Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Augmentin 400 Mg/57 Mg Oral Süspansiyon Hazırlamak İçin Kuru Toz İçeren Saşe Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

AUGMENTİN 400 mg/57 mg oral süspansiyon hazırlamak için kuru toz içeren saşe

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde:

Her saşe içerisinde:

Amoksisilin (472,81 mg amoksisilin trihidrat olarak)*.............................. 400 mg

Klavulanik asit (67,94 mg potasyum klavulanat olarak)*.........................57 mg *üretiminde inek sütünden elde edilen hammadde kullanılmaktadır.

Yardımcı maddeler:

Her saşe içerisinde:

Aspartam................................................................................. 10,97 mg

Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Oral süspansiyon için kirli beyaz toz içeren saşe.

Sulandırıldığında kirli beyaz renkte bir süspansiyon oluşur.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

AUGMENTİN, yetişkinler ve çocuklarda aşağıdaki enfeksiyonların tedavisi için endikedir (bkz. Bölüm 4.2, 4.4 ve 5.1).

• Akut bakteriyel sinüzit (uygun tanı ile teşhis edilen)

• Akut otitis media

• Kronik bronşitin akut alevlenmeleri (uygun tanı ile teşhis edilen)

• Toplum kökenli pnömoni

• Sistit

• Başta selülit olmak üzere deri ve yumuşak doku enfeksiyonları, hayvan ısırıkları, yayılanselülit ile birlikte şiddetli diş apseleri

• Kemik ve eklem enfeksiyonları, özellikle osteomiyelit

Antibakteriyel ajanların uygun kullanımı hakkında resmi kılavuzlar dikkate alınmalıdır.

1

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Dozlar, her bir bileşen olarak belirtilen dozlar dışında, amoksisilin/klavulanik asit içeriğine göre tanımlanır.

Bir enfeksiyonu tedavi etmek için seçilen AUGMENTİN dozu için aşağıdaki maddeler dikkate alınmalıdır:

• Beklenen patojenler ve bu patojenlerin antibakteriyel ajanlara karşı olası duyarlılıkları(bkz. Bölüm 4.4)

• Enfeksiyonun ciddiyeti ve bölgesi

• Aşağıda belirtildiği gibi hastanın yaşı, ağırlığı ve böbrek fonksiyonu

Gerektiğinde AUGMENTİN'in alternatif formlarının (örn. daha yüksek dozlarda amoksisilin sağlayan ve/veya farklı amoksisilin/klavulanik asit oranları içerenlerin) kullanılmasıdüşünülmelidir (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.1).

< 40 kg olan çocuklar için bu AUGMENTİN formülü, aşağıda önerildiği gibi uygulandığındamaksimum günlük 1000-2800 mg amoksisilin/143-400 mg klavulanik asit dozu sağlamaktadır.

Eğer günlük daha yüksek amoksisilin dozunun gerekli olduğu düşünülürse, yüksek günlük klavulanik asit dozlarının uygulanmasından kaçınmak için başka bir AUGMENTİN formununseçilmesi önerilmektedir (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.1).

Tedavinin süresi hastanın yanıtına göre belirlenmelidir. Bazı enfeksiyonlar (örn. osteomiyelit) daha uzun tedavi periyotları gerektirir. Tedavi, inceleme yapılmadan 14 günden fazlauzatılmamalıdır (uzatılmış tedavi için bölüm 4.4'e bakınız).

< 40 kg olan çocuklar


Çocuklar AUGMENTİN tabletleri, süspansiyonları veya pediyatrik saşelerle tedavi edilebilir. Önerilen dozlar:

• iki bölünmüş doz halinde verilen 25 mg/3,6 mg/kg/gün ila 45 mg/6,4 mg/kg/gün;

• bazı enfeksiyonlar için (orta kulak iltihabı, sinüzit ve alt solunum yolu enfeksiyonları gibi)70 mg/10 mg/kg/gün'e kadar iki bölünmüş doz halinde verilmesi düşünülebilir.

2 yaşın altındaki çocuklarda günde 45 mg/6,4 mg/kg'dan yüksek AUGMENTİN 7:1 formülasyonlarının dozlarına ilişkin klinik veri mevcut değildir.

2 aylıktan küçük hastalar için AUGMENTİN 7:1 formülasyonlarına ilişkin klinik veri bulunmamaktadır.

Uygulama şekli:

Oral kullanım içindir. Gastrointestinal intolerans potansiyelini en aza indirmek için yemekle birlikte alınmalıdır. Tedavi, intravenöz formülasyon ile ürünün KÜB'üne göre parenteral olarakbaşlatılabilir ve oral bir preparat ile sürdürülebilir.

2

Süspansiyonun Hazırlanması:


AUGMENTİN'i kullanmadan hemen önce saşenizi açınız ve içeriği yarım bardak (yaklaşık 100 mL) su içerisine azar azar ilave ederekkarıştırınız.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

Kreatinin klerensi 30 ml/dak'nın üzerinde olan hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur. Kreatinin klerensi 30 ml/dak'nın altında olan hastalarda, 7:1 amoksisilin klavulanik asit oranınasahip AUGMENTİN formlarının kullanılması, doz ayarlaması için herhangi bir öneribulunmadığından önerilmemektedir.

Karaciğer yetmezliği:

Doz ayarlaması dikkatli yapılmalı ve hepatik fonksiyonlar belirli aralıklar ile izlenmelidir (bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4).

Pediyatrik popülasyon:

Böbrek fonksiyonu gelişmemiş olan bebeklerde AUGMENTİN kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

Doz ayarlaması gerekli görülmemektedir.

4.3 Kontrendikasyonlar

Etkin maddelere, penisilinlerden herhangi birine ya da bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerin herhangi birine aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

Sefalosporin, karbapenem veya monobaktam gibi diğer beta-laktamlara karşı şiddetli aşırı duyarlılık hikayesi (örn: anaflaksi) olanlarda kontrendikedir.

Geçmişinde AUGMENTİN'e bağlı sarılık/karaciğer fonksiyon bozukluğu hikayesi olanlarda kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.8).

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

AUGMENTİN ile tedaviye başlanmadan önce geçmişinde penisilin, sefalosporin ve diğer beta laktam ajanlara karşı aşırı duyarlılık hikayesi varlığı dikkatlice sorgulanmalıdır (bkz. Bölüm4.3 ve 4.8).

Penisilin tedavisi alan hastalarda ciddi ve bazen öldürücü aşırı duyarlılık reaksiyonları (anafilaktoid ve şiddetli kutanöz advers reaksiyonlar dahil) bildirilmiştir. Bu reaksiyonların

3

geçmişinde penisiline karşı aşırı duyarlılık hikayesi olan ve atopik bireylerde görülmesi daha olasıdır. Bir alerjik reaksiyon meydana gelirse, AUGMENTİN tedavisi bırakılmalı ve uygunalternatif tedavi başlatılmalıdır.

Bir enfeksiyonunun amoksisiline duyarlı organizma/organizmalara bağlı olduğu kanıtlanırsa, resmi kılavuzlara göre amoksisilin/klavulanik asitten amoksisiline geçiş göz önündebulundurulmalıdır.

AUGMENTİN'in bu formu, klavulanik asit inhibisyonuna duyarlı beta laktamazların aracılık etmediği beta laktam ajanlara dirençli olası patojenlerin yüksek risk söz konusu ise kullanımauygun değildir. Bu form penisiline dirençli

S.pneumoniae

tedavisinde kullanılmamalıdır.

Böbrek fonksiyonunda bozukluk olan veya yüksek dozlar alan hastalarda konvülsiyonlar gözlenebilir (bkz. Bölüm 4.8).

Amoksisilin kullanımını takiben görülen kızamık benzeri döküntü, enfeksiyöz mononükleoz ile ilişkili olabileceğinden eğer enfeksiyöz mononükleoza ilişkin bir şüphe var iseAUGMENTİN tedavisinden kaçınılmalıdır.

Amoksisilin ile eşzamanlı olarak allopurinol kullanılması alerjik cilt reaksiyonu olasılığını artırabilir.

Uzun süreli kullanım zamanla duyarlı olmayan organizmaların aşırı çoğalmasına neden olabilir.

Tedavinin başında püstüllerle birlikte ateşli bir genel eritemin oluşması akut jeneralize eksantematöz püstülozun (AGEP) bir semptomu olabilir (bkz. Bölüm 4.8). Bu reaksiyonAUGMENTİN'in bırakılmasını gerektirir ve daha sonra amoksisilin kullanımı kontrendikehale gelir.

Amoksisilin/klavulanik asit karaciğer bozukluğu kanıtı olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.2, 4.3 ve 4.8).

Karaciğer olayları daha çok erkeklerde ve yaşlı hastalarda bildirilmiştir ve uzun süreli tedaviyle ilişkili olabilir. Bu olaylar çocuklarda nadiren bildirilmiştir. Tüm popülasyonlarda belirti vesemptomlar genellikle tedavi sırasında ya da tedaviden kısa süre sonra ortaya çıkar ancak bazıolgular tedavinin kesilmesinin ardından birkaç hafta belirgin hale gelmeyebilir. Bunlargenellikle geri dönüşlüdür. Hepatik olaylar ciddi olabilir ve son derece nadir koşullarda ölümlerbildirilmiştir. Bunlar hemen her zaman altta yatan ciddi hastalığı olanlarda ya da eşzamanlıolarak karaciğer üzerinde etkili olma potansiyeli bilinen ilaçlar alanlarda meydana gelmiştir(bkz. Bölüm 4.8).

4

Amoksisilin dahil neredeyse tüm antibakteriyel ajanlarla, antibiyotiğe bağlı kolit bildirilmiştir ve şiddeti hafiften yaşamı tehdit edici boyuta kadar uzanabilir (bkz. Bölüm 4.8). Bu sebeple,herhangi bir antibiyotik tedavisi sırasında veya sonrasında ishal olan hastalarda bu teşhisindeğerlendirilmesi önemlidir. Antibiyotiğe bağlı kolit gözlendiğinde, AUGMENTİN tedavisiderhal kesilmeli, bir doktor tarafından değerlendirilmeli ve uygun tedavi başlatılmalıdır. Budurumda anti-peristaltik ilaçlar kontrendikedir.

Uzun süreli tedavi sırasında renal, hepatik ve hematopoetik fonksiyonu içeren organ sistemi fonksiyonlarının periyodik değerlendirmesi önerilir.

AUGMENTİN uygulanan bazı hastalarda kanama süresinde ve protrombin zamanında uzama (INR değerinde yükselme) bildirilmiştir. Antikoagülanlar ile birlikte reçete edildiğinde uygunşekilde izlenmesi gerekir. İstenilen antikoagülasyon düzeyini sürdürebilmek için oral antikoagülandozunda ayarlama yapılması gerekebilir (bkz. Bölüm 4.5 ve 4.8).

Böbrek yetmezliği olanlarda dozaj, böbrek yetmezliğinin derecesine göre ayarlanmalıdır (bkz. Bölüm 4.2).

Çıkan idrar miktarı azalmış hastalarda, özellikle parenteral tedavide çok seyrek olarak kristalüri görülmüştür. Yüksek doz amoksisilin tedavisi sırasında, amoksisilin kristalürisi olasılığınıazaltmak için uygun miktarda sıvı alınması ve idrar miktarının düzenlenmesi tavsiye edilir.Mesane kateteri bulunan hastalarda, kateterin açıklığı düzenli olarak kontrol edilmelidir (bkz.Bölüm 4.9).

Amoksisilinle tedavi sırasında idrarda glukozun arandığı testler yapıldığında, enzimatik glukoz oksidaz yöntemleri kullanılmalıdır, çünkü enzimatik olmayan yöntemlerde yalancı pozitifsonuçlar görülebilir.

AUGMENTİN'in içeriğinde bulunan klavulanik asit, IgG ile albüminin non-spesifik biçimde alyuvar zarına bağlanmasına neden olarak, Coombs testinde yanlış pozitif bir sonuca yol açabilir.

Sonrasında

AspergillusAspergillusAspergillusAspergillus

polisakkaritleri ve polifuranlararasında çapraz reaksiyon bildirilmiştir. Bu sebeple, AUGMENTİN alan hastalarda pozitif testsonuçları dikkatle yorumlanmalı ve diğer tanı metotları ile doğrulanmalıdır.

AUGMENTİN'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler:


Her saşede 11 mg aspartam bulunur. Aspartam fenilalanin içerir. Fenilketonürisi olan insanlar için zararlı olabilir. Bu ilaç fenilketonürili hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. 12 haftadan küçük

5

bebeklerde aspartam kullanımını değerlendirme için klinik veriler ve klinik olmayan veriler mevcut değildir.

AUGMENTİN'in formülasyonunda yer alan tatlandırıcılar maltodekstrin (glukoz) içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezligi ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyonproblemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Probenesid


Probenesid ile birlikte kullanımı önerilmemektedir. Probenesid amoksisilinin renal tübüler sekresyonunu azaltır. Probenesidin AUGMENTİN ile birlikte kullanımı amoksisilinin kanseviyelerinin artışına ve kanda bulunma süresinin uzamasına neden olabilirken, bu durumklavulanik asit için görülmez.

Allopurinol


Amoksisilin tedavisi sırasında allopurinol kullanımı alerjik cilt reaksiyonları olasılığını artırabilir. Allopurinol ve AUGMENTİN'in birlikte kullanımına ait veri bulunmamaktadır.

Oral kontraseptifler


Diğer antibiyotiklerde de olduğu gibi AUGMENTİN, bağırsak florasını etkileyebilir. Bu durum östrojen geri emiliminin azalmasına yol açar ve kombine oral kontraseptiflerin etkinliğini azaltır.

Oral antikoagülanlar


Oral antikoagülanlar ve penisilin antibiyotikleri etkileşim raporları olmadan pratikte yaygın olarak kullanılmıştır. Buna karşın, literatürde, asenokumarol veya varfarin kullanan ve bir küramoksisilin tedavisi verilen bazı hastalarda uluslararası normalleştirilmiş oran (INR) değerindeseyrek olarak yükselme görülen vakalar bildirilmiştir. Eğer bu birlikte kullanım gerekli ise,AUGMENTİN kullanımının başlatılması veya bırakılması sürecinde protrombin zamanı veya INRdeğeri dikkatle takip edilmelidir. Ayrıca, oral antikoagülanların dozunda ayarlamalar gerekebilir(bkz. bölüm 4.4 ve 4.8).

Metotreksat


Penisilinler metotreksat atılımını azaltabilir ve bu durum toksisitede potansiyel bir artışa neden olabilir.

Mikofenolat mofetil


Mikofenolat mofetil alan hastalarda, oral amoksisilin ve klavulanik asit başlatılmasını takiben aktif metabolit mikofenolik asitin (MPA) doz öncesi konsantrasyonunda yaklaşık %50'lik birazalma bildirilmiştir. Doz öncesi düzeydeki değişim, genel MPA maruziyetindeki değişiklikleridoğru şekilde yansıtmayabilir. Bu nedenle, greft disfonksiyonunun klinik kanıtı olmadığında

6

normalde mikofenolat mofetil dozunda bir değişiklik gerekli değildir. Bununla birlikte, kombinasyon sırasında ve antibiyotik tedavisinden hemen sonra yakın klinik takip yapılmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Veri bulunmamaktadır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik Kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Diğer antibiyotiklerde de olduğu gibi AUGMENTİN, bağırsak florasını etkileyebilir, östrojen reabsorpsiyonunun azalmasına yol açar ve kombine oral kontraseptiflerin etkililiğini azaltır. Bunedenle tedavi süresince alternatif, etkili ve güvenilir bir doğum kontrol yöntemi uygulanmalıdır.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/embriyonal /fetal gelişim/doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (bkz.Bölüm 5.3). İnsanlarda gebelik sırasında amoksisilin/klavulanik asit kullanımına ilişkin kısıtlıveriler, artmış konjenital malformasyonlar riskine işaret etmemektedir.

Preterm, fetal membran yırtılması (pPROM) olan kadınlarda yapılan bir çalışmada, AUGMENTİN'in profilaktik kullanımının yeni doğanlarda nekroze enterokolit riskinin artmasıile ilişkili olabileceği bildirilmiştir. Doktor tarafından gerekli görülmedikçe gebelik esnasındakullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

AUGMENTİN'in iki etkin maddesi de anne sütüne geçer (klavulanik asitin anne sütü alan süt çocukları üzerindeki etkisi ile ilgili herhangi bir bilgi yoktur). Dolayısıyla anne sütüyle beslenensüt çocuklarında ishal ve mukoz mebranlarda mantar enfeksiyonu olasılığı vardır, bu nedenleemzirmenin kesilmesi gerekebilir. Sensitizasyon olasılığı göz önüne alınmalıdır. Emzirmedöneminde amoksisilin/klavulanik asit sadece tedaviyi uygulayan hekimin fayda/riskdeğerlendirmesinden sonra kullanılmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

AUGMENTİN'in üreme yeteneği/fertilite üzerindeki etkilerine dair veri bulunmamaktadır.

7

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkilerine dair herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Fakat, araç ve makine kullanımını etkileyebilecek istenmeyen etkiler (örn: alerjik reaksiyonlar,sersemlik, konvülsiyon) ortaya çıkabilir (bkz. Bölüm 4.8).

4.8 İstenmeyen etkiler

En sık bildirilen istenmeyen etkiler diyare, bulantı ve kusmadır.

AUGMENTİN ile yapılan klinik çalışmalardan ve pazarlama sonrası gözetimden elde edilen ve MedDRA sistem organ sınıfına göre ayrılan advers ilaç reaksiyonları aşağıda listelenmektedir.

İstenmeyen etkilerin meydana gelme sıklıklarına göre sınıflandırılması için aşağıdaki terminolojiler kullanılmıştır:

Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100), seyrek (> 1/10.000 ila <1/1000), çok seyrek (<1/10.000) ve bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

:

Yaygın: Mukokutanöz kandidiyazis.

Bilinmiyor: Duyarlı olmayan organizmaların aşırı çoğalması

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Seyrek: Geri dönüşümlü lökopeni (nötropeni dahil) ve trombositopeni.

Bilinmiyor: Geri dönüşümlü agranülositoz, hemolitik anemi. Kanama ve protrombin

zamanında uzama1

Bağışıklık sistemi hastalıkları10

Bilinmiyor: Anjiyonörotik ödem, anafilaksi, serum hastalığı benzeri sendrom, aşırı duyarlılık

vasküliti

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Baş dönmesi, baş ağrısı.

Bilinmiyor: Aseptik menenjit, geri dönüşümlü hiperaktivite, konvülsiyonlar2.

Gastrointestinal hastalıklar

Yetişkinler

Çok yaygın: Diyare

Yaygın: Bulantı3, kusma.

Çocuklar

Yaygın: Diyare, bulantı3,kusma

8

Yaygın olmayan: Sindirim güçlüğü.

Bilinmiyor: Antibiyotiğe bağlı kolit4

Siyah tüylü dil (dildeki papillaların belirginleşip siyah renk alması)

Dişte renk değişikliği11

Hepato-bilier hastalıklar

Yaygın olmayan: AST ve/veya ALT değerlerinde yükselme5 Bilinmiyor:Hepatit6 ve kolestatik sarılık6

Deri ve deri altı doku hastalıkları7

Yaygın olmayan: Deride döküntü, kaşıntı, ürtiker.

Seyrek: Eritema multiforme.

Bilinmiyor: Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermal nekrolizis, bülloz eksfoliyatif

dermatit, akut generalize ekzantemöz püstüller (AGEP)1 Eozinofili ve sistemik semptomların eşlik ettiği ilaç reaksiyonu (DRESS)

Böbrek ve idrarla ilgili hastalıklar

Bilinmiyor: İnterstisyel nefrit, kristalüri8 (bkz. Bölüm 4.9).

1 bkz. Bölüm 4.4

2 bkz. Bölüm 4.4

3 Bulantı çoğu kez daha yüksek oral dozlarla ilişkilendirilir. Gastrointestinal reaksiyonlarbelirginse, bunlar amoksisilin/klavulanik asit yemekle birlikte alınarak azaltılabilir.

4 Psödomembranöz kolit ve hemorajik kolit dahil (bkz. Bölüm 4.4).

5 Beta-laktam sınıfı antibiyotikler ile tedavi edilmiş hastalarda AST ve/veya ALT'de ortadüzeyde artış bildirilmekle birlikte bu bulguların anlamı bilinmemektedir.

6 Bu olaylar diğer penisilinler ve sefalosporinler ile not edilmiştir (bkz. Bölüm 4.4).

7 Herhangi bir aşırı duyarlılık dermatit reaksiyonu meydana gelirse tedavi bırakılmalıdır (bkz.Bölüm 4.4).

8 bkz. Bölüm 4.9

9 bkz. Bölüm 4.4

10 bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4

11 Çocuklarda çok nadir olarak yüzeysel dişte renk değişikliği bildirilmiştir. İyi oral hijyengenellikle fırçalama ile uzaklaştırılabildiğinden dişte renk bozulmasını önlemeye yardımcıolabilir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye

Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı belirtileri ve bulguları:

Gastrointestinal semptomlar ve sıvı ile elektrolit dengesinin bozulması açıkça görülebilir. Bazı olgularda, böbrek yetmezliğine yol açan amoksisilin kristalürisi görülmüştür (bkz. Bölüm 4.4).Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda veya yüksek doz alan hastalarda konvülsiyonlarmeydana gelebilir.

Amoksisilinin özellikle yüksek dozların intravenöz uygulamasından sonra, mesane kateterlerinde yoğunlaştığı bildirilmiştir. Düzenli açıklık kontrolü sürdürülmelidir (bkz. Bölüm4.4).

Entoksikasyon tedavisi:

Gastrointestinal semptomlar, su/elektrolit dengesine dikkat edilerek semptomatik olarak tedavi edilebilir.

AUGMENTİN dolaşımdan hemodiyaliz ile uzaklaştırılabilir.

5. FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Antibakteriyel; beta-laktamaz inhibitörlerini de içeren penisilin

kombinasyonları

ATC kodu: J01CR02

Etki mekanizması:


Amoksisilin bakteriyel hücre çeperinin integral yapısal bir bileşeni olan bakteriyel pepitodglikanın biyosentetik yolağında bir ya da daha fazla enzimi (sıklıkla penisilin bağlayan proteinler, PBP'lerolarak adlandırılan) inhibe eden yarı sentetik bir penisilindir (beta-laktam antibiyotik).Peptidoglikan sentezinin inhibisyonu hücre çeperinin zayıflamasına yol açar ki bunu genelliklehücre lizisi ve ölüm izler.

Amoksisilin dirençli bakteriler tarafından üretilen beta-laktamazlar tarafından parçalanmaya duyarlı olduğundan tek başına amoksisilin aktivitesinin spektrumu bu enzimleri üretenorganizmaları içermez.

Klavulanik asit penisilinlerle yapısal olarak ilişkili bir beta-laktamdır. Bazı beta-laktamaz enzimlerini inhibe ederken amoksisilinin inaktivasyonunu önler. Tek başına klavulanik asit klinikolarak faydalı antibakteriyel etki göstermez.

Farmakokinetik/Farmakodinamik ilişki:


Minimum inhibisyon konsantrasyonu üzerindeki zamanın (T>MİK) amoksisilinin etkililiğinin majör belirleyici faktörü olduğu düşünülmektedir. 2

Direnç mekanizmaları:


Amoksisilin/klavulanik asite direnç için başlıca iki mekanizma şunlardır:

• Sınıf B, C ve D dahil kendileri klavulanik asit tarafından inhibe edilmeyen bakteriyelbeta-laktamazlar tarafından inaktivasyon.

• Antibakteriyel ajanın hedef için afinitesini azaltan PBP'lerde değişiklik.

Bakterilerin geçirimsizliği veya geri akış pompa mekanizmaları özellikle Gram-negatif bakterilerde bakteriyel dirence neden olabilir veya katkıda bulunabilir.

Kesim noktaları


Amoksisilin/klavulanik asit için MİK kesim noktaları, Avrupa Antimikrobiyal Duyarlılık Testi Komitesi (EUCAST) kesim noktalarıdır.

Organizma

Duyarlılık Kesim Noktaları (mcg/ml)


Duyarlı

Dirençli

Haemophilus influenzae


<0.0011

> 21

Moraxella catarrhalis


< 11

> 11

Staphylococcus spp. 11


< 0,1252,3'4

> 0,1252,3'4

Enterococcus spp7


< 41,5

V

00

k/1

Streptococcus A, B, C, G28


< 0,252

> 0,252

Streptococcus pneumoniae9


< 0,51,6

> 11,6

Enterobacterales (komplike olmayan üriner sistemenfeksiyonlarında)


<321

> 32

Gram-negatif anaeroblar

<41

>81

Gram-pozitif anaeroblar

(Clostridioides difficile hariç)


<4

>8

Türle ilişkisi olmayan kesim noktaları

<21

>81

Viridans grup streptococci

O

+->

O

£

O

+->

O

£

Pasteurella multocida


11

11

Burkholderia pseudomallei


0,0011

81

1 Amoksisilin konsantrasyonları için bildirilen değerler. Duyarlılık testi amaçları doğrultusunda, klavulanik asit konsantrasyonu 2 mg/l'de sabitlenir.
2Tablodaki kırılma noktası değerlerinde benzilpenisilin kırılma noktaları temel alınmıştır. Duyarlılık, benzilpenisilin duyarlılığından gelmektedir.
3Stafilokokların çoğu penisilinaz üreticilerdir ve bazıları metisiline dirençlidir. Her iki mekanizma da onları benzilpenisilin, fenoksimetilpenisilin, ampisilin, amoksisilin,
11

piperasilin ve tikarsiline karşı dirençli hale getirir. Benzilpenisilin ve sefoksitine duyarlı olan stafilokoklar tüm penisiline duyarlı olarak bildirilebilir. Benzilpenisiline dirençliancak sefoksitine duyarlı olan stafilokoklar, P-laktamaz inhibitörü kombinasyonlarına,izoksazolilpenisilinlere (oksasilin, kloksasilin, dikloksasilin ve flukloksasilin) ve nafsilineduyarlıdır. Ağızdan verilen ajanlar için, enfeksiyon bölgesinde yeterli maruziyetsağlanmasına özen gösterilmektedir. Sefoksitine dirençli olan stafilokoklar tüm penisilinedirençlidir.

4Ampisiline duyarlı

S. saprophyticus

mecA-negatiftir ve ampisiline, amoksisiline ve piperasiline duyarlıdır (beta-laktamaz inhibitörü ile birlikte veya birlikte olmaksızın).

5 Ampisilin, amoksisilin ve piperasiline (beta-laktamaz inhibitörü içeren ve içermeyen)duyarlılık ampisilin duyarlılığından gelmektedir. Ampisilin direnci

E.faecalis'teE.faecium'da

yaygındır.

6 Oksasilin 1 pg disk tarama testi veya bir benzilpenisilin MİK testi, beta-laktam dirençmekanizmalarını dışlamak için kullanılacaktır.

7 Enterokoklarda aminopenisilin sınır değerleri intravenöz uygulamaya dayanmaktadır.Ağızdan uygulama yalnızca idrar yolu enfeksiyonları için geçerlidir.

8Streptococcus grupları A, B, C ve G beta-laktamaz üretmemektedir. Bir beta-laktamaz inhibitörünün eklenmesi klinik fayda sağlamamaktadır.

9Streptococcus pneumoniae beta-laktamaz üretmemektedir. Bir beta-laktamaz inhibitörünün eklenmesi klinik fayda sağlamamaktadır.

10Benzilpenisiline duyarlı izolatlar için duyarlılık benzilpenisilin veya ampisilinden gelmektedir. Benzilpenisiline dirençli izolatlar için duyarlılık ampsilinden gelmektedir.11Sefoksitin MİK değerleri > 4 mg/L olan

S. aereus ve S.lugdunensis veS.saprophticus,S. aureus, S. lugdunensis ve S.saprophyticus

dışındaki stafilokoklar içinsefoksitin MİK, disk difüzyon testine göre metisilin direncinin daha zayıf birprediktörüdür.

Direnç prevalansı coğrafi olarak ve seçilen türler için zamanla değişebilir ve özellikle şiddetli enfeksiyonları tedavi ederken, dirençle ilgili yerel bilgi istenir. Gerektiğinde yerel dirençprevalansı enfeksiyonların en azından bazı tiplerinde ajanın faydasından şüphe edilmesine yolaçacak şekilde olduğunda, uzman tavsiyesi alınmalıdır.


Genellikle duyarlı türler


Aerobik Gram-pozitif mikroorganizmalarEnterococcus faecalisGardnerella vaginalisStaphylococcus aureus

(metisiline duyarlı)£

Koagülaz negatif stafilokoklar (metisiline duyarlı) Streptococcus agalactiaeStreptococcus pneumoniae

1

Streptococcuspyogenes

ve diğer beta hemolitik streptokoklar

12

Streptococcus viridans

grubu

Aerobik Gram-negatif mikroorganizmalarCapnocytophaga spp.


Eikenella corrodens Haemophilus influenzae2Moraxella catarrhalisPasteurella multocida


Anaerobik mikroorganizmalarBacteroides fragilisFusobacterium nucleatumPrevotella

türleri

Edinilmiş direncin bir sorun oluşturabileceği türler Aerobik Gram-pozitif mikroorganizmalarEnterococcus faecium $


Aerobik Gram-negatif mikroorganizmalar


Escherichia coli


Klebsiella oxytoca


Klebsiella pneumoniae


Proteus mirabilis


Proteus vulgaris



Doğası gereği dirençli organizmalar


Aerobik Gram-negatif mikroorganizmalar


Acinetobacter

türleri

Citrobacter freundii


Enterobacter

türleri

Legionella pneumophila


Morganella morganii


Providencia

türleri

Pseudomonas

türleri

Serratia

türleri

Stenotrophomonas maltophilia


Diğer mikroorganizmalarChlamydophila pneumoniaeChlamydophila psittaciCoxiella burnetiiMycoplasma pneumoniae



13

$Edinilmiş direnç mekanizmasının yokluğunda orta düzeyde doğal duyarlılık £ Metisiline dirençli tüm stafilokoklar amoksisilin/klavulanik asite dirençlidir.
1 Penisiline dirençli olan

Streptococcuspneumoniae

amoksisilin/klavulanik asitin buformuyla tedavi edilmemelidir (bkz. Bölüm 4.2 ve 4.4).
2 Bazı AB ülkelerinde duyarlılığı azalmış suşlar, %10'dan daha yüksek bir sıklıktabildirilmiştir.

5.2 Farmakokinetik özellikleri:Genel özellikler:

Emilim

:

Hem amoksisilin hem de klavulanik asit, fizyolojik pH'da sulu çözeltide tamamen ayrışır. Her iki bileşen de oral uygulama sonrası hızla ve iyi absorbe olur. Oral uygulamayı takiben,amoksisilin ve klavulanik asit %70 oranında biyoyararlanıma sahiptir. Her iki bileşenin plazmaprofilleri benzer olmakla birlikte, pik plazma konsantrasyonlarına ulaşma süresi (Tmaks) herdurumda yaklaşık bir saattir.

Sağlıklı gönüllülerde aç karnına AUGMENTİN 875/125 mg tabletin günde iki kere uygulandığı bir çalışmanın farmakokinetik sonuçları aşağıda verilmiştir.

Ortalama (±SS) farmakokinetik parametreler

Uygulanan etkin

Doz

Cmaks

Tmaks*

EAA(0-24sa)

T 1/2

madde(ler)

(mg)

(mcg/ml)

(sa)

(mcg.sa/ml)

(sa)

Amoksisilin

AMK/KA

875

11,64

1,50

53,52

1,19

875mg/125mg


±2,78

(1,0-2,5)

±12,31

±0,21

Klavulanik asit

AMK/KA

125

2,18

1,25

10.16

0.96

875mg/125mg


±0,99

(1,0-2,0)

±3,04

±0,12

AMK: Amoksisilin, KA: Klavulanik asit




* Medyan (ortalama)






Amoksisilin/klavulanik asit ile elde edilen amoksisilin ve klavulanik asit serum konsantrasyonları, amoksisilin ve klavulanik asitin tek başlarına oral yolla verilişi ile eldeedilen konsantrasyonlarla benzerlik göstermektedir.

Dağılım:


Toplam plazma klavulanik asidin % 25'i ve toplam plazma amoksisilinin % 18'i proteine bağlanmaktadır. Görünür dağılım hacmi amoksisilin için 0,3-0,4 L/kg ve klavulanik asit için0,2 L/kg'dır.

14

İntravenöz uygulama sonrası amoksisilin ve klavulanik asitin safra kesesi, abdominal doku, deri, yağ ve kas dokuları ile sinoviyal, peritonal sıvı, safra ve cerahatin de dahil olduğu sıvılardaterapötik seviyelerde konsantrasyonları bulunmuştur. Amoksisilin beyin-omurilik sıvısındayeterli oranda dağılmamaktadır.

Hayvan çalışmalarında, bileşenlerden herhangi biri için ilaçtan kaynaklanan materyallerle önemli doku tutulumuna ilişkin kanıt yoktur. Penisilinlerin çoğu gibi amoksisilin de annesütünde saptanabilir. Anne sütünde eser miktarda klavulanik asit de saptanabilmektedir (bkz.Bölüm 4.6).

Hem amoksisilin hem de klavulanik asidin plasental bariyeri geçtiği gösterilmiştir. (bkz. Bölüm 4.6).

Biyotransformasyon:


Amoksisilin kısmen idrarla, başlangıç dozunun yaklaşık %10-25'i oranında inaktif penisiloik asit şeklinde atılır. Klavulanik asit insanda büyük oranda metabolize olur, idrar ve feçes içindeve karbondioksit şeklinde hava ile atılır.

Eliminasyon:


Diğer penisilinlerde olduğu gibi amoksisilinin ana atılım yolu böbreklerdir, klavulanik asit ise hem böbreklerle hem de böbrekler dışındaki mekanizmalar ile atılır. Amoksisilin/klavulanikasit eliminasyon yarılanma-ömrü yaklaşık bir saattir ve ortalama toplam klerens sağlıklıdeneklerde 25 L/sa'dir. Tek doz 250mg/125mg veya 500 mg/125 mg tablet uygulaması sonrasıilk 6 saat içinde, amoksisilinin yaklaşık % 60-70'i, klavulanik asidin ise % 40-65'i değişmemişşekilde idrar ile atılır. Çeşitli çalışmalarda, amoksisilin için % 50-85 ve klavulanik asit için %27-60 arası idrarla atılım gözlenmiştir, klavulanik asidin en fazla atılımı uygulamadan sonrakiiki saat içinde gerçekleşmiştir.

Eşzamanlı probenesid kullanılması, amoksisilin atılmasını geciktirmekle birlikte klavulanik asitin böbreklerden atılmasını geciktirmez (bkz. Bölüm 4.5).

Hastalardaki karakteristik özellikler

Yaş:


Amoksisilinin eliminasyon yarılanma ömrü 3 aylıktan 2 yaşına kadar olan çocuklarda ve daha büyük çocuklar ile erişkinlerde aynıdır. Çok küçük çocuklarda (preterm yenidoğanlar dahil)yaşamın ilk haftasında uygulama aralığı, böbrek eliminasyon yolunun gelişmemiş olmasınedeniyle, günde iki kez uygulamayı aşmamalıdır. Yaşlı hastalarda böbrek işlevlerinde azalmaolasılığı daha fazla olduğundan, doz seçiminde dikkatli olunmalıdır ve böbrek işlevininizlenmesi yararlı olabilir.

15

Cinsiyet:


Amoksisilin/klavulanik asitin sağlıklı erkek ve dişi deneklere oral uygulamasından sonra, amoksisilin ve klavulanik asit farmakokinetikleri üzerinde belirgin bir etki gözlenmemiştir.

Böbrek yetmezliği:


Amoksisilin/klavulanik asit toplam serum klerensi, renal fonksiyondaki bozuklukla orantılı bir şekilde azalmaktadır. İlaç klerensindeki azalma amoksisilin için, amoksisilinin daha yüksekoranda renal yolla atılmasından dolayı, klavulanik asite göre nispeten daha fazlagerçekleşmektedir. Böbrek yetmezliği durumunda dozlar dolayısıyla amoksisilinin gereksizakümülasyonunu önleyecek biçimde ayarlanırken klavulanik asit düzeylerinin de yeterli olmasısağlanmalıdır (bkz. Bölüm 4.2).

Karaciğer yetmezliği:


Karaciğer yetmezliği bulunan hastalar dikkatli bir şekilde dozlanmalı ve düzenli aralıklarla karaciğer fonksiyonları takip edilmelidir.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Amoksisilin, terapötik doz aralığında doğrusal farmakokinetiğe sahiptir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik öncesi veriler, farmakoloji, genotoksisite ve üreme toksisitesine yönelik çalışmalar insanlar açısından özel bir tehlike ortaya koymamıştır.

Köpeklerde amoksisilin/klavulanik asitle yapılan tekrarlanan doz toksisitesi çalışmalarında, gastrik tahriş, kusma ve dilde renk bozukluğu görülmüştür.

AUGMENTİN ya da bileşenleriyle karsinojenisite çalışmaları yapılmamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Krospovidon Silikon dioksitMagnezyum stearatAspartam

Şeftali-limon-çilek aroması

6.2 Geçimsizlikler

Bilinen bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3 Raf ömrü

16

24 ay.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

Kuru toz açılmamış ambalajı içinde ve kuru bir yerde 25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Kenarları ısıl yolla kapatılmış aluminyum ve polietilen laminatlardan oluşan 10 ve 20 saşe içeren kutularda.

Sulandırıldığında kirli beyaz renkte bir süspansiyon oluşur.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği” ve “Ambalaj ve ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

GlaxoSmithKline İlaçları San. ve Tic. A.Ş.

Büyükdere Cad. No.173, 1. Levent Plaza B Blok 34394 1.Levent/İstanbulTelefon: 0212 339 44 00Faks: 0212 339 45 00

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

132/65

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi : 09.01.2012 Ruhsat yenileme tarihi :

10. KUB'UN YENİLENME TARİHİ

17
1


2


İlaç Bilgileri

Augmentin 400 Mg/57 Mg Oral Süspansiyon Hazırlamak İçin Kuru Toz İçeren Saşe

Etken Maddesi: Amoksisilin/klavulanik Asit

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.