Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Tazeracin 4,5g Iv Enjeksiyon ve İnfüzyon İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

TAZERACİN 4.5 g IV enjeksiyon ve infüzyon için liyofilize toz Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİFBİLEŞİM

Etkin maddeler:

Her bir flakon,

4 g piperasiline eşdeğer 4,169 g piperasilin sodyum

500 mg tazobaktama eşdeğer 536 mg tazobaktam sodyum içerir.

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk liyofilize toz içeren flakon

Flakonlar beyaz veya hemen hemen beyaz renkli, steril toz içerir. Sulandırılan çözelti, hemen hemen renksizden, çok açık sarımsı rengekadar berrak renktedir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar

TAZERACİN yetişkinlerde ve 2 yaşın üzerindeki çocuklarda aşağıdaki enfeksiyonların tedavisi için endikedir (bkz. Bölüm 4.2 ve 5.1):

Yetişkinlerde ve ergenlerde

- Hastane kaynaklı ve ventilatöre bağlı olarak ortaya çıkan pnömoni dahil şiddetlipnömoni

- Komplike idrar yolu enfeksiyonları (piyelonefrit dahil)

- Komplike intraabdominal enfeksiyonlar

- Komplike deri ve yumuşak doku enfeksiyonları(diyabetik ayak enfeksiyonları dahil)

Yukarıda sayılan enfeksiyonlardan herhangi birine bağlı olarak ortaya çıkan ya da bağlı olduğu düşünülen bakteriyemili hastaların tedavisi.

TAZERACİN bakteriyel bir enfeksiyona bağlı olduğu düşünülen ateşli nötropenik hastaların tedavisinde kullanılabilir.

Not: Geniş spektrumlu beta-laktamaz (ESBL) üreten

E. coliK. pneumoniae2-12 yaş arası çocuklarda

- Komplike intraabdominal enfeksiyonlar

1/18

TAZERACİN bakteriyel bir enfeksiyona bağlı olduğu düşünülen ateşli nötropenik çocukların tedavisinde kullanılabilir.

Antibakteriyel ajanların uygun kullanımı konusunda resmi kılavuzlar göz önünde tutulmalıdır.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli

TAZERACİN'in dozu ve sıklığı enfeksiyonun bölgesine, şiddetine ve öngörülen patojenlere bağlıdır.

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:Yetişkin ve ergen hastalar

Enfeksiyonlar


Genel doz her

8

saatte bir 4 g piperasilin / 0,5 g tazobaktamdır.

Nötropenik hastalarda nozokomiyal pnömoni ve bakteriyel enfeksiyonlar için önerilen doz her

6

saatte bir 4 g piperasilin / 0,5 g tazobaktam uygulamasıdır. Bu rejim özellikle şiddetli, diğerendike enfeksiyonları olan hastaların tedavisinde de uygulanabilir.

Aşağıdaki tabloda yetişkin ve ergen hastalarda endikasyona veya hastalığa göre tedavi sıklığı ve önerilen doz özetlenmiştir

Tedavi sıklığı

TAZERACİN 4 g / 0,5 g

6

saatte bir

Şiddetli pnömoni

Bakteriyel bir enfeksiyona bağlı olduğu düşünülen ateşli nötropenik yetişkinler.

8

saatte bir

Komplike idrar yolu enfeksiyonları (piyelonefrit dahil)

Komplike intraabdominal enfeksiyonlar

Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları (diyabetik ayak enfeksiyonları dahil)

Uygulama şekli

TAZERACİN intravenöz infüzyonla en az 30 dakikada uygulanmalıdır.

Uygulamadan önce ilacın sulandırma talimatları için Bölüm

66Tedavi süresi

Endikasyonların çoğu için tedavinin genel süresi 5-14 gündür. Ancak tedavi süresini enfeksiyonun şiddeti, patojenler ve hastanın klinik ve bakteriyolojik seyri yönlendirmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği

Böbrek yetmezliği olan hastalarda intravenöz doz, böbrek yetmezliğinin derecesine göre aşağıda belirtildiği gibi ayarlanmalıdır (her hasta ilaç toksisitesi bulguları açısından yakındanizlenmelidir; tıbbi ürünün dozu ve aralığı buna uygun olarak ayarlanmalıdır):

2/18

Kreatinin klerensi (ml/dk)

Önerilen

TAZERACİN dozajı

> 40

Doz ayarlaması gerektirmez

20-40

Önerilen maksimum doz:

8

saatte bir 4 g / 500 mg
<

20

Önerilen maksimum doz: 12 saatte bir 4 g / 0,5 g

Hemodiyaliz 4 saat içinde piperasilinin %30-%50'sini uzaklaştırdığından hemodiyaliz alan hastalarda her diyaliz döneminden sonra ilave bir 2 g / 0,25 g piperasilin / tazobaktam dozuuygulanmalıdır.

Karaciğer yetmezliği

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda dozaj ayarlaması gerekli değildir.

Pediyatrik popülasyon (2-12 yaş arası)

Enfeksiyonlar


Aşağıdaki tabloda 2-12 yaşları arasında pediyatrik hastalarda endikasyona veya hastalığa göre tedavi sıklığı ve vücut ağırlığı başına doz özetlenmiştir:

Ağırlık başına doz ve tedavi sıklığı

Endikasyon / hastalık

Kg vücut ağırlığı başına 80 mg piperasilin /

106

saatte bir

Bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olduğu düşünülen ateşli nötropenik çocuklar*

Kg vücut ağırlığı başına 100 mg piperasilin / 12,5 mg tazobaktam/

8

saatte bir

Komplike intraabdominal enfeksiyonlar*

*30 dakikada doz başına maksimum 4 g / 0,5 g'ı aşmayacak şekilde.

Böbrek yetmezliği olan hastalar


İntravenöz doz akut böbrek yetmezliğinin derecesine bağlı olarak aşağıdaki gibi ayarlanmalıdır (her hasta ilaç toksisitesi bulguları açısından yakından izlenmelidir; tıbbiürünün dozu ve aralığı buna uygun olarak ayarlanmalıdır):

Kreatinin klerensi (ml/dk)

Önerilen

TAZERACİN dozajı

> 50
Doz ayarlaması gerekmez.
< 50
70 mg piperasilin / 8,75 mg tazobaktam / kg /

8

saatte bir

Hemodiyaliz alan çocuklarda her diyaliz döneminden sonra kg başına ilave bir 40 mg piperasilin / 5 mg tazobaktam dozu uygulanmalıdır.

2 yaşın altındaki çocuklarda kullanım

TAZERACİN'in güvenliliği ve etkililiği 0-2 yaş arası çocuklarda belirlenmemiştir. Kontrollü klinik çalışmalardan veri mevcut değildir.

3/18

Geriyatrik popülasyon

TAZERACİN, böbrek fonksiyonu normal veya kreatinin klirensi 40 ml/dk üzerinde olan yaşlılar için doz ayarlaması gerektirmez.

4.3 Kontrendikasyonlar

• Aktif maddeye, diğer herhangi bir penisilin-antibakteriyel ajana veya Bölüm 6.1'degeçen herhangi bir yardımcı maddeye duyarlılığı olan hastalarda

• Beta-laktam etkin maddelerine (sefalosporinler, monobaktam karbapenem dahil) karşıakut ciddi alerjik reaksiyon öyküsü olan hastalarda kontrendikedir.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

TAZERACİN tedavisine karar verirken enfeksiyonun şiddeti ve diğer uygun antibakteriyel ajanlara direnç prevelansı gibi faktörlere bağlı olarak geniş spektrumlu semi-sentetik penisilinkullanımının uygunluğu değerlendirilmelidir.

TAZERACİN ile tedaviye başlamadan önce, penisilinler, diğer beta laktam ajanları (sefalosporinler, monobaktam veya karbapenem) ve diğer alerjenlere karşı daha önceki aşırıduyarlılık reaksiyonları dikkatle araştırılmalıdır. Bazı hastalarda, TAZERACİN dahilpenisilinler ile tedavide ciddi ve bazen ölümcül aşırı duyarlılık (anaflaktik/anaflaktoid [şokdahil]) reaksiyonları rapor edilmiştir. Bu reaksiyonlar geçmişinde çoklu alerjenlere karşı aşırıduyarlılık hikayesi olanlarda görülmesi daha olasıdır. TAZERACİN tedavisi süresince ciddiaşırı duyarlılık reaksiyonu meydana gelirse, antibiyotik kesilmelidir. Ciddi anaflaktikreaksiyonlar adrenalin veya diğer acil tedavi tedbirleri gerektirebilir.

TAZERACİN alan hastalarda Stevens-Johnson sendromu toksik epidermal nekroliz, eozinofil ve sistemik semptomlarla birlikte olan ilaç reaksiyonu ve akut jeneralize eksantematözpüstülozis gibi şiddetli kutanöz advers reaksiyonlar raporlanmıştır. Eğer hastalarda deridöküntüsü görülür ise yakından izlenmeli ve lezyon ilerler ise TAZERACİN kesilmelidir.

Antibiyotik tarafından indüklenen psödomembranöz kolit, hayati tehlike yaratabilen şiddetli, inatçı diyareyle açığa çıkabilir. Psödomembranöz kolit semptomları, antibakteriyel tedaviesnasında ya da sonrasında başlayabilir. Bu durumlarda TAZERACİN kesilmelidir.

Özellikle uzun süreli tedavi sırasında lökopeni ve nötropeni oluşabilir. Bu nedenle periyodik hematopoetik incelemeler yapılmalıdır.

P-laktam antibiyotikleri kullanan bazı hastalarda kanama vakaları görülmüştür. Bu reaksiyonlar bazı durumlarda pıhtılaşma zamanı, platelet agregasyonu ve protrombin zamanıgibi koagülasyon testlerinin bozulmasına bağlı olmakta ve böbrek yetmezliği bulunanhastalarda daha çok görülmektedir. Kanama vakaları antibiyotik tedavisinin bir sonucu olarakortaya çıkarsa, antibiyotiğe devam edilmemeli ve uygun tedavi başlatılmalıdır.

Diğer antibiyotiklerle olduğu gibi, süperenfeksiyona sebep olabilen dirençli organizmaların özellikle uzun süreli tedavide ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.

Diğer penisilinlerle yapılan tedavilerde olduğu gibi, özellikle böbrek fonksiyonları bozulmuş olan hastalarda yüksek dozların uygulanması halinde, konvülsiyonlar (nöbetler) şeklindenörolojik ataklar görülebilir (bkz. Bölüm 4.8).

4/18

Bu ürün, piperasilinin beher gramında 2,35 mEq (54 mg) sodyum içerdiği için, hastanın toplam sodyum alımını artırabilir. Bu durum, kontrollü sodyum diyeti uygulanan hastalardadikkate alınmalıdır.

Düşük potasyum rezervleri olan hastalarda düzenli elektrolit tespitleri yapılmalı ve potansiyel olarak düşük potasyum rezervleri olan hastalar ile sitotoksik tedavi gören ya da diüretikkullanan hastalarda hipokalemi olasılığı gözönünde bulundurulmalıdır.

Böbrek yetmezliği

Nefrotoksisite potansiyeli nedeniyle (bkz. Bölüm 4.8), böbrek yetmezliği olan hastalarda veya hemodiyaliz hastalarında piperasilin / tazobaktam dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.İntravenöz dozajlar ve uygulama aralıkları böbrek fonksiyonu bozukluğunun derecesine göreayarlanmalıdır (bkz. Bölüm 4.2).

Büyük, çok merkezli, randomize kontrollü bir çalışmanın verileri kullanılarak yapılan sekonder bir analizde, kritik düzeyde hastalığı olan hastalarda sıklıkla kullanılanantibiyotiklerin uygulanmasından sonra glomerüler filtrasyon hızı (GFR) incelendiğinde,diğer antibiyotiklerle karşılaştırıldığında piperalisin / tazobaktam kullanımı daha düşükoranda geri dönüşümlü GFR düzelmesiyle ilişkili bulunmuştur. Bu sekonder analizde, buhastalarda piperasilin / tazobaktamın gecikmiş renal düzelmenin bir nedeni olduğu sonucunavarılmıştır.

Piperasilin / tazobaktam ve vankomisinin kombine kullanımı akut böbrek hasarı insidansında artışıyla ilişkili olabilir (bkz. Bölüm 4.5).

Hemofagositik lenfohistiyositoz (HLH)

Piperasilin/tazobaktam ile tedavi edilen hastalarda, genellikle 10 günden uzun tedaviye takiben HLH vakaları bildirilmiştir. HLH, aşırı sistemik inflamasyonun klinik belirti vesemptomları (örn. ateş, hepatosplenomegali, hipertrigliseridemi, hipofibrinojenemi, yüksekserum ferritin, sitopeniler ve hemofagositoz) ile karakterize edilmiş, yaşamı tehdit eden birpatolojik immün aktivasyon sendromudur. Patolojik immün aktivasyonun erken belirtilerinigeliştiren hastalar derhal değerlendirilmelidir. HLH tanısı konulursa piperasilin/tazobaktamtedavisi kesilmelidir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim biçimleri

Probenesid

Diğer penisilinlerde olduğu gibi probenesid ve TAZERACİN'in beraber kullanılması piperasilin ve tazobaktam için daha uzun bir yarılanma ömrü ve daha düşük renal klerensmeydana getirir. Bununla beraber, her iki ilacın plazma doruk konsantrasyonları etki görmez.

Non-depolarizan kas gevşeticiler

Piperasilinin, veküronyum ile eşzamanlı kullanıldığında veküronyum nöromüsküler blokajının uzamasında rol oynadığı düşünülmektedir. Benzer etki mekanizmalarına bağlıolarak, nondepolarizan herhangi bir kas gevşeticisinin oluşturduğu nöromüsküler blokajın,piperasilin varlığında uzaması beklenebilir.

Antikoagülanlar

Heparin, oral antikoagülanlar ve kanın koagülasyon sistemini ve/veya trombosit fonksiyonunu etkileyebilen diğer ilaçlarla eşzamanlı tedavi süresince koagülasyon parametreleri daha sıktest edilmeli ve düzenli olarak izlenmelidir.

5/18

Metotreksat

Piperasilin, metotreksatın itrahını azaltabilir; bu nedenle, ilaç toksisitesini önlemek için hastaların serum metotreksat düzeyleri izlenmelidir.

Aminoglikozitler

Piperasilin tek başına veya tazobaktam ile birlikte normal renal fonksiyonu olan kişilerde veya hafif-orta şiddetli renal yetmezliği olan hastalarda tobramisin farmakokinetiğini anlamlıolacak şekilde değiştirmez. Piperasilin, tazobaktam ve M1 metabolitlerinin farmakokinetikleride tobramisin uygulanmasından anlamlı şekilde etkilenmez.

Tobramisin ve gentamisinin piperasilin ile inaktivasyonu ciddi böbrek yetmezliği olan hastalarda gözlemlenmiştir.

Piperasilin / tazobaktamın aminoglikozitlerle birlikte uygulanmasıyla ilgili bilgi için bölüm

6.266

'ya bakınız.

Vankomisin

Çalışmalarda tek başına vankomisinle karşılaştırıldığında piperasilin / tazobaktam ve vankomisinin eşzamanlı uygulandığı hastalarda akut böbrek hasarı insidansında artış olduğusaptanmıştır (bkz. Bölüm 4.4). Bu çalışmaların bazılarında etkileşimin vankomisin dozunabağımlı olduğu bildirilmiştir.

Piperasilin / tazobaktam ve vankomisin arasında farmakokinetik etkileşim bildirilmemiştir.

İlaç laboratuvar test etkileşimleri

Diğer penisilinlerle olduğu gibi, enzimatik olmayan metodun kullanıldığı idrarda glukoz incelemesinde, hatalı-pozitif reaksiyon meydana gelebilir. Bu sebeple TAZERACİNtedavilerinde, idrarda enzimatik glukoz ölçüm metodunun kullanılması gereklidir.

İdrarda protein ölçümünde kullanılan kimyasal metotlar hatalı-pozitif sonucu yönlendirebilir. Kağıt yöntemi ile protein ölçümü etkilenmez.

Direkt Coombs testi pozitif olabilir.

Piperasilin/tazobaktam ile tedavi edilen hastalarda Bio-Rad laboratuarlarının Platelia Aspergillus EIA (enzim-immunoassay) testinin kullanılmasıyla, hastalarda Aspergillusinfeksiyonu bulunmaksızın, pozitif test sonuçları rapor edilmiştir. Non-Aspergilluspolisakkaridler ve polifuranozlar ile Bio-Rad laboratuarlarının Platelia Aspergillus EIAtestleri arasında çapraz reaksiyonlar rapor edilmiştir. Bundan dolayı piperasilin/tazobaktamalan hastalarda pozitif test sonuçları dikkatlice yorumlanmalı ve diğer teşhis yöntemleri iledoğrulanmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ait etkileşim çalışması bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik popülasyona ait etkileşim çalışması bulunmamaktadır.

6/18

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

Yeterli veri yoktur.

Gebelik dönemi:

TAZERACİN'in gebelikte kullanımı ile ilgili yeterli çalışmalar bulunmamaktadır.

Maternal toksik doz uygulanan hayvan çalışmalarında gelişimsel toksisite görülmüştür, ancak teratojeniteye yönelik bulgu saptanmamıştır (bkz. Bölüm 5.3). Hayvanlar üzerinde yapılançalışmalar, gebelik/ embriyonel/fetal gelişim/doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgiliolarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (bkz. Bölüm 5.3).

Piperasilin ve tazobaktam plasentayı geçer. Piperasilin/tazobaktam gebelikte sadece açıkça endike ise yani yalnızca beklenen yararı gebeye ve fetüse olan risklerden daha fazla isekullanılmalıdır.

Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

Laktasyon dönemi:

Piperasilin düşük konsantrasyonlarda anne sütüne geçer. Tazobaktamın anne sütündeki konsantrasyonu ile ilgili bir çalışma yapılmamıştır. Emziren kadınlarda, yalnızca terapötikyararı hasta ve bebeğe olan riskten daha fazla ise kullanılmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite:

Sıçanlarda yürütülen bir fertilite çalışmasında tazobaktam veya piperasilin/tazobaktam kombinasyonunun periton içine uygulanmasından sonra fertilite ve çiftleşme üzerine etkisiolmadığı gösterilmiştir (bkz. Bölüm 5.3).

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araba ve diğer makine çeşitlerini kullanma yeteneği üzerine çalışma yapılmamıştır.

4.8 İstenmeyen etkiler

En yaygın olarak bildirilen advers reaksiyon diyaredir (10 hastadan 1'inde görülür).

En ciddi advers reaksiyonlar arasında yer alan psödomembranöz kolit ve toksik epidermal nekroliz 10.000 hastadan 1 ila 10'unda ortaya çıkar. Pansitopeni, anafilaktik şok ve Stevens-Johnson sendromunun sıklıkları güncel mevcut verilerden hesaplanamaz.

İstenmeyen etkiler aşağıdaki kategorilere göre listelenmiştir: Çok yaygın (> 1/10); yaygın (>

1/10011011.0001100110.00011000110000

); bilinmiyor: (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

7/18

Sistem Organ Sınıfı

Çok

yaygın

(>

1/10)

Yaygın

(> 1/100 ila <1/10)

Yaygın

olmayan

(> 1/1.000 ila <1/100)

Seyrek

(> 1/10.000 ila <1/1.000)

Sıklığı bilinmeyen

(sıklığı mevcut verilerden

hesaplanam am aktadır)

Enfeksiyonlar

ve

enfestasyonlar


Kandida

enfeksiyonu*


Psödomembranöz

kolit


Kan ve lenfatik

sistem

hastalıkları


Trombositopeni,

anemi*

Lökopeni

Agranülositoz
Pansitopeni*, nötropeni, hemolitik anemi*,tromositoz*, eozinofili*

Bağışıklık

sistemi

hastalıkları





Anafilaktoid şok*, anafilaktik şok*,anafilaktoid reaksiyon*,anafilaktik reaksiyon*,aşırı duyarlılık*

Metabolizma ve

beslenme

hastalıkları



Hipokalemi



Psikiyatrik

hastalıklar


Uykusuzluk



Deliryum*

Sinir sistemi hastalıkları


Baş ağrısı

Nöbet*



Vasküler

hastalıklar



Hipotansiyon,

flebit,

tromboflebit, ateş basması



Solunum, göğüs hastalıkları vemediastinalhastalıklar




Epistaksi
Eozinofilik pnömoni

Gastrointestinal

hastalıklar

İshal

Abdominal ağrı, kusma, kabızlık,bulantı, dispepsi


Stomatit

Hepatobiliyer

hastalıklar





Hepatit*, sarılık

Deri ve deri altı doku

hastalıkları


Döküntü,

kaşıntı

Eritema

multiforma*,

ürtiker,
makülopapüler

döküntü*

Toksik epidermal nekroliz*
Stevens-Johnson sendromu*, eksfoliyatifdermatit, eozinofili vesistemik semptomlarlabirlikte olan ilaçreaksiyonu (DRESS)*,akut jeneralizeeksantamatöz püstüloz

8/18






(AGEP)*, büllöz dermatit, purpura

Kas-iskelet bozukluklar,bağ doku vekemikhastalıkları



Artralji,

miyalji



Böbrek ve idrar yolu

hastalıkları





Böbrek yetmezliği, tübülointerstisyel nefrit*

Genel

bozukluklar ve uygulamabölgesine ilişkinhastalıklar


Pireksi,
enjeksiyon
bölgesi
reaksiyonu
Ürperme


Araştırmalar


Alanin
aminotransferaz artışı, aspartataminotransferazartışı, totalproteinazalması, kanalbüminiazalması, pozitifCoombs direkttesti, kankreatinin artışı,kan alkalenfosfataz artışı,kan üre artışı,aktive edilmişparsiyel
tromboplastinin
uzaması
Kan glukozu azalması, kanbilirubin artışı,protrombinzamanınınuzaması

Kanama zamanının uzaması, gama-glutamiltransferaz artışı

*AİR pazara sunulduktan sonra tanımlanmıştır

Piperasilin tedavisi, kistik fibrözlü hastalarda ateş ve döküntü sıklığının artmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Beta-laktam antibiyotik sınıf etkileri


Piperasilin / tazobaktam dahil beta-laktam antibiyotikleri ensefalopati ve konvülsiyon belirtilerine yol açabilir (bkz. Bölüm 4.4).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr;[email protected];

tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

9/18

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Belirtiler


Pazarlama sonrası, piperasilin / tazobaktam ile ilgili doz aşımı olayları bildirilmiştir. Bulantı, kusma ve diyare dahil yaşanan bu olayların çoğunluğu, önerilen normal dozlarla dabildirilmiştir. Önerilenden daha yüksek dozlar intravenöz yolla verilirse, hastalarnöromusküler eksitabilite veya konvülziyonlar yaşayabilir (özellikle böbrek yetmezliğininvarlığında).

Tedavi


Doz aşımı durumunda piperasilin / tazobaktam tedavisi kesilmelidir. Spesifik antidot bilinmemektedir.

Tedavi hastanın klinik sunumuna uygun olarak destekleyici ve semptomatik olmalıdır.

Serumdaki aşırı piperasilin veya tazobaktam konsantrasyonları hemodiyalizle azaltılabilir (bkz. Bölüm 4.4).

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Sistemik kullanım için antibakteriyeller, beta-laktamaz inhibitörleri içeren penisilin kombinasyonları

ATC kodu: J01CR05

Etki mekanizması:


Geniş spektrumlu, semisentetik bir penisilin olan piperasilin septum ve hücre duvarı sentezini inhibe ederek bakterisid etki gösterir.

Yapısal olarak penisilinlerle ilişkili bir beta laktam olan tazobaktam, penisilinlere ve sefalosporinlere karşı dirence sıklıkla neden olan birçok beta laktamazın inhibitörüdür ancakAmpC enzimlerini veya metallo beta laktamazları inhibe etmez. Tazobaktam, tek başınapiperasiline direnç kazanmış çok sayıda beta laktamaz üreten bakterileri kapsayarakpiperasilinin antibiyotik spektrumunu genişletir.

Farmakokinetik / Farmakodinamik ilişki:


Piperasilinin etkililiğinin majör farmakodinamik belirleyicisinin, minimum inhibitör konsantrasyon üzerindeki süre (T>MİK) olduğu kabul edilir.

Direnç mekanizması

:

Piperasilin / tazobaktama karşı dirençle ilgili iki temel mekanizma mevcuttur:

• Tazobaktam ile inhibe edilmeyen beta laktamazlar tarafından piperasilin bileşeninininaktivasyonu: Moleküler sınıf B,C ve D'de yer alan beta laktamazlar. Ayrıca, tazobaktamMoleküler sınıf A ve D enzim gruplarında yer alan geniş spektrumlu beta laktamazlara(ESBL) karşı koruma sağlamaz.

• Penisilin bağlayan proteinlerdeki (PBP) değişimler bakteri içindeki moleküler hedefinpiperasiline olan afinitesinin azalmasına neden olur.

10/18

Ayrıca, bakteriyel membran geçirgenliğindeki değişimler ve ayrıca çoklu ilaç atım pompalarının ekspresyonu özellikle Gram-negatif bakterilerde piperasilin / tazobaktama karşıbakteriyel direnç gelişmesine neden olabilir veya katkıda bulunabilir.

Kırılma noktaları


Piperasilin / Tazobaktam için EUCAST Klinik MİK Kırılma Tablosu Versiyon 10.0, 01.01.2020'den itiçin Tazobaktam Konsantrasyonu 4 mg/L'de Sabit "

i Kırılma Noktaları (EUCAST Klinik MİK ibaren geçerli). Duyarlılık Testi Amaçları"utulur

Patojen

Türler ile ilişkili kırılma noktaları (S</R>), mg/L piperasilin

Enterobakterler (önceden

Enterobacteriaceae)


8/16

Psödomonas aeruginosa

<0,001/16

1

Staphylococcus

türleri

2

Enterococcus

türleri

3

Streptococcus Grup A, B, C, and G


4

Streptococcus pneumoniae


5

Viridans group streptococci


6

Haemophilus influenzae


0,25/0,25

Moraxella catarrhalis


7

Gram-pozitif anaeroblar

(Clostridioides difficile

haricinde)

8/16

Gram-negatif anaeroblar

8/16

Türler ile ilişkili olmayan (PK/PD) kırılma noktaları

4/16


1Birkaç ajan için, EUCAST, vahşi tip organizmaları (ajanlara fenotipik olarak saptanabilir edinilmiş direnç mekanizmaları olmayan organizmalar) "Duyarlı, standart doz rejimi (S)"yerine "Duyarlı, artmış maruziyet (I)" olarak kategorize eden sınır değerler getirmiştir. Buorganizma-ajan kombinasyonları için duyarlı sınır değerler, S < 0,001 mg/L'lik, "ölçek dışı"sınır değerleri olarak gelişigüzel listelenmiştir.

Çoğu stafilokok, penisilinaz üreticisidir ve bazıları metisiline dirençlidir. Her iki mekanizma da onları benzilpenisilin, fenoksimetilpenisilin, ampisilin, amoksisilin, piperasilin vetikarsiline dirençli kılar. Benzilpenisilin ve sefoksitine duyarlı olan stafilokoklar tümpenisilinlere duyarlı olarak bildirilebilir. Benzilpenisiline dirençli ancak sefoksitine duyarlıolan stafilokoklar, P-laktamaz inhibitör kombinasyonlarına, izoksazolilpenisilinlere (oksasilin,kloksasilin, dikloksasilin ve flukloksasilin) ve nafsiline duyarlıdır. Ağızdan verilen ajanlariçin enfeksiyon bölgesinde yeterli maruziyetin sağlanmasına özen gösterilmelidir. Sefoksitinedirençli olan stafilokoklar tüm penisilinlere dirençlidir. Ampisilin duyarlı

S. saprophyticus

mecA-negatiftir ve ampisilin, amoksisilin ve piperasiline duyarlıdır (beta-laktamaz inhibitörüolsun veya olmasın).

3

Ampisilin, amoksisilin ve piperasilin duyarlılığı (beta-laktamaz inhibitörü olsun veya olmasın) ampisilinden yorumlanabilir. Ampisilin direnci

E.faecalisE. faecium

'da yaygındır.

4Streptokok A, B, C ve G gruplarının penisilinlere duyarlılığı, Streptokok grup B için fenoksimetilpenisilin ve izoksazolilpenisilinler hariç, benzilpenisilin duyarlılığından

11/18

yorumlanır. Streptokok A, B, C ve G grupları beta-laktamaz üretmez. Bir beta-laktamaz inhibitörünün eklenmesi klinik fayda sağlamaz.

5Streptococcus pneumoniae

beta-laktamaz üretmez. Bir beta-laktamazinhibitörünün eklenmesi klinik fayda sağlamaz. Duyarlılık ampisiline göre (MİK veya zonçapı) yorumlanır.

6Benzilpenisiline duyarlı izolatlar için, duyarlılık benzilpenisilin veya ampisilinden yorumlanabilir. Benzilpenisiline dirençli izolatlar için, duyarlılık ampisiline göre belirlenir.

Duyarlılık, amoksisilin-klavulanik asitten yorumlanabilir.

Duyarlılık


Edinilmiş direnç prevalansı coğrafi değişkenlik sergileyebilir ve seçili türler için zaman içinde değişebilir, özellikle şiddeti enfeksiyonların tedavisinde dirençle ilgili lokal bilgilere ihtiyaçduyulmaktadır. Lokal direnç prevalansı ilacın kullanımının en azından bazı enfeksiyon tipleriiçin tartışmalı olduğunu gösterdiğinden gerekirse uzman tavsiyesi alınmalıdır.

İlişkili türlerin piperasilin / tazobaktam duyarlılığına göre gruplandırılması GENELLİKLE DUYARLI OLAN TÜRLER

Aerobik Gram-pozitif mikroorganizmalar


Enterococcus faecalis (sadece ampisilin ya da penisiline duyarlı izolatlar) Listeria monocytogenes


Staphylococcus aureus

(sadece metisiline duyarlı izolatlar)

Staphylococcuskoagulaz negatif

(sadece metisiline duyarlı izolatlar)

Streptococcuspyogenes

(Grup A streptokoklar) T

Streptococcus agalactiae

(Grup B streptokoklar) T

Aerobik Gram-negatif mikroorganizmalar


Citrobacter koseri


Haemophilus influenza


Moraxella catarrhalis


Proteus mirabilis


Anaerobik Gram-pozitif mikroorganizmalarClostridiumEubacterium

türleriAnaerobik gram-pozitif koklar^

Anaerobik Gram-negatif mikroorganizmalarBacteroides fragilisFusobacteriumPorphyromonasPrevotella

türleri

12/18

EDİNİLMİŞ DİRENCİN SORUN OLABİLECEĞİ TÜRLER

Aerobik Gram-pozitif mikroorganizmalarEnterococcus faeciumStreptococcus pneumonia*


Streptococcus viridans grubu*


Aerobik Gram-negatif mikroorganizmalar


Acinetobacter baumannii


Citrobacter freundii


Enterobacter

türleri

Escherichia coli


Klebsiella pneumonia


Morganella morganii


Proteus vulgaris


Providencia ssp.


Pseudomonas aeruginosa SerratiaDOĞAL DİRENCE SAHİP ORGANİZMALAR

Aerobik Gram-pozitif mikroorganizmalarCorynebacterium jeikeiumAerobik Gram-negatif mikroorganizmalarBurkholderia cepaciaLegionellaOchrobactrum anthropiStenotrophomonas maltophiliaDiğer mikroorganizmalarChlamydophilia pneumoniaMycoplasma pneumonia


^Streptokoklar P-laktamaz üreten bakteriler değildir; bu organizmalardaki direnç, penisilin bağlayıcı proteinlerdeki (PBP'ler) değişikliklerden kaynaklanır ve bu nedenle, duyarlı izolatlartek başına piperasiline duyarlıdır.

S. Pyogenes

'lerde Penisilin direnci bildirilmemiştir.

^Anaerokok, Finegoldia, Parvimonas, Peptoniphilus ve Peptostreptococcus spp.Merino Çalışması (ESBL üreticilerine bağlı kan dolaşımı enfeksiyonları)

Prospektif, daha kötü olmamaya dayalı (non-inferiority), paralel gruplu, yayınlanmış randomize bir klinik çalışmada, piperasilin/tazobaktam ile kesin (örn. in vitro ile doğrulanmışduyarlılık temelinde) tedavi, meropenem ile karşılaştırıldığında, seftriaksona duyarlı olmayan

E. coliK. pneumoniae

kan dolaşımı enfeksiyonları olan yetişkin hastalarda daha kötüolmayan bir 30 günlük mortalite ile sonuçlanmamıştır.

Piperasilin/tazobaktama randomize edilen 187 hastanın toplam 23'ü (%12,3) primer sonlanım noktası olan 30 günde mortalite sonucunu karşılarken meropeneme randomize edilen 191hastanın 7'si (%3,7) bu sonucu karşıladı (risk farkı, %

8,6<x>

ila %14,5];“daha kötü olmama” için P = 0,90). Bu fark, %5'lik “daha kötü olmama” marjını karşılamadı.

Etkiler, per protokolpopülasyonun analizinde tutarlıydı. 170 hastanın 18'i (%10,6) piperasilin/tazobaktam grubunda primer sonlanım noktasını karşılarken, meropenem


13/18

grubundaki 186 hastanın 7'si (%3,8) sonucu karşıladı (risk farkı, %

68ro

ila %12,8]; “daha kötü olmama” için P = 0,76).

4. günde klinik ve mikrobiyolojik iyileşme (sekonder sonlanım noktaları) piperasilin/tazobaktam grubundaki 177 hastanın 121'inde (%68,4) meydana gelirken,meropeneme randomize edilen 185 hastanın 138'inde (%74,6) meydana geldi (risk farkı, %6,2[%95 CI - %15,5 ila %3,1]; P = 0,19). İkincil sonuçlar için, istatistiksel testler 2 taraflıydı veP <0,05 anlamlı kabul edildi.

Bu çalışmada, çalışma grupları arasında mortalite açısından bir dengesizlik tespit edildi. Piperasilin/tazobaktam grubunda meydana gelen ölümlerin eşlik eden enfeksiyondan çok alttayatan hastalıklarla ilişkili olduğu düşünüldü.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel Özellikler:

Emilim:


Piperasilin ve tazobaktam pik konsantrasyonları 4 g / 0,5 g dozunda intravenöz infüzyon yoluyla 30 dakika uygulamadan sonra sırasıyla 298 mcg/ml ve 34 mcg/ml'dir.

Dağılım:


Piperasilin ve tazobaktamın plazma proteinlerine bağlanma oranı yaklaşık %30'dur. Tazobaktam ve piperasilinin proteine bağlanması diğer bir bileşiğin varlığından etkilenmez.Tazobaktam metabolitlerinin proteine bağlanma oranı gözardı edilebilir niteliktedir.

TAZERACİN konsantrasyonları barsak mukozası, safra kesesi, safra, akciğer ve kemik gibi doku ve vücut sıvılarına geniş ölçüde dağılır. TAZERACİN ortalama doku konsantrasyonuplazmada konsantrasyonun %50'si ila 100'ü oranındadır. Diğer penisilinlerde olduğu gibiiltihapsız meninksleri olan deneklerde serebrospinal sıvıya dağılım düşüktür.

Biyotransformasyon:


Piperasilin mikrobiyolojik olarak minör aktif desetil metabolitine metabolize olur. Tazobaktamın tek metaboliti vardır ve mikrobiyolojik olarak inaktiftir.

Eliminasyon:


Piperasilin ve tazobaktamı böbrek yoluyla atılım glomerular filtrasyon ve tübüler sekresyon ile gerçekleşmektedir.

Piperasilin değişime uğramadan, hızla böbreklerden itrah edilir; uygulanan dozun %

68

'i idrarla atılır.

Tazobaktam ve metaboliti primer olarak böbreklerden itrah edilir; uygulanan dozun %80'i değişime uğramadan, geri kalanı tek metabolit olarak atılır. Piperasilin, tazobaktam ve desetilpiperasilin safraya da salgılanır.

Sağlıklı yetişkinlerde, tek veya çoklu dozları takiben, piperasilin ve tazobaktam kombinasyonunun plazma yarılanma ömrü 0,7 ile 1,2 saat arasında değişir ve doz veyainfüzyon süresinden etkilenmez. Hem piperasilinin hem de tazobaktamın eliminasyonyarılanma ömürleri renal klirensin azalmasıyla artar.

14/18

Piperasilin farmakokinetiğinde tazobaktamdan dolayı herhangi bir anlamlı değişiklik yoktur. Piperasilinin tazobaktam klirensini çok az düşürdüğü görülür.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


TAZERACİN doğrusal farmakokinetik özellik gösterir.

Hastalardaki karakteristik özellikler:

Böbrek Fonksiyon Bozukluğunda:


TAZERACİN yarılanma ömrü, azalan kreatinin klirensi ile artmaktadır. Piperasilin ve tazobaktam için normal böbrek fonksiyonuna sahip hastalarla karşılaştırıldığında,

20

ml/dk'nın altında kreatinin klirensinde bu artış sırasıyla iki ve dört katıdır.

Piperasilin/ tazobaktam dozlarının %30 ila %50'si ile birlikte tazobaktam metaboliti şeklinde vücuttan uzaklaştırılan tazobaktamın %5 oranındaki dozu, hemodiyalizle uzaklaştırılır.Piperasilin dozunun %

6

'sı ve tazobaktam dozunun %21'i peritoneal dializ ile dializatageçerken, tazobaktam dozu %18'e kadar olan bir oranda tazobaktam metabolite şeklindevücuttan uzaklaştırılır.

Karaciğer Fonksiyon Bozukluğunda:


Piperasilin ve tazobaktam yarılanma ömürleri karaciğer bozukluğu olan hastalarda yükselmektedir. Bununla beraber, karaciğer bozukluğu olan hastalarda dozaj ayarlamasıgerekli değildir.

Sağlıklı gönüllülerle karşılaştırıldığında hepatik sirozu olan hastalarda piperasilin ve tazobaktamın yarılanma ömürleri sırasıyla yaklaşık %25 ve %18 oranında artar.

Pediyatrik Popülasyon


Popülasyon farmakokinetik analizinde popülasyon ortalama (SE) değeri 5,64 (0,34) ml/dk/kg olmak üzere 9 aylık ila 12 yaş arası hastalardaki hesaplanan klirens yetişkinler ilekarşılaştırılabilir düzeydeydi. 2-9 aylık pediyatrik hastalarda piperasilin klirens hesabı budeğerin %80'idir. Piperasilin dağılım hacminin popülasyon ortalaması (SE) 0,243 (0,011) l/kgolup yaştan bağımsızdır.

Geriyatrik Popülasyon


Yaşlı hastaları gençler ile karşılaştırdığında piperasilin ve tazobaktamın ortalama yarılanma ömürleri sırasıyla %32 ve %55 daha uzundur. Fark kreatinin klirensindeki yaş ile alakalıdeğişikliklerden ileri geliyor olabilir.

Irk


Asya (n=9) ve Kafkas (n=9) ırklarından tek doz 4 g/0,5 g alan sağlıklı gönüllüler incelendiğinde piperasilin ve tazobaktam farmakokinetiğinde bir fark yoktur.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Tekrarlayan doz toksisitesi ve genotoksisite geleneksel çalışmalarına dayanan klinik olmayan veriler insanlar için özel bir tehlike olmadığını göstermektedir. Piperasilin / tazobaktam ilekarsinojenite çalışmaları yapılmamıştır.

Tazobaktam veya piperasilin / tazobaktam kombinasyonunun intraperitoneal uygulandığı sıçanlarda yapılan bir fertilite ve genel üreme çalışmasında, maternal toksisite ile eşzamanlı

15/18

olarak yavru büyüklüğünde azalma ve kemikleşmede gecikme ve kaburga varyasyonları olan fetüslerde artış olduğu bildirilmiştir. F1 neslinin fertilitesi ve F2 neslinin embriyonikgelişmesi bozulmamıştır.

Tazobaktam veya piperasilin / tazobaktam kombinasyonunun intravenöz uygulandığı fare ve sıçanlarda yürütülen teratojenisite çalışmalarında, maternal toksik dozlarda sıçanlarda fetalvücut ağırlığında hafif azalmalar olmuş, ancak teratojenik etki görülmemiştir.

Sıçanlarda tazobaktam veya piperasilin / tazobaktam kombinasyonunun intraperitoneal uygulanmasından sonra maternal toksisite ile eşzamanlı olarak peri/postnatal gelişme (yavruağırlıklarında azalma, ölü doğumlarda artış, yavru ölümünde artış) bozulmuştur.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Yardımcı madde içermemektedir.

6.2 Geçimsizlikler

Bu tıbbi ürün, bölüm

66

'da belirtilenler dışında başka tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.

TAZERACİN'in başka bir antibiyotik ile beraber alındığında ilaçlar ayrı ayrı uygulanmalıdırlar. TAZERACİN aminoglikozidlerle

in vitro

karışımı aminoglikozidin önemliinaktivasyonuyla sonuçlanabilir.

Kimyasal instabiliteden dolayı TAZERACİN, sodyum bikarbonat içeren çözeltilerle kullanılmamalıdır.

Uyumluluğu bilinmediğinden TAZERACİN diğer ilaçlarla şırınga veya infüzyon şişesi içinde karıştırılmamalıdır.

TAZERACİN, geçimliliği kanıtlanmadıkça diğer ilaçlardan ayrı bir infüzyon seti ile uygulanmalıdır.

TAZERACİN Laktatlı Ringer (Hartmanns) çözeltileri ile geçimsizdir.

TAZERACİN kan ürünlerine veya albumin hidrolizatlarına ilave edilmez.

6.3 Raf ömrü

Raf ömrü 24 aydır.

Kullanıma hazır çözeltiler, buzdolabında (2

-86.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

Liyofilize toz

: Steril liyofilize TAZERACİN tozunu içeren flakonlar 25°C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdırlar.

16/18

Çözeltiler

: Ürün, %5 dekstroz, enjeksiyonluk su veya %0,9 enjeksiyonluk sodyum klorür ile buzdolabında 2-8 oC'de 48 saat, oda sıcaklığında (25oC'de) 24 saat dayanıklıdır.

Mikrobiyolojik açıdan, sulandırılmış ve seyreltilmiş solüsyonlar hemen kullanılmalıdır.

Kullanılmayan çözelti atılmalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Tip III renksiz 25 ml cam flakon, bromobutil kauçuk tıpa ve flip-off alüminyum kapak

6.6

Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

Sulandırma ve seyreltme aseptik koşullarda yapılmalıdır. Çözelti uygulama öncesinde parçacıklı madde ve renk değiştirme açısından görsel olarak incelenmelidir. Çözelti sadeceberraksa ve partikül içermiyorsa kullanılmalıdır.

Sulandırma talimatları:

birinin

20

ml'si ile

Her bir TAZERACİN 4.5 g flakonu aşağıdaki seyrelticilerin sulandırılmalıdır.

enjeksiyonluk su, %5

Sulandırma için seyrelticiler: %0,9 enjeksiyonluk sodyum klorür, dekstroz.

Her bir flakon, seyreltikten sonra eriyinceye kadar döndürerek çalkalanmalıdır.

Sürekli karıştırıldığında 5- 10 dakika içinde rekonstitüsyon oluşmalıdır.

Sulandırılmış çözelti daha sonra aşağıda verilen intravenöz seyrelticilerin bir tanesi ile istenilen hacme (örn. 50 ml ila 150 ml) seyreltilebilir:

1. %0,9 enjeksiyonluk sodyum klorür

2. Enjeksiyonluk su**

3. %5 Dekstroz

TAZERACİN 4.5 g IV enjeksiyon ve infüzyon için liyofilize toz için 0,8 mm'lik (21 Gauge) bir dış çapa sahip steril hipodermik iğnelerin kullanılmasını önerir.

Bu çözücüler dışında herhangi bir çözücü ile seyreltilmemelidir.

** Her bir doz için önerilen maksimum enjeksiyonluk su hacmi 50 ml'dir.

TAZERACİN LAKTATLI RİNGER ÇÖZELTİLERİ ile GEÇİMSİZDİR.

İntravenöz infüzyon için steril transfer iğnesinin bir ucu, liyofilize tozun bulunduğu flakona, diğer ucu ise yukarıda belirtilen seyrelticilerden (50-150 ml) herhangi birinin bulunduğu

17/18

ambalaja takılarak dilüe edilir ve berraklaşana kadar çalkalanır. Flakona takılı bulunan şişe askısı yardımı ile infüzyon şeklinde uygulanır. En az 30 dakikada uygulanmalıdır.

Aminoglikozitlerle birlikte kullanım

Beta laktam antibiyotiklerle aminoglikozitlerin

in vitro

inaktivasyonundan dolayı, TAZERACİN ve aminoglikozitlerin ayrı ayrı uygulanması önerilir. Aminoglikozitlerleeşzamanlı tedavi endike olduğunda TAZERACİN ve aminoglikozit ayrı olarak sulandırılmalıve seyreltilmelidir.

Geçimsizlikler için bakınız bölüm 6.2.

Kullanılmayan tıbbi ürünler veya atık materyaller yerel gerekliliklere uygun olarak imha edilmelidir. Tek kullanımlıktır. Kullanılmamış çözeltiyi atınız.

7. RUHSAT SAHİBİ

İ.E. Ulagay İlaç Sanayii Türk A.Ş.

Maslak Mah. Sümer Sok. No: 4 Maslak Office Building Kat: 7-834485 Maslak, Sarıyer/İstanbulTel.: (212) 467 11 11Fax: (212) 467 12 12

8. RUHSAT NUMARASI

252/75

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 07.08.2013 Ruhsat yenileme tarihi: 04.01.2019

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

18/18

İlaç Bilgileri

Tazeracin 4,5g Iv Enjeksiyon ve İnfüzyon İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon

Etken Maddesi: Piperasilin Sodyum+tazobaktam Sodyum

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.