Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Peditrace Neonatal İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Konsantre Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

PEDİTRACE NEONATAL infüzyonluk çözelti hazırlamak için konsantre Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin maddeler:

Her bir ampul 3.00 mg çinkoya eşdeğer 13.20 mg çinko sülfat heptahidrat, 0.20 mg bakıra eşdeğer 0.78 mg bakır sülfat pentahidrat, 50.00 mcg mangana eşdeğer 154.00 mcg mangan sülfatmonohidrat ve 1.70 mcg kroma eşdeğer 8.72 mcg krom klorür hekzahidrat içerir.

pH 1.5 - 3.5

Yardımcı maddeler:

Sodyum hidroksit k.m.

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Konsantre Berrak, renksiz, sulu çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER4.1. Terapötik endikasyonlar

Term ve prematüre bebeklerde çinko, bakır, mangan ve kromun endojen depolardaki eksikliğini gidermek ve plazma düzeylerinin devamlılığını sağlayarak; eksikliğine bağlı semptomlarınönlenmesi ve giderilmesi amacıyla Total Parenteral Beslenmenin (TPB) bir parçası olarakkullanılır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:

Yenidoğan ve pediyatrik hastalarda


Çinko, 3 kg'dan daha küçük prematüre bebeklerde 300 mcg çinko/kg/gün, term bebeklerde ve 5 yaşına kadar çocuklarda 100 mcg çinko/kg/gün seviyesinde önerilmektedir.

Pediyatrik hastalarda 20 mcg bakır /kg/gün, 2-10 mcg mangan /kg/gün, 0,14-0,20 mcg

1

krom/kg/gün seviyesinde önerilmektedir.

Uygulama şekli:

PEDİTRACE NEONATAL seyreltilmeden uygulanmamalıdır.

PEDİTRACE NEONATAL diğer TPB çözeltileri ile karıştırıldıktan sonra damar içine infüzyon yoluyla verilmelidir.

Uygulama kılavuzlarına göre çinko, bakır, mangan ve krom plazma seviyelerinin periyodik olarak izlenmesi gerekmektedir.

Eser elementlerin gereklilikleri klinik durumlara göre farklılık gösterdiğinden, her hastada uygun olduğu şekilde ilave edilmelidirler.

Geçimsizlikler ve seyreltme talimatları için bölüm 6.2 ve 6.6'ya bakınız.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

PEDİTRACE NEONATAL, eser elementlerin atılımı belirgin düzeyde düşmüş olabilecek,

karaciğer ve/veya böbrek yetersizliği olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.4).

PEDİTRACE NEONATAL tedavisi, genellikle doğumun ikinci gününde, böbrek fonksiyonları oluşana dek başlatılmamalıdır.

Karaciğer yetmezliği:

PEDİTRACE NEONATAL, biyokimyasal ya da klinik olarak karaciğer yetmezliği olduğu görülen hastalarda dikkatle kullanılmalıdır (özellikle kolestaz).

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin pozoloji bilgisi için “Yenidoğan ve pediyatrik hastalarda” başlığı altına bakınız.

Geriyatrik popülasyon:

Geçerli değil.

4.3. Kontrendikasyonlar

- İnfüzyona bağlı flebit ihtimali sebebiyle seyreltilmeden damar yoluna direkt enjeksiyonuygulanmamalıdır.

- PEDİTRACE NEONATAL, içeriğinde bulunan maddelerden herhangi birine karşı aşırıduyarlılık gösteren hastalarda kontrendikedir.

- Wilson hastalığı olanlarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

2

PEDİTRACE NEONATAL hipotonik bir çözelti olduğu için yalnızca karışım çözeltileriyle uygulanmalıdır. PEDİTRACE NEONATAL bileşimindeki eser elementlerden herhangi birinebağlı bir toksisite gözlenirse TPB çözeltileri ile takviyesine derhal son verilmelidir.

PEDİTRACE NEONATAL toksik olabilecek alüminyum ihtiva edebilir. Böbrek fonksiyonlarının bozulması durumunda uzun süreli parenteral uygulamalar ile alüminyum toksikseviyelere ulaşabilir. Premature bebekler, böbrekleri tam gelişmediği için risk grubundadır vealüminyum içeren fazla miktarda kalsiyum ve fosfat çözeltilerine ihtiyaçları vardır.

Araştırmalar, 4 ila 5 mcg/kg/gün'den fazla dozda parenteral düzeyde alüminyum alan böbrek yetmezliği olan hastalarda, prematüre yenidoğan bebekler dahil, merkezi sinir sistemi ve kemiktoksisitesine sebep olabilecek düzeyde alüminyum birikimi olduğunu göstermektedir. Dokudabirikim, daha düşük uygulama dozlarında bile gerçekleşebilir.

PEDİTRACE NEONATAL alımı özellikle daha önceden böbrek ya da karaciğer rahatsızlığı var olan hastalarda, uzman hekim gözetiminde gerçekleştirilmelidir. PEDİTRACE NEONATALsafradaki boşaltım azaldığında, özellikle kolestatik karaciğer hastalığı olduğunda ve/veya ürinerboşaltımda gözle görülür düzeyde azalma olduğunda dikkatle kullanılmalıdır. Bu durumdakihastalarda; eser elementlerin de atılımı belirgin düzeyde düşmüş olabileceğinden, biyokimyasaltakibi dikkatle yapılması gerekir.

Uzun süre TPB ihtiyacı olan hastaların (bir aydan fazla), PEDİTRACE NEONATAL uygulaması öncesi, temel tam kan ya da serum mangan düzeyinin normal aralık içerisinde ya da altında, vekaraciğer fonksiyonlarının normal olması gerekir. Hasta PEDİTRACE NEONATALkullanımına devam ettiği sürece mangan düzeyi ve karaciğer fonksiyonları düzenli (aylık) olaraktakip edilmelidir. Mangan düzeyinin olası toksik aralığa yükselmesi durumunda (test laboratuarıiçin lütfen uygun referans aralığa bakınız) ya da kolestaz gelişmesi durumunda PEDİTRACENEONATAL kullanımı durdurulmalıdır.

Alüminyum toksisitesi de TPB kolestazında rol oynar. Alüminyum, transferlinin hepatosellüler uptake'ini artırır ve bu şekilde transferrine bağlı olan alüminyum da hepatosit içine girer.

PEDİTRACE NEONATAL asidik bir çözelti olduğundan, uygulama esnasında alüminyum iğneli şırıngalar ve bağlantılar kullanılmamalıdır.

PEDİTRACE NEONATAL, TPB çözeltilerine uygulanmadan önce, hastanın eser elementler için metabolik ihtiyacı ve hastalığın durumu hekim tarafından değerlendirilmelidir. PEDİTRACENEONATAL'ın uygulanmamasına ya da dozajının ayarlanmasına karar verirken, uygulamakılavuzları ile uyumlu olarak, çinko, bakır, mangan ve krom serum seviyeleri sık aralıklarlaölçülmelidir. Çinko bağırsak ve böbreklerden, bakır ve mangan safra yoluyla, krom ise öncelikliolarak böbreklerden elimine olur. Salgı yollarındaki fonksiyon bozukluklarının ilgili eserelementlerin birikme yapmasına sebep olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu tıbbi ürün her 2 ml dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında “sodyum

içermez" BuŞovenli elektronik imza ile imzalanmıştır.

3

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Diğer tıbbi ürünlerle bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan ve/veya doğum kontrolü (kontrasepsiyon) uygulayan kadınlarda ilacın kullanımı yönünden bir veri bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

PEDİTRACE NEONATAL'ın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / ve-veya / embriyonal/fetal gelişim / ve/veya doğum / ve/veya / doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlarayönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

PEDİTRACE NEONATAL yalnızca prematüre yenidoğan ve Total Parenteral Beslenme gerektiren bebeklere uygulanan bir ilaçtır. Bundan dolayı gebelikte kullanımı yoktur.

Laktasyon dönemi

PEDİTRACE NEONATAL'ın laktasyon döneminde kullanımı ile ilgili bir veri bulunmamaktadır.

Üreme yeteneği/Fertilite

PEDİTRACE NEONATAL'ın fertiliteyi etkilediğine dair veri bulunmamaktadır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Bu ilaç için uygulanabilir değildir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Renal ya da hepatik atılımın bozulması, bir ya da daha fazla eser elementin kronik doz aşımına sebep olabilir.

PEDİTRACE NEONATAL içeriğindeki çinko, bakır, mangan ve krom çok düşük miktarda olup, önerilen dozajlarda kullanıldığı takdirde bu eser elementlerden kaynaklanan toksisitesemptomlarının görülmesi beklenmez.

4

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanaksağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Çinko

Yetişkin lösemi hastalarında 1 ila 2 mg çinko/kg tekli intravenöz uygulamada toksik etki görülmemiştir. Ancak yetişkinlerde, her gün 1 saatten fazla süreyle, ardışık 4 gün boyunca 10mg çinko infüzyonununda akut toksisite raporlanmıştır. 4. gün serum çinko konsantrasyonu 207mcg/mL'ye ulaşmış ve profüz terleme, bilinç seviyesinde azalma, bulanık görme, taşikardi(140/dak) ve belirgin hipotermi (34.5 °C) gözlenmiştir. Semptomlar 3 saat içinde azalmıştır.Hiperamilazami, çinko doz aşımının bir göstergesi olabilir. lıkla doz aşımına maruz kalanhastalarda (TPB çözeltisinde 25 mg çinko/L, günlük 50 ile 70 mg çinko/gün'e eşdeğerdir),hiperamilazami gözlenmiştir (557 ile 1850 Klein birimi; normal seviye 130-310).

1683 mg çinkonun 72 yaşında bir hastaya 60 saat boyunca intravenöz uygulandığı doz aşımı ölüm ile sonuçlanmıştır. 4184 mcg/100mL serum seviyesinde çinko toksisitesinin semptomlarıarasında hipotansiyon (80/40 mm Hg), akciğerde ödem, ishal, kusma, sarılık, idrarda azalmagörülmüştür. Çinko toksisitesinin önlenmesi için kalsiyum takviyesi uygulanabilir.

Bakır

Bakır toksisitesi, bitkinlik, davranış değişikliği, ishal, sürekli kilo kaybı, hipotoni, ışık korkusu ve periferal ödeme sebep olabilir. 286 mcg/100 mL serum bakır seviyesinde benzer semptomlarraporlanmıştır. D-penisilamin etkili bir antidot olarak raporlanmıştır.

Mangan

Manganın kronik doz aşımında, Parkinson hastalığı ve psikoza sebep olduğu kaydedilmiştir.

Kronik doz aşımı, belirli bir eser elementin metabolizma veya atılımına bağlı, belirti vermeyen bir idiyosenkratik eksiklik durumunda, çok nadiren ikincil olarak ortaya çıkabilir. Bu durumda,hematolojik değişiklikler ya da doku birikimine bağlı, ikincil olarak gizli semptomlarınbaşlangıcı ile birlikte tırnak distrofisi gibi belirtiler gözlenebilir. Teşhis biyokimyasal vehematolojik testlerle kesinleştirilmeli ve tedavi olarak PEDİTRACE NEONATAL uygulamasıdurdurulmalıdır.

Reçetelenen dozlarda TPB ile verildiğinde toksisite raporlanmamıştır.

Krom

TPB hastalarında ardışık iki haftalık uygulamada 250mcg/gün doza kadar intavenöz olarak

Belge rvpiten Kkaom^Itİk il^ilgili 5 Jok§ksiâfii(rapıoBlanmamışJirTaiKrQmi:ileS:ilintitiritoksiktr/Eeaksiyfân.l,âr; bulantı, kusma, ülser, renal ve hepatik hasar, konvülsiyon ve koma olarak raporlanmıştır.

5

Intravenöz olarak verilen krom (III) için akut LD50 10 - 18 mg/kg olarak raporlanmıştır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik Grup: Diğer ilaçlarla kombinasyon halinde elektrolitler ATC kodu: B05XA31

Çinko

Çinko, karbonik anhidraz, alkalin fosfataz, laktik dehidrojenaz, RNA ve DNA polimeraz gibi 70'ten fazla farklı enzim için kofaktör işlevi gören temel bir besindir. Çinko, yaralarıniyileşmesini kolaylaştırır, normal cilt nemi ile tat ve koku alma duyularının korunmasınayardımcı olur.

Çinko kas, kemik, deri, böbrek, karaciğer, pankreas, retina, prostat ve kısmen beyaz ve kırmızı kan hücrelerinde bulunur.

Total parenteral beslenme esnasında çinko takviyesi; parakeratoz, hipoguzi, anoreksi, disozmi, geofaji, hipogonadizm gibi eksiklik semptomlarının gelişmesini önler.

Total parenteral beslenme (TPB) alan hastalarda çinko yetersizliği, ishal, apati ve depresyon ile açığa çıkabilir. TPB hastalarında plazma seviyesi 20 mcg çinko/100 mL'in altına düştüğünde,dermatiti takiben saç dökülmeleri raporlanmıştır. Normal çinko seviyesi 100 ± 12 mcg/100ml'dir.

Bakır

Bakır, serum seruloplazmini için bir kofaktör olarak görev yapan temel bir besin, demir taşıyıcı protein olan transferlinin uygun şekilde oluşumu için gerekli bir oksidazdır.

Total parenteral beslenme (TPB) esnasında bakır takviyesi, lökopeni, nötropeni, anemi, düşük seruloplazmin seviyeleri, bozulmuş transferin oluşumu ve ikincil demir eksikliği gibi eksikliksemptomlarının oluşmasını önler.

Normal serum bakır değerleri 80 ile 163 mcg/100 mL arasında değişmektedir (ortalama yaklaşık 110 mcg/100 mL). Eksiklik semptomlarının ortaya çıktığı serum bakır seviyesi tam olaraktanımlanmamıştır. Seruloplazmin üzerinden gerçekleşen günlük bakır döngüsü yaklaşık olarak0,5 mg'dır.

Mangan

Mangan, polisakkarid polimeraz, karaciğer arginaz, kolinesteraz ve piruvat karboksilaz gibi enzimler için aktivatör işlevi gören temel bir besindir.

Total parenteral beslenme (TPB) esnasında mangan takviyesi, mide bulantısı, kusma, kilo kaybı, dermatit ve saç uzaması ve renginde değişiklik gibi eksiklik semptomlarının oluşmasını önler.Minimal alımında 20 mcg mangan/gün tutulur. Mangan, spesifik bir iletim proteini olan ve birP1-globulin olan transmanganin'e bağlanır. Mangan miktarı, tam kan analizi sonuçlarında 6 ile

12 mcg/litre konsantrasyon seviyesindedir. imza ile imzalanmıştır.

6

Krom

Krom (III), glikoz tolerans faktörünün bir parçasıdır, insülin kaynaklı reaksiyonları aktive eder. Krom glikoz metabolizmasını korumaya ve periferal sinir fonksiyonlarını korumaya yardımcıolur. Total parenteral beslenme (TPB) esnasında krom takviyesi, glikoz toleransı bozuklukları,ataksi, periferal nöropati, hafıf/orta hepatik ensefalopatiye benzer konfüzyon durumu gibieksiklik semptomlarının oluşmasını önler.

Krom eksikliği olan hastalarda krom takviyesi alımı, krom eksikliğinde tipik olarak gözlenen diyabetik benzeri eğriden glukoz tolerans eğrisinin normalleşmesi ile sonuçlanabilir. Bu cevapkrom serum seviyesinden ziyade besinle alınan kromun anlamlı bir göstergesidir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:


İntravenöz infüzyon ile uygulandığı için geçerli değildir.

Dağılım:


İntravenöz yoldan uygulanan PEDİTRACE NEONATAL'in içindeki eser elementler, fizyolojik miktarlarda infüze edilirler.

Çinko, plazma albümini a2-macroglobulini; histidin, sistein, treonin, glisin ve asparjin gibi plazma aminoasitlerine bağlanır. .

Manganın geniş bir dağılımı vardır ancak beyin, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi mitokondri açısından zengin dokularda daha yoğun olarak dağılır.

Serumdaki krom, P-globulin fraksiyonundaki transferline (siderofilin) bağlanır. Krom için tipik kan konsantrasyonu 1 ila 5 mcg/lt aralığındadır ancak kan seviyesi dokulardaki deposu içinanlamlı bir gösterge değildir.

Biyotransformasyon:


Veri bulunmamaktadır.

Eliminasyon:


Çinko; gıda yolu ile alındığında, temel olarak feçes ile (yaklaşık %90) ve daha az miktarda da idrar ve ter ile atılır.

Bakır: safra ile (%80), doğrudan bağırsak duvarından (%16) ve idrar ile (%4) atılır.

Manganın atılımı temel olarak safradan gerçekleşir, fakat obstrüksiyon durumunda yardımcı atılım yolları pankreas usaresi ya da duodenum, jejunum ya da ileum lümenine geri döner.Kromun atılması temel olarak 3-50 mcg/gün aralığında böbrekler iledir. İnce bağırsak ile safraile atılımı yardımcı bir yol olabilir, fakat bu yolla kromun çok düşük miktarları atılabilir.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Veri bulunmamaktadır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilsk verileri

Bdge ıpEDrRAcg ,NEONA3TAL5ıie3p0re-k^^sfiTiiışmala?eyû?û,tülmrem1ı,ştır^wwwturkıyegovtr/saglık-tıtck-ebys

76. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum hidroksit (pH ayarlama ajanı)

Sülfürik asit (pH ayarlama ajanı)

Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Bakınız bölüm 6.6.

Geçimlilik profili uygun olmadığı sürece ilaçları PEDİTRACE NEONATAL ile infüzyon çözeltisine eklemeyin.

Geçimlilik profili uygun olmadığı sürece, PEDİTRACE NEONATAL'i önerilen infüzyon çözeltileri dışında başka çözeltilere eklemeyin.

6.3. Raf ömrü

24 ay

Müstahzar mikrobiyolojik koruyucu içermediğinden açılan ambalaj bekletilmeden kullanılmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Tip I, şeffaf renksiz cam ampuller.

Her bir ampul 2 ml çözelti içermektedir.

25 adet ampul kullanma talimatıyla beraber karton kutuda ambalajlanmıştır.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

TPB'de kullanılan dekstroz çözeltileri içindeki elekrolit ve vitaminlerle fiziksel olarak geçimlidir.

TPB çözeltisine ilave edilme işleminin laminer akış altında yapılması tavsiye edilir.

Çözelti asidik olduğundan alüminyum iğneli şırıngalar ve bağlantılar kullanılmamalıdır.

Çözeltiler uygulama öncesi partiküler madde ve renklenme oluşumu açısından göz ile kontrol edilmelidir.

İnfüzyon çözeltisine seyreltme çözeltileri eklendiğinde, mikrobiyal kontaminasyon ihtimali sebebi ile hemen kullanılmalıdır. Açılan ampulden geriye kalan içerik imha edilmeli, daha sonrakullanım için saklanmamalıdır.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “

8

Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Ardi Farma İlaç Pazarlama Tic. Ltd. Şti.

Teknopark İstanbul Sanayi Mah.

Teknopark Bulvarı No: 1/4A 101 Pendik 34906 İstanbulTel: 0216 518 83 90Faks: 0216 518 83 92

8. RUHSAT NUMARASI (LARI)

2021/469

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 28.11.2021 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ


9

İlaç Bilgileri

Peditrace Neonatal İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Konsantre

Etken Maddesi: Çinko Sülfat Heptahidrat, Bakir Sülfat Pentahidrat, Mangan Sülfat Monohidrat, Krom Klorür Hekzahidrat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.