Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Nivazol 500 Mg Ovül Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

NİVAZOL 500 mg ovül

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her ovül 500 mg metronidazol içerir.

Yardımcı madde(ler):

Metil paraben (E218) 2,1mg/ovül

Propil paraben (E216) 0,9mg/ovül

Butilhidroksi toluen (E321) 0,3mg/ovül

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Ovül

Sarımsı beyaz ovül.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

Kadınlardaki semptomatik trikomoniyazis tedavisinde kullanılır.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde:

Akşamları 1 veya 2 ovül vajina derinliğine uygulanır.

Eş zamanlı oral tedavi yapılacak ise metronidazol günlük dozu 2 gramı geçmemelidir.

Nüksleri önlemek amacı ile topikal uygulama tamamlayıcı tedavi olarak tercih edilebilir.

Menstrüasyon döneminde kullanıldığında etkisi azalabileceğinden veya kullanım zorluğu meydana gelebileceğinden bu dönemde kullanılması önerilmemektedir.

Uygulama şekli:

Yalnız intravajinal kullanım içindir. Sırtüstü yatar pozisyonda vajina derinliğine uygulanır. Yutulmamalı veya başka yoldan uygulanmamalıdır.

1/11

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek yetmezliğinde metronidazolün yarılanma ömrü değişmemektedir. Bu nedenle metronidazol dozunun azaltılmasına gerek yoktur. Ancak bu hastalarda metronidazolmetabolitleri kalır. Bu durumun klinik önemi bilinmemektedir (ayrıca bkz bölüm 4.4)

Ciddi karaciğer yetmezliğinde metronidazol klirensi zorlaşır, bu hastalarda yetmezlik derecesi ve metronidazolün serum seviyelerine göre doz ve uygulama sıklığı ayarlanmalıdır. Hepatikensefalopatili hastalarda metronidazol plazma konsantrasyonu yükselerek ensefalopatisemptomlarını artırabileceğinden, bu hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Metronidazolüngünlük dozu, hepatik ensefalopatili hastalarda üçte birine azaltılmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Metronidazolün mens dönemi öncesindeki kadınlardaki etkililiği ve güvenliliği

çalışılmamıştır. Bu yaş grubunda uygulanmaz.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılarda dikkatli kullanılması tavsiye edilir. Özellikle yüksek dozlarda dikkatli olunmalıdır.

4.3 Kontrendikasyonlar

• NİVAZOL, metronidazol, diğer nitroimidazol türevleri veya içeriğindeki yardımcı maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

• Gebeliğin ilk trimesterinde kullanılmamalıdır.

• Bununla birlikte, metronidazole bağlı hemodiskrazi klinik öyküsü bulunan ve merkezi sinirsisteminin aktif organik hastalıkları bulunan kişilerde kullanılması önerilmemektedir.

• Disülfiram: Disülfiram ve oral metronidazol birlikte kullanıldığında psikotik reaksiyonlarortaya çıktığı bildirilmiştir; bu ilaçların uygulanması arasında en az 2 hafta olmalıdır.

• Alkol: Oral metronidazol kullanımı sırasında alkole karşı disülfiram-benzeri reaksiyonlarbildirilmiştir; metronidazol tedavisi sırasında ve tedaviden üç gün sonrasına kadar alkoltüketilmemelidir.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Oral ya da intravenöz metronidazol konvulsif nöbetler, ensefalopati, aseptik menenjit, optik ve periferik nöropati ile ilişkilendirilmektedir; periferik nöropati esas olarak bir ekstremitedeuyuşma ya da parestezi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Vajinal metronidazol santral sinir sistemihastalığı olan bireylere dikkatle uygulanmalıdır. Hasta anormal nörolojik belirtiler gösterdiğitakdirde (ataksi, vertigo, halüsinasyon ya da konfüzyon gibi) NİVAZOL hemen kesilmelidir.

Nörolojik belirtilerde şiddetlenme riski nedeniyle, aktif ya da kronik periferik veya merkezi nörolojik bozukluğu olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

Kan diskrazisi bulguları veya anamnezi olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Tedavi öncesi ve sonrası lökosit sayımı yapılmalıdır. Kan diskrazisi olan ya da yüksek dozla ve/veya

2/11

uzun süreli tedavi uygulanan vakalarda, tedaviye devam edip etmemeye enfeksiyonun şiddetine göre karar verilmelidir. 10 günden uzun süreli tedavilerde advers reaksiyonlarizlenmelidir.

Cockayne sendromlu hastalarda, sistemik kullanım amaçlı metronidazol içeren ilaçların kullanılmasıyla birlikte, bazı durumlarda ölümle sonuçlanan, ağır hepatotoksisite/akutkaraciğer yetmezliği vakaları bildirilmiştir. Bu nedenle, bu tür hastalarda metronidazol ancakalternatif tedavi seçeneklerinin bulunmadığı durumlarda ve risk-fayda dengesi dikkatli şekildedeğerlendirildikten sonra kullanılabilir. Karaciğer fonksiyonları, tedaviden önce, tedavisırasında ve tedavi sonunda, karaciğer fonksiyonlarına ait parametreler normale dönene veyabazal değerlere ulaşılana kadar izlenmelidir. Karaciğer fonksiyon testlerinden elde edilendeğerlerin tedavi sırasında ciddi şekilde artması durumunda, ilacın kullanımına sonverilmelidir.

Şiddetli hepatik hastalığı olan bireyler metronidazolü yavaş metabolize etmektedir. Bu durum, metronidazol ve metabolitlerinin plazmada birikmesi ile sonuçlanmaktadır. Dolayısıyla, böylehastalara vajinal metronidazol dikkatle uygulanmalıdır.

Aerobik ve fakültatif anaerop bakterilere karşı direkt aktivitesi yoktur.

Bilinen ya da daha önce fark edilmemiş vajinal kandidiyaz, vajinal metronidazol tedavisi sırasında daha belirgin semptomlar gösterebilir. Vajinal metronidazol ile tedavi edilenhastaların yaklaşık %10'unda, tedavi sırasında ya da tedaviden hemen sonra semptomatik

Candida

vajiniti gelişmiştir.

Trichomonas vaginalis

elimine edildikten sonra gonokokal bir enfeksiyonun kalma ihtimali vardır.

Hemodiyaliz alan hastalarda metronidazol ve metabolitleri 8 saatlik bir diyaliz periyodunda etkili bir şekilde uzaklaştırılır. Dolayısıyla, metronidazol hemodiyalizden hemen sonrayeniden uygulanmalıdır.

İntermitan peritoneal diyaliz (IPD) veya sürekli ambulatuvar peritoneal diyaliz (CAPD) alan böbrek yetmezliği olan hastalarda gerekli rutin bir doz ayarlaması bulunmamaktadır.

Metronidazol, non-depolarizan nöromüsküler blokaj oluşturmakta kullanılan ve küronyumun etkisini potansiyalize eder.

Metronidazol, belirli bir fare türünde karsinojen olarak etkili bulunmasına rağmen, bu etki sıçan ve hamster türlerinde gösterilememiştir. Preparatın insanlarda bu türden bir etkisiyoktur.

İnsanlarda mutajenisite riskine ilişkin kanıtların yetersizliği nedeniyle (ayrıca bkz bölüm 5.3) NİVAZOL'ün olağandan daha uzun bir süre kullanımı dikkatlice değerlendirilmelidir.

3/11

500 mg oral metronidazol ile karşılaştırıldığında, vajinal metronidazol minimum pik serum düzeyleri ve sistemik maruziyet (EAA) ile sonuçlanmaktadır. Bu düşük maruziyetdüzeylerinin, oral metronidazol ile yaygın görülen reaksiyonları oluşturma ihtimali az olsa dabu ihtimal halihazırda göz ardı edilemez. Oral ve vajinal uygulanan metronidazolü direkolarak karşılaştıran iyi kontrollü çalışma verisi bulunmamaktadır.

NİVAZOL, içeriğindeki metil paraben ve propil parabenden dolayı alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) neden olabilir.

NİVAZOL butilhidroksi toluen içermektedir. Bu nedenle lokal deri reaksiyonlarına (örneğin, kontak dermatite) ya da gözlerde ve mukoz membranlarda irritasyonlara neden olabilir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Metronidazolün sistemik amaçlı uygulanması sırasında;

Önerilmeyen kombinasyonlar:


-

Alkol:

Alkol intoleransı (disüfiram benzeri reaksiyon, yüz ve boyun bölgesinde kızarıklık, kusma, taşikardi). Metronidazol ile tedavi sırasında ve tedavi sonlandırıldıktan sonra en az 2gün süreyle alkollü içki ya da alkol içeren ilaç kullanılmamalıdır.

-

Amiodaron:

Metronidazol, amidaronun metabolizmasını inhibe eder. Kardiyotoksisite riskindeartış (QT uzaması, torsades de pointes, kalp durması).

-

Astemizol ve terfenadin:

Metronidazol bu ilaçların metabolizmasını inhibe ederek plazmakonsantrasyonlarını artırır. Kesinlikle birlikte kullanılmamalıdır.

-

Busulfan:

Metronidazol busulfanın plazma konsantrasyonunu ve böylelikle busulfanın toksisitesini arttırabilir.

-

Disülfram:

Santral sinir sistemiyle ilgili etkiler (psikotik reaksiyonlar). Birlikte kullanımdeliryum ve zihin bulanıklıklarına yol açabilir.

Dikkatli kullanılması gereken kombinasyonlar:


-

Varfarin:

Metronidazol oral yoldan kullanılan antikoagülanların karaciğerde yıkımınıazalttığından, birlikte kullanımda bu preparatların etkisi ve hemoraji riski artabilir. Bunedenle kombine kullanımda protrombin düzeyleri sık aralıklarla kontrol edilmeli veuygulanacak oral antikoagülan dozu ayarlanmalıdır.

-

Lityum:

Lityum toksisitesinde artış. Metronidazolle birlikte kullanıldığında lityumun plazma düzeyleri yükselebilir. Bu nedenle lityum tedavisi altındayken metronidazol uygulananhastalarda lityum, kreatinin ve elektrolitlerin plazma konsantrasyonları izlenmelidir.

-

Siklosporin:

Siklosporin toksisitesinde artış. Siklosporin serum seviyelerinde yükselmemeydana gelebilir. Metronidazolle birlikte uygulama gerekiyorsa serum siklosporin vekreatinin düzeyleri yakından izlenmelidir.

4/11

- Fenitoin: Fenitoin kan düzeyinde yükselme, metronidazol kan düzeyinde azalma görülebilir.

- Fenobarbital: Metronidazolün eliminasyonu artarak, serum düzeylerinde azalma görülebilir.

- Karbamazepin: Etkileşim mekanizması bilinmemektedir. Ancak, metronidazol muhtemelenkarbamazepinin metabolizmasını inhibe etmektedir.

- 5-fluorourasil: Metronidazolle birlikte kullanıldığında 5-fluorourasilin atılımı azalır ve bunabağlı olarak toksik etkileri artar.

- Veküronyum:(depolarizasyonsuz nöromüsküler bloke edici ilaç):Metronidazol

veküronyumun etkisini güçlendirir.

- Kolestiramin: Metronidazolün emiliminin azalmasına ve dolayısıyla etkisinin azalmasına yol açabilir.

- Ergot alkaloidleri: Metronidazol sitokrom P450 3A4 sistemini inhibe eder böylece ergottürevlerinin metabolizması azalır. Ergotizm riski (bulantı, kusma, vazospastik iskemi) artar.

Laboratuvar tayinleri ile etkileşim:

- Metronidazol treponemayı immobilize eder ve bu nedenle Treponema pallidumimmobilizasyon testinde yanlış pozitif sonuç verir.

- Metronidazol, ultraviyole absorbans yöntemi kullanılarak ölçüm yapıldığında AST (SGOT),ALT (SGPT), LDH, trigliseridler veya glukoz ölçümlerinde değişiklik oluşturabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediyatrik popülasyon:

Çocuklar üzerinde herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B (2. ve 3. trimesterde)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

NİVAZOL için fetus ve yeni doğan gelişimine etkileri tam olarak bilinmediğinden, ilacı kullanmak zorunda olanlar uygun bir doğum kontrol yöntemi ile gebelikten korunmalıdır.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik, embriyonal/fetal gelişim, doğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyelrisk bilinmemektedir.

5/11

Gebe kadınlarda metronidazolün birinci trimesterde kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Bu yüzden NİVAZOL gebeliğin birinci trimesterinde kullanılmamalıdır. Gebeliğinikinci ve üçüncü trimesterlerinde yarar/zarar oranı hekim tarafından değerlendirilmeli, gerekliolmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Metronidazol anne sütüne geçtiğinden emziren anneler tarafından kullanılmamalıdır. Tedavi bittikten 24-48 saat sonra emzirmeye devam edilebilir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Veri bulunmamaktadır.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Sistemik olarak kullanılan metronidazol motorlu araç ve makine kullanımını etkileyebilir. Sistemik uygulamaya kıyasla metronidazol vajinal yoldan daha düşük oranlarda emilir.NİVAZOL kullanımı baş dönmesi, ataksi, yorgunluk ve halsizlik yapabileceğinden motorluaraç ve makine kullanımını etkileyebilir.

4.8 İstenmeyen etkiler

Yan etkilerin sıklık gruplandırması şöyledir:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Metronidazolün vajinal yolla uygulanması oral yolla kıyaslandığında çok düşük plazma düzeylerine (%2-12) neden olduğundan, sistemik yan etki insidansı da çok düşüktür.

NİVAZOL'ün etkin maddesi olan metronidazolün sistemik kullanımına bağlı olarak görülebilen istenmeyen etkiler aşağıda listelenmiştir:

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Agranülositoz, nötropeni, trombositopeni, pansitopeni Bilinmiyor: Lökopeni

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek: Anafilaksi

Bilinmiyor: Anjiyoödem, ürtiker, ateş

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Bilinmiyor: Anoreksi

Psikiyatrik hastalıklar

Çok seyrek: Konfüzyon ve halüsinasyon dahil psikotik hastalıklar Bilinmiyor: Depresif ruh hali

6/11

Sinir sistemi hastalıkları

Çok seyrek: İlacın kesilmesi durumunda düzelebilen ensefalopati (örneğin, konfüzyon, baş ağrısı, halüsinasyon, paralizi, ışığa hassasiyet, hareket bozukluğu, ense sertliği) ve subakutserebellar sendrom (örneğin, ataksi, dizartri, yürüyüş bozukluğu, nistagmus ve tremor).Sersemlik, baş dönmesi, konvülziyonlar, baş ağrısı, uykusuzluk, vertigo.

Bilinmiyor: Yoğun ve/veya uzun süreli metronidazol tedavisi sırasında periferik duysal nöropati veya geçici epileptiform nöbetler bildirilmiştir. Birçok vakada tedavinin kesilmesiveya dozajın azaltılması durumunda nöropati yok olmuştur.

Aseptik menenjit

Göz hastalıkları

Çok seyrek: Çoğunlukla geçici olmak üzere diplopi, miyopi, bulanık görme, görme keskinliğinde azalma ve renkli görmede değişiklik gibi görme bozukluklarıBilinmiyor: Optik nöropati/nöritis

Gastrointestinal hastalıklar

Bilinmiyor: Tat değişiklikleri, oral mukozit, paslı dil (mantar üremesine bağlı), bulantı, kusma, epigastrik ağrı ve diyare gibi gastrointestinal bozukluklar. Geri dönüşümlü pankreatitolguları.

Hepato-bilier hastalıklar

Çok seyrek: Karaciğer enzimlerinde (AST, ALT, ALP) artış, bazen sarılık ile birlikte kolestatik hepatit veya miks hepatit ve hepatoselüler karaciğer hasarı bildirilmiştir. Diğerantibiyotiklerle kombine olarak metronidazol ile tedavi edilen hastalarda karaciğertransplantasyonu gerektiren karaciğer yetmezliği olguları bildirilmiştir.

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Çok seyrek: Cilt döküntüleri, püstüler döküntüler, kaşıntı, yüz kızarıklığı (flushing) Bilinmiyor: Eritema multiforme, Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Çok seyrek: Miyalji, artralji

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Çok seyrek: İdrar renginde koyulaşma (metronidazol metabolitine bağlı olarak)

NİVAZOL'ün etkin maddesi olan metronidazolün topikal kullanımına bağlı olarak görülen istenmeyen etkiler aşağıda listelenmiştir:

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok seyrek: Uygulama bölgesinde irritasyon, eritem, hafif dereceli kuruluk ve yanma

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine

7/11

olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr[email protected];4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Fazla miktarda ovül uygulandığında metronidazole bağlı sistemik etkiler görülebilir; ancak vajinal yoldan uygulanan metronidazolün hayatı tehdit edici belirtilere yol açması beklenmez.

Doz aşımında semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanır. Metronidazolün antidotu yoktur. 12 gram metronidazol almış olanlarda iyileşme sağlanabilir.

Metronidazole bağlı olarak bulantı, kusma, abdominal ağrı, diyare, kaşıntı, ağızda metalik tat, ataksi, baş dönmesi, parestezi, konvulsiyon, lökopeni, idrar renginde koyulaşma görülebilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: İmidazol türevleri ATC kodu: G01AF01

Metronidazol 5-nitroimidazol grubu, anaerobik bakterilerin karıştığı çoğu enfeksiyonlar ve protozoaların sebep olduğu enfeksiyonlara karşı etkili antiprotozoal, antibakteriyel maddedir.

Etki mekanizması:


Metronidazolün anaeroblar üzerine etkisine ilişkin intraselüler hedefleri büyük oranda bilinmemektedir. Metronidazolün 5-nitro grubu, metabolik olarak aktif anaeroblar tarafındanindirgenir ve çalışmalar ilacın indirgenmiş formunun bakteriyel DNA ile etkileştiğinigöstermiştir. Ancak DNA ile etkileşimin, metronidazolün anaeroblar üzerine bakterisidaletkisinde tek başına önemli bir bileşen olup olmadığı net değildir.

İn vitro aktivite:


Metronidazol, bakteriyel vajinoz ile ilişkili oldukları bildirilen aşağıdaki organizma suşlarının çoğuna karşı

in vitro

etkili bir antibakteriyel ajandır:

Bacteroides

spp.

Gardnerella vaginalis Mobiluncus

spp.

Peptostreptococcus

spp.

Potansiyel bakteriyel vajinoz patojenleri olan,

Gardnerella vaginalisMobiluncus

spp,'ye karşı standart duyarlılık testi metodolojisi tanımlanmamıştır. Bakteriyel vajinoz tanısı içinrutin bakteri kültür ve duyarlılık testi yapılmamaktadır.

8/11

5.2 Farmakokinetik özellikler

Emilim:


İntravajinal uygulamada biyoyararlanımı oral yola kıyasla yaklaşık %20'dir.

Dağılım:


Metronidazol safra, kemik, göğüs, süt, serebral apse, beyin-omurilik sıvısı, karaciğer ve karaciğer apsesi, salya, seminal ve vajinal sıvılar gibi vücut dokuları ve sıvılarına, plazmadakine yakınkonsantrasyonlarda ve geniş ölçüde dağılır. Plasentayı aşar ve hızlı bir biçimde fetal dolaşımagirer. Plazma proteinlerine bağlanma oranı %20'den fazla değildir. Dağılım hacmi 0,25-0,85L/kg'dır.

Biyotransformasyon:


Karaciğerde oksidasyon suretiyle metabolize edilir, hidroksi metaboliti etkindir. İdrarla atılan iki majör metaboliti hidroksi metaboliti ve asetik asit metaboliti olup, hidroksi metabolitimetronidazolün biyolojik aktivitesinin %30'una sahiptir.

Eliminasyon:


Yarılanma ömrü 6-11 saattir. Sistemik veya topikal olarak uygulandığında, metronidazol dozunun %6-15'i fekal yolla %60-80'i değişmeden ve metabolitleri halinde idrarla atılır.Değişmeden idrarla atılan ilaç oranı %20'dir.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


Veri yoktur.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Metronidazol, farelere ve sıçanlara kronik oral uygulamayı takiben karsinojenik aktivite kanıtı göstermiştir. Farelere 75 mg/kg ve üzerinde (vücut yüzey alanı karşılaştırması bazında klinikinsan dozunun 5 katı kadarı) dozların verildiği birçok oral fare çalışmasında pulmonertümörler ve lenfomalar bildirilmiştir. Erkek farelerde, 41 mg/kg/gün'lük insan dozuna eşdeğerdozlarda (vücut yüzey alanı karşılaştırması bazında önerilen klinik dozun 33 katı) malignkaraciğer tümörleri bildirilmiştir. Metronidazolün sıçanlarda kronik oral 150 mg/kg ve üzeridozlarda (vücut yüzey alanı karşılaştırması bazında klinik insan dozunun yaklaşık 20 katı)uygulanması meme tümörleri ve hepatik tümörler ile sonuçlanmıştır. Hamsterlarda iki, yaşamboyu tümörijenisite çalışması yapılmış ve negatif sonuç bildirilmiştir. Yayımlanmış veriler,Wistar sıçanlara 5 gün boyunca vücut yüzey alanı karşılaştırması bazında önerilen insandozunun 26 katı dozlarda intravajinal metronidazol uygulanmasının, sıçan vajinal mukozahücrelerindeki mikronüklei sıklığında artış ile sonuçlandığını bildirmiştir.

Metronidazol bazı

in vitro

tayin sistemlerinde mutajenik aktivite göstermiştir. Ek olarak, farelerde intraperitoneal enjeksiyonları takiben mikronüklei sıklığında doza bağımlı bir artışgözlenmiştir. 200 ila 1200 mg/gün metronidazol ile 1 ila 24 ay tedavi edilen Crohn hastalarınıiçeren bir çalışmada kromozom aberasyonlarında artış bildirilmiştir. Ancak ikinci birçalışmada, 8 ay metronidazol ile tedavi edilen Crohn hastalarında kromozomaberasyonlarında artış bildirilmemiştir.

9/11

Farelerde, önerilen oral insan dozunun altı katına kadar olan dozlarda (mg/m2 olarak) fertilite çalışmaları yürütülmüştür ve bu çalışmalar fertilite bozukluğu kanıtı göstermemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Borik asit Gliserin

Metil paraben (E218)

Propil paraben (E216)

Butilhidroksi tolüen (E321)

Witepsol S55

6.2 Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3 Raf ömrü

24 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

30°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Karton kutuda 10 ve 20 ovül içeren alüminyum strip ambalajlarda kullanma talimatı ile birlikte sunulmaktadır.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' ve 'Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

BİLİM İLAÇ SAN. ve TİC. AŞ.

80670 Maslak-İSTANBUL

8. RUHSAT NUMARASI

129/91

10/11

9. İLK RUHSAT TARİHİ/ RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 28.11.1980 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

11/11

İlaç Bilgileri

Nivazol 500 Mg Ovül

Etken Maddesi: Metronidazol

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Nivazol 500 Mg Ovül - KUB
  • Nivazol 500 Mg Ovül - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.