Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Engerix B Pediyatrik 10 Mcg/0.5 Ml Im Enjeksiyon İçin Süspansiyon İçeren Kullanıma Hazır Enjektör Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

ENGERIX B Pediyatrik 10 |ig / 0,5 ml IM enjeksiyon için süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör

Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

1 doz (0,5 ml) içinde:

Saflaştırılmış Hepatit B yüzey antijeni (HBsAg)1,2 10 mikrogram

1 Alüminyum hidrokside adsorbe edilmiş, hidrate toplam 0,25 mg Al+3'

2Rekombinant DNA teknolojsi ile maya hücrelerinde

(Saccharomyces cerevisiae)

üretilmiştir.

Yardımcı maddeler

Sodyum klorür............................................. 4,2 mg /0,5 ml

Disodyum fosfat dihidrat................................ 0,5 mg /0,5 ml

Sodyum dihidrojen fosfat dihidrat..................... 0,3 mg / 0,5 ml

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör.

Beyaz, hafif opak bir süspansiyondur.

Saklama sırasında berrak renksiz bir üst faz ile ince beyaz bir çökelti gözlenebilir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

ENGERIX B Pediyatrik, bağışık olmayan yenidoğanlar dahil, 15 yaş dahil bebek, çocuk ve adolesanlarda (ergen) bilinen tüm alt tiplerin neden olduğu hepatit B virüsü enfeksiyonuna(HBV) karşı aktif bağışıklama için endikedir. Bağışıklanacak popülasyon dahilindekikategoriler, resmi öneriler esas alınarak belirlenir.

Hepatit D (delta ajanının neden olduğu), hepatit B enfeksiyonu yokluğunda görülmediğinden, ENGERIX B Pediyatrik ile bağışıklama yoluyla hepatit D'nin de engelleneceği beklenebilir.

1

Enfeksiyon riski altında yer alan gruplar:


Sağlık personeli

• Sık olarak kan ürünleri verilen hastalar

• HBV taşıyıcısı olan veya şüphesi olan annelerden doğan bebekler

• Kurumlarda (yurtlar gibi) kalanlar

• Cinsel davranışları nedeniyle artmış risk altında bulunan kişiler

• Bağımlılık yapan uyuşturucu maddeleri enjeksiyon yoluyla kullanan kişiler

• Yüksek HBV endemisi olan bölgelere yolculuk yapanlar

• Yüksek HBV endemisi olan bölgelerde doğan kişiler

• Orak hücre anemisi olan hastalar

• Organ nakli adayı olan hastalar

• Yukarıdaki gruplarda sıralanan kişilerin ve akut ve kronik HBV enfeksiyonu olanhastaların ev halkı

• Kronik karaciğer hastalığı olan veya kronik karaciğer hastalığı gelişme riski olankişiler (örn: hepatit C taşıyıcıları, alkolikler)

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji

ENGERIX B Pediyatrik (10 gg/0,5 ml), yenidoğanlar dahil olmak üzere 15 yaş dahil 15 yaşına kadarki tüm hastalarda kullanım içindir. ENGERIX B Erişkin (20 gg/1 ml), 16 yaş ve üzerihastalarda kullanım içindir.

Diğer yandan ENGERIX B Erişkin (20 gg/1,0 ml), aşılama kürü sırasında hepatit B enfeksiyonu riskinin düşük olduğu ve tam aşılama kürüne uyumun garanti edilebileceğidurumlarda, 11 ila 15 yaşa kadarki (15 yaş dahil) hastalarda 2 dozluk şema olarak dakullanılabilir.

Diğer:

- HBV'ye bilinen ya da tahmin edilen maruziyet:

HBV'ye maruziyetin yakın zamanda olduğu durumlarda (örn. kontamine bir iğnenin batması), ENGERIX B Pediyatrik'in ilk dozu Hepatit B immünoglobulin (HBIg) ile eş zamanlıuygulanabilir ancak HBIg ayrı bir enjeksiyon yerinden verilmelidir (bkz. bölüm 4.5). 0, 1, 212 aylık bağışıklama şeması tavsiye edilmelidir.

2

- HBV taşıyıcıları olan annelerin doğurduğu yenidoğanlar:

Bu yenidoğanların ENGERIX B Pediyatrik (10 |ig/0,5 ml) ile bağışıklanmasına doğumda başlanmalıdır ve iki bağışıklama şeması izlenebilir. 0, 1, 2 ve 12 aylık ya da 0, 1 ve 6 aylıkşema kullanılabilir; ancak 0, 1, 2 ve 12 aylık şema daha hızlı bir bağışıklık yanıtı sağlar. Teminedilebiliyorsa HBIg, ENGERIX B Pediyatrik ile tercihen eş zamanlı olarak ayrı bir anatomikbölgeden verilmelidir.

Bu bağışıklama şemalarında, diğer çocukluk aşılarının uygulanmasına ilişkin yaş önerileri bakımından yerel bağışıklama uygulamalarına uyum sağlanacak şekilde ayarlama yapılabilir.

Uygulama sıklığı ve süresi

Primer aşılama şeması:


- 15 yaş dahil 15 yaşına kadarki yenidoğanlar, bebekler dahil çocuklarda:

İki primer bağışıklama şeması önerilebilir:

Bütün hastalarda:

0, 1 ve 6. aylarda yapılan bağışıklama 7. ayda optimal koruma sağlar ve yüksek antikor seviyelerine ulaşılır.

Bağışıklamanın 0, 1 ve 2. aylarda yapıldığı hızlandırılmış şema ile daha hızlı koruma sağlanır ve hastanın daha iyi uyum göstermesi beklenir. Bu aşılama şemasına göre elde edilen antikortitreleri 0, 1, 6. aylarda yapılan bağışıklanmadan elde edilenlerden daha düşük olduğu içinuzun süreli korumanın sağlanması amacıyla 12. ayda dördüncü bir doz uygulanmalıdır. Buşema ile yenidoğanlarda hepatit B aşısı diğer çocukluk aşılarıyla aynı zamandauygulanabilmektedir.

Rapel Dozu


Mevcut veriler, bağışıklık sistemi sağlam olan ve tam primer aşılama kürüne yanıt veren gönüllüler için rapel doz gerekliliğini desteklememektedir (Lancet 2000, 355:561).

Diğer yandan, bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerde (örn. kronik böbrek yetmezliği olan hastalar, hemodiyalize giren hastalar, HIV pozitif kişiler) 10 IU/l'lik kabul edilen koruyucudüzeye eşit ya da bu düzeyden yüksek anti-HBs antikor konsantrasyonlarını sürdürmek içinrapel dozlar uygulanmalıdır. Bağışıklık sistemi zayıflamış olan bu kişilerde her 6-12 ayda biraşılama sonrası test tavsiye edilir.

Rapel doza ilişkin ulusal öneriler göz önünde bulundurulmalıdır.

Hepatit B aşılarının kendi aralarında değiştirilebilirliği:


Diğer ilaçlarla etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri için Bölüm 4.5'e bakınız.

Uygulama şekli

3

ENGERIX B Pediyatrik intramüsküler olarak uygulanmalıdır. Enjeksiyon, erişkinlerde ve çocuklarda deltoid kasa uygulanmalıdır; ancak yenidoğanlarda, bebeklerde ve küçükçocuklarda uyluğun anterolateraline uygulanması tercih edilebilir. Trombositopenisi ya dakanama bozukluğu olan hastalara aşı istisnai olarak olarak deri altına uygulanabilir. Dahadüşük immün yanıta neden olacağından ENGERIX B Pediyatrik gluteal bölgeye ya da deriiçine uygulanmamalıdır.

ENGERIX B Pediyatrik kesinlikle damar içine uygulanmamalıdır.Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek/karaciğer yetmezliği:

- Hemodiyalize giren hastalar da dahil olmak üzere böbrek yetmezliği olan hastalar:

Hemodiyalize giren hastalar da dahil olmak üzere böbrek yetmezliği olan hastaların hepatit B aşılarına bağışıklık yanıtı daha düşüktür. 0, 1, 2 ve 12 aylık ya da 0, 1, 6 aylık ENGERIX BPediyatrik (10 |ig/0,5 ml) şeması kullanılabilir. Erişkinlerle edinilen deneyime dayalı olarak,antijenin daha yüksek dozu ile aşılama, bağışıklık yanıtını artırabilir. Aşılama sonrasındaserolojik test düşünülmelidir. > 10 IU/l'lik koruyucu anti-HBs düzeyini temin etmek için aşınınek dozları gerekebilir. Kronik karaciğer hastalığı olanlar veya hepatit C taşıyıcıları, hepatitB'ye karşı aşılamanın dışında tutulmamalıdır. HBV enfeksiyonu bu hastalarda şiddetliolabileceğinden bu aşı tavsiye edilebilir: bu nedenle HB aşılaması hekim tarafından hastabazında ele alınmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

15 yaş dahil olmak üzere 15 yaşına kadar olan yenidoğanlar ve bebekler dahil çocuklarda kullanılmaktadır.

Geriyatrik popülasyon:

Yalnızca çocuklarda kullanılması gerektiğinden geçerli değildir.

4.3. Kontrendikasyonlar

ENGERIX B Pediyatrik, etkin maddeye veya bölüm 6.1'de listesi bulunan yardımcı maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılığı olan ya da önceki ENGERIX B Pediyatrikuygulamasından sonra aşırı duyarlılık işaretleri gösteren kişilerde uygulanmamalıdır.

Diğer aşılar gibi ENGERIX B Pediyatrik uygulaması da şiddetli ateşli hastalık geçirmekte olan kişilerde ertelenmelidir. Diğer yandan, minör bir enfeksiyon varlığı bağışıklama açısından birkontrendikasyon değildir.

4

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Tüm aşılardan sonra hatta aşı öncesinde iğne enjeksiyonuna psikojenik yanıt olarak, özellikle de ergenlerde, senkop (bayılma) olabilir. Buna iyileşme periyodu sırasında geçici görmebozukluğu, parestezi ve tonik-klonik uzuv hareketleri gibi çeşitli nörolojik belirtiler eşlikedebilir. Bayılmalara bağlı yaralanmalardan kaçınmak için prosedürlerin uygulamada olmasıönemlidir.

Hepatit B'nin uzun kuluçka dönemi nedeniyle bağışıklama sırasında fark edilmemiş bir enfeksiyonun mevcut olması olasıdır. Bu gibi durumlarda bu aşı hepatit B enfeksiyonunuönlemeyebilir.

Trombositopenisi ya da kanama bozukluğu olan hastalara aşı istisnai olarak olarak deri altına uygulanabilir.

Aşı, hepatit A, hepatit C ve hepatit E virüsleri gibi karaciğer enfeksiyonu yaptığı bilinen diğer patojenlerin neden olduğu enfeksiyonu önlemeyecektir.

Tüm aşılarda olduğu gibi, aşılanan tüm kişilerde koruyucu bir bağışıklık yanıtı elde edilemeyebilir.

Hepatit B aşılarına bağışıklık yanıtını azalttığı bilinen bir dizi faktör gözlenmiştir. Bu faktörler erkek cinsiyeti, obezite, sigara kullanımı, uygulama yolu ve altta yatan bazı kronik hastalıklarıiçerir. Tam ENGERIX B Pediyatrik kürü sonrasında seroproteksiyon elde etmeme riski altındaolabilecek kişilerin serolojik testlerden geçirilmesi düşünülmelidir. Bir aşılama kürüne yanıtvermeyen ya da optimumun altında yanıt veren kişilerde ek dozların göz önündebulundurulması gerekebilir.

Kronik karaciğer hastalığı ya da HIV enfeksiyonu olan hastalar veya hepatit C taşıyıcıları, hepatit B'ye karşı aşılamanın dışında tutulmamalıdır. HBV enfeksiyonu bu hastalarda şiddetliolabileceğinden bu aşı tavsiye edilebilir: bu nedenle HB aşılaması hekim tarafından hastabazında ele alınmalıdır. Hemodiyalize girmekte olan hastalar dahil böbrek yetmezliği olanhastalar ve bağışıklık sistemi bozulmuş hastalar gibi HIV enfeksiyonlu hastalarda da primerbağışıklama küründen sonra yeterli anti-HBs antikor konsantrasyonları elde edilmeyebilir vedolayısıyla bu gibi hastalar aşının ek dozlarının uygulanmasını gerektirebilir.

ENGERIX B Pediyatrik, daha düşük immün yanıta neden olacağından ENGERIX B gluteal bölgeye ya da deri içine uygulanmamalıdır.

ENGERIX B Pediyatrik hiçbir koşul altında damar içine uygulanmamalıdır.

5

Diğer tüm enjektabl aşılarda olduğu gibi, aşının uygulamasının ardından görülebilecek seyrek anafilaktik reaksiyonlara karşı uygun medikal tedavi her zaman hazır bulundurulmalıdır.

Çok prematüre bebeklere (gebeliğin < 28. haftasından önce doğanlar) ve özellikle öncesinde solunum sistemi gelişimi eksikliği öyküsü olan bebeklere primer bağışıklama serileriuygulanırken potansiyel apne riski ve 48-72 saatlik solunum izlemi gerekliliği göz önündebulundurulmalıdır.

Bu grup bebeklerde aşılamanın yararı yüksek olduğundan, aşılamadan mahrum bırakılmamalı ve aşılama ertelenmemelidir.

ENGERIX B Pediyatrik her dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder

;4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

ENGERIX B Pediyatrik ve bir standart doz HBIg'nin birlikte uygulanmaları, ayrı enjeksiyon bölgelerine yapıldığı sürece daha düşük anti-HBs antikor titrelerine neden olmaz.

ENGERIX B Pediyatrik İnsan Papilloma Virüsü (HPV) aşısı; kızamık, kabakulak, kızamıkçık,

Haemophilus influenzae

B, hepatit A, çocuk felci, difteri, tetanoz, boğmaca ve BCG aşıları ilebirlikte uygulanabilir.

ENGERIX B Pediyatrik'in HPV aşısı ile aynı anda uygulanmasının, HPV antijenlerine karşı antikor yanıtını klinik olarak anlamlı şekilde etkilemediği gösterilmiştir. Anti-HBs'ningeometrik ortalama antikor konsantrasyonları birlikte uygulamada daha düşüktür amaseroproteksiyon oranları aynı kaldığı için gözlenen bu durumun klinik önemi bilinmemektedir.Anti-HBs>10mIU/ml'ye ulaşan kişilerin oranı beraber aşı uygulaması için %97,9, yalnızbaşına ENGERIX B Pediyatrik için %100 olmuştur.

Farklı enjektabl aşılar her zaman için farklı enjeksiyon bölgelerine uygulanmalıdır.

Hepatit B aşılarının kendi aralarında değiştirilebilirliği

ENGERIX B Pediyatrik ya plazmadan türetilmiş ya da genetik mühendisliği ürünü olan diğer aşılarla başlatılmış bir primer bağışıklama şemasını tamamlamak için ya da bu aşılar ile birprimer bağışıklama şeması uygulanmış kişilere rapel doz olarak uygulanabilir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

6

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

ENGERIX B Pediyatrik'in çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımı ve doğum kontrolüne ilişkin yeterli veri bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

ENGERIX B Pediyatrik'in gebelikte kullanımına ilişkin yeterli veri ve yeterli hayvan üreme çalışmaları mevcut değildir. Bununla birlikte bütün inaktif viral aşılarda olduğu gibi fetüsezarar vermesi beklenmemektedir. ENGERIX B Pediyatrik gebelik döneminde kesin birnedenle gereksinim duyulduğu durumlarda olası avantajları fetüse olan olası risklerindenfazlaysa kullanılmalıdır.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlarayönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Laktasyon:

ENGERIX B Pediyatrik'in laktasyonda anne sütüne geçme konusunda bilgi bulunmadığından kullanımına ilişkin yeterli veri bulunmamaktadır. Herhangi bir kontrendikasyonsaptanmamıştır.

Üreme yeteneği / Fertilite

ENGERIX B Pediyatrik üreme yeteneği ve fertilite çalışmaları açısından değerlendirilmemiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

ENGERIX B Pediyatrik'in araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde etkisi yoktur veya göz ardı edilebilir düzeyde etkiye sahiptir.

4.8. İstenmeyen etkilerKlinik araştırma verileriGüvenlilik profilinin özeti

Aşağıda sunulan güvenlilik profili, 23 çalışmada takip edilen 5329 gönüllüden elde edilen verilere dayanmaktadır.

Mevcut ENGERIX B Pediyatrik formülasyonu tiyomersal (bir organociva bileşik) içermez.

7

Tiyomersal içeren ve ayrıca tiyomersal içermeyen formülasyonların kullanımından sonra aşağıdaki istenmeyen etkiler bildirilmiştir.

Mevcut formülasyon (tiyomersal içermeyen formülasyon) ile gerçekleştirilen bir klinik çalışmada ağrı, kızarıklık, şişlik, sersemlik, sinirlilik, iştahsızlık ve ateş insidansı, tiyomersaliçeren önceki aşı formülasyonları ile gerçekleştirilmiş olan klinik çalışmalarda gözleneninsidans ile benzer bulunmuştur.

İstenmeyen etkilerin sıklığı aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100, <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000, <1/100); seyrek (>1/10.000, <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor)

Kan ve lenf sistemi hastalıkları:

Seyrek: Lenfadenopati (Boyun, koltuk altı ve kasıkta lenf bezlerinin şişmesi)

Metabolizma ve beslenme hastalıkları:

Yaygın: İştah kaybı

Psikiyatrik hastalıklar:

Çok yaygın: İrritabilite

Sinir sistemi hastalıkları:

Çok yaygın: Baş ağrısı Yaygın: UyuşuklukYaygın olmayan: Sersemlik

Seyrek: Parestezi (Yanma, batma, gıdıklanma veya karıncalanma gibi anormal his)

Gastrointestinal hastalıklar:

Yaygın: Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi gastrointestinal semptomlar

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Seyrek: Döküntü, kaşıntı, ürtiker

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları:

Yaygın olmayan: Miyalji Seyrek: Artralji

8

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Çok yaygın: Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık ve ağrı, yorgunluk

Yaygın: Enjeksiyon bölgesinde şişme, halsizlik, enjeksiyon bölgesi reaksiyonları (sertleşme gibi), ateş (>37,5°C)

Yaygın olmayan: Grip benzeri semptomlar

Pazarlama sonrası verilerEnfeksiyonlar ve enfestasyonlar:

Bilinmiyor: Menenjit

Kan ve lenf sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: Trombositopeni

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: Anafilaksi, anafilaktoid reaksiyonlar ve serum hastalığı benzeri reaksiyonlar dahil alerjik reaksiyonlar.

Sinir sistemi hastalıkları:

Bilinmiyor: Ensefalit, ensefalopati, konvülsiyonlar, felç, nörit (Guillain-Barre sendromu, optik nevrit ve multiple skleroz dahil) nöropati, hipoestezi

Vasküler hastalıklar:

Bilinmiyor: Hipotansiyon, vaskülit

Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar

Bilinmiyor: Çok prematüre bebeklerde apne (< 28 gestasyon haftası) (bkz. bölüm 4.4)

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Bilinmiyor: Anjiyonörotik ödem, liken planus, eritema multiforme

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları:

Bilinmiyor: Artrit ve kas zayıflığı

11 ile 15 yaş arası hastalarda yapılan karşılaştırmalı çalışmada ENGERIX B Erişkin 20 pg'ın iki doz aşılama şeması ve ENGERIX B Pediyatrik 10 pg'ın üç doz aşılama şeması arasındalokal ve genel semptomların sıklığı birbirine benzer bulunmuştur.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


9

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Pazarlama sonrası gözlem çalışmalarında doz aşımı vakaları bildirilmiştir. Doz aşımından sonra rapor edilen yan etkiler, normal aşı uygulamasından sonra raporlananlar ile benzerolmuştur.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Hepatit B aşısı ATC kodu: J07BC01Etki mekanizması

ENGERIX B Pediyatrik HBsAg'ye karşı spesifik hümoral antikorların oluşmasına neden olmaktadır (anti-HBs antikoru). 10 IU/l üzerindeki anti-HBs antikor konsantrasyonları HBVenfeksiyonuna karşı korunmanın yeterli olduğunu göstermektedir.

Farmakodinamik etkiler


Risk gruplarındaki koruyucu etkinlik:%

95-100 oranında koruyucu etkinlik gösterilmiştir.

Yüksek riskli bölgedeki sağlıklı kişilerde, anneleri HBeAg pozitif olan yenidoğanlarda, doğumda paralel HBIg uygulaması yapılmadan 0, 1, 2 ve 12 ya da 0, 1 ve 6 aylık şemalardanbirine göre aşılananlarda, son aşı dozundan bir ay sonra % 95 oranında koruyucu etkinliksaptanmıştır. Bununla birlikte HBIg'nin doğumda aşı ile birlikte uygulanması koruyucuetkinliği %98'e çıkarmıştır.

Hepatit B virüsü taşıyıcıları olan annelerden doğan (HBeAg pozitif veya negatif, HBsAg-pozitif) ve doğumda HBIg uygulanmamış yenidoğanlar, primer aşılamadan yirmi yıl sonra Engerix B'nin bir test dozunu almışlardır (3 dozluk veya 4 dozluk şemalar).

Test dozundan önce ve sonraki seroproteksiyon oranı değerlendirilmiştir:

10

Seroproteksiyon oranı

N

n

%

%95 GA

AS

ÜS

Test dozu öncesi
72
39
54,2
42,0
66,0
Test dozu sonrası
75
74
98,7
92,8
100
N = sonucu olan kişi sayısı
n = konsantrasyonu > 10mIU/ml olan kişi sayısı
% = konsantrasyonu > 10mIU/ml olan kişi yüzdesi
%95 GA = %95 güven aralığı; AS = Alt sınır, ÜS = Üst sınır

Test dozu öncesi: uygulama tarihinde / Test dozu sonrası: uygulama tarihinden bir ay sonra Test dozu öncesindeki serolojik duruma göre anamnestik yanıt da değerlendirilmiştir:


Anamnestik yanıt


%95 GA

Test dozu öncesinde durum

N

n

%

AS

ÜS

< 10 mIU/ml kişiler
33
31
93,9
79,8
99,3
> 10 mIU/ml kişiler
39
39
100
91,0
100
Toplam
72
70
97,2
90,3
99,7
Test dozundan önceki son mevcut zaman nok
ctasına dayalı tabakalandırma:

- <10 mIU/ml kişiler= test dozundan önce antikor konsantrasyonu <10 mIU/ml olan kişiler

- >10 mIU/ml kişiler = dozundan önce antikor konsantrasyonu >10 mIU/ml olan kişilerAnamnestik yanıt şu şekilde tanımlanır:

- Test dozundan önce seronegatif olan kişilerde anti-HBs antikor konsantrasyonları > 10mIU/ml, veya

- Test dozundan önce seropozitif olan kişilerde anti-HBs antikor konsantrasyonlarında en az4 kat artış.

N = aşılama öncesi ve sonrası sonuçları olan kişi sayısı n = yanıt veren kişi sayısı% = yanıt veren kişi yüzdesi

%95 GA = tam %95 güven aralığı; AS = Alt sınır, ÜS = Üst sınır -

15 yaşa kadar (15 yaş dahil) sağlıklı kişiler:


Aşağıdaki tablo “Pozoloji” bölümünde anlatılan farklı aşı şemalarının uygulandığı klinik çalışmalardan elde edilen seroproteksiyon oranlarını (anti-HBs antikor konsantrasyonları > 10IU/l olan bireylerin yüzdesini) özetlemektedir.

Seroproteksiyon oranıAşı ŞemasıPopülasyon


11

Sağlıklı kişiler 15 yaşa kadar
0, 1, 6. ay
7. ayda: > %96
(15 yaş dahil):
0, 1, 2 - 12. ay
1. ayda: %15


3. ayda: %89


13. ayda: %95,8

Tablodaki veriler tiyomersal içeren aşılarla elde edilmiştir. Tiyomersal içermeyen mevcut ENGERIX B formülasyonu ile sağlıklı bebekler ve erişkinlerde gerçekleştirilen iki ek klinikçalışmada, önceki tiyomersal içeren ENGERIX B formülasyon ile karşılaştırıldığında benzerserolojik koruma oranları elde edilmiştir.

11 yaşından itibaren 15 yaşına kadar (15 yaş dahil) bireylerde ruhsatlı iki farklı dozaj ve şemaile yürütülen karşılaştırmalı bir çalışmada elde edilen seroproteksiyon oranları (anti-HBsantikor konsantrasyonları > 10 IU/l olan gönüllülerin yüzdesi), primer aşılamanın ilk dozundansonraki 66. aya kadar değerlendirilmiştir ve aşağıdaki tabloda sunulmuştur (ATP etkililikgrubu):

Aşı grupları

İlk aşı dozundan sonraki ay

Seroproteksiyon oranı
2. ay
6. ay
7. ay
30. ay
42. ay
54. ay
66. ay
ENGERIX B Pediyatrik 10 pg (0,1,6 aylık şema)
%55,8
%87,6
%98,2*
%96,9
%92,5
%94,7
%91,4
ENGERIX B Erişkin 20 pg (0, 6 aylık şema)
%11,3
%26,4
%96,7*
%87,1
%83,7
%84,4
%79,5

* 7. ayda ENGERIX B Pediyatrik (10 pg/0,5 ml) (0, 1, 6 aylık şema) veya ENGERIX B Erişkin (20 pg/1 ml) (0, 6 aylık şema) ile aşılanan 11 ila 15 yaş gönüllülerin sırasıyla %97,3'üve %88,8'i > 100 mIU/ml anti-HBs antikor konsantrasyonları geliştirmiştir. GeometrikOrtalama Konsantrasyonlar (GMC) sırasıyla 7238 mIU/ml ve 2739 mIU/ml bulunmuştur.

Her iki aşı grubundaki tüm gönüllüler (N=74) primer aşılamadan 72 - 78 ay sonra bir test dozu almışlardır. Bir ay sonra, tüm gönüllülerde 2 ve 3 dozluk primer aşılama şeması uygulanangruplarda test dozu öncesi ve sonrası zaman noktaları arasında sırasıyla 108 ve 95 kat GMCartışı ile anamnestik yanıt gerçekleşmiş ve seroproteksiyon gösterilmiştir. Bu veriler, primeraşılamaya yanıt veren tüm gönüllülerin, 66. ayda seroproteksiyonu yitiren gönüllülerde dahi,immün hafızanın indüklendiğini düşündürmektedir.

- Düşük prevalanslı bir alanda (Almanya) sağlıklı gönüllülerde yeniden doz uygulama (test dozu):

Yaşamın ilk iki yılında Engerix-B'nin 3 dozu ile aşılanan 12-13 yaş bireylerde, bir test dozu öncesi ve sonrasındaki serolojik koruma oranları değerlendirilmiştir:

12

Serolojik korunma oranı

N

n

%

%95 GA

AS

ÜS

Test dozu öncesi
279
181
64,9
59,0
70,5
Test dozu sonrası
276
271
98,2
95,8
99,4
N = sonucu olan kişi sayısı
n = konsantrasyonu > 10mIU/ml olan kişi sayısı

%

= konsantrasyonu > 10mIU/ml olan kişi yüzdesi
%95 GA = %95 güven aralığı; AS = Alt sınır, ÜS = Üst sınır
Test dozu öncesi: uygulama tarihinde / Test dozu sonrası: uygulama tarihinden bir ay sonra Yaşamın ilk iki yılında Engerix-B'nin 3 dozu ile aşılanan 12-13 yaş bireylerde test dozu öncesiserolojik duruma göre anamnestik yanıt değerlendirilmiştir:

Anamnestik yanıt


%95 GA

Test dozu öncesinde durum

N

n

%

AS

ÜS

< 10 mIU/ml kişiler
96
92
95,8
89,7
98,9
> 10 mIU/ml kişiler
175
175
100
97,9
100
Toplam
271
267
98,5
96,3
99,6
Test dozundan önceki son mevcut zaman noktasına d
ayalı tabakalandırma:

- <10 mIU/ml kişiler = test dozundan önce antikor konsantrasyonu <10 mIU/ml olan kişiler

- >10 mIU/ml kişiler = test dozundan önce antikor konsantrasyonu >10 mIU/ml olan kişilerAnamnestik yanıt şu şekilde tanımlanır:

- Test dozundan önce seronegatif olan kişilerde anti-HBs antikor konsantrasyonları > 10mIU/ml, veya

- Test dozundan önce seropozitif olan kişilerde anti-HBs antikor konsantrasyonlarında en az4 kat artış.
N = aşılama öncesi ve sonrası sonuçları olan kişi sayısı n = yanıt veren kişi sayısı% = yanıt veren kişi yüzdesi
%95 GA = tam %95 güven aralığı; AS = Alt sınır, ÜS = Üst sınır

Çocuklarda hepatoselüler karsinoma insidansında azalma:


Hepatit B enfeksiyonu ve hepatoselüler karsinom arasındaki ilişki net bir şekilde gösterilmiştir. Tayvan'da 6-14 yaş arası çocuklarda hepatit B'nin aşılamayla engellenmesinin sonucundahepatoselüler karsinom insidansında azalma gözlenmiştir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Aşılar için farmakokinetik özelliklerin araştırılması gerekmemektedir.

13

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Uygun güvenlilik testleri yapılmıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum klorür Disodyum fosfat dihidratSodyum dihidrojen fosfat dihidratEnjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

ENGERIX B Pediyatrik diğer aşılarla karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

36 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Aşı +2°C ila +8°C arasında saklanmalıdır.

Orijinal ambalajında saklayınız.

AŞIYI DONDURMAYINIZ; eğer aşı donmuşsa kullanmadan atınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

ENGERIX B Pediyatrik 10 gg / 0,5 ml IM kullanıma hazır cam enjektör ve 1 adet steril iğne içeren ambalajlarda sunulmuştur.

Aşının saklanması sırasında berrak renksiz bir üstfaz ile ince beyaz bir çökelti gözlenebilir. Çalkalandığında aşı hafif opak hale dönüşmektedir.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

Saklama sırasında berrak renksiz bir üstfaz ile ince beyaz bir çökelti gözlenebilir. Aşı kullanılmadan önce, hafif opak, beyaz bir süspansiyonun elde edilmesi için iyiceçalkalanmalıdır.

14

Uygulanmadan önce aşı, içindeki yabancı parçacıklar ve/veya anormal fiziksel görünüm açısından görsel olarak incelenmelidir. Herhangi birinin gözlenmesi durumunda aşıyıuygulamayınız.
Tek dozluk kabın tüm içeriği çekilmeli ve hemen kullanılmalıdır.

7. RUHSAT SAHİBİ

GlaxoSmithKline İlaçları Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Büyükdere Cad. No:173 l.Levent Plaza B Blok 34394, 1.Levent / İSTANBULTel no: 0 212 339 44 00Faks no: 0 212 339 45 00

8. RUHSAT NUMARASI

2014/198

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 20.02.2014 Ruhsat yenileme tarihi: -

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

15

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.