KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
VİNCRİSTİNE - KOÇAK 1 mg/ 1 ml I.V enjeksiyonluk çözelti Steril, sitotoksik
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:
Her bir 1 ml çözelti 0,9 mg vinkristine eşdeğer 1 mg vinkristin sülfat içerir.
Yardımcı madde(ler):
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Enjeksiyonluk çözelti Renksiz, berrak çözelti
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar
VİNCRİSTİNE - KOÇAK tek başına ya da diğer onkolitik ilaçlarla birlikte aşağıdaki endikasyonlarda kullanılır:
• Lösemiler, akut lenfositik lösemi, kronik lenfositik lösemi, akut miyelojen lösemi vekronik miyelojen löseminin blastik krizleri.
• Malign lenfomalar, Hodgkin hastalığı ve non-Hodgkin lenfomalar dahildir.
• Multipl miyeloma
• Katı tümörler, meme kanseri, küçük hücreli bronkojen karsinomalar, baş ve boyunkanserleri ve yumuşak doku sarkomaları.
• Pediyatrik solid tümörler, Ewing sarkoma dahildir, embriyonal rabdomiyosarkoma,nöroblastoma, Wilm's tümörü, retinoblastoma ve medullablastoma.
• İdiyopatik trombositopenik purpura. Splenektomiye ve kısa süreli adrenokortikalsteroidlerle tedaviye refrakter gerçek ITP'li hastalar vinkristin tedavisine yanıt verebilirlerama bu hastalığın primer tedavisinde bu ilaç önerilmez. 3-4 hafta boyunca önerilen haftalıkvinkristin dozu verilen bazı hastalarda kalıcı remisyon oluşmuştur. Eğer hastalar 3 ila 6 1dozdan sonra tedaviye yanıt vermezse, ilave dozların herhangi bir yararlı sonuç vermesiolası değildir.
4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:
VİNCRİSTİNE - KOÇAK sadece damar içine bir uzman tarafından uygulanır. VİNCRİSTİNE - KOÇAK haftalık aralarla damar içine uygulanır. Verilecek doz vücutyüzey alanına göre tayin edilir. Dozun hesaplanmasında çok dikkatli olunmalıdır, ölümcülolabilir. Genel olarak tek doz 2 mg'ı aşmamalıdır. Her uygulamadan önce beyaz kanhücresi sayımı yapılmalıdır. Haftada bir damar içine uygulanır. Önerilen doz, 1,4-1,5mg/m2'dir. En çok haftada 2 mg'dır. Terapötik ve toksik düzeyler arasında dar bir aralıkolduğundan ve cevap kişilere göre değiştiği için doz her zaman hastaya uygundüzenlenmelidir.
Uygulama şekli:
YALNIZ İNTRAVENÖZ KULLANIM İÇİNDİR. BİR BAŞKA YOLDAN VERİLDİĞİNDE ÖLDÜRÜCÜDÜR.
VİNCRİSTİNE - KOÇAK, tübün içine enjekte edilebilir ya da serbest akan intravenöz infüzyonun yan kolundan uygulanabilir ya da bir dakikalık periyod içinde doğrudan venezerkedilir. Güvenlik nedeniyle, hızlı infüzyon şeklinde kola uygulanırken, uygulamasırasında, infüzyondan geri basıncı önlemek ve pompanın şırınga gövdesinden çıkmasınıönlemek için şırınga pompasında basıncın olmasına dikkat ediniz. Damar dışına sızmanınolmamasına dikkat ediniz çünkü lokal ülserasyon olabilir.
Eğer damar içine uygulama esnasında sızıntı ve çevredeki dokuya kaçak olursa önemli tahriş meydana gelebilir. Hemen enjeksiyon durdurulmalı ve kalan ilaç başka bir damardanverilmelidir. Sızıntının olduğu yere hiyaluronidaz lokal olarak enjeksiyonu veya ortaşiddette ısı tatbiki ilacın dağılması için yararlı olur, selulit ihtimalini azaltır ve rahatsızlığıhafifletir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/karaciğer yetmezliği:
Renal disfonksiyonun vinkristin klerensi üzerine bir etkisi olmadığı gözlenmiştir.
Vinkristinin karaciğerde metabolize olması ve safrayla atılması nedeniyle obstrüktif sarılığı ya da karaciğer bozukluğu olanlara azaltılmış dozların verilmesi tavsiye olunur.Safrayla salgıyı azaltacak şiddetteki karaciğer hastalığı yan etkilerin şiddetini artırabilir.Serum bilirubin değeri 3 mg/100mL (51 mikromol/L) üzerinde olanlarda vinkristindozunun %50 azaltılması önerilmektedir.
Pediyatrik popülasyon:
Önerilen doz, haftada bir 1,4 mg- 2 mg / m2'dir. En çok haftada 2 mg'dır. 10 kg veya daha az kilolu çocuklarda başlangıç dozu 0,05 mg/kg olmalıdır, haftada bir damar içineintravenöz yoldan uygulanır.
Geriyatrik popülasyon:
Önerilen yetişkin dozu uygulanabilir.
4.3. KontrendikasyonlarVinkristin sülfatın intratekal kullanımı genellikle öldürücüdür.
Charcot-Maric-Tooth sendromunun demiyelinizan tipi olan hastalara vinkristin verilmemelidir.
VİNCRİSTİNE - KOÇAK, vinkristin ya da formülündeki herhangi bir yardımcı maddeye aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.
4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Vinkristin sülfatı sadece intravenöz yoldan kullanınız. VİNCRİSTİNE - KOÇAK intratekal, intramüsküler veya subkutan yoldan verilmemelidir. İntratekal kullanımı ölümlesonuçlanır. VİNCRİSTİNE - KOÇAK içeren şırıngaların üzerine yalnız intravenözkullanılacağını belirten bir etiket konulmalıdır. VİNCRİSTİNE - KOÇAK kullanımındanönce hasta ve ailelerine ilacın oluşturabileceği yan etkiler yönünden önerilerdebulunulmalıdır.
lıkla intratekal müdahale yapılmışsa hemen nöroşirürjik müdahale gerekmektedir. Aksi takdirde ölümle sonuçlanabilecek paraliziler görülebilir. Daha önceden yayımlanmış 3intratekal yoldan vinkristin verilmesine rağmen hayatta kalması sağlanmış hastaların tedavişekli baz alınarak, enjeksiyondan hemen sonra yapılması gerekenler şunlardır:
1. Lombere erişimini engellemek için omurilik sıvısından mümkün olduğuncauzaklaştırılması gerekmektedir.
2. Epidural kateterin; subaraknoid aralığa ilk lombere erişimininüzerindeki omurlar arasıboşluk yoluyla yerleştirilmesi ve omurilik sıvısının laktatlı ringer ile lavajının sağlanması.Taze dondurulmuş plazma talep edilmeli ve sağlanması durumunda her 1 litre laktatlıringer solüsyonuna 25 mL eklenmelidir.
3. Beyin cerrahı tarafından intraventriküler diren veya katater yerleştirilerek omuriliksıvısının lavajının devamlılığı sağlanmalı, laktatlı ringer solüsyonu sürekli olarak 150mL/saat hızında devamlı infüze edilmeli veya taze dondurulmuş plazma no.2'deki gibieklenecekse 75 mL/saat hızında verilmelidir.
İnfüzyon oranı omurilik sıvısındaki protein seviyesini 150 mg/100 mL'de tutacak şekilde ayarlanmalıdır.
Aşağıdaki uygulamalar ilave olarak yapılabilir ancak zorunlu değildir:
Folinik asit 100 mg intravenöz bolus enjeksiyon şeklinde uygulanır ve daha sonra 24 saat boyunca 25 mg/saat hızında infüze edilir. Daha sonra 1 hafta boyunca 6 saatte bir 25 mgbolus dozlar uygulanır. 10 g glutamik asidin 24 saat içerisinde intravenöz uygulanmasınıtakiben, bir ay boyunca günde üç defa ağızdan 500 mg verilir. 50 mg piridoksin, 8 saattebir 30 dakika boyunca intravenöz yolla verilir. Nörotoksisitenin azaltılmasındaki rolleri netdeğildir.
Vinkristin sülfat bir vesikan olup, bölgesel reaksiyonlara veya ekstravazasyona sebep olabilir. (Bkz. Bölüm 4.2. Pozoloji ve uygulama şekli).
Vinkristin sülfatla tedaviyi takiben loköpeninin ortaya çıkması diğer onkolitik maddelerle olduğundan daha az muhtemeldir. Dozajı sınırlayan kemik iliği toksisitesinden ziyadenöromusküler toksisitedir. Bununla birlikte loköpeni olasılığından ötürü, hem hekim hemde hasta enfeksiyon komplikasyonu belirtilerine karşı dikkatli olmalıdır. Loköpeni ya dabir enfeksiyon komplikasyonu durumunda VİNCRİSTINE - KOÇAK'ın bir sonraki dozudikkatle uygulanmalıdır. 4
Onkolitik ajan uygulamasıyla ortaya çıkabilen akut ürik asit nefropatisi vinkristin ile de görülebilir.
Vinkristin sülfat kan-beyin bariyerini yeterli miktarlarda geçemediğinden santral sinir sistemi lösemisilerinde ilave ilaçların kullanılması gerekebilir.
Vinkristin sülfatın norötoksik etkisi diğer norötoksik ajanlarla birlikte aditif hale gelir ve omurilik radyoterapisiyle ve nörolojik hastalıklarla artabilir. Yaşlı hastalarda vinkristinsülfatın nörotoksik etkisi konusunda daha duyarlı olunmalıdır.
In-vivoin-vitro
laboratuar testlerinden vinkristinin mutajenik olduğuna dair bir sonuç elde edilmemiştir. İnsanlarda, malign hastalıklarda yalnızca vinkristin tedavisini takibenfertilite üzerine çalışmalar yapılmamıştır. Vinkristinin de dahil edildiği çoklu ilaçkemoterapisi almış olan hem erkek hem kadın hastaların klinik raporlarında, pubertesonrasında azospermi ve amenore meydana gelebileceği gösterilmiştir.
Vinkristin sülfatın karsinojenik olduğu bilinen diğer ilaçlarla kombine kullanıldığı hastalarda sekonder kanser oluşumları gözlenmiştir, ancak vinkristin sülfatın buoluşumdaki rolü bilinmemektedir. Vinkristinin sıçan ve farelere intraperitonealuygulandığı kısıtlı bir çalışmada karsinojenisite belirlenmemiştir (Bkz. Bölüm 5.3. Kliniköncesi güvenlilik verileri).
VINCRISTINE KOÇAK çözeltilerinin kazara göze temasından kaçınılmalıdır. Vinkristin sülfat ciddi irritan olduğundan korneal ülserasyona sebep olabilir. Göz derhal su ile çok iyiyıkanmalıdır.
VINCRISTINE KOÇAK gebe kadınlara uygulandığında fetüs üzerinde zarar oluşturabilir. Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınların vinkristin tedavisi esnasında gebekalmamaları tavsiye edilmelidir (Bkz. Bolum 4.6. Gebelik ve laktasyon).
VINCRISTINE KOÇAK uyarı gerektiren bir yardımcı madde içermemektedir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
5 / 16
Vinkristin sülfatın nörotoksik etkisi periferik sinir sistemi üzerinde etkisi olan diğer ilaçlarla aditif hale gelebilir.
Vinka alkaloidlerinin uygulanmasını takiben akut nefes darlığı ve ciddi bronkospazm rapor edilmiştir. Bu reaksiyonlar en çok vinka alkaloidler mitomisin-C ile kombinekullanıldığında ortaya çıkmaktadır ve daha önceden pulmoner bir bozukluk varsa ciddihale gelebilir. Reaksiyonların başlangıcı vinka enjeksiyonunu takiben birkaç dakika veyabirkaç saat içerisinde ve mitomisin dozunu takiben 2 haftaya kadar oluşabilir. Kroniktedavi gerektiren progresif dispne meydana gelebilir. Böyle bir durumda VİNCRİSTİNE -KOÇAK yeniden uygulanmamalıdır.
Fenitoin ve vinkristin sülfatı da içeren antineoplastik kemoterapi kombinasyonlarının eş zamanlı oral veya intravenöz uygulanmasıyla antikonvülsanların kan seviyelerinin azaldığıve kriz nöbetlerinin arttığı bildirilmiştir. Vinka alkaloidlerinin etkisi kanıtlanmamış olsa davinkristin sülfatla kombine olarak kullanıldığında fenitoinin bir dizi kan düzeyiölçümlerine dayanarak, dozunun ayarlanması gerekebilir.
Hepatik sitokrom P450 (CYP3A) izoenzimleri aracılığıyla ilaç metabolizmasını inhibe eden ilaçları alan ve hepatik bozukluğu olan hastalarda çok dikkatli olunmalıdır. Vinkristinsülfatın itrakonazol (CYP 3A4 inhibitörü) ile eşzamanlı uygulanmasının nöromüsküler yanetkilerin ciddiyetinin artmasına veya erken ortaya çıkmasına sebep olduğu bildirilmiştir.Vinkristin metabolizmasının inhibe edilmesi nedeniyle olduğu düşünülmektedir (Bkz.Bölüm 4.8. İstenmeyen etkiler).
Vinkristin sülfat L-asparaginaz ile kombine kullanıldığında, L-asparaginazin önce uygulanması vinkristinin hepatik klirensini azaltacağından toksisiteyi azaltmak içinenzimin uygulanmasından 12 ila 24 saat önce vinkristin verilmelidir.
Kemoterapi radyoterapi ile karaciğer de dahil portallar aracılığıyla kombine olarak verildiğinde vinkristin kullanımı radyoterapi tamamen bitene kadar geciktirilmelidir.
Vinkristin malign hücrelere metotreksatın uptake'ini artırdığından yüksek doz metotreksat uygulaması için kullanılır. 5
Allopurinol, piridoksin ve izoniyazid ile birlikte vinkristin kullanımı kemik iliği depresyonu sıklığını arttırabilir. Bu potensiyalizasyonun mekanizması açık değildir.
4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye
Gebelik kategorisi D
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınların VİNCRİSTİNE - KOÇAK alırken hamile kalmaması konusunda uyarılması gerekmektedir.
Tedavi sırasında ve tedavinin tamamlanmasından 3 ay sonra hem erkekler hem de kadınlar gebelik önleyici tedbirler almalıdır.
Gebelik dönemi
VİNCRİSTİNE-KOÇAK'ın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunugöstermiştir (Bkz. Bölüm 5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri). İnsanlara yönelikpotansiyel risk bilinmemektedir. Gebe kadınlar ile gerçekleştirilmiş yeterli ve kontrollüçalışmalar bulunmamaktadır. Ancak gebe kadınlara uygulandığında fetüste ciddi toksiketkilere yol açabilir, bu nedenleVİNCRİSTİNE-KOÇAKgebe kadınlarda
kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
Vinkristin'in insan ya da hayvan sütü ile atıldığına ilişkin yeterli bilgi mevcut değildir. Vinkristin'in süt ile atılmasına yönelik fizikokimyasal ve eldeki farmakodinamik/toksikolojik veriler nedeniyle memedeki çocuk açısından bir risk olduğu göz ardı edilemez.VİNCRİSTİNE - KOÇAK emzirme döneminde kullanılmamalıdır.
Üreme yeteneği / Fertilite
Tek başına vinkristin sülfat tedavisinin ardından fertilitenin nasıl etkilendiği insanlar üzerinde çalışılmamıştır. Vinkristin içeren multipl ilaçla kemoterapi alan erkek ve kadınhastalarda yapılan klinik çalışmalar, postpubertal hastalarda azospermi ve amenore ortayaçıkabileceğini göstermiştir. Tedavinin tamamlanmasından sonra bu etkiler ortadan 6kalkmıştır fakat az sayıdaki hastada amenore ve azosperminin kalıcı olduğu görülmüştür.Bu tür yan etkilerin prepubertal hastalarda görülme olasılığı azdır.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Araç kullanımı üzerinde herhangi bir yan etkisi yoktur, ancak hastanın tedavisinde kullanılan diğer ilaçların yan etkileri dikkate alınarak araç kullanılmaması önerilir.
4.8. İstenmeyen etkiler
Vinkristin sülfat'ın yan etkileri organ ve sistemler sınıflaması ve sıklığına göre aşağıda listelenmiştir. Sıklık dereceleri şu şekilde tanımlanmıştır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100; <1/10); yaygın olmayan (>1/1000, <1/100); seyrek (>1/10000; <1/1000); çok seyrek (<1/10000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).
Vinkristinin istenmeyen etkileri genellikle geriye dönüşümlüdür ve dozun büyüklüğüne ve kümülatif doza bağlıdır. En sık rastlanan yan etki saç dökülmesi, en sıkıntılısı ise kökeninöromusküler olanıdır.
VİNCRİSTİNE - KOÇAK haftalık tek doz halinde kullanıldığında lökopeni, nörotik ağrı ve kabızlık gibi yan etkiler genellikle kısa sürelidir (7 günden az). Bu etkiler dozajazaltıldığında azalır ya da kaybolur; uygulanacak dozun bölünerek verilmesi durumundaise fazlalaşır. Saç dökülmesi, his kaybı, parestezi, yürümede güçlük, spastik yürüyüş vederin tendon refleksleri kaybı gibi yan etkiler en az tedavi süresince kalıcı olurlar çoğu keztedavi bırakıldıktan yaklaşık 6 hafta sonra kaybolurlar. Bazı hastalarda ise nöromuskülergüçlükler uzun süre devam edebilir. İdame tedavisi sırasında saç tekrar uzayabilir.
VİNCRİSTİNE - KOÇAK tedavisi sırasında görülen yan etkiler aşağıda bildirilmiştir.
Kan ve lenf sistemi hastalıkları:
Yaygın: Lökopeni, trombositopeni
Bilinmiyor: VİNCRİSTİNE - KOÇAK'ın alyuvar ve trombositler üzerine sabit ve belirli bir etkisi yoktur. Bazı hastalarda anemi görülmüştür. Trombositopeni durumunun 7
VİNCRİSTİNE - KOÇAK tedavisine başlandığında mevcut olması halinde düzelmesi kemik iliği remisyonundan daha önce olur.
Endokrin hastalıklar:
Seyrek: Vinkristin ile tedavi edilen hastalarda uygunsuz antidiüüretik (ADH) hormon sekresyonu tespit edilmiştir. Hiponatremi mevcudiyetinde yüksek üriner sodyum itrahıoluşmuştur, renal veya adrenal hastalık, hipotansiyon, dehidratasyon, azotemi ve kliniködem bulunmamaktadır. Sıvı kaybıyla birlikte hiponatremide ve sodyumun renal kaybındadüzelme gözlenir.
Sinir sistemi hastalıkları:
Yaygın: Nöromüsküler yan etkilerin gelişiminde bir sıralama görülmektedir, başlangıçta sadece duyusal bozukluklar ve parestezi görülmektedir, nevritik ağrı, duyu kayıpları,parestezi, yürüme güçlüğü, motor zorlanmalar, dışkı kaçırma, derin tendon refleksi kaybıataksi, parezis, ayak düşmesi, oküler palsi, laringeal sinir felci, ataksi, kraniyel sinir palsisigözlenebilir.
Çok seyrek: Hastada sıklıkla hipertansiyonla birlikte konvülsiyon çok seyrek bildirilmiştir. Çocuklarda konvulsiyonlar ve koma hali çok seyrek olarak rapor edilmiştir.
Göz hastalıkları
Yaygın: Geçici kortikal körlük ve körlükle birlikte optik atrofi, görüşün kötüleşmesi Bilinmiyor: Anormal göz hareketleri.
Kulak ve iç kulak hastalıkları
Yaygın olmayan: Kısmi ya da total sağırlık (geçici veya kalıcı), sekizinci kafa sinirinde tahribat, denge bozukluğu, baş dönmesi, vertigo, nistagmus.
Vinkristin sülfat, platin içeren onkolitikler ve ototoksik olduğu bilinen diğer ilaçlarla kombine olarak kullanılacaksa özellikle tedbirli olunmalıdır.
Kardiyak hastalıklar
Yaygın: Hipertansiyon, hipotansiyon 8
Bilinmiyor: Mediastinal radyoterapi uygulanmış hastalarda vinkristin içeren kemoterapi kombinasyonları kullanımı koroner arter rahatsızlığı ve miyokard enfarktüsü ilebağdaştırılmış ancak aradaki ilişki gösterilmemiştir.
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları
Bilinmiyor: Özellikle mitomisin-C ile kombine kullanıldığında akut nefes darlığı ve ciddi brankospazm görülebildiği bildirilmiştir.
Gastrointestinal hastalıkları
Yaygın: Kabızlık, kilo kaybı, bulantı, kusma, ağızda ülserasyon, diyare, paralitik ileus, anoreksi.
Bilinmiyor: Karın krampları, intestinal nekroz ve/veya perforasyon, kabızlık üst kolon dolması şeklini alabilir ve fiziksel muayenede rektum boş bulunabilir. Kolikli karın ağrısıboş bir rektum ile birlikte olunca hekimi şaşırtabilir. Tüm olgular enemalara ve laksatiflerecevap verirler. VİNCRİSTINE - KOÇAK kullanan hastalara kabızlığa karşı rutin birprofilaktik rejim uygulanması önerilmektedir.
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Çok yaygın: Alopesi.
Yaygın: Kızarıklık.
Kas-iskelet bozuk1ukları, bağ doku ve kemik hastalıkları
Yaygın: Çene, farenks, parotid bezi, kemik, sırt, kol, bacak ve kas ağrıları.
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları:
Bilinmiyor: Mesane zayıflığına bağlı üriner retansiyon, poliüri ve disüri. Üriner retansiyon oluşturduğu bilinen diğer ilaçlar özellikle yaşlılarda VİNCRİSTİNE - KOÇAKuygulamasından sonraki birkaç gün içinde kullanılmamalıdır.
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:
Yaygın: Enjeksiyon yeri reaksiyonu.
Bilinmiyor: Ateş, baş ağrısı, adet görememe.
Diğer
10 / 16
Seyrek: Vinkristin içeren kemoterapi rejimlerinde anafilaksi, kızarıklık ödem gibi alerjik tipte reaksiyonlar belirlenmiştir.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonuTürkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir(www.titck.gov.tr; e- posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 3599).
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
Vinkristin kullanımını takiben görülen yan etkiler doza bağımlıdır. 13 yaşın altındaki çocuklara önerilen tedavinin 10 katının verilmesini takiben ölüm meydana gelmiştir. Buhasta grubundaki ciddi semptomlar 3-4 mg/m2 tek dozu takiben, erişkinlerde ise 3 mg/m2tek dozu takiben görülebilir. Bu nedenle önerilenden daha yüksek doz uygulamasınıtakiben, hastaların daha yüksek yan etkilere maruz kalması beklenebilir. Destekleyicitedavi şu şekilde olabilir:
• Uygun olmayan antidiüretik hormon salımının sendromlarından kaynaklanan yanetkilerin önlenmesi (bu durum sıvı alımının kısıtlanmasını ve Henle lupunun ve distaltübülün işlevini etkileyen diüretik uygulanmasını da içerir).
• Antikonvülsan uygulaması.
• İleusu önlemek için lavman veya katartiklerin kullanımı (bazı örneklerde gastrointestinalsistemin dekompresyonu gerekebilir).
• Kardiyovasküler sistemin düzenlenmesi.
• Transfüzyon gereksinimlerinde yol gösterici olarak günlük kan sayımının yapılması.
İzole vaka raporları folinik asidin aşırı doz vinkristin alan insanlarda yardımcı olabileceğini göstermiştir. Tavsiye edilen doz; 100 mg iv folinik asitin 24 saat boyunca her3 saatte bir sonraki 48 saat boyunca ise her 6 saatte bir uygulanmasıdır. Farmakokinetikverilerden elde edilen vinkristinin teorik doku düzeylerinin en az 72 saat boyunca önemli
11 / 16
ölçüde yüksek kaldığı tahmin edilmektedir. Folinik asitle tedavi yukarıda bahsedilen destekleyici tedaviye ihtiyacı ortadan kaldırmaz.
İntravenöz vinkristin dozunun çoğu dokulara hızla bağlanmasından sonra safra içine salgılanır. İlacın diyalizatta çok küçük miktarlarda görünmesinden ötürü hemodiyaliz dozaşımı durumunda yardımcı bir yöntem olmayacaktır.
Vinkristinin oral yoldan alınmasının sonuçlarıyla ilgili yayınlanmış herhangi bir klinik çalışma bulunmamaktadır. Oral yoldan alınırsa, midenin boşaltılmasını takiben aktif kömürve müshil uygulanmalıdır.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Antineoplastik ilaç, vinka alkaloidleri ve analogları ATC kodu: L01CA02
Vinkristin sülfat, Vinca rosea adlı bitkiden izole edilen bir antineoplastik alkaloittir.
Vinkristinin etki mekanizması tam olarak bilinmemesine rağmen iğ şeklindeki mitotik cismin mikrotübüler proteinlerine bağlanarak uygun şekilde polimerize olmalarını engellerve hücre bölünmesinin metafaz safhasında durmasına neden olur.
VİNCRİSTİNE - KOÇAK insanlarda geniş spektrumlu anti-tümör aktivite gösteren antineoplastik bir ilaçtır. Vinkristin sülfat kemik iliği koruyucusu olduğundan diğerkemoterapötik kanser ilaçlarıyla birlikte kullanıma uygundur.
5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler
Emilim:
Vinkristin oral olarak verildiğinde gastrointestinal sistemden az emilir. Ancak emilim oranı tam belirlenmemiştir. Doruk plazma seviyesine ulaştıktan hemen sonra plazmada trifazikolarak kaybolur. Eşit dozlar verilerek serum vinkristin konsantrasyon zaman eğrisi
12 / 16
altındaki alan incelendiğinde ilacın i.v. infüzyon şeklinde uygulanmasının i.v. hızlı enjeksiyona göre daha fazla biyoyararlanım gösterdiği anlaşılmıştır.
Dağılım:
Vinkristin ve metabolitlerinin vücut doku ve sıvılarına dağılımının karakteristik özellikleri tam belirlenememiştir.
Biyotransformasyon:
Vinkristin büyük ölçüde karaciğerde metabolize olur.
İlacın haftada bir defadan fazla uygulanması muhtemelen gereksizdir.
Eliminasyon:
İlacın terminal yarılanma ömrü 15-155 saat arasındadır. Vinkristinin metabolik özellikleri henüz net olarak anlaşılmamıştır. Vinkristin ve metabolitleri çoğunlukla safra yoluylaatılır. Karaciğer ve biliyer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda (bu durum serum alkalenfosfataz düzeyinin yükselmesiyle anlaşılır) vinkristinin eliminasyon yarılanma ömrünüanlamlı olarak uzattığı gösterilmiştir.
Hastalardaki karakteristik özellikler:
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda metabolizmasının ve bundan dolayı vinkristinin atılımının azalması ile toksisite riskinde artış meydana gelir. Gerektiğinde dozayarlaması yapılmalıdır. Direkt serum bilirubin değeri 3 mg/ 100 mL'nin (51 mikromol/L)üzerinde olan hastalarda vinkristin sülfat dozunun %50 oranında azaltılması önerilir.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri:
Birçok hayvan türünde, gebe hayvanlarda toksik olmayan dozlarda vinkristin embriyoletalite gibi teratojenik etkiler gösterebilmektedir.
In vivoin vitro6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER
13 / 16
6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Mannitol Enjeksiyonluk su
6.2. Geçimsizlikler
Vinkristin sülfat başka ilaç ile karıştırılmamalı ve pH'yı 3,5-5,5 aralığının dışına çıkaracak başka çözeltilerle seyreltilmemelidir. İlacın furosemid ile hem şırıngada karıştırılması hemde Y bölgesine arada yıkama yapılmaksızın peş peşe enjekte edilmesi, çökelti ilesonuçlanır.
6.3. Raf ömrü
24 ay
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
2-8 oC'de buzdolabında saklayınız, dondurmayınız. Ambalajında saklayınız.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
1 ml'lik renksiz Tip I cam flakon
Her bir karton kutu; 1 adet flakon içermektedir.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
• Kullanma talimatları
VİNCRİSTİNE - KOÇAK, kanser kemoterapisinde uzmanlaşmış hekimler tarafından ya da onların gözetiminde kullanılmalıdır.
Hazırlama:
VİNCRİSTİNE - KOÇAK, kemoterapötik ajanların güvenli kullanımı konusunda eğitim görmüş olan profesyonel kişiler tarafından kullanım için hazırlanabilir.
14 / 16
İlacın hazırlanması ve enjektöre transferi gibi işlemler aseptik koşullarda, sitotoksikler için ayrılmış özel alanlarda yapılmalı ve bu işlemleri uygulayan personel koruyucu elbise,eldiven, gözlük ve maske kullanılmalıdır.
Hamile personelin bu kemoterapötik ajanların kullanımında görev almamaları önerilir. Kontaminasyon:
a) Gözler ya da deri ile temas gerçekleştiğinde bu bölgeler bol su ya da serum fizyolojik ileyıkanmalıdır. Ciltteki geçici sızlama için tahriş edici özelliği olmayan bir kremuygulanabilir. Gözle temas halinde veya çözelti yutulmuşsa veya solunmuşsa tıbbi yardımiçin bir doktora başvurulmalıdır.
b) Dökülmesi durumunda, operatörler eldiven giymeli ve bölgede bu amaçla tutulan süngerile dökülen materyal temizlenmelidir. Bölge su ile iki kez yıkanmalıdır. Tüm çözeltiler vesünger plastik bir torba içerisine konulmalı ve mühürlenmelidir.
İmha etme:
Hem tıbbi ürünün artanı hem de seyreltilmek için ya da infüzyon için hazırlanmış çözeltinin tamamı hastanenin sitotoksik maddelere uygulanan standart prosedürlerine göreve zararlı atıkların imha edilmesi için yürürlükte olan yasal gereklere uygun olarak ortadankaldırılmalıdır.
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği” ve “Ambalaj ve ambalaj atıklarının kontrolü yönetmelik” lerine uygun olarak imhaedilmelidir.
Sitotoksik ve sitotoksik beşeri tıbbi ürünlerin kullanımları sonucu boşalan iç ambalajların atıkları TEHLİKELİ ATIKTIR ve bu atıkların yönetimi 2/4/2015 tarihli ve 29314 sayılıResmi Gazetede yayımlanan Atık Yönetimi Yönetmeliğine göre yapılır.
7. RUHSAT SAHİBİ
KOÇAK FARMA İlaç ve Kimya Sanayi AŞ.
Mahmutbey Mah. 2477. Sok. No:23 Bağcılar / İstanbul
15 / 16
Tel. : 0212 410 39 50 Faks. : 0212 447 61 65
8. RUHSAT NUMARASI(LARI)
206/15
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 20.07.2005 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KUB'UN YENİLENME TARİHİ
16 / 16
1
/ 16
2
/ 16
3
/ 16
4
/ 16
5
/ 16
6
/ 16
7
/ 16
8
/ 16