Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Jectera 10 Mcg Enjeksiyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Liyofilize Toz ve Çözücü Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

JECTERA 10 mcg enjeksiyonluk çözelti hazırlamak için liyofilize toz ve çözücü Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Alprostadil...............................10 mcg

Rekonstitüye edildiğinde, her bir ml çözelti 10 mikrogram alprostadil içerir.

Yardımcı madde(ler):

Sodyum sitrat..........................................94 mcg

Sodyum hidroksit.....................................y.m.

Çözücü içeren ampul

Benzil alkol..........................................................9,45 mg/ml

Sodyum hidroksit.................................................y.m.

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk çözelti hazırlamak için liyofilize toz ve çözücü Beyaz, hemen hemen beyaz liyofilize toz

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

JECTERA, yetişkin erkek hastalarda nörojenik, vaskülojenik, psikojenik ya da karışık etiyoloji kaynaklı erektil disfonksiyon tedavisinde endikedir.

JECTERA, ayrıca erektil disfonksiyon teşhisinde diğer tanı testlerine yardımcı olabilir. JECTERA'nın pediyatrik kullanım için endikasyonu yoktur.

1 / 15

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

JECTERA direkt intrakavernöz enjeksiyon ile uygulanır. Genellikle, yarım inç (1,27 cm), 2730 gauge iğne ile uygulanması önerilmektedir. JECTERA dozu, doktor gözetiminde, dikkatli titrasyon ile hastaya göre ayarlanmalıdır. İlaç uygulamadan hemen önce sulandırılmalıdır.

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

A. Etiyolojik tanıya yardımcı olarak,


1) Nörolojik işlev bozukluğuna dair belirti olmayan durumlarda; 20 mikrogram alprostadilkorpus kavernozuma enjekte edilmeli ve penis ovuşturulmalıdır. Takiben ereksiyon bir saattenuzun sürmelidir, priapizm riskini önlemek için hasta klinikten taburcu edilmeden öncedetümesans tedavisi uygulanmalıdır (Bkz. Bölüm 4.9).

Olguların

%

80'ninden fazlasında alprostadilin tek 20 mikrogramlık dozuna yanıt vermeleri beklenir. Hasta klinikten taburcu edilmeden önce, ereksiyon tamamen sonlanmış olmalıdır vepenis tamamen gevşek vaziyette olmalıdır.

2) Nörolojik işlev bozukluğuna dair belirti bulunan durumlarda; bu hastaların alprostadilindaha düşük dozlarına yanıt vermesi beklenir. Nörolojik hastalık/travma kaynaklı erektildisfonksiyonu olan hastalarda, tanısal test için uygulanan doz 10 mikrogramı geçmemelidir vebaşlangıç dozu olarak 5 mikrogram uygundur. Bir saatten daha uzun süre içerisinde peş peşeereksiyon oluşursa, priapizm riskini önlemek için hasta klinikten taburcu edilmeden öncedetümesans tedavisi uygulanmalıdır (Bkz. Bölüm 4.9). Hasta klinikten taburcu edilmedenönce, ereksiyon tamamen sonlanmış olmalıdır ve penis tamamen gevşek vaziyette olmalıdır.

B. Tedavi


Spinal kord yaralanmasına bağlı nörojenik kaynaklı erektil disfonksiyonu olan hastalarda alprostadil başlangıç dozu 1,25 mikrogram, ikinci doz 2,5 mikrogram, üçüncü doz 5mikrogram olarak uygulanır ve sonrasında doz optimal doza ulaşılana kadar 5'er mikrogramarttırılır. Vaskülojenik, psikolojik ya da karışık etiyoloji kaynaklı erektil disfonksiyontedavisinde başlangıç dozu 2,5 mikrogramdır. Eğer kısmen yanıt alındıysa, ikinci doz 5mikrogram; eğer yanıt alınmadıysa ikinci doz 7,5 mikrogram olmalıdır. Takiben uygulanacakolan dozlar, optimal doz elde edilene kadar art arda 5-10 mikrogram arttırılarakuygulanmalıdır. Eğer uygulanan doz sonrası herhangi bir yanıt alınmıyorsa, bir sonraki dahayüksek doz 1 saat içinde uygulanabilir. Eğer yanıt alınıyorsa, bir sonraki doz uygulanmadan

2 / 15

önce en az 1 gün beklenmelidir. Önerilen maksimum enjeksiyon sıklığı günde bir kereden fazla ve haftada üç kereden fazla değildir.

Alprostadilin ilk dozu tıp eğitimi almış personel tarafından uygulanmalıdır. Uygun eğitim ve yönlendirme sonrasında, alprostadil evde uygulanabilir. Eğer kişinin kendisinin uygulamasıplanlanıyorsa, doktor hastanın becerilerini ve prosedüre uygunluğunu değerlendirmelidir. Dozayarlaması gerektiğinde, hastanın özellikle de kendi kendine enjeksiyon tedavisine başladığıdönemde düzenli olarak takip edilmesi (ör. her 3 ayda bir) önerilmektedir.

Kendi kendine enjeksiyon tedavisinde evde tedaviye başlamadan önce hasta veya hastanın partnerine, ilacı nasıl hazırlayacağı ve enjeksiyonu nasıl yapacağının eğitimi verilmelidir.Kendi kendine enjeksiyon tedavisinde seçilen doz, hastayı cinsel ilişki esnasında tatminedecek şekilde ayarlanmalıdır. Ereksiyon süresi bir saati geçmeyecek şekilde dozunayarlanması önerilmektedir. Eğer bu süre daha uzunsa, doz azaltılmalıdır. Hastalar çoğunlukla5-20 mikrogram arasındaki dozlar uygulandığında tatmin olmaktadır. Her bir enjeksiyonda 40mikrogramı aşmamak gerekir. En düşük etkin dozun kullanılması gerekmektedir. Ereksiyon 2saatten uzun 4 saatten kısa ise doktora danışarak doz ayarlanması yapılabilir. Önerilenmaksimum enj eksiyon sıklığı ereksiyonlar arası en az 24 saat olacak şekilde haftada 3 kezdir.

Uygulama şekli:

İntrakavernöz enjeksiyon steril koşullarda gerçekleştirilmelidir. Enjeksiyon bölgesi genellikle penisin proksimal 1/3'lük dorsolateral yönü boyuncadır. Görünen damarlardan kaçınılmalıdır.Penisin her iki tarafına da enjeksiyon yapılır ve enjeksiyon bölgeleri değiştirilerekuygulanmalıdır; enjeksiyon öncesinde, enjeksiyon bölgesi alkollü bez ile temizlenmelidir.

JECTERA'yı ampul içinde bulunan çözücü ile rekonstitüye etmek için:

Flakonun üzerindeki plastik kapak çıkarılır ve lastik tıpa antiseptik ped kullanılarak temizlenir. 22 gauge iğne, enjektöre yerleştirilir. Çözücü içeren ampulden 1 ml çözelti çekilirve flakona aktarılır. Toz tamamen çözünene kadar çalkalanır. JECTERA solüsyonunungereken dozundan biraz fazlası yavaşça çekilir, 22 gauge iğne çıkarılır ve yerine 30 gaugeiğne takılır. Hacim, enjeksiyon için gereken doza göre ayarlanır. Uygulamayı takiben,flakonun veya enjektörün kullanılmayan kısmı atılır.

3 / 15

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Alprostadilin farmakokinetiği, böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda resmi olarak incelenmemiştir. Alprostadilin sistemik klirensi, öncelikle akciğerler vasıtasıyla ilk geçişmetabolizmasında olduğu için, değişmiş renal veya hepatik fonksiyonun alprostadilfarmakokinetiği üzerinde büyük bir etkisi olacağı beklenmemektedir.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik kullanım için uygun değildir.

Geriyatrik popülasyon:

80 yaşın üzerindeki hastalarda güvenliliği ve etkililiği henüz belirlenmemiştir.

Veri bulunmamaktadır.

4.3. Kontrendikasyonlar

Alprostadil;

• Ürünün içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlılığı olanlarda,

• Orak hücre anemisi, multiple miyelom ya da lösemi gibi priapizme yatkınlığı bulunanhastalarda,

• Angulasyon, kavernozal fibrozis ya da Peyronie hastalığı gibi penisinde anatomikdeformasyon olan hastalarda kullanılmamalıdır.

• Penil implantı bulunan hastalar alprostadil ile tedavi edilmemelidir.

• Cinsel aktivitenin tavsiye edilmediği ya da kontrendike olduğu erkeklerde alprostadilkullanılmamalıdır (ör. şiddetli kalp hastalığı olan hastalar).

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemler:

Doktor kendi kendine uygulama yapacak hasta grubunu dikkatli seçmelidir.

Alprostadilin intrakavernözal uygulanmasını takiben uzatılmış ereksiyon ve/veya priapizm meydana gelebilir. Riski en aza indirgemek için, en düşük etkin doz seçilmelidir. Hastalar, 4saat gibi uzun bir süre boyunca devam eden ereksiyon söz konusu olursa doktora bildirmeleriya da acil tıbbi yardımı aramaları konusunda uyarılmalıdır. Priapizmin tedavisi 6 saatten fazlageciktirilmemelidir (Bkz. Bölüm 4.9) ve tıbbi uygulamalara uygun olarak yapılmalıdır.

4 / 15

Ağrılı ereksiyon gözlenme olasılığı angulasyon, fimozis, kavernozal fibrozis, Peyronie hastalığı ya da plağı olan hastalarda daha yüksektir. İntrakavernözal alprostadil uygulamasınıtakiben angulasyon, kavernozal fibrozis, fibrotik nodüller ve Peyronie hastalığı dahil penilfibrozis oluşumu gözlenebilir. Fibrozis oluşumu, kullanım süresinin uzatılması ile artabilir.Penil fibrozis ya da Peyronie hastalığı belirtilerinin tespit edilebilmesi için hastaların düzenliolarak dikkatli penis muayenesi ile takip edilmesi önerilmektedir. Penil angulasyon,kavernozal fibrozis ya da Peyronie hastalığı gelişen hastalarda alprostadil tedavisininsonlandırılması gerekir.

Varfarin ya da heparin gibi antikoagulanlar kullanan hastalarda intrakavernozal enjeksiyon sonrasında kanama artışı gözlenebilir.

Erektil disfonksiyonun temelinde yatan, tedavi edilebilir sağlık sorunları teşhis edilmeli ve alprostadil tedavisine başlanmadan önce tedavi edilmelidir.

İntrakavernöz alprostadil uygulaması, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmayı sağlamaz. Alprostadil kullanan bireyler, insan immün yetmezlik virüsü (HIV) dahil cinselyolla bulaşan hastalıklardan koruyucu önlemler ile ilgili bilgilendirilmelidir. Bazı hastalarda,alprostadil enjeksiyonu, enjeksiyon bölgesinde az miktarda kanamaya neden olabilir. Budurum kan yoluyla bulaşan hastalıklarla enfekte olmuş hastalarda, partnerlerine de hastalığınbulaşma riskini arttırabilir.

Alprostadil kardiyovasküler ve serebrovasküler risk faktörü olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Alprostadil, daha önce geçici iskemik ataklar yaşayan ya da değişken kardiyovasküler rahatsızlığı olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Alprostadil, erektil disfonksiyon tedavisinde kullanılan başka bir ilaç ile birlikte kullanılmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.5).

Alprostadilin kötüye kullanımı ihtimali göz önünde bulundurularak psikiyatrik bozukluk ya da bağımlılık geçmişi olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Cinsel uyarılma ve cinsel ilişki, koroner kalp rahatsızlığı, konjestif kalp yetmezliği ve akciğer hastalığı olanlarda, kardiyak ve pulmoner olaylara yol açabilir. Bu hastalar alprostadilkullandıklarında cinsel faaliyetlerde çok dikkatli olmalıdır.

5 / 15

Rekonstitüye solüsyonlar tek kullanımlıktır, hemen kullanılmalı ve saklanmamalıdır. Enjektör ve artan solüsyon uygun biçimde imha edilmelidir.

Gerekli durumlarda partnerin eğitilmesi: ör. morbid obez hastada

JECTERA'nın uygulanmasında çok ince iğne kullanır. İnce olan bütün iğnelerde olduğu gibi, iğnenin kırılma ihtimali mevcuttur. Eğer iğne eğilmiş ise iğne kullanılmamalı ve düzeltilmeyeçalışılmamalıdır. İğne şırıngadan çıkartılarak atılmalı ve şırıngaya yeni, kullanılmamış sterilbir iğne takılmalıdır.

JECTERA'nın çözücüsü benzil alkol içermektedir. Benzil alkol aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabilir ve bu “nefes darlığı sendromu” da dahil olmak üzere ciddiadvers etkiler ve pediyatrik hastalarda ölüm ile ilişkilendirilmiştir. Toksisitenin oluşabileceğiminimum benzil alkol miktarı bilinmemektedir. Benzil alkolün toksisite riski, verilen miktarave kimyasalın detoksifikasyon kapasitesine bağlıdır. Erken ve düşük doğum ağırlıklıbebeklerin toksisite geliştirme olasılıkları daha yüksek olabilir.

Liyofilize toz ve çözücüden oluşan bu tıbbi ürün;

• 1 mmol (23 mg)'den daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.

• Her ml'sinde 9,45 mg benzil alkol ihtiva eder. Prematüre bebekler ve yeni doğanlarauygulanmaması gerekir. Bebeklerde ve 3 yaşına kadar olan çocuklarda toksikreaksiyonlara ve alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Alprostadil ile diğer erektil disfonksiyon tedavileri (ör. sildenafil) ya da ereksiyonu tetikleyen diğer ilaçların (ör. papaverin) kombinasyonunun etkileri üzerinde çalışılmamıştır. Bu gibimaddeler, ereksiyon süresini uzatma ihtimali göz önünde bulundurularak alprostadil ilebirlikte kullanılmamalıdır.

Sempatomimetikler, alprostadilin etkisini azaltabilir. Alprostadil, antihipertansif ilaçların, vazodilatör ajanların, antikoagülanların (ör. heparin, varfarin) ve trombosit agregasyoninhibitörlerin etkilerini arttırabilir.

6 / 15

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ait etkileşim çalışması bulunmamaktadır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

JECTERA, kadınların kullanımı için endike değildir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar partnerinin tedavisi süresince etkili doğum kontrolü yöntemi uygulamalıdır.

Gebelik dönemi

JECTERA, kadınlarda kullanım için endike değildir.

JECTERA'nın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (Bkz. Bölüm5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

JECTERA içeriğinde bulunan alprostadil (PGE1) spermde yer alan doğal miktardaki PGEki artırabilir. Erkek partnerler, vajinal tahrişi ve erken doğum yapma riskini önlemek için ilişkisırasında prezervatif kullanmalıdır.

Laktasyon dönemi

JECTERA, kadınlarda kullanım için endike değildir.

JECTERA'nın insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Hayvan sütüyle atılıp atılmadığına dair veri mevcut değildir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Yüksek doz alprostadilin (deri altına 0,5-2 mg/kg) erkek sıçanların üreme potansiyeli üzerinde advers etkisi olmasına rağmen düşük dozlarda (0,05-0,2 mg/kg) advers etkisi yoktur.İnsanlarda önerilen intrapenil dozun 200 katı sıçanlara uygulandığında alprostadilspermatogenezi etkilememiştir.

Aşağıdaki mutajenite testleri ile bakteriyel mutasyon, alkalin elüsyon, sıçan mikronükleus, kardeş kromatid değişimi, CHO/HGPRT memeli hücresi ileri gen mutasyonu veplanlanmamış DNA sentezi (UDS) mutajenez için potansiyel olmadığı ortaya koymuştur.

7 / 15

1 yıllık irritans çalışması haftada iki kere intrakavernöz olarak ya alet ya da 3 veya 8,25 mcg alprostadil/enjeksiyon ile enjekte edilen üç gruptaki 5 erkek Cynomolgus maymunu ilegerçekleştirilmiştir. Her bir 6 maymunun ek iki grubuna haftalık olarak iki kez alet veya 8,25mcg/enjeksiyonla enjekte edilmiş; 44, 48 ve 52. hafta boyunca birden fazla doz almışlardır.Her bir gruptaki üç maymun, 4 haftalık bir iyileşme için muhafaza edilmiştir. Alprostadil iledirekt ilişkili olabilen, ilaca bağlı penil iritasyon veya akabinde doku lezyonlarına dair birkanıt bulunmamaktadır. Kontrol ve tedavi edilen maymunlar için not edilen irritans,enjeksiyon prosedürünün bir sonucu olarak kabul edilmiş ve kaydedilen herhangi bir lezyonunreversibl olduğu gösterilmiştir. 4 haftalık iyileşme periyodunun sonunda, penisdeki histolojikdeğişiklikler gerilemiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Alprostadilin araç ve makine kullanımını etkilemesi beklenmez.

4.8. İstenmeyen etkiler

Alprostadil intrakavernöz enjeksiyonu sonrası en sık görülen advers etki penis ağrısıdır. Hastaların

%%

11'i enjeksiyon uygulaması ile ilgilidir. Olguların büyük çoğunluğunda, ağrı hafif ya da ortaşiddettedir. Hastaların % 3'ü bu ağrı nedeniyle tedaviyi sonlandırmıştır.

Alprostadil uygulamasından sonra hastaların % 4'ünde uzamış ereksiyon (4-6 saat süren ereksiyon olarak tanımlanır) rapor edilmiştir. Priapizm sıklığı (6 saat ya da daha uzun sürenağrılı-ereksiyon olarak tanımlanır) % 0,4'tür. Olguların büyük çoğunluğunda spontandetumesans gelişmiştir.

Angulasyon, fibrotik nodüller ve Peyronie hastalığı dahil penil fibrozis bütün klinik hastaların % 3'ünde rapor edilmiştir, fakat kullanım süresi yaklaşık 18 ay olan birkendi kendine enjeksiyon çalışmasında penil fibrozis oranı yaklaşık % 8 olarak dahayüksek bulunmuştur.

Enjeksiyon bölgesinde hematom ve ekimoz oluşumu, alprostadilin etkisinden ziyade enjeksiyon tekniğinden kaynaklı olarak, sırasıyla hastaların % 3 ve

%

2'sinde gözlenmektedir.Penil ödem ya da kızarıklık, alprostadil ile tedavi edilen hastaların % 1'inde rapor edilmiştir.

8 / 15

Klinik deneyler ve pazarlama sonrası bildirilen advers reaksiyonlar aşağıdaki tabloda verilmiştir, sıklıklar şu şekilde sıralanmıştır; çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10);yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek(<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın olmayan: Mantar enfeksiyonu, soğuk algınlığı

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Çok seyrek: İzole trombositopeni vakaları

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek: Hipersensitivite (dermatit, alerjik, ürtiker, anaflaktik/anaflaktoid reaksiyonlar)

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Hipoestezi, hiperestezi, presenkop, baş ağrısı Seyrek: Baş dönmesi, sersemlikBilinmiyor: Amnezi, serebrovasküler olay

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan: Midriyaz

Kardiyak hastalıklar

Yaygın olmayan: Supraventriküler ekstrasistol Seyrek: Dolaşım bozukluğu (ör. kısa süreli hipotansiyon)

Bilinmiyor: Miyokardiyal iskemisi, miyokardiyal infaktüs

Vasküler hastalıklar

Yaygın: Hematom

Yaygın olmayan: Damar hastalıkları, hipotansiyon, periferik vasküler hastalık,

vazodilatasyon, venöz kanama, venöz fonksiyon bozukluğu

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın olmayan: Bulantı, ağız kuruluğu

9 / 15

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Eritem, hiperhidroz, döküntü, pruritus (kaşıntı), skrotal eritem Seyrek: Ürtiker

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: Kas spazmı

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Yaygın olmayan: Dizüri, hematuri, polaküri, idrar sıkışması, üretral kanama

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Çok yaygın: Penil ağrı (penis ağrısı)

Yaygın: Ereksiyonda artış, Peyronie hastalığı, penis bozukluğu, fibrotik değişiklikler (fibrotik nodül, enjeksiyon yerinde korpus kavernozumda plak)

Yaygın olmayan: Erektil disfonksiyon, ejakülasyon disfonksiyon, balanit, ağrılı ereksiyon, fimozis, priapizm, testiküler ağrı, skrotal hastalık, skrotal eritem, skrotal ağrı, spermatosel,skrotal ödem, testiküler hastalık, testiküler şişkinlik, testiküler ödem, testiküler kitle, pelvikağrı.

Seyrek: Kavernöz fibrotik değişiklikler (4 yıla kadar süren uzun süreli uygulamalarda)

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Enjeksiyon bölgesinde hematom, hematom, ekimoz, enjeksiyon sırasında ve

sonrasında yanma hissi

Yaygın olmayan: Kanama, enjeksiyon bölgesinde kanama, inflamasyon, enjeksiyon bölgesinde inflamasyon, enjeksiyon bölgesi ödemleri, enjeksiyon bölgesinde şişme,enjeksiyon bölgesinde ağrı, enjeksiyon bölgesi tahriş, asteni, enjeksiyon bölgesinde anestezi,ödem, periferik ödem, enjeksiyon bölgesinde pruritus

Araştırmalar

Yaygın olmayan: Kan kreatininde artış, kan basıncında düşüş, kalp atımında artış,

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine

10 / 15

olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr;[email protected];4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Alprostadilin farmakotoksik belirtileri bütün hayvan türlerinde benzerdir ve depresyon, yumuşak dışkı ya da ishal ve hızlı nefes alıp vermeyi kapsamaktadır. Hayvanlarda, en düşükakut LD50 12 mg/kg'dır, bu değer insanlar için önerilen maksimum doz olan 60 mg/kg'ın12.000 katıdır.

İnsanlarda, uzamış ereksiyonun ve/veya priapizmin, alprostadil dahil vazoaktif maddelerin intrakavernöz uygulanmasından sonra oluştuğu bilinmektedir. Hastalar, 4 saat ya da dahauzun süreli ereksiyon durumu oluştuğunda doktora bildirmeleri konusundabilgilendirilmelidir.

Alprostadilin klinik çalışmalarında doz aşımı gözlenmemiştir. Eğer intrakavernöz alprostadil doz aşımı oluşursa, sistemik etkiler bitene kadar ve/veya penil yumuşama gerçekleşene kadarhasta tıbbi gözetim altında tutulmalıdır. Sistematik belirtilerin semptomatik tedavisi uygunolabilir.

Priapizm (uzamış ereksiyon) tedavisi 6 saatten fazla geciktirilmemelidir. İlk tedavi penis aspirasyonu olmalıdır. Steril teknikler kullanılarak, korpus kavernozum içinde 19-21 gaugekelebek iğne yerleştirilir ve 20-50 ml kan çekilir. Bu uygulama penisi yumuşatabilir. Eğergerekirse, toplamda yaklaşık 100 ml kan çekilene kadar aynı işlem penisin diğer tarafınauygulanabilir. Eğer hala başarısız olunursa, intrakavernöz alfa-adrenerjik ilaç uygulamasıönerilir. Priapizm tedavisinde vazokonstriktörün intrapenil uygulaması kontrendikeolmamasına rağmen, bu uygulama gerçekleştirilirken dikkatli olunmalıdır. Kan basıncı venabız işlem süresince gözlenmelidir. Koroner kalp hastalığı, kontrolsüz hipertansiyonu,serebral iskemisi ve monoamin oksidaz inhibitörü alan hastalarda çok daha dikkatliolunmalıdır. Tıbbı merkez hipertansif krizleri yönetebilecek şekilde donanımlı olmalıdır. 200mikrogram/ml fenilefrin solüsyonu hazırlanmalı ve 0,5-1 ml solüsyon her 5-10 dakikada birenjekte edilmelidir. Alternatif olarak, 20 mikrogram/ml adrenalin solüsyonu da kullanılabilir.Eğer gerekirse, bu işlemleri takiben aynı kelebek iğne ile daha fazla kan çekilebilir.Fenilefrinin maksimum dozu 1 mg, adrenalinin ise 100 mikrogram (5 ml solüsyon) olmalıdır.

11 / 15

Alternatif olarak metaraminol kullanılabilir fakat daha önce rapor edilmiş ölümcül hipertansif krizler göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer hala priapizm giderilemediyse, şant operasyonuda dahil acil cerrahi müdahale gerekebilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Ürolojikler, erektil disfonksiyonlarda kullanılan ilaçlar ATC kodu: G04BE01

Alprostadilin [Prostaglandin E1 (PGE1)] çeşitli memeli doku ve sıvılarında endojen olarak bulunduğu tespit edilmiştir. İnsan seminal sıvısında yüksek konsantrasyonda bulunur.Esansiyel bir yağ asidi olan dihomogammalinolenik asitten kaynaklanır. Çok çeşitlifarmakolojik profile sahiptir, bunlar arasında vazodilasyon, trombosit agregasyon inhibitörü,mide sekresyon inhibitörü ve de bağırsak ve uterus düz kas stimülasyonu bulunmaktadır.Erektil disfonksiyon tedavisinde alprostadilin farmakolojik etkisinin penil dokudaki alfa1-adrenerjik etkinin inhibisyonu ve kavernozal düz kasları gevşetici etkisi aracılığı ile olduğudüşünülmektedir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Sulandırıldıktan sonra, alprostadil (PGE1) a-siklodekstrin klatratından ayrılır. Semptomatik gönüllülerde intrakavernöz enjeksiyondan önce ölçülen sistemik ortalama endojen PGE1venöz plazma konsantrasyonları yaklaşık 1 pg/mL'dir. 20 mcg alprostadil enjeksiyonundansonra, PGE1 venöz plazma konsantrasyonları, yaklaşık 10-20 pg/ml konsantrasyonlara kadarhızla artmaktadır. PGE1 plazma konsantrasyonları, 2 saat içinde başlangıç seviyesine yakınkonsantrasyonlara döner.

Dağılım:


Plazmada bulunan PGEfin yaklaşık

%

90'ı protein ile bağlanır.

Biyotransformasyon:


C15-hidroksi grubunun enzimatik oksidasyonu ve C13,14 çift bağının indirgenmesi, birincil metabolitler olan 15keto-PGE1, PGE0 (13,14 dihidro PGE1) ve 15-ketoPGE0 üretir. İnsan

12 / 15

plazmasında sadece PGEo ve 15keto-PGEo saptanmıştır. Ana bileşiğe göre daha az farmakolojik olarak aktif olan 15-keto metabolitlerinin aksine, PGEo çoğu açıdan PGEı'ebenzer bir potense sahiptir.

Semptomatik gönüllülerde intrakavernöz enjeksiyon öncesinde ölçülen ortalama endojen PGE0 venöz plazma konsantrasyonları yaklaşık 1 pg/mL'dir. 20 mcg alprostadilenjeksiyonundan sonra, PGE0 plazma konsantrasyonları, 20 dakika içinde yaklaşık 5 pg/mlkonsantrasyona yükselir ve ardından başlangıç seviyesine yakın konsantrasyonlara geridönülür. PGE0'ın terminal yarı ömrü yaklaşık 30 dakikadır.

Eliminasyon:


Birincil metabolitlerin beta ve omega oksidasyonu ile bozunmasından sonra, daha fazla polar metabolitler esas olarak idrar (%88) ve dışkılarla (%12) atılır ve PGEkin veyametabolitlerinin doku tutulumuna dair herhangi bir kanıt yoktur.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

KÜB'ün diğer bölümlerine ek olarak herhangi bir klinik öncesi güvenlilik verisi yoktur.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Liyofilize toz içeren flakon;

• Laktoz monohidrat (sığır sütünden üretilir)

• Sodyum sitrat

• Alfa-siklo dekstrin

• Sodyum hidroksit ve/veya hidroklorik asit

• Enjeksiyonluk su

Çözücüyü içeren ampul;

• Benzil alkol

• Sodyum hidroksit ve/veya hidroklorik asit

• Enjeksiyonluk su

13 / 15

6.2. Geçimsizlikler

Alprostadil başka ilaçlarla birlikte ya da karıştırılarak kullanılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

24 ay.

Çözücü ile çözündürülerek hazırlanmış çözeltiler hemen kullanılmalıdır. Kullanılmayan kısım atılmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve ışıktan korumak amacıyla orijinal ambalajında saklayınız. Rekonstitüye solüsyonlar tek kullanımlıktır, hemen kullanılmalı ve kullanılmayankısım imha edilmelidir.

Bu ürün ve/veya ambalajı herhangi bir bozukluk içeriyorsa kullanılmamalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Liyofilize toz:Çözücü

: 2 ml kapasiteli Tip I renksiz cam ampul

Ambalaj içerisinde liyofilize toz içeren flakon ve çözücü içeren ampule ilave olarak, 1 mL hacminde boş enjektör, 22G ve 30G kalınlıkta iki adet steril iğne ve iki adet alkol emdirilmişpamuk yer almaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği' ve 'Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri'ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

VEM İLAÇ San. ve Tic. AŞ Söğütözü Mahallesi 2177. CaddeNo:10B/49 Çankaya/ANKARA

8. RUHSAT NUMARASI

2018/696

14 / 15

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 14.12.2018 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KUB'UN YENİLENME TARİHİ

15 / 15

İlaç Bilgileri

Jectera 10 Mcg Enjeksiyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Liyofilize Toz ve Çözücü

Etken Maddesi: Alprostadil

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Jectera 10 Mcg 1 Flakon
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.