Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Clozaril %1 + %5 Jel Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

CLOZARİL %1 + %5 Jel

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin maddeler:

1 g jel;

% 1 a/a (10 mg/g) klindamisine eşdeğer %1,19 a/a klindamisin fosfat, %5 a/a (50 mg/g) susuz benzoil peroksite eşdeğer %6,67 a/a sulu formda benzoil peroksit içerir.

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Jel

Beyaz, beyazımsı homojen jel

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Günde bir kez uygulanan jel, 12 yaş ve üzerindeki ergenlerde ve yetişkinlerde akne vulgarisin topikal tedavisinde kullanılır (bkz. bölüm 4.4 ve 5.1).

Antibakteriyel ajanların uygun kullanımına ilişkin lokal kılavuzlar dikkate alınmalıdır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi:

Erişkinlerde ve Ergenlik Döneminde Kullanımı (12 yaş ve üzeri ergen ve yetişkinlerde)

Hekim tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde, CLOZARİL günde 1 kez akşamları etkilenen bölgeye uygulanmalıdır.

Aşırı uygulamalar etkililiği arttırmadığı gibi iritasyona sebep olabilir.

Eğer aşırı kuruluk ya da soyulma görülürse kullanım sıklığı azaltılmalı ya da uygulamaya geçici olarak ara verilmelidir (bkz. Bölüm 4.4).

İnflamatuvar veya inflamatuvar olmayan lezyonlardaki terapötik etki görülme süresi 2-5 haftayı bulabilir (bkz. Bölüm 5.1)

Klindamisin % 5 ve benzoil peroksit % 1 jel'in etkililiği ve güvenliliği akne vulgaris klinik araştırmalarında 12 haftadan fazla çalışılmamıştır. CLOZARİL ile tedavi 12 haftadan fazlasürmemelidir.

1

Uygulama şekli:

Haricen kullanılır. CLOZARİL günde 1 kez akşamları, cilt ılık su ile yıkanıp kurulandıktan sonra, lezyonlu bölgelere yaygın olarak ince bir tabaka şeklinde uygulanmalıdır.

Eğer jel cilt üzerine kolayca sürülmüyorsa, çok fazla miktar uygulanıyor demektir.

Uygulama sonrasında eller yıkanmalıdır. Gerektiğinde nemlendirici kullanılabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/ Karaciğer yetmezliği:

Özel kullanımı yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

12 yaşın altındaki çocuklarda CLOZARİL'in etkililiği ve güvenliliği belirlenmemiştir. Bu nedenle bu popülasyondaki kullanımı önerilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılarda özel kullanım önerisi yoktur.

4.3. Kontrendikasyonlar

CLOZARİL klindamisin, linkomisin, benzoil peroksit ve formülasyonunda bulunan yardımcı maddelere (bkz. Bölüm 6.1) karşı aşırı duyarlılığı olan kişilerde kullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Ağız, göz, dudak, mukoz membranlar, egzamalı ve hasarlı cilt ile temas ettirilmemelidir. Hassas cilt bölgelerine dikkatle uygulanmalıdır. Kazara göz ile temas olursa bol su ile yıkanmalıdır.

CLOZARİL, daha önceden bölgesel enterit (Crohn's hastalığı), ülseratif kolit veya antibiyotiklerin neden olduğu kolit geçirmiş hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

CLOZARİL, kullanımı ile ciltte daha fazla kuruma görülebileceğinden atopik hastalarda da dikkatli kullanılmalıdır.

Tedavinin ilk haftalarında hastaların çoğunda soyulma ve kızarıklıkta artış ortaya çıkmaktadır. Bu yan etkilerin şiddetine göre hastalar akne oluşumuna sebep olmayacak nemlendirici kullanabilir,klindamisin/benzoil peroksit uygulama sıklığını geçici olarak azaltabilir ya da kesebilir; bununlabirlikte günde bir kereden daha az kullanım için etkinlik saptanmamıştır.

Eşzamanlı topikal akne tedavisi dikkatli kullanılmalıdır; özellikle soyulmaya yol açan, abrazif ilaçlarla bazen şiddetli olabilen kümülatif iritasyon ortaya çıkabilir.

Aşırı lokal iritasyon (örn. şiddetli eritem, şiddetli kuruluk ve kaşıntı, şiddetli batma/yanma) görüldüğü takdirde klindamisin/benzoil peroksit uygulaması kesilmelidir.

2

Benzoil peroksit güneş ışığına duyarlılığı artırabilir; ultraviyole lambası kullanılmamalı, planlı ya da uzun süreli güneş ışığından kaçınılmalı ya da en aza indirilmelidir. Güçlü güneş ışığınamaruziyet önlenemediğinde hastalara güneş koruyucu ürünler ve koruyucu giysiler kullanmalarıönerilmelidir.

Güneş yanığı olan bir hastada yanık düzelmeden klindamisin/benzoil peroksit kullanılmamalıdır.

Saçları veya renkli giysileri beyazlatabilir. Saça, giysilere, mobilya ya da halıya temastan kaçınılmalıdır.

Psödomembranöz kolit klindamisin dahil olmak üzere neredeyse bütün antibakteriyel ilaçlarla bildirilmiştir; tedavi kesilmesinden sonra birkaç haftada başlamak üzere hafif dereceden yaşamıtehdit eden şiddete kadar olabilir. Uzun süreli veya şiddetli diyare veya karın bölgesinde krampgörülürse, bu semptomlar antibiyotiğe bağlı kolitin göstergesi olabileceğinden, CLOZARIL iletedavi hemen durdurulmalıdır. Clostridium difficile ve toksin değerlendirilmesi ve gerekirsekolonoskopi gibi uygun tanı yöntemleri uygulanmalı ve kolit için tedavi seçeneklerideğerlendirilmelidir.

Yakın zamanda sistemik ya da topikal klindamisin ya da eritromisin kullanma öyküsü olan hastalarda önceden antimikrobiyal direnci olan

Propionibacterium acnes

ve komensal florabulunması daha olasıdır (bkz. Bölüm 5.1)

Çapraz direnç

Klindamisine direnç sıklıkla eritromisin direnci ile ilişkilidir. Klindamisin ile linkomisin arasında çapraz direnç gösterilmiştir (bkz. Bölüm 4.5)

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

CLOZARİL ile diğer ilaçlarla etkileşim üzerine resmi çalışma yapılmamıştır.

CLOZARİL klindamisin bileşeninin olası antagonizması nedeniyle eritromisin içeren ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.

Klindamisinin nöromusküler blokaj özelliği gösterilmiştir; diğer nöromusküler blokaj yapan ilaçların etkisini artırabilir. Bu nedenle CLOZARİL bu ilaçları kullanan hastalarda dikkatlikullanılmalıdır.

CLOZARİL'in tretinoin, izotretinoin ve tazaroten içeren topikal akne preparatları ile eşzamanlı kullanımından kaçınılmalıdır; benzoil peroksit etkililiğini azaltabilir ve iritasyonu artırabilir.Kombinasyon tedavisi gerektiğinde ilaçlar günün farklı saatlerinde (örn. biri sabah diğeri akşam)uygulanmalıdır.

Topikal benzoil peroksit içeren ilaçların topikal sülfonamid içeren ilaçlarla birlikte kullanılması deri ve yüzde kıllanma ve geçici renk değişikliğine (sarı/turuncu) neden olabilir.

Daha fazla iritan etki görülebileceğinden topikal antibiyotikler, tedavi edici veya “peeling” özellikli sabun ve temizleyiciler, güçlü kurutucu etkisi olan sabun ve kozmetikler, yüksekkonsantrasyonda alkol ve/veya astrenjan içeren ürünler ile birlikte dikkatli kullanılmalıdır.

3

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlar için özel bir öneri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik popülasyon için özel bir öneri bulunmamaktadır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Uygun korunma yöntemi uygulayan çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar için herhangi bir kontrendikasyon yoktur. Gebe kadınlarda klinik çalışma olmadığından CLOZARİL korunmayöntemi uygulamayan kadınlarda dikkatle kullanılmalıdır.

Gebelik dönemi

CLOZARİL'in gebelerde kullanımı ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır.

CLOZARİL veya benzoil peroksit ile hayvanlarda üreme ve gelişmenin değerlendirildiği çalışmalar gerçekleştirilmemiştir. Gebe kadınlarda klindamisin ve benzoil peroksitin tek başına kullanıldığısınırlı veriler bulunmaktadır. Gebeliğin ilk üç ayında klindamisin ile tedavi edilmiş sınırlı sayıdakadından alınan bilgiler, gebelik veya fetüs/yeni doğan bebeğin sağlığı üzerine olumsuz etkisininolmadığını göstermiştir. Klindamisinin, subkutan ve oral dozlarının kullanıldığı, sıçan ve farelerdeyapılan üreme çalışmalarında, klindamisin ile ilişkili fertilite bozukluğu veya fetüs üzerindekizararına dair kanıt bulunmamıştır.

CLOZARİL Jel'in gebe kadınlardaki güvenilirliği kanıtlanmamıştır. Bu nedenle, gebelikte doktor tarafından risk/yarar değerlendirilmesi yapıldıktan sonra kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Klindamisin % 5 ve benzoil peroksit % 1 jel'in emzirme sırasında kullanımı ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır. Bununla birlikte perkütan klindamisin ve benzoil peroksit emilimi düşüktür;klindamisin veya benzoil peroksitin CLOZARİL kullanımını takiben anne sütüne geçip geçmediğibilinmemektedir. Oral ve parenteral klindamisin uygulamasının anne sütünde klindamisin görülmesiile sonuçlandığı bildirilmiştir. Bu nedenle CLOZARİL Jel emzirme sırasında sadece beklenen faydabebek için potansiyel riske gerekçe sağlarsa kullanılmalıdır.

Emzirme sırasında kullanılırsa bebeğin kazayla yutmasından kaçınmak üzere CLOZARİL Jel meme bölgesine uygulanmamalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

Üreme yeteneği üzerinde etkisi ile ilgili bilgi bulunmamaktadır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Klindamisin ve benzoil peroksit kombinasyonunun araç ve makine kullanımı üzerindeki etkilerine ilişkin herhangi bir çalışma yürütülmemiştir. Ancak klindamisin ve benzoil peroksitkombinasyonunun yan etki profilinden bu aktiviteler üzerinde herhangi bir zararlı etkibeklenmemektedir.

4

4.8. İstenmeyen etkiler

Yan etkilerin sıklık gruplandırması şöyledir:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor).

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Çok yaygın: Eritem, soyulma, kuruluk (genellikle hafif şiddette bildirilmiştir)

Yaygın: Yanma hissi

Yaygın olmayan: Dermatit, kaşıntı, eritematöz döküntü, akne durumunun kötüleşmesi

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Parestezi

Pazarlama sonrası deneyim

Bu raporlar belirsiz büyüklükteki bir popülasyona ait olduğundan ve değişken faktörlere bağlı olduğundan, sıklıklarını güvenilir bir şekilde tahmin etmek mümkün değildir ancak sistemikreaksiyonlar nadiren görülür.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Hipersensitivite ve anafilaksi dahil olmak üzere alerjik reaksiyonlar

Gastrointestinal sistem hastalıkları

Bilinmiyor: Kolit (psödomembranöz kolit dahil), hemorajik diyare, diyare, karın ağrısı

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Bilinmiyor: Ürtiker

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Bilinmiyor: Renk değişikliği dahil uygulama yeri reaksiyonları

Yukarıda belirtilen yan etkilere ilave olarak topikal %1 klindamisin / %3 benzoil peroksit jel ile yapılan bir merkezi klinik araştırmada uygulama bölgesinde yaygın olarak fotosensitivitereaksiyonları rapor edilmiştir.

Ayrıca, sadece topikal klindamisinin uygulandığı çalışmalarda ise baş ağrısı ve uygulama bölgesinde ağrı yaygın olarak rapor edilmiştir.

Lokal tolerabilite:
Klindamisin

%%

1 jel ile yürütülen 5 klinik çalışma boyunca tüm hastalar eritem, soyulma, yanma hissi ve kuruluk açısından derecelendirmeye tabi tutulmuştur(0=mevcut değil, 1=hafif, 2=orta, 3=şiddetli). Hastalarda tedavi öncesi ve sonrası semptomlarıngörülme yüzdesi aşağıdaki tabloda belirtilmiştir:

Faz 3 çalışmaları sırasında Klindamisin % 5 ve Benzoil peroksit % 1 Jel grubu (N=397) için

lokal tolerabi

ite değerlendirmesi


Tedaviden önce (başlangıç)

Tedavi süresince

Hafif
Orta
Şiddetli
Hafif
Orta
Şiddetli
Eritem
% 28
%3
0
%26
%5
0
Soyulma
%6
<%1
0
%17
%2
0

5

Yanma hissi
%3
<%1
0
%5
<%1
0
Kuruluk
%6
<%1
0
%15
%1
0

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanaksağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.trposta:[email protected]. Doz aşımı ve tedavisi

CLOZARİL'in aşırı uygulanması şiddetli iritasyona yol açabilir. Bu durumda derinin durumu düzelene kadar uygulama kesilmelidir.

Topikal benzoil peroksit genellikle sistemik etki oluşturacak düzeyde emilmez.

Topikal klindamisinin aşırı uygulanması sistemik etki oluşturacak düzeyde emilmesine yol açabilir.

CLOZARİL'in kaza ile yutulması sonucu klindamisinin sistemik uygulamasında gözlenen gastrointestinal advers reaksiyonlar ortaya çıkabilir.

Aşırı uygulama sebebiyle oluşan iritasyonu iyileştirmek için uygun semptomatik tedavi uygulanmalıdır.

Kazayla yutulması durumunda klinik izlem başlatılmalı ve mümkünse Ulusal Zehir Merkezinin önerilerine uyulmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik Grup: Anti-akne preparatları, Akne tedavisi için antiinfektifler ATC Kodu: D10AF51

Klindamisin:

Klindamisin, Gram pozitif aerob bakterilere ve anaerob bakterilerin çoğuna karşı bakteriostatik etkili, linkozamid grubu bir antibiyotiktir. Klindamisin gibi linkozamidler, bakteri ribozomunun23S alt ünitesine bağlanır ve protein sentezinin erken evresini inhibe eder. Klindamisin, esas olarakbakteriyostatik etkili olmasına rağmen, yüksek konsantrasyonlarda duyarlı türlere karşı yavaşbakterisidal etki de gösterebilir.

İn vitro

şartlarda klindamisin fosfat, inaktif olmasına rağmen, in vivo ortamda hızla hidroliz edilerek antibakteriyel etkili aktif klindamisine dönüştürülür.

Klindamisinin komedonlu hastalarda

Propionibacterium acnes

türlerine karşı olan klinik aktivitesinin yeterli düzeyde olduğu gösterilmiştir. Klindamisin, in vitro ortamda bütünPropionibacterium acnes kültürlerini inhibe eder (MIC 0,4 mcg/ml). Klindamisin uygulaması

6

sonrasında cilt yüzeyindeki serbest yağ asitlerinin düzeyi, yaklaşık olarak %14'den %2'ye inmiştir. Klindamisin lökosit kemotaksisini baskılayarak inflamasyonu azaltır.

Benzoil peroksit:

Benzoil peroksit, komedon gelişiminin tüm evrelerinde hafif keratolitik etkilidir. Akne vulgaris'e neden olan

Propionibacterium acneS e

karşı bakterisidal etkili, okside edici bir ajandır. Ayrıca,akneyle ilgili aşırı sebum üretimini azaltarak sebostatik etki gösterir.

CLOZARİL, hafif keratolitik ve antibakteriyel özelliklerin kombinasyonu ile hafif ve orta şiddetli akne vulgaris'in özellikle inflamasyonlu lezyonlarına karşı etki sağlar.

Kazanılmış direncin prevalansı belirli türler için coğrafi olarak ve zaman ile değişebilmektedir. Özellikle şiddetli enfeksiyon tedavilerinde direnç gelişimi ile ilgili bölgesel özelliklerin bilinmesigereklidir.

Benzoil peroksitin, dahil edilmesi klindamisine dirençli organizmaların ortaya çıkma potansiyelini azaltır.

Her iki etkin maddenin bir üründe bulunması daha uygun olup, hastanın tedaviye uyumunu sağlamaktadır.

Klinik etkililik ve güvenlilik


Yüz bölgesinde inflamasyonlu ve inflamasyonsuz lezyonların bulunduğu akne vulgarisi olan 1318 hastanın katıldığı randomize, çift-kör beş klinik çalışmada, 396 hasta benzoil peroksit +klindamisin fosfat, 396 hasta benzoil peroksit, 349 hasta klindamisin ve 177 hasta sadece sıvağkullanmıştır.

Tedavi 11 hafta boyunca günde bir kez uygulama ile yapılmış ve 2., 5., 8. ve 11. haftalarda lezyonlar sayılıp, hastalar değerlendirilmiştir.

11 hafta sonra lezyonların sayısındaki ortalama değişiklikler, yüzdesel olarak aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

11 hafta sonra lezyonların sayısındaki ortalama azalma yüzdesi



Çalışma 150 (n = 120)

Çalışma 151 (n = 273)

Çalışma 152 (n = 280)

Çalışma 156 (n = 287)

Çalışma

158*

(n = 358)

İnflamasyonlu lezyonlar

%5 benzoil peroksit,
%1 klindamisin

65

56

42

57

52

Benzoil peroksit (%)

36

37

32

57

41

Klindamisin (%)

34

30

38

49

33

Sıvağ (%)

19

-0.4

29

-

29

İnflamasyonsuz lezyonlar

%5 benzoil peroksit,
%1 klindamisin

27

37

24

39

25

7

Benzoil peroksit (%)

12

30

16

29

23

Klindamisin (%)

-4

13

11

18

17

Sıvağ (%)

-9

-5

17

-

-7

Total lezyonlar (inf

amasyonlu ve inflamasyonsuz lezyonlar)

%5 benzoil peroksit,
%1 klindamisin

41

45

31

50

41

Benzoil peroksit (%)

20

35

23

43

34

Klindamisin (%)

11

22

22

33

26

Sıvağ (%)

1

-1

22

-

16

* Merkezi çalışma: İstatistiksel olarak anlamlı değişiklikler koyu renk ile gösterilmiştir.

Çalışmaların hepsinde, Klindamisin + Benzoil Peroksit (% 1 / % 5) tedavisi ile total lezyon sayısındaki azalma, tek başına kullanılan klindamisin veya sıvağdan daha anlamlı bulunmuştur.Klindamisin + Benzoil Peroksit (% 1 / % 5) ile iyileşme tek başına benzoil peroksit kullanımınakıyasla daha fazla olmuş fakat bireysel çalışmalarda bu farklılık, istatistiksel olarak anlamlıdüzeylere ulaşmamıştır.

İnflamasyonlu lezyonlara karşı, Klindamisin + Benzoil Peroksit (% 1 / % 5) beş çalışmanın dördünde klindamisinden, üçünde ise benzoil peroksitten anlamlı olarak üstün bulunmuştur.İnflamasyonsuz lezyonlara karşı, Klindamisin + Benzoil Peroksit (% 1 / % 5) beş çalışmanındördünde klindamisinden daha anlamlı fark göstermiş ve benzoil peroksitten daha iyi olmaeğilimini sergilemiştir.

Aknedeki total iyileşme hekim tarafından değerlendirilmiş, Klindamisin + Benzoil Peroksit (% 1 / % 5), beş çalışmanın üçünde tek başına kullanılan benzoil peroksit veya klindamisinden daha anlamlıbulunmuştur.

İnflamatuvar lezyonlar üzerindeki etki tedavinin 2. haftasından itibaren belirgin hale gelir. İnflamatuvar olmayan lezyonlar üzerindeki etki, genellikle tedavinin 2-5 haftasından sonra belirginolacak şekilde daha değişkendir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Maksimum perkütanöz absorpsiyonun değerlendirildiği bir çalışmada, Klindamisin + Benzoil Peroksit (% 1 / % 5)'in 4 hafta uygulanması sırasında klindamisinin ortalama plazmakonsantrasyonları ihmal edilebilir düzeyde bulunmuştur (uygulanan dozun % 0,043'ü).

Benzoil peroksitin formülasyonda bulunması, klindamisinin perkutanöz absorpsiyonunu etkilememektedir.

Dağılım, biyotransformasyon:


Radyoaktif işaretli madde ile yapılan çalışmalar, benzoil peroksitin sadece benzoik aside dönüştükten sonra deriden emilebildiğini göstermiştir.

8

Eliminasyon:


Benzoik asit büyük oranda hippurik asit formuna konjuge edilerek böbreklerden atılır.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Yapılan çalışmalar, 4 haftalık doz periyodu boyunca uygulandığında, topikal uygulamayı takiben sistemik maruziyetin minimum olduğunu göstermektedir. Topikal uygulama için doğrusallıkverisi mevcut değildir. Bununla birlikte, intramusküler uygulamadan elde edilen farmakokinetikveriler, emilim ve eliminasyon fazı sırasında klindamisin konsantrasyonlarının dozla orantılıolduğunu ve topikal uygulamadan sonra daha yüksek dozlarda bile farmakokinetikte doğrusallıkolduğunu gösterir.

5.3.Klinik öncesi güvenlilik verileri

Farelerde yürütülen iki yıllık bir karsinojenisite çalışmasında, Klindamisin + Benzoil Peroksit (%1 / %5) Jel'in topikal uygulanması kontrollere kıyasla artmış karsinojenik risk kanıtı göstermemiştir.

Farelerde yürütülen bir fotokarsinojenisite çalışmasında, Klindamisin + Benzoil Peroksit (% 1 / % 5) Jel ve simüle güneş ışığına eşzamanlı maruziyet sonrasında kontrollere kıyasla tümöroluşumuna kadar geçen medyan sürede hafif bir azalma gözlenmiştir. Bu çalışmadaki bulgularınklinik ilgisi bilinmemektedir.

Klindamisin + Benzoil Peroksit (% 1 / % 5) ile yinelenen doz ve dermal toksisite çalışması yapılmış, 90 günden uzun süren bu uygulamada lokal iritasyon haricinde toksik etki görülmemiştir.

Oküler iritasyon çalışmasında Klindamisin + Benzoil Peroksit (% 1 / % 5)'in sadece çok hafif iritan olduğu bulunmuştur.

Klindamisin + Benzoil Peroksit (% 1 / % 5) ile başka preklinik çalışma yapılmamıştır, sadece benzoil peroksit ve klindamisinin ayrı ayrı kullanıldığı çalışmalar mevcuttur.

Benzoil peroksit


Hayvan toksisite çalışmalarında, benzoil peroksit topikal olarak uygulandığında çok iyi tolere edilmiştir.

Benzoil peroksitin yüksek dozlarda DNA zincirinde kırılmalara neden olduğu gösterilmiş olsa da, diğer mutajenite, karsinojenite çalışmaları ve bir foto ko-karsinojenite çalışmasından elde edilenveriler, benzoil peroksitin karsinojen veya fotokarsinojen etkisinin olmadığını göstermektedir.

Üreme üzerine toksisitesi ile ilgili bilgi mevcut değildir.

Klindamisin


İn vitroin vivo

çalışmalarda klindamisine ait herhangi bir mutajenik potansiyel görülmemiştir. Klindamisinin tümörojenik potansiyelini belirleyen uzun süreli hayvan çalışmaları yapılmamıştır.

Diğer taraftan, konvansiyonel tek doz ve yinelenen doz toksisite çalışmaları ve üreme toksisitesi temelindeki preklinik çalışmalar, insanlar için özel bir risk oluşturmadığını göstermektedir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Karbomer (980)

9

Poloksamer (124)

Gliserin

Disodyum Lauril sülfosüksinat Silika Kolloidal Hidrat (244FP)

Disodyum Edetat DimetikonSodyum HidroksitSaf su

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir geçimsizlik yoktur.

6.3. Raf ömrü

CLOZARİL'in raf ömrü, üretim tarihinden itibaren: 24 ay CLOZARİL'in raf ömrü, hastanın ilacı satın almasından itibaren: 2 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Eczanede: Buzdolabında (2°C-8°C) saklanmalıdır. Dondurmayınız.

Hasta ilacı satın aldıktan sonra: 25 °C altındaki oda sıcaklığında saklamalı, 2 ay sonra atmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Karton kutu içerisinde bulunan, beyaz renkli HDPE vidalı kapaklı alüminyum tüp Ambalaj büyüklüğü: 25 gram

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Reşitpaşa Mah. Eski Büyükdere Cad. No:4 34467 Maslak / Sarıyer / İSTANBUL0212 366 84 000212 276 20 20

8. RUHSAT NUMARASI

2019/752

9. İLK RUHSAT TARİHİ/ RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 30.12.2019 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

10

İlaç Bilgileri

Clozaril %1 + %5 Jel

Etken Maddesi: Klindamisin Fosfat, Benzoil Peroksit

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Clozaril %1 + %5 Jel - KUB
  • Clozaril %1 + %5 Jel - KT
  • Google Reklamları

    İlgili İlaçlar

  • Clozaril %1 + %5 Jel 25 Gr
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.