Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Ativan Expidet 2.5 Mg Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

ATIVAN EXPIDET® 2,5 mg tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF TERKİBİEtkin madde:

Her tablet 2,5 mg lorazepam içerir.

Yardımcı maddeler:

Ürün sığır kaynaklı jelatin içermektedir.

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Tablet- Dondurularak kurutulmuş (Hızlı çözünen dozaj formülasyonu)

Beyaz veya kirli beyaz renginde dondurularak kurutulmuş tablet

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

1. Anksiyete şikayetlerinin giderilmesi veya anksiyete semptomları veya depresifsemptomlara bağlı anksiyetenin kısa süreli tedavisinde. ATIVAN EXPIDET yalnızcailaçsız tedaviden cevap alınamadığı ve rahatsızlığın ağır seyrettiği, kişiyi iş göremez halegetirdiği veya aşırı sıkıntıya soktuğu durumlarda kullanılmalıdır.

Günlük hayatın stresine bağlı anksiyete veya gerginlik genelde anksiyolitik kullanımını gerektirmez.

2. Birkaç ilaç ile tedavinin gerekli olduğu psikotik durumlara ve ağır depresyona bağlıanksiyetede.

3. Cerrahi premedikasyon.

4. Kanser kemoterapisine bağlı mide bulantısı ve kusmanın profilaktik ve semptomatiktedavisi için standart antiemetik ilaçlarla tedaviye ilave olarak.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Anksiyete tedavisi için ortalama günlük doz, 2-3 kez bölünerek verilen 2-3 mg'dır, ancak günlük doz 1-10 mg arasında değişebilir. En yüksek doz yatmadan önce alınmalıdır.

Anksiyete veya geçici stresten kaynaklanan uykusuzluk için günde 0,5-4 mg'lık tek doz, genellikle yatma vaktinde verilebilir.

Cerrahi premedikasyon için, 2-4 mg dozun cerrahi işlemden bir gece önce ve/veya 1-2 saat önce verilmesi tavsiye edilir.

Kanser kemoterapisinden önce kullanılan standart antiemetik ilaçlara ilave olarak önerilen doz, kemoterapiden önceki gece yatarken 1 mg ve/veya kemoterapiden 1 saat önce 1 mg'dır ve eğergerekirse kemoterapiden 6 ve 12 saat sonra tekrarlanır.

Uygulama şekli

1/13

ATIVAN EXPIDET oral yolla alınır. Tablet tükürükle temas ettiği zaman hızla erir ve susuz yutulabilir. Dozaj ve tedavi süresi kişiye göre ayarlanmalıdır. Tedavi süresi mümkün olduğuncakısa olmalı ve mümkün olan en düşük doz yazılmalıdır. Genellikle, tedavi süresi doz azaltılmasıdahil, 2 veya 3 ayı aşmamalıdır. Tedavi süresi, terapiye devam etme ihtiyacı tekrardeğerlendirilmeden uzatılmamalıdır. Yoksunluk semptomları ve nüks riski tedavinin anidenkesilmesi ile yükselir; bu yüzden ATIVAN EXPIDET kademe kademe kesilmelidir.

Özel popülasyonlara ilikin ek bilgiler Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalar sık sık kontrol edilmeli ve doz hastanın verdiği cevaba göre dikkatlice ayarlanmalıdır. Bu hastalarda düşük doz yeterli olabilir.

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalar için spesifik doz önerilmemektedir (bkz. Bölüm 5.2).

Pediyatrik Popülasyon:

ATIVAN EXPIDET'in 12 yaşından küçük çocuklardaki güvenlilik ve etkisi saptanmamıştır ve kullanımı tavsiye edilmez.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı ve halsiz hastalarda, dozun ihtiyaca ve toleransa göre ayarlanması için başlangıç dozu olarak günde 1-2 mg'ın bölünerek verilmesi tavsiye edilir (bkz. Bölüm 4.4).

4.3. Kontrendikasyonlar

• Uyku apnesi sendromu

• Ciddi solunum yetmezliği

• Benzodiyazepinlere veya ilacın içerdiği diğer maddelere karşı aşırı hassasiyet

• Myasthenia gravis

• Ciddi karaciğer yetmezliği

• Akut dar açılı glokom

• Gebelik ve laktasyon

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleriOpioidlerin Birlikte Kullanımı Nedeniyle Oluşan Risk

ATIVAN EXPIDET ile beraber opioid kullanılması; sedasyon, solunum depresyonu, koma ve ölüme neden olabilir. Bu riskler nedeniyle, benzodiyazepinler gibi sedatif ilaçların veyaOpioidlerleATIVAN EXPIDET'in birlikte verilmesi, alternatif tedavi seçeneklerinin

mümkün olmadığı hastalarda düşünülmelidir.

Eğer; ATIVAN EXPIDET'in opioidlerle birlikte kullanımına karar verilmişse etkili olan en düşük doz kullanılmalı ve tedavi süresi mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır (Bkz. Bölüm 4.2).

Hastalar solunum depresyonu ve sedasyon belirti ve semptomları açısından yakından izlenmelidir. Bu bakımdan, hastaları ve hasta bakıcıları (uygun durumlarda) bu semptomlarınfarkında olmaları konusunda bilgilendirmeniz şiddetle tavsiye edilir (Bkz. Bölüm 4.5)

ATIVAN EXPIDET de dahil olmak üzere benzodiyazepin kullanımı, ölümcül solunum depresyonuna yol açabilir.

2/13

Benzodiyazepin kullanımı ilgili ciddi anaflaktik/anaflaktoid reaksiyonlar raporlanmıştır. İlk veya sonraki benzodiyazepin dozunu aldıktan sonra dil, glottis veya gırtlakta anjiyoödem vakalarıbildirilmiştir. Benzodiyazepin alan bazı hastaların dispne, boğaz kapanması, bulantı ve kusmagibi ek semptomları olmuştur. Bazı hastalara acil serviste tıbbi müdahale gerekmiştir.Anjiyoödem dil, glottis veya gırtlaktaysa, nefes yolu tıkanıklığına neden olabilir ve ölümcülolabilir.

Benzodiyazepin tedavisinden sonra anjiyoödem gelişen hastalar tekrardan bu ilacı kullanmamalıdır.

ATIVAN EXPIDET tedavisine devam edilirken düzenli kontrol önerilir. Diğer benzodiyazepinler gibi ankisiyete semptomları tedavisi kısa dönemli olmalıdır. Buna ek olarak,ankisiyete ve gerilimlerin günlük yaşamla ilgili olaylarla ilişkilendirilmesi durumunda,anksiyolitiklere başvurmak genellikle gereksizdir.

Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı gibi bağımlılığa yatkın olan kişilerde, bu hastaların alışkanlık ve bağımlılığa yatkınlığı nedeniyle tedaviden mümkünse tamamen kaçınılmalıdır.

ATIVAN EXPIDET, primer depresif semptomların tedavisinde ya da psikolojik hastalıkların primer tedavisinde kullanılmamalıdır.

Tolerans

Birkaç hafta tekrarlanan kullanımdan sonra, benzodiyazepinlerin hipnotik etkilerinde bir miktar azalma olabilir.

Hastalar, benzodiyazepin tedavisi sırasında alkolün ve merkezi sinir sistemini baskılayan diğer tıbbi ürünlerin toleransının azalacağı ve bu nedenle bu tür maddelerin kullanımının azaltılmasıveya hiç kullanılmaması gerektiği konusunda uyarılmalıdır.

Bağımlılık -Tedavinin aniden askıya alınmasının ardından yoksunluk belirtileri

Benzodiyazepin kullanımı fiziksel veya psikolojik bağımlılık yapabilir.

Bağımlılık riski, doz ve kullanım süresine bağlı olarak artar. Geçmişinde kişilik bozukluğu, alkol, uyuşturucu veya ilaç bağımlılığı olan hastalarda bu risk daha yüksektir. ATIVANEXPIDET'in kısa süreli ve uygun dozda kullanımında bağımlılık potansiyeli düşük, yüksek dozve uzun süreli kullanımda ise yüksektir. Genellikle benzodiyazepinler kısa süreli periyodlarda(örn: 2-4 hafta) kullanılmak üzere reçetelenmelidirler. Lorazepam kullanımına uzun süreli devamedilmesi önerilmemektedir.

Yoksunluk semptomları (örneğin, tekrar eden insomnia), önerilen dozların bırakılmasının ardından bir hafta kadar kısa bir süre sonra ortaya çıkabilir. Tedavinin aniden kesilmesindenkaçınılmalı ve uzun süreli tedaviden sonra kademeli bir dozaj azaltılması programıuygulanmalıdır.

Eğer fiziksel bağımlılık meydana gelirse, tedaviye aniden son verilmesi ile yoksunluk semptomları oluşabilir. Bu semptomplar baş ağrısı, kas ağrısı, aşırı kaygı, gerginlik, huzursuzluk,konfüzyon, sinirlilik, rebound fenomeni, disfori, sersemlik, bulantı, ishal, iştahsızlık olabilir.

Ciddi vakalarda gerçeklik kaybı, depersonalizasyon, hiperakuzi, ekstremitelerde uyuşma ve karıncalanma; ışığa, sese ve fiziksel temasa aşırı duyarlılık; halüsinasyonlar / deliryum; epileptiknöbetler veya konvülsiyonlargibi semptomlar görülebilir. Konvülsiyonlar / epileptik nöbetler,

3/13

önceden var olan epileptik bozukluğu olan veya antidepresanlar gibi konvülsif eşiği düşüren başka ilaçlar alan hastalarda daha yaygın olabilir.

Diğer belirtiler; depresyon, uykusuzluk, terleme, kalıcı kulak çınlaması, istemsiz hareketler, kusma, parestezi, algısal değişiklikler, karın ve kas krampları, titreme, miyalji, ajitasyon,çarpıntı, taşikardi, panik atak, vertigo, hiperrefleksi, kısa süreli hafıza kaybı, hipertermi.

Tekrar gelişen insomnia ve anksiyete: Benzodiyazepin tedavisi gerektiren semptomların tedavinin bırakılması ile birlikte geçici olarak daha şiddetli şekilde ortaya çıkmasıdır. Bunaduygudurum değişiklikleri, kaygı, huzursuzluk veya uyku bozuklukları dahil diğer reaksiyonlareşlik edebilir.

Özellikle daha ciddi olan yoksunluk semptomları uzun süre yüksek doz alan hastalarda daha sık görülür. Bununla birlikte, yoksunluk semptomları benzodiyazepinin sürekli terapötik düzeydealımına özellikle aniden son verilmesini takiben de meydana gelebilir. Yoksunluksemptomlarının oluşma riski aniden kesilme ile daha fazla olduğundan, ilaç kademe kademekesilmelidir.

Hastalara, ilacın dozunu arttırmadan veya azaltmadan önce, kullanımı kesmeden önce doktorlarına danışmaları önerilmelidir.

Benzodiyazepinlerin sedatif etkilerine toleransın geliştiğine dair kanıtlar vardır.

ATIVAN EXPIDET, özellikle uyuşturucu ve / veya alkol bağımlılığı geçmişi olan hastalarda, bağımlılık potansiyeline sahip olabilir.

Tedavi Süresi

Endikasyona bağlı olarak tedavi süresi mümkün olduğu kadar kısa olmalıdır (bkz. Bölüm 4.2), ancak uykusuzluk için dört haftayı, ankisiyetede bırakma süresi de dahil olmak üzere sekiz, oniki haftayı geçmemelidir. Hastanın durumu değerlendirilmeden tedavi süresi daha fazlauzatılmamalıdır.

Tedaviye başladığında hastayı tedavinin sınırlı süreli olacağı konusunda bilgilendirmek ve dozajın aşamalı olarak nasıl azaltılacağını kesin olarak açıklamak faydalı olabilir.

Ayrıca, ilaç kesilirken ortaya çıkabilecek semptomlarda ankisiyeteyi en aza indirmek için hastanın rebound fenomeni olasılığının farkında olması önemlidir

Amnezi

Benzodiyazepinler anterograd amnezi veya hafıza bozukluklarına neden olabilir. Bu durum, ürünün alınmasından birkaç saat sonra ortaya çıkar ve bu nedenle, riski azaltmak için hastaların7-8 saat kesintisiz uyuyacaklarından emin olmaları gerekir (bkz. Bölüm 4.8).

Psikiyatrik ve Paradoksal Reaksiyonlar

Benzodiyazepin kullanımı sırasında, huzursuzluk, anksiyete, sinirlilik, saldırganlık, delüzyon, öfke, kabuslar, halüsinasyonlar, psikoz, davranış değişiklikleri, anksiyete durumu, düşmanlık,uyarılma, uyku bozuklukları / uykusuzluk, cinsel dürtü, sedasyon, yorgunluk, uyuşukluk, ataksi,konfüzyon, depresyon, gizli depresyonun ortaya çıkması, sersemlik, libidodaki değişiklikler,iktidarsızlık, orgazm azalması gibi paradoksal reaksiyonlar zaman zaman rapor edilmiştir.Bunlar meydana gelirse, tıbbi ürünün kullanımı kesilmelidir. Bunların, çocuklarda ve yaşlılardaortaya çıkma olasılıkları daha yüksektir.

4/13

Anksiyete ve uykusuzluk, bir dizi başka hastalığın belirtileri olabilir. Bu nedenle, bu bozuklukların altta yatan fiziksel ya da zihinsel koşullardan kaynaklanabileceği dikkatealınmalıdır.

Spesifik Hasta Grupları

12 yaşın altındaki çocuklarda kullanım etkililiği ve güvenliliği henüz belirlenmemiştir. Benzodiyazepinler, gerçek tedavi ihtiyacını dikkatle değerlendirmeden çocuklara verilmemelidir;tedavinin süresi mümkün olduğunca kısa olmalıdır.

Psikotropik ilaçlara değişken reaktivite nedeniyle, yaşlı veya düşkün hastalar veya serebral organik modifikasyonları olanlar (tüm aterosklerotik modifikasyonların üzerinde) düşük dozlarlatedavi edilmelidir veya hiç tedavi edilmemelidir (bakınız bölüm 4.2). Yaşlı veya düşkün hastalarATIVAN EXPIDET'İn etkilerine karşı daha duyarlı olabilir, bu nedenle bu hastalar sıklıklaizlenmeli ve dozları hasta yanıtına göre dikkatlice ayarlanmalıdır. Solunum depresyonu riskinedeniyle, kalp yetmezliği, düşük kan basıncı, solunum fonksiyon bozukluğu, kronik solunumyetmezliği, KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı), uyku apnesi sendromu olan hastalardaaynı önlem alınmalıdır. Bu hastalar ATIVAN EXPIDET ile tedavi sırasında düzenli (diğerbenzodiyazepinler ve diğer psikotrop ilaçlar için önerildiği şekilde) olarak izlenmelidir.

Arteriyel hipotansiyon nadir görülen bir olay olmasına rağmen, kan basıncındaki ani düşüşlerin kardiyovasküler veya serebrovasküler komplikasyonlara sebep olabileceği hastalardabenzodiyazepinler dikkatli kullanılmalıdır.

Ensefalopati gelişimini hızlandırabileceğinden ağır karaciğer yetmezliği olan hastalarda benzodiazpin gelişimi endike değildir. ATIVAN EXPIDET, şiddetli karaciğer yetmezliği ve /veya ensefalopatisi olan hastalarda kullanılmamalıdır, çünkü tüm benzodiyazepinler gibi hepatikensefalopati gelişimini destekleyebilir

Benzodiyazepinler, psikotik hastalığın primer tedavisi için önerilmez. Benzodiyazepinler, depresyonla veya depresyonla ilişkili anksiyete tedavisinde tek başına kullanılmamalıdır (bu türhastalarda intihar beklenebilir); bu hastalarda, yüksek dozlarda ATIVAN EXPIDETverilmesinden kaçınılmalıdır.

ATIVAN EXPIDET de dahil olmak üzere benzodiyazepinlerin kullanımı sırasında önceden var olan bir depresyon ortaya çıkabilir veya daha da kötüleşebilir. Benzodiyazepin kullanımı,depresif hastalarda intihar eğilimlerini ortaya çıkarabilir, yeterli antidepresan tedavisi olmadankullanılmamalıdır.

Benzodiyazepinler, uyuşturucu ya da alkol bağımlılığı öyküsü olan hastalarda çok dikkatli kullanılmalıdır. Tüm merkezi sinir sistemi depresanlarında olduğu gibi, benzodiyazepinkullanımı ağır karaciğer yetmezliği olan hastalarda ensefalopatiyi hızlandırabilir.

Uzun süreli bir tedavi sırasında ya da böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastaları tedavi ederken, kan profilini ve böbrek ve / veya karaciğer fonksiyonlarını sık sık izlemeniz önerilir.

Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz hastanın yanıyına göre dikkatlice ayarlanmalıdır.

5/13

Anksiyete ile birlikte gelişen gastrointestinal veya kardiyovasküler hastalıkları olan hastalarda, ATIVAN EXPIDET, gastrointestinal veya kardiyovasküler bileşenlerin tedavisinde önemli birfayda göstermemiştir.

Yaşlı hastalar

Lorazepam, bu popülasyonda ciddi sonuçları olan düşme riskini arttırdığından sedasyon ve / veya kas iskelet sistemi zayıflığı riski nedeniyle yaşlılarda dikkatli kullanılmalıdır. Yaşlıhastalara daha düşük doz verilmelidir (bkz. Bölüm 4.2).

Bir yıldan uzun bir süre boyunca 6 mg / kg / gün doz ile lorazepam ile tedavi edilen sıçanlarda, yemek borusunun dilatasyonu gözlemlenmiştir. Etkisi olmayan maksimum dozaj 1,25 mg / kg /gündür (insanda 10 mg / gün olan maksimum terapötik dozajın yaklaşık 6 katına eşit).

Bu etki, olay ilk gözlendiğinden itibaren 2 ay içerisinde tedavinin kesilmesi ile ancak geri döndürülebilir. Klinik önemi bilinmemektedir. Her durumda, ATIVAN EXPrDET'in yaşlıhastalarda uzun süreli kullanımında çok dikkatli olunmalıdır; Ek olarak, üst gastrointestinalsistemi etkileyen olası bozuklukları izlemek için sık sık araştırma yapılması gerekir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Diğer psikotrop ilaçlarla birlikte kullanımında etkileşim nedeniyle oluşabilecek, beklenmeyen ve istenmeyen etkilerden kaçınmak amacıyla doktor tarafından özel bir dikkat ve izleme gerektirir.

Alkol ile beraber kullanımından kaçınılmalıdır. Ürün alkolle birlikte kullanıldığında sedatif etkileri artabilir. Bu, araç ve makine kullanma yeteneğini etkiler.

Merkezi sinir sistemi (MSS) depresanları ile birlikte kullanım; Solunum depresyonu da dahil olmak üzere, MSS depresyonu etkisi, opioidler, alkol, barbitüratlar, antipsikotikler(nöroleptikler),sedatif/hipnotik, anksiyolitikler, antidepresanlar, narkotik analjezikler,

antikonvülsanlar ve anestezikler ve sedatif antihistaminikler ile ilacın birlikte kullanıldığı durumlarda artmış olabilir. (bkz. Bölüm 4.4).

Özellikle, benzodiyazepinler gibi sedatif etkili ilaçların veya ATIVAN EXPIDET gibi ilaçların opioidlerle birlikte kullanılması, MSS depresan etkisini arttıracağından dolayı sedasyon, solunumdepresyonu, koma ve ölüm riskini arttırır. Birlikte kullanımın dozajı ve süresi sınırlı olmalıdır(bkz. Bölüm 4.4).

Narkotik analjezik alınması durumunda, psişik bağımlılığın artmasına neden olan öfori artışı oluşabilir.

Lorazepam, klozapin ile beraber kullanıldığında belirgin sedasyon, aşırı tükrük salgılanması ve ataksi gelişebilir.

Lorazepam, valproat ile beraber kullanıldığında plazma konsantrasyonlarında artma ve lorazepamın klerensinde azalma olabilir. Valproat, lorazepamın glukuronizasyonunu inhibeedebilir (sonuç olarak daha yüksek serum konsantrasyonlarına sebep olur ve sersemlik riskiniarttırır); Valproat ile birlikte kullanıldığında lorazepam dozu yaklaşık olarak %50 oranındaazaltılmalıdır.

Sodyum oksibat ve baklofen gibi kas gevşeticiler de lorazepamın sedatif etkisini artırabilir.

6/13

Kafein; ATIVAN EXPIDET'in sedatif ve anksiyolitik etkilerini azaltabilir

Lorazepam, probenesid ile beraber alındığında artan yarılanma ömrüne ve azalan toplam klirense bağlı olarak daha hızlı etki eder veya etkinliği daha uzun süre devam eder. Probenesid ile birliktekullanıldığında lorazepam dozu yaklaşık olarak %50 oranında azaltılmalıdır.

Teofilin veya aminofilin kullanımı lorazepam dahil benzodiyazepinlerin sedatif etkilerini azaltabilir.

Özellikle sitokrom P450 olmak üzere, bazı karaciğer enzimlerini belirgin olarak inhibe eden enzimler, benzodiyazepinlerin aktivitesini artırabilir. Lorazepam gibi sadece konjugasyon yoluile metabolize olan benzodiyazepinlerde bu etkileşim daha az oranda görülür.

ATIVAN EXPIDET'in metabolizmasında sitokrom P-450 sisteminin rol oynadığı görülmemiştir ve pek çok benzodiyazepin P-450 sistemini içeren farmakokinetik etkileşimler ATIVANEXPIDET ile gözlenmemiştir.

Lorazepam, lokzapin ile beraber verildiğinde aşırı dalgınlık, solunum hızında belirgin ölçüde azalma ve bir hastada hipotansiyon bildirilmiştir.

Laboratuvar test etkileşimleri:4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi D'dir.

Gebelik dönemi

Lorazepamın gebelik ve/veya fetüs/yeni doğan üzerinde zararlı farmakolojik etkileri bulunmaktadır. ATİVAN EXPIDET gerekli olmadıkça, hastaya olan yararının bebeğe olan riskinden fazla olduğudoktor tarafından belirtilmedikçe gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Lorazepam gebelik süresince kullanılmamalıdır. Hamilelik sırasında benzodiyazepin kullanımı ölümcül zararlara neden olabilir.

Birçok çalışmada, gebeliğin ilk üç ayında, anksiyolitiklerin (klordiazepoksit, diazepam, meprobamat) kullanımı ile ilişkili doğuştan malformasyon riski artışı öngörülmüştür. Bu nedenle,hamileliğin ilk üç ayında benzodiyazepin kullanmaktan kaçınılmalıdır.

İnsanlarda göbek kordonu kan numuneleri, benzodiyazepinlerin ve glukuronid metabolitlerinin plasenta ile taşındığını göstermiştir. Zorunlu medikal sebeplerle hamileliğin geç fazlarında veyadoğum sırasında yüksek dozlarda uygulandıysa yeni doğan üzerinde etkiler beklenebilir. Gebeliğinson döneminde veya doğum sırasında benzodiyazepin kullanan annelerin yeni doğmuş bebeklerindehipoaktivite, hipotoni, hipotermi, orta düzeyde solunum güçlüğü, apne, beslenme problemleri vesoğuğa karşı metabolik yanıtta bozukluk gibi semptomlar görülmüştür.

Ayrıca gebeliğin son aşamalarında kronik olarak benzodiyazapin alan annelerin bebekleri fiziksel bağımlılık gelilştirmiş olabilirler ve postnatal periyotta yoksunluk semptomları geliştirme riskialtında olabilirler.

7/13

Yenidoğanlarda lorazepamın glukronid metabolitinin 7 gün boyunca idrarda tespit edilebilir olmasından dolayı ATIVAN EXPIDET'in konjugasyonunun yavaş olduğu anlaşılmaktadır.

ATIVAN EXPIDET'in glukronidasyonu yarışmalı olarak bilirubin konjugasyonunu inhibe edebilir; bu durum yeni doğan bebeklerde hiperbilirubinemiye neden olabilir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

ATIVAN EXPIDET gebelik döneminde uygulandığı takdirde ciddi doğum kusurlarına yol açmaktadır / yol açtığından şüphelenilmektedir.

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi süresince etkili doğum kontrol kontrolü uygulamak zorundadırlar.

Çocuk doğurma potansiyeli olan bir kadın benzodiyazepinler ile tedaviye başlamadan önce hamilelik olasılığı dikkate alınmalıdır. ATIVAN EXPIDET, çocuk doğurma potansiyeli olan birkadına reçetelenmişse, hamilelik planlıyorsa veya hamile olabileceğinden şüpheleniyorsa,doktorunu bilgilendirmesi konusunda uyarılmalıdır. Böylece doz ayarlaması planlanabilir.

Ürün çocuk doğurma potansiyeli olan bir kadına reçete edilmişse, hamile kalmayı planlıyorsa veya hamile olduğundan şüpheleniyorsa, ürünün kesilmesi için doktoruna başvurması konusundauyarılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Benzodiyazepinler anne sütüne geçtiği için emziren kadınlara uygulanmamalıdır, ATIVAN EXPIDET, hastaya olan yararının bebeğe olan riskinden fazla olduğu doktor tarafındanbelirtilmedikçe emziren annelerde kullanılmamalıdır.

Benzodiyazepin alan emziren annelerin bebeklerinde sedasyon ve emme refleksinde bozulma görülmüştür. Emziren annelerin bebekleri sedasyon ve irritasyon dahil farmakolojik etkileraçısından gözlenmelidir.

Üreme yeteneği / fertilite

Sıçanlara oral yolla 20 mg/kg lorazepamın verilmesi ile yürütülen bir pre-implemantasyon çalışması fertilite bozukluğu göstermemiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Sedasyon, amnezi, bozulmuş konsantrasyon ve bozulmuş kas fonksiyonu, araç ve makine kullanma kabiliyetini olumsuz yönde etkileyebilir. Yetersiz uyku süresine bağlı olarak, dikkatinzayıflaması olasılığı artabilir (bkz. Bölüm 4.5).

Diğer merkezi sinir sistemi depresanları alan hastalarda olduğu gibi, hastalar ATIVAN EXPIDET kullanımından dolayı uyuşukluk veya sersemlik meydana gelmediği anlaşılana kadartehlikeli makine veya motorlu taşıt kullanmamalıdırlar.

4.8. İstenmeyen etkiler

Advers reaksiyonlar aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila <1/10); yaygın olmayan ( > 1/1.000 ila <1/100); seyrek (> 1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor):

8/13

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Trombositopeni, agranülositoz, pansitopeni

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Aşırı duyarlılık reaksiyonları, Anafilaktik / anafilaktoid reaksiyonlar

Endokrin hastalıkları

Bilinmiyor: Uygunsuz ADH salgılanması sendromu

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Bilinmiyor: Hiponatremi, iştahta değişiklikler

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın: Depresyon, önceden var olan depresif durumlar ortaya çıkabilir

Yaygın olmayan: Libido azalması, libido'daki değişiklikler

Bilinmiyor: Öfori, intihar düşünceleri / intihar girişimleri, psikoz, davranış değişiklikleri,

ajitasyon, saldırganlık; öfke patlamaları, disinhibisyon, benzodiyazepin bağımlılığı, zihinsel bağımlılık, fiziksel bağımlılığın gelişimi, uyku bozuklukları, kabuslar, halüsinasyonlar, hayalkırıklığı, oryantasyon bozukluğu, sinirlilik, duyguların inhibisyonu, huzursuzluk

Sinir sistemi hastalıkları:

Çok yaygın: Gün boyunca uyuşukluk

Yaygın: Ataksi, konfüzyon

Bilinmiyor: Koma, ekstrapiramidal semptomlar, titreme, dizartri, konuşma güçlüğü,

baş ağrısı, epileptik nöbet / kriz, otonomik atak, amnezi, anterograd amnezi, dikkat /konsantrasyon bozukluğu, azalmış canlılık, denge bozuklukları, yerinde duramama

Göz hastalıkları:

Bilinmiyor: Görme bozuklukları (diplopi ve bulanık görme dahil), göz fonksiyonu

bozuklukları

Kulak ve iç kulak hastalıkları:

Bilinmiyor: Vertigo

Vasküler hastalıklar

Bilinmiyor: Hipotansiyon

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Bilinmiyor: Solunum depresyonu P, apne, uyku apnesinin kötüleşmesi, obstrüktif

akciğer hastalığının kötüleşmesi

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın olmayan: Mide bulantısı

Bilinmiyor: Kabızlık,çeşitli gastrointestinalbozukluklar

Hepato-biliyer hastalıklar

Bilinmiyor: Sarılık

Deri ve deri altı doku hastalıkları

9/13

Bilinmiyor: Anjiyoödem, çok şiddetli reaksiyonlar da dahil olmak üzere dermatolojik

semptomlar, alerjik cilt reaksiyonları, alopesi

Kas-iskelet bozuklukları ve bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: Kas zayıflığı

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Bilinmiyor: İdrar retansiyonu

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Yorgunluk

Bilinmiyor: Rebound fenomeni, yoksunluk semptomları, hipotermi

Araştırmalar

Bilinmiyor: Bilirubin yükselmesi, hepatik transaminaz yükselmesi, artmış alkalen

fosfataz

*MSS üzerindeki benzodiyazepin etkileri doza bağımlıdır ve yüksek dozlarda daha şiddetli MSS depresyonu meydana gelir.

P Benzodiyazepinlerle solunum depresyonu derecesi doza bağlıdır ve daha yüksek dozlarda daha şiddetli depresyon meydana gelir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlıkmesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TUFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta: [email protected]; tel: 0 800314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Diğer benzodiyazepinlerde olduğu gibi, MSS'ni depreşe eden ajanlarla (alkol dahil) kombine edilmediği sürece, doz aşımının yaşamı tehdit edici olması beklenmez.

Pazarlama sonrası deneyimler, ATIVAN EXPIDET ile doz aşımının ağırlıklı olarak alkol ve / veya diğer ilaçlarla birlikte kullanım sonrası gerçekleştiğini göstermektedir. Herhangi bir tıbbiürün ile doz aşımı tedavisinde, birden fazla ajanın alınmış olabileceği akılda tutulmalıdır.

Oral benzodiyazepinler ile oral aşırı doz alımından hemen sonra eğer bilinci yerinde ise hasta kusturulmalıdır (1 saat içinde). Bilinci bulanık ya da semptomatik hastalarda havayolukonrunarak gastrik lavaj uygulanmalıdır. Bu uygulamalardan sonra hastaya genel destekleyicitedavi uygulanarak hayati bulgular izlenmeli ve hasta yakın takip edilmelidir. Aspirasyon riskivarsa hasta kusturulmamalıdır.

Lorazepamın diyalizi güçtür. ATIVAN EXPIDET'in inaktif metaboliti olan lorazepam glukronid yüksek oranda diyaliz edilebilir. Eğer midenin boşaltılması avantajlı değilse aktif kömür,absorpsiyonun azaltılmasında etkili olabilir.

Yoğun bakımda solunum ve kardiyovasküler fonksiyonların dikkatle izlenmesi gerekir.

Aşırı dozda benzodiyazepin alımı kendini genellikle uyuşukluktan komaya kadar değişebilen merkezi sinir sistemi depresyonu ile belli eder. Hafif vakalardaki semptomlar uyuşukluk, zihin

10/13

bulanıklığı, letarji, disartriyi içerir. Daha ciddi vakalarda; intihar amacıyla çok miktarda alındığında veya diğer merkezi sinir sistemi depresanları veya alkol ile birlikte alındığındasemptomlar ataksi, hipotansiyon, hipotoni, solunum güçlüğü, hipnoz, paradoksal reaksiyonlar,MSS baskılanması, kardiyovasküler baskılanma, solunum baskılanması, 1. ila 3. derece koma veölümdür.

Benzodiyazepin antagonisti flumazenil, benzodiyazepin aşırı dozu nedeniyle hastaneye yatan hastalara yararlı olabilir. Özellikle uzun süre benzodiyazepin kullananlarda ve siklikantidepresanların aşırı dozajında hekim flumazenil tedavisinde oluşabilecek konvülsiyonriskinden haberdar olmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapotik grup: Anksiyolitikler, benzodiyazepin türevleri ATC Kodu: N05BA06

Etki mekanizması:

Lorazepam bir benzodiyazepindir. Diğer benzodiyazepinler gibi ATIVAN EXPIDET'de uygulanan doz ile orantısal olarak anksiyolitik, sedatif ve hipnotik özelliklere sahiptir.

Benzodiyazepinlerin kesin etki mekanızması bilinmemektedir. Benzodiyazepinler farklı mekanizmalar üzerinden etki etmektedir. Benzodiyazepinler etkilerini muhtemelen, merkezi sinirsistemi içindeki spesifik reseptörlere bağlanarak veya gama-aminobutirik asit aracılığı ile oluşansinaptik veya presinaptik inhibisyonu arttırarak veya direkt olarak aksiyon potansiyelinitetikleyen mekanizmayı etkileyerek gösterirler.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel Özellikler:

Expidet tablet “dondurularak kurutulmuş” doz formudur. Tükürükle temas ettiği zaman hızlı dissolüsyon karakteristikleri gösterir ve bu sayede susuz yutulabilir.

Emilim

:

Lorazepam oral olarak verildiğinde hızla emilir. Doruk plazma konsantrasyonuna alındıktan yaklaşık 2-3 saat sonra ulaşır.

Dağılım

:

Klinik konsantrasyonlardaki lorazepam, serum proteinlerine yaklaşık %90 oranında bağlanır. 6 aya kadar oral uygulamayı takiben ATIVAN EXPIDET'in fazla birikimine ilişkin bir kanıtbulunmamaktadır. Ayrıca, aynı koşullar altında ilaç metabolize edici enzimlerin indüksiyonu içinherhangi bir gösterge de bulunmamaktadır.

Biyotransformasyon

:

Lorazepam başlıca glukuronik asit ile konjugasyon sonucu inaktif glukuronide dönüşerek metabolize olur. ATIVAN EXPIDET'in glukuronitlerinin hayvanlarda gösterilebilir bir MSSaktivitesi bulunmamaktadır ve aktif metabolit üretilmemektedir.

Eliminasyon

:

Konjuge olmamış lorazepamın insan plazmasındaki eliminasyon yarılanma ömrü 12-16 saattir. Dozun %70-75'i glukuronid olarak idrarla atılır. Lorazepam belirgin derecede hidroksilasyongöstermez ve sitokrom P450 sisteminin N-dealkilasyon enzimleri için bir substrat değildir.

11/13

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum

:

Lorazepamın plazma düzeyleri verilen doz ile orantılıdır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Genç ve yaşlı hastalardaki karşılaştırmalı çalışmalar, ATIVAN EXPIDET'in farmakokinetiğinin yaşa bağlı olarak değişmediğini göstermiştir. Karaciğer yetmezliği olan hastalarda (örneğin,hepatit, alkolik siroz) emilim, dağılım, biyotransformasyon ve atılımda herhangi bir değişiklikrapor edilmemiştir.

Diğer benzodiyazepinlerde olduğu gibi, lorazepamın farmakokinetiği böbrek yetmezliği ile değişebilir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileriToksikoloji

ATIVAN EXPIDET, DL50 ile (oral uygulama için), çok düşük bir akut toksisite göstermiştir: fare> 3000 mg / kg; sıçan> 5000 mg / kg; köpek> 2000 mg / kg'a eşit.

Farelerde ve köpeklerde akut ve kronik toksisite üzerine birçok test yapılmıştır. Vücut ağırlığına göre, insanda günlük bir terapi olarak belirlenenlerden binlerce kat daha yüksek olan dozlarkullanılmıştır.

ATIVAN EXPIDET, çok düşük bir toksisiteye sahip olduğunu göstermiştir. Histopatolojik, oftalmolojik ve hematolojik testler, idrar ve serum analizi, bazal metabolizma testleri, çokyüksek dozların önemli biyolojik değişikliklere neden olmadığına işaret etmiştir.

Teratojenite

Tavşanlarda, sıçanlarda ve farelerde yapılan birçok test lorazepamın teratojenik etkisini göstermemiştir.

Kanserojenite, mutajenite

Oral ATIVAN EXPIDET ile yapılan 18 aylık bir çalışma sırasında sıçanlarda ve farelerde kanserojenik potansiyele dair bir kanıt ortaya çıkmamıştır. ATIVAN EXPIDET'in Drosophilamelanogaster üzerindeki mutajenik aktivitesi üzerine yapılan bir çalışma, bu ajanın mutasyonelolarak etkin olmadığını göstermiştir.

Doğurganlığın bozulması

Sıçanlarda ön implantasyon çalışması oral Tavor ile doğurganlıkta hiçbir bozulma göstermeyen 20 mg / kg dozda gerçekleştirildi.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Jelatin

Mannitol

6.2. Geçimsizlikler

Bildirilen geçimsizlik bulunmamaktadır.

6.3. Raf ömrü

36 ay

12/13

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altında ve kuru yerde muhafaza ediniz.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

PVC/ PVDC Alüminyum folyo blister ambalaj

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' ve 'Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri'ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Pfizer PFE İlaçları A.Ş. Muallim Naci Cad. No:55 34347 Ortaköy-İSTANBUL Telefon no: (212) 310 70 00 - Faks no: (212) 310 70 58

8. RUHSAT NUMARASI

28.12.1999 - 107/18

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 28.12.1999 Ruhsat yenileme tarihi: 05.07.2012

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ


13/13

İlaç Bilgileri

Ativan Expidet 2.5 Mg Tablet

Etken Maddesi: Lorazepam

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Ativan Expidet 2.5 Mg Tablet - KUB
  • Ativan Expidet 2.5 Mg Tablet - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.