Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Prosterit 5 Mg Film Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Finasterid 5 mg

Yardımcı maddeler:

Laktoz (sığır kaynaklı) 106,1415 mg

Yardımcı maddeler için 6.l'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Açık mavi renkli yuvarlak film kaplı tabletler

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

PROSTERİT selim prostat hiperplazisinin (BPH) tedavi ve kontrolünde ve ürolojik olguların önlenmesinde endikedir:

- Akut idrar tutulması riskini azaltır..

- Prostatektomi ve prostatın transüretral rezeksiyon gibi cerrahi müdahale riskini azaltır.

- Büyümüş prostatın gerilemesine neden olur ve idrar akışını düzelterek BPH'ye ilişkinsemptomları hafifletir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji:

PROSTERİT için önerilen doz, günde bir tablettir.

Uygulama sıklığı ve süresi:

PROSTERİT tek başına veya alfa-blokör doksazosin ile birlikte kullanılabilir.

Alfa blokör doksazosin ile birlikte uygulandığında BPH'nin semptomatik ilerleme riskini azaltır (AUA semptom skorunda >4 kademe artış onaylanmıştır).

Uygulama şekli:

PROSTERİT sadece ağızdan kullanım içindir.

PROSTERİT, yemeklerle birlikte veya öğünler arasında, bütün olarak yeterli miktar su ile yutularak alınır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur. Karaciğer fonksiyon anormallikleri görülen hastalarda PROSTERİT uygulandığında dikkatli olunmalıdır.

1 / 10

Pediyatrik popülasyon:

PROSTERİT pediyatrik hastalarda endike değildir.

Pediyatrik hastalarda güvenlilik ve etkililik henüz belirlenmemiştir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılarda doz ayarlaması yapılması gerekmemektedir. Yaşlılarda finasteridin eliminasyon hızı azalmasına rağmen, bu bulgular klinik olarak anlamlı değildir (Bkz. Bölüm 5.2).

4.3. Kontrendikasyonlar

PROSTERİT kadınlarda ve çocuklarda kullanım için endike değildir.

PROSTERİT aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:

• İlacın içerdiği maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık.

• Gebelikte - Gebe veya gebe olma ihtimali bulunan kadınlarda kullanımı (Bkz. Bölüm4.6).

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Genel

Obstrüktif komplikasyonlardan kaçınmak için rezidüel idrar miktarı fazla olan ve/veya idrar akışı çok azalmış hastaların dikkatle kontrol edilmesi önemlidir. Cerrahi olasılığı da birseçenek olarak kabul edilmelidir.

PSA ve prostat kanseri tanısı üzerindeki etkileri

PROSTERİT ile tedavi edilen prostat kanserli hastalarda henüz hiçbir klinik yarar gösterilmemiştir. Serum prostat spesifik antijen (PSA) seviyesi yüksek ve BPH'li hastalarkontrollü klinik çalışmalarda seri PSA'lar ve prostat biyopsileri ile izlenmiştir. Bu BPHçalışmalarında PROSTERİT'in prostat kanserinin tespit oranını değiştirmediği gözlenmiştirve genel olarak prostat kanseri insidansı PROSTERİT veya plasebo ile tedavi olan hastalararasında anlamlı derecede farklı değildir.

PROSTERİT tedavisine başlamadan önce ve ardından tedavi süresince periyodik olarak parmakla rektal muayene ve prostat kanserine yönelik diğer incelemelerin yapılması tavsiyeedilir. Prostat kanseri tanısında serum PSA düzeyi kullanılmaktadır. Genel olarak,başlangıçta PSA düzeyinin >10 ng/mL (Hybritech) olması daha ileri tetkikleri ve biyopsidüşünülmesini gerektirir; 4-10 ng/mL arasındaki PSA düzeyleri için daha ilen tetkiklerönerilir. Prostat kanseri olan ve olmayan erkeklerin PSA düzeylerinde kayda değer örtüşmesöz konusudur. Bu nedenle, BPH'li erkeklerde normal referans aralıkta olan PSA değerlen,PROSTERİT tedavisinden bağımsız olarak, prostat kanserini hariç tutmaz. BaşlangıçtakiPSA düzeyinin <4 ng/mL olması da prostat kanserini hariç tutmaz.

PROSTERİT, BPH'li hastalarda prostat kanseri varlığında bile serum PSA konsantrasyonlarında yaklaşık %50 azalmaya sebep olur. PSA verileri değerlendirilirkenPROSTERİT ile tedavi edilen BPH'li hastaların serum PSA düzeylerindeki bu azalmadikkate alınmalıdır ve bu azalma, eşzamanlı prostat kanseri olasılığını ortadan kaldırmaz. Buazalma tüm PSA değerleri aralığında tahmin edilebilmekte fakat hasta bireyleri arasındafarklılık da gösterebilmektedir. PROSTERİT ile 6 ay veya daha uzun süre tedavi edilenhastaların PSA değerleri, tedavi almamış erkeklerdeki normal aralıklarla karşılaştırılırkenikiyle çarpılmalıdır. Bu düzeltme PSA analizinin duyarlılığı ve spesifikliğini korur veprostat kanserinin belirlenebilirliğini devam ettirir.

2 / 10

PROSTERİT ile tedavi edilen hastalarda herhangi bir PSA artışı şüphesi, PROSTERİT tedavisine uyumsuzluk olasılığı dahil olmak üzere dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir.

Yüksek dereceli prostat kanseri gelişme riski

Günde 5 mg finasterid alan, 55 yaş ve üzeri, normal dijital rektal değerlendirmesi ve başlangıçta PSA<3 nanogramg/ml olan erkekler, 7 yıllık Prostat Kanseri Önleme Çalışması(PCPT)'nda Gleason skoru 8-10 olan prostat kanseri artmış riskine sahiptir (plasebo ile % ll'e karşı finasterid ile %1,8). Benzer sonuçlar diğer 5 alfa-redüktaz inhibitörü olandutasteridle, 4 yıllık plasebo-kontrollü klinik çalışmada gözlenmiştir (plasebo ile

%

0,5 'ekarşı dutasterid ile %1). 5 alfa-redüktaz inhibitörleri yüksek dereceli Gleason skorlu prostatkanseri gelişme riskini artırabilir. 5 alfa-redüktaz inhibitörlerinin prostat hacmini azaltmasıyönündeki etkisi ya da klinik çalışma ile ilgili faktörler ile bu çalışmaların sonuçlarıarasındaki ilişki bilinmemektedir.

İlaç/laboratuvar testi etkileşimleri PSA Düzeyleri Üzerindeki Etkiler

Serum PSA konsantrasyonu hastanın yaşı ve prostat hacmiyle korelasyon gösterir ve prostat hacmi hastanın yaşıyla korelasyon gösterir. Laboratuvar PSA tetkikleri değerlendirilirken,PROSTERİT ile tedavi edilen hastalarda PSA düzeylerinin azaldığı gerçeği göz önünealınmalıdır. Hastaların çoğunda, tedavinin ilk aylarında PSA'da hızlı bir azalma görülür; budönemden sonra PSA düzeyleri yeni bir başlangıç değerinde stabilize olur. Tedavidensonraki başlangıç değeri, tedavi öncesi değerin yaklaşık yarısı kadardır. Bu nedenle,PROSTERİT ile altı ay veya daha uzun süre tedavi edilen tipik hastalarda PSA değerlen,tedavi edilmeyen erkeklerin normal sınırlarıyla karşılaştırılırken ikiyle çarpılmalıdır. Klinikyorumlama için Bkz. Bölüm 4.4.

Serbest PSA yüzdesi (serbest PSA'nın/total PSA'ya oran), PROSTERİT ile anlamlı düzeyde azalmaz. Serbest/total PSA oranı, PROSTERİT'in etkisi altındayken bile sabit kalır. SerbestPSA yüzdesi, prostat kanserinin saptanmasında yardımcı olarak kullanıldığında, bunundeğerine ilişkin bir düzeltme gerekmez.

Erkeklerde meme kanseri

Klinik araştırmalarda ve pazarlama sonrası dönemde finasterid 5 mg alan erkeklerde meme kanseri rapor edilmiştir. Hekimler meme dokularında yumrular, ağrı, meme büyümesi veyameme başından akıntı gibi değişimler olduğunda bunları hemen bildirmeleri konusundahastalarına talimat vermelidir.

Duygu durum değişiklikleri ve depresyon

Finasterid 5 mg ile tedavi edilen hastalarda depresif ruh hali, depresyon ve daha seyrek olarak intihar da dahil olmak üzere duygu durum değişiklikleri bildirilmiştir. Hastalarpsikiyatrik semptomlar için izlenmeli ve eğer bu durumlar meydana gelirse, hastalara tıbbiyardım almaları tavsiye edilmelidir.

Pediyatrik kullanımı:

PROSTERİT, çocuklarda endike değildir. Emniyet ve geçerliliği saptanmamıştır.

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat: Bu tablet laktoz monohidrat içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların builacı kullanmamaları gerekir.

Karaciğer yetmezliği: Karaciğer yetmezliğinin finasteridin farmakokinetik özellikleri üzerindeki etkisi çalışılmamıştır.

3 / 10

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Klinik olarak önemli hiçbir ilaç etkileşimi tanımlanmamıştır. Finasterid esasen sitokrom P-450 3A4 sistemi aracılığıyla metabolize olur, fakat bu sisteme önemli ölçüde etki ettiği görülmemiştir. Finasteridin diğer ilaçların farmakokinetiğini etkileme riskinin küçük olduğutahmin edilmekle birlikte, sitokrom P450 3A4 inhibitörleri ve indükleyicilerinin finasteridinplazma konsantrasyonunu etkileme olasılığı vardır. Ancak, belirlenen güvenlik marjlarınagöre, bu gibi inhibitörlerle eşzamanlı kullanımdan kaynaklanabilecek herhangi bir artışınklinik yönden anlamlı olma olasılığı yoktur. Erkeklerde test edilen bileşikler, fenazon,digoksin, glibenklamid, propranolol, teofılin ve varfarin ile ilişkili anlamlı klinik etkileşimgörülmemiştir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon:4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: X.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

PROSTERİT gebe olma ihtimali bulunan kadınlarda kontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3).

Gebelik dönemi

PROSTERİT gebe kadınlarda kontrendikedir.

Tip II 5a-redüktaz inhibitörlerinin testosteronun dihidrotestosterona (DHT) dönüşümünü inhibe etme özelliğinden dolayı, finasterid dahil bu ilaçlar gebe bir kadına uygulandığındaerkek fetüsün dış genital organlarında anormalliklere yol açabilir.

Hayvanlardaki geliştirme çalışmalarında, 100 mikrogram/kg/gün ile 100 mg/kg/gün arasında dozlarda finasterid verilen gebe sıçanların erkek yavrularında %3,6 ila %100'lük insidansladoza bağlı hipospadias gelişimi gözlenmiştir. Ayrıca, önerilen insan dozunun altındakidozlarda finasterid verildiğinde gebe sıçanlar, prostat ve seminal vezikül ağırlıkları düşük,geç prepüsyal ayrılma, geçici meme ucu gelişimi gözlenen ve anogenital mesafesi kısa erkekyavrular doğurmuştur. Bu etkilerin indüklenebileceği kritik dönem, sıçanlarda gebeliğin 1617. günleri olarak tanımlanmıştır.

Yukarıda açıklanan değişimler, Tip II 5 a-redüktaz inhibitörlerinin beklenen farmakolojik etkileridir. Uterusta finasteride maruz kalan erkek sıçanlarda gözlenen hipospadias gibibirçok değişiklik, genetik Tip II 5 a-redüktaz eksikliği olan erkek yavrularda rapor edilenlerebenzerdir. Bu nedenlerle, gebe olan veya gebe olma ihtimali bulunan kadınlardaPROSTERİT kontrendikedir.

Herhangi bir finasterid dozuna uterusta maruz kalan dişi yavrularda hiçbir etki görülmemiştir.

Finasteride maruziyetin erkek fetüs açısından riski:

Finasteridin absorpsiyonu ve bunun sonucu olarak erkek fetüs için potansiyel risk teşkil etmesi nedeniyle, kadınlar gebeyken veya gebe olma ihtimalleri varken kırılmış veya ezilmişPROSTERİT tabletlerine dokunmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.6). PROSTERİT tabletin üzerikaplıdır ve normal kullanım sırasında, yani kırmadan veya ezmeden ellendiğinde, etkinmadde ile teması önler.

4 / 10

Günde 5 mg finasterid alan gönüllülerde semende az miktarda finasterid bulunmıuştur. Erkek bir fetüsün annesinin finasterid ile tedavi edilen bir hastanın semenine maruz kalmasıdurumunda fetüsün bu durumdan olumsuz etkilenip etkilenmeyeceği bilinmemektedir.Hastanın cinsel partneri hamile ise veya potansiyel olarak hamile olma ihtimali varsa,hastanın semeninin partnerine maruziyetini en aza indirmesi önerilir.

Laktasyon dönemi

PROSTERİT kadınların kullanımı için endike değildir. Finasterid'in insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir.

Üreme yeteneği / Fertilite

Sağlıklı erkek gönüllülerde meni parametrelerini değerlendirmeye yönelik 24 haftalık finasterid tedavisiyle, sperm konsantrasyonu, hareketliliği, morfolojisi veya pH değeriüzerinde klinik olarak anlamlı etkiler gözlenmemiştir. Ejakülasyon hacminde medyan 0.6mL'lik (%22,1) azalmayla birlikte, ejakülasyon başına toplam sperm sayısında eşzamanlıazalma gözlenmiştir. Bu parametreler normal aralık dahilinde kalmış ve tedavininkesilmesiyle geri döndürülebilir nitelikte olmuştur; başlangıç düzeyine dönmeye kadargeçen ortalama süre 84 haftadır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

PROSTERİT'in araç ve makine kullanma yeteneğini etkilediğine dair herhangi bir veri bulunmamaktadır.

4.8. İstenmeyen etkiler

En sık görülen advers reaksiyonlar cinsel güçsüzlük ve libido azalmasıdır. Bu advers reaksiyonlar tedavi sürecinin erken döneminde meydana gelir ve hastaların çoğunluğundatedaviye devam edildiğinde düzelir.

Klinik araştırmalarda ve/veya pazarlama sonrası kullanımda bildirilen advers reaksiyonlar aşağıda listelenmiştir.

Advers reaksiyonların sıklığı aşağıdaki gibidir:

Çok yaygın (> 1/10); Yaygın (>1/100 ila <1/10); Yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100); Seyrek (>1/10000 ila <1/1000); Çok seyrek (<1/10000); bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor). Pazarlama sonrası kullanım sırasında bildirilen adversreaksiyonların sıklığı, veriler spontan raporlardan elde edildikleri için, belirlenemez.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Dudaklarda, dil, boğaz ve yüzde şişme gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın: Libidoda azalma

Bilinmiyor: Tedavinin bırakılmasından sonra da devam edebilen libido azalması, depresyon, anksiyete

Kardiyak hastalıklar

Bilinmiyor: Çarpıntı

Hepatobiliyer hastalıklar

Bilinmiyor: Hepatik enzimlerde yükselme

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Döküntü Bilinmiyor: Prurit, ürtiker

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygın: Cinsel güçsüzlük

5 / 10

Yaygın olmayan: Ejakülasyon bozukluğu, memelerde hassasiyet meme büyümesi Bilinmiyor: Testis ağrısı, hematospermi, tedavinin bırakılmasından sonra da devam edebilencinsel fonksiyon bozukluğu (erektil disfonksiyon ve ejakülasyon bozukluğu); erkekinfertilitesi ve/veya düşük semen kalitesi. Finasterid bırakıldıktan sonra semen kalitesindenormalleşme veya iyileşme bildirilmiştir.

Araştırmalar

Yaygın: Ejakülasyon hacminde azalma

Ayrıca, klinik araştırmalar ve pazarlama sonrası kullanımda "erkek meme kanseri" rapor edilmiştir (Bkz. Bölüm 4.4).

Prostat Semptomlarının İlaçla Tedavisi (MTOPS)

MTOPS çalışması finasterid 5 mg/gün (n=768), doksazosin 4 mg veya 8 mg/gün (n=756), finasterid 5 mg/gün ile doksazosin 4 mg veya 8 mg/gün' ü içeren kombine tedavi (n=786) veplaseboyu (n=737) karşılaştırmıştır. Bu çalışmada kombine tedavinin güvenlilik vetolarabilite profili, her bir bileşenin profilleriyle genel olarak uyumluydu. Kombine tedavialan hastalarda ejakülasyon bozukluğu insidansı, iki monoterapinin bu istenmeyen olaya aitinsidanslarının toplamına yakındır.

Diğer Uzun Süreli Veriler

9060'nın analiz için prostat iğnesi biyopsi verisi olan 18,882 sağlıklı erkeğin dahil olduğu 7 yıllık plasebo kontrollü bir çalışmada, finasterid alan 803 (% 18,4) hastada ve placebo alan1147 (% 24,4) erkekde prostat kanseri tespit edilmiştir. Finasterid grubunda, iğnebiyopsisinde Gleason skoru 7-10 olan 280 (% 6,4) erkekde, plasebo grubunda ise 237 (%5,1) erkekte prostat kanseri görülmüştür. Ek analizler, 'Finasterid' grubunda gözlemlenenyüksek dereceli prostat kanserinin prevalansındaki artışın, prostat hacminde 'Finasterid'etkisine bağlı olarak saptanan bir sapma ile açıklanabileceğini düşündürmektedir. Buçalışmada teşhis edilen toplam prostat kanseri vakalarının yaklaşık

%

98'i intrakapsüler(evre T1 veya T2) olarak sınıflandırılmıştır. Finasterid'in uzun süreli kullanımı ve Gleasonskorları 7-10 olan tümörlerin arasındaki ilişki bilinmemektedir.

Laboratuvar Test Bulguları

Laboratuvar PSA tetkikleri değerlendirilirken, PROSTERİT ile tedavi edilen hastalarda PSA düzeylerinin azaldığı gerçeği göz önüne alınmalıdır (Bkz. Bölüm 4.4). Hastaların çoğunda,tedavinin ilk aylarında PSA' da hızlı bir azalma görülür; bu dönemden sonra PSA düzeyleriyeni bir başlangıç değerinde stabilize olur. Tedaviden sonraki başlangıç değeri, tedavi öncesideğerin yaklaşık yarısı kadardır. Bu nedenle, PROSTERİT ile altı ay veya daha uzun süretedavi edilen tipik hastalarda PSA değerleri, tedavi edilemeyen erkeklerin normal sınırlarıylakarşılaştırılırken ikiyle çarpılmalıdır.

Klinik yorumlama için Bkz. Bölüm 4.4

Plasebo veya PROSTERİT ile tedavi edilen hastalar arasında standart laboratuvar parametreleri bakımından başka hiçbir fark gözlenmemiştir.

6 / 10

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir,

([email protected];4.9. Doz aşımı ve tedavisi

PROSTERİT doz aşımı için tavsiye edilen özel bir tedavi yoktur. Tekli dozda 400 mg' a kadar PROSTERİT alan ve üç ay boyunca çoklu dozlarda 80 mg/güne kadar PROSTERİTalan hastalarda advers etki görülmemiştir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Benign Prostatik hipertropi de kullanılan ilaçlar, Testosterone-- 5a-redüktaz inhibitörü

ATC Kodu: G04CB01

Finasterid, testosteronu daha güçlü bir androjen olan dihidrotestosterona (DHT) metabolize eden intrasellüler bir enzim olan insan 5a-redüktazın yarışmalı bir inhibitörüdür. Benignprostat hiperplazisinde (BPH), prostat bezinin büyümesi testeronun prostat içinde DHT'yedönüşmesine bağlıdır. PROSTERİT, dolaşımdaki ve intraprostatik DHT' yi azaltmadayüksek düzeyde etkilidir. Finasteridin androjen reseptörüne afinitesı yoktur.

Orta ile şiddetli BPH semptomları olan, parmakla rektal muayenede prostatta büyüme saptanan ve rezidüel idrar hacimleri düşük hastalarla yapılan klinik çalışmalarda, finasterid,akut idrar retansiyonu insidansını 4 yıl içinde 7/100' den 3/100'e düşürmüş ve cerrahigerekliliğini (TURP veya prostatektomi) 10/100'den 5/100'e düşürmüştür. Bu düşüşlerQUASI-AUA semptom skorunda (0-34 aralığında) 2 puanlık iyileşme, prostat hacmindeyaklaşık

%

20'lik sürekli regresyon ve idrar akış hızında sürekli artışla ilişkilendirilmiştir.

Prostat semptomlarının ilaçla tedavisi

Prostat Semptomlarının İlaçla Tedavisi (MTOPS) Araştırması, finasterid 5 mg/gün, doksazosin 4 veya 8 mg/ gün*, finasterid 5 mg/gün ile doksazosin 4 veya 8 mg/günkombinasyonu* veya plasebo almak üzere randomize edilen, semptomatık BPH' li 3047erkek ile yapılan 4 ila 6 yıllık bir çalışmadır. Birincil sonlanım noktası semptom skorundabaşlangıca göre > 4 puanlık doğrulanmış artış, akut üriner retansiyon, BPH'ye bağlı böbrekyetmezliği, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları veya ürosepsis, veya inkontinans olaraktanımlanan BPH' nin klinik progresyonuna kadar geçen zamandır. Plasebo ilekarşılaştırıldığında, finasterid, doksazosin veya kombinasyon tedavisiyle tedavi, BPH'ninklinik progresyonu riskinde sırasıyla % 34 (p=0.002), %39 (p<0.001) ve %67 (p<0.001)oranında anlamlı azalma ile sonuçlanmıştır. BPH progresyonunu oluşturan olaylarınçoğunluğu (274/351) semptom skorunda doğrulanmış >4 puanlık artışlardır; semptom skoruprogresyonu riski plaseboya kıyasla finasterid, doksazosin ve kombinasyon gruplarındasırasıyla %30 (%95 GA: %6-48), %46 (%95 GA: %25-60) ve %64 (%95 GA: %48-75)azalmıştır. BPH progresyonuna dair 351 olayın %41'i akut üriner retansiyondur; akut üriner

7 / 10

retansiyon geliştirme riski plasebo ile karşılaştırıldığında, finasterid, doksazosin veya kombinasyon gruplarında sırasıyla %67 (p=0.011), %31 (p=0.296) ve %79 (p=0.001)oranında azalmıştır. Sadece finasterid ve kombinasyon tedavisi grupları plaseboya kıyaslaanlamlı düzeyde farklı bulunmuştur.

*3 haftalık bir dönemde tolere edildiği ölçüde 1 mg' dan 4 veya 8 mg'a titre edilmiştir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Finasteridin oral biyoyararlanımı, intravenöz referans doza kıyasla yaklaşık %80'dir ve gıdalardan etkilenmez. Maksimum plazma konsantrasyonlarına dozajdan yaklaşık iki saatsonra ulaşılır ve absorpsiyon 6-8 saat içinde tamamlanır.

Finasteridin kan-beyin bariyerini aştığı belirlenmiştir. Tedavi edilen hastaların seminal sıvısında küçük miktarlarda finasterid saptanmıştır.

Dağılım:


Proteine bağlanma oranı yaklaşık %93'tür. Plazma klerensi ve dağılım hacmi sırasıyla yaklaşık 165 ml/dak ve 76 litredir.

Bivotransformasvon:


Finasteridin Tip II 5 alfa redüktaz aktivitesinin sadece küçük bir kısmından sorumlu olan iki metabolit tespit edilmiştir.

Eliminasvon:


İnsanlarda 14C finasterid oral dozu uygulandıktan sonra, dozun %39'u idrarda metabolitler formunda atılmıştır (idrarda değişmemiş durumda ilaç atılması neredeyse hiç olmamıştır),toplam dozun %57'si ise dışkıyla atılmıştır.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum: Veri yoktur.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek yetmezliği:


Kreatin klerensi 9-55 ml/dak aralığında olan kronik böbrek bozukluğu bulunan hastalarda, tek doz 14C finasteridin dispozisyonu sağlıklı gönüllülerdekinden farklı olmamıştır. Proteinebağlanma da böbrek bozukluğu olan hastalarda farklılık göstermemiştir. Normalde renalyoldan atılan metabolitlerin bir kısmı dışkıyla atılmıştır. Dolayısıyla, metabolitlerin idrardaatılımındaki azalmayla orantılı olarak dışkıyla atılımın arttığı anlaşılmaktadır. Böbrekbozukluğu olan fakat diyaliz uygulanmayan hastalarda dozaj ayarlaması gerekli değildir.

Karaciğer yetmezliği:


Karaciğer yetmezliği olan hastalarla ilgili hiçbir veri mevcut değildir.

Gerivatrik popülasvon:


Yaşlı hastalarda, finasteridin eliminasyon hızı biraz daha düşüktür. Yarı ömrü, 18-60 yaş arası erkeklerde ortalama yaklaşık altı saat iken, 70 yaş üzeri erkeklerde sekiz saateuzamıştır. Bu durum klinik olarak anlamlı değildir ve dozajda bir azaltma gerektirmez.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Tekrarlı doz toksisitesi, genotoksisite ve karsinojenik potansiyeli içeren klasik çalışmalara dayanarak, klinik dışı veriler insanlar için özel bir tehlike ortaya koymamıştır. Erkeksıçanlardaki üreme toksisitesi çalışmalarında (finasteridin primer farmakolojik etkisindenkaynaklanan) prostat ve seminal vezikül ağırlıklarında düşüş, aksesuar genital bezlerden

8 / 10

salgılamada düşüş ve fertilite indeksinde düşüş görülmüştür. Bu bulguların klinik anlamlılığı net değildir.

Diğer 5-alfa-redüktaz inhibitörlerinde olduğu gibi, gebelik döneminde fınasterid uygulandığında erkek sıçan fetüslerinde feminizasyon görülmüştür. Finasteridin gebe rhesusmaymunlarına embriyonik ve fetal gelişim döneminin tamamında 800 ng/gün'e kadardozlarda intravenöz uygulanması, erkek fetüslerde hiçbir anormalliğe yol açmamıştır. Budoz, 5 mg finasterid alan bir erkeğin menisinde bulunduğu ve bir kadının meni yoluylamaruz kalacağı tahmin edilen miktardan 60-120 kat yüksektir. Rhesus modelinin insan fetalgelişimi açısından anlamlılığını doğrular şekilde, gebe maymunlara oral yoldan finasterid2mg/kg/gün dozunun (maymunların sistemik maruziyeti (EAA), 5 mg finasterid alanerkeklerden biraz daha yüksektir (3 katı) veya menideki tahmini finasterid miktarınınyaklaşık 1-2 milyon katıdır) uygulanması, erkek fetüslerde dış genital anormalliklerlesonuçlanmıştır. Erkek fetüslerde başka hiçbir anormallik gözlenmemiş ve dişi fetüslerdehiçbir dozda finasteridle ilgili anormallikler gözlenmemiştir.

6. FARMASOTIK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Laktoz (sığır kaynaklı) Prejelatinize nişastaDemir oksit sarıKroskarmeloz sodyumSodyum lauril sülfatMikrokristalin selülozMagnezyum stearatMetil hidroksipropil selülozTitanyum dioksitİndigotin lakePolietilen glikol 400

6.2. Geçimsizlikler

Bulunmamaktadır.

6.3.Raf ömrü

24 Aydır.

6.4.Saklamaya yönelik özel uyarılar

25o C'nin altındaki oda sıcaklığında, kuru bir yerde ve ışıktan koruyarak muhafaza ediniz saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Her biri 5 mg finasterid içeren 30 ve 100 film tabletlik blister ambalajlarda.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller" Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj Atıkların Kontrolü Yönetmelik"lerine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.

Bağlarbaşı Gazi Cad. No: 64-66

9 / 10

Üsküdar / İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

219/27

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 27.05.2009 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

10 / 10

İlaç Bilgileri

Prosterit 5 Mg Film Tablet

Etken Maddesi: Finasterid

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Prosterit 5 Mg Film Tablet - KUB
  • Prosterit 5 Mg Film Tablet - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.