Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Eumovate % 0,05 Krem Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

EUMOVATE %0,05 krem

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her gramında; tüpünde;

Klobetazon 17-bütirat...........% 0,05 (a/a)

Yardımcı maddeler:

Setostearil alkol................................% 4,80

Klorokrezol........................................% 0,1


Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1.'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Krem

Beyaz renkte, çözünmemiş veya yabancı madde içermeyen homojen krem.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyo nlar

EUMOVATE, egzama ve dermatitlerin bütün tiplerinin tedavisinde uygundur.

Atopik egzama, fotodermatit, otitis eksterna, primer iritan ve alerjik dermatitler (bebek bezi pişikleri dahil), prurigo nodularis, s eboreik dermatit, böcek ısırığı reaksiyonlarında kullanılır.EUMOVATE daha aktif lokal steroidlerle tedavide tedavi dönemleri arasında, idame tedavisiamacıyla kullanılabilir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

EUMOVATE krem özellikle nemli ve sızıntılı yüzeylere uygundur.

EUMOVATE, ince bir tabaka halinde yumuşak bir şekilde etkilenen alanı kaplayacak miktarda, günde bir ya da iki kez düzelme sağlanana kadar en fazla dört hafta boyuncauygulanır. Daha sonra uygulama sıklığı azaltılır ya da tedavi daha az güçlü bir ilaçladeğiştirilir. Her uygulama sonrasında bir yumuşatıcı uygulanmadan önce emilim için yeterlisüre beklenmelidir.

Durum kötüleşirse ya da 2-4 haftada düzelme sağlanmazsa tedavi ve tanı yeniden değerlendirilmelidir.

Lezyon kontrolü sağlandıktan sonra tedavi azaltılarak kesilmelidir ve idame tedavi olarak bir yumuşatıcı kullanılmalıdır.

Özellikle güçlü topikal kortikosteroid preparatlarının aniden kesilmesi dermatozlarda rebound etkisine yol açabilir.

1

Uygulama şekli:

EUMOVATE, ince bir tabaka halinde yumuşak bir şekilde etkilenen alana sürülür.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Sistemik emilim durumunda (geniş bir alana uzun süre uygulamada) metabolizma ve eliminasyon gecikebilir ve sistemik toksisite riski artabilir. Bu nedenle istenen klinik etkiyisağlamak için en düşük miktarda ve en kısa sürede kullanılmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Bebeklerde ve küçük çocuklarda dermatit ve egzama tedavisi doktor kontrolünde sürdürülmelidir. Bu nedenle dokto r gözetiminde olmadan tedavi, yetişkin, 12 yaş ve üzeriçocuklar için 7 gün aralıksız ve oklüz yonsuz tedavi ile sınırlanmıştır.

Çocuklarda topikal kortikosteroidlere karşı daha fazla lokal ve sistemik yan etki gelişir ve genel olarak erişkinlere göre daha kısa süre ve daha az güçlü ilaçlarla tedavi gerekir.

Süt çocuğu ve küçük çocuklarda zorunlu kalınmadıkça kullanımı önerilmemektedir. Terapötik yararın sağlandığı en düşük miktarın uygulanmasına dikkat edilmelidir.

12 yaşından küçük çocuklarda ve bebeklerde adrenal supresyon yapabileceğinden uzun sü reli topikal kortikosteroid tedavisinden kaçınılmalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

Klinik çalışmalarda yaşlı hastalar ile genç hastalar arasında yanıt farkı saptanmamıştır. Yaşlılarda hepatik ve ren al fonksiyonlarda azalma sıklığının daha fazla olması sistemikemilim ortaya çıktığında eliminasyonu geciktirebilir. Bu nedenle istenen klinik etkiyisağlamak için en düşük miktarda ve en kısa sürede kullanılmalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

• Klobetazon 17-bütirat veya EUMOVATE'ın bileşenlerinden herhangi birine karşıalerjiniz varsa (bkz. Bölüm 6.1),

• Tedavi edilmemiş cilt enfeksiyonları,

• Akne vulgaris,

• Rozasea,

• İnflamasyonsuz kaşıntı,

• Virüslerin (örneğin,

Herpes simplex,Candida, tinea)4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Diğer kortikosteroidlere lokal hipersensitivite hikayesi olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Lokal hipersensitivite reaksiyonları teşhis edilen hastalığa benzer semptomla rgösterebilir (bkz. Bölüm 4.8).

Glukokortikosteroid eksikliğine yol açan hiperkortizolizm (Cushing's sendromu) ve reversible hipotalamik pituiter adrenal (HPA) eksen supresyonu bazı bireylerde topikalkortikosteroidlerin sistemik absorbsiyonunda artışa sebep olabilir. Bu durumgözlemlendiğinde ya ilacın uygulama sıklığı azaltılarak ilaç yavaş y avaş bırakılır y a da daha

2

az potent bir kortikosteroid uygulanır. İlacın aniden bırakılması glukokortikosteroid eksikliğine yol açabilir (bkz. Bölüm 4.8).

Sistemik etkileri artıran risk faktörleri:

• Topikal kortikosteroidlerin formülasyonu ve etkileri,

• Maruz kalma süresi,

• Geniş yüzey uygulamaları,

• Oklüzyon alanları (örneğin, kıvrımlı bölgeler) ya da üzeri kapatılmış alanlarda(örneğin, bebek bezli alanlar) kullanımı,

• Stratum corneumun artmış h idrasyonu,

• İncelmiş cilt bölgelerinde kullanımı (örneğin, yüz),

• Çatlayan veya diğer sebeplerle cilt bariyerinin bozulduğu alanlarda kullanımı,

• Yetişkinlere kıyasla çocuklarda ve bebeklerde absorbsiyonun daha fazla olmasısebebiyle sistemik etkilere duyarlılık daha fazla oranda olabilir. Bu durum çocuklarıncilt bariyerlerinin tam olarak olgunlaşmamasından ve yetişkinlere nazaran kiloyaoranla daha geniş cilt yüzeyine sahip olmalarından kaynaklanmaktadır.

Pediyatrik popülasyon


Çocuklarda deri bariyeri tam olarak gelişmediğinden ve erişkinlere göre yüzey alanının vücut ağırlığına oranı daha fazla olduğundan, topikal kortikosteroidlere karşı daha fazla lokal vesistemik yan etki gelişir ve genel olarak erişkinlere göre daha kısa sü re boyunca ve daha azpotent ilaçlarla tedavi gerekir. Özellikle, bebeklerde ve küçük çocuklarda bebek bezi oklüziförtü olarak kabul edilebilir ve bu nedenle emilimi artırab ilir. 12 yaşından küçük çocuklarda vebebeklerde adrenal supresyon ve büyüme baskılanması yapabileceğinden uzun sürel i topikalkortikosteroid tedavisinden kaçınılmalıdır.

Çocuklarda


İnfantlarda ve 12 yaş altındaki çocuklarda tedavi 7 gün ile sınırlandırılmalıdır. Oklüzyon kullanılmamalıdır. Adrenal supresyon ve büyüme baskılanmasına sebebiyet verebileceğindenuzun dönem sürekli topikal kortikosteroid kullanımından kaçınılmalıdır.

Oklüzyon ile enfeksiyon riski


Oklüzif örtünün ya da deri katlarının sağladığı ılık ve nemli ortam bakteriyel enfeksiyonu kolaylaştırabileceğinden, oklüzyon uygulandığında yeni bir oklüzif sargı uygulanmadan öncederinin temizlenmesi gerekir.

Konkomitant enfeksiyonlar


Enfekte olmuş inflamasyonlu lezyonların tedavisi esnasında uygun antimikrobiyal tedavi kullanılmalıdır. Enfeksiyonun yayılması halinde topikal kortikosteroid tedavisisonlandırılmalı ve uygun antimikrobiyal tedavi uygulanmalıdır.

Yüze uygulama


Atrofik değişikliklere karşı hassas olan yüz bölgesine uzun süreli uygulama tercih edilmemelidir. Yüz bölgesinde akne vulgaris, akneiform püstül ya da perioral dermatitbulunan hastalarda kullanılması önerilmemektedir.

Hastalar, ürünün kullanıldığı aynı bölgeye hekim teşhisi olmadan tedaviyi 3. kez uygulamamalıdırlar.

3

Hastalar EUMOVATE'ın dermatit ve egzama gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı, diğer durumlar için kullanıldığında durumun ağırlaşabileceği konusunda uyarılmalıdır.EUMOVATE mantar enfeksiyonlarının görülebileceği kasıkta, genital bölgede ya da ayakparmaklarının arasında kullanılmamalıdır.

Görme bozuk lukları


Kortikosteroidlerin sistemik ve topikal kullanımında görme bozuklukları raporlanabilir. Eğer hastalarda bu lanık görme ya da diğer görme bozuklukları gibi semptomlar gelişirse, sistemikveya topikal kortikosteroid kullanımı sonrası rap orlanmış katarakt, glokom ya da santral serözkoryoretinopati gibi nadir hastalıklara sebebiyet olasılığının incelenmesi için gö z doktorunadanışılması değerlendirilebilir.

Göz kapaklarına uygulama


Göz kapaklarına uygulama esnasında ilacın göz ile temas etmemesine dikkat edilmelidir. Göze tekrarlayan devamlı maruziyette katarakt ve glokom görülebilir.

Kronik bacak ülserleri


Topikal kortikosteroidler bazen kronik bacak ülserleri etrafındaki dermatitlerin tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak bu kullanım bölgesel hipersensitivite reaksiyonlarının daha fazlagörülmesine ve bölgesel enfeksiyonun artmasına sebep olabilir.

lıkla yutma


Sadece harici kullanım içindir. Bu ve tüm ilaçlar çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanmalıdır. Ürünün yanlışlıkla yutulması durumunda, profesyonel yardım alınmalı veyaderhal ulusal bir zehir kontrol merkezine başvurulmalıdır (bkz. Bölüm 4.9).

Yanma riski


EUMOVATE parafin içermektedir. Hastalara, şiddetli yanık riski nedeniyle sigara içmemeleri ya da çıplak ateş yanında bulunmamaları söylenmelidir. EUMOVATE ile temas edenkumaşlar (kıyafetler, yatak örtüleri, kaplamalar vb.) daha kolay alev almakta ve ciddi biryangın tehlikesi oluşturmaktadır. Kıyafetlerin ve yatak örtülerinin yıkanması ürün birikiminiazaltabilir fakat tamamen ortadan kaldırmaz.

EUMOVATE, içerdiği setostearil alkol yardımcı maddesi nedeniyle lokal deri reaksiyonlarına (örneğin, kontak dermatite) neden olabilir.

EUMOVATE, içerdiği klorokrezol yardımcı maddesi nedeniyle alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri

CYP3A4 inhibitörü ilaçlarla (örneğin, ritonavir, itrakonazol) eş zamanlı kullanımın kortikosteroid metabolizmasını baskılayarak sistemik maruziyette artışa yol açtığıgösterilmiştir. Bu etkileşimin klinik olarak önemli düzeye ulaşması uygulanan kortikosteroiddozu ve uygulama yolu ile CYP3A4 inhibitörü gücüne bağlıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon

Veri bulunmamaktadır.

4

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik Kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda kullanımda ö zel bir kontrasepsiyona gerek yoktur. Gebelik planlayan kadınlarda geniş ölçüde, yüksek dozda ve uzun sürekullanılmamalıdır.

Gebelik dönemi

EUMOVATE'ın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin veriler sınırlıdır.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımın dan yetersizdir (bkz.Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

EUMOVATE, gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Hamile hayvanlara topikal kortikosteroid uygulanması f etal gelişim anormalliklerine neden olabilir (bkz. Bölüm 5.3.). İnsanlar için bu bulgunun ilişkisi tespit edilmemiştir. Buna ka rşın,klobetazon gebelik sırasında yalnızca anne için beklenen yararın fetüse vereceği riskten fazlaolması halinde kullanılmalıdır. En az miktarda ve en kısa süreyle kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Topikal kortikosteroidlerin laktasyonda kullanımının güvenliliği saptanmamıştır.

Topikal kortikosteroidlerin anne sütünde saptanmaya yetecek düzeyde sistemik emilimi olup olmadığı bilinmemektedir. Klobetazon laktasyon sırasında yalnızca anne için beklenenyararın bebeğe vereceği zarardan fazla olması halinde kullanılmalıdır. Laktasyon sırasındakullanılırken bebeğin yanlışlıkla yutmaması için memeye uygulanmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir. İnsanlara yönelik p otansiyel risk bilinmemektedir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Klobetazonun araç ve makine kullanımı üzerindeki etkisini araştıran çalışma bulunmamaktadır. Topikal klobetazonun advers reaksiyon profiline göre bu aktivitelerüzerinde olumsuz etki oluşturması beklenmez.

4.8. İstenmeyen etkiler

Yan etkiler aşağıdaki sıklık kategorilerine göre sunulmaktadır:

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 - < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1000 - <1/100); seyrek (> 1/10.000 - < 1/1.000); çok seyrek (<1 /10.000); bilinmiyor. (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Pazarlama sonrası deneyimEnfeksiyonlar ve enfestasyonlar

5

Çok seyrek: Fırsatçı enfeksiyonlar

Bağışıklık sistemi ha stalıkları

Çok seyrek: Hipersensitivite, yaygın döküntü

Endokrin hastalıkları

Çok seyrek: Hipotalamik-hipofizer adrenal (HPA) eksen supresyonu, Cushingoid özell ikler (örneğin, aydede yüzü, santral obezite), çocuklarda ağırlık artışında gecikme/gelişme geriliği,osteoporoz, glokom, hiperglisemi/glukozüri, katarakt, hipertansiyon, vücut ağırlığıartışı/obezite, endojen kortizol düzeyinde azalma

Göz hastalıkları

Bilinmiyor: Bulanık görme (Bkz. Bölüm 4.4)

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Kaşıntı ve ağrı

Çok seyrek: Alerjik kontakt dermatit, ürtiker, deride atrofi*, pigmentasyon değişiklikleri*, altta yatan semptomların alevlenmesi, deride lokal yanma, hipertrikoz, döküntü, kaşıntı,eritem

* Hipotalamik-hipofizer adrenal (HPA) eksen supresyonunun lokal ve sistemik etkilerine bağlıdır

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu T ürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

(www.titck.gov.tr4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Topikal uygulanan klobetazon s istemik etki oluşturacak kadar emilebilir. Akut doz aşımı oluşması beklenmez, bununla birlikte kronik doz aşımı veya yanlış kullanım sonucuhiperkortizolizm belirtileri ortaya çıkabilir (bkz. Bölüm 4.8). Doz aşımı durumundaklobetazon glukokortikosteroid y etmezliği riski ned eniyle uygulama sıklığı azaltılarak ya dadaha az potent bir kortikosteroid ile değiştirilerek azaltılarak kesilmelidir. Takip eden tedavi,klinik olarak belirtildiği gibi ya da mevcut olan yerlerde ulusal zehir merkezi tarafındanönerildiği şekilde yapılmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Dermatolojik preperatlar, orta derecede güçlü kortikosteroidler (grup

II)

ATC kodu: D07AB01

Etki mekanizması

Topikal kortikosteroidler geç evre alerji reaksiyonlarını mast hücre yoğunluğunun azaltılması, kemotaksis ve eozinofil aktivasyonunun azaltılmasını, lenfosit, monosit, mast hücreleri ve

6

eozinofiller tarafından sitokin üretiminin azaltılmasını ve araşidonik asit metabolizması baskılanmasını içeren çeşitli mekanizmalarla baskılayan antienflamatuvar ilaçlardır.

Farmakodinamik etkiler

Topikal kortikosteroidler antienflamatuvar, antipruritik ve vazokonstriktif özelliklere sahiptir.

Klobetazon bütirat, hipotalamo-pitüiter-adrenal fonksiyon üzerinde düşük etkiye sahiptir. EUMOVATE yetişkinlere tüm vücut oklüzyonunda yüksek miktarlarda uygulandığı nda bilebu durum geçerli olmuştur.

Klobetazon bütirat, mevcut diğer kortikosteroid preparatlarından daha az potenttir ve psöriyazis veya egzama tedavisi gören hastalarda hipotalamo-pitüiter-adrenal aksisinibaskılamadığı gösterilmiştir.

İnsanlar ve hayvanlarda yapılan farmakolojik çalışmalar, klobetazon bütiratın düşük düzeyde sistemik aktivite ile oldukça yüksek düzeyde topikal aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Topikal kortikosteroidler sağlam deriden sistematik olarak emilime uğrayabilir. Topikal kortikosteroidlerin deriden emilim miktarı kullanılan araç ve epidermal bariyerin bütünlüğügibi birçok faktöre bağlıdır. Oklüzif uygulama, inflamasyon ve/veya diğer deri hastalıkları daperkutanöz absorbsiyonu artırabilir.

Dağılım:


8 hastada 30 g klobetazon bütirat %0,05 merhemin tek uygulaması ilk üç saat boyunca plazma klobetazon bütirat düzeylerinde ölçülebilir bir artışa yol açmış ama daha sonra düzeylerkademeli olarak düşmüştür. İlk üç saatte ulaşılan maksimum plazma düzeyi 0,6 ng/mlolmuştur. 72 saatten sonra, düzeylerdeki artışı klobetazon bütiratın plazma düzeylerinin 0,1ng/ml (deneyin düşük limiti) altına inmesi ile daha kademeli bir düşüş izlemiştir. Plazmakortizol düzeylerindeki normal günlük değişim klobetazon bütirat merheminuygulanmasından etkilenmemiştir.

Dolaşımdaki düzey saptanma sınırının altında olduğundan topikal kortikosteroidlerin sistemik maruziyetinin değerlendirilmesinde özel farmakodinamik ölçümler gereklidir.

Biyotransformasyon:


Topikal kortikosteroidler deriden emildikten sonra sistemik uygulanan kortikosteroidlerle aynı metabolizma yolaklarını kullanır. Başlıca karaciğer tarafından metabolize edilir.

Eliminasyon:


Topikal kortikosteroidler böbrek yolu ile atılır. İlaveten bazı kortikostreoidler ve metabolitleri safra ile atılır.

Doğrusallık/ Doğrusal Olmayan Durum

Veri bulunmamaktadır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

7

Karsinogenez


Topikal klobetazonun karsinojenik potansiyelini araştırmak için uzun süreli hayvan çalışmaları yapılmamıştır.

Genotoksisite


Konvansiyonel

in vitroin vivo

genotoksisite çalışmaları insanlar için bir tehlike göstermemektedir.

Fertilite


Topikal klobetazonun fertilite üzerindeki etkisi hayvanlarda değerlendirilmemiştir.

Gebelik


Gebelik sırasında topikal klobetazonun sıçanlarda 0,5 ya da 5 mg/kg/gün doz uygulaması, farelerde >3 mg/kg/gün ve tavşanlarda >30 mikrogram/kg/gün dozda sub kutan uygulamasıdamak yarığı dahil olmak üzere fetal anormalliklere neden olmuştur.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Gliseril monostearat Balmumu (parafin içermektedir)

Setostearil alkol Arlacel 165DimetikonGliserolKlorokrezolSodyum sitratSitrik asit monohidratSaf su

6.2. Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3. Raf ömrü

36 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25oC altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

25 g ve 50 g'lık, içi lake kaplı alüminyum tüplerde ve karton kutularda

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Tüm kullanılmayan ürün ve atık maddeler “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

GlaxoSmithKline İlaçları Sanayi ve Ticaret A.Ş.

1. Levent Plaza Büyükdere Cad. No.173 B Blok 34394 1. Levent/İstanbul

8

Telefon : 0212 339 44 00 Faks : 0212 339 45 00

8. RUHSAT NUMARASI

138/19

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk Ruhsat Tarihi: 20.02.1986 Ruhsat Yenileme Tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

9

İlaç Bilgileri

Eumovate % 0,05 Krem

Etken Maddesi: Klobetazon 17-bütirat

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Eumovate % 0,05 Krem - KUB
  • Eumovate % 0,05 Krem - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.