Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Lugesro 500 Mg/2 Ml Enjeksiyonluk Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

LUGESRO 500mg/2ml enjeksiyonluk çözelti

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir ml çözelti 250 mg hidroksiprogesteron kaproat içerir.

Yardımcı madde(ler):

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk çözelti

Berrak ve partikül içermeyen çözelti

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

• Habituel düşük ve düşük tehdidi,

• Sarı cisim (Corpus luteum) yetmezliğine bağlı kısırlık,

• Primer ve sekonder amenore.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

• Düşük

Bugünkü bilimsel verilere göre, erken gebelikte medikal tedavi ancak kesinlikle gerekli ise verilmelidir. Bu durum, LUGESRO gibi gebeliğin idamesi için uygulanan hormonpreparatları için de geçerlidir. Dolayısıyla, LUGESRO, ancak mutlak bir çocuk arzusu varsa,özellikle corpus luteum yetmezliği ya da düşük öyküsü varlığında uygulanmalıdır.

LUGESRO, hem düşük tedavisinde hem de düşük profilaksisinde endikedir, çünkü hormon açığını karşılar, uterus hareketlerini azaltır ve az gelişmiş uterusun gelişimini uyarır.

1 / 12

Bu amaca ulaşmak ve gebeliği sürdürmek için, LUGESRO yeterli doz ile uzun süre uygulanmalıdır.

LUGESRO, uterus hareketlerini azalttığı için, ölmüş bir embriyonun retansiyonu olasıdır. Bu nedenle, uzun süreli tedavi durumunda uygun muayene ve immunolojik testlerle, gebeliğindevam edip etmediğinin kontrol edilmesi gereklidir.

Habituel düşük

Gebelik saptanır saptanmaz 250-500 mg LUGESRO, gebeliğin ilk ayları boyunca, (bazı vakalarda ise daha uzun süre) haftada bir intramüsküler (i.m.) olarak uygulanır.

Düşük tehdidi

Kanama kesilinceye kadar tedaviye haftada 2-3 kez 500 mg LUGESRO i.m. enjeksiyonu ile başlanır, acilen yatak istirahati tavsiye edilir. Daha sonra, hastanın mobilizasyonuna rağmenşikayetleri ve kanaması kayboluncaya kadar birkaç hafta süreyle, haftada iki kez LUGESRO250 mg i.m. ile tedaviye devam edilir. LUGESRO'un bundan sonra profilaktik olarak verilipverilmemesi gerekliliği olgudan olguya değişir.

Başarısız bir düşük tehdidi tedavisinden ve bunu takip eden kürtajdan 8-14 gün sonra, LUGESRO'un ancak yavaşça gerileyen sürekli etkisine bağlı olarak, nadir olgularda çekilmekanaması oluşabilir. Ancak, bu durumda ek bir önlem gerekmemektedir.

• Sarı cisim (Corpus luteum) yetmezliğine bağlı infertilite

Siklusun ikinci yarısında bazal vücut sıcaklığında çok kısa süreli bir artış ile karakterize bir durum olan luteal fazın kısa olduğu vakalarda LUGESRO, transformasyonu yetersiz olanendometriyumda sekretuvar transformasyona neden olur, böylece nidasyon şansını arttırır.

Bazal vücut sıcaklığının yükselmesinden yaklaşık 3 gün sonra, 250 mg LUGESRO i.m. enjeksiyon uygulanmalıdır. Genellikle eşlik eden östrojen açığı da var olduğundanLUGESRO ile tedaviye başlamadan önce östrojen ile endometriyal hazırlık yapılmalıdır (örn.14 gün boyunca). Böylece endometriyumun fizyolojik transformasyonu sağlanabilir.

2 / 12

• Primer ve sekonder amenore

Sekonder amenorenin hormonal tedavisi, ancak gebeliğin dışlanmasından sonra yapılabilir.

Primer ya da sekonder amenorenin tedavisine başlamadan önce, prolaktin salgılayan bir hipofiz tümörünün varlığı dışlanmalıdır. Uzun süre boyunca yüksek doz östrojene maruzkaldığında makroadenomların boyutunda artış ihtimali göz ardı edilmemelidir.

LUGESRO ile tedaviye başlamadan önce östrojen ile endometriyal hazırlık i.m. olarak tedaviye başlanır.

Yeterli endojen östrojen seviyelerinin sağlandığı hastalarda, östrojen tedavisini sonlandırma ve siklusun 18. ve 20. günleri arasında i.m. 250 mg LUGESRO uygulayarak siklik kanamayıuyarma girişiminde bulunulabilir.

• Dikkat edilecek husus

Eğer çocuk arzusu yoksa, hormonal olmayan kontrasepsiyon yöntemleri uygulanmalıdır (takvim ve vücut sıcaklığı yöntemi dışında). Tedavi şeması altında yaklaşık 28 günlük düzenliaralıklarla bir çekilme kanaması olmazsa, koruyucu önlemlere rağmen bir gebeliğin oluşmuşolabileceği düşünülmelidir. Ayırıcı tanı ile durum netleşinceye kadar tedavi kesilmelidir.Ancak, çocuk arzu ediliyorsa ve bir gebelik oluşmuşsa, LUGESRO'a ancak bir düşük riskivarsa devam edilmelidir.

Uygulama şekli:

LUGESRO, her zaman derin i.m. enjeksiyon şeklinde, tercihen intragluteal, ya da üst kola uygulanmalıdır. Enjeksiyon son derece yavaş uygulanmalıdır (bkz. 4.8. İstenmeyen etkiler).Enjeksiyondan sonra, LUGESRO solüsyonunun geri çıkmasını önlemek amacıyla enjeksiyonbölgesi üzerine bir bant yerleştirilmesi önerilmektedir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliğinin ürünün farmakokinetiğini etkilemesi beklenmez.

Karaciğer yetmezliği:

Ciddi karaciğer yetmezliği varlığı veya hikayesi durumunda kullanılmamalıdır.

3 / 12

Pediyatrik popülasyon:

12 yaş altı çocuklarda kullanılmaz.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılarda kullanılmaz.

4.3. Kontrendikasyonlar

LUGESRO, aşağıda belirtilen durumlarda kullanılmamalıdır. LUGESRO kullanımı sırasında herhangi biri meydana gelirse preparatın kullanımı derhal kesilmelidir.

• Hidroksiprogesteron kaproat ya da yardımcı maddelerin herhangi birine karşı aşırıduyarlılık

• Aktif venöz tromboembolik bozukluk

• Arteriyel ve kardiyovasküler hastalık varlığı ya da öyküsü (örn. Miyokard infarktüsü,serebrovasküler olay, iskemik kalp hastalığı)

• Vasküler tutulum görülen diabetes mellitus

• Karaciğer fonksiyon testleri normale dönmediği sürece ciddi hepatik hastalığın varlığı yada öyküsü

• Karaciğer tümör varlığı ya da öyküsü (benign ya da malign)

• Bilinen ya da kuşkulu seks hormonu bağımlı maligniteler

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Aşağıda belirtilen durum ya da risk faktörlerinden herhangi biri varsa ya da kötüleşirse, LUGESRO kullanmaya başlamadan ya da devam etmeden önce kişisel bir risk yarar analiziyapılmalıdır.

Dolaşım bozuklukları

Epidemiyolojik çalışmaların sonuçları, oral östrojen/progesteron içeren ovülasyon inhibitörlerinin kullanımının artmış tromboembolik hastalık insidansına katkıda bulunduğunugöstermiştir. Bu nedenle, özellikle tromboembolik hastalık öyküsü varlığında tromboemboliriskinin artma olasılığı akılda tutulmalıdır.

Genel olarak, venöz tromboembolizmin (VTE) bilinen risk faktörleri arasında pozitif kişisel ya da aile öyküsü (kardeş ya da ebeveynlerde göreceli olarak erken yaşlarda ebeveynlerde

4 / 12

VTE), yaş, obezite, uzamış hareketsizlik, büyük cerrahi girişim ya da büyük travmalar yer almaktadır.

Doğum sonrası dönemde artan tromboembolizm riski dikkate alınmalıdır.

Arteriyel ya da venöz trombotik olay belirtileri veya şüphesi varsa tedavi derhal kesilmelidir. Tümörler

LUGESRO'un içerdiği gibi hormonal maddeler kullanan nadir olgularda benign karaciğer tümörleri ve daha da nadiren malign karaciğer tümörleri bildirilmiştir. İzole vakalarda butümörler hayatı tehdit eden intraabdominal hemorajilere neden olmaktadır.

LUGESRO kullanan kadınlarda ciddi üst abdominal ağrı, karaciğer büyümesi ya da intraabdominal hemoraji belirtileri oluştuğunda, ayırıcı tanıda karaciğer tümörüdüşünülmelidir.

Diğer durumlar

Hastada diyabet mevcutsa sıkı bir medikal denetim gereklidir.

Özellikle kloazma gravidarum öyküsü olan kadınlarda bazen kloazma oluşabilir. Kloazmaya yatkınlığı olan kadınlar, LUGESRO kullanırken güneş ışığı ya da ultraviyole ışınlara maruzkalmaktan kaçınmalıdır.

Psişik depresyon öyküsü olan hastalar dikkatle izlenmeli ve depresyon ciddi derecede tekrarlarsa ilaç bırakılmalıdır.

Tıbbi muayene

LUGESRO kullanımına başlanması ya da tekrarlanması öncesinde, kontrendikasyonlar ve uyarılar rehberliğinde tam bir tıbbi anamnez alınmalı, fiziksel ve jinekolojik muayeneyapılmalıdır. Bu muayeneler LUGESRO kullanımı boyunca tekrarlanmalıdır. Budeğerlendirmelerin sıklığı ve şekli olguya göre belirlenmeli ancak, genel olarak kan basıncıkontrolü, meme, karın ve pelvik organları ve aynı zamanda servikal sitolojiyi içermelidir.Uygun endikasyonlarda gebelik dışlanmalıdır.

5 / 12

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Hidroksiprogestron kaproat, redüksiyon, başlıca CYP3A4 ve CYP3A5 aracılığı ile hidroksilasyon ve sülfatlanmış, glukuronize ve asetilenmiş metabolitleri içeren konjugasyonreaksiyonları ile geniş ölçüde karaciğerde metabolize edilir.

İn vitro

analize göre, kaproatgrubu metabolizma sırasında muhafaza edilir.

Seks hormonlarının artmış klerensi ile sonuçlanan ilaç etkileşimleri terapötik etkililiğin azalmasına neden olabilir. Bu durum, birçok hepatik enzim uyarıcı ilaçlarla tespit edilmiştir(fenitoin, barbitüratlar, primidon, karbamazepin, rifampisin, okskarbazepin, St. Johns wort,rifabutin gibi); griseofulvin de şüphelidir.

Seks steroidleri diğer ilaçların metabolizması ile etkileşebilir. Dolayısıyla, plazma ve doku konsantrasyonları etkilenebilir (örn. siklosporin).

Not: Potansiyel etkileşimleri belirleyebilmek için eş zamanlı kullanılan ilaçların Kısa Ürün Bilgisi/Kullanma Talimatı bilgisine danışılmalıdır.

Laboratuvar testleri

Progestagen kullanımı, karaciğer, tiroid, adrenal ve renal fonksiyonların biyokimyasal parametreleri, (taşıyıcı) proteinlerin plazma seviyeleri (örn. kortikosteroid bağlayıcı globulin),lipit/lipoprotein fraksiyonları, karbonhidrat metabolizma parametreleri, koagülasyon vefibrinoliz parametreleri gibi belirli laboratuar testlerinin sonuçlarını etkileyebilir.Değişiklikler genelde normal laboratuar aralığı içinde kalır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda diğer tıbbi ürünlerle etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: D

6 / 12

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Eğer çocuk arzusu yoksa hormonal olmayan yöntemlerle (takvim ve vücut sıcaklığı yöntemi dışında) doğum kontrolü sağlanmalıdır. Tedavi şeması altında yaklaşık 28 günlük düzenliaralıklarla bir çekilme kanaması olmazsa, koruyucu önlemlere rağmen bir gebeliğin oluşmuşolabileceği düşünülmelidir. Ayırıcı tanı ile durum netleşinceye kadar tedavi kesilmelidir.Çocuk arzu ediliyorsa ve bir gebelik oluşmuşsa, LUGESRO'a ancak bir düşük tehlikesininbahis konusu olduğu hallerde devam edilir.

Gebelik dönemi

LUGESRO'un habitüel düşük ya da düşük tehdidi için kullanıldığı durumlar dışında gebelik olasılığı bertaraf edilmelidir.

Epidemiyolojik çalışmalar, ne gebeliğinden önce seks steroidleri kullanmış kadınların çocuklarında doğumsal kusur riskinde herhangi bir artışı, ne de gebeliğin erken dönemindeyanlışlıkla seks steroidleri kullanıldığında oluşan bir teratojenik etkiyi göstermemiştir.

Erken gebelik döneminde kadın seks hormonlarının uygulanması ile malformasyon görülmesi arasındaki olası ilişki son yıllarda tartışma konusu olmuştur. Günümüzdeki bilimsel verileregöre, nedensel bir ilişki olabileceği varsayımı temelsiz kabul edilmektedir. Ancak, sekshormonları da dahil hiçbir ilacın teratojenik etkisinin olmadığının kesin olarak iddiaedilemeyeceği açıkça anlaşılmalıdır. Bu tereddüt, neden belirli endikasyonlarda seks hormonutedavisine başlamadan önce gebeliğin dışlanmasının istenmesinin sebebidir.

Laktasyon dönemi

Siklik fonksiyonlar laktasyon sırasında genellikle yoktur (özellikle kısa süreli laktasyonda). Bu fizyolojik bir durum olduğundan, LUGESRO laktasyon sırasında kullanılmamalıdır.Hidroksiprogesteron ve metabolitlerinin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Bilinmemektedir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Sadece progesteron içeren preparatların kullanımı ile ilişkili en ciddi istenmeyen etkiler “4.4

7 / 12

Özel kullanım uyarıları ve önlemleri” bölümünde listelenmiştir. İlave olarak, aşağıdaki istenmeyen etkiler nedensel ilişki her zaman tespit edilemese de hidroksiprogesteron kaproatkullananlarda bildirilmektedir.

Aşağıdaki tablo MedDRA sistem organ sınıfları (MedDRA SOCs) ile advers reaksiyonları bildirmektedir. Sıklıklar pazarlama sonrası deneyim ve literatürden alınan oranlaradayanmaktadır.

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın: Alerjik cilt reaksiyonu (örn; alerjik döküntü, alerjik ürtiker, alerjik ödem)

Çok seyrek: Anafilaktoid reaksiyon

Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar

Tecrübe, izole vakalarda yağlı solüsyonların enjeksiyonu sırasında ya da hemen sonrasında oluşan kısa süreli reaksiyonlardan (ani gelişen öksürük ihtiyacı, paroksismal öksürük,respiratuvar distres) solüsyonun oldukça yavaş enjekte edilerek kaçınılabileceğinigöstermiştir.

Genel ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Enjeksiyon bölgesi reaksiyonu (örn; Enjeksiyon yerinde kızarıklık, şişme ve ağrı) Belirli reaksiyonları ve benzerlerini, ilişkili durumları tanımlamak için en uygun MedDRAterimi kullanılmıştır.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

([email protected]

; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 09).

8 / 12

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Deney hayvanlarında yapılan akut toksisite çalışmalarına dayalı olarak, doz aşımına bağlı advers etki riski düşük görünmektedir. Doz aşımı durumunda semptomatik tedavibaşlatılmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Progesteronlar ATC kodu: G03DA03

LUGESRO yağlı solüsyonda hidroksiprogesteron kaproat içermektedir. Hidroksipogesteron kaproat, doğal hidroksiprogesteronun esteridir ve kadınlarda progesteron gibiantigonadotropik etkiler, endometriyumun sekretuvar transformasyonu, servikal mukusunkalınlaşması gibi tipik progestojenik etkiler yaratır. Kısa etkili progesteronun aksine,hidroksiprogesteron kaproatın progestojenik depo etkisi vardır. İ.M. uygulamayı takiben,maksimum plazma konsantrasyonlarına 2-5 gün içinde ulaşır. Preparatın termojenik etkisizayıftır.

250 mg hidroksiprogesteron kaproat uygulaması endometriyumun sekretuvar transformasyonuna yol açar; bu etki aynı zamanda östrojen uygulandığında yaklaşık 10 günsürer.

LUGESRO luteal fazda progesteron üretimini inhibe etmez ve östrojenik, kortikoid veya androgenik hiçbir etkiye sahip değildir. Ayrıca plasental hormon üretimi üzerine hiçbir inhibeedici etki göstermez.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Hidroksiprogesteron kaproat i.m. uygulamadan sonraki 30 gün içerisinde depodan kademeli olarak ve tamamen salınır. Hidroksiprogesteron kaproatın biyoyararlanımı tamdır. Anabileşenin serum maksimum konsantrasyonu olan 17±6 ng/ml'ye, uygulamadan 2-5 günsonrasında ulaşılır. Daha sonra hidroksiprogesteron kaproatın serum düzeyleri yavaşça azalırve uygulanan doz sonrasındaki 23-28 gün içerisinde serumdan elimine edilir.

9 / 12

Dağılım:


Vücutta sekonder depo ya da derin kompartman (örn. yağ) oluşumu yoktur.

Biyotransformasyon:


Hidroksiprogesteron kaproat ağırlıklı olarak tam steroid ester olarak metabolize edilir. Östradiol ve metabolitlerinin sadece küçük miktarları saptanabilir. Ana bileşen pratikte idrarve feçeste saptanamaz; bu durum insanda hidroksiprogesteron kaproatın neredeyse tamamenmetabolize olduğunu göstermektedir.

Eliminasyon:


Hidroksiprogesteron kaproat ve metabolitleri safra ve idrar yoluyla sırasıyla 8:2 oranında atılır. İlacın depodan salınımını belirleyen yaklaşık 6 günlük eliminasyon yarılanma ömrühesaplanmıştır.

Kararlı durum koşulları:


Bir haftalık uygulama rejimi boyunca, hidroksiprogesteron kaproat ve metabolitlerinin serumda

%5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

LUGESRO veya aktif maddesi hidroksiprogesteron kaproat ile, tekrarlanan uygulamaları takiben muhtemel sistemik veya tümorijenik etkileri aydınlatmak amacıyla veya mutajenikpotansiyelle ilgili deneysel hayvan çalışmaları yapılmamıştır. Ayrıca, insanlardaki risktahmini için gerekli olabileceği düşünülmemiştir.

Hidroksiprogesteron kaproat, hidroksiprogesteronun bir esteridir ve fizyolojik olarak ara metabolizmada oluşur. Bu nedenle, reçeteye uygun şekilde kullanıldığında sistemik intoleransveya tümorijenik etkiler beklenmez. Yapıya bağlı olarak, mutajenik potansiyel beklenmez.Buna rağmen, seksüel steroidlerin hormona bağımlı doku ve tümörlerin gelişimini uyardığıgöz önüne alınmalıdır.

Hidroksiprogesteron ile tek başına ya da doğal bir estrojen ile kombinasyonuyla yapılan üreme-toksikolojisi araştırmalarında, hidroksiprogesteron kaproatın teratojenik potansiyeliveya F1 kuşağının üreme kapasitesine olumsuz etkisine dair bir bulgu elde edilmemiştir.Hidroksiprogesteron kaproatın lokal toleransını değerlendirmek için yapılan deneysel hayvantestlerinde, aktif madde hidroksiprogesteron kaproatın çözücü karışımının neden oluğu tahrişedici etkiyi arttırdığına dair bir belirti görülmemiştir.

10 / 12

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Benzil benzoat Hint yağı

6.2. Geçimsizlikler

Geçimlilik çalışması yapılmamış olduğundan, bu ürün başka bir ürünle karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

LUGESRO, 2 ml çözelti içeren 3 ml kapasiteli amber renkli tip I cam flakon içerisinde pazarlanmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

LUGESRO, tüm yağlı eriyikler gibi, kas içine enjekte edilmelidir. Nadir olgularda görülebilen kısa süreli reaksiyonlar (öksürme irritasyonu, öksürük nöbetleri, nefes darlığı) yavaş birenjeksiyon tekniği ile önlenebilir.

11 / 12

7. RUHSAT SAHİBİ

VEM İlaç San. ve Tic. A.Ş Maslak Mahallesi AOS 55. Sokak42 Maslak A Blok Sit. No: 2/134Sarıyer/İSTANBUL

8. RUHSAT NUMARASI

2021/351

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 04.10.2021 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

12 / 12

İlaç Bilgileri

Lugesro 500 Mg/2 Ml Enjeksiyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Hidroksiprogesteron Kaproat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.