Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Candistat 100 Mg Sert Kapsül Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

CANDİSTAT 100 mg sert kapsül

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde:

Her bir kapsülde pellet formülasyonunda 100 mg itrakonazol içerir.

Yardımcı maddeler:

Her bir kapsül 215 mg şeker ve 0,041 mg azorubin (E122) içerir. Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Mikropellet kapsül

Kapsül: Kaplı kürecikleri içeren mor kapak ve pembe transparan gövde

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

CANDİSTAT aşağıdaki durumların tedavisinde kullanılır:

• Jinekolojik endikasyonlar:

- Vulvovajinal kandidoz

• Dermatolojik / mukozal / oftalmolojik endikasyonlar:

- Dermatomikozlar

- Pitriyazis versicolor

- Oral kandidoz

- Fungal keratit

• Dermatofit ve/veya mayaların neden oldukları onikomikozlar

• Sistemik mikozlar:

- Sistemik aspergilloz ve kandidoz

- Kriptokokoz (kriptokoksik menenjit dahil): Kriptokokozu olan immün yetmezliklihastalarda ve santral sinir sistemi kriptokokozu olan hastaların tümünde,

1 / 22
CANDİSTAT sadece ilk seçenek tedavisi uygun bulunmadığında ya da etkisiz olduğu gösterildiğinde endikedir.

- Histoplazmoz

- Blastomikoz

- Sporotrikoz

- Parakoksidioidomikoz

- Diğer ender görülen sistemik ya da tropikal mikozlar.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli

CANDİSTAT'ın en iyi şekilde emilebilmesi için, yemekten hemen sonra tok karına alınması gereklidir. Mikropellet kapsüller bütün olarak alınmalıdır.

Jinekolojik endikasyon

Endikasyon
Doz
Tedavi süresi

Günde 2 kez 200 mg
1 gün
Vulvovajinal kandidoz
veya
veya
Günde 1 kez 200 mg
3 gün

Dermatolojik / mukozal / oftalmolojik endikasyonlar

Endikasyon

Doz

Tedavi süresi

Dermatomikoz

Günde 1 kez 200 mg veya Günde 1 kez 100 mg

7 gün veya 15 gün

Plantar tinea pedis ve palmar tinea manus gibi keratinizasyonun fazlaolduğu yerlerdeki enfeksiyonlar

Günde 2 kez 200 mg veya Günde 1 kez 100 mg

7 gün veya30 gün

Pitriyazis versikolor

Günde 1 kez 200 mg

7 gün

Oral kandidoz

Günde 1 kez 100 mg

15 gün

Bağışıklık sistemi yetersiz bazı hastalarda (ör. Nötropenik, AIDS'li veya organ nakli uygulanan hastalar) itrakonazolün oral biyoyararlanımı azalabilir. Bu nedenle dozun ikikatına çıkarılması gerekebilir.
Fungal keratit
Günde 1 kez 200 mg
21 gün Tedavinin süresi klinik yanıta göre yararlanmalıdır.

2 / 22

Dermatofit ve / veya mayaların neden oldukları onikomikoz

Onikomikoz

Kür tedavisi


Doz ve Tedavi Süresi

Kür tedavisi (aşağıdaki tabloya bakınız): Kür tedavisi bir hafta süreyle günde iki kez, iki mikropellet kapsülCANDİSTAT (günde iki kez 200 mg) ile yapılır. El tırnakenfeksiyonları için iki, ayak tırnak enfeksiyonları için üç kürtedavisi önerilir. Kür tedavilerine, daima 3 haftalık ilaçkullanılmayan dönemlerle ara verilmelidir. Klinik yanıt,tedavinin kesilmesinden sonra, tırnak tekrar uzadıkça görülür.


Onikomikozun

yeri

Hafta

1

Hafta

2

Hafta

3

Hafta

4

Hafta

5

Hafta

6

Hafta

7

Hafta

8

Hafta

9

Ayak ya da el ve ayakonikomikozu

Kür

1

CANDİSTAT
kullanılmayan
haftalar

Kür

2

CANDİSTAT
kullanılmayan
haftalar

Kür

3

Sadece el onikomikozu

Kür

1

CANDİSTAT
kullanılmayan
haftalar

Kür

2


CANDİSTAT'ın deriden ve tırnaklardan atılımı, plazmadan atılımından daha yavaştır. Bu nedenle, optimal klinik ve mikolojik yanıt, dermatolojik enfeksiyonlarda tedavininkesilmesinden 2-4 hafta sonar, tırnak enfeksiyonlarında 6-9 ay sonra görülür.

3 / 22

Sistemik mikozlar

Endikasyon

Doz

Ortalama

Tedavi

Süresi1

Not

Aspergilloz
Günde 1 kez 200 mg
2-5 ay
İnvaziv veya disemine hastalıklarda doz günde2 kez 200 mg'aartırılmalıdır.
Kandidoz
Günde 1 kez 100200 mg
3 hafta -7 ay
İnvaziv veya disemine hastalıklarda doz günde2 kez 200 mg'aartırılmalıdır.
Menenjit dışı Kriptokokoz
Günde 1 kez 200 mg
2 ay - 1 yıl

Kriptokoksik

menenjit

Günde 2 kez 200 mg
2 ay - 1 yıl
İdame tedavisi ile ilgili bilgiler için 4.4 ÖzelKullanım Uyarıları veÖnlemleri bölümünebakınız.
Histoplasmoz
Günde 1 kez 200 mg - günde 2 kez 200mg
8 ay

Blastomikoz
Günde 1 kez 100 mg - günde 2 kez 200mg
6 ay

Lenfokutanöz ve Kutanöz Sporotrikoz
Günde 1 kez 100 mg
3 ay

Parakoksidioido-

mikoz

Günde 1 kez 100 mg
6 ay

Bu dozlardaki CANDİSTATtedavisinin,

4 / 22



AIDS'li
parakoksidioidomikoz hastalarındaki etkinliğihakkında veribulunmamaktadır.
Kromomikoz

Günde 1 kez 100200 mg

6 ay

tedavinin süresi klinik yanıta göre ayarlanmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Karaciğer yetmezliği

Karaciğer yetmezliği bulunan hastalarda oral itrakonazolün kullanımı ile ilgili veriler sınırlıdır. İtrakonazolün bu hasta popülasyonunda kullanımında dikkatli olunmalıdır (bkz. Bölüm 5.2).

Böbrek yetmezliği

Böbrek yetmezliği bulunan hastalarda oral itrakonazolün kullanımı ile ilgili veriler sınırlıdır. Böbrek yetmezliği olan bazı hastalarda itrakonazol maruziyeti daha düşük olabilir. İtrakonazolünbu hasta popülasyonunda kullanımında dikkatli olunmalı ve doz ayarlanması değerlendirilmelidir.

Pediatrik popülasyon

CANDİSTAT'ın çocuklarda kullanımı ile ilgili klinik veriler sınırlı olduğundan sağlanabilecek yarar, potansiyel riskin üzerinde olmadıkça çocuklarda kullanılması önerilmez (bkz. Bölüm 4.4).

Geriyatrik popülasyon

CANDİSTAT'ın yaşlılarda kullanımı ile ilgili klinik veriler sınırlı olduğundan sağlanabilecek yarar, potansiyel riskin üzerinde olmadıkça yaşlılarda kullanılması önerilmez (bkz. Bölüm 4.4).Genel olarak, yaşlı bir hasta için azalmış karaciğer, böbrek ve kalp fonksiyonunun ve eş zamanlıhastalık ya da başka ilaç tedavisinin daha sık olduğu hesaba katılarak, bu durumun doz seçimineyansıtılması tavsiye edilmektedir (bkz. Bölüm 4.4).

4.3 Kontrendikasyonlar

• CANDİSTAT, itrakonazol ya da bileşiminde bulunan maddelere karşı aşırı duyarlı olanhastalarda kontrendikedir.

• Bir dizi CYP3A4 substratının CANDİSTAT ile eş zamanlı olarak uygulanması kontrendikedir.İtrakonazolün bu ilaçların plazma konsantrasyonlarında neden olduğu artış, terapötik ve adversetkileri potansiyel olarak ciddi bir durumun ortaya çıkmasına yol açacak derecede artırabilirya da uzatabilir. Örneğin, bu ilaçların bazılarının artmış plazma konsantrasyonları QTuzamasına ve potansiyel olarak ölümcül bir aritmi çeşidi olan torsade de pointes dahilventriküler aritmilere yol açabilir. Özel örnekler 4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğeretkileşim şekilleri bölümündeverilmektedir.

• Metadon ve felodipin ile itrakonazol etkileştiği için itrakonazolün bu ilaçlardan herhangi birisiile kullanımı kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.5).

5 / 22

• CANDİSTAT, konjestif kalp yetmezliği (KKY) hastalığı olanlarda veya KKY hikayesibulunanlarda olduğu gibi ventriküler disfonksiyonlu hastalarda hayatı tehdit edici ya da diğerciddi enfeksiyonlar haricinde kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

• CANDİSTAT, gebelikte kullanılmamalıdır (hayatı tehdit edici durumlar hariç) (bkz. Bölüm4.6).

• CANDİSTAT kullanan doğurganlık çağındaki kadınlarda, kontraseptif yöntemlerkullanılmalıdır. CANDİSTAT tedavisi bitiminden itibaren bir sonraki menstruel dönemekadar, etkili kontraseptif yöntemler kullanılmaya devam edilmelidir.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Çapraz aşırı duyarlılık


İtrakonazol ve diğer azol antifungaller arasında çapraz aşırı duyarlılık olduğuna ilişkin bilgi bulunmamaktadır. Başka bir azole karşı aşırı duyarlılığı olan hastalara, CANDİSTAT reçete edilirkendikkatli olunmalıdır.

Kardiyak etkiler


İtrakonazol IV ile yapılan bir sağlıklı gönüllü çalışmasında, sol ventriküler ejeksiyon fraksiyonunda geçici asemptomatik bir düşüş gözlemlenmiştir; bu bir sonraki infüzyondan önce düzelmiştir. Bubulguların oral formülasyon açısından klinik önemi bilinmemektedir.

İtrakonazolün negatif inotrop etkisi görülmüş ve CANDİSTAT'e bağlı konjestif kalp yetmezliği vakalan bildirilmiştir. Günde 400 mg'dan yüksek dozla tedavi görenlerde, daha düşük dozlarla tedavigörenlere göre daha fazla sıklıkta kalp yetmezliği spontan bildirimi yapılmış olması, itrakonazolüngünlük toplam dozunun artışıyla kalp yetmezliği riskinin artabileceğine işaret eder.

İlacın kullanımıyla elde edilecek yarar, olası riskten fazla olmadıkça CANDİSTAT konjestif kalp yetmezliği veya hikayesi olan hastalarda kullanılmamalıdır. Hastanın yarar/risk değerlendirmesiyapılırken; endikasyonun ciddiyeti, doz rejimi ve konjestif kalp yetmezliği açısından bireysel riskfaktörleri göz önüne alınmalıdır. Bu risk faktörleri arasında; iskemik ve valvüler bozukluk gibi kalphastalıkları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi önemli akciğer hastalığı ve böbrek yetmezliği ilediğer ödemle seyreden bozukluklar yer alır. Bu tür hastalar konjestif kalp yetmezliği işaret vebelirtileri hakkında bilgilendirilmeli, dikkatli tedavi edilmeli ve tedavi süresince bu hastalarınkonjestif kalp yetmezliği işaret ve belirtileri izlenmelidir. Tedavi süresince bu tür işaret ve belirtileringörülmesi halinde, CANDİSTAT kullanımı kesilmelidir.

Kalsiyum kanal blokerlerinin, itrakonazolünkine ek negatif inotrop etkileri olabilir. Ek olarak itrakonazol kalsiyum kanal blokerlerinin metabolizmasını inhibe edebilir. Bu nedenle, KKYriskinde artış olabileceğinden itrakonazol ile kalsiyum kanal blokerleri birlikte kullanılırken dikkatedilmelidir.

Hepatik etkiler


CANDİSTAT kullanımı sırasında çok seyrek olarak ciddi hepatotoksisite - fatal akut karaciğer yetmezliği dahil görülmüştür. Bu hastaların çoğu daha önceden mevcut karaciğer hastalığı olan,sistemik endikasyonlar için tedavi alan, belirgin başka bir medikal hastalığı olan ve/veya hepatotoksikilaç alan kişilerdir. Bazı hastalarda karaciğer hastalığı ile ilgili belirgin bir risk bulunmamaktadır. Buvakaların bazıları tedavinin birinci ayında, bunların da bir kısmı birinci haftada gözlenmiştir.CANDİSTAT alan hastalarda karaciğer fonksiyonları izlenmelidir. Hastalar, iştahsızlık, bulantı,kusma, halsizlik, kann ağrısı veya idrar renginde koyulaşma gibi hepatiti düşündürebilecek işaret ve

6 / 22

belirtilerin olması durumunda hekimlerine durumu bildirmeleri konusunda uyarılmalıdır. Bu hastalarda tedavi derhal durdurulmalı ve karaciğer fonksiyon testleri uygulanmalıdır.

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda oral itrakonazolün kullanımı ile ilgili veriler sınırlıdır. İtrakonazolün bu hasta popülasyonunda kullanımında dikkatli olunmalıdır. Karaciğer fonksiyonbozukluğu olan hastaların itrakonazol alırken dikkatlice takip edilmesi tavsiye edilmektedir.CYP3A4 tarafından metabolize edilen başka ilaçlarla tedaviye başlamadan önce, sirozluhastalarda itrakonazol ile yürütülen tek oral dozlu klinik çalışmada gözlenen uzamış itrakonazolyarılanma ömrünün hesaba katılması tavsiye edilmektedir.

Yüksek ya da anormal karaciğer enzim düzeyleri veya aktif karaciğer hastalığı olan ya da başka ilaçlarla karaciğer toksisitesi yaşamış olan hastalarda, beklenen yararın riski geçtiği ciddi ya dayaşamı tehdit eden bir durum olmadığı sürece CANDİSTAT ile tedaviden kesinlikle vazgeçilir.Önceden var olan karaciğer fonksiyonu anormallikleri olan ya da başka ilaçlarla karaciğertoksisitesi yaşamış olan hastalarda karaciğer fonksiyonunun izlenmesi tavsiye edilmektedir (bkz.Bölüm 5.2).

Mide asidinin azalması


Mide asidi azaldığında CANDİSTAT kapsül'den itrakonazolün emilimi de azalır. Hastalık (örneğin, aklorhidrisi olan hastalar) ya da eş zamanlı ilaç kullanımı (örneğin, gastrik asiditeyiazaltan ilaçlar kullanan hastalar) nedeniyle gastrik asiditenin azalmış olduğu hastalardaCANDİSTAT'nun asitli bir içecek (diyet olmayan kola gibi) ile beraber alınması tavsiyeedilebilir. Ayrıca bu hastalarda antifungal etkinlik takip edilmeli ve gerektiği şekilde itrakonazoldozu artırılmalıdır (bkz. Bölüm 4.5).

Çocuklarda kullanım


CANDİSTAT'ın çocuklarda kullanımı ile ilgili klinik veriler sınırlı olduğundan, sağlanabilecek yarar potansiyel riskin üzerinde olmadıkça çocuklarda kullanılması önerilmez.

Yaşlılarda kullanım


Yaşlı hastalarda CANDİSTAT kullanımı ile ilgili sınırlı klinik veri mevcuttur. CANDİSTAT kullanımı bu hastalarda ancak potansiyel yararın potansiyel risklerden ağır bastığına kararverilirse önerilmektedir. Genel olarak, yaşlı bir hasta için doz seçiminin azalmış karaciğer, böbrekve kalp fonksiyonu ve eş zamanlı hastalık ya da beraberinde diğer ilaç tedavilerinin daha sıkolduğu yansıtılarak hesaplanması tavsiye edilmektedir.

Böbrek yetmezliği


Böbrek yetmezliği bulunan hastalarda oral itrakonazolün kullanımı ile ilgili veriler sınırlıdır. Böbrek yetmezliği olan bazı hastalarda itrakonazol maruziyeti daha düşük olabilir.İtrakonazolün bu hasta popülasyonunda kullanımında dikkatli olunmalı ve doz ayarlanmasıdeğerlendirilmelidir.

İşitme kaybı


İtrakonazol tedavisi alan hastalarda geçici ya da kalıcı işitme kaybı bildirilmiştir. Bu raporların bir çoğunda birlikte kullanımın kontrendike olduğu kinidin de kullanılmıştır (bkz. Bölüm 4.3 veBölüm 4.5). İşitme kaybı tedavi kesildiğinde genellikle düzelir, ancak bazı hastalarda devamedebilir.

7 / 22

Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar


Bağışıklık sistemi baskılanmış bazı hastalarda (örn. nötropenik, AIDS ya da organ nakli hastaları) CANDİSTAT kapsülün oral biyoyararlanımı azalabilir.

Hayatı tehdit edici sistemik fungal enfeksiyonu olan hastalar


Farmakokinetik özelliklerinden dolayı, CANDİSTAT kapsül hayatı tehdit edici sistemik fungal enfeksiyonların başlangıçtaki tedavisi için önerilmemektedir (bkz. Bölüm 5.2).

AIDS hastaları


Sporotrikoz, blastomikoz, histoplazmoz ya da kriptokokoz (meningiyal ya da meningiyal olmayan) gibi sistemik fungal enfeksiyonlar için tedavi alan ve hastalığın yineleme riski olduğu düşünülenAIDS hastalarında, tedavi eden hekim, idame tedavisinin gerekliliğini değerlendirmelidir.

Nöropati


CANDİSTAT tedavisi ile ilişkili olabilecek nöropati görüldüğü takdirde, itrakonazol tedavisi kesilmelidir.

Karbonhidrat metabolizması bozuklukları


Fruktoz intoleransı, glikoz-galaktoz emilim bozukluğu veya sükraz-izomaltaz eksikliği gibi seyrek kalıtsal problemli hastalarda CANDİSTAT kullanılmamalıdır.

Çapraz-rezistans


Sistemik kandidosis'te, flukonazole rezistan kandida türlerinden şüpheleniliyor ise, bu türlerin itrakonazol'e duyarlı olduğu varsayılmamalıdır. Duyarlılık CANDİSTAT tedavisine başlamadantest edilmelidir.

Etkileşim Potansiyeli


Bazı ilaçların itrakonazol ile birlikte uygulanması, itrakonazol ve/veya birlikte verilen ilacın etkililiğinde değişikliklere, yaşamı tehdit eden etkilere ve/veya ani ölüme neden olabilir. İtrakonazolile birlikte kullanımı kontrendike olan, önerilmeyen veya kombine olarak dikkatli kullanılması önerilenilaçlar, 4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri bölümünde sıralanmaktadır.

Yardımcı maddelere karşı intolerans


CANDİSTAT sükroz içerir. Nadir kalıtımsal fruktoz intoleransı, glukoz-galaktoz malabsorpsiyon veya sukraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların bu ilacıkullanmamaları gerekir.

CANDİSTAT, azorubin (E122) içerdiğinden alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşimşekilleri

İtrakonazol esas olarak CYP3A4 ile metabolize olur. Bu metabolik yolağı paylaşan veya CYP3A4 aktivitesini modifiye eden diğer maddeler itrakonazol farmakokinetiğini etkileyebilir. Benzer şekilde,itrakonazol de bu metabolik yolağı paylaşan diğer maddelerin farmakokinetiğini modifiye edebilir.İtrakonazol güçlü bir CYP3A4 inhibitörü ve bir P- glikoprotein inhibitörüdür. Eş zamanlı ilaçkullanılırken metabolizma yolu ve olası dozaj ayarlama ihtiyacı ile ilgili bilgi edinmek için ilgili etiketebaşvurulması tavsiye edilmektedir.

8 / 22

Sisaprid, pimozid, metadon, levasetilmetadol (levometadil) veya kinidin ile itrakonazol ve/veya diğer CYP3A4 inhibitörleri ile birlikte kullanımı hayatı tehdit edici kardiyak ritim bozukluğuve/veya ani ölüme yol açmaktadır (bkz. Bölüm 4.3).

İtrakonazol plazma konsantrasyonlarını azaltabilecek ilaçlar

Gastrik asiditeyi azaltan ilaçlar (örneğin, alüminyum hidroksit gibi asit nötralize edici ilaçlar ve H2 -reseptör antagonistleri ve proton pompa inhibitörleri gibi asit sekresyonunu baskılayıcıilaçlar), itrakonazolün itrakonazol kapsüllerden emilimini bozabilir. Bu ilaçların itrakonazolkapsüllerle birlikte uygulanırken dikkatlice kullanılması tavsiye edilmektedir:

Gastrik asiditeyi azaltan ilaçlarla eş zamanlı tedaviden sonra itrakonazolün asitli bir içecekle (diyet olmayan kola gibi) uygulanması tavsiye edilmektedir.

Asit nötralize edici ilaçların (örneğin, alüminyum hidroksit) CANDİSTAT'den en az 1 saat önce ya da 2 saat sonra alınması tavsiye edilmektedir.

Eş zamanlı uygulamadan sonra antifungal etkinliğin takip edilmesi ve gerektiği şekilde itrakonazol dozunun artırılması tavsiye edilmektedir.

İtrakonazolün CYP3A4 enziminin güçlü indükleyicileri ile eş zamanlı olarak uygulanması, etkililiklerini de büyük ölçüde azaltabilecek boyutta itrakonazol ve hidroksi-itrakonazolünbiyoyararlanımı azaltabilir. Örnekler şunlardır:

Antibakteriyeller: izoniazid, rifabutin (ayrıca bkz. Plazma konsantrasyonları itrakonazol

tarafından artırılabilecek ilaçlar), rifampisin.

Antikonvülsanlar: karbamazepin (ayrıca bkz. Plazma konsantrasyonları itrakonazol tarafından artırılabilecek ilaçlar), fenobarbital, fenitoin.

Antiviraller: efavirenz, nevirapin.

Dolayısıyla, CYP3A4 enziminin güçlü indükleyicilerinin itrakonazol ile birlikte uygulanması önerilmez. Tedavi yararları potansiyel olarak azalmış itrakonazol etkililiği riskinden ağırgelmediği sürece, itrakonazol ile tedaviden 2 hafta öncesinden itibaren ve tedavi sırasında builaçların kullanımından kaçınılması tavsiye edilmektedir. Eş zamanlı uygulamadan sonraantifungal etkinliğin takip edilmesi ve gerektiği şekilde itrakonazol dozunun artırılması tavsiyeedilmektedir.

İtrakonazol plazma konsantrasyonlarını artırabilecek ilaçlar

Güçlü CYP3A4 inhibitörleri itrakonazolün biyoyararlanımını artırabilir. Örnekler şunlardır: Antibakteriyeller: siprofloksasin, klaritromisin, eritromisin,

Antiviraller: ritonavir takviyeli darunavir, ritonavir takviyeli fosamprenavir, indinavir (ayrıca bakınız Plazma konsantrasyonları itrakonazol tarafından artırılabilecek ilaçlar), ritonavir (ayrıcabakınız Plazma konsantrasyonları itrakonazol tarafından artırılabilecek ilaçlar),

Bu ilaçların itrakonazol kapsüllerle birlikte uygulanırken dikkatlice kullanılması tavsiye edilmektedir: İtrakonazolü CYP3A4 enziminin güçlü inhibitörleriyle eş zamanlı olarak alması

9 / 22

gereken hastaların itrakonazolün farmakolojik etkilerinin arttığına ya da uzadığına ilişkin belirti ve semptomlar yönünden yakın takip altında tutulması ve gerektiği şekilde itrakonazol dozununazaltılması tavsiye edilmektedir. Uygun olduğunda, itrakonazol plazma konsantrasyonlarınınölçülmesi önerilir.

Plazma konsantrasyonları itrakonazol tarafından artırılabilecek ilaçlar

İtrakonazol ve majör metaboliti hidroksi itrakonazol, CYP3A4 tarafından metabolize edilen ilaçların metabolizmasını inhibe edebilir ve P-glikoprotein tarafından ilaç transportunu inhibeederek itrakonazol ile birlikte uygulandığında bu ilaçların ve/veya aktif metabolitlerininplazma konsantrasyonlarında bir artışa neden olabilir. Bu plazma konsantrasyonları yüksekliği,bu ilaçların terapötik ve advers etkilerini artırabilir ya da uzatabilir. QT aralığını uzattığı bilinenCYP3A4 tarafından metabolize edilen ilaçlar potansiyel olarak ölümcül bir aritmi çeşidi olantorsade de pointes dahil ventriküler aritmilere yol açabileceğinden, bu ilaçlarla kombinasyonitrakonazol ile kontrendike olabilir. Tedavi durdurulduğunda, itrakonazol plazmakonsantrasyonları doz ve tedavi süresine bağlı olarak 7 ila 14 gün içinde neredeyse saptanamaz birkonsantrasyona düşer. Karaciğer sirozu olan veya CYP3A4 inhibitörleri alan hastalarda, plazmakonsantrasyonlarında görülen azalma daha da kademeli olabilir. Bu durum özelliklemetabolizması itrakonazol tarafından etkilenen ilaçlarla tedaviye başlanırken önem taşımaktadır.Etkileşime giren ilaçlar aşağıdaki gibi kategorize edilmektedir:

• 'Kontrendike': İlaç, hiçbir koşul altında itrakonazol ile birlikte ve itrakonazol tedavisikesildikten sonra iki haftaya kadar uygulanamaz.

• 'Önerilmeyen': Tedavi yararları potansiyel olarak artmış yan etkiler riskinden ağırgelmediği sürece, itrakonazol ile tedavi sırasında ve itrakonazol tedavisi kesildikten sonra ikihaftaya kadar ilacın kullanımından kaçınılması tavsiye edilmektedir. Eşzamanlı uygulamadankaçınılamadığı durumlarda, etkileşen ilacın artmış veya uzamış etkileri ya da yan etkilerineyönelik belirti ve semptomların klinik takibi ve gerektiği şekilde dozajın azaltılması ya dakesilmesi tavsiye edilmektedir. Uygun olduğunda, plazma konsantrasyonlarının ölçülmesiönerilir.

• 'Dikkatle kullanım': İlaç itrakonazol ile birlikte uygulandığında, dikkatli izlemegerçekleştirilmesi tavsiye edilmektedir. Eşzamanlı uygulamadan sonra, hastaların etkileşen ilacınartmış veya uzamış etkileri ya da yan etkilerine yönelik belirti veya semptomlar yönünden yakıntakibi ve gerektiği şekilde ilacın dozajının azaltılması tavsiye edilmektedir. Uygun olduğunda,plazma konsantrasyonlarının ölçülmesi önerilir.

Plazma konsantrasyonları itrakonazol tarafından artırılabilecek ilaçların itrakonazol ile eş zamanlı uygulamaya yönelik tavsiyelerle birlikte ilaç sınıfına göre sunulan örnekleri:

10 / 22

İlaç Sınıfı

Kontrendike Olan

Önerilmeyen

Dikkatli Kullanım Gerektiren

Alfa Blokerler

tamsulosin


Analjezikler
levasetilmetadol
(levometadil),
metadon

fentanil

alfentanil, IV ve dilatı
buprenorfin,
oksikodon
Antiaritmikler
dizoftramid,
dofetilid,
dronedaron, kinidin

digoksin
Antibakteriyeller

rifabutina


Antikoagülanlar ve Antiplatelet İlaçlar

rivaroksaban

kumarinler, silostazol, dabigatran
Antikonvülsanlar

karbamazepina


Antidiyabetikler


repaglinid,

saksagliptin

Antihelmintikler ve Antiprotozoal İlaçlar
halofantrin

prazikuantel
Antihistaminikler
astemizol,
mizolastin,
terfenadin

ebastin
Antimigren İlaçlar
dihidroergotamin,
ergometrin
(ergonovin),
ergotamin,
metilergometrin
(metilergonovin) gibi
ergot alkaloidleri

eletriptan
Antineoplastikler
irinotekan

dasatinib, nilotinib, trabektedin

bortezomib, busulfan, dosetaksel, erlotinib,iksabepilon,lapatinib, trimetreksat,vinka alkaloidleri

11 / 22

Antipsikotikler, Anksiyolitikler veHipnotikler
lurasidon, oral midazolam, pimozid,sertindol, triazolam

alprazolam, aripiprazol,brotizolam, buspiron,haloperidol,midazolam IV,perospiron, ketiyapin,ramelteon, risperidon
Antiviraller


maravirok, indinavirb, ritonavirb,saquinavir
Beta Blokerler


nadolol
Kalsiyum Kanal Blokerleri
bepridil, felodipin, lerkadipin, nisoldipin

verapamil dahil diğer dihidropiridinler
Kardiyovasküler İlaçlar, Muhtelif
ivabradin, ranolazin
aliskiren

Diüretikler
eplerenon


Gastrointestinal

İlaçlar

sisaprid

aprepitant,

domperidon

İmmünosupresanlar

everolimus
budesonid,
siklesonid,
siklosporin,
deksametazon,
flutikazon,
metilprednizolon,
rapamisin (sirolimus
olarak da bilinir),
takrolimus,
temsirolimus
Lipid Düzenleyici İlaçlar

lovastatin,

simvastatin


atorvastatin

12 / 22

Solunum Sistemi İlaçları

salmeterol

SSRI'ler, Trisiklikler ve İlişkiliAntidepresanlar


reboksetin

Ürolojik İlaçlar

vardenafil

fesoterodin,

imidafenasin,

sildenafil,

solifenasin, tadalafil, tolterodin

Diğer
böbrek veya karaciğer yetmezliğiolan hastalardakolşisin
kolşisin

alitretinoin (oral

formülasyon),

sinakalset,

mozavaptan,

tolvaptan

a Ayrıca İtrakonazol plazma konsantrasyonlarını azaltabilecek ilaçlar bölümüne de bakınız.

b Ayrıca İtrakonazol plazma konsantrasyonlarını artırabilecek ilaçlar bölümüne de bakınız.

Plazma konsantrasyonları itrakonazol tarafından azaltılabilecek ilaçlar

İtrakonazol NSAİİ meloksikam ile birlikte uygulandığında meloksikamın plazma konsantrasyonları azalabilir. Meloksikamın itrakonazol ile birlikte uygulanırken dikkatle kullanılması ve etkileri veyayan etkilerinin izlenmesi tavsiye edilmektedir. İtrakonazol ile birlikte uygulandığında meloksikamındozajının gerekirse uyarlanması önerilir.

Pediyatrik Popülasyon

Etkileşim çalışmaları yalnızca yetişkinlerde gerçekleştirilmiştir.

4.6 Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye

Gebelik Kategorisi: C

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve-veya embriyonal / fetal gelişim ve-veya doğum ve-veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. Bölüm 5.3).

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

CANDİSTAT kullanan doğurganlık çağındaki kadınlarda, kontraseptif yöntemler kullanılmalıdır.

13 / 22

CANDİSTAT tedavisi bitiminden itibaren bir sonraki menstruel döneme kadar, etkili kontraseptif yöntemler kullanılmaya devam edilmelidir.

Gebelik dönemi

CANDİSTAT, elde edilebilecek yararın fetüse olası risklerin üzerinde olduğu hayatı tehdit edici vakalar dışında gebelikte kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.3).

Gebelik döneminde CANDİSTAT kullanımı ile ilgili bilgiler sınırlıdır. Pazarlama sonrası deneyimler sırasında, konjenital anomali vakaları bildirilmiştir. Bu vakalar, iskelet, genito- ürinersistem, kardiyovasküler ve oftalmik malformasyonların yanısıra kromozomal ve birden fazlamalformasyonun bir arada görülmesini içermektedir. CANDİSTAT ile nedensel bir ilişkisaptanmamıştır.

Gebeliğin ilk trimesterinde CANDİSTAT kullanımı -çoğunluğu vulvovajinal kandidoz için kısa dönem tedavi alanlarında- ile ilgili epidemiyolojik veriler, bilinen herhangi bir teratojen maddeyemaruz kalmamış kontrol grubuna göre yüksek malformasyon riski göstermemiştir.

Laktasyon dönemi

İtrakonazol çok az miktarda anne sütüne geçer. Bu nedenle, CANDİSTAT tedavisinden beklenen yarar ile emzirme sonucu doğabilecek riskler çok iyi değerlendirilmelidir. Herhangi bir şüphedurumunda hasta emzirmemelidir.

Üreme yeteneği / fertilite

Hayvan çalışmalarında itrakonazol üreme toksisitesi göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3).

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanma yeteneği üzerine etkileri ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bazı durumlarda araç ve makine kullanımı sırasında baş dönmesi, görme bozukluğu ve işitme kaybı(bkz. Bölüm 4.8) gibi yan etkiler oluşabilir, dikkatli olunmalıdır.

4.8 İstenmeyen etkiler

Güvenlilikprofili özeti


Klinik çalışmalardan ve/veya spontan bildirimlerden belirlenen CANDİSTAT ile en sık olarak bildirilen advers ilaç reaksiyonları (AİR'ler) baş ağrısı, kann ağrısı ve bulantıdır. En ciddi AİR'lerciddi alerjik reaksiyonlar, kalp yetmezliği/konjestif kalp yetmezliği/pulmoner ödem, pankreatit, ciddihepatotoksisite (bazı ölümcül akut karaciğer yetmezliği vakaları dahil) ve ciddi deri reaksiyonlarıdır.Sıklıklar ve gözlenen diğer AİR'ler için Sıralı advers reaksiyon listesi alt bölümüne bakınız. Diğerciddi etkiler ile ilgili ilave bilgi için 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri bölümüne bakınız.

Sıralı advers reaksiyon listesi


Aşağıdaki tabloda yer alan AİR'ler Sistem Organ Sınıfına göre sıralanmaktadır. AİR'ler, her bir Sistem Organ Sınıfı içerisinde aşağıdaki düzen kullanılarak insidansa göre sunulmaktadır:

14 / 22

Çok yaygın (> 1/10), Yaygın (> 1/100 ila < 1/10); Yaygın olmayan (> 1/1.000 ila < 1/100); Seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000); Çok seyrek (< 1/10.000).

Advers İlaç Reaksiyonları

Enfeksiyonlar ve t

;nfestasyonlar

Yaygın olmayan
Sinüzit, Üst solunum yolu enfeksiyonu, Rinit

Kan ve lenfatik sistem hastalıkları

Seyrek
Lökopeni

Bağışıklık sistemi

hastalıkları

Yaygın olmayan
Hipersensitivite*
Seyrek
Serum hastalığı, Anjiyonörotik ödem, Anafilaktik reaksiyon

Metabolizma ve beslenme bozuklukları

Seyrek
Hipertrigliseridemi

Sinir sistemi hasta

ı

lıkları

Yaygın
Baş ağrısı
Nadir
Parestezi, Hipoestezi, Disguzi

Göz hastalıkları

Seyrek
Görme bozukluğu (diplopi ve bulanık görme dahil)

Kulak ve iç kulak

hastalıkları

Seyrek
Geçici veya kalıcı duyma kaybı*, Kulak çınlaması

Kardiyak hastalık

lar

Seyrek
Konjestif kalp yetmezliği*

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Seyrek
Dispne

15 / 22

Gastrointestinal h

astalıklar

Yaygın
Karın ağrısı, Bulantı
Yaygın olmayan
Diyare, Kusma, Konstipasyon, Dispepsi, Flatulans
Seyrek
Pankreas iltihabı

Hepatobiliyer hast

alıklar

Yaygın

olmayan

Karaciğer fonksiyonu anormalliği
Seyrek
Ciddi hepatotoksisite (bazı akut karaciğer yetmezliği vakaları dahil)*, Hiperbilirubinemi

Deri ve deri altı dc

»kıı hastalıkları

Yaygın

olmayan

Ürtiker, Döküntü, Prurit
Seyrek
Toksik epidermal nekroliz, Stevens-Johnson sendromu, Akut jeneralize ekzantematöz püstülozis, Eritema multiforme, Eksfolyatif dermatit,


Lökositoklastik vaskülit, Alopesi, Fotosensitivite

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Seyrek
Pollakiüri

Üreme sistemi ve mı

:me hastalıkları

Yaygın olmayan
Menstrüel bozukluk
Seyrek
Erektil dinfonksiyon

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Seyrek
Ödem

Araştırmalar

Seyrek
Kandaki kreatin fosfokinaz düzeyinde artış

*bkz. Bölüm 4.4

Seçilmiş advers reaksiyonların tanımı

16 / 22

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlıkmesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr,[email protected] Doz aşımı ve tedavisi

Bulgu ve belirtiler

Genel olarak, doz aşımıyla bildirilen advers olaylar itrakonazol kullanımı için bildirilen advers olaylarla uyumludur (bkz. Bölüm 4.8)

Tedavi

Doz aşımı durumunda, destekleyici önlemler kullanılmalıdır. Uygun görülürse aktif kömür verilebilir. İtrakonazol hemodiyaliz ile atılamaz. Spesifik bir antidotu yoktur.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik sınıflandırma: Sistemik kullanım için antifungal, triazol türevi ATC kodu: J02AC02

Bir triazol türevi olan itrakonazol, geniş etki spektrumuna sahiptir.

In vitro

çalışmalarda, itrakonazolün mantar hücrelerinde ergosterol sentezini bozduğu gösterilmiştir. Ergosterol mantarların hücre duvarının önemli bir bileşenidir. Sentezinin bozulması antifungal etkiile sonuçlanır.

İtrakonazol için yüzeyel mikotik enfeksiyonlardan yalnızca

Candida

türleri için duyarlılık kırınım düzeyleri belirlenmiştir (CLSI M27-A2, kırınım düzeyleri EUCAST metoduyla gösterilememiştir).

CLSI kırınım düzeyleri şu şekildedir: duyarlı < 0.125; doza bağlı duyarlı

0.25-0.5 ve dirençli > 1 ^g/ml. Filamentoz funguslar için yorum yapılabilecek duyarlılık düzeyleri gösterilememiştir.

In vitro

çalışmalar, itrakonazolün < 1 p,g/ml konsantrasyonunda insanlar için patojen birçok mantarın büyümesini engellediğini göstermiştir. Bu mantarlar şunlardır:

Dermatofitler

(Trichophyton spp, Microsporum spp., Epidermophyton floccosum),albicansCandida spp, Cryptococcus neoformans, Malassezia spp., Trichosporon spp.,Geotrichum spp.); Aspergillus spp.; Histoplasma spp.; Paracoccidioides brasiliensis; Sporothrixschenckii; Fonsecaea spp.; Cladosporium spp.; Blastomyces dermatitidis; Coccidiodes immitis;Pseudallescheria boydii; Penicillium marneffei

ile diğer çeşitli maya ve mantarlar.

CandidaCandida krusei, Candida glabrataCandida tropicalisin vitro17 / 22

İtrakonazol tarafından inhibe edilmeyen başlıca mantar türleri

ZygomycetesRhizopus spp., Rhizomucor spp., Mucor spp. ve Absidia spp.), Fusarium spp., Scedosporium spp.Scopulariopsis spp.

'dir.

Azollere direnç yavaş gelişir ve sıklıkla bir çok genetik mutasyon sonucu oluşur. Tanımlanan mekanizmalar arasında hedef enzim 14 K-demetilazı kodlayan ERGU'in aşırı ekspresyonu, hedefinafinitesini azaltan ERG11 nokta mutasyonları ve/veya hücre dışına geçişle sonuçlanantaşıyıcının aşırı ekspresyonu bulunmaktadır.

Sınıfından bir üyesine direncin gelişmiş olması, diğer azollere de direnç gelişimini göstermemesine rağmen azol sınıfı içinde

CandidaAspergillus fumigatus5.2 Farmakokinetik özellikler Genel özellikler

Genel farmakokinetik özellikler

İtrakonazol oral yoldan uygulandıktan sonra 2 ila 5 saat içerisinde pik plazma konsantrasyonlarına ulaşılır. Doğrusal olmayan farmakokinetiğin bir sonucu olarak, çoklu dozlama sırasında itrakonazolplazmada birikir. Kararlı durum konsantrasyonlarına genellikle yaklaşık 15 gün içinde ulaşılmış veC

maks

değerleri günde bir kez 100 mg oral uygulama ile 0,5 |ig/ml, günde bir kez 200 mg ile 1,1|ig/ml ve günde iki kez 200 mg ile 2,0 |ig/ml olarak bulunmuştur. İtrakonazolün terminal yarılanmaömrü tek dozdan sonra 16 ila 28 saat arasındadır ve tekrarlı dozlama ile 34 ila 42 saate artış gösterir.Tedavi durdurulduğunda, itrakonazol plazma konsantrasyonları doz ve tedavi süresine bağlı olarak 7ila 14 gün içinde neredeyse saptanamaz bir konsantrasyona azalır. İntravenöz uygulamayı takibenitrakonazolün ortalama toplam plazma klirensi 278 ml/dk'dir. Doyurulabilir karaciğermetabolizması nedeniyle itrakonazol klirensi daha yüksek dozlarda azalır.

Emilim:


İtrakonazol, oral olarak alındıktan hemen sonra hızla emilir. Tek bir dozun ağızdan alınmasından yaklaşık 2-5 saat sonra, en yüksek plazma düzeyine ulaşılır. İtrakonazolün mutlakbiyoyararlanımı yaklaşık % 55'tir. Oral biyoyararlanımı, yemeklerden hemen sonra tok karınaalındığında, en yüksek değerine ulaşır.

Gastrik asit sekresyon baskılayıcıları olarak bilinen ilaçları (örneğin H

2218 / 22

Kapsül formülasyonu ile itrakonazol maruziyeti, aynı ilaç dozu verildiğinde oral çözeltiyle oluşan maruziyetten daha düşüktür (bkz. Bölüm 4.4).

Dağılım

:

Plazmada, itrakonazolün büyük bir kısmı (% 99.8) proteinlere bağlıdır. Başlıca bağlandığı protein albumindir (hidroksi metaboliti için % 99.6). Lipidlere de belirgin bir afinitesi vardır. Plazmadakiitrakonazolün yalnızca % 0.2'si serbest halde bulunmaktadır. Dağılım hacminin yüksek olması(>700 litre), dokulara yaygın olarak dağıldığını göstermektedir. Akciğer, böbrek, karaciğer,kemik, mide, dalak ve kastaki konsantrasyonu, eş zamanlı plazma konsantrasyonunun 2-3 katıolarak bulunmuştur ve başta deri olmak üzere, keratinize dokulardaki konsantrasyonu, plazmadüzeylerinin yaklaşık 4 katıdır. Beyin- omurilik sıvısındaki konsantrasyonlar plazmadakikonsantrasyonlardan çok daha düşüktür ancak beyin-omurilik sıvısında bulunan enfeksiyonlarakarşı etkililik kanıtlanmıştır.

Biyotransformasyon

:

İtrakonazol, karaciğerde büyük oranda metabolize olur ve çeşitli metabolitlerine dönüşür.

In vitro

çalışmalarda gösterildiği üzere, CYP3A4 enzimi itrakonazol metabolizmasındarol oynayan

başlıca enzimdir. Başlıca metabolitlerinden biri olan hidroksi-itrakonazol,

In vitro

olarak itrakonazol ile kıyaslanabilir antifungal etkinliğe sahiptir. Hidroksi metabolitinin plazmakonsantrasyonu, itrakonazolün plazma konsantrasyonunun yaklaşık iki katıdır.

Eliminasyon:


Alınan dozun bir hafta içinde yaklaşık % 35'i idrarla, % 54'ü feçesle inaktif metabolitleri şeklinde atılır. İtrakonazol ve aktif metaboliti hidroksi-itrakonazolün böbreklerden atılımı intravenözdozun % 1'den daha azına karşılık gelir. Radyoaktif işaretli oral doza göre değişmemiş ilacınfeçesten atılımı dozun % 3 - % 18'idir.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


itrakonazolün farmakokinetiği doğrusal değildir, bu nedenle birden fazla doz verilmesi sonrasında plazma birikir.

Hastalardaki karekteristik özellikler

Karaciğer yetmezliği:


İtrakonazol büyük oranda karaciğerde metabolize olur. 6 sağlıklı ve 12 sirozlu hastada 100 mg'lik tek bir itrakonazol dozu (bir adet 100 mg kapsül) kullanılarak bir farmakokinetik çalışma yürütülmüştür.Sirozlu hastalarda itrakonazolün ortalama Cmaks değerinde sağlıklı gönüllülere kıyasla istatistikselolarak anlamlı bir azalma (%47) ve eliminasyon yarılanma ömründe iki katlı bir artış (16 ± 5 saatekarşı 37 ± 17) gözlenmiştir. Bununla birlikte, EAA'ya göre itrakonazole genel maruziyet sirozlu

19 / 22

hastalar ile sağlıklı gönüllüler arasında benzerdir.

Siroz hastalarında uzun süreli itrakonazol kullanımına ait veri bulunmamaktadır. (bkz. Bölüm 4.2 ve Bölüm 4.4)

Böbrek yetmezliği:


Böbrek yetmezliği olan hastalarda oral itrakonazol kullanımı ile ilgili sınırlı veriler mevcuttur. Böbrek yetmezliği olan üç hasta grubunda (üremi: n=7; hemodiyaliz: n=7 ve sürekli ambulatuvarperitoneal diyaliz: n=5) 200 mg'lık tek bir itrakonazol dozu (dört adet 50 mg kapsül)kullanılarak bir farmakokinetik çalışma yürütülmüştür. Ortalama kreatinin klirensi 13 ml/dk. x1,73 m2

maksmakso-8s

) üzerinde anlamlı biretkisi olduğunu göstermemiştir. Plazma konsantrasyon-zaman profilleri, üç grubun tümündegeniş ölçüde gönüllüler arası değişkenlik olduğunu göstermiştir.

Tek bir intravenöz dozdan sonra itrakonazolün hafif (bu çalışmada CrCl 50-79 ml/dk olarak tanımlanır), orta dereceli (bu çalışmada CrCl 20-49 ml/dk olarak tanımlanır) ve şiddetli böbrekyetmezliği (bu çalışmada CrCl <20 ml/dk olarak tanımlanır) olan hastalardaki ortalama terminalyarılanma ömrü sağlıklı gönüllülerdeki yarılanma ömrüne (böbrek yetmezliği olan hastalardaortalama 42-49 saat ve sağlıklı gönüllülerde 48 saat) benzer olmuştur. EAA'ya göre itrakonazolegenel maruziyet, normal böbrek fonksiyonuna sahip gönüllülere kıyasla orta dereceli böbrekyetmezliği olan hastalarda yaklaşık %30 ve şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda yaklaşık

%

40 oranında azalmıştır.

Böbrek yetmezliği olan hastalarda uzun süreli itrakonazol kullanımına yönelik veri mevcut değildir. Diyaliz, itrakonazol ya da hidroksi-itrakonazolün yarılanma ömrü veya klirensi üzerindehiçbir etkiye sahip değildir (ayrıca bkz. Bölüm 4.2 ve 4.4).

Pediatrik popülasyon:

İtrakonazolün pediatrik popülasyonda farmakokinetiğine ilişkin sınırlı veri mevcuttur. İtrakonazol kapsüller, oral çözelti veya intravenöz formülasyon ile 5 ay ila 17 yaş arası çocuklar veergenlerde klinik farmakokinetik çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Kapsül ve oral çözeltiformülasyonlarında kullanılan tek dozlar günde bir veya iki kez uygulama şeklinde verilen günde1,5 ila 12,5 mg/kg'dir.İntravenöz formülasyon, 2,5 mg/kg'lik tek infüzyon ya da günde bir veyaiki kez 2,5 mg/kg'lik infüzyon olarak verilmiştir. Aynı günlük doz için, günde tek bir dozlamayakıyasla günde iki kez dozlama ile yetişkinlerde tek günlük dozlamaya benzer pik ve vadikonsantrasyonlar sağlamıştır. İtrakonazol EAA değeri ve toplam vücut klirensi için anlamlı yaşabağımlılık gözlenmezken, yaş ile itrakonazol dağılım hacmi, C

maks

ve terminal eliminasyon hızıarasında zayıf ilişkiler dikkati çekmiştir. İtrakonazolün klirensi ve sanal dağılım hacminin kiloylailişkili olduğu görülmüştür.

20 / 22

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

İtrakonazol ile ilgili klinik dışı verilerde gen toksisitesi, primer karsinojenisite ve fertilite bozukluğuna yönelik herhangi bir belirtiye rastlanmamıştır. Yüksek dozlarda adrenal korteks,karaciğer ve mononükleer fagosit sisteminde etkiler gözlenmiş ancak bunların önerilen klinikkullanım ile ilişkisinin zayıf olduğu görülmüştür.

İtrakonazolün sıçanlar ve farelerde yüksek dozlarda maternal toksisite, embriyotoksisite ve teratojenisitede dozla ilişkili bir artışa neden olduğu bulunmuştur. Kronik itrakonazoluygulamasından sonra yavru köpeklerde genel olarak düşük bir kemik mineral yoğunluğu vesıçanlarda azalmış kemik plağı aktivitesi, büyük kemiklerin kompakt bölgesinde incelme veartmış kemik kırılganlığı gözlenmiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

- Hidroksipropil metil selüloz E5

- Eudragit E-100

- Polietilen glikol 20000

- Şeker

Kapsül:

- Titanyum dioksit

- Azorubin (E122)

- İndigo carmine (E132)

- Jelatin (sığır jelatini)

6.2 Geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3 Raf ömrü

24 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

Özel bir depolama durumu gerekli değildir. 25 oC'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Her birinde pellet formülasyonunda 100 mg itrakonazol içeren mor-pembe kapsüller halinde 4, 15 ve 28 ve 30 'luk PVC /Alüminyum folyo blisterlerde sunulmuştur.

21 / 22

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller ''Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'' ve ''Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

İstanbul İlaç San. Ve Tic. A.Ş.

Kartal/İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2020/176

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 17.08.2020 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

22 / 22

Doz

Tedavi süresi

Onikomikoz

Sürekli tedavi


Ayak ya da

el ve ayak onikomikozu


Günde 1 kez 200 mg

3 ay

İlaç Bilgileri

Candistat 100 Mg Sert Kapsül

Etken Maddesi: Itrakonazol

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Candistat 100 Mg Sert Kapsül - KUB
  • Candistat 100 Mg Sert Kapsül - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.