edene kadar titre edilmelidir.

Tiramin açısından zengin gıdalarla kullanımı

Linezolid ve 100 mg'den dtigtik tiramin alan olgularda önemli düzeyde bir pressör yanıt gözlenmemiştir. Bu durum, tiramin içeriği yüksek yiyecek ve içeceklerin (örn. eskipeynir, maya ekstraktları, distile edilmemiş alkollü içecekler ve soya sosu gibi fermentesoya fasulyesi ürünlerinin) aşırı miktarda tüketiminden kaçınılması gerektiğinigöstermektedir.

Varfarin

Kararlı durumda linezolid tedavisine varfarin eklendiğinde, eş zamanlı uygulamayla ortalama maksimum INR'de %10'luk azalmayla birlikte EAA INR'de %5'lik azalmameydana gelmiştir. Varfarin ve linezolid alan hastalara ait veriler, bu bulguların, varsaklinik anlamlılığını değerlendirmek için yetersizdir.

LİMEXİD ile birlikte tramadol kullanıldığında nöbet riski artar.

Miyolosüpresan diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında miyolosüpresyon oluşturma riski artar.

İlaç-laboratuar testi etkileşimleri

Bugüne kadar bildirilmiş ilaç-laboratuar testi etkileşimi yoktur.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgilerBöbrek/Karaciğer yetmezliği:

Herhangi bir etkileşim çalışması tespit edilmemiştir.

Pediyatrik popülasyon:

Herhangi bir etkileşim çalışması tespit edilmemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Tedavi sırasında etkin bir doğum kontrol yöntemi kullanılmalıdır.

10

Gebelik dönemi

Linezolidin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin sınırlı veri mevcuttur.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz bölüm 5.3). Linezolid, kullanımının sağlayacağı potansiyel fayda teorik riske göreaçıkça daha fazla değilse hamilelik sırasında kullanılmamalıdır. İnsanlara yönelikpotansiyel risk bulunmaktadır.

Laktasyon dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılmış olan çalışmalar linezolidin ve metabolitlerinin süte geçtiğini göstermektedir. Buna göre uygulama öncesi ve sırasında emzirmedurdurulmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

Hayvan çalışmalarında linezolid fertilitenin azalmasına neden olmuştur (bkz. Bölüm 5.3)

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

LTMEX

TD4.8. İstenmeyen etkiler

Aşağıdaki tabloda listelenmiş advers reaksiyonlar sıklıkları ile birlikte, 2000'den fazla erişkin hastanın 28 güne kadar tavsiye edilen linezolid dozlarını kullanması halinde eldeedilen klinik çalışma verilerine dayanmaktadır.

En yaygın olarak bildirilmiş olan advers reaksiyonlar; diyare (%8,4), baş ağrısı (%6,5), bulantı (%6,3) ve kusma (%4) olmuştur.

Tedavinin durdurulmasını gerektirecek ilaç ile ilgili çok yaygın olarak kaydedilmiş istenmeyen etkiler; baş ağrısı, diyare, bulantı ve kusmadır. Yaklaşık % 3 hastada ilaç ileilgili istenmeyen bu etkiler oluştuğundan tedavi durdurulmuştur.

İstenmeyen etkiler aşağıdaki kategorilere göre listelenmiştir:

Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100), seyrek (>1/10000 ila <1/1000), çok seyrek (<1/10000), bilinmiyor: eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor.

Enfeksiyon ve enfestasyonlar

Yaygın : Kandidiyaz (özellikle oral ve vajinal kandidiyaz) veya mantar enfeksiyonları, Yaygın olmayan :Vajinit

Seyrek: Antibiyotik ile ilişkili kolit (pseudomembranöz kolit dahil)*

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Yaygın

:

Anemi*|

Yaygın olmayan : Eozinofili, lökopeni*, nötropeni, trombositopeni*

Seyrek: Pansitopeni

Bilinmiyor: Miyelosüpresyon, sideroblastik anemi

11

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor : Anaflaksi

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın olmayan: Hiponatremi Bilinmiyor: Laktik asidoz*

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın :İnsomnia

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı, tat almada değişiklik (metalik tat), sersemlik Yaygın olmayan: Konvülsiyon*, hipoestezi, paraesteziBilinmiyor: Serotonin sendromu*, periferal nöropati

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan: Bulanık görme*

Seyrek: Görme alanı bozukluğu*

Bilinmiyor: Optik nöropati*, optik nörit*, görüş kaybı*, görüş keskinliğinde azalma*, görüşte renk değişiklikleri*

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Yaygın olmayan : Kulak çınlaması

Kardiyak hastalıklar

Yaygın olmayan : Aritmi (taşikardi)

Vasküler hastalıklar

Yaygın : Hipertansiyon
Yaygın olmayan: Geçici iskemik atak, flebit/tromboflebit

Gastrointestinal hastalıkları

Yaygın: Diyare, bulantı, kusma, lokal veya genel karın ağrısı, konstipasyon, dispepsi Yaygın olmayan: Pankreatit, gastrit, abdominal şişkinlik, ağız kuruluğu, glosit,yumuşak gaita, stomatit, dilde renk değişikliği veya bozukluğu.

Seyrek: Dişte yüzeysel renk değişikliği

Hepato-biliyer hastalıkları

Yaygın: Anormal karaciğer fonksiyon testleri, AST, ALT ve alkalin fosfotaz artışı Yaygın olmayan: Toplam bilirubinde artış

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Döküntü, kaşıntı

Yaygın olmayan: Dermatit, terleme, ürtiker

Bilinmiyor: Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermal nekroz olarak tanımlananlar gibi büllöz bozukluklar, anjiyoödem, alopesi

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Yaygın: BUN artışı

Yaygın olmayan: Poliüri, kreatinin artışı, böbrek yetmezliği

12

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygın olmayan: Vulvovajinal bozukluklar

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Yaygın: Ateş, bölgesel ağrı

Yaygın olmayan: Titreme, yorgunluk, enjeksiyon bölgesinde ağrı, artmış susuzluk

Araştırmalar

Biyokimya

Yaygın: LDH, BUN, kreatin kinaz, lipaz, amilaz veya tokluk glukozunda artış. Total protein, albumin, sodyum veya kalsiyumda azalma. Potasyum veya bikarbonat artmasıveya azalması.

Yaygın olmayan: Sodyum veya kalsiyumda artma. Tokluk glukozunun azalması. Klorür artması veya azalması.

Hematoloji

Yaygın: Nötrofil veya eozinofilde artma. Hemoglobin, hematokrit veya kırmızı kan hücresi sayısında azalma. Trombosit veya beyaz kan hücre sayısının artması veyaazalması

Yaygın olmayan: Retikülosit sayısında artma. Nötrofillerde azalma.

*Bkz. Bölüm 4.4 ** Bkz. Bölüm 4.3 ve 4.5

t28 güne kadar linezolidin kullanıldığı kontrollü klinik çalışmalarda, hastaların %2'sinden daha azında anemi rapor edilmiştir. Yaşamı tehdit eden enfeksiyon veberaberinde diğer morbiditelerin bulunduğu hastaların dahil edildiği insani amaçlı ilacaerken erişim programında 28 gün veya daha az bir süre linezolid kullanan hastalardaanemi gelişen vakalar %2,5 (33/1326) olmuştur; karşılaştırmalı olarak 28 günden fazlalinezolid kullanan hastalarda bu değer %12,3 (53/430)'dur. Kan transfüzyonu gerektirenilaç kaynaklı ciddi anemi vakalarının oranı 28 günden daha az bir süre linezolidkullanan hastalarda %9 (3/33) ve 28 günden fazla linezolid kullanan hastalarda %15(8/53) olmuştur.

LIMEXİD ile aşağıdaki istenmeyen etkilerin izole durumlarda ciddi olabileceği düşünülmüştür: lokalize karın ağrısı, geçici iskemik atak, hipertansiyon

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Pediyatrik Popülasyon

500'den fazla pediyatrik hasta (doğumdan 17 yaşa kadar) baz alınarak elde edilen güvenlilik verileri linezolidin pediyatrik hastalarda yetişkin hastalardan farklı birgüvenlilik profilinin olduğunu göstermemektedir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarakizlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli adversreaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

(www.titck.gov.tr[email protected]

; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 21835 99)

13

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Bilinen spesifik bir antidotu yoktur.

Doz aşımı durumunda, glomerüler filtrasyonun idamesi ile destekleyici tedavi önerilir. Hemodiyaliz linezolidin hızlı eliminasyonunu kolaylaştırabilir. Bir Faz 1 klinikçalışmada, linezolid verildikten 3 saat sonra başlayan ve 3 saat süren bir hemodiyalizsonunda linezolidin dozunun yaklaşık %30'u vücuttan uzaklaştırmıştır. Linezolidinperiton diyalizi veya hemoperfüzyonla vücuttan atılmasına dair veri yoktur.

Linezolidin 2 ana metaboliti de bir dereceye kadar hemodiyaliz ile vücuttan uzaklaştırılır.

Toksisite belirtileri günlük 3000 mg/ kg olan linezolid dozlarında sıçanlarda harekette yavaşlama ve ataksi, günlük 2000 mg/ kg ile tedavi edilen köpeklerde kusma ve sarsıntı(tremor) olarak deneyimlendi.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu : Sistemik kullanılan antibakteriyeller/Diğer antibakteriyeller ATC kodu: J01XX08

Etki mekanizması


Linezolid, yeni bir antibiyotik sınıfı olan oksazolidinonlara dahil, aerobik gram-pozitif bakteri enfeksiyonlarının tedavisinde klinik olarak faydalı sentetik bir antibakteriyelajandır. Linezolid'in

in vitro

aktivite spektrumu bazı anaerobik bakterileri de içerir.Linezolid bakteriyel protein sentezini diğer antibakteriyel ajanlardan farklı bir etkimekanizmasıyla inhibe eder; bu nedenle linezolid ile diğer sınıflardan antibiyotiklerleçapraz direnç beklenmez. Linezolid bakteri ribozomu üzerinde 50S alt ünitesinin 23Salt birimine bağlanarak, bakteriyel translasyon işlevi için mutlaka gerekli birkomponent olan fonksiyonel 70S başlangıç kompleksinin oluşmasını önler.

Linezolidin

Staphylococcus aureusStaphylococcus aureusStreptococcus pneumoniaein vivo

PAE sırasıyla 3,6 ve 3,9 saattir. Hayvan çalışmalarındaetkililik için anahtar farmakodinamik parametre enfeksiyona sebep olan organizmaiçin minimum inhibisyon konsantasyonunu (MIK) aştığı linezolid plazma seviyesineulaşma zamanıdır.

Kesme noktaları


Avrupa Antimikrobiyal Duyarlılık Testleri Komitesi (EUCAST) tarafından oluşturulan minimum inhibitör konsantrasyon (MİK) kesme noktaları stafilokoklar veenterokoklar için duyarlı <4mg /L ve dirençli> 4 mg/L'dir. MİK kesme noktalarıstreptokoklar için (S. pneumoniae dahil) duyarlı < 2 mg/L ve dirençli> 4 mg/L'dir.Türe bağlı olmayan MİK kesme noktaları duyarlı 2 mg/L ve dirençli> 4 mg/L'dir. Türebağlı olmayan kesme noktaları temel olarak PK/ PD verilerine dayanılarakbelirlenmiştir ve belirli türlerin MİK dağılımlarından bağımsızdır. Sadece belirli birkesme noktası verilmemiş organizmalar için kullanılırlar ve duyarlılık testininönerilmediği türler için kullanılmazlar.

14

Duyarlılık


Zaman/Öldürme eğrisi çalışmalarının sonuçları linezolidin enterokoklara ve stafilokoklara karşı bakteriyostatik etkili olduğunu göstermiştir. Linezolidstreptokoklar için suşların çoğunluğunda bakterisid etkili bulunmuştur.

Linezolid aşağıdaki mikroorganizmaların çoğuna karşı hem

in vitroDuyarlı Aerobik Gram-pozitif Bakteriler:

Enterococcus faecium*


Enterococcus faecalis Staphylococcus aureus*


Koagülaz negatif Stafilokoklar

Streptococcus agalactiae*

Streptococcus pneumoniae*


Streptococcus pyogenes*


Grup C Streptokoklar Grup G Streptokoklar

Duyarlı Anaerobik Gram Pozitif Bakteriler:

Clostridium perfringens Peptostreptococcus anaerobiusPeptostreptococcusDirençli Bakteriler

Haemophilus influenzae Moraxella catarrhalisNeisseriaEnterobactericeaePseudomonas

suşları

*

Onaylı endikasyonlarda bu izolatlar üzerinde klinik etkinlik gösterilmiştir.

Linezolid

Legionella, Chlamydia pneumoniae ve Mycoplasma pneumoniaein vitroDirenç

Çapraz direnç


Linezolidin etki mekanizması diğer antibiyotik sınıflarından farklıdır. Klinik izolatlarla (metisillin dirençli stafilakok, vankomisin dirençli enterokok ve penisillin-ve eritromisin dirençli streptokok dahil) yapılan klinik çalışmalar linezolidin genelliklebir veya birden çok diğer sınıf antimikrobiyal ajanlara dirençli olan organizmalarakarşı aktif olduğunu gösterir.

Linezolid direnci 23S rRNA'de olan nokta mutasyonu ile ilişkilidir.

Diğer antibiyotiklerde bildirildiği gibi enfeksiyon tedavisinin zor ve/veya uzun olduğu hastalarda linezolid ile duyarlılıkta aciliyetin azaldığı görülmüştür. Linezolide dirençenterokok.

Staphylococcus aureus

ve koagülaz negatif stafilakok'de rapor edilmiştir.Bu genellikle uzayan tedavilerle ve protez malzeme veya kurumamış apseler varlığı ile

15

ilişkilendirilmiştir. Antibiyotik dirençli organizmalar ile hastanede karşılaşıldığı zaman enfeksiyon kontrol politikalarının vurgulanması önemlidir.

Pediyatrik popülasyonda yapılan klinik çalışmalar

Açık bir çalışmada şüpheli veya ispatlanmış gram-pozitif patojenlerin (nozokomial pnömoni, komplike deri ve deri yapıları enfeksiyonları, kateter ile ilişkili bakteriyemi,kaynağı bilinmeyen bakteriyemi ve diğer enfeksiyonlar) neden olduğu enfeksiyonlarıntedavisi için yeni doğmuş ile 11 yaşına kadar olan çocuklarda linezolid (10 mg/kg her8 saatte bir) ve vankomisin (10-15 mg/kg her 6-24 saatte bir) etkililiğikarşılaştırılmıştır. Klinik olarak değerlendirilebilir bir popülasyondaki klinik iyileşmeoranları linezolid ve vankomisin için sırasıyla %89,3 (134/150) ve %84,5 (60/71)'dir(%95 Cl: -4,9,14,6).

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

LTMEX

İD

temel olarak biyolojik olarak aktif olan (s)-linezolid içerir ve inaktif ara ürünler oluşturmak için metabolize edilir.

Emilim:


Linezolid, oral uygulamayı takiben hızla ve yüksek oranda emilir. Maksimum plazma konsantrasyonlarına dozu takiben 1-2 saat içinde ulaşılır ve mutlak biyoyararlanımıyaklaşık %100'dür. Bu nedenle, linezolid doz ayarlaması gerektirmeden oral veyaintravenöz yolla verilebilir. Emilim yemeklerden anlamlı şekilde etkilenmez. Oralsüspansiyondan emilim film tablette gerçekleşen emilime benzerdir.

Günde 2 kere 600 mg'lık intravenöz doz uygulamasını takiben kararlı haldeki plazma linezolidin Cmaks ve Cmin değerleri (ortalama ve [SD]) sırasıyla 15,1 [2,5] mg/l ve 3,68[2,68] mg/l olarak belirlenmiştir.

Diğer bir çalışmada günde 2 kere 600 mg'lık oral doz uygulamasını takiben Cmaks ve Cmin değerleri sırasıyla 21,2 [5,8]mg/l ve 6,15 [2,94] mg/l olarak belirlenmiştir. Kararlıdurum dozlamanın ikinci gününde elde edilmiştir.

Linezolid yemek yeme zamanına bağlı olmaksızın uygulanabilir. Linezolid ile birlikte yüksek yağ içeren yemek verildiği zaman, maksimum plazma konsantrasyonunaerişmek için geçen süre 1,5 saatten 2,2 saate uzar ve Cmaks yaklasık %17 azalır. Ancak,her iki durumda da total maruz kalma ölçütü olan EAA0-(®) benzerdir.

Dağılım:


Sağlıklı yetişkinlerde, kararlı durum plazma düzeyindeki dağılım hacmi yaklaşık 4050 litredir. Plazma proteinlerine bağlanma oranı yaklaşık %31 'dir ve konsantrasyondan bağımsızdır.

Linezolid konsantrasyonu çoklu dozu takiben gönüllü çalışmalarda sınırlı sayıdaki hastadan alınan çeşitli sıvılarda belirlenmiştir. Tükürük ve terdeki linezolid oranıplazmaya göre sırasıyla 1,2:1,0 ve 0,55:1,0'dır. Kararlı durum Cmaks'da ölçülmüşepitelyum sıvı ve akciğer alveol hücrelerindeki oran ise 4,5:1,0 ve 0,15:1,0'dır.Ventriküler peritoneal şantlı ve inflame olmayan meninksleri olan deneklerin

16

bulunduğu küçük bir çalışmada plazmaya göre serebrosipinal sıvıdaki Cmaks değerindeki linezolid oranı çoklu dozlamadan sonra 0,7:1,0'dır.

İnsan ve hayvan farmakokinetik çalışmaları, linezolidin iyi-perfüze olan dokulara rahatça dağıldığını göstermektedir.

Biyotransformasyon:


Linezolid primer olarak morfolin halkasının oksidasyonu yoluyla metabolize olur ve esas olarak iki inaktif açık halkalı karboksilik asit metabolitleri oluşur;aminoetoksiasetik asit metaboliti (PNU-142300) ve hidroksietil glisin metaboliti(PNU-142586). Hidroksietil glisin metaboliti (PNU-142586) en etkili insan metabolitiolup non-enzimatik işlemle oluştuğuna inanılmaktadır. Aminoetoksiasetik asitmetaboliti (PNU-142300) daha azdır. Başka minör inaktif meabolitler de karakterizeedilmiştir.

Eliminasyon:


Linezolidin böbrek dışı klerensi, total klerensin yaklaşık %65'ini oluşturur.

Linezolidin artan dozu ile klerenste düşük derecede lineer olmama hali gözlenmiştir. Bunun gözükme nedeni yüksek linezolid konsantrasyonlarında böbrek ve böbrek dışıklerensin düşük olmasıdır. Fakat klerens farkı küçük ve görünen eliminasyonyarılanma ömrüne yansımamaktadır.

Kararlı plazma düzeylerinde dozun yaklaşık %30'u linezolid, %40'ı PNU-142586, ve %10'u PNU-142300 olarak idrarla atılır. Linezolidin böbrek klerensi ortalama 40mL/dk'dır ve bu durum net tubüler reabsorbsiyonu düşündürür. Dışkıda dozunyaklaşık % 6'sı PNU-142586 ve % 3'ü PNU-142300 şeklinde bulunurken, linezolidhiç bulunmaz. Linezolidin ortalama yarılanma ömrü yaklaşık 5-7 saattir.

Doğrusallık/ doğrusal olmayan durum


Linezolid dozu yükseldikçe, klerenste düşük düzeyde doğrusal olmayan bir durum gözlenir. Bu durumun, yüksek linezolid dozlarında böbrek ve böbrek dışı klerensdüzeylerinin daha düşük olmasına bağlı olduğu düşünülmektedir. Bununla beraberklerensteki fark düşüktür ve eliminasyon yarı-ömrüne yansımamaktadır.

Linezolidin tek veya çoklu oral ve intravenöz dozlarından sonra ortalama farmakokinetik parametreleri aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.

Yetişkilerd (Standart E

e Linezolidin Farmakokinetik Parametrelerinin Ortalaması >eviasyon)

Linezolid

dozları

Cmaks

mikrogramg/mL

Cmin

mikrogramg/mL

Tmaks

saat

EAA*

mikrogramg

saat/mL

tl/2

saat

CL

mL/dk

600 mg tab

et

tek doz

12,70

(3,96)


1,28

(0,66)

91,40

(39,30)

4,26

(1,65)

127

(48)

12 saatte bir

21,20

(5,78)

6,15

(2,94)

1,03

(0,62)

138,00

(42,10)

5,40

(2,06)

80

(29)

600 mg IV

Enfüzyon Solüsyonu $

tek doz

12,90

(1,60)


0,50

(0,10)

80,20

(33,30)

4,40

(2,40)

138

(39)

12 saatte

15,10
3,68
0,51
89,70
4,80
123

17

bir
(2,52)
(2,36)
(0,03)
(31,00)
(1,70)
(40)

600 mg ora

süspansiyon

tek doz

11,00

(2,76)


0,97

(0,88)

80,80

(35,10)

4,60

(1,71)

141

(45)

* Tek doz için EAA = EAA0-(®);
çoklu doz için = EAA0-[tgr]



{ Veri dozu 625 mg'a göre normalize edilmistir, IV doz 0.5 saat'lik enfüzyonla verilmistir.
Cmaks= maksimum plazma konsantrasyonu; Cmin= minimum plazma konsantrasyonu; Tmaks=
Cmaks'a ulaşma süresi; EAA= konsantrasyon zaman eğrisi altında kalan alan; t%= eliminasyon
yarılanma ömrü; CL= sistemik klerens




Hastalardaki karakteristik özellikler

Geriyatrik hastalar:


Linezolidin farmakokinetiği yaşlı hastalarda (65 yaş ve üstü) belirgin olarak etkilenmez. Bu nedenle yaşlı hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur.

Pediyatrik hastalar:


Çocuklarda ve adölesanlarda (< l8 yaş) linezolid kullanımının güvenliliği ve etkililiği ile ilgili yeterli veri yoktur. Bu yüzden bu yaş grubunda kullanılması önerilmez.Güvenli ve etkili dozaj önerilerini belirlemek için başka çalışmalar yapılmalıdır.Farmakokinetik çalışmalara göre çocuklarda (l hafta-12 yaş) tek doz veya çokludozdan sonra linezolid klerensi (kg vücut ağırlığı temelinde) pediyatrik hastalardayetişkinlere nazaran daha büyüktür. Fakat yaş ilerledikçe azalır.

1 haftalık ila 12 yaşındaki çocuklarda günlük olarak 8 saatte bir 10 mg/kg uygulama, erişkinlerde günde iki kez 600 mg ile sağlanana yakın maruziyet oluşturmuştur.

1 haftalığa kadar yenidoğanlarda, linezolidin sistemik klirensi (kg vücut ağırlığı temelinde) yaşamın ilk haftasında hızlı şekilde artar. Bu nedenle, günlük olarak 8saatte bir l0 mg/kg verilen yenidoğanlarda sistemik maruziyet doğumdan sonraki ilkgün en fazla olacaktır. Bununla birlikte, söz konusu zamanda klirensin de hızlı şekildeartması nedeniyle, yaşamın ilk haftasında bu doz rejimiyle aşırı birikim olmasıbeklenmez.

Adolesanlarda (12 ila 17 yaş) linezolidin farmakokinetik özellikleri, 600 mg ardından erişkinlerdekine benzerdir. Bu nedenle, günlük olarak 12 saatte bir 600 mg uygulananadolesanlarda aynı dozaj alan erişkinlerde gözlenene benzer maruziyet oluşacaktır.

12 saatte bir veya 8 saatte bir l0 mg/kg linezolid uygulanan ventriküloperitoneal şartları olan pediyatrik hastalarda, linezolidin tekli veya çoklu doz uygulamasıardından beyin omurilik sıvısında (BOS) değişken linezolid konsantrasyonlarıgözlenmiştir. Terapötik konsantrasyonlar BOS'ta tutarlı şekilde elde edilmemiş veyakorunmamıştır. Bu nedenle, santral sinir sistemi enfeksiyonları olan pediatrikhastaların ampirik tedavisinde linezolid kullanılması önerilmemektedir.

Kadın hastalar:


Kadınlarda dağılım hacmi, erkeklere göre biraz daha düşüktür ve ortalama klirens, vücutağırlığı için düzeltme yapıldığında yaklaşık %20 azalır. Plazma

konsantrasyonları kadınlarda daha yüksektir ve bu durum kısmen vücut ağırlığındaki farklılıklara bağlı olabilir. Bununla birlikte, linezolidin ortalama yarılanma ömrü

18

erkeklerde ve kadınlarda anlamlı ölçüde farklı olmadığından, kadınlardaki plazma konsantrasyonlarının iyi tolere edildiği bilinen düzeylerin üzerine belirgin artışgöstermesi beklenmemektedir ve bu nedenle doz ayarlaması gerekli değildir.

Böbrek yetmezliği:


600 mg'lık tek dozdan sonra ciddi böbrek yetmezliği kreatinin klerensi (< 30 ml/dak.) hastalarının plazmalarıdaki linezolidin 2 ana metabolitine maruz kalmada 7-8 birimlikartış olmuştur. Bununla birlikte ana ilacın EAA değerinde bir artış olmamıştır.Linezolidin ana metabolitlerinin hemodiyaliz ile vücuttan bir miktar uzaklaştırılmadurumu olsa da normal böbrek fonksiyonu olan veya hafif-orta şiddette böbrekyetmezliği olan hastalarda gözlemlenen ile karşılaştırıldığında 600 mg'lık tek dozdansonra diyalizi takiben bile metabolitlerin plazma seviyesi hala yüksek olarakdeğerlendirilmiştir.

Ciddi böbrek yetmezliği olan 24 hastada (21 tanesi düzenli hemodiyalize girmekte) birkaç günlük dozlamadan sonra 2 ana metabolitin pik plazma konsantrasyonlarınormal böbrek fonksiyonu olan hastada görünenin 10 katıdır. Linezolidin pik plazmaseviyeleri etkilenmemiştir.

Bu gözlemlerin klinik anlamlılığı sınırlı güvenlilik verilerinin varlığından dolayı saptanmamıştır.

Karaciğer yetmezliği:


Linezolid, PNU-142300 ve PNU-142586' nın farmakokinetiği, hafif-orta karaciğer yetmezliği olan (Child-Pugh Sınıf A veya B) hastalarda (n= 7) değişmez. Linezolidinciddi karaciğer yetmezliği (Child-Pugh Sınıf C) olan hastalardaki farmakokinetiğideğerlendirilmemiştir. Bununla birlikte linezolidin enzimatik olmayan işlemler ilemetabolize olmasından dolayı hepatik yetmezliğin metabolizasyonunu anlamlı birşekilde değiştirmesi beklenmez.

Mevcut verilere göre, hafif-orta karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlanması önerilmemektedir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Linezolid, insanlarda neredeyse eşit maruziyet düzeylerinde erkek sıçanların fertilitesini ve üreme performansını azaltmıştır. Cinsel olgunluğa ulaşmış hayvanlardabu etkiler geri döndürülebilir olmuştur. Ancak cinsel olgunlaşma döneminin neredeysetamamında linezolid uygulanan jüvenil hayvanlarda bu etkiler geri döndürülememiştir.Erişkin erkek sıçanların testisinde anormal sperm morfolojisi ve epididimisteepitelyum hücre hipertrofisi ve hiperplazisi saptanmıştır. Linezolidin, sıçanspermatozoonlarının olgunlaşmasını etkilediği düşünülmektedir. Testosteron takviyesi,linezolid aracılı fertilite etkileri üzerinde etki göstermemiştir. 1 ay boyunca uygulamayapılan köpeklerde epididimal hipertrofi gözlenmemiştir ancak prostat, testis veepididimis ağırlıklarındaki değişimler belirgin olmuştur.

Farelerde ve sıçanlarda yapılan üreme toksisitesi çalışmaları, insanlarda sırasıyla 4 katı veya eşit maruziyet düzeylerinde teratojenik etkiye ilişkin kanıt göstermemiştir. Aynılinezolid konsantrasyonları farelerde maternal toksisiteye yol açmış ve tüm yavrularınölümü dahil embriyo ölümlerinin artması, fetüs vücut ağırlığında azalma ve fareneslinde sternal varyasyonlara normal genetik yatkınlığın artması ile ilişkili olmuştur.Sıçanlarda, beklenen klinik maruziyetlerden düşük maruziyetlerde hafif maternal

19

toksisite saptanmıştır. Fetüs vücut ağırlığında azalma, sternebra kemikleşmesinde azalma, yavru sağkalımında azalma ve hafif matürasyon gecikmeleri şeklinde görülenhafif fetal toksisiteler belirlenmiştir. Çiftleştiklerinde bu yavrular, fertilitede karşılıkgelen bir azalmayla birlikte, implantasyon öncesi kayıplarda dozla ilişkili geridöndürülebilir bir artış kanıtı göstermiştir. Tavşanlarda, fetüs vücut ağırlığında azalmayalnızca, EAAlar temelinde beklenen insan maruziyetinden 0.,06 kat düşük maruziyetdüzeylerinde maternal toksisite (klinik bulgular, vücut ağırlığı artışında ve yiyecektüketiminde azalma) varlığında meydana gelmiştir. Bu türün, antibiyotiğin etkilerineduyarlı olduğu bilinmektedir.

Linezolid ve metabolitleri, emziren sıçanların sütüne geçmektedir ve gözlenen konsantrasyonlar maternal plazmada gözlenenden yüksek olmuştur.

Linezolid, sıçanlarda ve köpeklerde geri dönüştürülebilir miyelosupresyona yol açmıştır.

6 ay boyunca oral yolla linezolid uygulanan sıçanlarda, 80 mg/kg/gün dozda siyatik sinirlerinin minimum ila hafif, geri döndürülemez aksonal dejenerasyonu gözlenmiştir;siyatik sinirinin minimum dejenerasyonu ayrıca, 3 aylık ara nekropside I erkekte budoz düzeyinde gözlenmiştir. Optik sinir dejenerasyonuna ilişkin kanıtların incelenmesiiçin perfüzyonla sabitlenmiş dokuların hassas morfolojik değerlendirmesi yapılmıştır.6 ay doz uygulaması ardından 3 erkek sıçanın 2'sinde minimum ila orta düzeyde optiksinir dejenerasyonu belirlenmiştir ancak bulgunun akut yapısı ve asimetrik dağılımınedeniyle ilaçla doğrudan bir ilişki olması şüphelidir. Gözlenen optik sinirdejenerasyonu, yaşlanan sıçanlarda bildirilen spontane unilateral optik sinirdejenerasyonuna mikroskobik olarak benzer bulunmuştur ve yaygın arka plandeğişiminin alevlenmesi olabilir.

Tekrarlı doz toksisitesi ve genotoksisite konusunda konvansiyonel çalışmalara dayalı klinik öncesi veriler, bu Kısa Ürün Bilgisinin diğer bölümlerinde ele alınanlar dışında,insanlar açısından özel bir tehlike ortaya koymamıştır. Kısa süreli doz uygulaması vegenotoksisitenin bulunmaması ışığında, karsinojenisite/onkojenisite çalışmalarıyapılmamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum sitrat Sitrik asit anhidrozGlikoz monohidratSodyum klorürSodyum hidroksitEnjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Özellikle aşağıdaki ilaçlar bir Y yolu oluşturularak LIMEXİD IV infüzyon çözeltisi ile birlikte verildiğinde, fiziksel geçimsizlikler saptanmıştır:Amfoterisin B,

Klorpromazin HCl, Diazepam, Pentamidin isotiyonat, Eritromisin laktobiyonat, Fenitoin sodyum ve Trimetoprim sulfometoksazol. Bunlara ek olarak LİMEXİD IV

20

infüzyon çözeltisi, Seftriakson sodyum ile kombine edildiğinde kimyasal geçimsizlik görülmüştür.

Birbiri ardına verilecek birkaç ilaç için aynı intravenöz yol kullanılacaksa, bu yol LTMEX

İD

IV infüzyon çözeltisi uygulanmadan önce ve sonra, LİMEXİD ile geçimlibir infüzyon solüsyonu ile yıkanmalıdır.

LTMEX

İD

IV infüzyon çözeltisi şu solüsyonlar ile geçimlidir:

%5 Dekstroz enjeksiyonu %0,9 Sodyum klorür enjeksiyonuRinger laktat enjeksiyonu

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4.Saklamaya yönelik özel tedbirler

Flakonlar açıldıktan sonra hemen kullanılmalıdır. Kullanılmayan solüsyon atılmalıdır.

25oC altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Donmaktan koruyunuz. LTMEX

İD6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

300 cc Tip I renksiz cam flakon, gri teflon kaplamalı tıpa, flipofflu alüminyum kapak ve kullanma talimatı içeren karton kutu.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' ve 'Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri'ne uygunolarak imha edilmelidir.

Parenteral ilaç ürünleri, uygulama öncesinde, içinde partiküllü madde varlığı açısından görsel olarak incelenmelidir ve sadece berrak ve herhangi bir partikül içermeyensolüsyonlar kullanılmalıdır. Kullanılmayan solüsyonlar mutlaka atılmalıdır.

LTMEX

İD

IV enfüzyon solüsyonu 30-120 dakika içinde intravenöz infüzyon şeklinde uygulanmalıdır.

Tntravenöz solüsyonunun içerisine katkı maddeleri ilave etmeyiniz. Eğer linezolid ile birlikte başka ilaçlarda verilecekse, her ilaç önerilen dozda ve uygulama yoluna göreayrı ayrı verilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

KOÇAK FARMA İLAÇ VE KİMYA SANAYİ A Ş.

Bağlarbaşı, Gazi Cad. No: 64-66 Üsküdar / İstanbulTel.: 0 216 492 57 08

Faks : 0 216 334 78 88

21

8. RUHSAT NUMARASI

214/48

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 06.03.2008 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

22

İlaç Bilgileri

Limexid 2 Mg/ 1 Ml Iv İnfüzyon İçin Çözelti İçeren Flakon

Etken Maddesi: Linezolid

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Limexid 600 Mg 2 Film Tablet
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.