Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Reminyl 8 Mg Uzaltılmış Salımlı Kapsül Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

REMINYL 8 mg uzatılmış salımlı kapsül

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir uzatılmış salımlı kapsül, 8 mg galantamine eşdeğer 10,25 mg galantamin hidrobromür içerir.

Yardımcı maddeler:

Her bir uzatılmış salımlı kapsül 53,58 mg sukroz içerir.

Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Uzatılmış salımlı kapsül.

Beyaz ve beyaza yakın renkte tanecikler içeren, üzerinde “G8” baskısı bulunan, 4 numara büyüklüğünde, beyaz opak sert jelatin kapsüller.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

REMINYL, hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansın semptomatik tedavisinde serebrovasküler hastalık ile ilişkili hafif ve orta şiddetli Alzheimer tipi demansın semptomatiktedavisinde endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinler/Yaşlılar

Tedaviye başlamadan önce

Muhtemel Alzheimer tipi demans tanısı güncel klinik kılavuzlara göre uygun şekilde doğrulanmalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

Sayfa

118

Başlangıç dozu

Önerilen başlangıç dozu 4 hafta süreyle günde 8 mg'dır.

İdame dozu

- Başlangıçtaki idame dozu günde 16 mg' dır ve hastalar en az 4 hafta süreyle günde 16 mgkullanmalıdır.

- Galantamin toleransı ve dozu, tercihen tedaviye başlandıktan sonra üç ay içerisinde,düzenli aralıklarla tekrar değerlendirilmelidir. Bunun ardından, galantaminin klinik yararıve hastanın tedaviye toleransı güncel klinik kılavuzlara uygun olarak düzenli aralıklarlatekrar değerlendirilmelidir. Terapötik yarar sağlandığı ve hasta galantamin tedavisinitolere ettiği sürece idame tedavisine devam edilebilir. Terapötik etkinliğe dair belirtilersürmediğinde veya hastanın tedaviyi tolere etmemesi halinde galantamin tedavisininkesilmesi düşünülmelidir.

- Klinik yarar ve tolerabilitenin değerlendirilmesi dahil olmak üzere uygundeğerlendirmeden sonra idame dozunun günde 24 mg' a çıkarılması bireysel temeldedüşünülmelidir.

- Günde 24 mg doza yanıt artışı göstermeyen ya da tolerabilite sorunu olan hastalardadozun günde 16 mg' a düşürülmesi düşünülmelidir.

- Klinik fayda ve tolere edilebilirliğin değerlendirilmesi dahil olmak üzere uygundeğerlendirme sonrasında bireysel bazda 24 mg/ gün maksimum idame dozuna artışdüşünülmelidir.

Tedavinin bırakılması

Tedavinin aniden kesilmesinin ardından rebound etki görülmez (örneğin, cerrahiye hazırlık sırasında).

REMINYL oral çözeltiden REMINYL uzatılmış salımlı kapsüllere geçiş Hastalara aynı toplam günlük galantamim dozunun uygulanması tavsiye edilir. Günde bir kezrejimine geçiş yapan hastalar son REMINYL oral çözelti dozunu akşam almalı ve ertesi sabahgünde bir kez REMINYL uzatılmış salımlı kapsüllere başlamalıdır.

Eş zamanlı tedavi

Güçlü CYP2D6 ya da CYP3A4 inhibitörleri ile tedavi gören hastalarda doz azaltılması düşünülmelidir (bkz. Bölüm 4.5).

Sayfa

218

Uygulama şekli:

REMINYL uzatılmış salımlı kapsül, günde tek doz olmak üzere sabahları ve tercihen yemekle birlikte alınmalıdır. Kapsüller bütün olarak bir miktar sıvıyla yutulmalıdır. Kapsüllerçiğnenmemeli veya ezilmemelidir. Tedavi süresince hastanın yeterli miktarda sıvı almasısağlanmalıdır (bkz. Bölüm 4.8).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Orta derecede veya şiddetli karaciğer veya böbrek yetmezliği olan hastalarda galantaminin plazma konsantrasyonları yükselebilir (bkz. Bölüm 5.2).

- Kreatinin klerensi 9 ml/ dk veya daha yüksek olan hastalarda doz ayarlamasına gerekyoktur. Kreatinin klerensi 9 ml/ dk' nın altında hastalarda galantamin kullanımıkontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).

- Farmakokinetik modellemeye dayanarak, orta derecede karaciğer fonksiyon bozukluğuolan hastalarda (Child-Pugh puanı 7-9) dozlamaya bir hafta süreyle, iki günde bir 8 mguzatılmış salımlı kapsül alınarak başlanması ve dozun tercihen sabahları alınmasıönerilmektedir. Bunun ardından hastalar dört hafta süreyle günde 8 mg ile tedaviye devametmelidir. Bu hastalarda günlük doz 16 mg' ın üzerine çıkmamalıdır. Şiddetli karaciğerfonksiyon bozukluğu olan hastalarda (Child-Pugh puanı 9'un üzerinde) galantaminkullanımı kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3). Hafif derecede karaciğer fonksiyon bozukluğuolan hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

Galantaminin pediyatrik popülasyonda kullanımı yoktur.

4.3 Kontrendikasyonlar

REMINYL aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:

• Etkin maddeye veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanhastalarda (bkz. Bölüm 6.1).

• Kreatinin klerensi 9 ml/dk'nın altında olan hastalarda ve ağır karaciğer fonksiyonbozukluğu (Child-Pugh puanı 9'un üzerinde) olan hastalarda galantamin kullanımınailişkin hiçbir veri bulunmadığı için, galantamin bu popülasyonlarda kontrendikedir.Hem böbrek hem de karaciğer fonksiyon bozukluğu belirgin olan hastalardagalantamin kontrendikedir.

Sayfa

3184.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Demans tipleri:


REMINYL, hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansı olan hasta için endikedir. Galantaminin diğer demans tipleri ya da bellek bozukluğu tiplerine sahip hastalardaki yararıgösterilmemiştir. Hafif kognitif bozukluğu (Alzheimer tipi demans kriterlerini karşılamayandaha hafif bellek bozukluğu tipleri) olan kişilerde 2 yıl boyunca yürütülen 2 klinik çalışmada,galantamin tedavisi bilişsel fonksiyonlarda azalmayı yavaşlatma veya klinik olarak demansadönüşümü azaltma bakımından herhangi bir yarar göstermekte başarısız olmuştur. Galantamingrubunda mortalite oranı plasebo grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur:Galantamin alan hastalarda 14/1026 (% 1,4) ve plasebo alan hastalarda 3/1022 (% 0,3).Ölümler çeşitli nedenlere bağlı olarak gerçekleşmiştir. Galantamin grubundaki ölümlerinyaklaşık yarısı çeşitli vasküler nedenlerden kaynaklanmış gibi görünmektedir (miyokardenfarktüsü, inme ve ani ölüm). Bu bulgunun Alzheimer tipi demansı olan hastaların tedavisiaçısından önemi bilinmemektedir.

Hafif ve orta derecede Alzheimer hastalığı olan 2045 hastada yürütülen uzun süreli, randomize, plasebo-kontrollü bir çalışmada galantamin grubunda mortalite artışıgözlenmemiştir. Plasebo grubundaki mortalite oranı galantamin grubuna kıyasla anlamlıolarak daha yüksektir. Plasebo alan hastalarda 56/1021 (% 5,5) ölüm ve galantamin alanhastalarda 33/1024 (% 3,2) ölüm gerçekleşmiştir (tehlike oranı ve

%

95 güven aralıkları 0,58[0,37 - 0,89]; p=0,011).

Alzheimer tipi demans tanısı, güncel rehberler doğrultusunda, deneyimli bir hekim tarafından konulmalıdır. REMINYL tedavisi hekim gözetimi altında yapılmalıdır ve yalnızca hastanınilaç alımını düzenli olarak izleyecek bakıcı mevcutsa başlatılmalıdır.

Ciddi deri reaksiyonları:


REMINYL alan hastalarda, ciddi deri reaksiyonları (Stevens - Johnson sendromu ve akut jeneralize ekzantematöz püstülozis) rapor edilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Hastaların ciddi derireaksiyonlarının işaretleri hakkında bilgilendirilmesi tavsiye edilir ve deri döküntüsü ilk kezgörüldüğünde REMINYL kullanımına devam edilmemelidir.

Sayfa

418

Kilo takibi:


Alzheimer Hastalığı olan hastalar kilo kaybederler. Galantamini de içeren kolinesteraz inhibitörleri bu hastalarda kilo kaybı ile ilişkilendirilmiştir. Tedavi sırasında hastanın kilosuizlenmelidir.

Dikkatli olunmasını gerektiren durumlar:


Diğer kolinomimetiklerde olduğu gibi, aşağıdaki durumlarda galantamin verilirken dikkatli olunmalıdır:

Kardiyak hastalıklar

:

Bradikardi ve her türlü atriyoventriküler düğüm bloğunu içeren (bkz. Bölüm 4.8) farmakolojik etkileri nedeniyle kolinomimetikler kalp atım hızı üzerinde vagotonik etkiyesahip olabilirler . Bu etki potansiyeli “hasta sinüs sendromu” veya diğer supraventriküler kalpiletim bozuklukları olan ya da eş zamanlı olarak digoksin ve beta blokör gibi kalp atım hızınıönemli ölçüde düşüren ilaçlar alan ya da düzeltilmemiş elektrolit dengesizliği (örn.hiperkalemi, hipokalemi) olan hastalarda özellikle önemli olabilir.

Bu sebeple miyokard enfarktüsünden hemen sonraki periyodda olan, yeni başlayan atriyal fibrilasyonu, ikinci dereceden veya daha üstü kalp bloğu, unstabil anjina pektoris veyakonjestif kalp yetmezliği (özellikle NYHA grup III - IV) gibi kardiyovasküler hastalıklarıolan hastalara galantamin uygulanırken dikkatli olunmalıdır.

Aşırı dozlarla ilişkili olarak terapötik dozlarda galantamin ve

Torsade de Pointes

oluşturacak düzeyde ilaç kullanan hastalarda QTc uzaması raporları alınmıştır (bkz. Bölüm 4.9). Bunedenle, galantamin, QTc aralığı uzamış hastalarda, QTc aralığını etkileyen ilaçlarla tedaviedilen hastalarda veya önceden mevcut kalp hastalığı veya elektrolit bozuklukları olanhastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

Alzheimer tipi demansı olan ve galantamin ile tedavi edilen hastalarda yürütülen plasebo kontrollü çalışmaların birleşik bir analizinde belirli kardiyovasküler advers olayların görülmesıklığında artış gözlenmiştir (bkz. Bölüm 4.8).

Gastrointestinal hastalıklar:


Halen nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ) alan hastalar dahil olmak üzere, ülser hikayesi olan ya da bu gibi durumlara yatkınlığı olan kişiler gibi peptik ülser gelişme riski

Sayfa

518

yüksek olan hastalar belirtiler açısından izlenmelidir. Gastrointestinal obstrüksiyonu olan ya da gastrointestinal cerrahi sonrası iyileşme döneminde olan hastalarda REMINYL kullanımıtavsiye edilmemektedir.

Sinir sistemi hastalıkları:


Galantamin ile nöbetler bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Nöbet aktivitesi Alzheimer hastalığının bir belirtisi de olabilir. Kolinerjik tondaki artış ekstrapiramidal bozukluklar ileilişkili semptomların kötüleşmesine sebep olabilir (bkz. Bölüm 4.8).

Alzheimer tipi demansı olan ve galantamin ile tedavi edilen hastalarda yürütülen plasebo kontrollü çalışmaların birleşik bir analizinde serebrovasküler olaylar yaygın olmayan şekildegözlenmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Bu durum serebrovasküler hastalığı rahatsızlığı olan hastalaragalantamin uygulanırken göz önüne alınmalıdır.

Solunum, göğüs ve mediyastinal hastalıkları:


Kolinomimetikler, şiddetli astım ya da obstrüktif akciğer hastalığı veya aktif pulmoner enfeksiyonu (örn., pnömoni) olan hastalara dikkatle reçetelenmelidir.

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları:


İdrar yolu obstrüksiyonu olan ya da mesane cerrahisinin iyileşme dönemindeki hastalarda REMINYL kullanımı önerilmez.

Cerrahi ve tıbbi prosedürler:


Galantamin, bir kolinomimetik olarak, anestezi sırasında süksinilkolin tipi kas gevşemesini özellikle psödokolinesteraz eksikliği olan kişilerde artırabilir.

Yardımcı maddeler:

REMINYL uzatılmış salımlı kapsül, sukroz içerir. Nadir kalıtımsal fruktoz intoleransı, glukoz-galaktoz malabsorpsiyonu veya sukraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastalar builacı kullanmamalıdır.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Farmakodinamik etkileşimler


Etki mekanizması nedeniyle galantamin diğer kolinomimetiklerle (ambenonyum, donepezil , neostigmin, piridostigmin, rivastigmin veya sistemik uygulanan pilokarpin gibi) birlikteverilmemelidir. Galantamin antikolinerjik ilaçların etkisini antagonize etme potansiyeline

Sayfa

618

sahiptir. Atropin gibi antikolinerjik bir ilaç aniden kesilirse, galantaminin etkisinin artması yönünde potansiyel bir risk mevcuttur. Kolinomimetikler ile bekleneceği gibi, kalp atım hızınıbelirgin biçimde düşüren ilaçlar ile (örn. digoksin, beta blokörler, bazı kalsiyum kanalblokörleri ve amiadoron) farmakodinamik bir etkileşim mümkündür.

Torsades de pointes'

eyol açma potansiyeline sahip olan ilaçlar kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Bu gibidurumlarda EKG düşünülmelidir.

Bir kolinomimetik olarak galantamin, anestezi sırasında süksinilkolin tipi kas gevşemesini özellikle psödokolinesteraz eksikliği olan kişilerde artırabilir.

Farmakokinetik etkileşimler


Galantaminin eliminasyonunda birçok metabolik yol ve renal atılım rol oynamaktadır. Klinik önem taşıyan etkileşimlerin olasılığı düşüktür. Fakat bireysel olgularda önemli etkileşimleringörülmesi klinik olarak anlamlı olabilir.

Yiyeceklerle birlikte alınması galantaminin emilim hızını yavaşlatır fakat emilim miktarını değiştirmez. Kolinerjik yan etkileri en aza indirmek için REMINYL'in yiyeceklerle birliktealınması önerilir.

Galantaminin metabolizmasını etkileyen diğer tıbbi ürünler


Resmi ilaç etkileşim çalışmaları, galantaminin biyoyararlanımının paroksetin (güçlü bir CYP2D6 inhibitörü) ile birlikte uygulandığında yaklaşık % 40 ve ketokonazol ve eritromisin(her ikisi de CYP3A4 inhibitörüdür) ile birlikte uygulandığında

%%

12 arttığınıgöstermiştir.

Bu nedenle, güçlü CYP2D6 (örn., kinidin, paroksetin veya fluoksetin) veya CYP3A4 inhibitörleri (örn., ketokonazol veya ritonavir) ile tedaviye başlandığında, hastalardaçoğunlukla bulantı ve kusma gibi kolinerjik istenmeyen reaksiyonların görülme sıklığındaartış görülebilir. Bu gibi durumlarda, tolere edilebilirliğe bağlı olarak, REMINYL idamedozunun düşürülmesi düşünülebilir (bkz. Bölüm 4.2).

Bir N-metil-D-aspartat (NMDA) reseptör antagonisti olan memantin, 2 gün süresince günde bir kez 10 mg dozu takiben, 12 gün süresince günde 2 kez 10 mg dozda uygulandığında,günde bir kez 16 mg uzatılmış salımlı REMINYL kapsülleri şeklinde uygulanan galantamininkararlı durum farmakokinetik değerleri üzerinde hiçbir etkiye yol açmamıştır.

Sayfa

718

Galantaminin diğer tıbbi ürünlerin metabolizmalarına etkisi


Galantaminin terapötik dozlarının (günde 24 mg) digoksin kinetiği üzerinde hiçbir etkisi olmamıştır ancak farmakodinamik etkileşimler görülebilir (ayrıca bkz. Bölüm 4.5).

Galantaminin terapötik dozlarının (günde 24 mg) varfarinin kinetiği ve protrombin zamanı üzerinde hiçbir etkisi olmamıştır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyon için ilgili çalışma yoktur.

Geriyatrik popülasyon:

Geriyatrik popülasyon için ilgili çalışma yoktur.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

REMINYL'in çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kontrasepsiyon gerekliliğine işaret edecek yeterli bilgi mevcut değildir.

Gebelik dönemi

REMINYL'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Gebe kadınlara reçete edilirken dikkatli olunmalıdır ve sadece ilacın potansiyel yararı fetus üzerinde potansiyel zararından daha fazla olduğu durumlarda kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Galantaminin anne sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir ve emziren kadınlarda hiçbir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle, galantamin alan kadınlar bebeklerini emzirmemelidir.

Sayfa

818Üreme yeteneği / Fertilite

REMINYL' in insanlarda fertilite üzerindeki etkisi değerlendirilmemiştir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Galantamin araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde hafif ile orta arasında değişen bir etkiye sahiptir. Özellikle tedaviye başlandıktan sonra ilk birkaç haftada görülen semptomlarbaş dönmesi ve uyku halini içerir.

4.8 İstenmeyen etkiler

Aşağıdaki tablo sekiz plasebo-kontrollü, çift-kör klinik çalışma (N=6502), beş açık etiketli klinik çalışma (N=1454) ve pazarlama sonrası spontan raporlarda REMINYL ile elde edilenverileri yansıtmaktadır. En sık görülen advers reaksiyonlar olan bulantı (% 21) ve kusma (%11) daha çok titrasyon dönemlerinde gözlenmiş, çoğu vakada bir haftadan kısa süre içerisindesonlanmış ve hastaların çoğunda sadece bir olay görülmüştür. Anti-emetik kullanımı veyeterli sıvı alımı bu durumlarda yararlı olabilir.

Randomize, çift kör, plasebo kontrollü klinik çalışmada, REMINYL uzatılmış salımlı kapsüller ile günde bir kez tedavinin güvenlilik profili, sıklık ve yapı bakımından tabletlerlegörülen profile benzerlik göstermiştir.

Sıklık hesaplamaları şöyledir: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10.000),bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Sistem Organ Sınıfı

Advers Reaksiyonların Sıklığı

Çok yaygın

Yaygın

Yaygın

Olmayan

Seyrek

Bağışıklık

sistemi

hastalıkları



Aşırı duyarlılık (Hipersensitivite)


Metabolizma ve

beslenme

hastalıkları


İştahta azalma

Dehidratasyon


Psikiyatrik

hastalıklar


Halüsinasyonlar,

depresyon

Görsel

halüsinasyonlar,

işitsel

halüsinasyonlar


Sayfa

918

Sinir sistemi hastalıkları


Senkop, baş
dönmesi,
tremor, baş
ağrısı,
somnolans,
letarji
Parestezi,
disguzi,
hipersomni,
nöbetler*,
ekstrapiramidal
bozukluk

Göz hastalıkları



Bulanık görme

Kulak ve iç

kulak

hastalıkları



Kulak çınlaması (tinnitus)

Kardiyak

hastalıklar


Bradikardi
Supraventriküler
ekstrasistoller,
1.derece
atriyoventriküler blok, sinüsbradikardi,palpitasyonlar
Atriyoventriküler tam blok

Vasküler

hastalıklar


Hipertansiyon
Hipotansiyon, kan hücumunabağlı olarak ciltteısı artışı ile cilttekızarıklık

Gastrointestinal

hastalıklar

Kusma,

bulantı

Abdominal ağrı, üst abdominalağrı, diyare,dispepsi,abdominalrahatsızlık
Öğürmek

Hepato-bilier

hastalıklar




Hepatit

Deri ve deri altı doku

hastalıkları



Aşırı terleme (hiperhidroz)
Stevens - Johnson sendromu, akutjeneralizeekzantematözpüstülozis, eritemamultiforme

Kas-iskelet bozuklukları,bağ doku ve


Kas spazmları

Kaslarda

güçsüzlük


Sayfa

1018

kemik

hastalıkları





Genel

bozukluklar ve uygulamabölgesine ilişkinhastalıklar


Yorgunluk, asteni, kırıklık


Araştırmalar


Kiloda azalma
Hepatik
enzimlerde
yükselme

Yaralanma


Düşme,

laserasyon



*Asetilkolinesteraz inhibitörü tipi antidemans ilaçlar ile bildirilen sınıf etkileri konvülsiyonlan/nöbetleri içerir (

bkz. Bölüm 4.4).


Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi'ne (TÜFAM) bildirmeleri gerekmektedir.

(www.titck.gov.tr;[email protected] Doz aşımı ve tedavisi

Belirtiler


REMINYL'in belirgin doz aşımına ait belirti ve bulgularının diğer kolinomimetiklerin doz aşımlarına benzer olması beklenir. Bu etkiler genellikle merkezi sinir sistemini, parasempatiksinir sistemini ve nöromüsküler bağlantıyı kapsar. Kas güçsüzlüğü veya fasikülasyonlara ekolarak kolinerjik kriz bulgularının bazıları ya da tümü gelişebilir: Şiddetli bulantı, kusma,gastrointestinal kramp, tükürük ve gözyaşı salgısının artması, idrar yapma ve defekasyon,terleme, bradikardi, hipotansiyon, kollaps ve konvülsiyonlar. Trakeal hipersekresyon vebronkospazmlarla birlikte artan kas güçsüzlüğü, yaşamı tehdit edici hava yolu tıkanıklığınayol açabilir.

Sayfa

1118

Pazarlama sonrası raporlarda, galantaminin yanlışlıkla aşırı dozda alınması ile bağlantılı olarak

Torsade de Pointes

, QT uzaması, bradikardi, ventriküler taşikardi ve kısa süreli bilinçkaybı bildirilmiştir.

Dozun bilindiği bir olguda, sekiz adet 4 mg'lık tablet (toplamda 32 mg) tek bir günde alınmıştır.İki ayrı vakada 32 mg'ın (bulantı, kusma ve ağız kuruluğu; bulantı, kusma vesubsternal göğüs ağrısı) ve bir vakada 40 mg'ın (kusma) yanlışlıkla alınması, hastalarıngözlem için hastaneye yatırılmalarına yol açmış ve tam iyileşme sağlanmıştır. Günde 24 mgreçetelenmiş olan ve son iki yıldır devam eden halüsinasyon hikayesi olan bir hasta yanlışlıkla34 gün süreyle günde iki defa 24 mg almış ve halüsinasyonlar nedeniyle hastaneyeyatırılmıştır. Günde 16 mg oral çözelti reçetelenmiş olan bir başka hasta ise yanlışlıkla 160mg (40 ml) almış ve bir saat sonra terleme, kusma, bradikardi ve bayılma hissi nedeniylehastane tedavisine gereksinim duymuştur. Belirtiler 24 saat içinde düzelmiştir.

Tedavi


Her doz aşımı olgusunda olduğu gibi, genel destekleyici önlemler alınmalıdır. Ciddi olgularda atropin gibi antikolinerjikler, kolinomimetikler için genel bir antidot olarak kullanılabilir.Başlangıç dozu olarak intravenöz uygulama yolu ile 0,5 - 1 mg önerilir ve sonraki dozlarklinik yanıta göre ayarlanır.

Doz aşımına ait tedavi stratejileri sürekli geliştiği için doz aşımı tedavisindeki son önerileri saptamak için bir zehir kontrol merkezine başvurulması önerilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Antidemans ilaçları, antikolinesterazlar ATC kodu: N06DA04

Etki Mekanizması


Tersiyer bir alkaloid olan galantamin, asetilkolinesterazın seçici, yarışmalı ve geri dönüşlü bir inhibitörüdür. Ayrıca galantamin, asetilkolinin nikotinik reseptörler üzerindeki intrinsiketkisini muhtemelen reseptörün allosterik bir bölgesine bağlanarak artırır. Bunun sonucundaAlzheimer tipi demansı olan hastalarda kolinerjik sistemde aktivite artışıyla ilişkili olarakbilişsel fonksiyonda iyileşme sağlanabilir.

Sayfa

1218

Klinik çalışmalar


Beş-altı ay süren plasebo-kontrollü klinik çalışmalarda etkili olan galantamin dozları günde 16, 24 ve 32 mg'dır. Günde 16 ve 24 mg dozların en iyi yarar/risk oranına sahip olduğubelirlenmiş ve bu dozlar, idame dozlar olarak önerilmiştir. Galantaminin etkinliği, hastalığınüç majör semptom kompleksini değerlendiren sonuç ölçütleri ve bir global ölçek kullanılarakgösterilmiştir: ADAS-cog/11 (performansa dayalı bir bilişsel fonksiyon ölçütü), DAD veADCS-ADL-Envanteri (temel ve enstrümental Günlük Yaşam Aktiviteleri ölçümleri) CIBIC-plus (hasta ve bakıcı ile yapılan klinik görüşmeye dayalı olan ve bağımsız bir hekimtarafından yapılan global bir değerlendirme), ve Nöropsikiyatrik Envanter (NPI, davranışbozukluklarını ölçen bir ölçek).

ADAS-Cog/11'de başlangıca göre en az 4 puan iyileşme ve değişmemiş + iyileşmiş CIBIC-plus (1-4) ve değişmemiş + iyileşmiş DAD/ADL skoruna dayanan birleşik yanıtveren hasta analizi. Bkz. aşağıdaki Tablo.


ADAS-Cog/11 'de başlangıca göre en az 4 puan iyileşme ve CIBIC-plus'da Değişiklik

Yok+İyileşme Var


DAD'da >0 değişiklik


ADCS/ADL Envanterinde >0 Değişiklik


GAL-USA-1 ve GAL-INT-1 (6. Ay)

GAL-USA-10 (5. Ay)





Yanıt

Plasebo ile karşılaştırma


Yanıt

Plasebo ile




veren




veren

karşılaştırma



hasta

Fark

p-değerif


hasta

Fark

p-


n

sayısı,

(% 95 GA)


n

sayısı,

(% 95 GA)

değerif

Tedavi


n (%)




n (%)



Klasik ITT#

Plasebo

422

21 (5)

-

-

273

18 ( 6,6)

-

-

Gal 16 mg/gün

-

-

-

-

266

39 (14,7)

8.1 (3, 13)

0,003

Gal 24 mg/gün

424

60 (14,2)

9,2 (5, 13)

<0,001

262

40 (15,3)

8.7 (3, 14)

0,002

Geleneksel LOCF*

Plasebo

412

23 (5,6)

-

-

261

17 (6,5)

-

-

Gal 16 mg/gün

-

-

-

-

253

36 (14,2)

7,7 (2, 13)

0,005

Gal 24 mg/gün

399

58 (14,5)

8.9 (5, 13)

<0,001

253

40 (15,8)

9,3 (4, 15)

0,001

# ITT: Tedavi Amaçlı.

f Plaseboya göre farkın CMH testi.

* LOCF: Son Gözlemin İleri Taşınması.

REMINYL uzatılmış salımlı kapsüllerin etkililiği, 6 aylık tedavi süresi boyunca 4 haftalık doz artırma ve günde 16 veya 24 mg ile esnek dozlama rejimi kullanılan randomize, çift kör,plasebo kontrollü GAL-INT-10 çalışmasında araştırılmıştır. REMINYL çabuk salımlıtabletler (Gal-IR) pozitif kontrol kolu olarak eklenmiştir. Etkililik, ko-primer etkililikkriterleri olarak ADAS-Cog/11 ve CIBIC-plus puanları ve sekonder sonlanım noktaları olarakADCS-ADL ve NPI puanları kullanılarak değerlendirilmiştir.

REMINYL uzatılmış salımlı kapsüller (Gal-PR), ADAS-Cog/11 puanında plaseboya kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzelmeler göstermiş, ancak CIBIC-plus puanında plaseboya

Sayfa

1318

kıyasla istatistiksel fark göstermemiştir. 26. haftada ADCS-ADL puanının sonuçları plaseboya kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha iyi olmuştur.

ADAS-Cog/11 puanında başlangıca göre en az 4 puan düzelme, değişmemiş + düzelmiş ADL puanı (>0) ve CIBIC-plus puanında (1-4) kötüleşme olmamasına dayanan 26.Haftada kompozit yanıt veren analizi. Aşağıdaki Tabloya bakınız.

GAL-INT-10

Plasebo

Gal-IRf

Gal-PR*

p-değeri

(Plasebo karşısında Gal-PR*)


(N = 245)

(N = 225)

(N = 238)


Kompozit Yanıt: n (%)

20 (8,2)

43 (19,1)

38 (16)

0,008

f Çabuk salımlı tabletler * Uzatılmış salımlı tabletler

Vasküler demans veya Alzheimer hastalığı ile birlikte serebrovasküler hastalık


Vasküler demanslı hastaların ve Alzheimer hastalığıyla eş zamanlı serebrovasküler hastalığı (“mikst demans”) olan hastaların dahil edildiği 26 haftalık çift-kör, plasebo-kontrollü birçalışmanın sonuçları galantaminin semptomatik etkisinin Alzheimer hastalığıyla birlikteserebrovasküler hastalığı olan hastalarda korunduğunu göstermektedir (bkz. Bölüm 4.4). Birposthoc alt grup analizinde, sadece vasküler demansı olan hasta alt grubunda istatistikselolarak anlamlı hiçbir etki gözlenmemiştir. Muhtemel vasküler demanslı hastalarda yürütülen26 haftalık ikinci bir plasebo-kontrollü çalışmada galantamin tedavisinin hiçbir klinik faydasıgösterilmemiştir.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Galantamin iyonlaşma sabitine (pKa 8,2) sahip, alkali yapıda bir bileşiktir. Hafifçe lipofiliktir ve n-oktanol/tampon çözeltisindeki (pH 12) dağılım (partisyon) katsayısı (Log P) 1,09'dur.Suda çözünürlüğü (pH 6) 31 mg/ml'dir. Galantamin üç kiral merkeze sahiptir. S, R, S-formudoğal yolla oluşan formdur. Galantamin başlıca CYP2D6 ve CYP3A4 olmak üzere çeşitlisitokrom enzimleri ile kısmen metabolize edilir. Galantaminin degradasyonu sırasında oluşanmetabolitlerden bazılarının

in vitroin vivo

içinherhangi bir öneminin olmadığı gösterilmiştir.

Sayfa

1418

Emilim


Galantaminin mutlak oral biyoyararlanımı yüksektir (% 88,5 ± 5,4). Cmax değerine 4,4 saat sonra ulaşılır. Uzatılmış salımlı kapsüllerin EAA'nında yiyeceklerin önemli bir etkisi yoktur.Yemeklerden sonra kapsül verildiğinde Cmaks % 12 oranında ve Tmaks yaklaşık 30 dakikaolarak artmıştır. Bununla birlikte, bu değişikliklerin klinik olarak anlamlı olması olasıdeğildir.

Dağılım


Ortalama dağılım hacmi 175 litredir. Plazma proteinlerine bağlanma oranı düşüktür (% 18).

Biyotransformasyon


Uygulanan galantamin dozunun % 75 kadarı metabolizma yoluyla elimine edilir.

İn vitro

çalışmalar CYP2D6'nın O-desmetilgalantamin oluşumunda ve CYP3A4'ün N-oksitgalantamin oluşumunda rol oynadığını göstermektedir. Toplam radyoaktivitenin idrar veyafeçes ile atılma düzeyleri CYP2D6 metabolizması yavaş ve hızlı olan kişiler arasında farklıbulunmamıştır.

Yavaş ve hızlı metabolize edicilerin plazmasındaki radyoaktivite numunesi çoğunlukla değişmemiş galantamin ve glukuronidinden oluşmaktadır.

Tek doz sonrası yavaş ve hızlı metabolize edicilerin plazmasında, galantaminin aktif metabolitlerinden (norgalantamin, O-desmetilgalantamin ve O-desmetil-norgalantamin)hiçbiri, konjuge olmamış formlarında tespit edilememiştir. Norgalantamin çoklu dozlamasonrası hastaların plazmasında tespit edilebilmiş ancak galantamin seviyelerinin % 10'undanfazlasını oluşturmamıştır.

İn vitro

çalışmalar insan sitokrom P450 sisteminin majörformlarının galantamin tarafından inhibe edilme potansiyelinin çok düşük olduğunugöstermiştir.

Eliminasyon


Galantaminin plazma konsantrasyonu bi-eksponansiyel şekilde azalır ve sağlıklı kişilerde terminal yarılanma ömrü 8-10 saattir. Hızlı salım yapan tabletlerle yapılan popülasyonanalizine göre hedef popülasyonda tipik oral klerens yaklaşık 200 ml/dak ve kişiler arasıdeğişkenlik % 30'dur. 4 mg oral tek doz 3H-galantaminden yedi gün sonra, radyoaktivitenin% 90 - 97'si idrardan, % 2,2 - 6,3'ü ise feçesten elde edilmiştir. İntravenöz infüzyon ve oraluygulamadan sonra, dozun % 18 - 22'si, 24 saat içinde, değişmemiş galantamin olarak idrarla

Sayfa

1518

atılmıştır. Renal klerens 68,4 ± 22 ml/dak'dır ve toplam plazma klerensinin % 20 - 25'ine karşılık gelir.

Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum


REMINYL uzatılmış kapsüllerin galantamin farmakokinetiği, yaşlı ve genç yaş gruplarında incelenen günde bir kez 8 mg ila 24 mg doz aralığında dozla orantılıdır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Yaş


Hastalarda gerçekleştirilen klinik çalışmaların verileri, galantaminin plazma

konsantrasyonlarının Alzheimer hastalığı olan kişilerde, öncelikle ileri yaş ve azalmış böbrek fonksiyonu sebebiyle sağlıklı genç kişilere göre % 30-40 daha yüksek olduğunugöstermektedir. Popülasyon farmakokinetik analizine göre, kadın hastalarda klerens erkeklerekıyasla

%

20 daha düşüktür. CYP2D6 metabolizması yavaş olan kişilerde galantamin klerensihızlı olan kişilere göre yaklaşık % 25 daha düşüktür ancak popülasyonda bimodalitegözlenmez. Dolayısıyla, hastanın metabolik durumunun genel popülasyon açısından klinikönem taşımadığı kabul edilir.

Özel Popülasyonlar Böbrek yetmezliği


Böbrek fonksiyon bozukluğu olan kişilerde yürütülen bir çalışmada gözlendiği gibi, kreatinin klerensi azaldıkça galantaminin eliminasyonu azalır. Alzheimer hastalarına kıyasla, kreatininklerensi > 9 ml/dak olan hastalarda zirve ve vadi plazma konsantrasyonları artmamıştır.Dolayısıyla, istenmeyen olaylarda artış beklenmez ve dozaj ayarlamaları gerekli değildir (bkz.Bölüm 4.2).

Karaciğer yetmezliği


Hafif derecede karaciğer bozukluğu olan hastalarda (Child-Pugh puanı 5-6) galantaminin farmakokinetiği sağlıklı kişilerdeki ile benzerdir. Orta derecede karaciğer bozukluğu olanhastalarda (Child-Pugh puanı 7-9) galantaminin EAA'sı ve yarı ömrü yaklaşık % 30 artmıştır(bkz. Bölüm 4.2).

Sayfa

1618Farmakokinetik/farmakodinamik ilişki

Günde iki kez 12 mg ve 16 mg doz rejimiyle yürütülen büyük Faz III çalışmalarda, ortalama plazma konsantrasyonları ile etkinlik parametreleri (yani 6. ayda ADAS-Cog/11 ve CIBIC-plus'da değişiklik) arasında belirgin hiçbir korelasyon gözlenmemiştir.

Bayılan hastalardaki plazma konsantrasyonları aynı dozu alan diğer hastalardaki ile aynı sınırlarda bulunmuştur.

Bulantı olayının daha yüksek plazma zirve konsantrasyonlarıyla ilişkili olduğu gösterilmiştir (bkz. Bölüm 4.5).

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik dışı çalışmalar, güvenlilik farmakolojisi, tekrarlı doz toksisitesi, genotoksisite ve karsinojenik potansiyeli inceleyen klasik çalışmalara dayanarak insanlar için özel bir tehlikeolmadığını göstermektedir.

Reprodüktif toksisite çalışmaları tavşanlarda ve sıçanlarda gebe dişiler için toksisite eşiğinin altındaki dozlarda gelişimde hafif bir gecikme olduğunu göstermiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Uzatılmış salımlı tanecikler


Dietil fitalat

Etilselüloz

Hipromeloz

Makrogol 400

Mısır nişastası

Sükroz

Kapsüller


Jelatin (Sığır kemiği kaynaklı)

Titanyum dioksit (E171)

Baskı mürekkebi

Şellak (sığır kaynaklı)

Siyah demir oksit

Sayfa

1718

Propilen glikol

6.2 Geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3 Raf ömrü

24 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25oC altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

28 kapsül içeren PVC-PE-PVDC/Alu blister

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Johnson and Johnson Sıhhi Mal. San. ve Tic. Ltd. Şti.

Ertürk Sok. Keçeli Plaza No:13 34810 Kavacık/Beykoz/İstanbulTel:0216 538 20 00

Faks: 0216 538 23 69

8. RUHSAT NUMARASI

119/88

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 25.04.2006 Ruhsat yenileme tarihi: 19.08.2011

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

Sayfa

1818

/

1818

İlaç Bilgileri

Reminyl 8 Mg Uzaltılmış Salımlı Kapsül

Etken Maddesi: Galantamin Hidrobromür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.