KISA ÜRÜN BİLGİSİ
¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'abildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?
1. BEŞERİ TIBBİ URUNUN ADI
OCTANATE 500 IU IV enjeksiyonluk çözelti tozu ve çözücü Steril
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:
Her bir flakonda:
500 IU İnsan Koagülasyon Faktörü VIII
Yaklaşık olarak mL başına < 30 IU von Willebrand Faktörü (VWF:RCo)
10 mL enjeksiyonluk su ile rekonstitüe edilen ürün yaklaşık 50 IU/mL* İnsan Koagülasyon Faktörü VIII içerir.
*Potens (IU), Avrupa Farmakopesi kromojenik tayin yöntemi kullanılarak saptanır. OCTANATE 500 IU spesifik aktivitesi yaklaşık > 100 IU/mg proteindir.
İnsan donörlerin plazmasından üretilmiştir.
Yardımcı madde:
Bu tıbbi ürünün her bir dozunda 1,75 mmol (40 mg)'a kadar sodyum bulunur.
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.
3. FARMASOTIK FORM
Enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü.
Toz, beyaz veya soluk sarı, ayrıca ufalanabilir katı görünümünde.
Çözücü, berrak, renksiz sıvıdır.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik Endikasyonlar
OCTANATE 500 IU, Hemofili A'lı (konjenital Faktör VIII eksikliği olan) hastalarda kanama profilaksisi ve tedavisinde kullanılır.
1
OCTANATE, tüm yaş gruplarında kullanılabilir.
Preparat, farmakolojik olarak etkin miktarda von Willebrand Faktör içermediğinden von Willebrand hastalığında endike değildir.
4.2 Pozoloji ve uygulama şekli
Tedaviye, hemofili tedavisinde uzman bir hekim gözetiminde başlanmalıdır.
Pozoloji/Uygulama sıklığı ve süresi:
Tedavinin izlenmesi
Tedavinin uygulanması sırasında, uygulanacak dozun ve enjeksiyonların tekrarlama sıklığının belirlenmesi için, yol gösterici olarak Faktör VIII düzeylerinin uygun şekilde tayini önerilir.Her hastanın tedavi yanıtı farklıdır, farklı yarılanma ömürleri ve iyileşme gösterir. Vücutağırlığına dayanan doz nedeniyle normalden daha fazla veya daha düşük kilolu kişilerdedozda ayarlama yapılması gerekebilir. Özellikle majör cerrahi girişim durumunda, yerinekoyma tedavisinin, koagülasyon analizi (plazma Faktör VIII aktivitesi) ile kesin ve titiz birşekilde izlenmesi şarttır.
Pozoloji:
Yerine koyma tedavisinin dozu ve süresi, Faktör VIII eksikliğinin şiddetine, kanamanın yeri ve büyüklüğüne ve hastanın klinik durumuna bağlıdır.
Uygulanan Faktör VIII ünite miktarı, Faktör VIII ürünleri için Dünya Sağlık Örgütü'nün güncel konsantrasyon standardı olan International Units (IU) ile ifade edilir. Plazmada FaktörVIII aktivitesi ise yüzde oranı (normal insan plazmasına göre) veya tercihen InternationalUnit (plazmadaki Faktör VIII için Uluslararası Standarda göre) olarak ifade edilir.
1 International Unit (IU) Faktör VIII aktivitesi, 1 mL normal insan plazmasında bulunan Faktör VIII miktarına eşdeğerdir.
Talebe bağlı tedavi (on-demand therapy)
Gerekli Faktör VIII dozu, 1 IU Faktör VIII/kg vücut ağırlığı miktarının plazma Faktör VIII aktivitesini, normal aktivitenin %1,5 - 2'si kadar yükselttiği şeklindeki ampirik bilgi esasalınarak hesaplanır. Gerekli doz aşağıdaki formül kullanılarak belirlenir:
Gerekli ünite = vücut ağırlığı (kg) x istenen Faktör VIII artışı (%) (IU/dL) x 0,5
Uygulanacak miktar ve uygulama sıklığı her zaman her hastadaki klinik etkinliğe bağlı olarak ayarlanmalıdır.
Aşağıdaki kanama durumlarında, Faktör VIII aktivitesi söz konusu sürede, tabloda verilen plazma aktivite seviyesinin (normalin %'si şeklinde) altına düşmemelidir. Aşağıdaki tablokanamalarda ve cerrahide doz ayarlama rehberi olarak kullanılabilir:
Kanama derecesi / Cerrahi işlem türü |
Gerekli FVIII seviyesi (%) (IU/dL) |
Doz sıklığı (saat) / Tedavi süresi (gün) |
Kanama: |
2
Erken hemartroz,
kas kanaması veya oral
kanama
|
20-40
|
Her 12-24 saatte bir tekrarlanır. En az 1 gün olmak üzere, ağrı ilekendini belli eden kanamaduruncaya veya iyileşmesağlanıncaya kadar
|
Daha yoğun hemartroz, kas kanaması veyahematom
|
30-60
|
İnfüzyon, 3-4 gün veya daha uzun süreyle ağrı veya akut sakatlıkgeçinceye kadar her 12-24 saatte birtekrarlanır.
|
Hayati tehlike taşıyan kanamalar
|
60-100
|
Tehlike ortadan kalkıncaya kadar her 8-24 saatte bir infüzyontekrarlanır.
|
Cerrahi: |
Minör cerrahiDiş çekimi dahil
|
30-60
|
Her 24 saatte bir, en az 1 gün olmak üzere, iyileşme sağlanıncaya kadar.
|
Majör cerrahi
|
80-100
(operasyon öncesi ve sonrası)
|
Her 8-24 saatte bir, yara yeterli derecede iyileşinceye kadarinfüzyon tekrarlanır. Daha sonra enaz 7 gün daha FVIII aktivitesini%30-%60'ta tutmak için tedaviuygulanır.
|
Profılaksi
Ağır Hemofili A hastalarında kanamaya karşı uzun vadeli profilaksi için olağan doz, 2-3 günlük aralıklarla, 20-40 IU/kg Faktör VIII'dir.
Bazı durumlarda, özellikle daha genç hastalarda daha kısa doz aralıkları veya daha yüksek dozlar gerekli olabilir.
Sürekli infüzyon
Cerrahiden önce bir farmakokinetik analiz yapılarak bir klerens tahmini elde edilmelidir.
Başlangıç infüzyon hızı aşağıdaki şekilde hesaplanabilir:
Klerens x istenen kararlı durum seviyesi=infüzyon hızı (IU/kg/saat).
Klerens, sürekli infüzyonun ilk 24 saatinden sonra, ölçülen seviye ve bilinen infüzyon hızı ile birlikte kararlı durum denklemi kullanılarak, her gün yeniden hesaplanmalıdır.
Uygulama şekli
İntravenöz kullanılır.
Uygulama hızının dakikada 2-3 mL' yi geçmemesi tavsiye edilir.
Ürünün uygulamadan önce sulandırılması ile ilgili talimatlar için Bölüm 6.6'ya bakınız.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
3
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda minimum konsantrasyonda ve pratik olarak mümkün en yavaş infüzyon hızıyla uygulanmalıdır.
Pediyatrik popülasyon:
6 yaş ve daha küçük 15 çocukta yapılan bir klinik çalışmada, çocuklar için özel bir doz gerekliliği saptanmamıştır. Tedavi ve profilaksi için pozoloji, yetişkinler ve çocuklar içinaynıdır. Çocuklarda, doz vücut ağırlığına göre ayarlanarak kullanılabilir. İnfüzyon hızı yavaşolmalıdır.
Geriyatrik popülasyon:
65 yaşının üzeri yaşlı kişilerde doz ayarlaması ve minimum infüzyon hızıyla uygulama gereklidir.
4.3. Kontrendikasyonlar
Etkin madde veya Bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık durumunda kontrendikedir.
4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri_
Virüs güvenliliği
OCTANATE, insan plazmasından elde edilmektedir. İnsan plazmasından elde edilen ilaçlar, virüsler ve teorik olarak varyant Creutzfeldt-akob (v- CJD) gibi, çeşitlihastalıklara yol açabilen enfeksiyon yapıcı ajanlar içerebilirler. OCTANATE'devaryant Creutzfeldt-Jakob hastalığının bulaşma riski teorik olarak minimumken,klasik Creutzfeldt-Jakob hastalığının bulaşma riski hiçbir kanıtla desteklenmez. Alınanönlemlere rağmen, bu tür ürünler halen potansiyel olarak hastalık bulaştırabilir.
Bu tip ürünlerin enfeksiyon yapıcı ajanları bulaştırma riski, plama verenlerin belirli virüslere önceden maruz kalıp kalmadığının izlenmesi, belirli virüs enfeksiyonlarınınhalihazırda varlığının test edilmesi ve belirli virüslerin yok edilmesi ve/veyainaktivasyonu ile azaltılmıştır. Bütün bu önlemlere rağmen, bu ürünler hala potansiyelolarak hastalık bulaştırabilirler. Ayrıca, henüz bilinmeyen enfeksiyon yapıcı ajanlarınbu ürünlerin içinde bulunma ihtimali mevcuttur.
HIV, HBV, HCV gibi zarflı virüsler ve HAV gibi zarflı olmayan virüsler için etkili önlemlerin alınmasına dikkat edilmelidir. Parvovirüs B19 gibi zarflı olmayan virüslerekarşı alınan tedbirler sınırlı sayıda olabilir. Parvovirüs 19 enfeksiyonu, gebelikte (fetalenfeksiyon) ve immün yetmezlik ya da kırmızı kan hücre üretiminde artış olanhastalarda (hemolitik anemi gibi) tehlikeli olabilir.
Doktor, bu ilacı hastaya reçete etmeden veya uygulamadan önce hastası ile risk ve yararlarını tartışmalıdır.
Ayrıca;
OCTANATE kullanılması gerekiyorsa, hekim tarafından, hastalık yapıcı etkenlerin hastaya bulaşmasını önlemek için uygun aşıların (Hepatit A, Hepatit B vb) yaptırılması önerilebilir.
4
Hastalar açısından OCTANATE her uygulandığında, hastayla ürünün seri numarası arasındaki bağlantının korunabilmesi için, ürünün adı ve seri numarası kaydedilmelidir.
Hipersensitivite
OCTANATE ile alerjik tipte aşırı duyarlılık reaksiyonları görülme olasılığı vardır. Ürün, Faktör VIII dışında eser miktarda insan proteinleri içerir. Hastalara, eğer hipersensitivitesemptomları ortaya çıkarsa bu ilacın kullanımını derhal durdurmaları ve derhal hekimleri iletemasa geçmeleri söylenmelidir. Hastalar, kurdeşen, jeneralize ürtiker, göğüste daralma,hırıltılı solunum, hipotansiyon ve anafilaksi dahil aşırı duyarlılık reaksiyonlarının erkenbelirtileri konusunda bilgilendirilmelidir.
Şok durumunda, standart şok tedavisi uygulanmalıdır.
İnhibitörler
Faktör VIII'e karşı nötralize edici antikor (inhibitörler) oluşumu, Hemofili A hastalarının tedavisinde bilinen bir komplikasyondur. Bu inhibitörler genellikle Faktör VIII prokoagülanaktiviteye yönelik olan IgG immünglobulinleridir ve modifiye tetkik kullanılarak her mlplazmada Bethesda Ünitesi (BU) olarak ölçülür. İnhibitör gelişme riski, Faktör VIII'emaruziyetin yanı sıra hastalığın şiddeti ile ilişkilidir ve bu risk ilk 50 maruziyet gününde enyüksek seviyededir; ancak yaşam boyu devam eder, bununla birlikte risk yaygın değildir.
İnhibitör gelişiminin klinik önemi inhibitör titresine bağlı olacaktır; düşük titrenin teşkil ettiği yetersiz klinik yanıt riski, yüksek titreli inhibitörlere kıyasla daha az olacaktır.
Genel olarak, koagülasyon Faktörü VIII ürünleri ile tedavi edilen tüm hastalar, uygun klinik gözlem ve laboratuvar testleri ile inhibitörlerin gelişimi açısından dikkatle izlenmelidir. Eğerbeklenen Faktör VIII aktivitesinin plazma düzeylerine ulaşılamazsa veya yeterli doz ilekanama kontrol altına alınamazsa Faktör VIII inhibitörü varlığı açısından test yapılmalıdır.İnhibitör düzeyleri yüksek olan hastalarda Faktör VIII tedavisi etkili olmayabilir ve diğertedavi seçenekleri dikkate alınmalıdır. Böyle hastaların tedavisi hemofili ve Faktör VIIIinhibitörleri tedavisi konusunda deneyimli hekimler tarafından yönlendirilmelidir.
Kardiyovasküler olaylar
Kardiyovasküler risk faktörleri bulunan hastalarda, FVIII ile yerine koyma tedavisi kardiyovasküler riski arttırabilir.
Kateter ile ilişkili komplikasyonlar
Eğer santral venöz kateter (CVAD) takılması gerekli olursa, lokal enfeksiyonlar, bakteriyemi ve kateter yerinde tromboz dahil CVAD ile ilişkili komplikasyon riski dikkate alınmalıdır.
Bulaşıcı ajanlar
İnsan kanı ve plazmasından hazırlanan ilaçların kullanımından kaynaklanan enfeksiyonları önlemek için alınan standart tedbirler arasında, donörlerin seçimi, her bir bağışın ve plazmahavuzunun spesifik enfeksiyon ajanlarına ait belirteçler açısından taranması, virüsinaktivasyonu/ uzaklaştırılması için etkili üretim aşamalarının dahil edilmesi bulunur. Bunarağmen, insan kanı veya plazmasından hazırlanan ilaçlar kullanıldığında, bulaşıcı enfeksiyonajanlarının bulaşması olasılığı tamamen ortadan kaldırılamayabilir. Bu durum, bilinmeyenveya yeni çıkan virüsler ile diğer patojenler için de geçerlidir.
Alınan önlemlerin HIV, HBV ve HCV gibi zarflı virüsler ile zarfsız olan HAV virüsü için etkili olduğu kabul edilir. Parvovirüs B19 gibi zarfsız virüslere karşı bu önlemlerin etkisi
5
sınırlı olabilir. Parvovirüs B19 enfeksiyonu, hamile kadınlar (fetal enfeksiyon) ve immün yetersizliği veya yüksek eritropoiezi (örneğin, hemolitik anemi) olan kişilerde önemli olabilir.
İnsan plazmasından üretilen Faktör VIII ürünlerini düzenli/tekrarlanan şekilde alan hastalar için uygun aşılama (hepatit A ve B) yapılması dikkate alınmalıdır.
Biyolojik tıbbi ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir. Hasta ve uygulanan ilacın serisiarasında bağlantı kurulabilmesi için, hastaya her OCTANATE 500 IU uygulanışında ürününadının ve seri numarasının kaydedilmesi şiddetle önerilir.
Bu ilacın her bir dozunda 1,75 mmol (40 mg)'a kadar sodyum bulunur. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.
Pediyatrik popülasyon
Listelenen uyarı ve önlemler hem erişkinler hem de çocuklar için geçerlidir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
İnsan koagülasyon faktör VIII ürünlerinin diğer tıbbi ürünlerle herhangi bir etkileşimi bildirilmemiştir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye:
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/doğum kontrolü (kontrasepsiyon)
OCTANATE 500 IU'nun, çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına ilişkin özel bir öneri veya tedavi sırasında veya sonrasında doğum kontrolünün gerekli olduğuna dairherhangi bir bilgi söz konusu değildir.
Gebelik dönemi
Faktör VIII ile hayvanlarda üreme çalışmaları yapılmamıştır. Hemofili A'nın kadınlarda görülme sıklığının çok düşük olması nedeniyle, gebelerde Faktör VIII kullanımınaait deneyim bulunmamaktadır. Bu nedenle OCTANATE 500 IU gebe kadınlarda kesin gerekliise kullanılmalıdır.
Laktasyon dönemi
Hemofili A'nın kadınlarda görülme sıklığının çok düşük olması nedeniyle, süt veren annelerde Faktör VIII kullanımına ait deneyim bulunmamaktadır. Bu nedenle OCTANATE500 IU laktasyon döneminde sadece kesin gerekli ise kullanılmalıdır.
Üreme yeteneği/fertilite
Hayvan üreme çalışmaları yürütülmemiştir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Araç ve makine kullanımına etkisi yoktur.
6
4.8. İstenmeyen etkiler
Güvenlilik profili özeti
Aşırı duyarlılık ya da alerjik reaksiyonlar (bunlar arasında anjiyoödem, infüzyon bölgesinde yanma ve batma, titreme, sıcak basması, yaygın ürtiker, baş ağrısı, kurdeşen, hipotansiyon,letarji, bulantı, huzursuzluk, taşikardi, göğüste sıkışma hissi, karıncalanma, kusma, hırıltılısolunum yer alabilir) seyrek olarak gözlenmiştir ve bazı olgularda şiddetli anafilaksiye kadarilerleyebilir (şok dahil).
Seyrek durumlarda ateş olabilir.
OCTANATE da dahil olmak üzere Faktör VIII ile tedavi edilmiş hemofili A hastalarında nötralize edici antikorlar (inhibitörler) gelişebilir (Bkz. Bölüm 5.1). Bu tür inhibitörler ortayaçıkarsa, durum kendini yetersiz klinik yanıt şeklinde gösterecektir. Bu gibi durumlarda, konuhakkında uzman bir hemofili merkeziyle bağlantı kurulması önerilir.
Bulaşıcı ajanlarla ilgili güvenlilik bilgisi için Bölüm 4.4'e bakınız.
Advers reaksiyonların tablolaştırılmış listesi
Aşağıda verilen tablo, MedDRA sistem organ sınıflandırmasına (SOC ve Tercihli Terim Düzeyi) uygundur.
Görülme sıklıkları şu yaklaşıma göre değerlendirilmiştir: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek(<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Advers reaksiyonlar her bir sıklık grubunda azalan ciddiyet sırasına göre verilmiştir.
MedDRA
Standart Sistem Organ Sınıfı |
Advers reaksiyonlar |
Sıklık |
Bağışıklık sistemi hastalıkları
|
Hipersensitivite
|
Seyrek
|
|
Anafilaktik şok
|
Çok seyrek
|
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
|
FVIII inhibisyonu
|
Yaygın olmayan (TGH'ler)*
Çok yaygın (HTGH'ler)*
|
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
|
Ateş
|
Seyrek
|
Araştırmalar
|
Anti FVIII antikor pozitifliği
|
Seyrek
|
|
*Sıklık, şiddetli hemofili A hastalarının yer aldığı, tüm FVIII ürünleri ile yapılmış çalışmalara dayanmaktadır. TGH'ler: daha önce tedavi görmüş hastalar, HTGH'ler: daha önce tedavi görmemiş hastalar |
7
Pediyatrik popülasyon
Çocuklarda advers reaksiyonların sıklığı, tipi ve şiddeti erişkinlerle aynıdır.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.
İnsan Koagülasyon Faktörü VIII ile doz aşımı vakası bildirilmemiştir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Antihemorajikler: Kan Koagülasyon Faktörü VIII ATC-Kodu: B02BD02Etki mekanizması:
Faktör VIII/von Willebrand Faktör kompleksi farklı fizyolojik fonksiyonlara sahip iki molekülden (FVIII ve vWF) oluşur. Faktör VIII, hemofilik bir hastaya enjekte edildiğinde,hastanın dolaşımındaki von Willebrand Faktörüne bağlanır.
Aktive edilmiş FVIII, aktive edilmiş Faktör IX'un kofaktörü gibi davranır, Faktör X'un aktive edilmiş Faktör X'a dönüşümünü hızlandırır. Aktive Faktör X, protrombini trombinedönüştürür. Trombin, fibrinojeni fibrine dönüştürür ve pıhtı oluşur.
Hemofili A, kan koagülasyonunun cinsiyete bağlı kalıtımsal bir bozukluğudur, Faktör VIII:C seviyesinin düşmesi sonucu oluşur ve eklemlerin, kasların veya iç organların kendiliğindenveya kazara ya da cerrahi travmalar nedeni ile çok miktarda kanaması ile sonuçlanır.Plazmada Faktör VIII seviyesi yerine koyma tedavisi ile yükseltilir, böylece faktör yetmezliğive kanama eğilimi geçici olarak düzeltilir.
Şu dikkate alınmalıdır: Farklı faktör konsantreleri ve farklı klinik çalışmalar arasında yıllık kanama oranı (ABR) karşılaştırılabilir değildir.
Daha önce tedavi edilmemiş hastalar (TGH)
FVIII'e karşı antikor gelişimi asıl olarak daha önce tedavi edilmemiş hastalarda ortaya çıkar. OCTANATE'ın bu hastalardaki immünojenisitesini araştıran açık tasarımlı bir prospektifçalışmaya 51 hasta dahil edilmiştir. 20 hasta primer olarak talebe bağlı olarak (on demand) ve31 hasta da profilaktik olarak tedavi edilmiştir. 44 hasta immünojenisite değerlendirmekriterlerini (yani, >50 ED ve FVIIFC <%1) karşılamıştır. İnhibitör gelişen 5 hastanın ikisinde(bir tanesi yüksek titreli, bir tanesi düşük titreli inhibitör taşıyan), inhibitörler, doz veya tedavisıklığında bir değişiklik olmaksızın, normal OCTANATE tedavisi ile ortadan kaybolmuştur.
8
Tüm inhibitörler talebe bağlı tedavi edilen hastalarda saptanmıştır. Yüksek titreli ve düşük titreli inhibitör gelişimi için geçen ortalama süre, sırası ile 10 ED (aralık 3-19) ve 48 ED'dir.
OCTANATE, halen devam eden gözlemsel bir klinik çalışmada, immün tolerans indüksiyon (ITI) tedavisi açısından değerlendirilmektedir.
Bugüne kadar ITI için OCTANATE tedavisi almış 69 hastada yapılan bir ara analizde, 49 hasta çalışmayı tamamlamıştır. İnhibitörlerin başarılı bir şekilde elimine edildiği hastalardaaylık kanama oranları anlamlı şekilde düşmüştür.
5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler:
İnsan plazma koagülasyon Faktörü VIII (tozdan), insan plazmasının normal bir bileşenidir ve endojen Faktör VIII gibi hareket eder.
Emilim:
İnfüzyonla verildiğinden doğrudan kana geçer.
Dağılım:
Ürünün enjekte edilmesinden sonra Faktör VIII'in yaklaşık 2/3 - 3/4'ü dolaşımda kalır. Plazmada ulaşılan Faktör VIII aktivite seviyesi önceden tahmin edilen Faktör VIIIaktivitesinin %80 - %120'si arasında olmalıdır.
Eliminasyon:
Plazma Faktör VIII aktivitesi iki fazlı, eksponansiyel yıkıma uğrar. Başlangıç fazında, damar içi ve diğer bölümler (vücut sıvısı) arasında dağılım söz konusu olup plazmadan eliminasyonyarı ömrü 3 - 6 saattir. Daha yavaş olan sonraki fazda ise (muhtemelen Faktör VIII tüketiminiyansıtmaktadır) yarı ömür 8-20 saat arasında değişmekte olup ortalama 12 saattir. Bu gerçekbiyolojik yarılanma ömrünü yansıtmaktadır.
OCTANATE için 10 ve 14 Hemofili A hastası ile yapılan farmakokinetik çalışmalarda sırası ile aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir:
|
İyileşme (% x IU-1
X kg)
|
EAA*norm (% x saat x IU-1
x kg)
|
Yarılanma ömrü (saat)
|
MRT*
(saat)
|
Klerens (mL x saat-1x kg)
|
Çalışma 1, n=10 Ortalama ± SD*
|
2,4± 0,36
|
45,5± 17,2
|
14,3± 4,01
|
19,6 ± 6,05
|
2,6± 1,21
|
Çalışma 2, n=14 Ortalama ± SD*
|
2,4 ± 0,25
|
33,4 ± 8,50
|
12,6 ± 3,03
|
16,6 ± 3,73
|
3,2 ± 0,88
|
|
EAA* = eğri altındaki alan MRT* = ortalama rezidans süresiSD* = standart sapma |
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
OCTANATE'ın üretimi sırasında viral inaktivasyon SD yönteminde solvent/deterjan reaktifi olarak kullanılan tri-n-bütilfosfat (TNBP) ve polisorbat 80 (tween 80) ile ilgili mevcuttoksikolojik veriler (Polisorbat 80 için sınırlı olmakla birlikte) öngörülen insanmaruziyetlerinde advers etkilerin beklenmediğini gösterir.
9
Bu reaktifler, vücut ağırlığının her bir kilogramı için önerilenden birkaç kat daha fazla dozda laboratuvar hayvanlarında toksik etki göstermemiştir. Her iki madde için de mutajenikpotansiyel gözlenmemiştir.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi
Toz:
Sodyum sitrat Sodyum klorürKalsiyum klorürGlisin
Çözücü:
Enjeksiyonluk su
6.2. Geçimsizlikler
Geçimlilik çalışmaları bulunmadığı için, bu ürün, diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.
Sadece ürünle birlikte sağlanan enjeksiyon/infüzyon setleri kullanılmalıdır. Çünkü, insan Koagülasyon Faktörü VIII'in bazı enjeksiyon/infüzyon ekipmanının iç yüzeyine'adsorpsiyonu sonucunda tedavi başarısızlığa uğrayabilir.
6.3. Raf ömrü
Raf ömrü 24 aydır.
Sulandırılan çözelti derhal kullanılmalıdır ve sadece tek kullanım içindir.
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
+2 - +8 oC'de (buzdolabında) saklayınız. Dondurmayınız. Donmuş ürünleri çözüp kullanmayınız.
Flakonu ışıktan korumak için dış ambalajı içinde saklayınız.
Sulandırdıktan sonraki saklama koşulları için Bölüm 6.3'e bakınız.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
OCTANATE 500 IU ambalajı içinde;
• 1 toz flakonu (tip I cam), tıpa (klorobutil veya bromobutil kauçuk) ve geçme kapak
• 1 çözücü flakonu (10 mL enj eksiyonluk su) (tip I cam), tıpa (klorobutil veyabromobutil kauçuk) ve geçme kapak 1 tıbbi cihaz içeren ekipman paketi (1 tekkullanımlık enjektör, 1 transfer seti [1 iki uçlu iğne ve 1 filtre iğnesi ], 1 kelebekset)
• 2 alkollü mendil
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
10
• Lütfen bütün talimatları dikkatlice okuyunuz ve uygulayınız.
• OCTANATE'ı son kullanma tarihinden sonra kullanmayınız.
• Aşağıda anlatılan işlem sırasında tam sterilite sağlanmalıdır.
• Sulandırılmış çözelti uygulamadan önce görsel olarak parçacıkların varlığı ve renkdeğişimi açısından kontrol edilmelidir.
• Çözelti berrak veya hafif opalesan olmalıdır. Bulanık veya içinde çökeltiler bulunançözeltileri kullanmayınız.
• Hazırlanan çözeltiyi, mikrobiyal kontaminasyondan kaçınmak için, hemen kullanınız.
• Sadece bu ilacın ambalajıyla sağlanan injeksiyon setini kullanınız. Başkaenjeksiyon/infüzyon setlerinin kullanılması, ek risklerin ortaya çıkmasına ve tedavininbaşarısız olmasına neden olabilir.
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.
Rekonstitüsyon hazırlama talimatları:
1.
Bu ilacı buzdolabından alıp hemen kullanmayınız. Kapalı flakonlardaki toz ve çözücünün(enjeksiyonluk su) oda sıcaklığına gelmesini bekleyiniz.
2.
Tozun ve suyun bulunduğu flakonların geçme kapaklarını çıkarınız ve her iki şişenin lastiktıpalarını ambalaj içinde sağlanan alkollü mendillerden biri ile temizleyiniz.
3.
İki uçlu iğnenin kısa ucunun koruma kapağını çıkartınız ve iğnenin açıkta kalan kısmınınhiçbir yere değmemesine dikkat ediniz.
Daha sonra suyun bulunduğu flakonun lastik tıpasını tam ortadan, iğneyi dik tutarak deliniz. Su flakonundan sıvıyı tamamen çekmek için iğne, tıpayı iyice delecek ve flakonun içindengörülecek şekilde batırılmalıdır.
4.
İki uçlu iğnenin uzun olan diğer ucunun koruma kapağını çıkartınız, iğnenin açıkta kalankısmının hiçbir yere temas etmemesine dikkat ediniz.
Su flakonunu aşağıya yani tozun bulunduğu flakonun üzerine doğru çeviriniz ve hızlı bir şekilde iğnenin uzun olan ucuyla toz flakonunun lastik tıpasını tam ortadan deliniz. Tozflakonundaki vakum suyu çekecektir.
5.
İki uçlu iğneyi boş su flakonu ile birlikte tozun bulunduğu flakondan çekiniz. Flakonu,konsantre tamamiyle çözünene kadar yavaşça sallayınız. OCTANATE 500 IU odasıcaklığında çok çabuk çözünecektir. Oda sıcaklığında hazırlama süresi 10 dakikadan dahaazdır.
Çözücü ile hazırlandıktan sonra, OCTANATE 500 IU intravenöz olarak uygulanır. Çözelti berrak veya hafif opalesan olmalıdır. Bulanık veya tortu bulunan çözeltileri kullanmayınız.
Hazırlanan ürün partikül ve renk kaybı için kullanımdan önce incelenmelidir.
Hazırlanan çözelti hemen kullanılmalıdır ve yalnızca tek kullanım içindir.
Enjeksiyon için talimatlar:
Enjeksiyon öncesi ve Faktör VIII enjeksiyonu esnasında önlem olarak hastanın nabzı ölçülmelidir. Nabızda belirgin bir artış görüldüğü takdirde enjeksiyon hızı azaltılmalı veyakısa bir süre için uygulama kesilmelidir.
11
1. Toz yukarıda bahsedildiği gibi sulandırıldıktan sonra, filtre iğnesinin koruma kapağınıçıkartınız ve konsantre flakonunun lastik tıpasını deliniz.
2. Filtre iğnesinin kapağını çıkartınız ve enjektöre takınız.
3. Flakonu enjektörle birlikte aşağıya doğru çeviriniz ve çözeltiyi enjektöre çekiniz.
4. Enjeksiyon bölgesini ambalaj içinde sağlanan alkollü mendillerden biri ile temizleyiniz.
5. Filtre iğnesini enjektörden ayırınız ve kelebek infüzyon iğnesine takınız.
6. Kelebek infüzyon iğnesini seçilmiş olan damarın içine sokunuz.
7. Çözeltiyi dakikada 2-3 mL hızla damara enjekte ediniz.
Bir tedavide bir flakondan fazla OCTANATE 500 IU toz kullanılacak ise, aynı kelebek infüzyon iğnesi ve enjektör kullanılabilir. Filtre iğnesi tek kullanım içindir. Çözelti enjektöreçekilirken her zaman yeni bir filtre iğnesi kullanılır.
Sadece ürünle birlikte sağlanan enjeksiyon seti kullanılmalıdır. Diğer enjeksiyon/infüzyon setlerinin kullanımı ek risklere ve tedavi başarısızlığına sebep olabilir.7. RUHSAT SAHİBİ
Berk İlaç İthalat ve Pazarlama A.Ş.
Poligon Mah. Sarıyer Cad. ABC Plaza No: 117/B Kat: 2 İstinye-Sarıyer / İstanbul Telefon: 0 212 277 33 03Faks: 0 212 277 30 368. RUHSAT NUMARA SI(LARI)
2017/4459. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 22.06.2017 Ruhsat yenileme tarihi:10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
12