KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜNADI
RAXERİN 100 mg kapsül
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:
Her bir kapsül etkin madde olarak 100 mg rasekadotril içerir.
Yardımcı maddeler:
Laktoz monohidrat (inek sütü kaynaklı) 67.10 mg
Yardımcı maddeler için bölüm 6.1.'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Kapsül.
Opak, krem renkli kapsül gövdesi ve kapsül kapağından oluşan sert jelatin kapsüllerin içerisinde beyaz renkli granüler yapıda toz
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
RAXERİN; yetişkinlerde, nedensel tedavinin mümkün olmadığı akut diyarenin semptomatik tedavisinde endikedir.
Eğer nedensel tedavi mümkünse; rasekadotril tamamlayıcı tedavi olarak kullanılabilir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/Uygulama sıklığı ve süresi:
Yetişkinlerde;
Günde bir kapsül ile başlanmalıdır. Daha sonra; günde üç kez bir kapsül tercihen ana yemeklerden önce kullanılır. Tedavi; iki normal feçes elde edene dek sürdürülmelidir.
Tedavi 7 günü geçmemelidir.
Rasekadotril ile uzun dönem tedavi önerilmez.
Uygulama şekli:
RAXERİN oral yoldan kullanılır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediyatrik kullanım:
Bebekler, çocuklar ve adolesanlar için spesifik formülasyonları bulunmaktadır.
Geriyatrik kullanım:
Yaşlılarda doz ayarlanmasına gerek yoktur (Bkz bölüm 5.2)
Böbrek ve karaciğer yetmezliği:
Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılırken dikkatli olunmalıdır.
4.3. Kontrendikasyonlar
Rasekadotrile veya içeriğindeki herhangi bir yardımcı maddeye aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir (bkz. bölüm 6.1).
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Rasekadotril kullanımı, rehidrasyon rejimini değiştirmez.
Kanlı ya da iltihaplı feçes varlığı ve ateş; diğer ciddi bir hastalığın varlığını veya diyareye neden olan invazif bakteri varlığını işaret edebilir. Bu nedenle, böyle durumlarda rasekadotrilverilmemelidir.
Kronik diyarede rasekadotril ile yeterli çalışma bulunmamaktadır. Ayrıca, rasekadotrilin antibiyotiğe bağlı diyarede kullanımı test edilmemiştir, bu nedenle rasekadotril bu koşullaraltında kullanılmamalıdır.
Böbrek ve karaciğer yetersizliği bulunan hastalarda rasekadotril kullanımına dair yeterli veri yoktur. Bu hastalarda rasekadotril kullanırken dikkatli olunmalıdır (Bkz bölüm 5.2).
Uzun süreli kusması olan hastalarda ilacın yararlanımının azalması olasıdır.
Ürünün kullanımıyla cilt reaksiyonlarının meydana geldiği bildirilmiştir. Bunlar çoğu zaman hafiftir ve tedavi gerektirmez, ancak bazı durumlarda ciddi, hatta yaşamı tehdit edici olabilir.Rasekadotril ile ilişkisi tamamen dışlanamaz. Ciddi cilt reaksiyonları yaşandığında, tedavininderhal durdurulması gerekir.
Rasekadotril hastalarında aşırı duyarlılık / anjiyonörotik ödem bildirilmiştir. Bu, tedavi sırasında herhangi bir zamanda oluşabilir.
Yüz, ekstremiteler, dudaklar, mukoza membranlarında anjiyoödem oluşabilir.
Dil, glotis ve / veya larinks gibi üst hava yolu tıkanıklığı ile ilişkili anjiyoödem olduğunda, acil tedavi derhal uygulanmalıdır.
Rasekadotril kesilmeli ve hasta uygun izlemenin başlatılmasıyla yakın tıbbi gözetim altında tutulmalı ve semptomların tam ve sürekli olarak iyileşmesine kadar devam etmelidir.Rasekadotril tedavisi ile ilişkili olmayan anjiyoödem öyküsü olan hastalarda anjiyoödemriskinde artış olabilir.
Rasekadotril ve ADE inhibitörlerinin birlikte kullanılması, anjiyoödem riskini artırabilir (bkz. Bölüm 4.5). Bu nedenle, ADE inhibitörleri kullanan hastalarda rasekadotril ile tedaviyebaşlamadan önce dikkatli bir fayda-risk değerlendirmesi gereklidir.
RAXERİN yardımcı madde olarak laktoz ihtiva eder. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacıkullanmamaları gerekir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Rasekadotril'in ADE inhibitörleri ile etkileşimi
Rasekadotril ve ADE inhibitörlerinin (örneğin, kaptopril, enalapril, lisinopril, perindopril, ramipril) birlikte kullanılması anjiyoödem riskini artırabilir (bkz. Bölüm 4.4).İnsanlarda,rasekadotrilin loperamid veya nifuroksazid ile birlikte kullanımı rasekadotrilin kinetiğinideğiştirmez.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
Pediyatrik popülasyon
Pediyatrik popülasyona ilişkin olarak herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye
Gebelik kategorisi: B
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
RAXERİN'in çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/doğum kontrolü üzerinde etkisi olduğunu gösteren çalışma bulunmamaktadır.
Gebelik dönemi
RAXERİN için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonel / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunugöstermemektedir (bkz. Bölüm 5.3). Ancak spesifik bir klinik çalışma olmadığından dolayırasekadotril gebe kadınlara reçete uygulanmamalıdır
Laktasyon dönemi
Rasekadotrilin insan sütüne geçip geçmemesiyle ilgili yeterli veri olmadığından dolayı emzirme döneminde kullanımı önerilmez.
Üreme yeteneği / Fertilite
Sıçanlarda yapılan fertilite çalışmalarında rasekadotrilin fertilite üzerine etkisi olmadığı gösterilmiştir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Araç ve makine kullanımı üzerine etkisinin olmadığı veya göz ardı edilebilir kadar az olduğu bildirilmiştir.
4.8. İstenmeyen etkiler
Akut diyareye ilişkin klinik çalışmalarda, 2193 yetişkin hasta rasekadotril ile, 282 yetişkin hasta ise plasebo ile tedavi edilmiştir.
Aşağıdaki advers reaksiyonlar plaseboya oranla rasekadotril ile daha sık ortaya çıkan veya pazarlama sonrası rapor edilen advers reaksiyonlardır. Advers reaksiyonların sıklığı aşağıdakisınıflandırma kullanılarak tanımlanır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ile <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ile <1/100); seyrek (>1/10.000 ile <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor).Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın: Baş ağrısı
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın olmayan: Döküntü, eritem
Bilinmiyor: Eritema multiforme, dil, yüz ve dudaklarda ödem, göz kapaklarında ödem, anjiyoödem, ürtiker, eritema nodosum, papüler döküntü, prurigo, kaşıntı, toksik deridöküntüsü.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Doz aşımı ile ilgili olgu bulunmamaktadır. Yetişkinlerde 2 g üzerindeki tek dozlarda (terapötik dozun 20 katına tekabül eder) herhangi bir zararlı etki kaydedilmemiştir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Diğer Antidiyareikler ATC kodu: A07XA04
Rasekadotril, aktif metaboliti olan tiorfana hidrolize olan bir ön ilaçtır. Tiorfan, çeşitli dokularda özellikle ince bağırsağın epitelinde bulunan bir hücre membran peptidazıenkefalinazın inhibitörüdür. Bu enzim ekzojen peptidlerin hidrolizini ve enkefalin gibi endojenpeptidlerin yıkımını sağlar. Rasekadotril enkefalinleri enzimatik degradasyondan korur.Böylece enkefalinlerin ince bağırsaktaki enkefalinerjik sinapslarda etkisini uzatır vehipersekresyonu azaltır.
Rasekadotril saf bir intestinal antisekretuar aktif maddedir. Kolera toksini veya enflamasyon kaynaklı su ve elektrolit kaybını azaltır ve bazal sekretuar aktiviteyi etkilemez. Rasekadotrilintestinal geçişin süresini değiştirmeksizin hızlı antidiyareal etki gösterir.
Rasekadotril abdominal distansiyon oluşturmaz. Klinik geliştirme sırasında, rasekadotril plasebo ile karşılaştırılabilir oranda sekonder kabızlık oluşturmuştur.
Oral yoldan uygulandığında, sadece periferal etkili olup, santral sinir sistemine etkisi yoktur.
56 gönüllü hastada yapılan randomize çapraz çalışmada terapötik dozda 100 mg (1 kapsül) ya da supraterapötik dozda (4 kapsül) rasekadotril, pozitif kontrol olarak kullanılanmoksifloksasine zıt olarak QT/QTc uzamasına neden olmamıştır.
5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler:
Emilim:
Rasekadotril oral uygulamayı takiben hızlıca emilir. Kararlı durumda maruz kalma, takiben tek doza maruz kalma ile karşılaştırılabilir. Rasekadotrilin biyoyararlanımı yemekle değişmezfakat pik etkisi yaklaşık yarım saat-1 saat gecikir.
Dağılım:
14C-işaretli rasekadotrilin gönüllülerde tek doz oral uygulanmasından sonra, rasekadotril plazma konsantrasyonları kan hücrelerindekine göre 200 kez daha yüksek, tam kandakine göre3 misli daha yüksektir. Bu nedenle ilaç, kan hücrelerine önemli ölçüde bağlanmaz.
66,4 kg ortalama plazma dağılım hacminde diğer vücut dokularındaki radyokarbon dağılımı orta derecededir.
Rasekadotril aktif metabolitinin (tiorfan=(RS)-N-(1-okso-2-(merkaptometil)-3-fenilpropil) glisin) yüzde doksanı, plazma proteinlerine, esas olarak albümine bağlanır.
Rasekadotrilin etki süresi ve derecesi dozla ilişkilidir. Enkefalinaz inhibisyonu plazma pik süresi yaklaşık 2 saattir ve 100 mg'lık doz ile
%
75'lik inhibisyonu sağlanır. 100 mg'lık doz ileplazma enkefalinaz inhibisyonu süresi yaklaşık 8 saattir.
Metabolizma:
Rasekadotrilin biyolojik yarılanma ömrü, plazma enkefalinaz inhibisyonu ile ölçülür ve yaklaşık 3 saattir.
Rasekadotril, hızlıca aktif metaboliti tiorfan (RS)-N-(1-okso-2-(merkaptometil)-3-fenilpropil) glisine hidrolize olur; ana ilacın
%
10'undan fazlası sistemik maruziyette ^-metiltiorfansülfoksit, S-metil tiorfan, 2-metanesulfinilmetil propionik asit ve 2-metilsulfanilmetilpropionik asit olarak adlandırılan inaktif metabolitlere dönüşür.
Ek minör metabolitler idrar ve feçeste de tespit edilmiştir.
Rasekadotrilin tekrarlı kullanımı sonucu; rasekadotril vücutta birikmez.
İn vitro
veriler, rasekadotril/tiorfan ve dört majör inaktif metabolitlerinin, majör CYP enzim izoformlarını (3A4, 2D6, 2C9, 1A2 ve 2C19), klinik olarak anlamlı olacak ölçüde inhibeetmediğini gösterir.
İn vitro
veriler, rasekadotril/tiorfan ve dört majör inaktif metabolitlerinin, majör CYP enzim izoformlarım (3A ailesi, 2A6, 2B6, 2C9/2C19, 1A ailesi, 2E1) ve UGT konjugasyonenzimlerini, klinik olarak anlamlı olacak ölçüde indüklemediğini gösterir.
Rasekadotril; tolbutamid, varfarin, niflumik asit, digoksin ya da fenitoin gibi güçlü şekilde proteine bağlanan etkin maddelerin proteine bağlanmasını değiştirmez.
Karaciğer yetmezliği olan hastalarda (siroz, grade B Child-Pugh), rasekadotrilin inaktif metabolitlerinin kinetik profili; sağlıklı gönüllüler ile karşılaştırıldığında; Tmax ve T1/2 benzer;Cmax (-%65) ve AUC (-%29) daha düşüktür.
Ciddi böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatin klerensi 11-39 ml/dk), rasekadotrilin aktif metabolitinin kinetik profili; sağlıklı gönüllüler ile karşılaştırıldığında (kreatin klerensi >70ml/dk); Cmax (-%49) daha küçük, AUC (+%16) ve T1/2 daha büyüktür.
Pediyatrik popülasyondan elde edilen farmakokinetik sonuçlar yetişkinlerdeki ile benzerdir (Uygulamadan 2 saat 30 dakika sonra Cmax 'a ulaşılır). 7 gün içerisinde her 8 saatte uygulanançoklu dozlarda akümülasyon gözlenmemiştir.
Eliminasyon:
Rasekadotril aktif ve inaktif metabolitleri şeklinde elimine edilir. Eliminasyon çoğunlukla (%81,4) renal yoldan gerçekleşir, çok daha az ölçüde (%8) feçesten atılır. Pulmoneratılım anlamlı değildir (%1'den az).
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Maymunlarda ve köpeklerde yapılan 4 haftalık kronik toksisite çalışmalarında, insanlarda sırasıyla 625 ve 62 güvenlik sınırlarına tekabül eden, 1250 mg/kg/gün ve 200 mg/kg'a kadardozlarda herhangi bir etki gözlenmemiştir. Rasekadotril, 1 ay'a kadar bir sürede farelereuygulandığında immünotoksik bulunmamıştır. Maymunlarda uzun süreli maruz kalım (1 yıl)sonuçlarında 500 mg/kg/gün dozunda genel enfeksiyonlar ve aşılara karşı düşük antikor cevabıgörülmüş, 120 mg/kg/gün dozunda ise enfeksiyon/immün depresyonu görülmemiştir. Benzerşekilde köpeklerde 200 mg/kg/gün dozlarında 26 haftalık uygulamalarda bazıenfeksiyonlar/immün parametreler etkilenmiştir. Klinik önemi bilinmemektedir (Bkz. Bölüm4.8.).
Standart
in vitroin vivo
testlerde rasekadotrilin mutajenik veya klastojenik etkisi görülmemiştir.
Kısa dönem tedavi olarak öngörüldüğü için rasekadotril ile karsinojenite testi yapılmamıştır.
Üreme ve gelişim toksisitesi çalışmalarında (fertilite ve erken embriyonik gelişim, maternal fonksiyon dahil prenatal ve postnatal gelişim, embriyo fetal gelişim çalışmaları) herhangi birözel etki ortaya çıkmamıştır.
Diğer preklinik etkiler (ör. şiddetli, büyük olasılıkla aplastik anemi, artan diürez, ketonüri, diyare) sadece maksimum insan dozunu aşan maruz kalımlarda gözlenmiştir. Bunların klinikönemi bilinmemektedir.
Diğer güvenlilik farmakolojisi çalışmaları, rasekadotrilin merkezi sinir sistemi, kardiyovasküler ve solunum fonksiyonları üzerine toksik etkisinin olduğunukanıtlamamıştır.
Hayvanlarda rasekadotril, butilhiyosinin bağırsaktan geçişi üzerine etkilerini ve fenitoinin antikonvülsan etkilerini güçlendirir (artırır).
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Prejelatinize nişasta
Laktoz monohidrat (inek sütünden elde edilmiştir)
Titanyum dioksit Jelatin (sığır jelatini)
Povidon
Kolloidal silikon dioksit Magnezyum stearat
6.2. Geçimsizlikler
Bilinen herhangi bir geçimsizliği bulunmamaktadır.
6.3. Raf ömrü
24 ay.
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
25°C'nin altındaki oda sıcaklığında, nemden koruyarak saklanmalıdır.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
Karton kutu içerisinde PVC /PE/PVDC-Alüminyum blister ambalajlarda 20 kapsül bulunur.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atık Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrol Yönetmeliği "ne uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
İlko İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Veysel Karani Mah. Çolakoğlu Sok.
No: 10 / 34885 Sancaktepe / İstanbul Tel: 0 (216) 564 80 00Fax: 0 (216) 564 80 99
8. RUHSAT NUMARASI
2017/283
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 19.04.2017 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ