Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Elonva 100 Mcg/0,5 Ml Enjeksiyonluk Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

ELONVA® 100 mcg/0,5 ml enjeksiyonluk çözelti Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde

:

Korifollitropin alfa...................100 mikrogram/0,5 ml

Korifollitropin alfa, Çin Hamsteri Over (ÇHO) hücrelerinde rekombinant DNA teknolojisi ile üretilen bir glikoproteindir.

Yardımcı maddeler:

Sodyum sitrat dihidrat (E 331)............. 7,35 mg/ml

Sodyum hidroksit................................pH ayarlamak için gerektiği kadar

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk çözelti.

Berrak ve renksiz sulu çözelti.

Steril

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

• ELONVA bir Yardımcı Üreme Teknolojisi (YÜT) programına katılan kadınlarda çoklufolikül gelişimi için bir Gonadotropin Salgılatıcı Hormon (GnRH) antagonisti ileberaber Kontrollü Over Stimülasyonunda (KOS) endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli

ELONVA tedavisi fertilite problemlerinin tedavisinde deneyimli bir hekim gözetiminde

başlatılmalıdır.

Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi :

Üreme yaşındaki kadınların tedavisinde ELONVA dozu, yaşa ve vücut ağırlığına bağlı

hesaplanır.

• Vücut ağırlığı 60 kg veya altındaki, 36 yaşında ya da daha genç kadınlar için 100mikrogramlık tek bir doz önerilmektedir.

• Yaşa bakılmaksızın vücut ağırlığı 60 kg'dan fazla olan kadınlar ile 36 yaşın üzerinde vevücut ağırlığı 50 kg veya daha fazla olan kadınlar için 150 mikrogramlık tek bir dozönerilmektedir.

Vücut ağırlığı 50 kg'ın altında olan 36 yaş üzeri kadınlarda çalışma yapılmamıştır.

1/17


Vücut Ağırlığı

50 kg'ın altında

50 - 60 kg

60 kg'dan fazla

Yaş

36 yaş ve altında
100 mikrogram
100 mikrogram
150 mikrogram
36 yaş üzeri
Çalışılmamıştır
150 mikrogram
150 mikrogram

ELONVA'nın önerilen dozları stimülasyonun 5. günü veya 6.gününden sonra uygulanan yalnızca bir GnRH antagonisti ile tedavi döngüsünde ortaya konmuştur (ayrıca bkz. bölüm 4.1,4.4 ve 5.1).

1'inci stimülasyon günü:

ELONVA, menstrüel siklusun erken foliküler fazında, tercihen karın duvarına olmak üzere tek bir deri altı (subkutan) enjeksiyon olarak uygulanmalıdır.

5'inci veya 6'ncı stimülasyon günü:

Gonadotropin Salgılatıcı Hormon (GnRH) antagonisti ile tedavi over yanıtına bağlı olarak -örneğin büyüyen foliküllerin sayısına ve büyüklüğü- stimülasyonun beşinci veya altıncı gününde başlatılmalıdır. Serum östradiol düzeylerinin eş zamanlı olarak tayin edilmesi yararlıolabilir. Erken Lüteinizan Hormon (LH) dalgalanmalarının ortaya çıkmasının önlenmesi içinGnRH antagonisti kullanılır.

8'inci stimülasyon günü:

1.stimülasyon gününde ELONVA'nın enjeksiyonundan yedi gün sonra, KOS tedavisine, final oosit maturasyonunun tetiklenmesi (3 folikül > 17 mm) kriterine ulaşılana dek günlük (rek)Folikül Stimüle Edici Hormon [(rek) FSH] enjeksiyonları ile devam edebilir. (rek) FSH'ningünlük dozu over yanıtına bağlıdır. Normal yanıt verenlerde (rek) FSH'nin günlük 150 IU'likdozu önerilmektedir. İnsan Koriyonik Gonadotropini (hCG)'nin uygulama gününde rek-FSHuygulaması, over yanıtına bağlı olarak ihmal edilebilir. Genel olarak, yeterli folikül gelişimine,tedavinin ortalama dokuzuncu gününde (aralık 6 ila 18 gün) ulaşılır.

>17 mm olan üç folikül gözlenir gözlenmez, final oosit matürasyonunu indüklemek için, aynı gün veya ertesi gün, 5.000 ila 10.000 IU arasındaki tek dozluk hCG enjeksiyonu uygulanır.Aşırı bir over yanıtı durumunda, Over Hiperstimülasyon Sendromu (OHSS) gelişim riskiniazaltmak için bölüm 4.4'de verilen tavsiyelere bakılmalıdır.

Uygulama şekli:

ELONVA subkutan yolla uygulanır.

ELONVA'nın subkutan enjeksiyonu eğer doktorunuz tarafından dikkatlice talimat verilirse hasta veya eşi tarafından uygulanabilir. Kendi kendine ELONVA uygulaması, yalnızca iyimotive, yeterince eğitilmiş ve uzman tavsiyesine erişimi olan kadınlar tarafından yapılmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:

2/17

Böbrek yetmezliği olan hastalarda klinik çalışmalar gerçekleştirilmemiştir. Böbrek yetmezliği olan hastalarda korifollitropin alfanın eliminasyon hızı azalmış olabileceğinden bu kadınlardaELONVA kullanımı önerilmemektedir (bkz. bölüm 4.4 ve 5.2).

Karaciğer yetmezliği:

Her ne kadar karaciğer yetmezliği olan hastalara ilişkin veriler mevcut değilse de, karaciğer yetmezliğinin, korifollitropin alfa eliminasyonunu etkilemesi olası değildir (bkz. bölüm 5.2).

Pediyatrik popülasyon:

Onaylanan endikasyon dahilinde ELONVA'nın pediyatrik popülasyonda kullanımı söz konusu değildir.

Geriyatrik popülasyon:

ELONVA'nın geriyatrik popülasyonda kullanımı, endikasyonu ile ilişkili olmadığından uygulanabilir değildir.

4.3 Kontrendikasyonlar

• Etkin madde veya bölüm 6.1'de listelenen bileşenlerinden herhangi birine karşı aşırıduyarlılık

• Over, meme, uterus, hipofiz veya hipotalamus tümörleri

• Bilinen ya da tanısı konmuş bir sebebi olmayan anormal (menstrüel dışı) vajinal kanama

• Primer over yetmezliği

• Over kisti veya yumurtalıklarda büyüme

• Uterusun, gebelik ile uyuşmayan fibroid tümörleri

• Üreme organlarının gebelik ile uyuşmayan malformasyonları

• Over Hiperstimülasyon Sendromu (OHSS) risk faktörleri:

o OHSS geçmişi

o Ultrason taraması ile ölçülen >11 mm boyutunda 30'dan fazla folikül ile sonuçlanan önceki KOS döngüsüo > 20 olan bazal antral folikül sayımıo Polikistik over sendromu (PKOS)

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Tedaviye başlamadan önce infertilite değerlendirmesi


Tedaviye başlamadan önce, çiftin infertilitesi uygun şekilde değerlendirilmelidir . Özellikle kadın; hipotiroidizm, adrenokortikal yetmezlik, hiperprolaktinemi ve pitüiter veya hipotalamiktümörler bakımından ve uygun spesifik tedavinin verilip verilmediği yönündendeğerlendirilmelidir. ELONVA ile tedaviye başlamadan önce gebelik açısındankontrendikasyon oluşturan tıbbi durumlar da değerlendirilmelidir.

Stimülasyon siklusu sırasındaki dozaj


ELONVA yalnızca tek bir subkutan enjeksiyon için üretilmiştir. Aynı tedavi siklusu içinde ELONVA'nın ilave enjeksiyonları yapılmamalıdır (bkz. bölüm 4.2).

3/17

ELONVA uygulamasından sonra, stimülasyonun 8. gününden önce FSH içeren hiçbir ilave ürün uygulanmamalıdır (bkz. bölüm 4.2).

Böbrek yetmezliği


Hafif, orta veya şiddetli renal yetmezliği olan hastalarda korifollitropin alfanın eliminasyon hızı yavaşlamış olabilir (bkz. bölüm 4.2 ve 5.2). Bu nedenle, bu kadınlarda ELONVA kullanımıönerilmemektedir.

Bir GnRH agonist protokolüyle birlikte uygulama önerilmez


ELONVA'nın bir GnRH agonisti ile kombine kullanımı ile ilgili veriler sınırlıdır. Kontrollü olmayan küçük bir çalışmanın sonuçları, bir GnRH antagonisti ile olduğundan daha yüksekover yanıtı olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla ELONVA'nın bir GnRH agonisti ile birliktekullanımı önerilmemektedir (bkz. bölüm 4.2).

Over hiperstimülasyon sendromu (OHSS)


OHSS komplike olmamış over büyümesinden farklı bir tıbbi durumdur. Hafif ve orta derecede OHSS'nun klinik bulgu ve semptomları karın ağrısı, bulantı, diyare, over ve over kistlerindehafif veya orta derecede büyümedir. Şiddetli OHSS yaşamı tehdit edici olabilir. ŞiddetliOHSS'nun klinik bulgu ve semptomları büyük over kistleri, akut karın ağrısı, assit, plevralefüzyon, hidrotoraks, dispne, oligüri, hematolojik bozukluklar ve kilo artışıdır. Nadir olgularda,OHSS ile ilişkili olarak venöz ya da arteriyel tromboembolizm ortaya çıkabilir. OHSS ile ilişkiliolarak, karaciğer biyopsisinde morfolojik değişikliklerin eşliğinde veya bu değişikliklerolmaksızın, karaciğer fonksiyonu testinde karaciğer fonksiyonunda bozulmaya işaret edengeçici anormallikler bildirilmiştir.

OHSS, hCG uygulanmasından ve gebelikten (endojen hCG) kaynaklanabilir. Erken OHSS genellikle hCG uygulamasından sonraki 10 gün içinde ortaya çıkar ve gonadotropinstimülasyonuna karşı aşırı bir over yanıtı ile ilişkili olabilir. Geç OHSS, gebelikle ilişkilihormonal değişikliklerin sonucunda, hCG uygulamasından 10 günden daha uzun bir süre sonraortaya çıkar. OHSS gelişme riski nedeniyle hastalar hCG uygulamasından sonra en az iki haftaizlenmelidir.

Yüksek over yanıtı için bilinen risk faktörlerine sahip kadınlar ELONVA tedavisinden sonra OHSS gelişimine özellikle yatkın olabilir. Over stimülasyonunun ilk siklusu uygulanan ve riskfaktörlerinin yalnızca kısmen bilindiği kadınlarda OHSS'nin erken semptom ve bulgularınınyakından gözlemlenmesi önerilir.

Yardımcı Üreme Teknolojisi (YÜT) sırasında OHSS riskini azaltmak için güncel klinik uygulamayı takip ediniz. Önerilen ELONVA dozu ve tedavi rejimine bağlı kalınması ve overyanıtının dikkatle izlenmesi OHSS riskini azaltmak açısından önemlidir. OHSS riskini izlemekiçin, tedaviden önce ve tedavi sırasında belli aralıklarla, folikül gelişiminin ultrasonografikdeğerlendirmeleri yapılmalıdır; serum östradiol düzeylerinin eş zamanlı olarak tayin edilmesiyararlı olabilir. Yardımcı Üreme Teknolojisi (YÜT)'nde çapı 11 mm ve daha fazla olan 18 yada daha fazla folikül nedeniyle, OHSS riski yüksektir.

4/17

OHSS gelişirse, OHSS'nin standart ve uygun tedavisi uygulanmalı ve izlenmelidir.

Over torsiyonu


ELONVA dahil olmak üzere gonadotropinler ile tedaviden sonra over torsiyonu bildirilmiştir. Over torsiyonu OHSS, gebelik, önceki batın cerrahisi, geçmişte over torsiyonu öyküsü vegeçmişte veya güncel over kistlerinin varlığı gibi başka durumlarla ilişkili olabilir. Erken tanıve acil detorsiyon ile kan akışında azalmaya bağlı over hasarı sınırlanabilir.

Çoğul gebelik


ELONVA dahil olmak üzere tüm gonadotropin tedavilerinde çoğul gebelik ve doğumlar bildirilmiştir. Tedaviye başlamadan önce kadın ve eşi, anne (gebelik ve doğumkomplikasyonları) ve yenidoğan bebek (düşük doğum ağırlığı) için potansiyel riskler açısındanuyarılmalıdır. Yardımcı Üreme Teknolojisi prosedürlerine girecek kadınlarda çoğul gebelikriski, esas olarak transfer edilen embriyo sayısıyla ilişkilidir.

Dış gebelik


YÜT uygulanan infertil kadınlar yüksek ektopik gebelik insidansına sahiptir. Gebeliğin intrauterin olduğunun erken dönemde ultrasonografik olarak saptanması ve ekstrauterin gebelikolasılığının bertaraf edilmesi önemlidir.

Konjenital malformasyonlar


YÜT sonrası konjenital malformasyonların insidansı, spontan gebelikler ile kıyaslandığında biraz daha yüksektir. Bunun, ebeveyn özelliklerindeki (örn: annenin yaşı, sperm özellikleri)farklılıklara ve çoğul gebeliklerin yüksek sıklığına bağlı olduğu düşünülmektedir.

Over ve diğer üreme sistemi neoplazmları


İnfertilite tedavisi için çoklu ilaç rejimleri uygulanan kadınlarda, iyi ya da kötü huylu over ve diğer üreme sistemi tümörleri bildirilmiştir. İnfertil kadınlarda gonadotropin tedavisinin butümörlerin riskini artırıp artırmadığı ortaya konmamıştır.

Vasküler komplikasyonlar


Hem OHSS ile ilişkili hem de ayrı olarak ELONVA dahil gonadotropinlerle tedaviyi takiben tromboembolik olaylar bildirilmiştir. Venöz veya arteryel damarlardan kaynaklananintravasküler tromboz hayati organlara veya uzuvlara kan akışının azalmasına yol açabilir. Aileöyküsü, ağır obezite veya trombofili gibi, tromboembolik olaylar için genel olarak bilinen riskfaktörlerine sahip kadınlarda gonadotropinler ile tedavi bu riski daha da artırabilir. Bu tipkadınlarda gonadotropin tedavisinin yararları riskler ile karşılaştırılmalıdır. Bununla birlikte,gebeliğin kendisinin de yüksek tromboz riski taşıdığı göz önünde bulundurulmalıdır.

5/17

Biyoteknolojik ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.

Bu tıbbi ürün her 0,5 ml dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum içerir; yani esasında sodyum içermediği kabul edilebilir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri

ELONVA ve diğer ilaçlar ile herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır. Korifollitropin alfa sitokrom P450 enzimlerinin substratı olmadığı için diğer tıbbi ürünler ile etkileşimbeklenmemektedir.

Test, YÜT döngüsünün yumurtalık uyarımı kısmı sırasında uygulanırsa, ELONVA yanlış bir pozitif hCG gebelik testine neden olabilir. Bu durum, bazı hCG gebelik testlerininELONVA'nın beta altbiriminin karboksi-terminal peptidi ile çapraz reaksiyonundan kaynaklıolabilir.

Özel popülasyonlara ilikin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik Kategorisi X'tir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (kontrasepsiyon)

ELONVA, bir Yardımcı Üreme Teknolojisi (YÜT) programına katılan, çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlarda çoklu folikül gelişimini sağlamak amacıyla bir GnRHantagonistiyle birlikte Kontrollü Over Stimülasyonu (KOS) için endike olduğundan, bir doğumkontrol yöntemi kullanılması gerekmemektedir.

Gebelik dönemi

Gebelik sırasında kaza ile ELONVA alınması durumunda , klinik veriler gebeliğin istenmeyen bir sonucunu dışlamak için yeterli değildir. Hayvan çalışmalarında, reprodüktif toksisitegözlenmiştir (bkz. bölüm 5.3).

ELONVA'nın gebelik döneminde kullanımı endike değildir.

Laktasyon dönemi

ELONVA'nın, emzirme döneminde kullanımı endike değildir.

Üreme Yeteneği/Fertilite

ELONVA infertilitede kullanım için endikedir (bkz. bölüm 4.1).

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanımına dair herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

ELONVA baş dönmesine neden olabilir. Kadınlar eğer baş dönmesi hissederlerse araç veya makine kullanmamaları konusunda uyarılmalıdır.

6/17

4.8 İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti


Klinik çalışmalarda (N=2.397), ELONVA ile tedavi sırasında en sık bildirilen advers reaksiyonlar OHSS (% 4,3 , bkz. bölüm 4.4), pelvik rahatsızlık (% 6,0), baş ağrısı (% 4,0),pelvik ağrı (% 2,9), bulantı (% 2,3), yorgunluk (% 1,5) ve meme hassasiyetidir.(% 1,3).

Klinik çalışmalarda ve pazarlama sonrası gözlemlerde ELONVA ile tedavi edilen kadınlarda başlıca advers ilaç reaksiyonları-aşağıda sistem organ sınıfına ve görülme sıklığına (çok yaygın[> 1/10], yaygın [> 1/100 - < 1/10], yaygın olmayan [> 1/1.000 - < 1/100], seyrek [> 1/10.000-< 1/1.000], çok seyrek [< 1/10.000] ve bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor))göre verilmektedir. Her bir sıklık gruplamasında advers reaksiyonlar azalanciddiyet sırasına göre verilmektedir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor : Döküntüyü de içeren, hem lokal ve hem de yaygın aşırı

duyarlılık reaksiyonları*

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın olmayan : Ruh hali değişiklikleri

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın : Baş ağrısı

Yaygın olmayan : Baş dönmesi

Vasküler hastalıklar

Yaygın olmayan : Sıcak basması

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın : Bulantı

Yaygın olmayan : Abdominal distansiyon , diyare, kusma,

konstipasyon

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın olmayan : Sırt ağrısı

Gebelik, pueperiyum durumları ve perinatal hastalıkları

Yaygın olmayan : Spontan abortus

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygın : Over Hiperstimülasyon Sendromu (OHSS), pelvik ağrı,

pelvik rahatsızlık, meme hassasiyeti

Yaygın olmayan : Over torsiyonu, adneksiyal uterus ağrısı, prematür

ovülasyon, meme ağrısı

7/17

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın

Yaygın olmayan

Araştırmalar:

Yaygın olmayan

: Yorgunluk

: Enjeksiyon bölgesinde hematom, enjeksiyon bölgesinde ağrı, irritabilite: Alanin aminotransferaz (ALT) artışı, aspartat aminotransferaz(AST) artışı

Yaralanma, zehirlenme ve prosedürel komplikasyonlar

Yaygın olmayan : Cerrahi ağrı*Pazarlama sonrası gözlemlerde tespit edilen yan etkiler

Ek olarak, ektopik gebelik ve çoğul gebelikler de bildirilmiştir. Bunların, YÜT veya takip eden gebelik ile ilişkili olduğu düşünülmüştür.

Nadir durumlarda, diğer gonadotropinlerde olduğu gibi ELONVA tedavisi ile de tromboembolizm görülmüştür.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel:0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Bir tedavi siklusu içinde birden fazla ELONVA enjeksiyonu veya ELONVA ve/veya (rek)FSH'nin çok yüksek dozları OHSS riskini artırabilir (OHSS için bkz. bölüm 4.4).

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Cinsiyet hormonları ve genital sistem modülatörleri, Gonadotropinler. ATC kodu: G03GA09

Etki mekanizması


Korifollitropin alfa, (rek)FSH ile benzer farmakodinamik profile sahip ancak belirgin biçimde uzun süreli FSH aktivitesi olan, sürekli bir folikül uyarıcısı olarak tasarlanmıştır. Multiplfoliküler büyümeyi başlatma ve bütün bir hafta boyunca idame ettirme özelliği sayesindeELONVA'nın önerilen dozunun tek bir subkutan enjeksiyonu, bir KOS tedavi siklusundakiherhangi bir (rek)FSH preparatının ilk yedi günlük enjeksiyonunun yerini alabilmektedir. FSHaktivitesinin uzun etki süresi, insan koriyonik gonadotropinin (hCG) P-alt biriminin karboksi-terminal peptidinin insan FSH'ının P-zincirine eklenmesiyle sağlanmıştır. Korifollitropin alfaintrinsik LH/hCG aktivitesi göstermemektedir.

8/17

Klinik etkililik ve güvenlilik


Üç randomize, çift-kör klinik çalışmada, KOS'un ilk yedi gününde ELONVA'nın 100 mikrogram (ENSURE çalışması) veya 150 mikrogramlık (ENGAGE ve PURSUE çalışmaları)tek bir subkutan enjeksiyonu tedavisi, rekFSH'nin sırasıyla günlük 150, 200 veya 300 IU'likdozlardaki tedavisi ile karşılaştırılmıştır. Üç klinik çalışmanın her birinde bir GnRH antagonistiile (günlük 0,25 mg dozunda ganireliks asetat enjeksiyonu) hipofiz supresyonu yapılmıştır.

ENSURE çalışmasında, vücut ağırlığı 60 kg veya daha düşük olan, 18-36 yaş arası, ovülasyonu normal 396 sağlıklı kadın, bir YÜT programı kapsamında 100 mikrogram ELONVA ve birGnRH antagonistinin kullanıldığı hipofiz supresyonu ile bir döngü boyunca tedavi edilmiştir.Primer etkililik sonlanım noktası, elde edilen oositlerin sayısı olarak belirlenmiştir. Her iki grupiçin medyan toplam stimülasyon süresi 9 gündü; dolayısıyla stimülasyonun 8.gününden sonraover stimülasyonunu tamamlamak için iki gün rekFSH verilmesi gerekmiştir (bu çalışmadarekFSH hCG gününde verilmiştir).

ENGAGE çalışmasında, vücut ağırlığı 60 kg'dan fazla ve 90 kg ya da daha düşük olan 18-36 yaş arası, ovülasyonu normal 1506 sağlıklı kadın, bir YÜT programı kapsamında 150mikrogram ELONVA ve bir GnRH antagonistinin kullanıldığı hipofiz supresyonu ile bir döngüboyunca tedavi edilmiştir. Ortak primer etkililik sonlanım noktaları devam eden gebelik oranıve elde edilen oositlerin sayısı olarak belirlenmiştir. Her iki grup için medyan toplamstimülasyon süresi 9 gündü; dolayısıyla stimülasyonun 8.gününden sonra over stimülasyonunutamamlamak için iki gün rekFSH verilmesi gerekmiştir (bu çalışmada rekFSH hCG günündeverilmiştir).

PURSUE çalışmasında, vücut ağırlığı 50 kg veya daha fazla olan 35-42 yaş arası, ovülasyonu normal 1390 sağlıklı kadın, bir YÜT programı kapsamında 150 mikrogram ELONVA ve birGnRH antagonistinin kullanıldığı hipofiz supresyonu ile bir döngü boyunca tedavi edilmiştir.Primer etkililik sonlanım noktası canlı gebeliklerin oranı olarak belirlenmiştir. Elde edilenoositlerin sayısı önemli bir sekonder etkililik sonlanım noktasıydı. Her iki grup için medyantoplam stimülasyon süresi 9 gündü; dolayısıyla stimülasyonun 8.gününden sonra overstimülasyonunu tamamlamak için bir gün rekFSH verilmesi gerekmiştir (bu çalışmada rekFSHhCG gününde verilmiştir).

Elde edilen oositlerin sayısı


Üç çalışmanın her birinde, KOS'un ilk yedi gününde ELONVA'nın 100 veya 150 mikrogramlık tek bir enjeksiyonuyla tedavi günlük rekFSH dozuna kıyasla, daha fazla sayıda oosit sayısı eldeedilmesiyle sonuçlanmıştır. Bununla birlikte, farklar önceden belirlenmiş eşdeğerlik(ENGAGE ve ENSURE) ya da eşit etkililik (PURSUE) sınırları içerisinde kalmıştır. Bkz.aşağıda Tablo 1.

9/17

Tablo 1: ENSURE, ENGAGE ve PURSUE Çalışmalarından Elde Edilen Oositlerin


Ortalama Sayısı


Tedavi Amacına Yönelik Analiz (ITT) Popülasyon


Parametre
ENSURE

ENGAGE

PURSUE


(18-36 yaş arası) (vücut ağırlığı 60 kgveya daha düşük)
(18-36 yaş arası)
(vücut ağırlığı 60 kg'dan fazla ve 90 kg ya dadaha düşük)

(35-42 yaş arası) (vücut ağırlığı 50 kgveya daha fazla)


ELONVA
rekFSH
ELONVA
rekFSH
ELONVA
rekFSH

100
150 IU
150 ^g
200 IU
150 ^g
300 IU

N=268
N=128
N=756
N=750
N=694
N=696
Elde edilen oositlerinortalama sayısı
13.3
10.6
13.8
12.6
10.7
10.3
Fark [%95 GA]
2.5 [1.2; 3.9]
1.2 [0.5, 1.9]
0.5 [-0.2, 1.2]

ENGAGE ve PURSUE çalışmalarında taze embriyo transferi yapılan döngüler ile gebelik


ENGAGE çalışmasında, ELONVA ile rekFSH arasında devam eden gebelik oranlarında non-inferiorite (eşit etkililik) gösterilmiştir. Devam eden gebelik oranı, embriyo transferinden en az 10 hafta sonra yapılan değerlendirmede kalp aktivitesi tespit edilen en az bir fetusun varlığışeklinde tanımlanmıştır.

PURSUE çalışmasında ELONVA ile rekFSH arasında canlı gebelik oranında non-inferiorite (eşit etkililik) gösterilmiştir. Canlı gebelik oranı embriyo transferinden 5-6 hafta sonra yapılandeğerlendirmede kalp aktivitesi tespit edilen en az bir fetusa sahip kadınların yüzdesi şeklindetanımlanmıştır.

ENGAGE ve PURSUE çalışmalarında taze embriyo transferi yapılan döngüler ile elde edilen gebelik sonuçları aşağıda Tablo 2'de özetlenmektedir.

Tablo 2: ENGAGE ve PURSUE Çalışmalarından Elde Edilen Oositlerin Ortalama


Sayısı


Tedavi Amacına Yönelik Analiz (ITT) Popülasyon


Parametre
ENGAGE'in Taze Embriyo Transferi Yapılan Döngüleri^
(18-36 yaş arası)
(vücut ağırlığı 60 kg'dan fazla ve 90 kg ya da daha düşük)
PURSUE'nin Taze Embriyo Transferi Yapılan Döngüleri ^

(35-42 yaş arası)

(vücut ağırlığı 50 kg veya daha fazla)


ELONVA 150 ^g

rekFSH 200 IU

Fark

[%95 GA]

ELONVA 150 ^g

rekFSH 300 IU

Fark [%95 GA]


N=756

N=750


N=694

N=696


10/17
Canlı gebelik oranı
%39.9
%39.1
1.1 [-3.8, 5.9]
%23.9
%26.9
-3.0 [-7.3, 1.4]
Devam eden gebelik oranı
%39.0
%38.1
1.1 [-3.8, 5.9]
%22.2
%24.0
-1.9 [-6.1, 2.3]
Canlı doğum oranı*
%35.6
%34.4
1.3 [-3.5, 6.1]
%21.3
%23.4
-2.3 [-6.5, 1.9]

^ ENGAGE çalışmasında primer etkililik sonlanım noktası devam eden gebelikti (embriyo transferinden en az 10 hafta sonra değerlendirilmiştir).

^ PURSUE çalışmasında primer etkililik sonlanım noktası, embriyo transferinden 5-6 hafta sonra yapılan değerlendirmede kalp aktivitesi tespit edilen en az bir fetusa sahip kadınlarınyüzdesi şeklinde tanımlanan canlı gebelik oranıydı.

*Canlı doğum oranı ENGAGE ve PURSUE çalışmalarında sekonder bir etkililik sonlanım noktasıydı.

Bu klinik çalışmalarda, ELONVA ile tek enjeksiyonun güvenliliği rekFSH ile günlük enjeksiyonlara benzerdir.

ENGAGE ve PURSUE çalışmalarında Dondurulmuş-Çözülmüş Embriyo Transferi (FTET) yapılan döngüler ile gebelik


ENGAGE'in FTET takip çalışması dondurularak saklandıktan sonra en az bir yıla kadar kullanılmak üzere çözdürülen, en az bir embriyosu bulunan kadınları içermiştir. ENGAGE'inFTET döngülerinde transfer edilen embriyoların ortalama sayısı her iki tedavi grubunda da1,7'dir.

PURSUE'nin FTET takip çalışması, bu çalışmada en son dondurularak saklanma tarihinden itibaren iki yıl içerisinde kullanılmak üzere çözdürülen, en az bir embriyosu bulunan kadınlarıiçermiştir. PURSUE'nin FTET döngülerinde transfer edilen embriyoların ortalama sayısı heriki tedavi grubunda 2,4'tür. Bu çalışma dondurularak saklanan embriyolardan doğan bebekleringüvenlilik verilerini de sağlamıştır.

ENGAGE ve PURSUE çalışmalarının FTET takip çalışmasında maksimum FTET döngülerinin sayısı sırasıyla 5 ve 4'tür. ENGAGE ve PURSUE çalışmalarının ilk iki FTET döngüsüne aitgebelik sonuçları aşağıda Tablo 3'de özetlenmektedir.

Tablo 3: ENGAGE ve PURSUE Çalışmalarının FTET Döngülerine Ait GebelikSonuçları

Tedavi Amacına Yönelik Analiz (ITT) Popülasyon



ENGAGE'in FTET Döngüleri (18-36 yaş arası)

(vücut ağırlığı 60 kg'dan fazla ve 90 kg ya da daha düşük)

PURSUE'nin FTET Döngüleri (35-42 yaş arası)

(vücut ağırlığı 50 kg veya daha fazla)


ELONVA

150

rekFSH 200 IU

ELONVA 150 ^g

rekFSH 300 IU

11/17

n

N

%

n

N

%

n

N

%

n

N

%

FTET

Döngüsü

1a













Devam

eden
gebelik

55

148

37.2

45

147

30.6

43

152

28.3

42

145

29.0

Canlı

doğum

-

-

-

-

-

-

43

152

28.3

41

145

28.3

FTET

Döngüsü

2a













Devam

eden
gebelik

9

38

23.7

9

31

29.0

8

23

34.8

6

14

42.9

Canlı

doğum

-

-

-

-

-

-

8

23

34.8

6

14

42.9

n = olayın gerçekleştiği kadınların sayısı; N = toplam kadın sayısı a Her bir embriyo transferi

Bir Dondurulmuş-Çözülmüş Embriyo Transferinden (FTET) sonra doğan bebeklerde bildirilen konjenital malformasyonlar


ELONVA kullanımını takiben, PURSUE takip çalışmasında bir FTET döngüsünden sonra 61 bebek, ENSURE, ENGAGE ve PURSUE kombine çalışmalarında taze embriyo transferiyapılan YÜT döngülerinden sonra ise 607 bebek doğmuştur. PURSUE takip çalışmasında birFTET döngüsünden sonra doğan bebeklerde bildirilen konjenital malformasyonların (majör veminör kombine) oranları (%16,4), ENSURE, ENGAGE ve PURSUE kombine çalışmalarındataze embriyo transferi yapılan YÜT döngülerinden sonra doğan bebeklerde bildirilen oranlarile (% 16,8) benzer bulunmuştur.

İmmünojenisite


ELONVA ile tedavi edilen ve tedavi sonrası antikorların oluşumu yönünden değerlendirilen 2511 kadından 4'ünde (%0,16) antikor oluşumuna dair kanıtlar mevcuttur; bu kadınlardan üçüELONVA'ya daha önce bir kez maruz kalırken, biri ELONVA'ya daha önce iki kez maruzkalmıştır. Her bir durumda, bu antikorlar nötrleştirici tipte değildir ve ELONVAstimülasyonuna yanıtı veya Hipotalamus-Hipofiz-Over (HPO) ekseninin normal fizyolojikyanıtlarını olumsuz bir biçimde etkilememiştir. Bu dört kadından ikisi antikorların saptandığıtedavi döngüsünde gebe kalmıştır; bu, ELONVA ile stimülasyondan sonra nötrleştirici olmayanantikorların varlığının klinik yönden anlamlı olmadığını göstermektedir.

Pediyatrik popülasyon

12/17

Avrupa İlaç Ajansı, hipogonadotropik hipogonadizmde pediyatrik popülasyonun bir veya daha fazla alt kümesinde ELONVA ile yürütülen çalışmaların sonuçlarını sunma zorunluluğunuertelemiştir.

(5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Korifollitropin alfanın farmakokinetik parametreleri bir KOS tedavi döngüsünde olan kadınlarda subkutan uygulamadan sonra değerlendirilmiştir.

Uzun eliminasyon yarılanma ömrü nedeniyle, önerilen dozun uygulanmasından sonra korifollitropin alfanın serum konsantrasyonları, bütün bir hafta için multipl folikül büyümesisağlamak için yeterlidir. Bu, bir YÜT programında, multipl foliküllerin gelişimi ve gebelik içinKOS'da ELONVA'nın tek bir subkutan enjeksiyonunun günlük (rek)FSH'nın ilk yedienjeksiyonunun yerini alabileceğini doğrulamaktadır (bkz. bölüm 4.2).

Vücut ağırlığı, korifollitropin alfa maruziyetinin bir belirleyicisidir. Tek bir subkutan enjeksiyondan sonra korifollitropin alfa maruziyeti 665 saat*ng/mL'dir (EAA: 426-1,037saat*ng/mL1) ve 100 mikrogram korifollitropin alfanın vücut ağırlığı 60 kg ve altındakikadınlara uygulanması ile 150 mikrogram korifollitropin alfanın vücut ağırlığı 60 kg üzerindekikadınlara uygulanmasında benzerdir.

Emilim:


ELONVA'nın tek bir subkutan enjeksiyonundan sonra, korifollitropin alfanın maksimum serum konsantrasyonu 4,24 ng/mL (2,49-7,21 ng/mL1)'dir ve bu konsantrasyona dozdan 44saat (35 - 57 saat1) sonra ulaşılır. Mutlak biyoyararlanımı %58'dir (% 48 - 701).

Dağılım:


Korifollitropin alfanın dağılımı, metabolizması ve eliminasyonu, FSH, hCG ve LH gibi diğer gonadotropinler ile benzerdir. Korifollitropin alfa kana geçtikten sonra, başlıca over veböbreklere dağılır. Kararlı durumda dağılım hacmi 9,2 L'dir (6,5 - 13,1 L1). Korifollitropinalfaya maruziyet 60 mikrogram ile 240 mikrogram doz aralığında orantılı biçimde artar.

Eliminasyon:


Korifollitropin alfanın eliminasyon yarılanma ömrü 70 saat (59 -82 saat1) ve klerensi 0,13 L/saattir (0,10-0,18 L/saat1). Korifollitropin alfanın eliminasyonu büyük ölçüde böbrekleryoluyla gerçekleşir ve böbrek yetmezliği olan hastalarda eliminasyon hızı azalabilir (bkz.bölüm 4.2 ve 4.4). Hepatik metabolizma, korifollitropin alfanın eliminasyonuna önemsiz birkatkı yapar.

Diğer özel popülasyonlar

Karaciğer yetmezliği:


Karaciğer yetmezliği olan hastalara ait veriler bulunmamakla birlikte, karaciğer yetmezliğinin korifollitropin alfanın farmakokinetik profilini etkileme olasılığı yoktur.

1 kişilerin % 90'ı için öngörülen aralık

13/17

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Tek ve tekrarlanan doz toksisite ve güvenlilik farmakolojisi gibi konvansiyonel çalışmalara dayanan klinik öncesi veriler insanlar için özel bir tehlike ortaya koymamıştır.

Sıçan ve tavşanlarda yapılan üreme toksisitesi çalışmaları, korifollitropin alfanın fertiliteyi olumsuz şekilde etkilemediğini göstermiştir. Sıçan ve tavşanlarda korifollitropin alfanınçiftleşmeden önce ve hemen sonrasında ve erken gebelik döneminde uygulanmasıembriyotoksisite ile sonuçlanmıştır. Tavşanlarda çiftleşme öncesi uygulandığında teratojenisitegözlenmiştir. Hem embriyotoksisite hem de teratojenisite, hayvanın fizyolojik üst sınırı aşansayıda embriyoyu destekleyemeyecek süperovülasyon durumunun bir sonucu kabuledilmektedir. Bu bulguların ELONVA'nın klinik kullanımı açısından anlamlılığı sınırlıdır.

6 FARMASÖTİK ÖZELLİKLERİ6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum sitrat (E 331)

Sükroz Polisorbat 20L-metiyonin

Sodyum hidroksit ve/veya hidroklorik asit (pH ayarlaması için)

Enjeksiyonluk su

6.2 Geçimsizlikler

Geçimlilik çalışmaları olmadığından, bu enjeksiyonluk çözelti diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır.

6.3 Raf ömrü

36 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

Buzdolabında saklayınız (2oC - 8oC).

Dondurmayınız.

Kolaylık için, toplamda 1 aydan daha uzun süre olmamak üzere, hasta ürünü 25oC veya altında saklayabilir.

Enjektörü ışıktan korumak için orijinal ambalajında saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

ELONVA, kutuda, paslanmaz çelik yay ve plastik saydam manşon içeren plastik saydam gövdeli pasif güvenlik cihazı, sert plastik piston, sert plastik kapaklı luer kilitli steril iğne ileberaber 1 adet luer kilitli kullanıma hazır Tip I cam enjektör ile ambalajlanmıştır.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Çözelti berrak değil ise ELONVA'yı kullanılmamalıdır.

14/17

Kullanılmamış olan tıbbi ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' ve 'Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri'ne uygun olarak imhaedilmelidir.


Kullanım talimatlarıİğne ile birlikte ELONVA Enjektörünün Bileşenleri


Enjeksiyonun Hazırlanması




1.

• ELONVA'yı kullanmadan önce ellerinizi su vesabunla yıkayıp kurulayınız.

• Yüzeydeki bakterileri uzaklaştırmak içinenjeksiyon bölgesini (göbek deliğinin hemenaltındaki bölge) bir dezenfektan (örn., alkol) ilesiliniz.


• İğnenin gireceği noktanın civarındaki yaklaşık 5 cm'lik bölgeyi temizleyiniz ve işleme devametmeden önce en az bir dakika dezenfektanınkurumasını bekleyiniz.


2.

Dezenfektanın kurumasını beklerken, ambalajdaki kesikli etiket hizasından kırınız veiğnenin başlığını çekerek çıkarınız.
İğnenin koruyucusunu çıkarmayınız.
Enjektörü hazırlarken iğne koruyucusunu (iğneyle beraber) kuru, temiz zemine koyunuz.

15/17





Enjeksiyon işlemi3.


• Enjektörü gri kapağı yukarı doğru bakacakşekilde tutunuz.

• Enjektöre parmağınızla hafifçe vurarak havakabarcıklarının tepeye çıkmasına yardımcıolunuz.


4.


• Enjektörü yukarı bakacak şekilde tutunuz.

• Enjektör kapağını saat yönünün tersi yönündeçevirerek açınız.


5.


• Enjektörü yukarı bakacak şekilde tutunuz.

• İğne koruyucusunu (iğneyle beraber) enjektör

üzerindeyken saat yönünde çeviriniz.


6.

• Enjektörü yukarı bakacak şekilde tutunuz.

• Koruyucuyu dik olarak çıkarıp atınız.

• İğneye DİKKAT EDİNİZ.


7.

• Şimdi enjektörü yukarı bakacak şekilde orta veişaret parmağınız arasına alınız.

• Baş parmağınızı pistonun üzerine koyunuz.

• Pistonu iğnenin başında ufacık bir damlagörünene kadar yukarı doğru dikkatlice itiniz.


16/17



¦ / XjO

'


8.

• Baş parmak ve işaret parmağınız arasındakideriyi kavrayınız.

• İğnenin tamamını 90 derecelik açıyla deriyebatırınız.

• Pistonu daha fazla gidemeyecek duruma kadarDİKKATLİCE itiniz ve pistonu aşağı doğrututunuz.

• Tüm çözeltinin enjekte edildiğinden emin olmakiçin BEŞE KADAR SAYINIZ.



1EJ X—C _ 1—C _ 1


9.

• Baş parmağınızı pistondan çekiniz.

• İğne devamlı olarak kilitli kalacağı enjektöriçine otomatik olarak çekilecektir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Organon Turkey İlaçları Ltd. Şti.

Esentepe Mah. Büyükdere Cad.

Kanyon Blok No: 185 İç Kapı No:271 Şişli - İstanbulTelefon : (212) 268 20 68Faks:(212) 319 76 00

8. RUHSAT NUMARASI

2022/211

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 11.04.2022 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENMETARİHİ


17/17

İlaç Bilgileri

Elonva 100 Mcg/0,5 Ml Enjeksiyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Korifollitropin Alfa

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.