KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
DİTREF %0,4 + %0,3 Göz Damlası, Çözelti
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:
Polietilen Glikol 400 4.00 mg/ml (26 damla)
Propilen Glikol 3.00 mg/ml (26 damla)
Yardımcı maddeler:
Benzalkonyum klorür 0,05 mg/ml Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASÖTİK FORM
Lubrikant oftalmik çözelti.
Berrak ya da az opalesans, renksiz, hafif viskoz çözelti, pratik olarak partikülsüz
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar
- Kuru göz sendromu (kerato konjunktivitis sicca)
- Ekzoftalmiye bağlı kuruluk
- Lagoftalmi
- Oküler yüzeyin yetersiz veya bozuk nemlendirilmesine bağlı olan diğer patolojik durumlardagözyaşı subsitüsyonunda endikedir.
4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:
İhtiyaç duyulduğunda rahatsız göz veya gözlere 1-2 damla üç basamakta uygulanır.
1/9
Uygulama şekli:
• Sadece oküler kullanım içindir.
• Eğer çözeltinin rengi değişir veya bulanıklaşırsa kullanmayın.
• Eğer birden fazla topikal oftalmik ürün kullanılıyorsa, iki uygulama arasında en azından 5dakika olmalıdır. Göz merhemleri en son uygulanmalıdır.
• Kullanmadan önce iyice çalkalayın.
• Kontakt lensleri takmadan ve kontakt lensleri çıkardıktan sonra göze damlatarak, kontaktlenslerin yol açtığı göz kuruluğunun tedavisinde kullanılabilir. Göze damlatın ve gözünüzükırpın.
• Kontaminasyonu önlemek için, şişenin ucunu hiç bir yüzeye değdirmeyin. Kullandıktansonra kapağı tekrar kapatın.
a) Başınızı arkaya yatırın.
b) Elinizi gözünüzün altına yerleştirin ve gözünüz ile alt göz kapağınızın arasında V şeklindekikese görünene kadar yavaşça aşağıya çekin.
c) Keseye bir veya iki damla damlatın.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek / Karaciğer yetmezliği:
DİTREF %0,4 + %0,3 Göz Damlası, Çözelti'nin karaciğer/böbrek hastalarındaki güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir.
Pediyatrik popülasyon:
DİTREF %0,4 + %0,3 Göz Damlası, Çözelti'nin çocuklarda güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir.
Geriyatrik popülasyon:
Herhangi bir veri bulunmamaktadır.
4.3 Kontrendikasyonlar
İçerdiği maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır.
2/9
4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
Eğer gözde sürekli rahatsızlık, aşırı yaşlanma, baş ağrısı, görmede değişiklikler veya gözde kızarıklık meydana gelirse, ilacın kullanımı kesilerek göz doktoruna başvurulmalıdır. Eğersolüsyon renk değiştirir ve bulanık hale gelirse ürün kullanılmamalıdır.
Benzalkonyum klorür, göz irritasyonuna neden olabilir. Yumuşak kontak lenslerle temasından kaçınınız. Uygulamadan önce kontak lensi çıkartınız ve lensi takmak için en az 15 dakikabekleyiniz. Yumuşak kontakt lenslerin renklerinin bozulmasına neden olduğu bilinmektedir.Kontaminasyondan sakınılmadır ve şişenin ucu hiçbir yere değdirilmemelidir. Kullandıktansonra kapağı kapatılmalıdır.
4.5 Diğer ilaçlarla etkileşim ve diğer etkileşim türleri:
Klinik olarak anlamlı hiç bir etkileşim tanımlanmamıştır.
4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Polietilen Glikol/ Propilen Glikol'ün gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi süresince etkili doğum kontrolüuygulamak zorundadır.
Gebelik dönemi
Polietilen Glikol/ Propilen Glikol'ün gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veya embriyonel/fetal gelişimve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir.
Bu üründeki bileşenlerin hepsi, genel olarak toksik olmayan ve irite edici olmayan olarak sınıflandırılan, farmakolojik olarak inert bileşenlerdir (bakınız Bölüm 5.3 Klinik öncesigüvenlilik verileri). Dolayısıyla, gebelik esnasında herhangi bir etki öngörülmemektedir.
Laktasyon dönemi
DİTREF %0,4 + %0,3 Göz Damlası, Çözelti'nin emzirme üzerindeki etkilerine dair yeterli miktarda veri yoktur. Bu üründeki bileşenlerin hepsi, genel olarak toksik olmayan ve irite edici
3/9
olmayan olarak sınıflandırılan, farmakolojik olarak inert bileşenlerdir (bakınız Bölüm 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri) Dolayısıyla, emzirme üzerinde herhangi bir etki öngörülmemektedir.
Üreme yeteneği / Fertilite
Polietilen Glikol/ Propilen Glikol'ün üreme yeteneği üzerine bilinen bir etkisi yoktur.
4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Diğer göz damlaları ile olduğu gibi görmede meydana gelen bulanıklık veya diğer görme bozuklukları araç veya makine kullanımını etkileyebilir. Eğer damlatma sırasında görmedebulanık meydana geliyorsa, hastalar araç veya makine kullanmadan önce görme netleşinceyekadar beklemelidir.
4.8 İstenmeyen etkiler
Aşağıdaki advers reaksiyonlar DİTREF %0,4 + %0,3 Göz Damlası, Çözelti uygulamasını takiben rapor edilmiştir. Reaksiyonların sıklığı mevcut verilerden tahmin edilememektedir.Gözlemlenen istenmeyen etkiler şu şekilde sınıflandırılmıştır: çok yaygın (>1/10); yaygın(>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1000); çokseyrek (<1/10.000) ya da bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Göz hastalıkları
Bilinmiyor: Göz ağrısı, göz kaşıntısı, gözde tahriş, gözde anormal his, oküler hiperemi, bulanık görme.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.
Bu preparatın özellikleri dolayısıyla, bu ürünün oküler bir aşırı dozu ile veya bir şişenin içeriğinin yanlışlıkla yutulmasının sonucunda toksik etkiler beklenilmemektedir.
4/9
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler:
Farmakoterapötik grup: Oftalmik, Suni Gözyaşları ve Diğer Preparatlar ATC Kodu: S01XA20
Vücudumuzun salgıladığı sıvılardan biri olan gözyaşının çok önemli bir görevi vardır. Gözyaşı tam ve doğru miktarlarda içerdiği doğal komponentleri ile göz yüzeyinde gözyaşı filmi denilenkoruyucu bir tabaka oluşturur. Gözyaşı filmi, her gün gözü kaplar ve nemli kalmasını sağlayarak,gözlerin rahat ve sağlıklı olmasını temin eder. Bazen gözyaşı azlığı ya da komponentlerinineksikliği nedeniyle gözyaşı filmi bozulabilir ve kornea üzerinde kuru noktalar oluşabilir. Budurum, kuru ve hassas göz semptomlarına, irite olmuş gözde yabancı cisim ve rahatsızlık hissinesebep olur. Kuru göz nedeniyle bazen de gözlerde fazla yaşarma görülebilir ki bu durumdagözyaşı miktarında değil, gözyaşı komponentlerinde eksiklik vardır. Kuru göz rahatsızlığıilerleyen yaşla beraber kadınlar başta olmak üzere herkesi etkiler. Yaşlandıkça göz yaşı da dahilolmak üzere tüm vücut sıvıları daha az üretilir. Kuru hava, sis, duman ve rüzgar gibi kötü çevreşartları da bu durumu şiddetlendirebilir. Ayrıca alerji, vitamin eksiklikleri, artrit gibirahatsızlıklar da gözyaşı film bozukluklarına neden olabilir. İhtiyaç duyulan gözyaşıkomponentlerini yerine koyarak irite olmuş gözü rahatlatan
%%
0,3 Göz Damlası, Çözeltiile kuru göz sendromu başarıyla tedavi edilebilir.
DİTREF, gözlerdeki kuruluğun yol açtığı rahatsızlık hissini engellemek ve gözlerin daha uzun süre nemli ve canlı kalmasını sağlamak amacıyla bilimsel yöntemlerle formüle edilmiştir.DİTREF %0,4 + %0,3 Göz Damlası, Çözelti nemlendirici olarak polietilen glikol ve propilenglikol, koruyucu madde olarak benzalkonyum klorür içermektedir.
DİTREF %0,4 + %0,3 Göz Damlası, Çözelti ile farmakodinamik çalışmalar yapılmamıştır.
5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler
DİTREF %0,4 + %0,3 Göz Damlası, Çözelti'nin etkisi, diğer suni gözyaşlarında olduğu gibi, farmakolojik değil mekanik bir etkidir. Topikal kullanımda, göz damlası içeriğinde bulunanmaddelerin sistemik etkisi bulunmamaktadır. Ditref %0,4 + %0,3 Göz Damlası, Çözelti'nin,gözde rahatlık ve nemlilik sağlayan, göz kuruluğunu giderici etkisi damlanın gözeuygulanmasından hemen sonra ortaya çıkar.
5/9
Emilim:
Polietilen Glikol 400:
Oküler uygulaması takiben mevcut veri bulunmadığından tüm destekleyici bilgiler sistemik maruziyet sonucunda edinilmiştir.
Polietilen glikolün (PEG) sindirim sisteminde emildiği kanıtlanmıştır. Emilen yüzde büyük oranda moleküler ağırlığa bağlıdır ve düşük molekül ağırlığı (< 1000 Da) oral uygulamayıtakiben ince bağırsakta kısmi emilim göstermektedir. PEG 400'ün insanlarda oral uygulamasınınsonucunda %50-65'i emilmiştir. 4000'in üzerinde moleküler ağırlığa sahip PEG'ler sağlıklıciltten minimal oranda emilmektedir.
Propilen Glikol:
Oküler uygulaması takiben mevcut veri bulunmadığından tüm destekleyici bilgiler sistemik maruziyet sonucunda edinilmiştir.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar propilen glikolün kediler, sıçanlar ve tavşanlarda oral uygulamayı takiben hızla emildiğini göstermiştir.
Dağılım:
Polietilen Glikol 400:
Oral, intravenöz veya topikal uygulamaları takiben PEG 400'ün sistemik dolaşımda dağılımına dair çalışmalar yapılmıştır. PEG 400'ün köpeklerde intravenöz uygulamayı takiben hesaplanandağılım hacmi bazında hücre içinde dağıldığı rapor edilmiştir.
Propilen Glikol:
Oral, intravenöz veya topikal uygulamaları takiben propilenin dolaşım sisteminde dağılımına dair çalışmalar yapılmıştır. 120-600 mg/m2 şeklindeki propilen glikol dozlarının IV uygulamasınıtakiben ortalama Vd was ~0.780 L/kg olurken oral uygulamayı takiben görünür dağılım hacmi~0.5 L/kg olmuştur. Bu değerler yaklaşık olarak toplam vücut değerleridir ki bu da propilenglikolün dokularda eşit olarak dağıldığını göstermektedir.
Biyotransformasyon:
Polietilen Glikol 400:
Oral uygulamayı takiben sadece düşük seviyelerde saptanabilir metabolik ürün tespit edilmiştir. PEG'nin metabolizma çalışmalarında terminal alkol gruplarının oksidasyonundan karboksilikasit oluşumu görülmüştür. PEG'nin diasit ve hidroksil asit metabolitleri insanlarda plazma veidrarda teşhis edilmiştir.
6/9
Propilen Glikol:
Sistemik propilen glikolün laktik ve pirüvik asitler ile karbon diyokside oksidatif metabolizmaya maruz kaldığı rapor edilmiştir. Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda propilen glikol içerendiyetleri takiben karaciğer glikojen içeriğinde artış görülmüştür.
Eliminasyon:
Polietilen Glikol 400:
Oral PEG 400 uygulamalarını takiben sistemik seviyelerin esasen idrar ve dışkıda değişmeden atıldığı gösterilmiştir. PEG'nin idrar ile atılımı pasif glomerüler filtrasyon yoluyla olduğundanmoleküler ağırlığa bağlıdır. İnsanlarda elde edilen veriler PEG 400'ün ana atılım yolağının idrarlaklerens olduğunu göstermektedir. Köpeklerde, 400 ila 4000 arasındaki moleküler ağırlığa sahipPEG'ler plazmadan glomerüler filtrasyon hızına benzer bir hızda temizlenmektedir ki bu da pasifbir filtrasyon prosesine işaret etmektedir.
Propilen Glikol:
Sistemik kandan elimine olan propilen glikol konsantrasyon ile orantılıdır. Eliminasyonun metabolizma ve renal atılım ile olduğu ve uygulanan dozun üçte biri ila yarısının idrarda gerikazanıldığı gösterilmiştir.
Doğrusallık / Doğrusal Olmayan Durum:
Polietilen Glikol 400:
Sistemik maruziyet ile ilgili doz aralığı çalışmaları rapor edilmemiştir.
Propilen Glikol:
Hastalarda artan intravenöz infüzyonları takiben doğrusal olmayan kinetik ile 3-15 g/m2 doz aralığında doyurulabilir propilen glikol klerensi görülmüştür.
Farmakokinetik/farmakodinamik ilişki(ler):
Polietilen Glikol 400:
PEG 400 için herhangi bir farmakokinetik/farmakodinamik çalışması rapor edilmemiştir. Propilen Glikol:
Propilen glikol için herhangi bir farmakokinetik/farmakodinamik çalışması rapor edilmemiştir.
7/9
5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri
Klinik olmayan veriler, geleneksel güvenlilik farmakolojisi risk değerlendirmeli, yinelemeli doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel ve üreme için toksisite çalışmalarınadayanılarak insanlar için özel bir riske işaret etmemektedir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi
Hidroksipropil metil selüloz Borik AsitSodyum KlorürPotasyum KlorürKalsiyum Klorür dihidratMagnezyum Klorür hekzahidratÇinko KlorürBenzalkonyum KlorürSodyum HidroksitHidroklorik AsitEnjeksiyonluk su
6.2 Geçimsizlikler
Bulunmamaktadır.
6.3 Raf ömrü
24 ay.
Açıldıktan sonra 1 ay içinde kullanılmalıdır.
6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler
25°C' nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.
8/9
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
Primer ambalaj malzemesi olarak beyaz HDPE-LDPE kapak ile kapatılan, beyaz LDPE damlalıklı, 15 ml'lik beyaz opak LDPE şişeler kullanılmıştır.
6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Geçerli olduğu takdirde kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların KontrolüYönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği"ne uygunolarak imha edilmelidir.
7. RUHSAT SAHİBİ
World Medicine İlaç Sanayi ve Tic. A.Ş.
Bağcılar, İstanbul
8. RUHSAT NUMARASI
2021/418
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 10.11.2021
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
9/9