Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Menveo 0.5ml Im Enjeksiyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

MENVEO 0.5 mL IM enjeksiyonluk çözelti hazırlamak için liyofilize toz içeren flakon Meningokokal (Serogrup A, C, W-135 ve Y) Oligosakkarit CRM197 Konjuge AşıSteril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Bir doz (0.5 mL çözelti halindeki aşı) aşağıdaki etkin maddeleri içerir:

Her bir toz flakonu şunları içerir:

Meningokok grup A oligosakkarit ile...........................................10 mikrogram

Corynebacterium diphtheriae

CRM197 proteinine konjuge........16,7'den 33,3 mikrograma

kadar

Her bir çözelti flakonu şunları içerir:

Meningokok grup C oligosakkarit ile............................................5 mikrogram

Corynebacterium diphtheriae

CRM197 proteinine konjuge........7,1'den 12,5 mikrograma

kadar

Meningokok grup W135 oligosakkarit ile....................................5 mikrogram

Corynebacterium diphtheriae

CRM197 proteinine konjuge........3,3'ten 8,3 mikrograma kadar

Meningokok grup Y oligosakkarit................................................5 mikrogram

Corynebacterium diphtheriae

CRM197 proteinine konjuge........5,6'dan 10,0 mikrograma

kadar

Yardımcı maddeler:

Potasyum dihidrojen fosfat............................5 mg

Sodyum klorür............................................4,5 mg

Sodyum dihidrojen fosfat monohidrat........2,5 mg

Disodyum fosfat dihidrat............................7,5 mg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü.

Toz, beyaz ila hafif grimsi beyaz kektir.

Çözelti, renksiz berrak bir çözeltidir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

MENVEO

Neisseria meningitidis

serogrup A, C, W135 ve Y'ye maruziyet riski taşıyan çocuklar (2 aydan itibaren ve üstü), adolesanlar ve erişkinlerin inzavif meningokokhastalığını önlemek üzere aktif immünizasyonu için endikedir. Bu aşının kullanımı resmitavsiyelere uygun olmalıdır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Çocuklar (2 aydan itibaren ve üstü), adolesanlar ve erişkinlerde:

1

Farklı popülasyonlarda dozlar:

• 2 ila 6 aylık çocuklar için aşı programı

2 ila 6 aylıkken aşılamanın başlandığı çocuklarda MENVEO'nun her biri 0.5 mL'lik üç dozuen az 2 aylık aralıklarla verilmeli, dördüncü doz yaşamın ikinci yılında uygulanmalıdır (1216 ay).

Aşılama 2. ayda başlatıldığında 2., 4., 6. ve 12. Aylarda olmak üzere 4 doz uygulanması durumunda etkilidir.

• 7 ila 23 aylık çocuklar için aşı programı

7 ila 23 aylık aşılanmamış çocuklarda MENVEO her biri tek doz (0,5 mL) halinde iki doz şeklinde uygulanmalı, ikinci doz yaşamın ikinci yılında ve ilk dozdan en az 3 ay sonrauygulanmalıdır.

• 2 ile 10 yaş arası çocuklar için aşı programıMENVEO tek doz (0,5 mL) halinde uygulanmalıdır.

• Adolesanlar ve erişkinler için doz programı (11 yaşından itibaren)

MENVEO tek doz (0,5 mL) halinde uygulanmalıdır.

Pekiştirme dozu


MENVEO ile aşılamadan 5 yıl sonrasına kadar uzun süreli antikor kalıcılığına ilişkin veri bulunmaktadır (Bkz. Bölüm 4.4 ve Bölüm 5.1).

MENVEO, daha önce MENVEO, başka bir konjuge meningokokal aşı veya meningokokal konjuge olmayan polisakkarit aşı ile primer aşılama olmuş kişilerde rapel doz olarak verilebilir.Önceden MENVEO ile aşılanmış kişilerde bir rapel dozun gerekip gerekmediği ve bu dozunzamanlaması, ulusal önerilere dayalı olarak belirlenecektir.

Uygulama şekli:

Her bir MENVEO dozu bebeklerde tercihen uyluğun anterolateral kısmına ya da çocukların, adolesanların ve erişkinlerin deltoid kasına (üst kol) 0,5 mL'lik kas içine tek doz enjeksiyonşeklinde uygulanır.

MENVEO hiçbir koşul altında intravenöz, subkütan veya intradermal yolla uygulanmamalıdır. Aynı anda birden fazla aşı uygulanıyorsa farklı enjeksiyon bölgeleri kullanılmalıdır.

Aşının hazırlanması ve sulandırılması ile ilgili talimatlar için Bölüm 6.6'ya bakınız.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

MENVEO'nun böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalardaki güvenliliği ve etkililiği incelenmemiştir. Bu gibi hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

MENVEO'nun 2 aylıktan küçük çocuklarda güvenliliği ve etkililiği ile ilgili veri mevcut değildir.

Geriyatrik popülasyon:

MENVEO'nun kullanımı ile ilgili 56-65 yaşındaki bireylerle ilgili sınırlı veri bulunmakta olup, 65 yaş üzerindeki bireylerle ilgili veri mevcut değildir.

2

4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin maddelere veya difteri toksoidi (CRM197) dahil yardımcı maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılık veya benzer bileşenler içeren bir aşı ile daha önceki uygulamadan sonra yaşamıtehdit eden bir reaksiyon olduğu bilinen bireylerde kontrendikedir. (bkz. Bölüm 4.4).

Diğer aşılar gibi, MENVEO uygulanması da akut şiddetli bir ateşli hastalık geçiren kişilerde ertelenmelidir.

Minör enfeksiyon durumları bir kontrendikasyon değildir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Herhangi bir aşının enjeksiyonundan önce, uygulamadan sorumlu kişi alerjik reaksiyonlar veya diğer tüm reaksiyonların önlenmesi için tam tıbbi öykü ve mevcut sağlık durumu dahil bilinentüm önlemleri almalıdır. Tüm enjeksiyon ile kullanılan aşılarda olduğu gibi, aşınınuygulanmasını takiben gelişebilecek nadir bir anafilaktik reaksiyon durumunda uygun tıbbitedavi ve gözetim hazır bulundurulmalıdır.

MENVEO hiçbir koşul altında intravenöz, subkütan veya intradermal yolla uygulanmamalıdır.

MENVEO aşıda bulunmayan diğer

N. meningitidis

serogruplarının neden olduğu enfeksiyonlara karşı koruma sağlamayacaktır.

Tüm aşılarla olduğu gibi, koruyucu bir immün sistem yanıtı aşılama yapılan herkeste sağlanamayabilir (bkz. Bölüm 5.1).

Tüm enjektabl pediatrik aşılarla olduğu gibi, oldukça prematüre bebeklere (gestasyonun < 28. haftasında doğan) ve özellikle respiratuar immatürite öyküsü olanlara birincil immünizasyonserileri uygulanırken potansiyel apne riskleri ve 48

-

72 saat boyunca respiratuar takip ihtiyacıdikkate alınmalıdır. Prematüre doğan bir bebekte MENVEO da dahil olmak üzere birintramüsküler aşının ne zaman yapılacağı konusundaki karar, bebeğin tıbbi durumu veaşılamanın potansiyel yarar ve olası risklerinin dikkate alınmasına dayanmalıdır.

Aşılama sırasında iğne ile enjeksiyona karşı psikojenik cevap olarak vazovagal reaksiyonlar (senkop), hiperventilasyon veya strese bağlı reaksiyonları içeren kaygı ile ilişkili reaksiyonlargörülebilir (bkz. Bölüm 4.8). Bayılmaya bağlı yaralanmalardan kaçınmak için gerekliprosedürlerin hazır olması önemlidir.

Aşının maruziyet sonrası profilaksiye uygulanabilirliği ile ilgili herhangi bir veri mevcut değildir.

Aşının uygulanması immün sistemi bozulmuş bireylerde, uygun bir koruyucu antikor yanıtı ile sonuçlanmayabilir. İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü (HIV) enfeksiyonu bir kontrendikasyonnedeni değilken, MENVEO immün sistemi bozulmuş kişilerde özellikle değerlendirilmemiştir.Kompleman eksikliği olan kişiler ve fonksiyonel veya anatomik asplenili kişiler meningokokalA, C, W135 ve Y konjugat aşılara karşı bir immün yanıt oluşturamayabilir.

Değiştirilmiş İmmünkompetans Azalmış Bağışıklık Yanıtı

3

Bağışıklığı baskılayıcı tedavi alan bazı kişiler de dahil olmak üzere immünkompetansı bozulmuş olan bazı kişilerde MENVEO'ya karşı bağışıklık yanıtları azalmış olabilir.

Kompleman eksikliği

Ailesel kompleman eksikliği (örneğin, C3 veya C5 eksikliği) olan kişiler ve terminal kompleman aktivasyonunu inhibe eden tedaviler (örneğin, ekulizumab) alan kişiler, MENVEOile aşılamadan sonra antikor geliştirseler bile Neisseria meningitidis serogrup A, C, W135 veY'nin neden olduğu invazif meningokok hastalığı açısından daha yüksek risk altındadır.

MENVEO trombositopenisi ve kanama bozuklukları olan kişilerde veya antikoagülan tedavi uygulananlarda hematom riski nedeniyle değerlendirilmemiştir. Bundan dolayı intramüskülerenjeksiyonu takiben hematom riski taşıyan kişiler için risk-fayda oranı sağlık profesyonelleritarafından değerlendirilmelidir.

Bir diğer meningokokal kuadrivalan polisakkarit konjuge aşının uygulanmasını takiben çok seyrek olarak zaman açısından ilişkili Guillain-Barre sendromu (GBS) bildirilmiştir. Güncelbüyük çok merkezli retrospektif bir kohort ve iç içe vaka kontrol çalışmasında, bu aşınınkullanımı ile ilişkili artmış GBS riski kanıtına rastlanmamıştır. MENVEO'nun bilinen Guillan-Barre Sendromu öyküsü olan gönüllülere uygulanma kararında potansiyel riskler ve faydalardikkate alınmalıdır.

MENVEO ile yapılan çalışmalarda, miktar tayininde insan komplemanı kullanıldığında serogrup A'ya karşı serum bakteri öldürücü antikor (hSBA) miktarlarının azaldığı görülmüştür(bkz. Bölüm 5.1). hSBA serogrup A antikor miktarlarının azalmasının klinik önemibilinmemektedir. Ancak, bireyin Men A'ya karşı maruziyet riski varsa ve MENVEO dozuyaklaşık bir yıldan önce uygulandıysa, tekrar doz aşı yapılabilir.

MENVEO her flakonda lmmol (23mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında sodyum içermediği kabul edilebilir. MENVEO her flakonda lmmol (39mg)'dan az potasyum ihtivaeder; yani esasında potasyum içermediği kabul edilebilir.

Biyolojik tıbbi ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

MENVEO ya da bileşenlerinden herhangi birini aynı enjektör ya da flakon içinde başka bir aşı veya seyreltici ile karıştırmayınız.

Klinik çalışmalarda aşılanan 2 ila 23 ay arası yaşlardaki çocuklarda MENVEO, şu antijenleri içeren aşılar ile eşzamanlı olarak uygulanmıştır: difteri toksoidi, aselüler boğmaca aşısı, tetanoztoksoidi,

Haemophilus influenzae

tip b (Hib), inaktive çocuk felci, hepatit B (HBV), inaktivehepatit A, 7 değerlikli ve 13 değerlikli pnömokok konjuge aşı kapsüler antijenler (PCV7 vePCV13), pentavalan rotavirüs ve kızamık, kabakulak, rubella ve varisella virüsleri (MMRV).Yapılan klinik çalışmalarda, bu rutin aşıların reaktojenisitesinde herhangi bir artış ya dagüvenlilik profillerinde herhangi bir değişiklik gözlenmemiştir.

Eşzamanlı uygulanan aşılar ile pnömokok aşı serotipleri 6B ve 19A haricinde herhangi bir etkileşim gözlenmemiştir. Bir çalışmada pnömokok aşı serotipleri 6B ve 19A'ya ve diğer birçalışmada 19A serotipine karşı 3. doz sonrası immün yanıtta hafif bir azalma görülmüştür.

4

Bununla birlikte, 4. doz sonrasında pnömokok aşı serotiplerinin herhangi biri için bir immün etkileşim gözlenmemiştir.

2 ila 10 yaş çocuklarda, MENVEO ile birlikte kullanım halinde diğer çocukluk aşılarının güvenliliğini ve immünojenisitesini değerlendirmek için veri mevcut değildir.

Adolesanlarda (11 ila 18 yaş) MENVEO'nun, Tetanoz, Azaltılmış Difteri ve Aselüler Boğmaca Aşısı, Adsorbe (Tdap) ile tek başına veya Tdap ve İnsan Papillomavirus Kuadrivalan (Tip 6,11, 16 ve 18) aşısı, Rekombinant (HPV) ile birlikte uygulanması yapılan çalışmalar iledeğerlendirilmiş olup, sonuçlar bu aşıların eşzamanlı uygulanmasını desteklemektedir.

İki çalışmada da artmış bir reaktojenisite oranı veya aşıların güvenlilik profilinde değişikliğe ilişkin herhangi bir kanıt elde edilmemiştir. MENVEO ve difteri, tetanoz veya HPV aşısıbileşenlerine antikor yanıtları eşzamanlı uygulamadan negatif olarak etkilenmemiştir.

MENVEO'nun Tdap'tan bir ay sonra uygulanması istatistiksel olarak daha düşük W135 serolojik yanıtlarıyla sonuçlanmıştır. Seroproteksiyon oranı üzerinde doğrudan bir etkiolmadığından klinik sonuçlar şu anda bilinmemektedir. Üç boğmaca antijeninin ikisine karşıantikor yanıtında bir miktar baskılanmaya ilişkin kanıtlar elde edilmiştir. Bu gözlemin klinikilgisi bilinmemektedir. Aşılamadan sonra, aşıyı kullananların

%

97'si her bir aşı antijenine karşıtespit edilebilir antikora sahip bulunmuştur.

MENVEO, meningokokal grup B aşısı (Bexsero) ile eşzamanlı olarak verilebilir.

Erişkinlerde MENVEO monovalan ve kombine Hepatit A ve B, sarı humma, tifo (Vi polisakkaridi), japon ensefaliti ve kuduz aşıları ile eşzamanlı uygulanabilir.

MENVEO yukarıda listeli olanlar dışındaki aşıların eşzamanlı olarak uygulanması konusunda çalışılmamıştır. Eşzamanlı aşılar daima farklı enjeksiyon bölgelerinden ve tercihenkontralateral olarak uygulanmalıdır. Herhangi bir eşzamanlı uygulama ile advers reaksiyonlarınyoğunlaşıp yoğunlaşmadığı kontrol edilmelidir.

İmmünosupressif tedaviler

Radyasyon tedavisi, antimetabolit ilaçlar, alkilleyici ajanlar, sitotoksik ilaçlar ve kortikosteroidler (fizyolojik dozlardan fazla kullanıldığında) gibi immünosupressif tedavilerMENVEO'ya karşı bağışıklık yanıtını azaltabilirler. MENVEO'nun immünojenisitesi bu türtedavileri alan kişilerde değerlendirilmemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) ile ilgili bir veri bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

5

Gebelik sırasında maruziyetin söz konusu olduğu gebeliklerle ilgili yetersiz klinik veri mevcuttur.

Klinik dışı çalışmalarda, MENVEO'nun gebelik, embriyonal/fetal gelişim, doğum veya doğum sonrası gelişim açısından doğrudan veya dolaylı olarak zararlı etkileri olmamıştır.

NeisseriameningitidisLaktasyon dönemi

MENVEO'nun emzirme döneminde kullanımına dair elde kısıtlı veriler olmasına rağmen, sütte bulunan salgılanmış antikorların, emzirilen bebek tarafından alındığında zararlı olması olasıdeğildir. Bu nedenle MENVEO emzirme sırasında kullanılabilir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Klinik dışı veriler konvansiyonel tekrar eden doz toksisitesi ve üreme ve gelişim toksisitesi çalışmalarına göre insanlar için özel bir tehlike ortaya koymamıştır.

Çiftleşme öncesi ve gebelik sırasında MENVEO verilen dişi tavşanlarda fertilite üzerinde herhangi bir etki gözlenmemiştir (bkz. Bölüm 5.3).

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkilerle ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Aşılamayı takiben nadiren sersemlik bildirilmiştir. Bu durum araç ve makinekullanımını geçici olarak etkileyebilir. Aşı uygulanan kişilerin bu bakımdan uyarılmasıgerekmektedir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profili özeti:

Her bir sıklık gruplamasında, istenmeyen reaksiyonlar azalan ciddiyet amacıyla sunulmaktadır. Şu terimler ve sıklık dereceleri kullanılmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

2 ila 23 aylık çocuklarda:


MENVEO'nun 4 dozluk programdaki güvenliliği, çalışmaya alındıkları zaman 2 aylık olan 8735 çocuğun rutin pediatrik aşıları ile eşzamanlı olarak MENVEO aldığı (bkz. Bölüm 4.5)randomize, kontrollü, çok merkezli üç klinik çalışmada değerlendirilmiştir. Toplam 2864 çocukrutin pediatrik aşıları tek başına almıştır.

MENVEO'nun 2 dozluk programdaki güvenliliği rutin pediatrik aşılar ile eşzamanlı olarak uygulanan MENVEO'nun güvenliliğinin değerlendirildiği dört randomize çalışmada 6 ila 23aylıkken aşılanan 2180 çocukta değerlendirilmiştir.

Üç çalışmada yaşamın ikinci yılında rutin pediatrik aşılar ile eşzamanlı uygulanan tek doz MENVEO'nun güvenliliği 537 olguda değerlendirilmiştir.

6

Gözlenen advers reaksiyonlar aşağıdakileri içermektedir:

Metabolizma ve beslenme hastalıkları:

Çok yaygın: Yeme bozukluğu

Sinir sistemi hastalıkları:

Çok yaygın: Sürekli ağlama, uykulu olma

Gastrointestinal hastalıklar:

Çok yaygın: Diyare, kusma

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Yaygın: Döküntü

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Çok yaygın: Sinirlilik, enjeksiyon bölgesinde hassasiyet, enjeksiyon bölgesi eritemi

(<50 mm), enjeksiyon bölgesi endürasyonu (< 50 mm)

Yaygın: Enjeksiyon bölgesinde şiddetli hassasiyet,ateş

Yaygın olmayan: Enjeksiyon bölgesi eritemi (>50mm), enjeksiyon bölgesi endürasyonu

(>50mm)

2 ila 10 yaş arası çocuklarda:


Tamamlanmış klinik çalışmalarda 2 ila 10 yaş arası 3464 çocuk MENVEO almıştır. MENVEO'nun 2 ila 10 yaş arası çocuklarda güvenliliği MENVEO alan 3181 gönüllününkatıldığı 4 klinik çalışmada değerlendirilmiştir.

Klinik çalışmalarda, en yaygın gözlenen yan etkiler genellikle bir ila iki gün devam etmiştir ve ciddi yan etkiler değildir. Bu yan etkiler şöyledir:

Metabolizma ve beslenme hastalıkları:

Yaygın: Yeme bozuklukları

Sinir sistemi hastalıkları:

Çok yaygın: Uykulu olma, baş ağrısı

Gastrointestinal hastalıklar:

Yaygın: Bulantı, kusma, diyare

Deri ve deri altı doku hastalıkları

:

Yaygın: Döküntü

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: Miyalji, artralji

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine iliskin hastalıklar

Çok yaygın: Sinirlilik, halsizlik, enjeksiyon bölgesi ağrısı, enjeksiyon bölgesi eritemi

(< 50 mm), enjeksiyon bölgesi endürasyonu (< 50 mm)

Yaygın: Enjeksiyon bölgesi eritemi (>50mm), enjeksiyon bölgesi endürasyonu

7

(>50mm), üşüme, ateş >38oC Yaygın olmayan:Enjeksiyon bölgesi kaşıntısı

11 ila 65 yaş arası bireylerde


MENVEO'nun güvenliliği, MENVEO kullanan 6.401 katılımcının (11-65 yaş arası) dahil olduğu beş randomize kontrollü klinik çalışmada değerlendirilmiştir. MENVEO kullanıcılarıarasında

%

58,9, % 16,4, % 21,3 ve % 3,4'ü sırasıyla 11-18 yaş, 19-34 yaş, 35-55 yaş ve 56-65yaş gruplarını oluşturmuştur. İki birincil güvenlilik çalışması, sırasıyla 11 ila 55 yaş (N=2.663)ve 19 ila 55 yaş (N=1.606) yaşındaki katılımcıları kaydeden randomize, aktif kontrollüçalışmalar olmuştur.

MENVEO ile tüm çalışmalardaki adolesan ve yetişkin yaş gruplarında ortaya çıkan lokal, sistemik ve diğer reaksiyonların görülme sıklığı ve şiddeti genelde benzer olmuştur. MENVEOkullanan 56-65 yaşındaki gönüllüler (N=216) arasında reaksitojenisite profili ve advers olayoranları, 11-55 yaşındaki MENVEO kullanan gönüllülerde gözlenene benzer bulunmuştur.

Klinik çalışmalar sırasında en yaygın görülen lokal ve sistemik yan etkiler enjeksiyon bölgesi ağrısı ve baş ağrısıdır.

Klinik çalışmalar sırasında bildirilen en yaygın yan etkiler genellikle bir ila iki gün sürmüş olup, genellikle şiddetli yapıda görülmemiştir. Üç temel ve iki destekleyici klinik çalışmada raporedilen advers reaksiyonlar sistem organ sınıfına göre aşağıda listelenmiştir.

Sinir sistemi hastalıkları:

Çok yaygın: Baş ağrısı

Yaygın olmayan: Sersemlik

Gastrointestinal hastalıklar:

Çok yaygın: Bulantı

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Yaygın: Döküntü

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları:

Çok yaygın: Miyalji

Yaygın: Artralji

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Enjeksiyon bölgesi ağrısı, enjeksiyon bölgesi eritemi (<50 mm),

enjeksiyon bölgesi endürasyonu (< 50 mm), halsizlik Yaygın:Enjeksiyonbölgesieritemi (>50 mm), enjeksiyon bölgesi endürasyonu

(>50 mm), ateş >38°C, titreme Yaygın olmayan:Enjeksiyonbölgesi kaşıntısı

Adölesan yaş grubunda, aşının güvenliği ve tolere edilebilirliği Tdap ile karşılaştırıldığında olumludur ve diğer aşıların eşzamanlı veya ardışık uygulaması ile önemli ölçüde değişmemiştir.

Pazarlama sonrası spontan raporlardan elde edilen advers reaksiyon bildirimleri (tüm yaş grupları)

8

Bu olaylar boyutu belli olmayan bir popülasyondan gönüllü olarak bildirildiği için sıklıklarını güvenli bir şekilde hesaplamak ya da tüm olaylar için aşı maruziyeti ile nedensel bir ilişkikurmak mümkün değildir.

Kan ve lenf sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: Lenfadenopati

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar:

Bilinmiyor: Aşılama bölgesinde selülit

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: Anaflaksi de dahil olmak üzere aşırı duyarlılık

Sinir sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: Baş dönmesi, senkop, tonik konvülsiyon, febril konvülsiyon, baş ağrısı,

yüz felci, denge bozukluğu

Göz hastalıkları:

Bilinmiyor: Göz kapağı ptozisi

Kulak ve iç kulak hastalıkları:

Bilinmiyor: İşitme bozukluğu, kulak ağrısı, vertigo, vestibüler bozukluk.

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları:

Bilinmiyor: Orofaringeal ağrı

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Bilinmiyor: Deri ekfoliasyonu, büllöz durumlar

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları:

Bilinmiyor: Artralji, kemik ağrısı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Bilinmiyor: Enjeksiyon yerinde kaşıntı, ağrı, eritem, enflamasyon, enjeksiyon

uygulanan ekstremitede yoğun şişme de dahil olmak üzere şişme, yorgunluk, halsizlik, ateş.

Araştırmalar:

Bilinmiyor: Alanin aminotransferaz artışı

Yaralanma, zehirlenme ve prosedüre bağlı komplikasyonlar:

Bilinmiyor: Düşme, kafa yaralanması

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

9

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Herhangi bir aşırı doz aşımı vakası bildirilmemiştir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Meningokok aşılar ATC kodu: J07AH08

İmmünojenisite


MENVEO'nun etkililiği bakteri öldürücü etkinliğe sahip serogruba özgü antikapsüler antikorların üretimi ölçülerek belirlenmiştir Serum bakteri öldürücü etkinlik (SBA) ekzojenkompleman kaynağı olarak insan serumu (hSBA) kullanılarak ölçülmüştür. hSBA meningokokhastalığına karşı orijinal koruma korelatı olarak belirlenmiştir.

İmmünojenisite, 2 aylık ila 65 yaş arası kişilerin kaydedildiği randomize, çok merkezli, aktif kontrollü klinik çalışmalarda değerlendirilmiştir.

Çocuklarda (2-16 aylık) 4 doz serilerinden sonra immün yanıtlar


2, 4, 6 ve 12 aylıkken 4-dozluk seriyi alan bebeklerde Menveo'nun immünojenisitesi için önceden tanımlanmış sonlanma noktası hSBA > 1:8 düzeyine ulaşanların oranı olmuş, noktatahmini için 2-taraflı %95 GA'nın alt limiti, son dozdan bir ay sonra serogrup A içinaşılananların > %80'i ve serogruplar C, W-135 ve Y için aşılananların > %85'i olmuştur.

MENVEO'nun bebeklerdeki immünojenisitesi, 2, 4, 6 ve 12 aylıkken 4-dozluk seriyi alan bebekler ve 2, 4, 6 ve 16 aylıkken 4-dozluk seriyi alanların katıldığı iki pilot randomize,kontrollü, çok merkezli çalışmada değerlendirilmiştir.İki pilot çalışmada immünojenisite içinönceden tanımlanmış kriterler A, C, W-135 ve Y serogruplarının dördü için de karşılanmıştır.İki pivot çalışmada önceden belirlenmiş olan immünojenisite kriteri 2, 4, 6 ve 16. aylardaki 4dozluk serilerin tamamlanmasından sonraki 1. ayda A, C, W-135 ve Y serogrupların dördü içinde karşılanmıştır (Tablo 1).

Tablo 1: 2, 4, 6 ve 12 (16) aylıkken rutin pediatrik aşılarla birlikte MENVEO uygulamasısonrasında bakteri öldürücü antikor yanıtları__



2, 4, 6, 12 ay

2, 4, 6, 16 ay

Serogrup


Çalışma V59P14 -ABD'li olgular

Çalışma V59_33

Çalışma V59P14 -Latin Amerikalı olgular


3. doz sonrası

4. doz sonrası

3. doz sonrası

4. doz sonrası

3. doz sonrası

4. doz sonrası

A


N = 212

N = 84

N=202

N=168

N=268

N=120

(% > 1:8 %95 GA

67

(61, 74)

94

(87*, 98)

76

(69, 81)

89

(83*, 93)

89

(85, 93)

95

(89, 98)

GMT %95 GA

13

(11, 16)

77

(55, 109)

21

(17, 26)

54

(44, 67)

43

(36, 52)

146

(113, 188)

C


N = 204

N = 86

N=199

N=156

N=272

N=122

(% > 1:8 %95 GA

97

(93, 99)

98

(92*, 100)

94

(90, 97)

95

(90*, 98)

97

(94, 99)

98

(94, 100)

GMT %95 GA

108

(92, 127)

227

155, 332)

74

(62, 87)

135

(107, 171)

150

(127, 177)

283

(225, 355)

10



2, 4, 6, 12 ay

2, 4, 6, 16 ay

Serogrup


Çalışma V59P14 -ABD'li olgular

Çalışma V59_33

Çalışma V59P14 -Latin Amerikalı olgular


3. doz sonrası

4. doz sonrası

3. doz sonrası

4. doz sonrası

3. doz sonrası

4. doz sonrası

W-135


N = 197

N = 85

N=194

N=153

N=264

N=112

(% > 1:8 %95 GA

96

(93, 99)

100

(96*, 100)

98

(95, 99)

97

(93*, 99)

98

(96,100)

100

(97, 100)

GMT %95 GA

100

(86, 116)

416

(288, 602)

79

(67, 92)

215

(167, 227)

182

(159, 208)

727

(586, 903)

Y


N = 182

N = 84

N=188

N=153

N=263

N=109

(% > 1:8 %95 GA

96

(92, 98)

100

(96*, 100)

94

(89, 97)

96

(92*, 99)

98

(96, 99)

99

(95, 100)

GMT %95 GA

73

(62, 86)

395

(269, 580)

51

(43, 61)

185

(148, 233)

125

(107, 146)

590

(463,751)

* İmmün yanıtın yeterliliği için önceden tanımlanmış olan kriterler karşılanmıştır (Çalışma V59P14, ABD kohortu: %95 GA) alt sınırı (LL) serogrup A için > %80 ve serogrup C, W-135ve için > %85; Çalışma V59_33: %95 GA > alt sınırı serugrup A için %80 ve serogrup C, Wve için > %85).

eksojen insan kompleman kaynaklı (hSBA) Serum Bakterisidal Tayini.

%>1:8 = belirli bir serogrup karşısında hSBA > 1:8 olan hastaların oranı; GA = güven aralığı; GMT = geometrik ortalama antikor titresi; N = doz 3 sonrası ve doz 4 sonrası değerlendirmeleriiçin serolojik sonuçların mevcut olduğu, Per-Protokol İmmünojenisite popülasyonuna dahiledilmek için uygun bebeklerin sayısı.

6 ila 23 aylık çocuklarda 2 dozluk serinin ardından immün yanıtlar


MENVEO'nun immünojenisitesi 4 dozluk seri almayıp bunun yerine 2 dozluk seri alan çocuklarda değerlendirilmiştir. 386 olgudan oluşan per protokol popülasyonunda 7-9 ve 12.aylarda MENVEO uygulandıktan sonra hSBA değeri > 1:8 olan olguların oranı serogrup A, C,W-135 ve Y için sırasıyla %88 (84-91), %100 (98-100), %98 (96-100) ve %96 (93-99)olmuştur.

2 dozluk seri ayrıca 12 ve 16 aylıkken MENVEO uygulanan Latin Amerikalı çocuklarla gerçekleştirilen bir çalışmada da incelenmiştir. 106 olgudan oluşan per protokolpopülasyonunda hSBA değeri > 1:8 olan olguların oranı serogrup A, C, W-135 ve Y içinsırasıyla %97 (92-99), %100 (96-100), %100 (96-100) ve %100 (96-100) olmuştur.

Çocuklarda immünojenisite (2 ila 10 yaş arası)


Pivot çalışma V59P20'de MENVEO'nun immünojenisitesi ACWY-D ile karşılaştırılmıştır; 1.170 çocuk MENVEO ile aşılanmış, 1.161 çocuk ise her bir protokol popülasyonundakarşılaştırma aşısı almıştır. İki destekleyici çalışma V59P8 ve V59P10'da MENVEO'nunimmünojenisitesi ACWY-PS ile karşılaştırılmıştır.

Katılımcıların yaşa göre ayrıldığı (2 ila 5 yaş arası ve 6 ila 10 yaş arası), pivot, randomize, gözlemci kör çalışma V59P20'de, aşılamanın bir ay sonrasında tek doz MENVEO'nunimmünojenisitesi, tek doz ACWY-D ile karşılaştırılmıştır. 2-5 ve 6-10 yaş arası bireylerdeMenveo aşılamasından bir ay sonraki immünojenisite sonuçları aşağıda, Tablo 2'deözetlenmiştir.

11

Tablo 2: 2-5 yaş ve 6-10 yaş arası gönüllüler arasında MENVEO ile aşılamadan 1 aysonra serum bakteri öldürücü antikor yanıtları_

Serogrup

2-5 yaş

6-10

yaş


hSBA >1:8

hSBA GMT

hSBA >1:8

hSBA GMT


(%95 CI)

(%95 CI)

(%95 CI)

(%95 CI)

A

N=606

N=606

N=551

N=551


%72

26

%77

35


(68, 75)

(22, 30)

(74, 81)

(29, 42)

C

N=607

N=607

N=554

N=554


%68

18

%77

36


(64, 72)

(15, 20)

(73, 80)

(29, 45)

W135

N=594

N=594

N=542

N=542


%90

43

%91

61


(87, 92)

(38, 50)

(88, 93)

(52, 72)

Y

N=593

N=593

N=545

N=545


%76

24

%79

34


(72, 79)

(20, 28)

(76, 83)

(28, 41)

Başka bir randomize, gözlemci kör çalışmada (V59P8) ABD'li çocuklar, MENVEO (N=284) ya da ACWY-PS'den (N=285) birinin tek dozuyla aşılanmıştır. 2-10 yaş arası çocuklarda, aynızamanda her katmanda (2-5 ve 6-10 yaş arası), serolojik yanıt gösteren, >1:8 oranında hSBAve GMT'lere sahip gönüllülerin yüzdesi ile ölçülen immün yanıtı, karşılaştırma aşısı ACWY-PS'den aşağı olmamakla kalmamış, bunların hepsi, aşılamadan 1 ay sonra tüm serogruplar vetüm immün ölçümleri için karşılaştırma aşısından istatistiksel olarak daha yüksek olmuştur.Aşılamadan 1 yıl sonra, >1:8 oranında hSBA ve GMT'lere sahip gönüllülerin yüzdesi olarakölçülen şekilde, serogrup A, W-135 ve Y için MENVEO, ACWY-PS'den istatistiksel olarakyüksek olmaya devam etmiştir. MENVEO, serogrup C için bu sonlanım noktalarında aşağıolmamıştır (Tablo 3). Aşılama sonrası daha yüksek immün yanıtlarının klinik önemibilinmemektedir.

Tablo 3: 2 ila 10 yaş arası gönüllüler arasında aşılamadan 1 ay ve 12 ay sonra MENVEOve ACWY-PS'ye karşı serum bakteri öldürücü antikor yanıtlarının karşılaştırılması


Serogrup

Aşılamadan 1 ay sonra

Aşılamadan 12 ay sonra

hSBA >1:8 (%95 CI)

hSBA GMT (%95 CI)

hSBA >1:8 (%95 CI)

hSBA GMT (%95 CI)

Menveo

ACWY-

PS

Menveo

ACWY-

PS

Menveo

ACWY-

PS

Menveo

ACWY-

PS

A

N=280

N=281

N=280

N=281

N=253

N=238

N=253

N=238


%79 (74, 84)

%37 (31, 43)

36

(30, 44)

6.31

(5,21,

7,64)

%23 (18, 29)

%13 (9, 18)

3.88

(3,39,

4,44)

3

(2,61,

3,44)

C

N=281

N=283

N=281

N=283

N=252

N=240

N=252

N=240


%73 (68, 78)

%54 (48, 60)

26

(21, 34)

15

(12, 20)

%53 (47, 59)

%44 (38, 51)

11

(8,64,

13)

9.02

(7,23, 11)

W135

N=279

N=282

N=279

N=282

N=249

N=237

N=249

N=237


%92 (88, 95)

%66 (60, 71)

60

(50, 71)

14

(12, 17)

%90 (86, 94)

%45 (38, 51)

42

(35, 50)

7.57

(6,33,

9,07)

12

Y

N=280

N=282

N=280

N=282

N=250

N=239

N=250

N=239


%88 (83, 91)

%53 (47, 59)

54

(44, 66)

11

(9,29,

14)

%77 (71, 82)

%32 (26, 38)

27

(22,33)

5.29

(4,34,

6,45)

Arjantin'de yapılan randomize, gözlemci kör bir çalışmada (V59P10) çocuklar, MENVEO (N=949) ya da ACWY-PS'den (N=551) birinin tek dozuyla aşılanmıştır. Her aşı grubundaki150 gönüllüden oluşan bir alt küme içinde immünojenisite değerlendirilmiştir. 2-10 yaş arasıçocuklarda gözlenen immün yanıtı yukarıda gösterilen V59P8 çalışmasında gözlenen yanıtlarlaoldukça benzer çıkmıştır: Aşılamadan 1 ay sonra, serolojik yanıt gösteren, >1:8 oranında hSBAve GMT'lere sahip gönüllülerin yüzdesi ile ölçülen MENVEO immün yanıtı, ACWY-PS'denaşağı olmamıştır.

Finlandiya ve Polonya'da 12-59 aylık çocuklarda, randomize, kör-gözlemcili bir çalışma gerçekleştirilmiştir (V59P7). 2-5 yaş arasındaki toplam 199 gönüllü protokole göre MENVEOgrubunda, 3-5 yaş arasındaki toplam 81 gönüllü ACWY-PS grubunda bağışıklıklanmıştır.

İlk aşılamadan 1 ay sonra, hSBA > 1:8 olan gönüllülerin yüzdesi tüm serogruplarda istikrarlı olarak MENVEO grubunda daha yüksektir (A, C, W135 ve Y serogrupları için MENVEO'yakıyasla ACWY-PS, sırasıyla %63'e karşı %39, %46'ya karşı %39, %78'e karşı %59, ve %65'ekarşı %57).

ABD'de yürütülen, randomize, gözlemciye-kör bir çalışmada (V59_57), 2 ila 5 ve 6 ila 10 yaşındaki çocuklarda (N=715) 2 doz serisi ve tek doz halindeki Menveo'nun immünojenisitesikarşılaştırılmıştır.

Başlangıçta, iki yaş grubunda hSBA >1:8 olanların yüzdesi serogrup A için %1-%5, serogrup C için %13-%28, serogrup W135 için %42-%64 ve serogrup Y için %6-%19 olmuştur. Sonaşılamadan 1 ay sonra iki yaş sınıfındaki 2-doz grubu ve tek doz gruplarında hSBA >1:8olanların yüzdeleri şu şekilde bulunmuştur: serogrup A için %76-%80'e karşı %90-%95,serogrup C için %76-%87'ye karşı %98-%99, serogrup W135 için %93-%96'ya karşı %99 veserogrup Y için %65-%69'a karşı %96. Her iki yaş grubunda da aşılamadan sonra 1. aydaGMT'ler tek doz grubuna kıyasla 2-doz grubunda daha yüksek olmuştur; ancak bu fark büyükyaş grubunda daha azdır.

Son aşının ardından 1. yılda, 2-doz serisi ve tek doz sonrasında hSBA >1:8 olanların yüzdesi aşılamadan sonra 1. aya kıyasla daha düşük olmuştur (serogrup A için 2-doz serisinden sonra%30, tek dozdan sonra %11-%20; serogrup C için %61-%81 ve %41-%55; serogrup W135 için%92-%94 ve %90-%91; serogrup Y için %67-%75 ve %57-%65). 2-doz ve tek doz gruplarındaaşılamadan 1 yıl sonra hSBA GMT'ler arasındaki farklar, aşılamadan 1 ay sonra görülendendüşük olmuştur.

2 ila 10 yaşındaki çocuklarda 2-doz aşılamanın klinik yararı bilinmemektedir.

2 ila 10 yaşındaki çocuklarda bağışıklık yanıtı ve tekrar doz yanıtının kalıcılığı

Primer aşılamadan sonra 5. yılda antikor kalıcılığı, V59P20 çalışmasının bir uzatması olanV59P20E1 çalışmasında değerlendirilmiştir. Serogrup C, W135 ve Y'ye karşı antikor kalıcılığıgözlenmiş, hSBA > 1:8 olanların yüzdesi, 2-5 ve 6-10 yaşındaki çocuklarda serogrup C'ye karşısırasıyla %32 ve %56, serogrup W135'e karşı %74 ve %80 ve serogrup Y'ye karşı %48 ve %53olmuştur. GMT'ler, serogrup C için sırasıyla 6,5 ve 12, serogrup W135 için 19 ve 26 ve

13

serogrup Y için 8,13 ve 10 olmuştur. Serogrup A için 2-5 ve 6-10 yaşındaki çocukların sırasıyla %14 ve %22'sinde hSBA > 1:8 (GMT'ler 2,95 ve 3,73) olmuştur.

Çocuklar ayrıca tek doz primer aşılamadan 5 yıl sonra bir MENVEO tekrar dozu da almıştır. Her iki yaş grubundan çocuklarda, tüm serogruplarda hSBA > 1:8 olmuş, beraberinde antikortitreleri primer aşılamadan sonra görülene kıyasla birkaç kat yüksek bulunmuştur (Tablo 4).

Tablo 4: Menveo ile primer aşılamadan 5 yıl sonra bağışıklık yanıtlarının kalıcılığı ve primer aşılama sırasında 2-5 ve 6-10 yaşında olan çocuklarda bir tekrar dozdan 1 ay sonrabağışıklık yanıtları__

Serogrup

2-5 yaş

6-10 yaş


5 yıl kalıcılık

Rapelden 1 ay sonra

5 yıl kalıcılık

Rapelden 1 ay sonra


hSBA

>1:8

(%95

GA)

hSBA

GMT

(%95

GA)

hSBA

>1:8

(%95

GA)

hSBA

GMT

(%95

GA)

hSBA

>1:8

(%95

GA)

hSBA

GMT

(%95

GA)

hSBA

>1:8

(%95

GA)

hSBA

GMT

(%95

GA)

A

N=96

N=96

N=95

N=95

N=64

N=64

N=60

N=60


%14 (7, 22)

2.95

(2,42,

3,61)

%100

(96,

100)

361

(299,

436)

%22

(13,

34)

3.73

(2,74,

5,06)

%100

(94,

100)

350

(265,

463)

C

N=96

N=96

N=94

N=94

N=64

N=64

N=60

N=60


%32

(23,

43)

6,5

(4,75,

8,9)

%100

(96,

100)

498

(406,

610)

%56

(43,

69)

12

(7,72,

19)

%100

(94,

100)

712

(490,

1036)

W135

N=96

N=96

N=95

N=95

N=64

N=64

N=60

N=60


%74

(64,

82)

19

(14, 25)

%100

(96,

100)

1534

(1255,

1873)

%80

(68,

89)

26

(18, 38)

%100

(94,

100)

1556

(1083,

2237)

Y

N=96

N=96

N=94

N=94

N=64

N=64

N=59

N=59


%48

(38,

58)

8,13

(6,11,

11)

%100

(96,

100)

1693

(1360,

2107)

%53

(40,

66)

10

(6,51, _16_

%100

(94,

100)

1442

(1050,

1979)

11 yaş ve üzerindeki bireylerde immunojenisite


Temel çalışmada (V59P13), katılımcılara ya bir doz MENVEO (N=2.649) veya karşılaştırma ajanı olarak meningokokal aşıya konjuge, kuadrivalan difteri toksoidi (ACWY-D) (N=875)verilmiştir. Serumlar hem aşılamadan önce hem de aşılamadan 1 ay sonra toplanmıştır.

524 adolesanla yapılan diğer çalışmada (V59P6) MENVEO'nun immünojenisitesi ACWY-PS ile kıyaslanmıştır.

Adolesanlarda immünojenisite


Temel çalışma V59P13'ün 11-18 yaşlık popülasyonunda, aşılamadan bir ay sonra MENVEO'nun tekli bir dozunun immünojenisitesi kuadrivalan, ACWY-Difteri toksoid proteinkonjugat aşı (ACWY-D) ile karşılaştırılmıştır. Bir ay sonraki MENVEO veya ACWY-Dimmünojenisite bulguları aşağıdaki Tablo 5'te özetlenmektedir.

14

Tablo 5: 11-18 yaşındaki gönüllüler arasında MENVEO ile aşılamadan 1 ay sonra serumbakteri öldürücü antikor yanıtlarının karşılaştırılması__

Serogrup

N

GMT (%95 CI)

hSBA > 1:8 (%95 CI)

A

1075

29 (24, 35)
%75 (73, 78)
C

1396

50 (39, 65)
%85 (83, 87)
W135

1024

87 (74, 102)
%96 (95, 97)
Y

1036

51 (42, 61)
%88 (85, 90)

Başlangıçta seronegatif olan (hSBA<1:4) 11-18 yaşındaki gönüllü alt setinde ACWY-D'ye karşı bir MENVEO dozundan sonra >1:8 oranında bir titre elde eden gönüllülerin oranının şuşekilde olduğu saptanmıştır: serogrup A % 75 (780/1039); serogrup C % 80 (735/923); serogrupW % 94 (570/609); serogrup Y % 81 (510/630).

Eşit etkinlik çalışması V59P6'da, immünojenisite MENVEO veya kuadrivalan meningokokal polisakkarit aşı (ACWY-PS) kullanımına randomize edilen 11-17 yaşındaki adolesanlararasında değerlendirilmiştir. MENVEO'nun serolojik yanıt, >1:8 oranında hSBA titreleri eldeedenlerin oranı ve GMT'lere göre dört serogrubun (A, C, W ve Y) tümü için ACWY-PS'denaşağı olmadığı gösterilmiştir.

Tablo 6: MENVEO veya kuadrivalan polisakkarit meningokokal aşı (ACWY-PS) kullanan ve aşılamanın 1. ayında değerlendirilen, erişkinlerde immün yanıt oranlarınınkarşılaştırılması_

Serogroup

hSBA >1:8 (%95 CI)

hSBA GMT (%95 CI)

Menveo

ACWY-PS

Menveo

ACWY-PS

A

N=140

N=149

N=140

N=149


%81

%41

33

7,31


(74, 87)

(33, 49)

(25, 44)

(5,64, 9,47)

C

N=140

N=147

N=140

N=147


%84

%61

59

28


(77, 90)

(53, 69)

(39, 89)

(19, 41)

W135

N=138

N=141

N=138

N=141


%91

%84

48

28


(84, 95)

(77, 89)

(37, 62)

(22, 36)

Y

N=139

N=147

N=139

N=147


%95

%82

92

35


(90, 98)

(75, 88)

(68, 124)

(27, 47)

Aynı gönüllülerde aşılamadan 1 yıl sonra, ACWY-PS ile karşılaştırıldığında, MENVEO ile aşılanmış gönüllülerin daha yüksek bir kısmında, serogrup C, W135 ve Y için serogrup A ilekarşılaştırılabilir düzeyde hSBA >1:8 görülmüştür. Benzer bulgular hSBA ve GMT'lerinkarşılaştırılmasında da gözlenmiştir.

Adölesanlarda immün yanıtın kalıcılığı ve rapel doz yanıtı


Çalışma V59P13E1'de aşılama zamanında 11-18 yaşında olan kişiler arasında A, C, W135 ve Y serogruplarına karşı bağışıklık yanıtlarının kalıcılığı aşılamadan 21 ay, 3 yıl ve 5 yıl sonradeğerlendirilmiştir. hSBA değerleri >1:8 olan gönüllülerin yüzdeleri MENVEO grubundaaşılamadan 21 ay ve 5 yıl sonra C, W135 ve Y serogruplarına karşı sabit kalmış, serogrup A'yakarşı ise zaman içinde hafif azalmıştır (Tablo 7). Primer aşılamadan 5 yıl sonra, önceden

15

aşılanmamış kontrol gönüllüleri ile karşılaştırıldığında MENVEO grubunda hSBA değerleri > 1:8 olan gönüllülerin yüzdesi her dört serogrup için anlamlı derecede daha yüksek olmuştur.

Tablo 7: MENVEO ile aşılamadan yaklaşık 21 ay, 3 yıl ve 5 yıl sonra immün yanıtların

kalıcılığı (aşılama zamanında 11-1.

S yaş arası kişiler)

Serogrup

Zaman

noktası

hSBA > 1:8 olan gönüllülerin yüzdeleri

hSBA GMT'ler



Menveo

Menveo



N=100

N=100


21 ay

45

(35, 55)

6,57 (4,77-9,05)

A

3 yıl

38

(28, 48)

5,63 (3,97-7,99)


5 yıl

35

(26, 45)

4,43 (3,13-6,26)



N=100

N=100


21 ay

61

(51, 71)

11 (8,12-15)

C

3 yıl

68

(58, 77)

16 (11-25)


5 yıl

64

(54, 73)

14 (8,83-24)



N=99

N=99


21 ay

86

(77, 92)

18 (14-25)

W135

3 yıl

85

(76, 91)

31 (21-46)


5 yıl

85

(76, 91)

32 (21-47)



N=100

N=100


21 ay

71

(61, 80)

14 (10-19)

Y

3 yıl

69

(59, 78)

14 (9,68-20)


5 yıl

67

(57, 76)

13 (8,8-20)

MENVEO veya ACWY-D ile primer aşılamadan 3 yıl sonra MENVEO'nun bir rapel dozu uygulanmıştır. İki grup da aşılamadan bir ay sonra MENVEO'nun rapel dozuna sağlam biryanıt göstermiştir (serogruplar genelinde gönüllülerin %100'ünde hSBA >1:8 olmuştur) ve C,W135 ve Y serogrupları için bu yanıt rapel dozdan sonraki 2 yıla kadar büyük oranda kalıcıolmuştur (serogruplar genelinde gönüllülerin %87 ila %100'ünde hSBA > 1:8). Serogrup A'yakarşı hSBA > 1:8 olan gönüllülerin yüzdelerinde küçük bir düşüş gözlenmiştir ancak yüzdeleryine de yüksek kalmıştır (%77 ila %79). GMT'ler beklendiği gibi zaman içinde düşmüştürfakat rapel öncesi değerlerden 2-8 kat arası daha yüksek olmaya devam etmiştir (Tablo 9).

Çalışma V59P6E1'de aşılamadan sonraki bir yılda hSBA > 1:8 olan MENVEO uygulanmış gönüllülerin yüzdesi, C, W135 ve Y serogrupları için ACWY-PS uygulanmış gönüllüler ilekarşılaştırıldığında anlamlı olarak daha yüksek kalmıştır ve serogrup A için iki çalışma grubu

16

arasında benzer olmuştur. W135 ve Y serogrupları için hSBA GMT'ler MENVEO uygulanmış gönüllüler arasında daha yüksek bulunmuştur. Aşılamadan 5 yıl sonra hSBA > 1:8 olanMENVEO uygulanmış gönüllülerin yüzdesi, C ve Y serogrupları için ACWY-PS uygulanmışgönüllüler ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak daha yüksek kalmıştır. W135 ve Y serogruplarıiçin daha yüksek hSBA GMT'ler gözlenmiştir (Tablo 8).

Tablo 8: MENVEO ve ACWY-PS ile aşılamadan yaklaşık 12 ay ve 5 yıl sonra immün

yanıtların kalıcılığı (gönüllüler aşılama zamanında 11 ila 18 yaşındadır)


Serogrup

Zaman

noktası

hSBA > 1:8 olan gönüllülerin yüzdeleri

hSBA GMT'ler

Menveo

ACWY-

PS

P değeri Menveokarş.ACWY-PS

Menveo

ACWY-

PS

P değeri Menveokarş.ACWY-PS



N=50

N=50


N=50

N=50


A

12 ay

%41 (27, 56)

%43 (28, 59)

0.73

5,19

(3,34,

8,09)

6,19

(3,96,

9,66)

0,54

5 yıl

%30 (18, 45)

%44 (30, 59)

0.15

5,38

(3,29,

8,78)

7,75

(4,83, 12)

0,24



N=50

N=50


N=50

N=50


C

12 ay

%82 (68, 91)

%52 (37, 68)

<0.001

29

(15, 57)

17

(8,55, 33)

0,22

5 yıl

%76 (62, 87)

%62 (47, 75)

0,042

21

(12, 37)

20

(12, 35)

0,92



N=50

N=50


N=50

N=50


W135

12 ay

%92 (80, 98)

%52 (37, 68)

<0,001

41

(26, 64)

10

(6,41, 16)

<0,001

5 yıl

%72 (58, 84)

%56 (41, 70)

0,093

30

(18, 52)

13

(7,65, 22)

0,012



N=50

N=50


N=50

N=50


Y

12 ay

%78 (63, 88)

%50 (35, 65)

<0.001

34

(20, 57)

9,28 (5,5, 16)

<0,001

5 yıl

%76 (62, 87)

%50 (36, 64)

0.002

30

(18, 49)

8,25

(5,03, 14)

<0,001

MENVEO veya ACWY-PS ile primer aşılamadan 5 yıl sonra MENVEO'nun bir rapel dozu uygulanmıştır. Rapel dozdan 7 gün sonra önceden MENVEO almış olan hastaların %98-%100'ü ve önceden ACWY-PS almış olan hastaların %73-%84'ü A, C, W135 ve Yserogruplarına karşı hSBA > 1:8 elde etmiştir. Aşılamadan bir ay sonra hSBA >1:8 olangönüllülerin yüzdeleri sırasıyla %98-%100 ve %84-%96 olmuştur.

Rapel dozdan 7 ve 28 gün sonra dört serogrup için hSBA GMTs'lerde anlamlı bir artış da gözlenmiştir (Tablo 9).

17

Tablo 9: Rapel doza yanıt: 11-17 yaş arası gönüllülere MENVEO veya ACWY-PS ile primer aşılamadan 3 veya 5 yıl sonra uygulanan MENVEO rapel dozuna bakteriöldürücü antikor yanıtları__

Serogrup

Zaman

noktası

hSBA > 1:8 olan gönüllülerin yüzdeleri

hSBA GMT'ler

V59P13E

1

(aşılamadan 3 yıl sonrası)

V59P6E1 (aşılamadan 5 yılsonrası)

V59P13E

1

(aşılamadan 3 yıl sonrası)

V59P6E1 (aşılamadan 5 yılsonrası)



Menveo

Menveo

ACWY-

PS

Menveo

Menveo

ACWY-

PS



N=42

N=49

N=49

N=42

N=49

N=49

A

Rapel

öncesi

%21 (10, 37)

%29 (17, 43)

%43 (29, 58)

2,69

(1,68,

4,31)

5,16

(3,46, 7,7)

7,31

(4,94,

11)

7 gün


%100

(93,

100)

%73 (59, 85)


1059

(585,

1917)

45

(25, 80)

28 gün

%100 (92, 100)

%98

(89,

100)

%94 (83, 99)

326

(215, 494)

819

(514,

1305)

147

(94,

232)

2 yıl

%79 (63, 90)

-

-

22

(12, 41)

-

-



N=42

N=49

N=49

N=42

N=49

N=49

C

Rapel

öncesi

%55 (39, 70)

%78 (63, 88)

%61 (46, 75)

16

(8,66, 31)

20

(13, 33)

19

(12, 31)

7 gün


%100

(93,

100)

%78 (63, 88)


1603

(893,

2877)

36

(20, 64)

28 gün

%100 (92, 100)

%100

(93,

100)

%84 (70, 93)

597

(352,

1014)

1217

(717,

2066)

51

(30, 86)

2 yıl

%95

(84-99)

-

-

124

(62-250)

-

-



N=41

N=49

N=49

N=41

N=49

N=49

W135

Rapel

öncesi

%88 (74, 96)

%73 (59, 85)

%55 (40, 69)

37

(21, 65)

29

(17, 49)

12

(7,02,

19)

7 gün


%100

(93,

100)

%84 (70, 93)


1685

(1042,

2725)

34

(21, 54)

28 gün

%100 (91, 100)

%100

(93,

100)

%92 (80, 98)

673

(398,

1137)

1644

(1090,

2481)

47

(32, 71)

2 yıl

%100 (91, 100)

-

-

93

(58, 148)

-




N=42

N=49

N=49

N=42

N=49

N=49


Rapel

%74

%78

%51

14

28

7.8

18

Y

öncesi

(58, 86)

(63, 88)

(36, 66)

(8,15, 26)

(18, 45)

(4,91,

12)

7 gün


%98

(89,

100)

%76 (61, 87)


2561

(1526,

4298)

21

(13, 35)

28 gün

%100 (92, 100)

%100

(93,

100)

%96

(86, 100)

532

(300, 942)

2092

(1340,

3268)

63

(41, 98)

2 yıl

%95 (84, 99)

-

-

55

(30, 101)

-

-

Erişkinlerde immünojenisite


Temel çalışma V59P13'te, 19-55 yaş arası yetişkinlerde, MENVEO'ya yanıtlar

değerlendirilmiştir. Sonuçlar Tablo 10'da özetlenmiştir. Başlangıçta seronegatif olan 19-55 yaş arası gönüllülerin içindeki bir grupta, bir MENVEO dozundan sonra hSBA > 1:8 değerineulaşan gönüllülerin oranı şu şekildedir: serogrup A %67 (582/875); serogrup C %71 (401/563);serogrup W135 %82 (131/160); serogrup Y %66 (173/263).

Tablo 10: 19-55 yaş arası gönüllülerde MENVEO ile aşılamadan bir ay sonra serumbakteri öldürücü antikor yanıtları__

Serogrup

N

GMT

(%95

CI)

hSBA > 1:8 (%95CI)

A

963
31 (27, 36)
%69 (66, 72)

C

902
50 (43, 59)
%80 (77, 83)

W135

484
111 (93, 132)
%94 (91, 96)

Y

503
44 (37, 52)
%79 (76, 83)

18 ila 22 yaş arası sağlıklı gönüllülerde MENVEO ile birincil aşılama sonrasında immün yanıtın başlama zamanı çalışma V59P6E1'de değerlendirilmiştir. Aşılamadan 7 gün sonra gönüllülerin%64'ü serogrup A'ya karşı hSBA > 1:8 elde etmiştir ve gönüllülerin %88 ila %90'unda C,W135 ve Y serogruplarına karşı bakteri öldürücü antikorlar görülmüştür. Aşılamadan bir aysonra gönüllülerin %92 ila %98'inde C, W135 ve Y serogruplarına karşı hSBA > 1:8 değerleritespit edilmiştir. Tek bir doz aşılamadan 7 gün (GMT'ler 34-70 arası) ve 28 gün (GMT'ler 79127 arası) sonra dört serogrubun tümüne karşı hSBA GMT ile ölçülen sağlam bir immün yanıtgözlenmiştir.

Yaşlı erişkinlerde immünojenisite


Çalışma V59P17'de, 56-65 yaşındaki gönüllülerde ACWY-PS'ye karşı MENVEO'nun karşılaştırmalı immünojenisitesi değerlendirilmiştir. >1:8 oranında hSBA titrelerine sahipgönüllülerin oranı dört serogrubun tümü için ACWY-PS'den aşağı bulunmazken, serogrup Ave Y için istatistiksel olarak daha üstün bulunmuştur. (bkz. Tablo 11).

19

Tablo 11: 56-65 yaşındaki erişkinlerde bir dozaşılamadan bir ay sonra MENVEO veyaACWY-PS'nin immünojenisitesi__

Serogrup

Menveo hSBA >

1:8 (%95

ACWY-PS hSBA > 1:8

A

C=83

N=41


%87

%63


(78, 93)

(47, 78)

C

N=84

N=41


%90

%83


(82, 96)

(68, 93)

W135

N=82

N=39


%94

%95


(86, 98)

(83, 99)

Y

N=84

N=41


%88

%68


(79, 94)

(52, 82)_

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:

Geçerli değildir.

Dağılım:

Geçerli değildir.

Biyotransformasyon:

Geçerli değildir.

Eliminasyon:

Geçerli değildir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik-dışı veriler, aşının güvenlilik değerlendirmesi için uygun olan hayvan çalışmalarına dayanarak insanlar için özel bir tehlike bulunduğunu göstermemektedir.

Hayvan toksikolojisi ve/veya farmakolojisi

MENVEO, fare ve tavşanlarda immünojenik olmuştur. Tavşanlarda yapılan üç tekrarlanan-doz toksisitesi çalışmasında sistemik toksisite kanıtı olmamış ve aşı lokal olarak iyi tolere edilmiştir.

Üreme Toksikolojisi

Bir üreme ve gelişim toksisitesi çalışmasında, dişi tavşanlar çiftleşmeden önce üç intramüsküler MENVEO dozu almış ve gebelik sırasında iki ilave doz verilmiştir. Tavşanlara uygulanan herdoz insan dozuna eşit olmuş ve vücut ağırlığına göre insan dozunun yaklaşık 10 katı olmuştur.Yavrularda teratojenik etkiler olmamış, fetal ağırlık artışı, mortalite ya da rezorpsiyon,fetuslarda vücut ağırlığı azalmaları bulguları ya da diğer gelişim bozuklukları saptanmamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Potasyum dihidrojen fosfat Sukroz

20
Sodyum klorür

Sodyum dihidrojen fosfat monohidrat Disodyum fosfat dihidratEnjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Bu tıbbi ürün Bölüm 6.6'da bahsedilenler dışında diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

36 ay

Flakonlar sulandırıldıktan hemen sonra kullanılmalıdır. Bununla birlikte 25°C veya altında 8 saate kadar saklanabilir.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

2-8°C arası sıcaklıklarda (buzdolabında) saklayınız. Dondurmayınız. Donmuş ürünleri çözüp kullanmayınız. Işıktan korumak için orijinal ambalajında saklayınız.

Sulandırılarak hazırlanan ürünün saklama koşulları için Bölüm 6.3'e bakınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda; yüzeyi fluropolimer kaplı bütil kauçuk tıpalı, flip-off kapaklı Tip I cam flakonda liyofilize toz ve teflon kauçuk tıpalı flip-off kapaklı Tip I cam flakonda çözelti içeren tek dozluk1 Flakon x1 Flakon 5 Flakon x5 Flakon içeren ambalajlarda.

5 Flakon x5 Flakon'luk çoklu ambalajlar piyasada bulunmamaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.

MENVEO, MenA liyofilize konjugat bileşeninin tozun (flakonda) MenCWY sıvı konjugat bileşeni (flakonda) ile sulandırılmasıyla uygulama için hazırlanır.

Aşının bileşenleri sulandırmadan önce ve sonra görsel olarak incelenmelidir.

Enjektör ve çekme için uygun bir iğne (40 mm veya 1 ^ inç uzunluğunda, 21G) kullanılarak çözelti içeren flakonun tüm içeriği çekilir ve diğer flakondaki tozu sulandırmak için kullanılır.Sulandırılan flakon aşı çözülene kadar güçlü bir şekilde çalkalanır.

Flakonun tüm içeriği bir enjektöre çekilir. Dozun çekilmesini takiben flakonda az miktarda sıvının kalmasının normal olduğu akılda bulundurulmalıdır.

Sulandırarak hazırlamayı takiben aşı, görünür yabancı cisimler içermeyen berrak, renksiz ile açık sarı bir çözeltidir. Yabancı bir partikülün görülmesi ve/veya fiziksel özellikte birdeğişikliğin gözlenmesi durumunda aşı atılmalıdır.

Enjeksiyondan önce iğne uygulama için uygun olanla değiştirilir. Aşının enjeksiyonundan önce enjektörde hava kabarcığı olmamasına dikkat edilmelidir.

21

7. RUHSAT SAHİBİ

GlaxoSmithKline İlaçları Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Büyükdere Cad. No:173 l.Levent Plaza B Blok 34394, LLevent / İSTANBULTel no: 0 212 339 44 00Faks no: 0 212 339 45 00

8. RUHSAT NUMARASI

2016/766

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 03/11/2016 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

22

İlaç Bilgileri

Menveo 0.5ml Im Enjeksiyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon

Etken Maddesi: Meningokok Grup A,c,w-135,y Oligosakkaritleri Ile Corynebacterium Diphtheriae Crm 197 Protein Konjugati

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.