Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Virgan %0,15 Göz Jeli Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

VİRGAN %0,15 Göz Jeli

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

1 g göz jelinde;

Etkin madde:

Gansiklovir 1,5 mg

Yardımcı madde(ler):

Benzalkonyum klorür 75 mcg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Göz jeli

Renksiz opak jel, steril

4. KLİNİK ÖZELLİKLER4.1. Terapötik endikasyonlar

VİRGAN akut herpetik keratit tedavisinde (dendritik ve coğrafi ülser) kullanılır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Tam kornea reepitelizasyonuna kadar, tedavi edilecek gözün alt konjonktival kesesine günde 5 kez 1 damla olarak uygulanır. İyileşme sonrası 7 gün süreyle günde 3 kez 1damla olarakuygulanır.

Tedavi süresi genellikle 21 gündür.

Uygulama şekli:

Enfekte olmuş gözün alt konjonktival kesesine, oküler damlatma yoluyla uygulanır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Sistemik etkisi olmadığından herhangi bir önlem gerekmemektedir.

Pediyatrik popülasyon:

18 yaşın altındaki çocuklarda kullanımıyla ilgili yapılmış spesifik çalışmalar olmadığından,

1

VİRGAN'ın bu hasta grubunda kullanımı önerilmez.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılardaki doz, yetişkinler ile aynıdır (Bkz. Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi bölümü). Klinik çalışmalarda, 85 yaşına kadar olan hastalar tedavi edildiğinden ve belirgin bir sağlıksorunu gözlenmediğinden yaşlılarda doz ayarlaması gerekmemektedir.

4.3. Kontrendikasyonlar

VİRGAN gansiklovire, asiklovire ya da içerdiği diğer yardımcı maddelerden birine aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Bu ilaç sitomegalovirüs (CMV) retina enfeksiyonlarının tedavisinde endike değildir. Diğer viral keratokonjunktivit tiplerindeki etkililiği kanıtlanmamıştır. İmmün sistemi baskılanmış kişilerdeyapılmış spesifik klinik çalışmalar bulunmamaktadır.

Benzalkonyum klorür gözde iritasyona sebep olabilir. Yumuşak kontakt lenslerle temasından kaçınınız. Uygulamadan önce kontakt lensi çıkartınız ve lensi takmak için en azından 15dakika bekleyiniz. Benzalkonyum klorür'ün yumuşak kontakt lenslerin renklerininbozulmasına neden olduğu bilinmektedir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Birden fazla topikal oftalmik ilaç kullanımı durumunda, ilaçlar en az 15 dakikalık aralıkla uygulanmalıdır. VIRGAN Göz Jeli, uygulanan son ilaç olmalıdır.

Oftalmik kullanımın ardından genel dolaşıma geçen gansiklovir miktarı düşük olmasına rağmen, ilaç etkileşimi riski göz ardı edilemez. Sistemik olarak uygulanan gansiklovir ileetkileşim gözlemleniştir:

Gansiklovirin plazma proteinlerine bağlanma oranı yalnızca yaklaşık %1-2 olup, bağlanma bölgesinden uzaklaştırmayı içeren ilaç etkileşimleri beklenmemektedir.

Kemik iliği, spermatogeni ve germinal cilt katmanları ve gastrointestinal mukoza gibi hızlı şekilde bölünebilen hücre popülasyonun replikasyonunu inhibe eden ilaçlar, gansiklovirtedavisinden önce ve sonra eş zamanlı olarak kullanıldığında kombine ilave toksik etkileroluşturabilir. Dapson, pentamidin, flusitozin, vinkristin, vinblastin, adriamisin, amfoterisinB, trimetoprim/sülfa kombinasyonları ya da diğer nükleozid analogları gibi ilaçlarla eş zamanlıkullanımda ilave toksisite görülmesi olasılığından ötürü, gansiklovir tedavisi ile kombinasyonuygulaması yalnızca potansiyel yararların risklerden fazla olduğu durumlarda kullanılmalıdır.

Zidovudin ve gansiklovir nötropeniye neden olabileceğinden, bu iki ilacın gansiklovir ile indüksiyon tedavisi sırasında eş zamanlı olarak uygulanmaması önerilmektedir. İdamegansiklovir tedavisi + önerilen dozda zidovudin, bugüne kadar incelenen çoğu hastadaşiddetli nötropeniye neden olmuştur.

Eş zamanlı olarak gansiklovir ve imipenem-silastin uygulanan hastalarda jeneralize nöbetler bildirilmiştir.

Probenesid ve renal tübüler sekresyonu ya da rezorbsiyonu inhibe eden diğer ilaçlar, gansiklovirin renal klirensini düşürebilir ve gansiklovirin plazma yarı ömrünü arttırabilir.

2

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Geriyatrik popülasyon

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kontraseptif önlemler kullanılmalıdır. Hayvan çalışmalarındaki genotoksik etkiler sebebiyle VİRGAN alan erkek hastalara, tedavi sırasında vetedavi sonlandıktan sonra 3 ay boyunca, lokal doğum kontrol önlemi almaları (prezervatifkullanımı gibi) önerilmektedir.

Gebelik dönemi

VİRGAN'ın güvenliliğinin değerlendirilmesi için gebelik sırasında kullanıma ilişkin yeterli deneyim mevcut değildir. Bu sebeple gebelik sırasında kullanımı alternatif tedavinin olmadığıdurumlar hariç önerilmektedir.

Laktasyon dönemi

VİRGAN'ın güvenlilik değerlendirilmesi için laktasyon sırasında kullanıma ilişkin yeterli deneyim mevcut değildir. Bu sebeple laktasyon sırasında kullanımı alternatif tedavinin olmadığıdurumlar hariç önerilmektedir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Gansiklovir ile oral ya da intravenöz uygulamayla yapılan hayvan çalışmalarında teratojenisite ve fertilite üzerinde etkiler gözlemlenmiştir. Ayrıca, gansiklovir düşük güvenlilik marjiniylegenotoksisite potansiyeli göstermiştir (Bkz Bölüm 5.3).

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Hastalar, uygulama sırasında herhangi bir görsel rahatsızlık oluşması durumunda araç veya makine kullanmaktan kaçınmalıdır.

4.8. İstenmeyen etkiler

VİRGAN ile yapılan dört klinik çalışma (üç faz IIB çalışması ve bir faz III çalışması) sırasında aşağıdaki istenmeyen etkiler raporlanmıştır.

İstenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık derecelerine göre sıralanmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden

3

hareketle tahmin edilemiyor).

Göz hastalıkları

Çok yaygın : Geçici yanma ya da batma hissi, göz rahatsızlığı, bulanık görme Yaygın : Yüzeyel punktat keratit, konjuktuval hiperemi.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Pratikte, 500-1000 mg'lık günlük i.v. yetişkin dozuna kıyasla 5 g'lık bir tüp, 7,5 mg gansiklovir içerdiğinden, kazara oral yoldan alınmasından kaynaklanan herhangi bir adversolay riski bulunmamaktadır.

Çok düşük bir ihtimal de olsa doz aşımı vakalarında, ilaç plazma düzeylerinin azaltılmasında diyaliz ve hidratasyon yararlı olabilir.

Oldukça yüksek tekli intravenöz gansiklovir dozlarının (500mg/kg) uygulandığı hayvanlarda görülen toksik manifestasyonlar, emezis, hipersalivasyon, anoreksi, kanlı ishal, inaktivite,sitopeni, anormal karaciğer fonksiyonu testleri ve BUN, testiküler atrofi ve ölüm vakalarınıiçermiştir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Antiinfektif ilaçlar, antiviral ilaçlar ATC kodu: S01AD09

VİRGAN, hidrofilik polimer bazlı, transparan sulu bir jelde %0.15 gansiklovir formülasyonudur.

Gansiklovir, 9-(1,3-dihidroksi-2-propoksimetil)guanin ya da DHPG,

in vivoin vitro

koşullarda, herpes simpleks tip 1 ve 2 (HSV), sitomegalovirüs (CMV), Epstein-Barr virüsü(EBV), herpes zoster (HZV) gibi herpes grubu virüsleri de içeren virüslerin replikasyonunuinhibe eden geniş spektrumlu bir virüstatik ajandır.

Etki mekanizması

Herpes simpleks virüsünün oküler klinik izolatlarındaki gansiklovirin in vitro ortalama etkin dozu (ED50), ortalama 0,23 mcg/ml'dir (0,06 - 0,50).

Gansiklovir, çeşitli adenovirüs serotiplerinin replikasyonunu in vitro olarak inhibe etmektedir. ED50, oftalmolojide en sık görülenler olan Ad8 ve Ad 19 için 1,8 - 4,0 mcg/ml'dir.

Herpetik virüsler, gansikloviri trifosfat türevine fosforilize eden konak hücrelerde bir ya da birden çok hücresel kinaz indükler. Bu fosforilasyon, enfekte olmayan hücrelerdekigansiklovir- trifosfat konsantrasyonları 10 kat daha az olduğundan, çoğunlukla enfekte

4

hücrelerde gerçekleştirilmededir.

Gansiklovir-trifosfat antiviral bir ajan olarak, viral DNA sentezini iki şekilde inhibe ederek etkisini göstermektedir: Viral DNA-polimerazların kompetitif inhibisyonu ve elongasyonunubloke etme etkisine sahip viral DNA'ya doğrudan kaynaşma.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:

Tavşanlarla yapılan oküler farmakokinetik çalışmaları, gansiklovirin korneaya ve anterior göz segmentine hızlı ve anlamlı penetrasyonunu göstermiştir; bu da birkaç saatboyunca etkin antiviral konsantrasyonlardan daha yüksek konsantrasyonlar oluşmasınısağlamıştır. Aslında, bir damla gansiklovir jelin uygulanmasının ardından, korneada(17mcg/g), konjunktivada (160 mcg/g), aköz hümörde (1 mcg/g) ve iris/siliyer cisimde (4mcg/g) ölçülen gansiklovir konsantrasyonları (Cmaks), 4 saatten uzun bir sürede herperssimpleks virüsleri 1 ve 2'nin inhibitör konsantrasyonlarından (< 0,5 mcg/ml) daha yüksekti.

Herpetik keratit görülen tavşanlarda 12 gün boyunca günde 4 kez tekrarlı damlatma, plazmada gansiklovir birikimine yol açmamaktadır.

İnsanlarda, yüzeysel herpetik keratit tedavisi sırasında 11 ila 15 gün süreyle günde 5 kez tekrarlı olarak oküler damlatma sonrasında, hassas analitik yöntem (nicelik sınırı:0,005mcg/ml) ile belirlenen plazma düzeyleri çok düşüktür: Bir saat boyunca 5 mg/kg'lık i.vinfüzyonu takiben oluşan düzeylerden 640 kat daha düşük olan ortalama 0,013 mcg/ml (0- 0,037).

Gansiklovirin oral biyoyararlanımı, tok karnına alındığında yaklaşık %6'dır. Gansiklovirin yarı ömrü 2,9 saat ve sistemik klirensi de 3,64 ml/dak/kg olup başlıca atılım yolu değişimeuğramamış ilacın glomeruler filtrasyonu aracılığıyla gerçekleşmektedir.

Dağılım:

Dağılım hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Biyotransformasyon:

Oküler yolla metabolizasyonu hakkında herhangi bir bilgi

bulunmamaktadır.

Eliminasyon:

Eliminasyon hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:Hastalardaki karakteristik özellikler

Farklı hasta gruplarıyla ilgili veri bulunmamaktadır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Karsinojenik ve mutajenik potansiyel:

Hayvanlardaki karsinojenik etkiler sadece VİRGAN ile tedavi edilen hastaların sistemik maruziyetinin 50 katı ile uzun süreli sistemik maruziyetten sonra (oral olarak 20 mg/kg)görülmüştür.

5

Gansiklovir yalnızca beş farklı tip genotoksisite tayininin üçünde pozitifti. Pozitif sonuçlar, en hassas tayinde (fare lenfoma) VİRGAN ile tedavi edilen hastalarda sistemik maruziyetin 7.500katında ve fare mikronukleus tayininde VİRGAN ile oküler tedavi sırasında plazmaseviyelerinin 15.000 katına karşılık gelen 50 mg/kg/iv'de elde edildi.

Üreme, fertilite:

Hayvanlarda gansiklovir ile yapılan intravenöz ve oral çalışmalar, testiküler ve over baskılanmasına neden olarak fertiliteyi etkilemiştir. Erkek üreme sisteminde toksisite,VİRGAN ile tedavi edilen hastaların sistemik maruziyetinin köpeklerde 12 kat, farelerde 19 katsistemik maruziyetinden sonra meydana gelmiştir. VİRGAN hastalarının sistemikmaruziyetinin 60 katında erkek farelerde üreme performans bozukluğu bulunmuştur. Dişifarelerin üreme performans bozukluğu, VİRGAN ile tedavi edilen hastaların sistemikmaruziyetinin 3000 katında meydana gelmiştir. Gansiklovir, 36 mg/kg'lık günlük intravenözdozlarda gelişmekte olan fare fetüsleri üzerinde herhangi bir etki oluşturmamış fakat 108mg/kg'lık günlük dozlarda maternal/fötal toksisite ve embriyo ölümüne yol açmıştır.Tavşanlarda teratojenik etkiler, VİRGAN ile tedavi edilen hastalarda sistemik maruziyetinin100 katında meydana gelmiştir.

Oküler toksisite:

Günde 5 uygulama ile tavşanlarda 28 gün boyunca VİRGAN'ın oküler kullanımı herhangi bir lokal veya sistemik toksik etki göstermemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Karbomer (Karbopol 974P)

Sorbitol

Sodyum hidroksit Benzalkonyum klorürSaf su

6.2 Geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3 Raf ömrü

Açılmadan önce: 36 ay Açıldıktan sonra: 1 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve ambalajında saklanır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Burgulu polietilen kapaklı, LDPE/kopolimer/Al/kopolimer/HDPE tüp 5 g jel içerir.

6

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış ürünler veya atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Thea Pharma İlaç Tic. Ltd. Şti.

Hakkı Yeten Cad. Selenium Plaza No:10 K:21 Fulya, Beşiktaş, İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

135/55

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 15.02.2013 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

7

İlaç Bilgileri

Virgan %0,15 Göz Jeli

Etken Maddesi: Gansiklovir

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Virgan %0,15 Göz Jeli - KUB
  • Virgan %0,15 Göz Jeli - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.