Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Ceteix 250 Mg Sert Kapsül Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

Bu tıbbi ürün ek izlemeye tabidir. Ek izleme, yeni güvenlilik bilgilerinin çabuk belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık çalışanlarının şüpheli herhangi bir advers reaksiyonu bildirmesi istenir. Adversreaksiyonların nasıl bildirileceği hakkında bkz. bölüm 4.8.

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

CETEİX 250 mg sert kapsül

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

250 mg kenodeoksikolik asit

Yardımcı maddeler:3. FARMASÖTİK FORM

Sert kapsül

İçinde sıkıştırılmış beyaz bir toz bulunan, sarı gövdeli ve turuncu kapaklı, 21,7 mm boyunda, 0 Boyutlu kapsül.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

CETEİX, 1 ay ile 18 yaş arası bebeklerde, çocuklarda, ergenlerde ve yetişkinlerde sterol 27 hidroksilaz eksikliğine bağlı (serebrotendinöz ksantomatoz (CTX) şeklinde kendini gösteren)doğuştan gelen primer safra asidi sentezi kusurlarının tedavisi için endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:

Tedavi, CTX'in veya doğuştan gelen primer safra asidi sentezi kusurlarının yönetiminde deneyimli hekimler tarafından başlatılmalı ve izlenmelidir.

Tedavinin başlatılması ve doz ayarlaması sırasında, serum kolestanol düzeyleri ve/veya idrardaki safra alkolleri metabolik kontrole ulaşana dek her 3 ayda bir, ardından yılda bir izlenmelidir. Serumkolestanol ve/veya idrardaki safra alkolleri düzeylerini etkili bir şekilde normal aralık içerisinedüşüren en düşük CETEİX dozu seçilmelidir. Karaciğer fonksiyonu da izlenmelidir. Karaciğerenzimlerinin eşzamanlı olarak normal düzeylerin üzerine çıkması aşırı doz göstergesi olabilir.Başlangıç döneminden sonra, kolestanol, idrar safra alkolleri ve karaciğer fonksiyonu en az yıldabir kez tetkik edilmeli ve buna uygun olarak doz ayarlanmalıdır. Hızlı büyüme, eşlik eden hastalıkve gebelik dönemlerinde tedaviyi izlemek için ek veya daha sık tetkikler yapılması gerekebilir (bkz.bölüm 4.6).

CETEİX monoterapisine ısrarcı bir şekilde terapötik yanıt olmaması durumunda diğer tedavi

1

seçenekleri değerlendirilmelidir.

Pozoloji:


Yetişkinler:


Yetişkinlerde başlangıç dozu, serum kolestanolü ve/veya idrar safra alkollerini normalleştirmeye yeterli olması koşuluyla üçe bölünmüş dozlar halinde 750 mg/gündür. Serum kolestanol ve/veyaidrar safra alkolleri yüksek kalıyorsa günlük doz daha sonra 250 mg'lık artışlarla en fazla 1000mg/gün dozuna çıkarılabilir.

Pediyatrikpopülasyon (1 ay -18yaş):


Çocuklarda başlangıç dozu üçe bölünmüş dozlar halinde 5 mg/kg/gündür. Hesaplanan doz 250 mg'ın katı değilse serum kolestanolü ve/veya idrar safra alkollerini normalleştirmeye yeterli olmasıkoşuluyla 15 mg/kg/gün maksimum dozunun altındaki en yakın doz seçilmelidir.

Uygulama şekli:

CETEİX kapsülleri yemekle birlikte veya tek başına alınabilir. Sert kapsüller her gün yaklaşık aynı saatte yeterince suyla birlikte bütün olarak alınmalıdır. Kapsülleri yutamayan bebekler ve çocuklariçin kapsüller dikkatle açılıp içeriği %8,4 sodyum bikarbonat çözeltisine eklenebilir, bkz. bölüm6.6.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon:

Bir aylıktan küçük yenidoğanlarda güvenlilik ve etkililik belirlenmemiştir. Sınırlı güvenlilik verileri mevcuttur (bkz. bölüm 4.8).

Geriyatrik popülasyon (> 65 yaş):

Doz ayarlaması gerekli değildir.

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalar için hiçbir veri bulunmamaktadır. Bununla birlikte, bu hastaların dikkatle izlenmesi ve dozun ayrı ayrı titre edilmesi gerekmektedir.

Karaciğer yetmezliği:4.3. Kontrendikasyonlar

CETEİX veya bölüm 6.1'de listelenen herhangi bir yardımcı maddeye karşı aşırı duyarlılık.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

İzleme


Başlangıç döneminden sonra, kolestanol, idrar safra alkolleri ve karaciğer fonksiyonu en az yılda bir kez tetkik edilmeli ve buna uygun olarak doz ayarlanmalıdır. Hızlı büyüme, eşlik eden hastalıkve gebelik dönemlerinde tedaviyi izlemek için ek veya daha sık tetkikler yapılması gerekebilir (bkz.bölüm 4.6).

2

Kenodeoksikolik asidin diğer tıbbi ürünlerle birlikte etkileri


Siklosporin, sirolimus, fenobarbital ile birlikte uygulanması önerilmez, daha fazla bilgi için bkz. bölüm 4.5.

Alüminyum hidroksit ve/veya simektit içeren kolestipol veya antasit tıbbi ürünleri kenodeoksikolik asidi almadan 2 saat önce veya aldıktan 2 saat sonra alınmalıdır. Daha fazla bilgi için bölüm 4.5'ebakın. Kenodeoksikolik asit ya kolestiraminden bir saat önce ya da 4-6 saat sonra alınmalıdır. Dahafazla bilgi için bölüm 4.5'e bakın.

Oral kontraseptiflerle birlikte uygulanması önerilmez, daha fazla bilgi için bkz. bölüm 4.5. Doğurma potansiyeli olan kadınların etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmaları gerekir, daha fazla bilgiiçin bkz. bölüm 4.6.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

CTX'i olan hastalarda, CETEİX ve birlikte uygulanan tıbbi ürünler için hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Kolestipol ve antasit tıbbi ürünleri


Alüminyum hidroksit ve/veya simektit (alüminyum oksit) içeren kolestipol veya antasit tıbbi ürünleri kenodeoksikolik asit etkin maddesini bağırsakta bağladığından ve bu yolla geri emiliminive etkililiğini engellediğinden kenodeoksikolik asit bu preparatlarla birlikte uygulanmamalıdır. Buetkin maddelerden birini içeren bir tıbbi ürün alınması gerekiyorsa kenodeoksikolik asit alınmadan2 saat önce veya sonra alınmalıdır.

Kolestiramin


Kolestiramin kenodeoksikolik asidi bağırsakta bağladığından ve bu yolla geri emilimini ve etkililiğini engellediğinden kenodeoksikolik asit kolestiraminle birlikte uygulanmamalıdır.Kolestiramin almanız gerekiyorsa kenodeoksikolik asit kolestiraminden ya bir saat önce ya da 4-6saat sonra alınmalıdır.

Siklosporin ve sirolimus


Siklosporinin CYP27A1'in inhibisyonu ve HMG CoA redüktazının aktivitesinin artırılması yoluyla kenodeoksikolik asit sentezini azalttığı gösterilmiştir. CYP27A1 üzerinde benzeri bir etki,daha yüksek dozlarda olsa da sirolimusta da görülmektedir. Kenodeoksikolik asidin siklosporinveya sirolimus ile birlikte uygulanmasından kaçınılmalıdır. Siklosporin veya sirolimusuygulanması gerekli görülüyorsa serum ve idrar safra alkol düzeyleri yakından izlenmeli vekenodeoksikolik asit dozu buna uygun olarak ayarlanmalıdır.

Fenobarbital


Kenodeoksikolik asidin fenobarbital ile birlikte uygulanması HMG CoA redüktazı artırır ve

dolayısıyla kenodeoksikolik asidin CTX'teki farmakodinamik etkilerinden birini yok eder.

3

Fenobarbital uygulanması gerekli görülüyorsa serum ve idrar safra alkol düzeyleri yakından izlenmeli ve kenodeoksikolik asit dozu buna uygun olarak ayarlanmalıdır.

Oral kontraseptifler


Oral kontraseptiflerin uygulanması kenodeoksikolik asit birikme boyutunu küçültür. Oral kontraseptifler bu nedenle altta yatan eksikliği kötüleştirebilir ve CTX'te kenodeoksikolik asidinetkililiğini yok edebilir. Oral kontraseptiflerle birlikte uygulama önerilmemektedir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: X

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınların etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanması gerekir. CETEİX alan hastalarda oral kontraseptiflerin kullanılması önerilmemektedir, daha fazla bilgi içinbölüme 4.5'e bakın.

Gebelik dönemi

CTX'i ve yüksek kolestanolü olan hastaların gebelik sırasında advers sonuçları olduğu gösterilmiştir. Literatürde CTX'i olan bir annede iki intrauterin ölüm raporlanmıştır. CTX'liannelerde iki gebelik, intrauterin gelişme geriliği bulguları olan prematüre bebeklerle sonuçlanarakyine literatürde raporlanmıştır. Gebe kadınlarda CETEİX'in kullanımına ilişkin veriler yoktur veyasınırlı sayıdadır. Hayvanlarla yapılan çalışmalar üreme toksisitesi göstermiştir (bkz. bölüm 5.3).Gebelik sırasında ve doğum kontrol yöntemi kullanmayan ve çocuk doğurma potansiyeli olankadınlarda kenodeoksikolik asit önerilmez.

Laktasyon dönemi

CETEİX'in/metabolitlerin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.

Yenidoğanlara/bebeklere yönelik risk göz ardı edilemez.

Emzirmenin çocuğa faydası ve tedavinin anneye faydası göz önünde bulundurularak, emzirmeye devam edilmemesi veya kenodeoksikolik asit tedavisinin kesilmesi/kaçınılmasına dair bir kararverilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

CETEİX, yerine koyma tedavisi için kullanılan endojen bir safra asididir ve terapötik dozlarda fertilite üzerinde herhangi bir etkisinin olması beklenmemektedir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerine etkiler

CETEİX'in araç sürme ve makine kullanımı üzerine hiçbir etkisi yoktur veya ihmal edilebilir bir etkisi vardır.

4

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti


CETEİX alan hastalarda (hem yetişkinler hem çocuklar) advers reaksiyonlar genellikle hafif ve orta şiddettedir; gözlenen ana reaksiyonlar aşağıdaki tabloda verilmiştir. Olaylar geçici olmuş vetedavi ile etkileşmemiştir.

Advers reaksiyonlar, aşağıdaki kural kullanılarak sistem organ sınıfına göre sınıflandırılır: çok yaygın (> 1/10), yaygın (> 1/100 ila <1/10), yaygın değil (> 1/1.000 ila <1/100), seyrek (>1/10.000 ila < 1/1.000), çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (mevcut verilerle tahmin edilemiyor).

MedDRA Sistem Organ Sınıfı
Tercih edilen terim
Sıklık
Gastrointestinal hastalıklar
Kabızlık
bilinmiyor
Hepatobiliyer hastalıklar
Hepatik advers reaksiyonlar
bilinmiyor

Seçilen advers reaksiyonların tanımı


CETEİX ile girişimsel olmayan iki çalışmada 63 hastanın (güvenlilik popülasyonu) üçünde üç advers reaksiyon rapor edilmiştir. Bu üç advers reaksiyonun hiçbiri ciddi değildir. Bir yetişkindesürekli olmayan hafif kabızlık olayı görülmüş, başka bir olay da bir çocukta görülmüştür. CTXtanısı konulan iki haftalık bir bebekte hepatik advers reaksiyonlar görülmüş ve bu olay aşağıdakibölümde tartışılmıştır.

Pediyatrik popülasyon


CETEİX ile girişimsel olmayan iki çalışmada CTX'li toplam 14 pediatrik hasta CETEİX ile tedavi edilmiştir: 1 bebek (0 ila < 2 yaş), 6 çocuk (2 ila < 12 yaş) ve 7 ergen (12 ila < 18 yaş). Tümpediyatrik hastalar 15 mg/kg/gün başlangıç dozu almıştır.

Kayıtlı tek bebekte, tedavi başlangıcından sonraki altı hafta içerisinde karaciğer fonksiyon testlerinde yükselme görülmüştür. CETEİX ile tedavinin geçici olarak durdurulması üzerinebebeğin karaciğer fonksiyonu normale dönmüştür. CETEİX takviyeleri yeniden başlatılmış vedaha sonra bir komplikasyon olmadan 5 mg/kg/gün'lük düşük dozda sürdürülmüştür.

Bebekteki bu hepatik advers reaksiyon olayları eşlik eden parekovirüs enfeksiyonu, karaciğer fonksiyonuna etki ettiği bilinen tıbbi ürünlerin birlikte uygulanması (asiklovir ve fenobarbital) vedoğumda hiperbilirübinemi olması gibi birden fazla karıştırıcı ile kendini göstermiştir.

Hepatik advers reaksiyonlar için sunulan güvenlilik bilgileri pediyatrik hastalardan elde edilmiştir. CTX'in nadir olması nedeniyle, pediyatrik yaş grupları içerisinde veya pediyatrik hastalar ileyetişkinler arasında kenodeoksikolik asidin güvenliliğindeki farkı tespit etmek için mevcut literatüryeterli değildir.

5

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlıkmesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; eposta:[email protected]; tel: 0 800314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Etkili bir endojen eliminasyon ve atılım mekanizması olduğundan CETEİX'in birikmesi mümkün olmadığı için doz aşımından zarar görme olasılığı son derece düşük olarak değerlendirilmektedir.

5.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1.Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Sindirim kanalı ve metabolizma - Safra tedavisi - Safra asidi ve deriveleri, ATC kodu: A05AA01

Etki mekanizması


Endojen kenodeoksikolik asit eksikliğine/olmayışına bağlı olarak kaybedilen geri besleme inhibisyonunu geri getirmek için yerine koyma tedavisi olarak eksojen kenodeoksikolik asitkullanılır. CTX'te CYP27A1 genindeki bir kusur, mitokondriyal sterol 27-hidroksilaz enzimindeyetersizlikle sonuçlanır. Bu eksiklik, primer safra asitlerinin klasik (nötral yolak) ve alternatif(asidik) yolak aracılığıyla sentezlenmesine engel olur. Ancak, kolik asit alternatif mikrozomal yolaracılığıyla yine de oluşturulur. Net sonuç, kenodeoksikolik asitten ciddi bir şekilde eksik ancakkolik asitten nispeten zengin bir toplam safra asidi havuzudur.

CTX'te, kenodeoksikolik asit eksikliği kolesterol 7 alfa hidroksilaz (CYP7A1) ve HMG CoA redüktaz geri beslemesinin olmamasına yol açarak atipik safra asitleri, safra alkolleri ve kolestanolüretiminin artmasına neden olur ve bu da durumla ilgili patolojik sonuçlar doğurur.Kenodeoksikolik asitle eksojen yerine koyma CYP7A1'i (FXR çekirdek reseptörü aracılığıyla) veHMG CoA redüktazını inhibe ederek bu yolla, geri besleme inhibisyonunu düzeltir.

CETEİX'in primer farmakodinamik etkileri şunlardır:

1. Kolesterol üretiminin azalması: serum kolestanolü azaltır (HMG CoA redüktazı üzerindeetki).

2. Kolestanol üretiminin azalması: serum kolestanolü azaltır (HMG CoA redüktazı veCYP7A1 üzerinde etki).

3. Atipik safra alkolleri ve safra asitleri üretiminin azalması: primer safra asidi senteziningeri besleme inhibisyonunun düzeltilmesi aracılığıyla (CYP7A1 üzerinde etki)

°Bubelge, güvenil eleEtroniKimzaneımzal'mımışıır>y

6

Klinik etkililik ve güvenlilik


Etkililik ve güvenlilik, Avrupa'daki iki merkezde iki retrospektif çalışmada çalışılmıştır. Ana çalışmadaki hasta popülasyonunun ortalama yaşı 25,8 yaş ile destekleyici çalışmapopülasyonundaki 35 yaştan daha gençti, bu durum aynı zamanda tedavi başlatılmadan önce ikigrupta mevcut olan engellilik düzeyini yansıtmaktaydı ve destekleyici çalışmada başlangıçtakiengellilik puanı daha yüksekti.

CDCA-STUK-15-001 ana çalışmasında, CTX hastalarının yetişkinlerde 750-1000 mg/gün veya bebek ve çocuklarda 5-15 mg/kg/gün kenodeoksikolik asitle tedavisi, hem genel popülasyonda hemde ilk tedavide yaşı < 21 yaş veya > 21 yaş olan iki hasta alt grubunda başlangıçtan başlangıçsonrasına kadar kolestanolün ortalama serum seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı düşüşlerleilişkili bulunmuştur.

İdrar safra alkolü seviyeleri düşmüştür. Nörolojik engellilik skalası puanları (Rankin ve EDSS) klinik güncel vizite kadar hastaların %84,6'sında stabilize olmuş veya %76,9'unda daha iyi olmuştur.Ortalama Rankin ve EDSS puanları genel popülasyonda başlangıçtan klinik güncel vizite kadar 0,08± 0,74 ve 0,27 ± 1,24 ile çok küçük bir atış (kötüleşme) göstermiş ve bu artış istatistiksel olarakanlamlı bulunmamıştır. <21 yaş alt grubunun ortalama Rankin puanında -0,31 ± 0,48'lik istatistikselolarak anlamlı (p = 0,04) bir iyileşme (düşüş) görülmüştür.

Çalışma seyri boyunca hastaların çoğunda hastalığın belirti ve işaretleri düzelmiş, daha iyiye gitmiş veya stabilize olmuştur. Başlangıçta bu belirtiye sahip hastaların %100'ünde (23/23 hasta) diyarekaybolmuştur. Bilişsel bozukluğu olan hastaların %88,9'unda (16/18) iyileşme, düzelme veyastabilizasyon bulunmuştur. Epilepsi %100'ünde (3/3 hasta) iyileşmiş ve polinöropati %100'ünde(11/11) stabilize olmuş ya da iyiye gitmiştir. Piramidal bozukluk %60'ta (10/15) ve serebellarbozukluk da %88,7'de (12/14) iyiye gitmiş ya da stabilize olmuştur. Psikiyatrik rahatsızlıklarhastaların %85,7'sinde (6/7) giderilmiş, iyiye gitmiş veya stabilize olmuştur. Bununla birlikte,hastalığın seyri sırasında yalnızca 2 hastada ortaya çıkan nadir bir hastalık belirtisi/ilişkisi olanParkinson hastalığı belirtileri yanıt vermemiştir.

Destekleyici CDCA-STRCH-CR-14-001 çalışmasında, 5,75 yıl medyan süre ile 750 mg/gün kenodeoksikolik asit verilen CTX hastalarının tedavisi başlangıçtan başlangıç sonrası herhangi birvizite kadar kolestenolün ortalama serum düzeyerinde istatistiksel olarak anlamlı düşüşlerle ilişkilibulunmuştur. Ortalama 7a-hidroksi-4-kolesten-3on seviyeleri başlangıçtan başlangıç sonrası 1. ve2. vizitlere kadar anlamlı bir şekilde düşmüştür. Vitamin D ve PTH seviyeleri de tedavi sonrası heriki vizitte başlangıca göre düşmüş ve ortalama piruvat seviyeleri tedavi sonrası ilk vizittebaşlangıca göre düşmüştür. Rankin ve EDSS puanları sırasıyla hastaların %61,5 ve %50'sindestabil kalmıştır, ancak ortalama puanın başlangıca göre genel olarak kötüleştiği görülmüştür. Heriki tedavi sonrası vizitte lomber vertebrada ve tedavi sonrası 2. vizitte total kalçada kemik mineral

yoğunluğunda (Z-puanı) artışlar gözlenmiştir. Hastalığın belirti ve işaretleri çoğu hastada stabil

7

kalmıştır. Başlangıçta diyaresi olan hastaların %64,3'ünde bu semptom iyiye gitmiş veya kaybolmuştur.

Hiçbir hastada tedavi ile ilgili advers olaylar görülmemiş ve güvenlilikle ilgili rutin laboratuvar parametrelerinde (hematoloji ve klinik kimya) CETEİX tatmin edici bir güvenlilik profilisergilemiştir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Veriler yalnızca yetişkin popülasyonunda bulunmaktadır.

CETEİX insanlarda endojen bir safra asididir; dışa atım pompaları aracılığıyla ve sülfatlanma aracılı detoksifikasyon yoluyla safraya salgılanması sıkı bir şekilde düzenlenmiştir. Sülfatlanmayaek olarak, safra asidi glukuronidasyon aracılığıyla da detoksifiye edilebilir.

Emilim:


Oral olarak verilen CETEİX ince bağırsaklarda emilir. Geri emilim tam olmaz. CETEİX'in küçük bir kısmı feçes ile atılır.

Dağılım:


Safra asidi bağırsakta geri emildikten sonra, glisin ve taurin amino asitlerine neredeyse tamamen konjuge edilir ve daha sonra tekrar idrarla atılır.

Biyotransformasyon:


Bağırsakta CETEİX ve onun glisin veya taurin konjugatı bakteriler tarafından ayrıştırılır. Dekonjugasyon işlemi serbest safra asidinde 7-keto-litokolik asitte yükseltgenme ile sonuçlanır ve7-hidroksi grubunun eliminasyonu ile litokolik asit (3a-hidroksikolanik asit) oluşturulur. 7-keto-litokolik asit kısmen kolonda oluşturulabilir ve aynı zamanda karaciğerde kenodeoksikolik asideve ursodeoksikolik aside (3 a -, 7B-di-hidroksikolanik asit) dönüştürülebilir, litokolik asit yalnızcaküçük miktarlarda emilir ve dolayısıyla büyük ölçüde feçesle atılır.

Eliminasyon:


CETEİX'in biyolojik yarılanma ömrü yaklaşık 4 gündür. CETEİX'in geri emilimi değişkendir (%29 - 84). CETEİX ile tedaviden sonra, primer safra asitleri kolik asit ve kenodeoksikolik asidinendojen sentezi inhibe edilir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Resmi bir klinik öncesi güvenlilik çalışması yürütülmemiştir ancak geleneksel tek doz toksisitesi, tekrar doz toksisitesi, genotoksisite ve karsinojenik potansiyel çalışmalarına dayalı olarakliteratürdeki veriler insanlar için özel bir tehlike bulunmadığını göstermektedir.

Belge Kemirgen duvewprimatrntoksi§i^ 56türLenkxl)Etokolik asidinkiıkoıffljttgasyontt ¦ tui-şia goetkiiğlikaülfatl&ma

8

kapasitesinden yoksun olduğundan hepatotoksisite göstermişlerdir. Aksine, insanlarda litokolik asit sülfat konjugasyonu, tekrar dozundan sonra hayvan toksisite türlerinde görülen gibi belirginhepatotoksisiteyi önler.

Üreme toksisitesi


Sıçan, hamster ve primatlardaki gelişim toksisitesi çalışmaları teratojenik etkilerin olmadığını göstermiştir. Rhesus maymunu ve babun çalışmalarında gebe hayvanlara verilen CETEİXdozunun (Rhesus maymunu için 5-120 mg/kg/gün; babunlar için 18-38 mg/kg/gün) gelişmekteolan fetüste karaciğer patolojisi ürettiği gösterilmiştir. Böbreküstü bezleri ve böbrekler üzerindekipatolojik etkiler Rhesus maymunu fetüslerinde de görülmüştür. Rhesus maymunlarındaki(babunlarda değil) maternal etkiler arasında diyare, emez, kilo kaybı ve gıda tüketiminde azalmagörülmüştür.

6.FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Kapsül içeriği

Mısır nişastasıMagnezyum stearatSilika, kolloidal susuzSu

Kapsül kabuğu

Jelatin (sığır kaynaklı)

Titanyum dioksit Kinolin sarısıEritrosin

6.2. Geçimsizlikler

Geçerli değil.

6.3. Raf ömrü

36 ay

6.4.Saklanmaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5.Ambalajın niteliği ve içeriği

Kapsüller, alüminyum folyo ile kapatılmış polivinil klorür (PVC) blisterlerde ambalajlanır ve karton kutulara konulur.

Ambalaj boyutu: 100 kapsül

9

6.6.Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kapsülleri yutamayan hastalar


Kapsülleri yutamayan ve/veya 250 mg'ın altında doz alması gereken çocuk, ergen ve yetişkinler için kapsüller açılabilir ve içeriği 25 mL %8,4 (1 mmol/mL) sodyum bikarbonat çözeltisineeklenerek 10 mg/mL kenodeoksikolik asit içeren bir süspansiyon elde edilebilir.

Bebekler için ise kapsüller açılabilir ve içeriği 50 mL %8,4 (1 mmol/mL) sodyum bikarbonat çözeltisine eklenerek 5 mg/mL kenodeoksikolik asit içeren bir süspansiyon elde edilebilir.

Etkin maddenin kendisi sodyum bikarbonat çözeltisi içinde çözülecek ve bir süspansiyon olarak görünecektir çünkü kapsül içeriğinin tüm bileşenleri çözülmeyecektir. Süspansiyon oldukça kolayoluşturulur ve görünür topak veya toz kalmadığında hazırdır.

Bu süspansiyonun eczane tarafından hazırlanması ve süspansiyonun uygulama şekli ile ilgili talimatların ebeveyne verilmesi önerilmektedir.

Süspansiyon cam şişede saklanmalıdır. Buzdolabına konulmamalı veya dondurulmamalıdır. Süspansiyon 7 güne kadar stabildir.

Süspansiyonun uygulanması için doğru hacim ve sınıftaki oral doz enjektörleri eczane tarafından temin edilmelidir. Doğru hacimlerin tercihen oral enjektör üzerinde işaretlenmiş olması gerekir.Doktor, çocuğun kilosuna göre alınacak doz konusunda bilgi vermelidir. Çocuklarda doz aralığıgünde 5-15 mg/kg'dır.

Daha fazla bilgi, Kullanma Talimatı'nın Sağlık Personeli için Bilgiler bölümünde verilmektedir. Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' ve'Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri'ne uygun olarak atılmalıdır.

7. RUHSAT SAHİBİ

TRPHARM İlaç Sanayi Ticaret AŞ.

Büyükdere Cad. Kanyon Ofis Bloğu. No:185 K:14 34394 Levent-Şişli/İSTANBULTel: 0 212 386 31 52Faks: 0 212 355 13 80

8. RUHSAT NUMARASI

2021/408

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 08 11 2021 Bu belge

Ruhsat yenileme tarihi:

10

İO.KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ



11

İlaç Bilgileri

Ceteix 250 Mg Sert Kapsül

Etken Maddesi: Kenodeoksikolik Asit

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Ceteix 250 Mg Sert Kapsül - KUB
  • Ceteix 250 Mg Sert Kapsül - KT
  • Google Reklamları

    İlgili İlaçlar

  • Ceteix 250 Mg 100 Kapsül
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.