Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Vosevi 400 Mg /100 Mg /100 Mg Film Kaplı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'abildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

VOSEVI® 400 mg /100 mg /100 mg film kaplı tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin maddeler

:

Her bir film kaplı tablet 400 mg sofosbuvir, 100 mg velpatasvir ve 100 mg voksilaprevir içermektedir.

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat (inek sütünden elde edilir) 116,6 mg Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Film kaplı tablet.

Bir yüzünde “GSI”, diğer yüzünde ise “3' baskılı, 10 mm x 20 mm boyutunda, bej renkte, kapsül şeklinde film kaplı tablet.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

VOSEVI, yetişkinlerde kronik hepatit C virüsü (KHC) enfeksiyonunun tedavisinde endikedir (bkz. Bölüm 4.2, 4.4. ve 5.1).

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

VOSEVI tedavisi, KHC enfeksiyonu hastalarının tedavisinde deneyimli bir doktor tarafından başlatılmalı ve izlenmelidir.

Önerilen VOSEVI dozu yemekle birlikte alınan günde bir tablettir (bkz. Bölüm 5.2).

Tüm KHC genotipleri için geçerli önerilen tedavi süreleri Tablo 1'de gösterilmiştir. 1

Tablo 1: Tüm KHC genotipleri için VOSEVI ile önerilen tedavi süreleri

Hasta popülasyonu

Tedavi süresi

DEA tedavisi almamış, sirozu olmayan hastalar

8 hafta

DEA tedavisi almamış, kompanse sirozu olan hastalar

12 hafta

Genotip 3 ile enfekte hastalar için 8 hafta düşünülebilir (bkz. Bölüm 5.1)

DEA tedavisi almış*, sirozu olmayan veya kompanse sirozu olan hastalar

12 hafta

DEA: direkt etkili antiviral ajan

* DEA tedavisi almış hastalar, klinik çalışmalarda aşağıdakilerden herhangi birini içeren kombinasyon rejimlerine maruz kalmıştır: daklatasvir, dasabuvir, elbasvir, grazoprevir, ledipasvir, ombitasvir, paritaprevir, sofosbuvir, velpatasvir,voksilaprevir (12 haftadan az bir süre ile sofosbuvir ve velpatasvir ile birlikte verilen)

Unutulan doz


Bir VOSEVI dozu unutulduğunda ve dozun alınması gereken zamanın üzerinden en fazla 18 saat geçmişse, hastalara tableti mümkün olan en kısa sürede almaları ve daha sonraki dozu danormal zamanda almaları bilgisi verilmelidir. Eğer ilaç alma zamanı üzerinden 18 saatten dahauzun bir süre geçmişse, hastalara beklemeleri ve sonraki VOSEVI dozunu normal zamandaalmaları gerektiği bilgisi verilmelidir. Hastalar iki VOSEVI dozunu birden almamalarıkonusunda uyarılmalıdır.

Hasta, dozun alınmasından sonraki 4 saat içerisinde kustuğunda, hastaya ilave bir VOSEVI tableti alması gerektiği talimatı verilmelidir. Dozun alınmasının ardından 4 saatten daha uzunbir süre sonra kusma olursa, başka VOSEVI dozuna gerek yoktur (bkz. bölüm 5.1).

Uygulama şekli:

Oral kullanım içindir.

Hastalara tableti bütün halinde ve yiyecekle beraber yutmaları yönünde bilgi verilmelidir (bkz. Bölüm 5.2). Acı tadı nedeniyle film kaplı tabletin çiğnenmemesi veya parçalanmamasıönerilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

Hafif veya orta derecede böbrek yetmezliği olan hastalar için VOSEVI doz ayarlaması gerekli değildir.

Hemodiyaliz gerektiren şiddetli böbrek yetmezliği (tahmini glomerüler fıltrasyon hızı [eGFR] <30 mL/dak/1,73 m2) ve diyaliz gerektiren son evre böbrek hastalığı (SEBH) bulunanhastalarda güvenlilik verileri sınırlıdır. VOSEVI diyaliz gerektiren SEBH bulunan hastalardaçalışılmamıştır. Başka ilgili tedavi seçeneği yoksa, bu hastalarda doz ayarlaması yapılmadanVOSEVI kullanılabilir (bkz. Bölüm 4.4, 4.8, 5.1 ve 5.2).

Karaciğer yetmezliği:

Hafif derecede karaciğer yetmezliği olan hastalar için VOSEVI doz ayarlaması gerekli değildir (Child-Pugh-Turcotte [CPT] A Sınıfı). VOSEVI, orta veya şiddetli derecede karaciğeryetmezliği bulunan hastalar için önerilmez (CPT B veya C Sınıfı) (bkz. Bölüm 5.2).

Pediyatrik popülasyon:

18 yaşından küçük çocuklarda ve adölesanlarda VOSEVI'nin güvenliliği ve etkililiği henüz belirlenmemiştir. Bu konuda veri mevcut değildir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalar için doz ayarlaması gerekli görülmemektedir (bkz. Bölüm 5.2).

4.3 Kontrendikasyonlar

Etkin maddelere veya bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık.

Güçlü P-glikoproteini (P-gp) ve/veya güçlü sitokrom P450 (CYP) indükleyicisi olan tıbbi ürünlerle (örn. karbamazepin, fenobarbital, fenitoin, rifampisin, rifabutin and sarı kantaron)birlikte kullanım (bkz. Bölüm 4.5).

Rosuvastatin veya dabigatran eteksilat ile birlikte kullanım (bkz. Bölüm 4.5).

Kombine oral kontraseptifler ya da kontraseptif vajinal halkalar gibi etinil estradiol içeren tıbbi ürünlerle birlikte kullanım (bkz. Bölüm 4.5).

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Şiddetli bradikardi ve kalp bloğu


Sofosbuvir içeren tedaviler, kalp atım hızını düşüren başka ilaçlarla birlikte veya ayrı şekilde amiodaronla birlikte kullanıldığında, şiddetli bradikardi ve kalp bloğu vakaları gözlenmiştir.Bunun mekanizması belirlenmemiştir.

Sofosbuvirin klinik geliştirme programı sırasında eşzamanlı amiodaron kullanımı sınırlandırılmıştır. Vakalar potansiyel olarak yaşamı tehdit edici olduğundan, VOSEVIalmakta olan hastalarda amiodaron yalnızca diğer alternatif antiaritmik tedaviler tolereedilmediğinde veya kontrendike olduğunda kullanılmalıdır.

Eşzamanlı amiodaron kullanımı gerekli görüldüğü takdirde, VOSEVI tedavisine başlarken hastaların yakından takip edilmesi önerilir. Bradiaritmi açısından yüksek risk altında olduğutespit edilen hastalar uygun bir klinik ortamda 48 saat süresince sürekli olarak izlenmelidir.

Amiodaronun yarılanma ömrü uzun olduğundan, amiodaronu önceki birkaç ay içinde bırakmış ve VOSEVI tedavisine başlayacak hastalar da uygun şekilde izlenmelidir.

Kalp atım hızını düşüren başka ilaçlarla birlikte ya da tek başına uygulanan amiodaronla kombinasyon halinde VOSEVI alan tüm hastalar aynı zamanda bradikardi ve kalp bloğusemptomları konusunda uyarılmalıdır ve bu semptomları yaşamaları halinde derhal doktorabaşvurmaları tavsiye edilmelidir.

HCV/HBV (hepatit B virüsü) ko-enfeksiyonu


Direkt etkili antiviral ajanlarla tedavi sırasında ya da sonrasında bazıları ölümcül olan Hepatit B virüsü (HBV) reaktivasyonu olguları bildirilmiştir. Tedaviye başlamadan önce tümhastalarda HBV taraması yapılmalıdır. HBV/HCV koenfekte hastalar, HBV reaktivasyonuaçısından riski altındadır ve bu nedenle mevcut klinik kılavuzlara uygun olarak izlenmeli veyönetilmelidir.

Böbrek yetmezliği


Hemodiyaliz gerektiren SEBH ve şiddetli böbrek yetmezliği (tahmini glomerüler filtrasyon hızı [eGFR] <30 mL/dak/1,73 m2) bulunan hastalarda güvenlilik verileri sınırlıdır. Başka ilgilitedavi seçeneği yoksa, bu hastalarda doz ayarlaması yapılmadan VOSEVI kullanılabilir (bkz.Bölüm 4.8, 5.1 ve 5.2).

3

Karaciğer yetmezliği


Hafif karaciğer yetmezliği (CPT Sınıf A) olan hastalarda VOSEVI dozunun ayarlanmasına gerek yoktur. VOSEVI, orta ila şiddetli karaciğer yetmezliği (CPT Sınıf B veya C) olanhastalarda önerilmez (bkz. Bölüm 5.2).

Karaciğer nakli hastaları


VOSEVI'nin karaciğer nakli sonrasındaki hastalarda HCV enfeksiyonunun tedavisindeki etkililik ve güvenliliği değerlendirilmemiştir. Önerilen pozolojide VOSEVI ile tedavi her birhasta için potansiyel fayda ve risklerin değerlendirilmesine dayalı olarak yapılmalıdır (bkz.Bölüm 4.2).

Orta düzeyde P-gp indükleyiciler veya orta düzeyde CYP indükleyiciler ile kullanım


Orta düzeyde P-gp ve/veya orta düzeyde CYP indükleyici ilaçlar (örn. efavirenz, modafinil, okskarbazepin veya rifapentin), sofosbuvir, velpatasvir ve/veya voksilaprevirin plazmakonsantrasyonlarını düşürerek, VOSEVI'nin terapötik etkisinde azalmaya neden olabilir. Butür ilaçların VOSEVI ile birlikte kullanılması önerilmez (bkz. Bölüm 4.5).

Güçlü OATP1B inhibitörleri ile kullanım


Güçlü OATP1B inhibitörleri (örn. siklosporin) olan tıbbi ürünler, güvenliliği belirlenmemiş voksilaprevir plazma konsantrasyonlarını önemli ölçüde yükseltebilir. Güçlü OATP1Binhibitörlerinin VOSEVI ile eşzamanlı kullanımı önerilmez (bkz. Bölüm 4.5).

Bazı HIV antiretroviral rejimler ile kullanım


VOSEVI'nin tenofovir disoproksil fumarat ve bir farmakokinetik güçlendirici (ritonavir veya kobisistat) içeren bir HIV rejimi ile birlikte kullanıldığında tenofovir maruziyetini artırdığıgösterilmiştir. VOSEVI ve bir farmakokinetik güçlendirici ile birlikte tenofovir disoproksilfumaratın güvenliliği henüz belirlenmemiştir. VOSEVI'nin elvitegravir/ kobisistat/emtrisitabin/ tenofovir disoproksil fumarat içeren sabit doz kombinasyon tableti veya tenofovirdisoproksil fumarat ile birlikte güçlendirilmiş HIV proteaz inhibitörü (örn. darunavir) eşliğindekullanılmasıyla ilişkilendirilen potansiyel risk ve faydalar özellikle yüksek renal disfonksiyonriski taşıyan hastalarda göz önüne alınmalıdır. VOSEVI ile eşzamanlı olarak elvitegravir/kobisistat/ emtrisitabin/ tenofovir disoproksil fumarat veya tenofovir disoproksil fumarat vegüçlendirilmiş HIV proteaz inhibitörü alan hastalar tenofovir ile ilişkili advers reaksiyonlaraçısından izlenmelidir. Renal fonksiyonları izleme önerileri için tenofovir disoproksil fumarat,emtrisitabin/ tenofovir disoproksil fumarat veya elvitegravir/ kobisistat/ emtrisitabin/ tenofovirdisoproksil fumarat içeren ürünlerin Kısa Ürün Bilgisine bakınız.

Diyabetik hastalarda kullanım


Diyabetikler, HCV doğrudan etkili antiviral tedaviye başladıktan sonra potansiyel olarak semptomatik hipoglisemi ile sonuçlanan iyileşmiş glukoz kontrolü yaşayabilir. Doğrudan etkiliantiviral tedavisine başlayan diyabetik hastaların glukoz düzeyleri, özellikle ilk 3 ayda vediyabetik ilaçların değiştirilmesi gerektiğinde yakından izlenmelidir. Doğrudan etkili antiviraltedavisine başlandığında, hastanın diyabet tedavisinden sorumlu olan doktorbilgilendirilmelidir.

Yardımcı Maddeler


VOSEVI laktoz monohidrat içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorbsiyonu problemi olan hastaların bu ilacıkullanmamaları gerekir.

44.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

VOSEVI sofosbuvir, velpatasvir ve voksilaprevir içerdiğinden, bu etkin maddelerle ayrı olarak tanımlanan her etkileşim, VOSEVI kullanımı sırasında ortaya çıkabilir.

Farmakokinetik etkileşimler


VOSEVI'nin diğer tıbbi ürünleri etkileme potansiyeli


Velpatasvir ve voksilaprevir, ilaç taşıyıcı P-gp, meme kanseri direnç proteini (BCRP), organik anyon-taşıyıcı polipeptit (OATP) 1B1 ve OATP1B3'ün inhibitörleridir. VOSEVI'nin butaşıyıcıların substratları olan tıbbi ürünlerle eşzamanlı kullanımı, bu tıbbi ürünlere maruziyetiarttırabilir. Bu taşıyıcıların duyarlı substratları olan ve artmış plazma seviyelerinin ciddiolaylarla ilişkilendirildiği tıbbi ürünler kontrendikedir (bkz. Tablo 2).

Dabigatran eteksilat (P-gp substratı) ve rosuvastatin (OATP1B ve BCRP substratı) kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3 ve Tablo 2).

VOSEVI'nin diğer tıbbi ürünlerle etkileşim potansiyeli


Sofosbuvir, velpatasvir ve voksilaprevir ilaç taşıyıcıları olan P-gp ve BCRP'nin substratlarıdır. Velpatasvir ve voksilaprevir ilaç taşıyıcı OATP1B1 ve OATP1B3'ün substratlarıdır.

İn vitro

ortamda velpatasvirin ağırlıklı olarak CYP2B6, CYP2C8 ve CYP3A4; voksilaprevirin iseağırlıklı olarak CYP3A4 ile yavaş metabolik döngüsü gözlenmiştir.

VOSEVI 'nin plazma maruziyetini azaltabilen tıbbi ürünler


Güçlü P-gp indükleyiciler ve/veya güçlü CYP2B6, CYP2C8 veya CYP3A4 indükleyicileri olan tıbbi ürünler (örn. karbamazepin, fenobarbital, fenitoin, rifampisin, rifabutin ve sarıkantaron,), sofosbuvir, velpatasvir ve/veya voksilaprevirin plazma konsantrasyonlarınıdüşürerek VOSEVI'nin terapötik etkisinde azalmaya neden olabilir. Bu tıbbi ürünlerinVOSEVI ile birlikte kullanımı kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3 ve Tablo 2).

Orta düzeyde P-gp indükleyicileri ve/veya orta düzeyde CYP indükleyicileri (örn. efavirenz, modafinil, okskarbazepin veya rifapentin) olan ilaçlar, sofosbuvir, velpatasvir ve/veyavoksilaprevirin plazma konsantrasyonlarını düşürerek, VOSEVI'nin terapötik etkisiniazaltabilir. VOSEVI'nin bu tıbbi ürünlerle eşzamanlı uygulanması önerilmez (bkz. Bölüm 4.4ve Tablo 2).

VOSEVI'nin plazma maruziyetini arttırabilen tıbbi ürünler


P-gp veya BCRP'yi inhibe eden tıbbi ürünlerle eşzamanlı uygulama sofosbuvir, velpatasvir veya voksilaprevir plazma konsantrasyonlarını arttırabilir. OATP1B, CYP2B6, CYP2C8 veyaCYP3A4'ü inhibe eden tıbbi ürünler, velpatasvir veya voksilaprevirin plazmakonsantrasyonlarını arttırabilir. Güçlü OATP1B inhibitörlerinin (örn. siklosporin) VOSEVI ilebirlikte kullanılması önerilmez (bkz. Bölüm 4.4 ve Tablo 2). VOSEVI ile P-gp, BCRP ve CYPinhibitörlerinin aracılık ettiği klinik açıdan anlamlı ilaç etkileşimleri beklenmemektedir.VOSEVI P-gp, BCRP ve CYP inhibitörleri ile eşzamanlı olarak uygulanabilir.

5

Farmakodinamik etkileşimler


K vitamini antagonistleriyle tedavi edilen hastalar


VOSEVI ile tedavi sırasında karaciğer fonksiyonu değişebileceğinden, Uluslararası Normalleştirilmiş Oran (INR) değerlerinin yakın takibi önerilir.

DEA tedavisinin karaciğer tarafından metabolize edilen ilaçlar üzerindeki etkisi


Karaciğer tarafından metabolize edilen ilaçların farmakokinetiği (örn. kalsinörin inhibitörleri gibi immünsüpresif ajanlar), HCV'nin klerensiyle ilişkili olarak DEA tedavisi sırasındakaraciğer fonksiyonundaki değişikliklerden etkilenebilir.

Etinil estradiol içeren tıbbi ürünlerle tedavi edilen hastalar


Etinil estradiol içeren tıbbi ürünlerle eşzamanlı kullanım alanin aminotransferaz (ALT) artış riskini yükseltebilir ve kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3 ve Tablo 2).

VOSEVI ve diğer tıbbi ürünler arasındaki etkileşimler


VOSEVI'nin bilinen veya olası klinik olarak anlamlı ilaç etkileşim bilgileri, Tablo 2'de özetlenmiştir (geometrik en küçük kareler ortalaması oranının %90 güven aralığı, öncedenbelirlenmiş etkileşim sınırları dahilinde “^”, üzerinde “|” veya altındadır “j”). Belirtilen ilaçetkileşimleri, sofosbuvir/ velpatasvir/ voksilaprevir kombinasyonu veya bileşenleri(sofosbuvir, velpatasvir ve/veya voksilaprevir) ile yürütülen çalışmalara veya VOSEVI ilemeydana gelebileceği öngörülen ilaç etkileşimlerine dayanmaktadır. Bu tablo tüm olasılıklarıkapsamaz.

6Tablo 2: VOSEVI ile diğer tıbbi ürünler arasındaki etkileşimler


Terapötik alanlara göre ilaçlar/ Olası EtkileşimMekanizması

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkileri. Ortalama oran (%90 güvenaralığı)a,b

VOSEVI ile birlikte uygulamaya ilişkin öneriler

Etkin madde

Cmaks

EAA

Cmin

ASİT AZALTICI AJANLAR


Antiasitler


Öm. Alüminyum veya magnezyum hidroksit;kalsiyum karbonat

(Gastrik pH'da artış, velpatasvirin çözünürlüğünüazaltır)

Etkileşim araştırılmamıştır.

Beklenen:


•^¦Sofosbuvir i Velpatasvir•^¦Voksilaprevir

VOSEVI ile antiasit uygulaması arasında 4 saat olması önerilir.

H2-reseptör antagonistleri


Famotidin
(40 mg tek doz) +
sofosbuvir/velpatasvir/
voksilaprevir
(400/100/100 mg tek

doz)c

VOSEVI ile eşzamanlı uygulanan Famotidin

Simetidind
Nizatidind

Ranitidind

(Gastrik pH'da artış, velpatasvirin çözünürlüğünüazaltır)

Gözlemlenen:


Sofosbuvir




H2 reseptör antagonistleri günde iki kez famotidin 40 mg'a eşdeğerbir dozu aşmayacak şekildeVOSEVI ile eşzamanlı veya arabırakılarak uygulanabilir.
Velpatasvir



Voksilaprevir



Famotidin
(40 mg tek doz) +
sofosbuvir/velpatasvir/
voksilaprevir
(400/100/100 mg tek

doz)c

VOSEVI'den 12 saat önce uygulanan Famotidin

(Gastrik pH'ta artış, velpatasvirin çözünürlüğünüazaltır)

Gözlemlenen:


Sofosbuvir





Velpatasvir



Voksilaprevir




7


Terapötik alanlara göre ilaçlar/ Olası EtkileşimMekanizması

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkileri. Ortalama oran (%90 güven aralığı) a,b

VOSEVI ile birlikte uygulamaya ilişkin öneriler

Etkin madde

Cmaks

EAA

Cmin

Proton pompası inhibitörleri


Omeprazol

(Günde bir kez 20 mg ) + sofosbuvir/velpatasvir/voksilaprevir(400/100/100 mg tekdoz)c

VOSEVI'den 2 saat önce uygulanan Omeprazol

Lansoprazold
Rabeprazold
Pantoprazold

Esomeprazold

(Gastrik pH'da artış, velpatasvirin çözünürlüğünü

Gözlemlenen:


Sofosbuvir

4

0,77
(0,65,
0,91)

4

0,73
(0,67,
0,79)


Omeprazol 20 mg'a eşdeğer dozları aşmayan protonpompası inhibitörü dozlarıVOSEVI ile eşzamanlı olarakuygulanabilir.

Velpatasvir

4

0,43
(0,38,
0,49)

4
0,46
(0,41,
0,52)

Voksilaprevir

4

0,76
(0,69,
0,85)



Omeprazol

(Günde bir kez 20 mg ) + sofosbuvir/velpatasvir/voksilaprevir(400/100/100 mg tekdoz)c

VOSEVI'den 4 saat sonra uygulanan Omeprazol

(Gastrik pH'da artış, velpatasvirin çözünürlüğünü

Gözlemlenen:


Sofosbuvir




Velpatasvir

4

0,49
(0,43,
0,55)

4

0,49
(0,43,
0,55)


Voksilaprevir



ANTİARİTMİK İLAÇLAR


Amiodaron
Etkileşim araştırılmamıştır.
Amiodaron, voksilaprevir, velpatasvir ve sofosbuvir konsantrasyonları üzerine etkisibilinmemektedir.
Yalnızca başka alternatif yoksa kullanılmalıdır. Bu ilaçlarVOSEVI ile birlikte verildiğitakdirde yakın takip önerilir(bkz. Bölüm 4.4 ve 4.8).
Digoksin
Yalnızca velpatasvir ile etkileşim araştırılmıştır.

Beklenen:


^ Sofosbuvir ^ Voksilaprevir
VOSEVI ile eşzamanlı uygulama digoksin konsantrasyonunuarttırabilir. Dikkatli olunmalıdırve digoksinin terapötikkonsantrasyonu takip edilmelidir.

Digoksin (0,25 mg tek doz)e + velpatasvir (100mg tek doz)

(P-gp inhibisyonu)

Velpatasvir üzerindeki etki araştırılmamıştır.

Beklenen:


^ Velpatasvir

Gözlemlenen:


Digoksin

i

1,88

(1,71

2,08)

i
1,34
(1,13
1,60)

8

Terapötik alanlara göre ilaçlar/ Olası EtkileşimMekanizması


Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkileri. Ortalama oran (%90 güvenaralığı)a,b


VOSEVI ile birlikte uygulamaya ilişkin öneriler


Etkin madde Cmaks EAA


Cmin


ANTİKOA GULANLAR



Dabigatran eteksilat (75 mg tek doz) +
sofosbuvir/velpatasvir/ voksilaprevir (400/100/
100 mg tek doz) + voksilaprevir (100 mg tek

Sofosbuvir, velpatasvir ve voksilaprevir konsantrasyonları üzerindeki etkisiaraştırılmamıştır

Beklenen:


^ Sofosbuvir ^ Velpatasvir


f

Gözlemlenen:




(P-gp inhibisyonu)
Dabigatran
t
t


2,87
2,61


(2,61,
(2,41,


3,15)
2,82)

Edoksaban

(OATP1B1 inhibisyonu)

Etkileşim araştırılmamıştır.

Beklenen:


t Edoksaban (aktif metabolit) ^ Sofosbuvir^ Velpatasvir^ Voksilaprevir

VOSEVI'nin, dabigatran eteksilat ile birlikte kullanımıkontrendikedir (bkz. Bölüm4.3).

VOSEVI'nin edoksabanla birlikte uygulanması önerilmez.
Direkt Xa inhibitör kullanımı gerekli görüldüğü takdirdeapiksaban veya rivaroksabandüşünülebilir.

K Vitamini antagonistleri

Etkileşim araştırılmamıştır.

Tüm K vitamini antagonistleriyle INR'nin yakın takibi tavsiyeedilmektedir. Bunun nedeni,VOSEVI ile tedavi sırasındakaraciğer fonksiyonundadeğişikliklerin meydanagelmesidir.

ANTİKONVULSANLAR



Fenitoin

Fenobarbital

(P-gp ve CYP'lerin indüksiyonu)


Etkileşim araştırılmamıştır.

Beklenen:

i Sofosbuviri Velpatasviri Voksilaprevir

VOSEVI'nin, fenobarbital ve fenitoin ile birlikte kullanımıkontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).


Karbamazepin

(P-gp ve CYP'lerin indüksiyonu)


Etkileşim araştırılmamıştır.

Beklenen:

i Velpatasvir

Gözlemlenen:




Sofosbuvir
i
i

0,52
0,52

(0,43,
(0,46,

0,62)
0,59)

9


VOSEVI'nin, karbamazepin ile birlikte kullanımı kontrendikedir(bkz. Bölüm 4.3).

Terapötik alanlara göre

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkileri.


ilaçlar/ Olası Etkileşim

Ortalama oran (%90 güven aralığı)a,b

VOSEVI ile birlikte

Mekanizması

Etkin madde

Cmaks

EAA

Cmin

uygulamaya ilişkin öneriler

ANTİFUNGALLER


Ketokonazol
Yalnızca velpatasvir ile etkileşim
VOSEVI veya ketokonazol

araştırılmıştır.


dozunun ayarlanmasına
(P-gp ve CYP3A

Beklenen:




gerek yoktur.
inhibisyonu)
^ Sofosbuvir




t Voksilaprevir


Ketokonazol (günde iki
Ketokonazol maruziyeti üzerindeki etki

kez 200 mg) + velpatasvir
araştırılmamıştır


(100 mg tek doz)f

Beklenen:






^ Ketokonazol


İtrakonazold

Gözlemlenen:






Posakonazold
Velpatasvir

t

t


Isavukonazold

1,29

1,71




(1,02,

(1,35,


(P-gp ve CYP3A

1,64)

2,18)


inhibisyonu)





Vorikonazol (CYP3A
Yalnızca voksilaprevir ile etkileşim
VOSEVI veya vorikonazol

araştırılmıştır.


dozunun ayarlanmasına
inhibisyonu)

Beklenen:




gerek yoktur.

^ Sofosbuvir




t Velpatasvir



Vorikonazol (günde iki kez

Gözlemlenen:






200 mg) + voksilaprevir
Voksilaprevir

t


(100 mg tek doz) f


1,84





(1,66,





2,03)


ANTİMİKOBAKTERİYELLER


Rifampisin (tek doz)
Yalnızca velpatasvir ve voksilaprevir ile
VOSEVI'nin rifampisin ile

etkileşim araştırılmıştır.

birlikte kullanımı
(OATP1B inhibisyonu)



kontrendikedir (bkz. Bölüm

Beklenen:




4.3).

^ Rifampisin




^ Sofosbuvir



Rifampisin (600 mg tek

Gözlemlenen:






doz) + velpatasvir (100 mg
Velpatasvir
t
t


tek doz)f

1,28
1,46




(1,05,
(1,17,




1,56)
1,83)


Rifampisin (600 mg tek
Voksilaprevir
t
t


doz) + voksilaprevir

11,10
7,91


(100 mg tek doz)f

(8,23,
(6,20,




14,98)
10,09)


Rifampisin (çoklu doz)
Rifampisin maruziyeti üzerindeki etki


araştırılmamıştır


(P-gp ve CYP'lerin

Beklenen:





indüksiyonu)
^ Rifampisin



Rifampisin (günde bir kez

Gözlemlenen:






600 mg) + sofosbuvir (400
Sofosbuvir
4
4


mg tek doz)f

0,23
0,28




(0,19,
(0,24,




0,29)
0,32)


10

Terapötik alanlara göre

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkileri.

rk.4tili.mti Aittin /0/,Oft ıtiıımn tmAİınık a,b

Mekanizması

Etkin madde

Cmaks

EAA

Cmin

Rifampisin (günde bir kez
Velpatasvir
i
i

600 mg) + sofosbuvir (100

0,29
0,18

mg tek doz)f

(0,23,
(0,15,



0,37)
0,22)

Rifampisin (günde bir
Voksilaprevir

i

kez 600 mg) +


0,27

voksilaprevir (100 mg


(0,23,

tek doz)f


0,31)


VOSEVI ile birlikteuygulamaya ilişkin öneriler



Rifabutin

Etkileşim araştırılmamıştır.

Beklenen:

i Velpatasvir

(P-gp ve CYP'lerin

Gözlemlenen:




indüksiyonu)
Sofosbuvir
i
i


0,64
0,76


(0,53,
(0,63,


0,77)
0,91)

Rifapentin

(P-gp ve CYP'lerin indüksiyonu)


Etkileşim araştırılmamıştır.

Beklenen:

i Sofosbuviri Velpatasvir

i Voksilaprevir

_

VOSEVI, rifabutin ile kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).

VOSEVI'nin rifapentinle birlikte uygulanması önerilmez (bkz.Bölüm 4.4)

HIV ANTIVIRAL AJANLAR: TERS TRANSKRIPTAZINHIBITORLERI



Tenofovir disoproksil fumarat

(P-gp inhibisyonu)


VOSEVI'nin tenofovir maruziyetini arttırdığı gösterilmiştir (P-gp inhibisyonu). VOSEVI ve darunavir + ritonavir + tenofovir disoproksil fumarat/emtrisitabin ileeşzamanlı tedavi sırasında tenofovir maruziyetinde (EAA ve Cmaks) yaklaşık %40oranında bir artış meydana gelmiştir.

Eşzamanlı olarak tenofovir disoproksil fumarat ve VOSEVI kullanan hastalar, tenofovir disoproksil fumarat ile ilişkili advers reaksiyonlar açısından takipedilmelidir. Böbrek takibi için tenofovir disoproksil fumarat içeren ürünün KısaÜrün Bilgisine bakınız (bkz. Bölüm 4.4).


Efavirenz/ emtrisitabin/
Yalnızca sofosbuvir/velpatasvir ile etkileşim
VOSEVI'nin
tenofovir disoproksil
araştırılmıştır.



efavirenz/emtrisitabin/tenofovir
fumarat (günde bir kez

Beklenen:





disoproksil fumaratla birlikte
600/200/300 mg)g +
i Voksilaprevir



uygulanması önerilmez (bkz.
sofosbuvir/velpatasvir

Gözlemlenen:





Bölüm 4.4)
(günde bir kez 400/100
Efavirenz




mg)f h
Sofosbuvir
i





1,38



(CYP'lerin indüksiyonu)

(1,14,





1,67)




Velpatasvir
i
i
i



0,53
0,47
0,43



(0,43,
(0,39,
(0,36,



0,64)
0,57)
0,52)


11


Terapötik alanlara göre ilaçlar/ Olası EtkileşimMekanizması

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki Ortalama oran (%90 güven aralı

tkileri.

ğı) a,b

VOSEVI ile birlikte uygulamaya ilişkin öneriler
Etkin madde
Cmaks
EAA
Cmin
Emtrisitabin/ rilpivirin/tenofo vir alafenamid (günde bir kez200/25/25 mg)1+ sofosbuvir/velpatasvir/voksilaprevir (günde birkez 400/100/100) +voksilaprevir (günde birkez 100 mg)f

Gözlemlenen:


Rilpivirin




VOSEVI veya
emtrisitabin/rilpivirin/ tenofovir alafenamid dozununayarlanmasına gerek yoktur.
Sofosbuvir



Velpatasvir



Voksilaprevir



HIVANTİVİRAL AJANLAR: HIVPROTEAZ İNHİBİTÖRLERİ


Ritonavir ile güçlendirilmiş atazanavir (300 + 100 mgtek doz) + sofosbuvir/velpatasvir/ voksilaprevir(400/100/100 mg tek doz)f

(OATP1B, P-gp ve CYP3A inhibisyonu)

Atazanavir ve ritonavir maruziyeti üzerindeki etki araştırılmamıştır

Beklenen:


^ Atazanavir ^ Ritonavir

Atazanavirin VOSEVI ile eşzamanlı uygulanmasıvoksilaprevir konsantrasyonunuarttırabilir. VOSEVI'ninatazanavir içeren rejimlerlebirlikte uygulanması önerilmez.

Gözlemlenen:


Sofosbuvir

i

1,29
(1,09,
1,52)

i

1,40
(1,25,
1,57)


Velpatasvir

i

1,29
(1,07,
1,56)

i

1,93
(1,58,
2,36)


Voksilaprevir

i

4,42
(3,65,
5,35)

i

4,31
(3,76,
4,93)


Ritonavir ile güçlendirilmiş darunavir (günde bir kez800 + 100 mg) +emtrisitabin/tenofovirdisoproksil fumarat (gündebir kez 200/300 mg) +sofosbuvir/ velpatasvir/voksilaprevir (günde birkez 400/100/100 mg) +voksilaprevir(günde bir kez 100 mg)f

(OATP1B, P-gp ve CYP3A inhibisyonu)

Gözlemlenen:


Darunavir



4

0,66
(0,58
0,74)

VOSEVI, darunavir (ritonavir ile güçlendirilmiş) veya emtrisitabin/tenofovir disoproksil fumarat içindozun ayarlanmasına gerekyoktur.
Ritonavir

i

1,60
(1,47
1,75)

i

1,45
(1,35
1,57)


Sofosbuvir

4

0,70
(0,62
0,78)



Velpatasvir



Voksilaprevir

i

1,72

(1,51

1,97)

i

2,43
(2,15
2,75)

i

4,00
(3,44
4,65)

12

Terapötik alanlara göre ilaçlar/ Olası EtkileşimMekanizması

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkileri. Ortalama oran (%90 güvenaralığı)a,b

VOSEVI ile birlikte uygulamaya ilişkin öneriler
Etkin madde
Cmaks
EAA
Cmin

Lopinavir

(OATP1B inhibisyonu)

Etkileşim araştırılmamıştır.

Beklenen:


^ Lopinavir ^ Sofosbuvir^ Velpatasvirt Voksilaprevir

VOSEVI'nin lopinavir içeren rejimlerle birlikte uygulanmasıönerilmez.

HIVANTİVİRAL AJANLAR: İNTEGRAZ İNHİBİTÖRLERİ


Raltegravir (günde iki kez 400 mg)k + emtrisitabin/tenofovir disoproksilfumarat (günde bir kez200/300 mg)j + sofosbuvir/velpatasvir (günde bir kez400/100 mg)f h

Yalnızca sofosbuvir/ velpatasvir ile etkileşimaraştırılmıştır.

Beklenen:


^ Voksilaprevir
VOSEVI, raltegravir veya emtrisitabin/ tenofovir disoproksilfumarat dozunun ayarlanmasınagerek yoktur.

Gözlemlenen:


Raltegravir



4

0,79
(0,42,
1,48)

Sofosbuvir



Velpatasvir



Elvitegravir/kobisistat/ emtrisitabin/ tenofoviralafenamid fumarat(günde bir kez150/150/200/10 mg) +sofosbuvir/ velpatasvir/voksilaprevir (günde birkez 400/100/100 mg) +voksilaprevir (günde birkez 100 mg)f

(OATP1B, P-gp/BCRP ve CYP3A inhibisyonu)

Gözlemlenen:


Elvitegravir



t
1,32
(1,17,
1,49)
VOSEVI veya elvitegravir/ kobisistat/ emtrisitabin/ tenofoviralafenamid fumarat dozununayarlanmasına gerek yoktur.
Kobisistat

t
1,50
(1,44,
1,58)
t
3,50
(3,01,
4,07)
Tenofovir

4

0,79
(0,68,
0,92)



Sofosbuvir

t

1,27
(1,09,
1,48)



Velpatasvir


t
1,46
(1,30,
1,64)
Voksilaprevir
t
1,92
(1,63,
2,26)
t
2,71
(2,30,
3,19)
t
4,50
(3,68,
5,50)

13

Terapötik alanlara göre ilaçlar/ Olası EtkileşimMekanizması

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkileri. Ortalama oran (%90 güvenaralığı)a,b

VOSEVI ile birlikte uygulamaya ilişkin öneriler

Etkin madde

Cmaks

EAA

Cmin

Dolutegravir (günde bir kez 50 mg) + sofosbuvir/velpatasvir (günde bir kez400/100 mg)h

Yalnızca sofosbuvir/ velpatasvir ile etkileşimaraştırılmıştır.
^ Voksilaprevir

VOSEVI veya dolutegravir dozunun ayarlanmasına gerekyoktur.

Gözlemlenen:


Dolutegravir




Sofosbuvir



Velpatasvir



BİTKİSEL TAKVİYELER


Sarı kantaron

(P-gp ve CYP'lerin indüksiyonu)

Etkileşim araştırılmamıştır.

Beklenen:

i Sofosbuviri Velpatasviri Voksilaprevir
VOSEVI'nin, sarı kantaron ile birlikte kullanımıkontrendikedir (bkz. Bölüm4.3).

HMG-CoA REDÜKTAZİNHİBİTÖRLERİ


Atorvastatin

Yalnızca sofosbuvir/ velpatasvir ile etkileşim araştırılmıştır.

Beklenen:


^ Voksilaprevir

Atorvastatin, 20 mg atorvastatin'i aşmayan bir dozda VOSEVI ileeşzamanlı olarak uygulanabilir.
Atorvastatin (40 mg tek doz) + sofosbuvir/velpatasvir (400/100 mggünde bir kez)f

Gözlemlenen:

atorvastatin

i

1,7
(1,5,
1,9)

i

1,5

(1,5,

1,6)


Rosuvastatin

Sofosbuvir, velpatasvir ve voksilaprevir üzerindeki etkisi araştırılmamıştır.

Beklenen:


^ Sofosbuvir ^ Velpatasvir^ Voksilaprevir

VOSEVI'nin, rosuvastatin ile birlikte kullanımı kontrendikedir(bkz. Bölüm 4.3).

Rosuvastatin (10 mg tek doz) + sofosbuvir/velpatasvir/ voksilaprevir(günde bir kez400/100/100 mg) +voksilaprevir(günde bir kez 100 mg)f

(OATP1B ve BCRP inhibisyonu)

Gözlemlenen:


Rosuvastatin

i

18,9
(16,2,
22,0)

i

7,4
(6,7,
8,2)


14

Terapötik alanlara göre

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki



ilaçlar/ Olası Etkileşim

etkileri. Ortalama oran (%90 güven

VOSEVI ile birlikte

Mekanizması

aralığı)a,b




uygulamaya ilişkin öneriler


Etkin madde

Cmaks

EAA

Cmin


Pravastatin
Sofosbuvir, velpatasvir ve voksilaprevir
Pravastatin, 40 mg pravastatin'i

üzerindeki etkisi araştırılmamıştır.

aşmayan bir dozda VOSEVI ile

Beklenen:


^ Sofosbuvir ^ Velpatasvir




eşzamanlı olarak uygulanabilir.

^ Voksilaprevir



Pravastatin (40 mg tek

Gözlemlenen:






doz) + sofosbuvir/
Pravastatin
i
i


velpatasvir/ voksilaprevir

1,89
2,16


(günde bir kez

(1,53,
(1,79,


400/100/100 mg) + voksilaprevir (günde birkez 100 mg)f


2,34)
2,60)


(OATP1B inhibisyonu)





Diğer statinler
Fluvastatin, lovastatin, pitavastatin ve
Diğer HMG CoA redüktaz

simvastatin üzerindeki etkisi

inhibitörleri ile etkileşimleri göz
(OATP1B inhibisyonu)
araştırılmamıştır.


ardı edilemez. VOSEVI ile





birlikte uygulanması önerilmez.

NARKOTİK ANALJEZİKLER


Metadon

Yalnızca sofosbuvir ile etkileşim


VOSEVI veya metadon için

araştırılmıştır.




dozun ayarlanmasına gerek

Beklenen:





yoktur.

^ Velpatasvir ^ Voksilaprevir




Metadon

Gözlemlenen:






(Metadon idame terapisi

R-metadon





[günde 30 ila 130 mg]) +

S-metadon





sofosbuvir

Sofosbuvir


i


(günde bir kez 400 mg)f



1,30





(1,00,





1,69)


15

Terapötik alanlara göre

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki


ilaçlar/Olası Etkileşim

etkileri. Ortalama oran (%90 güven

VOSEVI ile birlikte

Mekanizması

aralığı)a,b



uygulamaya ilişkin öneriler


Etkin madde

Cmaks

EAA

Cmin


İMMÜNOSÜPRESANLAR


Siklosporin

Gözlemlenen:





VOSEVI'nin siklosporinle birlikte
(600 mg tek doz)f+
Siklosporin



uygulanması önerilmez (bkz.
sofosbuvir (400 mg tek
Sofosbuvir
i
i

Bölüm 4.4)
doz)e

2,54
4,53




(1,87,
(3,26,


(OATP1B, P-gp ve BCRP inhibisyonu)

3,45)
6,30)


Siklosporin
Siklosporin

4


(600 mg tek doz)e +


0,88


velpatasvir (100 mg tek


(0,78,


doz)f


1,0)



Velpatasvir
i
i




1,56
2,03




(1,22,
(1,51,




2,01)
2,71)


Siklosporin
Siklosporin




(600 mg tek doz)e +
Voksilaprevir
i
i


voksilaprevir (100 mg tek

19,0
9,4


doz)f

(14,1,
(7,4,




25,6)
12,0)


Takrolimus
Velpatasvir ve voksilaprevir maruziyeti
Birlikte uygulamanın

üzerindeki etki araştırılmamıştır
başlangıcında VOSEVI veya

Beklenen:




takrolimus için dozun

^ Velpatasvir


ayarlanmasına gerek yoktur.

^ Voksilaprevir


Sonrasında yakından izleme ve
Takrolimus (5 mg tek doz)e

Gözlemlenen:





takrolimusun potansiyel doz
+ sofosbuvir (400 mg tek
Takrolimus
4
i

ayarlaması gerekebilir.
doz)f

0,73
1,09




(0,59,
(0,84,




0,90)
1,40)



Sofosbuvir
4
i




0,97
1,13




(0,65
(0,81




1,43)
1,57)


16

Terapötik alanlara göre ilaçlar/ Olası EtkileşimMekanizması

Tıbbi ürün düzeyleri üzerindeki etkileri. Ortalama oran (%90 güven aralığı)a,b

VOSEVI ile birlikte uygulamaya ilişkin öneriler

Etkin madde

Cmaks

EAA

Cmin

ORAL KONTRASEPTİFLER


Norgestimat/ etinil estradiol (norgestimat0,180 mg/0,215 mg/0,25mg /etinil estradiol 0,025mg) + sofosbuvir/velpatasvir/ voksilaprevir(günde bir kez400/100/100 mg) +voksilaprevir (günde birkez 100 mg)f

Gözlemlenen:


Norelgestromin




VOSEVI'nin etinil estradiol içeren tıbbi ürünlerle birliktekullanımı kontrendikedir (bkz.Bölüm 4.3). Alternatif gebeliktenkorunma yöntemleri (örn. sadeceprogestinle gebelikten korunmaveya hormonal olmayanyöntemler) düşünülmelidir.
Norgestrel



Etinil estradiol



STİMÜLANLAR


Modafinil

(P-gp ve CYP'lerin indüksiyonu)

Etkileşim araştırılmamıştır.

Beklenen:


^ Modafinil i Sofosbuviri Velpatasviri Voksilaprevir

VOSEVI'nin modafinil ile birlikte uygulanması önerilmez(bkz. Bölüm 4.4)

a. Birlikte uygulanan ilaç farmakokinetiğinin tek başına veya kombinasyon şeklinde uygulanan çalışma ilacına ait ortalamaoranı (%90 GA). Etki yok = 1.00.

b. Tüm etkileşim çalışmaları sağlıklı gönüllüler üzerinde gerçekleştirilmiştir.

c. Farmakokinetik etkileşim olmaması alt sınırı %70.

d. Bunlar, benzer etkileşimlerin beklenebileceği sınıf dahilindeki ilaçlardır.

e. Biyoeşdeğerlik/Eşdeğerlik sınırı %80-125.

f. Farmakokinetik etkileşim olmaması sınırları 70-143%.

g. Efavirenz, emtrisitabin ve tenofovir DF sabit doz kombinasyonu şeklinde uygulanmıştır.

h. Sofosbuvir, velpatasvir sabit doz kombinasyonu şeklinde uygulanmıştır.

i. Emtrisitabin, rilpivirin ve tenofovir alafenamid sabit doz kombinasyonu şeklinde uygulanmıştır.

j. Emtrisitabin, tenofovir disoproksil fumarat sabit doz kombinasyonu şeklinde uygulanmıştır.

k. Farmakokinetik etkileşim olmaması sınırları %50-200.

l. Elvitegravir, kobisistat, emtrisitabin ve tenofovir alafenamid sabit doz kombinasyonu şeklinde uygulanmıştır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon:4.6 Gebelik ve laktasyonGenel Tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınların VOSEVI ile tedavi sırasında etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmaları gerekmektedir (Bkz. Bölüm 4.5).

Gebelik Dönemi

Sofosbuvir, velpatasvir, voksilaprevir ya da VOSEVI'nin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin veri yoktur ya da sınırlı sayıda (300'den az) veri mevcuttur. Hayvanlar üzerinde yapılançalışmalar, gebelik/embriyonal/fetal gelişim/doğum ya da doğum sonrası gelişim üzerindekietkiler bakımından yetersizdir (bkz. kısım 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel riskbilinmemektedir.

Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

17

Sofosbuvir


Hayvan çalışmalarıüremetoksisitesiaçısındandoğrudanveyadolaylızararlıetki

göstermemektedir. (bkz. Bölüm 5.3).

İnsanlarda önerilen klinik dozda maruziyete bağlı olarak sıçanlarda sofosbuvir için elde edilen maruziyet marjlarını tam olarak tahmin etmek mümkün olmamıştır (bkz. Bölüm 5.3).

Velpatasvir


Hayvan çalışmaları üreme toksisitesiyle olası bir ilişkiyi göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3).

Voksilaprevir


Hayvan çalışmalarıüremetoksisitesiaçısındandoğrudanveyadolaylızararlıetki

göstermemektedir (bkz. Bölüm 5.3).

Önleyici bir tedbir olarak, gebelik sırasında VOSEVI kullanılmaması önerilir.

Laktasyon dönemi

Sofosbuvir, sofosbuvir metabolitleri, velpatasvir veya voksilaprevirin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.

Hayvanlarda mevcut farmakokinetik veriler, velpatasvirin ve sofosbuvir metabolitlerinin süte geçtiğini göstermiştir. Voksilaprevir, emziren sıçanlara uygulandığında, emzirilen yavrularınplazmasında tespit edilmiştir.

Yeni doğanlara/bebeklere ilişkin risk göz ardı edilemez. Bu nedenle VOSEVI emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

VOSEVI'nin fertilite üzerindeki etkisine ilişkin insan verileri bulunmamaktadır. Hayvan çalışmaları, sofosbuvir, velpatasvir veya voksilaprevirin fertilite üzerinde zararlı etkileriolduğunu göstermemektedir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

VOSEVI'nin araç ve makine kullanımı üzerinde etkisi ya yoktur ya da etkileri göz ardı edilebilirdir.

4.8 İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti


Faz 2 ve Faz 3 klinik çalışmalarında, advers reaksiyonlardan ötürü tedaviyi kalıcı olarak sonlandıran hastaların oranı, 8 hafta süreyle sofosbuvir/velpatasvir/voksilaprevir alan hastalariçin %0,1 idi. Faz 2 ve 3 pivotal klinik çalışmalarda, 12 hafta süreylesofosbuvir/velpatasvir/voksilaprevir alan hastaların hiçbiri tedaviyi advers reaksiyonlarnedeniyle kalıcı olarak sonlandırmadı.

18

Advers reaksiyonların tablo halindeki özeti


VOSEVI için advers reaksiyonların değerlendirilmesi, klinik çalışmalardan ve pazarlama sonrası deneyimlerden elde edilen güvenlilik verilerine dayanmaktadır. Tüm adversreaksiyonlar Tablo 3'de sunulmaktadır.

Advers reaksiyonlar vücut sistem organ sınıfı ve sıklığa göre aşağıda listelenmektedir. Sıklıklar aşağıdaki gibi tanımlanmaktadır: çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10);yaygın olmayan (> 1/1000 ila < 1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000) veya çok seyrek(<1/10.000).

Tablo 3: VOSEVI tedavisinde tanımlanan istenmeyen ilaç reaksiyonları

Sıklık

İstenmeyen ilaç reaksiyonu

Sinir sistemi hastalıkları:

Çok yaygın
Baş ağrısı

Gastrointestinal hastalıklar:

Çok yaygın
İshal, bulantı
Yaygın
Abdominal ağrı, iştah kaybı, kusma

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Yaygın
Döküntü
Yaygın
olmayan
anjiyoödema

Kas iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları:

Yaygın
Miyalji
Yaygın
olmayan
Kas spazmı

Araştırmalar:

Yaygın
Total bilirubin artışı

a. Sofosbuvir/velpatasvir içeren ürünler için pazarlama sonrası gözlem yoluyla tespit edilen advers reaksiyon

Seçilen advers reaksiyonların tanımıKardiyak aritmiler


Sofosbuvir içeren tedaviler, amiodaron ve/veya kalp atış hızını düşüren başka ilaçlarla birlikte kullanıldığında ağır bradikardi ve kalp bloğu vakaları görülmüştür (bkz. Bölüm 4.4 ve 4.5).

Deri Hastalıkları


Sıklık bilinmiyor: Stevens-Johnson sendromu

19

Laboratuvar anormallikleri


Total bilirubin


Faz 3 çalışmalarda sirozu olmayan hastaların %4'ünde ve kompanse sirozlu hastaların ise %10'unda, voksilaprevir ile OATP1B1 ve OATP1B3 inhibisyonuna bağlı olarak normal üstsınırın 1,5 katına eşit veya altında total bilirubin artışları gözlenmiştir. Total bilirubin düzeyleriVOSEVI tedavisi tamamlandıktan sonra düşmüştür.

Böbrek yetmezliği bulunan hastalar


Ledipasvir veya velpatasvir ile sabit doz kombinasyonunda sofosbuvirin güvenliliği diyaliz gerektiren SEBH bulunan 154 hastada çalışılmıştır (Çalışma 4062 ve Çalışma 4063). Buortamda, sofosbuvir metaboliti GS-331007'nin maruziyeti preklinik çalışmalarda olumsuzreaksiyonların gözlendiği seviyeleri aşarak 20 kat artmıştır. Bu sınırlı klinik güvenlilik verisetinde, advers olayların ve ölümlerin oranı, SEBH bulunan hastalarda beklenenden anlaşılırbiçimde yükselmemiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezine (TÜFAM) bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Sofosbuvir, velpatasvir ve voksilaprevirin kayıt edilmiş en yüksek dozları sırasıyla 1200 mg, 500 mg ve 900 mg'lık tek dozdur. Sağlıklı gönüllüler üzerinde sofosbuvir ve velpatasvir ileyürütülen çalışmalarda bu doz düzeylerinde olumsuz bir etki gözlenmemiştir ve advers olaylar,sıklık ve şiddet açısından plasebo gruplarında raporlananlara benzer niteliktedir. Voksilaprevir900 mg alan hastalarda bildirilen en yaygın advers reaksiyonlar ishal (%34), bulantı (%17) vebaş ağrısıdır (%9).

VOSEVI ile doz aşımı için belirli bir antidot bulunmamaktadır. Doz aşımı meydana gelirse, toksisite kanıtı için hastanın izlenmesi gerekir. VOSEVI ile doz aşımı tedavisi, hastanın klinikdurumunun gözlenmesinin yanı sıra yaşamsal bulguların izlenmesini de içeren geneldestekleyici önlemlerden oluşmaktadır. Hemodiyaliz, sofosbuvirin dolaşımdaki baskınmetaboliti olan GS-331007'yi %53'lük bir ekstraksiyon oranıyla etkili bir şekilde ortadankaldırabilir. Velpatasvir ve voksilaprevir yüksek oranda plazma proteinine bağlandığından,hemodiyalizin anlamlı düzeyde velpatasvir veya voksilaprevir atılımı sağlama olasılığıdüşüktür.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Doğrudan etkili antiviraller; HCV enfeksiyonlarının tedavisi için kullanılan antiviraller

ATC kodu: J05AP56

20

Etki mekanizması


Sofosbuvir, viral replikasyon için vazgeçilmez olan HCV NS5B RNA'ya bağımlı RNA polimerazının pangenotipik bir inhibitörüdür. Sofosbuvir, NS5B polimeraz tarafından HCVRNA'ya dahil edilebilen ve zincir sonlandırıcısı görevi gören, farmakolojik olarak aktiftrifosfat üridin analogunu (GS-461203) oluşturmak için intrasellüler metabolizmaya tabitutulan bir nükleotid ön ilaçtır. Biyokimyasal tayinde, GS-461203 HCV genotip 1b, 2a, 3a ve4a'dan rekombinant NS5B polimeraz aktivitesini inhibe etmiştir. GS-461203, insan DNA veRNA polimerazlarının inhibitörü veya mitokondriyal RNA polimeraz inhibitörü değildir.

Velpatasvir, viral replikasyon için gerekli olan HCV NS5A proteinini hedef alan, pan-genotipik bir HCV inhibitörüdür.

Voksilaprevir, HCV NS3/4A proteazının bir pan-genotipik inhibitörüdür. Voksilaprevir, NS3/4A proteazının non-kovalent, tersinir inhibitörü olarak etki gösterir.

Antiviral aktivite


Sofosbuvir, velpatasvir ve voksilaprevirin laboratuvar suşlanndan tam uzunlukta veya NS5B, NS5A ve NS3 proteaz zincirlerini kodlayan kimerik replikonlara karşı %50 etkilikonsantrasyon (EC50) değerleri Tablo 4'te sunulmuştur. Sofosbuvir, velpatasvir vevoksilaprevirin klinik izolatlara karşı EC50 değerleri Tablo 5'te yer almaktadır.

Genotip

replikonları

Sofosbuvir EC50, nMa

Velpatasvir EC50, nMa

Voksilaprevir EC50, nMa

1a
40
0,014
3,9e
1b
110
0,016
3,3e
2a
50
0,005-0,016c
3,7-4,5e
2b
15b
0,002-0,006c
1,8-6,6f
3a
50
0,004
6,1f
4a
40
0,009
2,9e
4d
33
0,004
3,2e
5a
15b
0,021-0,054d
1,9f
6a
14-25b
0,006-0,009
3,0-4,0e
6e
N/A
0,130d
0,33f
6n
N/A
N/A
2,9f

Tablo 4: Sofosbuvir, velpatasvir ve voksilaprevirin tam uzunlukta veya kimerik laboratuvar replikonlarına karşı aktivitesi___


NA: Geçerli değildir

a. Aynı laboratuvar replikonunun çoklu deneylerinden elde edilen ortalama değer.

b. Testlerde genotip 2b, 5a veya 6a'dan NS5B genlerini taşıyan stabil kimerik 1b replikonları kullanılmıştır.

c. Tam uzunlukta NS5A replikonları veya L31 veya M31 polimorfizmlerini içeren tam uzunlukta NS5A genlerini taşıyan tamuzunlukta kimerik NS5A replikonlarını taşıyan çeşitli suşlardan elde edilen veriler.

d. 9-184 NS5A aminoasitlerini taşıyan kimerik NS5A replikonundan elde edilen veriler.

e. Renilla lusiferaz-kodlayan replikonları ifade eden stabil hücre dizileri.

f. Geçici transfekte replikonlardan elde edilen veriler.

21

Tablo 5: Sofosbuvir, velpatasvir ve voksilaprevirin, klinik izolatlardan NS5A, NS5B veya NS3

proteazı içeren geçici replikonlara karşı aktivitesi


Genotip

replikonu

Klinik

izolatlardan alınan NS5B içeren

Klinik izolatlardan alınan NS5A içeren replikonlar

Klinik izolatlardan alınan NS3 proteaziçeren replikonlar

Klinik

izolatların

sayısı

Medyan sofosbuvirEC50, nM(aralık)

Klinik

izolatların

sayısı

Medyan velpatasvirEC50, nM(aralık)

Klinik

izolatların

sayısı

Medyan VoksilaprevirEC50, nM(aralık)

1a
67

62

(29-128)

23

0,019

(0,011-0,078)

58

0,59

(0,14-19,16)

1b
29

102

(45-170)

34

0,012

(0,005-0,500)

29

0,50

(0,19-2,87)

2a
1
28
8

0,011

(0,006-0,364)

18

2,8

(1,78-6,72)

2b
14

30

(14-81)

16

0,002

(0,0003-0,007)

43
2,1
(0,92-8,3)
3a
106

81

(24-181)

38

0,005

(0,002-1,871)

32

6,3

(1,3-21,48)

4a
NA
NA
5

0,002

(0,001-0,004)

58

0,52

(0,12-1,7)

4d
NA
NA
10

0,007

(0,004-0,011)

11

0,85

(0,41-1,1)

4r
NA
NA
7

0,003

(0,002-0,006)

1
1,15
NA
5a
NA
NA
42

0,005

(0,001-0,019)

16
1,8
(0,87-5,63)
6a
NA
NA
26

0,007

(0,0005-0,113)

15

2,7

(0,23-7,35)

6e
NA
NA
15

0,024

(0,005-0,433)

12

0,2

(0,12-0,43)

NA: Geçerli değildir

%

40 insan serumunun varlığının sofosbuvirin anti-HCV aktivitesi üzerinde herhangi bir etkisi olmamış, ancak velpatasvir ve voksilaprevirin 1a HCV replikon genotiplerine karşı anti-HCVaktivitesini sırasıyla 13 ve 6,8 kat azaltmıştır.

Direnç


Hücre kültüründe


Sofosbuvir için, 1-6 genotip replikonlarında NS5B sübstitüsyon S282T seçilmiş ve sofosbuvire karşı 2 ila 18 kat düşük duyarlılık ile ilişkilendirilmiştir.

Velpatasvir için 1-6 genotip replikonlarında dirençle ilişkilendirilen ve 2 veya daha fazla genotipte seçilen sübstitüsyonlar L31I/V ve Y93H'ydi. NS5A direnciyle ilişkili varyantların(RAV'ler) bölge hedefli mutajenezi, velpatasvir duyarlılığında >100 kat düşüş sağlayansübstitüsyonların, genotip 1a'da M28G, A92K ve Y93H/N/R/W, genotip 1b'de A92K,genotip 2b'de C92T ve Y93H/N, genotip 3'te Y93H ve genotip 6'da ise L31V veP32A/L/Q/R olduklarını göstermiştir. Genotip 2a, 4a veya 5a'da test edilen hiçbir bireyselRAV, velpatasvir duyarlılığında >100 kat azalma sağlamamıştır.

Voksilaprevir için 1 -6 genotip replikonlarında dirençle ilişkilendirilen ve 2 veya daha fazla genotipte seçilen sübstitüsyonlar Q41H, A156V/T/L ve D168E/H/Y idi. Bilinen NS3RAV'lerinin bölge hedefli mutajenezi, voksilaprevir duyarlılığında >100 kat azalma sağlayansübstitüsyonların 1a, 1b, 2a, 3a ve 4 genotiplerinde A156V, A156T veya A156L olduklarınıgöstermiştir. Genotip 2b, 5a veya 6a'da test edilen hiçbir bireysel RAV, voksilaprevirduyarlılığında >100 kat azalma sağlamamıştır.

22

Hem velpatasvir, hem de voksilaprevir için RAV'lerin kombinasyonları sıklıkla tek başına bireysel RAV'lere kıyasla duyarlılıkta daha fazla azalma göstermiştir.

Hücre kültüründe çapraz direnç


Voksilaprevir, birinci jenerasyon NS3/4A proteaz inhibitörlerine direnç sağlayan NS3 RAV'lerinin çoğunluğuna karşı

in vitroin vitro

olarak etkilidir.Sofosbuvir, velpatasvir ve voksilaprevir, farklı etki mekanizmalarına sahip diğer DEAsınıflarına dirençle ilişkili sübstitüsyonlara karşı tamamen etkili olmuştur; örneğin,voksilaprevir, NS5A ve NS5B NI RAV'lerine karşı tamamen aktiftir.

Klinik çalışmalarda


DEA tedavisi alan hastalarda yürütülen çalışmalar


POLARIS-1 çalışmasında(bkz.tablo10)12haftasüreyle

sofosbuvir/velpatasvir/voksilaprevir ile tedavi edilen, NS5A inhibitörü tedavisi almış 263 hastanın 7'si (%3) (2'si genotip 1, 4'ü genotip 3 ve 1'i genotip 4) sürdürülebilir virolojik yanıt(SVR12) oluşturmamış ve direnç analizi için uygun bulunmamıştır; 6'sında nüks meydanagelmiş ve 1'i ise uyumsuzlukla tutarlı farmakokinetik verilerle viral alevlenme yaşamıştır.NS5A RAV'leri L31M ve Y93H, genotip 1a olan ve viral alevlenme yaşayan hastadameydana gelmiştir. Genotip 4d olan ve nüks yaşayan bir hastada Y93H NS5A RAV'sigelişmiştir. Nüks eden diğer 5 hastada NS3, NS5A veya NS5B nükleozit inhibitör (NI)RAV'si meydana gelmemiştir.

POLARIS-4 çalışmasında(bkz.Tablo11)12haftasüreyle

sofosbuvir/velpatasvir/voksilaprevir ile tedavi edilen DEA tedavisi almış 182 hastadan 1'i (%1) nüks yaşamış ve direnç analizi için uygun bulunmuştur. Genotip 1a HCV ile enfekte buhastada NS3, NS5A veya NS5B NI RAV'leri meydana gelmemiştir.

DEA tedavisi almamış olan hastalarda yürütülen çalışmalar


POLARIS-2 sofosbuvir/velpatasvir/voksilaprevir 8-haftalık tedavi grubunda (bkz. Tablo 12), 501 hastadan toplam 21'i (%4) (16'sı genotip 1, 2'si genotip 2, 2'si genotip 4 ve 1'igenotip 5), relapstan ötürü direnç analizi için uygun bulunmuştur. Bu 21 hastadan 1'inde,yetmezlik sırasında NS5A RAV'leri Q30R ve L31M ile ortaya çıkan virüs mevcuttu vehiçbirinde yetmezlik sırasında NS3 ve NS5B NI RAV'leri ortaya çıkmamıştır.Sofosbuvir/velpatasvir 12-haftalık tedavi grubunda 440 hastadan toplam 3'ü (%1) (2'sigenotip 1, 1'i genotip 4), relapstan ötürü direnç analizi için uygun bulunmuştur. Bu 3hastadan 1'inde (%33), yetmezlik sırasında NS5A RAV'si Y93N ile ortaya çıkan virüsmevcuttu ve hiçbirinde NS3 ve NS5B NI RAV'leri ortaya çıkmamıştır.

POLARIS-3 sofosbuvir/velpatasvir/voksilaprevir 8-haftalık tedavi grubunda (bkz. Tablo 14) 110 hastadan 2'si (%2) (genotip 3), nüksten ötürü direnç analizi için uygun bulunmuştur. Buhastaların hiçbirinde NS3, NS5A veya NS5B NI RAV'leri ortaya çıkmamıştır.Sofosbuvir/velpatasvir 12-haftalık tedavi grubunda 109 hastadan 2'si (%2), virolojikbaşarısızlıktan ötürü direnç analizi için uygun bulunmuştur. Bu hastaların her ikisinde deyetmezlik sırasında NS5A RAV'si Y93H ile ortaya çıkan virüs mevcuttu. Bu hastalarınhiçbirinde NS3 veya NS5B NI RAV'leri ortaya çıkmamıştır.

23

Başlangıçtaki HCV direnciyle ilişkili varyantların tedavi sonucu üzerindeki etkisi


DEA tedavisi almış hastalarda yürütülen çalışmalar


Daha önce DEA rejimleri ile tedavi edilen ve POLARIS-1 ve POLARIS-4'te 12 hafta süreyle sofosbuvir/velpatasvir/voksilaprevir alan hastalar için başlangıçtaki NS3 ve NS5ARAV'leri ile tedavi sonuçları arasındaki ilişkiyi araştırmak için analizler yapılmıştır.Bunlar Tablo 6'de gösterilmiştir.

Tablo 6: Çalışmaya göre, DEA tedavisi almış hastalarda başlangıç NS3 veya NS5ARAV'si ile ya da olmaksızın SVR12_


sofosbuvir/velpatasvir/voksilaprevir 12 hafta

POLARIS-1 (n = 260)

POLARIS-4 (n = 179)

NS3 veya NS5A RAV'leri yok

%98 (42/43)

%99 (85/86)

NS3 veya NS5A RAV

%97 (199/205)

%100 (83/83)

Yalnızca NS3

%100 (9/9)

%100 (39/39)

Yalnızca NS5A

%97 (120/124)

%100 (40/40)

NS3 ve NS5A

%97 (70/72)

%100 (4/4)

Hem NS3, hem de NS5A için RAV belirlenmedia

%100 (12/12)

%100 (10/10)

a. NS3 ve/veya NS5A gen dizilimi başarısız olan hastalar.

SVR12, POLARIS-1'de, başlangıçtaki NS5A RAV'lerine ek olarak S282T NS5B NI RAV'si ile virüs bulunan 2 hasta da dahil olmak üzere başlangıçta NS5B NI RAVbulunan 19 hastadan 18'inde (%95) sağlanmıştır. POLARIS-4'te toplam 14 hastadabaşlangıçta NS5B NI RAV'si ile virüs saptanmış olup, tümünde SVR12 sağlanmıştır.

DEA tedavisi almamış olan hastalarda yürütülen çalışmalar


Daha önce DEA rejimleri ile tedavi edilmemiş olan ve POLARIS-2 ve POLARIS-3'te 8 hafta süreyle sofosbuvir/velpatasvir/voksilaprevir alan hastalar için başlangıçtaki NS3 veNS5A RAV'leri ile tedavi sonuçları arasındaki ilişkiyi araştırmak için analizleryapılmıştır. Bunlar Tablo 7'de gösterilmiştir.

Tablo 7: Çalışmaya göre, DEA tedavisi almamış olan hastalarda başlangıç NS3 veya NS5A RAV'si ile ya da olmaksızın SVR12


sofosbuvir/velpatasvir/voksilaprevir 8 hafta


POLARIS-2 (n = 498)

POLARIS-3 (n = 108)

NS3 veya NS5A RAV'leri yok

%98 (224/229)

%98 (80/82)

NS3 veya NS5A RAV

%94 (234/250)

%100 (23/23)

Yalnızca NS3

%91 (100/110)

%100 (2/2)

Yalnızca NS5A

%95 (114/120)

%100 (20/20)

NS3 ve NS5A

%100 (20/20)

%100 (1/1)

Hem NS3, hem de NS5Aa için RAV belirlenmedi

%100 (19/19)

%100 (3/3)

a. NS3 ve/veya NS5A gen dizilimi başarısız olan hastalar.

SVR12, POLARIS-2'de başlangıç NS5B NI RAV'si olan 39 hastanın tümünde ve POLARIS-3'teki 3 hastadan 2'sinde (%67) sağlanmıştır. POLARIS-2 ve POLARIS-3çalışmaları sırasında hiçbir hastada NS5B NI RAV S282T saptanmamıştır. POLARIS-2'de genotip 1a bulunan gönüllüler arasında Q80K/L/R RAV'si olanlarda SVR12 %87(53/61), Q80K/L/R RAV'si olmayanlarda ise %94 (99/105) idi.

24

Klinik etkililik


VOSEVI'nin (sofosbuvir [SOF]/velpatasvir [VEL]/voksilaprevir [VOX]) etkililiği, Tablo 8'de özetlenen şekilde, ikisi DEA tedavisi almış hastalar ve ikisi de DEA tedavisialmamış, genotip 1 ila 6 HCV enfeksiyonlu, sirozsuz veya kompanse sirozlu hastalardaolmak üzere dört adet Faz 3 çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. Tüm çalışmalarayönelik demografi ve başlangıç karakteristiklerine ait detaylar Tablo 9'da verilmiştir.

Tablo 8: VOSEVI ile yürütülen çalışmalar


Çalışma

Popülasyon

Çalışma kolları ve süresi (tedavi edilen hasta sayısı)

Ek çalışma detayları

POLARIS-1 (Randomizeçift kör)

NS5A inhibitör tedavisi almışhastalar, sirozlu veyasirozsuz GT1-6

• SOF/VEL/VOX 12 hafta(N=263)

• Plasebo 12 hafta(N=152)

GT1 enfeksiyonlu hastaların 12 hafta süreyle 1:1 orandaSOF/VEL/VOXveya plasebo için randomizeedildiği plasebo kontrollüçalışma. GT2-6 enfeksiyonuolan hastalar,yalnızca SOF/VEL/VOXgrubuna kaydedilmiştir.

POLARIS-4 (açık etiketli)

DEA tedavisi almış hastalar (NS5Ainhibitörü tedavisialmamış olan), GT1-6, sirozu olan veyaolmayan

• SOF/VEL/VOX 12 hafta(N=182)

• SOF/VEL 12 hafta(N=151)

GT1-3 enfeksiyonu olan hastalar 12 hafta süreyle 1:1 oran ileSOF/VEL/VOX veya SOF/VELiçin randomize edildi. GT4-6enfeksiyonu bulunan hastalaryalnızca 12 haftalıkSOF/VEL/VOX grubunakaydedilmiştir.

POLARIS-2 (açık etiketli)

DEA tedavisi almamış olanhastalar, sirozlu veyasirozsuz GT 1, 2, 4, 5

veya 6

Sirozsuz GT 3

• SOF/VEL/VOX 8 hafta(N=501)

• SOF/VEL 12 hafta(N=440)

GT1-4 enfeksiyonu olan hastalar,

8 hafta süreyle 1:1 oran ile SOF/VEL/VOX veya 12 haftasüreyle ise SOF/VEL içinrandomize edildi. GT5-6enfeksiyonu bulunan hastalaryalnızca 8 haftalık SOF/VEL/VOXgrubuna kaydedilmiştir.

POLARIS-3 (açık etiketli)

GT 3 ve sirozu olan DEA tedavisialmamış hastalar

• SOF/VEL/VOX 8 hafta(N=110)

• SOF/VEL 12 hafta(N=109)

Hastalar 8 hafta süreyle 1: 1 oranda SOF/VEL/VOX, 12 haftasüreyle ise SOF/VEL içinrandomize edilmiştir

DEA: direkt etkili antiviral; GT: genotip; SOF: sofosbuvir; VEL: velpatasvir; VOX: voksilaprevir


25Tablo 9: POLARIS-1, -2, -3 ve -4'e kaydedilen hastalara ait demografi ve


DEA tedavisi almış hastalarda yürütülen çalışmalar

DEA tedavisi almamış olan hastalarda yürütülen çalışmalar

Hasta dağılımı

POLARIS-1 (n = 415)

POLARIS-4 (n = 333)

POLARIS-2 (n = 941)

POLARIS-3 (n = 219)

Yaş (yıl) medyan (aralık)

59 (27-84)

58 (24-85)

55 (18-82)

56 (25-75)

Erkek Cinsiyet

%77 (321)

%77 (257)

%52 (492)

%72 (157)

Irk


Siyah/Afroamerikan

%14 (60)

%9 (29)

%10 (95)

< %1 (1)

Beyaz

%81 (335)

%87 (291)

%80 (756)

%90 (197)

Hispanik/Latin

%6 (25)

%8 (27)

%9 (84)

%8 (17)

Genotip


Genotip 1a

%53 (218)

%29 (98)

%36 (341)

0

Genotip 1b

%18 (76)

%14 (46)

%13 (122)

0

Genotip 2

%1 (5)

%19 (64)

%12 (116)

0

Genotip 3

%19 (78)

%32 (106)

%19 (181)

%100 (219)

Genotip 4

%5 (22)

%5,7 (19)

%13 (120)

0

Genotip 5

< %1 (1)

0

%2 (18)

0

Genotip 6

%2 (8)

0

%4 (39)

0

IL28B CC

%18 (74)

%19 (62)

%32 (302)

%42 (93)

HCV RNA > 800,000 IU/mL

%74 (306)

%75 (249)

%69 (648)

%69 (151)

Kompanse siroz

%41 (172)

%46 (153)

%18 (174)

%100 (219)

Merkez


ABD

%57 (236)

%56 (188)

%59 (552)

%44 (96)

ABD dışı

%43 (179)

%44 (145)

%41 (389)

%56 (123)

başlangıç karakteristikleri



Serum HCV RNA değerleri, klinik çalışmalar sırasında, daha düşük miktar tayini limiti (LLOQ) olan 15 IU/mL ile COBAS AmpliPrep/COBAS Taqman HCV testi (versiyon2.0) kullanılarak ölçülmüştür. HCV sağaltım oranının belirlenmesindeki birincil sonlanımnoktası, tedavinin kesilmesinden 12 hafta sonra LLOQ'dan daha düşük HCV RNA olaraktanımlanan sürdürülebilir virolojik yanıt (SVR12) olmuştur.

DEA tedavisi almış hastalarda; NS5A inhibitörü tedavisi almış erişkinlerde yapılan klinik çalışmalar (POLARIS-1)


Tablo 10'da POLARIS-1 çalışmasına yönelik HCV genotipi aracılığıyla elde edilen SVR12 gösterilmektedir. POLARIS-1'e kaydolan hastalar için önceki DEA tedavisininbaşarısızlığı ile ilk VOSEVI dozu arasındaki medyan süre 39 hafta idi (aralık: 11 ila 299hafta). Plasebo grubundaki hiçbir hasta SVR4 elde etmedi.

26Tablo 10: POLARIS-1* çalışmasında NS5A-inhibitör tedavisi almış hastalarda HCVgenotipine göre SVR12_



SOF/VEL/VOX 12 hafta (N=263)

Toplam (tümGT'ler)a(n = 263)

GT-1

GT-2 (n = 5)

GT-3 (n = 78)

GT-4 (n = 22)

GT-5 (n = 1)

GT-6 (n = 6)

GT-1a (n = 101)

GT-1b (n = 45)

Toplamb (n = 150)

SVR12

%96

(253/263)

%96

(97/101)

%100

(45/45)

%97

(146/150)

%100 (5/5)

%95 (74/78)

%91 (20/22)

%100 (1/1)

%100 (6/6)

SVR'siz hastalara ait sonuçlar


Tedavi

sırasındaki

virolojik

başansızlıkc

<%1 (1/263)

%1 (1/101)

0/45

%1 (1/150)

0/5

0/78

0/22

0/1

0/6

Nüksd

%2 (6/261)

%1 (1/100)

0/45

%1 (1/149)

0/5

%5 (4/78)

%5 (1/21)

0/1

0/6

Diğere

%1 (3/263)

%2 (2/101)

0/45

%1 (2/150)

0/5

0/78

%5 (1/22)

0/1

0/6


GT = genotip

* Önceki en yaygın NS5A inhibitörleri ledipasvir (LDV) (%51), daklatasvir (%27) ve ombitasvir (%11) idi.

a. Genotipi belirlenmeyen bir hastada SVR12 sağlandı.

b. Dört hastada, genotip 1a veya genotip 1b dışındaki genotip 1 alt tipleri mevcuttu; 4 hastanın tümü SVR12'yi eldeetti.

c. Tedavi sırasında virolojik başarısızlık bulunan bir hastaya ait farmakokinetik veriler, tedaviye bağlı kalınmaması iletutarlıydı.

d. Nüks paydası, tedavi sırasındaki son değerlendirmede HCV RNA <LLOQ olan hasta sayısını ifade etmektedir.

e. Diğer, verileri eksik olan hastaları ve virolojik supresyondan önce tedaviyi sonlandıranları içermektedir.

NS5A inhibitörü almamış olan DEA tedavisi almış erişkinler (POLARIS-4)


Tablo 11'de, HCV genotipi ile sağlanan SVR12 ve POLARIS-4 çalışmasına ait virolojik sonuç sunulmuştur. POLARIS-4'e kaydedilen hastalar için önceki DEA tedavisibaşarısızlığı ile birinci VOSEVI veya sofosbuvir/velpatasvir dozu arasındaki meydan süre76 hafta idi (aralık: 10 ila 549 hafta).

Tablo 11: POLARIS-4 çalışmasında HCV genotip ve virolojik sonuca göreSVR12



S OF/VEL/V OX 12

SOF/VEL


hafta

12 hafta


(n = 182)

(n = 151)

Genel SVR12

%98 (178/182)

%90 (136/151)

Genotip 1

%97 (76/78)

%91 (60/66)

Genotip 1a

%98 (53/54)

%89 (39/44)

Genotip 1b

%96 (23/24)

%95 (21/22)

Genotip 2

%100 (31/31)

%97 (32/33)

Genotip 3

%96 (52/54)

%85 (44/52)

Genotip 4

%100 (19/19)

0/0

SVR 'siz hastalara ait sonuçlar


Tedavi sırasındaki virolojik başarısızlık3

0/182

%1 (1/151)

Nüksb

%1 (1/182)

%9 (14/150)

Diğerc

%2 (3/182)

0/151

a. Daha önce sofosbuvir içeren bir rejimi başarısız olan hastaların çoğunluğu (%85).

b. Nüks paydası, tedavi sırasındaki son değerlendirmede HCV RNA <LLOQ olan hasta sayısını ifade etmektedir.

c. Diğer, verileri eksik olan hastaları ve virolojik supresyondan önce tedaviyi sonlandıranları içermektedir.


DEA tedavisi almamış olan hastalarda yürütülen klinik çalışmalar


DEA tedavisi almamış, genotip 1, 2, 3, 4, 5 veya 6 HCV enfeksiyonlu erişkinler


(POLARIS-2)


HCV genotipine ve POLARIS-2 çalışmasının virolojik sonucuna göre elde edilen SVR12 Tablo 12'de sunulmuştur.

27Tablo 12: POLARIS-2* çalışmasında HCV genotip ve virolojik sonuç ile elde edilenSVR12



SOF/VEL/VOX

SOF/VEL


8 hafta

12 hafta


(n = 501)

(n = 440)

Genel SVR12a

%95 (477/501)

%98 (432/440)

Genotip 1b

%93 (217/233)

%98 (228/232)

Genotip 1a

%92 (155/169)

%99 (170/172)

Genotip 1b

%97 (61/63)

%97 (57/59)

Genotip 2

%97 (61/63)

%100 (53/53)

Genotip 3

%99 (91/92)

%97 (86/89)

Genotip 4

%94 (59/63)

%98 (56/57)

Genotip 5

%94 (17/18)

0/0

Genotip 6

%100 (30/30)

%100 (9/9)

SVR 'siz hastalara ait sonuçlar


Tedavi sırasındaki virolojik başarısızlık

0/501

0/440

Nüksc

%4 (21/498)

%1 (3/439)

Diğerd

%1 (3/501)

%1 (5/440)

* POLARIS-2'ye kaydolan hastaların %23'ü, daha önce inteıferon bazlı bir rejimle tedavi almıştı.

a. SOF/VEL/VOX grubunda genotipi belirlenmemiş olan iki hastada SVR12 sağlandı.

b. İki hasta, genotip 1a veya genotip 1b dışındaki genotip 1 alt tiplerine sahipti; her iki hasta da SVR12'yi elde etti.

c. Nüks paydası, tedavi sırasındaki son değerlendirmede HCV RNA <LLOQ olan hasta sayısını ifade etmektedir.

d. Diğer, verileri eksik olan hastaları ve virolojik supresyondan önce tedaviyi sonlandıranları içermektedir.


POLARIS-2'de VOSEVI ile 8 hafta süreyle uygulanan tedavi, önceden belirlenmiş -%5 marjla 12 hafta boyunca uygulanan sofosbuvir/velpatasvir tedavisinden daha az etkilideğildi. SVR12'deki fark, genotip 1a enfeksiyonu ve/veya siroz hastalarındaki dahadüşük yanıt oranına dayalı idi. 8 hafta süreyle VOSEVI ile tedavi edilen sirozsuz, genotip1a'lı hastalardaki sonuç, şu başlangıç faktörlerinden etkilenmiştir: VKİ > 30 kg/m2,Q80K/L/R RAV'ler, IL28B non-CC, HCV RNA > 800,000 IU/mL. SVR12, iki veya dahaaz sayıda faktör bulunan grupta %98, üç veya dört faktörlü grupta ise %81 idi. Tablo13'te, POLARIS-2 çalışmasına yönelik siroz durumuna göre HCV genotipi ile SVR12sunulmuştur.

Tablo 13: HCV genotipi ve virolojik sonuca göre POLARIS-2 çalışmasına 8 hafta süreyle VOSEVI alan sjrozsuz veya sirozlu hastalardaki SVR12_



SOF/VEL/VOX 8 hafta


Sirozsuz (411/501)

Sirozlu (90/501)

Genel SVR12a

%96 (395/411)

%91 (82/90)

Genotip 1b

%94 (162/172)

%90 (55/61)

Genotip 1a

%92 (109/118)c

%90 (46/51)

Genotip 1b

%98 (52/53)

%90 (9/10)

Genotip 2

%96 (47/49)

%100 (14/14)

Genotip 3

%99 (90/91)

%100 (1/1)

Genotip 4

%96 (51/53)

%80 (8/10)

Genotip 5

%94 (16/17)

%100 (1/1)

Genotip 6

%100 (27/27)

%100 (3/3)

SVR 'siz hastalara ait sonuçlar


Tedavi sırasındaki virolojik başarısızlık

0/411

0/90

Nüksd

%3 (14/409)

%8 (7/89)

Diğer6

<%1 (2/411)

%1 (1/90)

a. SOF/VEL/VOX grubundan genotipi belirlenmeyen sirozsuz iki hasta SVR12'ye ulaştı.

b. Sirozsuz bir hasta, genotip 1a veya genotip 1b'nin dışındaki bir genotip 1 alt tipine sahipti; hasta SVR12'ye ulaştı,

c. SVR12, ABD'deki merkezlerde kaydolan genotip 1a hastalarda %89; ABD dışındaki merkezlerde kaydolan hastalarda ise %97'dir.


28


d. Nüks paydası, tedavi sırasındaki son değerlendirmede HCV RNA <LLOQ olan hasta sayısını ifade etmektedir.

e. Diğer, verileri eksik olan hastaları ve virolojik supresyondan önce tedaviyi sonlandıranları içermektedir.

Genotip 3 HCV enfeksiyonu ve kompanse siroz bulunan DEA tedavisi almamış olan erişkinler (POLARIS-3)


POLARIS-3 çalışmasına ait SVR12 ve virolojik sonuç Tablo 14'te sunulmuştur.

Tablo 14: POLARIS-3 çalışmasındaki SVR12 ve virolojik sonuç (kompanse siroz ile HCV genotip 3)*___


SOF/VEL/VOX 8 hafta(n = 110)

SOF/VEL 12 hafta(n = 109)

SVR12

%96 (106/110)

%96 (105/109)

SVR 'siz hastalara ait sonuçlar



Tedavi sırasındaki virolojik başarısızlık

0/110

%1 (1/109)

Nüksa

%2 (2/108)

%1 (1/107)

Diğerb

%2 (2/110)

%2 (2/109)

* POLARIS-3'e kaydolan hastaların %29'u, daha önce interferon bazlı bir rejimle tedavi almıştı.

a. Nüks paydası, tedavi sırasındaki son değerlendirmede HCV RNA <LLOQ olan hasta sayısını ifade etmektedir.

b. Diğer, verileri eksik olan hastaları ve virolojik supresyondan önce tedaviyi sonlandıranları içermektedir.

Yaşlılar


VOSEVI'nin klinik çalışmalarına 65 yaş ve üzeri 189 hasta (Faz 2 ve 3 klinik çalışmalarındaki toplam hasta sayısının %17'si) dahil olmuştur. Tedavi grupları arasında> 65 yaş hastalar için gözlemlenen yanıt oranları <65 yaş hastalarınki ile benzerdi.

Daha önce sofosbuvir/velpatasvir içeren rejimlerle tedavi edilen yetişkinler5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Sofosbuvir, GS-331007, velpatasvir ve voksilaprevirin farmakokinetik özellikleri, sağlıklı yetişkin gönüllüler ve kronik hepatit C hastalarında değerlendirilmiştir.

Sofosbuvir


VOSEVI'nin oral yoldan uygulanmasının ardından, sofosbuvir hızla absorbe edilmiş ve medyan pik plazma konsantrasyonu dozdan 2 saat sonra gözlenmiştir. GS-331007'ninmedyan pik plazma konsantrasyonu dozdan 4 saat sonra gözlenmiştir. HCV ile enfektehastalarda popülasyon farmakokinetik analizine dayanarak, sofosbuvir (n = 1038) içinortalama kararlı durum EAA0-24 ve Cmaks sırasıyla 1665 ng*saat/mL ve 678 ng/mL; GS-331007 (n = 1593) ortalama kararlı durum EAA0-24 ve Cmaks ise sırasıyla 12834ng*saat/mL ve 744 ng/mL'dir. Sağlıklı yetişkin gönüllüler ve HCV enfeksiyonluhastalarda sofosbuvir ve GS-331007 EAA0-24 ve Cmaks benzerdir.

29

Velpatasvir


Velpatasvirin medyan pik plazma konsantrasyonu dozdan 4 saat sonra gözlenmiştir. HCV ile enfekte hastalarda popülasyon farmakokinetik analizine dayanarak, velpatasvir (n =1595) için ortalama kararlı durum EAA0-24 ve Cmaks sırasıyla 4041 ng*saat/mL ve 311ng/mL olmuştur. Sağlıklı gönüllülerle karşılaştırıldığında (n = 137), HCV ile enfektehastalardaki velpatasvir EAA0-24 ve Cmaks 'ı sırasıyla %41 ve %39 oranlarında dahadüşüktür.

Voksilaprevir


Voksilaprevir medyan pik plazma konsantrasyonu dozdan 4 saat sonra gözlenmiştir. HCV ile enfekte hastalarda popülasyon farmakokinetik analizine dayanarak, voksilaprevir (n =1591) için ortalama kararlı durum EAA0-24 ve Cmaks sırasıyla 2577 ng*saat/mL ve 192ng/mL olmuştur. Sağlıklı gönüllülerle karşılaştırıldığında (n = 63), HCV ile enfektehastalardaki velpatasvir EAA0-24 ve Cmaks'ının her ikisi de %260 daha yüksektir.

Gıdanın etkileri


VOSEVI veya birlikte alınan bileşenleri gıda ile birlikte uygulandığında sofosbuvir EAA0-inf ve Cmaks, sırasıyla %64 ila %144 ve %9 ila %76 daha yüksek; velpatasvirEAA0-inf ve Cmaks sırasıyla %40 ila %166 ve %37 ila %187 daha yüksek ve voksilaprevirEAA0-inf ve Cmaks %112 ila %435 ve %147 ila %680 daha yüksek bulunmuştur. VOSEVIveya bileşenleri gıda ile birlikte uygulandığında GS-331007 EAA0-inf'si değişmemiş olup,Cmaks %19 ila %35 daha düşük bulunmuştur.

Dağılım:


Sofosbuvir insan plazma proteinlerine yaklaşık %61-65 oranında bağlanmaktadır ve bağlanma 1 |ig/mL ila 20 |ig/mL aralığında ilaç konsantrasyonundan bağımsızdır. GS-331007'nin insan plazmasında proteine bağlanması minimum düzeydedir. Sağlıklıgönüllülerde tek bir 400 mg [14C]-sofosbuvir dozu sonrasında [14C]-radyoaktivitesininkan-plazma oranı yaklaşık 0,7 olarak saptanmıştır.

Velpatasvir insan plazma proteinlerine >%99 oranında bağlanmaktadır ve bağlanma 0,09 |ig/mL ila 1,8 |ig/mL aralığında ilaç konsantrasyonundan bağımsızdır. Sağlıklıgönüllülerde tek bir 100 mg [14C]-velpatasvir dozu sonrasında [14C]-radyoaktivitesininkan-plazma oranı 0,5 ila 0,7 arasında saptanmıştır.

Velpatasvir insan plazma proteinlerine yaklaşık >%99 oranında bağlanmaktadır. Sağlıklı gönüllülerde tek bir 100 mg [14C]-voksilaprevir dozu sonrasında [14C]-radyoaktivitesininkan-plazma oranı 0,5 ila 0,8 arasında saptanmıştır.

Biyotransformasyon:


Sofosbuvir, farmakolojik olarak aktif analog trifosfat GS-461203'ü oluşturmak üzere, karaciğerde büyük ölçüde metabolize edilmektedir. Metabolik aktivasyon yolları, insankatepsin A (CatA) veya karboksilesteraz 1 (CES1) ile katalize edilen karboksil esterparçacığının sıralı hidrolizini ve histidin triad nükleotid bağlanma proteini 1 (HINT1) ilefosforamidat bölünme ve ardından pirimidin nükleotid biyosentez yolu ile fosforilasyonukapsamaktadır. Defosforilasyon, etkin şekilde yeniden fosforile edilemeyen ve

in vitro

anti-HCV aktivitesi olmayan nükleozit metaboliti GS-331007'nin oluşumuna yolaçmaktadır. Tek bir 400 mg oral [14C]-sofosbuvir dozu sonrasında GS-331007, sistemikmaruziyetin yaklaşık > %90'ına karşılık gelmiştir.

30

Velpatasvir, esas olarak CYP2B6, CYP2C8 ve CYP3A4'ün bir substratıdır ve yavaş bir döngüye sahiptir. Tek doz 100 mg [14C]-velpatasviri takiben plazmadaki radyoaktiviteninçoğunluğu (>%98) ana ilaçtır. Monohidroksile velpatasvir ve desmetile velpatasvir, insanplazmasında tanımlanan metabolitlerdir. Değişmemiş velpatasvir, dışkıda bulunan başlıcatürdür.

Voksilaprevir, esas olarak CYP3A4'ün bir substratıdır ve yavaş bir döngüye sahiptir. Tek doz 100 mg [14C]-voksilapreviri takiben plazmadaki radyoaktivitenin çoğunluğu(yaklaşık %91) ana ilaçtır. Hidrolize ve dehidrojenize edilmiş voksilaprevir, insanplazmasında tanımlanan başlıca metabolitlerdir. Değişmemiş voksilaprevir, dışkıdabulunan başlıca türdür.

Eliminasyon:


Tek bir 400 mg oral [14C]-sofosbuvir dozu sonrasında [14C] radyoaktivitenin ortalama toplam geri kazanımı %92'den fazla olup, idrar, dışkı ve dışarıya solunan havadansırasıyla yaklaşık %80, %14 ve %2,5 geri kazanıma karşılık gelmiştir. İdrarda gerikazanılan sofosbuvir dozunun büyük çoğunluğu GS-331007 (%78) olup, geri kazanılansofosbuvir %3,5 oranındadır. Bu veriler, GS-331007 için ana eliminasyon yolunun renalklerens olduğunu göstermektedir. VOSEVI uygulaması sonrasında sofosbuvir veGS331007'nin medyan terminal yarı ömürleri sırasıyla 0,5 ve 29 saattir.

Tek bir 100 mg oral [14C]-velpatasvir dozu sonrasında [14C] radyoaktivitenin ortalama toplam geri kazanımı %95 olup, dışkı ve idrardan sırasıyla yaklaşık %94 ve %0,4'ü gerikazanıma karşılık gelmiştir. Dışkıdaki değişmemiş velpatasvir, uygulanan dozun ortalama%77'sine karşılık gelen başlıca türü teşkil etmiş ve onu monohidroksile velpatasvir(%5,9) ve desmetile velpatasvir (%3,0) izlemiştir. Bu veriler, ana ilacın safradakiatılımının velpatasvir için önemli bir eliminasyon yolu olduğunu göstermektedir.Velpatasvirin VOSEVI uygulamasını takip eden medyan terminal yarılanma ömrüyaklaşık 17 saat idi.

Tek bir 100 mg oral [14C]-voksilaprevir dozunu takiben [14C] radyoaktivitesinin ortalama toplam geri kazanım oranı %94'tür ve tüm radyoaktivite dışkıda ölçülmüş olup, hiçbiriidrarda ölçülmemiştir. Dışkıdaki değişmemiş voksilaprevir, uygulanan dozun ortalama%40'ına karşılık gelen başlıca türü teşkil etmiştir. Dışkıda saptanan voksilaprevirmetabolitleri ayrıca, bağırsakta oluşan des-[metilsiklopropilsülfonamit]-voksilaprevir(%22,1), dehidro-voksilaprevir (%7,5) ve iki des-[metilsiklopropilsülfonamit]-oksi-voksilaprevir metaboliti (%5,4 ve %3,9) içermiştir. Voksilaprevirin başlıca eliminasyonyolu, ana ilacın safra atılımıydı. Voksilaprevirin VOSEVI uygulamasını takip edenmedyan terminal yarılanma ömrü yaklaşık 33 saat idi.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


Sofosbuvir ve GS-331007 EAA'ları 200 mg ila 1200 mg doz aralığında yaklaşık olarak dozla orantılıdır. Velpatasvirin EAA değeri, 5 ila 50 mg arasında orantısaldan daha fazlave 50 ila 450 mg arasında orantısaldan daha az artar ve bu da, velpatasvir emilimininçözünürlükle sınırlı olduğunu göstermektedir. Voksilaprevir (toklukta incelenmiştir)EAA'sı, 100 ila 900 mg doz aralığında doz orantısallığının üzerinde artmaktadır.

31

İn vitrosofosbuvir/velpatasvir/voksilaprevir ilaç-ilaç etkileşim potansiyeli


Sofosbuvir, velpatasvir ve voksilaprevir, P-gp ve BCRP ilaç taşıyıcılarının substratlarıdır; buna karşılık GS-331007 değildir. Voksilaprevir ve daha düşük oranda olmak üzerevelpatasvir de aynı şekilde OATP1B1 ve OATP1B3'ün substratlarıdır.

İn vitro

velpatasvirin ağırlıklı olarak CYP2B6, CYP2C8 ve CYP3A4 ile ve voksilaprevirin iseağırlıklı olarak CYP3A4 ile yavaş metabolik dönüşümü gözlenmiştir.

Sofosbuvir ve GS-331007, ilaç taşıyıcıları P-gp, BCRP, çoklu ilaç direnciyle ilişkili protein 2 (MRP2), safra tuzu atılım pompası (BSEP), OATP1B1, OATP1B3 ve organikkatyon taşıyıcısı (OCT) 1'in inhibitörleri değildir ve GS-331007, OAT1, OAT3, OCT2 veçoklu ilaç ve toksin ekstrüzyon proteini (MATE) 1'in inhibitörü değildir, Sofosbuvir veGS-331007, CYP veya üridin glukuronosiltransferaz (UGT) 1A1 enzimlerinininhibitörleri veya indükleyicileri değildir.

Velpatasvir, P-gp, BCRP, OATP1B1, OATP1B3 ve OATP2B1 ilaç taşıyıcılarının inhibitörüdür ve bu taşıyıcılarla ilaç etkileşimlerindeki rolü ağırlıklı olarak emilim prosesiile sınırlıdır. Velpatasvir, klinik olarak ilgili konsantrasyonlarda hepatik taşıyıcılar BSEP,sodyum taurokolat eş taşıyıcı protein (NTCP), OATP1A2 veya OCT1, renal taşıyıcılarOCT2, OAT1, OAT3, MRP2 veya MATE1 ya da CYP veya UGT1A1 enzimlerinin birinhibitörü değildir.

Voksilaprevir, P-gp, BCRP, OATP1B1 ve OATP1B3 ilaç taşıyıcılarının inhibitörüdür ve bu taşıyıcılarla ilaç etkileşimlerindeki rolü ağırlıklı olarak emilim prosesi ile sınırlıdır.Voksilaprevir, klinik olarak ilgili konsantrasyonlarda hepatik taşıyıcılar OCT1, renaltaşıyıcılar OCT2, OAT1, OAT3 veya MATE1 ya da CYP veya UGT1A1 enzimlerinin birinhibitörü değildir.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek yetmezliği:


Aşağıdaki metinde tarif edildiği gibi, normal böbrek fonksiyonu olan gönüllülere kıyasla değişen derecelerde böbrek yetmezliğinin (BY) VOSEVI bileşenlerinin maruziyetleriüzerindeki etkisinin bir özeti Tablo 15'te verilmiştir.

Tablo 15: SOF, GS - 331007, Velpatasvir ve Voksilaprevir Maruziyetlerinde (AUC) Normal Böbrek Fonksiyonlu Bireylere Kıyasla Değişen Börek YetmezliğiDerecelerinin Etkisi



HCV-Negatif Gönüllüler

HCV-Enfekte

Gönüllüler

Hafif BY (eGFR >50ve <80mL/dk/1.73m2)

Orta BY (eGFR >30ve <50mL/dk/1.73m2)

Şiddetli

BY

(eGFR <30 mL/dk/1.73m2)

Diyaliz gereken SEBH bulunan

Şiddetli

BY

(eGFR <30 mL/dk/1.73m2)

Diyaliz

gereken

SEBH

bulunan

Diyalizden 1 saat öncedoz alan

Diyalizden 1 saatsonra dozalan

Sofosbuvir

1.6- kati

2.1- kati

2.7- kati

1.3- kati

1.6- kati

~2- kati

1.8- kati

GS-331007

1.6-kati

1.9- kati

5.5- kati

>10- kati

>20- kati

~7- kati

18- kati

Velpatasvir

-

-

1.5- kati

-

-

-

1.4- kati

Voksilaprevir

-

-

1.7- kati

-

-

-

-

32

Sofosbuvirin farmakokinetiği hafif (eGFR >50 ve <80 mL/dak/1,73 m2), orta (eGFR>30 ve <50 mL/dak/1,73 m2) ve şiddetli (eGFR <30 mL/dak/1,73 m2) böbrek yetmezliği olanHCV negatif hastalarda ve normal böbrek fonksiyonu (eGFR >80 mL/dak./1,73 m2) olanhastalarla karşılaştırıldığında, 400 mg'lık tek sofosbuvir dozu sonrasında hemodiyalizeihtiyaç duyan ESRD olan hastalarda incelenmiştir. GS-331007, yaklaşık %53'lük birekstraksiyon katsayısıyla hemodiyalizle etkili şekilde uzaklaştırılmıştır. 400 mg'lık tekbir sofosbuvir dozu sonrasında 4 saatlik bir hemodiyalizle uygulanan sofosbuvir dozunun%18'i uzaklaştırılmıştır.

24 hafta boyunca ribavirin ile 200 mg sofosbuvir (n= 10) veya ribavirin ile 400 mg sofosbuvir (n = 10) veya 12 hafta boyunca ledipasvir/sofosbuvir 90/400 mg (n=18) iletedavi edilen ciddi böbrek yetmezliği olan HCV ile enfekte hastalarda, sofosbuvir ve GS-331007'nin farmakokinetiği, ciddi böbrek yetmezliği olan HCV negatif hastalardagözlenenlerle tutarlıydı.

Velpatasvirin farmakokinetiği şiddetli böbrek yetmezliği (Cockcroft-Gault ile eGFR <30 mL/dak.) olan HCV negatif hastalarda 100 mg tek doz velpatasvir sonrasındaincelenmiştir. Voksilaprevir renal olarak elimine edilmez.

İlave olarak, voksilaprevirin farmakokinetiği şiddetli böbrek yetmezliği (Cockcroft-Gault ile eGFR <30 mL/dak.) olan HCV negatif hastalarda 100 mg tek doz voksilaprevirsonrasında incelenmiştir. Voksilaprevir'in farmakokinetiği, diyaliz gerektiren SEBHbulunan gönüllülerde çalışılmamıştır (bkz. Bölüm 4.2).

Sofosbuvir, GS-331007 ve velpatasvir'in farmakokinetiği, 12 hafta boyunca günde bir kez sofosbuvir / velpatasvir 400/100 mg ile tedavi edilen diyaliz gerektiren SEBH bulunanHCV ile enfekte hastalarda incelendi ve sofosbuvir/velpatasvir Faz 2/3 çalışmalarındaböbrek yetmezliği bulunmayan hastalarla karşılaştırıldı.

Sofosbuvir, GS-331007, velpatasvir ve voksilaprevir sabit dozlu kombinasyonlarının maruziyeti, VOSEVI uygulamasından sonra diyaliz gerektiren SEBH bulunan HCVenfekte hastalarda doğrudan değerlendirilmemesine rağmen, sofosbuvir, GS-331007 vevelpatasvir maruziyetlerinin diyaliz gerektiren SEBH bulunan HCV ile enfekte hastalardasofosbuvir / velpatasvir 400/100 mg uygulandıktan sonra gözlemlenenlere benzer olmasıbeklenmektedir.

Karaciğer yetmezliği:


Sofosbuvirin farmakokinetiği orta ve şiddetli karaciğer yetmezliği (CPT B ve C sınıfı) olan HCV ile enfekte hastalarda 7 günlük 400 mg sofosbuvir dozu uygulandıktan sonraincelenmiştir. Normal karaciğer fonksiyonu olan hastalarda karşılaştırıldığında,sofosbuvir EAA0-24 düzeyi orta ve şiddetli karaciğer yetmezliğinde sırasıyla %126 ve%143 daha yüksek, buna karşın GS-331007 EAA0-24 düzeyi ise %18 ve %9 dahayüksektir. HCV ile enfekte hastalarda yapılan popülasyon farmakokinetik analizi, sirozun(CPT sınıf A) sofosbuvir ve GS-331007 maruziyeti üzerinde klinik açıdan ilgili etkisiolmadığını göstermiştir.

Velpatasvirin farmakokinetiği orta ve şiddetli karaciğer yetmezliği (CPT sınıf B ve C) olan HCV negatif hastalarda 100 mg tek doz velpatasvir sonrasında incelenmiştir.Velpatasvir plazma maruziyeti (EAAinf), orta, şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarve normal karaciğer fonksiyonuna sahip kontrol gönüllüleriyle benzer bulunmuştur. HCVile enfekte hastalarda yapılan popülasyon farmakokinetik analizi, sirozun (CPT sınıf A)velpatasvir maruziyeti üzerinde klinik açıdan ilgili etkisi olmadığını göstermiştir.

33

Voksilaprevirin farmakokinetiği orta ve şiddetli karaciğer yetmezliği (CPT sınıf B ve C) olan HCV negatif hastalarda 100 mg tek doz velpatasvir sonrasında incelenmiştir.Voksilaprevir EAAinf'si orta ve şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda sırasıyla%299 ve %500 daha yüksek bulunmuştur. Bağlanmamış voksilaprevir fraksiyonu, ortaşiddetli karaciğer yetmezliği veya normal hepatik fonksiyonuna kıyasla şiddetli karaciğeryetmezliğinde yaklaşık 2 kat daha yüksektir. HCV ile enfekte hastalardaki popülasyonfarmakokinetik analizi, sirozlu hastaların (CPT sınıf A) voksilaprevire sirozsuzhastalardan %73 daha yüksek oranda maruz kaldıklarını göstermiştir (bkz. bölüm 4.2).

Pediyatrik popülasyon:


VOSEVI'nin pediyatrik hastalardaki farmakokinetiği belirlenmemiştir (bkz. Bölüm 4.2).

Yaşlılar:


HCV ile enfekte hastalarda yapılan popülasyon farmakokinetik analizi, analiz edilen yaş aralığında (18 ila 85 yaş) yaşın sofosbuvir, GS-331007, velpatasvir veya voksilaprevirmaruziyeti üzerinde klinik açıdan etkisi olmadığını göstermiştir. Farmakokinetik verisibulunan, 75 ila 84 yaş arasındaki 13 hastada ortalama voksilaprevir maruziyeti, yaşları 18ila 64 arasındaki hastalarda gözlemlenen ortalama maruziyetten %93 oranında dahayüksek bulunmuştur.

Irk ve cinsiyet:


Sofosbuvir, GS-331007, velpatasvir veya voksilaprevir için ırk veya cinsiyete dayanan klinik açıdan ilgili farmakokinetik farklar belirlenmemiştir.

Vücut ağırlığı:


Bir popülasyon farmakokinetik analizine göre, vücut ağırlığının sofosbuvir, velpatasvir veya voksilaprevir maruziyeti üzerinde önemli bir etkisi yoktur.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Sofosbuvir


Sofosbuvir, bakteriyel mutajenite, insan periferik kan lenfositlerinin kullanıldığı kromozom aberasyon testi dahil bir dizi

in vitroin vivoin vivo

faremikronükleus miktar tayininde genotoksik bulunmamıştır. Sofosbuvir ile yürütülen sıçanve tavşan gelişimsel toksisite çalışmalarında teratojenik etkiler gözlenmemiştir. Doğumöncesi ve sonrasındaki sıçan çalışmasında sıçan yavrularının davranışı, üremesi veyagelişimi üzerinde sofosbuvirin advers etkileri bildirilmemiştir.

Sofosbuvir, 2 yıllık fare ve sıçan karsinojenite çalışmalarında sırasıyla insan maruziyetinden 17 ve 10 kat daha yüksek GS-331007 maruziyetlerinde karsinojenikbulunmamıştır.

Velpatasvir


Velpatasvir, bakteriyel mutajenite, insan periferik kan lenfositlerinin kullanıldığı kromozom aberasyon testi dahil bir dizi

in vitroin vivoin vivo

faremikronükleus miktar tayininde genotoksik bulunmamıştır.

Velpatasvir, 26 haftalık transgenik fare ve 2 yaşında sıçan karsinojenisite çalışmasında insan maruziyetinden sırasıyla 67 kat ve 5 kat daha yüksek maruziyetlerde karsinojenikbulunmamıştır.

34

Velpatasvir, çiftleşme ve fertilite üzerinde advers etkisi bulunmamıştır. Velpatasvir ile önerilen klinik dozlarda insan maruziyetinden sırasıyla yaklaşık 23 ve 4 kat daha yüksekEAA maruziyetlerinde gerçekleştirilen fare ve sıçan gelişimsel toksisite çalışmalarındateratojenik etki gözlenmemiştir. Bununla birlikte, önerilen klinik dozda insanmaruziyetinin 0,5 katına kadar EAA maruziyetine maruz kalan hayvanlarda toplamvisseral malformasyonlardaki artışın görüldüğü tavşanlarda olası bir teratojenik etkigösterilmiştir. Bu bulgunun insanlarla olan ilgisi bilinmemektedir. Velpatasvirin doğumöncesi ve sonrasındaki sıçan çalışmasında, önerilen klinik dozda insan maruziyetindenyaklaşık 3 kat daha yüksek EAA maruziyetlerinde sıçan yavrularının davranışı, üremesiveya gelişimi üzerinde advers etkileri bildirilmemiştir.

Voksilaprevir


Voksilaprevir, bakteriyel mutajenite, insan periferik kan lenfositlerinin kullanıldığı kromozom aberasyon testi dahil bir dizi

in vitroin vivoin vivo

faremikronükleus miktar tayininde genotoksik bulunmamıştır.

Voksilaprevir için karsinojenite çalışmaları yapılmamıştır.

Voksilaprevir, çiftleşme ve fertilite üzerinde advers etkisi bulunmamıştır. Voksilaprevir ile önerilen klinik dozlarda insan maruziyetinden sırasıyla yaklaşık 141 ve 4 kat dahayüksek EAA maruziyetlerinde gerçekleştirilen sıçan ve tavşan gelişimsel toksisiteçalışmalarında teratojenik etki gözlenmemiştir. Voksilaprevirin doğum öncesi vesonrasındaki sıçan çalışmasında, önerilen klinik dozda insan maruziyetinden yaklaşık 238kat daha yüksek EAA maruziyetlerinde sıçan yavrularının davranışı, üremesi veyagelişimi üzerinde advers etkileri bildirilmemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Tablet çekirdeği'.


Kolloidal susuz silika Kopovidon

Kroskarmelloz sodyum

Laktoz monohidrat (inek sütünden elde edilir)

Magnezyum stearat Mikrokristalin selüloz

Kaplama maddesi:


Ferrosoferrik oksit (E172)

Kırmızı demir oksit (E172)

Sarı demir oksit (E172)

Makrogol Polivinil alkolTalk

Titanyum dioksit (E171)

35

6.2 Geçimsizlikler

Geçerli değil.

6.3 Raf ömrü

36 ay.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

30°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve nemden korumak için orijinal ambalajında saklayınız. Şişeyi sıkıca kapalı olarak saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

VOSEVI 28 film kaplı tablet silika jel ve bir polyester dolgu malzemesi içeren polipropilen çocuk kilidi kapağı bulunan yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) şişelerdesunulmuştur.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmayan tüm tıbbi ürün veya atık maddeler “Tıbbi Atıkların Kontrolü için Düzenleme” ve “Ambalajlama ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü ile ilgili Düzenleme”uyarınca imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Gilead Sciences İlaç Tic. Ltd. Şti.

İçerenköy Mahallesi, Umut Sokak, No: 10/12, Kat:21 And Ofis

34752 Ataşehir, İstanbul Tel: 0216 559 03 00Faks: 0216 504 87 39

8. RUHSAT NUMARASI

2018/402

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 25.07.2018 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ün YENİLENME TARİHİ

36

1


2


İlaç Bilgileri

Vosevi 400 Mg /100 Mg /100 Mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Sofosbuvir, Velpatasvir, Voksilaprevir

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.