Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Vastarel Mr 80 Mg Uzaltılmış Etkili Kapsül Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

VASTAREL MR® 80 mg uzatılmış etkili kapsül

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Bir uzatılmış etkili kapsül, 80 mg trimetazidin dihidroklorid içerir.

Yardımcı maddeler:

Kapsül başına 33,75 mg sukroz.

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Kapsül.

Beyaz gövdeli ve üzerine beyaz Servier logosu -A1' ve “80” basılmış turuncu kırmızı kapaklı kapsül.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar

Birinci basamak antianjinal tedavilerle yeterli şekilde kontrol altına alınamayan veya bu tedavilere intolerans gösteren stabil anjina pektorisli erişkin hastaların semptomatik tedavisiiçin ekleme tedavisi olarak endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji:

Doz, günde bir kez kahvaltıda alınan 80 mg'lik bir kapsül şeklindedir.

Uygulama sıklığı ve süresi:

Kapsül, günde bir kez yani sabah kahvaltıda bir kapsül şeklinde, açılmadan oral yolla alınmalıdır.

3 aylık tedaviden sonra tedavinin yararı yeniden değerlendirilmeli, tedaviden cevap alınmama durumunda ilaca devam edilmemelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

Orta düzeyde böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klerensi [30-60] ml/dk) dozun azaltılması (yarım doz) önerilir (günde 1 tablet VASTAREL MR 35mg) (bkz. Bölüm 4.4 ve5.2).

Pediyatrik popülasyon:

18 yaşın altındaki çocuklarda trimetazidin'in güvenliliği ve etkililiği incelenmemiştir. Pediyatrik popülasyonda kullanımına ilişkin veri bulunmamaktadır. Bu yaş grubunda kullanımıönerilmez.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda, böbrek fonksiyonlarının yaşla ilişkili olarak azalması nedeniyle trimetazidin maruziyeti artabilir (bkz. Bölüm 5.2). Orta düzeyde böbrek yetmezliği olan hastalarda(kreatinin klerensi [30-60] ml/dk) dozun azaltılması (yarım doz) önerilir (günde 1 tabletVASTAREL MR 35mg). Yaşlı hastalarda doz titrasyonu dikkatli şekilde yapılmalıdır (bkz.Bölüm 4.4).

4.3 Kontrendikasyonlar

- Etkin maddeye veya bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşıaşırı duyarlılık,

- Parkinson hastalığı, parkinson semptomları, titreme, huzursuz bacak sendromu ve bunlarlailişkili diğer hareket bozuklukları,

- Ciddi böbrek yetmezliği (kreatinin klerensi <30 ml/dk).

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Bu ilaç anjina atakları için iyileştirici bir tedavi değildir ve unstabil anjina veya miyokard infarktüsünün başlangıç tedavisinde endike değildir. Hastane öncesi safhada veya hastaneyeyatışın ilk günlerinde kullanılmamalıdır.

Anjina atağı durumunda koroner kalp hastalığı tekrar değerlendirilmeli ve tedavinin adaptasyonu düşünülmelidir (ilaç tedavisi ve muhtemel revaskülarizasyon).

Trimetazidin, Parkinson hastalığı semptomlarına (titreme, akinezi, hipertoni gibi) sebep olabilir veya bu semptomları kötüleştirebilir. Bu durum, özellikle de yaşlı hastalarda düzenli bir şekildearaştırılmalıdır. Şüpheli durumlarda hastalar uygun incelemelerin yapılması için bir nörolojiuzmanına yönlendirilmelidir.

Parkinson belirtileri, huzursuz bacak sendromu, titreme, postural instabilite gibi hareket bozukluklarının oluşması durumunda VASTAREL MR kesin olarak sonlandırılmalıdır.

Bu vakaların görülme sıklığı düşüktür ve genellikle tedavinin sonlandırılması ardından geri döndürülebilir. Hastaların büyük bölümü, trimetazidinin sonlandırılmasını izleyen 4 ay içindeiyileşmiştir. Eğer parkinson semptomları ilacın sonlandırılmasının ardından 4 aydan uzunsürerse bir nöroloğun görüşüne başvurulmalıdır.

Özellikle antihipertansif tedavi alan hastalarda, postural instabilite veya hipotansiyon nedeniyle şmeler meydana gelebilir (bkz. Bölüm 4.8).

2

İlaca maruziyetin artması beklenilen aşağıdaki durumlarda VASTAREL MR dikkatli reçete edilmelidir:

- orta düzeyde böbrek yetmezliği (bkz. Bölüm 4.2 ve 5.2),

- 75 yaş üzeri yaşlı hastalar (bkz. Bölüm 4.2).

Bu ilaç genel olarak emzirme sırasında önerilmemektedir (bkz. Bölüm. 4.6).

Bu ilaç sukroz içerir. Nadir kalıtımsal fruktoz intoleransı, glukoz-galaktoz malabsorpsiyon veya sukraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Atletler:

VASTAREL MR, dopingle mücadele testlerinde pozitif sonuç verebilecek bir etkin madde içermektedir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Herhangi bir ilaç etkileşimi tanımlanmamıştır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / doğum kontrolü (kontrasepsiyon)

Veri yoktur.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda trimetazidin kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. Bölüm5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

VASTAREL gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Trimetazidinin/metabolitlerin süte geçip geçmediği bilinmemektedir. Yenidoğan/bebeklerde risk göz ardı edilmemelidir. VASTAREL MR emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği / fertilite

Dişi ve erkek sıçanlar üzerinde yapılan üreme toksisitesi çalışmalarında fertilite üzerinde herhangi bir etki gözlenmemiştir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Trimetazidin, klinik çalışmalarda hemodinamik etkiler göstermemiştir ancak pazarlama sonrası deneyimlerde, araç ve makine kullanma kapasitesini etkileyebilecek baş dönmesi ve uyuşukluk

Belge Do

34.8 İstenmeyen etkiler

Trimetazidin kullanmıyla ilişkili advers reaksiyonlar için Bölüm 4.4'e bakınız.

Aşağıdaki tablo spontan bildirimler ve bilimsel literatürlerden elde edilen advers reaksiyonları içermektedir:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Sistem Organ Sınıfı

Görülen sıklık

Advers etki

Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Bilinmiyor
Agranülositoz TrombositopeniTrombositopenik purpura
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın
Baş dönmesi, baş ağrısı
Bilinmiyor
Genellikle tedavinin kesilmesinden sonra geri dönüşlü parkinsonsemptomları (titreme, akinezi,hipertoni), postural instabilite, huzursuzbacak sendromu, diğer ilişkili hareketbozuklukları.
Uyku bozuklukları (insomnia, uyuşukluk)
Kulak ve iç kulak ile ilgili hastalıklar
Bilinmiyor
Vertigo
Kardiyak hastalıklar
Seyrek
Çarpıntı, ekstrasistoller, taşikardi
Vasküler hastalıklar
Seyrek
Hipotansiyon, özellikle antihipertansif tedavi alan hastalarda bitkinlik, vertigoveya düşmeler ile ilişkili olabilenortostatik hipotansiyon, yüzde kızarma
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın
Karın ağrısı, ishal, dispepsi, bulantı ve kusma
Bilinmiyor
Kabızlık
Hepatobiliyer hastalıklar
Bilinmiyor
Hepatit
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın
Döküntü, kaşıntı, ürtiker
Bilinmiyor
Akut generalize ekzantematöz püstüloz (AGEP), anjiyoödem
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesi hastalıkları
Yaygın
Asteni

Süpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye

. güvenli elektronik imza ıje imzalanmıştı!.

Bdge Do|armakQıv:iiii#nsMeffteziaTÜSAM)5iıebildirmeleriegerekmsktedirsvwwwu1tıt?k(S®vaifateiep-9sta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0312 218 35 99).

44.9 Doz aşımı

Trimetazidin ile doz aşımına ilişkin kısıtlı bilgi mevcuttur. Tedavi semptomatik olmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Diğer kardiyovasküler ilaçlar.

ATC kodu: C01EB15

Etki Mekanizması:

Trimetazidin, hipoksik ya da iskemiye maruz kalan hücrelerde enerji metabolizmasını koruyarak hücre içi ATP'deki azalmayı önler. Bu şekilde, hücresel homeostazı korurken, iyonpompalarının ve transmembranal sodyum-potasyum akışının uygun bir şekilde fonksiyongöstermesini sağlar.

Trimetazidin, uzun zincir 3-ketoaçil-KoA tiolazı bloke edip yağ asitlerinin P-oksidasyonunu inhibe ederek glukoz oksidasyonunu arttırır. İskemik bir hücrede, glukoz oksidasyonu sırasındaelde edilen enerji, P-oksidasyon işleminden daha az oksijen tüketimine gereksinim duyar.Glukoz oksidasyonunun güçlenmesi hücresel enerji işlemlerini optimize eder ve böylelikleiskemi sırasında uygun enerji metabolizmasının idamesini sağlar.

Farmakodinamik etkiler:

İskemik kalp hastalığı olanlarda trimetazidin bir metabolik ajan olarak görev yapar ve miyokardiyal intraselüler yüksek enerji fosfat seviyelerini korur. Anti-iskemik etkiler eşzamanlı hemodinamik etkiler olmaksızın elde edilir.

Klinik etkililik ve güvenlilik:

Klinik çalışmalar, kronik anjinası olan hastaların tedavisinde tek başına veya diğer antianjinal ilaçlarının yararı yetersiz olduğunda, trimetazidinin etkililik ve güvenliliğini göstermiştir.

426 hastada yürütülmüş 12 haftalık, randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışmada (TRIMPOL-II) plaseboya kıyasla 100 mg/gün metoprolole (50 mg/günde 2 kez) trimetazidin(60 mg/gün) eklenmesi egzersiz parametrelerinde ve klinik belirtilerde istatistik olarak düzelmesağlamıştır: Toplam egzersiz süresi +20,1 sn, P= 0,023; toplam iş yükü +0,54 METs, P=0,001;1-mm ST-segment depresyonuna kadar geçen süre +33,4 sn P=0,003; anjina başlangıcına kadargeçen süre +33,9 sn, P<0,001; anjina atakları/hafta -0,73, P=0,014 ve hemodinamikdeğişiklikler olmadan kısa etkili nitratların tüketimi/hafta -0,63, P=0,032.

223 hasta üzerinde yürütülmüş randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışmada (Sellier), 8 hafta boyunca 50 mg atenolole (günde 1 kez) bir adet 35 mg modifiye salınımlı trimetazidintablet (günde 2 kez) eklendiği bir hasta alt grubunda (n=173), plasebo ile karşılaştırıldığındailaç alımından 12 saat sonra 1-mm ST-segment depresyonuna kadar geçen sürede (+34,4 sn.,

Bdge D(p=0,0f)'ahiami(ı^artrş%ıağiâmişt^zAnlaffiii¥ark aynPzamaöaaaöjiHi ^MYofis^aşrangfiMMdar

geçen sürede de (P=0,049) görülmüştür. Diğer ikincil sonlanım noktaları (toplam egzersiz

5

süresi, toplam iş yükü ve klinik sonlanım noktaları) için ise gruplar arasında anlamlı fark bulunamamıştır.

1962 hastada yürütülmüş olan üç aylık, randomize, çift kör çalışmada (Vasco çalışması) 50 mg/gün atenolole ek olarak 2 doz trimetazidin (70 mg/gün ve 140 mg/gün) plasebo ilekarşılaştırılarak uygulanmıştır. Asemptomatik ve semptomatik her iki hasta grubunu da içerengenel popülasyonda trimetazidin hem ergometrik (toplam egzersiz süresi, 1 mm STdepresyonuna kadar geçen süre ve anjina başlangıcına kadar geçen süre) hem de kliniksonlanım noktalarında bir yarar gösterememiştir. Fakat semptomatik hasta alt grubunda (n=1574) gerçekleştirilen post hoc analizde trimetazidin (140 mg) toplam egzersiz süresini (+23,8sn. vs. +13,1 sn. plasebo; P=0,001) ve anjina başlangıcına kadar geçen süreyi (+46,3 sn. vs.+32,5 sn. plasebo; P=0,005) anlamlı olarak düzeltmiştir.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler:

Yiyecek alımı, 80 mg MR formülasyonun uygulanması ardından trimetazidin PK'sı üzerinde etki göstermez.

Emilim:


80 mg trimetazidin MR kapsülün oral uygulaması ardından trimetazidinin farmakokinetik (PK) profili düzdür ve trimetazidin konsantrasyon piki, ilaç alımından yaklaşık 14 saat sonra eldeedilir. Doz uygulama aralığı yani 24 saat boyunca, plazma konsantrasyonu 15 saat süresincemaksimum konsantrasyonun %75'ine eşit veya üzeri düzeylerde korunur. Kararlı durum,üçüncü doz alımıyla (3 gün) elde edilir.

Dağılım:


Dağılım hacmi 4,8 l/kg'dır, proteinlere bağlanması zayıftır;

in vitro

ölçümlerde %16 değeri saptanmıştır.

Eliminasyon:


Trimetazidin başlıca değişikliğe uğramamış form halinde primer olarak idrarla elimine edilir. Eliminasyon yarılanma ömrü sağlıklı genç gönüllülerde ortalama 7 saat ve yaşlılarda (65 yaşüzeri) 12 saattir.

Trimetazidinin toplam klerensi temelde, doğrudan kreatinin klerensine bağlı renal klerensten ve daha küçük bir ölçüde, yaşla birlikte azalan karaciğer klerensinden oluşur.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Yaşlı hastalar

:

Popülasyon farmakokinetiği yaklaşımıyla analizleri yapılmış olan, günde 35 mg'lık 2 trimetazidin MR tabletin 2 doz halinde kullanıldığı yaşlı popülasyonda gerçekleştirilen spesifikbir klinik çalışmada plazma maruziyetinde artış görülmüştür.

Yaşlılarda böbrek fonksiyonunun yaşla ilişkili olarak azalması nedeniyle trimetazidine maruziyet artabilir. Yaşlı (75-84 yaş) ve çok yaşlı (>85 yaş) hastaların katıldığı özel birfarmakokinetik çalışmada trimetazidin maruziyetine bağlı orta dereceli böbrek yetmezliği(kreatinin klirensi 30-60 ml/dk) genç hastalara (30-65 yaş) kıyasla sırasıyla 1 kat ve 1,3 katartmıştır.

6

Böbrek yetmezliği

:

Trimetazidin maruziyeti, böbrek fonksiyonu normal olan sağlıklı gönüllüler ile karşılaştırıldığında orta düzeyde böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klerensi 30 ve 60ml/dk. arasında) ortalama 1,7 kat ve şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatininklerensi 30 ml/dk.'dan düşük) ortalama 3,1 kat artar.

Genel popülasyona kıyasla bu popülasyonda herhangi bir güvenlilik endişesi gözlenmemiştir.

Pediyatrik popülasyon:


Trimetazidinin farmakokinetik özellikleri pediatrik popülasyonda (<18 yaş) incelenmemiştir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Köpeklerde ve sıçanlarda oral kullanım yoluyla yürütülen kronik toksisite çalışmaları iyi bir güvenlilik profili göstermiştir.

Genotoksik potansiyel, mutajenik ve klastojenik potansiyelin değerlendirilmesini kapsayan

in vitroin vivo

çalışmada detaylı olarak ele alınmıştır. Tüm testler negatifbulunmuştur.

Farelerde, sıçanlarda ve tavşanlarda yapılan reprodüktif toksisite çalışmaları embriyotoksisite veya teratojenisite göstermemiştir. Sıçanlarda fertilite bozulmamış ve postnatal gelişimüzerinde herhangi bir etki gözlenmemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesiKapsül içeriği

:

Sukroz ve mısır nişastası içeren şeker küresi

Hipromelloz

Etilselüloz

Tribütil asetilsitrat

Talk

Magnezyum stearat

Kapsül kabuğu

:

Jelatin (Sığır kaynaklı)

Titanyum dioksit (E171),

Kırmızı demir oksit (E172)

Baskı Mürekkebi

Şellak Cila-Etanolde %45 Titanyum dioksit (E171)

Simetikon

Bu )3ejge güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.

BelgeDoPjopÜgfldGlikÖf ^(E1520)RG83Zm!^zw56SHY3akluBelge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

Amonyum hidroksit %28 (E527)

76.2 Geçimsizlikler

Bilinen geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3 Raf ömrü

36 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde, 30°C altındaki oda sıcaklığında kuru yerde saklanmalıdır.

6.5 Ambalajın nitelği ve içeriği

Bir poliamid-alüminyum-PVC folyodan-alüminyum folyodan oluşan blisterde 30, 60 ve 90 sert kapsül içeren kutular.

Tüm ambalaj boyutları pazarlanmıyor olabilir.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler veya atık materyaller,“Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

SERVIER İlaç ve Araştırma A.Ş.

Beybi Giz Kule, Meydan Sok., No. 1 Kat : 22-23 Maslak, İSTANBUL

Tel : 0 212 329 14 00, Fax: 0 212 290 20 30

8. RUHSAT NUMARASI

2015/26

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 08.01.2015 Ruhsat yenileme tarihi: 10.03.2020

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

8

1


İlaç Bilgileri

Vastarel Mr 80 Mg Uzaltılmış Etkili Kapsül

Etken Maddesi: Trimetazidin Dihidroklorid

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.