Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Suprane Volatil % 100 İnhalasyon Buhari, Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

SUPRANE VOLATİL % 100 inhalasyon buharı, çözelti

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir şişe içinde 240 mL desfluran

Yardımcı madde(ler):

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Sıvı halde inhalasyon gazı.

Berrak renksiz sıvı.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER4.1 Terapötik endikasyonlar

Desfluran, erişkinlerde yatarak ve günübirlik cerrahide, indüksiyon ve/veya idame anesteziği olarak ve yatarak ve günübirlik pediyatrik cerrahide idame anesteziği olarak kullanılır.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresiDoz:

Hastanın yaşı arttıkça desfluranın minimum alveoler konsantrasyonları (MAC) azalır. Desfluran dozu buna uygun olarak ayarlanmalıdır.

MAC aşağıdaki Tablo 1'de listelendiğişekilde belirlenmiştir:

1

Tablo 1

Desfluran için hastanın yaşı ve inhalasyon karışımına göre MAC değerleri

Yaş

Hasta sayısı

%100 Oksijen

N

(Hasta sayısı)

%60 Nitröz Oksit / %40 Oksijen

2 haftalık bebek

6

9,2 ± 0,0

-

-

10 haftalık bebek

5

9,4 ± 0,4

-

-

9 aylık bebek

4

10,0 ± 0,7

5

7,5 ± 0,8

2 yaş

3

9,1 ± 0,6

-

-

3 yaş

-

-

5

6,4 ± 0,4

4 yaş

4

8,6 ± 0,6

-

-

7 yaş

5

8,1 ± 0,6

-

-

25 yaş

4

7,3 ± 0,0

4

4,0 ± 0,3

45 yaş

4

6,0 ± 0,3

6

2,8 ± 0,6

70 yaş

6

5,2 ± 0,6

6

1,7

* N = çaprazlanan çift sayısı (kuantal yanıtın aşağı-yukan metodu kullanılarak).

Koroner arter hastalığı olanlarda, miyokard iskemisinin önlenmesi için normal hemodinaminin sağlanması önemlidir. Koroner arter hastalığı olanlarda ya da kan basıncı ve kalp hızınınartması istenmeyen hastalarda anestezinin indüksiyonunda desfluran tek ajan olarakkullanılmamalı, tercihan intravenöz opioidler ve hipnotikler olmak üzere diğer ilaçlarla birliktekullanılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.3).

Premedikasyon


Premedikasyon, tükürük salgılarının uyarıldığı göz önünde bulundurarak hastanın ihtiyaçlarına göre seçilmelidir. Antikolinerjik ilaç kullanımı anestezi uzmanın seçimine bağlıdır.

Erişkinlerde anestezi indüksiyonunda


Erişkinlerde %3'lük bir başlangıç konsantrasyonu önerilir; her 2-3 soluk almada %0,5 - 1 oranında arttırılır. Desfluranın %4-11 konsantrasyonlarında solunması genellikle 2-4 dakika içindecerrahi anestezi oluşturur. %15'e kadar olan yüksek konsantrasyonlarda kullanılabilir. Desfluranınbu konsantrasyonları orantısal olarak oksijen konsantrasyonunu azaltacağından başlangıç oksijenkonsantrasyonları %30 ya da üzeri olmalıdır.

Erişkinlerde anestezi indüksiyonundaoksihemoglobin desatürasyonu (SpO2< %90) toplamda %6 olarak bulunmuştur. Yüksekkonsantrasyonlarda desfluran üst solunum yollarındaki advers etkileri uyarabilir (Bkz.Bölüm 4.8).

Erişkinlerde indüksiyonun tiopental veya propofol gibi intravenöz bir ilaçlabaşlatılması sonrasında da desflurana yaklaşık 0,5-1 MAC konsantrasyonunda ve taşıyıcı gazolarak O2 ya da N2O/O2 kullanılarak başlanabilir.

Serebrospinal sıvı basıncının artmış olduğu ya da artıştan kuşkulanıldığı durumlarda serebral dekompresyon yapılana kadar desfluran hiperventilasyonla (hipokapni) 0,8 yada daha az MAC düzeyinde ve bir barbitürat indüksiyonu ile birlikte uygulanmalıdır.Serebral perfüzyon basıncının idame ettirilmesi için gereken dikkat gösterilmelidir (Bkz.Bölüm 4.4).

Çocuklarda anestezi indüksiyonunda


Sıklıkla öksürük, nefes tutma, apne, laringospazm ve sekresyon artışına neden olduğundan desfluran çocuk ve bebeklerde yapılacak indüksiyonda endike değildir (Bkz. Bölüm 4.4).

Erişkinlerde anestezinin idamesinde


Oksijen ya da oksijen ile zenginleştirilmiş hava ile uygulandığında %2,5-8,5 konsantrasyonlarında desfluran gerekebilir. Erişkinlerde nitröz oksit ile beraber kullanıldığında daha düşük

2

konsantrasyonda desfluran ile cerrahi düzeyde anestezi devam ettirilebilir. Nitröz oksit ile beraber kullanıldığında desfluranın %2-6 konsantrasyonları ile anestezi devam ettirilebilir.

Çocuklarda anestezinin idamesinde


Desfluran bebek ve çocuklarda anestezinin idamesinde endikedir. Nitröz oksit ile beraber ya da tek başına kullanıldığında %5,2-10 end-tidal konsantrasyonlarda desfluran ile cerrahi düzeydeanestezi devam ettirilebilir.

Desfluran kısa bir süre için %18'e kadar yüksekkonsantrasyonlarda uygulanabilmiş olmasına rağmen eğer desfluran nitröz oksit ile birlikteyüksek konsantrasyonlarda kullanılacaksa, solunan hava içindeki oksijen miktarının en az%25 olduğundan emin olunmalıdır.

Ek bir gevşeme gerekmesi durumunda, tamamlayıcı dozlarda kas gevşeticiler kullanılabilir.

İdame anestezi sırasında kan basıncı ve kalp hızının monitorizasyonu


İdame anestezi sırasında anestezi derinliğinin değerlendirilmesinin bir parçası olarak kan basıncı ve kalp hızı dikkatle izlenmelidir (Bkz. Bölüm 4.4).

Uygulama şekli

Desfluran, yalnızca bu ilacın kullanımı için özel olarak tasarlanmış bir vaporizatör kullanılarak genel anestezi uygulaması konusunda eğitim görmüş kişilerceuygulanmalıdır.

Vaporizatör


Desfluran inhalasyon yolu ile uygulanır. SUPRANE VOLATİL yalnızca desfluran kullanımı için özel olarak tasarlanmış bir vaporizatör kullanılarak uygulanmalıdır.

Bireyselleştirme


Genel anestezi uygulaması hastadan alınan yanıta göre bireyselleştirilmelidir.

Birlikte uygulanan tedaviler üzerine etkileri


Opioid veya benzodiazepinler, anestezi için gereken desfluran miktarını azaltırlar.

Desfluran, nöromusküler blokaj için kullanılan ilaçların gereken miktarını azaltır (Bkz. Tablo 2).

Ek gevşeme gereken durumlarda, kas gevşeticilerden ek dozlar kullanılabilir (Bkz.Bölüm 4.5).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek/karaciğer yetmezliği:

Nitröz oksit/oksijen ile birlikte %1-4 desfluran konsantrasyonları kronik böbrek veya karaciğer yetmezliği ve böbrek transplantasyon cerrahisinde kullanılabilir. Minimal metabolizasyonnedeniyle böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

Sıklıkla öksürük, nefes tutma, apne, laringospazm ve sekresyon artışına neden olduğundan desfluran pediyatrik indüksiyonda kullanılmaz.

Geriyatrik popülasyon:

Artan yaşla birlikte MAC değerleri düşer. Bu nedenle doz yaşa göre ayarlanmalıdır.

4.3 Kontrendikasyonlar

- Desfluran, genel anestezinin kontrendike olduğu hastalarda ve haloj enli preparatlara duyarlı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.

3

- Desfluran, malign hipertermisi olduğu bilinen ya da malign hipertermiye genetik yatkınlığıolan hastalarda kontrendikedir.

- Desfluran, halojenli inhalasyon anestezik kullanımına bağlı olarak gelişmiş hepatit geçmişiolduğu bilinen veya halojenli bir inhalasyon anestezik ile anestezi sonrası açıklanamayanorta ila şiddetli karaciğer fonksiyon bozukluğu öyküsü olan hastalarda (örn. ateş ve/veyaeozinofili ile ilişkili sarılık) kontrendikedir.

- Desfluranın, sık öksürük, nefes tutma, apne, laringospazm ve artan salgılar nedeniylepediatrik hastalarda inhalasyonla indüksiyon ajanı olarak kullanımı kontrendikedir.

- Koroner arter hastalığı olanlarda ya da kan basıncı ve kalp hızının artması istenmeyenhastalarda anestezinin indüksiyonunda desfluranın anestezi indüksiyonu amacıyla tek ajanolarak kullanılması kontrendikedir.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Desfluran yalnızca spesifik olarak desfluran uygulamasında kullanılan vaporizatörlü genel anestezi uygulaması için eğitim almış kişiler tarafından uygulanmalıdır. Açık havayolu, sunihavalandırma, oksijen zenginleştirme ve dolaşım resüsitasyonunu sağlamak için gerekli bakımtesisleri her an hazırda bulundurulmalıdır.


Malign hipertermi


Güçlü inhalasyon anestezikleri, duyarlı kişilerde iskelet kasında hipermetabolik bir duruma ve sonuç olarak oksijen gereksiniminde artışa neden olan ve malign hipertermi olarak bilinenklinik bir sendromu tetikleyebilir. Desfluranın malign hiperterminin potansiyel bir tetikleyicisiolduğu gösterilmiştir. Hiperkapni bu klinik sendromun gelişebileceği konusunda bir sinyalolabilir ve malign hipertermiye işaret eden belirtiler arasında kaslarda rijidite, taşikardi, taşipne,siyanoz, aritmiler ve/veya stabil olmayan kan basıncı bulunabilir. Bu non-spesifik belirtilerinbazıları (akut hipoksi, hiperkapni ve hipovolemi) hafif anestezi sırasında da görülebilir. Malignhiperterminin tedavisinde, bu durumu tetikleyen ajanlar kesilir, intravenöz dantrolen sodyumuygulanır ve destekleyici tedavi verilir. Sonrasında böbrek yetmezliği gelişebileceğinden idrarakışı izlenerek mümkünse normal akış devam ettirilmelidir. Desfluran malign hipertermiyeyatkınlığı olan kişilerde kullanılmamalıdır. Desfluran ile ölümcül malign hipertermibildirilmiştir.

Perioperatif hiperkalemi


İnhalasyon anesteziklerinin kullanımı, postoperatif dönemde, çok seyrek olarak serum potasyum düzeylerinde yükselme ve buna bağlı kardiyak aritmiler ve çocuklarda ölüm ileilişkili bulunmuştur. Sessiz ya da aşikar musküler distrofisi olanlar, özellikle de Duchenne tipimusküler distrofisi olan hastalar bu duruma daha yatkındır. Vakaların hepsinde olmasa daçoğunda aynı zamanda süksinil kolin kullanımı da vardır. Bu hastalarda serum kreatinin kinazkonsantrasyonunda ve bazılarında myoglobulinüride artış ile birlikte olan kas hasarı dagörülmüştür. Malign hiperterminin görünümüne benzer olmasına rağmen, hastaların hiçbirindekaslarda rijidite ya da hipermetabolik durum belirti ve işaretleri görülmemiştir. Böyledurumlarda hiperkalemi ve aritminin hemen ve yoğun bir şekilde tedavisi önerilir. Hastalarındaha sonra sessiz bir nöromusküler hastalık yönünde araştırılması gerekir.

Çocuklarda anestezi indüksiyonunda


4

Sıklıkla öksürük, nefes tutma, apne, laringospazm ve sekresyon artışına neden olduğundan desfluran çocuk ve bebeklerde yapılacak indüksiyonda endike değildir.

Bronş Hiperreaktivitesi Olan Çocuklarda Kullanımı


Desfluran, hava yolu daralması ve hava yolu direncinde artış potansiyeli nedeniyle, astımı veya yakın tarihli üst hava yolu enfeksiyonu hikayesi olan çocuklarda dikkatle kullanılmalıdır.

Çocuklarda anestezinin idamesinde


Solunum sistemiyle ilişkili advers etkilerin artmış sıklığı nedeniyle entübe edilmemiş 6 yaşından küçük çocuklarda anestezinin idamesinde desfluran kullanımı onaylanmamıştır.

Larengeal maske hava yoluyla (LMA) veya yüz maskesi yoluyla anestezi idamesi yapılan 6 yaş ve altı çocuklarda, özellikle derin anestezi altında LMA çıkarılması sırasında örneğin öksürük velaringospazm şeklindeki olumsuz etkilerde artışa yol açma potansiyeli nedeniyle desflurankullanımında dikkatli olunmalıdır.

Doğumda


Kısıtlı sayıda vakada denendiğinden doğum sırasındaki anestezide desfluranın güvenilir kullanımı gösterilmemiştir. Desfluran uterusta gevşeme oluşturur ve utero-plasental kan akışınıazaltır (Bkz. Bölüm 4.6).

Çok seyrek olarak, Torsade de pointes (istisnai durumlarda ölümcül olabilen) ile ilişkili olan izole QT uzaması raporları alınmıştır. Duyarlı hastalara (örneğin QTc uzaması olan hastalar)desfluran uygulanırken dikkatli olunmalıdır.

Önlemler


Halojenli anesteziklerin kullanımına bağlı olarak karaciğer işlevlerinde bozulma, sarılık ve fatal karaciğer nekrozu bildirilmiştir; bu reaksiyonlar hastalarda bir aşırı duyarlılık durumuna işaretetmektedir. Desfluran daha önce halojenli anesteziklerin kullanılması nedeniyle duyarlı halegelmiş hastalarda duyarlılık hepatitine neden olabilir. Siroz, viral hepatit ya da daha öncedenbir karaciğer hastalığının bulunması halojenli anestezikler dışında bir anestezik seçiminin birnedeni olabilir.

Diğer uçucu anesteziklerde de olduğu gibi, desfluran intrakranial yer kaplayıcı lezyonu olan hastalara uygulandığında serebrospinal sıvı basıncını doza bağımlı olarak arttırabilir. Bu türhastalarda, desfluran dozu 0,8 MAC ya da daha az olmalı ve kranial dekompresyondan öncebarbitürat indüksiyonu ve hiperventilasyonla (hipokapni) birlikte uygulanmalıdır. Serebralperfüzyon basıncının devamlılığına dikkat edilmelidir.

Koroner arter hastalığı olanlarda, miyokard iskemisinin önlenmesi için normal hemodinaminin sağlanması önemlidir. Desfluran konsantrasyonundaki hızlı artışı takiben nabız hızında,ortalama arteriyel basınçta ve epinefrin ve norepinefrin seviyelerinde belirgin artış görülmüştür.Desfluran, koroner arter hastalığı riski taşıyan hastalarda veya kalp atım hızı veya kanbasıncında artışların istenmediği hastalarda anestezik indüksiyon için tek ajan olarakkullanılmamalıdır. Diğer ilaçlar, tercihen intravenöz opioidler ve hipnotikler, ile birliktekullanılmalıdır.

Anestezinin idamesi sırasında, desfluranın end-tidal konsantrasyonlarının hızlı arttırılmasından sonra kan basıncı ve kalp hızında olan artışlar yetersiz anestezinin elde edilmiş olduğunugöstermeyebilir. Sempatik aktivasyona bağlı değişiklikler yaklaşık 4 dakika içinde düzelir.Desfluranın end-tidal konsantrasyonlarının hızlı arttırılmasından önce ya da hiç desfluran

5

uygulanmadığı durumlarda kan basıncı ve kalp hızında olan artışlar hafif anesteziye işaret edebilir.

Anestezi derinliği arttıkça hipotansiyon ve solunum depresyonu artar.

Hipovolemik, hipotansif ve gücünü yitirmiş hastalarda desfluran kullanımı kapsamlı olarak araştırılmamıştır. Bu hastalarda diğer güçlü anesteziklerin kullanımında olduğu gibi daha düşükdozlarda desfluran kullanımı önerilmektedir.

Diğer inhalasyon anestezikleri gibi desfluranın da, bazı hastalarda karbon monoksit (CO) oluşturmak üzere kuru karbondioksit (CO2) absorbanlar ile reaksiyona girerekkarboksihemoglobin düzeylerinde artışa neden olabildiği bildirilmiştir. Vaka raporları baryumhidroksit ve kalsiyum hidroksitin (soda lime), taze gazların CO2 kanisterinden yüksek akımlauzun saatler ya da günlerce geçirildikten sonra kuruyabildiğim göstermiştir. Klinisyeninanestezi solunum devrelerindeki karbondioksit absorbanların kuruduğundan kuşkulandığıdurumlarda, bu adsorbanlar desfluran uygulaması öncesi yenisiyle değiştirilmelidir.

Anestezi sonrası ağrı beklenen hastalarda, diğer hızlı etkili anestezikler gibi desfluran anestezisinden sonra da hastanın hızla ayılacağına dikkat edilmelidir. Hastaya işlem sonundaya da anestezi sonrası bakım ünitesine alınmasından sonraki erken dönemde uygun analjezininuygulanıldığından emin olunmalıdır. Çocuklarda, anesteziden sonra ayılma sırasındakooperasyonu engelleyebilecek kısa bir ajitasyon oluşabilir.

Diğer halojenli anestezikler için olduğu gibi, kısa bir süre içinde yeniden anestezi uygulamasına dikkatle yaklaşılmalıdır.

Solunum yolunun açık tutulması, yapay solunum, oksijenizasyon ve dolaşım resusitasyonu için gerekli cihazlar anında kullanıma hazır olmalıdır.

Glukoz artışı


Diğer halojenli anesteziklerde görüldüğü gibi desfluran da operasyon sırasında glukoz seviyelerindeki artış ile ilişkilendirilmiştir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Diğer gazların konsantrasyonu


Nitröz oksit ile beraber kullanıldığında desfluran MAC düzeyleri düşer (Bkz. Tablo 1).

Kas gevşeticiler


Yaygın olarak kullanılan kas gevşeticilerin etkileri desfluran tarafından potansiyelize edilir. N2O/Opioid anestezisine göre desfluran anestezisi, nöromusküler iletiyi %95 oranında depreseedilebilmek için (ED95) gerekli süksinil kolin dozlarını yaklaşık %30 oranında, atrakuryum vepankuronyum dozlarını ise yaklaşık %50 oranında azaltır.

Değişik konsantrasyonlardaki desfluran anestezisi sırasında, nöromusküler iletiyi %95 oranında deprese edilebilmek için (ED95) gerekli pankuronyum, atrakuryum süksametonyumve vekuronyum dozları Tablo 2'de gösterilmektedir. Bu dozlar vekuronyum dışında izofluranile benzerdir. Desfluran anestezisi sırasında vekuronyumun ED95'i izofluran anestezisine göre%14 daha düşüktür. Ek olarak desfluran anestezisi altında nöromüsküler blokajın sona ermesi,izofluran anestezisi altında olana göre daha uzundur.

Tablo 2: Nöromusküler iletide %95 depresyon oluşturan kas gevşetici dozu (mg/kg)

Desfluran





konsantrasyonu

Pankuronyum

Atrakuryum

Süksametonyum

Vekuronyum

6

0,65 MAC/%60 N2O/O2

0,026

0,133

NA*

NA*

1,25 MAC/%60 N2O/O2

0,018

0,119

NA*

NA*

1,25 MAC/O2%100 O2

0,022

0,120

0,362

0,019

* NA = veri bulunmamaktadır.

Pre-anestezik ilaçlar


Klinik çalışmalarda, yaygın kullanılan pre-anestezik ilaçlarla ya da anestezi sırasında kullanılan ilaçlarla (intravenöz ajanlar ve lokal anestezikler) önemli bir advers etkileşim görülmemiştir.Desfluranın diğer ilaçların dispozisyonuna etkileri belirlenmemiştir.

Sedatifler


Farklı konsantrasyonlarda desfluranla anestezi yapılmış hastalara artan dozlarda intravenöz fentanil verildiğinde, hastalarda anestezik gereksinim veya MAC değerlerinde belirgin azalmagörülmüştür. Artan dozlarda midazolam uygulanması MAC değerlerinde küçük bir azalmagöstermiştir. Sonuçlar Tablo 3' de gösterilmektedir. MAC değerlerindeki bu azalmalar izofluranile gözlemlenenlere benzerdir. MAC değerlerinde, diğer opioid ve sedatif ilaçlarla da benzerbir etkinin oluşması mümkündür.

Tablo 3: Desfluranın MAC değerlerine fentanil ya da midazolamın etkisi

Medikasyon

*MAC (%)

%MAC azalması

Fentanilsiz

6,33 - 6,35

-

Fentanil (3 mcg/kg)

3,12 - 3,46

46 - 51

Fentanil (6 mcg/kg)

2,25 - 2,97

53 - 64

Midazolamsız

5,85 - 6,86

-

Midazolam (25 mcg/kg)

4,93

15,7

Midazolam (50 mcg/kg)

4,88

16,6

* 18-65 yaş arası değerleri içerir.

Glukoz düzeylerinde artış


Diğer halojenli anesteziklerde olduğu gibi, desfluran kullanımı da bir miktar intra-operatif glukoz yükselmesine neden olabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin yapılan bir etkileşim çalışması bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Bu popülasyona ilişkin yapılan bir etkileşim çalışması bulunmamaktadır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik Kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Desfluranın çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanıldığında üreme kapasitesini etkileyip etkilemediği bilinmemektedir.

7

Gebelik dönemi

Kısıtlı sayıda vakada denendiğinden doğum sırasındaki anestezide desfluranın güvenilir kullanımı gösterilmemiştir. Desfluran uterusta gevşeme oluşturur ve utero-plasental kan akışınıazaltır.

Hayvanlarda yapılan çalışmalar üreme toksisitesini göstermiştir (Bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

SUPRANE VOLATİL'in gebe kadınlarda güvenle kullanıldığı gösterilmemiş olduğundan, gebelikte kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Desfluranın anne sütüne geçip geçmediği bilinmediğinden, laktasyon döneminde kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Desfluranın karsinojenik potansiyelini ya da fertiliteye etkisini değerlendirmek amacıyla uzun süreli hayvan çalışmaları yapılmamıştır.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Desfluranın araç ve makine kullanımı üzerindeki etkisi araştırılmamıştır. Ancak hastalar genel anestezi sonrasında bu tür becerilerin bozulabileceği konusunda bilgilendirilmeli ve 24 saatboyunca araba ve makine kullanımından kaçınmaları önerilmelidir.

4.8 İstenmeyen etkiler

Diğer tüm güçlü inhale anestezik ilaçlarda olduğu gibi desfluran da doza bağımlı kalp-solunum depresyonuna sebep olabilir. Diğer advers etkilerin çoğu hafif ve geçicidir. Bulantı ve kusmainhalasyon anesteziklerine, intraoperatif veya postoperatif uygulanan ve hastanın cerrahiprosedüre cevabına göre uygulanan diğer ajanlara bağlı olarak postoperatif dönemdegözlemlenen yaygın etkidir.

SUPRANE VOLATİL kullanılarak gerçekleştirilen klinik çalışmalarda görülen istenmeyen etkilerin sıklığı aşağıdaki şekilde belirtilmiştir: Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10),yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100), seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000), çok seyrek(<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Her sıklık grubunda istenmeyen etkiler azalan ciddiyet sıralaması ile sunulmaktadır.

Enfeksiyon ve enfestasyonlar

Yaygın: Farenjit

Kan ve lenfatik sistem hastalıkları

Bilinmiyor: Koagülopati

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Bilinmiyor: Hiperkalemi, hipokalemi, metabolik asidoz

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın: Nefes tutma+

Yaygın olmayan: Ajitasyon

8
Baş ağrısı

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın:
Yaygın olmayan: Bilinmiyor:

Göz hastalıkları

Yaygın:
Bilinmiyor:

Kardiyak hastalıklar

Yaygın:
Yaygın olmayan: Bilinmiyor:

Baş dönmesi / sersemlik hali Konvülsiyon, migren§, ensefalopati§

Konjonktivit

Gözlerde sarılık, oküler hiperemi§, oküler ikterus, gözlerde yanma§, geçici körlük§, görsel keskinlikte azalma§, gözlerdeiritasyon§, gözlerde ağrı§ , ülseratif keratit§

Nodal aritmi, bradikardi, taşikardi, hipertansiyon

Miyokard enfarktüsü, miyokardiyal iskemi, aritmi

Kardiyak arest, Torsade de pointes, ventrikül yetmezliği, ventriküler hipokinezi, atriyal fibrilasyon

Vasküler hastalıklar

Yaygın olmayan: Vazodilatasyon

Bilinmiyor: Malign hipertansiyon, hipotansiyon, hemoraji, şok

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın: Apne+, öksürük+, laringospazm*

Yaygın olmayan: Hipoksi+

Bilinmiyor: Solunum aresti, solunum yetmezliği, solunum distresi,

bronkospazm, hemoptizi

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın: Bulantı+, kusma+

Yaygın: Tükürük salgılanmasındaartış+

Bilinmiyor: Akut pankreatit, karın ağrısı

Hepato-bilier hastalıklar

Bilinmiyor: Karaciğer yetmezliği, karaciğer nekrozu, hepatit, sitolitik

hepatit, kolestaz, sarılık, karaciğer fonksiyonunda anormallik, karaciğer hastalığı

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Bilinmiyor: Ürtiker, eritem

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın olmayan: Miyalji

Bilinmiyor: Rabdomiyoliz

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Bilinmiyor: Malign hipertermi,asteni,halsizlik/yorgunluk

Araştırmalar

9

Kreatinin fosfokinaz düzeylerinde yükselme, anormal EKG,

Yaygın:

Bilinmiyor:

EKG'de ST-T değişiklikleri, T dalgasının tersine dönmesi, transaminazlarda artış (Alanin ve Aspartat aminotransferazyükselmeleri), kan bilirubin düzeylerinde artış, koagülasyontestlerinde anormallik, amonyak düzeylerinde artış

Yaralanma ve zehirlenmeler®

Bilinmiyor:

Postoperatif ajitasyon, baş dönmesi/sersemlik hali, taşiaritmi, çarpıntı, yorgunluk, kazara maruziyet, deride yanma hissi, ilaçuygulama hatası

* Desfluran ile indüksiyonda bildirilmiştir.
+ Desfluran ile indüksiyon ve idamede bildirilmiştir.

§ Hasta olmayan kişilerin kazayla maruz kalması sonucu görülmüştür.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımına bağlı belirtiler arasında, diğer uçucu ajanlara benzer şekilde, anestezinin derinleşmesi, spontan soluyan hastalarda kardiyak ve/veya solunum depresyonu ve ventilehastalarda hipotansiyon (son evrede hiperkapni ve hipoksi olabilen) şeklindedir.

Doz aşımı durumunda ya da doz aşımı olduğu düşünülen durumlarda şunlar yapılmalıdır:


1. Desfluran uygulaması kesilmelidir.

2. Solunum yolu açık tutularak saf oksij enle asiste ya da kontrollü ventilasyona başlanmalıdır.

3. Hasta, hemodinamik açıdan desteklenerek, hemodinami yeterli düzeyde idameettirilmelidir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Genel anestezikler, Halojenli hidrokarbonlar ATC kodu: N01AB07

Desfluran, halojenize metileterler grubunun bir üyesi olup, inhalasyon yoluyla uygulanan bir anesteziktir. Uygulanan dozuna bağlı olarak reversibl bir şekilde bilinç kaybı sağlar, ağrı hissiniyok eder, istemli motor aktiviteyi baskılar, otonom refleksleri azaltır ve solunum sistemiylekardiyovasküler sistemde sedasyona neden olur. Bu gruptan diğer anestezikler arasında florineek olarak klorin ile de halojenize olan enfluran ve bunun yapısal izomeri izofluran bulunur.Desfluran ise yalnızca florinle holojenize olur.

Yapısından da öngörülebileceği üzere desfluranın 0,42 olan düşük kan/gaz partisyon katsayısı, izofluran gibi diğer güçlü inhalasyon anesteziklerinkinden (izofluranın ki 1,4'tür) ve hatta 0,46olan nitröz oksitinkinden düşüktür. Bu durum desfluranın anesteziden hızlı uyanma ile

10

karakterize bir ajana olan gereksinimi karşıladığına işaret eder. Bu nedenle de desfluran, hızlı uyanmanın önemli bir özellik olduğu günübirlik cerrahideki anestezi için özellikle uygundur.Yapılan hayvan çalışmaları desfluranın benzer kardiyorespiratuvar profile sahip izofluranaoranla daha hızlı bir anestezi indüksiyonu ve ayılma sağladığını göstermiştir.

Desfluran ile sağlanan anestezi sırasındaki EEG'lerde epileptojenik ya da diğer istenmeyen etkiler görülmemiş ve eklenen ilaçlar da beklenmeyen ya da toksik EEG yanıtlarıoluşturmamıştır.

Malign hipertermiye (MH) yatkın olarak yetiştirilen domuzlarda yapılan çalışmalar desfluranın potansiyel bir MH tetikleyicisi olduğuna işaret etmektedir.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim


Fizikokimyasal profilinden öngörüldüğü üzere, insanlarda ve hayvanlarda yapılan farmakokinetik çalışmaları, desfluranın vücuda diğer uçucu anestezik ajanlara kıyasla daha hızlıgirdiğini göstermekte ve anestezinin daha hızlı indüklendiğini düşündürmektedir. Desfluranınkandaki (kan/gaz çözünürlüğü), vücut dokularındaki ve diğer ortamlardaki çözünürlüğüdüşüktür.

Dağılım


Desfluranın kandaki ve diğer dokulardaki düşük çözünürlüğüne dayanılarak, inspire basınç ile doku kısmi basıncı arasındaki dengelenmenin ve bununla ilişkili olarak desfluranın alımının veeliminasyonunun hızla gerçekleşmesi beklenir. Desfluranın dağılımı ve boşaltımı, 5kompartımandan oluşan bir mamiler model ile karakterizedir: Akciğerler, damardan zenginorgan grubu, kas, damardan zengin organ grubuna bitişik yağ ve periferik yağ. Genel olarak, enbüyük oranda desfluran kas dokusu tarafından alınır.

Biyotransformasyon


Desfluran insanlarda minimal hepatik metabolizmaya veya biyotransformasyona uğrar (%0,02).

Eliminasyon


Desfluranın vücuttan boşaltımı da hızla gerçekleşmekte, bu da hızla toparlanmaya ve anestezi derinliğinin ayarlanmasında esnekliğe olanak sağlamaktadır. Desfluran akciğerler yoluylaelimine edilir. Desfluran yalnızca minimal düzeyde metabolizmaya uğrayarak, esas olarakakciğerler yoluyla elimine edilir/atılır. Az miktarda bir kısmı deriden difüze olur, amadesfluranın perkütan kaybı alıma kıyasla küçüktür ve bu kayıp farmakokinetiği anlamlı derecedeetkilememektedir.

Hastalardaki özellikler

Farmakolojik etki, inspre edilen desfluran konsantrasyonu ile orantılıdır. Başlıca advers etkiler farmakolojik etkinin uzantılarıdır.

MAC yaş büyüdükçe azalmaktadır. Hipovolemik, hipotansif ve debilite hastalarda dozajda azaltma yapılması tavsiye edilir (Bkz. Bölüm 4.4).

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

11

Domuzlarda desfluran miyokardı ekzojen uygulanan epinefrine (adrenalin) duyarlı hale getirmez.

Desfluran; seçilmiş hayvan modellerinde, izofluranınkine benzer bir tarzda arteriol düzeyinde koroner vazodilatasyon oluşturuyor görünmektedir. Koroner arter hastalığı oluşturulan birhayvan modelinde, uzun süreli cihaz takılmış bilinci yerinde köpeklerde, desfluranın, kanıkollaterale bağımlı miyokarttan normalde perfüze olan alanlara yönlendirme (koroner çalma)şeklinde bir etkisi saptanmamıştır. Miyokard iskemisi, enfarktüs ve ölümü sonuç parametreleriolarak değerlendiren bugüne kadar yapılmış olan klinik çalışmalar, SUPRANE VOLATİL'inkoroner arteriol dilatasyon özelliğinin, koroner arter hastalığı olan kişilerdeki "koroner çalma"ya da miyokard iskemisi ile ilişkili olduğunu göstermemektedir.

Hayvanlarda (primatlar dahil) hafif ila orta anesteziyle sonuçlanan dozlarla yapılan yayınlanmış çalışmalar, hızlı beyin büyümesi veya sinaptogenez döneminde anestezik ajanlarınkullanımının, gelişmekte olan beyinde uzamış bilişsel eksikliklerle ilişkilendirilebilen hücrekaybına yol açtığını göstermektedir. Bu klinik olmayan bulguların klinik önemibilinmemektedir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Yardımcı madde bulunmamaktadır.

6.2 Geçimsizlikler

Bilinen bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3 Raf ömrü

36 ay.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

30°C'nin altında oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Kapağı sıkıca kapalı olarak dikey pozisyonda saklanmalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Valf-kapak sistemi takılmış, 240 mL desfluran içeren içten epoksifenolik ile kaplı %99,7 saf alüminyum şişe. Kapak, polietilen reçine veya etilen-propilen kopolimerden (EPDM) oluşan bircontaya sahip kıvrımlı valftir.

Ürün 1 veya 6 alüminyum şişe içeren ambalaj boyutlarıyla piyasaya sunulmaktadır.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanıldıktan sonra kapağı kapatılmalıdır.

12

SUPRANE VOLATİL yalnızca desfluran kullanımı için özel olarak tasarlanmış bir vaporizatör kullanılarak genel anestezi uygulaması konusunda eğitim görmüş personel tarafındanuygulanmalıdır.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Baxter Turkey Renal Hizmetler A.Ş.

Sarıyer/İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2021/185

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

28.06.2021

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ


13

İlaç Bilgileri

Suprane Volatil % 100 İnhalasyon Buhari, Çözelti

Etken Maddesi: Desfluran

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.