Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Multihance Tek Dozluk Iv Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

MULTİHANCE® tek dozluk IV enjeksiyonluk çözelti içeren flakon

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

1 ml çözeltide, 0,334 g gadobenik asit ve 0,195 g meglumine eşdeğer 0,529 g (0,5 M) gadobenat dimeglumin bulunur.

Yardımcı madde(ler):

Enjeksiyonluk su.

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyon için çözelti.

Sulu steril çözelti (Berrak, renksiz veya hafif sarı renkli)

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

Bu tıbbi ürün, yalnızca tanısal kullanım içindir.

MULTIHANCE®, erişkin ve çocuklarda (2 yaş üzeri) karaciğerin tanısal manyetik rezonans görüntülenmesinde (MRG) kullanılan paramanyetik bir kontrast ajandır.

MULTIHANCE®, yalnız tanısal bilginin önemli olduğu ve kontrastsız manyetik rezonans görüntüleme ile elde edilemediği durumlarda ve gecikmiş faz görüntüleme gerektiğindekullanılmalıdır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

MULTIHANCE®'in erişkin ve çocuklarda önerilen dozu 0,05 mmol/kg vücut ağırlığıdır (0,1 ml/kg 0,5 M çözeltiden). Kontrastlı görüntüleme için yeterli en düşük konsantrasyondakullanılmalıdır. Doz, hastanın vücut ağırlığına göre hesaplanmalı ve bu bölümde belirtilenkilogram başına önerilen doz aşılmamalıdır.

Kontrast sonrasında görüntülemenin elde edilmesi:

• Karaciğer

Dinamik görüntüleme: Bolus enjeksiyonu takiben derhal.

Gecikmiş görüntüleme: Bireysel görüntüleme gereksinimlerine bağlı olarak enjeksiyonu takiben 40-120 dakika arasında.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:

Şiddetli böbrek yetmezliği (GFH<30 ml/ dak / 1.73 m1) olan ve perioperatif karaciğer nakli dönemindeki hastalarda, diagnostik bilginin gerekli olduğu ve kontrastsız MRG ile eldeedilemediği haller dışında, MULTIHANCE® kullanımından kaçınılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.4).Eğer MULTIHANCE® kullanımından kaçınılamıyorsa doz 0,05 mmol/kg vücut ağırlığınıaşmamalıdır. Tekrarlayan uygulamalar konusundaki bilgi eksikliği nedeniyle, enjeksiyonlararasındaki süre en az 7 gün olmadıkça, MULTIHANCE® enjeksiyonları tekrarlanmamalıdır. 2

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir, çünkü karaciğer bozukluğu MULTIHANCE® 'in farmakokinetiği üzerinde çok az etkili olmuştur.

Pediyatrik popülasyon:

Doz ayarlaması gerekli değildir.

2 yaşın altındaki çocuklarda MULTIHANCE® kullanımı önerilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon (65 yaş ve üstü):

Doz ayarlaması gerekli değildir. Yaşlı hastalarda dikkatli olunmalıdır (Bkz. Bölüm 4.4).

4.3. Kontrendikasyonlar

MULTIHANCE®, bileşimindeki maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

MULTIHANCE®, diğer gadolinyum şelatlarına karşı allerjik veya advers reaksiyon hikayesi olan hastalarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

MULTIHANCE® gibi tanısal kontrast maddeler, yalnızca kardiopulmoner canlandırma ekipmanının hazır olduğu ve acil yoğun bakım konusunda uzmanlaşmış personeli bulunanhastane veya kliniklerde uygulanmalıdır.

Hastalar, enjeksiyonu takiben 15 dakika süreyle yakın gözetim altında bulundurulmalıdır; çünkü şiddetli reaksiyonların çoğunluğu bu süreçte ortaya çıkar. Hasta, enjeksiyon yapıldıktansonra 1 saat süreyle hastane ortamında kalmalıdır.

Özellikle demirli manyetik objelerin (örneğin; anevrizma klipleri veya kardiyak pace-maker) uzaklaştırılması başta olmak üzere Manyetik Rezonans Görüntüleme'de kabul edilen genelgüvenlik tedbirleri, MULTIHANCE® kullanıldığında da uygulanabilir.

Kardiyovasküler rahatsızlığı olanlarda dikkatli olunması önerilir.

Epilepsi veya beyin lezyonları olan hastalarda ilaçla inceleme sırasında konvülsiyon ortaya çıkma olasılığı artabilir. Bu tür hastaların incelenmesi sırasında önlem alınması (örneğin;hastanın takibi) gerekir; ortaya çıkabilecek konvülsiyonların hızlı bir şekilde tedavisi içinihtiyaç duyulan malzeme ve tıbbi ürünler hazır bulundurulmalıdır.

MULTIHANCE® uygulamasını takiben gadolinyum beyinde ve vücudun diğer dokularında (kemikler, karaciğer, böbrekler, deri) birikebilir ve beyinde özellikle dentat nükleus, globuspallidus ve talamusta doza bağlı olarak T1-ağırlıklı sinyal yoğunluğunun artışına neden olabilir.Klinik sonuçlar bilinmemektedir. Tekrarlanan MR taramalarının gerekli olduğu hastalardaMULTIHANCE® kullanmanın olası tanısal avantajlarının, beyin ve diğer dokulardagadolinyum birikme potansiyeline ağır basması gerekir.

Aşırı duyarlılık reaksiyonları

Diğer gadolinyum şelatlarında olduğu gibi, özellikle astım veya diğer allerjik hastalık hikayesi olan hastalarda daha çok solunum, kardiyovasküler ve/veya mukokutanöz sistemler olmaküzere bir ya da daha fazla vücut sistemini içine alan şiddetli, hayatı tehdit edici, fatal anaflaktikve anaflaktoid reaksiyonları kapsayan reaksiyon ihtimali her zaman dikkate alınmalıdır. 1

MULTIHANCE® uygulanmadan önce aşırı duyarlılık reaksiyonlarını tedavi etmek için eğitimli personel ve ilaçların hazır olarak bulundurulması sağlanmalıdır.

Saklama sırasında az miktardaki benzil alkol (< %0,2), gadobenat dimeglumin vasıtasıyla salınabilir. Bu nedenle, MULTIHANCE®, benzil alkole karşı hassasiyet hikayesi olanhastalarda kullanılmamalıdır.

Diğer gadolinyum bileşikleri ile olduğu gibi, MULTIHANCE®'ın vücuttan temizlenmesine izin vermek için MULTIHANCE®^ MRG görüntülemesinden sonraki 7 saat içinde kontrastlıMRG gerçekleştirilmemelidir.

MULTIHANCE®'ın damar dışına kaçması enjeksiyon bölgesi reaksiyonlarına neden olabilir (Bkz. Bölüm

4.8.Böbrek fonksiyon bozukluğu

MULTIHANCE® uygulaması öncesinde, tüm hastaların böbrek fonksiyon bozukluğu yönünden laboratuvar testleri ile taramadan geçirilmesi önerilmektedir.

Akut veya kronik şiddetli böbrek fonksiyon bozukluğu (GFR < 30 ml/dakika/1,73 m1) olan hastalarda bazı gadolinyum içeren kontrast ajanların kullanımı ile ilişkili nefrojenik sistemikfibrozis (NSF) bildirimleri bulunmaktadır.

Karaciğer transplantasyonu geçiren hastalar, bu popülasyonda akut renal yetmezlik sıklığı yüksek olduğundan özellikle bir risk altındadır. Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda veperioperatif karaciğer transplantasyon döneminde olan hastalarda MULTIHANCE® ile NSFoluşabileceği ihtimali nedeniyle, tanısal bilginin gerekli olduğu ve kontrastsız MRG ile eldeedilemediği haller dışında, kullanımından kaçınılmalıdır.

MULTIHANCE® uygulamasından hemen sonra yapılan hemodiyaliz, MULTIHANCE®'ın vücuttan uzaklaştırılmasında yararlı olabilir. Daha önceden hemodiyaliz uygulanmayanhastalarda NSF'nin önlenmesi veya tedavisi yönünden hemodiyalizin başlatılmasınıdestekleyen bir kanıt bulunmamaktadır.

Yaşlılar

Yaşlılarda gadobenat dimegluminin renal klerensi bozulmuş olabileceğinden, 65 yaş ve üstü hastaların böbrek fonksiyon bozukluğu yönünden taramadan geçirilmesi özellikle önemlidir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

MULTIHANCE®'ın klinik yönden geliştirilmesi sırasında diğer tıbbi ürünlerle etkileşim çalışmaları yapılmamıştır. Bununla birlikte, klinik geliştirme programı sırasında hiçbir ilaçetkileşimi bildirilmemiştir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Özel popülasyonlara ilişkin etkileşim çalışması yapılmamıştır. 3

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6 Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye

Gebelik kategorisi C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda ilacın kullanımı yönünden bir öneri bulunmamaktadır. Ancak gebelik döneminde MULTIHANCE® kullanımı klinik koşullargerektirmedikçe önerilmemektedir. Bu nedenle çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlardaMULTIHANCE® kullanımı öncesinde etkin doğum kontrolü önerilmektedir.

Gebelik dönemi

Gebelerde gadobenat dimeglumin kullanımı yönünden bilgi bulunmamaktadır. Hayvanlardaki çalışmalarda, tekrarlayan yüksek dozlarda üreme toksisitesi görülmüştür (Bkz. Bölüm 5.3).MULTIHANCE®, kadının klinik durumu gadobenat dimeglumin kullanımını gerektirmedikçegebelik dönemi boyunca kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Gadolinyum içeren kontrast ajanlar anne sütüne çok az miktarda geçmektedir (Bkz. Bölüm 5.3). Klinik dozlarda, süte az miktarda geçmesi ve barsaktan zayıf emilimi sayesinde bebek üzerindeherhangi bir etki oluşturması beklenmez. MULTIHANCE® uygulanmasından sonraki 24 saatlikperiyod için, emzirmeye devam edilmesi veya emzirmenin durdurulması doktor ve emzirenannenin kararına bağlı olmalıdır.

Üreme yeteneği /Fertilite

Hayvanlardaki çalışmalarda, tekrarlayan yüksek dozlarda üreme toksisitesi görülmüştür (Bkz. Bölüm 5.3).

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

MULTIHANCE® kullanımının araç veya makine kullanma yeteneği üzerine etkisi beklenmez veya ihmal edilebilir düzeyde beklenir.

4.8. İstenmeyen etkiler

MULTIHANCE®Tn 2637 yetişkin bireydeki klinik gelişimi sırasında aşağıdaki advers olaylar görülmüştür. %2'den daha yüksek oranda advers reaksiyon bulunmamaktadır.

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor).

Sistem/organ

sınıfları

Klinik Çalışmalar

Pazarlama

Sonrası

Gözlem

Yaygın

Yaygın olmayan

Seyrek

Bilinmiyor

Bağışıklık

Sistemi

Hastalıkları



Anafilaktik/ anafilaktoidreaksiyon, aşırı

Anafilaktik şok
4



duyarlılık

reaksiyonu


Sinir sistemi hastalıkları

Baş ağrısı
Parestezi,
Hipoestezi,baş
dönmesi,tat
bozukluğu
Konvülziyon, senkop, tremor,parosmi
Bilinç kaybı

Göz hastalıkları



Görme

bozukluğu

Konjunktivit

Kardiyak

hastalıklar


Taşikardi, birinci derece
atriyoventriküler
blok
Myokard
iskemisi,
bradikardi
Kardiyak arrest, siyanoz

Vasküler

hastalıklar


Hipertansiyon,
hipotansiyon,
flushing


Solunum, Göğüs vemediastinalhastalıklar



Dispne, laringospazm,hırıltı, rinit,öksürük
Solunum
yetmezliği,
laringeal ödem,
hipoksi,
bronkospazm,
pulmoner
ödem

Gastrointestinal

hastalıklar

Bulantı
Diyare, kusma, karın ağrısı
Fekal
inkontinans,
salya
hipersekresyonu, ağız kuruluğu
Ödem ağız

Deri ve derialtı

dokusu

hastalıkları


Pruritus, ürtiker, eritamatözdöküntüyü dekapsayan döküntü,maküler,

makülopapüler ve papüler döküntü,terlemede artış

Yüz ödemi
Anjioödem

Kas-iskelet, bağ dokusu vekemikhastalıkları



Myalji

Böbrek ve idrar yolu

hastalıkları


Proteinüri


5

Genel

hastalıklar ve uygulamayerindekireaksiyonlar

Enjeksiyon

bölgesi

reaksiyonu,

enjeksiyon

yerinde ağrı,

inflamasyon,

yanma,

sıcaklık,

soğukluk,

rahatsızlık,

eritem,

parestezi ve kaşıntı

Ateş, göğüs ağrısı, sıcaklık hissi

Asteni, halsizlik, titreme
Enjeksiyon
bölgesinde
şişme

Araştırmalar


Elektrokardiyogram anormallikleri*, kanbilirubini artışı, Kandemiri artışı, Serumtransaminazlarındaki(gama-glutamiltransferaz, laktikdehidrogenaz vekreatinin) artış,

Azalmış kan albümini,Alkalen fosfatazartışı

* Elektrokardiyogram anomalileri arasında; QT uzaması, QT kısalması, T dalga inversiyonu, PR uzaması, QRS kompleksi uzaması bulunmaktadır.

** Tepkiler 4.956 denekle yapılan klinik çalışmalarda reaksiyon gözlenmediğinden, en iyi tahmin göreceli oluşumun nadir olduğudur (> 1 / 10.000 ila <1/1000).

En uygun MedDRA (sürüm 16.1) terimi, belirli bir reaksiyonu, semptomlarını ve ilgili koşulları tanımlamak için kullanılır.

Laboratuar bulguları çoğunlukla önceden mevcut karaciğer fonksiyon bozukluğu veya önceden mevcut metabolik hastalığı bulunan hastalarda görülmüştür.

Görülen advers etkilerin çoğunluğu ciddi değildir, geçicidir ve artık etkiler olmadan kendiliğinden çözülmüştür. Yaş, cinsiyet veya uygulanan doz ile herhangi bir korelasyonolduğuna dair bir kanıt bulunamamıştır.

Diğer gadolinyum-şelatlarda olduğu gibi, anafilaktik / anafilaktoid / aşırı duyarlılık reaksiyonları rapor edilmiştir. Bu reaksiyonlar, anafilaktik şok ve ölüme kadar çeşitliderecelerde kendini göstermiş ve çoğunlukla solunum, kardiyovasküler ve/veya mukokutanözsistemler olmak üzere bir veya daha fazla vücut sistemini kapsamıştır.

Konvülsiyon öyküsü, beyin tümörleri veya metastazı veya diğer beyin hastalıkları olan hastalarda, MULTIHANCE® uygulamasından sonra konvülziyonlar bildirilmiştir (bkz. bölüm4.4).

6

Kontrast maddenin damar dışına kaçması nedeniyle lokal ağrı veya yanma hissi, şişme, kabarma ile kendini gösteren enjeksiyon bölgesi reaksiyonları ve lokalize şişliğin şiddetliolduğu nadir durumlarda ise nekroz bildirilmiştir.

Lokalize tromboflebit de nadir olarak bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.4).

Gadolinyum içeren diğer kontrast ajanların birlikte kullanıldığı hastalarda, MULTIHANCE® ile izole edilmiş nefrojenik sistemik fibroz (NSF) vakaları bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.4).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon

Sistem/organ sınıfları

Advers Reaksiyonlar

Klinik Çalışmalar

Yaygın

Yaygın Olmayan

Sinir sistemi hastalıkları


Baş dönmesi

Göz hastalıkları


Göz ağrısı, Göz kapağı ödemi

Vasküler hastalıklar


Flushing

Gastrointestinal

hastalıklar

Kusma

Karın ağrısı

Deri ve derialtı dokusu hastalıkları


Döküntü, Terlemede artış

Genel hastalıklar ve uygulama yerindekireaksiyonlar


Göğüs ağrısı, Enjeksiyon bölgesi ağrısı, ateş

Klinik çalışmalarda, MULTIHANCE ile tedavi edilen çocuk hastalar arasında bildirilen ve yukarıda sıralanan advers reaksiyonlar ciddi değildi. Pazarlama sonrası gözetim sırasında tespitedilen advers reaksiyonlar, MULTIHANCE® güvenlik profilinin çocuklar ve yetişkinlerdebenzer olduğunu göstermektedir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Bildirilen aşırı doz vakası bulunmamaktadır. Bu nedenle, aşırı doz belirti ve bulguları karakterize edilmemiştir. 0,4 mmol/kg'a kadar varan dozlar, herhangi bir ciddi advers olayolmaksızın sağlıklı gönüllülere verilmiştir. Ancak, özgün olarak onaylanmış pozolojiyi aşandozlar önerilmemektedir. Aşırı doz durumunda, hasta yakın gözetim altında tutulmalı vesemptomatik olarak tedavi edilmelidir.

7

MULTIHANCE®, hemodiyaliz ile uzaklaştırılabilir. Ancak, hemodiyalizin nefrojenik sistemik fibrozisin (NSF) önlenmesi yönünden uygun olduğuna dair kanıt bulunmamaktadır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Paramanyetik kontrast madde ATC kodu: V08CA08

Etki mekanizması ve farmakodinamik etkiler:

Gadolinyum bileşiği olan gadobenat dimeglumin, doku su protonlarının longitudinal (T1) ve daha az derecede transvers (T2) gevşeme süresini kısaltır.

Gadobenat dimegluminin sulu solüsyonda 20 MHz'de relaksivite değerleri, n = 4,39 ve r2 = 5,56 mM-1 s-1 dir.

Gadobenat dimeglumin, sulu solüsyondan serum proteini içeren solüsyonlara geçince relaksivitesinde kuvvetli bir artış meydana gelir; insan plazmasındaki n ve r2 değerleri sırasıyla9,7 ve 12,5 olarak bulunmuştur.

Klinik etkililik ve güvenlilik:

Karaciğerin görüntülenmesinde MULTIHANCE®, metastatik hastalığı veya hepatosellüler kanseri olduğu bilinen veya şüphe edilen hastalarda, kontrast öncesi ileri MRG incelemesi ilegörülemeyen lezyonları ortaya çıkarabilir. MULTIHANCE® ile kontrast artırımı sonucugörülebilen lezyonların tabiatı patolojik anatomik inceleme ile doğrulanmamıştır. Bunundışında, hasta tedavisi üzerindeki etkisi incelendiğinde kontrast sonrası lezyonlarıngörüntülenmesi her zaman hasta tedavisindeki bir değişiklikle ilişkili bulunmamıştır.

MULTIHANCE®, karaciğerde T1 ağırlıklı görüntülemede normal parankimanın sinyal yoğunluğunda kuvvetli ve kalıcı bir artış sağlar. Sinyal yoğunluğundaki artış, 0,05 veya 0,10mmol/kg dozlarının uygulanmasından sonra en az 2 saat süreyle yüksek düzeyde devam eder.Fokal karaciğer lezyonları ve normal parankim arasındaki kontrast, bolus enjeksiyondan (ençok 2-3 dakikaya kadar) hemen sonra T1 ağırlıklı dinamik görüntülemede izlenir. Kontrast,non-spesifik lezyonlar nedeniyle daha sonraki sürelerde azalma eğilimi gösterir.MULTIHANCE®'ın lezyonlardan zaman içinde artan bir hızla temizlenmesi ve normalparankimanın sinyal yoğunluğundaki sürekli artışın, MULTIHANCE® uygulamasından sonraki40-120. dakikalar arasında lezyon tespitinde artışa ve lezyon bölgesinde daha düşük tespiteşiğine sebep olduğu değerlendirilmektedir.

Karaciğer kanseri olan hastalarda yapılan asıl Faz II ve Faz III çalışmalarından elde edilen bilgiler, diğer referans görüntüleme şekilleri ile karşılaştırıldığında (örneğin; intraoperatifultrasonografi, bilgisayarlı tomografik anjio-portografi [CTAP] veya intraarteriel iyodlu yağenjeksiyonundan sonra bilgisayarlı tomografi), yüksek oranda karaciğer kanseri veyametastazdan şüphe edilen hastalarda bu durumların belirlenmesinde MULTIHANCE® ile MRGincelemesinde, sensitivite, ortalama %95; spesifisite, ortalama %80 olarak bulunmuştur.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:


Geçerli değildir.

8

Dağılım:


İnsan farmakokinetiğinin örneği, bieksponensial azalma modeli kullanılarak iyi bir şekilde tarif edilmiştir. Ölçülen dağılım ve eliminasyon yarı ömrü, sırasıyla, 0,085-0,117 saat ve 1,17-1,68saat sınırları arasındadır. 0,170-0,248 l/kg vücut ağırlığı arasında ölçülen toplam dağılım hacmi,bileşiğin plazma ve ekstrasellüler boşlukta dağıldığını göstermektedir.

Kan-beyin bariyerinin bozulması veya anormal damarlanma gadobenat iyonlarının lezyona girişine izin verir.

Biyotransformasyon:


Geçerli değildir.

Eliminasyon:


Gadobenat iyonu, plazmadan hızlı bir şekilde temizlenir ve esas olarak idrar daha az olarak da safra ile elimine edilir. 0,098-0,133 l/saat kg vücut ağırlığı arasında değişen toplam plazmaklerensi ve 0,082-0,104 l/saat kg vücut ağırlığı arasında değişen renal klerens, bileşiğin esasolarak glomerüler filtrasyon yolu ile elimine edildiğini göstermektedir. Plazma konsantrasyonuve eğri altında kalan alan değerleri, uygulanan doza istatistiksel olarak anlamlı bir lineerbağımlılığı gösterir.

Gadobenat iyonu, 24 saat içinde injekte edilen dozun %78-94'üne karşılık gelecek miktarlarda idrarla değişmeden atılır. Dozun %2-4'ü feçese geçer.

İntravenöz gadobenate dimeglumin uygulamasının ardından, 2 ila 47 yaşındaki 80 gönüllüye (40 sağlıklı yetişkin gönüllü ve 40 pediyatrik hasta) ait sistemik ilaç konsantrasyonu-zamanverileri üzerinde bir popülasyon farmakokinetik analizi gerçekleştirilmiştir. Gadolinyumun 2yaşa kadar olan kinetiği, standart allometrik katsayılı iki bölümlü bir model ve gadolinyumklerensi üzerindeki kreatinin klerensinin (glomerüler filtrasyon hızını yansıtan) bir eşdeğişkenfaktör etkisi ile açıklanabilir. Farmakokinetik parametre değerleri (yetişkin vücut ağırlığınadayanan), MULTIHANCE® için daha önce bildirilen değerler ile uyumlu olmuştur veMULTIHANCE® dağılımının ve eliminasyonunun altında yattığı düşünülen fizyoloji ile tutarlıolmuştur: ekstrasellüler sıvıya dağılım (bir yetişkinde yaklaşık 15 L veya 0,21 L/kg) veglomerüler filtrasyon ile eliminasyon (bir yetişkinde dakika başına yaklaşık 130 mL plazmaveya 7,8 L/saat ve 0,11 L/saat/kg). Klerens ve dağılım hacmi, daha genç bireylerde, vücutölçülerinin daha küçük olması nedeniyle dereceli olarak azalmıştır. Bu etki, farmakokinetikparametrelerin vücut ağırlığına göre normalize edilmesi ile büyük ölçüde açıklanabilir. Buanalize dayanarak, pediyatrik hastalarda MULTIHANCE® için vücut ağırlığına dayalı dozlama,yetişkinlerde bildirilene benzer sistemik maruziyet (AUC) ve maksimum konsantrasyon (Cmax)sonuçları vermektedir ve önerilen yaş aralığında (2 yaş ve üstü) pediyatrik popülasyon içinherhangi bir doz ayarlaması gerekmediğini doğrulamaktadır.

MULTIHANCE® lineer bir gadolinyum içeren kontrast ajandır (GdKA). Çalışmalar GdKA'lara maruziyet sonrasında vücutta gadolinyum biriktiğini göstermiştir. Bu birikim beyin ve başkadoku ya da organlarda olabilir. Lineer GdKA'lar beyinde özellikle dentat nükleus, globuspallidus ve talamusta doza bağlı olarak T1-ağırlıklı sinyal yoğunluğunun artışına neden olabilir.Sinyal yoğunluğundaki artış ve klinik olmayan veriler gadolinyumun lineer GdKA'lardansalındığını göstermektedir.

9

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik öncesi veriler, güvenlilik farmakolojisi, tekrarlayan doz toksisitesi, genotoksisite ve karsinojenik potansiyel ile ilgili konvansiyonel çalışmalar temelinde insanlar için özel birtehlike göstermemektedir.

Gerçekten de, klinik öncesi etkiler sadece insanların maruz kaldığı en yüksek seviyelerin üstünde olduğu düşünülen dozlarda görülmüş ve bunun klinik kullanım yönünden önemi düşükolarak değerlendirilmiştir.

Hayvan deneyleri, MULTrHANCE®'m lokal toleransının zayıf olduğunu ortaya koymuştur; özellikle kaza sonucu ven çevresi uygulamalarda nekroz ve skar gibi ciddi lokal reaksiyonlargözlenebilir.

Kaza sonucu intraarteryel uygulamanın lokal toleransı araştırılmamıştır. Bu nedenle, i.v. iğne veya kanülün ven içine doğru şekilde sokulmasının sağlanması önemlidir (bkz. Bölüm 4.2).

Gebelik ve Emzirme


Her gün intravenöz gadobenat dimeglumin uygulanan sıçanlarda embriyonik veya fötal gelişim üzerinde istenmeyen bir etki oluşmamıştır. Ayrıca, sıçan yavrularında fiziksel ve davranışsalgelişim üzerinde herhangi bir advers etki görülmemiştir. Bununla beraber, tavşanlardatekrarlanan günlük dozlardan sonra izole iskelet değişikleri ve 2 iç organ malformasyonubildirilmiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Enjeksiyonluk su.

6.2. Geçimsizlikler

MULTIHANCE®, hiçbir ilaçla karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

36 aydır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Dondurmayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Şişeler: 5ml, 10ml, 15ml ve 20ml'lik Tip I renksiz cam.

Tıpalar: Klorobutil kauçuk, gri, 20mm iç çapta , stelmi C 1394 6320 GS 4.

Kapsüller: Polipropilen diskli alüminyum kapsüller.

5ml, 10ml, 15ml ve 20ml'lik ambalajlarda sunulmaktadır.

10

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

MultiHance kullanılmadan önce şırınga içine dikkatlice çekilmeli ve seyreltilmemelidir.

Kullanımdan önce, içerik ve kapağın zarar görmemiş olduğu kontrol edilmelidir. Çözelti renklenmemelidir ve hiçbir partikül içermemelidir.

MultiHance bir enjektör sistemiyle kullanılacağı zaman hasta ile bağlantıyı sağlayan tüpler ve tek kullanımlık olan kısımlar herbir hastanın incelenmesinden sonra atılmalıdır.Üreticilerden alınan ek talimatlar bildirilmelidir.

Şişelerin üzerinden çıkarılabilen takip etiketi, kullanılan gadolinyum kontrast ajanının doğru kaydedilmesine olanak sağlamak için hastanın dosyasına yapıştırılmalıdır. Ayrıca, kullanılandoz kaydedilmelidir. Elektronik hasta kaydı kullanılıyorsa, ürünün adı, seri numarası ve dozuhasta kaydına girilmelidir.

Tek kullanımlıktır. Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaler "Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıkların Kontrolü yönetmelikleri'ne uygun olarak imhaedilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Gürel İlaç Tic. A.Ş.

Okmeydanı, Boruçiçeği Sokak No:16 34382 Şişli- İSTANBULTel no: (0212) 220 64 00Faks no: (0212) 222 57 59

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

115/9

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 07.01.2004 Ruhsat yenileme tarihi: 07.01.2009

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

11
1


2


3


İlaç Bilgileri

Multihance Tek Dozluk Iv Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon

Etken Maddesi: Gadobenat Dimeglumin

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.