Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Tobradex %0.3/%0.1 Steril Oftalmik Süspansiyon Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

TobraDex %0.3 / %0.1 steril oftalmik süspansiyon

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Süspansiyonun 1 ml'si 3 mg tobramisin ve 1 mg deksametazon içerir.

Yardımcı maddeler:

Benzalkonyum klorür............................. 0,1 mg/ml

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Göz damlası, süspansiyon.

Süspansiyon beyaz ila kırık beyaz arasındadır.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Bir kortikosteroidin endike olduğu, süperfisyal bakteriyel infeksiyon veya bakteriyel oküler infeksiyon riski bulunan, steroidlere duyarlı inflamatuvar oküler vakalarda (örneğin palpebralve bulber konjonktivada, korneada ve göz küresinin ön segmentinde görülen inflamatuvardurumlar, kronik anterior üveit ve kimyasal, radyasyon ya da termal yanmalardan kaynaklanankorneal yaralanma veya yabancı cisimlerin penetrasyonu) endikedir.

Ayrıca katarakt ameliyatı sonrasında inflamasyon tedavisinde ve infeksiyon profilaksisinde de kullanılmaktadır.

4.2. Pozoloji uygulama şekli

Göze uygulanır.

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Her dört ila altı saatte bir konjonktival keseye bir ya da iki damla damlatılır. İlk 24 ila 48 saatte doz her iki saatte bir ya da iki damlaya çıkartılabilir. Klinik belirtilerde düzelme görülürse sıklıkkademeli olarak azaltılır. Tedavinin erken bırakılmamasına dikkat edilmelidir.

Ağır hastalıkta inflamasyon kontrol edilene kadar her saat bir ya da iki damla damlatılır ve 3 gün boyunca sıklık kademeli olarak her iki saatte bir ya da iki damlaya düşürülür; sonra 5 ila 8gün boyunca her 4 saatte bir ya da iki damla ve sonunda gerekli görülürse son 5 ila 8 günboyunca günde bir ya da iki damla damlatılır.

Katarakt ameliyatı sonrasında doz, ameliyattan sonraki günden itibaren 24 güne kadar günde dört kere bir damladır. Tedaviye ameliyattan önceki gün, günde dört kere bir damlaylabaşlanılabilir ve ameliyattan sonra bir damla, 23 güne kadar ise günde dört kere bir damlayla

Sayfa 1/11

devam edilebilir. Gerekirse tedavinin ilk iki gününde sıklık her iki saatte bir damlaya çıkarılabilir.

Göz içi basıncının düzenli olarak gözlenmesi tavsiye edilir.

Uygulama şekli

Kullanmadan önce şişe iyice çalkalanmalıdır.

Oküler kullanım içindir. TOBRADEX göze damlatılarak kullanılır, göze enjekte edilmez.

Kontaminasyonu önlemek için damlalık ucunun ve süspansiyonun, göz kapağına, çevresine veya diğer yüzeylere değdirmemeye dikkat edilmelidir.

Damlatmadan sonra göz kapağının yavaşça kapatılması ve nazolakrimal kanalın oklüzyonu tavsiye edilir. Bu önlem, oküler yoldan uygulanan tıbbi ürünün sistemik absorpbsiyonunuazaltabilir ve sistemik yan etkilerin azalmasını sağlar.

Topikal yoldan uygulanan diğer oküler tıbbi ürünlerle birlikte kullanılması halinde, art arda iki uygulama arasında 5 dakikalık ara verilmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgilerBöbrek/Karaciğer yetmezliği:

TOBRADEX, bu hasta popülasyonlarında çalışılmamıştır. Yine de, ürünün topikal uygulamasından sonra deksametazon ve tobramisinin sistemik absorbpsiyonu düşükolacağından doz ayarlaması gerekli değildir.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik hastalarda kullanılmaz. (Bkz. Bölüm 4.4.)

Bakteriyael kaynaklı eksternal oküler inflamasyon nedeniyle 7 gün süreyle tedavi edilen 2 yaşında altındaki çocuklardan elde edilen güvenlilik ve etkililik verileri mevcut değildir.Katarakt ameliyatı gerekecek pediyatrik hastalarda kullanma olasılığı değerlendirilebilir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılarda özel bir doz ayarlamasına gerek yoktur.

4.3. Kontrendikasyonlar

• Tobramisin, deksametazon veya bölüm 6.1'deki yardımcı maddelerden herhangi birinekarşı aşırı duyarlılık durumlarında,

• Epitelyal herpes simpleks keratiti (dendritik keratit), çiçek, suçiçeği ve kornea vekonjonktivanın diğer viral hastalıklarında,

Mycobacterium tuberculosis, Mycobacterium lepraeMycobacterium avium

gibi asidedirençli basiller nedeniyle oluşan, ancak bunlarla sınırlı olmayan mikobakteriyel gözenfeksiyonlarında,

• Oküler yapıların fungal hastalıklarında,

• Gözde tedavi edilmemiş iltihaplı infeksiyon durumlarında kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Sadece topikal oftalmik kullanım içindir. Göze enjekte edilmez.

Sayfa 2/11

Uzun süreli kullanım (klinik deneylerde kullanılan maksimum süreden [24 gün] daha uzun) ya da artırılan uygulama sıklığı, optik sinirde hasar ve görme keskinliği ile görme alanında azalmaile sonuçlanan oküler hipertansiyon / glokom ve posterior subkapsüler katarakt oluşumuylasonuçlanabilir. Sistemik ve topikal kortikosteroid kullanımıyla birlikte görme bozukluğubildirilebilir. Hastada bulanık görme veya diğer görme bozuklukları gibi semptomlar görülürse,sistemik ve topikal kortikosteroidlerin kullanımından sonra bildirilen katarakt, glokom veyasantral seröz koryoretinopati (CSCR) gibi nadir hastalıkların değerlendirilmesi için hastanın birgöz doktoruna yönlendirilmesi düşünülmelidir. Duyarlı hastalarda artan göz içi basıncı alışılmışdozlarda bile ortaya çıkabilir. Uzun süreli kortikosteroid tedavisi alan hastaların intraokülerbasıncı düzenli ve sık kontrol edilmelidir. Bu durum kortikosteroidle uyarılmış okülerhipertansiyon riskinin özellikle çocuklarda daha yüksek olması ve yetişkinlere göre daha erkenortaya çıkma nedeniyle önemlidir. TOBRADEX pediyatrik hastalarda kullanım içinonaylanmamıştır.

Kortikosteroid kaynaklı artmış göziçi basınç ve/veya katarakt oluşumuna yatkın hastalarda (ör:diyabetik hastalarda) bu vakaların görülme riski daha fazladır.

Oküler deksametazonun sistemik emilimi ile ilişkili Cushing sendromu ve/veya adrenal baskılanma, CYP3A4 inhibitörleri (ritonavir ve kobisistat dahil) ile tedavi edilen hastalar veçocuklar dahil yatkın hastalarda yoğun veya uzun süreli kesintisiz tedaviden sonra meydanagelebilir. Bu durumlarda tedavi dereceli olarak bırakılmalıdır.

Diğer aminoglikozidler ile çapraz reaksiyonlar oluşabilir ve topikal oküler tobramisine duyarlı olan hastaların ayrıca diğer topikal ve/veya sistemik aminoglikozidlere duyarlı olabileceğidüşünülmelidir.

Sistemik tobramisin tedavisi alan hastalarda nörotoksisite, ototoksisite ve nefrotoksisiteyi içeren ciddi advers reaksiyonlar görülmüştür. Eş zamanlı kullanılacaksa dikkatli olunmalıdır.

Steroid tedavisinin kullanıldığı inatçı korneal ülserlerde fungal infeksiyon gelişmiş olma olasılığı dikkate alınmalıdır. Eğer fungal enfeksiyon gelişirse, steroid tedavisi kesilmelidir.Diğer antibiyotiklerde olduğu gibi, tobramisinin uzun süre kullanımı, mantarlar dahil tedaviyeduyarlı olmayan organizmaların aşırı üremesiyle sonuçlanabilir. Süperinfeksiyon oluşursa,uygun bir tedavi hemen başlatılmalıdır.

Uzun süreli kullanım, konak hücre yanıtını baskılamasından ötürü sekonder oküler infeksiyonlara da sebebiyet verebilir. Kortikosteroidler bakteriyel, viral, fungal veya parasitikinfeksiyonlara direnci azaltabilir, oluşumuna yardımcı olabilir ve infeksiyonun klinikbelirtilerini maskeleyebilir.

İmmün cevabın baskılanmasının ardından sekonder bakteriyel oküler infeksiyon da görülebilmektedir. Kortikosteroid ilaçlar ile tedavi, gözün akut iltihaplı enfeksiyonlarınıgizleyebilir ya da azdırabilir. Kornea ya da skleranın incelmesine neden olan hastalıklarda,topikal steroidlerin kullanımıyla perforasyon meydana geldiği bilinmektedir.

Bazı hastalarda topikal olarak uygulanan aminoglikozitlere karşı hassasiyet görülebilir. Hassasiyetin şiddeti, lokal etkilerden genel reaksiyonlara (örn. eritem, kaşınma, ürtiker, deridöküntüsü, anafilaktik reaksiyonlar ya da bullöz reaksiyonlar gibi) kadar değişkenlikgösterebilir. Eğer bir duyarlılık reaksiyonu oluşursa, ürünün kullanımı kesilmelidir.

Sayfa 3/11

Göze topikal yoldan uygulanan kortikosteroidler, korneal yara iyileşmesini geciktirebilir. Topikal Non-Steroidal Antienflamatuvar İlaçlar'ın (NSAID) iyileşme üzerinde yavaşlatıcı vegeciktirici etkisi bilinmektedir. Topikal NSAID ve topikal steroid ilaçlar ile birlikte kullanımıpotansiyel iyileşme problemlerini artırabilir. Kornea ya da skleranın incelmesine sebebiyetveren hastalıklarda topikal kortikosteroidlerin kullanımı ile perforasyonların görüldüğübilinmektedir.

Hastalara oküler infeksiyon varken kontakt lens takmamaları tavsiye edilmelidir. TOBRADEX göz damlası süspansiyonu koruyucu olarak benzalkonyum klorür maddesini içerdiğinden,tahrişe neden olabilir ve yumuşak kontakt lenslerin renklerini bozduğu da bilinmektedir. Bunedenle, hastalar TOBRADEX uygulamasından önce kontakt lensleri çıkarmalı veTOBRADEX damlattıktan sonra kontakt lensleri takmadan önce 15 dakika beklemelerikonusunda uyarılmalıdırlar.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşmeler ve diğer etkileşim şekilleri

Topikal NSAID ve topikal steroid ilaçlar ile birlikte kullanımı potansiyel iyileşme problemlerini artırabilir. Ritonavir ile tedavi edilen hastalarda deksametazonun plazmakonsantrasyonları artabilir (Bkz. Bölüm 4.4).

CYP3A4 inhibitörleri (ritonavir ve kobisistat dahil): deksametazon klirensini azaltarak artmış etkiler ve adrenal baskılanma/Cushing sendromu ile sonuçlanabilir. Faydalar artmış sistemikkortikosteroid yan etkileri riskine ağır basmadığı sürece kombinasyondan kaçınılmalıdır;kullanılması durumunda hastalar sistemik kortikosteroid etkileri açısından izlenmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik Kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Tobramisin/deksametazonun gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi süresince etkili doğum kontrolü uygulamak zorundadır. r

Gebelik dönemi

Tobramisin/deksametazonun gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veya embriyonel/fetal gelişim ve/veyadoğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (Bkz. Bölüm5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

TOBRADEX gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır. Gebelik sırasında sadece potansiyel yarar, potansiyel fötal riskten fazlaysa kullanılmalıdır.

Gebe kadınlara oral ve parenteral yoldan uygulanan aminoglikozitlerle (tobramisin dahil) ilgili bir çalışma, saptanabilir fötal risk olmadığını göstermiştir. Ancak, eğer gebelik dönemindeaminoglikozit alınmışsa, aminoglikozitlerin plasentaya geçmesi ya da fötus veya yeni doğanlarüzerinde etki etmesi göz önünde bulundurulmalıdır. Aminoglikozitlerin fötusta teratojenik,ototoksik veya nefrotoksik olduğuna dair kesin kanıtlar olmasa bile, bu etkilerin olası olduğu

Sayfa 4/11

varsayılmalıdır. Gebelik sırasında uzun süreli veya tekrarlanan kortikoid kullanımı, artmış intra-uterin büyüme geriliği riski ile ilişkilendirilmiştir. Gebelik esnasında anlamlı dozlardakortikosteroid kullanan gebelerin yenidoğan bebekleri hipoadrenalizmin belirtileri açısındandikkatle gözlemlenmelidir.

Laktasyon dönemi

Sistemik olarak uygulanan kortikosteroidler insan sütüne geçmektedir ve büyümeyi baskılayabilir, endojen kortikosteroid üretimi ile etkileşebilir ya da diğer istenmeyen etkilereneden olabilir. Kortikosteroidlerin topikal uygulamasının insan sütünde tespit edilebilirmiktarlar üretmeye yeterli sistemik absorpsiyon sağlayıp sağlamayacağı bilinmemektedir.TOBRADEX, potansiyel faydaları potansiyel riske ağır basmadıkça emzirme süresincekullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

Tobramisinin insan ve hayvan fertilitesi üzerindeki etkilerini değerlendirmek için çalışma yapılmamıştır. Deksametazonun erkek veya dişi fertilitesi üzerindeki etkisini değerlendirmekiçin klinik veri sınırlıdır. Deksametazon, önceden koryonik gonadotropin uygulaması yapılansıçan modelinde fertilite üzerinde advers etkiye sahip olmamıştır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

TOBRADEX'in araç ve makine kullanımı üzerine önemli bir etkisi yoktur. Diğer göz damlalarında olduğu gibi, geçici olarak bulanık görme ya da diğer görsel bozukluklar araba yada makine kullanımını etkileyebilir. İlaç damlatıldıktan sonra bulanık görme gelişirse hasta,arabayı ya da makineyi kullanmadan önce görüntü netleşene kadar beklemelidir.

4.8. İstenmeyen etkiler

1600'ün üzerinde hastanın katıldığı klinik çalışmalarda TOBRADEX günde 6 defaya kadar uygulanmıştır. Yapılan bu klinik çalışmalarda Tobradex ya da yardımcı maddeleri ile ilgilihiçbir ciddi oftalmik ya da sistemik advers reaksiyon bildirilmemiştir. Tobradex ile ilgili en sıkraporlanan advers etkiler; göz ağrısı, artmış göz içi basınç, gözde tahriş (damlatma sonrasıyanma) ve göz kaşıntısıdır (hastaların %1'inden azında gelişmiştir).

Aşağıdaki advers reaksiyonlar TOBRADEX ile ilgili klinik çalışmalar ve pazarlama sonrası edinilen deneyimler esnasında rapor edilmiştir. Advers etkiler çok yaygın (>1/10), yaygın(>1/100 ila < 1/10), yaygın olmayan (>1/1000 ila < 1/100), seyrek (>1/10000 ila < 1/1000), çokseyrek (< 1/10000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor) olaraklistelenmiştir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: hipersensivite, anafilaktik reaksiyonlar

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: baş ağrısı Bilinmiyor: sersemlik

Sayfa 5/11

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan: göz ağrısı, oküler kaşıntı, oküler rahatsızlık (damlatma sonrası geçici yanma ya da iğnelenme), oküler hipertansiyon, konjonktival ödem, artmış göz içi basıncı, gözdeirritasyon

Seyrek: keratit, gözde alerji, bulanık görme (bkz. Bölüm. 4.4), göz kuruluğu, oküler hiperemi Bilinmiyor: göz kapağında ödem, göz kapağı eritemi, midriyazis, göz yaşında artış

Endokrin hastalıkları:

Bilinmiyor: Adrenal baskılanma, Cushing sendromu (bkz. bölüm 4.4)

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar:

Yaygın olmayan: Rinore, laringospazm

Gastrointestinal hastalıklar

Seyrek: tat alma bozukluğu (disguzi)

Bilinmiyor: bulantı, karında rahatsızlık

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Bilinmiyor: döküntü, yüzde şişlik, eritema multiforme, pirürit

Seçili Advers Reaksiyonların Tanımı

Aşağıda belirtilen advers reaksiyonlar Deksametazon oftalmik süspansiyon kullanımını takiben gözlenmektedir:

Sistem-organ sınıflandırması

Sıklık

Advers reaksiyon

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın

baş ağrısı

Göz hastalıkları

Yaygın

gözde irritasyon*, oküler hiperemi*, göz kapağı eritemi, gözde anormal his*

Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın

geniz akıntısı

Aşağıda belirtilen advers reaksiyonlar Tobramisin oftalmik süspansiyon kullanımını takiben gözlenmektedir:

Sistem-Organ

Sınıflandırması

Sıklık

Adverse reaksiyon

Göz rahatsızlıkları

Yaygın

Yaygın olmayan

oküler hiperemi, gözde ağrı

gözde kaşıntı*, oküler rahatsızlık*, gözde alerji, göz kapağında ödem*,konjonktivit*, gözde kamaşma, gözyaşında artış*, keratit*

*Bu advers reaksiyonlar TOBRADEX'in pazarlama sonrası dönem sırasında gözlenmiştir.

Sayfa 6/11

Topikal oftalmik kortikosteroidlerin uzun süreli kullanımı, göz sinirinin hasar görmesi ile göz içi basıncının artması, görme keskinliğinin azalması ve görüş alanı kusurları, posteriorsubkapsüler katarakt oluşumu ve yara iyileşmesinin gecikmesi ile sonuçlanabilmektedir.

Kortikosteroid bileşeni nedeniyle, korneanın ya da skleranın incelmesine neden olan hastalıklarda, özellikle uzun tedavilerden sonra olmak üzere daha yüksek bir perforasyon riskibulunmaktadır (Bkz Madde 4.4).

Kortikosteroid ve antimikrobiyaller içeren kombinasyonların kullanımından sonra ikincil enfeksiyon gelişimi gerçekleşmiştir. Mantara bağlı kornea enfeksiyonları özellikle uzun sürelisteroid uygulamaları ile rastlantısal olarak gelişmeye yatkındır.

Nörotoksisite, ototoksisite ve nefrotoksisite de dahil olmak üzere ciddi advers reaksiyonlar sistemik tobramisin tedavisi alan hastalarda görülmüştür.

Bazı hastalarda da topikal olarak uygulanan aminoglikozitlere karşı duyarlılık görülebilir.

Şüpheli ve advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın risk/yarar dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Bu ürünün özelliklerinden ötürü doz aşımı halinde (şişe içeriğinin kazara içilmesi halinde bile) toksik bir etki beklenmemektedir. TOBRADEX'in doz aşımının klinik olarak belirgin belirti vesemptomları (punktat keratit, eritem, gözyaşında artış, ödem ve göz kapağında kaşınma) bazıhastalarda görülen advers reaksiyon etkilerine benzeyebilir. TOBRADEX'in topikal doz aşımı,gözlerden ılık suyla yıkanarak giderilebilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Göz ilaçları -antiinflamatuvar ve antiinfektif kombinasyonu; kortikosteroid ve antiinfektif kombinasyonları.

ATC kodu: S01C A01

Deksametazon: Gözün inflamatuvar durumlarının tedavisinde kortikosteroidlerin etkililiği tespit edilmiştir. Kortikosteroidler anti-inflamatuvar etkilerini, vasküler endotel hücre adezyonmoleküllerinin, siklooksijenaz I veya II'nin ve sitokin ekspresyonunun baskılanması yoluylagösterir. Bu etki, pro-inflamatuvar mediyatörlerin azalmasıyla ve dolaşımdaki lökositlerinvasküler endotele adezyonunun baskılanmasıyla sonuçlanır, böylece iltihaplı oküler dokudatoplanmalarını önler. Deksametazon diğer bazı steroidlere kıyasla mineralokortikoid etkinliğidaha az olan, belirgin bir anti-inflamatuvar etki gösteren en güçlü anti-inflamatuvar ajanlardanbiridir.

Sayfa 7/11

Tobramisin: Tobramisin güçlü, geniş spektrumlu, hızlı bakterisidal bir aminoglikozid antibiyotiktir. Ribozomda polipeptitlerin bir araya gelmesini ve sentezini inhibe ederek, bakterihücreleri üzerindeki esas etkisini gösterir. Bu kombinasyonda tobramisin, duyarlı bakterilerekarşı antibakteriyel koruma sağlamaktadır.

Duyarlı organizmaları orta duyarlı organizmalardan, orta duyarlı organizmaları da dirençli organizmalardan ayıran aşağıdaki MIC kırılma noktalarının S (< 4 mcg/mL, R (> 8 mcg/mL)olduğu varsayılır: Direnç prevalansı, coğrafi olarak ve belli türler için zamana göre farklılıkgösterebilir ve özellikle ciddi enfeksiyonların tedavisinde direnç ile ilgili yerel bilgi istenir.Direncin lokal prevalansının, en azından bazı enfeksiyon tiplerinde ajanın yararlılığınınsorgulanabileceği şekilde olduğu durumlarda, gerektiğinde uzman tavsiyesi alınmalıdır.Aşağıdaki bilgi, bakterilerin TOBRADEX'te bulunan tobramisine karşı duyarlı olupolmayacağı olasılıkları ile ilgili sadece tahmini bir yönlendirmede bulunur.

İzolatları duyarlı ya da dirençli olarak sınıflandıran kırılma noktası tanımları, sistemik olarak uygulanan antibiyotiklerin klinik etkinliğini tahmin etmede faydalıdır. Bununla birlikte,antibiyotikler doğrudan enfeksiyon yerine topikal olarak çok yüksek konsantrasyonlardauygulandığında, bu kırılma noktaları geçerli olmayabilir. Sistemik kırılma noktaları tarafındandirençli olarak sınıflandırılacak çoğu izolat, gerçekte topikal olarak başarıyla tedavi edilir.

İn vitro çalışmalar tobramisinin, aşağıdaki Tabloda listelenen yaygın oküler patojenler ile yaygın deri flora bakterilerinin çoğu cinsine karşı aktif olduğunu göstermiştir.

Kategoriler

Avrupa'da Edinilmiş Direnç Sıklığı

DUYARLI TÜRLER


Aerobik Gram-Pozitif Mikroorganizmalar


Corynebacterium türleri


%0-3

Staphylococcus aureus Methicillin-Sa


%0-3

Staphylococcus epidermidis Methicillin-Sa


%0-28

Diğer koagülaz negatif stafilokoklar


%0-40

Aerobik Gram-Negatif Mikroorganizmalar


Acinetobacter türleri


%0

Citrobacter türleri


%0

Escherichia coli


%0

Enterobacter türleri


%0

Haemophilus influenzae


%0

Klebsiella türleri


%0

Moraxella türleri


%0

Proteus türleri


%0

Pseudomonas aeruginosa


%0

ORTA DERECEDE DUYARLI TÜRLER


(İn vitro, orta duyarlılık)


Aerobik Gram-Negatif Mikroorganizmalar


Serratia marcesans



DOĞAL OLARAK DİRENÇLİ ORGANİZMALAR


Aerobik Gram-Pozitif Mikroorganizmalar


Enterococcus türleri



Staphylococcus aureus Methicillin-Ra


%50-70

Staphylococcus epidermidis Methicillin-Ra


%30-40

Sayfa 8/11

Streptococcus pneumoniae Streptococcus türleri



Aerobik Gram-Negatif Mikroorganizmalar

Burkholderia cepacia Stenotrophomonas maltophilia



Anaerobik Mikroorganizmalar

Zorunlu anaerob bakteriler


Diğer

Chlamydia türleri Mycoplasma türleriRickettsia türleri



a Metisiline duyarlı (S), Metisiline dirençli (R). Beta-laktam (yani, metisilin; penisilin) direnç fenotipi, aminoglikozit direnç

fenotipi ile ilişkili değildir ve her ikisinin de virülans fenotipi ile ilişkisi yoktur. Metisiline dirençli (R) bazıS. aureuscinsleri (MRSA), tobramisine karşı duyarlıdır (MIC: S<4); bunun aksine metisiline duyarlı (S) bazıS. aureuscinsleri (MSSA) detobramisine karşı dirençlidir (MIC: S>8).

Metisiline direnç (R) sıklığı, bazı Avrupa ülkelerinde tüm stafilokokların %50'sine kadar olabilir.

Pediyatrik Popülasyon

TOBRADEX'in çocuklardaki güvenliliği ve etkinliği, geniş klinik deneyimler ile belirlenmiştir; ancak sadece sınırlı sayıda veri mevcuttur. Bakteriyel konjonktivitlerin tedavisiiçin TOBRADEX süspansiyonu ile yapılan bir klinik çalışmada, yaşları 1 ila 17 arasındadeğişen 29 çocuk hasta, 5 ila 7 gün süreyle her 4 ila 6 saatte bir 1 veya 2 damla TOBRADEXile tedavi edilmiştir. Bu çalışmada, yetişkin ve çocuk hastalar arasında güvenlilik profilindefarklılık gözlenmemiştir.

Diğer bilgiler

Gentamisin ve tobramisin gibi aminoglikozidler arasındaki çapraz direnç enzim modifikasyonları, Adeniltransferaz (ANT) ve Asetiltransferazın (ACC) özgüllüğüne bağlıdır.Bununla birlikte, aminoglikozid antibiyotikler arasındaki çapraz direnç, çeşitli modifiye edicienzimlerin farklılaşan özgüllüklerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Aminoglikozidlere karşıkazanılmış direncin en yaygın mekanizması, plazmid ve transpozonla kodlanmış modifiye edicienzimlerin antibiyotik inaktivasyonudur.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Tobramisin, suda kolayca çözünen ve kloroform ve eter gibi organik çözücülerde hemen hemen hiç çözünmeyen beyaz ya da beyazımsı tozdur.

Deksametazon, suda hemen hemen hiç çözünmeyen beyaz ya da beyazımsı, kristal tozdur. Tobramisin:

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar tobramisinin, oküler uygulamayı takiben korneadan absorbe olduğunu göstermiştir. Renal fonksiyonu normal olan hastalara sistemik uygulamasonrasında, yaklaşık 2 saatlik bir plazma yarılanma ömrü gözlenmiştir. Tobramisin, varsa çokaz biyotransformasyon ile neredeyse sadece glomerüler filtrasyon ile elimine edilir. 2 günlüktopikal oküler TOBRADEX rejimini sonrasında tobramisinin plazma konsantrasyonları, çoğugönüllüde ölçüm sınırının altında ya da düşük düzeyde (<0,25 mikrogram/ml) olmuştur.

Sayfa 9/11

Deksametazon:

Oküler uygulamayı takiben, deksametazon, korneada ve göz sıvısında 1-2 saat içinde ulaşılan maksimum konsantrasyonlar ile göze absorbe olur. Deksametazonun plazma yarılanma ömrüyaklaşık 3 saattir. Deksametazon metabolitler gibi geniş ölçüde elimine edilir. TOBRADEX'intopikal oküler uygulamasını takiben deksametazona sistemik maruziyet düşüktür. Son topikaldozdan sonraki deksametazon pik plazma seviyeleri, art arda iki gün boyunca günde dört kereher göze birer damla TOBRADEX uygulanmasının ardından 220 ila 888 pg/ml (ortalama 555± 217 pg/ml) arasında değişmiştir.

Doğrusallık / Doğrusal olmayan durum:


Tobramisinin topikal oküler uygulamasının ardından artan tobramisin doz konsantrasyonlarıyla oküler veya sistemik maruziyet test edilmemiştir. Bu nedenle, topikal oküler dozla maruziyetindoğrusallığı belirlenememiştir. %0.3 tobramisinle %0.033 topikal oküler dozkonsantrasyonunda Deksametazon için ortalama Cmaks, yaklaşık 25 ng/mL değerindeTOBRADEX'ten daha düşük görünmüştür; fakat bu düşüş dozla orantılı olmamıştır.

Hastalardaki karakteristik özelliklerBöbrek/karaciğer yetmezliği

Bu hasta gruplarında tobramisinin ve deksametazonun farmakokinetiği çalışılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon

Topikal oküler tobramisin dahil olmak üzere, aminoglikozitler çocuklar, bebekler ve yenidoğanlarda ciddi gram-negatif enfeksiyonları tedavi etmek için yaygın olarakkullanılmıştır. Tobramisinin çocuklardaki klinik farmakolojisi, sistemik uygulamanın ardındantanımlanmıştır.

İntravenöz dozlama ardından, deksametazon pediyatrik hastalardaki farmakokinetiğinin, yetişkinlerden farklılık göstermediği görülmektedir.

Geriyatrik popülasyon

Yetişkinler ve yaşlılar arasında klinik açından herhangi bir güvenlilik ve etkinlilik farkı gözlemlenmemiştir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik dışı veriler, geleneksel yinelenen doz topikal oküler toksisite çalışmaları, genotoksisite veya karsinojenisite çalışmalarına dayanılarak, tobramisin veya deksametazona topikal okülermaruziyetin insanlar için özel bir tehlike oluşturmadığını göstermiştir. Tobramisin vedeksametazon ile klinik dışı reprodüktif ve gelişimsel çalışmalardaki etkiler, sadece maksimuminsan oküler dozajından yeterli ölçüde fazla olduğu düşünülen maruziyetlerde gözlemlenmiştirve düşük dozda kısa süreli tedavi seyirleri için klinik kullanım açısından az oranda anlamlılıkortaya koymuştur.

Tobramisinin, sıçanlarda veya tavşanlarda teratojenisiteye neden olduğu gösterilmemiştir. % 0.1 deksametazonun oküler uygulaması tavşanlarda fötal anomaliye neden olmuştur.Deksametazonun koryonik gonadotropin ile aşılanmış sıçan modelinde kadın fertilitesiüzerinde olumsuz bir etkisi yoktur.

Sayfa 10/11

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Benzalkonyum klorür çözeltisi (%50)

Disodyum edetat Sodyum klorür

Sodyum sülfat (anhidröz) (E514)

Tiloksapol (tyloxapol)

Hidroksietilselüloz

Sülfürik asit ve/veya sodyum hidroksit (pH ayarı için)

Saf su

6.2. Geçimsizlikler

Geçerli değildir. Geçimsizlik konusunda spesifik çalışmalar yapılmamıştır.

6.3. Raf Ömrü

24 aydır.

Preparat açılıncaya kadar sterildir, açıldıktan sonra 4 hafta içinde kullanılmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılar

25°C altındaki oda sıcaklıklarında saklanmalıdır. Dondurulmamalıdır.

Şişe dik durumda saklanmalıdır. Kullandıktan sonra şişe sıkıca kapatılmalıdır.

6.5. Ambalajın içeriği ve niteliği

Kutuda doğal LDPE dağıtıcı tıpa ve beyaz PP çevirmeli kapak ile kapatılmış, 5ml'lik opak beyaz LDPE Drop-tainer şişede.

6.6 . Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Herhangi bir kullanılmamış ürün veya atık materyaller “Tıbbi Ürünlerin Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Novartis Sağlık, Gıda ve Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.

Kavacık /Beykoz /Istanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2017/757

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

29.09.2017

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

Sayfa 11/11

İlaç Bilgileri

Tobradex %0.3/%0.1 Steril Oftalmik Süspansiyon

Etken Maddesi: Tobramisin, Deksametazon

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.