Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Dormofol % 1 500 Mg/50 Ml Iv İnfüzyonluk/enjeksiyonluk Emülsiyon Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

DORMOFOL %1 500 mg/50mL I.V. infüzyonluk/enjeksiyonluk emülsiyon Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde:

Propofol..........................................10 mg/mL

Yardımcı madde(ler):

Rafine edilmiş soya yağı.......................50 mg

Gliserol..........................................25 mg

Sodyum oleat...................................0,3 mg

Sodyum hidroksit..............................y.m

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

İnfüzyonluk/enjeksiyonluk emülsiyon

Beyaz, süt görünümünde su içinde yağ emülsiyonudur.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

DORMOFOL;

• Yetişkinlerde ve bir aylıktan büyük çocuklarda genel anestezinin indüksiyonu ve idamesi

• Yoğun bakım ünitelerinde ventilasyondaki 16 yaşından büyük hastaların sedasyonu

• Yetişkinlerde ve bir aylıktan büyük çocuklarda tek başına veya lokal veya rejyonalanestezi ile kombine olarak diagnostik ve cerrahi prosedürlerde sedasyon için kısa etkilibir intravenöz genel anesteziktir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

DORMOFOL'ün yoğun bakım ünitelerinde sedasyon amacı ile uygulanması sırasında hedef kontrollü infüzyon (TCI) sisteminin kullanılması önerilmez.

1

DORMOFOL sadece anesteziyoloji ve/veya acil tıp uzmanları tarafından hastanelerde veya uygun ekipmanlı günlük tedavi ünitelerinde uygulanmalıdır. Diagnostik veya cerrahiprosedürlerde sedasyon esnasında DORMOFOL cerrahi veya diagnostik prosedürü uygulayankişi tarafından verilmemelidir. DORMOFOL; hastanın verdiği cevaba ve premedikasyon içinverilen ilaçlara göre her hasta için özel olarak belirlenmelidir. DORMOFOL'e ek olarakgenellikle analjezik ajanlar gerekir.

Dolaşım ve solunum fonksiyonları takip edilmelidir (ör. EKG, nabız oksimetresi ile) ve hastanın solunumun devamlılığı için gerekli olan suni ventilasyon ve resüsitasyon cihazlarıher zaman hazır bulundurulmalıdır.

Genel anestezinin indüksivonu:


Yetişkinler


Anestezi indüksiyonu için hastanın cevabı karşısında anestezinin başladığının klinik belirtileri görülünceye kadar (her 10 saniyede bolus enjeksiyon veya infüzyon ile yaklaşık 4 mL [40mg]) hastaya verilmelidir. 55 yaşın altındaki yetişkin hastaların çoğu için 1,5-2,5 mg/kgDORMOFOL yeterlidir. Gereken toplam doz, daha düşük uygulama oranları ile azaltılabilir(2-5 mL/dk [20-50 mg/dk]). Bu yaşın üstündeki hastalarda doz gereksinimi daha düşüktür.ASA derecesi III ve IV olan hastalarda ilacın veriliş hızı düşük olmalıdır (her 10 saniyede biryaklaşık 2 mL [20 mg]).

Yaşlılar


Yaşlı hastalarda anestezi indüksiyonu için DORMOFOL'ün daha düşük dozda verilmesi gerekebilir. Düşük doz verilirken hastanın fiziksel durumu ve yaşı dikkate alınmalıdır. Düşükdoz daha yavaş bir hızda verilmeli ve doz hastanın cevabına göre dikkatlice titre edilmelidir.

Pediyatrik popülasyon


DORMOFOL 1 aydan küçük çocuklarda anestezi indüksiyonu için önerilmemektedir.

1 aylıktan büyük çocuklarda kullanılırken anestezinin başladığı klinik belirtiler izlenerek saptanmalı ve yavaş yavaş titre edilerek uygulanmalıdır. Bu doz, yaşa ve vücut ağırlığına göreayarlanmalıdır. 8 yaşından büyük çocuklarda anestezinin başlatılması için yaklaşık olarak2,5mg/kg v.a. DORMOFOL uygulaması gerekmektedir Daha küçük çocuklar için özellikle 1ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda doz gereksinimleri artabilir (2,5-4 mg/kg v.a.). ASA III veIV evresindeki hastalara daha düşük propofol dozları önerilmektedir (Bkz. Bölüm 4.4).

2

Çocuklarda genel anestezinin başlatılmasında DORMOFOL uygulanmasında, TCI sisteminin kullanılması önerilmez.

Genel anestezinin idamesi:


Yetişkinler


İstenen derinlikteki anestezinin devam edebilmesi için anestezi idamesi, DORMOFOL'ün sürekli infüzyonu veya tekrarlanan bolus enjeksiyonu ile sağlanır. Anesteziden uyanma genelolarak hızlıdır ve bu nedenle prosedürün sonuna kadar DORMOFOL uygulamasınınsürdürülmesi önemlidir.

• Sürekli infüzyon

Gerekli uygulama oranı hastalar arasında önemli ölçüde değişmektedir, sürekli infüzyon ile anestezi idamesi için gereken dozlar genellikle 4-12 mg/kg vücut ağırlığı/saat arasındadır.

• Tekrarlanan bolus enjeksiyonları

Anestezi idamesi için uygulanan tekrarlanan bolus enjeksiyon doz artışı (25 mg'dan 50 mg'a= 2,5-5 ml) klinik gereksinime göre uygulanmalıdır.

Yaşlılar


DORMOFOL, anestezi idamesi için kullanıldığında, infüzyon oranı veya “hedef konsantrasyon” da azaltılmalıdır. ASA III ve IV evresindeki hastalarda daha düşük dozgenellikle yeterli olmaktadır. Yaşlı hastalarda kardiyopulmoner depresyona yol açabileceğiiçin hızlı bolus uygulaması (tek ya da tekrarlayan) uygulanmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon


1 aydan küçük çocuklarda DORMOFOL anestezi idamesi için önerilmemektedir. 1 aylıktan büyük çocuklarda gerekli anestezi derinliğini sürdürmek için, anestezi, DORMOFOLinfüzyonu veya tekrarlanan bolus enjeksiyonu uygulanarak sağlanabilir.

Gerekli olan uygulama hastadan hastaya değişmekle birlikte 9-15 mg/kg/saat genellikle anestezinin sağlanması için yeterlidir. Daha küçük çocuklarda, özellikle 1 aylık ile 3 yaşarasındaki hastalarda doz gereksinimi artabilir.

ASA III ve IV olan hastalar için daha düşük dozlar tavsiye edilmektedir (Bkz. Bölüm 4.4).

3

Yoğun bakım sedasyonu:


Yetişkinler


Yoğun bakımda solunum cihazına bağlı hastalarda sedasyon sağlanması amacıyla kullanıldığında, propofolün sürekli infüzyon ile verilmesi önerilir. İnfüzyon hızı istenensedasyon derinliğine göre ayarlanmalıdır. Çoğu hastada 0,3-4 mg/kg/saat propofol dozu ileyeterli sedasyon sağlanabilir (Bkz. Bölüm 4.4). Propofol 16 yaşındaki ve daha küçükhastaların yoğun bakımdaki sedasyonu için endike değildir (Bkz. Bölüm 4.3).

Yoğun bakım ünitesinde propofolün hedef kontrollü infüzyon (TCI) sistemi üzerinden uygulanması tavsiye edilmez.

Özellikle yağ fazlalığı riski olabilecek hastalarda DORMOFOL uygulanırken, kan lipid düzeylerinin takip edilmesi tavsiye edilir. Takip esnasında yağın vücuttan atılmasının yetersizolduğu tespit edilirse, DORMOFOL uygulaması uygun bir şekilde düzenlenmelidir. Eğerhasta aynı zamanda başka bir intravenöz lipid alıyorsa, DORMOFOL formülündeki infüzeedilen lipid miktarı hesaba alınarak, hastanın aldığı diğer lipidin miktarı azaltılmalıdır. 1 mLDORMOFOL yaklaşık olarak 0,1 g yağ içermektedir. Sedasyon süresi 3 günden fazlaysalipidler tüm hastalarda izlenmelidir.

Yaşlılar


Sedasyon için DORMOFOL kullanıldığında infüzyon hızı veya hedef konsantrasyon oranı da azaltılmalıdır. ASA derecesi III ve IV olan hastalar için daha düşük dozlar önerilmektedir.Yaşlı hastalarda kardiyopulmoner depresyona yol açabileceği için hızlı bolus uygulaması (tekya da tekrarlayan) uygulanmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon


DORMOFOL 16 yaşındaki ve daha küçük hastaların yoğun bakımdaki sedasyonu için kontrendikedir.

Diagnostik ve cerrahi prosedürlerde sedasyon:


Yetişkinler


Cerrahi ve diagnostik prosedürlerde sedasyonu sağlamak için, dozlar ve uygulama hızları bireyselleştirilmeli ve klinik cevaba göre titre edilmelidir. Birçok hasta sedasyonun başlamasıiçin 1-5 dakikada 0,5-1 mg/kg'a gereksinim duyar. Sedasyonun idamesi DORMOFOLinfüzyonunun istenilen sedasyon seviyesine titrasyonu ile sağlanabilir. Birçok hasta 1,5-4,5

4

mg/kg/saat propofole gereksinim duyar. Eğer sedasyon derinliğinde hızlı bir artış istenirse, infüzyona bolus enjeksiyonu ile 10-20 mg propofol takviyesi yapılabilir.

ASA derecesi III ve IV olan hastalarda daha düşük dozlarda DORMOFOL'e gereksinim olabilir ve veriliş hızının düşürülmesi gerekebilir.

Yaşlılar


Sedasyon için DORMOFOL kullanıldığında, infüzyon oranı veya “hedef konsantrasyon” da azaltılmalıdır. ASA derecesi III ve IV olan hastalarda daha düşük doza gereksinim olabilir.Yaşlı hastalarda kardiyopulmoner depresyona yol açabileceği için hızlı bolus uygulaması (tekya da tekrarlayan) uygulanmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon


DORMOFOL, 1 aydan küçük çocuklarda cerrahi ve diagnostik prosedürler için önerilmemektedir.

Bir aylıktan daha büyük çocuklarda dozlar ve uygulama hızları gereken sedasyon derinliğine ve klinik cevaba göre ayarlanmalıdır. Çoğu pediyatrik hasta sedasyonun başlaması için 1-2mg/kg vücut ağırlığı propofole ihtiyaç duyar. Sedasyonun idamesi DORMOFOLinfüzyonunun istenilen sedasyon seviyesine titrasyonu ile sağlanabilir. Birçok hasta 1,5-9mg/kg/saat propofole gereksinim duyar. Eğer sedasyon derinliğinde hızlı bir artış istenirse,infüzyona bolus enjeksiyonu ile 1 mg/kg vücut ağırlığına kadar propofol takviyesi yapılabilir.ASA derecesi III ve IV olan hastalarda daha düşük dozlar gerekebilir.

Uygulama şekli:

DORMOFOL'ün analjezik özellikleri yoktur ve bu nedenle DORMOFOL'e genellikle ek analjezik ajanlar gereklidir.

DORMOFOL %5 glukoz infüzyonuyla sulandırılabilir. Maksimal seyreltme oranı 5'te 1'i aşmamalı (seyreltilerek hazırlanmış emülsiyonun her bir mL'sinde 2 mg propofol) ve PVCinfüzyon torbası ya da cam infüzyon şişesinde hazırlanmalıdır. Seyreltme işlemi aseptikkoşullara uygun olarak kullanımdan hemen önce yapılmalı ve 6 saat içerisindekullanılmalıdır.

Seyreltilmiş DORMOFOL hazırlanırken, infüzyon şişesinden %5 glukoz çekilmeli ve bunun yerine hacmen aynı miktarda DORMOFOL verilmelidir (Bkz. DORMOFOL'ün seyreltilmesive diğer ilaçlarla birlikte uygulanması için verilen tablo).

5

Seyreltme işlemi çeşitli infüzyon kontrol teknikleri kullanılarak uygulanabilir fakat setin tek başına kullanılması seyreltilmiş DORMOFOL'ün büyük hacimlerde kontrolsüzinfüzyonundan kaynaklanabilecek riski engellemez. Bu nedenle de infüzyon hattında birbüret, bir damla sayıcı ya da volumetrik bir pompa mevcut olmalıdır. Büretteki en yüksekDORMOFOL miktarının kararlaştırılması sırasında kontrolsüz infüzyon riski mutlaka hesabaalınmalıdır. DORMOFOL anestezi idamesi sağlamak için seyreltilmeden kullanıldığında,infüzyon hızını kontrol edebilmek amacıyla şırınga pompaları ya da volumetrik infüzyonpompaları gibi cihazların kullanılması önerilmektedir.

Ancak DORMOFOL, bir Y-seti ile enjeksiyon bölgesine yakın bir noktadan aşağıdaki infüzyonlar ile birlikte uygulanabilir:

• %5'lik glukoz çözeltisi

• %0,9'luk sodyum klorür çözeltisi

• %0,18'lik sodyum klorürlü %4'lük glukoz çözeltisi

Genel anestezinin indüksiyonu ve idamesi


55 yaşın altındaki erişkin hastalarda genellikle 4-8 mikrogram/ml aralığındaki hedef propofol konsantrasyonları ile indüklenebilir. Premedikasyonlu hastalarda 4 mikrogram/ml'lik birbaşlangıç dozu önerilmektedir ve premedikasyon görülmeyen hastalarda 6 mikrogram/ml'likbir başlangıç dozu önerilmektedir. Bu hedeflerde indüksiyon zamanı genellikle 60-120saniyedir. Daha yüksek hedefler anestezinin daha hızlı indüksiyonuna izin verecektir, ancakdaha belirgin hemodinamik ve solunum depresyonu ile ilişkili olabilir.

Yoğun bakım ünitesinde kullanılan bütün sedatif ve terapötik ajanlar, propofol dahil, optimal oksijen temini ve hemodinamik parametreleri sürdürmek için, titre edilmelidir.

55 yaşından yaşlı hastalarda ve ASA derecesi III ve IV olan hastalarda daha düşük dozlarda DORMOFOL'e gereksinim olabilir. Hedef konsantrasyon daha sonra kademeli bir anesteziindüksiyonu elde etmek için 1 dakikalık aralıklarla 0,5-1 mikrogram/ml'lik adımlarlaartırılabilir.

Genellikle DORMOFOL'e analjezik ilaçların ilavesi gerekli olacaktır ve anestezi idamesi için hedef konsantrasyonların azaltılabileceği doz, uygulanan eş zamanlı analjezi miktarındanetkilenecektir. 3-6 mikrogram/ml aralığındaki hedef propofol konsantrasyonları genellikletatmin edici bir anestezi sağlar.

Uyanma üzerindeki propofol konsantrasyonu genellikle 1-2 mikrogram/ml civarındadır ve idame sırasında verilen analjezi miktarından etkilenecektir.

6

DORMOFOL'ün diğer ilaçlar veya infüzyon sıvıları ile seyreltilmesi ve birlikte uygulanması


Birlikte

uygulama

yöntemi

Katkı maddesi veya seyreltici madde

Hazırlama

Önlemler

Ön karıştırma işlemi

%5 glukoz intravenöz infüzyon

1 hacim propofol %1, 4 hacme kadar %5 glukozintravenöz infüzyon ile yaPVC infüzyon torbaları ya dacam infüzyon şişeleri içindekarıştırılır. PVC torbalarıiçinde dilüe edildiğindetorbanın dolu olması vedilüsyonun bir miktarinfüzyon sıvısı alınıp yerineeşit hacimde DORMOFOLeklenmesi şeklindehazırlanması önerilmektedir.

Uygulamadan hemen önceaseptik olarakhazırlayınız. Bukarışım 6 saatekadar stabildir.

Lidokain hidroklorür enjeksiyonu(koruyucu içermeyen%0,5 ya da %1)

20 hacim propofolü en fazla 1 hacim %0,5'lik veya %1'liklidokain hidroklorürenjeksiyonu ile karıştırın.

Karışımı aseptik olarak

uygulamanın hemen öncesindekarıştırınız.Yalnızcaindüksiyon içinkullanılmalıdır.

Alfentanil enjeksiyonu (500mikrogram/ml)

Propofolü alfentanil enjeksiyon ile 20:1 ile 50:1h/h oranlarında karıştırın.

Karışım aseptik olarak

hazırlanmalı ve 6 saat içindekullanılmalıdır.

Y setinden birlikteuygulama

%5 glukoz intravenöz infüzyon

Y setinden birlikte uygulayın

Y setini enjeksiyonbölgesine yakınyerleştirin.

%0,9 sodyum klorür intravenöz infüzyon

Y setinden birlikte uygulayın

Y setini enjeksiyonbölgesine yakınyerleştirin

%4'lük dekstroz ile %0,18'lik sodyumklorür intravenözinfüzyon

Y setinden birlikte uygulayın

Y setini enjeksiyonbölgesine yakınyerleştirin

7

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

DORMOFOL böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.4).

Pediyatrik popülasyon:

Yenidoğanlarda (1 aydan küçük çocuklarda) DORMOFOL tavsiye edilmez (Bkz. Bölüm 4.4).

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda hastanın durumuna ve gerçekleştirilen anestezi tekniğine göre doz düşürülebilir.

Diğer:

Hipovolemik veya genel durumları stabil olmayan ve ASA III ve IV düzeyindeki hastalarda hastanın durumuna ve gerçekleştirilen anestezi tekniğine göre doz düşürülebilir.

4.3. Kontrendikasyonlar

DORMOFOL, propofol veya yardımcı maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir (Bkz. Bölüm 6.1).

DORMOFOL soya yağı içerir ve fıstık veya soyaya aşırı duyarlı olan hastalarda kullanılmamalıdır.

DORMOFOL yoğun bakım ünitesinde 16 yaşında veya daha küçük çocuklarda sedasyon için kullanılmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.4).

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Propofol anestezi eğitimi almış doktorlar tarafından (veya uygulanabilen yerlerde, yoğun bakımdaki hastaların bakımı için eğitim almış doktorlar tarafından) uygulanmalıdır.

Hastalar sürekli izlenmeli ve hastanın hava yolunun açık tutulması, yapay ventilasyon, oksijen sağlanması ve diğer resüsitasyon işlemleri için gerekli ekipman sürekli hazırbulundurulmalıdır. Propofol cerrahi veya diagnostik prosedürü uygulayan kişi tarafındanverilmemelidir.

Özellikle sağlık çalışanları tarafından yapılan propofol suistimali rapor edilmiştir. Diğer genel anesteziklerde olduğu gibi, hava yolu bakımı olmadan uygulanan propofol, ölümcülrespiratuvar komplikasyonlar ile sonuçlanabilir.

8

Propofol cerrahi ve diagnostik prosedürlerde bilinç sedasyonu için uygulandığında, hastalar, hipotansiyon, hava yolu obstrüksiyonu ve oksijen desaturasyonunun erken işaretlerikonusunda sürekli izlenmelidir.

Diğer sedatif ajanlarda olduğu gibi, propofol cerrahi prosedürler sırasında sedasyon için kullanıldığında, istemsiz hasta hareketleri gelişebilir. Hareketsizliğin gerekli olduğuprosedürler sırasında bu hareketler ameliyat edilen bölgeye zarar verebilir.

Propofol kullanımından sonra, hastanın tamamen uyandığından emin olmak için, hastanın taburcu edilmesine kadar, uygun bir süre gereklidir. Propofolün kullanımı çok nadiren, artankas tonusu ile birlikte, postoperatif bilinçsizlik döneminin gelişmesi ile ilişkilendirilebilir.Bundan önce uyanık bir dönem olabilir veya olmayabilir. Uyanma spontan olmasına rağmen,bilinçsiz bir hastaya uygun bir bakım uygulanmalıdır.

12 saatten sonra propofole bağlı bir bozukluk genelde tespit edilememektedir. Hastalara aşağıdakilerle ilgili bilgi verirken, propofolün etkileri, prosedürü, beraber uygulanan ilaçlar,yaş ve hastanın durumu dikkate alınmalıdır:

• Hastanın uygulamanın yapıldığı yerden refakatçi eşliğinde ayrılmasının tavsiye edilmesi,

• Araba kullanmak gibi tehlikeli veya riskli işlere başlama zamanı,

• Sedatif etkili olabilen diğer ajanların kullanımı (ör. benzodiazepinler, opiatlar, alkol).

Epilepsili olmayan hastalarda bile birkaç gün ile birkaç saat arasında sürebilen gecikmiş epileptiform atakları oluşabilir.

Özel hasta grupları


Kardiyak, dolaşım veya akciğer yetmezliği ve hipovolemi


Diğer intravenöz anestezik ajanlarda olduğu gibi, kalp, solunum, böbrek veya karaciğer bozukluğu olan hastalarda veya hipovolemik ya da zayıf bünyeli hastalarda dikkatliolunmalıdır.

Propofol klirensi kan akışına bağlı olduğundan dolayı, eş zamanlı verilen, kardiyak debiyi düşürücü ilaçlar, aynı zamanda propofol klirensini de azaltır.

Kardiyak yetmezlik, dolaşım veya akciğer yetmezliği ve hipovolemi propofolün uygulanmasından önce kompanse edilmelidir.

Propofol gelişmiş kalp yetmezliği veya başka ciddi miyokard hastalığı olanlarda, hastanın çok dikkatli ve yoğun izlenmesi durumu haricinde uygulanmamalıdır.

9

Ciddi anlamda fazla kilolu hastalarda daha yüksek bir dozun kardiyovasküler sistem üzerindeki hemodinamik etki riski göz önüne alınmalıdır.

Propofolün vagolitik aktivitesi yoktur ve bradikardi (bazen şiddetli) ve ayrıca asistol raporları ile bağdaştırılmıştır. Özellikle vagal etkinin baskın durduğu veya propofolün bradikardi yapıcıdiğer ajanlar ile birlikte kullanıldığı durumlarda, indüksiyon öncesinde veya anestezi idamesisırasında intravenöz bir antikolinerjik ajan uygulanması düşünülmelidir.

Diğer anestezik ve sedatif ajanlarda olduğu gibi, DORMOFOL'ün uygulanmasından önce ve uygulandıktan sonra en az 8 saat boyunca hastalar alkol alınmaması konusundabilgilendirilmelidir.

Operatif prosedürler için bolus uygulanması sırasında, akut pulmoner yetmezliği veya respiratuvar depresyonu olan hastalarda özellikle dikkatli olunmalıdır.

Örneğin alkol, genel anestezikler, narkotik analjezikler gibi santral sinir sistemi depresanların eş zamanlı kullanılması bu ilaçların sedatif etkilerini kuvvetlendirir. DORMOFOL parenteraluygulanan santral deprese edici ilaçlar ile kombine edilirse, şiddetli solunum vekardiyovasküler depresyon gelişebilir. DORMOFOL'ün analjezik ajanı takiben uygulanmasıtavsiye edilir ve doz hastanın cevabına göre dikkatlice titre edilmelidir (Bkz. Bölüm 4.5).

Anestezi indüksiyonu sırasında, premedikasyon ajanlarının ve diğer ajanların dozuna ve kullanımına bağlı olarak hipotansiyon ve geçici apne görülebilir. Anestezinin idamesisırasında bazen, hipotansiyon, intravenöz sıvıların uygulanmasını ve DORMOFOL'ünuygulanma hızının azaltılmasını gerektirebilir.

Diğer anestetiklerde olduğu gibi, iyileşme sırasında cinsel disinhibisyon meydana gelebilir. Klinik öncesi çalışmalarda nörotoksisite raporları olduğundan, küçük çocuklarda (<3 yaş) vehamile kadınlarda tekrarlanan veya uzun süreli (>3 saat) propofol kullanımına devam etmedenönce önerilen prosedürün yararları ve riskleri göz önünde bulundurulmalıdır (Bkz. Bölüm5.3).

Epilepsi


Propofol epileptik hastaya uygulandığında, konvülsiyon riski olabilir.

Epileptik hastalarda, gecikme süresi birkaç saat ile birkaç gün arasında değişebilen gecikmiş

10
epileptiform atakları oluşabilir.

Epileptik hastaların anestezisinden önce, hastanın antiepileptik ilacını alıp almadığı kontrol edilmelidir. Epileptikus durumunun tedavisinin etkililiğinin çeşitli çalışmalarlakanıtlanmasına rağmen, propofolün epileptik hastalarda uygulanması, nöbet riskini artırabilir.Elektrokonvülsif tedavi ile kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Yağ metabolizması bozukluğu olan hastalar


Yağ metabolizması bozuklukları olan hastalarda ve lipid emülsiyonlarının dikkatli kullanılmasının gerektiği durumlarda dikkatli olunmalıdır (Bkz. Bölüm 4.2).

Yüksek intrakraniyal basıncı olan hastalar


Yüksek intrakraniyal basınç ve düşük ortalama arter basıncı olan hastalara intraserebral perfüzyon basıncının belirgin ölçüde düşme riski nedeniyle özel dikkat gösterilmelidir.

Pediyatrik popülasyon

Bu hasta popülasyonu tam olarak araştırılmadığı için, propofol kullanımı yenidoğan bebeklerde tavsiye edilmemektedir. Farmakokinetik veriler, yenidoğanlardaki klirensin, çokbüyük bireysel farklılıklarla, oldukça azalmış olduğunu göstermektedir (Bkz. Bölüm 5.2).Daha büyük çocuklar için tavsiye edilen dozların uygulanması ile şiddetli kardiyovaskülerdepresyon ile sonuçlanan, rölatif doz aşımı oluşabilir.
DORMOFOL %1, 1 aydan küçük çocuklarda genel anestezi için önerilmez.

16 yaşında ve daha küçük çocuklardaki sedasyon için propofolün etkililiği ve güvenliliği gösterilmediğinden bu hastalarda yoğun bakım sedasyonununda kullanılmamalıdır.

Yoğun bakım yönetimi ile ilgili tavsiyeler


Yoğun bakım sedasyonu için propofol emülsiyon infüzyonlarının kullanımı ölüm ile sonuçlanabilecek metabolik bozuklukların ve organ sistem yetmezliklerinin konstellasyonu ileilişkilendirilmiştir. Aşağıdakilerin kombinasyonu ile ilgili raporlar elde edilmiştir: Metabolikasidoz, rabdomiyoliz, hiperkalemi, hepatomegali, böbrek yetmezliği, hiperlipidemi, kardiyakaritmi, Brugada tipi EKG (yükselmiş ST-segmenti ve coved (çadır tipi) T-dalgası) vegenellikle inotropik destekleyici tedaviye cevap vermeyen hızlı ilerleyen kardiyak yetmezlik.Bu olayların kombinasyonu propofol infüzyon sendromu olarak adlandırılmıştır. Bu olaylarçoğunlukla ciddi kafa yaralanmaları olan hastalarda ve yoğun bakım ünitesinde sedasyon için

11

yetişkinlere önerilen dozun verilmesiyle aşırı doz alan solunum yolu enfeksiyonuna sahip çocuklarda görülmüştür.

Aşağıdakiler bu olayların gelişmesindeki en büyük risk faktörleri gibi gözükmektedir: dokulara iletilen oksijenin azalması; ciddi nörolojik hasar ve/veya sepsis; aşağıdakifarmakolojik ajanlardan bir veya birden fazlasının yüksek dozajları-vazokonstriktörler,steroidler, inotroplar ve/veya propofol (genellikle 48 saatten fazla süre içinde doz oranlarınınsaatte 4 mg/kg'den daha büyük olduğu).

Reçete yazan kişiler yukarıdaki risk faktörleri ile gelişebilen bu olaylar konusunda hastalarına karşı dikkatli olmalı ve yukarıdaki belirtilerin gelişmesi durumunda derhal propofol dozunundurdurulmasını düşünmelidir. Yoğun bakım ünitesinde kullanılan tüm sedatif ve terapötikajanlar optimal oksijen iletimini ve hemodinamik parametreleri korumak için titre edilmelidir.İntrakraniyel basıncın arttığı hastalara bu tedavi modifikasyonları süresince serebralperfüzyon basıncını desteklemek için uygun tedavi verilmelidir.

Tedavi eden doktorlara, eğer mümkünse 4 mg/kg/saat dozajını aşmamaları hatırlatılmalıdır.

Yağ metabolizması bozukluğu olan hastalarda ve lipid emülsiyonlarının dikkatli kullanılması gereken durumlarda tedbirli olunmalıdır.

Propofolün aşırı yağ yükleme riski altında olduğu düşünülen hastalara uygulanması durumunda kan lipid düzeylerinin izlenmesi önerilmektedir. Takip esnasında yağın vücuttanatılmasının yetersiz olduğu tespit edilirse, propofol uygulaması uygun bir şekildedüzenlenmelidir. Eğer hasta aynı zamanda başka bir intravenöz lipid alıyorsa miktarı,propofol formülündeki infüze edilen lipid miktarı hesaba alınarak, azaltılmalıdır. 1 mlpropofol yaklaşık 0,1 g yağ içermektedir.

İlave önlemler


Mitokondriyal hastalığı olan hastalar tedavi edilirken dikkatli olunmalıdır. Bu hastalar, anestezi, cerrahi veya yoğun bakım altında olduğu durumlarda hastalığın alevlenmelerinekarşı duyarlı olabilirler. Bu hastalar için normotermi bakımı, karbonhidratların ve iyihidrasyonun sağlanması önerilmektedir. Mitokondriyal hastalık alevlenmesinin erken evrelerive 'propofol infüzyon sendromu' benzer olabilir.

DORMOFOL antimikrobiyal koruyucular içermemektedir ve mikroorganizma büyümesini desteklemektedir.

12

DORMOFOL'ün aspire edildiği durumlarda, steril bir şırıngaya aseptik olarak çekilmeli veya flakon açıldıktan sonra sete verilmelidir. Uygulamanın gecikmeden başlaması gerekmektedir.İnfüzyon süresi boyunca hem propofol hem de infüzyon ekipmanı için asepsissürdürülmelidir. Propofol hattına eklenen herhangi bir infüzyon sıvısı kanül kısmına yakınuygulanmalıdır. DORMOFOL mikrobiyolojik filtre yoluyla uygulanmamalıdır.

DORMOFOL içeren her bir şırınga her hasta için tek kullanımlıktır. Diğer lipid emülsiyonları için belirlenen kılavuzlara uygun olarak tek propofol infüzyon süresi 12 saati aşmamalıdır.Uygulamadan sonra veya 12 saat sonunda hangisi daha önce ise, infüzyon seti ve propofolhaznesi atılmalı ve uygun bir şekilde yenilenmelidir.

Enjeksiyon yerinde ağrı


DORMOFOL ile anestezi indüksiyonu sırasında, enjeksiyon yerinde oluşan ağrıyı azaltmak için propofol emülsiyonundan önce lidokain enjekte edilebilir (Bkz. Bölüm 4.2). Lidokainkalıtsal akut porfirisi olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Bu tıbbi ürün her 100 mL'sinde 1 mmol'den (23 mg) az sodyum ihtiva eder; yani esasında sodyum içermediği kabul edilebilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Propofolün spinal ve epidural anestezi ile bağlantılı şekilde kullanılması ve yaygın kullanılan premedikasyon, nöromüsküler bloke edici ilaçlar, inhalasyon ajanları ve analjezik ajanlar ilebirlikte kullanılması durumunda hiçbir farmakolojik uyumsuzluk ile karşılaşılmamıştır. Genelanestezinin bölgesel anestezi ile beraber yürütüldüğü durumlarda DORMOFOL'ün dahadüşük dozlarda kullanılması gerekli olabilir.

Rifampisin ile tedavi edilen hastalarda propofol ile anestezi indüksiyonunu takiben şiddetli hipotansiyon bildirilmiştir.

Benzodiazepinler, parasempatolitik ajanlar, inhalasyon anestezikleri ile beraber kullanımı sırasında anestezi süresinin uzaması ve solunum hızının azalması rapor edilmiştir.

Opioidlerle premedikasyondan sonra propofolün sedatif etkisinde yoğunlaşma ve uzama ile uzun süreli ve artan frekanslı apne oluşabilir.

Premedikasyon ilaçları, inhalasyon ajanları, analjezik ajanlar gibi diğer MSS depresanlarının birlikte uygulanması DORMOFOL'ün sedatif, anestezik ve kardiyorespiratuar deprese edicietkilerini artırabilir (Bkz. Bölüm 4.4).

13

Santral sinir sistemi depresanlarının (ör. alkol, genel anestezikler, narkotik analjezikler) eş zamanlı kullanımı sedatif etkilerinde şiddetlenme ile sonuçlanır. Parenteral yolla uygulananmerkezi depresan etkili ilaçlarla DORMOFOL kombine edildiğinde ciddi solunumdepresyonu ve kardiyovasküler depresyon meydana gelebilir.

Fentanil verildikten sonra, apne oranındaki artış ile DORMOFOL'ün kandaki düzeyi, geçici olarak artabilir.

Valproat alan hastalarda daha düşük propofol dozlarına ihtiyaç duyulduğu gözlenmiştir. Eş zamanlı kullanıldığında propofol dozunda azaltma düşünülebilir.

Siklosporin alan hastalarda DORMOFOL gibi lipid emülsiyonları uygulandığında lökoensefalopati bildirilmiştir.

Suksametonyum veya neostigmin tedavisinden sonra bradikardi ve kardiyak arrest gelişebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon

Veri bulunmamaktadır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi süresince etkili doğum kontrolü uygulamak zorundadırlar.

Gebelik dönemi

Propofolün gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (Bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. DORMOFOL gerekliolmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Propofol plasentadan geçer ve neonatal depresyona neden olabilir. Ancak, propofol indüklenmiş düşük sırasında kullanılabilir. Anestezi indüksiyonu için 2,5 mg/kg vücut ağırlığı

14

ve idame için 6 mg/kg vücut ağırlığından daha yüksek dozlardan kaçınılmalıdır. Açıkça gerekli olmadıkça obstetrik anestezi için kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Emziren annelerde yapılan çalışmalar propofolün düşük miktarlarda anne sütüne geçtiğini göstermiştir. Bu nedenle, propofol verilmesini takip eden 24 saat boyunca kadınlaremzirmemelidir. Bu süre içerisinde oluşan süt atılmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Bilinen bir etkisi yoktur.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Propofolün, araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde orta derecede etkisi vardır. Hastalar, araç veya makine kullanımı gibi, yetenek gerektiren işlerin propofol kullanımından sonra bellibir süre bozulabileceği konusunda uyarılmalıdır. 12 saatten sonra propofole bağlı birbozukluk genelde tespit edilememektedir (Bkz. Bölüm 4.4).

Hastalar eve yalnız gitmemeleri ve alkol tüketmemeleri konusunda uyarılmalıdır.

4.8. İstenmeyen etkiler

Anestezi veya sedasyonun başlatılması ve idamesi genelde minimum eksitasyon ile düzgün şekilde sağlanır. En yaygın olarak bildirilen advers reaksiyonlar, hipotansiyon gibi biranestetik/sedatif ajanın farmakolojik olarak öngörülebilir olduğu yan etkileridir.DORMOFOL alan hastalarda gözlenen advers olayların doğası, şiddeti ve sıklığı hastanındurumuna ve uygulanan operatif ve terapötik prosedüre bağlı olabilir.

İstenmeyen etkiler, aşağıdaki sıklık derecesine göre belirtilmiştir:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Anjiyoödem, bronkospazm, eritem ve hipotansiyon içerebilen anafilaksi

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Bilinmiyor(9): Metabolik asidoz(5) hiperkalemi(5), hiperlipidemi(5)

15

Psikiyatrik hastalıklar

Bilinmiyor*-9-*: Öforik ruh hali, ilaç suistimali ve bağımlılığı *8*

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Uyanma aşamasında baş ağrısı

Seyrek: Anestezi indüksiyonu, idame ve uyanma sırasında konvülsiyonlar ve opistotonus dahil epileptiform hareketler, baş dönmesi, titreme ve uyanma sırasında soğukluk hissiÇok seyrek: Ameliyat sonrası bilinç kaybıBilinmiyor*9*: İstemsiz hareketler

Kardiyak hastalıklar

Yaygın: Bradikardi*1* ve anesteziye başlangıç sırasında taşikardi Çok seyrek: Pulmoner ödem

Bilinmiyor*9*: Kardiyak aritmi*5*, kardiyak yetmezlik*5* ' *7*

Vasküler hastalıklar

Yaygın: Hipotansiyon*2*

Yaygın olmayan: Tromboz ve flebit

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın: Anestezi indüksiyonu esnasında geçici apne, öksürük, hıçkırık Bilinmiyor*9*: Solunum depresyonu (doza bağlı)

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Uyanma periyodu sırasında bulantı ve kusma Çok seyrek: Pankreatit

Hepato-bilier hastalıklar

Bilinmiyor*9*: Hepatomegali*5*

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Bilinmiyor*9*: Rabdomiyoliz *3*,(5*

16

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Çok seyrek: Uzun süreli uygulamayı takiben idrar renginde değişiklik Bilinmiyor*-9-*: Renal yetmezlik(5)

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Çok seyrek: Seksüel disinhibisyon Bilinmiyor: Priapizm

Genel ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: İndüksiyonda lokal ağrı(4)

Çok seyrek: Kazara ekstravasküler uygulamayı takiben doku nekrozu(10)

Bilinmiyor(9): Kazara ekstravasküler uygulamayı takiben lokal ağrı, şişme

Araştırmalar

Bilinmiyor(9): Brugada-tipi EKG^ (6)

Yaralanma ve zehirlenme

Çok seyrek: Post-operatif ateş

(1) Şiddetli bradikardiler seyrektir. Asistole kadar ilerlemesi ile ilgili izole vakalar raporedilmiştir.

(2) Bazen hipotansiyon intravenöz sıvıların uygulanmasını ve propofolün uygulanma hızınınazaltılmasını gerektirebilir.

(3) Yoğun bakım ünitelerinde propofol sedasyon için 4 mg/kg/saatten fazla dozda verildiğinde,çok seyrek rabdomiyoliz ile ilgili raporlar alınmıştır.

(4) Önkoldaki geniş damarları ve antecubital fossayı kullanarak azaltılabilir. DORMOFOL ilelokal ağrı ayrıca eşzamanlı lidokain enjeksiyonu ile azaltılabilir.

(5) “Propofol infüzyon sendromu” olarak rapor edilen bu olayların kombinasyonu, sık sık buolayların gelişmesi için birçok risk faktörüne sahip, şiddetli bir şekilde hasta olanlardagörülebilir (daha detaylı bilgi için bölüm 4.4'e bakınız).

(6) Brugada-tipi EKG - EKG'de yükselmiş ST-segmenti ve coved (çadır tipi) T-dalgası

(7) Yetişkinlerde hızlı ilerleyen kardiyak yetmezlik (bazı vakalarda ölüm ile sonuçlanan). Buvakalarda kardiyak yetmezlik genelde inotropik destekleyici tedaviye cevap vermemiştir.

(8) İlaç suiistimali ve ilaç bağımlılığı, özellikle sağlık çalışanları tarafından

17

(9) Mevcut klinik çalışma verilerinden tahmin edilemediği için bilinmemektedir.

(10) Doku canlılığının bozulmuş olduğu nekroz bildirilmiştir.

Distoni/diskinezi bildirilmiştir.

Lokal


Anestezinin başlangıcında ortaya çıkabilecek lokal ağrı, önkol ve antekubital büyük venlerin kullanılmasıyla en aza indirilebilir. Tromboz ve flebit seyrektir. Kazara klinik ekstravazasyonve hayvan çalışmaları minimal doku reaksiyonu göstermiştir. Hayvanlarda intra-arteriyelenjeksiyon lokal doku etkilerine yol açmamıştır.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (

www.titck.gov.tr;[email protected];4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Kazara doz aşımının kardiyorespiratuar depresyona neden olması muhtemeldir. Solunum depresyonu oksijenli yapay ventilasyon ile tedavi edilmelidir. Kardiyovasküler depresyondahastanın kafasını aşağı seviyeye indirerek hastanın yatay konumda tutulması gerekebilir veeğer kardiyovasküler depresyon şiddetli ise, plazma genişletici ve uyarıcı ajanlarınkullanımını gerektirebilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Diğer genel anestezikler ATC kodu: N01AX10

Etki mekanizması


Propofol (2, 6-diizopropilfenol) hızlı etki başlangıçlı, kısa etkili bir genel anestezi ajanıdır. Enjeksiyon oranına bağlı olarak anestezi başlangıç süresi 30 saniyedir. Anesteziden uyanmagenellikle hızlıdır. Diğer tüm genel anestezikler gibi etki mekanizması iyi anlaşılamamıştır.

18

Bununla birlikte, propofolün sedatif/anestetik etkisini ligand kapılı GABA

A

reseptörleri yolu ile nörotransmitter GABA'nın inhibitör fonksiyonunun pozitif modülasyonu ile gösterdiğidüşünülmektedir.

Farmakodinamik özellikleri


Genel olarak anestezinin indüksiyonu ve idamesi için propofol uygulandığında ortalama arteriyel kan basıncında düşüş ve kalp atış hızında küçük değişiklikler gözlenmiştir. Bununlabirlikte, idame sırasında hemodinamik parametreler görece olarak stabil kalmaktadır vebeklenmeyen hemodinamik değişim insidansı düşüktür.

Her ne kadar propofol uygulanmasını takiben ventilatuar baskılanma görülebilirse de etkiler kalitatif olarak diğer intravenöz anestetik ajanlarınkine benzerdir ve klinik pratikte rahat birşekilde yönetilebilir.

Propofol serebral kan akışını, intrakraniyal basıncı ve serebral metabolizmayı azaltır. İntrakraniyal basınçtaki düşüş, başlangıçta intrakraniyal basıncı artmış hastalarda dahayüksektir.

Klinik etkililik ve güvenlilik


Anesteziden uyanma genellikle hızlıdır ve zihin açıktır, baş ağrısı ve post-operatif mide bulantısı ve kusma insidansı düşüktür.

Genel olarak propofol ile anestezinin arkasından, inhale edilen ajanlarla anestezinin arkasından olduğundan daha az post-operatif mide bulantısı ve kusma görülür. Bu durumunpropofolün azalmış emetik potansiyeli ile ilişkili olabileceğine ilişkin kanıt bulunmaktadır.Propofol, klinik olarak görülebilecek konsantrasyonlarda adrenokortikal hormonlarınsentezini inhibe etmemektedir.

Pediyatrik popülasyon


Çocuklarda propofole dayalı anestezinin süresine ilişkin sınırlı çalışmalar, 4 saate kadar güvenlilik ve etkililiğin değişmediğini belirtmektedir. Literatürde yer alan kanıtlar, çocuklardapropofolün güvenlilik ve etkililikte değişim olmadan uzayan prosedürlerde kullanıldığınailişkin kanıtlar sunmaktadır.

19

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Propofol anestezinin idamesini sağlamak için kullanıldığında, kan konsantrasyonları asemptomatik olarak verilen uygulama hızı için kararlı durum değerine ulaşır.

Dağılım:


Propofol iyi bir şekilde dağılım gösterir ve vücuttan hızlı bir şekilde temizlenir (toplam vücut klirensi 1,5-2 litre/dakikadır).

Biyotransformasyon:


Başlıca karaciğerde metabolize olur.

Eliminasyon:


Bir bolus dozunu veya infüzyonun sonlandırılmasını takiben propofol konsantrasyonlarındaki düşüş, propofolün zayıf perfüze dokudan yeniden dağılımını temsil eden, çok hızlı dağılım(yarılanma ömrü 2-4 dakika), hızlı eliminasyon (yarılanma ömrü 30-60 dakika) ve daha yavaşbir son faz ile üç bölmeli açık bir modelle tanımlanabilir.

Klirens, esas olarak kan akışına bağımlı olduğundan karaciğerde metabolik prosesler propofolün inaktif konjugatları ile buna karşılık gelen ve idrarla atılan kinol oluşturmak üzeregerçekleşir.

İntravenöz tek 3 mg/kg dozundan sonra propofol klirensi/kg vücut ağırlığı yaş ile aşağıdaki gibi artmıştır: Medyan klirens <1 aylık (n=25) (20 mL/kg/dk) neonatlarda, daha büyükçocuklara kıyasla (n=36, yaş aralığı 4 ay-7 yaş) belirgin olarak daha düşüktür. Ayrıcaneonatlarda bireyler arası değişkenlik belirgindir (3,7-78 mL/kg/dk aralığında). Büyük birdeğişkenlik gösteren bu sınırlı çalışma verileri sebebiyle bu yaş grubu için doz önerisiverilememektedir.

Daha büyük çocuklarda tek 3 mg/kg bolusdan sonra medyan propofol klirensi yetişkinlerdeki 23,6 mL/dk/kg'a (n=6) karşılık 37,5 mL/dk/kg (4-24 ay) (n=8), 38,7 mL/dk/kg (11-43 ay)(n=6), 48 mL/dk/kg (1-3 yaş) (n=12), 28,2 mL/dk/kg (4-7 yaş) (n=10)'dır.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


Propofolün önerilen infüzyon hızı aralığı boyunca farmakokinetiği lineerdir.

20

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Hayvanlarda (primatlar dahil) hafif ila orta derecede anestezi ile sonuçlanan dozlarla yapılan çalışmalar, hızlı beyin gelişmesi veya sinaptogenez döneminde anestezik ajanlarınkullanımının, gelişmekte olan beyinde uzamış bilişsel eksikliklerle ilişkili olabilen hücrekaybına yol açtığını göstermektedir.

Türler arasındaki karşılaştırmalara dayanarak bu değişikliklere karşı hassasiyet penceresinin, yaşamın ilk birkaç ayında üçüncü trimesterdeki maruziyetlerle ilişkili olduğunainanılmaktadır, ancak insanlarda yaklaşık 3 yaşına kadar uzanabilir. Neonatal primatlardaanestezi için hafif bir ameliyat noktası oluşturan 3 saatlik anestetik rejimine maruziyetinnöronal hücre kaybı ile ilişkilendirilmediği ancak 5 saat ve daha uzun tedavi rejimlerininnöronal hücre kaybını artırdığı gözlenmiştir. Bu preklinik bulguların klinik anlamlılığıbilinmemektedir ve preklinik verilerin önerdiği şekilde sağlık personelleri prosedür ihtiyacıolan 3 yaşından küçük çocuklarda ve hamile kadınlarda uygun anestezinin faydalarınıpotansiyel risk ile dengelemelilerdir.

Propofol yaygın klinik deneyimin bulunduğu bir ilaçtır. Reçete yazanların ihtiyacı olan bilgiler Kısa Ürün Bilgisinin farklı yerlerinde sağlanmaktadır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Rafine edilmiş soya yağı Orta zincirli trigliseridYumurta lesitiniGliserolSodyum oleatSodyum hidroksitEnjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Bu tıbbi ürün bölüm 6.6'da bahsedilenler haricinde başka ürünlerle karıştırılmamalıdır. Nöromüsküler bloke edici ajanlar atrakuryum ve mivakuryum, DORMOFOL iyicetemizlenmeden aynı İ.V. kanaldan verilmemelidir.

6.3. Raf ömrü

24 ay

21

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Dondurmayınız.

DORMOFOL ambalajı açıldıktan hemen sonra kullanılmalıdır.

Ürünü çalkaladıktan sonra iki ayrı faz görülürse, DORMOFOL'ü kullanmayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

50 mL kapasiteli Tip II renksiz cam flakon, 1 adet flakon içeren kutularda mevcuttur.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürün ya da artık materyaller, “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.Flakonlar kullanımdan önce çalkalanmalıdır.

Tek kullanımlıktır. Kullanılmayan kısım atılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.2).

Ürün çalkalandıktan sonra iki faz görülürse tıbbi ürün kullanılmamalıdır.

Yalnız hasar görmemiş ambalajlardaki homojen ürünler kullanılmalıdır.

Kullanmadan önce, lastik tıpayı alkolle veya alkole batırılmış pamuk çubukla temizleyiniz. Kullanıldıktan sonra temas edilen kaplar atılmalıdır.

DORMOFOL sadece aşağıdaki ürünler ile karıştırılmalıdır:

50 mg/mL (% 5 a/h) glukoz çözeltisi, 9 mg/ mL (% 0,9 a/h) sodyum klorür çözeltisi veya 1,8 mg/mL (% 0,18) sodyum klorür ve 40 mg/ mL (% 4 a/h) glukoz çözeltisi ve koruyucuiçermeyen 10 mg/mL (%1)'lik lidokain enjeksiyonu (Bkz. Bölüm 4.2. “Pozoloji ve uygulamaşekli" “Seyreltilmiş DORMOFOL infüzyonu”).

DORMOFOL'ün 50 mg/ mL (% 5 a/h) glukoz çözeltisi veya 9 mg/ mL (% 0,9 a/h) sodyum klorür çözeltisi veya 1,8 mg/ mL (% 0,18 a/h) sodyum klorür ve 40 mg/ mL (% 4 a/h) glukozçözeltisi ile beraber uygulanması Y-konnektörü üzerinden enjeksiyon bölgesine yakın biryerden mümkündür.

7. RUHSAT SAHİBİ

VEM İLAÇ San. ve Tic. AŞ Maslak Mahallesi AOS 55. Sokak42 Maslak A Blok Sit. No: 2/134Sarıyer/İSTANBUL

22

8. RUHSAT NUMARASI

2018/703

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 13.12.2018 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

23

İlaç Bilgileri

Dormofol % 1 500 Mg/50 Ml Iv İnfüzyonluk/enjeksiyonluk Emülsiyon

Etken Maddesi: Propofol

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.