Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Lumark 80 Gbq/ml Radyofarmasötik Prekürsör, Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'a bildirmeleribeklemektedir.

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

LUMARK 80 GBq/ml radyofarmasötik prekürsör, çözelti

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin maddeler:

Çözeltinin her mL'si, en fazla maksimum 160 mikrogramlık bir lutesyuma karşılık gelen, aktivite referans zamanında (ART) 80 GBq lutesyum ( Lu) klorür içerir. ART, üretim sonu olaraktanımlanmaktadır.

Her bir flakon, ART'de

8

- 400 GBq aralığındaki bir aktiviteye karşılık gelen 0,1 - 5 ml'lik bir hacim içerir.

177

Minimum spesifik aktivite ART'de 500 GBq/mg lutesyum ( Lu)'dur.

177

Lu-Lutesyum 6,647 günlük bir yarı ömre sahiptir. Lutesyum (Lu), zenginleştirilmiş lutesyumun

177

(176Lu) nötron ışınlanmasıyla üretilir. Lutesyum ( Lu), en fazla miktarda maksimum 0,497 MeV enerji alan P- (% 79,3) ile P- emisyonu yaparak stabil Hafniyuma ( Hf) bozunur. Ayrıca, örneğin 113keV'de (% 6,2) ve 208 keV'de (% 11) düşük gama enerjisi yayılır.

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Radyofarmasötik prekürsör, çözelti.

Berrak, renksiz çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

LUMARK radyofarmasötik bir prekürsördür. Hastalarda doğrudan kullanım için tasarlanmamıştır. Yalnızca, spesifik olarak bu radyonüklitle radyoaktif işaretleme için geliştirilmiş veruhsatlandırılmış olan taşıyıcı moleküllerin radyoaktif işaretlemesi için kullanılmalıdır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

LUMARK sadece

in vitro

radyoaktif işaretleme konusunda deneyimli uzmanlar tarafından kullanılmalıdır.

1

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Radyoaktif işaretleme için gerekli LUMARK miktarı ve daha sonradan uygulanacak olan lutesyum

yjl


( Lu) ile radyoaktif işaretlenen tıbbi ürün miktarı, radyoaktif işaretlenecek tıbbi ürüne ve onun amaçlanan kullanımına bağlı olacaktır. Radyoaktif işaretlenecek spesifik tıbbi ürünün Kısa ÜrünBilgisi/Kullanma Talimatına bakınız.

Uygulama şekli:

LUMARK, onaylı yol ile daha sonradan uygulanacak olan tıbbi ürünlerin

in vitro

radyoaktif işaretlemesi için tasarlanmıştır.

LUMARK hastaya doğrudan uygulanmamalıdır.

LUMARK yalnızca tek kullanımlıktır.

Uygulamadan önce tıbbi ürünün hazırlama talimatları için, bkz. Bölüm 12.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:

177

Lutesyum ( Lu) işaretli tıbbi ürünün böbrek yetmezliğinde kullanımına ilişkin daha fazla bilgi için radyoaktif işaretlenecek spesifik tıbbi ürünün Kısa Ürün Bilgisi/Kullanma Talimatına bakınız.

Karaciğer yetmezliği:

177

Lutesyum ( Lu) işaretli tıbbi ürünün karaciğer yetmezliğinde kullanımına ilişkin daha fazla bilgi için radyoaktif işaretlenecek spesifik tıbbi ürünün Kısa Ürün Bilgisi/Kullanma Talimatına bakınız.

Pediyatrik popülasyon:

LUMARK ile radyoaktif olarak işaretlenen tıbbi ürünler 18 yaşın altındaki çocuklar ve adolesanlarda kullanılmamalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

177

Lutesyum ( Lu) işaretli tıbbi ürünün geriyatrik kullanımına ilişkin daha fazla bilgi için radyoaktif işaretlenecek spesifik tıbbi ürünün Kısa Ürün Bilgisi/Kullanma Talimatına bakınız.

4.3. Kontrendikasyonlar

• Etkin maddeye ya da Bölüm 6.1'de listelenmiş olan yardımcı maddelerden herhangi birinekarşı aşırı duyarlılık,

• Mevcut gebelik, gebelik şüphesi veya gebeliğin dışlanamaması durumundakontrendikedir (bkz. Bölüm 4.6).

177

LUMARK ile radyoaktif işaretlenerek hazırlanan lutesyum ( Lu) işaretli spesifik tıbbi ürünlerin kontrendikasyonlarına ilişkin bilgiler için, radyoaktif işaretlenecek her bir spesifiktıbbi ürünün Kısa Ürün Bilgisi/Kullanma Talimatına bakınız.

24.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

RADYOFARMASÖTİKLER SADECE NÜKLEER TIP UZMANLARI TARAFINDAN NÜKLEER TIP MERKEZLERİNDE UYGULANMALIDIR.

Bireysel yarar/risk doğrulaması


Radyasyon maruziyeti, her bir hasta için, muhtemel bir yarar ile birlikte mazur görülebilir olmalıdır. Uygulanacak aktivite, her durumda, gereken terapötik etkinin elde edilebilmesi için makul surette birbaşarı sağlayacak kadar düşük olmalıdır. LUMARK hastaya doğrudan uygulanmak için değildirfakat, monoklonal antikorlar, peptitler veya diğer substratlar gibi taşıyıcı moleküllerin radyoaktifişaretlemesi için kullanılmalıdır.

Genel uyarılar


Radyofarmasötikler, belirtilen klinik talimatlar doğrultusunda yalnızca yetkili kişiler tarafından teslim alınmalı, kullanılmalı ve uygulanmalıdır. Teslim alma, saklama, kullanım, sevkiyat ve imha,ilgili mevzuatlar hükümlerince gerçekleştirilir.

Radyofarmasötikler, hem radyasyon güvenliği hem de farmasötik kalite gerekliliklerini karşılayacak şekilde kullanıcı tarafından hazırlanmalıdır. Uygun aseptik önlemler alınmalıdır.

177

Lu-işaretli tıbbi ürünlerin kullanımına dair özel uyarılara ve önlemlere ilişkin bilgiler için, radyoaktif işaretlenecek tıbbi ürünün Kısa Ürün Bilgisi/Kullanma Talimatına bakınız.

Radyasyondan korunma


1-7-7

Lutesyum ( Lu) işaretli tıbbi ürünün yüksek bir aktivitesinin (7400 MBq) uygulaması, 24 saat sonra hastadan 1 m uzakta 4-11 gSv/sa'lik ortalama bir radyasyon doz derecesiyle sonuçlanır. Bu,klinikten taburcu olmak için yeterli olarak kabul edilen eşik değerin (20 gSv/sa) altındadır. 2 m'dedevamlı maruziyet ve sınırsız biyolojik yarı ömür (hastaneden taburcu olduktan sonra hastatarafından herhangi bir atılım yoktur) gözönünde tutulursa, hastanın yakınındaki bir kişi için bu dozdeğeri, toplum için belirlenmiş olan doz sınırının (1 mSv/yıl) yaklaşık yarısı olan 0,6 mSvdolaylarındaki toplam bir dozla sonuçlanacaktır.

Akrabalar, bakıcılar ve hastane personeline dair önlemler Bölüm

66

'da verilmiştir.

Böbrek yetmezliği ve hematolojik hastalıklar


Miyelodisplastik sendrom ve akut miyeloid lösemi:


Nöroendokrin tümörler için lutesyum ( Lu) peptid reseptör radyonüklid tedavisini takiben, miyelodisplastik sendrom (MDS) ve akut miyeloid lösemi (AML) vakaları bildirilmiştir.(bkz.Bölüm 4.8). Yarar / risk göz önüne alındığında, özellikle kemoterapötik ajanlara (alkillemeajanları gibi) önceden maruz kalma gibi olası risk faktörleri olan hastalarda bu dikkatealınmalıdır.

Miyelosupresyon:


177

Lutesyum ( Lu) ile radyoligand tedavisi sırasında anemi, trombositopeni, lökopeni, lenfopeni ve daha az sıklıkla nötropeni meydana gelebilir. Olguların çoğu hafif ve geçicidirancak bazı vakalarda hastalar kan ve trombosit nakline gerek duymuştur. Bazı hastalarda birden

3

fazla hücre hattı etkilenebilir ve pansitopeni sebebiyle tedavinin sonlandırılması tanımlanmıştır. Başlangıçta kan sayımı yapılmalıdır ve klinik rehberlik doğrultusunda, tedavi sırasında düzenliolarak izlenmelidir.

Renal ışınlama:


Radyoaktif işaretli somatostatin analogları böbrek yoluyla atılmaktadır. Nöroendokrin tümörler için diğer radyoizotoplar kullanılarak peptid reseptör radyonüklid tedavisini takiben, radyasyonnefropatisi bildirilmiştir. Başlangıçta ve tedavi sırasında glomerüler filtrasyon hızı dahil olmaküzere renal fonksiyon değerlendirilmelidir ve radyoişaretli tıbbi ürünler için klinik rehberlikdoğrultusunda, renal koruma düşünülmelidir.

Hepatotoksisite:


177

Nöroendokrin tümörler için Lu peptit reseptör radyonüklid tedavisi ile tedavi gören karaciğer metastazı olan hastalarda pazarlama sonrası ortamda ve literatürde hepatotoksisitevakaları bildirilmiştir. Tedavi sırasında karaciğer fonksiyonu düzenli olarak izlenmelidir.Etkilenen hastalarda dozun azaltılması gerekebilir.

Hormon salım sendromları:


177

Lu peptit reseptör radyonüklid tedavisinden sonra tümör hücrelerinin ışınlanması ile ilişkili olabilecek fonksiyonel nöroendokrin tümörlerden hormon salınımı ile ilişkili karsinoid kriz vediğer sendromlar bildirilmiştir. Bildirilen semptomlar arasında hipotansiyon ile ilişkili albasması ve ishal bulunur. Hastaların bir gece hastaneye yatışla gözlemlenmesi, bazıdurumlarda dikkate alınmalıdır (örn. semptomların farmakolojik kontrolü zayıf olan hastalar).Hormonal kriz durumunda, tedaviler şunları içerebilir: intravenöz yüksek doz somatostatinanalogları, intravenöz sıvılar, kortikosteroidler ve ishal ve / veya kusma görülen hastalardaelektrolit bozukluklarının düzeltilmesi.

Ekstravazasyon:


177

Pazarlama sonrası ortamda lutesyum ( Lu) etiketli ligandların ekstravazasyonu rapor edilmiştir. Ekstravazasyon durumunda, tıbbi ürünün infüzyonu derhal durdurulmalı venükleer tıp doktoru ve radyofarmasist derhal bilgilendirilmelidir. Yönetim yerel protokollereuygun olmalıdır.

Tümör lizis sendromu:


Lutesyum ( Lu) radyoligand tedavisini takiben tümör lizis sendromu bildirilmiştir. Böbrek yetmezliği ve yüksek tümör yükü öyküsü olan hastalar daha büyük risk altında olabilir ve dahadikkatli bir şekilde tedavi edilmelidir. Böbrek fonksiyonu ve elektrolit dengesi başlangıçta vetedavi sırasında değerlendirilmelidir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

1-7-7

Lutesyumun ( Lu) diğer tıbbi ürünlerle herhangi bir etkileşim çalışması yürütülmemiştir. Şelasyon tedavilerinin olası kullanımı, lutesyum ( Lu) işaretli tıbbi ürünlerin kullanımınıengelleyebilir.

4

177

Lutesyum ( Lu) işaretli tıbbi ürünlerin kullanımıyla ilişkili etkileşimlere dair bilgiler için, radyoaktif işaretlenecek tıbbi ürünün Kısa Ürün Bilgisi/Kullanma Talimatına bakınız.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgilerPediyatrik popülasyon:

LUMARK'ın diğer tıbbi ürünlerle etkileşimiyle ilgili pediyatrik popülasyon için herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye:

Gebelik kategorisi: X

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan bir kadına radyofarmasötiklerin radyoaktif tıbbi ürünlerin uygulanması planlandığı zaman, gebe olup olmadığının belirlenmesi önemlidir. Aksiispatlanmadığı sürece, periyodu geçmiş her kadın gebe kabul edilmelidir. Gebelik ile ilgilişüpheli durumlarda (periyot geçmiş ise ya da çok düzensiz ise vs.), iyonize radyasyonunkullanılmadığı alternatif teknikler (mevcut ise) hastaya teklif edilmelidir. Lu işaretli tıbbiürünlerin kullanımından önce, yeterli/valide bir test kullanılarak gebelik dışlanmalıdır.

Gebelik dönemi

177

Lutesyum ( Lu) işaretli tıbbi ürünlerin kullanımı, mevcut gebelik, gebelik şüphesi veya gebeliğin dışlanamaması durumunda kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).

Laktasyon dönemi

Radyofarmasötiklerin emzirme dönemindeki bir kadına uygulanmasından önce, anne sütündeki aktivite sekresyonu dikkate alınarak, radyonüklit uygulamasının anne emzirmeyikesene kadar geciktirilebilme imkanına ve en uygun radyofarmasötik seçiminin ne olacağınailişkin değerlendirme yapılmalıdır. Eğer uygulama gerekli ise, emzirmeye ara verilmeli ve sütsağılarak atılmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Literatür raporlarına ve koruyucu yaklaşıma göre (10 GBq'lik maksimum hasta dozu, ortalama işaretleme verimi ve ilave önlemler olmaksızın) Lu işaretli tıbbi ürünlerin,erkeklerde testislerde spermatogenetik hasara veya erkeklerde testislerde ya da kadınlardaoverlerde genetik hasar içeren üreme toksisitesine yol açmadığı düşünülebilir.

Lutesyum ( Lu) işaretli tıbbi ürünlerin kullanımıyla ilişkili daha fazla bilgi, radyoaktif işaretlenecek tıbbi ürünün Kısa Ürün Bilgisinde verilir.

5

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Lutesyum ( Lu) işaretli tıbbi ürünlerle tedaviyi takiben araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler, radyoaktif işaretlenecek spesifik tıbbi ürünün Kısa Ürün Bilgisi/Kullanma Talimatındaverilir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti:


LUMARK ile radyoaktif işaretlenerek hazırlanan lutesyum ( Lu) işaretli tıbbi ürünlerin intravenöz uygulamasını takiben oluşan advers reaksiyonlar kullanılan spesifik tıbbi ürünebağlı olacaktır. Bu bilgiler radyoaktif işaretlenecek tıbbi ürünün Kısa Ürün Bilgisi/KullanmaTalimatında sağlanır.

Her hasta için iyonize radyasyona maruziyet, muhtemel klinik fayda bazında makul bir düzeyde olmalıdır. Uygulanan aktivite, sonuçta elde edilen radyasyon dozunun, istenenterapötik sonucu elde etme gereksinimi göz önünde bulundurularak makul olarak eldeedilebilecek kadar düşük seviyede olmalıdır.

İyonize radyasyona maruziyet kanser indüksiyonu ile ilişkilidir ve genetik defektlerin gelişimi için bir potansiyeldir. Terapötik maruziyetten kaynaklanan radyasyon dozu, kanser vemutasyonların daha yüksek insidansıyla sonuçlanabilir. Tüm durumlarda, radyasyonrisklerinin hastalığın kendisinden kaynaklanan risklerden daha az olduğundan emin olunmasıgerekir.

Advers reaksiyonlar MedDRA kuralı sıklıklarına göre sıralanır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1000);çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

(Kist ve polipler de dahil olmak üzere) iyi huylu, kötü huylu ve tanımlanmamış neoplazmalar:

Yaygın: Çoklu displazili refrakter sitopeni (Miyelodisplastik sendrom) (bkz. bölüm 4.4)

Yaygın olmayan: Akut miyeloid lösemi (bkz. Bölüm 4.4)

Kan ve lenf sistemi hastalıkları:

Çok yaygın: Anemi, trombositopeni, lökopeni ve lenfopeni Yaygın: NötropeniBilinmiyor: Pansitopeni

Endokrin hastalıkları:

Bilinmiyor: Karsinoid kriz

Metabolizma ve beslenme hastalıkları:

Bilinmiyor: Tümör lizis sendrom

6Gastrointestinal hastalıkları:

Çok yaygın: Bulantı, kusma

Bilinmiyor: Ağız kuruluğu

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Çok yaygın: Alopesi

Seçilmiş advers reaksiyonların tanımı:


177

PSMA-hedefli lutesyum ( Lu) işaretli radyoligand alan metastatik kastrasyona dirençli prostat kanserli hastalarda ağız kuruluğu bildirilmiştir ve geçicidir.

Hafif ve geçici olarak tanımlanan alopesi, nöroendokrin tümörler için lutesyum 177 peptid reseptör radyonüklid tedavisi alan hastalarda gözlenmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

LUMARK'ın yanlışlıkla yapılan bir uygulamasından sonra vücuttaki serbest lutesyum ( Lu) klorür varlığı, artan kemik iliği toksisitesine ve hematopoetik kök hücre hasarına nedenolacaktır. Bu nedenle, LUMARK'ın yanlış uygulanması durumunda, radyonüklitin vücuttaneliminasyonunu artırmak amacıyla Ca-DTPA veya CaEDTA gibi şelatörleri içeren preparatlarınacil (yani 1 saat içerisinde) uygulanmasıyla hasta için radyotoksisite azaltılmalıdır.

Terapötik amaçlarla taşıyıcı moleküllerin radyoaktif işaretlenmesi için LUMARK kullanan sağlık kurumlarında aşağıdaki preparatlar mevcut bulundurulmalıdır:

- Ca-DTPA (Trisodyum kalsiyum dietilentriaminpentaasetat) veya

- Ca-EDTA (Kalsiyum disodyum etilendiamintetraasetat)

Bu şelatlaştırıcı ajanlar, kompleksteki kalsiyum iyonu ve lutesyum ( Lu) iyonu arasında bir değiş tokuş ile lutesyum ( Lu) radyotoksisitesinin eliminasyonuna yardımcı olur. Sudaçözünen kompleksleri oluşturan şelatlaştırıcı ligandların (DTPA, EDTA) kapasitesi sayesinde,kompleksler ve bağlı lutesyum ( Lu) böbrekler tarafından hızla elimine edilir.

Şelatlaştırıcı ajanların 1 g'ı, 3 - 4 dakika boyunca yavaş intravenöz enjeksiyon ile veya infüzyon ile (100 - 250 ml glukozda veya enjeksiyonluk sodyum klorür 9 mg/ml (% 0,9)çözeltisinde 1 g) uygulanmalıdır.

Şelatlaştırıcı etkililiği, maruziyetten hemen sonra veya bir saat içerisinde, radyonüklit doku sıvılarında ve plazmada dolaşırken veya buralara girmeye hazırken en yüksektir. Fakatmaruziyet sonrası bir sürenin bir saatten fazla olması, etkililiği azalmış şelatörün uygulanmasınave etkili eylemine engel olmaz. İntravenöz uygulama 2 saatten daha fazla süreyeuzatılmamalıdır.

7

Her durumda hastanın kan parametreleri izlenmek zorundadır ve kemik iliği hasarına dair herhangi bir kanıt var ise, uygun eylemler acil olarak gerçekleştirilmelidir.

Tedavi boyunca vücuttaki işaretli biyomolekülden

in vivo5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Değişik terapötik radyofarmasötikler ATC kodu: V10XX04

Lutesyum (

177176177177

Lu-Lutesyum 6,647 günlük bir yarıömre sahiptir.

LUMARK ile radyoaktif işaretlenerek hazırlanmış Lutesyum (

1775.2. Farmakokinetik özellikler

LUMARK ile radyoaktif işaretlenerek hazırlanan lutesyum ( Lu) işaretli tıbbi ürünlerin farmakokinetik özellikleri, uygulama öncesinde, radyoaktif işaretlenecek tıbbi ürünün doğasınabağlı olacaktır.

Emilim:


LUMARK'ın emilimi ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

Dağılım:


177

Lutesyumun ( Lu) farmakokinetiği sıçanlarda ve farelerde incelenmiştir. Organlardaki dağılım ve mineral konsantrasyonları, sıçanlara intravenöz olarak uygulanan düşük (9-10 mg/kg) ve yüksek(19-20 mg/kg) dozlarda incelenmiştir. %78'ten daha fazla dozun karaciğere, kemiğe ve dalağadağılmış olduğu görülmüştür. Lutesyum ( Lu) için farklı doz seviyeleri, uygulamadan bir gün sonrakaraciğerde görülen %65, dalakta %5,3 ve kemiklerde %13'le belirgin derecede farklı tutulumlarlasonuçlanmamıştır. Kandaki dağılım modeline göre, uygulamadan 2 saat sonra, lutesyumun %15'ininkanda mevcut olduğu, geriye kalan %85' inin hala serumda var olmasıyla birlikte kan hücrelerinegirmiş olduğu görülmüştür.

Lutesyum ( Lu) klorürün farelerde biyodağılımının daha detaylı bir çalışması; karaciğerde, böbreklerde ve kemik iliğinde bağıl olarak yüksek tutulumu doğrulamaktadır. Sonuçlar, lutesyum( Lu) klorürün kemik iliğinde biriktiğini göstermiştir ve tedavi boyunca radyonüklit şelatkompleksinin in-vivo stabilitesinin olduğu kadar, enjeksiyonda peptit bağlı olan tüm lutesyumun(

177

Lu) önemini vurgulamaktadır.

8

Biyotransformasyon:


LUMARK'ın biyotransformasyonu ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

Eliminasyon:


LUMARK'ın eliminasyonu ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

Serbest lutesyuma bağlı LUMARK farmakokinetik verileri:


Prekürsör taşıyıcı bir moleküle bağlı olduğunda, radyoaktif serbest lutesyum ( Lu) içeriğinin kullanılan taşı yıcı ya bağlı olarak belirtilen miktarlardan daha düşük olması beklenir. İlgili verilerişaretli tıbbi ürünlerin Kısa Ürün Bilgisinde verilir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

LUMARK ile radyoaktif işaretlenerek hazırlanmış lutesyum ( Lu) işaretli tıbbi ürünlerin toksikolojik özellikleri, uygulama öncesinde, radyoaktif işaretlenecek tıbbi ürünün doğasınabağlı olacaktır.

LUMARK ile herhangi bir hayvan toksisite çalışması yürütülmemiştir.

Lutesyum ( Lu) klorürün toksisitesi farklı memelilerde ve farklı uygulama yolları kullanılarak incelenmiştir. İntraperitoneal uygulama, adhezyon ve bazı münzevi sıvılarınbirikimiyle birlikte yaygın peritonitle sonuçlanmıştır. İntraperitoneal yolla, LD

5050

30 ve 60mg/kg aralığında seyreder. İntravenöz olarak uygulanan dozlar kan basıncında çeşitli etkilerle veartan bir kalp atım hızıyla sonuçlanmıştır.

Elektrokardiyogramlar kardiyak ritimde veya iletiminde herhangi bir düzensizlik göstermemiştir. Solunumdaki etkiler hafif ve değişken olmuştur. Deney sonucu akut hasar gözlemlenmeyendokularda, herhangi bir bariz farklılaşan değişiklik bulunamamıştır. Çalışmalar nadir toprakelementlerinin iyonik bileşiklerinin intravenöz toksisitesinin, atom ağırlığıyla azalacağını, dolayısıylalutesyum ( Lu)'un gruptaki en düşük toksisiteye sahip olacağını göstermektedir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Hidroklorik asit Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

9

Monoklonal antikorlar, peptitler veya diğer substratlar gibi taşıyıcı moleküllerin lutesyum

(177

Lu) klorür ile radyoaktif işaretlenmesi eser metal safsızlıklarının varlığına çok duyarlıdır.

Radyoaktif işaretli tıbbi ürün hazırlanmasında kullanılan tüm cam eşyaların, şırınga iğnelerini vs., bu gibi eser metal safsızlıklarının bulunmadığından emin olmak için tamamentemizlenmesi önemlidir. Eser metal safsızlık seviyelerini en aza indirgemek için yalnızca,seyreltik aside karşı dirençli olduğu kanıtlanmış şırınga iğneleri (örneğin, metalik olmayan)kullanılmalıdır.

Uygunluk çalışmalarının bulunmadığı durumlarda, bu tıbbi ürün, radyoaktif işaretlenecek tıbbi ürünlerin dışındaki diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

Aktivite Referans Zamanından (ART= üretimin sonu) itibaren

86.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Radyasyondan korunmak için orijinal ambalajında saklayınız.

30°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Radyofarmasötiklerin saklanması, TAEK'in radyoaktif ürünler ile ilgili yönetmelik ve mevzuat hükümlerine göre yapılır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Radyofarmasötik prekürsör çözeltisi, bromobütil bir plastik tıpa ve alüminyum mühür ile kapatılmış bir 10 ml renksiz tip I cam flakonda ambalajlıdır.

Her bir flakon, ART'de

8

- 400 GBq aralığındaki bir aktiviteye karşılı gelen 0,1 - 5 ml arasında değişen bir hacim içerir.

Flakonlar, koruyucu zırhlama için kurşun bir kaba konur ve plastik bir kapta ambalajlanır. Her bir ambalaj kurşun bir kapta bir flakon içerir.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

LUMARK hastalarda direkt kullanım için tasarlanmamıştır.

Genel uyarılar


Radyofarmasötikler, belirtilen klinik talimatlar doğrultusunda yalnızca yetkili kişiler tarafından teslim alınmalı, kullanılmalı ve uygulanmalıdır. Radyofarmasötiklerin teslim alınması,saklanması, kullanımı, sevkiyatı ve imhası, ilgili mevzuatlar hükümlerince gerçekleştirilir.

Radyofarmasötikler, hem radyasyon güvenliği hem de farmasötik kalite gerekliliklerini karşılayacak şekilde hazırlanmalıdır. Uygun aseptik önlemler alınmalıdır.

Uygulamadan önce, tıbbi ürünün hazırlama talimatları için, bkz. Bölüm 12.

10

Ürünün hazırlanması esnasındaki herhangi bir zamanda kabın bütünlüğü bozulur ise, ürün kullanılmamalıdır.

Uygulama işlemleri, tıbbi ürünün kontaminasyon riskini ve uygulayıcı kişinin ışınlanmasını en aza indirecek şekilde yürütülmelidir. Yeterli korunma zorunludur.

Yüzey doz değerleri ve birikmiş doz birçok faktöre bağlıdır. Yerinde ve iş süresince yapılan ölçümler önemlidir ve personele toplam radyasyon dozunun daha kesin ve öğretici olarak tespitiiçin pratik yapılmalıdır. Sağlık personeline, lutesyum ( Lu) radyofarmasötikleri enjekte edilenhastalar ile yakın temas zamanını sınırlandırmaları için tavsiyede bulunulmalıdır. Hastalarıgörüntülemek için televizyon görüntüleme sistemlerinin kullanımı tavsiye edilir. Lutesyumun( Lu) uzun yarı ömrü dikkate alındığında, dahili kontaminasyondan kaçınılması özellikle tavsiyeedilir. Bu nedenle, radyofarmasötikle (flakon/şırınga) ve hastayla herhangi bir doğrudan temastakoruyucu yüksek kalite (lateks/nitril) eldivenlerin kullanılması zorunludur. Tekrarlananmaruziyetten kaynaklanan radyasyon maruziyetini en aza indirmek için, yukarıdaki sıkıgözetimlerin dışında spesifik bir tavsiye bulunmamaktadır.

Radyofarmasötiklerin uygulanması; harici radyasyon veya kusmuktan, idrardan sıçramalar vs. kaynaklı kontaminasyon dolayısıyla diğer kişiler için risklere yol açar. Radyasyondan korunmaönlemleri, ilgili mevzuatlar hükümlerince alınmalıdır.

LUMARK yalnızca tek kullanımlıktır.

Tüm kullanılmayan tıbbi ürün veya atık radyoaktif maddeler “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”, “Radyoaktif Madde Kullanımından Oluşacak Atıklara Dair Yönetmelik” ve“Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

NEPHA TIBBİ CİHAZLAR SANAYİ VE TİCARET AŞ.

Sedat Simavi Sok. No: 21/A Gül Apt. 06550 Çankaya/ANKARA Tel: +90 312 441

88

14

Faks : +90 312 438 72 60

e-posta : [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI

2019/563

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEMETARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 28.10.2019 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KUB'UN YENİLENME TARİHİ

1111. DOZIMETRI

1-7-7

Lutesyum ( Lu) işaretli bir tıbbi ürünün uygulanmasını takiben çeşitli organlar tarafından alınan radyasyon dozu, radyoaktif işaretlenecek spesifik moleküle bağlı olacaktır.

Radyoaktif işaretlenecek preparatın uygulanmasını takiben her bir farklı tıbbi ürünün radyasyon dozimetre bilgileri, radyoaktif işaretlenecek spesifik tıbbi ürünün Kısa Ürün Bilgisi/KullanmaTalimatında mevcut olacaktır.

1-7-7

Aşağıdaki dozimetri tablosu, lutesyum ( Lu) işaretli tıbbi ürünün uygulanmasını takiben veya LUMARK'ın kazara bir intravenöz enjeksiyonundan kaynaklanan konjuge olmayan lutesyumun( Lu) radyasyon dozuna katkısını değerlendirmek için verilmiştir.

Dozimetri tahminleri, lutesyumun biyodağılımı için önemli hedef organlar olarak kemik, karaciğer ve böbrekleri gösteren ICRP-30 tarafından sağlanan biyodağılım verilerine dayanmaktadır.

12

Tablo 1. Çeşitli dokular için uygulanan birim aktivite başına absorbe edilen doz

ICRP-30 verileri


Hedef organDoz/Enjekte edilen aktivite (mGy/MBq)


Böbreküstü bezleri

Beyin
Memeler
Safra kesesi duvarı Alt kalın bağırsak duvarıİnce bağırsakMide duvarı
Üst kalın bağırsak duvarı
Kalp duvarı
Böbrekler
Karaciğer
Akciğerler
Kas
Overler

Pankreas

Kırmızı kemik iliği Osteojenik hücreler
Deri
Dalak
Testisler
Timus
Tiroit
İdrar kesesi duvarı Uterus


Toplam vücut


0,018
0,017
0,005

0,012

0,868

0,069
0,038
0,327
0,009

0,210

0,220

0,010

0,012

0,015

0,012

1,090
7,530
0,007
0,008
0,006
0,007

0,011

0,240

0,0110, 1 85


Etkili doz (mSv/MBq)



0,35



13

12. RADYOFARMASÖTİKLERİN HAZIRLANMASINA YÖNELİK TALİMATLAR

Kullanım öncesinde ambalajlama ve radyoaktivite kontrol edilmelidir. Bir iyonizasyon odası

kullanılarak aktivite ölçülebilir. Lutesyum ( Lu) bir beta (-)/gama yayıcıdır. Bir iyonizasyon odası kullanılarak yapılan aktivite ölçümleri, geometrik faktörlere oldukça hassastır ve bu nedenleyalnızca, uygun bir şekilde valide edilmiş olan geometrik koşullar altında uygulanmalıdır.

LUMARK yalnızca tek kullanımlıktır.

Sterilite ve radyoaktiviteyle ilişkili olağan önlemlere uyulmalıdır.

Flakon asla açılmamalıdır ve kurşun zırhı içerisinde muhafaza edilmelidir. Tıpanın dezenfeksiyonundan sonra tıbbi ürün, sterilize tek kullanımlık iğne ve şırınga kullanılarak tıpaüzerinden aseptik olarak çekilmelidir.

LUMARK'ın sterilitesini korumak ve işaretleme prosedürleri boyunca steriliteyi korumak için uygun aseptik önlemler alınmalıdır.

177

Kompleks yapıcı ajan ve diğer reaktifler lutesyum ( Lu) klorürlü flakona eklenmelidir. Serbest 177

lutesyum (

7

Lu) kemiklerde tutulur ve birikir. Bu potansiyel olarak osteosarkomlarla

177

sonuçlanabilir. Lutesyum ( Lu) işaretli konjugatların intravenöz uygulamasından önce, eğer

mevcut ise, serbest lutesyumlu ( Lu) bir kompleks oluşturmak için, lutesyumun ( Lu) hızlı bir renal klerensini sağlayan, DTPA gibi bir bağlanma ajanının eklenmesi tavsiye edilir.

Hasta ve çalışanların radyasyon maruziyetini en az düzeyde tutmak için, uygun kurşun korumalı ortamlarda çalışılmalıdır. Hasta uygulama dozu hazırlanması sırasında, su geçirmez eldivenlergi yilmeli ve kurşun zırhlı enjektörler kullanılmalıdır.

Uygun bir koruyucu zırh altında çözeltinin yabancı madde içerip içermediği ve berraklığı görsel olarak kontrol edilmelidir. Berrak olmayan ve/veya içerisinde herhangi bir madde görülen çözeltikullanılmamalıdır.

Hasta dozu, hastaya uygulanmadan hemen önce bir doz kalibratöründe ölçülmelidir.

14

İlaç Bilgileri

Lumark 80 Gbq/ml Radyofarmasötik Prekürsör, Çözelti

Etken Maddesi: Lutesyum

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.