Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Turktipsan Esmolol 10 Mg/ml İnfüzyonluk Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

TURKTIPSAN ESMOLOL 10 mg/ml İnfüzyonluk Çözelti

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Esmolol hidroklorür: 10 mg/mL ( Her bir 250 mL'lik torba 2500 mg esmolol hidroklorür içerir).

Yardımcı madde:

Bu tıbbi ürün her bir torbasında yaklaşık 30,45 mmol (ya da 700 mg) sodyum içerir. Yardımcı maddeler için 6.1 'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

İnfüzyon için çözelti Berrak ve partikülsüz çözelti.

Çözeltinin pH'sı 4.5 - 5.5 arası ve ozmolaritesi yaklaşık 300 mOsm/l'dir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Supraventriküler taşikardi veya kompanse olmamış sinüs taşikardisi

TURKTIPSAN ESMOLOL perioperatif, postoperatif ya da kısa sürede etkili bir preparatla ventrikül hızının hızlı kontrolünün istendiği diğer acil girişim gereken durumlarda ortayaçıkan atriyal fibrilasyon ya da atriyal flutter durumlarında endikedir.

TURKTIPSAN ESMOLOL ayrıca hekim tarafından hızlanmış kalp hızının özel bir girişimle düzeltilmesi kararı verilmişse kompanse olmamış sinüs taşikardisi durumunda da endikedir.TURKTIPSAN ESMOLOL kısa süreli kullanıma yöneliktir.

İntraoperatif ve postoperatif taşikardi ve/veya hipertansiyon

TURKTIPSAN ESMOLOL endotrakeal entübasyon, anestezi indüksiyonu, cerrahi prosedür

. Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalaııjıuştır

BdgeD4M

en 6<çkar#en3iV£ postopesatifkddö^mdewgörül-in.irtaşikardi!b]ve

hipertansiyonda hekim tarafından böyle özel bir girişimle düzeltilmesi kararı verilmişse endikedir.

TURKTIPSAN ESMOLOL'ün, böyle durumların oluşmasını engellemek amacıyla kullanımı önerilmemektedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji / uygulama sıklığı ve süresiSupraventriküler taşikardi veya kompanse olmamış sinüs taşikardisinin tedavisinde dozlama

TURKTIPSAN ESMOLOL devamlı intravenöz infüzyonla yükleme dozu ile birlikte veya yükleme dozu olmaksızın uygulanır. İstenilen ventriküler yanıta göre ilave yükleme dozlarıve/veya idame infüzyonun (basamaklı dozlama) titrasyonu gerekli olabilir.

Tablo 1 -Basamaklı Dozlama

Adım

İşlem

1

Opsiyonel yükleme dozu (500 mikrogram/kg 1 dk içinde), sonra 4 dk süreyle 50 mikrogram/kg/dk

2

Gerekliyse opsiyonel yükleme dozu, 4 dk süreyle 100 mikrogram/kg/dk

3

Gerekliyse opsiyonel yükleme dozu, 4 dk süreyle 150 mikrogram/kg/dk

4

Gerekliyse, doz 200 mikrogram/kg/dk'ya çıkarılır

Yükleme dozu uygulanmadığı durumlarda sabit konsantrasyonda uygulanan esmolol hidroklorürün farmakokinetik ve farmakodinamik açıdan sabitlenmiş konsantrasyonlarınayaklaşık 30 dakikada ulaşılmaktadır.

Etkili idame dozu, devamlı ve basamaklı dozlama için 25 mikrogram/kg/dk kadar düşük dozların yeterli olmasına karşın 50 ila 200 mikrogram/kg/dk'dır. 200 mikrogram/kg/dk'danyüksek dozlar, etkisini azaltarak kalp atış hızında küçük bir artışa sebep olmakta ve adversreaksiyonların oranını arttırmaktadır.

İdame infüzyon 48 saate kadar devam ettirilebilir.

İntraoperatif ve postoperatif taşikardi ve/veya hipertansiyon

Bu kullanımda terapötik etki için yavaşça titre edilmesi her zaman önerilmez. Bu yüzden iki dozlama seçeneği sunulmaktadır: Hemen kontrol ve basamaklı kontrol.

1.

Hemen kontrol sağlamak için doz önerisi


• Bolus doz olarak 30 saniye içerisinde 1 mg/kg ardından gerekliyse 150 mikrogram/kg/dkinfüzyonla uygulanır.

• İstenilen kalp atış hızı ve kan basıncını idame ettirmek için infüzyon hızı gerektiği şekildeayarlanır. Aşağıdaki Maksimum Önerilen Dozlar kısmına bakınız.

2.

Basamaklı titrasyon için doz önerisi


• Bolus doz olarak 1 dakika içerisinde 500 mikrogram/kg ardından 4 dakika içinde 50mikrogram,/kg/dk idame infüzyonla uygulanır.

• Elde edilen yanıta bağlı olarak, supraventriküler taşikardi için belirlenen dozlamaya devamedilir. Aşağıdaki Maksimum Önerilen Dozlar kısmına bakınız.

Maksimum önerilen dozlar


• Taşikardinin tedavisi için 200 mikrogram/kg/dk'dan yüksek idame dozlarıönerilmemektedir. 200 mikrogram/kg/dk'dan yüksek dozlar, etkisini azaltarak kalp atışhızında küçük bir artışa sebep olmakta ve advers reaksiyonların oranını arttırmaktadır.

• Hipertansiyon tedavisi için daha yüksek idame infüzyon dozları (250-300mikrogram/kg/dk) gerekebilir. 300 mikrogram/kg/dk'nın üzerindeki dozların güvenilirliğiçalışılmamıştır.

TURKTIPSAN ESMOLOL tedavisinden alternatif ilaçlara geçiş

Hastalarda kalp hızında yeterli kontrol ve stabil bir klinik tablo sağlandıktan sonra alternatif antiaritmik ilaçlara geçiş yapılabilir.

TURKTIPSAN ESMOLOL tedavisinden alternatif ilaçlara geçileceği zaman hekim seçilen alternatif ilacın kullanma talimatlarını dikkatli şekilde incelemeli ve TURKTIPSANESMOLOL dozunu aşağıdaki şekilde azaltmalıdır:

• Alternatif ilacın ilk dozundan sonraki 30 dakika içerisinde TURKTIPSAN ESMOLOLinfüzyon hızı yarıya (%50) düşürülür.

• Alternatif ilacın ikinci dozunun uygulanmasından sonra hastanın yanıtı izlenir ve ilk saatte

yeterli k°ntr°l sağlanırsa TURKTIpSAN ESMOLOL infüzyonu kesilir.

Uygulama şekli:

TURKTIPSAN ESMOLOL kullanıma hazır bir çözelti olduğundan, seyreltilmeden intravenöz yoldan kullanılır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda TURKTIPSAN ESMOLOL asit metaboliti böbrekler tarafından infüzyonla gerekir. Asit metabolitin atılımı son evre böbrek hastalığı olan kişilerdeanlamlı şekilde azalmakta olup eliminasyon yarı ömrü normalin yaklaşık on katına artmış veplazma düzeyleri ciddi şekilde yükselmiştir.

Karaciğer yetmezliği:

Kırmızı kan hücrelerindeki esterazlar TURKTIPSAN ESMOLOL metabolizmasında oynadığından karaciğer yetmezliği durumunda özel önlemler gerekli değildir.

Pediyatrik popülasyon:

Esmolol hidroklorürün 18 yaş altı çocuklarda kullanımdaki etkililiği ya da güvenliliği henüz kanıtlanmamıştır. Mevcut veriler bölüm 5.1 ve 5.2'de tanımlanmaktadır ancak bu verilerdenpozoloji hakkında bir öneri sunulamaz.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılarda tedaviye düşük dozdan başlanarak, uygulama dikkatle yapılmalıdır.

Yaşlılarda özel çalışmalar yürütülmemiştir. Ancak 65 yaş üzeri 252 hastadan elde edilmiş verilerin analizi, oluşan farmakodinamik etkiler açısından 65 yaş altındakilerle herhangi birfarklılık olmadığını göstermektedir.

4.3. Kontrendikasyonlar

• Etkin maddeye, yardımcı maddelerden herhangi birine, diğer maddelere veya diğer betablokörlere (beta blokörler arası çapraz duyarlılık mümkündür) aşırı duyarlılık durumu,

• Ağır sinüs bradikardisi (dakikada 50 vurumdan az),

• Hasta sinüs sendromu; ağır AV düğümü ileti bozuklukları (pacemaker olmayan);İkinciveya üçüncü dereceden kalp blokları,

• Kardiyojenik şok,

• Cİddİ hipotansiyon Bu

^gjgg^güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.

• Dekompanse kalp yetmezliği,

• Eşzamanlı ya da yakın zamanda intravenöz yoldan verapamil kullanımı. TURKTIPSANESMOLOL, verapamil kesilmesinden sonraki 48 saat içinde uygulanmamalıdır (bölüm4.4'e bakınız),

• Tedavi edilmemiş feokromositoma,

• Pulmoner hipertansiyon,

• Akut astım atağı,

• Metabolik asidoz.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

TURKTIPSAN ESMOLOL tedavisi gören tüm hastalarda kan basıncı ve EKG'nin sürekli olarak izlenmesi önerilmektedir.

Hastada hemodinamik bozukluk bulunduğunda veya hasta aşağıdaki parametrelerin birini veya tümünü azaltan diğer ilaçlan kullanıyorsa, supraventriküler aritmili hastalarda ventrikülyanıtının kontrolü için Esmolol hidroklorür kullanımı sırasında dikkatli olunmalıdır: Periferikdirenç, miyokardiyal dolum, miyokardiyal kontraktilite veya miyokardiyumda elektrikselimpuls propagasyonu. Esmolol hidroklorür etkilerinin hızlı başlaması ve sonlanmasına karşınbilinç kaybı, kardiyojenik şok, kardiyak arrest gibi şiddetli reaksiyonlar gelişebilir. Esmololhidroklorür ün ventrikül hızını kontrol etmek için kullanıldığının varsayıldığı kompleks klinikkoşullarda birkaç ölüm vakası bildirilmiştir.

En sık görülen yan etki dozla ilişkili olan, ancak her dozda da görülebilen hipotansiyondur. Hipotansiyon şiddetli olabilmektedir. Bir hipotansif epizod yaşanması durumunda infüzyonhızı düşürülmeli veya gerekirse infüzyon kesilmelidir. Hipotansiyon genellikle geriyedönüşebilir niteliktedir (Esmolol hidroklorür uygulamasına son verildikten sonraki 30 dakikaiçinde). Bazı vakalarda kan basıncını normal değerlerine yükseltebilmek için ek girişimleregerek duyulabilir. Sistolik kan basıncı düşük hastalarda dozun ayarlanması ve idameinfüzyonu sırasında özel dikkat gerekir.

Esmolol hidroklorür kullanımı sırasında ağır bradikardi dahil bradikardi ve kardiyak arrest meydana gelmiştir. Esmolol hidroklorür, tedavi öncesinde kalp hızı düşük olanlarda özel birdikkatle ve ancak olası yararları, riskine ağır basıyorsa kullanılmalıdır.

Önceden ağır sinüs bradikardisi olan hastalarda esmolol hidroklorür kullanımı kontrendikedir (bölüm 4.3'e bakınız). Nabzın istirahatteyken dakikada 50-55 vuruşun altına düştüğü ve

hastada bradikardiye ilişkin semptomlar görülürse dozaj azaltılmalı ya da uygulamaya son verilmelidir.

Konjestif kalp yetmezliğinde dolaşım fonksiyonunun desteklenmesi için sempatik aktivite gereklidir. Beta blokajının miyokard depresyonunu arttırarak yetmezliği daha da ağırlaştırmariski bulunmaktadır. Belirli bir süreden uzun sürelerle beta blokörlerle miyokarddepresyonunun devam ettirilmesi, bazı vakalarda kalp yetmezliğine yol açabilir.

Kardiyak fonksiyonları bozulmuş hastalarda TURKTIPSAN ESMOLOL kullanılırken dikkatli olunması gerekir. Kalp yetmezliğinin ilk belirti ve semptomları görülür görülmezTURKTIPSAN ESMOLOL tedavisine son verilmelidir. Her ne kadar eliminasyon yarıömrünün kısa olması nedeniyle, TURKTIPSAN ESMOLOL'ün kesilmesi yeterli olsa daayrıca spesifik tedavi uygulanması da düşünülebilir (bölüm 4.9'a bakınız). TURKTIPSANESMOLOL dekompanse kalp yetmezliği olan hastalarda kontrendikedir (bölüm 4.3'ebakınız).

Kalpteki ileti süresi üzerindeki negatif etkileri nedeniyle beta blokör ilaçlar birinci derece kalp bloğu veya diğer kalp ileti bozukluğu olan hastalarda ancak dikkatle verilmelidir (bölüm 4.3'ebakınız).

TURKTIPSAN ESMOLOL feokromositomalı hastalarda ancak alfa-reseptör blokörleriyle ön tedavi görmüş olmak kaydıyla ve dikkatle kullanılmalıdır (bölüm 4.3'e bakınız).

Hipotermiyle uyarılmış hipertansiyonun tedavisinde TURKTIPSAN ESMOLOL kullanımında dikkatli olunması gerekir.

Genel olarak bronkospastik hastalıkları olanlar beta blokör kullanmamalıdır. Beta-l nispeten selektif olması ve kullanım sırasında titre edilebilir olması nedeniyle TURKTIPSANESMOLOL bu hastalarda dikkatle kullanılabilir. Ancak beta-l selektivitesi mutlakolmadığından TURKTIPSAN ESMOLOL, olası etkili en düşük dozu elde etmek için dikkatletitre edilmelidir. Bronkospazm durumunda infüzyon derhal durdurulmalı ve gerektiğindebeta-2 agonist bir preparat uygulanmalıdır.

Hasta zaten bir beta-2-reseptör stimülan ajan kullanıyorsa, bu ajanın dozunun yeniden değerlendirilmesi gerekebilir.

TURKTIPSAN ESMOLOL hırıltılı solunum ya da astım hikayesi olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Esmolol hidroklorür diyabetik hastalarda ya da edinsel hipoglisemisi olduğundan kuşkulanılanlarda dikkatli uygulanmalıdır. Beta blokörler hipogliseminin taşikardi gibiprodromal semptomlarını maskeyebilirler. Ancak sersemlik hali ve terleme etkilenmeyebilir.Beta blokörlerle antidiyabetik ajanların eşzamanlı kullanımı antidiyabetik ajanlarınhipoglisemik etkisinde artışa yol açabilir (bölüm 4.5'e bakınız).

Esmolol hidroklorür kullanımına bağlı olarak infüzyon bölgesinde reaksiyonlar meydana gelmiştir.

Bu reaksiyonlar arasında iritasyon ve enflamasyon bulunabildiği gibi özellikle ekstravazasyon ile ilişkili trombofilebit, nekroz ve deride blisterlenme gibi daha ciddi reaksiyonlar da bulunur(bölüm 4.8'e bakınız). Küçük venlerden veya kelebek kateterle yapılacak uygulamalardankaçınılmalıdır. Lokal bir infüzyon yeri reaksiyonu oluştuğunda, alternatif bir infüzyon bölgesikullanılmalıdır.

Beta blokörler, karşılanmamış alfa-reseptör kökenli koroner arter vazokonstriksiyonuna bağlı olarak prinzmetal anjinası olan hastalarda anjina ataklannın sıklık ve süresini arttırabilir. Butür hastalarda selektif olmayan beta blokörler kullanılmamalı; beta-l selektif olan blokörler iseyalnızca son derece dikkatli şekilde kullanılmalıdır.

TURKTIPSAN ESMOLOL hipovolemik hastalarda refleks taşikardiyi zayıflatabilir ve dolaşım kollapsı riskini arttırabilir. Bu nedenle bu tür hastalarda TURKTIPSAN ESMOLOLdikkatli kullanılmalıdır.

Beta blokörler periferik dolaşım bozukluklarının (Raynaud hastalığı veya sendromu, intermittan kladikasyon) bulunduğu hastalarda son derece dikkatli uygulanmalıdır.

Esmolol hidroklorür dahil, özellikle intravenöz olarak uygulanan bazı beta blokörler, serum potasyum düzeylerinde yükselme ve hiperkalemi ile ilişkilendirilmiştir. Bu risk böbrekyetmezliği ve hemodiyaliz tedavisi görme gibi risk faktörlerinin bulunduğu hastalarda artar.

Beta blokörler hem alerjenlere duyarlılığı, hem de anafilaktik reaksiyonların şiddetini arttırır. Beta blokör kullanan hastalar anafilaktik ya da anafilaktoid reaksiyonların tedavisindekullanılan olağan dozlarda epinefrine yanıt vermeyebilir (bölüm 4.5'e bakınız).

Beta blokörlerin psöriyazis ya da psöriyazis benzeri döküntülere yol açabileceği ve mevcut bir psöriyazis hastalığını ağırlaştırabileceği bildirilmiştir. Özgeçmiş ya da soygeçmişindepsöriyazis bulunanlarda beta blokörler ancak tedaviden beklenen fayda ile olası riskleridikkatle değerlendirildikten sonra kıülamJrnüUdır

Propranolol ve metoprolol gibi beta blokörler hipertiroidinin belirli klinik işaretlerini (taşikardi gibi) maskeleyebilir. Tirotoksikoz gelişim riski ya da kuşkusu olan hastalarda betablokörlerle devam etmekte olan tedavinin aniden kesilmesi tiroid krizini hızlandırabilir ve butür hastalar yakından izlenmelidir.

Bu ürün 250 ml'lik bir torbasında 30,45 mmol (700 mg) sodyum içerir. Bu durum kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

TURKTIPSAN ESMOLOL diğer antihipertansif ajanlar veya bradikardiye neden olabilen diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında daima dikkatli olunmalıdır:TURKTIPSAN

ESMOLOL'ün etkileri veya hipotansiyon veya bradikardi yan etkileri şiddetlenebilir.

Verapamil gibi kalsiyum antagonistleri ve daha düşük düzeyde diltiazem kontraktilitede ve AV iletiminde negatif bir etkiye sahiptir. Bu kombinasyon iletim anomalileri olan hastalarauygulanmamalı ve TURKTIPSAN ESMOLOL verapamil kesildikten sonraki 48 saatteverilmemelidir (bkz bölüm 4.3).

Dihidropiridin türevi (örn. nifedipin) kalsiyum antagonistleri hipotansiyon riskini arttırabilir. Kalp yetmezliği için kalsiyum antagonisti ile tedavi gören hastalara beta blokör uygulanmasıkalp yetmezliğine neden olabilir. TURKTIPSAN ESMOLOL'ün dikkatle titre edilerek uygunhemodinamik monitorizasyonu önerilir.

TURKTIPSAN ESMOLOL ve Sınıf I anti-aritmik ilaçların (örn, dizopiramid, kindin) amiodaronun eşzamanlı kullanımı atriyal-iletim süresinde güçlendirici etkiye sahip olabilir venegatif inotropik etkiye neden olabilir.

TURKTIPSAN ESMOLOL ve insülin veya oral antidiyabetik ilaçların eşzamanlı kullanımı kan şekeri düşürücü etkiyi artırabilir (özellikle selektif olmayan beta-blokörler). Betaadrenerjik blokajı hipoglisemi belirtilerinin (taşikardi) gözlenmesini engelleyebilir ancak başdönmesi / sersemlik ve terleme gibi diğer belirtiler maskelenmeyebilir.

Anestezi ilaçları: Hastaların hacim durumunun belirsiz olduğu veya eşzamanlı antihipertansif ilaçların kullanıldığı durumlarda refleks taşikardide azalma veya hipotansiyon riskinde artışgörülebilir. Beta-blokaja devam edilmesi indüksiyon ve entübasyon şırasında aritmi riskiniazaltır. Hastaya TURKTIPSAN ESMOLOL'e ek olarak bir beta-blokör ajan verilirkenanestezist bilgilendirilmelidir. İnhalasyon anestezi ajanlarının hipotansif etkileri

TURKTIPSAN ESMOLOL varlığında artabilir. Her bir ajanın dozu istenen hemodinamik parametrelerin korunması için değiştirilebilir.

TURKTIPSAN ESMOLOL ile gangliyon bloke edici ilaçların kombinasyonu hipotansif etkiyi arttırabilir.

Steroid olmayan anti-enflamatuvar ilaçlar (NSAII) ile birlikte kullanıldıklarında beta blokörlerin hipotansif etkileri azalır.

Beta-blokörlerle eşzamanlı olarak floktafenin veya amisulprid kullanılırken özellikle dikkatli olunmalıdır.

Trisiklik antidepresanlann (imipramin ve amitriptilin gibi), barbitüratların ya da fenotiyazinler (klorpromazin gibi) yanında diğer antipsikotik ajanların (klozapin gibi) birlikte uygulanmasıkan basıncını azaltıcı etkiyi arttırabilir. Beklenmeyen bir hipotansif durumdan kaçınmak içinbirlikle kullanımda TURKTIPSAN ESMOLOL dozu azaltılmalıdır.

Beta-blokörler kullanılırken anafilaktik reaksiyon riski olan hastalarda alerjen maruziyetine (kazara, diagnostik veya terapötik) reaksiyon gözlenebilir, Beta blokör kullanan hastalar,anafilaktik reaksiyonların tedavisinde kullanılan mutad epinefrin dozlarına yanıt vermeyebilir.(bkz bölüm 4.4).

TURKTIPSAN ESMOLOL etkileri eşzamanlı uygulandığında beta-adrenerjik agonist aktiviteye sahip sempatomimetik ilaçlara bağlı olarak azalabilir. Her bir ajanın dozunun hastayanıtına göre ayarlanması veya alternatif terapötik ajanların kullanımının düşünülmesigerekebilir.

Katekolamin boşalmasına yol açan ilaçlar (örn., rezerpin) beta-blokör ilaçlarla birlikte verildiğinde aditif bir etki gösterebilirler. TURKTIPSAN ESMOLOL ile eşzamanlı olarakkatekolamin boşalmasına yol açan ilaç tedavisi alan hastalar vertigo, senkop veya postüralhipotansiyon ile sonuçlanabilen hipotansiyon ve önemli bradikardi belirtileri açısındanyakından izlenmelidir.

Beta blokörlerin, moksonidin veya alfa-2-agonistleriyle (klonidin gibi) bir arada kullanımı çekilmeye bağlı rebound hipertansiyon riskini arttırır. Klonidin veya moksonidin bir betablokörle birlikte kullanılacaksa ve daha sonra her iki ilaç da kesilecekse, ilk olarak betablokör, klonidin veya moksonidin birkaç gün sonra kesilmelidir.

Beta blokörlerin ergo türevleriyle birarada kullanımı ciddi periferik vazokonstriksiyon ve hipertansiyonla sonuçlanabilir.

Esmolol hidroklorür ile varfarin arasında bir etkileşim olup olmadığını belirlemek için yapılan bir çalışmadaki veriler, esmolol hidroklorür ve varfarinin birlikte uygulanmasının, varfarininplazma düzeylerini değiştirmediğini göstermiştir. Buna rağmen varfarin ile birlikte uygulananesmolol hidroklorürün konsantrasyonları daha yüksek olarak bulunmuştur.

Esmolol hidroklorür ve digoksin sağlıklı gönüllülerde intravenöz yoldan birlikte uygulandığında, bazı zaman noktalarında digoksinin kandaki düzeylerinde %10-20'lik biryükselme olduğu bildirilmiştir. Dijital glikozitleriyle esmolol hidroklorür kombinasyonu AVileti süresini uzatabilir. Digoksin, esmolol hidroklorürün farmakokinetik özelliklerinietkilememiştir.

İntravenöz morfin ve esmolol hidroklorür sağlıklı gönüllülere eşzamanlı olarak uygulandığında morfinin kan düzeylerinde herhangi bir değişiklik olmadığı görülmüştür.Morfin varlığında esmolol hidroklorürün kararlı durum kan düzeylerinin %46 oranında arttığıancak diğer farmakokinetik parametrelerden hiçbirinin değişmediği saptanmıştır.

Esmolol hidroklorürün suksametonyum klorür ve mivakuryum ile uyarılan nöromüsküler blokajın süresi üzerine etkisi cerrahi girişimde bulunulan hastalarda incelenmiştir. Esmololhidroklorür, suksametonyum klorür ile indüklenen nöromüsküler blokaj in başlamasınıetkilememektedir, ancak nöromüsküler blokajın süresi 5 dakikadan 8 dakikaya çıkmıştır.Esmolol hidroklorür, mivakuryumun klinik süresini (% 18,6) ve geri kazanım indeksini (%6.7)kısmen uzatmıştır.

Varfarin, digoksin, morfin, suksametonyum klorür veya mivakuryum ile yapılan çalışmalarda gözlenen etkileşimler klinik açıdan çok önemli olmamakla birlikte esmolol hidroklorüreşzamanlı olarak varfarin, digoksin, morfin, suksametonyum klorür veya mivakuryumuygulanan hastalarda titrasyon dikkatli yapılmalıdır.

4.6 Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye:

Gebelik Kategorisi: C / D (2. ve 3. trimester)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi süresince etkili doğum kontrolü uygulamak zorundadırlar.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. Hayvanlarüzerinde esmolol hidroklorür ile yapılan çalışmalarda üreme toksisitesi görülmüştür (bkz.kısım5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Esmolol hidroklorür

gebelik döneminde önerilmez.

Farmakolojik etkileri nedeniyle gebeliğin geç döneminde fetus ve yenidoğan üzerindeki yan etkileri (özellikle hipoglisemi, hipotansiyon ve bradikardi) dikkate alınmalıdır.

Gebelikte TURKTIPSAN ESMOLOL tedavisi gerekli olursa, ancak potansiyel yararı, fetüs üzerindeki toksisiteden fazla ise kullanılmalıdır ve uteroplasental kan akımı ve fötal büyümeizlenmelidir. Yenidoğan bebeğin yakından izlenmesi gerekir.

Laktasyon dönemi

Esmolol hidroklorür emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Emziren kadınlarda esmolol hidroklorürün anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Yenidoğan bebeklere/bebeklere potansiyel bir risk gözardı edilemez.

Üreme yeteneği/Fertilite

Esmolol hidroklorürün insanlarda üreme yeteneği / fertilite üzerindeki etkisini araştıran bir çalışma bulunmamaktadır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanımı sırasında TURKTIPSAN ESMOLOL'ün kullanımı mümkün olmadığından bu konudaki etkisi bilinmemektedir.

4.8. İstenmeyen etkiler

İstenmeyen etkilerin görülmesi durumunda TURKTIPSAN ESMOLOL'ün dozu azaltılabilir ya da uygulamaya son verilebilir.

Görülen advers etkilerin çoğu hafif ve geçici nitelikte olarak bildirilmiştir. En önemlisi hipotansiyondur.

Advers etkilerin görülme sıklığı, aşağıdaki kriterler kullanılarak değerlendirilmiştir: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek(>1/10.000 ile <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle

tahmin edilemiyor).

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın: Anoreksi

Bilinmiyor: Hiperkalemi, metabolik asidoz.

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın: Depresyon, anksiyete

Yaygın olmayan: Anormal düşünce

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş dönmesi/ sersemlikhali,uykuya meyil, baş ağnsı, parestezi, dikkat

bozukluğu, konfüzyonel durum, ajitasyon.

Yaygın olmayan: Senkop, konvülsiyon, konuşma bozukluğu.

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan: Görmede bozulma.

Kardiyak hastalıklar

Yaygın olmayan: Bradikardi, atriyoventriküler blok, pulmoner arteriyel basınçta yükselme,

kalp yetmezliği, ventriküler ekstrasistol, nodal ritim, anjina pektoris.

Çok seyrek: Sinüs durması, asistol.

Bilinmiyor: Akselere idiyoventriküler ritim, koroner arteriyospazm, kardiyak arrest.

Vasküler hastalıklar

Çok yaygın: Hipotansiyon.

Yaygın olmayan: Periferik iskemi, solukluk, yüz ve boyun bölgesinde kızarma.

Çok seyrek: Trombofilebit2

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın olmayan: Dispne, pulmoner ödem, bronkospazm, hırıltılı solunum, nazal

konjesyon, akciğer seslerinde ronkus ve raller.

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Bulantı, kusma.

Yaygın olmayan: Disguzi, dispepsi, kabızlık, ağızda kuruma, karında ağrı.

Deri ve deri altı doku hastalıklar!!

Diaforez.1

Çok yaygın: Yaygın olmayan:Çok seyrek:Bilinmiyor:

2*2 Ciltte renk kaybı , eritem.

2

Deri nekrozu (ekstravazasyona bağlı). Psoriyazis , anjiyoödem, ürtiker.

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve iskelet hastalıkları

Yaygın olmayan: Kas-iskelet ağrısı.1 2

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Yaygın olmayan: Üriner retansiyon.

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

Asteni, halsizlik, enjeksiyon yeri reaksiyonu, infüzyonbölgesi reaksiyonu,infüzyon

bölgesi inflamasyonu, infüzyon bölgesi endürasyonu.

Titremeler, ateş yükselmesi, ödem2, ağrı2, infüzyonbölgesindeyanma,infüzyon

bölgesinde ekimoz.

İnfüzyon bölgesindefilebit,infüzyon

bölgesinde veziküller,infüzyonbölgesinde


Yaygın:

Yaygın olmayan:

Bilinmiyor:

blisterlenme.2

1 Baş dönmesi / sersemlik hali ve diyaforez semptomatik hipotansiyonla birlikte görülmüştür.

2

. Enjeksiyon ve infüzyon bölgesi reaksiyonlarıyla ilgili reaksiyonlardır.

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Konsantre esmolol hidroklorür solüsyonları ile kazara büyük doz aşımı vakaları meydana gelmiştir.

Bu doz aşımlarının bazıları ölüme yol açarken, diğerleri kalıcı işlev kaybına neden olmuştur. Preparatın 6,25 mg - 2,5 g arasındaki bolus dozları (12,5 - 50 mg/kg) ölümle sonuçlanmıştır.

Doz aşımının semptomları


Doz aşımı durumunda takip eden belirtiler oluşabilir: Şiddetli hipotansiyon, sinüs

bradikardisi, atriyoventriküler blok, kalp yetmezliği, kardiyojenik şok, kardiyak arrest, bronkospazm, solunum yetmezliği, komaya kadar ilerleyebilen bilinç kaybı, havaleler,bulantı, kusma, hipoglisemi ve hiperkalemi.

Doz aşımında tedavi


Kısa eliminasyon yarı ömrü nedeniyle (yaklaşık 9 dakika) toksisite tedavisinde ilk basamak TURKTIPSAN ESMOLOL infüzyonunun durdurulmasıdır. Doz aşımı sonrasındasemptomların kaybolması için gereken süre uygulanan TURKTIPSAN ESMOLOL miktarınabağlı olacaktır. Bu süre TURKTIPSAN ESMOLOL'ün terapötik doz düzeyinde ilaçkesildikten sonra 30 dakikadan uzun sürebilir. Suni solunum gerekebilir. Daha sonra gözlenenklinik etkilere göre aşağıdaki tedaviler uygulanabilir:

Bradikardi:

Atropin ya da diğer bir antikolinerjik ilaç intravenöz yoldan uygulanır.Bradikardinin yeterince tedavi edilmediği durumlarda pacemaker gerekli olabilir.

Bronkospazm:

Nebülize beta-2-sempatomimetikler uygulanmalıdır. Bu yeterli olmazsasempatomimetikler ya da aminofilinin intravenöz yoldan uygulanması düşünülmelidir.

Semptomatik hipotansiyon:

İntravenöz yoldan sıvılar ve/veya pressör ajanlar verilmelidir.

Kardiyovasküter depresyon ya da kardiyak şok:

Diüretik sempatomimetikler

uygulanabilir. Uygulanacak sempatomimetiklerin (semptoma göre dobutamin, dopamin, noradrenalin, isoprenalin) dozu terapötik etkiye bağlıdır.

Daha ileri tedavi gerektiğinde, klinik duruma ve tedaviyi yürüten hekimin kararına göre aşağıdaki ilaçlar intravenöz yoldan verilebilir.

- Atropin,

- İnotropik ajanlar,

- Kalsiyum iyonları.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özelliklerFarmakoterapötik Grubu:ATC kodu:

C07AB09

Esmolol hidroklorür bir beta selektif (kardiyoselektif) adrenerjik reseptör bloker ajanıdır. Terapötik dozlarda anlamlı bir intrinsik sempatomimetik aktivite (ISA) ya da membranstabilizan etkinliği yoktur.

TURKTIPSAN ESMOLOL'ün etkin maddesi olan esmolol hidroklorür kimyasal olarak beta blokörlerin fenoksi propanolamin sınıfındandır.

Farmakolojik özelliklerine bağlı olarak TURKTIPSAN ESMOLOL'ün etkisi hızla başlar ve dozunun hızlıca ayarlanabilmesine olanak verecek şekilde kısa sürer.

Uygun yükleme dozu kullanıldığında, kandaki kararlı durum düzeylerine 5 dakikada ulaşılır. Ancak terapötik etkiye stabil plazma konsantrasyonundan daha kısa sürede erişilir. Dahasonra istenen farmakolojik etkinin elde edilmesi için infüzyon oranı ayarlanabilir.

Esmolol hidroklorür beta blokörlerin bilinen hemodinamik ve elektrofizyolojik etkilerine sahiptir:

• İstirahat halinde ve egzersiz sırasında kalp hızında azalma,

• İzoprenalin azalması sonucunda kalp hızında artış,

• Sinoatriyal (SA) düğümün recovery süresinde uzama,

• Atriyoventriküler (AV) iletide gecikme,

• Atriyoventriküler (AV) aralığının normal sinüs ritmi ile ve His-Purkinje dokusundagecikme olmadan atrium stimülasyonu sırasında uzama,

• PQ süresinde uzama, evre II atriyoventriküler blok indüksiyonu,

• Atriyum ve ventriküllerin fonksiyonel refraktör periyodunda uzama,

• Azalmış ejeksiyon fraksiyonu ile negatif inotropik etki,

• Kan basıncında azalma.

Pediyatrik popülasyon

Supraventriküler taşikardisi olan yaşları 2 ile 16 arasındaki 26 pediyatrik hastada kontrollü bir farmakokinetik/etkinlik çalışması yürütülmüştür. 1000 mikrogram/kg/'lık bir esmololhidroklorür yükleme dozu uygulandıktan sonra devamlı infüzyonla dakikada 300

mikrogram/kg'lık dozla idame tedavisine geçilmiştir. Esmolol başlandıktan sonraki 5 dakikada hastaların %65' inde supraventriküler taşikardi sonlanmıştır.

Randomize olan ancak kontrolsüz bir doz karşılaştırması çalışmasında, yaşları 1 ile 7 arasındaki 116 pediyatrik hastanın aorta koarktasyonu düzeltildikten sonra gelişenhipertansiyonda etkinlik araştırılmıştır. 125 mikrogram/kg'lık, 250 mikrogram/kg'lık ve 500mikrogram/kg'lık esmolol yükleme dozu uygulanan hastalarda daha sonra devamlı infüzyonlasırasıyla dakikada 125 mikrogram/kg, 250 mikrogram/kg'lık ve 500 mikrogram/kg'lıkesmolol hidroklorür yükleme dozu uygulanan hastalarda daha sonra devamlı infüzyonlasırasıyla dakikada 125 mikrogram/kg, 250 mikrogram/kg ve 500 mikrogram/kg'lık dozlarlaidame tedavisine geçilmiştir. Her üç dozaj grubunda hipotansif etki açışından anlamlı bir farkgörülmemiştir. Hastaların toplamda %54'ünde yeterli kan basıncı kontrolü sağlanması içinesmolol hidroklorür dışında başka bir ilaç kullanılması gerekmiştir. Değişik doz gruplarındabu açıdan bir farklılık görülmemiştir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:


Intravenöz uygulama sonrası maksimum plazma konsantrasyonuna süratle ulaşılır.

Dağılım:


Esmolol hidroklorürün dağılım yarılanma süresi yaklaşık 2 dakika gibi çok kısadır. Dağılım hacmi 3,4 L/kg'dır.

Biyotransformasyon:


Esmolol hidroklorür esterazlar tarafından bir asit metaboliti (ASL-8123) ve metanole metabolize olur. Bu metabolizasyon, ester bağlarının eritrositlerin sitozollerindeki esterazlartarafından hidrolizi yoluyla gerçekleşir.

Esmolol hidroklorürün metabolizması dozu 50 ile 300 mikrogram/kg/dakika olduğunda dozdan bağımsızdır.

Esmolol hidroklorürün insan plazma proteinlerine %55 oranında bağlandığı, asit metabolitinin ise sadece %10 oranında bağlandığı gösterilmiştir.

Eliminasyon:


Intravenöz uygulama sonucu eliminasyon yarı ömrü yaklaşık 9 dakikadır.

Toplam klerensi 285 ml/kg/dakikadır; toplam klerens karaciğer veya diğer organların dolaşımından bağımsızdır. Esmolol hidroklorür böbreklerden kısmen değişmeden (uygulananmiktarın %2'sinden azı) kısmen de zayıf bir beta blokör etkinliğe sahip asit metaboliti olarak(uygulanan miktarın %0,1 'inden azı) atılır. Asit metabolit idrarla atılır ve eliminasyon yarıömrü yaklaşık 3,7 saattir.

Doğrusallık / doğrusal olmayan durum

:

Sağlıklı erişkinlerde esmolol kinetiği doğrusaldır. Bir yükleme dozu uygulanmazsa 50-300 mikrogram/kg/dakikalık dozlarda uygulandığında, plazma sabitlenmiş düzeylerine ulaşımsüresi dozla doğrusaldır.

Hastalardaki karekteristik özellikler

Pediyatrik popülasyon:


Yaşları 3 ile 16 arasında olan 22 pediyatrik hastada bir farmakokinetik çalışma gerçekleştirilmiştir. 1000 mikrogramı/kg/lık bir esmolol hidroklorür yükleme dozuuygulandıktan sonra devamlı infüzyonla dakikada 300 mikrogram/kg'lık dozla idame tedavisiuygulanmıştır.

Çalışmada çocuklardaki esmolol hidroklorür kinetiğinin erişkinlerdekinden farklı olmadığına işaret edecek şekilde ortalama toplam vücut klerensi 119 ml/kg/dakika, ortalama dağılımhacmi 283 ml/kg ve ortalama terminal eliminasyon yarılanma ömrü 6,9 dakika olarakgözlenmiştir. Ancak, çocuklarda bireysel değişkenliğin fazla olduğu gözlenmiştir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Hayvan çalışmalarında teratojenik etki görülmemiştir. Tavşanlarda olasılıkla esmolol hidroklorürün neden olduğu embriyotoksik bir etki (fötal rezorpsiyonda artma) gözlenmiştir.Bu etki terapötik dozların en az 10 katı yüksek dozlarda gözlenmiştir.

Esmolol hidroklorürün fertilite üzerindeki etkileri ile perinatal ve postnatal etkilerini araştıran bir çalışma gerçekleştirilmemiştir. Esmolol hidroklorürün birkaç

in vitroin vivo

testsistemlerinde mutajenik olmadığı bulunmuştur. Esmolol hidroklorürün güvenilirliği uzunsüreli çalışmalarla incelenmemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum asetat Glasiyel asetik asitSodyum klorür

Sodyum hidroksit ve/veya hidroklorik asit -pH ayarı için Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Geçimlilik çalışmaları bulunmadığından bu ilaç diğer ilaçlarla veya sodyum bikarbonat çözeltisi ile karıştırılmamalıdır.

Alkali maddelerle temasından kaçınınız.

6.3. Raf ömrü

24 ay.

Açılan ürün 2-8 °C arasında saklandığında 24 saat süreyle fizikokimyasal olarak stabildir. Mikrobiyolojik açıdan ürün torbası açıldıktan sonra hemen kullanılmalıdır. Hemenkullanılamadığı durumlarda, kullanılmaya başlamadan önceki saklama süre ve koşullarıkullanıcının sorumluluğundadır. Bu süre 2-8 °C arasında torbanın kontrollü ve valide edilmişaseptik koşullarda açılmadığı durumlarda normalde 24 saatten uzun olamaz.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında ambalajında saklanmalıdır.

Buzdolabında saklanmamalı ya da dondurulmamalıdır.

Çözeltinin saklama koşulları için bölüm 6.3'e bakınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Alüminyum dış torba içinde iki çıkışlı 250 ml'lik 1 adet non-lateks polyolefinik torba. Ürün setli ve setsiz formda piyasaya sunulmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Tek kullanımlıktır. Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

TORBA KULLANIM TALİMATI

TURKTIPSAN ESMOLOL 10 mg/mL infüzyon için kullanıma hazır çözelti, 250 ml'lik torbalarda (biri torbaya ilaç uygulama için, diğeri torbadaki ilacın hastaya verilmesi için olaniki çıkışlı non-lateks polyolefinik torba) sunulmaktadır.

TURKTIPSAN ESMOLOL 10 mg/mL infüzyon için kullanıma hazır çözeltinin torbasındaki ilaç uygulama ucu yalnızca torbadan ilk bolus uygulanacak ilacın çekilmesiiçin kullanılmalıdır; tekrarlanan bolus uygulaması için değildir. Bolus dozunu çekerkenaseptik teknik kullanılmalıdır. TURKTIPSAN ESMOLOL 10 mg/mL infüzyon içinkullanıma hazır çözeltiye hiçbir ilave ilaç eklenmemelidir.DİKKAT

Plastik torbaları seri bağlamalar için kullanmayınız. Bu tip kullanım ikinci kaptaki sıvının uygulanması tamamlanmadan önce birinci kaptan rezidüel havanın çekilmesine bağlıemboliye neden olabilir.

AÇMAK İÇİN

Kullanımdan hemen öncesine kadar dış ambalajından (dış torba) çıkarılmamalıdır. Dış torba daha önceden açılmışsa ya da hasar görmüşse kullanılmamalıdır. Dış nemi önleme amacınıtaşır. İç torba çözeltinin sterilitesini korur.

Dış torba çentikli yerinden açılarak premiks torba çıkarılır. Bu aşamada plastik torba üzerinde görülebilen opasiteler, sterilizasyon prosesi sırasındaki nem absorbsiyonuna bağlıdır veçözeltinin kalitesini veya güvenilirliğini etkilemez. Opaldik giderek azalacaktır.

İç torba sıkıştırılarak küçük sızıntılar olup olmadığı kontrol edilir. Sızıntı varsa sterilizasyon etkilenmiş olacağından çözelti atılmalıdır. Uygulamadan önce partiküler madde ve renkdeğişikliği için solüsyon görsel olarak incelenir. Yalnızca berrak ve renksiz veya açık sarı

- .. -11jBiLbelge

renkli çözeltiler kullanılmalıdır.

TURKTIPSAN ESMOLOL 10 mg/mL'ye hiçbir ekstra madde eklenmemelidir.

İNTRAVENÖZ UYGULAMA İÇİN HAZIRLIKLAR (aseptik teknik kullanılmalıdır)

1. Premiks torba, asma yerinden bir askıya asılır.

2. Torbanın alt tarafındaki uygulama çıkışından plastik koruyucu çıkartılır.

3. Uygulama seti takılır; setle birlikte verilen talimata uyularak uygulamaya başlanır.

7. RUHSAT SAHİBİ

TURKTIPSAN SAĞLIK TURİZM EĞİTİM VE TİCARET AŞ.

AKYURT/ANKARA

Tel: 0 312 844 15 08

e-posta: [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI (LARI)

2022/247

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 12.05.2022 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KUB'UN YENİLENME TARİHİ

1


. Beta blokörler sınıf reaksiyonu olarak bazı durumlarda psöriyazise ya da psöriyaziste kötüleşmeye neden olabilir.
2

. Midskapular ağrı ve kostokondrit dahil.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; eposta:

Belge DoW0800itps ://www. turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

İlaç Bilgileri

Turktipsan Esmolol 10 Mg/ml İnfüzyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Esmolol Hidroklorür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.