Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Zylotra %0,5 + %0,3 Göz Damlası, Süspansiyon Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

ZYLOTRA %0,5 + %0,3 göz damlası, süspansiyon Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Her 1 ml göz damlası;

Etkin madde:

Loteprednol etabonat (%0,5)..............5 mg

Tobramisin (%0,3)..............................3 mg

Yardımcı madde(ler):

Benzalkonyum klorür.........................0,1 mg

Yardımcı maddeler için, bkz. Bölüm 6.1.

3. FARMASÖTİK FORM

Göz damlası, süspansiyon

Beyaz-sarımsı beyaz renkte, yabancı partikül içermeyen süspansiyon

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

ZYLOTRA, bir kortikosteroidin endike olduğu ve duyarlı bakterilerin neden olduğu yüzeysel oküler bir bakteriyel enfeksiyonun gözlendiği ya da bakteriyel oküler enfeksiyon riskinin sözkonusu olduğu, steroide yanıt veren inflamatuvar oküler durumlarda endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Etkilenen gözün konjonktiva kesesine 4-6 saatte bir, 1 - 2 damla damlatılır. İlk 24 - 48 saat için, dozaj 1-2 saatte bir damla olacak şekilde artırılabilir. Klinik belirtilerde gözlenen iyileşmeyegöre, damlatma sıklığı aşamalı olarak azaltılmalıdır. Tedavinin erkenden kesilmemesine özengösterilmelidir.

Uygulama şekli:

Kullanmadan önce iyice çalkalanmalıdır.

Yalnızca oftalmik kullanıma yöneliktir. Tedavinin başlatılması ve 14 gün sonra tedavinin tekrarlanması, hastanın yarıklı lamba mikroskopisi ve uygun koşullarda floresan boyama gibibüyütme yöntemleriyle muayene edilmesinden sonra, bir hekim tarafından yapılmalıdır.

2 gün sonunda belirti ve semptomlarda bir iyileşme olmazsa hasta yeniden değerlendirilmelidir.

Kontaminasyonu önlemek için damlalığın ucu herhangi bir yüzeye temas ettirilmemelidir. Ağrı, kızarıklık, kaşıntı ya da inflamasyonun ortaya çıktığı veya kötüleştiği durumlarda doktorabaşvurulmalıdır.

1 / 8

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Topikal oftalmik kullanım ile ilgili olarak bu popülasyona ait bir bildirim bulunmamaktadır.

Pediatrik popülasyon:

Loteprednol etabonat/tobramisin kombinasyonunun sıfır ila altı yaş arası pediatrik hastalardaki etkililik ve güvenliliğinin değerlendirilmesi amacıyla iki çalışma yürütülmüştür; bunlardanbirine göz kapağı inflamasyonu bulunan hastalar, diğerine blefarokonjonktivitli hastalar dahiledilmiştir.

Gözkapağı inflamasyonu çalışmasında, ılık kompresle birlikte uygulanan loteprednol etabonat/tobramisin, ılık kompresle birlikte uygulanan taşıyıcı ile eşit etkililik göstermiştir.Hastaların göz kapaklarına, 14 gün süreyle ılık kompresle birlikte loteprednoletabonat/tobramisin veya taşıyıcı tedavisi uygulanmıştır. Her iki tedavi grubunda da hastalarınbüyük çoğunluğunda göz kapağı inflamasyonunda azalma gözlenmiştir.

Blefarokonjonktivit çalışmasında loteprednol etabonat/tobramisin, taşıyıcıyla, loteprednol etabonat oftalmik süspansiyonla veya tobramisin oftalmik solüsyonla eşit etkililik göstermiştir.Tedavi grupları arasında, başlangıçtan 15. gün'e kadar blefarokonjonktivit skorlarındakiortalama değişim açısından fark gözlenmemiştir.

Her iki çalışmada da, tedavi grupları arasında güvenlilik açısından fark saptanmamıştır.

ZYLOTRA'nın, süt çocuğu ve küçük çocuklarda zorunlu kalınmadıkça kullanımı önerilmemektedir.

Geriatrik popülasyon:

Topikal oftalmik kullanım ile ilgili olarak bu popülasyona ait bir bildirim bulunmamaktadır. Yaşlı ve genç hastalar arasında güvenlilik ve etkililik açısından bir fark gözlemlenmemiştir.

4.3 Kontrendikasyonlar

Diğer steroid antiinfektif oftalmik kombinasyon ilaçlarda olduğu gibi, ZYLOTRA, epitelyal Herpes simplex keratiti (dendritik keratit), vaksinya ve varisella da dahil olmak üzere korneave konjonktivayla ilişkili çoğu viral hastalıkta, gözün mikobakteri enfeksiyonunda ve oküleryapıların mantar hastalıklarında kontrendikedir. ZYLOTRA bu preparatın bileşenlerindenherhangi birine ve diğer kortikosteroidlere aşırı duyarlılığı olduğu bilinen ve şüphelenilenkişilerde kontrendikedir.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

• Göze enjekte edilmez.

• Kortikosteroidlerin uzun süreli kullanımı optik sinir hasarı, görme keskinliği ve görmealanında kusurlarla birlikte glokoma ve posteriyor subkapsüler katarakt oluşumuna nedenolabilir. Glokom varlığında steroidler dikkatli kullanılmalıdır.

2 / 8

• Bazı hastalarda topikal uygulanan aminoglikozitlere karşı duyarlılık gelişebilir. Duyarlılıkreaksiyonunun gözlendiği durumda ilaç bırakılmalıdır.

• Uzun süreli kortikosteroid kullanımı konakçı yanıtını baskılayabilir ve sekonder okülerenfeksiyon riskini artırabilir. Kornea ya da sklerada incelmeye neden olan hastalıklardatopikal steroid kullanımıyla birlikte yırtılmaların oluştuğu bilinmektedir. Gözdeki akutpürülan durumlarda, steroidler enfeksiyonu maskeleyebilir ya da mevcut enfeksiyonuartırabilirler.

• Oküler steroid kullanımı hastalığın seyrini uzatabilir ve gözdeki çeşitli viralenfeksiyonların şiddetini alevlendirebilir (Herpes simplex de dahil olmak üzere). Herpessimplex öyküsü olan hastaların tedavisinde kortikosteroid içeren bir ilaç kullanılırkendikkatli olunmalıdır.

• Katarakt cerrahisinden sonra steroid kullanımı iyileşmeyi geciktirebilir ve blep oluşumuinsidansını artırabilir.

• Yalnızca oftalmik kullanıma yöneliktir.

• Tedavinin başlatılması ve 14 gün sonra tedavinin tekrarlanması, hastanın yarıklı lambamikroskopisi ve uygun koşullarda flüoresan boyama gibi büyütme yöntemleriyle muayeneedilmesinden sonra, bir hekim tarafından yapılmalıdır.

• 2 gün sonunda belirti ve semptomlarda bir iyileşme söz konusu değilse hasta yenidendeğerlendirilmelidir.

• Ürün 10 gün ya da daha fazla süreyle kullanılmış ise, zor olmasına rağmen çocuklarda veişbirliği kurulması zor hastalarda dahi, göz içi basıncı izlenmelidir.

• Uzun süreli lokal steroid uygulamalarında, korneada mantar enfeksiyonları gelişebilir. Birsteroidin kullanılmış olduğu ya da kullanılmaya devam edildiği inatçı korneaülserasyonlarında mantar invazyonu göz önünde bulundurulmalıdır. Uygun koşullardamantar kültürü yapılmalıdır.

• Diğer antibiyotik preparatlarla olduğu gibi, uzamış antibiyotik kullanımı, mantarların dadahil olduğu, duyarlı olmayan bazı organizmaların üremesine neden olabilir. Süperenfeksiyonun geliştiği durumda uygun tedavi başlatılmalıdır.

• Aminoglikozid grubundan diğer antibiyotiklere çapraz duyarlılık gelişebilir; bu ürüne karşıaşırı duyarlığın gözlendiği olgularda ilacın kullanımı kesilmeli ve uygun önlemleralınmalıdır.

• ZYLOTRA kullanımı sırasında, kontaminasyonu önlemek için damlalığın ucu herhangi biryüzeye temas ettirilmemelidir. Ağrı, kızarıklık, kaşıntı ya da inflamasyonun ortaya çıktığıveya kötüleştiği durumlarda doktora başvurulmalıdır.

• Ürün, şişenin ilk açıldığı tarihten sonra 30 gün içinde kullanılıp atılmalıdır.

• Topikal oküler tobramisinin sistemik aminoglikozid antibiyotiklerle eşzamanlıuygulandığı durumlarda, toplam serum konsantrasyonunun izlenmesi açısından dikkatliolunmalıdır.

• ZYLOTRA, benzalkonyum klorür içerdiğinden göz irritasyonuna neden olabilir. Yumuşakkontakt lenslerle temasından kaçınılmalıdır. Uygulamadan önce kontakt lensçıkartılmalıdır ve lensi takmak için en az 15 dakika beklenmelidir. Yumuşak kontaktlenslerin renklerinin bozulmasına neden olduğu bilinmektedir.

3 / 8

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Topikal olarak uygulanan ZYLOTRA'nın sistemik ya da oftalmik ilaçlarla etkileşimine ait herhangi bir bilgi mevcut değildir.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli üzerine herhangi bir etkisi bildirilmemiştir.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veya embriyonal/fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlarayönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Gebe kadınlarda yürütülen yeterli sayıda kontrollüçalışma bulunmadığından, ZYLOTRA gebelik döneminde yalnızca olası yararın fetüsüzerindeki olası riskten üstün olduğu durumda kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Kortikosteroidlerin topikal oftalmik uygulamasının anne sütünde saptanabilir miktarlarda sistemik emilime neden olup olmadığı bilinmediğinden, emziren annelerde ZYLOTRAkullanılırken dikkatli olunmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Üreme yeteneği üzerine herhangi bir etkisi bildirilmemiştir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

İlacın araba ve araç kullanma becerisi üzerindeki etkilerine ait bir çalışma yürütülmemiştir. Ancak bütün oküler ilaçlar için olduğu gibi, ilaç verildiğinde geçici bir görme bulanıklığı sözkonusu olursa, hastanın araba sürmeye veya makine kullanmaya başlamadan önce görmesitekrar netleşene kadar beklemesi gerekir.

4.8 İstenmeyen etkiler

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100); seyrek (>1/10000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilmiyor).

Göz hastalıkları

Oküler enjeksiyon, yüzeysel noktalı keratit, göz içi basınç artışı, yanma ve batma, aşırı duyarlılık ile göz kapağında kaşınma ve şişme, konjonktivaleritemin de dahil olduğu lokalize oküler toksisite

Görme bozuklukları, akıntı, kaşıntı, gözyaşı salgısı bozukluğu, fotofobi, kornea birikintileri, oküler rahatsızlık, gözkapağı bozukluğu, diğertanımlanmamış oküler rahatsızlıklar

Yaygın:

Yaygın olmayan:

4 / 8

Seyrek: Optik sinir hasarına ve görme keskinliği, görme alanı kusurlarına neden

olabilecek göz içi basınç artışı, posterior subkapsüler katarakt oluşumu, yara iyileşmesinde gecikme ve Herpes simplex de dahil olmak üzere çeşitlipatojenlerin neden olduğu sekonder oküler enfeksiyonlar ile kornea ya daskleranın inceldiği bölgede göz küresi delinmesi, göz içi basıncında artış(>10 mmHg)

Bilinmiyor: Sekonder enfeksiyon gelişimi, mantar enfeksiyonları

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

ZYLOTRA ile ortaya çıkabilecek olan doz aşımının klinik belirti ve bulguları, bazı hastalarda görülen advers reaksiyonlara benzeyebilir (noktalı keratit, eritem, göz yaşarmasında artış, ödemve göz kapağında kaşıntı).

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Kortikosteroid ve Antienfektif ATC Kodu: S01CA

Kortikosteroidler, çeşitli ajanlara karşı oluşan inflamatuvar yanıtı inhibe etmekte ve olasılıkla iyileşmeyi geciktirmekte ya da yavaşlatmaktadır. Söz konusu ajanlar ödemi, fibrin birikimini,kapiller dilatasyonu, lökosit göçünü, kapiller proliferasyonu, fibroblast proliferasyonunu,kolajen birikimini ve inflamasyonla ilişkili skar oluşumunu inhibe etmektedir. Etkilerini,fosfolipaz A2'yi inhibe eden lipokortinler adlı proteinleri indükleyerek gösterdikleridüşünülmektedir. Bu proteinlerin, ortak prekürsör madde olan araşidonik asidin salınımınıinhibe ederek, prostaglandinler ve lökotrienler gibi güçlü inflamasyon mediyatörlerininbiyosentezini kontrol ettikleri ileri sürülmektedir. Araşidonik asit, fosfolipaz A2 aracılığıylamembran fosfolipidlerinden salınmaktadır. Kortikosteroidler göz içi basıncında artışa nedenolabilmektedir.

Loteprednol etabonat yapısal olarak diğer kortikosteroidlere benzemektedir. Yüksek düzeyde yağda çözünür olması hücrelere penetrasyonunu artırmaktadır. Loteprednol etabonatprednizolonla ilişkili bileşiklerin yapısal modifikasyonları aracılığıyla sentezlenmektedir ve

invivoin vitro

preklinik metabolizma çalışmalarında yoğun bir biçimde inaktif karboksilik asitmetabolitlerine metabolize olmaktadır.

5 / 8

Antibiyotik bileşen olan tobramisin, duyarlı organizmalara karşı etki oluşturmak üzere kombinasyona dahil edilmiştir.

In vitroS.aureusS.epidermidis'inStreptococcuspneumoniaePseudomonas aeruginosa, Escherichiacoli, Klebsiellapneumoniae, Enterobacter aerogenes, Proteus mirabilis, Morganella morganii,Proteus vulgarisHaemophilus influenzae ve H.aegyptius, Moraxella lacunata,Acinetobacter calcoaceticusNeisseria5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Loteprednol etabonat hümör aköze penetre olmaktadır. Sonuçlar, her bir göze birer damla %0,5'lik loteprednol etabonat oftalmik süspansiyonun iki gün boyunca günde 8 kez ya da 42gün süreyle günde 4 kez uygulanmasını takiben elde edilmiştir. Loteprednol ve primermetabolitinin plazma düzeylerinin ölçülebilir düzeyin (1 ng/ml) altında kalmasından hareketle,%0,5 loteprednol etabonatın sistemik absorbsiyonunun çok az olduğu düşünülmektedir.

Oküler uygulanan tobramisinin sistemik emilimine ait herhangi bir veri bulunmamaktadır; ancak, oküler uygulanan ilaçlarla bir miktar sistemik emilimin olabileceği bilinmektedir.

Dağılım:


Normal gönüllülerde, loteprednol etabonat ile başlıca inaktif metaboliti A'kortienik asit etabonatın (PJ-91) plazma düzeylerinin, tüm örnekleme zamanlarında ölçüm limitinin (1 ng/ml)altında olduğu gösterilmiştir.

Biyotransformasyon:


Loteprednol etabonatın başlıca inaktif metaboliti A'kortienik asit etabonat (PJ-91)

Eliminasyon:


Loteprednol etabonat/tobramisin kombinasyonunun sistemik emilimi sınırlı olduğundan, topikal kullanım için eliminasyon verisi bildirilmemiştir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Loteprednol ve tobramisinin karsinojenik potansiyelinin değerlendirilebileceği uzun süreli deney hayvanı çalışması bulunmamaktadır.

Üreme toksisitesi çalışmalarında embriyotoksik ve teratojenik etkiler tavşanlarda maksimum günlük klinik dozun 35 katı oral dozlarda (gecikmiş kemikleşme, meningosel insidansında artış,anormal sol karotis arter ve ekstremite fleksürü), sıçanlarda ise (fötal vücut ağırlığı ve iskeletkemikleşmesinde gerileme, innominate arter eksikliği, yarık damak ve umbilikal herni)maksimum günlük klinik dozun 60 katı oral dozlarda gözlemlenmiştir.

Tavşanlardaki akut ve çoklu dozlu oküler çalışmalarda hafif oküler irritasyon gözlenmiştir.

6 / 8

Preklinik etkiler klinik kullanımla çok fazla ilişkili olmayan ve insanlardaki maksimum maruziyeti yeterince aştığı kabul edilen maruziyet durumlarında gözlemlenmiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Gliserin

Tiloksapol

Benzalkonyum klorür Povidon

Disodyum edetat Sülfürik asitSodyum hidroksitEnjeksiyonluk su

6.2 Geçimsizlikler

Geçimsizlik çalışmaları yapılmamış olduğu için, bu tıbbi ürün diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.

6.3 Raf ömrü

24 ay.

Şişe bir kez açıldıktan sonra ilaç 30 gün içerisinde kullanılmalıdır. Bu süre içerisinde ilaç 25°C altındaki oda sıcaklığında saklanabilir.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

ZYLOTRA 5 mL'lik süspansiyon içeren opak, beyaz renkli, damlalıklı, düşük yoğunluklu polietilen şişe ve çevirmeli beyaz kapaktan oluşan ambalaj içerisinde sunulmaktadır.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Deva Holding A.Ş.

Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres Cad. 34303 No:1 Küçükçekm ece/İSTANBULTel: 0212 692 92 92Faks: 0212 697 00 24

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

2022/1

7 / 8

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 14.01.2022 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

8 / 8

İlaç Bilgileri

Zylotra %0,5 + %0,3 Göz Damlası, Süspansiyon

Etken Maddesi: Loteprednol Etabonat, Tobramisin

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.