Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Mepact 4 Mg İnfüzyonluk Dispersiyon Konsantresi İçin Toz Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

MEPACT 4 mg infüzyonluk dispersiyon konsantresi için toz

2. KALİTATİF ve KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir flakon 4 mg mifamurtid* içerir.

Kullanıma hazırlandıktan sonra flakondaki her 1 mL süspansiyon, 0.08 mg mifamurtid içerir.

*Mycobacterium sp.Yardımcı madde (ler):

1,2-Dioleoil-sn-glisero-3-fosfo-L-serin monosodyum tuzu (OOPS)

Yardımcı maddelerin tam listesi için bkz. bölüm 6.1.

3. FARMASÖTİK FORM

İnfüzyonluk dispersiyon konsantresi için toz.

Beyaz veya beyazımsı homojen kek veya toz.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Yaşları 2-30 arasında değişen çocuk, ergen ve genç yetişkinlerdeki; makroskopik olarak tam rezeke edilmiş, metastatik olmayan, yüksek evreli osteosarkom tedavisinde, çoklu ajankemoterapi ile kombine olarak kullanımı endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

MEPACT tedavisi; osteosarkom tanı ve tedavisinde deneyim sahibi, uzman hekimler tarafından başlatılmalı ve onların denetimi altında gerçekleştirilmelidir.

Pozoloji /uygulama sıklığı ve süresi

Tüm hastalarda önerilen mifamurtid dozu, vücut yüzeyinin her metrekaresi için 2 miligramdır. Rezeksiyon sonrasında, adjuvan tedavi olarak 12 hafta boyunca en az 3 günlük aralıklarlahaftada 2 defa uygulanır ve bunu, ilave 24 hafta boyunca haftada bir defa uygulanması izler;böylece, 36 haftada toplam 48 infüzyon gerçekleştirilir.

1Uygulama şekli

MEPACT, kullanıma hazırlandıktan sonra, beraberinde verilen filtre kullanılarak süzülmeli ve infüzyon öncesinde bir miktar daha seyreltilmelidir. Kullanıma hazırlanan, süzülen veseyreltilen infüzyonluk süspansiyon; görülen partikül, köpük ve lipid topakları içermeyen,homojen, beyaz veya beyazımsı renkte, opak lipozomal süspansiyondur.

MEPACT kullanıma hazırlandıktan sonra, beraberinde verilen filtre kullanılarak süzüldükten ve seyreltildikten sonra yaklaşık 1 saat süreyle intravenöz infüzyon yoluyla uygulanır.

MEPACT, intravenöz bolus enjeksiyon şeklinde

uygulanmamalıdır.

Uygulama öncesi kullanıma hazırlama, verilen filtre ile süzme ve seyreltme ile ilgili daha fazla bilgi bkz. bölüm 6.6.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Hafif veya orta şiddette böbrek yetmezliği (kreatinin klerensi (CrCL) >30 ml/dakika) veya karaciğer yetmezliğinde (Child-Pugh sınıf A veya B) mifamurtid farmakokinetiğinde klinikolarak anlamlı etkiler olmadığından, bu hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir. Ancak,orta şiddette hepatik yetmezliği olan hastalarda mifamurtidin farmakokinetiğinin değişkenliğidaha yüksek olduğu (bkz bölüm 5.2) ve orta şiddette hepatik yetmezliği olan hastalardagüvenlilik verileri sınırlı olduğu için, orta şiddette hepatik yetmezliği olan hastalaramifamurtid verilirken temkinli olunması tavsiye edilir.

Mifamurtidin şiddetli böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalardaki farmakokinetiği, formal çalışmalarda incelenmediğinden, bu hastalara mifamurtid verilirken temkinli olunmasıtavsiye edilir. Mifarmurtid kemoterapinin tamamlanmasından sonra kullanılırsa, karaciğer veböbrek fonksiyonlarının izlenmesine, tüm tedavi tamamlanıncaya kadar devam edilmesitavsiye edilir.

Pediyatrik popülasyon:

0 ila 2 yaş aralığındaki çocuklarda mifamurtidin güvenlilik ve etkililiği tespit edilmemiştir. Herhangi bir veri bulunmamaktadır.

Geriyatrik popülasyon:

Osteosarkom çalışmalarında tedavi edilen hastaların hiçbiri, 65 yaşından büyük değildir ve randomize faz III çalışmasına, sadece 30 yaşına kadar olan hastalar dahil edilmiştir. Bunedenle MEPACT'ın 30 yaşından büyük hastalarda kullanımının önerilmesi için yeterli veriyoktur.

4.3.Kontrendikasyonlar

Etkin maddeye veya bölüm 6.1'deki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık.

Siklosporin veya diğer kalsinörin inhibitörleri ile eşzamanlı kullanım (bkz. bölüm 4.5).

2

Yüksek dozda nonsteroidal antienflamatuvar ilaçlar (NSAİİ'lar, siklooksijenaz inhibitörleri) ile eşzamanlı kullanım (bkz. bölüm 4.5).

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Solunum güçlüğü


Astım veya diğer kronik obstrüktif akciğer hastalığı öyküsü olan hastalara profilaksi amacıyla bronkodilatörlerin verilmesi düşünülmelidir. Önceden astımı olan iki hastada tedavi ilebağlantılı olarak hafif ila orta şiddette solunum güçlüğü meydana gelmiştir (bkz bölüm 4.8)Şiddetli bir solunum reaksiyonu gelişirse, mifamurtid verilmesi durdurulmalı ve gerekentedavi başlatılmalıdır.

Nötropeni


Mifamurtid tedavisine, kemoterapiyle birlikte uygulandığı zaman, sıklıkla geçici nötropeni eşlik etmiştir. Nötropeniye bağlı ateş atakları izlenmeli ve gereken şekilde tedavi edilmelidir.Mifamurtid, nötropeni dönemleri sırasında da verilebilir ama tedaviye bağlı olarak dahasonra gelişen ateş yakından izlenmelidir. Mifamurtid verilmesinin ardından 8 saatten fazladevam eden ateş veya şiddetli titremeler, olası sepsis tablosu açısından değerlendirilmelidir.

İnflamatuvar yanıt


Mifamurtid tedavisine perikardit ve plevrit dahil belirgin inflamatuvar yanıtların eşlik etmesi yaygın bir durum değildir. Otoimmü n, inflamatuvar veya diğer kollajen hastalık öyküsübulunan hastalarda ihtiyatla kullanılmalıdır. Mifamurtid uygulanması sırasında hastalar,kontrol altında olmayan inflamatuvar reaksiyon izlenimi veren artrit veya sinovit gibialışılmadık belirtiler veya semptomlar açısından izlenmelidir. Artmış inflamatuar yanıtınalerjik reaksiyonlardan ayırt edilmesi zor olabilir. İnfüzyonla ilgili reaksiyonların oluşmasıdurumunda daha fazla bilgi için alerjik reaksiyonlar bölümüne bakınız.

Kardiyovasküler bozukluklar


Geçmişlerinde venöz tromboz, vaskülit veya stabil olmayan kardiyovasküler bozukluk olan hastalar mifamurtid uygulanması sırasında yakından izlenmelidir. Semptomlar devam eder yada kötüleşirse mifamurtid uygulanması ertelenmeli ya da kesilmelidir. Çokyüksek dozlarınverildiği hayvanlarda kanama gözlenmiştir. Bunlar, önerilen dozlarda beklenmez amapıhtılaşma parametrelerinin ilk dozdan sonra ve birkaç doz verildikten sonra izlenmesiönerilir.

Alerjik reaksiyonlar


Mifamurtid tedavisine kimi zaman deri döküntüsü, nefes darlığı ve 4.derece hipertansiyon gibi alerjik reaksiyonlar eşlik etmiştir (bkz bölüm 4.8) Alerjik reaksiyonlarla, abartılmışinflamatuvar yanıtların ayırt edilmesi zordur ama hastalar, alerjik reaksiyon belirtileribakımından izlenmelidir. İnfüzyonla ilgili reaksiyonların oluşması durumunda infüzyona araverilmeli ve lokal standartlara göre uygun tıbbi işlemler başlatılmalıdır. Tedavi eden doktorunseçimine göre, semptomların düzelmesinden sonra infüzyon daha düşük hızda yenidenbaşlatılabilir.

3

Gastrointestinal toksisite

Bulantı, kusma ve iştah kaybı, mifamurtid tedavisine çok sık eşlik eden advers reaksiyonlardır (bkz bölüm 4.8). Mifamurtid tedavisinin çok sayıda, yüksek doz, çoklu ajanlı kemoterapi ile birliktekullanılması, gastrointestinal toksisiteyi alevlendirebilir ve gastrointestinal toksisite, parenteralbeslenme uygulamalarının artışı ile ilişkilendirilebilir.

Sodyum

Bu ilaç, her dozda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum içerir; yani pratik olarak sodyum içermez.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

MEPACT'ın kemoterapiyle etkileşimi, sınırlı sayıda çalışmada incelenmiştir. Bu çalışmaların sonuçları kesin olmamakla birlikte MEPACT tedavisiyle kemoterapinin anti-tümör etkileriarasında etkileşim mevcut olduğuna dair herhangi bir kanıt yoktur.

MEPACT'ın ve aynı kemoterapi rejiminde kullanılan doksorubisinin veya diğer lipofilik tıbbi ürünlerin uygulama zamanlarının farklı olması önerilir.

MEPACT'ın siklosporinle veya diğer kalsinörin inhibitörleriyle birlikte kullanılması, dalak makrofajları ve mononükleer fagositik fonksiyon üzerinde varsayılan etki nedeniylekontrendikedir (bkz. bölüm 4.3).

Ayrıca, yüksek doz nonsteroidal antienflamatuvar ilaçların (siklooksijenaz inhibitörlerinin), lipozomal mifamurtidin makrofajların aktivasyonuna yol açan etkisini bloke edebileceği

invitro

“olarak “gösterildiğinden, yüksek doz NSAİİ'lerin mifamurtidle birlikte kullanılmasıkontrendikedir (bkz. bölüm 4.3).

Mifamurtid, bağışıklık sistemini uyararak etki ettiğinden, MEPACT tedavisi sırasında kortikosteroidlerin kronik ya da rutin kullanımından kaçınmak gerekir.

Havuzlanmış insan karaciğer mikrozomlarında yapılan

in vitro

etkileşim çalışmaları lipozomal ve non-lipozomal mifamurtidin, sitokrom P450'nin metabolik aktivitesini inhibeetmediğini göstermiştir. Lipozomal ve non-lipozomal mifamurtid, taze izole edilmiş insanhepatositlerinin primer kültürlerinde sitokrom P450'nin transkripsiyonuna veya metabolikaktivitesinin artışına neden olmaz. Bundan dolayı, mifamurtidin, karaciğerdeki sitokrom P450substratı olan maddelerin metabolizmasıyla etkileşime girmesi beklenmez.

Kontrollü, büyük bir randomize çalışmada önerilen dozlarda ve pozoloji uyarınca kullanılan MEPACT'ın, bilinen renal(sisplatin, ifosfamid) veya hepatik(yüksek doz metotreksat,ifosfamid) toksisiteye sahip diğer tıbbi ürünlerle birlikte kullanılması, söz konusu toksisitelerişiddetlendirmemiş olduğundan mifamurtid dozunun ayarlanmasına ihtiyaç duyulmamıştır.

4

4.6.Gebelik ve laktasyon Genel tavsiyeGebelik kategorisi: CÇocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrol (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar etkili bir kontrasepsiyon yöntemi kullanmalıdırlar.

In vitroGebelik dönemi

Mifamurtidin gebe hastalarda kullanılmasına ait herhangi bir veri yoktur. Hayvanlarda yapılan çalışmalar, üreme toksisitesi hakkında bilgi vermek bakımından yetersizdir.MEPACT, gebelikte ve etkili kontrasepsiyon uygulamayan kadınlarda kullanılmamalıdır.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veya embriyonal/fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. bölüm5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

MEPACT gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Mifamurtidin insanlarda anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Mifamurtidin hayvanlarda süte geçip geçmediği incelenmemiştir. Bebeğin emzirilmeye devam edilipedilmemesi veya tedaviye devam edilip edilmemesi, emzirmenin bebeğe faydaları, MEPACTtedavisinin anneye faydaları göz önüne alınarak kararlaştırılmalıdır.

Üreme yeteneği /Fertilite

Mifamurtide özgü fertilite çalışmaları yapılmamıştır (bkz bölüm 5.3).

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

MEPACT, araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeorta düzeyde etkiye sahiptir. Sersemlik, baş dönmesi, bitkinlik ve bulanık görme, mifamurtid tedavisinin çok sık veya sıkkarşılaşılan bazı istenmeyen etkileri olarak görülmüştür.

4.8. İstenmeyen etkiler

Mifamurtid'in, yalnız başına veya tek bir madde olarak çoğu ilerlemiş 248 kanser hastasında yapılan erken, tek kollu faz I ve II klinik çalışmalarının sonuçlarına göre en yaygın adversreaksiyonlar üşüme, yüksek ateş, bitkinlik, bulantı, taşikardi ve baş ağrısıdır. En sık bildirilenve aşağıdaki özet tabloda gösterilen istenmeyen etkilerin, mifamurtidin etki mekanizmasıylailişkili oldukları düşünülmektedir (Bkz Tablo 1). Söz konusu olayların büyük bölümünün,hafif ya da orta şiddette oldukları bildirilmiştir.

5

Aşağıda listelenen istenmeyen ilaç reaksiyonları sıklıklarına ve Sistem Organ Sınıfına (SOC) gö re sınıflandırılmıştır.

Aşağıdaki terimler ve sıklık dereceleri kullanılmıştır:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Her bir sıklık grubu içinde istenmeyen ilaç reaksiyonları azalan ciddiyet sırasıyla listelenmiştir.

MEPACT tedavisine1/100 hastada eşlik eden advers reaksiyonlarEnfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın: Sepsis, selülit, nazofarenjit, kateter yerinde enfeksiyon, üst solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, farenjit,

Herpes simplexKistler ve polipler de dahil olmak üzere iyi huylu ve kötü huylu neoplazmalar

Yaygın

:Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Anemi

Yaygın

:Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Çok yaygın: Anoreksi

Yaygın: Dehidrasyon, hipokalemi, iştah azalması

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın

:Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Başağrısı, baş dönmesi

Yaygın: Parestezi, hipoestezi, tremor, somnolans, letarji

Göz hastalıkları

Yaygın: Bulanık görme

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Yaygın

:Kardiyak hastalıklar

Çok yaygın: Taşikardi Yaygın: Siyanoz, palpitasyonBilinmiyor: Perikardiyal efüzyon

Vasküler hastalıklar

Çok yaygın: Hipertansiyon, hipotansiyon Yaygın: Flebit, sıcak basması, solgunluk

6Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Çok yaygın

:

Dispne, takipne, öksürük

Yaygın: Plevra efüzyonu, alevlenen dispne, balgamlı öksürük, hemoptizi, hırıltılı solunum, burun kanaması, eforla gelen dispne, sinüs konjesyonu, nazal konjesyon, faringolaringealağrı

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın: Kusma, ishal, kabızlık, karın ağrısı, bulantı

Yaygın: Karnın üst bölümünde ağrı, dispepsi, karında distansiyon, karnın alt bölümünde ağrı

Hepato-biliyer hastalıklar

Yaygın

:Deri ve deri altı dokusu hastalıkları

Çok yaygın: Hiperhidroz

Yaygın: Deri döküntüsü, kaşıntı, eritem, alopesi, cilt kuruluğu

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Çok yaygın

:

Miyalji, artralji, sırt ağrısı, ekstremite ağrısı

Yaygın: Kas spazmları, boyun ağrısı, kasık ağrısı, kemik ağrısı, omuz ağrısı, göğüs duvarında ağrı, kas-iskelet sertliği

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Yaygın: Hematüri, dizüri, pollakiüri

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygın: Dismenore

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Ateş, şiddetli titreme, bitkinlik, hipotermi, ağrı, kırıklık, asteni, göğüs ağrısı Yaygın: Periferik ödem, ödem, mukoza inflamasyonu, infüzyon yerinde eritem, infüzyonyeri reaksiyonu, kateter giriş yerinde ağrı, göğüste sıkıntı hissi, üşüme hissi

Laboratuar bulguları Yaygın:Cerrahi ve tıbbi prosedürler

Yaygın

:

Prosedür-sonrası ağrı

Belirli advers reaksiyonların tanımlarıKan ve lenf sistemi hastalıkları


Mifamurtidin kemoterapötiklerle birlikte kullanımına bağlı olarak anemi çok yaygın olarak görülmüştür. Kontrollü, randomize bir çalışmada miyeloid malignite (akut miyeloidlösemi/miyelodisplastik sendrom) insidansı MEPACT + kemoterapi grubu ile yalnızcakemoterapi grubu arasında insidansı aynı olarak bulunmuştur ( yaklaşık %2.1).

7

Metabolizma ve beslenme hastalıkları


Faz I ve II mifamurtid çalışmalarında anoreksi çok yaygın bildirilmiştir (%21).

Sinir sistemi hastalıkları


Diğer genel semptomlara uygun olarak baş ağrısı ve baş dönmesi, sinir sisteminde en fazla bildirilen bozukluklardır (hastaların sırasıyla %50 ve %17'sinde). Faz III çalışmasında birhasta, kemoterapi ve mifamurtid çalışma terapisi alırken 2 episod 4.derece nöbet geçirmiştir.İkinci episod günlerce çoklu grand-mal nöbet şeklinde olmuştur. Çalışmanın geri kalankısmında nöbet tekrarlanmadan mifamurtid tedavisine devam edilmiştir.

Kulak ve iç kulak hastalıkları


İşitme kaybı, sisplatin gibi ototoksik kemoterapiyle açıklanabilirse de; çok sayıda kemoterapötikle birlikte kullanılan MEPACT'ın işitme kaybını artırıp artırmayabileceğibilinmemektedir. Faz III çalışmasında MEPACT ve kemoterapi kombinasyonu uygulananhastalarda, yalnızca kemoterapi uygulanan hastalardakinden daha yüksek oranda objektif(sırasıyla %12 ve %4) ve subjektif (sırasıyla %7 ve %1) işitme kaybı gözlenmiştir. Buhastalardan tümüne, indüksiyon tedavisinin (neoadjuvan tedavinin) ve/veya idame (adjuvan)kemoterapinin bir bölümü olarak toplam 480 mg/m2 sisplatin verilmişti.

Kardiyak ve vasküler hastalıklar


Hafif-orta şiddette taşikardi (%50), hipertansiyon (%26) ve hipotansiyon (%29), kontrol gruplarına yer verilmeyen mifamurtid çalışmalarında sık bildirilmiştir. Erken dönemdekiçalışmalar sırasında hastaların birinde, ciddi subakut tromboz gelişmiştir ama büyük,kontrollü, randomize çalışmada ciddi herhangi bir kardiyak olay görülmemiştir (Bkz bölüm4.4)

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar


Dispne (%21), öksürük (%18) ve takipne (%13) dahil solunum semptomları çok sık bildirilmiş ve bir faz II çalışması sırasında, daha önce astımı olan 2 hastada MEPACTtedavisine bağlı olarak hafif-orta şiddette solunum güçlüğü gözlenmiştir.

Gastrointestinal hastalıklar


Hastaların yaklaşık yarısında %57'sinde bulantı ve %44'ünde kusma; kabızlık (% 17), ishal (%13) ve karın ağrısı, mifamurtid tedavisine sıklıkla eşlik etmiştir (Bkz bölüm 4.4)

Deri ve deri altı dokusu hastalıkları


Kontrol gruplarına yer verilmeyen çalışmalar sırasında mifamurtid kullanan hastalarda çok sık (%11) hiperhidroz bildirilmiştir.

Kas-iskelet bozuklukları, bağ dokusu ve kemik hastalıkları


MEPACT tedavisi altındaki hastalarda miyalji (%31), sırt ağrısı (%15), ekstremite ağrısı (%12) ve eklem ağrısını (%10) içeren fazla şiddetli olmayan ağrılar çok yaygın olarakbildirilmiştir.

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar


Şiddetli titreme, ateş ve bitkinlik, hastaların büyük bölümünde (sırasıyla %89, %85 ve %53'ünde) görülür. Tipik olarak hafif-orta şiddette, geri dönüşlü olan bu advers olaylar,palyatif tedaviye (örneğin ateşi düşürmek amacıyla parasetamol kullanılmasına) genellikle

8

yanıt verir. Hipotermi (%23), kırıklık (%13), ağrı (%15), asteni (%13) ve göğüs ağrısı (%11), yine tipik olarak hafif-orta şiddette olan ve hastalarda çok yaygın olarak gözlenen diğer genelsemptomlardır. Ödem, göğüste rahatsızlık hissi, lokal infüzyon veya kateter yerireaksiyonları ve üşüme hissi bu hastalarda daha seyrek görülmüş ve daha çok, ileri evremaligniteye eşlik etmiştir.

Laboratuar bulguları


Faz II çalışmada, kayıt sırasında kreatinin seviyesi yüksek olan osteosarkomlu bir hastada mifamurtid tedavisine kan, üre ve kan kreatinin düzeylerinde yükselme eşlik etmiştir.

Bağışıklık sistemi bozuklukları


Bir faz I çalışmasında 6mg/m2 doz seviyesinde mifamurtidin ilk infüzyonundan sonra ciddi alerjik reaksiyon rapor edilmiştir. Hasta titreme, üşüme, ateş, bulantı, kusma, kontroledilemeyen öksürük, nefes darlığı, dudaklarda siyanoz, sersemlik, zafiyet, hipotansiyon,taşikardi, hipertansiyon ve hipotermi geçirerek çalışmadan çıkmak zorunda kalmıştır. Ayrıcafaz III çalışmasında bir adet 4.derece alerjik reaksiyon (hipertansiyon) rapor edilmiştir (bkzbölüm 4.4)

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

([email protected] aşımı ve tedavisi

Faz I çalışmalarında tolere edilen en yüksek doz, 4-6 mg/m2 arasında değişmiş ve bu dozlar kullanıldığında, ileri derecede çeşitli advers reaksiyonlar bildirilmiştir. Ateş, şiddetli titreme,bitkinlik, bulantı, kusma, baş ağrısı ve hipotansiyon ya da hipertansiyon; yüksek dozlara eşlikeden ve/veya doz sınırlanmasına neden olan; ancak hiçbiri yaşamı tehdit eden belirti vesemptomlar olmamıştır.

Sağlıklı yetişkin bir gönüllü kazara tek doz 6.96 mg mifamurtid almış ve tedaviyle ilişkili olan geri dönüşlü ortostatik hipotansiyon olayı yaşamıştır.

Doz aşımı durumunda uygun destek tedavisinin başlatılması önerilir. Uygulanacak destek tedavisi, sağlık kurumunda geçerli kılavuza ve gözlenen klinik semptomlara bağlıdır.Örneğin ateş, şiddetli titremeler ve baş ağrısı için parasetamol; bulantı ve kusma için steroidhariç anti-emetikler verilebilir.

5.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: İmmünostimülanlar, diğer immünostimülanlar ATC kodu: L03AX15

9

Etki mekanizması:

Mifamurtid (muramil tripeptid fosfatidil etanolamin, MTP-PE), Mycobacterium suşlarının hücre duvarının en küçük doğal bağışıklık uyarıcı bileşeni olan muramil dipeptid (MDP)'intam sentetik bir türevidir. Doğal muramil dipeptid (MDP) ile benzer immünostimülatöretkilere sahiptir. MEPACT, intravenöz infüzyon yoluyla makrofajları

in vivo

olarak hedefalmak üzere özellikle tasarlanmış lipozomal bir formülasyondur.

Farmakodinamik etkiler

MTP-PE, öncelikle monositlerde, dendritik hücrelerde ve makrofajlarda bulunan NOD2 reseptörünün spesifik bir ligandı ve monositlerle makrofajların güçlü bir aktivatörüdür. İnsanmakrofajlarının MEPACT ile aktivasyonuna; tümör nekroz faktörü alfa (TNF-a), interlökin-1(IL-1P), IL-6, IL-8, ve IL-12 dahil sitokinlerin ve LFA-1 (lenfosit fonksiyonunun eşlik ettiğiantijen-1) ve ICAM-1 (hücre-içi adezyon molekülü) gibi adezyon moleküllerinin üretilmesieşlik eder.

In vitro

MEPACT'a maruz bırakılan insan monositleri; allojenik ve otolog tümörhücrelerini (melanoma, over, kolon ve renal karsinoma hücreleri dahil) öldürmüş, ancaknormal hücrelerde toksik etki göstermemiştir.

In vivo

MEPACT verilmesi; fare ve sıçanlardaki akciğer metastazı, deri ve karaciğer kanseri ve fibrosarkom modellerinde tümör büyümesini inhibe etmiştir. Adjuvan tedavi olarakMEPACT kullanılan köpeklerdeki hemanjiyosarkomda ve osteosarkomda hastalıksızsağkalım süresinin anlamlı şekilde uzadığına tanık olunmuştur. MEPACT tedavisininhayvanlarda ve insanlarda monositlerin ve makrofajların aktivasyonunun hangi mekanizmaylaanti-tümör aktivite sağladığı henüz bilinmemektedir.

Klinik süvenlilik ve etkililik:


Liposomal mifamurtidin güvenliliği, çeşitli türlerde ve evrelerde kanserleri olan >700 hastada ve sağlıklı, erişkin 21 denekte değerlendirilmiştir (bkz. bölüm 4.8).

MEPACT kemoterapi ile birlikte kullanıldığında; yeni tanı konulmuş, rezeksiyonu mümkün, yüksek evreli osteosarkom hastalarında sağkalımı, yalnızca kemoterapiyle karşılaştırıldığındaanlamlı şekilde uzatmıştır.

Yaşları 1.4-30.6 arasında değişen ve yeni tanı konulmuş, rezeksiyonu mümkün, yüksek evreli osteosarkomu olan 678 hastadaki randomize bir faz III çalışmasında; ifosfamidle birlikte yada ifosfamid olmaksızın doksorubisin, sisplatin ve metotreksat kombinasyon tedavisineyardımcı (adjuvan) olarak MEPACT ilave edilmesi, 6 yıllık genel sağkalımı anlamlı ölçüdeuzatmış ve ölüm riskinde %28 nispi azalmayla sonuçlanmıştır (p = 0.0313, tehlike oranı (TO)= 0.72 [%95 Güven aralığı(GA): 0.53, 0.97]).

1, 5, 6 yıl için genel sağkalım verileri (1 yıl verileri tam olmadığından grafik yalnızca 5 ve 6 yıl verilerini göstermektedir)

10Genel Sağkalım: 2006 (sol) ve 2007 (sağ) veri setleri (ITT Hastaları)

Şekil a.Tablo a. Genel Sağkalım: 2003, 2006 ve 2007 veri setleri (ITT popülasyonu)



2003 Verileri



2006 Verileri



2007 Verileri


Tedavi

# Pts (ölümler)

P-

değeri

TO

TO

için

%95

GA

# Pts (ölümler)

P-

değeri

TO

TO

için

%95

GA

# Pts (ölümler)

P-

değeri

TO

TO

için

%95

GA

MEPACT

olmadan

340 (85)

---

1.00

---

340 (100)

---

1.00

---

340 (100)

---

1.00

---

MEPACT

ile

338 (63)

0.0183

0.67

(0.48,

0.94)

338 (73)

0.0352

0.72

(0.53,

0.98)

338 (73)

0.0313

0.72

(0.53,

0.97)

Hastalıksız sağkalım (HS) analizinde, ara çalışma sonlanım noktası, nüksetme veya ölüm riskinde %20-25'lik azalma ile benzer şekilde zaman içinde tutarlılık gösterir (Tablo b.).

Tablo b. Hastalıksız Sağkalım: 2003, 2006 ve 2007 veri setleri



2003 Verileri



2006 Verileri



2007 Verileri


Tedavi

# Pts (ölüm)

P-

değeri

TO

TO

için

%95

GA

# Pts (ölüm)

P-

değeri

TO

TO

için

%95

GA

# Pts (ölüm)

P-

değeri

TO

TO

için

%95

GA

MEPACT

olmadan

340

(126)

1.00

340

(133)

1.00

340

(133)

1.00

MEPACT

ile

338

(102)

0.0245
0.74

(0.57,

0.96)

338

(107)

0.0623

0.78

(0.61,

1.01)

338

(107)

0.0586
0.78

(0.61,

1.01)

11

5. Yıl Analizi

u

.


P* O*

Ûİ




a


'H' - - 1





* Q4

¦'i. rr i Mf-1

s

M-H4-

ı„

t 0*


s


im™



f


hm



Af

. --- S-fi l/'H


...... AİİTP


-imin?



0

14tt


Hm


Şekil b.Tedavi koluna göre hastalar için olaysız sağkalım. Rejim A sisplatin, doksorubisin ve yüksekdozda metotreksat içeren Rejim A, bu çalışmanınstandart koludur Rejim B aynı ajanlara ilave olarakifostamid içermektedir. Rejim A+ ve Rejim B+ iseaynı zamanda araştırma ajanı muramil tripeptid(MTP) içermektedir. (B) Muramil tripeptit (MTF) alıpalmama durumundan bağımsız olarak A ile B tedavirejimlerinin uygulandığı hastalarda olaysız sağkalım.Genel fark trendi anlamlı olmuştur (P = 0.04).


Şekil c. (A) Tedavi koluna göre hastalar için olaysız sağkalım. Rejim A sisplatin, doksorubisin ve yüksekdozda metotreksat içermektedir. Rejim B aynıajanlara ilave olarak ifosfamid içermektedir. RejimA+ ve Rejim B+ ise aynı zamanda araştırma ajanımuramil tripeptid (MTP) içermektedir. (B) Muramiltripeptit (MTF) alıp almama durumundan bağımsızolarak A ile B tedavi rejimlerinin uygulandığıhastalarda olaysız sağkalım (P=0.91).(C)

Kemoterapi rejimi alıp almama durumundan bağımsız olarak MTP alan ve almayan hastalarda olaysızsağkalım (P = 0.08).

12


6. Yıl Analizi

Şekil d. (A) Tedavi koluna göre hastalar için toplam sağkalım. (B) Muramil tripeptit (MTF) alıp almamadurumundan bağımsız olarak A ile B tedavirejimlerinin uygulandığı hastalarda toplam sağkalım(P= 0.83). (C) Kemoterapi rejimi alıp almamadurumundan bağımsız olarak MTP alan ve almayanhastalarda toplam sağkalım (P = 0.03).

Pediyatrik popülasyon:


Hastalığın prevalansına göre, pivotal denemede çocuklar ve genç yetişkinler üzerinde çalışılmıştır. Ancak, 18 yaş altı hastalar için ve 18 yaş ve üzeri hastalar için spesifik alt kümeetkililik analizleri mevcut değildir.

135.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Mifamurtidin farmakokinetiği sağlıklı yetişkin deneklerde 4 mg intravenöz infüzyondan sonra ve osteosarkomu olan çocuk ve yetişkin hastalarda 2 mg/m2 intravenöz infüzyondan sonratanımlanmıştır.

21 sağlıklı yetişkin denekte mifamurtid 2,05 ± 0,40 saat yarı-ömürle serumdan (dakikalar içinde) hızla temizlenmiş, sonuçta serumda çok düşük miktarda toplam (lipozomal ve serbest)mifamurtid kalmıştır. Ortalama EEA (eğri altındaki alan) 17,0 ± 4,86 h x nM ve Cmaks(maksimum konsantrasyon) 15,7 ± 3,72 nM olmuştur.

Yaşları 6 ile 39 arasında değişen 28 osteosarkom hastasında serumdaki toplam (lipozomal ve serbest) mifamurtid konsantrasyonları ortalama 2,04 ± 0,456 saat yarı-ömürle süratlegerilemiştir. BSA normalize klerensi ve yarı-ömrü yaş aralığında buna benzer biçimdeolmuştur ve önerilen dozun 2 mg/m2 olduğu sağlıklı yetişkin deneklerden alınan sonuçlarlabirbirini tutmaktadır.

14 hastayla yapılan başka bir çalışmada, MEPACT'ın ilk infüzyonundan ve 11 veya 12 haftasonraki son bir infüzyondan sonra değerlendirilen toplam ve serbest mifamurtidin ortalamaserum konsantrasyonu-zaman eğrileri, neredeyse üzerine eklenebilir miktardadır ve serbestmifamurtidin ilk ve son infüzyondan sonraki ortalama EEA değerleri de buna benzerolmuştur. Bu veriler ne toplam ne de serbest mifamurtidin tedavi süresi içinde birikmediğinigöstermektedir.

Emilim:


Geçerli değildir.

Dağılım:


1 mg mifamurtid içeren radyoaktif işaretli lipozomların enjeksiyonundan 6 saat sonra, karaciğer, dalak, nazofarenks, tiroit ve daha az miktarda da akciğerde radyoaktivitebulunmuştur. Lipozomlar retiküloendoteliyal sistem hücreleri tarafından fagositozauğramıştır. Akciğer metastazlı 4 hastadan 2'sinde, radyoaktivite akciğer metastazındabulunmuştur.

Biyotransformasyon


İnsanlarda, mifamurtid (L-MTP-PE)'nin metabolizması çalışılmamıştır, ancak osteosarkomlu hastalarda 4 adet faz I klinik çalışma (Protokol 02, MTP-OS-402, C23001, ve C23002) ve 1adet insani amaçlı erken erişim çalışması (Çalışma MTP-OS-403) ile mifamurtidinfarmakokineniği karakterize edilmiş ve ilacın özelliklerindeki değişkenlik kaynaklarının (yaş,renal fonksiyon, hepatik fonksiyon) anlaşılması amaçlanmıştır. Ayrıca, Protokol 02'demuramil tripeptid fosfatidil etanolamin (MTP-PE) içeren teknesyum-99 (99mTc) işaretlilipozomlar karakterize edilmiştir ve sonuçlar retiküloendotelyal sistem dokularına dağılımı vedolayısıyla etki mekanizmasını desteklemektedir. Bu çalışmalar birlikte, renal yetmezlik(C23001) ve hepatik yetmezlik (C23002) etkileri de dahil olmak üzere mifamurtidin klinikfarmakolojisi üzerine kapsamlı bir değerlendirme sağlar. Kollektif sonuçlar göstermektedir ki:

14

mifamurtidin osteosarkomlu hastalardaki farmakokinetik parametreleri, sağlıklı yetişkin gönüllülerde gözlemlenenlerle uyumludur; orteosarkom hasta popülasyonunda yaş ile vücutyüzey alanı (VYA)-normalize klerensi arasında belirgin bir ilişki yoktur; ve 2 mg/m2'likortak bir VYA bazlı doz desteklenmektedir. Önemli olarak, hafif ila orta şiddette hepatik veyarenal yetmezliği olan deneklere mifamurtid verilmesi mifamurtidin farmakokinetiği üzerindeanlamlı etkiler oluşturmamıştır ve bu özel hasta popülasyonları için başlangıç dozununayarlanmasına gerek yoktur.

Eliminasyon:


Mifamurtid içeren radyoaktif-işaretli lipozomların enjekte edilmesinden sonra, radyoaktif işaretli maddenin ortalama yarı-ömrü bir a fazıyla 15 dakika civarı bifazik olmuş ve terminalyarı-ömür yaklaşık 18 saat olmuştur.

Yetişkin gönüllülere 4 mg dozda lipozomal mifamurtid intravenöz infüzyonundan sonra muramil tripeptid fosfatidil etanolamin (MTP-PE)'nin idrardaki konsantrasyonları tayinlimitinin altında çıkmıştır. Bu nedenle muramil tripeptid fosfatidil etanolamin (MTP-PE)'ninrenal klerensi ihmal edilebilir.

Muramil tripeptid fosfatidil etanolamin (MTP-PE)'nin spesifik eliminasyon yolağı araştırılmamıştır. Yukarıda bahsi geçen radyoaktif işaretleme çalışmasında teknesyum-99işaretli lipozomlar kullanılmıştır. Böylece, muramil tripeptid fosfatidil etanolamin (MTP-PE)'nin eliminasyon yolağı karakterize edilmemiştir. İki çalışmada 4 mg dozdan sonramuramil tripeptid fosfatidil etanolamin (MTP-PE)'nin idrardaki konsantrasyonu tayinlimitinin altında olduğundan renal klerensi ihmal edilebilir.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Renal yetmezlik


Tek bir 4 mg'lık mifamurtid dozunun 1 saatlik intravenöz infüzyondan sonraki farmakokinetiği hafif (n=9) veya orta derecede (n=8) böbrek yetmezliği olan yetişkingönüllülerde ve aynı yaş, cinsiyet ve ağırlık özelliklerinde olan normal böbrek fonksiyonlusağlıklı yetişkinlerde değerlendirilmiştir (n=16). Hafif (50 ml/dak < CLcr <80 ml/dak) veyaorta derecede (30 ml/dak < kreatinin klerensi [CLcr] < 50 ml/dak) böbrek yetmezliğininnormal böbrek fonksiyonlu (CLcr > 80 ml/dak) sağlıklı deneklerde gözlenenlerlekarşılaştırıldığında toplam muramil tripeptid fosfatidil etanolamin (MTP-PE) klerensiüzerinde bir etkisi olmamıştır. Ayrıca, hafif veya orta şiddette renal yetmezlikte serbest(lipozomla bağlantılı olmayan) muramil tripeptid fosfatidil etanolamin (MTP-PE)'ninsistemik maruziyetleri sıfırdan sonsuza kadar eğri altındaki alan (EEAsonsuz), normal renalfonksiyonu olan sağlıklı yetişkin deneklerde gözlenenler ile benzer idi.

Hepatik yetmezlik


1 saatlik intravenöz infüzyonun ardından tek dozluk 4 mg mifamurtidin farmakokinetiği, hafif (Child Pugh sınıf A; n=9) veya orta şiddette (Child Pugh sınıf B; n=8) hepatik yetmezliği olanyetişkin gönüllüler ile yaş, cinsiyet ve kilo bakımından aynı olan normal hepatik fonksiyon(n=19) gösteren sağlıklı yetişkinlerde incelendi. Total muramil tripeptid fosfatidil etanolamin(MTP-PE)'nin sistemik maruziyeti (EEAsonsuz) üzerinde hafif hepatik yetmezliğin herhangibir etkisi olmamıştır. Orta şiddette hepatik yetmezlik ise, total muramil tripeptid fosfatidiletanolamin (MTP-PE)'nin EEAsonsuz'unda küçük bir artışa yol açmış, normal hepatikfonksiyon grubuna nazaran orta şiddette hepatik yetmezliğin geometrik en küçük kare oranı

15

%119 (%90 güven aralığı [GA]: %94.1-%151) olmuştur. Orta şiddette hepatik yetmezlik grubunda farmakokinetik değişkenlik daha yüksek olmuştur. Sistemik maruziyettekideğişkenlik katsayısı [EEAsonsuz], diğer hepatik fonksiyon gruplarındaki <%30'a karşılık%50 olmuştur.

Hafif hepatik yetmezlikte total ve serbest muramil tripeptid fosfatidil etanolamin (MTP-PE)'nin ortalama yarı-ömürleri sırasıyla 2.02 saat ve 1.99 saat şeklinde gerçekleşmiş olup bu değerler normal hepatik fonksiyon gösteren deneklerinki (sırasıyla 2.15 saat ve 2.26 saat) ilebenzerdir. Orta şiddette hepatik yetmezlikte total ve serbest MTP-PE'nin ortalama yarı-ömürleri sırasıyla 3.21 saat ve 3.15 saattir. Ayrıca, hafif ve orta şiddette hepatik yetmezlikteserbest (lipozomla ilgili olmayan) muramil tripeptid fosfatidil etanolamin (MTP-PE)'ningeometrik ortalama plazma EEAsonsuz'u, karşılaştırma yapılan normal hepatik fonksiyongruplarından %47 daha yüksek çıkmıştır. Mifamurtid'in maksimum tolere edilebilir dozu (4-6mg/m2), tavsiye edilen dozun (2 mg/m2) 2-3 katı olduğu için bu değişiklikler klinik olarakanlamlı değildir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Duyarlı hayvan türlerinde (tavşan ve köpek) advers etkilere yol açmayan, en yüksek günlük mifamurtid dozunun 0.1 mg/kg (sırasıyla 1.2 ve 2 mg/ m2) olduğu bulunmuştur. MEPACT' ınhayvanlardaki herhangi bir advers etkiye yol açmayan düzey değerinin kabaca, insanlardaönerilen terapötik doza (2 mg/m2) takabül ettiği hesaplanmıştır.

Köpeklerde her gün intravenöz olarak 0.5 mg/kg'a (10 mg/m2) varan MEPACT verilerek yapılan bir çalışma klinik toksisite açısından, insanlarda kullanılması amaçlanan doza eşlikedenin 8-19 katı kümülatif maruziyet güvenlilik sınırı konusunda bilgi sağlamıştır. Her günverilen yüksek ve kümülatif dozlarda başlıca toksisite olarak öncelikle aşırı artmışfarmakolojik etkiler: ateş, kendisini sinovit, bronkopnömoni, perikardit ve karaciğerle kemikiliğinin inflamatuvar nekrozu gibi belirtilerle gösteren belirgin inflamatuar cevaptır. Ayrıca,şu olaylar da gözlenmiştir: kanama ve pıhtılaşma zamanlarının uzaması, infarktüsler, küçükarterlerin duvarlarında morfolojik değişiklikler, merkezi sinir sisteminde ödem vekonjestiyon, minör kardiyak etkiler ve hafif hiponatremi. MEPACT, sıçanlarda ve tavşanlardamutajen etki göstermemiş ve teratojen etkilere yol açmamıştır. Embriyotoksik etkiler yalnızcaanne için toksik olan dozlarda görülmüştür.

Genel toksisite çalışmalarında erkek veya dişi üreme organlarında zararlı etkiler görüldüğü izlenimini veren herhangi bir sonuç elde edilmemiştir. Üreme fonksiyonu, perinatal toksisiteve karsinojen potansiyel konusunda spesifik çalışmalar yapılmamıştır.

6. FARMASOTIK ÖZELLİKLER6. 1. Yardımcı maddelerin listesi

1 -Palmitoil-2-oleoil-sn-glisero-3 -fosfokolin (POPC) 1,2-Dioleoil-sn-glisero-3-fosfo-L-serin monosodyum tuzu (OOPS)

6.2. Geçimsizlikler

Bu ilaç, bölüm 6.6'da belirtilenler dışında başka ilaçlarla karıştırılmamalıdır.

166.3. Raf ömrü

Açılmamış toz flakon

36 ay

Kullanıma hazırlanmış süspansiyon

:

Süspansiyonun, 25°C'ye kadar olan sıcaklıklarda kimyasal ve fiziksel bakımdan 6 saat stabil olduğu gösterilmiştir.

Mikrobiyolojik açıdan, süspansiyonun hazırlandıktan sonra hemen kullanılması önerilir. Kullanıma hazırlanan, süzülen ve seyreltilen solüsyon hemen kullanılmazsa, bunun kullanımöncesindeki saklama süreleri ve koşulları, 25°C'de 6 saati aşmamalıdır. Solüsyonubuzdolabında saklamayınız ve dondurmayınız.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Açılmamış toz flakon 2-8°C 'de buzdolabında saklanmalıdır. Dondurulmamalıdır.

Işıktan korumak için flakon dış karton kutusunda saklanmalıdır.

İlacın kullanıma hazırlandıktan sonraki saklama koşulları için bkz. bölüm 6.3.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Gri renkte butil kauçuk tıpası, alüminyum bileziği ve flip-off kapağı bulunan, 4 mg mifamurtid içeren 50 mililitrelik tip I cam flakon

Her kutu, 1 adet flakon ve MEPACT'ın filtre edilmesi için 1 adet tek-kullanımlık, pirojen siz PVC blister ambalajda sunulan steril filtre içerir.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' ve 'Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'ne uygun olarak imha edilmelidir.

Kullanıma hazırlama

MEPACT kullanılmadan önce, rekonstitüe edilmeli, beraberinde verilen filtre kullanılarak süzülmeli ve aseptik teknikle seyreltilmelidir.

Her flakon, 50 mL sodyum klorür 9 mg/mL (% 0.9) enjeksiyonluk çözelti ile kullanıma hazırlanır. Kullanıma hazırlandıktan sonra flako ndaki her bir mililitre süspansiyon, 0.08 mgmifamurtid içerir. Kullanıma hazırlanan süspansiyonun, hesaplanan doza karşılık gelen hacmifiltreden geçirilip, aşağıda gösterilen ayrıntılı talimat uyarınca, ilave 50 mL sodyum klorür 9mg/mL (% 0.9) enjeksiyonluk çözelti kullanılarak tekrar seyreltilir.

Kullanıma hazırlanan, süzülen ve seyreltilen infüzyonluk süspansiyon; görülen partikül, köpük ve lipid topakları içermeyen, homojen, beyaz veya beyazımsı renkte, opak lipozomalsüspansiyondur.

MEPACT'ın intravenöz infüzyon için hazırlanma talimatı


Her ambalajda bulunan malzeme


• MEPACT infüzyonluk dispersiyon konsantresi için toz (flakon)

• MEPACT için filtre

17

Gereken, ancak ürünle birlikte verilmeyen malzeme -


9 mg/mL (% 0.9) enjeksiyonluk sodyum klorür çözeltisi EP/USP 100 mL torba

• 1 adet tek kullanımlık, 60 veya 100 mL steril luer lock enjektör

• 2 adet orta (18) numara, steril enjeksiyon iğnesi

Lipozomal süspansiyonun aseptik teknik kullanılarak laminer akışlı bir kabinde steril eldivenle kullanıma hazırlanması önerilir.

Liyofilize tozun, kullanıma hazırlanması ve verilen filtreyle süzülerek tekrar seyreltmesi öncesinde, yaklaşık 20°C-25°C arasındaki oda sıcaklığına gelmesi beklenmelidir. Bu,yaklaşık 30 dakika alır.

1. Flakonun kapağı çıkarılmalı ve kauçuk tapa, alkollü bir ped ile silinmelidir.

2. Filtre, blister ambalajından çıkarılmalı ve filtrenin sivri kısmındaki kapak çıkarılmalı, dahasonra da bu sivri kısım, tam olarak oturuncaya kadar flakon septumuna daldırılmalıdır.Enjektörün luer bağlantı kapağı, bu sırada yerinden çıkarılmamalıdır.

3. 100 ml'lik torbada bulunan 9 mg/mL (% 0.9) enjeksiyonluk sodyum klorür çözeltisi torba,iğne ve enjektör, ambalajlarından çıkarılmalıdır (bunlar, ürün ambalajında yer almamaktadır).

4. 9 mg/mL (% 0.9) enjeksiyonluk sodyum klorür çözeltisi içeren torbanın, iğneninbatırılacağı alanı alkollü bir ped ile silinmelidir.

5. 50 mL, 9 mg/mililitrelik (% 0.9) enjeksiyonluk sodyum klorür çözeltisi; iğne ve enjektörkullanılarak torbadan çekilmelidir.

6. İğneyi enjektörden ayırdıktan sonra enjektör, filtredeki luer bağlantı kapağı açılarak,filtreye takılmalıdır (Şekil 1).

Şekil 1

18

7. 9 mg/mL (% 0.9) enjeksiyonluk sodyum klorür çözeltisi, enjektörün pistonuna yavaş vesıkı bir şekilde bastırılarak flakona ilave edilir.

Filtre ve enjektör, flakondançıkarılmamalıdır.

8. Flakon, 1 dakika kadar çalkalanmadan bırakılarak kuru maddenin tam anlamıylahidrasyonuna olanak sağlanır.

Daha sonra flakon, filtre ve enjektör üzerinde takılı durumdayken, 1 dakika boyuncagüçlü bir şekilde çalkalanmalıdır.

Bu aşamada lipozomlar, kendiliğinden oluşur (Şekil 2).
Şekil 2

10. İstenen doz flakondan, flakon ters çevrilip enjektörün pistonu yavaşça geriye doğruçekilerek alınabilir (Şekil 3). Her bir mililitre kullanıma hazırlanmış süspansiyon, 0.08 mgmifamurtid içerir. İstenen dozun sağlanması için flakondan çekilecek süspansiyon hacmi,aşağıdaki şekilde hesaplanır:

Flakondan çekilecek süspansiyon hacmi = [12.5 x hesaplanan doz (mg)] mL

Kolaylık amacıyla, aşağıdaki tablo kullanılabilir:
Doz
Hacim
1.0 mg
12.5 mL
2.0 mg
25 mL
3.0 mg
37.5 mL
4.0 mg
50 mL

19

Şekil 3

11. Daha sonra enjektör, filtreden ayrılmalı ve süspansiyonla dolu enjektöre yeni bir iğnetakılmalıdır. Torbanın enjeksiyon yeri, alkollü bir ped ile silinmeli ve enjektördekisüspansiyon, geriye kalan (50 mL) 9 mg/mililitrelik (% 0.9) enjeksiyonluk sodyum klorürçözeltisini içeren torbaya enjekte edilmelidir (Şekil 4).

Şekil 4

12. Torba, solüsyonun karışması için yavaşça çalkalanmalıdır.

13. Hastanın kimliğiyle uygulama tarihi ve saati; rekonstitüe edilmiş ve seyreltilmiş lipozomalsüspansiyonu içeren torbanın üzerindeki etikete yazılmalıdır.

14. Süspansiyonun, oda sıcaklığında (yaklaşık 20°-25°C'de) kimyasal ve fiziksel bakımdan 6saat stabil olduğu gösterilmiştir.

15. Mikrobiyolojik açıdan, süspansiyonun hazırlandıktan sonra hemen kullanılması önerilir.Eğer hemen kullanılmazsa, bunun kullanım öncesindeki saklama süreleri ve koşulları,kullanıcının sorumluluğudur ve oda sıcaklığında (20°-25°C)'de 6 saati aşmamalıdır.

20

16. Ürünün liposomal özelliğinden dolayı uygulama esnasında in-line filtreli infüzyon setikullanılması tavsiye edilmez.

17. Lipozomal süspansiyon, 1 saatte tamamlanan bir infüzyonla verilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Takeda İlaç Sağlık Sanayi Ticaret Limited Şirketi Şişli/İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2016/480

9. İLK RUHSAT TARİHİ/ RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 06.06.2016 Ruhsat yenileme tarihi: 28.09.2021

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

21

İlaç Bilgileri

Mepact 4 Mg İnfüzyonluk Dispersiyon Konsantresi İçin Toz

Etken Maddesi: Mifamurtid

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.