Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Puregon 900 Iu/1.08 Ml Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Kartuş Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

PUREGON 900 IU/1.08 ml enjeksiyonluk çözelti içeren kartuş Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Bir kartuş, 1.08 ml sulu çözeltide net toplam 900 IU rekombinant folikül stimülan hormon (FSH) dozunu içerir.

Enjeksiyonluk çözelti, 833 IU/ml sulu çözelti konsantrasyonunda, Çin hamster over (CHO) hücresinden genetik mühendisliği yoluyla üretilen follitropin beta etkin maddesini içerir. Bu dozml'de 83.3 mikrogram proteine karşılık gelir (yaklaşık 10.000 IU FSH/mg proteine eşdeğerspesifik in vivo biyoktivite).

Yardımcı maddeler:

Benzil alkol...............................................10 mg/mL

Sodyum sitrat............................................14,7 mg/mL

Sodyum hidroksit......................................pH 7.0'a kadar

Yardımcı maddelerin tüm listesi için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk çözelti.

Bir pen enjektörle kullanılmak üzere hazırlanmış kartuşlar içinde, enjeksiyon için berrak ve renksiz çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlarYetişkin Kadınlarda:

PUREGON aşağıdaki klinik durumların söz konusu olduğu kadın infertilitesinin tedavisinde endikedir:

• Klomifen sitrat tedavisine cevap vermeyen kadınlarda anovülasyon (polikistik oversendromu, PKOS, dahil olmak üzere)

• Tıbbi yardımcı üreme programlarında [(örn.

in vitro

fertilizasyon /embriyo transferi(İVF/ET), gamet intra-fallopian transfer (GİFT) ve intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu(İSSE)] çoklu foliküllerin gelişimini indüklemek amacıyla kontrollü hiperstimülasyon.

Yetişkin Erkeklerde:

Hipogonadotropik hipogonadizm nedenli spermatogenez eksikliği.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

PUREGON ile tedavi fertilite problemlerinde tecrübeli bir hekim gözetimi altında başlanmalıdır.

PUREGON'un ilk enjeksiyonu, doğrudan tıbbi gözlem altında uygulanmalıdır.

1

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Pen enjektör kullanıldığında, penin ayarlanan dozu veren hassas bir alet olduğu bilinmelidir. Konvansiyonel şırınga ile karşılaştırıldığında pen ile ortalama olarak

%Kadında doz:

Overlerin dışardan verilen gonadotropinlere karşı oluşturduğu yanıt aynı kişide ve kişiden kişiye büyük değişiklikler göstermektedir. Bu da standart bir doz şemasını imkansız kılar. Uygulanandoz, overlerin yanıtına bağlı olarak hastaya göre düzenlenmelidir. Bu, folikül gelişimininultrasonla değerlendirilmesini gerektirir. Serum östradiol düzeylerinin eş zamanlı tespiti deyararlı olabilir.

Karşılaştırmalı klinik çalışmaların sonuçlarına dayanarak, üriner FSH için genel olarak kullanılandan daha kısa bir tedavi dönemi boyunca PUREGON'un daha düşük bir toplamdozunun verilmesinin sadece folikül gelişimini optimize etmek için değil aynı zamandaistenmeyen over hiperstimulasyon riskinin azaltılması için de uygun olduğu kabul edilmektedir(bkz. bölüm 5.1).

PUREGON ile elde edilen klinik tecrübeler tüm endikasyonlarda üç tedavi siklusuna dayanmaktadır. İVF ile elde edilen genel tecrübeler ilk dört denemede başarı oranının genelliklesabit kaldığını, daha sonraki denemelerde ise başarı oranının gittikçe düştüğünügöstermektedir.

Anovülasyon:

Ardışık tedavi şeması önerilmektedir. Uygulamaya günlük 50 IU PUREGON ile başlanır. Bu başlangıç dozuna en az yedi gün süre ile devam edilir. Şayet overlerde cevap elde edilmezsefolikül büyümesi ve/veya plazma östradiol düzeyleri yeterli farmakodinamik yanıtı gösterenekadar günlük doz kademeli olarak artırılır. Östradiol düzeylerindeki günlük artışın %40-100olması optimal kabul edilir. Daha sonra pre-ovulatuar koşullar sağlanana kadar günlük dozadevam edilir. Ultrasonografide en az 18 mm çapında dominant bir folikülün görülmesi ve/veyaplazma östradiol düzeylerinin 300-900 pikogram/ml'ye (1000-3000 pmol/L) ulaşması pre-ovulatuar koşulların sağlandığını gösterir. Bu duruma ulaşmak için genellikle 7 ila 14 günlüktedavi yeterlidir.

Daha sonra PUREGON uygulaması kesilerek insan koriyonik gonadotropini (hCG) ile ovülasyon indüklenebilir.

Yanıt veren folikül sayısı çok fazlaysa ya da östradiol düzeyleri çok hızlı artış gösteriyorsa (arka arkaya 2 veya 3 gün östradiol miktarında günlük iki kattan fazla artış var ise), günlük dozunazaltılması gerekir.

14 mm'den büyük foliküller gebeliği sağlayabildiği için 14 mm'den büyük birden fazla pre-ovülatuar folikülün olması çoğul gebelik riski taşır. Bu durumda hCG verilmemeli, çoğul gebeliği önlemek için de o siklusta gebelikten kaçınılmalıdır.

2

Tıbbi yardımcı üreme programlarında kontrollü over hiperstimulasyonu:

Pek çok uyarıcı protokol uygulanmaktadır. Başlangıç dozu olarak en az ilk dört gün boyunca 100-225 IU önerilir. Daha sonra, over cevabına bakılarak doz hastaya göre ayarlanır. Klinikçalışmalarda 75-375 IU arasında değişen idame dozunun 6 ile 12 gün devam edilmesi yeterlibulunmuştur, ancak bazen tedavi süresinin uzatılması gerekebilir.

PUREGON tek başına verilebildiği gibi, erken luteinizasyonu önlemek için bir GnRH agonisti veya antagonisti ile kombine edilerek de verilebilir. Bir GnRH agonisti kullanıldığında yeterlifoliküler cevaba ulaşmak için daha fazla total PUREGON dozu gerekebilir.

Overlerin verdiği yanıt ultrason değerlendirmesi ile takip edilir. Serum östradiol düzeylerinin eş zamanlı tespiti de yararlı olabilir. Ultrason ile değerlendirmede 16-20 mm arasında en az üçfolikül saptandığında ve iyi bir estradiol yanıtına dair kanıt olduğunda (çapı 18 mm'den büyükolan her bir folikül için (plazma düzeyleri yaklaşık 300-400 pikogram/ml (1000-1300 pmol/l),folikül olgunlaşmasının son fazı hCG verilerek indüklenir. Oosit toplama işlemi 34-35 saat sonrayapılır.

Erkekte doz:

Haftalık PUREGON dozu 450 IU olmalıdır. Tercihen bu doz 150 IU'lik 3 doza bölünebilir ve hCG ile birlikte kullanılabilir. PUREGON ve hCG ile tedavi en az 3-4 ay devametmelidir, bu süreden önce spermatogenezde gelişme beklenemez. Tedavi yanıtınıdeğerlendirmek amacı ile tedavi başlangıcından 4 ila 6 ay sonra semen analizi önerilmektedir.Eğer hasta bu tedavi süresinden sonra yanıt vermezse kombinasyon tedavisi sürdürülebilir.Güncel klinik tecrübeler spermatogenezin gerçekleşmesi için tedaviye 18 ay ya da daha uzunsüre devam etmenin gerekli olabileceğini göstermektedir.

Uygulama şekli:

Kartuşlardaki enjeksiyonluk PUREGON çözelti, PUREGON Pen ile kullanılmak üzere geliştirilmiştir ve subkutan yoldan uygulanmalıdır. Lipoatrofinin önlenmesi için enjeksiyon yerideğiştirilmelidir.

Doktor tarafından gerekli talimatların verilmesi koşuluyla, PUREGON'un pen ile enjeksiyonu hasta tarafından yapılabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Geriyatrik popülasyon:

PUREGON'un kullanımı ile ilgili endikasyonu yoktur.

Pediyatrik popülasyon:Böbrek/Karaciğer yetmezliği

PUREGON'un kullanımı önerilmemektedir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Erkekler ve kadınlar için


• Bölüm 6.1'de listelenen herhangi bir yardımcı maddeye veya etkin maddeye karşı aşırıduyarlılık.

• Over, meme, uterus, testis, hipofiz ya da hipotalamus tümörleri.

3

• Primer gonadal yetmezlik

Kadınlar için ek olarak


Tanısı konmamış vajinal kanama.

• Polikistik over sendromuna (PCOS) bağlı olmaksızın gelişen over kistleri ya da büyümüşoverler.

• Gebelikle bağdaşmayan üreme organlarının malformasyonları.

• Gebelikle bağdaşmayan rahimdeki fibroid tümörler.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

İzlenebilirlik

Biyoteknolojik tıbbi ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.

Antibiyotik aşırı duyarlılık reaksiyonları


• PUREGON eser miktarda streptomisin ve/veya neomisin içerebilir. Bu antibiyotikler, aşırıduyarlı kişilerde aşırı duyarlılık reaksiyonlarına neden olabilir.

Tedaviye başlamadan önce infertilite tedavisi


Tedaviye başlamadan önce, çiftin infertilitesi uygun olarak değerlendirilmelidir. Hastalar özellikle hipotiroidizm, adrenokortikal yetmezlik, hiperprolaktinemi ve hipofiz veyahipotalamus tümörleri bakımından değerlendirilmeli ve uygun spesifik tedavi verilmelidir.

Kadınlarda


Over hiperstimülasyon sendromu (OHSS)


OHSS komplike olmamış over büyümesinden farklı bir tıbbi durumdur. Hafif ve orta derecede OHSS'nun klinik bulgu ve semptomları karın ağrısı, bulantı, diyare, overlerde ve over kistlerindehafif veya orta derecede büyümedir. Şiddetli OHSS yaşamı tehdit edici olabilir. ŞiddetliOHSS'nun klinik bulgu ve semptomları büyük over kistleri, akut karın ağrısı, asites, plevralefüzyon, hidrotoraks, dispne, oligüri, hematolojik bozukluklar ve kilo artışıdır. Nadir olgularda,OHSS ile ilişkili olarak venöz ya da arteriyel tromboembolizm ortaya çıkabilir. OHSS ile ilişkiliolarak, karaciğer biyopsisinde morfolojik değişikliklerin eşliğinde veya bu değişikliklerolmaksızın, karaciğer fonksiyonu testinde karaciğer fonksiyonunda bozulmaya işaret eden geçicianormallikler bildirilmiştir.

OHSS insan Koriyonik Gonadotropini (hCG) uygulanmasından ve gebelikten (endojen hCG) kaynaklanabilir. Erken OHSS genellikle hCG uygulamasından sonraki 10 gün içinde ortayaçıkar ve gonadotropin stimülasyonuna karşı aşırı bir over yanıtı ile ilişkili olabilir. Geç OHSS,gebelikle ilişkili hormonal değişikliklerin sonucunda, hCG uygulamasından 10 günden dahauzun bir süre sonra ortaya çıkar. OHSS gelişme riski nedeniyle hastalar hCG uygulamasındansonra en az iki hafta izlenmelidir.

Yüksek over yanıtı için bilinen risk faktörlerine sahip kadınlar PUREGON tedavisinden sonra OHSS gelişimine özellikle yatkın olabilir. Over stimülasyonunun ilk siklusu uygulanan ve riskfaktörlerinin yalnızca kısmen bilindiği kadınlarda OHSS'nin erken semptom ve bulgularınınyakından gözlemlenmesi önerilir.

Yardımcı Üreme Teknolojisi (YÜT) sırasında OHSS riskini azaltmak için güncel klinik uygulamayı takip ediniz. Önerilen PUREGON dozu ve tedavi rejimine bağlı kalınması ve overyanıtının dikkatle izlenmesi OHSS riskini azaltmak açısından önemlidir. OHSS riskini izlemek

4

için, tedaviden önce ve tedavi sırasında belli aralıklarla, folikül gelişiminin ultrasonografik değerlendirmeleri yapılmalıdır; serum östradiol düzeylerinin eş zamanlı tespiti yararlı olabilir.YÜT'de çapı 11 mm ve daha fazla olan 18 ya da daha fazla folikül nedeniyle, OHSS riskiyüksektir.

OHSS gelişirse, OHSS'nin standart ve uygun tedavisi uygulanmalı ve izlenmelidir.

Çoğul gebelik


PUREGON dahil olmak üzere tüm gonadotropin tedavilerinde çoğul gebelik ve doğumlar bildirilmiştir. Özellikle yüksek sayıdaki çoğul gebelikler annede (gebelik ve doğumkomplikasyonları) ve perinatal dönemde (düşük doğum oranı) istenmeyen sonuçlar açısındanrisk taşır. Ovülasyon indüksiyonu yapılan anovülatuvar kadınlarda, çoğul gebeliklerin riskiniazaltmak amacıyla, folikül gelişiminin transvajinal ultrasonografiyle takip edilmesi siklusadevam edip edilmemesini belirlemeye yardımcı olabilir. Tedaviye başlamadan önce hastalarçoğul gebeliklerin potansiyel riskleri konusunda uyarılmalıdır.

Yardımcı Üreme Teknolojisi (YÜT) prosedürleri uygulanan kadınlarda çoğul gebelik riski esas olarak transfer edilen embriyo sayısıyla ilişkilidir. Bir ovülasyon indüksiyon siklusundakullanıldığında uygun FSH dozu ayarlamaları çoklu folikül gelişimini önleyecektir.

Dış gebelik


• YÜT uygulanan infertil

kadınlarda ektopik gebelik insidansı artmıştır. Bu nedenle gebeliğin intrauterin olduğunun erken ultrasonografiyle doğrulanması önemlidir.

Spontan Abortus


•Yardımcı üreme teknikleri uygulanan kadınlarda gebelik kaybı oranları normal popülasyona göre daha yüksektir.

Vasküler komplikasyonlar


Hem OHSS ile ilişkili hem de ayrı olarak PUREGON dahil gonadotropinlerle tedaviden sonra tromboembolik olaylar bildirilmiştir. Venöz veya arteryel damarlardan kaynaklananintravasküler tromboz hayati organlara veya uzuvlara kan akışının azalmasına yol açabilir.Ailesel veya kişisel öykü, ciddi obezite veya trombofili gibi, tromboembolik olaylar için genelolarak bilinen risk faktörlerine sahip kadınlarda PUREGON dahil gonadotropinler ile tedavi buriski daha da artırabilir. Bu kadınlarda PUREGON dahil gonadotropin uygulanmasının yararlarıriskler ile karşılaştırılmalıdır. Bununla birlikte, gebeliğin kendisinin de yüksek tromboz riskitaşıdığı akılda bulundurulmalıdır.

Konjenital Malformasyonlar


YÜT sonrası konjenital malformasyonların insidansı, spontan gebelikler ile kıyaslandığında biraz daha yüksek olabilir. Bunun, ebeveyn özelliklerindeki (örn., annenin yaşı, spermözellikleri) farklılıklara ve çoğul gebeliklere bağlı olduğu düşünülmektedir.

Over Torsiyonu


PUREGON dahil gonadotropinlerle tedaviden sonra over torsiyonu (yumurtalık dönmesi) bildirilmiştir. Over torsiyonu OHSS, gebelik, önceki abdominal cerrahi, geçmişte overtorsiyonu öyküsü, geçmişte veya güncel olarak mevcut over kisti ve polikistik overler gibi diğerrisk faktörleriyle ilişkili olabilir. Azalmış kan akışından kaynaklanan over hasarı, erken teşhisve torsiyonun hemen düzeltilmesiyle (detorsiyon) sınırlandırılabilir.

5

Överdeki ve üreme sistemindeki diğer neoplazmalar


İnfertilite tedavisi için çeşitli tedavi rejimleri uygulanan kadınlarda over ve diğer üreme sistemi organlarına ait hem iyi hem de kötü huylu neoplazm raporları mevcuttur. İnfertil kadınlardagonadotropin tedavisinin bu tümörlerin riskini artırıp artırmadığı henüz belirlenmemiştir.

Diğer Tıbbi Durumlar


PUREGON ile tedaviye başlamadan önce gebelik açısından kontrendikasyon oluşturan tıbbi durumlar değerlendirilmelidir.

Erkeklerde


Primer Testiküler Yetmezlik


Erkeklerde yükselmiş endojen FSH düzeyleri primer testiküler yetmezliğin göstergesidir.

Bu tür hastalar PUREGON/hCG tedavisine cevap vermezler.

Yardımcı maddeler:

Benzil alkol: Bu tıbbi ürün 10 mg/mL benzil alkol içermektedir. Benzil alkol, anafilaktoid reaksiyonlara neden olabilir.

Benzil alkolün fazla miktarda alımı metabolik asidoza neden olabilir. PUREGON hamile veya emziren kadınlara ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan hastalara reçete edilirken özel önlemleralınmalıdır.

Sodyum: pH seviyesinin ayarlanmasında yeteri miktarda sodyum hidroksit kullanılır.

Bu tıbbi ürün her kartuşunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Klomifen sitrat ile PUREGON'un birlikte kullanımı folikül cevabını arttırabilir. Bir GnRH agonisti ile hipofizer desensitizasyon oluşturulduktan sonra yeterli folikül yanıtına ulaşmak içindaha yüksek bir PUREGON dozu kullanmak gerekebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlar üzerinde herhangi bir etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

Pediyatrik popülasyon:4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi X'tir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

PUREGON gebelik döneminde uygulandığı taktirde ciddi doğum kusurlarına yol açmaktadır/ yol açtığından şüphelenilmektedir.

Gebelik dönemi

Hamilelik döneminde PUREGON kullanımı endike değildir.

Hamilelik sırasında kazayla maruz kalma durumunda, klinik veriler rekombinant FSH'ın teratojenik etkisini dışlamaya yetecek ölçüde değildir. Ancak bugüne kadar malformasyona yol

6

açan hiçbir özel etki bildirilmemiştir. Hayvan çalışmalarında teratojenik etki gözlenmemiştir.

Laktasyon dönemi

Follitropin betanın süte geçmesi ile ilgili klinik veya hayvan çalışmalarından herhangi bir bilgi elde edilmemiştir. Follitropin betanın yüksek molekül ağırlığından dolayı anne sütüne geçmeihtimali yoktur. Eğer follitropin beta anne sütüne geçerse, çocuğun gastrointestinal sistemindedegradasyona uğrayacaktır. Follitropin beta süt üretimini etkileyebilir.

Üreme yeteneği/Fertilite

PUREGON yardımcı üreme programlarında kontrollü over hiperstimülasyonu veya over indüksiyonu uygulanan kadınların tedavisinde kullanılır. Erkeklerde PUREGONhipogonadotrofik hipogonadizmden kaynaklanan spermatogenez eksikliğinin tedavisindekullanılır. Pozoloji ve uygulama şekli için bkz. bölüm 4.2.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

PUREGON araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde ihmal edilebilir bir etkiye sahiptir veya hiçbir etkisi yoktur.

4.8. İstenmeyen etkiler

PUREGON'un intramüsküler ya da subkutan yoldan klinik kullanımı, enjeksiyon bölgesinde lokal reaksiyonlara neden olabilir (tedavi edilen hastaların %3'ü). Bu lokal reaksiyonların büyükkısmı hafiftir ve geçicidir. Nadiren jeneralize aşırı duyarlılık reaksiyonları gözlenmiştir(follitropin beta ile tedavi edilen tüm hastaların yaklaşık %0.2'si).

Kadınların tedavisi:


Klinik çalışmalarda, follitropin beta ile tedavi edilen kadınların yaklaşık %4'ünde over hiperstimulasyon sendromu (OHSS) ile ilişkili semptomlar ve belirtiler bildirilmiştir (bakınızbölüm 4.4.) Bu sendromla bağlantılı advers reaksiyonlar pelvik ağrı ve/veya konjesyon, karınağrısı ve/veya distansiyon, meme şikayetleri ve over büyümesini içerir.

Aşağıdaki tabloda klinik çalışmalarda kadınlarda follitropin beta ile bildirilen advers reaksiyonlar sistem organ sınıfına ve sıklığa göre listelenmiştir.

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 - <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 - <1/100); seyrek (>1/10.000 - <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Sistem Organ Sınıfı

Sıklık

Advers reaksiyon

Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın
Baş ağrısı
Gastrointestinal hastalıklar
Yaygın
Abdominal distansiyon Abdominal ağrı

Yaygın olmayan
Abdominal rahatsızlık
Kabızlık
İshal
Bulantı
Üreme sistemi ve meme
Yaygın

OHSS Pelvik ağrı

7

hastalıkları

Yaygın olmayan
Meme şikayetleri 1 MetrorajiOver kistiOver büyümesiOver torsiyonuRahim büyümesiVajinal hemoraji

Genel bozukluklar ve uygulama yerindeki durumları

Yaygın
Enjeksiyon yeri reaksiyonu 2
Yaygın olmayan
Genelleştirilmiş aşırı duyarlılık reaksiyonları 3

1. Hassasiyet, ağrı ve/veya engorjman ve meme başı ağrısını içeren meme şikayetleri

2. Morarma, ağrı, kızarıklık, şişme ve kaşıntıyı içeren lokal enjeksiyon yeri reaksiyonları

3. Eritem, ürtiker, döküntü ve kaşıntıyı içeren jeneralize aşırı duyarlılık reaksiyonları.

Ayrıca, ektopik gebelik, düşük ve çoğul gebelikler bildirilmiştir. Bunların YÜT veya sonraki gebelik ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.

Follitropin beta hCG tedavisi nadir olarak diğer gonadotrapinlerde olduğu gibi tromboembolizm ile ilişkilendirilmiştir.

Erkeklerin tedavisi:


Aşağıdaki tabloda bir klinik çalışmada erkeklerde (30 hastaya doz uygulanmış follitropin beta ile bildirilen advers reaksiyonlar sistem organ sınıfına ve sıklığa göre listelenmektedir; yaygın(> 1/100 - < 1/10).

Sistem Organ Sınıf

Sıklık1

Advers reaksiyon

Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın
Baş ağrısı
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın

Akne

Döküntü

Üreme sistemi ve meme hastalıkları
Yaygın

Epididimal kist Jinekomasti

Genel bozukluklar ve uygulama yerindeki durumlar
Yaygın

Enjeksiyon yerinde reaksiyon2

1. Tek bir rapor, sıklığı %1'in üzerine çıkardığından, sadece bir kere bildirilen adversreaksiyonlar “yaygın” başlığı altında listelenmiştir.

2. Enjeksiyon yerindeki lokal reaksiyonlar sertleşme ve ağrıyı içerir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi'ne (TÜFAM) bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr;4.9. Doz aşımı ve tedavisi

İnsanlarda PUREGON'un akut toksisitesi ile ilgili bir veri yoktur. Ancak hayvan

8

çalışmalarında PUREGON ve üriner gonadotropin preparatlarmm akut toksisitelerinin çok düşük olduğu gösterilmiştir. Çok yüksek dozda FSH, overlerin hiperstimulasyonuna nedenolabilir (bakınız bölüm 4.4).

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1.Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Cinsiyet hormonları ve genital sistem modülatörleri, gonadotropinler; ATC kodu: G03G A06

PUREGON rekombinant FSH içermektedir. PUREGON insan FSH alt ünite genleri ile transfekte edilen bir Çin hamster over hücre dizisinin kullanıldığı rekombinant DNAteknolojisi ile üretilir. Primer aminoasid dizilimi doğal insan FSH'ı ile aynıdır.Karbonhidrat zincir yapısında bazı küçük farklılıkların mevcut olduğu bilinmektedir.

Etki Mekanizması

FSH normal folikül büyümesinde ve olgunlaşmasında ve gonadal steroid üretiminde vazgeçilmezdir. Kadınlarda FSH düzeyi folikül gelişiminin başlangıcı ve süresi için kritik olupolgunlaşan foliküllerin sayısı ve zamanlaması da FSH'a bağlıdır. Bu nedenle PUREGONgonadal fonksiyonu bozulmuş olan seçilmiş hastalarda folikül gelişimini ve steroid üretiminiuyarmak için kullanılabilir. Ayrıca tıbbi yardımcı üreme programlarında birden fazla folikülgelişimini uyarmak için de PUREGON kullanılabilir (örn. in vitro fertilizasyon/embriyotransferi [(İVF/ET), gamet intra-fallopian transfer (GİFT) ve intrasitoplazmik spermenjeksiyonu (İSSE)]. PUREGON ile tedavi sonrasında folikül olgunlaşmasının son fazınınuyarılması, mayoz bölünmenin sürmesi ve folikül rüptürünü indüklemek amacıyla genelliklehCG uygulanır.

Klinik Etkililik ve Güvenlilik


Bir yardımcı üreme teknolojisi (YÜT) programına katılan kadınlarda kontrollü over stimülasyonu ve ovülasyon indüksiyonu için rekFSH (follitropin beta) ile üriner FSH'ninkarşılaştırıldığı klinik çalışmalarda (bkz. aşağıda Tablo 1 ve 2), PUREGON folikülolgunlaşmasını tetiklemek için gereken daha düşük toplam doz ve daha kısa tedavi süresibakımından üriner FSH'den daha güçlü bulunmuştur.

Kontrollü over stimülasyonunda, PUREGON üriner FSH'ye kıyasla daha düşük toplam dozda ve daha kısa tedavi süresinde toplanan oositlerin sayısında artışla sonuçlanmıştır.

Tablo 1: Çalışma 37608'in sonuçları (kontrollü over stimülasyonunda PUREGON'un güvenliliğini ve etkililiğini üriner FSH ile karşılaştıran randomize, grup karşılaştırmalı klinikçalışma).


PUREGON (n = 546)

üriner-FSH (n = 361)

Elde edilen oositlerin ortalama sayısı
10,84*

8,95

Ortalama toplam doz (75 IU ampullerin sayısı)
28,5*

31,8

FSH stimülasyonunun ortalama süresi (gün)
10,7*

11,3

* İki grup arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,05).

9

Ovülasyon indüksiyonunda, PUREGON üriner FSH'ye kıyasla daha düşük medyan toplam doz ve daha kısa medyan tedavi süresiyle sonuçlanmıştır.

Tablo 2: Çalışma 37609'un sonuçları (ovülasyon indüksiyonunda PUREGON'un güvenliliğini ve etkililiğini üriner FSH ile karşılaştıran randomize, grup karşılaştırmalı klinik çalışma).




PUREGON

üriner-FSH




(n = 105)

(n = 66)

Foliküllerin ortalama
>
12 mm
3,6*
2,6
sayısı
>
15 mm
2,0
1,7

>
18 mm
1,1
0,9
Medyan toplam doz (IU)a
750*
1,035
Medyan tedavi süresi (gün)a
10,0*
13,0

* İki grup arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,05).

a Ovülasyon indüksiyonu yapılan kadınlarla sınırlandırılmıştır (PUREGON, n = 76; u-FSH, n = 42).

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim

:

PUREGON'un subkutan uygulanmasından yaklaşık 12 saat sonra maksimum FSH konsantrasyonuna ulaşılır. Enjeksiyon yerinden devamlı salınım ve eliminasyon yarılanmasüresinin yaklaşık 40 saat olması (12-70 saat arası) nedeniyle FSH düzeyleri 24-48 saat boyuncayüksek kalır. Eliminasyon yarı zamanının nispeten uzun olması sayesinde aynı dozun tekrarlıuygulanmasıyla plazma FSH konsantrasyonları tek doz sonrasına oranla yaklaşık 1.5-2.5 kat dahayükseğe ulaşabilir. Bu artış ile terapötik FSH konsantrasyonlarına ulaşılabilir. PUREGON'unintramusküler ve subkutan uygulaması arasında önemli farmakokinetik farklılıklarbulunmamaktadır. Her ikisinin de mutlak biyoyararlanımı yaklaşık

%

77'dir.

Dağılım, biyotransformasyon ve eliminasyon:


Rekombinant FSH, biyokimyasal olarak insan üriner FSH'a çok benzer olup aynı şekilde dağılır, metabolize edilir ve atılır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Sıçanlarda uygulanan tek doz PUREGON toksikolojik yönden anlamlı etkilere yol açmamıştır. Tekrarlanan doz çalışmalarında sıçanlarda (2 hafta) ve köpeklerde (13 hafta) maksimum insandozunun 100 katı kadar PUREGON kullanımı toksikolojik yönden anlamlı etkilere yolaçmamıştır. PUREGON, Ames testinde ya da insan lenfositleriyle yapılan in vitro kromozomaberasyon testinde mutajenik potansiyel göst

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

PUREGON enjeksiy onluk çözelti içeriği; sükroz, sodyum sitrat, L-metiyonin, polisorbat 20, benzil alkol ve enjeksiyonluk su içerir. pH sodyum hidroksit ve/veya hidroklorik asit ileayarlanmış olabilir.

6.2. Geçimsizlikler

Geçimlilik çalışmalarının olmaması nedeniyle, bu tıbbi ürün diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.

10

6.3. Raf ömrü

36 ay.

Kartuşun iç kauçuk kapağı iğneyle bir kez delindikten sonra ürün en fazla 28 gün saklanabilir.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Eczacı tarafından saklama koşulu

Buzdolabında saklayınız (2°C-8°C), dondurmayınız.

Hasta tarafından saklama koşulu

İki şekilde olabilir:

1. Buzdolabında saklayınız (2°C-8°C), dondurmayınız.

2. Hastalar açısından kolaylık için PUREGON hasta tarafından 25°C de veya 25°C nin altında, birdefaya mahsus maksimum 3 ay saklanabilir. Kartuşları ambalajında saklayınız.

Tıbbi ürün ilk kez açıldıktan sonraki saklama koşulları için bkz. Bölüm 6.3.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Şeffaf plastik şase içinde kauçuk kapaklı, Al crimp-cap kapaklı bir adet cam kartuş ve 9 adet iğne, karton kutuda paketlenmiştir.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Çözelti içinde parçacıklar varsa ya da çözelti berrak değilse ilaç kullanılmamalıdır.

PUREGON kartuş, Enjeksiyon için Çözelti, PUREGON Pen ile kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Peni kullanma talimatları dikkatle uygulanmalıdır.

Enjeksiyon öncesi hava kabarcıkları kartuşdan uzaklaştırılmalıdır (bkz. peni kullanma talimatları). Boş kartuşlar tekrar doldurulmalıdır.

PUREGON kartuşlar, kartuş içinde başka ilaçla karıştırılmak üzere hazırlanmamıştır. Enjeksiyonun hemen ardından kullanılan iğneler atılmalıdır.

Kullanılmamış olan ürün ya da atık materyaller, “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Organon Turkey İlaçları Ltd. Şti.

Esentepe Mah. Büyükdere Cad.

Kanyon Blok No: 185 İç Kapı No: 271 Şişli - İstanbulTelefon : (212) 268 20 68Faks:(212)319 76 00

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

2022/214

11

9. İLK RUHSAT/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 11.04.2022 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

12

İlaç Bilgileri

Puregon 900 Iu/1.08 Ml Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Kartuş

Etken Maddesi: Rekombinant Folikül Stimülan Hormon (fsh)

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.