KISA ÜRÜN BİLGİSİ
Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'a bildirmeleribeklenmektedir. Bkz. Bölüm 4.8. Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI
ELIZARIA® 300 mg/30 ml infüzyonluk çözelti hazırlamak için konsantre Steril
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:
Eculizumab, rekombinant DNA teknolojisi yoluyla Çin Hamster Over (CHO) hücre hattında üretilmiş bir hümanize monoklonal (IgG2/4K) antikorudur.
30 ml'lik her bir flakon 300 mg eculizumab içerir (10 mg/ml).
Seyreltme işleminden sonra, infüzyonla uygulanacak olan çözeltinin nihai konsantrasyonu 5 mg/ml'dir.
Yardımcı maddeler:
Sodyum 5 mmol/flakon
Yardımcı maddeler için bkz. bölüm 6.1.
3. FARMASÖTİK FORM
Konsantre infüzyon çözeltisi.
Berrak, renksiz, çözelti (pH=7.0)
4. KLİNİK ÖZELLIKLER
4.1 Terapötik endikasyonları
ELIZARIA® (eculizumab) erişkinlerde ve çocuklarda aşağıdaki hastalıklarda endikedir:
- Paroksismal noktümal hemoglobinüri (PNH).
Klinik semptom ve hemoliz gösteren yüksek hastalık aktivitesi olan hastalarda klinik fayda kanıtı, transfüzyon öyküsünden bağımsız olarak gösterilmiştir (bkz. Bölüm 5.1).
1/18
4.2 Pozoloji ve uygulama şekli
ELIZARIA® bir sağlık mesleği mensubu tarafından ve hematolojik ve/veya böbrek bozuklukları olan hastaların yönetiminde tecrübeli bir hekimin gözetiminde uygulanmalıdır.
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:Pozoloji:Erişkin hastalar:
Paroksismal Noktümal Hemoglobinüride (PNH):
Erişkin (>18 yaş) hastalar için PNH doz uygulaması rejimi, 4 haftalık bir başlangıç fazından ve bunu takip eden idame fazından oluşmaktadır:
• Başlangıç fazı: İlk 4 hafta boyunca, her hafta, 25-45 dakika süreyle intravenöz infüzyon yoluylauygulanan 600 mg ELIZARIA®.
• İdame fazı: Beşinci haftada, 25-45 dakika süreyle intravenöz infüzyon yoluyla uygulanan 900 mgELIZARIA®; ardından her 14 ± 2 günde bir, 25-45 dakikalık intravenöz infüzyon yoluyla uygulanan900 mg ELIZARIA® (bkz. Bölüm 5.1).
Tedavi takibi:
ELIZARIA®'nın bırakılması klinik olarak endike olmadıkça, ELIZARIA® tedavisinin hastanın yaşamı boyunca devam ettirilmesi önerilmektedir (bkz. Bölüm 4.4).
PNH hastaları, serum laktat dehidrogenaz (LDH) düzeyleri de dahil olmak üzere intravasküler hemoliz bulgu ve belirtileri açısından takip edilmelidir.
Uygulama şekli ve süresi:
ELIZARIA®'yı intravenöz puşe ya da bolus enjeksiyon olarak uygulamayınız. ELIZARIA® yalnızca aşağıda tarif edildiği şekilde intravenöz infüzyon yoluyla uygulanmalıdır.
Uygulama öncesinde tıbbi ürünün seyreltilmesine ilişkin talimatlar Bölüm 6.6'da tanımlanmıştır.
Seyreltilmiş ELIZARIA® çözeltisi, bir yerçekimi-beslemeli, enjektör tipi pompa ya da bir infüzyon pompası aracılığıyla, erişkinlerde 25-45 dakikalık ve pediatrik hastalarda 1-4 saatlik intravenözinfüzyon yoluyla uygulanmalıdır. Hastaya yapılan uygulama sırasında seyreltilmiş ELIZARIA®çözeltisinin ışıktan korunmasına gerek bulunmamaktadır.
Hastalar infüzyonu takiben bir saat boyunca izlenmelidir. ELIZARIA® uygulaması sırasında advers bir olay meydana gelirse, hekimin takdirine göre infüzyon yavaşlatılabilir ya da durdurulabilir. Eğerinfüzyon yavaşlatılırsa, toplam infüzyon süresi erişkinlerde ve ergenlerde (12 ila 18 yaş) iki saati ve12 yaşın altındaki çocuklarda dört saati geçmemelidir.
2/18
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek yetmezliği:
Böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir (bkz. Bölüm 5.1),
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer yetmezliği olan hastalarda ELIZARIA®'in güvenliliği ve etkililiği incelenmemiştir.
Pediatrik popülasyon:
Vücut ağırlığı >40 kg olan pediatrik PNH hastaları, erişkin doz uygulaması önerilerine göre tedavi edilir.
Vücut ağırlığı 40 kg'ın altında olan pediatrik PNH hastalarında ELIZARIA® doz uygulama rejimi şu şekildedir:
Hasta Vücut Ağırlığı
|
Başlangıç Fazı
|
İdame Fazı
|
30 ila <40 kg
|
600 mg haftalık x 2
|
3. haftada 900 mg; ardından her 2 haftada bir 900 mg
|
20 ila <30 kg
|
600 mg haftalık x 2
|
3. haftada 600 mg; ardından her 2 haftada bir 600 mg
|
10 ila <20 kg
|
600 mg haftalık x 1
|
2. haftada 300 mg; ardından her 2 haftada bir 300 mg
|
5 ila <10 kg
|
300 mg haftalık x 1
|
2. haftada 300 mg; ardından her 3 haftada bir 300 mg
|
|
ELIZARIA® 40 kg'dan düşük kilolu PNH hastalannda çalışılmamıştır. 40 kg'dan düşük kilolu PNH hastalar için ELIZARIA® pozolojisi, 40 kg'dan düşük kilolu hastalar için kullanılan pozolojiyi temelalmaktadır.
|
Geriyatrik popülasyon:
ELIZARIA® 65 yaş ve üzeri hastalara uygulanabilir. Yaşlı kişiler tedavi edilirken özel bir önlemin gerekli olduğuna işaret eden herhangi bir kanıt mevcut değildir. Bununla birlikte bu hastapopülasyonunda ELIZARIA® ile elde edilen deneyim halen sınırlıdır.
4.3 Kontrendikasyonlar
Eculizumab, mürin proteinleri ya da Bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.
Aşağıdaki hastalarda ELIZARIA® tedavisi başlatılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.4):
• iyileşmemiş
Neisseria meningitidis
enfeksiyonu olan hastalarda,
• aşılama sonrasında 2 haftaya kadar uygun antibiyotiklerle profılatik tedavi almamış ve hali hazırda
Neisseria meningitidis'e
karşı aşılanmamış hastalarda.
3/18
4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri
ELIZARIA®, etki mekanizması gereği ciddi veya ölümcül meningokokkal enfeksiyon riskinde artışa neden olmaktadır. Bu nedenle kullanım öncesinde meningokokkal aşılamanınyapılması zorunludur. Aynı nedenle pnömokok aşısı da önerilmektedir. Gerektiğindekorunma amaçlı olarak, antimikrobiyal kemoprofilaksi verilmelidir.
Kullanım öncesinde hastalara enfeksiyon bulguları anlatılmalı, acilen doktora başvurmaları gerekliliği, tedavileri ile ilgili bilgiyi paylaşmaları gerekliliği mutlaka anlatılmalıdır.
ELIZARIA®'nın PNH'si olan hastalarda aneminin aplastik bileşenini etkilemesi beklenmemektedir.
Meningokokkal Enfeksiyon:
ELIZARIA® tedavisi, etki mekanizmasından dolayı hastalarda ciddi veya ölümcül meningokokkal (Neisseria meningitidis) enfeksiyona karşı duyarlılığı artırmaktadır. Herhangi bir serogrubun yolaçtığı meningokokkal hastalık meydana gelebilir. ELIZARIA® tedavisi geciktirme riski, birmeningokokkal enfeksiyonu geliştirme risklerinden ağır basmadıkça enfeksiyon riskini azaltmak içintüm hastalar ELIZARIA® kullanımından en az 2 (iki) hafta önce aşılanmalıdır. Ayrıca, tetravalanmeningokokkal aşı uygulaması sonrasında 2 (iki) hafta haftadan daha az süre içinde ELIZARIA®tedavisine başlayan hastalar aşılamadan sonraki 2 (iki) haftaya kadar uygun profilaktik antibiyotiktedavisi almalıdır. Yaygın patojenik meningokokkal serogruplardan korunmada, uygulanabilirolduğu durumlarda A, C, Y ve W135 ve B serogruplarına karşı aşılama önerilmektedir. Hastalar, aşıkullanımına yönelik mevcut ulusal aşı kılavuzlarına göre aşılanmalıdır.
Aşılama, komplemanda ek ileri aktivasyona neden olabilir. Bunun sonucunda, PNH dahil kompleman-aracılı hastalıkları olan hastaların, altta yatan hastalıklarının hemoliz (PNH) gibi bulguve belirtilerinde artış deneyimleyebilir. Bu nedenle, önerilen aşılama sonrasında hastalık belirtileriaçısından hastalar yakından takip edilmelidir.
Meningokokkal enfeksiyonu önlemek için aşılama yeterli olmayabilir. Antibakteriyel ajanların uygun kullanımına yönelik resmi kılavuzlar göz önünde tutulmalıdır. ELIZARIA® ile tedavi edilenhastalarda ciddi veya ölümcül meningokokkal enfeksiyon olguları bildirilmiştir. Sepsis,ELIZARIA® ile tedavi edilen hastalarda meningokokkal enfeksiyonlarının yaygın bir belirtisidir(bkz. Bölüm 4.8). ELIZARIA® kullanan tüm hastalar meningokokkal enfeksiyonun erken bulgularıaçısından izlenmeli, enfeksiyondan şüphelenildiği durumlarda acilen değerlendirilmeli ve gerekirseuygun antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Ayrıca ELIZARIA® kullanan hastalar bu bulgu ve belirtilerile acilen tıbbi bakım alınması için atılması gereken adımlar konusunda bilgilendirilmelidir. HekimlerELIZARIA® tedavisinin yararlarını ve risklerini hastalarla tartışmalı ve hastalara bilgi broşürü vehasta güvenlilik bilgisi kartı vermelidir (bunların tarifi için bkz. Hasta Kullanma Talimatı).
4/18
Diğer Sistemik Enfeksiyonlar:
Etki mekanizmasından dolayı ELIZARIA® tedavisi, aktif sistemik enfeksiyonların olduğu hastalara dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır. Hastaların enfeksiyonlara, özellikle Neisseria ve kapsüllübakterilerin neden olduğu enfeksiyonlara duyarlılığı artmış olabilir. Dissemine gonokokkalenfeksiyonlar dahil Neisseria türleri ile ciddi enfeksiyonlar (Neisseria meningitidis dışında)bildirilmiştir.
Hastalara, potansiyel ciddi enfeksiyonlar ve bunların bulgu ve belirtileri ile ilgili farkındalıklarının artırılması için Hasta Kullanma Talimatı'ndaki bilgiler sunulmalıdır.
Hekimler gonoreden korunma konusunda hastalara bilgi vermelidir.
İnfüzyon Reaksiyonları:
ELIZARIA®'in uygulanması infüzyon reaksiyonlarına ya da alerjik veya aşırı duyarlılık reaksiyonlarına (anafılaksi de dahil) yol açabilecek neden olabilecek infüzyon reaksiyonlarına ya daimmünojenisiteye neden olabilir. Klinik çalışmalarda, 1 (%0,9) gMG hastası ELJZARIA®'nındurdurulmasını gerektirenbir infüzyon reaksiyonu deneyimlemiştir. PNH hastaları,
ELIZARIA®'nın bırakılmasını gerektirecek bir infüzyon reaksiyonu deneyimlememiştir. Şiddetli infüzyon reaksiyonları görülen tüm hastalarda ELIZARIA® uygulaması durdurulmalı ve uygun tıbbitedavi uygulanmalıdır.
İmmünojenisite:
Tüm klinik çalışmalar boyunca ELIZARIA® ile tedavi edilen hastalarda, nadiren, antikor yanıtları tespit edilmiştir. PNH'de plasebo kontrollü çalışmalarda düşük antikor yanıtları bildirilmiş olup,gözlenmiş sıklık değerleri (%3.4) plaseboda gözlenen değerlere (%4.8) benzerdir.
Antikor gelişimi ile klinik yanıt ya da advers olaylar arasında herhangi bir korelasyon gözlenmemiştir.
İmmünizasyon:
ELIZARIA® ile tedaviye başlanmadan önce, PNH hastalarında güncel immünizasyon kılavuzlarına göre immünizasyonun başlatılması önerilmektedir. Ek olarak ELIZARIA® tedavisini geciktirmeriski, bir meningokokkal enfeksiyonu gelişme risklerinden ağır basmadıkça, tüm hastalarELIZARIA® kullanımından en az 2 hafta önce meningokokkal enfeksiyonlara karşı aşılanmalıdır.Tetravalan meningokokkal aşılama sonrasında iki haftadan daha kısa süre içinde ELIZARIA®tedavisine başlayan hastalar, aşılamadan iki hafta sonrasına kadar uygun profilaktik antibiyotiktedavisi almalıdır. Yaygın patojenik meningokokkal serogruplardan korunmada, mevcut olduğudurumlarda serogrup A, C, Y, W135 ve B'ye karşı aşılar önerilmektedir (bkz. MeningokokkalEnfeksiyon).
18 yaşından küçük olan hastalar,
Haemophilus influenza
ve pnömokok enfeksiyonlarına karşı aşılanmalıdırlar ve her bir yaş grubu için ulusal aşılama önerilerine kesin suretle uyulmasıgerekmektedir.
Aşılama, komplemanda ek aktivasyona neden olabilir. Bunun sonucunda, PNH dahil kompleman-aracılı hastalıkları olan hastalar, altta yatan hastalıklarının hemoliz (PNH) gibi bulgu ve belirtilerinde
5/18
artış deneyimleyebilir. Bu nedenle, önerilen aşılama sonrasında hastalık belirtileri açısından hastalar yakından takip edilmelidir.
Antikoagülan Tedavi:
ELIZARIA® tedavisi antikoagülan tedaviyi değiştirmemelidir.
PNH Laboratuvar Takibi:
PNH hastaları, serum laktat dehidrogenaz (LDH) düzeyleri de dahil olmak üzere intravasküler hemoliz bulgu ve belirtileri açısından takip edilmelidir. ELIZARIA® tedavisi gören PNH hastalarıda benzer şekilde, LDH düzeyleri ölçülerek intravasküler hemoliz için takip edilmelidir ve buhastalarda, idame fazı boyunca önerilen 14 ± 2 gün doz uygulaması takvimi içinde doz ayarlamasıgerekli olabilir (her 12. güne kadar).
PNH Tedavisinin Bırakılması:
Eğer PNH hastaları ELIZARIA® ile tedaviyi bırakırsa, ciddi intravasküler hemolizin bulgu ve belirtileri açısından yakından izlenmelidir. Ciddi hemoliz, aşağıdakilerden herhangi birisi ile birlikteserum LDH düzeylerinin tedavi öncesi düzeyden daha yüksek olması ile tanımlanmaktadır: bir haftaya da daha kısa bir sürede, (transfüzyon nedeniyle seyrelme yokluğunda) PNH klon büyüklüğünde%25'ten daha yüksek bir mutlak azalma; <5 g/dl hemoglobin düzeyi ya da bir hafta veya daha kısabir sürede >4 g/dl azalma; anjina; zihinsel durumun değişmesi; serum kreatinin düzeyinde %50 artış;ya da tromboz olması. ELIZARIA®'yı bırakan hastalar, ciddi hemoliz ve diğer reaksiyonlarıbelirlemek için en az 8 hafta boyunca takip edilmelidir.
ELIZARIA® bırakıldıktan sonra ciddi hemolizin meydana gelmesi durumunda, aşağıdaki işlemleri/tedavileri uygulamayı düşününüz: kan transfüzyonu (paketlenmiş eritrositler) ya da akışsitometrisine göre PNH eritrositleri toplam eritrositlerin %50'sinden fazla ise değiş-tokuştransfüzyonu; antikoagülasyon; kortikosteroidler; ya da ELIZARIA® tedavisinin yenidenbaşlatılması. PNH klinik çalışmalarında, 16 hasta ELIZARIA® tedavi rejimini bırakmıştır. Ciddihemoliz gözlenmemiştir.
Eğitim materyalleri:
ELIZARIA®'yı reçete edecek tüm hekimlerin, reçetelemeye yönelik Kısa Ürün Bilgisi'ne aşina olmaları gerekmektedir. Hekimler ELIZARIA® tedavisinin yararlarını ve risklerini hastalarlatartışmalı ve hastalara hasta kullanma talimatı ve hasta güvenlilik bilgisi kartı vermelidir.
Hastalara, ateş, ateş ve/veya boyun tutulmasının ya da ışığa duyarlılığın eşlik ettiği baş ağrısı gelişmesi durumunda, acilen tıbbi yardım almaları söylenmelidir; çünkü bu bulgular meningokokkalenfeksiyonun belirtileri olabilir.
Biyobenzer ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.
Bu tıbbi ürün her bir flakonda 115 mg sodyum ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar içinde göz önünde bulundurulmalıdır.
6/18
4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
ELIZARIA®® ile herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
ELIZARIA®® sadece %0.9 sodyum klorür çözeltisi, %0.45 sodyum klorür çözeltisi veya %5 dekstroz çözeltisi ile karıştırılabilir.
Eculizumabın, rituksimabın kompleman-bağımlı sitotoksisitesi üzerindeki potansiyel inhibitör etkisine dayanarak, eculizumab, rituksimabın beklenen farmakodinamik etkilerini azaltabilir.
Kronik intravenöz insan immünoglobulin (IVIg) tedavisi, eculizumab gibi monoklonal antikorların endozomal neonatal Fc reseptör (FcRn) geri dönüşüm mekanizmasını etkileyebilir ve böyleceserumdaki eculizumab konsantrasyonlarını düşürebilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
Pediatrik popülasyon:
Pediatrik popülasyona ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
4.6 Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye:
Gebelik Kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda gebeliği önlemek için tedavi sırasında ve eculizumab tedavisinin son dozundan sonra en az 5 ay süreyle uygun bir doğum kontrol yönteminin kullanılmasıgöz önünde bulundurulmalıdır.
Gebelik dönemi
ELIZARIA® ile tedavi edilen gebe kadınlarda yeterli çalışma bulunmamaktadır.
Sınırlı sayıda eculizumaba gebelikte maruz kalma olgularından gelen veriler (300'den az gebelik sonucu), fetal malformasyon veya fetal-neonatal toksisite riskinde artış olmadığını göstermektedir.Bununla birlikte, iyi kontrol edilmiş çalışma bulunmadığından belirsizlikler devam etmektedir. Bunedenle, gebe kadınlarda eculizumab ile tedaviye başlanmadan önce ve tedavi sırasında her bir bireyiçin risk-yarar analizinin yapılması önerilmektedir. Gebelik sırasında bu tür bir tedavi gerekligörüldüğü takdirde, yerel kılavuzlar doğrultusunda yakından maternal ve fetal takip önerilmektedir.
Eculizumab ile hayvanlar üzerinde üreme çalışmaları gerçekleştirilmemiştir (bkz. Bölüm 5.3). İnsan IgG'sinin insan plasenta bariyerini geçtiği bilinmektedir ve bu nedenle eculizumab potansiyel olarakfetal dolaşımda terminal kompleman inhibisyonuna yol açabilir. Bu nedenle, ELIZARIA® gebelikdöneminde sadece kesin olarak gerekli olduğu durumlarda kullanılmalıdır.
7/18
Laktasyon dönemi
Mevcut sınırlı veriler eculizumabın insan sütü ile atılmadığımı düşündürdüğünden, emzirilen yenidoğan/bebek üzerinde etki beklenmemektedir. Bununla birlikte, mevcut verilerin sınırlıolmasından dolayı, annenin eculizumaba klinik ihtiyacının yanında emzirenin gelişim ve sağlıkaçısından yararları ve emzirilen çocuk üzerinde eculizumaba veya altta yatan maternal duruma bağlımuhtemel advers etkileri göz önünde bulundurulmalıdır.
Üreme yeteneği/Fertilite
Eculizumab için fertiliteye özgü spesifik bir çalışma yürütülmemiştir.
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
ELIZARIA®'nın araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde etkisi bulunmamaktadır ya da göz ardı edilebilir etkisi bulunmaktadır.
4.8. İstenmeyen etkiler
Güvenlilik profilinin özeti:
Destekleyici güvenlilik verileri, kompleman aracılı hastalık popülasyonlarında eculizumab maruziyeti olan 1503 hastayı içeren 31 tamamlanmış klinik çalışmadan elde edilmiştir.
En yaygın bildirilen advers reaksiyon; baş ağrısı (çoğunlukla başlangıç fazında görülmüştür) ve en ciddi advers reaksiyon meningokokkal sepsistir.
Aşağıdaki listede spontan raporlardan ve PNH çalışmaları dahil eculizumab ile tamamlanmış klinik çalışmalardan elde edilen advers reaksiyonlar verilmektedir.
Eculizumab ile çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (izole raporlar dahil <1/10.000), bilinmeyen (eldekiverilerden yola çıkarak tahmin edilemeyen) sıklıklarda bildirilen advers reaksiyonlar sistem organsınıfına ve tercih edilen terime göre listelenmiştir. Her bir sıklık grubunda advers reaksiyonlar, azalanciddiyet sırasına göre sunulmaktadır.
Pazarlama sonrası deneyimin yanı sıra PNH, hastaları dahil genel eculizumab klinik çalışmalarında yer alan hastalarda bildirilen advers reaksiyonlarEnfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Yaygın:
Pnömoni, üst solunum yolu enfeksiyonu, bronşit, nazofarenjit, idrar yolu enfeksiyonu, ağızda uçuk Yaygın olmayan:
Meningokokkal enfeksiyonb, sepsis, septik şok, peritonit, alt solunum yolu enfeks iyonu, mantar enfeksiyonu, viral enfe ksiyon, apsea, selülit, influenza, gastrointestinal enfeksiyon, sistit, enfeksiyon,sinüzit
8/18
Seyrek:
Aspergillus enfeksiyonu0, bakteriyel artritc, genitoüriner sistem gonokokkal enfeksiyonu,
Haemophilus influenzae(Kist ve polipler de dahil olmak üzere) iyi huylu ve kötü huylu neoplazmlar
Seyrek:
Malign melanom, miyelodisplastik sendrom
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Yaygın:
Lökopeni, anemi
Yaygın olmayan:
Trombositopeni, lenfopeni
Seyrek:
Hemoliz*, anormal pıhtılaşma faktörü, eritrosit aglütinasyonu, koagülopati
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan:
Anafilaktik reaksiyon, hipersensitivite
Endokrin hastalıklar
Seyrek:
Basedow hastalığı
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Yaygın olmayan:
İştah kaybı
Psikiyatrik hastalıklar
Yaygın:
İnsomnia
Yaygın olmayan:
Depresyon, anksiyete, davranış değişiklikleri Seyrek:
Anormal rüyalar, uyku bozukluğu
Sinir sistemi hastalıkları
Çok yaygın:
Baş ağrısı
Yaygın:
Sersemlik hali, tat alma duyusunda bozukluk
9/18
Yaygın olmayan:
Parestezi, tremor
Seyrek:
Senkop
Göz hastalıkları
Yaygın olmayan:
Bulanık görme
Seyrek:
Konjonktival irritasyon
Kulak ve iç kulak hastalıkları
Yaygın olmayan:
Kulak çınlaması, vertigo
Kardiyak hastalıklar
Yaygın olmayan:
Palpitasyon
Vasküler hastalıklar
Yaygın:
Hipertansiyon
Yaygın olmayan:
Akselere hipertansiyon, hipotansiyon, sıcak basması, venöz bozukluk
Seyrek:
Hematom
Solunum, göğüs ile ilgili bozukluklar ve mediastinal hastalıklar
Yaygın:
Öksürük, orofaringeal ağrı Yaygın olmayan:
Dispne, epistaksis, boğazda irritasyon, nazal konjesyon, rinore
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın:
Diyare, kusma, bulantı, abdominal ağrı Yaygın olmayan:
Konstipasyon, dispepsi, abdominal distansiyon Seyrek:
10/18
Gastroözofajiyal reflü hastalığı, dişeti ağrısı
Hepatobilier hastalıklar
Seyrek:
Sarılık
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın:
Döküntü, kaşıntı, alopesi Yaygın olmayan:
Ürtiker, eritem, peteşi, hiperhidroz, cilt kuruması Seyrek:
Dermatit, deride pigment kaybı
Kas-iskelet bozuklukları, bağ dokusu ve kemik hastalıkları
Yaygın:
Artralji, miyalji
Yaygın olmayan:
Kas spazmları, kemik ağrısı, sırt ağrısı, boyun ağrısı, eklemlerde şişme, ekstremitelerde ağrı
Seyrek:
Trismus
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
Yaygın olmayan:
Böbrek yetmezliği, dizüri, hematüri
Üreme sistemi ve meme hastalıkları
Yaygın olmayan:
Spontan penil ereksiyon
Seyrek:
Menstrüel bozukluk
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Yaygın:
Ateş, yorgunluk, grip benzeri hastalık Yaygın olmayan:
Ödem, göğüste rahatsızlık, asteni, göğüs ağrısı, infüzyon yerinde ağrı, ürperme Seyrek:
Ekstravazasyon, infüzyon yerinde parestezi, sıcak hissetme
11/18
Araştırmalar
Yaygın olmayan:
Alanin aminotransferazda artış, aspartat aminotransferazda artış, gama-glutamil transferazda artış, hematokritte azalma, hemoglobinde azalma
Seyrek:
Coombs testi pozitifliği0
Yaralanma, zehirlenme ve prosedürel komplikasyonlar
Yaygın olmayan:
İnfüzyonla ilişkili reaksiyon
* Seçili advers reaksiyonların tanımı alt başlığına bakınız.
a Apse aşağıdaki tercih edilen terimler grubunu içerir: Kol ve bacaklarda apse, Kolonik apse, Renal apse, Subkütan apse, Diş apsesi, Hepatosplenik apse, Perirektal apse, Rektal apse.b Meningokok enfeksiyonu aşağıdaki tercih edilen terimler grubunu içerir: Meningokokkalenfeksiyon, Meningokokkal sepsis, Meningokokkal menenjit, Neisseria enfeksiyonu.c Pazarlama sonrası raporlarında tanımlanan advers reaksiyonlar
Seçili advers reaksiyonların tanımı:
Tüm klinik çalışmalarda, en ciddi advers reaksiyon eculizumab ile tedavi edilen hastalarda meningokokkal enfeksiyonların yaygın belirtisi olan meningokokkal sepsistir (bkz. Bölüm 4.4)
Neisseria gonorrhoeae, Neisseria sicca/subflava, Neisseria sppNeisseria
türlerine dair diğer vakalar bildirilmiştir.
PNH'li hastaların %2'sinde ELISA yöntemi kullanılarak, eculizumaba karşı antikorlar belirlenmiştir. Herhangi bir anti-ilaç antikoru gözlenmemiştir. Tüm proteinlerde olduğu gibi, immünojenisiteolasılığı bulunmaktadır.
PNH klinik çalışmalarında eculizumab dozunun unutulduğu ya da geciktirildiği durumlarda hemoliz olguları bildirilmiştir (ayrıca bkz. Bölüm 4.4).
Diğer hastalıkları olan hastalar:
Literatürde mevcut Klinik Çalışmalardan Elde Edilen Güvenlilik Verileri
PNH, aHÜS, refrakter jMG veya NMOSB dışındaki diğer hastalık popülasyonlarına ait ve eculizumaba maruz bırakılmış 934 hastayı kapsayan 12 tamamlanmış klinik çalışmadan destekleyicigüvenlilik verilerinin elde edildiği bildirilmiştir. İdiyopatik membranöz glomerülonefropati tanısıkonan ve meningokokkal menenjit geçirmiş aşılanmamış bir hasta mevcuttur. PNH, aHÜS, refrakterjMG veya NMOSB dışındaki hastalıkları olan hastalarda bildirilen advers reaksiyonlar, PNH , aHÜS,refrakter jMG veya NMOSB hastalarında bildirilenler ile benzer olmuştur (bkz. yukarıdaki adversreaksiyon listesi). Bu klinik çalışmalardan herhangi bir spesifik advers reaksiyon ortaya çıkmadığıbildirilmiştir.
12/18
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Pediyatrik popülasyon:
Pediyatrik PNH çalışmasına dahil edilmiş, çocukluk çağındaki ve ergen PNH hastalarında (11 ila 18 yaş), erişkin PNH hastalarında gözlenene benzer bir güvenlilik profili gözlenmiştir. Pediyatrikhastalarda bildirilen en yaygın advers reaksiyon baş ağrısı olmuştur.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlıkmesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezine(TÜFAM) bildirmeleri gerekmektedir
Doz aşımı vakası bilinmemektedir.
5. FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLERI5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Antineoplastik ve immünomodülatör ajanlar, selektif immünosupresanlar ATC kodu: L04AA25ELIZARIA® biyobenzer bir ilaçtır.
Eculizumab, insan C5 kompleman proteinine bağlanan ve terminal komplemanın aktivasyonunu inhibe eden bir rekombinant hümanize monoklonal IgG2/4K antikorudur.
Eculizumab; insan sabit bölgelerini ve insan hafif ve ağır zincir değişebilir bölgelerine bağlanmış mürin komplementerlik-belirleyici bölgelerini içeren bir antikordur. Eculizumab iki tane 448aminoasitlik ağır zincirden ve iki tane 214 amino asitlik hafif zincirden oluşur ve molküler ağırlığıyaklaşık olarak 148 kDa'dur.
Eculizumab bir çin hamster over (CHO hücre hattı) ekspresyon sisteminde üretilir, afınite ve iyon değiştirici kromatografısi ile saflaştırılır. Yığın halindeki ilaç etkin maddesinin üretim işlemi ayrıcaspesifik viral inaktivasyon ve uzaklaştırma adımlarını da kapsar.
Etki mekanizması:
ELIZARIA®'nın etkin maddesi olan eculizumab, spesifik olarak kompleman proteini C5'e yüksek afıniteyle bağlanan bir terminal kompleman inhibitörüdür. Bu şekilde, C5'in C5a ve C5b'yeparçalanmasını inhibe eder ve terminal kompleman kompleksi C5b-9'un oluşmasını engeller.Eculizumab, mikroorganizmaların opsonizasyonu ve immün komplekslerin klerensi için esas olankompleman aktivasyonunun erken bileşenlerini korur.
13/18
PNH hastalarında kontrollü olmayan terminal kompleman aktivasyonu ve ortaya çıkan kompleman-aracılı intravasküler hemoliz Eculizumab tedavisi ile bloke olur.
Çoğu PNH hastasında eculizumabın serumdaki konsantrasyonunun yaklaşık olarak 35 mikrogram/ml olması, terminal kompleman-aracılı intravasküler hemolizin tam inhibisyonu için temelde yeterlidir.
PNH'de Eculizumabın kronik uygulanması kompleman-aracılı hemolitik aktivitede hızlı ve sürekli bir azalmaya yol açmıştır.
Önerildiği gibi uygulanan Eculizumab ile tedavi edilen tüm hastalar, terminal kompleman aktivasyonunda hızlı ve sürekli bir azalma göstermiştir.
Klinik etkililik ve güvenlilik
Paroksismal Noktürnal Hemoglobinüri
Hemolizi olan PNH hastalarında Eculizumabın etkililiği ve güvenliliği randomize, çift kör, plasebo kontrollü, 26 haftalık bir çalışmada (çalışma 87 hasta ile yütütülmüştür) değerlendirilmiştir. PNHhastaları aynı zamanda açık etiketli, randomize olmayan 52 haftalık bir çalışmada (çalışma 97 hastaile yürütülmüştür) ve bir uzun vadeli uzatma çalışmasında da hastalar Eculizumab ile tedaviedilmiştir. Bunlara ilave olarak FazII çalışmasından 11 hasta da Eculizumab ile uzun vadeli çalışmadatedavi edilmişlerdir. Hastalara Eculizumab almadan önce meningokok aşısı yapılmıştır. Tümçalışmalarda uygulanan eculizumab dozları şu şekildedir: 4 hafta boyunca her 7 ± 2 günde bir kez600 mg; ardından 7 ± 2 gün sonra 900 mg ve daha sonra çalışma süresi boyunca her 14 ± 2 günde birkez 900 mg. Eculizumab 25-45 dakikalık bir intravenöz infüzyon yoluyla uygulanmıştır. Tedaviedilmeyen hastalarda PNH'nin doğal seyrini ve Eculizumab tedavisi sırasındaki klinik sonuçlankarakterize etmek üzere PNH hastalarında gözlemsel, girişimsel olmayan bir kayıt sistemibaşlatılmıştır.
Çalışma sonucunda eculizumab alan hastalarda laktaz hidrojenaz (LDH) aktivitesi değerlendirilmiş ve intravasküler hemolizde belirgin stabil bir azalma (%86, p<0.001)gözlenmiştir. İlave olarak, hemoglobin seviyesinde stabilizasyon ve kan transfüzyonunda azalmaile teyit edilen anemi şiddetinde azalma gözlenmiştir. Hastalarda güçsüzlük belirtilerinin belirginbiçimde azaldığı ve yaşam kalitesinin arttığı gözlenmiştir. Tromboembolic komplikasyonlardaazalma gözlenmiştir. PNH gözlemsel çalışmasında, daha önce kan transfüzyon geçmişi olmayanve LDH seviyesi normal sınırın 1.5 kat yüksekliği ile teyit edilen aktif hemolizi bulunanhastalarda eculizumab etkililiği değerlendirilmiştir. Bu hastalarda eculizumab tedavisi öncesiaşırı yorgunluk, hemoglobinuria, abdominal ağrı, nefes kesilmesi (dispnoea), anemi,(hemoglobin < 100 g/l), şiddetli vaküler komplikasyonlar (trombosis dahil) dispaje veya erektildisfonksiyon belirtileri de gözlenmiştir.
Bu hastalarda Eculizumab tedavisi sonucunda hemolizde belirgin bir azalma (LDH seviyesinin kontrolü ile, p<0.001) ve güçsüzlük dahil tüm klinik semptomlarda azalma gözlenmiştir.
14/18
5.2 Farmakokinetik özelliklerEmilim:
Eculizumabın intravenöz infüzyon yoluyla uygulanması nedeniyle emilim söz konusu değildir.
Dağılım:
Dağılım konusunda detaylı bilgi için Bölüm 5.2-Farmakokinetik Parametrelere bakınız.
Biyotransformasyon
İnsan antikorları retiküloendotelyal sistem hücrelerinde endositotik sindirime uğrarlar. Eculizumab yalnızca doğal aminoasitleri içermektedir ve bilinen aktif metaboliti yoktur. İnsan antikorları büyükoranda lizozomal enzimler tarafından küçük peptitlere ve aminoasitlere katabolize edilir.
Eliminasyon
Eculizumabın 'in karaciğer, böbrek, akciğer ya da gastrointestinal yollarla eliminasyonunun değerlendirilmesi amacıyla spesifik çalışmalar gerçekleştirilmemiştir. Normal böbreklerde,antikorlar sekrete edilmez ve büyüklüklerinden dolayı filtrasyona uğramazlar.
Farmakokinetik Parametreler
PNH hastalarında, ortalama klirens 0,31 ± 0,12 ml/saat/kg, ortalama dağılım hacmi —110,3 ± 17,9 ml/kg ve ortalama eliminasyon yarı ömrü —11,3 ± 3,4 güne karşılık gelmektedir. Bu veriler ışığında,49-56 gün içerisinde kararlı durum sağlanmaktadır. PNH hastalarında, eculizumabın farmakodinamikaktivitesi ile bunun plazma konsantrasyonu arasında doğrudan ilişki bulunmaktadır. Eculizumabplazma konsantrasyonunun >35 p,g/ml seviyesinde tutulduğu durumlarda, hastaların çoğundahemolitik aktivitenin neredeyse tamamen bloke olduğu gözlemlenmiştir.
Eculizumabın klirens ve eliminasyon yarı ömrü parametreleri, plazma değişim transfüzyonları uygulanan hastalarda incelenmiştir. Bu prosedür, 1 saatlik transfüzyon sırasında eculizumabkonsantrasyonunda yaklaşık %50'lik düşüşe neden olmakta ve eliminasyon yarı ömrü 1,3 saatedüşmektedir. Eculizumabın farmakokinetiği ile cinsiyet, ırk ya da karaciğer veya böbreğinfonksiyonel aktivitesi arasındaki ilişki incelenmemiştir.
Hastalardaki karakteristik özellikler5.2.1. Pediyatrik Popülasyon:
Pediyatik popülasyonda eculizumabın farmakokinetiği yaşları 11 ila 18 arasında değişen 7 PNH hastası üzerinde yapılan klinik çalışmada değerlendirilmiştir. Önerilen dozaj rejiminde, vücutağırlığına bağlı olarak en düşük eculizumab klirensi 0,0105 L/saatti.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Hasta serumundaki eculizumabın in vitro spesifite çalışmalarındaki veriler insan dokuları karşısında molekülün çapraz reaktivitesinin olmadığını düşündürmektedir. Hayvanlardaki yetersiz aktivitenedeniyle üreme toksisitesi çalışmaları gerçekleştirilmemiştir. Kompleman sistemin murin S5proteinine karşı 26 hafta boyunca taşıyıcı antikor kullanımı ile farelerdeki toksisite çalışmaları
15/18
sırasında, incelenen herhangi bir parametrede değişiklik gözlemlenmemiştir. Hemolitik aktivite hayvanın cinsiyetine bakılmaksızın etkili şekilde engellenmiştir. Kompleman sistemin murin S5proteinine karşı taşıyıcı antikor kullanımı ile farelerdeki üreme toksisitesi çalışmaları sırasında adversreaksiyon gözlemlenmemiştir. Çalışma sırasında fertilite ve erken embriyonik gelişim,embriyotoksisite ve postpartum fetal durum değerlendirmesi gerçekleştirilmiştir. Aktif organogenezdönemi içerisinde hamile hayvanlarda antikor kullanımı sırasında, yüksek dozda eculizumabuygulaması (önerilen insan dozunun yaklaşık 4 katı) nedeniyle 230 yeni doğan hayvanda iki retinaldisplazi vakası ile bir umbilikal herni vakası tespit edilmiştir. Bununla birlikte, intrauterin fetusölümü ya da neonatal ölüm insidansında artış gözlemlenmemiştir.
Eculizumabın klinik dışı genotoksisite ve karsinojenisite çalışmaları gerçekleştirilmemiştir. Bu nedenle, standart güvenlilik farmakoloji çalışmalarında ve eculizumabın tekrarlı doz toksisitesiçalışmalarında elde edilen klinik dışı verilerde insanlar için spesifik riskler tespit edilmemiştir.
6. FARMASOTIK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi
6.1. Yardımcı maddelerin listesiSodyum fosfat, monobazikSodyum fosfat, dibazikSodyum klorür
Polisorbat 80 Enjeksiyonluk su
6.2. Geçimsizlikler
Bu tibbi ürün, Bölüm 6.6'da belirtilenler dışında başka tıbbi ürünler ile karıştırılmamalıdır.
6.3. Raf ömrü
30 ay
Seyreltildikten sonra, tıbbi ürün hemen kullanılmalıdır. Bununla birlikte kimyasal ve fiziksel olarak 2-8°C'de 24 saat stabil kaldığı gösterilmiştir.
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler
2-8°C arasında buzdolabında saklayınız.
Dondurmayınız.
Işıktan korumak için orijinal ambalajında saklayınız.
16/18
Orijinal ambalajındaki flakonlar yalnızca bir kez en fazla 3 günlük bir süre için buzdolabından çıkarılabilir. Bu sürenin sonunda ürün tekrar buzdolabına konulabilir. Tıbbi ürünün seyreltilmesindensonraki saklama koşulları için Bölüm 6.3'e bakınız.
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
Bir tıpa (bromobutil + flurotek) ve bir contası (alüminyum) olan, flip-off kapaklı (polipropilen) bir flakon içinde (Tip I cam) 30 ml konsantre çözelti olarak temin edilmektedir.
Bir flakonluk ambalaj büyüklüğü.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri”ne uygun olarak imha edilmelidir. ELIZARIA®çözeltisi uygulanmadan önce partiküler madde ve renk değişimi açısından gözle kontrol edilmelidir.
Hazırlanması ile ilgili talimatlar: Sulandırarak hazırlama ve seyreltme, özellikle asepsiye dikkat edilerek, iyi uygulama kurallarına uygun olarak gerçekleştirilmelidir.
•Toplam ELIZARIA® miktarını steril bir enjektör kullanarak flakon(lar)dan çekiniz.
•Önerilen dozu bir infüzyon torbasına transfer ediniz. Yeterli çalışma bulunmamasından dolayı kullanılan infüzyon torbası ve parçalarının cam, polietilen ve polipropilen içerikli olmasına özen gösterilmelidir.
•Seyreltici olarak Sodyum klorür 9 mg/ml (%0.9) enjeksiyonluk çözeltisi, sodyum klorür 4.5 mg/ml (%0.45) enjeksiyonluk çözeltisi ya da su içinde %5 dekstroz kullanıp infüzyon torbasına ekleyerekELIZARIA®'in nihai konsantrasyonu 5 mg/ml olacak şekilde seyreltiniz.
•5 mg/ml seyreltilmiş çözeltinin nihai hacmi, 300 mg dozlar için 60 ml, 600 mg dozlar için 120 ml, 900 mg dozlar için 180 ml ve 1200 mg dozlar için 240 ml'dir. Çözelti berrak ve renksiz olmalıdır.
Ürün ve seyrelticinin tam olarak karışması için seyreltilmiş çözeltiyi içeren infüzyon torbasını hafifçe karıştırınız. •Uygulamadan önce seyreltilmiş çözeltinin, ortamdaki havaya maruz bırakılarak odasıcaklığına gelmesi sağlanmalıdır. •Ürün herhangi bir koruyucu içermediğinden, flakonda kullanılmadankalmış ürün atılmalıdır.
7. RUHSAT SAHİBİ
SALUTE HC İlaç Pazarlama AŞ.
Maslak mahallesi Sanatkarlar sk.
Eclipse maslak sit. No: 2 D/13 Sarıyer/İstanbul Tel: 0212 290 70 60Faks: 0212 290 70 61
17/18
8. RUHSAT NUMARASI:
2022/16
9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 01.02.2022
Ruhsat yenileme tarihi: -
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ
18/18