Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Depo-provera 150 Mg/ml Steril Aköz Süspansiyon Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

DEPO-PROVERA 150 mg/ml steril aköz süspansiyon Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Medroksiprogesteron asetat 150 mg/ml

Yardımcı maddeler:

Metilparaben (E218) 1,35mg

Propilparaben (E216) 0,15mg

Sodyum klorür 3,38mg

Yardımcı maddelerin tam listesi için bölüm 6.1'e bakınız

3. FARMASÖTİK FORM

Süspansiyon

Beyaz renkli, enjeksiyonluk steril süspansiyon.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

Progestojen: Doğum kontrolü için.

DEPO-PROVERA, uzun dönemli kontraseptif ajan olup, menstrüel bozukluk ihtimali açısından uygun şekilde gözden geçirilmiş kadınlarda, tam fertiliteye geçişin geciktirilmepotansiyeli için kullanılır.

DEPO-PROVERA aşağıdaki durumlarda kısa dönemli doğum kontrolü için de kullanılabilir:

1) Vazektomiye giren erkeklerin partnerlerinde, vazektomi etki gösterene dek korumasağlamak için.

2) Kızamıkçığa karşı aşı yapılan kadınlarda, virüsün etkin olduğu sürece gebeliğin önlenmesiiçin.

3) Sterilizasyon bekleyen kadınlarda.

DEPO-PROVERA enjeksiyonunu uzun dönemli kullanan her yaştaki kadında kemik mineral yoğunluğu (KMD) azalabileceğinden (bakınız Bölüm 4.4), gebelik ve/veya emzirme sırasındaoluşan KMD azalmasını da hesaba katan bir risk/fayda değerlendirmesi DEPO-PROVERAenjeksiyonu verilmeden önce dikkate alınmalıdır.

Pediyatrik popülasyon (12-18 yaş)


Gençlerde, sadece diğer doğum kontrol yöntemleri doktorunuz tarafından uygun veya kabul edilebilir bulunmadığında, (ebeveynleri ile konuşularak) DEPO-PROVERA kullanılabilir.

Sayfa 1 / 16

Ürünün uzun dönemli doğasının, olası yan etkilerinin ve her enjeksiyonun etkilerinin hemen tersine dönmesinin imkansızlığının potansiyel kullanıcılara yeterince anlatılması, her hastanınbu açıklamaları tam olarak anladığından emin olunması için tüm çabaların gerçekleştirilmesiçok önemlidir. Hastalara yönelik kullanma talimatları üretici tarafından sağlanmaktadır.Doktorun DEPO-PROVERA enjeksiyon uygulamadan önce bu kullanma talimatlarını anlamasıkonusunda hastaya yardımcı olması önerilmektedir.

İyi klinik uygulama doğrultusunda, DEPO-PROVERA uygulamasından önce ve daha sonrasında düzenli aralıklarla genel tıbbi ve jinekolojik muayene gerçekleştirilmelidir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Steril aköz DEPO-PROVERA süspansiyonu, DEPO-PROVERA süspansiyon dozunun eşit dağılımını sağlamak için kullanımdan hemen önce iyice çalkalanmalıdır.

Yetişkinler:

İlk enjeksiyon: İlk kullanım döngüsünde kontraseptif etki sağlamak için, 150 mg IM enjeksiyon normal menstrüel döngünün ilk beş gününde verilmelidir. Enjeksiyon bu talimatlara göreyapıldığında hiçbir ek kontraseptif yöntem gerekmemektedir.

Post Partum: İlk uygulama sırasında hastanın hamile olmadığından iyice emin olmak için bu enjeksiyon emzirmeyen kadına post partum 5 gün içinde verilmelidir.

Erken puerperium döneminde DEPO-PROVERA reçete edilmiş kadınların uzun süreli ve ağır kanama yaşayabileceğine dair kanıtlar vardır. Bu nedenle ilaç puerperiumda dikkatlikullanılmalıdır. Doğum veya gebeliğin sonlanmasının hemen ardından ürünü kullanmayıdüşünen kadınlara ağır veya uzun süreli kanama riskinin yükselebileceği bildirilmelidir.Doktorlar aklında tutmalıdır ki emzirmeyen post partum hastada ovülasyon 4. hafta gibi erkendönemde olabilir.

Eğer puerperal kadın emzirecekse, başlangıç enjeksiyonu bebeğin enzim sisteminin tam olarak geliştiği post partum 6 haftadan sonra uygulanmalıdır. Sonraki dozlar 12 haftalık aralıklarlaverilmelidir.

Sonraki dozlar: 12 haftalık aralıklarla verilmelidir, bununla birlikte, enjeksiyon ilk beş gün içinde uygulandıysa hiçbir ek kontraseptif önlem (örneğin bariyer) gerekmemektedir(Vazektomi gerçekleştirilen erkeklerin eşleri için, partnerin sperm sayısının sıfıra düşmediğihastaların az bir kısmında ilkinden 12 hafta sonra ikinci 150 mgIM enjeksiyon gerekli olabilir).Eğer önceki enjeksiyondan sonraki aralık herhangi bir nedenle 89 günden (12 hafta ve beş gün)daha fazlaysa, sonraki enjeksiyon verilmeden önce gebelik ekarte edilmelidir ve hasta buardışık enjeksiyon sonrasındaki 14 gün boyunca ek kontraseptif önlem (örneğin bariyer)kullanmalıdır.

Diğer doğum kontrol yöntemlerinden geçiş

DEPO-PROVERA sürekli kontraseptif etkinlik sağlayacak şekilde verilmelidir. Bu, diğer yöntemlerin etki mekanizmasına dayanmalıdır (örneğin oral kontraseptiflerden geçiş yapanhastalar son aktif haplarını aldıktan sonra 7 gün içinde ilk DEPO-PROVERA enjeksiyonunuuygulamalıdır).

Sayfa 2 / 16Uygulama şekli:

Enjeksiyon öncesinde standart yöntemler kullanılarak enjeksiyon bölgesi temizlenmelidir. Dozlar derin kas içi enjeksiyonla verilmelidir. Depot enjeksiyonun kas dokularına, tercihengluteus maksimusa yapılmasını sağlamak için dikkat edilmelidir, fakat deltoid gibi diğer kasdokuları kullanılabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Karaciğer yetmezliği:

Hepatik hastalığın DEPO-PROVERA farmakokinetiği üzerindeki etkisi bilinmemektedir. DEPO-PROVERA büyük oranda hepatik eliminasyona uğradığından, şiddetli karaciğeryetmezliği hastalarında yetersiz şekilde metabolize olabilir (Bkz. Bölüm 4.3).

Böbrek yetmezliği:

Renal hastalığın DEPO-PROVERA farmakokinetiği üzerindeki etkisi bilinmemektedir. Renal yetmezliği olan kadınlarda hiçbir doz ayarı gerekmeyecektir, çünkü DEPO-PROVERAneredeyse tamamen hepatik metabolizma ile elimine edilmektedir.

Pediyatrik popülasyon:

DEPO-PROVERA menarş öncesi kullanılmaz (Bkz. Bölüm 4.1).

Hasta ile diğer kontraseptif yöntemlerin konuşulduğu ancak bu yöntemlerin uygun olmadığı veya kabul edilmediği ergen kadın hastalarda (12-18 yaş) kullanılabilir (bakınız Bölüm 4.4).KMD kaybı hakkındaki endişeler dışında, DEPO-PROVERA güvenlik ve etkinliğinin menarşsonrası ergenler ve yetişkin kadınlarda aynı olması beklenmektedir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılarda kullanımı uygun değildir.

4.3. Kontrendikasyonlar

DEPO-PROVERA, medroksiprogesteron asetat (MPA) veya bu ilacın bölüm 6.1'de listelenen herhangi bir bileşenine hassasiyeti olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.

DEPO-PROVERA, gebelik sırasında teşhis veya tedavi amacıyla kullanılmamalıdır.

DEPO-PROVERA, meme veya genital organlarında hormona bağlı olduğu bilinen veya şüphelenilen malignansilerde kontraseptif olarak belirtilen dozajda kontrendikedir.

DEPO-PROVERA, karaciğer fonksiyon testleri normale dönmeyen şiddetli hepatik hastalık mevcudiyeti veya öyküsü olan hastalarda kontrendikedir

DEPO-PROVERA ister tek başına ister östrojen ile kombinasyonda, anormal uterin kanaması olan hastalarda kesin tanı saptanana ve genital sistem malignansisi ihtimali ortadan kaldırılanadek kullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Hormonal kontraseptif kullanımına başlayacak her bir kadının, kullanım öncesinde (ve düzenli olarak belirli aralıklarla) kişisel ve ailesel medikal öyküsü değerlendirilmedir. Bunlar veDEPO-PROVERA'nın kontrendikasyonları (Bkz. Bölüm 4.3) ve uyarıları (Bkz. Bölüm 4.4)

Sayfa 3 / 16

doğrultusunda hastanın fiziksel muayenesi yapılmalıdır. Bu değerlendirmelerin sıklığı ve yapılışı kılavuzlar doğrultusunda kişinin kan basıncı ölçümünü ve gerekliyse ilgili uzmantarafından göğüs, batın ve serviks sitolojisi dahil pelvik incelemelerini de kapsamak üzerehastaya özel olmalıdır.

Kemik Mineral yoğunluğu kaybı:

DEPO-PROVERA kullanımı serum östrojen seviyelerini düşürmektedir ve östrojen eksikliğinin kemik yeniden modelleme sistemi üzerindeki bilinen etkisi nedeniyle KMD'ninönemli derecede kaybı ile ilişkilidir. Kullanım süresi uzadıkça kemik kaybı artar; bununlabirlikte DEPO-PROVERA kesildikten ve ovaryen östrojen üretimi arttıktan sonra KMD artışgöstermektedir.

KMD'nin bu kaybı kemik gelişimi için kritik bir periyot olan ergenlik ve erken yetişkinlik sırasında önemli bir sorundur. Daha genç kadınlarda DEPO-PROVERA kullanımının pikkemik kütlesini azaltıp azaltmadığı ve daha ileri yaşta, mesela menopozdan sonra, kırık riskiniyükseltip yükseltmediği bilinmemektedir.

Ergen kadınlarda medroksiprogesteron asetat IM (DEPO-PROVERA, DMPA) uygulamasının KMD etkilerini değerlendiren bir çalışmaya göre, kullanımı başlangıca göre KMD'deistatistiksel olarak anlamlı bir düşüş ile ilişkilidir. Ergenlerde medroksiprogesteron asetat IMkullanımı kesildikten sonra KMD değerinde başlangıç seviyesine dönüş için lumbar omurgada1,2 yıl, total kalçada 4,6 yıl ve femoral boyunda 4,6 yıl gereklidir (Bkz. Bölüm 5.1). Gene detakip edilen bazı hastalarda KMD tam olarak başlangıç seviyesine dönmemiştir ve bu gruptakiuzun dönem sonucu bilinmemektedir. Ergenlerde, DEPO-PROVERA sadece diğer doğumkontrol yöntemleri hastalarla konuşulduktan ve uygunsuz veya kabul edilemez olarakdeğerlendirildikten sonra kullanılabilir.

Ağırlıklı olarak kontraseptif kullanıcısı yetişkin kadınlar üzerinde yapılan geniş bir gözlemsel çalışma, DMPA-IM kullanımının kemik kırığı riskini artırmadığını göstermiştir. Önemli olarak,bu çalışma DMPA kullanımının yaşamın sonraki dönemindeki kırık oranı üzerine etkisinideğerlendirmemektedir (Bkz. Bölüm 5.1 - Doğurgan Kadınlardaki DEPO-PROVERAKullanımı ve Kırılma İnsidansı Arasındaki İlişki).

Her yaştan kadında, 2 yıldan uzun süreli kullanım isteyenlerde tedavinin risk ve faydaları dikkatli bir şekilde yeniden değerlendirilmelidir. Özellikle, osteoporoz için önemli yaşam tarzıve/veya tıbbi risk faktörlerine sahip kadınlarda DEPO-PROVERA kullanımı öncesi diğerdoğum kontrolü yöntemleri değerlendirilmelidir.

Osteoporoz için önemli risk faktörleri şunlardır:

• Alkol suistimali ve/veya tütün kullanımı

• Antikonvülsanlar veya kortikosteroidler gibi kemik kütlesi azaltabilecek ilaçların kronikkullanımı

• Anoreksiya nervoza veya bulimia gibi yeme bozuklukları veya düşük vücut kitle endeksi

• Önceki düşük travma kırığı

• Osteoporoz aile öyküsü

Yetişkin ve ergen kadınlarda KMD değişimleri hakkında daha fazla bilgi için bölüm 5.1'e bakınız.

Diyetten ve takviyelerden yeterli kalsiyum ve D vitamini alımı her yaşta kadında kemik sağlığı için önemlidir.

Sayfa 4 / 16

Menstrüel düzensizlik: DEPO-PROVERA uygulaması genellikle normal menstrüel döngünün bozulmasına neden olmaktadır. Kanama kalıpları arasında amenore (ilk 3 ayda kadınların %30kadarında mevcut iken 12. ayda %55 ve 24. ayda %68'e yükselmiştir); düzensiz kanama velekelenme; uzun süreli (>10 gün) kanama epizotları ilk 3 ayda kadınların %33 kadarındamevcut iken 12. ayda %12'ye düşmüştür) yer almaktadır. Nadiren, ağır kanama ortaya çıkabilir.Kanıtlara göre, tedavi gerektiren uzun süreli veya ağır kanama her yıl 100 kadında 0,5-4oranındadır. Eğer anormal kanama inatçıysa veya ağırsa, organik patoloji ihtimalini dışlamakiçin uygun tetkikler yapılmalıdır ve gerek duyulursa uygun tedavi başlatılmalıdır. Aşırı veyauzun süreli kanama eşzamanlı östrojen uygulamasıyla kontrol altına alınabilir. Oral kontraseptifile kombinasyonda düşük doz uygulanabileceği gibi (30 mikrogram östrojen) östrojenreplasman tedavisi, örneğin konjuge ekuin östrojen (0,625-1,25 mg her gün) şeklinde deuygulanabilir. Östrojen tedavisinin 1-2 döngü tekrarlanması gerekebilir. Östrojen ile uzundönemli eş zamanlı uygulama önerilmez.

Fertiliteyedönmesi: DEPO-PROVERA'nın kalıcı kısırlığa neden olduğuna dair kanıt yoktur. Bir önceki enjeksiyon sonrasında 14 hafta gibi erken bir tarihte hamilelikler görülmüştür,bununla birlikte, klinik çalışmalarda, ovülasyon dönüşünün ortalama süresi önceki enjeksiyonutakiben 5,3 aydır. Kadınlar, kullanım süresinden bağımsız olarak, yöntem kullanımını takibentam fertiliteye dönüşte gecikme potansiyeli konusunda bilgilendirilmelidir, bununla birliktekadınların %83 kadarının ilk “atlanan” enjeksiyonu takiben 12 ay içinde döllenmesibeklenebilir (örneğin uygulanan son enjeksiyondan 15 ay sonra). Döllenmeye kadar geçenortalama süre son enjeksiyondan 10 ay sonrasıdır (aralık 4-31).

Kanser Riskleri: DEPO-PROVERA kullanıcılarının uzun dönemli vaka kontrollü sürveyansı over, karaciğer veya servikal kanser genel riskinin arttığını göstermemiştir ve kullanıcıpopülasyonunda endometriyal kanser riskini düşürmek açısından uzun dönemli, koruyucu etkibulunmamıştır.

40 yaş altı kadınlarda meme kanseri hormonal kontraseptifler kullanılsa da kullan ılmasa da seyrektir.

Bazı epidemiyolojik çalışmaların sonuçları, hiç kullanmayanlara kıyasla şu anda ve yakın tarihte kullananlarda hastalık riskinde ufak bir fark gösterm iştir. Mevcut veya yakın tarihteDMPA kullanıcılarında, özellikle genç kadınlarda (aşağıya bakınız) meme kanseri genel riskiazdır ve son kullanımdan 10 yıl sonra saptanmamıştır. Kullanım süresi önemligözükmemektedir.

Enjeksiyonluk progestojenlerin kesilmesinden sonraki 10 yıla dek teşhis edilmiş ekmeme kanseri vakalarının olası sayısı*__

DMPA son kullanım yaşı
Hiç kullanmayan 10.000 kadın başına vaka sayısı
10.000 DMPA kullanıcısı başına olasıek vakalar
20
1'den az
1'den çok az
30
44
2-3
40
160
10
* 5 yıl boyunca kullanıma dayalı”

Kilo Artışı: DEPO-PROVERA tedavisinde iken kadınlarda kilo artışı eğilim vardır. Çalışmalara göre, ilk 1 -2 yıllık kullanımda ortalama kilo artışı 2,27-3,63 kg kadardır. Tedavinin4-6 yılını tamamlayan kadınlarda ağırlık ortalama 6,35-7,48 kg artmıştır. Ağırlığın yağ artışı

Sayfa 5 / 16

sonucu arttığı ve anabolik etki veya sıvı retansiyonuna bağlı olmadığına dair kanıtlar mevcuttur.

Anafilaksi: Anafilaktik yanıt raporları (anafilaktik reaksiyonlar, anafilaktik şok, anafilaktoid reaksiyonlar) alınmıştır.

Tromboembolik Bozukluklar: DEPO-PROVERA alırken hastada pulmoner embolizm, serebrovasküler hastalık veya retinal tromboz ortaya çıkarsa ilaç tekrar verilmemelidir.

Psikiyatrik Bozukluklar: Endojen depresyon öyküsüne sahip hastalar dikkatlice takip edilmelidir. Bazı hastalar DEPO-PROVERA tedavisi sırasında premenstrüel-tip depresyondanşikayetçi olabilirler. Depresif ruh hali ve depresyon, hormonal kontraseptif kullanımınınistenmeyen yan etkileridir (bkz. Bölüm 4.8). Depresyon ciddi olabilir ve intihar davranışı veintihar için iyi bilinen bir risk faktörüdür. Kadınların, duygu durum değişiklikleri ve tedaviyebaşladıktan kısa bir süre sonra da dahil olmak üzere depresif belirtileri yaşamaları durumundadoktorlarına başvurmaları önerilir.

Apse oluşumu: Herhangi bir kas içi enjeksiyon sırasında, özellikle doğru uygulanmamışsa, enjeksiyon bölgesinde tıbbi ve/veya cerrahi müdahale gerektirebilen apse oluşumu riskimevcuttur.

Tedbirler:

Aşağıdaki rahatsızlıkların öyküsü veya mevcudiyeti dikkatlice değerlendirme ve uygun araştırma gerektirmektedir: migren veya alışılmadık şiddette baş ağrısı, her tip akut görselbozukluklar, karaciğer fonksiyonu ve hormon seviyelerinde patolojik değişiklikler.

Tromboembolik veya koroner vasküler hastalığı olanlar DEPO-PROVERA kullanımından önce dikkatlice değerlendirilmelidir.

Progestojenler ile tedavi edilen bazı hastalarda glikoz toleransında azalma görülmüştür. Bu azalmanın mekanizması belirsizdir. Bu nedenle, diyabetik hastaları progestojen tedavisialtındayken dikkatlice takip edilmelidir.

DEPO-PROVERA kullanımı ile seyrek tromboembolizm vakaları bildirilmiştir, fakat nedensellik bulunmamıştır.

Lipid metabolizma üzerinde medroksiprogesteron asetatın etkileri incelenmiş ve hiçbir belirgin etki görülmemiştir. Çalışmalarda toplam kolesterol, trigliserid ve düşük yoğunluklu lipoprotein(LDL) kolesterolde artışlar ve düşüşler gözlemlenmiştir.

DEPO-PROVERA kullanımı, kadınları kardiyovasküler hastalıklardan koruyabilecek serum yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol seviyelerinde %15-20 azalma ile ilişkiligözükmektedir. Bu gözlemin klinik sonuçları bilinmemektedir. Kullanım öncesi koronerhastalık risk artışı potansiyeli değerlendirilmelidir.

Doktorlar yakın tarihli trofoblastik hastalarında insan koryonik gonadotropin seviyeleri normale dönmeden önce DEPO-PROVERA kullanımını dikkatlice değerlendirmelidir.

Eğer muayene için endometrial veya endoservikal doku alınacaksa, doktorlar hastanın DEPO-PROVERA kullanımı hakkında patologları bilgilendirmelidir.

Sayfa 6 / 16

Bazı laboratuvar test sonuçları DEPO-PROVERA kullanımından etkilenebilir. Bunlar arasında gonadotropin seviyeleri (azalmış), plazma progesteron seviyeleri (azalmış), üriner pregnanediolseviyeleri (azalmış), plazma östrojen seviyeleri (azalmış), plazma kortizol seviyeleri (azalmış),glikoz tolerans test, metiparon test, karaciğer fonksiyon testleri (artabilir), tiroit fonksiyontestleri (protein bağlı iyot seviyeleri artabilir ve T3 alım seviyeleri azalabilir) yer almaktadır.Protrombin (Faktör II), ve Faktör VII, VIII, IX ve X için koagülasyon test değerleri yükselebilir.

Kadınlar, DEPO-PROVERA 'nın HIV enfeksiyonu (AIDS) dahil cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara (CYBE) karşı koruma sağlamadığı konusunda bilgilendirilmelidir.Prezervatiflerin doğru bir şekilde ve düzenli olarak kullanımı dahil olmak üzere, daha güvenlicinsel birleşme, cinsel yolla bulaşan hastalıkların (HIV enfeksiyonu dahil) bulaşmasınıazaltmaktadır.

Kontraseptif seçeneklerinin riskleri ve yararları, her kadın için ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Belirtilen durumlardan veya risk faktörlerinden herhangi biri varsa, DEPO-PROVERAkullanma kararı vermeden önce her kadın için risk ve yararlar ayrı ayrı değerlendirilmeli veilacın uygun olup olmadığı kadın ile tartışılmalıdır. Bu durumlardan veya risk faktörlerindenherhangi birinin şiddetlenmesi, alevlenmesi veya ilk defa ortaya çıkması halinde, kadın,doktoru ile iletişime geçmelidir. Doktor DEPO-PROVERA kullanımının sonlandırılmasınıngerekli olup olmadığına karar verecektir.

DEPO-PROVERA yardımcı madde olarak metilparaben (E218) ve propilparaben (E216) içerdiğinden alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) ve istisnai olarak bronkospazmaseb eb iy et vereb ilir.

DEPO-PROVERA her 1 ml' sinde 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

DEPO-PROVERA ile eş zamanlı uygulanan aminoglutetimid DEPO-PROVERA biyoyararlanımını önemli oranda baskılayabilir.

Diğer tıbbi tedavilerle (oral antikoagülasyon gibi) etkileşimler nadiren bildirilmiştir, fakat nedensellik saptanmamıştır. Diğer ilaçlarla eş zamanlı tedavi alan hastalarda etkileşim ihtimaliakılda tutulmalıdır.

Medroksiprogesteron asetat (MPA) klirensi yaklaşık olarak hepatik kan akışı hızına eşittir. Bu nedenle, hepatik enzimleri indükleyen ilaçların medroksiprogesteron asetat kinetiğini önemlioranda etkilemesi olasılık dışıdır. Bu nedenle, hepatik metabolize edici enzimleri etkilediğibilinen ilaçları alan hastalarda doz ayarlaması önerilmemektedir.

MPA, CYP3A4 aracılığıyla öncelikle hidroksilasyon ile

in vitro

metabolize edilmektedir. MPA üzerinde CYP3A4 indükleyicileri veya inhibitörlerinin klinik etkilerini değerlendiren özel ilaç-ilaç etkileşim çalışmaları gerçekleştirilmemiştir ve bu nedenle CYP3A4 indükleyicileri veyainhibitörlerin klinik etkileri bilinmemektedir.

Sayfa 7 / 16Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon:

DEPO-PROVERA menarş öncesi kullanılmaz (bkz Bölüm 4.1).

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik Kategorisi : X

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Doktorlar, DEPO-PROVERA başlangıç enjeksiyonu öncesi hastaların hamile olup olmadığını veya ardışık bir enjeksiyon uygulamasının 89 gün (12 hafta ve beş gün) sonrasına ayarlanıpayarlanmadığını kontrol etmelidirler.

Gebelik dönemi

DEPO-PROVERA gebelik döneminde kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).

DEPO-PROVERA gebelik döneminde uygulandığı takdirde ciddi doğum kusurlarına yol açmaktadır.

Bazı bildirimler, gebeliğin ilk trimesterinde progestasyonel ilaçlara rahim içi maruziyet ile fetüste hipospadias dahil olmak üzere genital anomali gelişimi arasında ilişki olduğunubelirtmektedir.

DEPO-PROVERA enjeksiyonundan 1-2 ay sonra saptanan istenmeyen gebelikler, düşük doğum ağırlığı riski, dolayısıyla artmış yenidoğan ölüm riski taşıyabilir. Bu hamilelikler yaygınolmadığından bu risk düşüktür.

Medroksiprogesteron asetata

in uteroLaktasyon dönemi

Medroksiprogesteron asetat ve/veya metabolitleri anne sütü ile atılmaktadır. Anne sütü ile medroksiprogesteron asetata maruz kalan çocuklarda gelişimsel ve davranışsal puberte etkileriincelenmiştir. Hiçbir advers etki bildirilmemiştir. Bununla birlikte, altı haftadan daha küçükanne sütüyle beslenen bebeklerde MPA'nın etkilerine ilişkin verilerin kısıtlı olması nedeniyleDEPO-PROVERA, bebeğin enzim sisteminin daha gelişmiş olduğu doğumdan sonraki altıncıhaftadan önce verilmemelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

DEPO-PROVERA, gebeliğin önlenmesinde endikedir.

DEPO-PROVERA kullanımının kesilmesinin ardından kadınlar fertiliteye (konsepsiyon) dönüşte gecikme yaşayabilir (bkz. Bölüm 4.4).

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

DEPO-PROVERA baş ağrısı ve baş dönmesine neden olabilir. Etkilenen hastaların araç veya

Sayfa 8 / 16

makine kullanmamaları tavsiye edilmektedir.

4.8. İstenmeyen etkiler

DEPO-PROVERA ile 7 yıla kadar tedavi olan 4200'den fazla kadınla gerçekleştirilen geniş çaplı bir klinik çalışmada aşağıdaki advers etkiler bildirilmiştir.

DEPO-PROVERA kullanan gönüllülerde en sık bildirilen (>%5) advers etkiler: kilo artışı (%69), kilo düşüşü (%25), baş ağrısı (%16), sinirlilik (%11), abdominal ağrı ya da rahatsızlık(%11), baş dönmesi (%6), libido azalması (%6).

Advers etkiler aşağıdaki kategorilere göre listelenmiştir:

Çok yaygın (> 1/10), yaygın

(Kist ve polipler de dahil olmak üzere iyi huylu ve kötü huylu neoplazmalar:

Seyrek : Meme kanseri

Kan ve lenf sistemi hastalıkları:

Seyrek : Anemi, kan hastalıkları

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Yaygın olmayan : İlaç hipersensitivitesi reaksiyonları

Seyrek : Anafilaktik ve anafilaktoid reaksiyonlar, anjiyoödem

Metabolizma ve beslenme hastalıkları:

Yaygın olmayan : İştah azalması, iştah artması

Psikiyatrik hastalıklar:

Çok Yaygın :Sinirlilik

Yaygın :Depresyon, libido azalması,

Yaygın olmayan :Insomnia

Seyrek :Anorgazmi,duygudurum bozukluğu, duygusal bozukluklar,

irritabilite, anksiyete

Sinir sistemi hastalıkları:

Çok yaygın :Baş ağrısı

Yaygın :Baş dönmesi

Yaygın olmayan :Nöbet, paraestezi,somnolans

Seyrek :Migren, paralizi, senkop

Kulak ve iç kulak hastalıkları:

Seyrek :Vertigo

Kardiyak hastalıklar:

Seyrek :Taşikardi

Sayfa 9 / 16Vasküler hastalıklar:

Yaygın olmayan :Sıcak basması,

Seyrek : Embolizm ve trombozis, tromboflebit, hipertansiyon, varisli

damarlar, derin ven trombozu

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar:

Yaygın olmayan :Dispne

Seyrek :Pulmoner emboli

Gastrointestinal hastalıklar:

Çok yaygın : Abdominal ağrı, abdominal rahatsızlık

Yaygın :Abdominal şişkinlik, bulantı

Seyrek :Rektal kanama, gastrointestinal bozukluklar

Hepato-bilier hastalıklar:

Yaygın olmayan :Anormal hepatik fonksiyonlar

Seyrek : Sarılık, anormal karaciğer enzimleri

Deri ve derialtı doku hastalıkları:

Yaygın : Akne, alopesi, döküntü

Yaygın olmayan : Kloazma, hirsutizm, pruritus, ürtiker,

Seyrek : Edinilmiş lipodistrofi*, dermatit, ekimoz, deride çatlaklar,

skleroderma

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları:

Yaygın : Sırt ağrısı, ekstremite ağrısı

Seyrek : Artralji, kas krampları, osteoporotik kırıklar, osteoporoz

Üreme sistemi ve meme hastalıkları:

Yaygın : Vajinal akıntı, dismenore, memelerde hassasiyet, genitoüriner sistem

enfeksiyonu

Yaygın olmayan : Disfonksiyonel uterus kanaması (düzensiz artış, azalma, lekelenme),

galaktore, pelvis ağrısı, disparüni, bastırılmış laktasyon Seyrek: Vajinit, amenore, meme ağrısı, metroraji, menometroraji, menoraji

vulvovajinal kuruluk, meme atrofisi, over kisti, premenstural sendrom, endometriyal hiperplazi, memede kitle, meme başındakanama, vajinal kist, meme büyümesi, üreme yeteneğinin gerikazanılmasında eksiklik, gebelik hissi

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Yaygın : Ödem, sıvı tutulumu, asteni

Yaygın olmayan : Göğüs ağrısı

Seyrek : Yüksek ateş, yorgunluk, enjeksiyon bölgesi reaksiyonu*,

enjeksiyon bölgesi persistan atrofi/girinti/çukurlaşma*, enjeksiyon bölgesi nodülü/yumru*, enjeksiyon bölgesi ağrı/hassasiyet*susuzluk, ses kısıklığı, VII. sinir paralizi (fasiyel sinir paralizi),aksiller şişme

Sayfa 10 / 16

: Kilo artışı, kilo azalması

Araştırmalar:

Çok yaygın Seyrek

: Kemik yoğunluğu azalması, azalmış glukoz toleransı, anormal servikal smear

*ADR pazarlama sonrası tespit edilen Advers İlaç Reaksiyonları

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi'ne (TÜFAM) bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Tedavi kesilmesi dışında hiçbir pozitif tedbir gerekmemektedir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Sistemik Hormonal Kontraseptifler, Progestojenler ATC kodu: G03AC06

Medroksiprogesteron asetat anti-östrojenik, anti-androjenik ve antigonadotrofik etkiler göstermektedir.

Etki mekanizması

Kadınlara önerilen dozda parenteral olarak uygulandığında DMPA gonadotropin sekresyonunu inhibe etmektedir, neticesinde foliküler olgunlaşma ve ovülasyonu engellemekte, uterusaspermgirişini inhibe eden servikal mukusun kalınlaşmasına neden olmaktadır.

Yetişkin Kadınlarda KMD Değişimleri

DEPO-PROVERA kullanan kadınlarda KMD'deki değişikliklerini medroksiprogesteron asetat enjeksiyon (150 mg IM) kullanan kadınlarla karşılaştıran bir çalışma iki yıllık tedavi sonrası ikigrup arasında KMD kaybı açısından benzerdir. DEPO-PROVERA grupta KMD'deki ortalamayüzde değişimi Tablo 1 içinde listelenmektedir.

Sayfa 11 / 16

Tablo 1. İskelet bölgesine göre DEPO-PROVERA Kullanan Kadınlarda KMD'deBaşlangıçtan itibaren Ortalama Yüzde Değişimi (%95 güven aralığı ile)_

Tedavi

Süresi

Lumbar omurga
Total
kalça
Femoral boyun
N

Ortalama % Değişimi(%95 CI*)

N

Ortalama % Değişimi(%95 CI*)

N
Ortalama % Değişimi(%95 CI*)

1 yıl

166

-2,7

(-3,1 ila -2,3)

166

-1,7

(-2,1 ila -1,3)

166

-1,9

(-2,5 ila -1,4)

2 yıl

106

- 4,1

(-4,6 ila -3,5)

106

-3,5

(-4,2 ila -2,7)_

106

-3,5

(-4,3 ila -2,6)

*CI: Güven aralığı

Başka bir kontrollü, klinik çalışmada 5 yıla dek medroksiprogesteron asetat enjeksiyon (150 mg IM) kullanan yetişkin kadınlar %5-6 oranında omurga ve kalça ortalama KMD düşüşügöstermiştir, kontrol grubundaki KMD'de hiçbir önemli değişim olmamıştır. KMD'de düşüşkullanımın ilk iki yılında daha belirgindir, sonraki yıllarda daha düşük düşmüştür. 1, 2, 3, 4 ve5 yıl sonra lumbar omurga KMD'de sırasıyla %-2,9, -4,1, -4, 9, -4,9 ve -5,4 ortalama değişimgözlemlenmiştir. Total kalça ve femoral boyun KMD'de ortalama düşüşler benzerdir. Dahafazla detay için lütfen aşağıdaki Tablo 2'ye bakınız.

Medroksiprogesteron asetat enjeksiyon (150 mg IM) kullanımının kesilmesinden itibaren KMD tedavi sonrası periyot süresince başlangıç değerlerine artmıştır. Tedavinin daha uzun olmasıdaha yavaş KMD onarımı ile ilişkilidir.

Aynı çalışmada 5 yıldır medroksiprogesteron asetat enjeksiyon kullanan ve enjeksiyonu kestikten sonra 2 yıl takip edilen az sayıda kadın mevcuttur. Tedavi kesildikten sonraki 2 yıllıkdönemde KMD, başlangıç değerlerine doğru yükselmişti. Medroksiprogesteron asetatenjeksiyon kullanımının kesilmesinden 2 sene sonra, 3 iskelet bölgesinde de ortalama KMDdeğeri artış göstermesine rağmen KMD'de azalma devam etmiştir (Bkz. Tablo 2).

Tablo 2. Yetişkinlerde 5 yıllık medroksiprogesteron asetat 150 mg IM tedavisi sonrası iskelet bölgesine ve kohorta göre KMD'de başlangıçtan itibaren ortalama yüzde değişimi(%95 güven aralığı ile) ve tedavi sonrası 2 yıl veya 7 yıllık gözlem değerleri (kontrol)

Çalışma

Süresi

Omurga
Total Kalça
Femoral Boyun

Medroksip
ro-
gesteron
asetat
Kontrol

Medroksipr

o-gesteron

asetat

Kontrol

Medroksipr

o-gesteron

asetat

Kontrol
5 yıl*
Ortalama
(SD)
%95 CI
33
-%5,4 (3,57)-6,65;-4,11
105 %0,4(3,27)-0,20; 1,06

21

-%5,2 (3,60)-6,80; -3,52

65
%0,2 (3,18)-0,60; 0,98

34

-%6,1 (4,68)-7,75; -4,49

106
-%0,3
(5,22)
-1,27;
0,73

7 yıl**

Ortalama
(SD)
%95 CI

12

-%3,1 (3,15)-5,13; -

JJ3_

60

%0,5 (3,65)-0,39; 1,49

7

-%1,3 (4,95)-5,92; 3,23

39

%0,9 (3,81)-0,29; 2,17

13

-%5,4 (2,73)-7,03;-3,73

63

-%0,0

(5,88)

-1,51;

_

Sayfa 12 / 16

* Tedavi grubu 5 yıl boyunca medroksiprogesteron asetat enjeksiyon (150 mg IM) alan kadınlar ve bu zaman periyodu süresince hormonal doğum kontrolü kullanmayan kontrol grubukadınlardan oluşmaktadır.

** Tedavi grubu 5 yıl boyunca medroksiprogesteron asetat enjeksiyonu (150 mg IM) alan ve kullanım sonrası 2 yıl takip edilen kadınlar ve 7 yıl boyunca hormonal kontraseptif kullanmayankontrol grubu kadınlardan oluşmaktadır.

SD: Standart sapma CI: Güven aralığı

Ergen Kadınlarda KMD Değişimleri (12-18 yaş)

Ergen kadınlarda (12-18 yaş) medroksiprogesteron asetat enjeksiyon (150 mg IM 12 haftada bir, 240 hafta boyunca (4,6 yıl), ardından tedavi sonu ölçümler) ile açık etiketli, randomizeolmayan, klinik çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, medroksiprogesteron asetat IMkullanımı başlangıçtan itibaren KMD'de önemli bir düşüşle ilişkilidir. > 4 enjeksiyon/60 haftaboyunca alan gönüllüler arasında, lumbar omurga KMD'de ortalama düşüş 240 hafta (4,6 yıl)sonra %2,1, total kalça ve femoral boyun için sırasıyla %-6,4 ve -5,4 kadardır (Bkz Tablo 3).Tam tersine DMPA kullanıcılarından farklı başlangıç kemik parametrelerine sahip eşleşmemiş,tedavi edilmemiş gönüllülerin karşılaştırılamayan bir kohortu lumbar omurga, total kalça vefemoral boyun için 240 haftada sırasıyla %6,4, 1,7 ve 1,9 ortalama KMD artışları göstermiştir.

Tablo 3. İskelet bölgesine göre 60 hafta boyunca günde 4 ve daha fazla DEPO-PROVERA enjeksiyonu kullanan ergenlerde KMD'de başlangıçtan itibaren ortalama yüzde değişim (%95 güven aralığı ile)

Tedavi süresi

Medroksiprogesteron asetat


N
Ortalama % Değişim [% 95



CI]

Total kalça KMD



60 hafta (1,2 yıl)

113

-2,7 [-3,27; -2,12]

120 hafta (2,3 yıl)

73

-5,4 [-6,16; -4,64]

180 hafta (3,5 yıl)

45

-6,4 [-7,38; -5,37]

240 hafta (4,6 yıl)

28

-6,4 [-8,56; -4,24]

Femoral boyun KMD



60 hafta

113

-2,9 [-3,72; -2,15]

120 hafta

73

-5,3 [-6,23; -4,37]

180 hafta

45

-6,0 [-7,31; -4,59]

240 hafta

28

-5,4 [-7,81; -3,00]

Lumbar omurga KMD



60 hafta

114

-2,5 [-2,95; -1,98]

120 hafta

73

-2,7 [-3,57; -1,91]

1 80 hafta

44

-2,7 [-3,99; -1,35]

240 hafta

27

-2,1 [-4,16; -0,07]

CI: Güven aralığı

Aynı çalışmada yer alan, en az 1 doz medroksiprogesteron asetat enjeksiyonu olan ve bu enjeksiyondan sonra en az 1 defa KMD'si ölçülen ergenlerde yapılan bir tedavi sonrası takibinsonuçları Tablo 4'te gösterilmiştir. Kohortun tedavi fazında uygulanan enjeksiyon ortalaması9'du. Bu kohortta final medroksiprogesteron asetat IM kullanımından sonra omurga, total kalçave femoral boyun KMD'sinde başlangıçtan itibaren olan değişiklik sırasıyla %-2,7, %-4,1 ve%-3,9'du. Zamanla bu ortalama KMD düşüklüğü DPMA-IM bırakıldıktan sonra başlangıç

Sayfa 13 / 16

seviyesine geri dönmüştür. Başlangıç seviyesine dönüş için düzelme için lumbar omurgada 1,2 yıl, total kalçada 4,6 yıl ve femoral boyunda 4,6 yıl gereklidir. Ancak çalışmada çok sayıdahastanın çalışmayı bıraktığı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sebeple, bu sonuçlar küçüksayıdaki hasta gruplarını baz almaktadır ve bazı hastaların 240 hafta sonrasında hala total kalçaKMD'sinde azalma mevcuttur. Daha yavaş iyileşme, daha uzun tedavi süresi ve sigara içme ileilişkilidir. (Bkz Tablo 4).

Tablo 4. Ergenlerde DEPO-PROVERA kullanımının Sonlandırılması Ardından KMD'de Başlangıçtan itibaren Ortalama Yüzde Değişim (%95 güven aralığı ile)

Tedavi kesildiktensonraki haftasayısı

N

Enjeksi

yonları

n

ortalam a sayısı

Tedavi başlangıcından sonunakadarortalama %değişim(SE)

% 95 CI

Başlangıçtan itibaren sonDEPO-PROVERAenjeksiyonunakadar ortalama

%

değişim

% 95 CI

Total Kalça

KMD





0

98

9

-4,1 (0,43)

[ -4,95; -3,25]

N/A


24

74

9

-4,1 (0,53)

[ -5,15;-3,04]

-4,0 (0,61)

[ -5,25; -2,80]

60

71

8

-3,6 (0,46)

[ -4,48; -2,66]

-2,8 (0,56)

[ -3,97; -1,72]

120

52

10

-4,3 (0,64)

[ -5,56; -2,98]

-1,7 (0,72)

[ -3,14; -0,26]

180

39

7

-4,1(0,72)

[ -5,55;-2,63]

-1,2 (0,85)

[ -2,96; 0,46]

240

25

9

-3,4 (0,67)

[ -4,73; -1,98]

0,1 (0,98)

[-1,95;2,11]

Femoral Boyun KMD





0

98

9

-3,9 (0,50)

[ -4,92; -2,92]

N/A


24

74

9

-3,8 (0,60)

[-5,01;-2,62]

-4,0 (0,71)

[ -5,40; -2,55]

60

71

8

-3,3 (0,56)

[ -4,41; -2,18]

-3,6 (0,70)

[ -4,99; -2,18]

120

52

10

-3,8 (0,74)

[ -5,25; -2,28]

-1,8(0,82)

[ -3,43;-0,13]

180

39

7

-3,9 (0,85)

[-5,62;-2,17]

-1,0 (0,98)

[ -3,00; 0,97]

240

25

9

-3,4 (0,80)

[ -5,07; -1,78]

-0,7 (1,19)

[ -3,20;1,72]

Lumbar Omurga KMD





0

98

9

-2,7 (0,39)

[ -3,45; -1,91]

N/A


24

74

9

-2,6 (0,43)

[ -3,42; -1,69]

-2,5 (0,51)

[ -3,52; -1,48]

60

70

8

-2,8 (0,43)

[ -3,66; -1,96]

-0,2 (0,60)

[ -1,41; 1,01]

120

52

10

-2,7 (0,61)

[ -3,96; -1,50]

2,2 (0,73)

[ 0,74; 3,67]

180

39

7

-3,0 (0,67)

[ -4,35; -1,66]

2,8 (0,79)

[ 1,16; 4,35]

240

25

9

-2,6 (0,80)

[ -4,28; -0,99]

4,5 (1,03)

[ 2,35; 6,61]

SE: Standart hata CI: Güven aralığı

Doğurgan Kadınlardaki DEPO-PROVERA Kullanımı ve Kırılma İnsidansı Arasındaki İlişki


Genel Uygulama Veri Tabanı (GPRD)'nındaki bilgileri kullanan, geniş geriye dönük bir

kohorta, kontrasepsiyon için DEPO-PROVERA_kullanan ve ilk DEPO-PROVERA

kullan ımının 6-24 ay öncesi ve 5,5 yıl sonrası döneme ait bilgileri bulunan 41.876 kadın dahil edildi. DMPA-IM kullanımı öncesi ve sonrası değerlendirildiğinde, kırık riski tüm DMPAkohortunda, kullanmayanlara göre daha yüksek gözlenmiştir. İlk DMPA enjeksiyonu sonrasıve ilk enjeksiyon öncesi dönemdeki kırık riskleri karşılaştırıldı. DMPA'nın kemik kırığı riskiniarttırmadığını göstermiştir: Riski Oranı=1,01 (95% CI: 0,92, 1,11).

Sayfa 14 / 16

Bu çalışmada maksimum takip süresi 15 yıl olduğu için, DEPO-PROVERA'nın 15 yıl sonraki yan etkileri öngörülememektedir. Ayrıca, bu çalışma, DEPO-PROVERA tedavisi sonrasındakiyaşam süresinde karşılaşılabilecek kırıklar (örn. menopoz sonrası) üzerine etkisinideğerlendirmemektedir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Parenteral medroksiprogesteron asetat uzun etkili progestasyonel steroiddir. Uzun etki süresi enjeksiyon bölgesindeki yavaş emiliminden kaynaklanmaktadır.

Dağılım:


150 mg/ml MPA enjeksiyonun hemen ardından, plazma seviyeleri 1,7 ± 0,3 nmol/l kadardır. İki hafta sonra, seviyeler 6,8 ± 0,8 nmol/l kadardır. Konsantrasyonlar 12 hafta sonundabaşlangıç seviyelerine düşmüştür. Daha düşük dozlarda MPA plazma seviyeleri uygulanandozla doğrudan ilişkilidir. Zamanla serum birikimi gösterilmemiştir.

Biyotransformasyon:


En az 11 metabolit bildirilmiştir. Tümü idrar ile atılmıştır, bazısı konjuge olmuştur.

Eliminasyon:


Medroksiprogesteron asetat fekal ve üriner atılım ile elimine edilmektedir. Plazma yarı ömrü tek bir kas içi enjeksiyon sonrası yaklaşık altı haftadır.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


Veri yoktur.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Veri yoktur.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Metilparaben (E218)

Polietilen glikol 3350 Polisorbat 80Propilparaben (E216)

Sodyum klorür Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen bir geçimsizliği yoktur.

Sayfa 15 / 16

6.3. Raf ömrü

60 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25 °C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Flakonu dik bir şekilde muhafaza ediniz. Soğutmayın veya dondurmayın.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

1 ml tıpalı ve uç kapaklı flakon.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygunolarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Pfizer PFE İlaçları A.Ş.

Muallim Naci Cad. No:55 34347 Ortaköy-İSTANBULTel : (0-212) 310 70 00Faks:(0-212)3107058

8. RUHSAT NUMARASI

136/99

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 13.11.2013 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

Sayfa 16 / 16

İlaç Bilgileri

Depo-provera 150 Mg/ml Steril Aköz Süspansiyon

Etken Maddesi: Medroksiprogesteron Asetat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.