KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
PAİSOFOL %1 200 mg/20 ml I.V. enjeksiyonluk/infüzyonluk emülsiyon Steril
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:
Propofol 10 mg/ml
Yardımcı maddeler:
Rafine soya yağı 100 mg/ml
Sodyum hidroksit k.m.
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Enjeksiyonluk veya infüzyonluk emülsiyon.
Beyaz renkte emülsiyondur.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
PAİSOFOL %1 genel anestezinin indüksiyon ve idamesinde endikedir. Solunum cihazına bağlı, yoğun bakım tedavisi gören hastaların sedasyonu amacıyla da kullanılır.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi
PAİSOFOL %1 emülsiyon dozu; hastanın verdiği cevaba ve premedikasyon için verilen ilaçlara göre her hasta için özel olarak belirlenmelidir. PAİSOFOL %1'e ek olarak genellikle analjezikajanlar gerekir.
Dolaşım ve solunum fonksiyonları takip edilmelidir (örn. EKG, nabız oksimetresi ile) ve hastanın solunumun devamlılığı için gerekli olan suni ventilasyon ve resüsitasyon cihazları her zamanhazır bulundurulmalıdır.
Erişkinlerde Genel Anestezinin Başlatılması:
PAİSOFOL %1 anestezi başlangıcının klinik belirtileri görülünceye kadar hasta cevabına uygun şekilde (ortalama her 10 saniyede yaklaşık 20-40 mg) titre edilerek uygulanır. 55 yaşın altındakiyetişkin hastaların çoğunluğunda 1,5-2,5 mg/kg vücut ağırlığı PAİSOFOL %1 yeterlidir. Buyaşın üstünde gereksinim genellikle daha azdır ve PAİS°F°L %rin toplam dozu minimum 1
1/13
mg/kg.v.a.'na kadar düşürülebilir. Bu durumlarda PAİSOFOL %1'in uygulama hızı düşürülmelidir (her 10 saniyede bir yaklaşık 2 ml (20 mg)).
Erişkinlerde Genel Anestezinin İdamesi:
Anestezi idamesi PAİSOFOL %1'in sürekli infüzyonu veya tekrarlanan bolus enjeksiyonu ile sağlanabilir. Eğer anestezi sürekli bir infüzyon ile idame edilecekse uygulama hızı ve doz hastayagöre ayarlanmalıdır. Anestezinin idamesi için genellikle 4 - 12 mg/kg v.a. /saat verilmelidir.Minimal girişimsel/invazif cerrahi gibi daha az stres oluşturan prosedürlerde 4,0 mg/propofol/kgv.a./saat'lik idame dozu yeterli olabilir.
Yaşlı, genel durumları stabil olmayan, kalp yetmezliği olan, hipovolemik ve ASA III ve IV düzeyindeki hastalarda hastanın durumuna ve gerçekleştirilen anestezi tekniğine göre dozdüşürülebilir.
Anestezini idamesi için uygulanan tekrarlanan bolus enjeksiyon doz artışı (25 mg'dan 50 mg'a = 2,5- 5 ml ) klinik gereksinime göre uygulanmalıdır.
Yaşlı hastalarda kardiyopulmoner depresyona yol açabileceği için hızlı bolus uygulaması (tek ya da tekrarlayan) uygulanmamalıdır.
Erişkinlerde Yoğun Bakım Sedasyonu:
Yoğun bakımda solunum cihazına bağlı hastalarda sedasyon sağlanması amacıyla kullanıldığında, sürekli infüzyon ile verilmesi önerilir.
Doz, gerekli sedasyon derinliğine göre ayarlanmalıdır. Yeterli sedasyon için çoğunlukla 0,3- 4,0 mg.propofol/kg v.a./saat uygulama hızı yeterli olmaktadır. 4,0 mg.propofol/kg v.a./saat'ten dahahızlı infüzyon önerilmemektedir (Bkz. Bölüm 4.4). PAİSOFOL %1'in yoğun bakım ünitelerindesedasyon amacı ile uygulanması sırasında TCI sisteminin kullanılması önerilmez.
16 yaş ve altındaki yoğun bakım hastalarına PAİSOFOL %1 uygulanmamalıdır.
Çocuklarda Genel Anestezinin Başlatılması:
Çocuklarda kullanılırken anestezinin başladığı klinik belirtiler izlenerek saptanmalı ve yavaş yavaş titre edilerek uygulanmalıdır. Doz yaş ve/veya v.a.na göre ayarlanmalıdır. 8 yaşındanbüyük çocuklarda anestezinin başlatılması için yaklaşık olarak 2,5mg/kg v.a. PAİSOFOL %1uygulaması gerekmektedir. Daha küçük çocuklar için özellikle 1 ay ile 3 yaş arasındakiçocuklarda doz gereksinimleri artabilir (2,5-4 mg/kg v.a.).
Çocuklarda Genel Anestezinin İdamesi:
İstenen derinlikteki anestezinin devam edebilmesi için anestezi idamesi, PAİSOFOL %1'in sürekli infüzyonu veya tekrarlanan bolus enjeksiyonu ile sağlanabilir.
2/13
Gerekli olan uygulama hastadan hastaya değişmekle birlikte 9-15 mg/kg v.a./saat genellikle anestezinin sağlanması için yeterlidir. Daha genç, özellikle 1 ay- 3 yaş arasındaki hastalarda dozgereksinimi artabilir.
ASA III ve IV hastalara daha düşük dozlar önerilmektedir (Bkz. Bölüm 4.4).
Uygulama şekli:
İntravenöz uygulama içindir.
PAİSOFOL %1 infüzyon yoluyla seyreltilmeden veya sadece cam infüzyon şişeleri içinde %5 glukoz intravenöz infüzyon çözeltisi veya %0,9 Sodyum klorür intravenöz infüzyon çözeltisi ileseyreltilerek kullanılabilir. Ürün kullanılmadan önce çalkalanmalıdır.
Yalnız hasar görmemiş ambalajlardaki homojen ürünler kullanılmalıdır.
Kullanmadan önce ampul boynu alkol spreyi veya alkole batırılmış pamuklu çubukla temizlenmelidir. PAİSOFOL %1 antimikrobiyal koruyucu içermeyen bir lipid emülsiyonudur vemikroorganizmaların hızla çoğalmasını kolaylaştırabilir.
Emülsiyon, ampul açılır açılmaz aseptik olarak steril şırınga veya infüzyon setine çekilir.
Uygulama vakit kaybetmeden yapılmalıdır. Asepsi, infüzyon süresince PAİSOFOL %1 ve infüzyon ekipmanının her ikisi için de sağlanmalıdır. Diğer ilaçlar veya sıvılar PAİSOFOL %1'inuygulandığı infüzyon seti üzerinden infüzyon uygulanacaksa, uygulamanın infüzyon hattıüzerinde kanül kısmına yakın bir noktadan yapılmasına dikkat edilmelidir ve uygulama için Ykonnektörü veya üçlü valf kullanılmalıdır.
Ancak PAİSOFOL %1 infüzyon veya enjeksiyon için diğer solüsyonlarla seyreltilmemelidir. PAİSOFOL %1; %5 glukoz, %0,9 sodyum klorür veya %4 glukoz, %0,18 sodyum klorürintravenöz infüzyon çözeltileri ile birlikte uygun ilave aparatları ile kanüle yakın bir yerdenverilebilir.
PAİSOFOL %1 mikrobiyolojik bir filtre ile uygulanmamalıdır.
PAİSOFOL %1 ve propofol içeren herhangi bir infüzyon ekipmanı her bir hastada tek kullanım içindir. Kullanım sonrasında kalan PAİSOFOL %1 atılmalıdır.
PAİSOFOL %1'in seyreltilmeden infüzyonu
PAİSOFOL %1 infüzyonu dilüe edilmeden kullanıldığında damla sayacı, enjektör pompası ya da volümetrik infüzyon pompası gibi cihazlarla infüzyon hızı kontrol edilmelidir.
Bütün yağ emülsiyonları için olduğu gibi PAİSOFOL %1'in aynı infüzyon sistemi ile infüzyonu 12 saati aşmamalıdır. İnfüzyon seti ve kuJlarnkn re^rnıar 1.2 saat sonra atılmah ya da gerekliysedeğiştirilmelidir.
3/13
PAİSOFOL %1'in seyreltilerek infüzyonu
Seyreltme işlemi çeşitli infüzyon kontrol teknikleri kullanılarak uygulanabilir fakat tek başına kullanılan bir set yanlışlıkla büyük hacimde seyreltilmiş PAİSOFOL %1 uygulanması riskiniengellemez. Kontrol dışı infüzyon riski, büretteki maksimum PAİSOFOL %1 dilüsyonunukararlaştırırken hesaba katılmalıdır.
Maksimum seyreltme; 1 birim PAİSOFOL %1 ve 4 birim %5 glukoz veya %0,9 sodyum klorür çözeltisi (en az 2 mg PAİSOFOL %1/ml) şeklinde olmalıdır. Karışım uygulamadan önce aseptikolarak hazırlanmalı ve çözeltiler hazırlandıktan sonra 6 saat içinde uygulanmalıdır.
İnfüzyon veya injeksiyon amacıyla PAİSOFOL %1 başka solüsyonlarla seyreltilmemelidir. Ancak PAİSOFOL %1 ile birlikte %5 glukoz, %0,9 sodyum klorür veya %4 glukoz + %0,18sodyum klorür intravenöz infüzyon solüsyonu bir Y konnektörü yardımıyla enjeksiyon yerineyakın bir yerden aynı anda verilebilir. Başlangıç enjeksiyonu sırasındaki ağrıyı azaltmak içinPAİSOFOL %1 koruyucusuz % 1 Lidokain injeksiyonu ile karıştırılabilir (20 birim PAİSOFOL%1 1 birim %1 Lidokaine kadar). Bu karışım hazırlandıktan sonra 6 saat içinde uygulanmalıdır.
Uygulama Süresi:
7 günü aşmamalıdır.
PAİSOFOL %1 uygulanmış infüzyon alanının kızarmasından sonra, atracurium ve mivacurium gibi kas gevşeticiler uygulanabilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek/karaciğer yetmezliği:
Böbrek ya da karaciğer bozukluğu olan hastalara uygulanırken tedbirli olunmalıdır ve daha düşük bir hızla uygulanmalıdır
Pediyatrik popülasyon
:
Yeterli deneyim bulunmadığı için PAİSOFOL %1, 1 aydan küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.
Çocuklarda Genel Anestezinin Başlatılması:
Yeterli deneyim bulunmadığı için PAİSOFOL %1, 1 aydan küçük çocuklarda kullanılmamalıdır. Çocuklarda kullanılırken anestezinin başladığı klinik belirtiler izlenerek saptanmalı ve yavaşyavaş titre edilerek uygulanmalıdır. Doz yaş ve/veya v.a.'na göre ayarlanmalıdır. 8 yaşındanbüyük çocuklarda anestezinin başlatılması için yaklaşık olarak 2,5mg/kg v.a. PAİSOFOL %1uygulaması gerekmektedir. Daha küçük çocuklar için özellikle 1 ay ile 3 yaş arasındakiçocuklarda doz gereksinimleri artabilir (2,5-4 mg/kg v.a.).
Çocuklarda genel anestezinin başlatılmasında MBOTOT. %1 ^gd^^m^ TCI sisteminin kullanılması önerilmez.
4/13
Çocuklarda Genel Anestezinin İdamesi:
İstenen derinlikteki anestezinin devam edebilmesi için anestezi idamesi, PAİSOFOL %1'in sürekli infüzyonu veya tekrarlanan bolus enjeksiyonu ile sağlanabilir. Gerekli olan uygulamahastadan hastaya değişmekle birlikte 9-15 mg/kg v.a./saat genellikle anestezinin sağlanması içinyeterlidir. Daha genç, özellikle 1 ay-3 yaş arasındaki hastalarda doz gereksinimi artabilir.
ASA III ve IV hastalara daha düşük dozlar önerilmektedir (Bkz. Bölüm 4.4).
Geriyatrik popülasyon:
Yaşlı hastalarda hastanın durumuna ve gerçekleştirilen anestezi tekniğine göre doz düşürülebilir.
Diğer:
Hipovolemik veya genel durumları stabil olmayan ve ASA III ve IV düzeyindeki hastalarda hastanın durumuna ve gerçekleştirilen anestezi tekniğine göre doz düşürülebilir.
4.3. Kontrendikasyonlar
Propofol'e veya içindeki yardımcı maddelerden birine karşı duyarlılık durumlarında kontrendikedir.
Soya ya da yer fıstığına karşı alerjisi olanlarda kullanılmamalıdır.
Hamilelik ve laktasyon süresince ve obstetride (düşük hariç) kullanılmamalıdır.
Yoğun bakım ünitesinde 16 yaşın altındaki çocuklarda sedasyon için kullanılmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.4).
1 aydan küçük çocukların genel anestezisinde kontrendikedir.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Sadece Anesteziyoloji ve/veya Acil tıp uzmanları tarafından uygulanır.
PAİSOFOL %1 indüksiyon ve idame sırasında kullanıldığında asepsi kurallarına kesinlikle uyulmalıdır.
PAİSOFOL %1 uygulanırken dolaşım ve solunum fonksiyonları takip edilmelidir. (örn. EKG, nabız oksimetresi ile)
Hasta anestezi altındayken acil yardım ekipmanları ve resüsitasyon cihazı hazır bulundurulmalıdır ve gerektiğinde derhal müdahale edilebilmelidir
5/13
Yaşlı ve zayıf düşmüş hastalara, kalp, solunum, böbrek ya da karaciğer bozukluğu olanlara ve hipovolemik, epileptik hastalara uygulanırken tedbirli olunmalıdır ve daha düşük bir hızlauygulanmalıdır (Bkz. Bölüm 4.2). Kardiyak, dolaşım, solunum yetersizliği ve hipovolemidurumlarında PAİSOFOL %1 uygulamasından önce bu sorunları telafi edecek tedbirleralınmalıdır. Propofolün vagolitik etkisi yoktur bu nedenle relatif vagotoni riski yükselebilir.Propofol'ün kullanımı sırasında zaman zaman ağır seyreden bradikardi ve asistoli bildirilmiştir.Özellikle vagal tonusun baskın olduğu durumlarda ve PAİSOFOL %1'in bradikardiye sebepolabilecek diğer ajanlarla birlikte kullanıldığı durumlarda, PAİSOFOL %1 ile yapılan anestezibaşlangıcından önce veya anestezi idamesi sırasında bir antikolinerjik ajanın intravenözuygulaması düşünülmelidir.
Yoğun bakımda tedavi gören hastalarda lipid düzeyleri 3 günden sonra izlenmelidir.
Epileptik hastaların anestezisinden önce, hastanın antiepileptik ilacını alıp almadığı kontrol edilmelidir. Status epileptikusun tedavisi için yararlılığı çeşitli çalışmalarla kanıtlanmış olmasınarağmen, propofol'ün epileptik hastalarda uygulanması, nöbet riskini artırabilir.
İlerlemiş kalp hastalıkları ve ağır miyokardiyal hastalıklarda PAİSOFOL %1 yakın gözlem altında ve çok dikkatli uygulanmalıdır.
Aşırı kilolu hastalarda yüksek dozda verilmesi gerekeceğinden kardiyovasküler sistem üzerinde riskli hemodinamik etkiler yapabileceği dikkate alınmalıdır.
PAİSOFOL %1, elektrokonvülsif tedavide tavsiye edilmemektedir.
Yüksek intrakraniyal basınç ve düşük ortalama arter basıncı olan hastalara intraserebral perfüzyon basıncının belirgin ölçüde düşme riski nedeniyle özel dikkat gösterilmelidir.
PAİSOFOL %1, Akut herediter porfriası olan hastalarda lidokain ile dilüe edilmemelidir.
1 aydan küçük çocuklarda genel anestezi için tavsiye edilmez.
PAİSOFOL %1'in güvenliliği ve etkililiği, 16 yaşından küçük çocuklarda sedasyon amaçlı kullanımlarda gösterilmemiştir.
PAİSOFOL %1 sadece, anestezi ve yoğun bakım hastalarının tedavisinde deneyimli ve eğitimli hekimlerce uygulanmalıdır. Anestezi sırasında acil müdahale ekipmanları, resüsitasyon cihazımutlaka hastanın yanında bulundurulmalıdır, çünkü ventilasyonun ve yeterli oksijenasyonunsağlanması gereklidir. PAİSOFOL %1 diagnostik veya cerrahi işlem uygulayan kişiler tarafındanuygulanmamalıdır.
6/13
Nedensel bir ilişki tespit edilmemesine rağmen 16 yaşından küçük hastaların sedasyonunda yanlış kullanıma bağlı olarak (ölümle sonuçlanan olgular dahil) ciddi istenmeyen etkiler raporedilmiştir. Bu etkiler özellikle metabolik asidoz, hiperlipidemi, rabdomiyolizis ve/veya kardiyakyetmezlikle ilişkilidir; genellikle solunum yolu enfeksiyonu olan ve yoğun bakım sedasyonu içinyetişkinlere tavsiye edilen dozdan daha fazlasını alan çocuklarda görülmüştür.
Benzer şekilde çok nadir olarak 5 mg propofol/kg v.a./saat'ten daha yüksek dozda 58 saatten fazla uygulama yapıldığında yetişkinlerde metabolik asidoz, rabdomyolyzis, hiperkalemi ve/veyahızlı ilerleyen kardiyak yetmezlik rapor edilmiştir (bazı olgular ölümle sonuçlanmıştır). Bu dozlaryoğun bakım sedasyonu için tavsiye edilen 4 mg propofol/kg v.a./saat'lik maksimum dozuaşmaktadır. Etkilenen hastalar, çoğunlukla yüksek intrakraniyal basınç (ICP) ile ciddi kafatravması geçiren hastalardır. Bu gibi durumlarda kardiyak yetmezlik genellikle inotropikdestekleyici tedaviye cevap vermez.
Dozun mümkünse 4 mg propofol/kg/sa. üzerinde olmaması gerektiğini tedaviyi uygulayacak hekimler hatırlamalıdır. İstenmeyen etkilere karşı tetikte olunmalı ve istenmeyen etkilerin ilkişaretinde doz azaltılmalı veya alternatif sedatif kullanılmalıdır. Tedavi sırasında yüksek kraniyalbasınçlı (ICP) hastalara, serebral perfüzyon basıncını desteklemek için uygun tedaviuygulanmalıdır.
PAİSOFOL %1'in yeni doğanlarda kullanımı, bu hasta grubunda yeterince inceleme yapılmadığı için tavsiye edilmemektedir. Farmakokinetik veriler (Bkz. Bölüm 5.2) göstermektedir ki yenidoğanlarda klerens bireyler arası yüksek farklılıklar göstermekle birlikte oldukça azalmaktadır.
PAİSOFOL %1'in uygulanmasından sonra münferit olgularda artmış kas tonusu ile birlikte post-operatif bilinç kaybı bildirilmiştir. Bu gibi durumlarda bilinç kendiliğinden geri döner ancak bu hastalar yakından izlenmelidir. Baygın hasta kendiliğinden uyansa bile, yoğun gözetim altındatutulmalıdır.
Hasta uyanma odasından çıkarılmadan önce genel anestezinin tam olarak sonlandığından emin olunmalıdır.
Bu tıbbi ürün her 100 ml'sinde 1 mmol (23 mg) 'den az sodyum ihtiva eder; yani aslında 'sodyum içermez'.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
PAİSOFOL %1 diğer anestezi ilaçları ile kullanılabilir (premedikasyonlar, inhalasyon anestezikleri, analjezik ajanlar, kas gevşeticiler ve lokal anestetikler) PAİSOFOL %1'in buürünlerle ciddi etkileşimleri rapor edilmiştir. Bu ilaçların merkezi etkili olan bazıları, PAİSOFOL%1 ile birlikte kullanıldığında etkilerinin artması nedeniyle solunum ve dolaşım üzerinde fazlacabaskılayıcı etki gösterebilir.
7/13
Genel anestezinin, bölgesel anestezi ile beraber yürütüldüğü durumlarda, PAİSOFOL %1 'un düşük dozlarda kullanılması gerekli olabilir.
Benzodiazepinler, parasempatolitik ajanlar, inhalasyon anestezikleri ile beraber kullanımı sırasında anestezi süresinin uzaması ve solunum hızının azalması rapor edilmiştir.
Opioidlerle premedikasyondan sonra uzun süreli ve artan frekanslı apne oluşabilir.
Suksemetonyum veya neostigmin tedavisinden sonra bradikardi ve kardiyak arrest gelişebilir. Bu ilaçların bazılarının hipotansif etkileri ve solunumu bozan etkileri bildirilmiş olduğundanPAİSOFOL %1'in birlikte uygulanması bu etkileri güçlendirebilir.
Propofol'ün ve premedikasyon, inhalasyon veya analjezik ajanları kas gevşeticiler ve lokal anesteziklerle birlikte aynı zamanda kullanılmasının anestezik ve kardiyovasküler yan etkilerinşiddetini artırabileceği dikkate alınmalıdır. Alkol, genel anestezikler ve narkotik analjezikler gibisantral sinir sistemi depresanlarıyla birlikte verildiğinde, bu ilaçların sedatif etkileri artar.
Parenteral yolla uygulanan merkezi depresan etkili ilaçlarla PAİSOFOL %1 kombine edildiğinde ciddi solunum depresyonu ve kardiyovasküler depresyon meydana gelebilir. Fentanil verildiktensonra, Propofol'ün kandaki düzeyi ve apne oranı geçici olarak artabilir.
Siklosporin alan hastalarda PAİSOFOL %1 gibi lipid emülsiyonları uygulandığında lökoensefalopati bildirilmiştir.
4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Veri yoktur.
Gebelik dönemi
Hamilelik sırasında PAİSOFOL %1'in güvenliliği kanıtlanmamıştır. Bu nedenle gerekli olmadıkça PAİSOFOL %1 hamile kadınlarda kullanılmamalıdır. PAİSOFOL %1 plasentalbariyeri geçer ve neonatal depresyona neden olabilir (Bkz. Bölüm 5.3). Anestezi indüksiyonu için2,5 mg/kg v.a. ve idame için 6 mg/kg. v.a.'dan yüksek dozlardan kaçınılmalıdır.
Laktasyon dönemi
Emziren kadınlarda yapılan çalışmalar Propofolün düşük miktarlarda süte geçtiğini göstermiştir. Bu nedenle anneler PAİSOFOL %1 uygulamamdan sonraki24
saat süresince emzirmedurdurulmalı ve bu süre içinde oluşan anne sütü atılmalıdır.
8/13
Üreme yeteneği/Fertilite
Etkisi bilinmemektedir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
PAİSOFOL %1'in uygulanmasından sonra hastalar bir süre gözlem altında tutulmalıdır. Potansiyel bir tehlikeye neden olacağı için hastalar araba, makine kullanmamaları yönündeuyarılmalıdır. Hastalar eve yalnız gitmemeleri konusunda uyarılmalı ve alkol tüketmemelerikonusunda uyarılmalıdır.
4.8. İstenmeyen etkiler
PAİSOFOL %1'in yaygın yan etkileri hipotansiyon ve solunum depresyonudur. Bu etkiler uygulanan dozun yanı sıra premedikasyona ve eşlik eden diğer tedavilere bağlıdır.
İstenmeyen etkiler, aşağıdaki sıklık derecesine göre belirtilmiştir:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor).
Bağışıklık sistemi hastalıkları:
Seyrek: Hipotansiyon, eritem, bronkospazm ve Quincke ödemini de kapsayabilen anafilaktik tablo
Metabolizma ve beslenme hastalıkları:
Yaygın: Hipertirigliseridemi
Psikiyatrik bozukluklar:
Seyrek: Uyanma sürecinde seksüel disinhibisyon ve öfori
Sinir sistemi hastalıkları:
Yaygın: Anestezi başlangıcında spontan hareketler, minimal eksitasyon ve miyokloni
Seyrek: Uyanma evresinde; baş ağrısı, baş dönmesi, titreme ve üşüme hissi. Konvülsiyon ve
opistotonus da dahil olmak üzere, epileptiform hareketler
Çok seyrek: Gecikmiş epileptiform ataklar, gecikme zamanı bir kaç saat ila bir kaç gün aralığındadır. Epileptik hastalarda uygulama sonrası konvülsiyon riski. Postoperatif bilinç kaybıdurumu (Bkz. Bölüm 4.4)
Kardiyak/Vasküler hastalıklar:
Yaygın: Anestezi başlangıcında hipotansiyon, bradikardi, taşikardi, ateş basması Yaygın olmayan: Belirgin hipotansiyon (Bu durum uygulanan Propofol %1 ve/veya sıvıreplasman tedavisi dozunun azaltılmasını gerektirebilir.), koroner bozukluk ya da hipovolemi ilebirlikte serebral perfüzyonu olan hastalarda, kan basıncında ciddi azalma, genel anestezi sırasında
9/13
progresif güçlükle birlikte bradikardi (asistoli). (Bu durumda anestezinin başlatılmasında ya da idamesinde i.v. olarak antikolinerjik bir tıbbi ürün uygulanabilir. (Bkz. Bölüm 4.4))
Seyrek: Uyanma döneminde aritmi, tromboz ve flebit
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar:
Yaygın: Anestezinin başlatılmasında, hiperventilasyon, geçici apne, öksürük, hıçkırık Yaygın olmayan: Anestezi idamesinde öksürükSeyrek: Uyanma döneminde öksürükÇok seyrek: Pulmoner ödem
Gastrointestinal hastalıklar:
Seyrek: Uyanma döneminde mide bulantısı, kusma
Çok seyrek: PAİSOFOL %1 kullanımını takiben pankreatit rapor edilmiş ancak nedensel bir bağlantı tespit edilmemiştirDeri ve deri altı doku hastalıkları:
Çok seyrek: lıkla paravenöz uygulama sonrası ciddi doku yanıtları
Böbrek ve idrar hastalıkları:
Seyrek: Uzun süre propofol uygulamasını takiben idrar renginin açılması
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:
Çok yaygın: Enjeksiyon başlangıcında lokal ağrı. (PAİSOFOL %1 ile anestezinin başlatılması sırasında olabilecek lokal ağrı, propofol uygulanmasından önce lidokain uygulanması veantekubital ve önkol büyük damarlar kullanılmak suretiyle asgariye indirilebilir. Lidokainuygulaması esnasında seyrek olarak baş dönmesi, kusma, sersemlik hissi, konvülziyonbradikardi, kardiyak ritim bozukluğu ve şok ortaya çıkabilir.)
Seyrek: Post-operatif ateş
Çok seyrek: Sınırlı sayıda vakada, rabdomiyolizis, metabolik asidoz, hiperkalemi, bazı durumlarda ölümle sonuçlanabilen kardiyak yetmezliği de kapsayan karmaşık belirtileri olanciddi yan etkiler gözlenmişir. Bu etkilerin çoğu yoğun bakımda 4,0 mg/kg.va/saat'ten dahayüksek dozda tedavi gören hastalarda gözlemlenmiştir. Daha fazla bilgi için Bölüm 4.4.'ebakınız.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanaksağlar. Sağlık mesleği mensupları herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.
; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0312 218 35 99)
10/13
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Doz aşımı kardiyovasküler ve solunum depresyonuna sebep olabilir. Solunum depresyonu yapay solunumla tedavi edilir. Kardiyovasküler depresyonda hasta yatay duruma getirilmeli ve ağırdurumlarda plazma hacim tamamlayıcılar ve vazopresör ajanlar kullanılmalıdır.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özelliklerFarmakoterapötik grubu:ATC kodu:
N01AX10
Propofol (2,6-diizopropilfenol); yaklaşık 30- 40 saniyede etki eden, kısa süre etkili bir genel anestezi ajanıdır. Anestezi süresi metabolizasyonuna ve eliminasyonuna bağlı olarak 4 ila 6dakikadır. Propofolün idame tedavisinde, tekrarlayan enjeksiyon ya da infüzyonla belirginbirikme gözlenmemiştir.
Olağan idame tedavisinde propofolün tekrarlayan enjeksiyonunda ya da infüzyonunda kayda değer birikme görülmemiştir. Hastalar hızlı bir şekilde yeniden kendine gelirler.
Anestezi başlangıcında rapor edilen bradikardi ve hipotansiyon serebral vagotonik etkiden ya da sempatik aktivitenin inhibisyonundan kaynaklanabilir. Bununla beraber hemodinamikler genelolarak anestezi idamesi sırasında normale döner.
Çocuklarda propofol kaynaklı anestezi süresi ile ilgili sınırlı çalışmalar göstermiştir ki güvenlilik ve etkililik süresi 4 saat süresince değişmez. Literatür kanıtı çocuklardaki uzatılmışprosedürlerde, güvenlilik veya etkililikte değişiklik olmadan kullanımı belgeler.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Emilim:
Ürün i.v. yolla verildiği için uygulanabilir değildir.
Dağılım:
Propofol plazma proteinlerine %98 oranında bağlanır. İntravenöz uygulamayı takiben propofolün farmakokinetiği 3 bölümlü model ile tanımlanabilir.
Biyotransformasyon:
Başlıca karaciğerde metabolize olur.
Eliminasyon:
Propofol vücuttan hızla atılır (Toplam klerens 1,5-2 litre/dakika).
Klerens esas olarak kan akışına, propdblto in^ttf ton^g^hnM dönüştüğü ve idrarla
Beige Doğala» Mnoie^rşffik'gâeft^karMğgrdgki, metaboiikes1öreçleıPlehllği^idfr.l3dmg/kg4fkkivckteksdozu 11/13
takiben propofolün klerens/ kg v.a. yaşa bağlı olarak şu şekilde yükselir: medyan klerens 1 aydan küçük yeni doğanlarda (n=25) 20 ml/kg/dk, daha büyük çocuklara kıyasla (N=36, 4 ay-7 yaş)belirgin olarak daha düşüktür. Buna ilave olarak yeni doğanlarda bireyler arası değişkenlikbelirgindir (3,7-78 ml/kg/dk). Büyük değişkenlik gösteren kısıtlı deneme sonuçları nedeniyle buyaş grubu için doz önerisi yapılamamaktadır.
Daha büyük yaştaki çocuklara uygulanan 3 mg/kg lik bolus tek dozu takiben propofolün medyan klerensi, yetişkin değeri olan 23,6 ml/dk/kg (n=6) ile karşılaştırıldığında; 37,5 ml/dk/kg (4-24 ay)(n=8), 38,7 ml/dk/kg (11-43 ay) (n=6), 48 ml/dk/kg (1-3 yaş) (n=12), 28,2 ml/dk/kg'dır (4-7 yaş)(n=10).
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Preklinik veriler, tekrarlanan dozda toksisite ve genotoksisite klasik çalışmaları temelinde insanlar için özel bir tehlike göstermemektedir. Karsinojenite çalışmaları yapılmamıştır. Üremetoksisitesi çalışmaları, sadece yüksek dozlarda propofolün farmakodinamik özellikleri ile ilgilietkiler göstermiştir. Teratojenik etkiler gözlenmemiştir. Bölgesel tolerans çalışmalarında,intramüsküler enjeksiyon, enjeksiyon bölgesinde doku hasarı ile sonuçlanmıştır, paravenöz vesubkutan enjeksiyon, enflamasyon infiltrasyonu ve bölgesel fibrozis, ile belirgin histolojireaksiyonlarına neden olmuştur.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Rafine soya yağı
Yumurta fosfolipidi (tavuk yumurtası sarısı tozundan elde edilen)
Oleik asit Gliserol
Sodyum hidroksit Enjeksiyonluk su
6.2. Geçimsizlikler
PAİSOFOL %1 diğer infüzyonluk veya enjeksiyonluk çözeltiler ile seyreltilmemeli (Bkz. Bölüm 4.2).
6.3. Raf ömrü
Orijinal ambalajında ürünün raf ömrü 24 ay'dır.
PAİSOFOL %1 içeren uygulama sistemleri, ürünün açılmasından 12 saat sonra yenisi ile değiştirilmelidir.
Seyreltildikten sonra 25°C'de 6 saat stabildir.
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
25°C'nin altındaki oda sıcakhğında isaMayimz. Dondurmayımz.
12/13
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
Karton kutuda, 5 adet 20 ml renksiz tip I cam ampul.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Tek kullanımlıktır. Kullanımdan sonra artan kısım atılmalıdır.
Kullanmadan önce iyice çalkalayınız.
Yalnız hasar görmemiş ambalajlardaki homojen ürünler kullanılmalıdır.
Kullanılmamış olan ürün ya da artık materyaller, “Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği” ve “Ambalaj ve ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
AROMA İLAÇ SANAYİ LTD. ŞTİ.
Vakıflar OSB Mahallesi,
Sanayi Caddesi, No:22/1 Kat: 2 Ergene/ TEKİRDAĞTel : 0282 675 14 04Faks : 0282 675 14 05
8. RUHSAT NUMARASI
2020/247
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 24.11.2020 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
13/13