Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Redepra 15 Mg Film Kaplı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

REDEPRA® 15 mg film kaplı tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLE ŞİMEtkin madde:

Her film kaplı tablet 15 mg mirtazapin içerir.

Yardımcı madde(ler):

Laktoz monohidrat (inek sütü kaynaklı) 113,02 mg

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Film kaplı tablet.

Sarı renkli, yuvarlak, bir yüzü çentikli film kaplı tabletler.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

Majör depresif bozukluk ataklarının tedavisinde endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinler:

Etkili günlük doz genelde 15 ve 45 mg arasındadır; başlangıç dozu 15 ya da 30 mg'dır. Mirtazapin genel olarak tedaviden 1-2 hafta sonra etkisini göstermeye başlar. Yeterlidozdaki tedavi, 2-4 hafta içinde olumlu yanıta yol açmalıdır. Yeterli yanıt alınamadığıdurumlarda, doz en yüksek doza kadar artırılabilir. Daha sonraki 2-4 haftada yanıtalınamaz ise tedavi kesilmelidir.

Depresyonlu hastalar, semptomların tamamen ortadan kalktığından emin olabilmek için en az 6 ay olmak üzere yeterli bir dönem boyunca tedavi edilmelidir.

Yoksunluk semptomlarına yol açmamak için mirtazapin tedavisine aşamalı olarak son verilmesi önerilmektedir (bkz. Bölüm 4.4).

Uygulama şekli:

Mirtazapinin eliminasyon yarılanma ömrü 20-40 saattir. Bu nedenle günde tek seferlik uygulama için uygundur. Tercihen yatmadan önce, tek seferlik gece dozu olarakverilmelidir. REDEPRA gün içerisinde ikiye bölünmüş dozlar şeklinde de alınabilir(sabah bir sefer ve akşam bir sefer). Eğer bölünmüş olarak alınan dozlar eşit değil iseyüksek doz gece alınmalıdır.

Tabletler, ağızdan bir miktar sıvı ile alınmalıdır ve çiğnenmeden yutulmalıdır.

- 1 -Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

Mirtazapinin klerensi orta ila şiddetli renal yetmezliği olan hastalarda azalabilir (kreatinin klerensi <40 ml/dak). Bu hasta grubuna REDEPRA reçete edilirken bu durum gözönünde bulundurulmalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

Karaciğer yetmezliği:

Mirtazapinin klerensi karaciğer yetmezliği olan hastalarda azalabilir. Bu durum, şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda araştırılmadığı için özellikle bu hasta grubu olmaküzere karaciğer yetmezliği bulunan hastalara REDEPRA reçete edilirken bu azalma gözönünde bulundurulmalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

Pediyatrik popülasyon:

Mirtazapin, kısa dönem iki klinik çalışmada etkililiği gösterilmediği için (bkz. Bölüm 5.1) ve güvenlilik kaygılan nedeniyle (bkz. Bölüm 4.4, 4.8 ve 5.1), çocuklar ve 18yaşından küçük adölesanlarda kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

Geriyatrik popülasyon:

Önerilen doz yetişkinlerle aynıdır. Yaşlılarda doz artımı, yeterli ve güvenilir bir yanıtın alınabilmesi için yakın gözlem altında gerçekleştirilmelidir.

4.3 Kontrendikasyonlar

Etkin madde veya Bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık.

Monoamin oksidaz (MAO) inhibitörleriyle mirtazapinin birlikte kullanımı (bkz. Bölüm 4.5).

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Antidepresan ilaçların çocuklar ve 24 yaşına kadar olan gençlerdeki kullanımlarının intihar düşüncesi ya da davranışlarını artırma olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle,özellikle tedavinin başlangıcı ve ilk aylarında, ilaç dozunun artırılma/azaltılma yada kesilme dönemlerinde hastada görülebilecek huzursuzluk, aşırı hareketlilik gibibeklenmedik davranış değişiklikleri ya da intihar olasılığı gibi nedenlerle hastanıngerek ailesi gerekse tedavi edicilerce yakinen izlenmesi gerekir.

REDEPRA, 18 yaş üstündeki hastalarda görülen majör depresif bozukluğun tedavisinde endikedir.


Pediyatrik popülasyon:

REDEPRA çocukların ve 18 yaş altındaki adölesanların tedavisinde kullanılmamalıdır. Klinik çalışmalarda, antidepresanlarla tedavi edilen çocuk ve ergenlerde plasebo iletedavi edilenlerle kıyaslandığında, intihar ile ilgili davranışlar (intihar girişimi ve intihardüşünceleri) ve düşmanca davranışlar (ağırlıklı olarak saldırganlık, asilik ve öfke) dahasık gözlenmiştir. Eğer, yine de klinik gereksinime dayalı olarak, tedavi kararı alınırsa,hasta intihar semptomlarının ortaya çıkması açısından yakından izlenmelidir. Ayrıcaçocuk ve adölesanlarda büyüme, olgunlaşma, bilişsel ve davranış gelişimi ile ilgili uzunsüreli güvenlilik verisi eksiktir.

- 2 -

İntihar/intihar düşünceleri veya klinik kötüleşme:

Depresyon, intihar etme düşüncesinde artış, kendine zarar verme ve intihar (intihar ile ilişkili olaylar) riskiyle ilişkilidir. Bu risk önemli ölçüde remisyon meydana gelene kadardevam eder. İyileşme, tedavinin ilk ha ftalan ya da sonrasında meydana gelemeyebileceğiiçin, hastalar böyle bir iyileşme olana kadar yakından takip edilmelidir. Genel kliniktecrübeye göre intihar riski iyileşmenin ilk evrelerinde artabilir.

İntihar bağlantılı bir olay öyküsü olan hastaların veya tedavinin başlamasından önce önemli derecede intihar düşüncesi olan hastaların, intihar düşünceleri veya intiharakalkışma riskinin yüksek olduğu bilinmektedir ve bu hastaların tedavi süresincedikkatlice izlenmeleri gerekmektedir. Psikiyatrik rahatsızlıkları olan yetişkin hastalarda,antidepresanlarla plasebo-kontrollü klinik çalışmaların meta-analizi, 25 yaşın altındakihastalarda plasebo kullanımıyla kıyaslandığında, intihar davranışı riskinin daha da artmışolduğunu göstermiştir.

Hastaların ve özellikle yüksek risk altında olanların yakından izlenmesine, özellikle antidepresan tedavisinin ilk başlarında ve doz değişikliklerinde devam edilmelidir.Hastalar (ve hastaların bakıcıları), herhangi bir klinik kötüleşme, intiharla ilgili birdavranış ya da düşünce ve daha önce davranışta görülmeyen değişikliklerin gözlenmesikonusunda her an tetikte olmalı ve bu semptomların herhangi biri si fark edilirse hementıbbi yardım istenmelidir.

İntihar olasılığına bağlı olarak, özellikle tedavinin başlangıcında, hastayı iyi takip ederek hastadaki doz aşımı riskini azaltabilmek için sadece az miktarda REDEPRA film kaplıtablet verilmelidir.

Kemik iliği depresyonu:

Mirtazapin tedavisi sırasında, genelde granülositopeni ya da agranülositoz şeklinde kendini gösteren kemik iliği depresyonu bildirilmiştir. Mirtazapin ile yapılan klinikaraştırmalar sırasında nadir olarak geri dönüşümlü agranülositoz bildirilmiştir. Pazarlamasonrası periyotta, Mirtazapin ile çoğu geri dönüşümlü olmak üzere çok nadir fakatbazıları ölümcül olmak üzere agranülositoz olgusu bildirilmiştir. Ölüm ile sonlananolguların çoğunda hastalar 65 yaşın üzerindedir. Hekim, ateş, boğaz ağrısı, stomatit veyadiğer enfeksiyon belirtilerine karşı dikkatli olmalıdır; böyle semptomlar görüldüğündetedavi kesilmeli ve kan testleri yapılmalıdır.

Sarılık:

Sarılık görüldüğünde tedavi kesilmelidir.

İzlemeye gerek duyulan durumlar:

Hastalarda düzenli ve yakın izlemle birlikte doz ayarlamasının dikkatle yapılması gereken durumlar:

- Epilepsi ve organik beyin sendromu: Klinik deneyimler, diğer antidepresanlar ileolduğu gibi, mirtazapin tedavisi sırasında epileptik nöbetlerin nadir olduğunu göstersede REDEPRA nöbet öyküsü olan hastalarda dikkatlice uygulanmalıdır. Tedavi, nöbetgelişen hastalarda veya nöbet sıklığında artışa neden olduğunda kesilmelidir.

- Karaciğer yetmezliği: Hafif ila orta şiddette karaciğer yetmezliği olan hastalarda 15mg'lık tek bir oral mirtazapin dozunu izleyen mirtazapin klerensinin, karaciğerfonksiyonu normal olan insanlara kıyasla yaklaşık %35 azaldığı görülmüştür.Plazmadaki ortalama mirtazapin konsantrasyonunun ise yaklaşık %55 yükseldiğigörülmüştür.

- 3 -

- Böbrek yetmezliği: Orta şiddette (kreatinin klerensi <40 ml/dak) ve şiddetli (kreatininklerensi <10 ml/dak) böbrek yetmezliği olan hastalarda, 15 mg'lık tek bir oralmirtazapin dozunun verilmesinden sonra, mirtazapin klerensi, normal olan bireylerinklerensine kıyasla yaklaşık olarak sırasıyla %30 ve %50 azalmıştır. Mirtazapininortalama plazma konsantrasyonu yaklaşık olarak sırasıyla %55 ve %115 yükselmiştir.Orta derecede böbrek yetmezliği (kreatinin klerensi <80 ml/dak) olan hastalarda,kontrol grubuyla kıyaslandığında anlamlı farklılıklar bulunmamıştır.

- İleti bozuklukları, angina pektoris ve yakında geçirilmiş miyokard enfarktüsü gibikardiyak hastalıklar: Normal önlemler alınmalı ve birlikte kullanılan ilaçlar dikkatleuygulanmalıdır.

- Düşük kan basıncı

- Diabetes mellitus: Diyabetli hastalarda, antidepresanlar glisemik kontrolüdeğiştirebilirler. İnsülin ve/veya oral hipoglisemiklerin doz ayarlamasına ihtiyaçduyulabilir ve yakın takip önerilir.

Diğer antidepresanlarda olduğu gibi, aşağıdaki durumlar dikkate alınmalıdır:

- Şizofreni veya diğer psikotik bozuklukları olan hastalara antidepresan ilaçlarverildiğinde, psikotik semptomlar kötüleşebilir; paranoid düşünceler şiddetlenebilir.

- Bipolar bozukluğun depresif fazının tedavisi sırasında, manik faza geçiş görülebilir.Mani/hipomani öyküsü olan hastalar yakından takip edilmelidir. Mirtazapin, manikevreye giren her hastada kesilmelidir.

- Mirtazapin bağımlılık yapan bir ilaç olmamakla birlikte, pazarlama sonrası deneyi m,uzun süreli kullanımdan sonra tedavinin ani kesilmesinin bazen yoksunluksemptomlarına yol açabileceğini göstermektedir. Yoksunluk reaksiyonlarının çoğuhafif şiddette ve kendini sınırlayan biçimdedir. Yoksunluk semptomları arasında ensık bildirilenler, sersemlik, ajitasyon, anksiyete, baş ağrısı ve bulantıdır. Bunlaryoksunluk semptomları olarak bildirilmiş olmasına karşın, bu semptomların alttayatan hastalığa ait olabileceği düşünülmelidir. Bölüm 4.2'de tavsiye edildiği gibi,mirtazapin tedavisinin kademeli olarak kesilmesi önerilmektedir.

- (Mirtazapinin antikolinerjik etkisi çok zayıf olduğu için sorun yaşanma olasılığı çokaz olmakla birlikte) Prostat hipertrofisi gibi idrar yapma bozuklukla rı olan hastalar veakut dar açılı glokom ve göz içi basınç artışı olan hastalarda dikkatli olunmalıdır.

- Akatizi/psikomotor huzursuzluk: Antidepresanların kullanımı, hoş olmayan veyarahatsız edici subjektif huzursuzluğun ve çoğu zaman oturma ya da hareke tsiz durmayeteneğindeki kaybın eşlik ettiği, hareket etme ihtiyacıyla karakterize akatizi gelişimiile ilişkilidir. Akatizinin en fazla görüldüğü dönem, tedavinin ilk birkaç haftasıdır. Busemptomların geliştiği hastalarda, antidepresan dozunun artırılması zararlı olabilir.

- Mirtazapinin pazarlama sonrası kullanımı sırasında QT uzaması, Torsades de Pointes,ventriküler taşikardi ve ani ölüm vakaları rapor edilmiştir. Bu raporların çoğu dozaşımıyla ilişkili veya QT uzaması için diğer risk faktörlerine (QTc' yi uzatan ilaçlarıneş zamanlı kullanımı dahil) sahip hastalarla ilgili olmuştur (bkz. Bölüm 4.5 ve Bölüm4.9). REDEPRA, bilinen kardiyovasküler hastalığı ya da ailesinde QT uzama öyküsübulunan hastalara ve QTc aralığını uzattığı düşünülen diğer tıbbi ürünlerle eş zamanlıkullanım için reçetelenirken dikkatli olunmalıdır.

- 4 -

Şiddetli kutanöz advers reaksiyonlar


Stevens-Johnson sendromu (SJS), toksik epidermal nekroliz (TEN), eozinofili ve sistemik semptomların eşlik ettiği ilaç reaksiyonu (DRESS), büllöz dermatit ve yaşamıtehdit eden veya ölümcül olabilen eritema multiforme dahil şiddetli kutanöz adversreaksiyonların (SCARs), Mirtazapin tedavisi ile ilişkili olduğu bildirilmiştir.

Bu reaksiyonları düşündüren belirti ve semptomlar ortaya çıkarsa, REDEPRA tedavisi hemen sonlandırılmalıdır.

REDEPRA kullanımıyla bu reaksiyonlardan bir tanesi hastada gelişti ise, bu hastada REDEPRA ile tedavi hiçbir zaman yeniden başlatılmamalıdır.

Hiponatremi:

Hiponatremi, büyük olasılıkla yetersiz antidiüretik hormon (ADH) salımı sebebiyle, mirtazapin kullanımlarında çok seyrek olarak bildirilmiştir. İleri yaştakiler veya eşzamanlı olarak hiponatremiye yol açtığı bilinen ilaçlar kullanan hastalar gibi risk altındaolan hastalarda dikkatli olmak gerekir.

Serotonin sendromu:

Serotonerjik aktif maddelerle etkileşim: Serotonin sendromu, selektif serotonin geri-alım inhibitörleri (SSRI'lar), diğer serotonerjik aktif maddelerle birlikte kullanıldığı zamangörülebilir (bkz. Bölüm 4.5). Serotonin sendromu semptomları; hipertermi, rijidite,miyoklonus, vital belirtilerde olası hızlı dalgalanmalarla birlikte otonom instabilite;konfüzyon, irritabilite ile delirium ve koma yönünde ilerleyen aşırı ajitasyon dahil mentaldurum değişiklikleridir. Bu etkin maddelerin mirtazapinle kombinasyonu sırasındadikkatli olunması önerilir ve daha yakın klinik gözlem gerekir. Bu gibi olaylar meydanageldiğinde REDEPRA ile tedavi sonlandırılmalıdır ve destekleyici semptomatik tedavibaşlanmalıdır. Pazarlama sonrası deneyimde, yalnızca mirtazapin ile tedavi edilenhastalarda serotonin sendromunun çok nadir olarak ortaya çıktığı görülmüştür (bkz.Bölüm 4.8).

Yaşlılar:

Yaşlılar, özellikle istenmeyen etkileri açısından antidepresanlara karşı çoğu kez daha duyarlıdır. Mirtazapin ile yapılan klinik çalışmalar sırasında, yaşlı hastalarda diğer yaşgruplarına oranla daha sık istenmeyen etki bildirilmemiştir.

Laktoz:

Bu tıbbi ürün laktoz monohidrat içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacıkullanmamaları gerekir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Farmakodinamik etkileşimler


- Mirtazapin MAO inhibitörleri ile eş zamanlı olarak ya da MAO inhibitör tedavisikesilmesinden sonraki iki hafta içinde verilmemelidir. Mirtazapinle tedavi edilenhastalar MAO inhibitörleriyle tedavi edilmeden önce aradan yaklaşık iki haftageçmelidir (bkz. Bölüm 4.3).

Ayrıca, selektif serotonin geri-alım inhibitörlerinde (SSRI'lar) olduğu gibi diğer serotonerjik etkin maddelerin (L-triptofan, triptanlar, tramadol, linezolid, metilen mavisi,SSRI'lar, venlafaksin, lityum ve St. John's Wort -

Hypericumperforatum

(sarı kantaron)

- preparatları) birlikte kullanılması, serotonin ile ilişkili etkilerin insidansını yükseltebilir

- 5 -

(serotonin sendromu: bkz. Bölüm 4.4). Bu etkin maddelerin mirtazapinle kombinasyonu sırasında dikkatli olunması önerilir ve daha yakın klinik izlem gerekir.

- Mirtazapin, benzodiazepinlerin ve diğer sedatiflerin (özellikle antipsikotiklerin çoğu,histamin H

1

antagonistleri, opioidler) etkisini artırabilir. Bu ilaçlar mirtazapin ilebirlikte verilirken dikkatli olunmalıdır.

- Mirtazapin alkolün merkezi sinir sistemi ni (MSS) deprese edici etkisini artırabilir. Bunedenle mirtazapin kullanırken hastalara alkollü içeceklerden kaçınmalarıönerilmelidir.

- Günde tek doz 30 mg mirtazapin, varfarin tedavisi gören hastalarda küçük fakatistatiksel olarak anlamlı düzeyde uluslararası normalize edilmiş oran (INR) artışınayol açmıştır. Daha yüksek doz mirtazapinin daha fazla etki oluşturma olasılığı gözardı edilemez. Varfarin ile mirtazapinin birlikte kullanımında INR izlenmesi önerilir.

- QT uzaması ve/veya ventriküler aritmi (örn. Torsades de Pointes) riski, QTc aralığınıuzatan ilaçların (örn. bazı antipsikotikler ve antibiyotikler) eş zamanlı kullanımı ileartabilir.

Farmakokinetik etkileşimler


- CYP3A4 indükleyicileri olan karbamazepin ve fenitoin ile mirtazapin klerensiyaklaşık iki kat artar, bu da ortalama plazma mirtazapin konsantrasyonunda sırasıyla%60 ve %45 oranında azalmaya yol açar. Karbamazepin ya da diğer hepatikmetabolizma indükleyicileri (rifampisin gibi) mirtazapin tedavisine eklendiğinde,mirtazapin dozunun artırılması gerekebilir. Bu ilaçlar ile tedavi kesildiğinde,mirtazapin dozunun azaltılması gerekebilir.

- Güçlü bir CYP3A4 inhibitörü olan ketokonazol ile eş zamanlı kullanımında mirtazapinin plazma doruk düzeyleri ve Eğri Altındaki Alan (EAA) değeri sırasıylayaklaşık %40 ve %50 artırmıştır.

- Simetidin (CYP1A2, CYP2D6 ve CYP3A4'ün zayıf inhibitörü) ile birlikte mirtazapinkullanıldığında mirtazapinin ortalama plazma konsantrasyonu %50'den daha fazlaartabilir. Dikkatli olunmalı ve güçlü CYP3A4 inhibitörleri, HIV proteaz inhibitörleri,azol antifungaller, eritromisin, simetidin veya nefazodon ile mirtazapin eş zamanlıkullanıldığında doz azaltılmalıdır.

- Etkileşim çalışmaları, mirtazapinin paroksetin, amitriptilin, risperidon veya lityum ileeş zamanlı tedavisi üzerinde ilişkili herhangi bir farmakokinetik etki göstermemiştir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Pediyatrik popülasyon:4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Doktorlar, çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınları etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmaları konusunda yönlendirmelidir.

- 6 -Gebelik dönemi

Mirtazapinin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin kontrollü klinik çalışmalardan elde edilen yeterli veri bulunmamaktadır. Mirtazapinin gebe kadınlarda kullanılmasına ilişkinsınırlı veriler, konjenital malformasyon riskinde artış olduğunu göstermemiştir.Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, klinik olarak anlamlı hiçbir teratojenik etkigöstermemiştir, ancak gelişimsel toksisite gözlenmiştir (bkz. Bölüm 5.3).

Epidemiyolojik veriler gebelikte, özellikle gebeliğin son zamanlarında, selektif serotonin geri-alım inhibitörleri (SSRI'lar) kullanımının yenidoğanda kalıcı pulmonerhipertansiyon (PPHN) riskini arttırabileceğini göstermektedir. PPHN ve mirtazapinkullanımı arasındaki ilişkiyi gösteren çalışmalar yapılmamış olmasına rağmen, ilgili etkimekanizması (serotonin konsantrasyonlarında artış) göz önüne alındığında potansiyel riskgöz ardı edilemez.

Gebe kadınlara reçete edilirken dikkatli olmak gerekmektedir. Eğer REDEPRA doğuma veya doğumdan kısa bir süre öncesine kadar kullanılırsa, olası kesilme etkileri gözönünde bulundurularak yenidoğanın doğumdan sonra izlenmesi önerilir.

REDEPRA gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Hayvan çalışmalarında ve insanlardaki sınırlı veriler, mirtazapinin anne sütüne çok az miktarlarda geçtiğini göstermiştir. Bebeğin emzirilerek beslenmesi/beslenmemesi veyaREDEPRA tedavisine devam edilmesi/edilmemesi kararı, anne sütünün bebeğe faydasıve REDEPRA tedavisinin anneye faydaları hesaba katılarak verilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Hayvanlar üzerinde yapılan klinik olmayan üreme toksisitesi çalışmaları fertilite üzerinde herhangi bir etkisi olduğunu göstermemiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

REDEPRA araç ve makine kullanma yeteneğini hafif veya orta derecede etkilemektedir. REDEPRA, konsantrasyonu ve uyanıklığı bozabilir (özellikle tedavinin başlangıçevresinde). Hastalar, motorlu araç veya hareketli makinelerin kullanımı gibi dikkat ve iyikonsantrasyon gerektiren tehlike potansiyeli bulunan işlerden kaçınmalıdır.

4.8. İstenmeyen etkiler

Depresyondaki hastalarda hastalığın kendisi ile ilişkili birçok semptom ortaya çıkar. Bu nedenle bazen bu semptomların hastalığın kendisine mi ait olduğu yoksa REDEPRAtedavisinin sonucu olarak mı geliştiğinin belirlenmesi güçtür.

Güvenlilik profilinin özeti


Somnolans, sedasyon, ağız kuruması, kilo artışı, iştah artışı, sersemlik ve yorgunluk, plasebo-kontrollü, randomize çalışmalarda, mirtazapin ile tedavi edilen hastaların%5'inden fazlasında meydana gelen, en sık bildirilen advers reaksiyonlardır (aşağıyabakınız).

Stevens-Johnson sendromu (SJS), toksik epidermal nekroliz (TEN), eozinofili ve sistemik semptomların eşlik ettiği ilaç reaksiyonu (DRESS), büllöz dermatit ve eritemamultiforme dahil şiddetli kutanöz advers reaksiyonların (SCARs), mirtazapin tedavisi ileilişkili olduğu bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.4).

- 7 -

Advers reaksiyonların listesi


Hastalarda yapılan tüm plasebo-kontrollü, randomize çalışmalar (majör depresif bozukluk dışındaki endikasyonlarda yapılanlar dahil) mirtazapinin advers reaksiyonlarıbakımından değerlendirilmiştir. Meta-analizde, planlanan tedavi süresi en fazla 12 haftaolan ve günde 60 miligrama varan mirtazapin dozlan veril en 1501 hastayla (134 hastaydı) plasebo verilen 850 hastanın (79 hasta-yılı) yer aldığı 20 çalışma ele alınmıştır. Buçalışmaların uzatma dönemleri, plasebo tedavisiyle karşılaştırılabilirliğin devamettirilmesi amacıyla alınmamıştır.

Klinik çalışmalardaki mirtazapin tedavisi sırasında, plaseboya kıyasla istatistiksel olarak anlam taşıyacak şekilde daha fazla görülen advers olaylarla, bizzat hastalar tarafındanbildirilen advers olayların kategorize edilmiş insidansları aşağıda gösterilmektedir.Spontan bildirimlerden advers reaksiyonların sıklığı, bu olayların klinik araştırmalardabildirim oranına dayanır. Plasebo-kontrollü, randomize çalışmalarda olmayan vakalarınspontan bildirimlerinden mirtazapin ile advers reaksiyon sıklığı “bilinmiyor” olaraksınıflandırılmıştır.

Mirtazapin kullanıcılarında bildirilmiş olan advers ilaç reaksiyonlarının listesi, aşağıda verilmektedir. Sıklıklar şu şekilde tanımlanmıştır:

Çok yaygın (> 1/10), yaygın (> 1/100 ila < 1/10), yaygın olmayan (> 1/1.000 ila <1/100), seyrek (> 1/10.000 ila <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor).

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Kemik iliği depresyonu (granülositopeni, agranülositoz, aplastik anemi, trombositopeni), eozinofili

Endokrin hastalıkları

Bilinmiyor: Uygun olmayan antidiüretik hormon salınımı, hiperprolaktinemi (ve ilgili semptomlar örneğin galaktore ve jinekomasti)

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Çok yaygın: Kilo artışı1, iştah artışı1 Bilinmiyor: Hiponatremi

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın: Anormal rüyalar, konfüzyon, anksiyete2,5, uykusuzluk3,5

Yaygın olmayan: Kabuslar2, mani, ajitasyon2, halüsinasyonlar, psikomotor huzursuzluk (akatizi, hiperkineziyi içermektedir)

Seyrek: Saldırganlık

Bilinmiyor: İntihar düşüncesi6, intihar davranışı6, uyurgezerlik

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Somnolans1,4, sedasyon1,4, baş ağrısı Yaygın: Letarji1, sersemlik, tremor, amnezi8Yaygın olmayan: Parestezi2, huzursuz bacak, senkopSeyrek: Miyoklonus

Bilinmiyor: Konvülsiyonlar (travmalar), serotonin sendromu, oral parestezi, dizartri

- 8 -Vasküler hastalıklar

Yaygın: Ortostatik hipotansiyon Yaygın olmayan: Hipotansiyon2

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın: Ağız kuruluğu

Yaygın: Bulantı3, diyare2, kusma2, konstipasyon1

Yaygın olmayan: Oral hipoestezi

Seyrek: Pankreatit

Bilinmiyor: Ağızda ödem, tükürük salgısında artış

Hepato-bilier hastalıklar

Seyrek: Serum transaminazlarında yükselme

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Ekzantem2

Bilinmiyor: Stevens-Johnson sendromu, bülloz dermatit, eritema multiforme, toksik epidermal nekroliz, eozinofili ve sistemik semptomların eşlik ettiği ilaç reaksiyonu(DRESS).

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: Artralji, miyalji, sırt ağrısı1 Bilinmiyor: Rabdomiyoliz7

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Bilinmiyor: Üriner retansiyon

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Bilinmiyor: Priapizm

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Periferik ödem1, yorgunluk Bilinmiyor: Genel ödem, lokal ödem

Araştırmalar

Bilinmiyor: Kreatin kinaz artışı

1 Klinik çalışmalarda bu olaylar mirtazapin tedavisi sırasında, plasebo kullanılmasınakıyasla istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha sık görülmüştür.

2 Klinik çalışmalarda bu olaylar mirtazapin tedavisi sırasında, plasebo kullanılmasınakıyasla daha sık görülmüştür, ancak istatistiksel olarak anlamlı değildir.

3 Klinik çalışmalarda bu olaylar plasebo tedavisi sırasında, mirtazapin tedavisine kıyaslaistatistiksel olarak anlamlı şekilde daha sık görülmüştür.

4 Not: Dozun azaltılması genellikle, somnolans/sedasyonun daha az görülmesiylesonuçlanmaz, ancak antidepresan etkinliğini riske atabilir.

5 Antidepresanlarla tedavi sırasında genel olarak, anksiyete ve uykusuzluk (depresyonaait semptomlar olabilen) gelişebilir veya şiddetlenebilir. Mirtazapin ile tedavi sırasındaanksiyete ve uykusuzluk geliştiği veya şiddetlendiği bildirilmiştir.

6 Mirtazapin tedavisi sırasında veya tedavinin bırakılmasından sonra erken dönemde,intihar düşünceleri ve intihar davranışları bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.4).

- 9 -

7 Serotonin sendromu ve çoklu ilaç doz aşımı ile birlikte rabdomiyoliz vakalarıbildirilmiştir. Sonrasında mirtazapin ile nedensel bir ilişki tespit edilememiştir.

8 Çoğu vakada, hastalar ilacın kesilmesinden sonra iyileşmiştir.

Klinik çalışmalar sırasındaki laboratuvar değerlendirmelerinde, transaminazlarda ve gamma-glutamiltransferazda geçici artışlar gözlenmiştir (ancak bunlara eşlik eden adversolaylar mirtazapin tedavisi sırasında, plaseboya eşlik edenlerden istatistik anlamtaşıyacak şekilde daha sık görülmemiştir).

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda yapılan klinik çalışmalarda yaygın olarak kilo alımı, ürtiker ve hipertrigliseridemi (aynı zamanda bkz. Bölüm 5.1) gibi advers olaylar gözlemlenmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarakizlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli adversreaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr[email protected]. Doz aşımı ve tedavisi

Tek başına mirtazapin doz aşımına ilişkin var olan deneyim semptomların genellikle hafif olduğunu göstermektedir. Merkezi sinir sistemi depresyonu ile birlikte oryantasyonbozukluğu ve uzamış sedasyon, beraberinde taşikardi ve hafif hiper ya da hipotansiyonbildirilmiştir. Bununla birlikte, özellikle karışık doz aşımlarında ve tedavi edici dozdançok yüksek dozlarda daha ciddi (ölümü de içeren) sonuçlarla karşılaşma olasılığı vardır.Bu vakalarda QT uzaması ve Torsades de Pointes de bildirilmiştir.

Doz aşımı olgularında yaşamsal işlevler için, uygun semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalıdır. EKG monitörizasyonu yapılmalıdır. Aktif kömür veya gastrik lavaj dadüşünülmelidir.

Pediyatrik hastalarda doz aşımı durumunda yukarıda yetişkinler için anlatılan uygun işlemler yapılmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Diğer antidepresanlar ATC kodu: N06AX11

Etki mekanizması/farmakodinamik etkiler:


Mirtazapin, merkezi noradrenerjik ve serotonerjik nörotransmiter iletimini artı ran, merkezi etkili bir presinaptik a

2252

reseptörlerini, R(-) enantiomeri 5-HT3 reseptörlerini bloke eder.

- 10 -

Klinik etkililik ve güvenlilik:


Histamin Hı-antagonistik etkisi, mirtazapinin sedatif etkisi ile ilişkilidir. Mirtazapinin antikolinerjik etkisi pratik olarak yoktur ve tedavi edici dozlarda kardiyovasküler sistemüzerinde yalnızca sınırlı etkisi (örn. ortostatik hipotansiyon) vardır.

Mirtazapinin QTc aralığı üzerine etkisi, randomize, plasebo ve moksifloksasin kontrollü, 45 mg'lık genel kullanım dozu ve 75 mg'lık supra terapötik doz alan 54 sağlıklıgönüllünün dahil edildiği bir klinik çalışmada değerlendirilmiştir. Doğrusal Emaks modeliQTc aralıklarının uzamasının, klinik olarak anlamlı bir uzama için eşik değerin altındakaldığını göstermiştir (bkz. Bölüm 4.4).

Pediyatrik popül asyon:


Yaşları 7 - 18 arasında değişen ve majör depresif bozukluğu olan çocuklarda (n=259) esnek doz kullanılarak yapılan ve ilk 4 hafta boyunca 15 - 45 mg mirtazapin, sonraki 4hafta boyunca 15, 30 veya 45 mg mirtazapin verilen; çift-kör, plasebo-kontrollü,randomize iki çalışmada, mirtazapinle plasebo arasında primer ve tüm sekonder sonlanımnoktaları bakımından istatistiksel anlama sahip hiçbir fark ortaya konulamamıştır.Plasebo verilen çocukların %5,7'sine karşılık mirtazapin verilen çocukların %48,8'indeistatistiksel anlama sahip (%7 veya daha fazla) kilo artışı gözlenmiştir. Mirtazapingrubunda ürtiker (%6,8'e karşılık %11,8) ve hipertrigliseridemi de (%0'a karşılık %2,9),plasebo grubundakinden daha fazla görülmüştür.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


REDEPRA ağızdan alındıktan sonra etkin madde mirtazapin hızla ve iyi biçimde emilir (biyoyararlanımı ~ %50). Plazma doruk konsantrasyonuna yaklaşık 2 saat sonra ulaşılır.Gıda alımının mirtazapinin farmakokinetiği üzerine etkisi yoktur.

Dağılım:


Mirtazapinin plazma proteinlerine bağlanma oranı yaklaşık %85'tir.

Biyotransformasyon:


Ana biyotransformasyon yolları demetilasyon, oksidasyon ve izleyen konjugasyondur. İnsan karaciğer mikrozomlarından elde edilen

in vitro

verilere göre, mirtazapinin 8-hidroksi metabolitinin oluşumunda sitokrom P450 enzimlerinden CYP2D6 ve CYP1A2,N-demetil ve N-oksit metabolitlerinin oluşumunda CYP3A4 enzimi görev almaktadır.Demetil metaboliti farmakolojik olarak aktif olup, ana bileşik ile aynı farmakokinetiközelliklere sahiptir.

Eliminasyon:


Mirtazapin yaygın olarak metabolize olur ve birkaç gün içerisinde idrar ve fe çes ile atılır. Ortalama eliminasyon yarılanma ömrü 20-40 saattir; 65 saate kadar devam eden dahauzun yarılanma ömrü değerleri nadiren bildirilmiştir ve genç erkeklerde daha kısayarılanma ömrü izlenmektedir. Eliminasyon yarılanma ömrü günde tek doz kullanımauygundur. Kararlı kan konsantrasyonuna 3-4 gün sonra ulaşılır ve bundan sonra birikimolmamaktadır.

- 11 -

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Mirtazapinin farmakokinetiği önerilen doz aralığında doğrusaldır.

Özel popülasyonlar:

Mirtazapin klerensi, böbrek ya da karaciğer yetmezliğinin sonucu olarak azalabilir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Konvansiyonel güvenlilik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel, üreme ve gelişim toksisitesi çalışmaları temel alındığında; klinikolmayan veriler insanlar için özel bir tehlike göstermemiştir.

Sıçan ve tavşanlar üzerinde yapılan üreme toksisitesi çalışmalarında, herhangi bir teratojenik etki gözlenmemiştir. İnsanlardaki maksimum terapötik maruziyete kıyaslasıçanlarda bunun iki katı sistemik maruziyette, laktasyonun ilk üç günü sırasındasıçanlarda implantasyon sonrası kayıplarda artış, yavruların doğum ağırlığında azalma vehayatta kalan yavru sayısında azalma gözlenmiştir.

Mirtazapin, bir dizi gen mutasyonu ve kromozomal ve DNA hasarı testinde genotoksik etkiye neden olmamıştır. Sıçan karsinojenite çalışmasında bulunan tiroid bezi tümörlerive fare karsinojenite çalışmasında bulunan hepatosellüler neoplazmaların, hepatik enzimindükleyicilerinin yüksek dozları ile uzun süreli tedavi ile ilişkili, türe özgü venongenotoksik yanıtlar olduğu düşünülmüştür.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Tablet çekirdeği:


Laktoz monohidrat (inek sütü kaynaklı)

Prejelatinize nişasta Hidroksipropil selülozKolloidal silikon dioksitMagnezyum stearat

Film kaplamada:


Hidroksipropil metil selüloz*

Titanyum dioksit (E171)*

Polietilen glikol 400*

Sarı demir oksit (E172)*

*

Karışım halinde temin edilir.6.2. Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında ve orijinal ambalajında saklayınız. Işıktan ve nemden koruyunuz.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

- 12 -

Kutuda, PVC/PE/PVDC- Alüminyum folyo blister ambalajlarda, 14 veya 28 film kaplı tablet.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygunolarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Gensenta İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.

İş Kuleleri, Levent Mah., Meltem Sok. No: 10 Kule: 2 Kat: 24 4. Levent, Beşiktaş, İstanbulTel: 0212 337 38 00

8. RUHSAT NUMARASI

237/2

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 11.11.2011 Ruhsat yenileme tarihi: 24.10.2018

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

- 13 -

İlaç Bilgileri

Redepra 15 Mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Mirtazapin

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2025 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.